Днес палмовото масло е една от най-често срещаните растителни мазнини, която се използва активно в хранително-вкусовата промишленост, и по-специално в храните за кърмачета. Противниците на палмовото масло твърдят, че производителите на бебешки храни се опитват да намалят производствените разходи, като добавят растителни суровини към формулата. Педиатърът Владимир Чикунов обаче е сигурен, че плодовият продукт с маслена палма не е опасен, тъй като се обработва внимателно. Нещо повече, добавянето на тази съставка към бебешката храна е медицински оправдано..

„За разлика от други индустрии, нашата бебешка храна използва високо рафинирано палмово масло. Той преминава през много етапи на обработка и контрол, което увеличава цената на палмовото масло в бебешката храна в сравнение с други продукти, но гарантира неговото качество и безопасност “, казва лекарят.

Кърмата е най-добрата храна за бебе и според експерта с помощта на палмово масло производителите се опитват да се доближат до профила на мастните киселини..

„Факт е, че една четвърт от мазнините в кърмата е палмитинова киселина, а палмовото масло е основният й източник“, обяснява лекарят..

Мазнините осигуряват от 30% до 50% от дневните нужди на детското тяло. Участват във формирането на мозъка, органите на зрението и в синтеза на хормони. Според наличните научни доказателства палмитиновата киселина представлява до 26% от общите мастни киселини в мастния профил на кърмата..

„Палмовото масло е богат естествен източник на мастни киселини (около 45%). Има и други източници, но съдържанието на палмитинова киселина в тези мазнини е по-ниско: млечна мазнина (

26%), памучно масло (

25%) ", - казва Чикунов.

Най-много палмово масло се произвежда в Индонезия и Малайзия. Получава се от плодовете на маслената палма, след което суровината се подлага на цялостно почистване (рафиниране). Въпреки многобройните статии за опасностите от билковата съставка, няма научни доказателства, че употребата на азиатски продукт е вредна за детския организъм..

„Няма забрана за използването на палмово масло в никоя държава по света - нито за възрастни, нито за бебешка храна. Изискванията за сигурността му в Русия и в Европа са еднакви. Индикаторите за качество и безопасност на палмовото масло, установени от руското законодателство, са в съответствие със стандарта Codex Alimentarius, приет от Международната комисия на ФАО / СЗО (Codex Stan 210) “, обяснява експертът..

В Русия употребата на палмово масло в бебешки храни се контролира от санитарните правила и разпоредби на Руската федерация 2.3.2.1940-05 "Организация на бебешките храни", както и статуса GRAS (обозначение за храни и лекарства, потвърждаваща абсолютната безопасност на вещество, използвано в производството на храни), определено от Службата Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Един от основните аргументи срещу палмовото масло е неговата висока точка на топене. За разлика от маслината или слънчогледа, той остава твърд при стайна температура и става течен само при 42 градуса, докато постоянната телесна температура рядко надвишава 37. Температурата на топене не влияе на процеса на храносмилане.

„Палмовото масло се усвоява по същия начин, както другите храни. В крайна сметка трябва да запомните, че всеки продукт, попадащ в стомаха, не се топи, а се усвоява с помощта на ензими! " - опровергава често срещания мит за Чикунов.

Според лекаря храната навлиза в храносмилателния тракт вече под формата на емулсия и се усвоява лесно. Палмовото масло също помага на дебелото черво, като абсорбира големи количества вредни вещества като холестерол, жлъчни соли, мазнини, излишни въглехидрати и дори токсини.

Така експертът заключава, че палмовото масло е основният източник на мастни киселини, което позволява съставът на адаптираните млека да бъде максимално близък до златния стандарт на кърмата. Спазвайки строги изисквания за качество и безопасност, палмовото масло лесно се абсорбира от тялото на детето и насърчава неговия растеж и развитие..

Палмово масло в адаптирано мляко: защо?

Съдържанието на статията

 • Палмово масло в адаптирано мляко: защо?
 • Адаптирани смеси "Similak": отзиви и състав на продукта
 • Коя е най-добрата формула?

Много хора смятат, че палмовото масло определено не е в детската храна. Но човек трябва само да погледне състава на млечната формула и можете да се убедите в обратното. Почти всяка кутия сух прах съдържа тази растителна мазнина. Защо се добавя към продукт за малки деца?

Основната задача на адаптираните храни за кърмачета е да заместват кърмата във всички отношения, ако по някаква причина кърменето е невъзможно. Но създателите и производителите на тези прахове имат един проблем, който не е решен от няколко десетилетия. Все още никой не е успял да възпроизведе точно състава на човешкото кърма. Но за бебето е толкова важно да получава всички необходими микро и макро елементи, витамини и хранителни вещества в достатъчни количества за първите месеци от живота. Това важи особено за мазнините.

Мазнините от краве мляко не са подходящи за малко растящо тяло. Те просто не се поглъщат. Зеленчуците са чудесна алтернатива. Палмовото масло в бебешката храна е по-сходно по състав с мазнините в кърмата. Освен това растителните масла (не само палми, но и царевица, кокос, слънчоглед) увеличават срока на годност на продукта и са доста евтини. Но дали всичко е толкова просто, колкото изглежда? Не. Има редица проблеми, които могат да обезкуражат всеки родител да купи друг буркан с адаптирано мляко..

Вредата от палмовото масло в бебешката храна

Самото палмово масло не е вредно за деца и възрастни. Той е нетоксичен и не причинява никакви негативни промени в тялото. Основният недостатък, за който лекарите предупреждават, е неизпълнението на функцията му за снабдяване на тялото на бебето с полезни свойства. Работата е там, че палмитиновата киселина (необходима за усвояване), съдържаща се в тази растителна мазнина, попада в червата, където трябва да се абсорбира, взаимодейства с калция и след това се екскретира по естествен път, или по-точно заедно с изпражненията. В резултат на това бебето не получава необходимото количество калций и мазнини. Това от своя страна е изпълнено със следните последици:
- крехки кости (проблеми с костната минерализация);
- проблеми с изпражненията (запек);
- колики;
- честа регургитация.
Също така, пълният процес на усвояване на палмовото масло се затруднява от точката му на топене (топи се при по-висока температура от 36,6 ° C). Отрицателните ефекти от консумацията на палмово масло са очевидни..

Защо се използва палмово масло в храните за кърмачета?

Въпреки всички странични ефекти, този компонент се добавя към бебешката храна. И така, защо е палмовото масло в храните за кърмачета?
Както бе споменато по-горе, основната цел на адаптираното мляко е да замести кърмата. За да получи бебето всичко, от което се нуждае, се опитват сухата смес да прилича повече на майчиното мляко..

По този начин основата на всяка смес е краве, козе или овче мляко, лишено от всички мазнини, които никога не могат да бъдат намерени в млякото на жената. Всичко останало, от което се нуждае бебето, се добавя отделно. Всяко растително масло има правилните хранителни вещества, а палмовото масло съдържа палмитинова киселина (1/4 от мазнините в кърмата). Това е причината, поради която "палмата" се добавя към композицията. Напоследък производителите се опитват да намалят съдържанието му, като го заменят с кокосово, царевично, соево и слънчогледово масло..
Дяволът не е толкова ужасен, колкото е нарисуван. Тази стара поговорка важи и за палмовото масло. Има много различни истории на ужасите и истории, но си струва да се има предвид, че хората ядат тази мазнина от древни времена (преди около 5000 години), тъй като просто няма алтернатива.

Дали палмовото масло е вредно за децата или не, е трудно да се получи категоричен отговор. Следователно всеки родител решава самостоятелно този въпрос. Ако кърменето не е възможно, по-добре е все пак да разчитате на храна от магазина, а не на обикновено краве мляко..

Палмово масло в сместа. Вреда и полза (за себе си)

В пресата и по телевизията често можете да чуете за опасностите от палмовото масло, особено за тялото на детето. В същото време палмовото масло продължава да се добавя към повечето храни за кърмачета като източник на мазнини. Това е притеснение за родителите. Те се опитват да намерят смеси без палмово масло. Нека се опитаме да разберем дали си струва да се търси смес без палмово масло за дете, или няма смисъл.

Какво е палмово масло ?

Палмовото масло е растително масло, което се получава от пулпата на плодовете на маслената палма. По отношение на химическата структура, това е смес от триацилглицероли - съединения на глицерин и мастни киселини: палмитинова (44%), олеинова (39%), линолова (10%), стеаринова (4,5%), други мастни киселини се намират в палмовото масло в малки количества... Палмовото масло е шампионът сред растителните и животинските масла по съдържанието на палмитинова киселина, мастноразтворими витамини А и Е. В тялото на възрастен човек се усвоява с 96%, за сравнение: мазнините от краве мляко се усвояват с 90%.

