Чрез тен, ние осигуряваме на тялото витамин D. Изглежда, че това е много добро и полезно, но не и по време на бременност..

 1. Солариум по време на бременност: противопоказания и последици
 2. Солариум по време на бременност: плюсове и минуси
 3. Кой може
 4. Противопоказания
 5. Възможно ли е да се слънчеви бани в солариум в ранните етапи
 6. Ако сте слънчеви бани в солариум в ранните етапи, без да знаете за бременност
 7. Какви са последиците от посещение на солариум по време на бременност за дете
 8. Препоръки на лекаря
 9. Полезно видео

Солариум по време на бременност: противопоказания и последици

Всяка жена иска да изглежда привлекателна. Периодът, когато тя носи дете под сърцето си, не прави изключение. За да придадат на кожата тъмен тен, жените посещават солариума. Принципът му на действие е да облъчва тялото с ултравиолетови лъчи, поради което кожата придобива тъмен нюанс. Освен това по този начин тялото получава витамин D, който не може да произведе сам. Ето защо много жени ходят на солариум, но наистина ли е безопасно по време на бременност??

Солариум по време на бременност: плюсове и минуси

Мнението на експертите по този въпрос беше разделено. Някои смятат, че изкуствените слънчеви бани са противопоказани, докато други са за. Тези, които не са против слънчевите изгаряния, са убедени, че посещението на щанд допринася за:

 • производство на витамин D;
 • укрепване на имунната система;
 • унищожаване на патогенни бактерии;
 • изсушаване на порязвания, драскотини;
 • активиране на метаболизма;
 • нормализиране на кръвообращението.

Освен това, ако жената ходи бременна през лятото, посещението на солариум според тях предотвратява слънчевите изгаряния, подготвя кожата за излагане на ултравиолетови лъчи.

Противниците на солариума са убедени, че той ще се отрази негативно както на състоянието на бъдещата майка, така и на състоянието на бебето. Няколко минути излагане на ултравиолетови лъчи ще помогнат:

 • пигментация;
 • неизправност на имунната система;
 • нарушено мозъчно развитие;
 • физическа и психическа патология;
 • прегряване на плода (поради липсата на потни жлези на бебето).

Кой може

Слънчевите бани, докато чакате раждането на бебе, са възможни само след консултация с гинеколог и при липса на каквито и да било заболявания, които пречат на посещението. Само тези, които са абсолютно здрави и нямат аномалии по време на бременност, имат право да се наслаждават на сеанса под ултравиолетови лампи.

Противопоказания

Основното противопоказание е бременността, която протича с усложнения. Също така, експертите говорят за редица заболявания, при наличието на които слънчевите бани са забранени:

 • флевризъм;
 • хипер-и-хипотонично заболяване;
 • нарушения в работата на сърдечно-съдовата система;
 • мастопатия;
 • ендокринни заболявания;
 • диабет;
 • наличието на папиломи и други кожни образувания;
 • наличието на вирусна инфекция;
 • различни видове кожни възпалителни процеси.

Възможно ли е да се слънчеви бани в солариум в ранните етапи

Лекарите казват, че в ранните етапи на бременността (до максимум 4 седмици) тенът е безвреден, но горещо препоръчват да се въздържате от по-нататъшни посещения поне до посещение при специалист. През първия триместър се полагат всички основни жизненоважни органи. За период от пет седмици или повече посещението на солариума е строго забранено.

Ако сте правили слънчеви бани в солариум в ранните етапи, без да знаете за бременност

Когато планират бременност, жените се опитват да водят нормален живот: те активно се занимават с плуване, джогинг, продължават да пеят, танцуват, някой посещава солариум, за да запази красивия шоколадов тон на кожата.

Често жената прави слънчеви бани под изкуствени лъчи, без дори да знае за положението си. След като бременността стане очевидна и потвърдена, слънчевите изгаряния под UV лъчи трябва да бъдат изоставени. Необходимо е да се уверите, че плодът е нормално фиксиран и няма опасност от прекъсване на бременността.

Какви са последиците от посещение на солариум по време на бременност за дете

Ходенето до солариум е много опасно за бебето, тъй като развиващият се плод е лишен от потни жлези. Контролирането на температурата му е изключително трудно. Следователно е почти невъзможно да се определи времето за престой в солариум..

Препоръки на лекаря

Така че посещението на солариума по време на бременност не носи допълнителни неудобства и е възможно най-безопасно за бъдещата майка и дете, лекарите препоръчват да се придържате към следните препоръки:

 • не трябва да се допуска изгаряне;
 • времето трябва да е правилно. Сесията не трябва да продължава повече от 3 минути;
 • слънчеви бани само по бански;
 • очите, устните, косата не трябва да бъдат изложени на радиация;
 • не използвайте дъбилно средство;
 • за да се предотврати дехидратацията на тялото, експертите препоръчват да се пие вода преди и след сеанса на тен.

Фалшивият тен е много популярен както сред младите момичета, така и сред зрелите жени. Някои не са готови да се откажат от бронзовия си тон на кожата, дори когато са в позиция. Има два вида солариуми - хоризонтални и вертикални. Лекарите препоръчват, ако все пак посетите солариум, тогава жените в интересна позиция трябва да отдават предпочитание на вертикалната опция.

По-голямата част от нежния пол е против слънчево изгаряне по време на бременността. Не можете да вземете независимо решение в полза на посещението на солариум. Трябва поне да информирате вашия гинеколог за вашите намерения. В противен случай има голяма вероятност да навредите на бебето..

Колкото и да е стигнала индустрията за красота, колкото и значителна да е модата за бронзов тон на кожата за някои жени, посещението на солариум по време на бременност не е най-добрата идея.

Възможно ли е да посетите солариума по време на бременност, правилата за посещение на солариума за бъдещата майка

Основното предимство на солариума е, че можете да получите красив тен без слънце по всяко време на годината. В този случай трябва да следвате основните правила за безопасно дъбене. Солариумът има както предимства, така и недостатъци. Трябва да бъдете особено внимателни по време на бременност и кърмене. След това ще разгледаме отблизо как правилно да отидем в солариума по време на бременност..

