Всяка майка мечтае детето й да бъде здраво. За съжаление, желанието не винаги се изпълнява в първите дни от живота на новороденото. След раждането децата често започват да проявяват различни реакции към живота извън утробата. Един от тях може да е пожълтяването на кожата. Много родители се страхуват от подобни промени. Колко опасни са те и защо цветът на кожата придобива неестествен нюанс, не всеки знае.

Жълтеница при новородено бебе

Нормата на билирубина за новородено

Повишеният билирубин е спешен проблем при новородените. Според статистиката през първите 7-10 дни от живота почти половината от бебетата показват признаци на жълтеница. Нормата и границата на билирубина при кърмачета са общоприети стойности..

Нормата за деца, родени навреме, се счита за 256 μmol / l. Показателите от 324 μmol / l се считат за критични. За недоносени бебета 171 μmol / l се счита за нормално, а 250 μmol / l е критично..

При показатели, надвишаващи нормата, обикновено експертите настояват за медикаментозно лечение. В противен случай ситуацията може да вземе неочакван обрат, липсата на терапия може да провокира развитието на сериозни усложнения и патологии от хроничен характер..

Забележка! Ако показателите са значително надвишени, се изисква спешна хоспитализация и медицинско лечение на индивидуална основа.

Механизмът на развитие на жълтеница

Повишените нива на билирубин при новородени са свързани с разрушаването на феталния хемоглобин. Той се освобождава в огромни количества в кръвта по време на преминаването на детето през родовия канал. Стартирането на конюгационната система на билирубина се случва нормално в рамките на няколко часа до няколко дни след раждането на бебето.

Синдром на жълтеница при новородени може да се появи при инфекции или хемолитична болест. Ако говорим за физиологична жълтеница, тогава, от медицинска гледна точка, тази ситуация се разглежда не като синдром или независимо заболяване, а като период на адаптация на детето към нови условия.

Лечение на жълтеница при новородени с лампа

Характеристика и видове жълтеница

Неонаталната жълтеница е състояние, при което жълтият цвят на бебешката кожа се причинява от прехода на феталния хемоглобин в нормален хемоглобин. В този случай това проявление се отнася до преминаващите състояния.

Според статистиката физиологичната жълтеница се проявява на 2-3 дни от живота, максималната тежест се наблюдава на четвъртия ден. Напълно преминава към осмия ден.

В зависимост от патогенезата, като се вземат предвид основните причини за патологията, има три основни вида жълтеница:

 1. Хемолитичен - развива се в резултат на образуването на голямо количество билирубин, който не може да бъде преработен и отстранен от тялото от черния дроб. Най-често се развива при деца в резултат на конфликт с имунитета на майката.
 2. Паренхимно - появява се поради увреждане на чернодробната тъкан по време на инфекция с хепатит.
 3. Механични - причините за този вид жълтеница са камъни в жлъчката, рак на панкреаса или жлъчния мехур.

Що се отнася до жълтеница, която се появява при новородени бебета, те са от следните видове:

 1. Каротин - свързан с диетата на детето. Развива се, ако по време на кърменето в диетата на майката присъстват много моркови, мандарини или тикви.
 2. Конюгация - развитието на този вид жълтеница се основава на нарушена екскреция на индиректен билирубин или невъзможност за взаимодействието му с глюкуроновата киселина в черния дроб.
 3. Прегнанова - развива се при новородени, ако хормонът пренандиол присъства в майчиното мляко, което тялото няма къде да сложи. Допринася за пожълтяване на кожата, като блокира отделянето на билирубин.

Жълтеникавостта при новородено не винаги изисква лечение, някои от неговите видове изчезват сами. Ако се появят аномалии, незабавно се свържете с лекар..

Ако жълтеницата на новороденото продължава

Не всички млади майки имат представа за жълтеница и когато се появят симптоми, те се чудят защо бебето пожълтява след раждането. В същото време се заражда още по-голямо вълнение, когато жълтеницата при новороденото не изчезне..

Забележка! Дългосрочното излагане на билирубин върху тялото на детето е изключително нежелателно, тъй като може да причини усложнения от работата на сърцето, черния дроб, стомашно-чревния тракт, нервната система и мозъка.

Ако жълтеницата не изчезне при новородено повече от три седмици, тогава е необходимо да се потърси помощ от педиатър. Той ще проведе всички необходими изследвания и ще идентифицира причината за това състояние, за да направи заключения и да избере правилното лечение..

Лечение на жълтеница при новородено с ултравиолетова радиация

Последици и възможни усложнения

Когато новороденото пожълтява след раждането, това състояние рядко води до сериозни усложнения. Някои бебета през този период стават сънливи, капризни или пасивни. В редки случаи децата могат да загубят апетита си. Физиологичната жълтеница преминава бързо и не вреди на детето.

Патологичната жълтеница може да се превърне в негативни последици. Той е силно токсичен и има вредно въздействие върху жизнените системи на тялото. Най-опасното усложнение е билирубиновата енцефалопатия, която може да доведе до метаболитни нарушения. В резултат на това могат да се развият загуба на слуха, глухота, двигателни нарушения, церебрална парализа, вегето-съдова дистония, както и умствена изостаналост.

Профилактика на жълтеница при новородени

Много е важно родителите да знаят не само защо новороденото пожълтява, но и как и защо да предотвратят появата на такова състояние. Няма конкретни мерки за предотвратяване на жълтеница. Има мерки, които ще помогнат да се предотврати появата и развитието на вътрематочни инфекции, недоносеност и да се намали рискът от развитие на хемолитична болест на новородените.

Съвет. Според специалистите, за да не стане детето жълто след раждането, бъдещата майка трябва да води здравословен начин на живот, да се откаже от лошите навици и да се храни добре. Кърменето е много важно.

Д-р Комаровски за жълтеница при новородени

На най-горещите въпроси на младите родители като „защо новороденото бебе пожълтява“ и „как да се справим с тази функция“, отговаря известен педиатър, уважаван от милиони майки Евгений Комаровски.

