По цвета на изпражненията на бебето можете да забележите проблемите навреме и бързо да ги разрешите. Зелените изпражнения при бебета, хранени с бутилки, не са необичайни.
Важно е да разберете защо се появява, в какви случаи има причина за аларма и посещение на лекар.

 • Характеристики на стол при деца на изкуствено хранене
 • Защо храненето по шише причинява зелени изпражнения?
 • Какви прегледи трябва да се направят
 • Как да нормализираме функцията на червата
 • Мерки за профилактика на изпражненията
 • Какво казва д-р Комаровски

Характеристики на стол при деца на изкуствено хранене

Изкуствените деца са склонни да имат по-редки движения на червата, отколкото кърмените бебета. Счита се за нормално, ако червата на бебето се изпразват 1 път на 2 дни..

Когато се хранят със смес, изпражненията обикновено имат плътна, еднородна консистенция и жълто-кафяв цвят. Поради факта, че изкуственото хранене по-трудно се усвоява от организма, често се появява запек.

След като сте забелязали промяна в цвета на изпражненията на бебето, е важно внимателно да наблюдавате поведението и благосъстоянието му.

Ако няма промяна: бебето е активно, яде с апетит, дълбоко спи, няма нужда да се притеснявате.

Страхът трябва да бъде предизвикан от следните симптоми:

 • периодичен и неспокоен сън;
 • обилна регургитация;
 • неразумни капризи;
 • появата на обрив по тялото;
 • наличието на слуз, пяна, ивици кръв, зловонна миризма в изпражненията;
 • повишена телесна температура;
 • недостатъчно наддаване на тегло.

При такива симптоми трябва да се свържете с вашия педиатър.

Защо храненето по шише причинява зелени изпражнения?

Зелените изпражнения при бебе, хранено с бутилка, могат да се появят по няколко причини..

Най-безобидно е изобилието от витамини и минерали, включително желязо, в бебешката храна. Последният е в състояние да промени сянката на изпражненията в зелено.

В допълнение, този цвят може да показва сериозни нарушения във функционирането на тялото или проблеми в червата..

По други причини зелените изпражнения се появяват при бебета, хранени с бутилка:

• Поради чести експерименти с различни смеси (това провокира нарушения във функционирането на червата).

• Поради неправилно подбрана бебешка храна с прекомерно съдържание на желязо.

• Поради определени лекарства като антибиотици.

• Поради дисбиоза (в този случай изпражненията започват да се пенят и да миришат рязко, бебето боли в стомаха, то непрекъснато отстъпва).

• Поради зъби.

• Поради предишно вирусно или инфекциозно заболяване.

Ако зелените изпражнения се превърнат в диария, важно е веднага да посетите лекар. Това е много опасно за бебетата, тъй като води до бърза дехидратация..

Ако бебето получава кърма в допълнение към адаптираното мляко, изпражненията могат да позеленеят по други причини..

Например - поради консумацията само на прясно мляко, което му дава повече питие, отколкото храна. Задното мляко е по-питателно и засищащо. Ако бебето пие само предно мляко, изпражненията му се променят в цвета и консистенцията си..

Заради ядената от майката храна.

При всеки тип хранене цветът и консистенцията на изпражненията се променят след въвеждането на допълнителни храни. Има храни, които оцветяват изпражненията в зелено.

Например ябълков сок, круша, броколи. Изпражненията също могат да станат червени от цвекло или оранжеви от моркови..

Ако в допълнение към промяната на цвета след появата на допълнителни храни има някои проблеми с дефекацията, можете да отложите малко новите продукти. Детските черва все още може да не са готови за храна за възрастни.

Какви прегледи трябва да се направят

Ако зеленото изпражнение е придружено от други тревожни симптоми, е необходимо да се изследвате.

Педиатърът може да посъветва да се вземат тестове: кръв, урина, бактериологично изследване на изпражненията.

Може да се наложи да направите ултразвук на коремната кухина, за да прецените размера на храносмилателната система и коректността на тяхната работа.

След това педиатърът ще предпише необходимото лечение за нормализиране на изпражненията и общото благосъстояние на бебето..

Не можете да се самолекувате, за да не влошите състоянието на бебето!

Как да нормализираме функцията на червата

Родителите могат сами да предприемат мерки, които не са свързани с лечението. Те също могат да бъдат ефективни.

Опитайте различна смес. Може би старата не пасва на бебето.

Не прехранвайте бебето си. Ако той не е довършил яденето на сместа, тогава изядената храна му е достатъчна. Не бива да насилвате или убеждавате.

При проблеми с изпражненията е по-добре да давате на детето по-малки порции, за да не претоварвате червата.

Полезни съвети за майките: ЗДРАВЕ НА БЕБЕТО

Не съхранявайте приготвената формула до следващото хранене. Храната винаги трябва да е прясна, особено при разстройства на изпражненията.

Спрете да давате на бебето лекарство, след което изпражненията са придобили зелен оттенък.

Мерки за профилактика на изпражненията

За да може изпражненията на детето да отговарят на нормите, е важно внимателно да се следи неговото хранене и хигиена..

Простите правила ще помогнат за предотвратяването на много проблеми:

• Поддържайте съдовете на бебето си идеално чисти - залъгалките, бутилките винаги трябва да се мият и обработват с вряща вода.

• Внимателно изберете формулата, като следите възрастта на бебето.

• Не въвеждайте допълващи храни преди детето да е навършило 4-5 месеца.

• Следете отблизо външния вид и поведението на бебето, наличието на алергична реакция.

• Подлагайте се навреме на профилактични прегледи при педиатър.

• Поддържайте стаята с правилната температура и влажност, проветрявайте я често.

• Разхождайте се повече с бебето си, за да укрепите имунната му система.

Какво казва д-р Комаровски

Лекарят бърза да успокои родителите. Промяната в цвета или консистенцията на самото изпражнение не трябва да предизвиква безпокойство..

Фекалиите на детето често стават зелени по различни причини. Основното е, че нямат ивици кръв, няма мирис на гниене.

Най-важното ръководство за родителите е поведението и благосъстоянието на бебето..

Нормалното наддаване на тегло, добрият апетит и добрият сън показват, че бебето е здраво..

Трябва да се помни, че всички болести и разстройства са по-лесни за отстраняване в началния етап. След като сте започнали ситуацията, можете да излекувате детето дълго време.

Ако зелените изпражнения при бебетата са придружени от други проблеми, по-добре е да побързате с лекаря. Той ще разсее безпокойството или ще предпише необходимото лечение.

Какахи бебета: Оценка на съдържанието на бельото (скърцане - ПРОХОД!)