Защо палмовото масло се добавя към храните за кърмачета ?

При производството на адаптирано мляко, за да се доближи съдържанието на суроватъчни протеини и казеин до тяхното съдържание в кърмата, се използва суроватка. Но в процеса на получаване на суроватка съдържанието на млечни мазнини намалява, за да се компенсира липсата на мазнини и да се приближи техният състав до състава на мазнините в човешкото мляко, към сместа се добавят растителни масла, вкл. Палма.

Палмовото масло в храните за кърмачета е източник на наситени мастни киселини и мастноразтворими витамини. Наситените мастни киселини са необходими на детското тяло като източник на енергия, както и за изграждането на хормони и клетъчни мембрани. В случай на липса на тези киселини, човешкото тяло може да ги синтезира от въглехидрати, но това изисква допълнителна консумация на енергия.

Вредата от палмовото масло

Пресата изследва вредата от палмовото масло за хората като цяло и конкретно за бебетата.

Вредата за всички е, че палмовото масло, също като животинските мазнини (масло, свинска мас и др.), Съдържа голямо количество наситени мастни киселини, холестеролът също присъства в него. При редовна излишна консумация на такива храни рискът от сърдечни заболявания се увеличава. -съдови заболявания и наднормено тегло.

В същото време за деца, включително за кърмачета, холестеролът и мастните киселини са необходими в определени количества, като източник на енергия, а също и като материал за изграждането на хормони и клетъчни мембрани..

Следователно от тази гледна точка консумацията на палмово масло от дете в приемливо за възрастта количество ще му носи полза, а не вреда..

Вреда за бебетата

Вредата за бебетата е, че палмовото масло намалява абсорбцията на калций от адаптираното мляко. Проведени са редица проучвания, за да се докаже, че калцият в организма на деца, хранени с адаптирано мляко с палмово масло, се абсорбира с 15-20% по-зле, отколкото при деца, хранени с формули без палмово масло..

Това се дължи на неблагоприятното странично положение на палмитиновата киселина в молекулата на мазнината. В това положение той лесно се отделя под въздействието на липазния ензим. Свободната палмитинова киселина в червата на детето се комбинира с калций, образува неразтворими комплекси, които не се абсорбират и екскретират от тялото. По този начин в смесите, съдържащи палмово масло, абсорбцията не само на калций, но и на мазнини намалява. Наличието на такива калциеви соли в червата влияе неблагоприятно на естеството на изпражненията и допринася за развитието на запек.

Такива ефекти на палмовото масло са нежелани за дете..

Защо палмовото масло продължава да се добавя към храните за кърмачета? ?

Палмитиновата киселина се съдържа в повечето растителни и животински мазнини; палмовото масло съдържа около 39-47%, свинската мас - 30%, маслото 25%, соевото масло 6,5%. Във всички тези продукти палмитиновата киселина се намира главно в неблагоприятното странично или алфа положение, а само в човешкото мляко е палмитиновата киселина в централното или бета положението. В това положение липазата не действа върху нея и калциевите соли не се образуват..

Невъзможно е да се направи продукт, абсолютно идентичен по състав с човешкото мляко. Децата, които са били хранени и хранени с адаптирано мляко, се развиват абсолютно нормално с палмово масло. Следователно палмовото масло в адаптирано мляко е одобрено от всички хранителни институции..

Но производителите на адаптирано мляко за кърмачета постоянно работят за подобряване на състава им..

Какво правят производителите на смеси, за да намалят нежеланите ефекти на палмовото масло ?

За производството на адаптирано мляко се използва палмов олеин - течна фракция на палмово масло, в което съдържанието на наситени мастни киселини е малко по-малко (40%). Съвременното палмово масло за кърмачета се добавя в много по-малко количество, отколкото преди изследванията (повечето изследвания в тази посока са проведени през 1994 г. -2000 г.) Някои производители добавят към сместа малко повече мазнини, отколкото се съдържат в кърмата. (Humana, Hipp, Nan, Nutrilak), Всички храни за кърмачета съдържат около 1,5 пъти повече калций от човешкото мляко, като се има предвид, че то се абсорбира по-малко от формулата, Витамин D се добавя към всички кърмачета за по-добро усвояване на калция За да се предотврати запек, към повечето храни за кърмачета се добавят пребиотици.

Съществуват смеси без палмово масло изобщо: Nanny и Similac. Но тези смеси имат своите недостатъци. Те не са суроватка, а казеин. Тези смеси са по-малко близки до човешкото мляко по отношение на протеиновия състав. Какво е по-добро за едно дете - вие избирайте, скъпи родители.

И накрая, най-скорошното постижение в тази област.

Някои производители са се научили изкуствено да променят позицията на палмитиновата киселина в палмовия олеин. Резултатът е структурирано палмово масло или бета палмитат. Палмитиновата киселина заема централно място в нея, точно както в човешкото мляко. От такива смеси калцият и мазнините се усвояват много по-добре и те не предизвикват запек..

Ако искате да закупите такава смес, потърсете бета палмитат в състава. Тази група включва смеси от Nutrilon, Heinz и Cabrita.

Палмово масло в адаптирано мляко за бебета: вредно ли е, списъци с най-добрите формули

Палмовото масло принадлежи към растителната група, произведена от плодовете на маслената палма. Към този момент той се произвежда в огромни количества, използва се в много хранителни продукти, но предизвиква много научни противоречия относно неговото полезно и вредно въздействие върху човешкото тяло.

По-специално, дебатът продължава за това, което прави палмовото масло в адаптираните храни, доколко оправдано е присъствието му в диетата за новородени и дали е безопасно за тяхното здраве. Много сериозни проблеми, които родителите трябва да разберат по-добре веднага, за да решат сами какви продукти да купуват за своите трохи - със или без него.

Информация за продукта

Маслената палма може да се намери в Африка, Индонезия, Малайзия. Маслото, което се произвежда от плодовете му, е един от водещите селскостопански продукти в света..

Той се използва активно не само в храната, но и в козметичната индустрия (например продукти от Dove). От 1 хектар земя това дърво може да произведе 8 пъти повече масло от обикновения слънчоглед. Ясно е защо добивът и производството му придобиват такива мащаби.

Според статистиката на WWF (Световния фонд за дивата природа), 50% от всички продукти в опаковки го съдържат. И всичко би било наред, но това състояние на нещата преди няколко години изплаши диетолозите и поддръжниците на здравословния начин на живот. Разпространи се информация, че е изключително вредно за здравето.

Но как тогава е позволено да се използва палмово масло в адаптирано мляко за новородени, което трябва да се подложи на много тестове, клинични изпитвания и да получи съответния сертификат? Всъщност първоначално им беше позволено да произвеждат, а след това се разкри само опасността?

Всъщност ползите и вредите от този продукт все още се поставят под въпрос. Въпреки продължаващите изследвания, няма точни резултати, научно обосновани и записани. Има наблюдения, предположения, хипотези, които ще бъдат описани подробно по-долу..

Но дори и сега родителите трябва да разберат истината за себе си: ако смеси с палмово масло са разрешени за производство, това означава, че това не носи пълна катастрофа за здравето на новороденото. В противен случай пускането на такива продукти би било забранено за дълго време. Освен това има известна степен на полезност за изкуствени деца.

Развенчаването на митове. Преди няколко години в интернет се разпространи ужасна история, че палмовото масло е доставено в Русия в петролни резервоари. Няма официално потвърждение дори за един такъв случай. Продуктът влиза в страната с морски танкери.

Полза

Преди да говорим за това колко вредно е палмовото масло в храните за кърмачета, струва си да помислим защо производителите като цяло излязоха с идеята да го използват при хранене за новородени. Но в това има смисъл - и то много, дори значителен. Каква е ползата от него?

 1. Той държи рекорда за токоферол, витамин Е, който се бори със свободните радикали и предотвратява рака.
 2. Съдържа 15 пъти повече ретинол (витамин А) от морковите.
 3. Смилаемостта на продукта е с 6% по-висока от тази на млечната мазнина, приблизително 96%.
 4. Благодарение на палмитиковото масло, адаптираните млека за бебета придобиват съдържание на мазнини възможно най-близо до консистенцията на кърмата. Никой друг продукт не може да го пресъздаде.