Според него, ако новороденото е пожълтяло, тогава в тялото му е настъпил естествен процес, майките не трябва да се притесняват и да правят нещо.

Ако детето пожълтее, тогава най-ефективният начин за ускоряване на процеса на нормализиране на цвета на кожата е фототерапията, която много често се използва в болницата. Също така, с физиологична жълтеница, бебето трябва да се пие вода..

Жълтеницата е причината детето да се роди жълто

Жълтото бебе след раждането причинява много безпокойство на родителите. В същото време пожълтяването на кожата не винаги е патология. Често тази проява изчезва сама след няколко дни и кожата на бебето придобива естествен нюанс..

Жълтеница при новородени

Жълтеница при новородени - В миналото повишеният билирубин при бебетата се е срещал много по-рядко, отколкото сега. Днес подобно отклонение се диагностицира при 70% от новородените. Въпреки че жълтеницата е много неприятна диагноза, не бива да изпадате в паника. Достатъчно е просто да се вслушате в препоръките на лекаря и да направите всичко, за да може бебето да се възстанови по-бързо. Освен това само след 5-7 дни терапевтични процедури състоянието се стабилизира и патологичните симптоми на роденото бебе напълно ще изчезнат.

Съдържание

 • Билирубин: Обща информация за пигмента
 • Защо новороденото има повишени нива на билирубин??
 • Диагностициране на повишен билирубин
 • Стандартни показатели на билирубина
 • Физиологична жълтеница при новородени: симптоми
 • Може ли жълтеница да се появи от кърмата??
 • Симптоми на патологична жълтеница при новородени
 • Защо патологичната жълтеница е опасна при новородени??
 • Лечение на жълтеница при новородени
 • Заключение

Билирубин: Обща информация за пигмента

Билирубинът е жълт пигмент, който е страничен продукт от разграждането на червените кръвни клетки.

Червените кръвни клетки пътуват през кръвния поток и са отговорни за нормалната скорост на газообмен в тялото. Те се състоят от протеиново съединение на хемоглобина, което доставя кислородни молекули до всички клетъчни структури, които са им необходими за нормалния живот. След като доставката приключи, хемоглобинът приема въглероден диоксид, произведен от клетките по обратния път..

Разграждането на червените кръвни клетки е нормално. Изчерпаните еритроцити се използват и те се заменят с нови еритроцитни клетки. Кръвта на нероденото бебе съдържа фетални хемоглобинови клетки, които са отговорни за транспортирането на кислород през тялото на плода, което е в утробата, докато се роди и белите дробове поемат тази функция. Когато бебето се роди и вдиша, феталният хемоглобин ще бъде заменен с нормалния. Хемоглобинът извън червените кръвни клетки е токсичен. За да го неутрализира, в организма настъпват редица трансформации, в резултат на които се образува билирубин.

Защо новороденото има повишени нива на билирубин??

Билирубинът се разделя на директен и индиректен. При разлагане хемоглобинът се синтезира в индиректен хемоглобин, който не се разтваря в течност и не се екскретира от тялото. Той се комбинира с албумин и заедно с кръвта попада в черния дроб, където се трансформира в директен хемоглобин, който се екскретира от тялото заедно с урината..

При новородено ензимната система на черния дроб работи само наполовина, поради което не може да отстрани ненужния за него фетален хемоглобин за възможно най-кратко време. Следователно от известно време индиректният хемоглобин е в тялото на детето. Поради тази причина нормативните показатели на билирубиновия индекс в кръвта на бебе, което се е родило, е много по-високо от месец след раждането. Ако черният дроб на детето не функционира правилно, тогава билирубин оцветява кожата и лигавиците в жълт оттенък. Това състояние се нарича физиологична жълтеница при новородено..

Диагностициране на повишен билирубин

След раждането на детето, кръвта от пъпната връв веднага се взема и се проверява за билирубинови показатели. Ако бебето е доносено, след два дни се взема кръв от вената и анализът се повтаря. При недоносени бебета се извършва повторен скрининг на билирубин през ден. Допълнителен контрол на този пигмент се извършва на всеки дванадесет часа. Тъй като недоносените бебета имат твърде крехки и чупливи съдове, кръвта се взема от теменно-темпоралната вена, разположена на главата на бебето.

Родителите на тази процедура не трябва да се страхуват, тъй като вената е доста голяма, а кожата на това място е тънка. Освен това процедурата е абсолютно безопасна и носи много по-малко дискомфорт, ако е взета кръв от вена на ръката или крака. Също така си струва да се има предвид, че диагностиката се извършва от опитен персонал, обучен за работа с новородени..

Съществува обаче и безкръвен тест за билирубин. За това се използва специално оборудване, което се прилага върху челото на трохите и по цвета на кожата му определя количествените показатели на билирубина в кръвния поток. Тази техника се използва главно при тези деца, които нямат изразени признаци на жълтеница. Предимствата на този тест са неговата неинвазивност, безболезненост, безопасност и незабавни резултати. По време на лечението на бебе с жълтеница педиатрите редовно наблюдават билирубиновия индекс, докато той се нормализира.

Недостатъкът на билирубиновия тест е способността да се определя само общият билирубин, без да се разделя на индиректен и директен, което е изключително важно при диагностициране на жълтеница на новородено. След изписването на детето от болницата, билирубин се измерва за още един месец, за да се гарантира, че състоянието на бебето е нормализирано.

Стандартни показатели на билирубина

След раждането на бебето показателите на билирубина постоянно се променят в зависимост от възрастта на бебето. При доносени и недоносени бебета нивата на билирубин ще бъдат различни. Таблицата по-долу ще ви помогне да се справите с тях..

