Дългоочакваната бременност за всяка жена се превръща в голямо щастие. Усещайки всеки ден как в нея расте нов живот, жената осъзнава, че в близко бъдеще едно малко и дълбоко обичано от нея същество ще я извика със заветната, вълшебна дума - „майка“. И през този период - периодът на раждане на бебе - всички стремежи на жената са насочени към осигуряване на бебето с най-оптимални условия за развитие и формиране. Това е изключително необходимо, за да може то да се роди навреме, здраво, силно.

Не последната роля в нормалния ход на бременността се възлага на достатъчен прием на витамини на бременна жена, включително витамини от група В. Липсата им по време на бременност може да има изключително негативен ефект както върху самата бременност, така и върху развитието на плода. И тъй като натоварването върху тялото на бременна жена при раждане на бебе, както и нуждата от хранителни вещества, а оттам и витамини, се увеличава, често жената „не получава“ витамините от група В, необходими за нормалния ход на бременността и развитието на плода от храната. В този случай лекарството Ангиовит често може да бъде спасение - мултивитаминен комплекс, който се състои от витамини В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина) и В12 (цианокобаламин).

Ангиовит по време на бременност е показан по всяко време за жени, които имат липса на витамини от група В в организма. Дефицитът на тези вещества, както показва практиката, е опасен от развитието на всички видове вродени дефекти и деформации на плода, увеличава риска от сблъсък след раждането на бебето с изоставането му във физическото и психическото развитие. В допълнение, липсата на пиридоксин, фолиева киселина, цианокобаламин води до развитие на анемия при майката, което в бъдеще може да доведе до недоразвитие на плода, намаляване на неговата жизнеспособност.

Наред с други неща, липсата на витамини от група В в тялото на бременна жена, по-специално В6, В9, В12, допринася за появата на състояние, наречено хиперхомоцистеинемия. Това състояние се характеризира с повишено ниво на хомоцистеин в организма и по време на бременност е опасно с това, че нарушава нормалното кръвообращение между плацентата и плода, увеличава риска от развитие на патологии в плода, а при майката впоследствие - хроничен спонтанен аборт.

Между другото: не само недостатъчният им прием от храна може да провокира липса на витамини В6, В9, фолиева киселина. Техният дефицит може да възникне при хронични заболявания на храносмилателния тракт и във връзка с нарушена функционална способност на бъбреците. Едно от най-оптималните решения на проблема с попълването на витамините от група В е назначаването на лекарството Angiovit по време на бременност.

Приемът на този мултивитаминен комплекс ви позволява да възстановите нормалното фетоплацентарно кръвообращение, да предотвратите развитието на анемия при бременна жена и свързаните с това усложнения, да направите възможно предотвратяването на случаи на мъртво раждане и е превантивна мярка за развитието на умствени и физически увреждания при бебето в бъдеще.

Ангиовит се предписва по време на бременност в размер на 1 таблетка 2 пъти на ден. В същото време се провеждат контролни проучвания за промени в съдържанието на хомоцистин в организма на бъдещата майка. Когато нивото се стабилизира, дозата може да бъде намалена до 1 таблетка на ден. Няма противопоказания за употребата на Angiovit по време на бременност, те не могат да практикуват терапия само в случай на индивидуална непоносимост на жената към витамини В6, В12 или фолиева киселина. Страничните ефекти от приема на ангиовит също са изключително редки - под формата на алергична реакция: сърбеж или кожен обрив, уртикария, подуване.

Ангиовит по време на бременност

Витамините са основни органични вещества, които са от съществено значение за поддържането на здравето в много малки количества. По принцип те идват с храна или се формират с помощта на „полезната“ микрофлора, която живее в червата. При липса на определени витамини възниква състояние, което се отразява негативно на човешкото здраве.

Ангиовит е мултивитаминен препарат, съдържащ витамини от група В.

Бъдещата майка е жена, която се нуждае от достатъчен прием на необходимите хранителни вещества, включително витамини от група В, за да поддържа здравето си, за нормалното развитие на плода и за правилното протичане на бременността.