И така, полезните свойства на продукта лежат на повърхността, мотивите и желанието да се използва в хранителната индустрия са ясни. И така, откъде идват атаките? Защо родителите все още предпочитат да купуват адаптирано мляко за бебета без палмово масло, твърдейки за вредното му въздействие върху малко тяло?

Делът на опасността все още съществува, но не повече от този на други продукти - компоненти на бебешката храна.

Интересен факт. Палмовото масло не е забранено в никоя държава по света. И в Русия не се консумира повече. Напротив: вносът на този продукт в Руската федерация заема едва 8-ма позиция след Индия, Египет, Пакистан, САЩ и т.н..

В търсене на справедливост спрямо полезни свойства, ще ви разкажем за вредното въздействие на този естествен източник на мазнини върху малко тяло. И тогава ще стане ясно защо родителите купуват по-охотно адаптирано мляко за кърмачета без палмово масло..

Съществуват предположения, направени въз основа на наблюдения и изследвания и свидетелстващи за опасността, която този продукт представлява за здравето на бебетата. Ето ги и тях:

 • абсорбцията на калций от детския организъм намалява, което е необходимо за новородените на този етап за формиране на скелета и минерализация на костите;
 • калцият се свързва, оставя тялото в такава форма, което провокира втвърдяване на изпражненията при детето;
 • част от мазнините излизат с изпражненията;
 • палмовото масло може да доведе до запушване на кръвоносните съдове, повишаване на холестерола в кръвта, така че формулите на негова основа са противопоказани за новородени със сърдечно-съдови проблеми.

В същото време тази вреда за новородените се причинява главно от нискокачествено палмово масло. В повечето храни за кърмачета от него се използва само екстракт от палмитинова киселина - и тогава изобщо няма опасност.

Но някои недобросъвестни производители (но, за щастие, са много малко) вместо сместа добавят към сместа друг компонент на маслото - олеин, който провокира развитието на всички тези странични ефекти. Най-новите данни от изследвания могат да бъдат намерени в таблицата.

Вземайки предвид разкритите отрицателни свойства на палмовото масло, производителите са преразгледали формулата на продукта, получен за използване при кърмачета. Сега молекулите на палмитиновата киселина и олеина вече не могат да свързват калция - този страничен ефект е напълно изравнен.

Така че, когато видите фразата „модифицирано палмово масло“ на опаковката на храни за новородени, не се тревожете: това е точно същата модифицирана универсална формула, която няма да навреди на бебето.

След като анализирате всички тези факти и претеглите всички плюсове и минуси, е време да вземете решение: ще расте ли вашето новородено на адаптирано мляко с палмово масло?

Тъжни факти. За съжаление, поради увеличеното производство на палмово масло в тропиците, се изсичат огромни площи от гори за насаждения. Това нарушава екосистемата, някои видове животни в тази зона са на ръба на изчезване. Greenpeace удря най-голямата тревога за вредата от този продукт.

Между плюсовете и минусите

От една страна има много полезни свойства. От друга страна, има още повече критики и истории на ужасите. Всъщност въпросът за това дали палмовото масло е вредно за храните за кърмачета все още е отворен за дебат. Има негови поддръжници, има противници. Всеки е свободен да прави избор за себе си и децата си.

Основното тук е да бъдем обективни, да търсим средна позиция, да се вслушваме в мненията на експертите. И не забравяйте да вземете предвид два факта:

 1. Ако палмовото масло е толкова опасно за здравето на новороденото, то няма да бъде разрешено да се използва при производството на адаптирано мляко..
 2. Много известни марки на пазара за хранене на новородени, които са получили огромен брой положителни отзиви, произвеждат смеси от палмово масло.

Последният факт се потвърждава от съответните списъци с марки детски храни, в които този продукт присъства или липсва..

Забележка. Световната здравна организация никога не е забранявала палмово масло за употреба. Тя го включи само в списъка с храни, които трябва да бъдат ограничени в диетата си за хора със сърдечно-съдови заболявания. Сега, ако новороденото има подобни проблеми, не му купувайте смес с тези мазнини, които са посочени на опаковката като "зеленчукови".

Смесете списъци

Ако търсите смес без палмово масло, проучете етикетите, производителят ще посочи тази информация върху опаковката.

Ако се страхувате да рискувате здравето на бебето си и се плашите от истории за този необичаен продукт, ще ви е необходим списък с адаптирано мляко за бебета без палмово масло, за да можете да изберете правилния продукт. Така че съвестта ви няма да ви измъчва.

Ако искате да си вдъхнете увереност и да направите изводи, без да гледате общественото мнение, списъкът с бебешки храни, в които присъства тази растителна мазнина, ще ви убеди със славата и авторитета на марките, които се появяват в нея..

С палмово масло

Палмовото масло присъства в храните за кърмачета от следните производители:

 1. Нестоген. Швейцария.
 2. Bellakt. Белорусия.
 3. Хип (HiPP). Германия.
 4. Агуша. Русия.
 5. Хлапе. Русия.
 6. Нан. Холандия.
 7. Скъпа. Русия.

Съгласете се: много марки са твърде разпознаваеми. Биха ли рискували собствената си достоверност и да включат съмнителна съставка в своите продукти (и дори за деца)? Едва ли.

Без палмово масло

Имайте предвид, че храните за кърмачета без палмово масло имат своите недостатъци. Първо, високата цена. На второ място, не по-малко съмнителни компоненти също могат да бъдат намерени в техния състав. Например, соево масло, рапично масло, бета палмитат.

Прочетете за опасностите и ползите от тези съставки в бебешката храна, преди да ги закупите. Във всеки случай този списък ще ви помогне да се ориентирате в съвременния пазар..

 1. Similac. Испания / Ирландия / Дания (страната на произход се е променила няколко пъти). Палмовото масло замества кокосовото, слънчогледовото и соевото зърно.
 2. Нутрилон (Nutrilon). Холандия. Съдържа бета палмитат.
 3. Бавачка. Нова Зеландия. В състава можете да намерите кокосово, слънчогледово, канално (рапично) масло. Това са хипоалергенни формули за новородени без палмово масло, тъй като са на основата на козе мляко..
 4. Кабрита (Кабрита). Холандия. Използване на Beta Palmitate.
 5. Хайнц. Великобритания. Откриване на бета палмитат отново.

Това са най-добрата формула за новородени без палмово масло, съдейки по отзивите на младите майки и препоръките на педиатрите. Използвайте този списък, за да намерите нещо най-подходящо за вашето бебе.

И в същото време да можете да разбивате обществените стереотипи. Помислете отново върху факта, че изкуствените хора са лишени от майчиното мляко, което е толкова необходимо за тях на този етап. И само растителната мазнина от маслената палма може максимално да приближи сместа по консистенция и състав до вкусното майчино мляко. Всеки - светска родителска мъдрост.

Добро утро

Палмово масло във формули за ферментирало мляко за деца. Добро утро. Фрагмент от освобождаването от 08.08.2015

Вграждане на видео код

Настройки

Плейърът автоматично ще се стартира (ако е технически възможно), ако е видим на страницата

Плейърът автоматично ще бъде преоразмерен, за да се побере в блока на страницата. Съотношение на страните - 16 × 9

Плейърът ще възпроизведе видеоклипа в плейлиста след възпроизвеждане на избрания видеоклип

Но не всичко е толкова гладко. Палмовото масло не се препоръчва за някои бебета. За обработка на палмово масло е необходимо малко по-голямо количество жлъчка и жлъчни пигменти, тоест освен ензими работи и друг орган - черният дроб. За деца, които страдат от заболявания с увреждане на черния дроб, стомашно-чревния тракт, палмовото масло трябва да бъде изключено от диетата. Ако детето е здраво, тогава палмовото масло може да се използва наравно с другите. Педиатърът ще помогне да се определи от коя смес се нуждае бебето, със или без палмово масло..

Цялата истина за палмовото масло в адаптираното мляко и въздействието му върху тялото на бебето

Използването на палмово масло при производството на храни и адаптирано мляко за бебета постоянно се обсъжда от лекари и диетолози. Медиите спекулират по тази тема по всякакъв възможен начин, сплашвайки гражданите за вредата от палмовото масло за здравето. Но ако продуктът е вреден, тогава защо използването му не е забранено??

В допълнение, той се добавя активно към състава на адаптирано мляко, предназначено за хранене на бебета от първия ден от живота им. Учените твърдят, че самото палмово масло не е канцероген и присъствието му в определени количества в храните за кърмачета е оправдано. Нека разгледаме по-отблизо в тази статия възможните плюсове и минуси на наличието на палмово масло в млечните формули, както и какви формули съществуват без палмово масло..

