Повечето бъдещи майки са загрижени от запека през третия триместър на бременността. Мнозина смятат деликатните късносрочни проблеми за норма, но това не е така. Запекът може да бъде предотвратен и ако се развие, трябва да се лекува, тъй като пренебрегваните нарушения на червата могат да повлияят негативно на тялото както на бъдещата майка, така и на детето..

Запекът в края на бременността е често срещан. По време на бременност запекът създава проблеми при 60% от жените. Затрудненията в работата на червата се причиняват от хормонални промени в тялото на жената, ниска физическа активност и промяна в диетата.

Причини за запек преди раждането

Колкото по-близо е датата на раждане, толкова повече фактори влияят върху функционирането на стомашно-чревния тракт и допринасят за развитието на запек. Основно хормонът прогестерон, който е предназначен да намали тонуса на матката, влияе върху работата на червата. Повишеният прогестерон засяга близките органи, по-специално дебелото черво, намалява перисталтиката, което води до чревна атония.

Има няколко други фактора, които могат да разстроят храносмилателната система на бременна жена:

 • Докато расте, матката започва да притиска червата и дори да го измества. Налягането на матката физически блокира движението на изпражненията.
 • Естественото намаляване на физическата активност към 9-ия месец има силен ефект върху мускулния тонус на червата.
 • Стресът, депресията, страхът, паниката и тревожността често придружават жената, когато тя наближава определената дата. Нарушенията на нервната система нарушават връзката й с много органи, включително червата.
 • Спуснатата глава на детето на 39-40 седмици притиска дебелото черво, създавайки запек.
 • Поради увеличения оток, много майки намаляват приема на течности. Ниските нива на течности в червата предизвикват втвърдяване на изпражненията, което затруднява движението.
 • Калцият и желязото се консумират от организма в много големи количества по време на бременност. За да попълнят тези елементи, лекарите предписват специални лекарства. Някои вещества в състава на тези лекарства и остатъците от неразтворено желязо могат да причинят запек.

Ако през целия период на бременността се наблюдават проблеми с изхождането, рискът от усложнения в последните етапи се увеличава значително. В такава ситуация трябва да обърнете специално внимание на деликатен проблем и да се подготвите предварително за възможни затруднения със стол през четиридесетата седмица..

Как да идентифицираме запек при бременна жена

Липсата на стол за един или два дни не винаги означава развитие на запек, тъй като редовността на изпразването зависи от физиологичните характеристики на всеки човек. Появата на запек може да бъде потвърдена от следните признаци:

 • Болка в долната част на корема.
 • Силно избутване по време на изхождането.
 • Сух, твърд стол, излизащ на малки порции.
 • Няма усещане за лекота след изхождане.

Защо запекът не трябва да се задейства

В края на бременността трябва да се обърне специално внимание на проблемите с червата. Запекът през този период може да причини неприятни усложнения и дори да повлияе на здравето на бебето..

Хроничният запек при бременни жени често причинява интоксикация. Фекалиите, намирайки се в червата дълго време, започват да се разлагат и да отделят опасни токсини. Погълнати в кръвта, те се пренасят в тялото, включително плода..

Нарушаването на микрофлората причинява възпаление на влагалищната лигавица - колпит (вагинит). Това неприятно заболяване може да провокира разкъсване на мембраните. Лекарите наричат ​​вагинита причина за следродилни усложнения.

Силните опити по време на дефекация в 39-40 гестационна седмица могат да провокират преждевременно раждане. Това е особено опасно при жени с повишен тонус на матката..

Ако откриете неизправност в храносмилателния тракт на по-късна дата, трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Специалистът ще определи естеството на проблема и ще предпише подходящите лекарства за коригиране на проблема. Запекът не трябва да се допуска, тъй като запушването на червата влияе негативно върху раждането.

Профилактика и лечение

Въпреки че запекът се счита за често срещан проблем по време на бременност, той трябва да бъде решен. Превантивните действия могат да помогнат да се избегнат смущаващи заболявания, които могат да доведат до неприятни последици..

Промяна в храненето

Плодът вече е достатъчно развит и не се нуждае от толкова голямо количество витамини и хранителни вещества, както в началото на бременността. Ето защо, в периода, приближаващ раждането, можете да предпишете лека диета. Това няма да повлияе на развитието на бебето, но ще помогне за подобряване на храносмилането. В крайния срок е по-добре да не се използват ферментирали млечни продукти - кефири, кисели млека.

Пийте много течности

Ниското количество вода в тялото засяга преди всичко чревната функция. Ако няма противопоказания, пийте най-малко един и половина литра вода на ден. Започнете сутринта си с чаша топла вода, това ще ви помогне да активирате червата..

Физическа дейност

Опитайте се да се движите повече, дори на по-късна дата. Бъдещата майка ще се възползва от ежедневните разходки на чист въздух или йога за бременни жени. Подобни дейности не само ще имат положителен ефект върху работата на червата, но и ще подобрят настроението..

Диетата и активният начин на живот са основните инструменти за предотвратяване и премахване на запек. Но ако те не са донесли желаните резултати, можете да прибегнете до лекарства или дори народни средства. Само това трябва да се прави с изключително внимание, много лаксативи могат да предизвикат повишаване на тонуса на матката. Лекарите от цял ​​свят признават глицериновите супозитории като най-безопасното средство за запек, но и с тях не трябва да се злоупотребява..

Трябва и не трябва при запек в края на бременността

Трябва да се обърне специално внимание през последните седмици. Всички лекарства могат да се използват само след консултация с лекар. Много лаксативи могат да причинят повишаване на тонуса на матката..

Клизмите на по-късна дата са крайно нежелани. Попадащата в червата вода ще я разшири и ще увеличи натиска върху матката. Това ще тонизира и ще провокира контракции на матката. Единственото изключение са микроклизмите, одобрени за бременни жени..

Не трябва да се опитвате да изпразвате червата си, като натискате силно. Така че можете да провокирате преждевременно раждане или спонтанен аборт..

Предотвратяването на запек ще облекчи неприятните последици от това заболяване на всеки етап от бременността. Нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт влияе върху цялостното благосъстояние и процеса на раждане. А липсата на запек ще ви освободи от необходимостта да приемате лаксативи, които засягат организмите на майката и плода.

Запек по време на бременност

Запекът е липса на изпразване или непълно изпразване на ректума по време на акта на дефекация, което води до забавяне на изпражненията.

Запекът не е просто неприятно състояние, той е вреден за организма на бъдещата майка. Но за да се преборите с този проблем, е важно да изберете лекарства, които са одобрени за употреба по време на бременност..

За запек може да се говори, когато в рамките на една седмица се случат по-малко от три акта на изхождане, докато се отделя оскъдно количество твърдо, "каменисто" изпражнение. По време на акта на дефекация се наблюдава значително напрежение, изпитват се неприятни и дори болезнени усещания.

Причини за запек

Има 3 основни причини за запек:

 • нарушения и? /? или увреждане на дебелото черво, възпрепятстващо нормалното преминаване на изпражненията през червата;
 • нарушения на чревната моторика; тоест поради една или друга причина гладката мускулатура на червата се свива по-бавно от нормалното и в резултат движението на изпражненията се забавя и се натрупва в дебелото черво;
 • нарушение на диетата и? /? или пиенето; когато ядете храни, съдържащи малко количество влага, както и с намаляване на приема на течности, изпражненията стават твърди, което също допринася за нарушаването на отделянето му от тялото.