Много майки разглеждат с тревога съдържанието на бебешката пелена, опитвайки се да определят дали консистенцията, цветът и редовността на изпражненията са нормални. Нормата зависи от това дали бебето е кърмено или изкуствено хранено, дали получава допълнителни храни и каква е неговата възраст. Изпражненията на вашето бебе ще се променят с нарастването му през първата година от живота. Доста скоро ще разберете каква е неговата индивидуална норма..

Редовността, с която бебето ходи в голям мащаб, е чисто индивидуална. През първите месеци зависи главно дали кърмите или храните с адаптирано мляко. Кърмените бебета могат да се хранят четири пъти на ден или повече. Някои обаче го правят веднъж на всеки три дни. Не се притеснявайте за редовността на изпражненията сами по себе си. От основно значение е изпражненията да бъдат меки и да се отлепват лесно и безболезнено. Въпреки това изкуствените хора трябва да изпразват червата си поне веднъж на ден, за да избегнат запек..

Изпражненията на вашето бебе често ще променят консистенцията и цвета си - от мека горчица до жълта със зеленикава. Това е абсолютно нормално.

Как изглежда изпражненията на новороденото?
Първите няколко дни след раждането изпражненията на вашето бебе ще бъдат направени от меконий. Това е лепкава, зеленикаво-черна маса, която се е натрупала в стомашно-чревния му тракт по време на вашата бременност. Състои се от жлъчка, слуз, клетки на чревната стена, секрети и околоплодна течност. Не се плашете от вида на меконий и от факта, че дупето на бебето не е толкова лесно да го отмиете. Изхвърлянето на това първо изпражнение е много добър знак, че стомашно-чревният тракт на бебето функционира нормално..

След ден-два, когато храненето се подобри, останалият меконий ще се освободи от червата, а изпражненията на бебето ще станат кафеникаво-зелени, течни и гранулирани. След това ще пожълтява.

Как изглежда бебешкото столче, хранено с бутилка?
Изкуствените изпражнения са бледожълти или жълтеникавокафяви. Тъй като адаптираното мляко не се усвоява толкова добре, колкото кърмата, изпражненията ще бъдат по-силни от тези на бебето. Миризмата ще бъде по-изразена, подобно на изпражненията на възрастен..

Педиатрите смятат, че изкуствените изпражнения са по-силни, затова трябва да се дефекират поне веднъж на ден, за да се чувстват добре. Колкото по-дълго изпражненията остават в червата, толкова по-трудно става и по-трудно бебето става голямо. И това вече може да доведе до запек. Ако бебето ви има проблеми с изпражненията, трябва да потърсите помощта на лекар..

Как изглежда изпражненията при кърмаче?
Фекалиите изглеждат по различен начин при бебета, които кърмят. Коластрата, или „първо мляко“, има слабително действие и помага да се отървете от мекония. След около три дни ще кърмите и изпражненията на бебето ще станат ярки, горчични или жълти на цвят и ще имат сладникава миризма. Изпражненията на бебето са течни, но последователни, понякога в него се виждат бучки или ивици.

През първите седмици бебето може да изпразни червата след или по време на всяко хранене, но скоро храносмилането ще се подобри и ще се установи индивидуален режим, при който изпражненията ще се появяват всеки ден по едно и също време. Този режим може да се променя периодично. Например, когато започнете да въвеждате допълващи храни, или ако бебето не се чувства добре, или ако броят на храненията намалява.

Нещо ще се промени, ако прехвърлите бебе от кърмене на изкуствено хранене
Ако решите да прехвърлите бебето си на адаптирано мляко, това трябва да става постепенно, в продължение на поне две седмици. Това е необходимо, за да се избегне запек и да се даде време на стомашно-чревния тракт на детето да се адаптира към промените. Плавният преход също намалява риска от подуване и възпаление на гърдите. Когато бебето премине към сместа, постепенно ще установи нов режим на столче..

Представяме допълнителни храни:
Допълнителното хранене значително ще промени изпражненията на вашето бебе. Няма да ви е толкова лесно да избършете дъното си с влажна кърпа и миризмата, идваща от пелената, ще се промени. С какво храним детето - тогава получаваме резултата. Ако дадете на 4-месечното си дете варено пюре от моркови, изпражненията му ще станат оранжеви. Тъй като менюто на бебето става по-разнообразно, изпражненията ще потъмнеят, ще се втвърдят и ще придобият по-изразена миризма. Ако давате храна, която е трудно смилаема, като стафиди или бобови растения, тя ще излезе непокътната, защото стомахът на вашето бебе не е готов да се справи с нея..

Проблеми с изпражненията:
Диария. Признаци на диария - течна консистенция, обикновено надвишаваща нормата, по-чести движения на червата, които изригват внезапно. При кърмените бебета диарията е по-рядко срещана, тъй като млякото съдържа вещества, които помагат в борбата с микроорганизмите, които водят до разстройство на храносмилането.

Патогенните бактерии са по-склонни да попаднат в стомашно-чревния тракт на изкуствените хора, така че е особено важно правилно да стерилизирате зърната и бутилките, както и да измиете добре ръцете си, преди да приготвите сместа и храненето..

Разстроен стомах може да бъде причинен от гастроентерит, излишък от плодове и сокове в допълващи храни, никнене на зъби, лекарства или индивидуална непоносимост към храна или хранителна алергия..

Обикновено диарията спира в рамките на 24 часа, но ако това не се случи, трябва да посетите лекар. Някои майки обвиняват неправилния подбор на сместа за случилото се, но преди да прехвърлят детето на друга марка, трябва да се консултирате с педиатър.

Запек. Признаците на запек са не само ситуация, при която бебето е принудено да натиска силно, за да стане голямо. Симптоми на запек могат да се считат за отделяне на изпражнения под формата на малки топчета (които хората казват „като коза“), болки в корема, напрегнатост, стегнат корем, раздразнителност и понякога кръв в изпражненията в резултат на микропукнатини в ректума - те се появяват от защото изпражненията са твърде твърди. Обикновено кърмените бебета нямат запек, защото млякото има всичко необходимо, за да поддържа изпражненията меки.

В случай на запек, особено ако кръвта се вижда в изпражненията, бебето трябва да се покаже на лекаря. Като правило, за да се коригира ситуацията, се препоръчва на бебето да се дават повече течности и фибри - ако получава допълнителни храни. Например, пюре от кайсия или сини сливи.

Зелен стол. Ако вашето малко дете има пенливи зелени изпражнения, има вероятност той да приема твърде много лактоза в диетата си (естествена захар, съдържаща се в млякото). Това се случва, когато бебето се храни често, но не за дълго, в резултат на което то не получава мазното мляко, което се отделя в края на храненето.