Ангиовит и значението на витамините от група В за майка и бебе

При рязка липса на витамини от група В жената може да има проблеми със зачеването и носенето на бременност и при плода се разкриват различни патологии. Ако специалист реши, че жената се нуждае от тези витамини, тогава доста често Angiovit става лекарството по избор.

Ангиовит често се използва в акушерството и гинекологията

1 таблетка от лекарството съдържа:

 • фолиева киселина (витамин В9) - 5 mg;
 • пиридоксин хидрохлорид (витамин В6) - 4 mg;
 • цианокобаламин (витамин В12) - 0,006 mg.

Фолиева киселина

Приемът на фолиева киселина (B9) за здрава бременна жена е средно от 0,5 mg на ден.

За справка: 100 г говежди черен дроб съдържа фолиева киселина 240 мкг; 100 г спанак - 80 мкг; 100 г извара - 40 мкг.

Витамин В9 нормализира функционирането на храносмилателната, нервната и имунната системи, участва в метаболизма и производството на ДНК. Трудно е да се надцени значението на фолиевата киселина за бременни жени: намалява вероятността от развитие на дефекти при дете, необходимо е за формирането на нервната тръба на плода, с негова помощ се развива плацентата и се установява нормално фетоплацентарно кръвообращение.

Пиридоксин хидрохлорид

Нормата на пиридоксин хидрохлорид (В6) за здрава бременна жена е средно 2,5 mg на ден.

За справка: пиридоксин хидрохлорид в 100 g зърна съдържа 0,9 mg; 100 орехи или риба тон - 0,8 mg; 100 г телешки черен дроб - 0,7 mg.

Витамин В6 е от съществено значение за функционирането на нервната и храносмилателната системи, регулира метаболитните процеси, участва в синтеза на червените кръвни клетки и ензимите. По време на бременност витаминът помага да се поддържа оптималният тонус на матката и да се подобри благосъстоянието на жената по време на токсикоза.

Цианокобаламин

Приемът на цианокобаламин (В12) за здрава бременна жена е средно от 3 μg mg на ден.

За справка: 100 g телешки черен дроб съдържа цианокобаламин 60 mcg; 100 г говеждо месо - 2,8 мкг; в 100 г сирене - 1,2 мкг.

Витамин В12 осигурява правилното формиране и функциониране на нервната система, влияе на съзряването и функционирането на еритроцитите, участва в синтеза и метаболизма на ДНК. По време на бременността цианокобаламинът, заедно с фолиевата киселина, помага на клетките да се делят правилно, това осигурява нормалното развитие на органите и тъканите на плода. Витаминът предотвратява майчината анемия и аномалии в развитието на бебето.

Какво се случва с хиповитаминозата при бременна жена

При липса на витамини от група В в организма има прекомерно натрупване на хомоцистеин.

Хомоцистеинът не е протеин и следователно не идва с храната. В организма той се синтезира от метионин и се използва за производството на аминокиселината цистеин. Хомоцистеинът е много токсичен за клетката. За да се предпази от вредни ефекти, веществото се екскретира в кръвта. Следователно, когато има много хомоцистеин в тялото, той се натрупва в кръвта и уврежда вътрешната стена на кръвоносните съдове. Той също така свободно прониква през кръвно-плацентарната бариера и може да повлияе отрицателно на процеса на формиране на плода. За да се премахне този увреждащ фактор, хомоцистеинът отново трябва да се превърне в метионин - за това са необходими витамините от група В..

При бременна жена нивата на хомоцистеин обикновено намаляват леко в края на първия триместър и се възстановяват след раждането. Този процес има положителен ефект върху плацентарното кръвообращение..

Ангиовит в здравната програма - видео:

Количеството хомоцистеин в организма се увеличава поради излишък на метионин и липса на фолиева киселина и витамини В6 и В12, при пушене и пиене на кафе повече от 6 чаши на ден, с ниска подвижност. Повишаването му може да бъде провокирано от лекарства: например, фенитоин, азотен оксид, антагонисти на Н2-рецептора, еуфилин, хормонални контрацептиви. Също така засяга захарен диабет, тежки патологии на бъбреците и щитовидната жлеза, псориазис.