Какво е палмово масло

Палмовото масло е растително масло, което се извлича от пулпата на маслените палмови плодове. Палмовото масло има полутвърда консистенция, оранжев цвят и приятен сладникав вкус и мирис. Но след рафиниране (пречистване) то става без мирис, вкус и цвят, това е точно този вид палмово масло, използвано в хранителната индустрия.

Как се прави палмово масло

Палмовото масло се получава чрез пресоване на пулпата от плодовете на маслената палма, която расте в Малайзия и Индонезия. Освен това, за да се получи палмово масло с желаните свойства, то се подлага на фракциониране.

В този процес палмовото масло се разделя на фракции: палмов олеин (течност) и палмов стеарин (твърдо вещество). Ако повторно фракционирате палмовия олеин, получавате "супер" олеин.

Олеинът и "супер" олеинът от палмово масло химически съдържат по-малко палмитинова киселина, но в същото време се увеличава съдържанието на ненаситени мастни киселини (олеинова, линолова и линоленова), което води до намаляване на точката им на топене.

В допълнение, в химичния състав на палмовия олеин, делът на молекулите, в които палмитиновата киселина заема странични позиции 1, 3, намалява и делът на триглицеридите с палмитинова киселина в централната позиция 2 се увеличава, а позициите на палмитиновата киселина са обяснени по-подробно по-долу..

Състав на палмово масло

Химичният състав на палмовото масло е смес от триацилглицероли, които се състоят от:

 1. Глицерин.
 2. Мастни киселини:
  • палмитик - 44%;
  • олеинова - 39%;
  • линолова киселина - 10%;
  • стеаринова - 4,5%;
  • миристика - 1,1%;
  • лауринова - 0,2% и други.
 3. Също така съдържа витамини А и Е (мастноразтворими).

Палмовото масло се усвоява много добре в тялото на възрастен човек с 96%, а кравето мляко само с 90%.

По отношение на съдържанието на палмитинова киселина, палмовото масло е близко до майчиното мляко и значително надвишава съдържанието му в растителни масла и мазнини:

 • палмово масло - 40-47%;
 • свинска мас - 30%;
 • масло - 25%;
 • соево масло - 6,5%.

Структурата на триглицеридните молекули в палмовото масло

Местоположението на палмитиновата киселина в немодифицираните естествени растителни масла, включително палмовото масло, се характеризира с отрицателна позиция 1, 3 (странично, алфа) в молекулата на триглицеридите.

Тази ситуация води до факта, че тя лесно се отделя от действието на ензима липаза, а след това свободната палмитинова киселина се комбинира с калций и образува неразтворими съединения. Тези неразтворими комплекси не се абсорбират в червата и се екскретират от тялото непроменени..

Това води до липса на усвояване на мазнини и калций, а също така до развитие на запек при детето. В майчиното мляко на жената палмитиновата киселина е предимно в благоприятно положение (бета или централна), което я предпазва от действието на липазата и образуването на калциеви соли.

В този случай мастните киселини се освобождават от страничните позиции на глицерола, които нямат афинитет към калция, а палмитиновата киселина под формата на 2-моноацилглицерид образува мицели с жлъчни соли и се абсорбира добре, осигурявайки на детето необходимите хранителни вещества и енергия. Структурата на молекулите на триглицеридите в палмовото масло и кърмата

Интересен факт! Съдържанието на палмитинова киселина в кърмата се повишава през зимата и намалява през лятото..

Защо палмовото масло се добавя към храните за кърмачета

Млечната смес трябва напълно да задоволява нуждите на бебето от мазнини, а освен това съставът на тези мазнини трябва да бъде максимално близък до майчиното мляко както по химичен състав, така и в пространствено положение.

В момента няма нито една формула, която би могла да замести напълно кърмата, но хранителната индустрия не стои неподвижна и всяка година адаптираните храни за деца се подобряват и се доближават по всички характеристики към кърмата.

Мазнините от краве или козе мляко се добавят към обикновените хранителни добавки за кърмачета, те са много различни от мазнините в майчината кърма и за да ги балансират и за да доближат формулата по хранителни вещества до майчиното мляко, към нея се добавят растителни мазнини, включително палмово, или техните фракции, както и рибено масло.

Има редица причини, поради които производителите добавят палмово масло към храните за кърмачета:

 1. Насърчава максималното сближаване на мастния състав на сместа с човешкото кърма, нейния състав, тъй като от всички растителни мазнини, разрешени за бебешка храна, палмовото масло съдържа палмитинова киселина най-вече.
 2. Съдържа наситени мастни киселини и мастноразтворими витамини. Здравето на бебето зависи от тези елементи. Те влияят върху полагането на клетъчни мембрани и хормони, насищат тялото на детето с енергията, необходима за растежа му.

Естествено, никакви формули не могат напълно да заместят майчиното мляко, но производителите се опитват да ги приближат възможно най-близо до него. Бебетата, хранени с формула, съдържаща палмово масло, се развиват според приетите норми и не се различават от връстниците си, които са кърмени. Институтите по хранене издадоха официално заключение, в което е разрешено използването на палмово масло в състава на бебешка храна.

Палмово масло в адаптирано мляко: ползи и вреди

Нека разгледаме въздействието на палмовото масло върху тялото на възрастни и бебета, как е полезно и вредно за децата палмовото масло.

Вреда от палмово масло за възрастни

Медиите информират гражданите за отрицателното въздействие на палмовото масло не само върху бебетата, но и върху възрастните. На какво се основават техните претенции??

Неблагоприятен ефект върху възрастното население:

Наситените мастни киселини, открити във всички растителни масла и животински мазнини, могат да причинят при хората:

 • висок ("лош") холестерол;
 • появата на заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • качване на тегло.

Изброените негативни последици са възможни само при неконтролиран прием на съответните продукти. Струва си да се отбележи, че приемът на необходимите количества наситени мастни киселини в тялото на детето и образуването на холестерол са необходими на бебето за изграждане на хормони и клетъчни мембрани, както и като източник на енергия. Затова палмовото масло от тази страна е полезно за бебета..

Вреда от палмово масло за деца

Неблагоприятни ефекти върху бебетата:

 1. Палмовото масло, съдържащо се в смесите, влияе отрицателно върху процеса на усвояване на калция от бебето. В сравнение с малките деца, използващи обикновената формула, смилаемостта на сместа от палмово масло е с 20% по-ниска. Причината за това е нещастното странично положение на палмитиновата киселина в молекулата на мазнината, което допринася за лесното й разцепване. За него беше писано по-горе.
 2. Намалено ниво на асимилация на мазнини, по същата причина, тъй като се образуват не-асимилируеми комплекси.
 3. Палмовото масло влияе върху характера на изпражненията, като го прави по-силно, което води до задържане на изпражненията при кърмачето. Съществуващите неблагоприятни ефекти на палмовото масло карат родителите да бъдат внимателни при избора на смес от палмово масло.

Как да намалим нежеланите ефекти на палмовото масло в смеси

През периода от 1994 до 2000 г. са проведени научни изследвания за количеството палмово масло, добавено към бебешката храна. Въз основа на направените заключения беше решено да се намали количеството му в смеси. В допълнение, съставът на адаптираните храни за кърмачета непрекъснато се подобрява..

Производителите на бебешка храна се опитват да минимизират риска от нежелани последици за бебето при хранене с адаптирано мляко, съдържащо палмово масло. А именно:

 1. Сместа не съдържа палмово масло в чист вид, а фракцията му в течна форма (палмов олеин или „супер“ олеин). Наситените мастни киселини в него са 40%, което е значително по-ниско, отколкото в оригиналния продукт.
 2. Количеството мазнини в някои храни, като Hipp, Nutrilak, Humana, NAS, надвишава количеството мазнини в кърмата.
 3. Съдържанието на калций в смесите е един и половина пъти по-високо от съдържанието му в кърмата. А витамин D, съдържащ се в смесите, допринася за неговото усвояване.
 4. За да се намали рискът от запек при бебе, почти всички смеси съдържат пребиотици..

Не всички храни за кърмачета съдържат палмово масло, тези храни се предлагат на пазара като формули без палмово масло, което е написано с големи букви на етикета като реклама. Но те имат и редица недостатъци..

Казеинови смеси без палмово масло

Основният недостатък на тези смеси е, че по отношение на съдържанието на протеини те са най-малко близки до майчиното мляко на жената. Най-известните представители на казеиновите смеси са Similak и Nanny.

