10 до 20% от всички бременности завършват спонтанно. За повечето жени това се превръща в огромна трагедия - ужасът и паниката от болка и обилно кървене потъват в шок. Въпреки това, всяка десета (а според някои източници - и всяка пета) такава бременност се прекъсва неусетно: докато жената се опитва да играе ролята на бъдеща майка, нов живот тихо отмира. Защо се случва това, как да разберем дали бременността е приключила и как да я избегнем?

Замразена бременност или спонтанен аборт е смъртта на ембрион или плод с дълго забавяне в маточната кухина. Вътрематочната смърт на плода или ембриона в ранен стадий причинява „синдром на мъртвия плод“: контрактилната активност на матката се инхибира и в тялото на майката се появяват хемостазиологични нарушения - кървене и образуване на кръвни съсиреци.

”През първия триместър, в 75% от случаите, смъртта на ембриона предхожда симптомите на заплашен аборт.

За съжаление, в случай на замразена бременност, смъртта на плода е необратима. Невъзможно е по някакъв начин да се „излекува“ и да започне отново процесът на развитие на бебето.

Когато бременността може да замръзне

Има опасност от вътрематочна смърт на плода на всеки етап от бременността, но вероятността от тази трагедия е по-висока в определени периоди. Така че, според статистиката, най-често се диагностицира замразена бременност:

 • на 3-4 седмици;
 • на 8-11 седмици;
 • на 16-18 седмици.

Избледняването на бременността в най-ранния етап обикновено се свързва с анембриония - патология, при която е настъпило оплождането на яйцеклетката, но клетките не са започнали да се делят (често проблемът е причинен от качеството на сперматозоидите). Такова оплодено яйце се държи "като здраво" - попадайки в маточната кухина, предизвиква съответните промени и дори започва да образува мембраните. Но след няколко седмици такава бременност се прекъсва..

8-ма седмица - периодът на ембриогенеза, полагането на основните органи на ембриона, в този момент е вероятно проявата на генетични аномалии, които правят плода нежизнеспособен.

Причините, поради които избледняването настъпва на 16-18 седмица, все още са противоречиви сред специалистите. Може би причината е неправилно оформена плацента (този процес приключва на 15-та седмица).

Как да подозирате замразена бременност

Често в първите дни след изчезването на бременността благосъстоянието на жената дори се подобрява: токсикозата спира, чувствителността на зърната намалява - това, което тревожи жените през първия триместър. Те отиват на лекар, когато вече има наистина тревожни признаци - болка в долната част на корема и кървави въпроси. Във втория триместър жената вдига алармата по-рано - когато престане да усеща движенията на бебето (обикновено се усещат около 10 движения на бебе на ден за период от 18-20 седмици).

Всичко това (и дори зацапване) не означава непременно аборт, но подобна ситуация изисква спешна консултация с Вашия лекар!

Ако не се консултирате с лекар, плодът, уви, започва да се разлага в маточната кухина: отделянето става гнойно, температурата се повишава и накрая, най-страшното усложнение е дисеминирана вътресъдова коагулация (дисеминирана вътресъдова коагулация, която се характеризира с образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове с едновременно намаляване на кръвосъсирването) ) - всичко това без спешна медицинска помощ може да бъде фатално.

Как лекарят ще определи замразена бременност

Първото нещо, което ще накара всеки лекар да бъде предпазлив, е несъответствието между размера на матката и плода и акушерския период на бременността. Дори да няма признаци на замразена бременност, това е причина за задълбочен преглед..

Вторият признак, който ще предупреди лекаря по време на прегледа е, че той няма да чуе сърдечния ритъм на бебето (на 18-20 седмици това вече може да се направи с помощта на стетоскоп). Това обаче не е задължителен признак, тъй като разположението на плацентата на предната стена на матката не позволява нито на лекаря да чуе сърдечния ритъм, нито на майката - да усети движенията на бебето.

„За да потвърди или успокои притесненията, лекарят ще назначи допълнителни изследвания. Това е ултразвуково (ултразвуково) изследване, както и анализ на нивото на човешкия хорион гонадотропин (hCG) в кръвта.