Приложение на различни етапи от бременността

Лекарят може да предпише ангиовит на бъдещата майка на всеки етап от бременността със следните диагнози:

 • хиповитаминоза;
 • хиперхомоцистеинемия;
 • в комплексна терапия за ангина пекторис и миокарден инфаркт, с инсулти от атеросклеротичен произход, със съдови лезии в резултат на захарен диабет.

Мултивитаминният комплекс облекчава състоянието на жената по време на токсикоза и има положителен ефект върху тонуса на матката.

Ако е посочено, гинеколозите и хематолозите често препоръчват приема на лекарството преди бременност за зачеване и през първия триместър за правилното формиране на плацентата и развитието на плода..

Противопоказания и странични ефекти на ангиовит

Лекарството не се препоръчва за употреба в случай на индивидуална непоносимост към компонентите и поява на алергични реакции.

FDA класифицира мултивитамините като категория А. Витамините преминават през плацентата. Когато се приемат в терапевтични дози, не са регистрирани фетални нарушения по време на проучвания при бременни жени.

Ангиовит не може да се комбинира с лекарства, които повишават съсирването на кръвта. С други мултивитамини употребата е възможна само по препоръка на лекар.

Взаимодействие с други лекарствени продукти

 1. Фолиева киселина. Намалява ефекта на фенитоин (необходимо е увеличаване на дозата му).
 2. Аналгетици (дългосрочна терапия), антиконвулсанти (включително фенитоин и карбамазепин), естрогени, орални контрацептиви увеличават нуждата от фолиева киселина.
 3. Антиациди (включително алуминиеви и магнезиеви препарати), холестирамин, сулфонамини (включително сулфасалазин) намаляват абсорбцията на фолиева киселина.
 4. Метотрексат, пириметамин, триамтерен, триметоприм инхибират дихидрофолат редуктазата и намаляват ефекта на фолиевата киселина.
 5. Пиридоксин хидрохлорид. Засилва действието на диуретиците; отслабва активността на леводопа.
 6. Изоникотин хидразид, пенициламин, циклосерин и естроген-съдържащи орални контрацептиви отслабват ефекта на пиридоксин.
 7. Добре се съчетава със сърдечни гликозиди (пиридоксин увеличава синтеза на контрактилни протеини в миокарда), с глутаминова киселина и аспаркам (повишена устойчивост на хипоксия).
 8. Цианокобаламин. Аминогликозидите, салицилатите, антиепилептичните лекарства, колхицинът, калиевите препарати намаляват абсорбцията на цианокобаламин. Увеличете риска от развитие на алергични реакции с тиамин.

Как да приемате според указанията

Обикновено лекарството се приема по 1 таблетка по всяко време, веднъж дневно. Курсът продължава средно 30 дни. Лекарят може да коригира назначаването, като вземе предвид анализите и резултатите от прегледа на жената.

Какво може да замести ангиовит по време на бременност

Лекарството няма пълни аналози в състава сред лекарствата. В други мултивитаминни комплекси дозировката на витамини от група В е много различна. Само с дозиране на витамини за инжекции може да се постигне същата концентрация на активни съставки. Всички решения относно приема или смяна на лекарството трябва да бъдат съгласувани с лекаря.

Прегледи на жените за употребата на ангиовит по време на бременност

Пия само ангиовит. При планиране и когато B без прекъсване. Лекарят не ми каза никакви ограничения. Веднъж си взех почивка и пих просто народни (при планиране) и хомоцистеин се изкачи нагоре. Заключение, народът без витамини от група В се усвоява от мен.

Олеся Букина

https://www.baby.ru/popular/angiovit/

Пих ангиовит преди бременност в продължение на 3 месеца и до 20 седмици, хемостазиологът просто питаше всеки път дали има алергия, не е, не съм правил почивка.

Олеся

https://www.baby.ru/popular/angiovit/

Тя го приема дълго време - хомоцистеинът е увеличен, "Ангиовит" намалява този показател. Но правих почивки в рецепцията, т.к. около устата започна алергична реакция, по-специално - пилинг и зачервяване.