За въздействието на ултравиолетовите лъчи върху тялото

Ултравиолетовите лъчи активират меланин в тялото, което превръща кожата в шоколадов нюанс. Ползите от процедурата са възможни само при умерена ултравиолетова експозиция..

Препоръчително е да отидете на солариум през зимата, когато има ниска слънчева активност, за да активирате метаболитните процеси в организма, да подобрите общото настроение и благосъстояние, да увеличите имунитета и устойчивостта на патогенните бактерии.

Солариумът също така ви позволява да подготвите кожата си за плажния сезон. В същото време, честите посещения на солариума могат, напротив, да изострят съществуващи или латентни заболявания, така че определено трябва да следвате правилата за безопасен тен.

Как работи солариумът

В солариума се използват изкуствени ултравиолетови лампи, които подобно на слънчевите лъчи активират производството на меланин в тялото..

В същото време интензивността на ултравиолетовите лампи е няколко пъти по-висока, което ви позволява да получите тен за кратко време. 6 до 10 процедури са достатъчни, за да получите желания шоколадов тон на кожата. Продължителността на първата процедура не трябва да надвишава 3 минути, за да се изключат възможните странични реакции навреме. Препоръчително е да посещавате солариума не повече от два пъти годишно. След като завършите целия курс, трябва да направите почивка за шест месеца, така че кожата да има време да се възстанови след интензивно ултравиолетово лъчение. Честото посещение на солариума може да доведе до кожни и вътрешни заболявания.

Солариум по време на бременност ползи и вреди

Ако няма противопоказания и само след разрешението на лекаря, можете да отидете в солариума по време на бременност.

По време на бременност 23.10.2015г

Можете да се затоплите и да получите златист тон на кожата дори през зимата в солариум. Това е особено приятно за жителите на северните райони, които нямат много възможности да бъдат на слънце. Показан ли е солариум по време на бременност или е по-добре момичетата в позиция да чакат?
Вредно или полезно е слънцето за бременни жени??

Ултравиолетовата светлина, включително изкуствената, има много предимства. Полезно е, защото:

 • провокира производството на витамин D;
 • стимулира процесите на хемопоеза;
 • укрепва кръвоносните съдове, което е особено важно за бременни жени с разширени вени на краката;
 • в повечето случаи увеличава имунната система, която ще предпазва детето от настинки в бъдеще.

Тези предимства обаче не са решаващи дали бременните жени могат да ходят на солариум. Всяко дъбене е строго забранено за бременни жени с проблеми с щитовидната жлеза и кръвта, хипертония, мастопатия, захарен диабет.

Ранна бременност и солариум

Защо е невъзможно (много нежелателно) да бъдете ревностни с тен по това време? По време на слънчево изгаряне се произвежда меланин и се образуват старчески петна. И по време на бременност настъпват хормонални промени и могат да се появят по-упорито пигментирани зони, отколкото в обичайното време. Такова придобиване като "маска на бременни жени" (хиперпигментация на кожата на лицето) се провокира от UV лъчи.

Но козметичният дефект не е решаващ, когато отговаряте на въпроса дали бременните жени могат да правят слънчеви бани. Основната причина е производството на хормони в организма под въздействието на ултравиолетовата радиация, които провокират заплахата от прекъсване. В ранните етапи, тоест през първия триместър, това е особено опасно.
Също така слънчевите изгаряния могат да провокират или обострят предварително развити имунни проблеми. Той загрява тялото както на жената, така и на плода. Последното може да доведе до прегряване на образуващия се детски мозък..

Възможно ли е да се слънчеви бани в солариум за жени в позиция?

Младите дами, които искат да посетят солариум по време на бременност, се съветват да го правят под наблюдението на лекар. В обикновен салон за красота това няма да работи. Но много клиники имат кабинети за физиотерапия, където можете да получите част от ултравиолетовото лъчение.

Така че възможно ли е бременните жени да се слънчеви бани в солариум? За момичетата, живеещи в полярния кръг, умерените дози UV лъчи няма да са излишни. Но само в медицинско заведение. Жителите на средната лента не трябва да избягват естествената слънчева светлина. В този случай трябва да се опитате да избегнете дехидратация, да не изгаряте и прегрявате. пази се!

Възможно ли е да отидете в солариума по време на бременност

Възможно ли е да отидете в солариума по време на бременност

Изкуствените ултравиолетови лъчи имат положителни и отрицателни свойства. Облъчването в малки дози е полезно за организма.

 • има положителен ефект върху кожата, убива вредните микроорганизми;
 • стимулира образуването на витамин D, който е необходим за усвояването на калция;
 • активира имунната система, предотвратява вирусни и бактериални заболявания;
 • подобрява настроението.

Тези свойства са добри, когато жената няма противопоказания за използване на солариум. Но дори и в този случай трябва да помислите за целесъобразността на процедурата..

Защо солариумът е вреден по време на бременност

Изкуственото ултравиолетово облъчване (UVR) също има отрицателни свойства. Ето защо лекарите не съветват бременните жени да посещават солариума, тъй като това може да повлияе на хода на бременността или плода..

 • До 12-13 седмици от бременността не трябва да посещавате солариума, тъй като плодът се формира. Полагат се органи: сърце, нервна тръба, бъбреци и други.
 • НЛО лъчите могат да провокират намаляване на концентрацията на фолиева киселина, което е необходимо за образуването на нервна тръба. Недостигът на този витамин може да причини дефекти на нервната система.
 • Процедурата насърчава прегряване на тялото на майката, което се отразява негативно на плода.
 • Ултравиолетовите лъчи могат да повлияят отрицателно на кожата, особено ако тя има първия и втория тип светлина. Леката кожа е много чувствителна към UV лъчение. При редовно излагане на кожата на агресивни лъчи могат да се появят старчески петна. С течение на времето тези образувания могат да се развият в меланом. Меланомът е злокачествен тумор, който може да бъде лекуван само в началото на своето развитие. В по-късните етапи е почти невъзможно да се излекува..
 • UV лъчите оказват силно влияние върху производството на хормони в тялото на бременна пациентка. Използването на солариум може да наруши функцията на щитовидната жлеза, както и производството на женски полови хормони: пролактин и естроген. Тези промени често водят до повишаване на тонуса на матката, провокират заплаха от спонтанен аборт и ранно начало на раждането..
 • UV лъчите повишават кръвното налягане. Това увеличава вероятността от еклампсия при пациенти с входяща хипертония, както и при пациенти с есенциална хипертония. Еклампсията е опасна от появата на отлепване на плацентата, намаляване на притока на кръв към плода. Лошото кръвоснабдяване причинява хипоксия при плода, забавяне на растежа.