За съжаление грешката не е възможна. Ако нивото на hCG не съответства на гестационната възраст, лекарят не вижда сърдечния ритъм на бебето на ултразвука, значи бременността вече е прекратена! Необходимо е да завършите този процес възможно най-скоро, преди да настъпят неблагоприятни последици за здравето на жената..

Как да прекъсна замразена бременност

Ако лекарят е сигурен, че процесът на аборт на починалия плод вече е започнал, тогава най-вероятно той ще позволи на тялото на жената да се справи самостоятелно с проблема. Замразената бременност ще завърши със спонтанен аборт и това, колкото и неприятно да звучи, е най-благоприятният резултат..

За периоди до 8 седмици от бременността е възможно да се приемат специални лекарства - процесът ще бъде подобен на медицински аборт.

И накрая, операцията се изисква на по-късна дата. Лекарят ще предприеме същите стъпки, както при конвенционален аборт: използвайки вакуумна аспирация или кюретаж на маточната кухина. Дори да сте основно против аборта, трябва да разберете, че в този случай това е необходима операция - детето вече е починало.

„Независимо дали спонтанният аборт е станал сам или мъртвият плод е отстранен от хирург, Вашият лекар определено ще Ви предпише антибиотици. Не пренебрегвайте тази препоръка, такава терапия ще помогне да се избегне инфекция на маточната кухина и в бъдеще да се извърши здраво дете!

Защо бременността замръзва

Най-честата причина са генетичните аномалии на плода, причиняващи нарушения, които са несъвместими с по-нататъшното развитие. „Виновниците“ за това не винаги са майката, бащата или и двамата наведнъж - има и случайни мутации, докато генетично и двамата родители са абсолютно здрави.

„Най-често такива бременности се прекъсват на най-ранните етапи: 75% от генетично анормалните бременности се прекъсват на 6-7 седмици, други 20% - на 12-17 седмици, до 28 седмици, не повече от 7% от такива бебета се развиват.

На второ място са хормоналните нарушения в тялото на майката: липса на прогестерон, захарен диабет, хипер- и хипофункция на щитовидната жлеза, хиперандрогения - повишено съдържание на мъжки полови хормони и редица други патологии. Трябва да се отбележи, че повечето от тях не са абсолютна пречка за успешното раждане на бременността, но изискват задължителна корекция и подготовката трябва да започне преди момента на зачеването.

Автоимунните заболявания, по-специално антифосфолипидният синдром, който провокира образуването на тромби, също играят своята роля в спонтанния аборт. Това е основната причина за смъртта на ембриона след 10-та седмица от бременността. Трябва да се отбележи, че навременната терапия намалява отрицателното въздействие на този фактор и ви позволява да издържите и безопасно да родите здраво дете..

Инфекции. Противно на общоприетото заблуждение, бременността не завършва от настинка. Основните инфекциозни виновници за застинала бременност са рубеола и грип, особено с усложнения. Сред причините обаче са посочени и други заболявания: цитомегаловирус, херпес, токсоплазмоза (особено ако инфекцията е възникнала по време на бременност), всички видове венерически болести.

Оплождане ин витро. По неизвестна причина абсолютно здрави ембриони, имплантирани в матката на идеално подготвена жена, могат да спрат развитието си на ранен етап..

Сред косвените причини е посочена и възрастта на родителите, особено на майката. Най-вероятно това се дължи на факта, че с възрастта рискът от генетични "грешки" и тежестта от инфекции и броят на хроничните заболявания се "натрупват".

„За 20 години спонтанният аборт е застрашен от около 10% от жените, на 35 години - 25%, на 45 години - 50%.

Как да избегнем замразена бременност и каква е вероятността за нейното повторение

Уви, невъзможно е да се гарантирате напълно срещу неблагоприятен изход, тъй като, както беше подчертано по-горе, редица генетични "сривове" са резултат от даден случай. И все пак, ако първата бременност се оказа замразена, препоръчва се остатъците от плода да се дадат за генетични изследвания, за да се установи дали такъв резултат може да е резултат от наследственост..