По време на бременност, особено през първия и третия триместър, много бъдещи майки се притесняват от това неприятно състояние. През първия триместър запекът се развива в резултат на влиянието на прогестерона (основния хормон, който поддържа бременността) върху работата на гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт.

Поради този ефект мускулите на червата се свиват по-бавно - изпражненията се задържат и натрупват в него. В същото време водата се реабсорбира от изпражненията (т.е. водата от изпражненията се абсорбира през червата обратно в тялото), изпражненията се дехидратират и стават твърди. По този начин запекът се развива през първия триместър на бременността. Обикновено това състояние престава да притеснява бъдещата майка само по себе си до 12-16 седмица от бременността, когато общото въздействие на прогестерона върху организма отслабва.

През третия триместър на бременността механизмът на запека е, че уголемена, тежка бременна матка упражнява изразен натиск върху тазовите органи, включително дебелото черво. Поради това движението на изпражненията по него е затруднено, развива се запек.

Запек по време на бременност

Запекът е опасност за тялото, особено за тялото на бременна жена. Факт е, че задържайки се в ректума, изпражненията започват да отделят токсични (опасни за организма) вещества, които, абсорбирайки се през стената на дебелото черво, навлизат в кръвта. Увеличава се натоварването върху черния дроб, който работи при повишено натоварване, осигурявайки неутрализирането и елиминирането на тези токсични вещества от тялото. В резултат на това други метаболитни процеси се забавят. Това се проявява с повишена умора, влошаване на състоянието на кожата, общо благосъстояние, раздразнителност.

Дългосрочното присъствие на изпражнения в червата води до дразнене и възпаление на лигавицата му.

За бъдещите майки запекът е особено опасен, тъй като при натрупване на изпражнения в червата, когато се опитвате да натиснете по време на акта на дефекация, налягането в малкия таз се увеличава и всичко това може да доведе до повишаване на тонуса на матката, тоест до развитие на заплахата от прекъсване на бременността или преждевременно раждане.

Няма лекарства

По време на бременност е много важно да се обърне дължимото внимание на предотвратяването на запек и навременното приемане на мерки за улесняване на изхождането, когато възникне това състояние.

Предотвратяването на запек е преди всичко в съответствие с режима на пиене и някои диетични правила.

За да може изпражненията да са с относително мека консистенция (което улеснява изпразването на червата), трябва да се консумира достатъчно количество течност на ден. Простите правила да не ядете суха храна и да пиете поне 2 литра течност на ден ще ви помогнат да избегнете задържането на изпражненията..

Освен това се препоръчва да не се ядат храни, които допринасят за развитието на запек, а именно печени продукти, ориз, силен чай и кафе, круши, дюля, тлъсто месо, шоколад. Но ферментиралите млечни продукти, продуктите, съдържащи растителни фибри и груби диетични фибри, сушени плодове, особено сушени кайсии и сини сливи, растителните масла, напротив, са отлична профилактика на запек. Те също трябва да се консумират, ако вече е настъпил запек..

Лекарства

Ако обаче горните мерки не са успели да предотвратят запек, трябва да потърсите помощ от лаксативи. Въпреки това, въпреки факта, че следните лекарства са относително безопасни за бъдещите майки и нямат изразени странични ефекти, към тяхната употреба трябва да се подхожда внимателно, да се прибягва до тях в екстремни случаи и само под наблюдението на лекар, тъй като продължителната и неконтролирана употреба на лаксативи може да доведе до пристрастяване, червата в крайна сметка могат да "забравят как" да работят самостоятелно и за редовно изпражнения лекарството ще трябва да се приема постоянно.

В зависимост от механизма на действие има 2 основни групи лаксативи:

Средства, които увеличават обема на чревното съдържимо. Тези лекарства изискват повишено количество течност с течение на времето, подобряват подвижността на червата и изтъняват изпражненията.

Билкови лаксативи

Морски водорасли, агар-агар, ленено семе, люспи от псилиум. Тези средства са безопасни за бременни жени по всяко време, противопоказание за приема им е само индивидуалната непоносимост.

Продукти на базата на лактулоза

DUFALAC е най-известното и най-безопасното слабително средство за бъдещи майки. Основната активна съставка на това лекарство е лактулозата (това е синтетичен дизахарид, който се получава от млечна суроватка). Поради промяна в реакцията на околната среда и налягането на течностите в червата, обемът на чревното съдържание постепенно се увеличава, което води до увеличаване на подвижността (съкратителната активност) на дебелото черво. Противопоказание за употреба е индивидуалната непоносимост към компонентите на лекарствата и остра чревна непроходимост (когато по някаква причина чревният лумен се стеснява или припокрива).

Солеви средства

КАРЛОВАРСКА СОЛ, ГЛОБЕРОВА СОЛ. Чрез промяна на хидростатичното налягане (това е налягането, причинено от силата на гравитацията, действаща върху течността), тези средства осигуряват допълнителен поток от течност в червата, което води до омекотяване на изпражненията и подобрена чревна подвижност. Тези средства практически нямат противопоказания и странични ефекти, тъй като са безопасни сами по себе си, те действат само в чревния лумен, не се абсорбират в организма и по никакъв начин не засягат работата на вътрешните органи. Трябва да се отбележи, че за да се постигне слабително действие, лекарства, които увеличават обема на чревното съдържимо, трябва да се приемат доста дълго време (около 2 седмици). Затова те са най-подходящи за бъдещи майки, страдащи от хроничен запек..

Смазване и омекотяване

Средства, които смазват и омекотяват ректалната лигавица.

ВАЗЕЛНО МАСЛО, БАДЕМОВО МАСЛО: когато се смазват в края на ректума, тези масла осигуряват по-меко освобождаване на изпражненията.

Единственото противопоказание за употреба е индивидуалната непоносимост към тези средства. Можете да използвате тези средства от първия триместър на бременността..
ГЛИЦЕРИНОВИ РЕКТАЛНИ ДОСТАВКИ - имат омекотяващо и леко дразнещо действие, което улеснява изхождането и стимулира чревната подвижност. Можете да използвате тези лекарства от първия триместър на бременността. Противопоказание за употреба е индивидуална непоносимост към лекарството, анални фисури, хемороиди.

Съществува и друга група лекарства, които, макар и да не са лаксативи, трябва да бъдат включени в основния режим за лечение и профилактика на запек. Това са еубиотици.

Еубиотиците са препарати от нормална чревна микрофлора (съдържат бифидобактерии и лактобацили), които осигуряват благоприятна среда за адекватно храносмилане. Тези бактерии също предотвратяват растежа на патогенни микроорганизми, което може да доведе до развитие на дисбиоза. Дисбиозата може да причини различни храносмилателни разстройства, включително запек. Ето защо еубиотиците са важни при лечението на запек и нормализирането на храносмилателните процеси. Препарати BIFIFORM, BIFIDUMBAKTERIN, LINEX са безопасни за бъдещите майки на всеки етап от бременността, а от противопоказанията, само индивидуална непоносимост към тези средства.