Смеси от суроватка без палмово масло

Суроватъчните смеси са най-близо до майчиното мляко, за разлика от казеиновите. Такива смеси включват например Nestogen, който от 2015 г. съдържа кокосово масло вместо палмово масло, и сместа NAS, която се произвежда без палмово масло от 2016 г. Съдържа кокосови и рапични масла.

Също така без палмово масло смеси Mamex от International Nutrition Co, Дания.

Ферментирали млечни смеси без палмово масло

Ферментиралите млечни смеси се усвояват лесно и не дразнят стомашно-чревния тракт на бебето, съдържат бифидобактерии и лактобацили, пребиотици и пробиотици. Ферментиралите млечни смеси без палмово масло включват: Nutrilak KM, Nutrilak Premium ферментирало мляко, Nutrilon ферментирало мляко.

Изборът на формула за хранене на бебе е отговорен процес. Преди да решите да закупите продукт, трябва да се консултирате с местния педиатър.

Бета палмитатни смеси

Водещи производители на адаптирано мляко непрекъснато работят за подобряване на качеството на своите продукти. В тази дейност участват учени, които провеждат необходимите изследвания и са ангажирани с най-новите разработки..
Едно от последните нововъведения е въвеждането на бета-палмитат в смесите.

Какво представлява този елемент и как е получен? Тези въпроси често се задават от родители на бебета. И така, бета-палмитатът е структурирано палмово масло, получено по специален начин. Състои се в изкуствена промяна на позицията на палмитиновата киселина в палмовия олеин в централна позиция.

Тази промяна позволява:

 • постигнете максимално сближаване на състава на сместа със състава на кърмата на жената;
 • по-добре се абсорбира от мазнини и калций;
 • избягвайте запек при бебето.

Продуктите от тази линия са в голямо търсене сред клиентите..

Списък на бебешките формули за бета палмитат

 • Нутрилон Комфорт 1;
 • Хайнц Инфанта 1;
 • Хип комфорт;
 • Целия антиколик;
 • Humana анти-колики;
 • Матерна.

При избора на смес е необходимо внимателно да се проучи нейният състав, където трябва да се посочи съдържанието на бета-палмитат в нея.

Най-добрата формула за бебета без палмово масло

Най-добрата смес без палмово масло е тази, която иначе е подходяща за вашето дете. Освен това смесите с бета-палмитат са безопасни и най-близки по състав до майчиното мляко. Недостатъкът на тези смеси е тяхната висока цена. Когато избирате смес, трябва да вземете предвид препоръките на педиатър.

Заключение

Въпреки широката гама формули за хранене на кърмачета, няма нито една сред тях, която да замести напълно майчиното мляко. Съдържа в състава си всички необходими вещества за благоприятното развитие и растеж на детето..

Ето защо, ако няма сериозни причини за прехвърляне на бебе на изкуствено хранене, трябва да го кърмите..

Кърменето трябва да носи удоволствие на жената, но кърмещата майка определено трябва да спазва диета, за да не създава дискомфорт на бебето си..

Палмово масло в адаптирано мляко: списък със и без

Разбира се, няма нищо по-добро и здравословно от майчиното мляко за бебе..

Но по различни причини някои майки са принудени да се откажат от кърменето..

Как да храним бебета? Как да изберем заместители на кърмата? Хранителната индустрия се притече на помощ със своята формула за бебешка храна. Всичко би било наред. Но когато бях принуден да прекъсна естествения процес на хранене, бебето ми категорично отказа да яде онези, които съдържаха „палмово масло“.

Ползи и вреди за детето

Преди да обвиня производителите в отравяне на нашите деца, проучих всички свойства на добавката. Палмовото масло е от естествен произход.

То е толкова полезно, колкото царевицата, лененото семе, морски зърнастец, слънчоглед и други масла (подробности за това какво е палмово масло, какъв е неговият състав и точка на топене и как се различава от кокосовото и маслото можете да намерите тук и от тази статия ще разберете от какво е направен този сензационен продукт).

Съдържа голямо количество витамини А и Е. Има Омега 3, наситени и мастни киселини. Изглежда, че всичко е наред. Вярно е, че същите мастни киселини (поне някои от тях) повишават нивата на холестерола.

Самото масло е много слабо разтворимо в стомаха..

И поради факта, че при малките деца и още повече при новородените стомашно-чревният тракт е зле оформен, тогава не е необходимо да се говори за ползите от тази добавка.

Има още един много важен момент: палмитиновата киселина се съдържа в кърмата. Също така е съставна част на маслото. Но нивото на усвояване на майчината киселина е в пъти по-добро..

Несмленият полезен компонент от палмово масло успешно напуска тялото на бебето по естествен начин, като взима със себе си калций. Следователно новородените могат да имат остър дефицит на този минерал..

Сега за продуктите за по-големи деца. Млечните лакомства за нашите синове и дъщери, както всяка друга храна за индустриално производство на бебешки храни, преминават през много взискателна процедура за контрол дори по време на производството (надявам се това да е така).

Палмовото масло, добавено към кисели млека, млечни шейкове и извара, е с много високо качество и отговаря на ГОСТ. Следователно, пречистен, неутрализиран, той се усвоява напълно от стомашно-чревния тракт на децата и всички негови полезни компоненти се абсорбират..

Причини

Защо, защо или за какво се добавя? Отговорът на тези въпроси се крие в свойствата на палмовото масло. Олеиновата киселина е маслена съставка, която е устойчива на окислителни процеси. Това значително удължава срока на годност на адаптираните млека и млечни продукти.

Освен това, ако маслото не е посочено в състава или е маскирано като „растителни мазнини“ и т.н., тогава не можем да го вкусим по никакъв начин. Особено в млечните продукти. Има приятен кремообразен вкус.

Къде да намерим смеси без него?

Има ли смеси без него и кои? Намирането на бебешка храна, включително адаптирано мляко, без палмово масло е много лесно - изучете състава. Съвестните производители винаги посочват всички входящи компоненти изцяло и на руски език.

Вземете храна в специализирани магазини за детски стоки или големи търговски вериги. Има по-малък шанс за закупуване на фалшификат.

Сравнение

Формулите трябва да помагат на бебетата да се развиват, растат и да останат здрави.

Следователно те трябва да съдържат:

 • йод;
 • нуклеотиди;
 • полиненаситени мастни киселини;
 • аминокиселини, по-специално таурин.

Коя формула не съдържа структурирано палмово масло и кои го съдържат?

Смеси от палмово масло:

 1. Bellakt. Освен растително масло, съдържа и мляко на прах. Поради това не е подходящ за всички деца и може да причини алергии. Но той съдържа всички важни за бебето компоненти.
 2. Хип. Картофеното нишесте съдържа много малко количество йод. Новороденото бебе няма нужда от него.
 3. Агуша. Богат на таурин и нуклеотиди, но с ниско съдържание на йод и съдържа мляко.
 4. Хлапе. Съставните компоненти включват соя - дете под една година няма нужда от нея. Но съдържанието на хранителни вещества е много високо.
 5. Нан. Яжте соя и витамин D, за да предотвратите рахит.
 6. Нутрилон. Високо съдържание на хранителни вещества.
 7. Скъпа. Има соя, но останалите съставки са много полезни.

Без смеси, палмово и кокосово масло:

 1. Семилак. Съдържа соя и мляко на прах, но много високо съдържание на йод.
 2. Неподписано. Малко йод, соя и мляко на прах. Но има и пребиотици, които имат прекрасен ефект върху храносмилането..
 3. Бавачка. Ниско съдържание на йод и таурин, но витамин D, лактоза и пребиотици.

Друг важен момент. Ако успеете да намерите млечна суроватка, задължително деминерализирана, тогава вместо други смеси я купете по-добре - съставът е много подобен на кърмата. И дайте предимство на онези смеси, сред компонентите на които е изброена.

Ако жената умишлено отказва кърменето от раждането си, това е глупаво.

И ако този тип хранене за бебето е невъзможно, а майката е противник на изкуствените смеси, тогава, разбира се, е възможно да се заменят смесите. Въпросът е различен; ако е необходимо?

Нашите баби и майки ни готвиха каши с краве или козе мляко със зърнени храни, като грис или ориз.

Децата са израснали здрави и без забавяне в развитието. Въпреки че на родителите не им беше позволено да спят спокойно - може би боли коремите им.