Тези аспекти обясняват защо практикуващите гинеколози съветват да не посещавате солариум в началото на бременността и по-късно в бременността. Процедурата може значително да навреди на жена и дете поради използването на агресивни UV лъчи.

През втория триместър е възможно да посетите салон за солариум, но само ако няма ограничения за UV лъчението. Ако жената се чувства добре, се допускат кратки сеанси в солариума. Курсът на терапия, продължителността на сесиите се предписва от лекаря.

Ограничения за използването на солариум по време на бременност

Не всички жени могат да посетят солариум по време на бременност или извън нея. Има списък от заболявания, при които бременна пациентка никога не трябва да се слънчеви бани в солариум. Пренебрегването на тези ограничения често води до сложна бременност..

Ограничения за излагане на изкуствени UV лъчи:

 • първият лек тип кожа;
 • есенциална хипертония, входяща хипертония;
 • генитална патология;
 • хормонални смущения;
 • мастопатия;
 • антибиотична терапия;
 • патология на щитовидната жлеза: хипотиреоидизъм, тиреотоксикоза, нодуларна гуша;
 • диабет;
 • остра фаза на хронични заболявания;
 • топлина;
 • патологии на бременността: заплаха от прекъсване, еклампсия, повишен тонус на матката, токсикоза на 2 и 3 триместър.

Тези заболявания изискват отказ от облъчване с UV лъчи. Бременните жени с диабет не трябва да ходят на солариум, тъй като това води до намаляване на притока на кръв в плацентата и кървене. Ако една жена има анамнеза за хормонални смущения, тя не трябва да ходи в салона. Процедурата може да причини повишаване на тонуса на матката.

През третия триместър, на фона на радиацията, е възможно развитието на ранен труд. В последните етапи на бременността плодът вече е голям, не е необходимо да лежите дълго време на гърба, тъй като коремната аорта е притисната от разширената матка. Това води до загуба на съзнание на бременната жена и намаляване на притока на кръв в плацентата..

Планиране на бременността, кърмене и солариум

Ултравиолетовото облъчване не е вредно за краткотрайно излагане на тялото. Жена, планираща бременност, трябва да посещава солариум само когато няма ограничения за използването му..

По време на подготовката за раждане лекарите позволяват използването на солариум за увеличаване на количеството витамин D през зимния и есенния сезон. Това помага за укрепване на имунитета на пациента. Дозировката на радиация се предписва от лекаря. Не трябва да взимате собствено решение дали да отидете в солариума.

Когато кърмите, е по-добре да избягвате слънчево изгаряне през целия период на лактация..

Не се препоръчва посещение на солариум по време на лактация. Процедурата може да наруши производството на мляко, да увреди млечната жлеза.

Защита по време на процедурата

Ако на жената е позволено да посещава солариум, тя трябва да предпазва максимално себе си и плода. За да направите това, трябва да следвате правилата.

Съвет на лекаря за безопасна процедура:

 • достатъчен въздушен поток в кабината;
 • саниране на кабината в присъствието на бременна жена;
 • навременна подмяна на лампите, поддържане в добро състояние;
 • наличието на бутон, който спира процедурата;
 • нанасяне на защитен крем за кожа;
 • затваряне на проблемни и чувствителни зони: гърди, глава, татуировки, белези, големи бенки;
 • питейна вода по време на процедурата за предотвратяване на дехидратация;
 • наличието на предпазни очила и бански.

Тези условия трябва да бъдат изпълнени непременно. Преди да извършите процедурата, трябва да проверите дали няма ограничения за нея. Невъзможно е да се приложи дъбилно средство, то може сериозно да увреди кожата, която е много чувствителна по време на бременността.

Солариумът по време на бременност е доста агресивна процедура. Ако има заплаха от прекъсване на бременност и хронични заболявания, не можете да посетите солариума. При добър гестационен курс могат да се провеждат краткосрочни курсове на облъчване, но само през втория триместър, а също и при липса на ограничения.

Бременност и солариум

Солариумът се посещава от много съвременни жени, които се опитват да получат красив бронзов загар. В крайна сметка, жените на всяка възраст, статус и позиция винаги се стремят към красота, включително бременни жени. А красотата на загоряло тяло е особено привлекателна.

В този случай може ли бременните жени да ходят и да се слънчеви бани в солариум? Какви ползи или вреда може да причини процедурата за мама и бебе по време на бременност?

Солариум по време на бременност: ползи и вреди

По тази тема има много противоречива информация. Но най-важното е, че лекарите са против солариум по време на бременност..

Експертите не препоръчват да се прави процедурата по време на бременност!

Потенциална полза

Но понякога има и изключения. Кога можете да посетите солариум по време на бременност?

 • Посещавайки солариума, ние не се ограничаваме само до красив, дългоочакван тен, също така ултравиолетовата светлина помага в борбата с многобройните бактерии и подобрява качеството на кожата благодарение на нейните дезинфекциращи свойства.
 • Той е отличен стимулант на витамин D. А през есента и зимата е особено необходим за всички, а по време на бременност е двойно полезен. Също така, ултравиолетовата светлина помага за производството на калций, което също е важно по време на бременност. Тъй като основният калций в организма на бременната жена отива на детето, жената може да има дефицит в него. Това може да причини лоши кости, нокти и зъби..
 • Почерняването в солариум няма да изгори и слънчев удар.
 • Смята се, че по време на бременност някои ще се възползват от тази процедура. Това се дължи на факта, че с помощта на ултравиолетовата радиация настъпва общо укрепване на организма и се подобрява защитата срещу вирусни заболявания и инфекции..
 • Плюс това, възможността да получите добро настроение и щастлива майка, щастлива и бебе.

