Давам, по препоръка на нефролог, пием не охотно, по 50 мл на ден

ние храним наном от болницата
отначало тя даваше готови, докато порцията беше малка в такива кутии
след това се опита нан 1 също имаше запек
опитах кисело мляко - не яде
премина към комфорт и въведе сини сливи от 4 и ябълка от 3, 5 почти всичко стана ОК
на 6 месеца тихо премина на NAS 2


и не пречат на нан 1 и нан комфорт, тялото трябва да се възстанови, може би проблемът е

Причини за запек от смес Nan 1

Във форумите на младите майки един от най-често срещаните въпроси е дали е възможен запек от Nan 1 и дали е необходимо незабавно да се смени сместа, когато се промени естеството на стола. Преди да решите какво да правите, трябва да определите как се проявява запекът при кърмачетата, тъй като при прехвърляне на изкуствено хранене храносмилателният процес също се променя.

В повечето случаи запекът, който се появява след въвеждането на смес от марката Nan, може да бъде решен по най-простите начини..

 • Ентерол при запек: мога ли да използвам
 • Как да се лекува запек от смес Nestogen
 • Запек от смес при кърмачета

Какво се счита за запек при използване на смес от NAS

Изкуственото хранене не е естествен процес, така че храносмилателната система трябва да се адаптира, за да се научи да смила новите хранителни компоненти според нуждите. След въвеждането на смеси в диетата на бебето естеството на изпражненията неизбежно ще се промени и това се счита за съвсем нормално.

Бебе, което се храни изключително с човешко мляко, може да се качи до няколко пъти на ден, а изпражненията едновременно имат кашава консистенция. Изкуствените деца като цяло могат да се изпразнят веднъж на ден, докато изпражненията им са по-плътни, по-плътни и цветът им ще стане зеленикав

Честотата на дефекация и видът на изпражненията се променят при бебе, когато се използва каквато и да е марка бебешка храна, включително при хранене на дете със смес от Nan. Какво може да се счита за запек в този случай?

Счита се за нормално, ако първите две до три седмици, когато детето бъде прехвърлено на неестествена храна, бебето периодично изпитва колики, подуване, регургитация и незначителен обрив по тялото. Мама трябва да поправи всички тези промени, но не трябва да изпадате в паника твърде много - храносмилането скоро ще бъде пренаредено и неприятните симптоми ще намалят.

Сместа от Nan, както и всякакви други марки детска храна, причинява всички горепосочени промени. При някои деца те са слабо изразени, при други може да са по-изразени..

Необходимо е да се свържете с педиатър за съвет, ако в случай на запек върху храната на NAS:

 • Появяват се пенести изпражнения с изключително неприятна миризма.
 • Коремът на бебето става стегнат, стегнат.
 • Хлапето отказва да яде и отслабва.
 • Регургитацията става обилна.
 • По тялото се появяват много обриви.

Тези симптоми могат да показват не само, че избраната смес не е подходяща за детето, но и инфекциозни и соматични заболявания. Невъзможно е самостоятелно да се определи какво се случва с детето; опитен лекар трябва да направи това. След преглед педиатърът ще препоръча и марката храна, която е най-подходяща за бебето, в зависимост от индивидуалните му характеристики.

Причини за запек върху сместа от NAS

Както вече споменахме, основната причина за появата на запек и други промени в благосъстоянието на детето при прехвърлянето му на изкуствено хранене е адаптацията на храносмилателната система. Но понякога самите родители изострят ситуацията с грешните си действия. Вероятността от запек върху Nan сместа, както всяка друга, се увеличава, ако:

 • Захранването не е правилно свързано. Някои майки умишлено увеличават количеството суха смес, предназначена за разплод, вярвайки, че това ще бъде по-хранително за бебето. Това е строго забранено - сместа трябва да се разрежда в пълно съответствие с инструкциите. Ако детето е предразположено към запек, първите дни могат да се направят по-малко концентрирани, тоест да се вземат повече вода за необходимото количество смес Nan (например една мерителна лъжица не е 30, а 40 ml вода).
 • Не давайте на детето си достатъчно вода. Изкуствените бебета се нуждаят от допълнителна течност много повече от тези трохи, които се хранят с кърмата. Трябва да им се дават по 100-150 мл вода на ден. Поливайте бебето между храненията.
 • Рязък преход от кърмене към изкуствено хранене. Ако майката започна да липсва мляко, тогава бебето трябва постепенно да се прехвърли на хранене със смеси. Отначало бебето трябва да бъде добавяно само след като е засмукало гърдата; ако е възможно, кърменето, дори и в минимално количество, трябва да се запази до края. В ситуации, когато прехвърлянето към смеси се извършва рязко, е необходимо педиатърът да вземе марката.
 • Сместа Nan не е избрана за възрастта. Необходимо е само да закупите подходяща храна. С възрастта на детето неговата нужда от мазнини и други компоненти се увеличава, производителите вземат това предвид и правят състава на смесите по-наситен, което също увеличава натоварването на храносмилателните органи.

Вероятността от запек при дете се увеличава през периода на настинки. При ARVI нуждата на организма от течност се увеличава и съответно процентът му намалява в червата, което води до уплътняване на изпражненията.

Ако запекът е възникнал точно, когато сместа Nan е била въведена в диетата, е необходимо да се изключат всички най-вероятни причини за запек. Родителите трябва да помнят, че периодът на адаптация, когато се въведе в диетата на бебешката храна, може да бъде до няколко седмици. Замяната на сместа с друга марка не винаги помага за незабавно стабилизиране на червата..