Съвременните педиатри единодушно протестират срещу този тип хранене - тялото на детето може спокойно да усвоява животинско мляко само след една година.

Според мен е по-добре да изберете смес.

Изборът им е много широк: неалергичен (хипоалергенен), обогатен с витамини, минерали или желязо, млечни продукти, без млечни продукти... Ако сместа стане твърда и бебето страда от корем, тогава има смисъл да му помогнете с лекарства. Например, дайте "smecta". Единственото предупреждение: избирайте храна само заедно с педиатъра.

Моят собствен опит ме превръща в пламенен противник на въвеждането на палмово масло в диетата на новородените. Но децата в предучилищна и училищна възраст усвояват перфектно храни, съдържащи го. Изборът на определена храна за децата им пада върху плещите на родителите. Трябва да е с високо качество.

Не забравяйте, че евтиността също може да бъде враг на здравето на децата. Избягвайте дълъг състав върху млечни продукти и се пазете от добавяне на оцветители, аромати, ГМО и други химикали.

И когато откриете "Палмово масло" в списъка с компоненти, ръководете се от знания: растителните мазнини могат да имат вредно въздействие върху организма, а може и положително, в зависимост от възрастта на човека.

Палмово масло в бебешката храна: защо е опасно, производители

В ситуации, когато кърменето не е възможно, много майки прибягват до млечни храни. Докато бебето расте, обикновените заместители на мляко за новородени постепенно се заменят със зърнени храни..

Днес има много хранителни възможности за малко дете, но не всички родители знаят, че често можете да намерите палмово масло в бебешката храна..

Разбира се, в повечето случаи смесите и зърнените храни за бебета са безопасен продукт, но дори един фалшив е достатъчен за сериозна вреда на незряло тяло..

Защо е палмовото масло в бебешката храна?

Много родители основателно вярват, че липсата на чужди примеси и неразбираеми добавки като аромати или подобрители на вкуса е ключът към висококачествената бебешка храна. Човек не може да не се съгласи с това мнение, но палмовото масло не винаги показва продукт с ниско качество..

Както знаете, адаптираното мляко замества кърменето, като попълва липсата на витамини и минерали в бебето. Тъй като класическото краве мляко за новородени е забранено, производителите обезмасляват суровините, докато търсят алтернативи или спомагателни компоненти. Палмовото масло е едно такова вещество. Защо е необходимо в адаптираното мляко за кърмачета?

Факт е, че за да се поддържат казеин и суроватъчни протеини на нивото на кърмата, суроватката се добавя към адаптираното мляко за кърмачета. В процеса на създаването му обемът на млечната мазнина намалява и дефицитът трябва по някакъв начин да се попълни.

Неопитните майки и татковци могат да предположат, че палмовото масло е пряка алтернатива на кърмата от пестеливи производители. Всъщност от приликите с естественото майчино мляко може да се отбележи само наличието на палмитинова киселина (но това е четири пъти по-малко в кърмата).

Всъщност този продукт е източник на растителни мазнини, които са необходими в ситуация на обезмасляване на краве мляко за бебе..

Вместо палмово масло може да се използва царевично, кокосово, слънчогледово, соево масло - всеки растителен продукт има мастни киселини. Но именно палмовият олеин е най-евтиният от растителните компоненти, поради което ви позволява да спестите възможно най-много от производството.

В допълнение, заслужава да се отбележи, че палмовото масло в адаптираното мляко влияе върху вкусовите качества и позволява на производителите да пестят от захар. За да бъдем точни, тази съставка автоматично придава на адаптираното мляко сладък вкус, който предизвиква пристрастяване при малки деца и следователно увеличава продажбите на продукти..

Защо палмовото масло се намира и в бебешките зърнени храни?

Палмовият олеин може да се намери във всякакви продукти за бебета (било то бебешки каши или картофено пюре), които използват обезмаслено мляко. Той повишава хранителната стойност и увеличава срока на годност на продуктите, тъй като е естествен консервант.

Също така при зърнените храни за бебета маслото служи като заместител на мазнините в кравето мляко, какъвто е случаят с адаптираното мляко за кърмачета. За разлика от сухото пълномаслено мляко, олеинът не изисква ненужни етапи на обработка, т.е. помага за оптимизиране на фирмените разходи. Независимо от вида на бебешката храна, производителят винаги е длъжен да докладва за наличието на масло в състава.

Ето защо е достатъчно да проучите етикетите на смеси, картофено пюре и зърнени храни, за да сте наясно с всички добавки..

Палмово масло в бебешката храна: вреда и полза

Основният спор относно добавянето на масло към бебешката храна се крие в химичния състав на тази съставка. Олеинът има полезни мастноразтворими витамини и мастни киселини.

Последните са необходими на незряло тяло като източник на енергия и основа за синтеза на хормони и изграждането на мембрани в клетките.

Ако липсват наситени мастни киселини, те се синтезират от въглехидрати, но тялото изразходва допълнителна енергия за това..

Въпреки това голямото количество наситени мастни киселини в организма води до рискове от сърдечно-съдови заболявания и наднормено тегло. Това се дължи на повишаване на концентрацията на така наречения лош холестерол в кръвта (атерогенният индекс се променя - съотношението между добър и опасен холестерол).

Палмово масло: вреда и полза в бебешката храна за новородени

Разбира се, яденето на каша или млечна смес с палмово масло няколко пъти няма да омазни детето и да получи сърдечни проблеми..

Но във всичко, което трябва да знаете кога да спрете, освен това не бива да научавате дъщери и синове на нездравословна храна от най-ранна възраст.

Като цяло Световната здравна организация не забранява консумацията на палмово масло в храната, но съветва да се ограничи консумацията му сред възрастни и деца..

Съдържа и антиоксиданти като коензим Q10, който изхвърля радикалите, предотвратява рака и забавя стареенето. Към този компонент има и витамини А (20% повече, отколкото в морковите) и Е, които насърчават метаболитните процеси в организма и подобряват състоянието на кожата. Това, разбира се, е ползата от палмовия олеин, неговите ползи за тялото, но списъкът с вредните форми на експозиция е по-дълъг.

Трябва да се отбележи, че днес формулата на олеин, добавян към храната като цяло и по-специално към кърмачетата, е донякъде подобрена. Модифицираното масло се оказва по-универсално и създава по-малко рискове от странични ефекти.

Вредата от палмовото масло в бебешката храна

Най-важното е, че палмовото масло не се разгражда напълно от храносмилателната система поради високата си точка на топене. В резултат на това част от продукта просто не се усвоява (обаче като млечната мазнина), а виси като тежък товар първо в стомаха, а след това в червата. За щастие концентрацията на олеин в храните за кърмачета не е достатъчно висока, за да се превърне в бучка в крехко тяло..

Палмитиновата киселина е важен компонент на маслото - образува неразтворими във вода съединения с калций в чревния тракт. Те се абсорбират слабо в червата и се отделят с изпражненията е доста трудно, тъй като имат плътна консистенция. В крехкото тяло на детето това води до един неприятен проблем - запек. Ако бебето се затруднява с изпражненията (и най-често се случва), то започва да плаче и да се паникьосва, а родителите често не разбират какъв е проблемът и те също печелят стрес.

Освен това, като цяло, активното освобождаване на калций от организма не винаги е плюс, защото детето може вече да има дефицит на този компонент..

И като цяло растящото бебе се нуждае от калций за растежа и укрепването на костните тъкани..

И при често използване на смеси, зърнени култури и картофено пюре с палмово масло, абсорбцията на калций (както и мазнините) може да се влоши с 20%. В резултат на това скелетното развитие се забавя..

Отделни компоненти на маслото могат да стимулират проблеми с храносмилателната система при бебе или едногодишно дете. В допълнение към вече споменатия запек, има повишено образуване на газове, честа регургитация със смес, подуване и колики.

Повишава се рискът от изтъняване на костите и захарен диабет тип 2. На практика обаче, при липса на наследствени фактори и индивидуална непоносимост към палмовия олеин, вредата от храненето с такова масло за деца е много ограничена..

Следователно не трябва да се страхувате от мигновено влошаване на здравето и още повече от генетични мутации.

Палмово масло в адаптирано мляко: списък на най-добрите и най-лошите производители

Ако не искате диетата на детето ви да съдържа противоречиви храни, изключете някои формули и зърнени храни от покупките си..

За да не купите случайно буркан с добавка на палмово масло за бебета, в повечето случаи е достатъчно просто да прочетете състава на опаковката.