Запек по време на бременност

За съжаление всяка жена трябва да се сблъска с неприятни изненади през 40 седмици от бременността. Запекът е един от тях. Те не само доставят неудобни усещания, но също така са опасни за жена в позиция.

Всеки човек има различна честота на изхождане. Някой има дефекация 2-3 пъти на ден, докато други - след 2 дни. Това се счита за нормално. Много хора страдат от запек, но бъдещите майки са много по-склонни от други да се сблъскат с този проблем..

Основните симптоми на запек по време на бременност:
- промяна надолу в честотата на изпражненията;
- малко количество изпражнения;
- сухота и твърдост на изпражненията;
- наличие на усещане за непълно изхождане след изхождане.

Жена в позиция може да показва всички тези признаци или само някои от тях.

Причини за запек по време на бременност

За представителите на красивата половина на човечеството, които очакват бебе, причините за запек могат да бъдат различни. Един от тях е повишаване на нивото на прогестерон в организма. Този хормон има релаксиращ ефект върху чревните мускули (перисталтиката му е нарушена, възниква хипотония).

Желязото и калцият могат да бъдат причина за запек по време на ранна бременност. Това са полезни микроелементи, необходими на жените в позиция. Лекарите дори понякога предписват лекарства, които съдържат желязо и калций..

Бременните жени не са достатъчно активни. Някои, когато са заплашени от спонтанен аборт, спазват почивка в леглото. Ниската физическа активност може да причини запек..
https://www.baby.ru/blogs/post/481614802-32216313/

По време на бременност бъдещата майка трябва да наблюдава диетата си. Поради липса на течност, изхождането може да бъде бавно и трудно..

Запек по време на бременност може да възникне и поради заболявания на аналната област. Например пукнатина в ануса или хемороиди могат да бъдат причина за това неприятно явление..
https://www.baby.ru/blogs/post/171280852-32216313/

Бременността е стресираща. Те възникват поради физиологичното преструктуриране на тялото, страх от раждане, мисли за предстоящи безсънни нощи и други притеснения. Преживяването влияе негативно на честотата на изпражненията.

Защо запекът е опасен по време на бременност?

Жените, които никога преди не са страдали от забавено и трудно изпразване, могат да получат това по време на ранна бременност. Много от тях изпитват запек по време на късна бременност. Това неприятно явление не преминава без следа. Запекът за бъдещата майка и нейното неродено дете е особено опасен.

Поради трудностите с изпразването в организма на жената се задържат вредни вещества, които се образуват в резултат на разграждането на храната. Те, намирайки се в червата, се абсорбират в кръвта през стените му. Това може да повлияе негативно на майката и плода..

Запекът може да бъде много неудобен. Жена в позиция може да почувства тежест в корема, болка. Всичко това може да предизвика нежелани чувства и разочарование..

Много жени са загрижени за въпроса дали е възможно да се натиска със запек по време на бременност. По време на периода на раждане на дете опитите не са желателни. Ако жената трябва да натиска не силно и рядко, това няма да доведе до сериозни проблеми. Редовният запек е опасен, защото напрежението в коремните мускули може да доведе до хемороиди или спонтанен аборт..

Стагнацията на съдържанието в червата може да причини усложнения. Например, проктосигмоидит (възпаление на ректума и сигмоидното дебело черво), вторичен колит, парапроктит (възпаление на околоректалната тъкан), анална цепнатина може да възникне поради продължителен запек.

Продукти за запек по време на бременност

Не всяка жена знае какво да прави със запек по време на бременност. Хранителните продукти играят огромна роля в тяхното лечение. Бременната жена трябва да включва в диетата си храна, която съдържа вещества, които насърчават движението на червата. Трябва също да сте наясно с храната, която може да причини запек..
https://www.baby.ru/blogs/post/32365236-32216313/

Изпразването на червата се улеснява от:
- сурови зеленчуци и плодове;
- черен хляб;
- хляб, съдържащ трици в значителни количества;
- сушени плодове (особено сини сливи);
- елда, овесени ядки, ечемичена крупа;
- месо с много съединителна тъкан.

Тези храни при запек по време на бременност трябва да бъдат включени във вашето меню..

Бременните жени, които се оплакват от запек и подуване на корема, трябва да ограничат или премахнат богатите на фибри храни..

За да избегнете запек, трябва да се уверите, че червата работят правилно през цялата бременност и няма проблеми с храносмилането. Диетата трябва да съдържа храни, богати на фибри.

Те включват:
- всякакъв вид зеле,
- морков,
- краставици,
- домати,
- цвекло,
- тиквички,
- черен хляб,
- брашнени продукти от черно (или червено) брашно,
- ядки,
- ферментирали млечни продукти със срок на годност до 3 дни,
- тиква,
- боб,
- грах,
- ябълки,
- портокали,
- пъпеши,
- праскови,
- кайсии,
- сливи,
- Ягода.

И също така трябва да пиете обикновена вода без газове.

Зеленчуците могат да се консумират както сурови, така и варени (или печени), както и дресинг с растително масло.

Плодовете могат да се консумират както пресни, така и печени, както и в сушени плодове, сокове (или компоти).

Бременните жени трябва да се хранят често, но по малко, 5-6 пъти на ден, на малки порции. Сухата храна е забранена.
Преди всяко хранене, не забравяйте да изпиете 1-2 чаши топла вода без газове.

Необходимо е да се изключат от диетата такива храни и напитки като:
- чай,
- кафе,
- какао,
- шоколад,
- Бял хляб,
- брашно от бяло брашно,
- лигави супи,
- грис и продукти с грис,
- боровинки.

И също така изключете мазни и пържени храни.

Трябва да откажете ястия от спанак, киселец, зеле, боб, които причиняват повишено образуване на газове.

От вашата диета, ако е възможно, трябва да изключите някои пасирани ястия (особено грис и оризова каша), вискозни вещества (например лигави супи). Някои бъдещи майки не знаят дали има запек по време на бременност от какао и силен черен чай и използват тези напитки. Всъщност те трябва да бъдат премахнати от менюто ви, тъй като те пречат само на изпразването на червата..

Бременната жена трябва да пие 1,5-2 литра течност на ден. Това може да бъде обикновена вода, сокове, млечни продукти. Трябва да се има предвид, че толкова много течност може да се консумира, ако няма противопоказания: сърдечни заболявания или оток.
https://www.baby.ru/blogs/post/508399784-32216313/

Лекарства за запек по време на бременност

Както знаете, жените в състояние да приемат лекарства е нежелателно, тъй като те могат да повлияят неблагоприятно на плода. Тогава как да се лекува запек по време на бременност? Лекарствата трябва да се предписват само от лекуващия лекар, ако има сериозни индикации за това. В никакъв случай не трябва да се самолекувате. С действията си можете да навредите само на себе си и на нероденото бебе.

Почти всички хапчета за запек по време на бременност са противопоказани. Веществата, съставляващи повечето лекарства, дразнят рецепторите в дебелото черво. Това помага да се засили перисталтиката му. При бременни жени лекарствата могат да причинят повишаване на тонуса на матката и нейното свиване и последицата от това може да бъде спонтанен аборт.

Лекарите могат да предписват глицеринови супозитории за запек по време на бременност. Те дразнят леко ректалните рецептори и не влияят на тонуса на матката..