Малка съпруга

http://www.babyplan.ru/questions/54414-kto-prinimal-angiovit

Скъпи момичета, моята история на приема на Ангиовит е свързана с факта, че през втория месец най-накрая успях да забременея. Преди това с мъжа ми напразно се опитвахме повече от година. Моят гинеколог е сигурен, че такъв, ако мога да го кажа, успех е свързан именно с приема на Ангиовит, тя като цяло похвали това лекарство много. Аз лично не открих никакви странични ефекти за себе си.

Кралица на красотата

http://www.babyplan.ru/questions/54414-kto-prinimal-angiovit

Лекарството Angiovit ми беше предписано от лекар по време на бременност. След пиене не забелязах нищо лошо, защото има много витамини, от които се нуждаят както майката, така и детето. Но имам висок хомоцестин

Мамо Мишани

http://www.babyplan.ru/questions/54414-kto-prinimal-angiovit

Имам повишено ниво на хомоцистеин, това беше причината за две ZD, благодарение на Ангиовит, нивото на хомоцистеин беше намалено и забременях, видях ангиовит до раждането и сега го пия на курсове. Лекарството е отлично, нямаше нужда да пия народно и витамини от група В, всичко това беше в едно хапче. Ангиовитът много ми помогна.

Виолетово

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/planirovanie_beremennosti/priem_angiovita/

Периодът на раждане на дете е трудно и важно време за жената и нейното бебе. Нуждата от необходимите вещества се увеличава и фолиевата киселина, пиридоксин хидрохлоридът и цианокобаламинът са просто необходими за предотвратяване на патологии и нормален ход на бременността. За да предотврати рисковете, свързани с липсата на витамини, бъдещата майка трябва да посети специалисти и да следи здравето си..

"Ангиовит" по време на бременност и неговото планиране

"Ангиовит" се отнася до мултивитаминен препарат, използван за лечение на сърдечни и неврологични заболявания. Приемът на лекарството по време на носене на дете помага да се предотвратят различни усложнения, така че той е търсен и в практиката на акушер-гинеколозите. На бременни жени му се предписва за укрепване на кръвоносните съдове, предотвратяване на тромбоза и подобряване на метаболизма..

Официалната инструкция не забранява "Angiovit" за бъдещи майки, но приемането на такова витаминно лекарство, докато се чака дете, е допустимо само както е предписано от лекар. В зависимост от здравето на бъдещата майка и нейната склонност към заболявания на сърдечно-съдовата система, лекарството може да се предписва както в ранния, така и в късния гестационен период. Също така често се предписва на жени, които тепърва планират да станат майка..

Превантивната употреба на "Ангиовита" преди бременност е предназначена за укрепване на кръвоносните съдове, предотвратяване на патологии на нервната система в ембриона и увеличаване на шансовете за успешно зачеване.

Характеристики на лекарството

"Angiovit" е продукт на компанията "Altayvitamins" и се представя само в една форма - таблетки, които имат защитна обвивка. Те са изпъкнали, бели, опаковани в блистери по 10 и се продават без рецепта. Една опаковка "Angiovita" включва 60 таблетки и струва средно 200 рубли.

Действието на "Ангиовита" се дължи на комбинация от три витамина, които са:

 • витамин В6 - в доза от 4 mg на таблетка;
 • витамин В12 - в доза 6 mcg на таблетка;
 • фолиева киселина (витамин В9) - в количество от 5 mg в една таблетка.

Освен това препаратът съдържа захар, прамелоза, калциев стеарат, картофено нишесте и талк. Тези съединения са необходими за плътна текстура и дългосрочно съхранение (срокът на годност на лекарството е 3 години).

Как?

Активните вещества на "Ангиовита", които са витамини от група В, са способни да повлияят на образуването в организма на някои ензими, участващи в метаболизма на метионин и хомоцистеин. Проучванията показват, че повишените нива на хомоцистеин увеличават вероятността от сериозни патологии като инфаркт на миокарда, диабетна ангиопатия, артериална тромбоза, исхемичен инсулт и други..