„Рискът от многократно спонтанно прекъсване на бременността с анамнеза за един спонтанен аборт е около 8% (тоест абсолютно същият като за всяка жена, независимо от броя на успешните раждания).

Ако обаче последващите бременности завършат със спонтанни аборти, тогава най-вероятно рискът е от сериозни генетични нарушения. И така, вероятността след три спонтанни аборта и четвъртата бременност да бъде прекъсната по-рано е 40%, петата е повече от 60%. Не трябва да експериментирате със собственото си здраве и да рискувате да станете майка. След две прекъснати бременности, не забравяйте да се свържете с вашия генетик и, ако е необходимо, използвайте процедурата за ин витро оплождане. Изборът на генетично здрав ембрион значително ще увеличи шансовете за раждане и раждане на здраво бебе.

„Ако не сте установили някакви генетични аномалии и заболявания, засягащи носенето на дете, тогава можете да планирате нова бременност вече 3-6 месеца след смъртта.

Ако се окаже, че негенетичните нарушения са причина за избледняване на бременността, тогава е необходимо да се обърне внимание на лечението и подготовката за зачеване. Не разчитайте на случайността.

Безплодието след една замразена бременност е доста рядко усложнение (по-малко от 10%), но многократната замразена бременност сама по себе си се превръща в рисков фактор, причинявайки хормонални смущения.

Какви съвети можем да дадем на майки, чиято бременност е неуспешна?

Това, което ви се е случило, не е необичайно. Съвременните изследвания показват, че всяка пета бременност прекъсва спонтанно. Просто някои спонтанни аборти се случват на толкова ранен етап, че жените дори не подозират, че са били бременни, като се има предвид това, което се случва, е неизправност в менструалния цикъл..

Запомнете: вие не сте виновни за случилото се, точно като бащата на детето и лекарите. Шансовете на това дете да оцелее не са по-високи, отколкото ако бременността изобщо не е настъпила..

Това, което ти се случи, е трагедия. Не се страхувайте да обсъждате това със съпруга си, родителите или приятелката си. Не се оттегляйте в себе си! Не се колебайте да се консултирате с психолог.

Замразената бременност в по-голямата част от случаите е злополука. Нищо няма да ви попречи да забременеете и да имате здраво бебе. Шансовете друга ваша бременност да приключи са абсолютно същите като тези на вашия приятел, който все още няма деца. Или като познат, който вече има пет деца. С други думи, неблагоприятната статистика не се натрупва, всеки път, когато всичко започва от нулата..

И нека на този празен лист се появи щастлива история за майчинството!

Защо се случва замразена бременност и какви са причините?

Описаната патология се среща при жени от всички възрасти и социален статус. Трудно е да се посочи конкретна причина за такова нещастие - тук най-вероятно това е комбинация от няколко обстоятелства и външни фактори наведнъж. Според статистиката 176 случая на зачеване представляват 1 случай на избледняване на бременността. Всяка жена, която иска да има бебе или вече е бременна, трябва да научи повече за този проблем, без обаче да изпада в крайности и паника..

Защо настъпва замразена бременност??

РЕФЕРЕНЦИЯ! Замразената бременност (неразвиваща се бременност) е един от видовете спонтанен аборт. Първоначално бременността протича със симптоми, които са стандартни за здраво носене: менструалното кървене спира, хормоните се освобождават, матката се увеличава и млечните жлези стават по-чувствителни. Но в един момент настъпва сериозен провал и плодът умира. Много често жената дори не знае за това, докато не дойде при своя лекар за нов преглед..