Но понякога компаниите се поддават на трикове, като посочват абстрактни растителни мазнини, формулировки, непонятни за потребителите и чужди имена. В такава ситуация ще ви помогне списък с марки детски храни, които често добавят палмов олеин или чисто масло към своите продукти:

 • "Samper";
 • "Nan";
 • Frisolac Gold;
 • "Хип";
 • Enfamil Premium;
 • "Хлапе";
 • Bellakt.

Сега за доброто. Компании като Nestogen, Similac и Nanny обикновено правят формули с козе мляко и не добавят наситени растителни мазнини или ГМО. Същото важи и за руските производители Агуша, Спелеонок и Малютка..

Смесите, зърнените храни и пюретата от марките Haynes, Kabrita, Humana, Mamex, Selia, Nutrilak и Nutrilon съдържат същата модифицирана растителна мазнина, т.е. бета палмитат, който се абсорбира добре.

Като цяло в 50% от случаите бебешката храна от Европа не съдържа палмово масло, а кокосово масло, което също може да причини проблеми с изпражненията, а също и да провокира алергични реакции.

Моля, обърнете внимание, че висококачествената кърма за кърмачета също не трябва да съдържа соя (тя просто е безполезна в ранна възраст) и мляко на прах, което често причинява непоносимост при бебето. Но наличието на йод и аминокиселини е много желателно. Като цяло доброто хранене за бебета без опасен олеин може да бъде разделено на няколко групи:

 • Казеин, т.е. върху козе мляко, което е хипоалергенно, не натоварва червата и осигурява на детето витамини и минерали в пълна степен;
 • Ферментирало мляко - с лактобацили, пребиотици и пробиотици, които подобряват храносмилането;
 • Суроватка - по-близо до кърмата, с добавка на рапично и кокосово масло;
 • С бета палмитат, т.е. на основата на структурирано палмово масло, което не причинява запек и проблеми с усвояването на калция.

Защо палмовото масло е опасно в адаптираното мляко за кърмачета?

Нека разгледаме по-отблизо вредните ефекти от добавянето на палмов олеин към храненията на бебетата:

 • Влошено движение на червата и общо усвояване на храните;
 • Калцият, необходим за здравина на костите, бързо се отстранява;
 • Има възможност за активно напълняване и в резултат на това затлъстяване още в детска възраст;
 • Съотношението между добър и лош холестерол в кръвта се променя, което натоварва сърдечния мускул.

Необходимо е да се говори за опасностите от палмовото масло за новородени и едногодишни деца само като се вземат предвид индивидуалните характеристики на малкия организъм..

Съвременните родители не трябва да се притесняват, че еднократното използване на млечна формула или каша с олеин ще доведе до необратими негативни последици..

Въпреки това, при наличието на по-здравословни и по-качествени алтернативи в бебешката храна, е по-добре такива елементи в менюто да бъдат сведени до минимум..

Палмово масло в адаптирано мляко

В пресата и по телевизията често можете да чуете за опасностите от палмовото масло, особено за тялото на детето. В същото време палмовото масло продължава да се добавя към повечето кърмачета като източник на мазнини..

Това е притеснение за родителите. Те се опитват да намерят смеси без палмово масло. Нека се опитаме да разберем дали си струва да се търси смес без палмово масло за дете, или няма смисъл.

Какво е палмово масло ?

Палмовото масло е растително масло, което се получава от пулпата на плодовете на маслената палма.

По отношение на химичната структура това е смес от триацилглицероли - съединения на глицерин и мастни киселини: палмитинова (44%), олеинова (39%), линолова (10%), стеаринова (4,5%), други мастни киселини се намират в палмовото масло в малки количества.

Палмовото масло е шампионът сред растителните и животинските масла по съдържанието на палмитинова киселина, мастноразтворими витамини А и Е. В тялото на възрастен човек се усвоява с 96%, за сравнение: мазнините от краве мляко се усвояват с 90%.

Защо палмовото масло се добавя към храните за кърмачета ?

При производството на адаптирано мляко за кърмачета, за да се доближи съдържанието на суроватъчни протеини и казеин до тяхното съдържание в кърмата, се използва млечна суроватка.

Но в процеса на получаване на суроватка съдържанието на млечни мазнини намалява, за да се компенсира липсата на мазнини и да се приближи техният състав до състава на мазнините в човешкото мляко, към сместа се добавят растителни масла, вкл. Палма.

Палмовото масло в храните за кърмачета е източник на наситени мастни киселини и мастноразтворими витамини. Наситените мастни киселини са необходими на детското тяло като източник на енергия, както и за изграждането на хормони и клетъчни мембрани. В случай на липса на тези киселини, човешкото тяло може да ги синтезира от въглехидрати, но това изисква допълнителна консумация на енергия.

Вредата от палмовото масло

Пресата изследва вредата от палмовото масло за хората като цяло и конкретно за бебетата.

Вреди за всички

Вредата за всички е, че палмовото масло, също като животинските мазнини (масло, свинска мас и др.), Съдържа голямо количество наситени мастни киселини, холестеролът също присъства в него. При редовна излишна консумация на такива храни рискът от сърдечни заболявания се увеличава. -съдови заболявания и наднормено тегло.

В същото време за деца, включително за кърмачета, холестеролът и мастните киселини са необходими в определени количества, като източник на енергия, а също и като материал за изграждането на хормони и клетъчни мембрани..

Следователно от тази гледна точка консумацията на палмово масло от дете в приемливо за възрастта количество ще му носи полза, а не вреда..

Вреда за бебетата

Вредата за бебетата е, че палмовото масло намалява абсорбцията на калций от адаптираното мляко. Проведени са редица проучвания, за да се докаже, че калцият в организма на деца, хранени с адаптирано мляко с палмово масло, се абсорбира с 15-20% по-зле, отколкото при деца, хранени с формули без палмово масло..

Това се дължи на неблагоприятното странично положение на палмитиновата киселина в молекулата на мазнината. В това положение той лесно се отделя под въздействието на липазния ензим..

Свободната палмитинова киселина в червата на детето се комбинира с калций, образува неразтворими комплекси, които не се абсорбират и екскретират от тялото. По този начин в смесите, съдържащи палмово масло, се намалява абсорбцията не само на калций, но и на мазнини..

Наличието на такива калциеви соли в червата влияе неблагоприятно на естеството на изпражненията и допринася за развитието на запек.

Такива ефекти на палмовото масло са нежелани за дете..

Защо палмовото масло продължава да се добавя към храните за кърмачета? ?

Палмитиновата киселина се съдържа в повечето растителни и животински мазнини; палмовото масло съдържа около 39-47%, свинската мас - 30%, маслото 25%, соевото масло 6,5%.

Във всички тези продукти палмитиновата киселина се намира главно в неблагоприятното странично или алфа положение, а само в човешкото мляко е палмитиновата киселина в централната или бета позиция.

В това положение липазата не действа върху нея и калциевите соли не се образуват..

Невъзможно е да се направи продукт, абсолютно идентичен по състав с човешкото мляко. Децата, които са били хранени и хранени с адаптирано мляко, се развиват абсолютно нормално с палмово масло. Следователно палмовото масло в адаптирано мляко е одобрено от всички хранителни институции..

Но производителите на адаптирано мляко за кърмачета постоянно работят за подобряване на състава им..

Какво правят производителите на смеси, за да намалят нежеланите ефекти на палмовото масло ?

 • За производството на адаптирано мляко се използва палмов олеин - течна фракция от палмово масло, в която съдържанието на наситени мастни киселини е малко по-ниско (40%).
 • Съвременното палмово масло за кърмачета се добавя в много по-малко количество, отколкото преди изследванията (по-голямата част от изследванията в тази посока са извършени през 1994-2000 г.).
 • Някои производители добавят малко повече мазнини към формулата, отколкото в човешкото мляко. (Хумана, Хип, Нан, Нутрилак),
 • Всички храни за кърмачета съдържат около 1,5 пъти повече калций от човешкото мляко, като се има предвид, че то се абсорбира по-малко от формулата,
 • Витамин D се добавя към всички кърмачета за по-добро усвояване на калция,
 • Пребиотиците се добавят към повечето храни за кърмачета, за да се предотврати запек..

Смеси без палмово масло

Съществуват смеси без палмово масло изобщо: Nanny и Similac. Но тези смеси имат своите недостатъци. Те не са суроватка, а казеин. Тези смеси са по-малко близки до човешкото мляко по отношение на протеиновия състав. Какво е по-добро за едно дете - вие избирайте, скъпи родители.