Премахнете запека върху смес от Nan

На първо място е необходимо да се изключи влиянието на неблагоприятни фактори, които могат да причинят запек. Това означава, че Nan сместа трябва да бъде подбрана според възрастта, тя трябва да се разрежда правилно и детето трябва допълнително да получи чиста вода. Не прехранвайте бебето, тъй като това също ще доведе до проблеми в храносмилателната система..

Ако спазването на всички препоръки не е помогнало за нормализиране на функцията на червата в продължение на две или повече седмици, трябва да се свържете с вашия педиатър. Лекарят ще посъветва бебешка формула, която ще помогне за подобряване на функционирането на храносмилателния тракт. Не е необходимо да се променя марката на NAS, тази компания произвежда не само обикновени смеси, но и специални, т.е. тези, чийто състав подобрява храносмилането. С чести запеци при изкуствено бебе можете да използвате:

 • Nan ферментирало мляко при запек. Тази смес съдържа специални млечнокисели бактерии, които подобряват храносмилането. Ферментиралото мляко nan 1 се дава от раждането, маркирано 2 от 6 месеца. Тази смес може да се редува с обичайната или детето да бъде напълно прехвърлено в нея. След нормализирането на червата те постепенно преминават към обичайната си диета..
 • Хипоалергенна смес. Съставът включва специален протеин, към който има по-малко алергични реакции. Хипоалергенният състав помага да се отървете от колики и запек, тъй като често алергиите причиняват проблеми с корема.

Трябва да се консултирате с Вашия лекар относно замяната на Nan сместа с други. Понякога децата се нуждаят от специална хранителна терапия или използване на лекарства, които да помогнат на храносмилателната система да свикне с изкуствено хранене..

Можете да пиете копър вода, отвара от лайка самостоятелно, фармацевтичният препарат Plantex има подобни свойства. На бебето се дават тези напитки по няколко лъжици на ден, употребата им намалява образуването на газове и облекчава спазмите от червата, което от своя страна улеснява процеса на дефекация.

Също така, родителите не трябва да забравят, че детето се нуждае от масаж на корема и гимнастика. Преди всяко хранене бебето трябва да се постави върху корема. Дори тези лесни за следване мерки подобряват не само преминаването на газове, но и самия процес на дефекация..

Запекът, който се появява върху нановата смес, може да бъде временен и постоянен. Ако запекът често се повтаря и значително нарушава благосъстоянието на бебето, тогава е необходимо да изберете различна марка формула за бебешка храна.

Nan колики и запек

Статия по темата: нан колики и запек от професионалисти за хора. Предлагаме ви да се запознаете с полезна информация по темата с коментарите на експерти.

Смеси при запек и колики при новородени

Резюме на статията

Запекът и коликите са доста често срещано явление при деца от първата година от живота, както на кърма, така и на изкуствено хранени, най-често свързани с функционалната незрялост на храносмилателната система на детето. Ако по време на кърменето основната мярка за тяхното елиминиране е корекцията на диетата на майката, тогава с изкуствено трябва да се преразгледа сместа или да се провери правилността на приема на вече консумираното.

Какво да направите, ако детето ви се запече от сместа

Преди да замените една смес с друга, трябва още веднъж внимателно да прочетете инструкциите на кутията и да анализирате правилното приготвяне на сместа. Може би не се наблюдава съотношението между праха от сместа и добавената вода, което води до липса на вода в тялото на детето и създава повишено натоварване на отделителната система. Друга причина за запек може да бъде прехранването на бебето с адаптирано мляко. Тази статия ще ви помогне да изчислите обема на сместа в зависимост от индивидуалните характеристики на детето (тегло, възраст, здравословно състояние)..

Ако всичко е нормално, тогава можете да опитате да дадете на детето допълнително 100-150 ml течност на ден. Не е задължително да е преварена вода. Вместо него детският чай на основата на лечебни билки или техните екстракти, копър вода, Plantex, които нормализират водния баланс на организма, имат лек слабителен ефект.

Важно! Преди да предприемете каквито и да било действия, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар и да изключите появата на запек поради вродени нарушения на стомашно-чревния тракт на детето..

Каква смес е най-добра при запек

Ако въпреки това всички опити за установяване на нормални изпражнения на детето са били напразни, е необходимо да се реши въпросът със замяната на сместа. За да направите това, той трябва да отговаря на повечето или всички от следните критерии..

В случай, че по някаква причина замяната на сместа е нежелана, в допълнение към съществуващата смес се въвеждат пред- или пробиотични препарати.

Списък на формулите от раждането до 6 месеца с пробиотици и пребиотици

ИмеВъншен видПротеин, g / 100 mlМазнини, g / 100 mlПребиотици g / 100 mlПробиотици
Similac1.333.3
без палмово маслоGOS, 0.4+Нутрилак имуно пчела1.53.4GOS и FOS, 0.4+Агуша Злато1.423.6GOS и FOS, 0.4+Bellakt immunis1.43.5GOS и FOS, 0,5+Хипп комбиотик1.43.6GOS, 0,3+

Списък на формулите от раждането до 6 месеца с пребиотици

ИмеВъншен видПротеин, g / 100 mlМазнини, g / 100 mlПребиотици, g / 100 mlПробиотици
Скъпа1.33.3GOS, FOS, 0,8-Кошът на баба1.53.5GOS, FOS, 0,37-Бебешка премия1,553.6GOS, FOS, 0,6-Неподписано пребио1.413.48GOS, FOS, 0,4-Bellakt optimum1.43.5GOS, FOS, 0,5-Samper ND Baby1.33.5GOS, 0.29-Frisolac Gold1.43.5GOS, 0,25-Премия за нутрилак1.43.6GOS, 0.4-Хумана1.43.2GOS, 0,5-

Списък на формулите от раждането до 6 месеца с пробиотици

ИмеВъншен видПротеин, g / 100 mlМазнини g / 100 mlПребиотициПробиотици
Нан премиум1.243.6-+Експерт Селия1.443.7-+

Списък на формули с козе мляко с пробиотици и / или пребиотици

ИмеВъншен видПротеин, g / 100 mlМазнини, g / 100 mlПребиотици, g / 100 mlПробиотици
Cabrita Gold 11.53.3
β-палмитатGOS и FOS, 0.4+Бавачка 1 с пребиотици1.43.6
без палмово маслоИнулин, GOS, 0,5+Мамако 11.483.24GOS и FOS, 0,27+MD Mil Goat 11.43.5GOS, 0,17+

Лечебни смеси при запек

Ако конвенционалните формули не помагат, на детето може да бъде предписана една от специализираните (лекарствени) смеси. Това са смеси, съдържащи лактулоза и смола от рожкови.