Следователно употребата на лекарства не е безопасна по време на бременност. Лекарствата могат да причинят спонтанен аборт, нарушения на развитието на плода. Бъдеща майка, която мечтае за здраво дете, не трябва да приема лекарства без лекарско предписание. Само специалист може да определи дали е необходимо да се лекува запек по време на бременност с лекарства или ако можете да се справите без тях.

Народни средства за запек по време на бременност

Добро и безопасно народно средство за запек е отварата от сини сливи. За да го приготвите, трябва да вземете 100 грама измити сушени плодове, 100 грама овален овес и 100 грама цвекло. Смесете всички тези съставки, потопете ги в тенджера и залейте с 2 литра вода. Сварете сини сливи, овален овес и цвекло на слаб огън за един час. След това прецедете бульона и сложете хладилника. Преди лягане трябва да изпиете 1 чаша.

Помага и при запек по време на бременност сини сливи, сушени кайсии и стафиди с мед. За да приготвите тази смес, ще ви трябват сушени плодове (по 100 г) и 2 с.л. л. пчелен мед. Изплакнете добре сините сливи, сушените кайсии и стафидите и кайма. След това добавете мед и разбъркайте добре. Това лекарство се препоръчва да се консумира преди лягане за 2 ч. Л., Измито с топла вода..

Добре е при запек да се пие компот от сушени кайсии и сини сливи. Има леко слабително действие, което е особено важно при носене на трохи..

Състав:
Сини сливи - 100 гр;
Сушени кайсии - 150 гр;
Вода - 2 л.

Подготовка:
Накиснете плодовете в гореща вода за 15 минути.
Изцедете водата и изплакнете плодовете.
Прехвърлете задушените плодове в тенджера и ги покрийте със студена вода.
След като компотът заври, намалете котлона. Варете сушени плодове в продължение на 7-10 минути.
След това добавете захар и махнете тигана от огъня.
Оставете компота да престои 1 час, покрит.
В такъв компот можете да добавите мед (на вкус), малко лимонов сок или щипка канела / ванилия (на вкус).

Струва си да се отбележи, че някои народни средства за запек по време на бременност са забранени (например листа от сена, ревен, кора от зърнастец, плодове от шега).

Профилактика на запек по време на бременност

Бременните жени може да не изпитват запек, ако следват някои превантивни мерки.

На първо място, трябва да обърнете внимание на храненето си. Диетата трябва да включва храни, богати на фибри. Подобрява процеса на храносмилане. Препоръчително е в ежедневното меню да присъства течно ястие (например супа или борш). Храните, които допринасят за запек, трябва да бъдат изключени от диетата..

Особено внимание трябва да се обърне на режима на пиене. Много от нежния пол се страхуват да консумират много течности поради възможната поява на отоци. Това е напълно погрешно. Бременната жена трябва да пие достатъчно вода. Солените храни трябва да бъдат изключени от консумация. Това е необходимо, така че солта да не задържа вода в тялото..

За да избегнете тежък запек по време на бременност, трябва да се движите възможно най-много. Съвременните майки водят заседнал начин на живот. Някой се страхува да се движи за пореден път, вярвайки, че движенията могат да навредят на детето, докато някой е по-зает да общува в социалните мрежи.

Липсата на физическа активност провокира забавяне на храносмилането. Разбира се, в позиция не можете да правите джогинг или някои трудни упражнения, но не бива да забравяте и за ходене на чист въздух, обикновено ходене..

В заключение заслужава да се отбележи, че най-разумният вариант, благодарение на който жената в положение може да избегне трудно изпразване, е превенцията. Ако все пак трябваше да се справите със запек в ранните етапи на бременността или на по-късна дата, тогава можете да използвате народни средства.

Трябва обаче да се има предвид, че не всички от тях са безвредни. Не се страхувайте да посетите лекар. Той може да посъветва добро и безопасно средство за запек по време на бременност и ако е необходимо, да предпише лекарство и да обясни как да го приемате..

Запек по време на бременност. Причини и лечение

Такова неприятно явление като запек се среща при почти всяка бременна жена. Запекът не само носи неудобства и дискомфорт в живота на бременна жена, но също така крие значителна заплаха за здравето, поради което е необходимо да се определи причината навреме, да се отстрани своевременно и да се предотврати повторното му възникване. Много хора знаят как да се справят със запека, но поради физиологичните характеристики на бременната жена повечето съвети не носят желания ефект. В тази статия ще предложим препоръки и съвети относно храненето, профилактиката и лечението на запек при бременна майка..

Защо се появява запек при бременни жени?

Запекът е много често явление, независимо от продължителността на бременността, но причините за появата му през различните триместри могат да се различават.

Причина за запек през първия триместър

Докато някои майки от първия триместър страдат от метеоризъм, подуване на корема и диария, други не могат да намерят сигурно средство за задържане на изпражненията..

Защо бременните жени имат ранен запек??

Основната причина за появата на запек в ранните етапи е производството на хормона прогестерон от организма, който е отговорен за развитието и безопасността на бременността. Прогестеронът в началото на бременността, поради намаляване на тонуса на матката, осигурява имплантирането на ембриона към лигавицата на маточната стена. В същото време обаче съкратителната активност на мускулатурата на чревните стени намалява и това води до факта, че желанието за използване на тоалетната се появява все по-рядко.

Друга причина за запек е появата на гадене и повръщане, липса на апетит. Токсикозата при бременни жени може да продължи няколко седмици, в резултат на което може да възникне неправилна диета. Освен това много майки отбелязват промяна във вкусовите предпочитания, поради което бременните жени консумират по-малко растителни фибри и фибри, докато в диетата се консумират повече животински протеини. Това хранително поведение води до нарушаване на работата на храносмилателния тракт и появата на запек..

За някои майки запекът в ранните етапи продължава около 3-4 дни, докато за други запекът е спътник на целия период на бременността. Първата поява на запек може да започне още на 5-8 седмица от бременността.

Причина за запек през втория триместър

Ако не сте имали запек през първия триместър, тогава е напълно възможно той да се появи през втория триместър, започвайки от 16 седмици от бременността. В 95% от случаите запекът по време на бременност се причинява от физиологични промени в тялото, като: намаляване на физическата активност и подвижност на бременната жена с цел поддържане на бременността и липсата на течност в тялото поради често уриниране. По това време бременните жени са силно податливи на променливостта на хормоналните нива и това от своя страна също влияе върху задържането на изпражненията..

Друга причина за запек е приемът на витамини и минерали, които допринасят за запека. Например желязото, калцият, магнезият и витамините от група В могат да нарушат храносмилателния тракт и да доведат до запек..