Бебешка възрастова категорияСтандартни показатели на билирубиновия индекс за доносени бебетаСтандартни показатели на билирубиновия индекс за недоносени бебета
дендо 85 μmol / lдо 97 μmol / l
36 часадо 150 μmol / lдо 120 μmol / l
два днидо 180 μmol / lдо 150 μmol / l
от третия до петия дендо 256 μmol / lдо 171 μmol / l
от шестия до седмия дендо 145 μmol / lдо 145 μmol / l
осми - девети дендо 110 μmol / lдо 97 μmol / l
от десетия до единадесетия дендо 80 μmol / lдо 50 μmol / l
дванадесети - тринадесети дендо 45 μmol / lдо 35 μmol / l
над четиринадесет днидо 20,5 μmol / lдо 18 μmol / l

Педиатрите използват тези показатели, за да определят нормата на билирубиновия индекс при новородени бебета..

Физиологична жълтеница при новородени: симптоми

Признаци на жълтеница се появяват при бебе на четвъртия ден след раждането. Ако няма сериозни чернодробни проблеми, тогава симптомите изчезват сами след три седмици. При повишен билирубин кожата има лек жълтеникав оттенък, но това изобщо не засяга здравето на малкото дете, той има нормален апетит, не е муден, няма сънливост и не отказва да кърми.

Жълтеница при новородени може да се развие, ако:

 • По време на бременността майката е диагностицирана с патологии, изискващи прилагането на различни лекарства;
 • Жената е имала многоплодна бременност;
 • По време на бременността бъдещата майка е консумирала алкохолни напитки или е пушила;
 • Бебето е родено недоносено;
 • По време на раждането или бременността се диагностицира фетална хипоксия.

Физиологичната жълтеница не се класифицира като патологично състояние. Когато обаче се появят симптомите му, новороденото се наблюдава внимателно, за да се предотврати преходът на физиологичния тип жълтеница в патологичен.

Може ли жълтеница да се появи от кърмата??

В някои случаи пожълтяването на кожата се появява само седмица след раждането. Често подобни прояви са характерни за онези деца, които изпитват бързо напълняване. Майките на такива бебета произвеждат много мляко, което съдържа голямо количество женски хормон естроген поради физиологичните характеристики на женското тяло след раждането..

Естрогенът в млякото пречи на естественото елиминиране на феталния билирубин от тялото на бебето. Ако индексът на билирубина не падне, тогава майката ще трябва да изцеди млякото си, да го загрее до 70 градуса, да го охлади и едва след това да даде на малкото.

По време на нагряване хормонът се разрушава и съставът и хранителната стойност не се променят. Загрявайки млякото, можете да премахнете негативния ефект на майчините хормони върху тялото на бебето, без да прекъсвате кърменето. Младите майки трябва да вземат предвид, че често в болницата не се занимават с изпомпване и нагряване на мляко, като препоръчват незабавно да прехвърлят бебето на адаптирано мляко.

Това е коренно погрешно. Тъй като хормоналните промени в женското тяло ще приключат след няколко седмици, едва ли ще бъде възможно да се запази възможността за кърмене след такава почивка. Следователно жената трябва сама да наблюдава това и да не се отказва от HS заради лекарите, лишавайки детето си от полезен продукт, който ще спомогне за поддържането на здравето и поддържа имунитета.

Симптоми на патологична жълтеница при новородени

Патологичната жълтеница, за разлика от физиологичната, е опасно състояние за новородено. Диагностицира се, когато индексът на билирубина надвишава установената норма..

Патологичната жълтеница при новородени може да се развие поради:

 • Вирусен хепатит или други инфекциозни чернодробни патологии;
 • Хормонални нарушения;
 • Rh-конфликт между майка и бебе;
 • Чревна обструкция при новородено;
 • Генетични неизправности, които водят до унищожаване на червените кръвни клетки;
 • Механична жълтеница, развита поради нарушен отток на жлъчката;
 • Дисфункционални процеси в черния дроб;
 • Кефалогематоми при бебе.

Симптомите на патологична жълтеница се проявяват при новородено през първия ден след раждането и са представени:

 • Повишен индекс на билирубин, който надвишава стандартните показатели или достига критични стойности;
 • Интензивно оцветена жълта кожа, включително длани и стъпала;
 • Тъмна урина и безцветни изпражнения;
 • Наличието на потвърден резус конфликт между новороденото и майка му;
 • Дълготрайна или вълнообразна жълтеница.

Точна диагноза може да бъде поставена от педиатър само след анализ на анамнезата на майката на бебето, симптомите на заболяването на новороденото и резултатите от диагнозата.

Защо патологичната жълтеница е опасна при новородени??

При новородените кръвно-мозъчната бариера работи само половината от капацитета си, така че не може напълно да задържи токсични и други опасни вещества, които им пречат да влязат в мозъка. Поради тази причина повишеният билирубин не се филтрира, а преминава през тази бариера и чрез кръвообращението навлиза в централната нервна система и мозъка на детето. Има токсичен ефект върху нервната система, която се нарича билирубинова енцефалопатия или ядрена жълтеница..

Вече започвайки от първия ден след раждането, при трохи с ядрена жълтеница се появяват следните симптоми:

 • Увеличен далак и черен дроб
 • Намален смукателен рефлекс или пълното му отсъствие;
 • Ниско телесно тегло;
 • Намаляване на показателите на кръвното налягане;
 • Прекомерна активност или, обратно, сънливост и апатия;
 • Конвулсивен синдром.

Патологичната жълтеница при новородени се нуждае от правилно подбрана и навременна терапия. Тази патология е изключително опасна за целия организъм и особено за мозъка. Ако на бебето не се помогне, след шест месеца то ще има признаци на изоставане в умственото и физическото развитие. Ще бъдат диагностицирани и проблеми със слуха и възможна парализа..

Лечение на жълтеница при новородени

Изборът на терапия и нейното прилагане трябва да се извършва само от лекар в болнична обстановка. Предписаното лечение ще зависи от причините, довели до увеличаване на индекса на билирубина..

За да се спрат проявите на жълтеница, често се предписват следните методи:

Фототерапия - това е основната и най-ефективна терапевтична техника, използвана за облекчаване на жълтеница при новородени. Бебето се поставя под специална лампа, светлината на която трансформира билирубин в лумирубин, който е нетоксичен и се екскретира от тялото в рамките на дванадесет часа..