Той може да бъде свързан и с дефицит на лактаза (наследствен или придобит) поради дефект или незрялост на лактазния ензим, който разгражда захарната лактоза. Зелените изпражнения могат да бъдат причинени от липса или излишък на храна, както и от чревна инфекция. Уверете се, че бебето изпразва едната гърда, преди да предложи другата. Ако симптомите продължават в рамките на 24 часа, консултирайте се с Вашия лекар, за да установите причината за проблема. Може би бебето има непоносимост към някакъв продукт или лекарство, или проблемът е свързан със самите хранения.

Кръв в изпражненията. Като правило в изпражненията се появяват капки кръв, ако бебето страда от запек, което води до пукнатини в ануса. Покажете детето на лекаря, за да се изключат други причини за това явление.

Родителите се интересуват от всичко, което касае бебето им. Дори съдържанието на пелената представлява интерес и загриженост за новите родители..

Изпражненията на новородено се различават от тези на възрастни и младите родители не винаги могат да оценят това, което е нормално. Те далеч не знаят какво е меконий и как миризмата от пелена се променя с въвеждането на допълнителни храни.

Как трябва да изглежда бебешки стол
За повечето млади родители детският стол е напълно неочаквана гледка! Има толкова много нюанси и консистенции, че дори опитни родители не могат да се похвалят, че са запознати с цялото това разнообразие..

Тази статия ще ви помогне да видите разликата между нормалните и ненормалните бебешки изпражнения. Разберете как изглежда изпражненията на вашето бебе през първите месеци от живота му, когато е кърмено или хранено от шише и какви промени настъпват след въвеждането на допълнителни храни.

Ще можете да разберете кога изпражненията са нормални и няма от какво да се притеснявате и кога трябва да се консултирате с Вашия лекар. Основното правило: ако изпражненията, които виждате в пелената, се различават рязко от това, с което сте свикнали, винаги е по-добре да играете на сигурно място и да се обадите на лекар.

Новородено столче: меконий (оригинални изпражнения)
Пригответе се за зеленикаво-черна, плътна и лепкава маса върху пелената на новороденото, която малко наподобява машинно масло.


Тъй като меконийът се образува от околоплодната течност, слузта, кожните клетки и други вещества, абсорбирани от бебето по време на бременност, той практически няма мирис, така че лесно можете да пропуснете момента, в който трябва да смените памперсите.

Два до четири дни след раждането изпражненията на бебето стават по-светли (наподобяват светъл нюанс на каки) и по-малко вискозни. Това „преходно“ изпражнение показва, че бебето се храни с кърма или адаптирано мляко и че червата му са добре..

Табуретка за здраво, напълно кърмено бебе
Ако бебето ви се храни само с кърма, изпражненията му ще бъдат жълти или леко зеленикави, кашави или кремообразни. Може да тече, като диария.


Изключително кърменото бебешко столче прилича на смес от горчица и домашно сирене, осеяно със семена.

Нормалното изпражнение на бебето се предлага в много нюанси. Понякога зеленикав оттенък: това може да означава, че вие ​​самите сте се отклонили от обичайната си диета. Ако при детето няма други подозрителни симптоми, тогава няма от какво да се притеснявате.

Пенливи, светлозелени изпражнения, напомнящи донякъде на водорасли на външен вид, най-вероятно показват, че бебето получава твърде много нискокалорично „предно мляко“, което се отделя първо при хранене, и твърде малко „задно мляко“ с достатъчно мазнини, което бебето получава в края на храненето. Може да не храните бебето си достатъчно дълго. Започнете всяко кърмене от гърдата, където сте спрели последно.

Здравословно столче за напълно кърмено бебе
"Художниците" се характеризират с кафяви кафяви изпражнения, които напомнят на масло по консистенция и фъстъци на цвят..


Предлага се в следните нюанси: кафяво-кафяво, жълто-кафяво и зелено-кафяво.

Миризмата е остра в сравнение с изпражненията на кърмачета и по-малко остра от тази на допълнителните храни. Във всеки случай веднага ще го усетите.

Жлезист стол
Ако бебето ви съдържа добавки с желязо, изпражненията му може да са тъмнозелени или почти черни на цвят..


Това не е много често, но това е напълно нормална опция, с която вашият герой дори може да се гордее..

Забележка: Ако детето ви не получава железни добавки и изпражненията му въпреки това са черни, най-добре е да се обадите на лекар, за да видите дали това е признак на чревно кървене..

Можете да прочетете повече за зеления стол тук:
ღ Езически ღ ஐ Москва Планиране на бебета Kakahi: Зелен стол

Табуретка за бебе, което получава допълващи храни
Веднага щом въведете допълнителни храни в диетата на детето си - оризови люспи, бананово пюре и други храни, веднага ще забележите промени в изпражненията му, особено ако преди това е било изключително кърмено..


Бебешкото столче става кафяво или тъмнокафяво. По консистенция е малко по-плътна от фъстъченото масло, но все пак има кашав вид. Миризмата му също се усилва.

Бебешко столче с остатъци от непълно усвоена храна
Понякога столът на детето ви може да съдържа лесно различими парчета храна или да има необичаен цвят, като червен, оранжев или тъмно син. Оранжевият цвят показва изядените моркови, а синият - изядените боровинки или боровинки (понякога там може да се намери и кожа от плодове).

Не се безпокой! По правило това е резултат от факта, че някои видове храни се усвояват само частично или преминават през стомашно-чревния тракт толкова бързо, че нямат време за пълно усвояване. Това се случва и когато детето яде голямо количество монотонна храна или когато няма време да сдъвче цялата храна, преди да я погълне..

Трябва да се обадите на лекар, само ако в изпражненията на детето постоянно се намира неусвоена храна. Лекарят ще трябва да се увери, че храната и хранителните вещества се абсорбират нормално в стомашно-чревния тракт на вашето дете..

Диария
Детската диария се характеризира с изключително течна консистенция, такъв стол се състои главно от вода. Табуретката може да бъде жълта, зелена или кафява и може да се просмуква през пелената.


Диарията може да бъде симптом на инфекциозно заболяване или алергия и, ако продължи достатъчно дълго, може да доведе до дехидратация. Обадете се на лекар, когато дете на възраст три месеца или по-малко има разхлабени изпражнения повече от два до три пъти подред или когато има диария повече от един или два дни.

Освен това трябва да се извика лекар, ако в изпражненията има следи от кръв или слуз..

Запек
Ако изпражненията са твърди и приличат на твърди топки, бебето най-вероятно има запек. В този случай детето ви може да изпитва дискомфорт по време на изхождането. При запек в изпражненията могат да присъстват следи от кръв - в резултат на дразнене на ануса, причинено от преминаването на изпражненията.