Причина за запек през третия триместър

Към вече изброените причини за запек можете да добавите и няколко причини, характерни за третия триместър на бременността:

 • натиск на разширената матка върху червата. По време на бременността матката се увеличава многократно. Той оказва натиск върху червата, нарушавайки перисталтиката му. В допълнение, той свива ректума, което също нарушава преминаването на изпражнения през него..
 • намалена чувствителност на тазовия сплит. Както вече споменахме, в началото на бременността тонусът на матката намалява и тъй като мускулите на червата и матката имат обща система за нервно снабдяване, има намаляване на чувствителността и желание за дефекация, следователно, за да се изпразнят червата, се изисква по-силно дразнещо.
 • недостатъчен прием на течности. Поради заплахата от отоци, лекарите препоръчват да се намали приема на течности на по-късна дата, а това от своя страна води до запек..
 • заседнал начин на живот. Още от 6-ия месец на бременността за мама става много по-трудно да се движи и да изпълнява предишните си задължения. Мама се опитва да си почива повече в седнало или легнало положение. Този начин води до забавяне на чревната подвижност и запек..
 • стресови ситуации. Емоционална нестабилност, тревожност, повишена тревожност и др. водят до запек. В същото време негативните емоции много често причиняват пристъп на остра болка в корема или кръста..
 • хемороиди. Тъй като матката с плода притиска съдовете на ректума, възниква венозна конгестия, което води до появата на хемороиди, а изпразването на червата със запек е трудно, което води до запек.
 • злоупотреба с лаксативи. Факт е, че при честото използване на лаксативи може да се появи състояние на „мързеливо черво“. Възниква поради дразнене на чревните стени и повишена перисталтика с лаксатив, в резултат на което храносмилателният тракт губи чувствителност и тонус..
 • усложнения на бременността, като: токсикоза, слабо представяне на плода, гестоза, хипертоничност и др..
обратно към съдържанието ↑

Диагностика на запек при бременни жени

Не е трудно да диагностицирате запек сами; достатъчно е да знаете симптомите на запек и неговите прояви. При бременни жени със запек има затруднения при изпразването на червата с плътна консистенция на изпражненията, няма изпражнения в продължение на 2-3 дни и се отбелязват подуване на корема, болка, болка в корема или кръста, гадене и слабост.

Ако забележите тези симптоми в себе си, тогава е важно да се консултирате с терапевт, за да потвърдите диагнозата и да предпише лечение.!

Терапевтът от своя страна ще предпише лечение, но ако това не помогне, лекарят може да насочи бременната жена за консултация с гастроентеролог и проктолог (в случай на хемороиди). За да идентифицира причините за запек, бременната жена ще трябва да се подложи на дигитално изследване на ректума, както и да дари кръв и изпражнения за лабораторни изследвания. В трудни случаи може да се наложи диагностициране на ректални патологии с помощта на ултразвук и ендоскопска колоноскопия.

С помощта на тази процедура можете да оцените състоянието на епитела на чревните лигавици, да проучите отделни анатомични особености; диагностицират сраствания и др. Колоноскопията се предписва дори през първия триместър, ако бременната жена има кръв, слуз, гной в изпражненията, кървене, анемия, полипи, колит, както и болезнени движения на червата.

Лечение на запек по време на бременност

При появата на затруднено изпражнение е важно бременната жена да се консултира с лекар, който в началото ще предложи елиминиране на запек без лекарства, тъй като много лекарства могат да навредят на здравето на нероденото бебе. Освен това лечението на запек може да се различава в зависимост от продължителността на бременността, тъй като причините за запека могат да варират..

Както вече споменахме, в самото начало на бременността хормоналните промени в организма причиняват запек, който е трудно да се премахне, но е много важен. Ето защо, за пълно изхождане, бременната майка трябва да се придържа към следните препоръки:

 • Променете начина си на живот: увеличете физическата активност, занимавайте се с леки спортове или физическа терапия, посетете басейна;
 • Изпийте до 2 литра вода, за да нормализирате водния баланс;
 • Избягвайте емоционален стрес и стресови ситуации;
 • Оттеглете (в консултация с Вашия лекар) лекарства, причиняващи запек (добавки с желязо и калций).
 • Яжте само одобрени храни по време на бременност;
 • Включете в диетата храни с слабително действие, съдържащи груби фибри и диетични фибри. Ще говорим за тях по-късно..
 • Прием (с разрешение на лекар) лекарства.

За по-късен период на бременност методите за премахване на запека са следните:

 • Приемът на храна е частичен, на малки порции до 5-6 пъти на ден. Порциите храна трябва да са малки (300-350 g);
 • Повечето калории трябва да консумирате за закуска и обяд;
 • Паузите не трябва да бъдат дълги, тоест повече от 3,5-4 часа;
 • Ястията трябва да са на пара, варени, задушени, печени;
 • Основната част от диетата са плодове и зеленчуци, супи и зърнени храни;
 • Диетата трябва да бъде балансирана: протеини - най-малко 150 g, мазнини - 80 g, въглехидрати - 300 g. и още;
 • Последният път на ден можете да ядете максимум 3 часа преди лягане. Между закуска, обяд и вечеря има 4-5 часови паузи;
 • Правилен избор на диета, в зависимост от вида на разстройството и други съпътстващи заболявания;
 • Станете в позиция на коляно-лакът най-малко 4 пъти на ден (след 20 седмици).
обратно към съдържанието ↑

Лекарства за запек

ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ НА САЙТА Е ОБЯСНИТЕЛЕН ХАРАКТЕР И НЕ Е РЪКОВОДСТВО ЗА ДЕЙСТВИЕ! НЕОБХОДИМА КОНСУЛТАЦИЯ НА СПЕЦИАЛИСТ

Само ако горните препоръки са неефективни, бременна жена, след консултация с лекар, може да прибегне до медикаментозно лечение с лаксативи. Най-често лекарят предписва следните лекарства за бременна жена:

Ректални супозитории с глицерин

Това слабително средство омекотява и смазва втвърдените изпражнения, улеснява преминаването им през дебелото черво, дразни чревната лигавица, рефлекторно стимулирайки чревната подвижност. За бременни жени супозиториите са безопасни, тъй като глицеролът има само локален ефект, той не се абсорбира, когато се прилага ректално и не навлиза в кръвта.

Противопоказания и странични ефекти: свръхчувствителност към компонентите на лекарството, чревна обструкция, хемороиди в остър стадий, възпалителни заболявания и тумори на ректума, недиагностицирана коремна болка, бъбречна недостатъчност.

Както виждаме, лекарството не е противопоказано за бременни жени, но през 1-ви триместър супозиториите могат да имат релаксиращ ефект не само върху гладката мускулатура на вътрешните органи, но и върху матката и това може да доведе до спонтанен аборт. Що се отнася до 2 и 3 триместър, използването на супозитории е разрешено, докато е важно да се вземе предвид, че честото използване на супозитории може да доведе до преждевременно раждане. Поради това лекарите не препоръчват системното използване на това лекарство и лечението трябва да бъде спряно след възстановяване на нормалната чревна подвижност..

Ректално вече с масло от морски зърнастец

Супозиториите с масло от морски зърнастец имат противовъзпалително, противотуморно и аналгетично действие, както и антимикробни ефекти. Супозиториите имат регенериращи и регенеративни свойства. Активното вещество ускорява зарастването на увредените тъкани, има тонизиращо действие, има антиоксидантно и цитопротективно действие. Намалява интензивността на процесите на свободни радикали и предпазва клетъчните и субклетъчните мембрани от увреждане.

Противопоказания за употреба: Свръхчувствителност към продукта; за перорално приложение - холецистит, холангит, панкреатит, хепатит, холелитиаза, деца под 12-годишна възраст; за ректално приложение - диария. Употребата по време на бременност и по време на кърмене е възможна само ако планираната полза за майката надвишава потенциалния риск за плода или детето.