По време на процедурата очите се покриват със специална превръзка, за да се предпазят от светлина. След процедурата може да изпитате сухота и лющене на кожата, сънливост и разхлабени изпражнения. Терапията се провежда в няколко подхода с интервали от три часа. Обикновено фототерапията отнема два дни, след което детето има спад в индекса на билирубина до стандартни стойности.

Интравенозна инфузия на лекарства за детоксикация или глюкоза, за да помогне за елиминирането на билирубина. Тази мярка се счита за спешна. Инжектираните лекарства подобряват течността на жлъчката, което допринася за ускореното й отделяне и подобряване на състоянието на мъника.

Ранно и често прихващане на новороденото към гърдата. Тази техника позволява втечняване на изпражненията на бебето поради приема на коластра. По този начин меконийът с високо съдържание на билирубин бързо ще напусне червата на трохите и ще намали индекса на билирубина до нормалното. Важно е обаче да направите всичко навреме..

Кой от горните методи за премахване на жълтеница ще бъде решен от лекаря, като се вземат предвид симптомите, сложността и вида на жълтеница на новороденото.

Заключение

Когато новороденото е диагностицирано с жълтеница, не изпадайте в паника. Ако е физиологичен, тогава той ще премине сам без лечение, а ако е патологичен, ще бъде елиминиран в рамките на пет дни, като се избере подходящото лечение. Благодарение на навременната терапия е възможно напълно да се премахнат всички прояви на жълтеница при новородени и да се предотвратят усложнения, които патологичната му форма може да причини.

Защо бебето пожълтява след раждането

След раждането на бебето всички новоотсечени майки имат най-съкровеното желание - добро здраве на бебето. Но за съжаление далеч не винаги се извършва в първите дни от живота на детето. Докато той растеше и се развиваше в корема, всичко беше наред и нагласено. И сега, когато всичко е съвсем ново, той започва да има различни реакции към зряла възраст. Една от тези реакции може да бъде пожълтяването на кожата и склерата след раждането на новородено. Много родители се страхуват от такива промени, така че е важно да се разбере защо цветът на дермата придобива неестествен нюанс..

Накратко за проблема

Защо детето все още сменя цвета си? В повечето случаи това явление не принадлежи към патологии и не изисква никакво медицинско лечение. Пожълтяването на кожата и очните протеини се причинява от повишаване на нивото на билирубин, с който черният дроб на бебето, който не е напълно укрепен, не може да се справи. Този пигмент, който от своя страна е продукт на разграждането на кръвните клетки, се увеличава в количество поради промяната в растящия организъм на ембрионален хемоглобин до „възрастен“. По време на този процес се появяват много мъртви кръвни клетки, от които се произвежда много билирубин, което провокира пожълтяването на бебето. Именно това е истинската причина за физиологичната жълтеница при бебетата, която обикновено се появява на втория или третия ден след раждането им..

Това явление плаши родителите повече от неудобствата на детето. Пожълтяването може да бъде най-забележимо на десетия ден след раждането. Но това, за щастие, се счита за норма, а не за кошмарна патология. Бебето ще придобие нормален цвят на кожата и склерите, веднага щом кръвта се обнови в малко тяло и функционирането на черния дроб се нормализира напълно. Този процес може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Най-често преструктурирането завършва до края на първия месец от живота. Ето защо не е нужно да се притеснявате преди време и да алармирате.

В допълнение, така наречената детска жълтеникавост може да бъде предизвикана от жълтеница на кърмата, която също не е остър проблем и има редица физиологични причини. Такива промени могат да продължат дори до три месеца, а пиковата интензивност в повечето случаи пада на петнадесетия ден. Хлапето не изпитва и най-малък дискомфорт, яде добре и расте.

Жълтото новородено е норма или не

Още в болницата младите майки забелязват, че кожата на бебето пожълтява. Тези промени предизвикват безпокойство и възниква естествен въпрос: защо кожата на новороденото е жълта? Педиатрите са склонни да мислят, че жълтеницата е нормална и временна.

Тази статия ще обсъди защо новородените са жълти и какви фактори провокират това явление, както и методи за лечение на детска жълтеница..

Признаци на жълтеница при бебета

Основният симптом на това заболяване е жълтият цвят на кожата на новороденото. Приблизително на третия ден от живота кожата на лицето, корема, между лопатките, краката и дланите на много деца започва да пожълтява. Бялото на очите и лигавицата на устата също пожълтяват..

Ако жълтеницата не изчезне сама, за точна диагноза е необходимо да се консултирате с лекар и да проведете цялостен преглед на бебето. В зависимост от установените причини, лекарят ще предпише необходимото лечение.

Причини за жълтеница при новородени

И така, защо новородените са жълти? Причината за пожълтяването на кожата е прекомерното съдържание на билирубин в кръвта. Отложен в тъканите, пигментът ще дойде в кожата и лигавиците с жълтеникав оттенък. Билирубинът се образува в резултат на разграждането на еритроцитите и се екскретира от организма с участието на чернодробни ензими. Поради физиологичните характеристики в кръвта на новородените нивото на билирубин е надвишено и се отделя по-бавно от организма..

Повишено ниво на билирубин в кръвта на новородените се появява по редица причини и най-често срещаните са:

 • Високо ниво на червени кръвни клетки в кръвта на плода, което се развива вътреутробно при условия на ниско съдържание на кислород. След раждането на дете еритроцитите се унищожават активно и този процес е придружен от освобождаването на пигмент билирубин в излишък.
 • Поради функционалната незрялост на бебешкия черен дроб в организма има дефицит на протеина, отговорен за трансфера и екскрецията на билирубин от тялото.

Физиологична жълтеница

Защо новородените пожълтяват? Във връзка с горните причини, при новородените бебета физиологичната жълтеница се счита за норма и изчезва сама за 3-4 дни. В същото време физиологичната жълтеница не е заразна, не изисква специално лечение и не засяга общото здравословно състояние на детето..

Недоносените бебета са по-податливи на жълтеница и понасят по-остро това състояние. Сред недоносените бебета честотата на новородените жълтеница достига 100%. Освен това при недоносени бебета физиологичната жълтеница може да продължи през целия първи месец от живота..