Увеличаването на съдържанието на това вещество се улеснява от липсата на витамини В6, В9 и В12, поради което приемът на "Ангиовит" спомага за нормализиране на количеството хомоцистеин в кръвта, което намалява риска от нарушения на кръвообращението.

Приложение за планиране

Ангиовит може да се дава на жени преди зачеването, ако имат проблеми поради високите нива на хомоцистеин. Известно е, че такова съединение има отрицателен ефект върху бременността, по-специално върху кръвообращението в плацентата, което влияе върху вътрематочното развитие на бебето..

И затова много лекари съветват да се установи нивото на хомоцистеин дори на етапа на подготовка за бременност и след това да се пие Ангиовит, тъй като една от най-честите причини за увеличаването му е дефицитът на витамини от група В.

Приемът на хапчета се препоръчва и за бъдещите бащи, тъй като здравето на мъжа и достатъчно количество витамини в тялото му пряко влияят върху зачеването на здраво дете.

Курсът "Angiovita" се предписва особено често на жени, които в миналото са имали спонтанни аборти и проблеми с раждането. Лекарството е показано при нарушения на имунитета, анемия, тромбофлебит, диабет и много други заболявания. Използването му преди бременност ще бъде добра профилактика на малформации на нервната система и вътрешните органи на бебето..

Когато се предписва при носене на бебе?

Според анотацията "Angiovit" се предписва на пациенти с различни заболявания на сърдечно-съдовата система, включително инсулт, исхемична болест, дисфункция на мозъчното кръвообращение и ангиопатия. По време на носене на дете, лекарството е най-търсено за патологии на кръвния поток в плацентата. Също така трябва да се пие от жени, които са диагностицирани с хиповитаминоза на витамини от група В, защото това състояние може да наруши развитието на детето, да причини анемия и много други нарушения..

Използването на "Ангиовит" от бъдещи майки помага за понижаване на холестерола, подобряване на кръвообразуването и чернодробната функция. Такова лекарство е профилактиката на кръвни съсиреци и разширени вени - проблеми, с които се сблъскват много бременни жени..

В ранните етапи таблетките намаляват симптомите на токсикоза и предотвратяват появата на анемия, а фолиевата киселина в състава на лекарството осигурява пълното формиране на нервната система на бебето.

Потенциална вреда

Преди да започнете да приемате "Ангиовита", е важно да изключите свръхчувствителност към някой от компонентите на таблетките, тъй като това е единственото противопоказание за употребата на това лекарство. Няма други причини да се откаже употребата на такива мултивитамини, но ако има някакви хронични патологии или проблеми с носенето, жената трябва да приема Angiovit под наблюдението на лекар..

Сред нежеланите реакции, дължащи се на прием на хапчета, може да се появи сърбеж по кожата, симптоми на диспепсия, оток, замаяност или копривна треска. При такава негативна реакция към лекарството е необходимо да се спре лечението и да се консултирате с вашия гинеколог относно по-нататъшното приемане на хапчета.

Също така е важно да не забравяме, че превишаването на дозата, предписана от лекаря, също може да бъде вредно, както и приемането на твърде голяма доза. Излишъкът от витаминни вещества може да провокира обриви, световъртеж, шум в ушите, гадене, болки в корема, повишено съсирване на кръвта, а при някои жени - конвулсии и по-опасни симптоми.

Негативният ефект на "Ангиовит" се отбелязва и когато такива таблетки се комбинират с някои други лекарства, например с диуретици или лекарства за повишаване на съсирването на кръвта. Ефективността на лекарството ще намалее, ако вземете със себе си аналгетици, лекарства за гърчове, антиациди, хормонални лекарства, салицилати и т.н..

Инструкции за употреба

Пиенето на "Ангиовит" по време на бременност обикновено се нуждае от една таблетка на ден. Диетата не влияе върху времето на приемане на лекарството, така че можете да поглъщате хапчето с голям обем вода по всяко време на деня. Не се препоръчва да хапете или пробивате лекарството, тъй като това ще повреди обвивката на таблетката, което ще намали нейната ефективност. Продължителността на употреба трябва да се провери с лекар, но най-често такива мултивитамини се приемат на курсове от 20-30 дни. Понякога се изписват за по-дълъг период, например за няколко месеца..