посещението на солариум по време на бременност е разрешено само с разрешение на лекар!

Каквато и полза да носи солариумът, бременността е важен процес в живота на жената и тя трябва да се грижи максимално за здравето и бебето си, така че трябва да слушате изключително съветите на лекарите.

Увреждане на солариум по време на бременност

Солариумът по време на бременност е вреден в ранните етапи (т.е. през първия триместър) и през втория и третия триместър. Струва си да се изключи солариумът в най-ранните етапи на бременността, за да се избегне вреда.

Защо солариумът е вреден за бременни жени? За бебето няма особена опасност, ако спазвате правилата. Но в случай на нарушения са възможни ужасни последици..

 • Плодът, който е в утробата, е много чувствителен към външни фактори, било то екстремен студ или топлина. Естествено, по очевидни причини той няма да може да устои на това. Следователно, спадането на температурата е изключително опасно за ембриона..
 • Вредата от солариума по време на бременност може да се изрази във факта, че той може да има пагубен ефект върху нервната система на все още не напълно оформен мозък. Също така прегряването ще повлияе на общото здраве и състояние на самата бременна жена..
 • Използването на солариум може да причини обилна пигментация. По-късно ще бъде трудно да се отървете от него, а в някои случаи дори невъзможно..
 • Ултравиолетовите лампи са склонни да увеличават производството на хормони, което може да бъде болезнено за здравето. Това състояние може да причини преждевременно раждане..
 • Бременните жени трябва да се консултират с лекар, преди да посетят солариум, тъй като жената може да има хронично заболяване. Съществува конкретен списък от заболявания, за които е строго забранено да се посещават такива места..
 • Бременните жени често се интересуват от въпроса за опасностите или ползите от солариума, защото може да възникне ситуация, че жената е отишла в солариум и не е знаела, че е бременна. И такова безпокойство не е неразумно, на толкова ранна дата всички видове процедури са наистина опасни, включително солариум. Ето защо, ако се случи такъв инцидент, трябва да го обсъдите с Вашия лекар! Като цяло всичко зависи от самия ембрион, ако плодовото яйце е доста силно, тогава не можете да се страхувате. Но е по-добре да се въздържате и да не рискувате!
 • Жена с ранна бременност едва ли е направила всички изследвания, преминала е през всички специалисти, така че няма да може да знае точно какво може и какво не може. В крайна сметка тялото се променя през цялата бременност..

Лекарите не препоръчват посещение на солариум по време на бременност!

Лекарите предполагат, че процесът на дъбене намалява фолатите. А за жените в позиция - това е изключително недопустимо! Тъй като именно фолиевата киселина помага на вашето бебе да расте и да се развива, а липсата му може да доведе до физическа и психическа патология.

Ето защо бременните жени нямат право да влизат в солариума.!

Как да се пазите в безопасност?

Има няколко вида инсталации, с които получавате тен. Можете да изберете всеки, в зависимост от комфорта и функционалността. Но за бременни жени основното условие трябва да бъде безопасността на процедурата.!

Следователно трябва да се спазват следните условия за провеждане на солариум по време на бременност:

 • Кабината трябва да е добре проветрива. Когато липсва въздух, налягането може да се повиши, леко замайване и дори припадък.
 • След всеки клиент трябва да се извърши санитарно и дезинфекционно лечение. Препоръчително е тези процедури да се правят с вас, не им вярвайте на думата. Резултат от такава небрежност могат да станат различни инфекции..
 • Наличност и ефективност на всички стандартизирани UV лампи. Те трябва да се сменят редовно, така че те работят нормално само за определен период от време и след това могат да имат вреден ефект. В добрите салони се води дневник за замяна, не бъдете мързеливи и проверявайте.
 • Наличие на работещ бутон за спиране или помощ.

Когато провеждате процедура по солариум по време на бременност, трябва да се спазват следните препоръки:

 • Преди да използвате солариума, трябва да разберете към кой фототип принадлежи вашата кожа, ще намерите подходяща програма за него..
 • На бременните жени е забранено да нарушават режимите и времената, установени според индивидуалната програма.
 • Преди сесията трябва да се уверите, че няма противопоказания.
 • Предпоставка за бременни жени в солариума е защитата на млечните жлези, наличието на бански костюм, шапка за глава.
 • Ако по тялото има зони с татуировки, те също трябва да бъдат покрити..
 • Не се препоръчва използването на слънцезащитни кремове. При бременни жени е възможно проявата на старчески петна от веществото, което е част от крема. Тъй като кремът, абсорбирайки се, навлиза в кръвта и по-късно в плацентата за бебето, което е изключително опасно за развиващия се плод.
 • Но слънцезащитният крем, напротив, се препоръчва за употреба, а не само в солариум. Дори просто да се разхождате в слънчев ден, опитайте се да третирате откритата кожа. Трябва да изберете най-качествения слънцезащитен крем без агресивни вещества.

Говорете с Вашия лекар, когато избирате слънцезащитен крем!

 • След тен, тялото се препоръчва да се третира с овлажнител или лосион..
 • Не забравяйте за пиенето на вода, тъй като след солариум в тялото липсва течност.
 • Използвайте специални предпазни очила, за да предпазите очите си.
 • Изключително противопоказано е бременните жени да посещават солариума, ако се чувстват зле, токсикоза и треска..

Дали е възможно да се слънчеви бани в солариум по време на бременност, трябва да решава само лекар! В никакъв случай не можете сами да вземете решение, в противен случай можете да навредите на бебето или здравето му. Във всеки случай солариумът за бременни жени не е най-добрата идея, много по-добре е просто да се слънчеви бани на слънце!

Трябва ли бременните жени да посещават солариума?