Най-честите причини за избледняване на бременността включват:

 • Хромозомни аномалии, груби генетични провали в плода (синдром на Шерешевски-Търнър, Даун).
 • Хормонална дисрелация в женското тяло, по-специално дисбаланс между прогестерон и естроген. Естрогените се произвеждат в излишък, а нивото на прогестерон е недостатъчно, така че ембрионът не може да получи необходимото количество хранителни вещества и жизнената му активност спира. Неизправността може да бъде причинена от дисфункция на яйчниците или щитовидната жлеза, поликистоза, патологии на ендокринната система). Най-често се среща през първия триместър.
 • Токсоплазмоза, рубеола, грип, едра шарка, варицела, херпес, хламидия, включване цитомегалия, вирус Коксаки, микоплазмоза, гонорея и други инфекциозни и гъбични заболявания. В същото време най-голямо безпокойство предизвикват не хроничните заболявания, а възникнали след зачеването, в периода от 7 до 12 седмици: те най-често предизвикват спиране в развитието на ембриона или проява на деформации в него. Ето защо лекарите препоръчват аборт в такива ситуации..
 • Тромбофилия.
 • Употребата на наркотици и други токсични вещества, алкохол, тютюнопушене. Те представляват особена опасност през първия триместър: плацентарната бариера по това време все още не е напълно изградена и вредните вещества, които влизат в майчиното тяло, навлизат в матката до ембриона с притока на кръв.
 • Прием на редица лекарства: антибиотици (тетрациклин, флуконазол, стрептомицин), антинеопластични (метотрексат, аминоптерин), антикоагуланти (кумарин или варфарин).
 • Тератозооспермия - наличие на анормални мъжки зародишни клетки в еякулата.
 • Резус конфликт между дете и майка.
 • Чести стресови ситуации, постоянна липса на сън, физическо претоварване, недохранване, коремна травма.
 • Автоимунни нарушения. В този случай женското тяло възприема ембриона като чуждо тяло, започва да произвежда антитела, които нарушават процеса на имплантиране на ембриона в матката и в крайна сметка се отървава от него.

Рисковите фактори включват неблагоприятната екологична ситуация по местоживеенето на бъдещата майка, нейната работа в опасно производство, радиоактивно излъчване. Понякога причините са напълно банални: вдигане на нещо много тежко, дълъг полет със самолет, промяна в климата, дълъг престой на слънце или в солариум.

Какви са симптомите и признаците на замразена бременност:

Бременността може да "замръзне" по всяко време, но най-често се случва до 13 седмици, т.е. през първия триместър. Доста трудно е да разпознаете тази патология сами, без подходящо оборудване и помощта на професионалист. Въпреки това, трябва да се обърне специално внимание на определени промени в тялото..

- симптоми на замразена бременност в ранните етапи

 • Прекратяване на токсикозата. При условие, че се проявява доста ясно при жената: има редовно гадене и повръщане, слабост, непоносимост към миризми. Ако признаците са били леки, не трябва да обръщате внимание на този параметър.
 • Промяна в базалната температура. Това не е 100% знак, но ако температурата в ректума е спаднала под 37,2-37,5 градуса, трябва да се консултирате с гинеколог.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Повишаването на температурата с 0,3-0,5 градуса причинява женския хормон прогестерон. Можете да разберете индикаторите след сутрешен сън, преди да станете: поставете термометъра в ректума за няколко минути.

 • Омекотяване на млечните жлези. Гърдата се подува и става болезнена на допир в продължение на няколко седмици след зачеването и се отпуска, ако плодът умре.
 • Силно главоболие, тежка слабост.

Защо бременността замръзва?

Спонтанният аборт е патология, при която плодът спира да се развива и умира.
Друго име на тази патология е замразената бременност..
Сортът му е празно оплодено яйце. В този случай оплождането на яйцеклетката става нормално, но ембрионът не се развива по-нататък..

Експертите все още не могат да посочат точните причини за замразена бременност; в ранните стадии, като правило, това са сериозни генетични нарушения в ембриона (в 70% от случаите).

На по-късна дата замразената бременност (втори триместър и по-късно) може да бъде предизвикана от инфекциозни заболявания на жената, травматични влияния и др..

Има случаи обаче, когато бременността замръзва без видима причина; жената може да има две замразени бременности и 3 замразени бременности.

Но не се отчайвайте! Точно както спонтанно зачеване може да настъпи след неуспешно лечение на плодовитостта, също е възможно да забременеете след замразена бременност..