Смеси, съдържащи лактулоза

Лактулозата е изомер на лактоза, който не се разгражда от лактазата в червата и постъпва непроменен в долната част на червата, където се консумира от полезната му микрофлора. В резултат на това се освобождават редица киселини с ниско молекулно тегло (оцетна, млечна, пропионова), които насърчават изпразването на червата чрез увеличаване на перисталтиката и увеличаване на количеството вода чрез прекомерно осмотично налягане. В името на такива смеси често може да се намери представката "bifidus", въпреки че те не съдържат бифидобактерии като такива. Това се дължи на способността на лактулозата да влияе на техния растеж и развитие. В зависимост от ситуацията, формулите, съдържащи лактулоза, могат да се използват като единствената консумирана формула или в размер на 1/2 до 1/3 от необходимия обем всеки път, когато се подава обикновена формула. Продължителността на лечението зависи от постигането на стабилен терапевтичен ефект..

Списък на смесите с лактулоза

ИмеВъншен видПротеин, g / 100 mlМазнини, g / 100 mlЛактулоза g / 100 ml
Samper bifidus1.33.50.9Humana bifidus1.43.50.9

Смеси, съдържащи смола от рожкови

Това е една от разновидностите на антирефлуксните смеси. Гума от рожкови се състои предимно от несмилаем полизахарид, който стимулира чревната подвижност и омекотява изпражненията. Сместа се въвежда в размер на 1/2 - 1/3 от необходимия обем всеки път при хранене с обичайната смес. Продължителността на курса е индивидуална..

Липсата или слабият ефект на лекарствените смеси налага използването на медикаменти (спазмолитици и лактулозни препарати). Като спешна мярка за облекчаване на запек можете да използвате глицеринови супозитории..

Смеси за запек с лактазна недостатъчност и хранителни алергии

Отделно трябва да се каже за запек, който не е следствие от незрялостта на храносмилателната система на детето, а е причинен от други причини, които изискват използването не просто адаптирани смеси, а смеси, които поради особеностите на своя състав имат превантивен, лечебен или друг ефект..

 1. "Заключваща" форма на лактазен дефицит - липсата на независим стол при наличие на течни изпражнения и други характерни симптоми. В зависимост от вида хранене на детето (естествено или изкуствено) се препоръчват терапевтични смеси с ниско съдържание на лактоза или без лактоза;
 2. Алергии, причинени от храна, по-специално непоносимост към протеини от краве мляко, където се използват хипоалергенни формули, формули от соя и формули от козе мляко в зависимост от ситуацията.

Смеси при колики

Коликите често притесняват бебета на възраст 2-5 месеца и могат да бъдат причинени от различни причини:

 • физиологична незрялост на храносмилателната система;
 • нарушения на чревната моторика;
 • прекомерно образуване на газове;
 • непоносимост към лактоза и алергия към протеини от краве мляко.

Използват се различни смеси в зависимост от причините за коликите. Ако коликите са причинени от лактазен дефицит или непоносимост към протеини от краве мляко, тогава е необходимо да се предписват лекарствени смеси, същите, които се използват при запек, причинен от тези заболявания..

Важно! Ако коликите и запекът са причинени от лактазна недостатъчност или хранителна алергия към протеини от краве мляко, тогава се използват специализирани смеси за тяхното лечение.

В други случаи е най-добре да използвате ферментирали млечни смеси, за да ги облекчите и премахнете. Ако няма ефект, те преминават към смеси за удобно храносмилане, които също помагат за премахване на запек. Характеристика на такива смеси е частично хидролизираният протеин, включен в състава им, което позволява лесно и бързо усвояване на сместа, а намаленото съдържание на лактоза намалява образуването на газове. Наличието на нишесте в някои от тях също намалява интензивността на регургитацията. Обикновено всички тези смеси са едновременно обогатени с пробиотици и пребиотици. Изключение правят Nan антиколиците, Selia anticolik и Nutrilon comfort immunofortis. Като допълнителна мярка можете да използвате копър вода. С неефективността на диетичната терапия чрез смеси, лекарят предписва лекарства, съдържащи симетикон.

Колики и запек

Свързани и препоръчителни въпроси

Търсене в сайта

Ами ако имам подобен, но различен въпрос?

Ако не сте намерили необходимата информация сред отговорите на този въпрос или ако проблемът ви е малко по-различен от представения, опитайте да зададете допълнителен въпрос на лекаря на същата страница, ако е свързан с основния въпрос. Можете също така да зададете нов въпрос и след известно време нашите лекари ще отговорят на него. Безплатно е. Можете също да търсите подходяща информация в подобни въпроси на тази страница или чрез страницата за търсене в сайта. Ще бъдем много благодарни, ако ни препоръчате на вашите приятели в социалните мрежи..