Други видове жълтеница

Има и други видове жълтеница при новородени:

 • Конюгативна жълтеница - е следствие от нарушение на процеса на преход на индиректен билирубин към директен.
 • Обструктивна жълтеница - възниква поради механично запушване на изтичането на жлъчката в дванадесетопръстника.
 • Хемолитична жълтеница - е следствие от интензивно разграждане на червените кръвни клетки.
 • Паренхимна (чернодробна) жълтеница - възниква в резултат на увреждане на чернодробната тъкан с хепатит.

Жълтеницата, причинена от кърмата, е често срещана при кърмачетата. Може да се появи около седмица след раждането на бебето и да изчезне до края на първия месец от живота. Смята се, че причината за този вид жълтеница са мастните киселини, които се намират в големи количества в кърмата. Тези вещества инхибират активното превръщане на индиректния билирубин в директен билирубин и потискат чернодробната функция.

Ако жълтият цвят на кожата на новороденото продължава дълго време, родителите трябва да се консултират със специалист. Пожълтяването на кожата може да е признак на различни заболявания, включително хипотиреоидизъм - липса на хормони на щитовидната жлеза. Други признаци на това заболяване, освен пожълтяване на кожата, са подпухналост, суха коса, повишен холестерол, грубост на гласа. Те могат да се появят 3-4 дни след раждането и да избледнеят след няколко месеца. Прегледът и лечението се предписват от ендокринолог.

Обструктивната жълтеница най-често се причинява от запушване на жлъчните или чернодробните канали. Симптомите включват сърбеж, светли изпражнения, тъмна урина, жълта кожа с леко зеленикав оттенък.

Хемолитичната жълтеница възниква поради несъвместимостта на Rh фактора или кръвната група на майката и детето, което води до нарушаване на структурата на хемоглобина или еритроцитите. В този случай червените кръвни клетки в кръвта на детето се унищожават активно.

Ако кожата на новороденото е жълта, това означава, че бебето има предразположение към определени заболявания - хепатит, цитомегалия, сепсис, хемолитична болест, токсоплазмоза.

Появата на пожълтяване на кожата на новороденото през първите часове от живота е признак за високо съдържание на билирубин. Това застрашава вероятността от мозъчно увреждане, когато сивото вещество е импрегнирано с билирубин, причинявайки сънливост, промени в рефлексите и сериозни усложнения - парализа, умствена изостаналост, загуба на слуха.

Как да се отървем от детската жълтеница

Бързото елиминиране на билирубина от тялото се улеснява от изхвърлянето на меконий (оригинални изпражнения). Най-добрата профилактика и лечение на новородената жълтеница е естественото хранене. Коластрата помага за елиминирането на мекония, като действа слабително. Поради това се препоръчва бебето да се прилага толкова често на гърдата.

Както вече споменахме, жълтеникавостта при новородените изчезва сама по себе си няколко дни след началото, без да причинява вреда или безпокойство на бебето. През този период обаче лекарят трябва да наблюдава общото състояние на детето, за да избегне вероятността от развитие на чернодробна патология..

Препоръчват се и чести хранения за лечение на жълтеница, причинена от кърмата. С изпражненията билирубинът се отстранява от тялото на детето по-бързо.

В някои случаи лекарят ще предпише фототерапия, където жълто новородено се поставя под флуоресцентна лампа. Под неговото действие билирубинът се разрушава и отделя от организма. Не толкова отдавна фототерапията беше предписана на всички жълти новородени, но сега тази процедура се използва само при силно надценени нива на тестове..

Ако е изразена жълтеница, на детето се предписва интравенозна инфузия на разтвори на аскорбинова киселина, глюкоза, фенобарбитал и холеретични средства. В особено трудни случаи се извършва кръвопреливане за лечение на детска жълтеница.

Жълтеница при новородени: причини и последици

Какво представлява жълтеница при новородени

Днес ще говорим за жълтеница на новородените, както физиологична, така и патологична, причините за нея в първите дни от живота на бебето, последиците от жълтеница, симптоми и признаци, диагностика и, разбира се, методи за лечение.

Неонаталната жълтеница на новородените е доста често срещано явление, което се случва при доносени бебета и тези, които са родени преждевременно. Дължи се на разграждането на специален протеин - фетален хемоглобин, от който детето вече не се нуждае след раждането и началото на дишането с белите дробове. Той се замества с хемоглобин А и по време на разграждането се образува билирубин. При голямото му натрупване кожата, лигавиците и бялото на очите започват да пожълтяват.

Жълтеница при новородени: причини

 1. Аномалии в развитието на далака, черния дроб, каналите, през които преминава жлъчката.
 2. Родова травма.
 3. Наследствени патологии.
 4. Застой на жлъчката.
 5. Недоразвитост на органите.
 6. Хепатит.
 7. Несъвместимост на кръвта.
 8. Резус конфликт.
 9. Хормонални смущения.
 10. Диабет на майката.
 11. Инфекция на плода в пренаталния период с инфекции, водещи до патологии на черния дроб и кръвоснабдяването.
 12. Майката приема голямо количество лекарства по време на бременност или по време на раждане.
 13. Кефалогематоми.
 14. Късно прикрепване към гърдата.
 15. Хранене с формула от първите часове от живота.
 16. Критично отслабване при новородено.

Видове жълтеница

 • Физиологична жълтеница при новородени (неонатална жълтеница или хипербилирубинемия)

Това е естествено състояние, което се появява при раждането и преминава при кърмачета без медицинска намеса. За да се разграничи физиологичната жълтеница от патологичната жълтеница, трябва да се повери на лекар. Първите симптоми на жълтеница обикновено се наблюдават през 1-3 дни от живота на бебето (може и по-късно). Преходна (временна) жълтеница се развива при 50-70% от новородените, докато при всички се установява повишаване на нивото на индиректен билирубин. Анемия и разширяване на вътрешните органи не се диагностицират.

Възможна е кожа с лимонов цвят.