Следователно свещите могат да се използват само с одобрението на гинеколог. По-добре е една жена в позиция да премине предварително тест за поносимостта на билковия препарат. В случай на алергична реакция може да има усложнения за здравето на бебето. Повечето супозитории по време на бременност са забранени, но лекарството от морски зърнастец се прави върху естествени суровини, поради което има мек и ефективен ефект.

Ректални супозитории "Папаверин"

Противопоказания за употреба: AV блокада, глаукома, тежка чернодробна недостатъчност, старост (риск от хипертермия), деца под 6-месечна възраст, свръхчувствителност към папаверин. Употреба по време на бременност и кърмене - по време на бременност не е установена безопасността и ефикасността на папаверин.

Duphalac сироп

Слабителното средство Duphalac е едно от най-безопасните средства за запек при бременни жени. Лекарството няма ефект върху плода, тъй като ефектът на лактулозата върху бременна жена е незначителен. Duphalac съдържа вещества, които водят до увеличаване на броя на лактобацилите. Промяна във флората на дебелото черво води до повишаване на киселинността в лумена на дебелото черво и стимулиране на перисталтиката. В резултат се развива слабително действие, без директен ефект върху лигавицата и гладката мускулатура на дебелото черво..

Лактулозата, съдържаща се в Duphalac, задържа вода в чревния тракт и това допринася за омекотяване на изпражненията, активиране на подвижността и евакуация на чревната функция. В резултат на това се възстановява физиологичният ритъм на изпразване на дебелото черво..

Начин на приложение на Duphalac: Лекарството е предназначено за перорално приложение. Разтворът на лактулоза може да се приема както разреден, така и неразреден. Необходимо е незабавно да погълнете приетата единична доза, без да я държите в устата. Ако се предписва единична дневна доза, тя трябва да се приема по едно и също време, например по време на закуска.

По време на терапия с лаксативи се препоръчва прием на достатъчно количество течност (1,5-2 литра, което е равно на 6-8 чаши) на ден. За точно дозиране на лекарството във флакони използвайте приложената мерителна чашка. Когато използвате лекарството в сашета, трябва да откъснете ъгъла на сашето и веднага да вземете съдържанието.

Дневната доза лактулоза може да се приеме еднократно или като се раздели на две с помощта на мерителна чашка. След няколко дни началната доза може да бъде коригирана до поддържаща доза в зависимост от отговора към лекарството. Слабителният ефект може да се появи 2-3 дни след започване на лечението..

ВъзрастНачална дневна дозаПоддържаща дневна доза
Възрастни и юноши15-45 ml (1-3 сашета)15-30 ml (1-2 сашета)

Противопоказания: галактоземия; запушване, перфорация или риск от перфорация на стомашно-чревния тракт; свръхчувствителност към който и да е компонент на лекарството; непоносимост към галактоза или фруктоза; дефицит на лактаза или глюкозо-галактозна малабсорбция; недиагностицирано ректално кървене; колостомия; илеостомия.

Сироп "Нормаза"

Слабително. Има хиперосмотичен, хипоамониемичен, слабителен ефект, стимулира чревната подвижност, подобрява абсорбцията на фосфати и калциеви соли.

Под въздействието на лекарството се променя флората на дебелото черво (увеличаване на броя на лактобацилите), което води до повишаване на киселинността в лумена на дебелото черво и стимулира перисталтиката. Заедно с това обемът се увеличава и изпражненията омекват. В резултат на това лекарството има слабително действие, без да засяга пряко лигавицата и гладката мускулатура на дебелото черво. Под действието на лекарството амонякът преминава от кръвта в червата, докато образуването на азотсъдържащи токсични вещества в неговия проксимален участък намалява и съответно тяхното усвояване в системата на куха вена. Действието може да се случи бързо или да се забави - след 24-48 часа.

Противопоказания за употреба: непоносимост към галактоза или фруктоза; галактоземия; чревна обструкция; ректално кървене (не хемороидно); колостомия, илеостомия; подозрение за апендицит; свръхчувствителност към лекарствените компоненти.

Приложение по време на бременност и кърмене: L Actulose е безопасно за употреба по време на бременност и кърмене (кърмене).

Схема на дозиране: Лекарството трябва да се приема през устата след хранене. При запек на възрастни през първите 3 дни се предписват 15-40 ml / ден, след това 10-25 ml / ден.

Природен комплекс "Fitomucil Norm"

Комплексът Phytomucil Norm съдържа два компонента: обвивката на семената на специален сорт живовляк Plantago Psyllium и пулпата от плодове от домашна слива - естествени източници на диетични фибри (фибри). Phytomucil Norm съдържа 4 пъти повече разтворими фибри от обикновените трици, е "шампион" по съдържание на разтворими фибри *.

Разтворимите фибри на комплекса в червата абсорбират водата, набъбват, превръщат се в лигав гел и омекотяват изпражненията, което улеснява лесното движение на червата. Неразтворимите диетични фибри механично стимулират чревната стена, активирайки движенията и отделянето на изпражненията. По този начин, Fitomucil Norm засяга едновременно съдържанието на червата и лигавицата му, облекчавайки запек, подуване на корема и чувство на тежест.

В допълнение към слабителния ефект, Fitomucil Norm създава благоприятни условия за растежа на собствената си полезна чревна микрофлора, което помага за премахване на дисбиоза, която винаги се появява при запек.

Противопоказания за употреба: индивидуална непоносимост към компонентите на комплекса; остри възпалителни заболявания и стомашно-чревна обструкция.

Приложение по време на бременност и кърмене: Fitomucil Norm може да се използва по време на бременност и кърмене. Продължителността на комплексния прием се избира индивидуално.

Микро клизма "Микролакс"

Microlax е разтвор за ректално приложение, произведен под формата на микро клизма за еднократна употреба. Принадлежи към група лаксативи, които влияят на храносмилателната система и скоростта на метаболизма. Комбинираният препарат Микролакс има слабително действие.

Препаратът съдържа натриев цитрат (пептизатор, който измества свързаната вода, съдържаща се в изпражненията), натриев лаурил сулфоацетат (разрежда съдържанието на червата) и сорбитол (засилва слабителния ефект, като стимулира потока на водата в червата). Увеличаването на количеството вода поради пептизиране и втечняване насърчава омекотяването на изпражненията и улеснява движението на червата.

По този начин Mikrolax има механичен и химичен ефект. Това е нетоксичен агент с дразнещо и овлажняващо действие. Прониквайки във фекалиите, разтворът ги втечнява, след което процесът на дефекация се улеснява.

Противопоказания за употреба: повишена индивидуална чувствителност към компонентите на лекарството.

Възможно ли е бременните жени да имат микроклистери за запек?

Въпреки че няма задълбочени изследвания за това как лекарството влияе върху бременността и кърменето, често се предписва по време на бременност и кърмене. Тъй като компонентите на лекарството имат изключително ниска способност да проникват в чревните стени, не се очаква отрицателен ефект върху плода и хода на бременността по време на употребата на Mikrolax.