Medportal 03online.com извършва медицински консултации в режим на кореспонденция с лекари на сайта. Тук ще получите отговори от реални практикуващи в тяхната област. В момента на сайта можете да получите съвет в 48 области: алерголог, анестезиолог-реаниматор, венеролог, гастроентеролог, хематолог, генетика, гинеколог, хомеопат, дерматолог, детски гинеколог, детски невролог, детски уролог, детски ендокринен хирург, детски ендокринен хирург, специалист по инфекциозни болести, кардиолог, козметолог, логопед, УНГ специалист, мамолог, медицински юрист, нарколог, невропатолог, неврохирург, нефролог, онколог, онкоуролог, ортопед-травматолог, офталмолог, педиатър, пластичен хирург, проктолог, рентгенолог, психиатър, сексолог-андролог, зъболекар, уролог, фармацевт, билкар, флеболог, хирург, ендокринолог.

Отговаряме на 96,6% от въпросите.

Причини за запек от смес Nan 1

Във форумите на младите майки един от най-често срещаните въпроси е дали е възможен запек от Nan 1 и дали е необходимо незабавно да се смени сместа, когато се промени естеството на стола. Преди да решите какво да правите, трябва да определите как се проявява запекът при кърмачетата, тъй като при прехвърляне на изкуствено хранене храносмилателният процес също се променя.

В повечето случаи запекът, който се появява след въвеждането на смес от марката Nan, може да бъде решен по най-простите начини..

Какво се счита за запек при използване на смес от NAS

Изкуственото хранене не е естествен процес, така че храносмилателната система трябва да се адаптира, за да се научи да смила новите хранителни компоненти според нуждите. След въвеждането на смеси в диетата на бебето естеството на изпражненията неизбежно ще се промени и това се счита за съвсем нормално.

Бебе, което се храни изключително с човешко мляко, може да се качи до няколко пъти на ден, а изпражненията едновременно имат кашава консистенция. Изкуствените деца като цяло могат да се изпразнят веднъж на ден, докато изпражненията им са по-плътни, по-плътни и цветът им ще стане зеленикав

Честотата на дефекация и видът на изпражненията се променят при бебе, когато се използва каквато и да е марка бебешка храна, включително при хранене на дете със смес от Nan. Какво може да се счита за запек в този случай?

Счита се за нормално, ако първите две до три седмици, когато детето бъде прехвърлено на неестествена храна, бебето периодично изпитва колики, подуване, регургитация и незначителен обрив по тялото. Мама трябва да поправи всички тези промени, но не трябва да изпадате в паника твърде много - храносмилането скоро ще бъде пренаредено и неприятните симптоми ще намалят.

Сместа от Nan, както и всякакви други марки детска храна, причинява всички горепосочени промени. При някои деца те са слабо изразени, при други може да са по-изразени..

Необходимо е да се свържете с педиатър за съвет, ако в случай на запек върху храната на NAS:

 • Появяват се пенести изпражнения с изключително неприятна миризма.
 • Коремът на бебето става стегнат, стегнат.
 • Хлапето отказва да яде и отслабва.
 • Регургитацията става обилна.
 • По тялото се появяват много обриви.

Тези симптоми могат да показват не само, че избраната смес не е подходяща за детето, но и инфекциозни и соматични заболявания. Невъзможно е самостоятелно да се определи какво се случва с детето; опитен лекар трябва да направи това. След преглед педиатърът ще препоръча и марката храна, която е най-подходяща за бебето, в зависимост от индивидуалните му характеристики.

Причини за запек върху сместа от NAS

Както вече споменахме, основната причина за появата на запек и други промени в благосъстоянието на детето при прехвърлянето му на изкуствено хранене е адаптацията на храносмилателната система. Но понякога самите родители изострят ситуацията с грешните си действия. Вероятността от запек върху Nan сместа, както всяка друга, се увеличава, ако:

Вероятността от запек при дете се увеличава през периода на настинки. При ARVI нуждата на организма от течност се увеличава и съответно процентът му намалява в червата, което води до уплътняване на изпражненията.

Ако запекът е възникнал точно, когато сместа Nan е била въведена в диетата, е необходимо да се изключат всички най-вероятни причини за запек. Родителите трябва да помнят, че периодът на адаптация, когато се въведе в диетата на бебешката храна, може да бъде до няколко седмици. Замяната на сместа с друга марка не винаги помага за незабавно стабилизиране на червата..

Премахнете запека върху смес от Nan

На първо място е необходимо да се изключи влиянието на неблагоприятни фактори, които могат да причинят запек. Това означава, че Nan сместа трябва да бъде подбрана според възрастта, тя трябва да се разрежда правилно и детето трябва допълнително да получи чиста вода. Не прехранвайте бебето, тъй като това също ще доведе до проблеми в храносмилателната система..

Ако спазването на всички препоръки не е помогнало за нормализиране на функцията на червата в продължение на две или повече седмици, трябва да се свържете с вашия педиатър. Лекарят ще посъветва бебешка формула, която ще помогне за подобряване на функционирането на храносмилателния тракт. Не е необходимо да се променя марката на NAS, тази компания произвежда не само обикновени смеси, но и специални, т.е. тези, чийто състав подобрява храносмилането. С чести запеци при изкуствено бебе можете да използвате:

 • Nan ферментирало мляко при запек. Тази смес съдържа специални млечнокисели бактерии, които подобряват храносмилането. Ферментиралото мляко nan 1 се дава от раждането, маркирано 2 от 6 месеца. Тази смес може да се редува с обичайната или детето да бъде напълно прехвърлено в нея. След нормализирането на червата те постепенно преминават към обичайната си диета..
 • Хипоалергенна смес. Съставът включва специален протеин, към който има по-малко алергични реакции. Хипоалергенният състав помага да се отървете от колики и запек, тъй като често алергиите причиняват проблеми с корема.