Причини за замразена бременност

В ранните етапи (и по време на планирането на бременността) причините за развитието на патология могат да бъдат следните:

 • употребата на никотин и алкохол;
 • употребата на редица лекарства;
 • инфекциозни заболявания (грип, цитомегаловирус; рубеолата е особено опасна);
 • ППБ (гонорея, сифилис, микоплазмоза и др.);
 • диабет;
 • хормонален дисбаланс (липса на прогестерон или естроген);
 • енергичният имунен отговор на тялото на майката (в този случай протеините на ембриона се възприемат като чужди и върху тях се извършва имунна атака);
 • антифосфолипиден синдром (образуването на кръвни съсиреци в съдовете на плацентата, в резултат на което храненето на ембриона се нарушава и той умира);
 • работа в опасно производство;
 • вдигане на тежести;
 • редовен стрес.

Следните групи жени са най-застрашени от избледняване на бременността:

 • след 35-годишна възраст;
 • правили са много аборти;
 • жени, които преди това са били диагностицирани с извънматочна бременност;
 • жени с малформации на матката;

Най-опасният период е осмата седмица от бременността. На този етап от развитието ембрионът е особено податлив на тератогенни ефекти, резултатът от които може да бъде замразен плод. Бременността (няма значение, първата или втората замразена бременност) в този случай спира да се развива.

Първият триместър (от 1 до 13 седмици) обикновено е по-опасен за развитието на плода; трябва да бъдете особено внимателни на 3-4 и 8-11 седмици.

Рискът обаче се носи и от втория триместър на бременността (признаците на замразена бременност ще бъдат посочени по-долу), особено 16-18 седмици.

Как да разпознаем замразена бременност?

Плодът замръзна и бременността не се развива по-нататък. Въпреки това, в ранните етапи (през първия и дори през втория триместър на бременността) признаците на замразена бременност не винаги могат да бъдат разпознати. Вкъщи нито един тест няма да покаже замразена бременност..

Симптомите могат да се различават при различните жени или замразената бременност изобщо не се проявява в продължение на няколко седмици. Следователно не трябва да търсите в Интернет признаци на замразена бременност; форумът в този случай няма да бъде най-добрият съветник.

Симптомите също не зависят от това дали първата бременност е замразена, или жената вече е имала 2 замразени бременности или 3 замразени бременности.

Списъкът по-долу не е еднозначен показател за пропусната бременност. Ако обаче се появят симптоми, които могат да показват замразена бременност (в ранните етапи), най-правилното решение би било да се свържете с гинеколог:

 • внезапно спиране на токсикозата;
 • схващаща болка;
 • размазване на петна;
 • спиране на подуване на млечните жлези;
 • базалната температура със замразена бременност намалява;
 • общата температура със замразена бременност може да бъде повишена.

Замразената бременност през втория триместър и замразената бременност в по-късен период се определя от спирането на движенията на плода.

Как да се определи замразена бременност - диагноза

Както вече споменахме по-горе, ако жената открие признаци на замръзнала бременност в нея, форум в интернет, съвети от приятели и опити да се диагностицира сама няма да бъде най-добрият изход от ситуацията. Дори ако базалната температура е понижена (при замразена бременност, това е един от симптомите), ако жената има първа бременност - тази бременност е замразена или не, само специалист лекар може да определи.

Какви методи се използват за диагностициране на "замразена бременност" (през втория триместър или в ранните етапи и "замразена бременност в по-късни етапи")?

1. Анализ за hCG.
Нивото на този хормон по време на замразена бременност е по-ниско, отколкото би трябвало да бъде по време на нормална бременност по това време (първи или втори триместър) - по този начин тестът ще покаже замразена бременност. Трябва обаче да се има предвид, че високото ниво на hCG може да продължи няколко седмици след настъпването на първата или втората замразена бременност. Плодът замръзна - но хормоналният фон не се промени.

2. ултразвук.
Ако ултразвуковото сканиране диагностицира замразена бременност, видеото "показва" липсата на сърдечен ритъм при плода.