Ако това се случи веднъж или два пъти, не е нужно да се притеснявате твърде много, но ако е имало такъв стол три до четири пъти подред или ако сте виждали следи от кръв в него, трябва да се обадите на лекар.

Запекът често се появява при деца с въвеждането на допълнителни храни. Това може да бъде и индивидуален отговор на мляко или соев протеин, или на някаква друга съставка в кърмата или адаптираното мляко. Лекарят може да препоръча да дадете на детето повече вода, сок от круша или сок от сини сливи, за да помогне за нормализиране на изпражненията..

Слуз изпражнения
Зеленикавите изпражнения с лъскави ивици показват наличието на слуз в него. Това понякога се случва при повишено слюноотделяне, тъй като слузта, съдържаща се в слюнката, често остава неусвоена.


Наличието на слуз в изпражненията също може да е признак на инфекция или алергия. Ако са налице други симптоми или ако два или повече дни подред се наблюдават лигави изпражнения, трябва да се обадите на лекар, за да изключите възможни проблеми.

Кървави изпражнения: светлочервена кръв
Понякога кръвта в изпражненията може да е черна, което показва, че е усвоена. Когато смиланата кръв е видима на пелена на бебето - обикновено под формата на малки петънца, които приличат на мак или сусам, това най-често означава, че кръвта от кървящи пукнатини в зърната на майката е попаднала в стомаха на кърмещо бебе.


В този случай може да се нуждаете от някакъв вид болкоуспокояващо, но детето ви не е в опасност. Трябва обаче да се извика лекар, за да се увери, че на бебето не се случва нищо по-сериозно, като стомашно кървене..

Причините за появата на светлочервена кръв в детските изпражнения могат да бъдат различни. Обадете се на Вашия лекар, ако забележите:

 • Нормални кървави изпражнения, които често са симптом на алергия към млечен протеин.
 • Стол при запек със следи от кръв. Това може да се дължи на наличието на пукнатини в ануса или хемороиди..
 • Кървавата диария може да показва бактериална инфекция.

Какво да правим, когато се появи зелен стол при бебе, хранено с бутилка

Изпражненията са показател за здравето на детския организъм. По неговия цвят можете да определите какви нарушения са възникнали и на какво трябва да обърнете внимание по време на лечението. Зелените изпражнения при бебетата плашат родителите. В този случай е необходимо да се следи общото състояние на детето и да се консултирате със специалист.

Характеристики на стола на изкуствен

Фекалиите на деца, които се хранят от шише, се различават по цвят и консистенция - той е по-плътен и по-еднороден, има жълто-кафяв оттенък. Изкуственият мъж се освобождава от изпражненията по-рядко (може да достигне до веднъж на всеки два дни). Това се дължи на факта, че бебето се храни с една и съща адаптирана формула всеки ден..

Бебетата, хранени с шише, са склонни към чести запеци. Формулите се усвояват по-малко от храносмилателната система, отколкото майчиното мляко.

Зеленикав цвят може да се появи в резултат на промени в чревната област или в резултат на по-сериозни нарушения. Смесите съдържат много витамини и минерали, включително желязо. Именно това може да придаде на изпражненията зелен цвят. Във всеки случай, когато цветът на изпражненията се промени, трябва внимателно да наблюдавате поведението и състоянието на бебето..

Ако детето е активно, спи спокойно и се храни добре, тогава няма причина за безпокойство.

Ако зелените изпражнения са придружени от симптоми, които не са типични за бебетата, това е причина да посетите лекар и да се изследвате.

 1. Детето е покрито с обрив. Обривът може да е в локализирана област или да се разпространи по цялото тяло.
 2. Неразумен плач, капризи. Детето постоянно иска ръце.
 3. Неспокоен, краткотраен сън.
 4. Изплюва след дълго ядене.
 5. В допълнение към промяната на цвета, изпражненията придобиват неприятна, зловонна миризма, примесена със слуз. Може да се появят ивици от пяна и кръв.

Причини за възникване на нарушения

Причините могат да бъдат безопасни или да се превърнат в сериозни заболявания. Ето защо не бива да пренебрегвате дори леко зеленикавите изпражнения..

 1. Докато приемате някои лекарства, особено антибиотици, изпражненията на бебето могат да се променят.
 2. Може би причината е в грешната смес. Изберете смес с по-малко желязо.
 3. Честата смяна на сместа може да причини проблеми с червата.
 4. Чревна дисбиоза. В същото време изпражненията се разпенват, имат неприятна миризма. Диарията е често срещана. Регургитация не само след хранене, но и постоянно. Коремна болка, която може да бъде разпозната от непрекъснатия плач на бебето. Дори леко докосване на корема предизвиква силна реакция у бебето..
 5. Рязък преход от кърма към адаптирано мляко.
 6. Започва диария, могат да се появят признаци на дехидратация: фонтанелата потъва, кожата става суха, гънките на краката се изглаждат.
 7. Тревожен знак ще бъде повишаването на температурата, което показва, че вирусите и бактериите са навлезли в тялото..
 8. Детето спира да напълнява - понякога дори намалява.
 9. Честото никнене на зъби може да бъде придружено от диария и зелено обезцветяване.

Ако имате диария, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Разпространението на инфекцията трябва да бъде спряно. Разхлабените изпражнения могат да доведат до дехидратация.

Ако детето е на смесено хранене, тогава следните проблеми са причините за появата на зелени изпражнения.

 1. Липса на мляко. Проблемът може да се крие във факта, че бебето не получава мляко, което се съдържа в задната камера на гърдата. Именно тя е по-питателна и калорична. Млякото от предната камера е напитка за бебето, тъй като съдържа само лактоза. Вторичното мляко съдържа мазнини и е храна за бебета. Ако бебето спре да суче след няколко минути, това означава, че се храни само с лактоза. Следователно, млякото ще премине по-бързо през всички храносмилателни органи и изпражненията ще бъдат неоформени. Цветът също ще бъде различен.
 2. Ако детето е на смесено хранене, тогава причината може да е продукт, който е бил в диетата на майката.
 3. Бебето може да е имало инфекциозно или вирусно заболяване (ARVI, грип).

Веднага след въвеждането на първите допълващи храни, изпражненията започват да се променят. Цветът може да варира в зависимост от качеството и състава на продукта. Например храни като броколи или круши променят цвета на изпражненията и той става зеленикав. Децата все още не могат да дъвчат добре храната, а червата също не винаги са готови за допълващи храни - оттук и всички проблеми с изпражненията.

Бебетата, хранени с бутилки, всъщност не се нуждаят от допълващи храни, така че въвеждането им може да се отложи за няколко седмици.