Трябва да се консултирате с Вашия лекар относно замяната на Nan сместа с други. Понякога децата се нуждаят от специална хранителна терапия или използване на лекарства, които да помогнат на храносмилателната система да свикне с изкуствено хранене..

Можете да пиете копър вода, отвара от лайка самостоятелно, фармацевтичният препарат Plantex има подобни свойства. На бебето се дават тези напитки по няколко лъжици на ден, употребата им намалява образуването на газове и облекчава спазмите от червата, което от своя страна улеснява процеса на дефекация.

Също така, родителите не трябва да забравят, че детето се нуждае от масаж на корема и гимнастика. Преди всяко хранене бебето трябва да се постави върху корема. Дори тези лесни за следване мерки подобряват не само преминаването на газове, но и самия процес на дефекация..

Запекът, който се появява върху нановата смес, може да бъде временен и постоянен. Ако запекът често се повтаря и значително нарушава благосъстоянието на бебето, тогава е необходимо да изберете различна марка формула за бебешка храна.

Колики запек

Свързани и препоръчителни въпроси

Търсене в сайта

Ами ако имам подобен, но различен въпрос?

Ако не сте намерили необходимата информация сред отговорите на този въпрос или ако проблемът ви е малко по-различен от представения, опитайте да зададете допълнителен въпрос на лекаря на същата страница, ако е свързан с основния въпрос. Можете също така да зададете нов въпрос и след известно време нашите лекари ще отговорят на него. Безплатно е. Можете също да търсите подходяща информация в подобни въпроси на тази страница или чрез страницата за търсене в сайта. Ще бъдем много благодарни, ако ни препоръчате на вашите приятели в социалните мрежи..

Medportal 03online.com извършва медицински консултации в режим на кореспонденция с лекари на сайта. Тук ще получите отговори от реални практикуващи в тяхната област. В момента на сайта можете да получите съвет в 48 области: алерголог, анестезиолог-реаниматор, венеролог, гастроентеролог, хематолог, генетика, гинеколог, хомеопат, дерматолог, детски гинеколог, детски невролог, детски уролог, детски ендокринен хирург, детски ендокринен хирург, специалист по инфекциозни болести, кардиолог, козметолог, логопед, УНГ специалист, мамолог, медицински юрист, нарколог, невропатолог, неврохирург, нефролог, онколог, онкоуролог, ортопед-травматолог, офталмолог, педиатър, пластичен хирург, проктолог, рентгенолог, психиатър, сексолог-андролог, зъболекар, уролог, фармацевт, билкар, флеболог, хирург, ендокринолог.

Ние отговаряме на 96,59% от въпросите.

Формули за деца с нарушения в стомашно-чревния тракт

Откъде идват коликите?

В превод от гръцки „колики“ означава „болка в дебелото черво“. При дете коликите се характеризират с коремна болка и обща тревожност в продължение на 3 или повече часа на ден. Според статистиката от 5 до 20% от децата на първата година страдат от това разстройство, освен това коликите започват след месец, а до 3-4 изчезват. Това се дължи на някои особености на храносмилателната система на детето (несъвършенство на подвижността и микрофлората, небалансиран ензимен състав) и на факта, че през този период най-често се въвеждат млечни формули. Те не винаги са идеални за дете (може да се развият хранителни алергии), а техниката на хранене често е „куца“.

Как да разграничим коликите от други патологии (чревна инфекция, запушване, непоносимост към глутен)?

 • Започва на 3-4 седмици с пълно здраве
 • Повторете вечерта, по едно и също време
 • Продължава повече от 30 минути
 • Спрете след поставяне на изпражнения или газова тръба, изпражненията са нормални
 • Придружено от писъци, подуване на корема, зачервяване на лицето, безпокойство (детето „извива“ краката си)

Ако детето има висока температура, повтарящо се повръщане, кръв във фекалиите, запек, бебето отказва да яде и не позволява докосване на корема, това едва ли са колики и трябва незабавно да се консултирате с лекар!

Причини за колики от майката:

 • Патология по време на бременност (токсикоза, липса на физическа активност)
 • Неточности в диетата (ядене на мазнини, бобови растения, краве мляко, говеждо, телешко)
 • Лоши навици (пушене, пиене на алкохол)

Причини за бебешки колики:

 • Хипоксия, недоносеност
 • Синдром на хиперактивност

Нарушение на техниката на хранене:

 • Поглъщане на въздух поради неправилно прикрепване към гърдата / използване на бутилки без колики, недостатъчно мляко в гърдите
 • Принудително хранене
 • Неправилно разреждане на сместа (течна или хладна)

Смеси, полезни при колики

 1. Съдържащ средноверижни триглицериди, частично хидролизиран протеин: Pepti-TCS, Humana SP + MCT, Nan, Nutrilon, Nutrilak, Humana, Hipp с GA префикс и Nutrilon Comfort. Тъй като често възникват колики поради непоносимост към протеини и млечни мазнини, смеси на основата на частично хидролизирани елементи ще спасят деня..
 2. Ниско желязо: Frisolac, Nan. Semper, Nestogen, Nutrilon не се препоръчва поради наситеността му с желязо. Както знаете, желязото е доста токсично за чревния епител и дете от първите 3-4 месеца не се нуждае от него във високи дози по две причини. На първо място, през този период хемопоезата възниква поради натрупаното желязо по време на бременност, не се абсорбира отвън и вероятността от колики е много висока.
 3. Ферментирало мляко: Nan, Nutrilon, Agusha с надпис „ферментирало мляко“. Тъй като тези храни съдържат частично подсирен протеин и полезни бактерии, те се понасят добре и подобряват храносмилането. В ежедневната диета на дете с колики трябва да има около 1/3 от тях..