Начин на приложение и режим на дозиране: лекарството се използва ректално. Цялото съдържание на 1 микро клизма (5 ml) се инжектира чрез поставяне на върха докрай (дължината на универсалния връх е 60,6 mm). Слабителният ефект настъпва 5-15 минути след приема на лекарството.

Лаксативи при запек

Както за елиминиране на запек, така и за предотвратяване на появата му, се препоръчва бременната жена да включи в диетата си следните слабителни продукти:

Запек през 3 триместър на бременността

Основната причина за запек през третия триместър на бременността - компресия на дебелото черво от бременната матка - не може да бъде елиминирана. Но това не означава, че трябва да издържите задържането на изпражненията преди раждането: стагнацията на изпражненията в червата се отразява негативно на последните седмици на раждане на бебе.

След това ще ви разкажем защо запекът е опасен по-късно и ще препоръчаме безопасни методи за отстраняване на проблема..

 • Запек през 2-ри триместър на бременността
 • Запек през 1 триместър на бременността
 • Запек в края на бременността

Накратко за допълнителни провокиращи фактори

Натискът на голямата матка с нарастващия плод намалява вътрешното пространство на червата, което затруднява преминаването на изпражненията. Освен това те увеличават стагнацията в дебелото черво:

Диетично разстройство

Хормоналните промени преди раждането карат жената да иска да яде забранен продукт. Стомахът, свикнал да пести храна, не е в състояние да произвежда необходимото количество ензими за смилане на пикантна или пушена храна. Храносмилането е затруднено, недостатъчно усвоена хранителна бучка в стомаха навлиза в червата и имате затруднения при изпразването на червата.

Недостатъчен прием на течности

Отокът е често срещан в края на бременността. За да се намали подпухналостта, лекарите могат да препоръчат на бъдещата майка да пие по-малко вода..

По това време ограничаването на пиенето не влияе върху хода на бременността: образуват се плацентарен кръвен поток и фетална течност, но липсата на влага влияе върху естеството на изпражненията, правейки изпражненията сухи и плътни.

Ниска мобилност

При някои патологии на бременността лекарите препоръчват почивка, за да се предотврати преждевременно раждане, а за други жени се препоръчва активен начин на живот. Но ако бременността ви протича нормално, тогава през третия триместър голям корем причинява дискомфорт:

 • боли кръста;
 • Затруднено ходене
 • става трудно да се диша.

Опитвате се да се движите по-малко, но това намалява чревната подвижност и причинява запек.

Повишена тревожност

На по-късна дата имате страх от раждане и страх за здравето на бебето, започвате импулсивно да реагирате на събития, възникващи поради повишена тревожност и пренатални промени в хормоналните нива.

Нервното вълнение повишава тонуса на гладката мускулатура, провокирайки спастичен запек.

Лаксативно злоупотреба

Ако вместо да спазвате диета и умерено движение по време на бременност, често сте използвали хапчета или супозитории, тогава сте развили синдром на мързеливо черво. В този случай, без лекарствена стимулация, перисталтиката е трудна.

Прием на лекарства за киселини

През третия триместър матката притиска стомаха, предизвиквайки рефлукс на солна киселина в хранопровода, придружен от усещане за парене. За да премахнете този симптом, сте принудени да пиете:

 • Маалокс;
 • Алмагел.

Лекарството е безопасно за бебето, но прави изпражненията по-плътни, причинявайки запек..

Лекарства за предотвратяване на ранен труд

Ако имате повишен тонус на матката, тогава лекарите предписват релаксант на гладките мускули (Ginipral). Но лекарството не действа селективно, намалява тонуса на гладката мускулатура на тазовите органи, инхибирайки чревната перисталтика и провокирайки атоничен запек.

Лечение на анемия

При намален хемоглобин ще се предписват железни добавки, за да се поддържа здравето на майката и детето:

 • Сорбифер;
 • Ферум Лек;
 • Hemofer et al.

Лекарствата с желязо могат да ви помогнат да избегнете анемия, но да направите изпражненията по-плътни.

Обостряне на хронични чревни патологии

Ако имате хемороиди, проктит или дисбиоза в началото на бременността, тогава натискът върху дебелото черво ще провокира обостряне на заболяването. При хемороиди или колит се появяват болезнени усещания по време на изхождането. Вие, страхувайки се от болка, подсъзнателно ограничавате естественото желание да отидете до тоалетната и продължителното задържане на изпражненията в ректума причинява запек.

Колкото повече са допълнителните предразполагащи фактори, толкова по-голяма е вероятността от развитие на запек по време на бременност през 3 триместър.

Не всички причини за задържане на изпражнения могат да бъдат премахнати, може да ви бъде предписано да приемате лекарства за желязо или лекарства за тонизиране преди раждането. Но ако обърнете внимание на превенцията, можете да предотвратите развитието на запек.

Опасност от задържане на изпражнения

Фекалното преливане в дебелото черво е придружено от образуване на газове и дискомфорт. Но в допълнение към болезнен дискомфорт, запекът в края на бременността се превръща в предразполагащ фактор за следните патологични състояния:

Преждевременно раждане

Пренаселеното черво компресира матката и напрежението, когато се опитвате да се отървете от натрупванията на изпражнения, ще провокира контракции на гениталния орган (контракции), придружени от изливането на фетални води и раждането на дете.

Преждевременното раждане със запек на 38 гестационна седмица е относително безопасно, тъй като от 36 седмици новороденото може да диша и суче самостоятелно след раждането.

Но през последните месеци женското тяло се подготвя за раждане и преждевременното раждане на бебе дори за една седмица, провокирано от мускулно напрежение по време на движение на червата и натиск от претъпкано черво върху матката, водят до факта, че бебето ще бъде по-трудно да се адаптира към новите условия и ще ви бъде по-трудно да се възстановите след раждане.

И с по-ранно започване на раждането (27 седмици) се раждат бебета, които трябва да се кърмят с помощта на специални устройства (кувьози).

Интоксикация

Отличителна черта на червата е, че лигавицата му постоянно абсорбира хранителни вещества и вода от хранителната бучка. До образуването на изпражнения, които се състоят от несмлени частици храна, отпадъчни продукти от тялото и малко количество влага. При стагнация на изпражненията водата продължава да се абсорбира и продуктите от разпад започват да постъпват в кръвта.

Когато сте в нетрезво състояние, ще почувствате:

 • слабост;
 • главоболие;
 • гадене и повръщане;
 • дискомфорт в корема.

Токсините също проникват в хемоплацентарната бариера, причинявайки подобни симптоми при плода.

Хемороиди

По време на бременността се увеличава натоварването на тазовите органи. Ако се опитате да натиснете, тогава притока на кръв към вените на червата се увеличава, съдовете са леко препълнени с течност и възниква венозна конгестия.

 • Честото натоварване води до патологично разширяване на съдовата стена и образуване на хемороиди.
 • Допълнителна опасност от заболяването е, че то не изчезва след раждането на дете и ще ви е необходимо дългосрочно, понякога хирургично лечение.

Възпаление на чревната лигавица

Натрупаните по време на запек маси са благоприятна среда за развитието на патогенна микрофлора. Бактерии, гъбички или вируси, активно размножаващи се, заразяват стените на червата и пери-чревната тъкан.