При неонаталната жълтеница повишеното ниво на естроген в майчиното мляко, което се предава на бебето чрез кърмене, е доста често. В този случай първо се отстранява естрогенът, а след това билирубин..

Колко дълго трае жълтеница при новородени? Ако жълтеницата при кърмачето има само физиологични причини, тогава тя продължава 7-10 дни, но ако е причинена и от хормонални нарушения при майката на детето, то това състояние е по-дълго и може да продължи дори при едномесечни деца. Състоянието може да продължи до три месеца.

 • Патологична жълтеница

Това е критично състояние, характеризиращо се с увреждане на телесните клетки и изчезване на рефлексите.

 1. Механично - поради запушване на жлъчните пътища.
 2. Хемолитична - такава вродена жълтеница е по-рядка и се диагностицира в първите часове от живота. Появява се по различни причини, с изключение на механичните - чернодробна дисфункция, резус-конфликт, вируси, бактерии и др..

Градуси

Има 5 степени на жълтеница:

 1. Пожълтява само кожата на шията и лицето.
 2. Пожълтяване на горната част на тялото до пъпа.
 3. Разтворете поне под коленете.
 4. Пожълтяване по цялото тяло, с изключение на повърхността на краката и дланите.
 5. Пожълтяване на стъпалата и дланите.

Симптоми на жълтеница, група признаци с патологичен тип

 • Пожълтяване на кожата, лигавиците, до придобиването на зелен оттенък - така изглежда бебе с жълтеница. Снимка на проявата на симптом може да бъде видяна в публичното пространство.
 • Разширяване на вътрешните органи (далак, често черен дроб).
 • Изпражненията стават бели, безцветни.
 • Тъмната урина.
 • Неразумно натъртване.

Патологичната жълтеница причинява много усложнения и има различни форми, които се проявяват по различен начин. Например, най-опасното и сериозно състояние е ядрената жълтеница, при която бебето трябва да бъде под денонощния надзор на специалисти в болница.

 1. Смукателният рефлекс е отслабен.
 2. Сънливост.
 3. Викът на бебето е монотонен.
 4. Летаргия.
 5. Погледът се превръща в блуждаещ.
 6. Летаргия.
 7. Гадене, повръщане, обилна честа регургитация.
 8. Голямата фонтанела става изпъкнала.
 9. Рефлексите на детето изчезват.
 10. Периодични изблици на нервна възбуда.
 11. Конвулсии.

Диагностика на жълтеница при новородени, ICD код 10

 • Откриване на признаци на жълтеница при новородени се случва в родилния дом или от педиатър по време на първия патронаж.
 • От лабораторните методи се извършват кръвни тестове, биохимия на кръвта с определяне на нивото на общия и индиректния билирубин, нивото на хормоните в кръвта, ELISA и PCR за откриване на инфекции.
 • От инструментални - ултразвук, FGDS, рентгеново изследване.
 • Препоръчва се и преглед от специалисти като гастроентеролог и хирург.

Лечение на жълтеница

Терапията е насочена към премахване на основната причина, симптоми и подобряване на състоянието на детето.

При физиологична жълтеница бебето не се нуждае от лечение, това е само характеристика на тялото. Но с интензивността на пожълтяването на кожата понякога се предписва фототерапия. Това ще ускори превръщането на билирубина във водоразтворима форма и ще му позволи да напусне тялото във фекалии и урина..

Патологичната жълтеница включва различни манипулации и медикаментозна терапия.

 1. Кръвопреливане. В момента това е доста често срещан метод за освобождаване на малък организъм от вещества, които го отровят. Възможно е майката на бебето да се счита за донор не по-рано от два месеца след раждането. Тя трябва да възстанови загубата на кръв и да не загуби лактацията. Обемът на „новата“ кръв е около 80% от общия кръвен поток на детето и се заместват само еритроцитите.
 2. Фототерапия или слънчеви бани. Под въздействието на лъчите билирубинът претърпява най-бързо разпадане и излизане. Препоръчително е този метод да се прилага само при леко и умерено протичане на заболяването. За най-добър ефект детето се обръща непрекъснато, замествайки различни страни на тялото под лампата на слънчевата светлина. Приблизителното държане под лампа на ден е 14-16 часа.
 3. Холеретични лекарства. Ursofalk, Hofitol. Тези продукти съдържат витамини, органични киселини, минерали и флавоноиди. Лекарствата работят за подобряване на функционирането на бъбреците, черния дроб и метаболизма. Страничните ефекти са изключително редки. Фондовете имат добри отзиви.
 4. Сорбенти. Полисорб, Смекта. Те са насочени към най-бързото елиминиране на билирубина от тялото и оцветяващия жълт пигмент от кръвния поток. Тези лекарства не са токсични; те могат да бъдат лекувани от първия час на раждането..
 5. Глюкоза 5%. Необходимо е да се вземе курс на лечение с глюкоза, ако нивата на кръвната захар са ниски. През първите часове от живота нивото на глюкозата намалява, но с течение на времето показателите се нормализират. Но ако глюкозата все още не е достатъчна, тогава тя се попълва с помощта на интравенозни инфузии, сонда или разтвор в бутилка. Глюкозата има слаб ефект върху разграждането и екскрецията на билирубин. Поради това се използва като обща укрепваща терапия. Често се приема в комбинация с витамини.
 6. Плантекс. Това е препарат, състоящ се от плодовете на копър. Активира черния дроб. Позволено от първите дни от живота на бебето.
 7. С много тежък продължителен курс на клинична жълтеница при новородено, придружен от гърчове, фенобарбитал и паглуферал могат да бъдат лекувани.
 8. Хомеопатия. Галстен. Това е доста често срещано лекарство за това състояние. Той е насочен към облекчаване на спазъм и възпаление, възстановяване на увредените чернодробни клетки и съживяване на панкреаса. Основните компоненти на Galstena са глухарче, бял трън и жълтурчета. За новородени, лекарството се предписва на капки, които трябва да се разреждат преди приемане на преварена вода, мляко или смес.
 9. Важен момент, както за физиологичната, така и за патологичната жълтеница, е кърменето. Билирубин се отделя добре по време на изхождането. А кърмата е слабително "средство" за бебе.
 10. Ако е невъзможно да кърмите, изборът на сместа трябва да бъде внимателен и съзнателен. Той трябва да съдържа необходимите компоненти и да не провокира запек.
 11. В допълнение, отвара от шипки е разрешена за новородено и ще допълни тялото му с полезни микроелементи и витамини, необходими в ранното детство..