Как да накарате червата си да работят

Преди да се консултирате с лекар или паралелно с предписаното лечение, можете да предприемете следните мерки за премахване на зеленото изпражнение.

 1. Опитайте се да установите лактация, така че бебето да бъде поне смесено.
 2. Опитайте друга смес.
 3. Хранете на малки порции, след два до три часа, така че храносмилателните органи да си вършат работата по-добре. С изкуствено хранене родителите се опитват да принудят детето да изяде цялата приготвена смес и в резултат на това той предава, има натоварване върху тялото, изпражненията се променят.
 4. Ако има проблеми с изпражненията и той има зеленикав цвят, тогава не трябва да съхранявате разредената смес. По-добре да се даде прясно приготвено. Много родители съхраняват незавършена формула в хладилника - това е позволено, ако няма здравословни проблеми. В този случай времето за съхранение не трябва да надвишава четири часа..
 5. Ако е забелязано, че изпражненията са променили цвета си след лекарства, трябва да спрете да ги приемате..

Профилактика на появата на нарушения с изпражнения

Така че зеленият цвят на изпражненията не плаши с външния си вид, трябва да следвате редица прости правила:

 • ако детето се храни с адаптирано мляко, следете хигиената на шишето и зърното;
 • подходете отговорно към въпроса за избора на смес;
 • да въведете допълващи храни навреме;
 • следете алергичните реакции, особено по време на първите допълващи храни;
 • не пренебрегвайте профилактичните прегледи от специалисти.

Детски преглед

За да отговори на въпроса защо е нарушен изпражненията, лекарят може да предпише допълнителни методи за изследване на тялото на бебето:

 • бактериологично изследване на изпражненията;
 • тестове, които откриват наличието на паразити в организма;
 • Ултразвук на коремната кухина - въз основа на това изследване може да се определи размерът на храносмилателните органи и особеностите на тяхното функциониране;
 • изследвания на кръв и урина.

След това лекарят ще предпише лечение, след което цветът на изпражненията със сигурност ще се подобри.

Опасно е да се лекувате самостоятелно. Трябва да знаете точната дозировка на лекарствата, диагнозата и други важни моменти, които само опитен специалист може да забележи..

Всички нарушения са по-лесни за лечение в началния етап, отколкото в напреднала форма. Когато се появят първите симптоми, е необходима консултация с педиатър.

Какво да правите, ако бебе, хранено с бутилка, има зелени изпражнения и струва ли си да се притеснявате?

Зелените изпражнения, които се появяват при бебета, хранени с адаптирано мляко, могат да изплашат новите родители. И не напразно, защото сянката на изпражненията директно показва здравето на бебето, функционирането на стомашно-чревния тракт, състоянието на имунитета и други фактори. Ако цветът на изпражненията остава променен дълго време и състоянието на новороденото се влошава от тревожни признаци (треска, плач, отказ от ядене), е необходима спешна медицинска помощ. Защо изпражненията на бебето могат да станат зелени, как трябва да е нормално и какво може да се направи - трябва да разберете тези проблеми.

Какъв вид изпражнения е нормален за изкуствени хора?

Храненото с бутилка новородено има различна диета от това на бебето и зелените изпражнения го притесняват по-често. Колкото и да се стараят производителите на изкуствени смеси, изкуственото хранене не може да бъде идентично с майчиното мляко, следователно консистенцията на изпражненията при изкуствения човек ще бъде различна. Необходимо е да се разберат критериите дали детето има нормални изпражнения, каква трябва да е неговата миризма, консистенция и колко често бебето трябва да ходи до тоалетна:

 • Чрез промяна на цвета и консистенцията на изпражненията бебето може да реагира на предложената смес, но обикновено сянката е от светложълт до оранжев.
 • Белезникавите петна в петлите не са причина за паника, тялото все още се учи да смила нова храна, по-късно стомахът и червата ще могат напълно да усвояват смеси и допълващи храни.
 • По-тънък стол, разпръснат с изварени бучки несмляна храна, показва прекомерно хранене - проблем, с който се сблъскват много изкуствени родители. В крайна сметка бебето не може да каже, че е сито и все още няма нужда да го храни.
 • Когато изпражненията на новородено придобият ярко оранжев цвят, лекарят ще заподозре чернодробни проблеми - няма нужда да отлагате посещението при педиатър.
 • Зелените изпражнения при дете, хранено на бутилка, което е на повече от 7 дни, могат да показват дисбиоза, бактериален ентероколит, дефицит на лактаза.
 • Появата на тъмни изпражнения с кървави петна е опасна, те сигнализират за увреждане на чревната тъкан поради редовен запек.

Що се отнася до консистенцията на изпражненията, при изкуствените хора той винаги е по-дебел, отколкото при бебетата, растящи в кърмата, тези бебета са склонни към запек. Обикновено новороденото има кашави изпражнения и те стават по-оформени с напредването на възрастта и развитието на храносмилателната система. Ако изкуственият стол е течен, пенлив и придружен от гнилостна миризма, това е признак за чревна инфекция..

Хранените с шише бебета ходят до тоалетна до 6 пъти на ден, но с напредването на възрастта честотата се променя на 1-2 пъти на ден. Докато бебетата все още често изпразват червата си. Смесите се усвояват по-трудно, поради което тялото се нуждае от повече време, за да смила напълно храната.

Могат ли зелените изпражнения при бебетата да бъдат норма при хранене по шише??

Има времева рамка, през която зелените какули при бебета, хранени с бутилки, не трябва да притесняват родителите. Продължава 4-5 дни след раждането на бебето и се счита за естествено. През първата седмица след раждането червата на бебето се изчистват от меконий (оригинални изпражнения), състоящ се от околоплодни течности, жлъчка и епителни тъкани, погълнати вътреутробно.

След 4-5 дни живот изпражненията на трохите трябва да се променят значително. Яденето на млечна смес оставя несмляни белезникави бучки в изпражненията, а самите изпражнения трябва да придобият жълто-горчичен оттенък. В същото време продължаването на освобождаването на зеленото изпражнение дори при едномесечно бебе, което се храни с бутилка, не трябва да е сигнал за паника. Храносмилателната система все още не е напълно оформена, поради липса на ензими, движението на червата може да бъде зеленикаво. Оттеглянето на билирубин от тялото също е придружено от потъмняване на изпражненията и оцветяването му в зелено, през този период не трябва да се прави нищо, състоянието на трохите се стабилизира.

Важно! Новородено изкуствено може да реагира с необичаен цвят на изпражненията към получената смес, ако съдържа голямо количество желязо в състава. Бебе на възраст 4-6 месеца ще покака зелено по време на никнене на зъби или въвеждане на нови храни в диетата. Всяко дете е индивидуално и промяната в цвета на изпражненията, ако бебето е спокойно и весело, не трябва да се възприема като тревожен сигнал.