Бета палмитат

И накрая, най-скорошното постижение в тази област.

Някои производители са се научили изкуствено да променят позицията на палмитиновата киселина в палмовия олеин.

Резултатът е структурирано палмово масло или бета палмитат. Палмитиновата киселина заема централно място в нея, точно както в човешкото мляко..

От такива смеси калцият и мазнините се усвояват много по-добре и те не предизвикват запек..

Ако искате да закупите такава смес, потърсете бета палмитат в състава. Тази група включва смеси от Nutrilon, Heinz и Cabrita.

Изход:

Все още няма идеална формула за бебе. Хранете бебето си с кърма, все още не е измислено по-добро хранене за бебета.

Палмово масло в бебешката храна: истории на ужасите и прегледи на лекарите

Много грижовни майки внимателно изучават състава на бебешката храна, с която хранят децата си. А наличието на палмово масло поражда много тревожни въпроси. Може ли тази храна да е за деца? Каква вреда може да причини палмовият олеин на тялото на детето??

Палмовото масло е една от най-популярните съставки в храните за кърмачета и пюретата.

Но наистина ли е толкова безопасно? Мненията на родителите бяха разделени: някои смятат, че то трябва да бъде забранено, други не виждат опасност в маслото и продължават да купуват картофено пюре в буркани и печени продукти, съдържащи палмово масло за децата..

Кой е прав, добре ли е бебетата да ядат храни, съдържащи тази съставка, и има ли бебешка бисквитка без палмово масло??

Експертно мнение

Наистина ли палмовият олеин е толкова страшен и дали наистина не е позволено да се храни на бебе? Лекарите са единодушни, че кърмата е най-естествената и полезна за бебето. Но не всеки има възможност да изпита тази радост от майчинството. Затова лекарите настояват смело да хранят бебето с адаптирано мляко..

Във всеки случай адаптираният продукт ще бъде по-здравословен за детския организъм от грис или овесени ядки, приготвени в краве мляко. Лекарите не препоръчват въвеждането на този млечен продукт в диетата на трохите през първите шест месеца от живота.

Според д-р Комаровски палмовото масло в бебешката храна не може да причини значителна вреда на дете, което редовно се преглежда от педиатър и не страда от алергии. Според него този проблем е преувеличен и преувеличен. Това обаче не изключва индивидуална реакция на тялото.

Каква е разликата между изкуственото и кърмата

Привържениците на бебешката храна от буркани и кутии не забравят да споменат, че кърмата съдържа и олеин..

Но има голяма разлика между кърмата и бебешката храна, съдържаща растителни мазнини..

В крайна сметка майчиният „продукт“ включва допълнителни вещества, които подпомагат разграждането и по-нататъшното усвояване на палмитиновата киселина. А палмовото масло в бебешката храна често се смесва с други растителни мазнини..

 • Дете, хранещо се с храна, съдържаща естествено масло, осигурява на тялото си витамини А и Е, коензими.
 • Съдържа и палмитинова киселина, която се намира в кърмата. Палмата е един от редките източници на това вещество, който се среща в природата..
 • Производителите на бебешки храни се опитват да направят продуктите си сходни по състав с майчиното мляко. Но освен витамини и минерали, той съдържа голямо количество мастни киселини: линоленова, стеаринова, палмитинова и много други. Нещо повече, именно последната съставлява 25% от кърмата..
 • Също така, не забравяйте, че мазнините са необходими не само за енергията на трохите. Те са част от клетките на тялото.

Защо се страхуват от него

Страхът на родителите от продукти, съдържащи палмово масло, се оправдава с факта, че техническият (хидрогениран) концентрат се внася в страните от бившата ОНД. Комбинацията му с въглехидрати (по-специално захар) е особено вредна..

Възниква въпросът: защо производителите включват това масло в по-голямата част от адаптираните млека и детските зърнени храни? В крайна сметка дори бисквитките без палмово масло са много проблематични за намиране на рафтовете на съвременните супермаркети..

Тъй като е евтин и е отличен консервант, който може да запази храната дори без хладилник. Използването му може да намали себестойността на продуктите.

Това увеличава срока на годност на промишлените зърнени култури. Да и не е необходимо да добавяте допълнителна порция захар към бебешката храна.

В края на краищата това растително масло има приятен сладникав вкус, който е много популярен сред малко суетливите..

Естественият продукт е направен от палмови плодове и е полезен, неговият евтин аналог не носи никаква полза за човешкото тяло и е сравним с отровата.

Признаци на палмово масло в храните - таблица

Можете да разберете дали този или онзи продукт съдържа този вид растително масло по следните признаци.

Доказателства за естественост Мляко

Появата на слой крем на повърхността

Признаци на съдържание на палмово масло

Наличието на светлосин оттенък, способността не се влошава дълго време в топлина

Масло

Топи се на топло, оставяйки бял филм

Топи се частично на топло, оставяйки малки твърди петна
Извара

При топли температури подкислява, запазвайки първоначалния цвят

При топли температури той се навива, образувайки жълта кора, вкусът и мирисът се запазват
Сметана

Става по-дебел в хладилника

Мазен филм, усетен в устата
Сладолед

Той става мек при топли температури, запазвайки формата си

Топи се дълго време, след размразяване се превръща в прозрачна течност
Сирене

Той става мек на топлина и губи своята еластичност

В топлината на повърхността се образуват мазни капки, продуктът става по-плътен
Топено сирене

Той става мек под въздействието на топлина

Има подчертан кремообразен вкус, изветря се под въздействието на топлина и въздух, става по-твърд и се напуква

Вреда за децата

Учените са доказали, че добавките с палемов олеин не са най-добрият хранителен вариант за бебета. Те намаляват абсорбцията на калций и някои други минерали с 15-20% в сравнение с майчиното мляко и „чистата“ адаптация за кърмачета.

 • В сравнение с бебетата, които са кърмени, изкуствените хора имат по-високо телесно тегло. Разбира се, в периода на гърдите, наедрелите бузи и ръце докосват родителите, но в бъдеще яденето на храни с високо съдържание на палмово масло може да причини затлъстяване и заболявания на сърдечно-съдовата система..
 • Неоформеното бебешко тяло все още не е готово за смилане на тежки наситени мастни киселини. Децата, които консумират зърнени храни и смеси на основата на това вещество, често страдат от запек. А коликите до шестмесечна възраст обикновено се считат за често срещано явление при изкуствените.
 • Бебешките бисквити и консервираните храни съдържат наситени мазнини, които допринасят за натрупването на лош холестерол в кръвта. Но за да бъдем честни, трябва да се отбележи, че маслото се счита за малко по-опасно за децата от палмовото масло.
 • Палмовото масло подобрява вкуса и води до пристрастяване.

Африканците например не използват палмово масло в хранително-вкусовата промишленост. Те го използват само в химическото производство, като правят каучук от него..

Бебешка храна без палмово масло

Има ли бебешка храна без палмово масло? Въпреки изобилието от компании, специализирани в производството на адаптирано мляко, зърнени храни и хлебни изделия за деца, списъкът на производителите, които са изключили опасен компонент от своите продукти, е много малък.

 • Бебешката формула Nanny, Nestogen & Similac не съдържа наситени растителни мазнини. Вместо това се използва козе мляко, което по своя състав се доближава до майчиното мляко. Такива смеси без палмово масло и ГМО се препоръчват за недоносени бебета. Малютка и Агуша се открояват сред руските производители.
 • Някои други (като Nutrilon, Cabrita и Haynes) са променили структурата на палмитиновата киселина и когато тя се добавя към смес или буркан пюре, те пишат "растително модифицирана мазнина". Бета-палмитинът се позиционира като продукт, добре усвоен от тялото на детето, като му осигурява оптимално количество калций и други минерали..
 • Ако детето ви обича да яде сладкиши и зърнени храни от марките Heinz и Spelenok, можете спокойно да ги купите. В крайна сметка продуктите не съдържат палмово масло. Разбира се, това се отразява и на цената на лакомствата. Ето защо, ако сте на бюджет, най-добре е да приготвите собствените си екстри..

Повече от 50% от европейските продукти (включително бебешки зърнени храни без палмово масло) съдържат също толкова опасна кокосова мазнина, която между другото често причинява алергични реакции и нередовно движение на червата.

Сега знаете защо този компонент се използва в бисквитки, смеси и зърнени храни и до какви последици може да доведе употребата на такава храна.

Ако все още смятате, че подобни деликатеси не са особено опасни, опитайте се да купувате продукти само от добре известни, доверени производители..