Солариумът и бременността се считат за несъвместими понятия, въпреки че дори официалната медицина не може да даде точен отговор относно целесъобразността да се получи тен през този период. Струва си да се подчертаят полезните свойства на солариум, особено по време на бременност:

 • Активира се метаболизмът в организма, който осигурява адекватно хранене на плода и стабилно функциониране на ендокринната система. Това ще предотврати кислородното гладуване на тъканите, хормонални смущения със сериозни последици като ранен спонтанен аборт.
 • Само ултравиолетовите лъчи осигуряват на организма витамин D. Той не само има положителен ефект върху функционирането на нервната система и поддържа стабилен психо-емоционален фон, но също така участва в усвояването на калция и фосфора. Тези вещества са необходими за укрепване и подпомагане на опорно-двигателния апарат.
 • Посещението на солариума осигурява изсушаване на кожата и ускорява почистването й, което е важно за хронични дерматологични заболявания като екзема, псориазис, акне.
 • Под лъчите имунната система на жената е значително подсилена. Това намалява риска от развитие на инфекциозни, вирусни заболявания по време на бременност..

Изброените полезни свойства „действат“ само ако една жена посети солариум по строга схема и за кратко време е под ултравиолетови лъчи. Но все пак е по-добре да се консултирате с гинеколог относно нейната безопасност. Освен това вредата от солариум по време на носене на дете е доказана от лекарите:

 • Вероятността за образуване на обширни старчески петна е почти 100%. И след раждането на дете, те няма да изчезнат сами, ще трябва да прибегнете до услугите на козметолози.
 • Рискът от спонтанен аборт или ранен спонтанен аборт се увеличава. Често жените установяват, че зачеването не се е случило веднага, а след 1-2, а понякога и 3 месеца - това е най-трудният период за плода, когато всички сили на тялото са насочени към поддържане на бременността.

Под въздействието на ултравиолетовата радиация, топлината може да настъпи смъртта на неродено дете. Ето защо лекарите не препоръчват посещение на солариум без увереност, че плодът е прикрепен към стената на матката правилно и сигурно..

 • Фалшивият тен намалява нивата на фолиева киселина в човешкото тяло. Този микроелемент е необходим за формирането на органи и системи на нероденото дете, неговият дефицит може да доведе до раждането на дете с патологии.

Ако говорим за 2-3 триместър на бременността (късни срокове), тогава посещението на солариума ще бъде забранено от лекаря, тъй като:

 • има голяма вероятност да получите изгаряния - кожата в корема и цялото тяло става прекалено чувствителна;
 • термичните процедури допринасят за повишаване на кръвното налягане, образуването на оток на долните крайници;
 • настъпва дехидратация на кожните клетки и цялото тяло, което се отразява негативно на процеса на хранене на плода.

Трябва да разберете, че покриването на корема с лист и по този начин намаляването на вредното въздействие на ултравиолетовата радиация върху развитието на нероденото дете няма да работи - лъчите на солариума въздействат върху цялото тяло наведнъж, независимо коя част от него е затворена или отворена.

И още нещо: дори ако решението за посещение на солариума е взето, трябва да изберете вертикални кабини, тъй като лежането по гръб води до свиване на кръвоносните съдове, разположени в матката, което прави доставката на хранителни вещества и кислород за нероденото дете проблематична. Дори краткосрочното гладуване на плода може да доведе до необратими процеси в неговия растеж и развитие..

Причините, поради които е невъзможно да се посети категорично:

 • постоянно високо кръвно налягане;
 • заплахата от ранен спонтанен аборт;
 • всякакви аномалии в развитието на плода;
 • обширен оток на долните крайници и лицето;
 • обостряне на дерматологични заболявания, свързани с бременността;
 • хормонални проблеми - например неправилно функциониране на щитовидната жлеза.

Общи противопоказания за посещение на солариум:

 • автоимунни системни заболявания,
 • злокачествени / доброкачествени новообразувания,
 • тежки симптоми на хронични дерматологични заболявания,
 • патология с инфекциозен или вирусен произход,
 • други.

Всички противопоказания за посещение на солариум за бременни жени също работят за получаване на естествен тен.

Как правилно да посетите солариум за бременни жени, ако гинекологът е позволил:

 • Преди да влезете в кабината, измийте цялата козметика от тялото и лицето, отстранете контактните лещи (ако има такива).
 • Категорично е невъзможно да се използват каквито и да е козметични продукти за подобряване на тен или за получаване на еднакво оцветяване на кожата. В състава си те съдържат много химически елементи, които могат да повлияят отрицателно на вътрематочното развитие на детето..
 • Бременните жени не трябва да посещават солариума напълно голи - ултравиолетовата светлина ще се отрази негативно на състоянието и функционалността на млечните жлези.
 • Трябва да вземете със себе си чиста вода и периодично да отпивате по 1-2 глътки, за да предотвратите дехидратация.
 • Оптималното време за посещение на солариума е 3 минути, максималното за бременни жени е 5 минути.

Прочетете повече в нашата статия за солариумите по време на бременност.

Разрешен ли е солариумът за бременни жени

Солариумът и бременността се считат за несъвместими понятия, въпреки че дори официалната медицина все още не може да даде точен отговор относно целесъобразността да се получи изкуствен тен по време на бременността. За да се справите с този проблем, струва си да подчертаете полезните свойства на солариума по-специално по време на бременност:

 • Метаболизмът в организма се активира, което осигурява адекватно хранене на плода и стабилно функциониране на ендокринната система. Това ще предотврати кислородното гладуване на тъканите, хормонални смущения с тежки последици като ранен спонтанен аборт.
 • Ултравиолетовите лъчи са единствените, които осигуряват на организма витамин D. Той не само има положителен ефект върху функционирането на нервната система и поддържа психо-емоционалния фон в стабилност, но също така участва в процеса на усвояване на калция и фосфора. Тези вещества са необходими за укрепване и подпомагане на опорно-двигателния апарат, което е важно по време на раждането на бебе - твърде много натоварване пада върху тази система.
 • Посещението на солариума осигурява изсушаване на кожата и ускорява нейното почистване. Това се отнася за онези жени, които имат хронични дерматологични заболявания като екзема, псориазис, акне.
 • Под ултравиолетовите лъчи имунната система на жената значително се засилва. Това намалява риска от развитие на инфекциозни, вирусни заболявания по време на бременност, което в крайна сметка има положителен ефект върху вътрематочното развитие на нероденото дете..