При възпаление в лумена на червата се натрупва възпалителен ексудат, съдържащ гной и патогенни микроорганизми. При активен възпалителен процес ексудатът изтича от ануса върху подложката или бикините и навлиза в уретрата и влагалището, причинявайки вторична инфекция на органите.

Детска инфекция

Патогенната микрофлора, попаднала от ануса в родовия канал по време на раждането на детето, попада в очите, кожата и перинеума на момичето, причинявайки следродилни инфекции. Това не е често - новороденото се лекува след раждането, но рискът от инфекция по време на раждането не може да бъде изключен на 100%.

Травма на ануса

Твърд, неравен стол с плътни ръбове травмира ануса и това причинява допълнителна болка за бременната жена. При недостатъчна грижа за рани сълзите и пукнатините се възпаляват.

Каква опасност ще възникне по време на запек по време на бременност е трудно да се предскаже, това зависи от характеристиките на вашето тяло.

Ако често се налага да се напрягате при дефекация, имате повишен риск от преждевременно раждане или хемороиди. При чревни възпаления съществува риск от възходяща инфекция на пикочно-половата сфера и инфекция на бебето по време на преминаване през родовия канал.

Борба със запека у дома

Помислете какво може да се използва през последните месеци на бременността за облекчаване на запек:

 • лаксативи;
 • клизми и микроклистери;
 • ректални супозитории;
 • алтернативна медицина.

Прием на лаксативи

През 3 триместър при лечение на запек са забранени физиологични лаксативи и лекарства, които засилват чревната подвижност. Разрешено е употребата на лекарства от пребиотичната група:

 • Макрогол;
 • Фортранс;
 • Дюфалак;
 • Форлакс.

Предимството на тази група лекарства:

 • увеличаване на обема на чревното съдържимо;
 • задържат влагата;
 • нежно стимулира чревната подвижност.

Бременната жена не трябва да се напряга твърде много по време на дефекация.

Клизми и микроклистери

Почистването на червата с клизма с много вода помага да се отървете от изпражненията, натрупани по време на запек, но този метод е неприемлив по време на бременност. Повишената перисталтика по време на изхождането след клизма води до хипертоничност на матката и провокира появата на родилни болки.

Микроклистерите са безопасна алтернатива на клизма:

 • Microlax;
 • Дюфалак.

Лекарствата се предлагат в аптеките без рецепта и могат да се използват при запек по време на бременност през 3 триместър. Ефектът след въвеждането на лекарството в ректума ще настъпи след 5-20 минути.

В допълнение към фармацевтичните продукти, у дома можете да направите микроклистери с масло, загрято до 38 °. Въведете 50-100 ml от какъвто и да е маслена композиция в ануса преди лягане и сутрин ще изпразните нежно червата си, без дискомфорт по време на дефекация поради твърди изпражнения. Маслата ще смажат чревната лигавица и ще омекотят плътните изпражнения.

Ректални супозитории

При запек през 3 триместър на бременността е разрешено само едно лекарство без лекарско предписание - глицерин. Супозиториите на основата на глицерин ще ви помогнат да се отървете от изпражненията, без да наранявате бебето си. Глицериновите супозитории помагат в борбата със задържането на изпражнения у дома, без да провокират контрактилна активност на матката.

Използвайте други ректални лекарства само под лекарско наблюдение. Някои вътре чревни лекарства могат да увеличат перисталтиката и да провокират преждевременно раждане..

Помощ за алтернативна медицина

Народните лекарства се считат за безопасни за лечение на запек по време на бременност, но внимавайте при избора на билкови препарати. Избягвайте да консумирате:

 • зърнастец;
 • сена;
 • ревен.

Тези билки стимулират чревната моторика, провокират хипертоничност на матката и началото на раждането..

Ако страдате от запек, опитайте тези безопасни рецепти..

Бульон от овес и цвекло със сини сливи

Трябва да вземете в равни пропорции:

 • овесени люспи;
 • сини сливи;
 • цвекло.

Подготовката ще отнеме малко повече от час:

 1. Обелете зеленчука и го нарежете на ситно.
 2. Добавете останалите съставки и разбъркайте.
 3. Поставете сместа в тенджера и напълнете с вода (течността трябва да е 5 пъти обема на сместа).
 4. Оставете да къкри един час.

След охлаждане прецедете получения бульон и изпийте 200 ml на топло преди лягане. Съхранявайте останалата течност в хладилника и я затоплете леко преди употреба..

Компот от сини сливи и сушени кайсии

 • 100 г сини сливи;
 • 200 г сушени кайсии.
 • 2 л вода.

Компотът за готвене е прост:

 1. Изплакнете сушени плодове.
 2. Поставете ги в контейнер и напълнете с вода.
 3. Гответе 5-10 минути.
 4. Добавете мед или захар.

След като изстине, пийте компот, за да утолите жаждата си или вместо чай. Компотите могат да се правят със стафиди или пресни ябълки.

Запарка от ленено семе

Ако страдате от запек, опитайте инфузия на ленено семе. Ще имаш нужда:

 • 1 чаша вряща вода;
 • 1 супена лъжица л. ленено семе.
 1. Залейте лененото семе с вряща вода.
 2. Оставете да се вари 3-4 часа.

Пийте филтрираната течност през нощта..

Когато избирате средство за задържане на изпражненията, не забравяйте да премахнете причината за запек. Лекарствата или народните рецепти няма да ви помогнат да се отървете от проблемите с дефекацията, ако водите неактивен начин на живот и се отдадете на хранителните си капризи, нарушавайки диетата си.

Малко за цедене

Естественият порив, когато е трудно да се изпразни ректума, е напрежението на мускулите на коремната стена и перинеума. Но по време на бременност не можете да натискате силно, това може да провокира:

 • разширяване на шийката на матката с появата на болка;
 • началото на родилните болки с изливането на фетални води;
 • маточно кървене.

Ако имате описаните по-горе симптоми, обадете се на линейка или потърсете лекар. Симптомите са опасни и детето ви може да умре без незабавна медицинска помощ..

Общи препоръки за справяне със запек през 3 триместър

Какво да правим при тежък запек в края на бременността:

 1. Намерете метод за прочистване на дебелото черво. Натрупването на изпражнения в ректума провокира усложнения (споменати по-горе).
 2. Разберете и отстранете причината. Не винаги е възможно да се премахне провокиращият фактор - предписаните лекарства не могат да бъдат отменени. Но обърнете внимание на начина си на живот, диетата и контролирайте изпражненията си.
 3. Обърнете внимание на количеството течност, което консумирате. Ако няма оток, тогава пийте до 2 литра вода на ден вода или отвари от плодове и горски плодове.

Необходимо е да се справите със запека, но трябва да се внимава по време на бременност.

Неправилно подбран метод за прочистване на червата може да провокира преждевременно раждане. Ако не сте сигурни в безопасността на избраното лекарство, посетете лекар и се консултирайте за почистване на ректума от фекални натрупвания и за предотвратяване на повторен запек.

Не пренебрегвайте лечението на нарушения на дефекацията - няколко седмици преди раждането, придружени от чести затруднения при изпразването на червата, ще доведат до развитие на сериозни заболявания и следродилни усложнения за новороденото. И след като сте родили дете, ще се почувствате по-добре: компресията на дебелото черво ще изчезне и органът, ако се спазва диетата, ще може да функционира напълно.