Защо децата имат зелени изпражнения??

Ако бебе, хранено с бутилка, има зелен стол, трябва да разберете защо промените са се появили, те са причинени от физиологични или патологични фактори. След това ще разгледаме най-честите причини, засягащи храносмилателната система, поради което изхожданията на детето придобиват зеленикав оттенък:

 • прехвърляне на бебето от кърмата на изкуствени смеси, особено ако е извършено внезапно;
 • неподходяща марка изкуствено хранене за хранене, което кара бебето да има зелени изпражнения;
 • въвеждането на допълнителни храни по-рано от необходимото или хранене на трохите с продукти, които оцветяват изпражненията в зеленикав цвят (броколи, зеле, тиквички, екзотични плодове);
 • жълтеникав или жълто-зелен стол при бебе, хранено с бутилка, се появява след продължителна антибиотична терапия, което се дължи на страничните ефекти на лекарствата;
 • развиваща се дисбиоза;
 • никнене на зъби.

Зеленият цвят на изпражненията при кърмачета, който не е напълно изкуствен, а е смесен, често се причинява от грешки в диетата на майката. Ако жената злоупотребява с екзотични храни (зеленчуци, плодове, сокове, плодове), това се отразява на консистенцията и цвета на изпражненията на бебето.

При 4-5 месечно бебе зелените изпражнения при изкуствено хранене често са придружени от въвеждането на нови продукти в диетата. Дори няколко чаени лъжички непривичен сок или пюре могат да обезцветят изпражненията. За да се избегне такава реакция, лекарите съветват започването на допълващи храни със сок от ябълки и круши, след което даване на моркови и сливи.

Сериозни причини за зелени движения на червата при изкуствени

Причини, които трябва да накарат родителите да алармират и да се консултират незабавно с лекар, когато се появят зелени изпражнения при бебе, хранено с бутилка:

 • инфекциозни патологии, причинени от ротавирус или гъбички, подобни на дрожди;
 • наличието на паразити в червата;
 • неизправности в работата на стомаха и червата от наследствен характер;
 • дефектен имунитет;
 • дефицит на лактаза;
 • алергична предразположеност;
 • диария, ентероколит, чревни инфекции от бактериален характер.

Ако бебе, хранено на бутилка, редовно има зелени изпражнения, трябва да разберете причините за патологичното състояние. В крайна сметка това може да бъде причинено от сериозни здравословни проблеми. За целта лекарят ще изпрати изкуствен специалист за изследване на изпражненията, за да установи състоянието на чревната микрофлора, да оцени достатъчността на ензимите за разграждането на храната, да идентифицира инфекции и паразити.

Внимание! Втечненият зелен стол е заплаха за живота и здравето, ако е провокиран от сериозни нарушения в организма. Основната опасност е дехидратацията, така че бебе в такава ситуация се нуждае от спешна помощ от специалист.

Кога трябва да посетите лекар?

Течните изпражнения при бебета, хранени с бутилки, стават зелени, когато процесът често се дължи на физиологични причини. Ако бебето е весело, храни се добре и не се събужда с писъци, тогава зелените изпражнения не трябва да изпадат в паника на новосъздадените родители. Покажете бебето на лекаря, ако следните тежки звънчета се присъединят към течния стол:

 • нарушения на съня;
 • масивна регургитация от фонтан;
 • примес на кръв, неразбираеми бучки, слуз, пенести петна в изпражненията;
 • постоянен плач на бебето без видима причина;
 • треска на фона на необичайни обриви по кожата;
 • диария;
 • симптоми на вирусна инфекция или настинка.

Ако честотата на изпражненията се повиши до 8 или повече пъти на ден, при трохи на изкуствено хранене изпражненията стават неестествено зелени с остра воня, невъзможно е да се изтегли с апел към специалист. Също така, дълго отсъствие на уриниране и силна миризма на урина по време на акта трябва да бъдат предупредени.

При липса на ензими за разграждането на лактозата изпражненията също озеленяват и миришат неприятно, но наличието на кървави ивици в него вече показва възпалителен процес. Не само храносмилателната система може да пострада, но и чревната лигавица поради очевидно увреждане на нейната цялост.

Трябва да посетите лекаря в ситуации, когато бебето става летаргично, често плаче, придърпва колене до корема си, отказва да яде и губи телесно тегло. Изброените симптоми са характерни за ARVI и дисбиоза, но неуспехите в чревната флора са само проява на по-опасен проблем. Не можете да лекувате бебето сами, лекарят трябва да идентифицира първопричината за нарушенията.

Мерки за контрол на зеленото изпражнение при кърмаче, ако причините не са сериозни

Ако се появи зеленикав стол при бебе, хранено с бутилка, но няма признаци на сериозно увреждане на тялото, трябва да се опитате да възстановите баланса на чревната флора сами. За това се препоръчва да се установи привързаност към майчините гърди, ако бебето е малко и майката все още има мляко, но това не е достатъчно. При естествено хранене червата ще станат по-силни по-бързо и ще бъдат населени с полезни бактерии за по-добро усвояване на храненето.

Когато храносмилателните проблеми са причинени от некачествена изкуствена формула или чести преходи от един вид храна към друг, този фактор трябва да бъде премахнат. Педиатър ще ви помогне да изберете правилната храна, въз основа на възрастта на детето, здравословното състояние, наличието или отсъствието на лактазен дефицит.

Храненето трябва да се извършва без усърдие, така че бебето да не преяжда, за предпочитане след 2-3 часа, така че храносмилателната система да има време да разгради постъпващата храна. Промените в изпражненията често са причинени от усилията на майката да „излее“ цялото шише с адаптирано мляко в бебето, въпреки че то е пълно и не показва признаци на глад.

Когато се появи зелен стол при бебе, трябва да проверите качеството на сместа, срока на годност и системата за подготовка. Не трябва да правите храна за бъдеща употреба и да я съхранявате, по-безопасно е да разреждате нова порция смес всеки път, за да я запазите свежа и да избегнете храносмилателни разстройства. Когато след прием на лекарства е регистрирана промяна в цвета на изпражненията, по-добре е да ги отмените и да се консултирате с лекар относно необходимостта от предписаното лекарство.

Съвет! Изкуствените бебета трябва да се допълват с преварена вода по време на течни зелени изпражнения, за да се избегне дехидратация, основният спътник на диарията. На по-големите деца може да се дава компот от сини сливи и пресни сокове, които бебето вече е пило и не е реагирало на тях неадекватно.