Правилна техника на хранене

Детето трябва да е в хоризонтално положение, плътно притиснато към корема на майката. По-добре е да използвате бутилки против колики и да сте сигурни, че бебето плътно обгръща устата си около зърното. Ако храненето с адаптирано мляко се комбинира с кърмене, е необходимо да се прилага за 20-30 минути към всяка гърда. С кратко хранене и честа смяна на гърдите бебето изсмуква „предната“, по-течна част от млякото, не се появява и улавя въздух. "Задната", по-мазна и питателна порция мляко го получава само с определени усилия и достатъчна продължителност на хранене. Също така е необходимо да уловите зърното заедно с ареолата, в противен случай детето поглъща въздух.

Също така е необходимо да се намалят интервалите между храненията, обема на сместа и да се следи правилното съотношение на сухата част и водата в нея..

След хранене бебето трябва да се носи в продължение на 10-15 минути на ръцете в полуизправено положение, така че въздухът да напуска стомаха. Можете също така да масажирате корема на бебето, 10 пъти по посока на часовниковата стрелка, да огъвате и разгъвате краката, притискайки ги към корема, да галите бебето по гърба отгоре надолу. Понякога помага и нагревателна подложка..

От лекарствата Plantex, Baby-Kalm (на растителна основа), Espumisan, Sub-simplex (съдържат симетикон - безопасно вещество, което намалява образуването на газове) са се доказали добре.

При регургитация също е необходимо да се спазва техниката на хранене; смеси с дъвка от рожкови (удебеляват съдържанието на стомаха), например Frisov.

Смеси за дефицит на лактаза

При намалена активност на лактазния ензим в червата се препоръчват смеси, адаптирани без лактоза и ниско лактоза. Недостигът на лактаза води до диария (миришещи пенливи изпражнения), повръщане, метеоризъм и дисбиоза и се среща при 5% от европейците. Диагнозата се поставя от педиатър въз основа на симптоми, които изчезват при изключване на мляко и млечни храни. Състоянието се коригира чрез диета без лактоза.

Смеси с ниско съдържание на млечна захар: Al 110, Nutrilon и NAN с ниско съдържание на лактоза, Similak-isomil, Similak Aldolak. При умерена тежест на лактазната недостатъчност могат да се използват и ферментирали млечни смеси, при които млечната захар е частично ферментирала. Адаптирани формули на базата на соево или козе мляко също са добри: Bona-Soy, Nutri-Soy, Soy-Sam, Tutelli-соя, Heinz соева смес, Humana SL, Humana-Soy, Enfamil Soy, Nanny, Beach Nat, Nan Gold Premium, Cabrita Gold, MD Mil. Противно на общоприетото схващане, ако имате непоносимост към протеините от краве мляко, те не могат да се използват..

Смеси за регургитация и повръщане

Адаптирани смеси, които намаляват регургитацията и повръщането: Nutrilon-AR (антирефлукс), Similak Izovok, Samper Lemolak, Frisov. Благодарение на нишестето и гумата гуар, те уплътняват съдържанието на стомаха, намалявайки честотата на регургитация..

Запек при новородени

Поради горните причини децата под една година често страдат от задържане на изпражнения. При кърмене рискът от запек е по-нисък, изпражненията може да са редки, ако детето не се храни достатъчно, тоест просто няма достатъчно изпражнения за нормални движения на червата.

Когато се използва изкуствено хранене за предотвратяване на запек, съставът на сместа е важен. Добре за омекотяване на изпражненията:

 • Лактулоза: Олигозахарид, който привлича вода в червата, втечнява изпражненията и е място за размножаване на полезни бактерии. Смеси с лактулоза - Semper, Bifidus (до една година), Agusha (от една година)
 • Пребиотици: Диетични фибри със същите свойства като лактулозата. Това са Agusha Gold, Nutrilon и Nutrilon Comfort, Frisolak, Nestogen
 • Пробиотици (бактерии): нормализират микрофлората и лактобацилите са по-добри в това отношение. Бифидогенната флора, от друга страна, прави изпражненията да изглеждат оформени. Всички формули с ферментирало мляко съдържат полезни бактерии.

Адаптирани смеси за профилактика на запек и чревна дисбиоза: NAN ферментирало мляко, Nutrilon comfort, Bifidus, NAN с бифидобактерии. За запек формулите с пребиотици (диетични фибри) също са добри.

Видео (кликнете за възпроизвеждане).

От лекарствата, ефективни и безопасни, съдържащи лактулоза (Duphalac), пребиотици (Hilak Forte), лактобацили (Linex), също помага за приема на водоразтворим витамин D. Можете да използвате микроклистери с физиологичен разхлабител (Microlax).

Правила за избор и преглед на ферментирали млечни смеси при колики и запек за новородени

Запекът при новородени е затруднение в процеса на дефекация, което е придружено от силен плач в продължение на много часове и е причинено от различни причини. Ако детето се храни на шише, младите родители се опитват да разрешат проблема, като си купят формула за запек за новородени.

Съставът и ефективността на смесите при запек

Хранителните магазини предлагат огромно количество храна за деца. Те се различават по опаковка, производител и цена. Разнообразието е трудно за неопитни родители да разберат.

Храносмилателните разстройства при кърмените бебета се решават чрез промяна на диетата на майката. Достатъчно е да добавите сушени плодове към храната (сини сливи, сушени кайсии, стафиди).

Храносмилателните разстройства при бебета, хранени с бутилка, могат да причинят неправилно приготвена храна, с която хранете бебето си в момента. След като премахнете този фактор, вземете решението да промените диетата..

За да не провокирате запек, следвайте правилата за приготвяне на бебешка храна:

 • не разреждайте плътно. Спазвайте стриктно препоръките на производителя. Ако има слабо нарушено храносмилане, добавете още вода;
 • дайте на детето си вода. Необходимото количество течност от 100 до 200 ml на ден.