Изброените полезни свойства „действат“ само ако една жена посети солариум по строга схема и за кратко време е под ултравиолетови лъчи. Но дори и в този случай е невъзможно самостоятелно да се вземе решение за получаване на такава процедура; по-добре е да се консултирате с гинеколог относно безопасността му.

Освен това вредата от солариум по време на носене на дете е доказана от лекарите:

 • Вероятността за образуване на обширни старчески петна е почти 100%. Бременността вече провокира повишено производство на меланин (пигмент) от кожните клетки, а допълнителното излагане на епидермиса с ултравиолетови лъчи само ще влоши проблема. И след раждането на дете, такива възрастови петна няма да изчезнат сами, ще трябва да прибегнете до услугите на козметолози.
 • Има повишен риск от спонтанен аборт или спонтанен аборт в началото на бременността. Често жените установяват, че зачеването не се е случило веднага, а след 1-2, а понякога и 3 месеца - това е най-трудният период за плода, когато всички сили на тялото са насочени към поддържане на бременността.

Под въздействието на ултравиолетовото лъчение може да настъпи топлина, непоправими щети - смърт на неродено дете и поради това лекарите не препоръчват на жените да посещават солариум без увереност, че плодът е прикрепен правилно и сигурно към стената на матката..

 • Фалшивият тен намалява нивата на фолиева киселина в човешкото тяло. Но този микроелемент е необходим за формирането на органи и системи на нероденото дете, неговият дефицит може да доведе до раждането на дете с патологии.
Вероятността за образуване на обширни старчески петна след солариум е почти 100%

Ако говорим за 2-3 триместър на бременността (късни срокове), тогава посещението на солариума ще бъде забранено от лекаря и това е лесно да се спори:

 • има голяма вероятност да получите изгаряния - кожата в корема и цялото тяло става прекалено чувствителна;
 • термичните процедури допринасят за повишаване на кръвното налягане, образуването на оток на долните крайници - тялото на жената вече работи с отмъщение, ненужните натоварвания са безполезни;
 • настъпва дехидратация на кожните клетки и цялото тяло, което се отразява негативно на процеса на хранене на плода.

И още нещо - дори ако решението за посещение на солариума е взето, трябва да изберете вертикални кабини - лежането по гръб води до прищипване на кръвоносните съдове, разположени в матката, което прави доставката на хранителни вещества и кислород за нероденото дете проблематична. Дори краткосрочното гладуване на плода може да доведе до необратими процеси в неговия растеж и развитие..

И ето още за солариума за кърмене.

Причини, поради които не можете да посетите

Съществуват редица категорични противопоказания за бременни жени във връзка с посещението на солариум:

 • постоянно високо кръвно налягане;
 • заплахата от ранен спонтанен аборт;
 • всякакви аномалии в развитието на плода;
 • обширен оток на долните крайници и лицето;
 • обостряне на дерматологични заболявания, свързани с бременността;
 • хормонални проблеми - например неправилно функциониране на щитовидната жлеза.

Тези състояния се потвърждават от гинеколог и ако лекарят настоява да изключи солариума от процедурите за грижа, тогава си струва да се вслушаме в това мнение - здравето на нероденото дете е изцяло в ръцете на майката.

Не забравяйте, че има общи противопоказания за посещение на солариум, който „работи“ извън бременността - автоимунни системни заболявания, злокачествени / доброкачествени новообразувания, изразени симптоми на хронични дерматологични заболявания, патологии с инфекциозен или вирусен произход и т.н..

Как правилно да посетите солариум за бременни жени

Ако няма преки противопоказания за посещение на солариум по време на бременност и жената е решила да продължи да получава изкуствен тен, тогава тя трябва да се научи и стриктно да спазва определени правила:

 • Преди да влезете в кабината, измийте цялата козметика от тялото и лицето, отстранете контактните лещи от очите (ако има такива).
 • Категорично е невъзможно да се използват каквито и да е козметични продукти за подобряване на тен или за получаване на равномерно оцветяване на кожата - те съдържат много химически елементи в състава си, които могат да повлияят отрицателно на вътрематочното развитие на детето.
 • Бременните жени не трябва да посещават солариума напълно голи - ултравиолетовата светлина ще се отрази негативно на състоянието и функционалността на млечните жлези. Жената трябва да се предпазва максимално с шапка, очила, бански.
 • Трябва да вземете със себе си чиста вода и периодично да отпивате по 1-2 глътки, за да предотвратите дехидратация.
 • Оптималното време за посещение на солариума е 3 минути, максималното за бременни жени е 5 минути.

Вижте видеото за това дали е възможно да се слънчеви бани по време на бременност:

Бременната жена трябва да разбере, че дори леко влошаване на благосъстоянието по време на процедурата или непосредствено след нея е причина за пълен отказ от допълнително посещение на солариума и да се обърне към гинеколог за контролен преглед. Това се отнася не само за критични състояния, но и леко замайване, гадене, прекомерно сухота в устата..

И ето повече за солариума след цезарово сечение.

Повечето лекари са против посещението на солариум по време на бременност, но самата жена трябва да вземе окончателното решение. Ако спазвате всички правила и препоръки, бъдете сигурни в здравословна бременност, тогава част от ултравиолетовото лъчение ще бъде само от полза.

Като цяло тенът по време на бременност е доста полезен. Той насърчава положително отношение, влияе върху производството на витамин D. Въпреки това, в ранните етапи, както и през втория и третия триместър, трябва внимателно да се слънчеви бани, да се използват продукти за тен.

Ако наистина искате да отидете в солариума, докато кърмите, тогава трябва да прецените плюсовете и минусите. В крайна сметка не всеки може да го посети. На фона на буйство, хормонът по време на хранене може да прояви пигментация, обриви, алергии и други нежелани последици.