Диагностика на изпражненията

Тъмнозелените изпражнения при кърмачета на изкуствено хранене, както и на частично изкуствени (смесени), непридружени от други тревожни симптоми, често се провокират от физиологични фактори. С благосъстоянието и развитието на бебето, то не трябва да плаши родителите. Но оцветяването на изпражненията в необичаен нюанс, заедно с изброените признаци на опасни патологии, изисква медицинска диагноза.

Лекарят, с лична среща, ще прегледа бебето, ще напише направление за доставка на тестове за кръв и урина, ще препоръча изследване на изпражненията за съставяне на копрограма, дисбактериоза и наличие на ларви на паразити в червата. Само след лабораторни изследвания може да се прецени съществуващите нарушения в тялото на изкуствения и да се вземат мерки за лечение, ако е необходимо. Според показанията се извършва ултразвук на перитонеалните органи, за да се определи структурата на вътрешните органи, да се оценят техните функции и характеристики.

Как да лекуваме дете, ако то има зелени изпражнения?

Лечението на бебе, хранено с бутилка, ако има зелени изпражнения, зависи от причината за това явление. Често зеленикавите втечнени изпражнения се провокират от дисбиоза. За да се премахнат последствията от недостатъчно количество полезни бактерии в червата, лекарите предписват на бебета Linex, Hilak Forte, Bifiform Baby, Bifidumbacterin и други.

При симптоми на диария може да се нуждаете от лекарства Smecta, Enterosgel, активен въглен. Не можете сами да предписвате лечение на бебето, това е работа на специалист, защото малък пациент трябва да изчисли правилната доза на лекарството, в зависимост от основната причина за диария. Чревните инфекции се лекуват с антибиотици, а самата млада майка не е в състояние да избере правилната. Следователно, след поставяне на диагнозата, лекарят ще избере оптималния режим на терапия..

Предотвратяване

За да избегнете появата на зелени изпражнения при бебе, хранено с бутилка, трябва да следвате редица прости съвети:

 • спазвайте хигиената на съдовете, от които бебето редовно се храни;
 • изберете висококачествена смес, която е подходяща за детето по възраст и други показания (предразположение към алергии, дефицит на лактаза, втечнени изпражнения);
 • не прехвърляйте трохите от една смес в друга без специална нужда;
 • въвеждайте допълващи храни не по-рано от датата на падежа, за да не провокирате нарушения от страна на храносмилателната система;
 • наблюдавайте реакцията на тялото на детето към нови храни в диетата;
 • редовно да се подлагат на профилактични прегледи от лекари.

На бележка! По-добре е да предотвратите каквато и да е болест, отколкото да лекувате дълго време. Следователно, когато зелено изпражнение се появи при едномесечно или двумесечно бебе, което се храни с бутилка, то трябва да се покаже на лекаря, дори с превантивна цел. На тази възраст храносмилателната система не е пълна, микрофлората не е напълно населена, така че всякакви грешки могат да причинят здравословни проблеми на бебето.

В случай на поява на неразбираем цвят на изпражненията при изкуствен мъж, не се паникьосвайте, може би промяната в цвета на изпражненията е причинена от причини, които не представляват опасност. Ако бебето е дълбоко заспало, не извива крака, не отказва да яде и телесната температура с разхлабени изпражнения е нормална, трябва да следите здравето му. При липса на тревожни симптоми е достатъчно да се премахнат грешките в храненето, да се разхождате на чист въздух и да спазвате хигиена. По-сериозните случаи изискват медицинска намеса, за да се избегне обезводняване на организма и развитие на последици, опасни за трохите.

Зелен стол при бебета, хранени с адаптирано мляко

Детските изпражнения могат да кажат много за състоянието на бебето. Не трябва да правите свои диагнози и да се паникьосвате с каквито и да било промени. Зелените изпражнения не винаги са признак на патологични процеси. Необходимо е да се оцени заедно с други симптоми, по-добре е това да направи педиатър. Благосъстоянието на бебето трябва да разбере дали е здраво или се нуждае от лечение..

Особености на стомашно-чревния тракт при новородено

Храносмилателната система при кърмачета не е напълно оформена:

 • Стомахът е много малък, през първия ден побира около 10 милилитра мляко, след седмица обемът му се увеличава почти 10 пъти. Той продължава да се увеличава постепенно всеки месец;
 • Червата са доста дълги, особено когато се гледат спрямо размера на тялото;
 • От друга страна, хранопроводът е къс, а мускулът, който контролира храната, която влиза в стомаха, е слаб. Затова при преяждане бебето изплюва.

Поради несъвършенството на храносмилателния тракт на бебето се измъчват колики, разстроени изпражнения, възникват както диария, така и запек. Бебето реагира на дискомфорт с плач и безпокойство. Обикновено всичко се нормализира до 4 месеца. Детето се адаптира към новия свят, храносмилателната му система се адаптира към храната.

Стол за кърмене

Изпражненията на бебе, хранено с бутилка, се различават от изпражненията на бебе, което се храни с майчиното мляко. Само дете, което се е родило, кака до 6 пъти на ден. След известно време изпражненията на бебе, хранено с бутилка, стават редовни, обикновено се наблюдават веднъж на ден. Той е сламеножълт или бледо оранжев и може да има леко зеленикав оттенък. Консистенцията е плътна, напомняща на шпакловка. Докато е на кърма е кашаво, това се счита за норма..

Ако изпражненията станат ярко жълти, червеникаво-оранжеви и зелени, струва си да се консултирате с вашия педиатър. Това може да е вариант на нормата или симптом на патологични процеси в храносмилането. Черните изпражнения и наличието на кръвни ивици или съсиреци се считат за опасни..

Забележка! Допускат се бели петна, но малки подсирени парченца. Това означава, че бебето не може да се справи със сместа в такива количества, или не му отива. Може би родителите не го разреждат добре с вода, не разбъркват старателно или не спазват препоръчаните пропорции.

Миризмата на изпражненията е доста изразена, но не е кисела и гнила. Ако стане неприятно, течно и се появи пяна, трябва да посетите лекар.

Бебешко зелено столче

Зелените изпражнения при бебетата не винаги са изпълнени с опасност. Комаровски вярва, че родителите обръщат прекомерно внимание на гледката на детска кака. Декларира, че най-важното е да няма кръв и да има забележима миризма на гниене. Ако няма такива симптоми, детето е весело, активно и теглото му нараства, обикновено няма причина за безпокойство. Ако температурата му се повиши, бебето постоянно плаче, спи лошо и отказва да яде, необходима е медицинска помощ.