Качеството на кърмата играе важна роля. Жената трябва да се откаже от пържени, мазни, пикантни и солени храни. Зеленчуците и плодовете се консумират най-добре печени. Диетата трябва да включва фибри, зърнени храни, протеини. Тежките или нездравословни храни създават допълнителен стрес върху черния дроб на бебето.

Последици от жълтеница при новородени

С навременната диагностика и лечение на жълтеница, не можете да се страхувате от последиците от нея. В редки случаи са възможни усложнения.

При липса на терапия е възможно да се развие енцефалопатия, церебрална парализа (церебрална парализа, церебрална парализа, умствена изостаналост), глухота, епилепсия, VSD (вегето-съдова дистония), нарушения на двигателната функция и други.

В някои случаи жълтеницата може да бъде заразна. Това се случва, ако е предизвикано от инфекции (мононуклеоза, жълта треска), вирусен хепатит и бактериални заболявания (лептоспироза). Домашните любимци трябва да внимават да не се заразят.

Възможни причини и негативни последици от жълтеница при новородени

Защо детето пожълтя?

Доставчиците на здравни услуги в родилния дом са склонни да успокояват загрижените родители за безвредността на явлението, но признаците на жълтеница при новородени също могат да означават опасни състояния. Първо, за използваните медицински термини и определения.

Билирубинът е кафяв пигмент, един от основните компоненти на жлъчката, който съществува в човешкото тяло в 2 вида. Общото им съдържание е норма за съдържанието на билирубин. Свободните фракции са токсични и могат да предизвикат определени нарушения в организма. Несвободните вече са обвързани от черния дроб и са подготвени да напуснат тялото.

При новородените излишъкът на пигмент се дължи на процеса на адаптация от доставката на вътрематочен кислород до дишането от белите дробове. Физиологичната жълтеница при новородени преминава спонтанно, веднага щом завърши процесът на разпадане на феталния хемоглобин. Това е абсолютно естествено явление.

Жълтеницата при недоносени деца е по-честа, тъй като черният дроб на бебето не е напълно оформен и не може да се справи с превръщането на билирубин.

Колкото по-малко време прекарва детето в утробата, толкова по-малко формира тялото си.

Дори при доносеното бебе то все още не е достатъчно функционално, при преждевременно родените - още повече то не се справя със задълженията си.

Механизмът на развитие на жълтеница

Феталният хемоглобин в свободно състояние се появява в тялото на бебето след прехода от вътрематочно развитие към самостоятелно развитие. Това е продукт на разграждането на червените кръвни клетки, които преди това са доставяли кислород на плода. Той не може да съществува отделно, така че той също започва да се разпада. Тялото на бебето се отървава от остатъците от феталния хемоглобин (преди раждането е било необходимо да се снабдяват тъканите и органите с кислород, а след това бебето е започнало да диша с белите дробове). Но черният дроб няма време да разтвори билирубин и концентрацията му се увеличава.

Оттук и симптомите на жълтеница при новородени. Но това не е болест или инфекция, а физиологичен процес, който е безопасно завършен след окончателното изхвърляне на продуктите от разпад, както казва д-р Комаровски във видеото. Загрижеността за това дали жълтеницата е заразна при новородени е безпочвена, ако е физиологична и не е причинена от инфекциозно заболяване.

Жълтеникавостта на кожата в този случай е следствие от високата концентрация на билирубин, с която не напълно оформеният черен дроб няма време да се справи. При доносени бебета повече от половината от общия брой деца са изложени на това проявление. Защо детето има синини под очите, прочетете признаците на латентно заболяване в отделна публикация.

Категории и знаци, разликата между тях

Обикновено видовете жълтеница при новородени бебета са разделени на две големи категории: патологични и физиологични. Те могат да бъдат разграничени по няколко характерни черти..

Симптом

Норма

Патология

Необходимостта от лечение, норма

Необходимостта от лечение, патология

Появата на иктеричен цвят на повърхността на кожата2-3 дниМоже да присъства от момента на раждането или да започне по всяко времеНе е задължително,
физиологично ще изчезне от само себе сиПо продължителност на курса и извършената диагностикаИзчезва
Жълтеница8-10 дниСлед лечениетоНе е задължително,
Симптомите ще отшумят, след като черният дроб изчисти билирубинаОпределено се изисква, продължителността зависи от диагнозатаКонцентрация на билирубин в кръвта2-3 дни, увеличенПо всяко време, значително или надвишеноНе е задължителноНамалява след лечение или е опасно, ако дефектът е вроденПродължителност
симптоматикаСедмица или такаДокато провокиращият фактор не бъде премахнатИзвестен предварително, от около 2 дни до 10 от момента на раждането, преминава спонтанноРазлични, в зависимост от наличието на патогенен агент или вродено разстройствоТипични симптомиПожълтяване на склерата, твърдото небце и повърхността на кожатаОбезцветяване на склерата, твърдото небце и повърхността на кожата;
Разпространява се по цялото тяло;Ще премине спонтанноЕлиминиран чрез продължително лечениеНенормални симптомиОтсъстващНай-разнообразните, до увреждане на нервната система.

Елиминиран чрез продължително лечение

При цифровите показатели нормата на билирубина в кръвта в зависимост от възрастта.