Лекарите са двусмислени по въпроса дали е възможно да правите слънчеви бани на кърмачка. Като цяло тя може да получи красив тен в солариум и на слънце. Но трябва да вземете предвид правилата за престой под лъчите, когато кърмите.

Няма строги забрани за млада майка да посещава солариум след цезарово сечение. Но само лекарят може да каже със сигурност кога е позволено да ходи, както и състоянието на шева. Например, ако шевът след цезарово сечение се стича или ако мама не се чувства добре, по-добре е да отложите загара..

Има общи правила за това колко дълго можете да се слънчеви бани. Лекарите препоръчват слънчеви бани до 10-11 сутринта. В морето е по-добре да бъдете минимално в жегата. Можете да се върнете на плажа вечер след 16-17 часа.

Възможно ли е бременните жени да посещават солариума без вреда за здравето

Много жени редовно посещават солариуми, тъй като искат кожата им да бъде красива и златиста, независимо от сезона и времето пред прозореца. С настъпването на бременността бъдещите майки продължават да се грижат за себе си и винаги се стремят да изглеждат привлекателни. Затова много жени си задават въпроса: възможно ли е да се слънчеви бани в солариум, като са в позиция? Сесията за изкуствен тен по време на бременност носи както ползи, така и вреда за майката и бебето. Само следвайки правилата, можете да постигнете положителен резултат и да не навредите на себе си или на бъдещото си дете..

Могат ли бременните жени да се слънчеви бани в солариум

Лекарите не препоръчват посещение на солариум за бременни жени поради вредата, която може да бъде причинена на бебето чрез тялото на майката под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Това се отнася не само за салонната процедура, но и за тен в дома с помощта на мини солариум. Независимо от това, сесията в солариума също е от полза. За да направите това, трябва да спазвате всички правила на процедурата и първо да се консултирате с Вашия лекар. Съществуват обаче редица противопоказания, при наличието на които на бременните жени е строго забранено да се слънчеви бани в солариум:

 • първият тип кожа (сини или зелени очи, лунички, руса коса и кожа);
 • хипертония;
 • злокачествени и доброкачествени тумори;
 • всякакви заболявания на репродуктивната система;
 • хормонални нарушения;
 • аномалии в щитовидната жлеза;
 • диабет;
 • флевризъм;
 • мастопатия;
 • обостряне на хронични заболявания;
 • прием на антибиотици;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • повишена телесна температура.

Солариумът е специално оборудвана кабина или капсула за получаване на дозирано облъчване с ултравиолетови лампи. Има два вида солариуми - хоризонтални и вертикални. Последното е по-популярно днес..

Увреждане на солариума в началото на бременността

Често в първите дни на бременността жената не знае, че е в позиция. Ако през този период бъдещата майка отиде в солариума, това няма да навреди на оплодената яйцеклетка. Ако обаче знаете за бременността, отложете посещението на солариума, тъй като през първия триместър на бременността съществува голям риск от автоимунни патологии и нарушения на кръвообращението на мястото на прикрепване на яйцеклетката. Също така излагането на ултравиолетови лъчи в солариум може да доведе до намаляване на производството на фолиева киселина (витамин В9), което осигурява на нероденото бебе необходимия темп на растеж и развитие в ранните етапи на бременността. Недостигът на този витамин може да доведе до преждевременно прекъсване на бременността поради плацентарна недостатъчност. Не забравяйте, че хормоналните промени настъпват в женското тяло през първия триместър, следователно реакцията на ултравиолетовите лъчи също ще се промени. Следователно, вместо красив златист загар, процедурата може да доведе до старчески петна по кожата. Ако през първия триместър бъдещата майка се чувства чудесно, тогава с разрешението на лекаря и при спазване на всички правила, можете да посетите солариума. Но ако е била диагностицирана заплахата от спонтанен аборт, тогава прегряването в солариума е строго забранено..

Щети от солариум през втория и третия триместър

През втория и третия триместър е опасно за бъдещите майки да посещават солариум, тъй като поради спада на температурата може да започне преждевременно раждане или спонтанен аборт. А редовното излагане на ултравиолетови лъчи може да причини силен оток поради прегряване и недостиг на течности. Рискът от прегряване е най-голям в по-късните етапи, така че е най-добре да се въздържате от фалшива сесия за тен и да бъдете внимателни, докато сте на пряка слънчева светлина. По време на прегряване в тялото на жената се задейства защитен механизъм и той се справя с тази ситуация с помощта на повишено изпотяване. Дете няма такъв механизъм, така че такива температурни спадове са нежелани за бебето..

Също така е вредно за бременните жени и техните неродени бебета да се слънчеви бани на гърба си в хоризонтален солариум или под слънцето. Това се дължи на риска от компресия на кухата вена, която е изпълнена с липса на кислород и основни вещества за развитието от детето. А за майките такава поза може да причини дихателна недостатъчност, изтръпване на долните крайници, световъртеж и припадък..

Ползи от посещението на солариум по време на бременност

За жените, свикнали с солариумите, е трудно да се откажат от тази процедура за 9 месеца. Ако намалите броя на сесиите и тяхната продължителност, както и спазвате допълнителни правила, тогава излагането на ултравиолетови лъчи ще бъде от полза за бъдещата майка. Но без разрешението на лекаря, жените не трябва да посещават солариума. Ползите от изкуствения тен за бременни жени са следните:

 • под въздействието на ултравиолетовите лъчи в тялото се произвежда витамин D, който е необходим на бебето да формира кости и да развива мускулатурата. Също така, витамин D е необходим за поддържане на функционирането на опорно-двигателния апарат на бъдещата майка, натоварването върху което е голямо по време на бременност. И благодарение на този витамин калцият и фосфорът се абсорбират нормално в женското тяло;
 • сесия с изкуствен дъб активира метаболитните процеси. Това се отнася преди всичко за работата на кръвоносната и ендокринната системи;
 • благодарение на слънчевите лъчи (дори изкуствени) имунитетът се засилва и устойчивостта на организма към инфекции се увеличава;
 • тези, които страдат от акне, могат да ги "изсушат" в солариум, след което те изчезват или стават по-малко забележими;
 • Ако спазвате правилата, тенът в солариум няма да причини изгаряния, докато това често се случва при естествения тен;
 • сесия в солариум може да подготви кожата за сезона на плуване и излагане на пряка слънчева светлина;
 • посещението на солариум в студено време развеселява.