3. Гинекологичен преглед.
Понижена базална температура със замразена бременност, съответствието на размера на матката с гестационната възраст - всичко това се определя от лекаря.

Също така, това е гинеколог, който предписва необходимото лечение след замразена бременност, предписва тестове след замразена бременност, определя планирането на бременността след замразена бременност.

Ако една жена е диагностицирана с пропусната бременност, форум в Интернет е малко вероятно да помогне с лечението; всички срещи трябва да бъдат направени от лекар.

Лечение след замразена бременност.

За съжаление, когато бременността спре, вече не става въпрос за запазване на плода, а за възстановяване на здравето на жената. Плодът, който е спрял да се развива, може да причини интоксикация на тялото, поради което той трябва да бъде отстранен от матката.

Често, на възможно най-ранна дата, жената прави спонтанен аборт; дори се случва една жена да не знае, че е имала замразена бременност, менструацията идва с леко закъснение.

Ако се диагностицира пропусната бременност, лечението се извършва по следните методи:

 • Лекарства. Използва се за период по-малък от 8 седмици. Предписват се лекарства за спонтанен аборт.
 • Вакуумна аспирация (мини аборт). Операцията обикновено се извършва под упойка, като се използва вакуумно засмукване, което почиства маточната кухина.

Също така се случва лекарите да вземат изчаквателна нагласа; ако по някаква причина настъпи замразена бременност, тялото на жената извършва лечението самостоятелно, чрез спонтанен аборт.

Но във всеки случай е необходим медицински контрол. Ако не е настъпил спонтанен аборт, е необходимо да се почисти (кюретаж след замразена бременност) маточната кухина. Също така, остъргване след замразена бременност е необходимо, ако след една до две седмици ултразвуковото сканиране покаже наличието на остатъци от яйцеклетката в матката.

Планиране на бременност след замразена бременност

Как можете да забременеете след замразена бременност? Кога да забременеете след замразена бременност? Този въпрос се решава индивидуално във всеки отделен случай - в зависимост от крайния срок за бременност, общото здравословно състояние на жената, резултатите от прегледите и т.н..
На въпроса кога да планирате бременност след замразена бременност, форумът в Интернет едва ли ще може да даде еднозначен отговор - само впечатленията на жени, които са имали една или дори две замразени бременности.

По препоръка на лекарите минималният период е да се изчака шест месеца. През това време, след поставяне на диагнозата „замразена бременност“, последиците от такова патологично състояние ще намалеят. Една и още повече две замразени бременности имат отрицателно въздействие върху тялото на жената. Необходимо е да се извършат редица превантивни мерки, за да се изключи замръзването на плода в бъдеще..

Какви тестове да вземете след замразена бременност?

Преди да забременеете след замразена бременност, препоръчително е да преминете следните тестове:

 • кръвен тест за хормонални нива (прогестерон и естроген);
 • вагинален тампон за полово предавани болести;
 • Ултразвук на тазовите органи;
 • изследване на маточни тъкани (хистология).

След замразена бременност може да се наложи да се извърши генетичен тест за съвместимост на партньорите..

Предотвратяване на избледняване на бременността

Как да забременея след замразена бременност? Възможно ли е? Да, възможно е! - казват лекарите.

Защо бременността замръзва все още не е известно точно. Нито една жена обаче не е родила след замразена бременност; напълно е възможно да се роди здраво дете. Разбира се, ако е необходимо (въз основа на резултатите от теста), трябва да се подложите на лечение.

Препоръчително е да се ваксинирате срещу рубеола и варицела, преди да планирате бременност. Това важи особено за жените в риск - в този случай това е работа в детски заведения, където лесно можете да се заразите с тези заболявания. Трябва също да лекувате полово предавани болести, да се подложите на общ укрепващ курс на витамини и да стимулирате имунната система. Схемата на лечение трябва да бъде съгласувана с лекуващия лекар.

И ако всички резултати от теста са нормални, тогава може да не се изисква лечение.

Най-добрата защита срещу замръзване на плода е здравословният начин на живот при планиране на бременност.