Бебешка възраст

Скорост на билирубин

При недоносени бебетаПовече от 172-206 μmol / lНа 1-ия ден след ражданетоПовече от 34 μmol / l1-2 дниПовече от 149 μmol / l2 до 5 дни животПовече от 205-226 μmol / lСлед 1 месецОт 3,4-22 μmol / l

Проявата на пожълтяване на кожата при кърмаче веднага поражда въпрос пред родителите, опасна ли е жълтеница при новородени? Всичко зависи от това дали състоянието принадлежи към физиологията или патологията. Има много повече видове отрицателно състояние, но те обикновено са по-рядко срещани. Лечението на жълтеница при новородени се предписва във втория случай, след надеждна диагноза и определяне на провокиращия фактор.

Причините за физиологичните и патологичните форми

Причината за възникването му е естественият процес на адаптация на тялото на детето след вътрематочно развитие към новите съществуващи условия. В това няма нищо опасно. Проявената физиологична жълтеница при новородени (неонатална жълтеница, вижте снимката по-горе), причините за която отдавна са изяснени в съвременната педиатрия, не се различава в цвета на кожата, но не е придружена от допълнителни симптоми. Това са причините:

При най-малката промяна в цвета на кожата, трябва да се консултирате с лекар

 • разгражда се хемоглобин, нуждата от който е отминала, защото детето диша през белите дробове;
 • появява се несвързан билирубин, който трябва да свърже и премахне черния дроб;
 • няма достатъчно ензимни фракции за разтваряне на пигмента, той попада в кръвта и придава цвят на кожата;
 • черният дроб започва да работи в нови условия и премахва метаболитните продукти от тялото.

Взаимното влияние на два фактора, водещи до цвета на кожата, се елиминира активно от процеса на адаптация на детското тяло към нови условия на живот. Нищо друго освен биохимични реакции, постепенна адаптация, преструктуриране на функционалността.

Патологичната жълтеница при новородени се определя от допълнителни симптоми. Детето е необичайно летаргично или неспокойно, не спи през целия ден, има съпътстващ цвят на урината и изпражненията (тук са описани причините за слуз в изпражненията и какъв цвят се счита за нормален), хепато- и спленомегалия, той не яде нищо, внимателен лекар забелязва симптоми на увреждане на централната нервна система.

Каква е опасността от жълтеница при новородени, може да се отговори само след установяване на причината. След лабораторна и хардуерна диагностика се разкрива патологична, причините за която се крият в:

 • вродени чернодробни патологии, които могат да имат различна степен на увреждане на органите, с благоприятна или отрицателна прогноза и пожълтяване като общ симптом;
 • последиците от несъвместимостта на майката и плода в кръвната група или Rh фактор (хемолитична болест, в зависимост от формата и стадия, които могат да представляват заплаха за детето;
 • вредно въздействие върху плода през тялото на майката (предозиране на витамини, лекарства, последица от нейния диабет);
 • инфекциозни заболявания;
 • прехвърлена вътрематочна жлъчнокаменна болест, с малформации на жлъчния мехур;
 • kernicterus, причинени от натрупването на билирубин и изпълнени с мозъчна енцефалопатия и др..

Патологичната жълтеница може да се прояви по различни причини - от вродена патология и внесена инфекция, до механично увреждане на черния дроб по време на раждането. За възникването на физиологично състояние, предпоставките съществуват за всяко бебе..

Клас оценка

Извършва се според няколко диференциращи характеристики. Скалата на Крамер отличава 5 градуса, в зависимост от пожълтяването на отделни сегменти на тялото и до общо.

Вторият критерий за градация е концентрацията на билирубин в кръвта. Диагностичният признак на диференциация и оценка е нивото на концентрацията на билирубин:

 • Степен 1: лице и шия - до 100 μmol / l;
 • Степен 2: цервико-лицева област и част от торса - до 150 μmol / l;
 • Степен 3: до коленете - до 205 μmol / l;
 • Степен 4: всичко с изключение на дланите и ходилата - 300 или повече μmol / l;
 • 5 градуса: пълно (общо) пожълтяване) - 400 или повече μmol / l.

Физиологично само на 4-5-ия ден достига 200 μmol / l, след което нивото на жлъчния пигмент пада и постепенно намалява. Ако жълтеницата започна да намалява и билирубинът започва да пада, тогава няма причина за тревога, процесът завършва безопасно.

Освен това ви съветваме да прочетете по-подробно за същността на анализа на изпражненията за окултна кръв в тази статия..

Лечение и последици

Тактиката на лечение и възможните последици се определят след диагностициране на патологичното състояние и оценка на общата заплаха за тялото на детето.

Ето как се извършва фототерапия при новородено дете в родилния дом

Общите опции за дестинация са:

 • фототерапия при жълтеница при новородени (лечение със специална лампа, светлината на която спомага за ускоряване на разграждането на билирубина;
 • чист въздух и слънчева светлина за производството на определени вещества, които могат да ускорят процеса на разпадане и отделяне на специфичен пигмент;
 • използването на глюкоза, която оптимизира функционалността на черния дроб и насърчава разграждането и елиминирането на вредни основи;
 • активен въглен, Hofitol или Smecta с жълтеница при новородени се използват само по препоръка на лекар, ако има спешна нужда от него.

При обсъждането на такъв на пръв поглед безобиден проблем като жълтеница се смята, че основното е да се прави разлика между двата процеса. Патологията се нуждае от внимателна терапия, а понякога и от хирургическа намеса, но ако причината е прост процес на адаптация, не са необходими лекарства.

заключения

Посещението при лекар трябва да бъде задължително събитие при най-малката промяна в кожата на детето. Болестите на черния дроб и жлъчния мехур, при които пожълтяването е характерен симптом, могат да бъдат асимптоматични, латентни. Появата на характерен знак вече е заплашителен показател и никога не пречи да се застраховате срещу здравето на бебето.

Жълтеницата в тялото на новороденото не е единственият случай, когато показателите на билирубина се различават от стандартните, които обикновено са налице при деца и възрастни в една и съща стойност..

За да се определи дали жълтеницата на новороденото е патологична или физиологична, само компетентен лекар може, въз основа на лабораторни изследвания. Причините и последиците от жълтеница при новородени могат да бъдат силно променливи, така че симптомите не трябва да се пренебрегват или пренебрегват..