Основните индикации за преминаване към нова диета са:

 1. Подуване на корема, спазми.
 2. Твърди изпражнения, които причиняват болка по време на дефекация.
 3. Диария.
 4. Обилна регургитация след хранене
 5. Липса на изпражнения за няколко дни.
 6. Болки в коликите, силен плач и лош сън.

Висококачествена ферментирала млечна смес за запек съдържа следните компоненти:

 • пробиотици. Помогнете за нормализиране на стомаха. Бифидобактериите и лактобацилите убиват болестотворните бактерии. За малките деца, които постоянно дърпат всичко в устата си, това е важно. Те намаляват риска от алергии;
 • пребиотици. Те активират работата на червата, леко помагат за решаването на проблема със запек, насищайки микрофлората на стомаха с полезни бактерии;
 • дъвка от рожкови. Причинява омекотяване на изпражненията, задържане на вода в тялото.

Каква смес е по-добра при запек и колики

Има 2 вида смеси с млечна киселина:

 1. Превантивна. Ако забележите, че бебето има твърди изпражнения, то често плаче през нощта, това е лошо храносмилане. Съветваме ви да въведете профилактично хранене във вашата диета. Той насърчава храносмилането и подобрява състоянието на бебето. Коликите и подуването на корема ще изчезнат.
 2. Лечебна. Предписва се при чести запек и колики. Времето на лечението може да бъде определено само от лекар.

По последователност те се разделят на 3 вида:

 • готови ястия. Основните недостатъци са цената и начинът на съхранение. Готовите смеси са скъпи. Съхранявайте ги само на студено. Можете да вземете храна за разходка през лятото само в хладилна чанта;
 • течен концентрат. Основният недостатък е краткият срок на годност. За приготвяне на храна е достатъчно да се разрежда вода и да се концентрира 1: 1;
 • сухи смеси се произвеждат на прах. Удобен за използване. Достатъчно е да сложите необходимия брой лъжици (вижте точните пропорции на опаковката) и да разклатите. Съвременните хранителни продукти за новородени се смесват добре и не оставят бучки. С скромния бюджет можете да изберете качествен продукт.

Преглед на най-добрите смеси

На рафтовете на магазините се предлагат разнообразни храни за кърмачета. Те се различават по възрастта, състава, производителя и цената на детето. Всички те нормализират работата на червата и са отговорни за формирането на имунитет. Профилактичните продукти се различават по съдържание на пре- и пробиотици.

С пребиотици

Пребиотиците се намират в кърмата и имат слабително действие. Производителят посочва процента на пребиотика в състава. Висок процент на съдържанието показател за ефективността на приложението.

Съдържание на пребиотик на 100 ml пребиотик
"Хумана""Нутрилак премиум""Similak premium""Мил козел""Злато Frisolak"Име"Агуша злато""Симилак"Bellakt imunis"Няня""Хипп комбиотик"
 • "Samper bifidus" - 0,9
 • Как да изберем правилния за новородено

  Ако имате проблеми с храносмилането при новородено, по-добре е веднага да посетите лекар. Младите майки трябва да знаят характеристиките на избора на смес..

  Правилно подбраното мляко облекчава запека и коликите.

  Храненето трябва да е подходящо за възрастта на детето. Едногодишно бебе не е подходяща храна за бебета на месец. Дисбалансът в хранителните вещества води до запек. Излишните мазнини и протеини нарушават червата на бебето. Производителите предлагат следните подразделения:

  • от 0 до 6 месеца;
  • от 6 месеца до една година;
  • от една година до три.

  Съставът трябва да съдържа пре- и пробиотици (или поне 1 от тези компоненти). Те населяват червата на бебето с полезни бактерии.

  Как да се дава при запек

  При хранене на новородено трябва да се спазват следните правила. Спазването им ще сведе до минимум проблема със запека..

  • в случай на назначаване на медицинска млечна смес, не е напълно препоръчително да се прехвърля бебето към нея. Заменете някои от храненията със здравословна храна. Трябва да се въвежда постепенно, като се започне с порция от 30 g;
  • невъзможно е да се смесват конвенционални и лекарствени смеси;
  • медицинска храна не трябва да се дава повече от 3 седмици;
  • Обърнете бебето по корем преди хранене. Въздухът, попаднал в корема, ще излезе. Това ще помогне да се избегнат колики след хранене;
  • след хранене, дръжте бебето изправено, за да изключите възможността за регургитация;
  • купете специална бутилка за колики в магазина.

  Резултатът от лечението идва след около седмица..

  Ако има проблеми с храносмилането при новородено, е необходимо да изберете нова смес с педиатър. Той ще ви помогне да предпише правилното хранене, диета и в допълнение да избере специални препарати с предварително и пробиотици за нормализиране на червата.

  Преглед на храните за кърмачета при запек и колики за новородени: най-добрите производители и най-добрият вариант!

  Запекът и коликите през първите месеци от живота придружават почти всяко бебе.

  Това носи много неприятности, тъй като сънят на детето е нарушен, той става капризен и летаргичен..

  Какво да направя, за да помогна на бебето в такива ситуации?

  Помислете за най-добрите формули, които да давате на децата, когато възникнат тези заболявания.

  Причини за запек и колики при новородено

  В зависимост от диетата, бебето може да има проблеми с изхождането по различни причини..

  Болести на кърменето

  Кърменето обикновено не причинява проблеми с изпражненията.