Защо кърмачетата, хранени с бутилка, имат зелени изпражнения:

 • Преминаване от майчиното мляко към адаптирано мляко, когато храносмилателната система свикне с новия продукт;
 • Въвеждане на грешната смес. Те не са от един и същ състав, така че децата могат да реагират по различен начин на продукти от други производители. Освен това те се различават по възраст. В същото време съотношението на хранителните вещества и микроелементите се променя. Техният необходим брой се определя от средните показатели;

Не забравяйте! Бебетата се развиват индивидуално, точно като храносмилателната система. Това, което е правилно за едно бебе, не е задължително да бъде научено добре от друго. Има смеси, които съдържат повече желязо, което също може да повлияе на цвета на изпражненията.

 • Размножаване на вредни бактерии, дисбиоза;
 • Развитие на инфекциозни вирусни заболявания, които могат да бъдат диагностицирани от специалист само след допълнителен преглед;
 • Отстраняване от тялото на билирубин - жлъчен пигмент. Образува се при разпадане на хемоглобина, който често има висока стойност при току-що родените трохи. Това важи особено за бебета с диагностицирана неонатална жълтеница. Билирубин оцветява изпражненията в зелено. Това е естествен процес, не трябва да се страхувате от него..

Забележка! Ако зеленият стол е наблюдаван веднъж и след това всичко се нормализира, не се паникьосвайте. Когато състоянието се влоши, докато детето е хленчещо и неспокойно, струва си да се обадите на педиатър.

Какво означава цветът на изпражненията?

Цветът на изпражненията може да се използва за оценка на състоянието на бебето. Един показател не е диагностициран. Необходимо е да се обърне внимание на консистенцията, миризмата, петна и задължително благосъстоянието на бебето.

Зеленикаво

Зеленикавите изпражнения могат да бъдат нормален вариант, особено ако по това време бебето е променило формулата или е опитало нов продукт. Ако това е единственото нещо, което се е променило през последните дни и няма други симптоми, тогава няма нужда да се притеснявате. Трябва да гледате трохата.

Зелено

Зеленото изпражнение при липса на други патологии възниква като реакция на сместа. По състав не е идентичен с кърмата. Например, той съдържа повече желязо и протеини. Именно на тях тялото на новороденото реагира, като променя цвета на изпражненията. Също така, при запек, зелените изпражнения се появяват, когато изпражненията остават в червата за дълго време..

Фактът, че детето има проблеми с дефекацията, е лесно да се определи:

 • Видът на изпражненията се променя, те са твърди, състоят се от отделни парчета, обикновено топки;
 • Столът отсъства повече от един ден. Ако при деца на gv е позволено да се забави движението на червата до една седмица, след това "изкуствена" кака всеки ден, приблизително по едно и също време;
 • Когато бебето кака, то крещи, може да се зачерви поради усилието.

Тъмнозелено

Тъмнозелени, почти черни изпражнения се появяват в първите дни след раждането. Това не зависи от храненето на детето. Това е меконий, който се е образувал по време на вътреутробния живот, образуван е от епителни клетки, слуз, косми, жлъчка. Често се сравнява с моторно масло или смола и практически няма мирис. Преди това се смяташе за стерилен, но по-късно беше доказано, че съдържа бактерии. Те се образуват при дете, когато то е още в утробата. След няколко седмици изпражненията ще престанат да бъдат толкова лепкави и да се изсветлят. Това е преходен стол, който ще продължи 7-14 дни. Може да се опише и като тъмно зелено.

Блато

Зелено-кафявият цвят също обикновено не е причина за безпокойство. Това е нормата за изкуствените деца. Фекалиите могат да наподобяват фъстъчено масло по цвят, да са жълто-кафяви или блатисти.

Зеленият стол нормален ли е

Зелените изпражнения при бебета, хранени с бутилка, не се считат за патология, ако детето не страда. Когато поведението и благосъстоянието му не се променят, няма нужда да се паникьосвате. Трябва да се предупреди, че бебето не е същото като обикновено. Внимателната майка веднага ще забележи промени в поведението на бебето, може би то е станало по-малко активно или по-мрачно, плаче по-често и притиска краката си към стомаха си.

Забележка! Ако зелените изпражнения продължават дълго време, това може да е сигнал, че трябва да смените сместа. Необходимо е да се отмени сместа и постепенно да се въведе нова..

Подобен цвят се появява в началото на допълнителните храни, когато се въвеждат зелени зеленчуци като тиква или броколи. Така тялото реагира на новите храни. В този случай всичко бързо ще се нормализира и зеленият оттенък ще изчезне..

Ястие за промяна на цвета на табуретката

Ако бебето приема някакви лекарства, трябва да се уверите, че няма такива симптоми в страничните ефекти. След това спрете да давате лекарства и ги заменете с други. Това трябва да стане след разговор с педиатър. След преглед лекарят ще избере подходящото лекарство.

Помня! Изпражненията с бебета, хранени с адаптирано мляко, не могат да се сравняват с изпражненията на кърмачета. Различава се по консистенция, мирис и цвят.

Ако състоянието е тревожно и се различава от обичайното, трябва да посетите лекар. Той ще определи дали това е норма или се счита за патология. Ако е необходимо, педиатърът ще предпише допълнителни изследвания и изследвания.

Когато имате нужда от лекарска помощ

Когато поне един от следните симптоми се добави към промените в цвета на изпражненията, е необходима консултация със специалист:

 • Появява се неприятна силна гнилова миризма;
 • Виждат се следи от кръв;
 • В изпражненията частиците са ясно видими, чийто произход не е ясен;
 • Цветът става по-тъмен, по-близо до черния. В този случай детето е на повече от 2 седмици;
 • По кожата се появяват обриви;
 • Треската се повишава, наблюдават се други признаци на настинка или вирус;
 • Консистенцията на изпражненията се променя, става течна, появява се пяна, започва диария. Има повече от 6 изхождания на ден, докато обикновено детето кака веднъж на ден;
 • Детето повръща или повръща често и обилно. Опасно е, ако това се случи във фонтан, особено по-често от веднъж на ден, това е, когато детето повръща всичко, което е изяло през последното хранене;
 • Бебето плаче и крещи, без да спира. Причината за разстройството не може да бъде установена;
 • Сънят на бебето става периодичен и неспокоен. Често се събужда в сълзи, трудно е да го успокои.

Ако зелените изпражнения са единственият симптом, детето се храни с апетит, усмихва се, не плаче и наддава, тогава си струва да изчакате малко. Обикновено се нормализира в рамките на няколко дни..

Зелените изпражнения при бебета, хранени с бутилки, не са непременно причина за безпокойство. Струва си да наблюдавате трохите и ако се появят други тревожни симптоми, консултирайте се с педиатър. Няма нужда от самолечение и паника - може би това е следващият етап на адаптация към нова храна за бебето..