Правила за тен на салон по време на бременност

Ако решите да отидете в солариума по време на бременност, тогава определено трябва да се погрижите за вашата безопасност по време на изкуствен тен. За да направите това, трябва да следвате следните важни правила:

 • ако преди бременността сте свикнали да ходите на солариум няколко пъти седмично, тогава в положение такъв режим на посещение е строго забранен. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар и да разберете колко често можете да прибягвате до процедурата за изкуствен тен. По правило през целия период на бременността можете да се слънчеви бани в солариум не повече от 20 пъти;
 • Преди процедурата уведомете специалистите от салона за красота или студиото за тен за вашата ситуация. Най-добре е някой от персонала да е наблизо. Така можете да сте сигурни, че можете да получите първа помощ в случай на дискомфорт;
 • първата сесия на изкуствен тен не трябва да надвишава три минути, а следващата - 20;
 • слънчевите бани в солариум трябва да са по бански, за да предпазват чувствителната кожа от излагане на ултравиолетови лъчи;
 • по време на процедурата покрийте стомаха с кърпа;
 • сложете шапка или шал на главата си. Това ще помогне да се предпази косата от изсушаване;
 • не забравяйте да използвате специални предпазни очила в солариума. Най-добре е да закупите своя, а не да наемате;
 • Преди и след процедурата, нанесете върху тялото специален защитен крем. Специалистите в салона ще ви помогнат да изберете правилния продукт в зависимост от вашия тип кожа. Уверете се, че може да се използва по време на бременност, преди да кандидатствате;
 • в никакъв случай не използвайте кремове с бронзове и козметика, които подобряват тен;
 • душ с мек гел няколко часа преди вашата процедура. След това не използвайте дезодорант, парфюм и козметика;
 • в края на бременността заложете на изправен солариум. Това е кабина, в която трябва да стоите или да се движите;
 • както знаете, солариумът изсушава кожата. Сухата кожа е склонна към стрии. Затова след процедурата вземете душ с мек гел и овлажнете кожата си..

Бременните жени трябва да подхождат отговорно към избора на салон за красота или студио за солариум, тъй като не винаги има висококачествено оборудване. И ако преди бременността жените не обръщат внимание на много дребни неща, то бъдещите майки трябва да бъдат по-внимателни. Необходимо е да се съсредоточи върху следните технически аспекти:

 • трябва да има бутон за повикване в кабината на солариума. Много често има такъв бутон, но той е повреден;
 • кабината трябва да бъде оборудвана с мощна вентилационна система. Поради липса на въздух, бременната жена може да има високо кръвно налягане, да замая и дори да припадне;
 • ако някой е бил в солариума пред вас, тогава се уверете, че кабината е дезинфекцирана;
 • проверете при администратора кога ламите са били последно променени.

Мнение на лекарите за тен в солариум по време на бременност

Лекарите не препоръчват бременните жени да посещават солариум поради риск от прегряване на плода, появата на пигментация върху кожата на майката и други неприятни последици от процедурата. В някои случаи обаче експертите съветват бременните жени да посещават солариум, за да попълнят дефицита си на витамин D. Ето защо, преди да се запишете за солариум, консултирайте се с Вашия лекар..

Активно излагане на слънце, солариуми не се препоръчват по време на бременност, по-добре е да използвате кремове със защитен фактор.

гинеколог, Гаврилов Михаил Владимирович

https://health.mail.ru/consultation/1551668/

Видео: лекар за тен в солариум по време на бременност

Отзиви на жени за солариума по време на бременност

Посещавам солариума веднъж месечно за 7 минути. Рисковете са минимални: няма прегряване, липса на кислород и други истории на ужасите. И трябва някак да си набавите витамин D. Да, и акнето, което се пръска по лицето и тялото след слънчеви бани, става забележимо по-малко. За мен солариумът е полезен само еднозначно.

Джулиана

https://www.baby.ru/blogs/post/5927976-23171/

Когато станах в регистъра, първото нещо, което направих, беше да попитам за солариума. И така, лекарят ми каза: „в никакъв случай не ходете в солариума“, защото там се повишава телесната температура и това е много вредно за бебето. И използвах автобронзант цялото лято и изглеждах страхотно.

свисток

http://forum.forumok.ru/index.php?showtopic=10831

Ходих на солариум през цялата бременност до 40-та седмица. Тя каза на моя гинеколог за това, не ми забрани. Мисля, че ултравиолетовият е полезен, но в умерени дози и без прегряване.

Оля

https://www.baby.ru/blogs/post/5927976-23171/

Попитах лекаря за солариума. Той ми каза нежелателно, като се позова на факта, че последиците от солариума върху детето не са проучени до дъното. А ходенето с мисълта „ами ако духа“ е глупаво.

Врабче

http://forum.forumok.ru/index.php?showtopic=10831&st=40

Моят лекар (много опитен, внимателен специалист, възрастна жена) ми каза, че солариум е ПОЛЕЗЕН по време на бременност, особено в студено време. Просто не повече от 6 минути няколко пъти месечно. Това укрепва организма, предотвратява настинките, източник на витамин D. И пърженето в солариум за дълго време и често е вредно при всякакви състояния.

ирис-23

https://eva.ru/static/forums/53/2005_11/472544.html

Сеансът на изкуствен тен в солариум може да навреди както на майката, така и на бебето и да бъде от полза. Лекарите не препоръчват посещение на солариум по време на бременност, но в някои случаи тази процедура ще бъде полезна. Само лекарят, който посещавате, може да препоръча или забрани посещението на солариум. Ако решите да посетите и лекарят го одобри, прочетете внимателно правилата за процедурата и в никакъв случай не ги пренебрегвайте.