  Запекът по време на кърмене може да се развие по следните причини:

  • спазване на неправилна диета от кърмачка (голям брой хлебни изделия, кафе, ориз, силен чай и други хранителни продукти с фиксиращ ефект);
  • рязкото въвеждане на допълващи храни (това се отнася за деца на шест месеца и повече);
  • бързият преход от кърмене към изкуствено хранене;
  • липса на течност в тялото на майка или бебе.

  Тези дразнещи фактори предотвратяват стабилното отделяне на изпражнения, което провокира запек при бебето..

  Запушване на червата с изкуствено хранене

  Децата, които се хранят с адаптирано мляко, са по-склонни да имат проблеми с изхождането. Причините за това може да са няколко:

  1. използването на неестествени смеси с високо съдържание на изкуствени добавки и мастни киселини;
  2. липса на течност в тялото;
  3. рязък преход към изкуствено хранене;
  4. използването на различни видове смеси.

  Какво е добра детска храна?

  Според състава си млечните смеси се разделят на следните видове:

  • С пребиотици. Пребиотиците са вещества, които допринасят за нормализирането на чревната микрофлора. Те не се усвояват в тънките черва, а в дебелото черво в естествената им форма. Благодарение на това пребиотиците образуват меки изпражнения.
  • С пробиотици. Пробиотиците са живи бифидобактерии. Попадайки в тялото на бебето, те подобряват чревната микрофлора, премахват патогенните бактерии. Пробиотиците имат и защитни свойства. Благодарение на тях се намалява рискът от развитие на инфекциозни и алергични заболявания..
  • Със симбиотици и комбиотици при запек. Такива смеси са обогатени с живи бифидобактерии и олигозахариди. А консумацията помага да се подобри функционирането на храносмилателната система, както и бързо да се облекчи запекът..

  За да изберете най-ефективното и безопасно лекарство, трябва да се консултирате с квалифициран педиатър.

  Кои смеси са най-подходящи за лечение

  Помислете за най-често срещаните и ефективни млечни формули за премахване на проблеми с отделянето на изпражнения.

  Ферментирало мляко

  Такива смеси се използват не само за лечение, но и за профилактика на запек. Най-често срещаните храни за бебета от тази група са:

   Нан. Тази ферментирала млечна смес помага за подобряване на чревната микрофлора, а също така я предпазва от вредни бактерии.

  Може да се използва от първите дни от живота като основна храна, както и като допълваща храна, ако няма достатъчно кърма. Цената на Nan сместа е средно 400-800 рубли, в зависимост от обема на опаковката.

  Нутрилак. Помага за нормализиране на храносмилателния процес в резултат на продължителна употреба на антибактериални лекарства.

  Съдържа много полезни компоненти, които имат благоприятен ефект върху развитието на бебето. Можете да закупите Nutrilak за около 400 рубли. на опаковка.

  Нутрилон. Този ферментирал млечен продукт е предназначен за хранене на деца от раждането..

  Действието на бифидобактериите помага за нормализиране на чревната микрофлора, както и за подобряване на процеса на храносмилане. Цената на сместа Нутрилон е около 500-800 рубли. Всичко зависи от обема на опаковката.

  Bellakt. Тези продукти се използват като смесени допълващи храни. Съдържа лактоза, която помага за нормализиране на дефекацията, както и за подобряване на функционирането на храносмилателната система..

  Цената на Bellact е средно 300 рубли.

  Ферментиралите млечни смеси също помагат за подобряване на перисталтиката, поради което се случват редовни движения на червата..

  Как да изберем най-доброто?

  Ако тези симптоми са причинени от появата на краве мляко в диетата на бебето, тогава трябва да спрете да го използвате..

  В резултат на приема на лекарствени ферментирали млечни смеси детето ще се чувства много по-добре..

  Можете да използвате търговски марки като:

  Диета за бебета при алергии

  За да се премахне запекът, придружен от алергични реакции, е необходимо да се въведат хипоалергенни смеси в диетата на бебето. Те помагат да се избегнат хранителни алергии.

  Най-често срещаните хипоалергенни смеси са:

  Ако детето често плюе?

  Ако запекът и прекомерната регургитация са довели до недостатъчно наддаване на тегло или пълно спиране, тогава трябва да се свържете със специалист. В други случаи млечните формули, които са близки по състав до майчиното мляко, ще помогнат..

  За да се премахнат регургитацията и запекът, трябва да се използват следните продукти:

  Различия и предимства между видовете стоки

  Основните разлики и предимства на лекарствените продукти са:

  1. намалено количество минерали;
  2. липса на киселини, които инхибират процеса на дефекация;
  3. намалено съдържание на протеин.

  Благодарение на този състав, храносмилателният процес на детето се подобрява, като по този начин елиминира запека.

  Правила за хранене на лекарствени продукти

  За да се спаси бебето от проблеми с отделянето на изпражнения, е необходимо да се спазват тези правила по време на периода на хранене с лекарствената смес:

  • лекарствените продукти не трябва да се използват като постоянна основна храна за дете;
  • използвайте го като лекарство, като го добавяте към диетата на малки порции;
  • след постигане на желания резултат, лекарствените продукти трябва постепенно да бъдат премахнати от диетата.

  Изборът на млечната формула пряко зависи от индивидуалните особености на детския организъм. Ето защо, за да изберете най-ефективния метод за отстраняване на проблеми с дефекацията, по-добре е да се свържете със специалист..

  Истории от нашите читатели

  Видеоклипът е изтрит.
  Видео (кликнете за възпроизвеждане).

  Победени хемороиди у дома. Измина месец, откакто забравих за подутини. О, какви методи не съм опитвал - нищо не помогна. Колко пъти ходих на лекари, но отново и отново ми предписваха безполезни лекарства и когато се върнах, лекарите препоръчваха операция. Най-накрая преодолях болестта, благодарение на тази статия. Всеки, който има хемороиди, трябва да чете!