Схемата на прием на "Ангиовита" за подготовка за бременност е практически еднаква. Лекарството се пие веднъж дневно по една таблетка, като се опитва да не повреди черупката му. Продължителността на курса е от 20 дни до 6 месеца. Ако по време на приема на лекарството не настъпи бременност, направете почивка и след това възобновете лечението.

Ако на фона на използването на "Ангиовит" една жена забременее, те не се отказват от хапчетата, а се обръщат към лекар, който ще определи дали трябва да продължат да пият или вече могат да спрат да ги приемат..

Отзиви

Жените, на които е предписан "Ангиовит" по време на планирането на бременността или очакването на бебе, оставят предимно положителни отзиви за такива хапчета. Те потвърждават ефективността на витаминната терапия и отбелязват, че това лекарство укрепва кръвоносните съдове, подобрява сърдечната функция и притока на кръв в плацентата. Според тях след курса на "Ангиовита" здравословното състояние значително се е подобрило, бременността се е развила нормално и детето е нямало патологии.

Лекарството обикновено се понася добре и страничните ефекти, съдейки по отзивите, са доста редки. След лечението по-голямата част от бъдещите майки премахват тежестта в краката, нормализират мускулния тонус и увеличават ежедневната активност. Пациенти със сърдечно-съдови патологии, благодарение на употребата на "Ангиовита", успешно изнасят бебето и понасят по-лесно трудовия процес.

Лекарите също говорят за такова лекарство предимно положително, като често го предписват както на бременни жени, така и на пациенти, които се подготвят за зачеване. Те обаче се фокусират върху факта, че при всички предимства на таблетките, Angiovit трябва да се пие само по клинични показания..

Приемането на това лекарство "за всеки случай" е нежелателно. Ако лекарят е предписал лекарството на бъдещата майка, той ще следи състоянието й и ще отмени лекарството навреме в случай на негативна реакция.

Аналози

Лекарства с точно същия количествен състав като в "Ангиовит" не се произвеждат, следователно, ако има нужда от подмяна на тези хапчета, трябва да се свържете със специалист и заедно с него да изберете лекарство или добавка с подобен ефект. Витамините от група В се съдържат в препаратите "Neurobeks", "Milgamma Compositum", "Neurobion" и други, но техните дози значително надвишават дозите, разрешени по време на бременност. Вземането на такива средства, докато чакате детето, не се препоръчва.

Ако в организма липсват витаминни вещества, тогава вместо "Angiovita" лекарят може да предпише отделно компонентите на таблетките, например "Фолиева киселина" в таблетки в дозировката, необходима за определена жена. При тежки случаи се използват интравенозни течности и капкомери, които бързо ще премахнат хиповитаминозата и ще възобновят нормалното функциониране на тялото.

За профилактика на липсата на витамини от група В е подходящ и един от мултивитаминните комплекси, чийто състав е балансиран специално за жени в позиция. Тези средства включват "Femibion", "Vitrum Prenatal Forte", "Complivit Mama", "Multi-tabs Perinatal", "Elevit Pronatal" и други комплекси.

Те дават на бъдещите майки не само необходимите витамини от група В, но и други витаминни съединения, както и минерали, важни за подпомагане на бременността и развитието на бебето. Някои добавки също съдържат омега мазнини, лутеин, таурин и други ценни вещества. Изборът на подходящ мултивитаминен препарат се извършва съвместно с лекар, тъй като такива комплекси имат свои противопоказания и особености на приложение.

Защо ангиовит се предписва по време на бременност?

Ангиовит по време на бременност може да бъде предписан още през първия триместър. Това съвременно лекарство включва основните витамини от група В и е разработено за профилактика и лечение на някои сърдечно-съдови патологии. Наистина ли трябва да приемам Ангиовит по време на бременност и как може да повлияе на състоянието на плода?

Принципът на лекарството

Това е витаминен комплекс, който включва следните активни вещества:

 1. Витамин В6 (пиридоксин). Подобрява метаболизма, ускорява хода на редокс процесите.
 2. B9 (фолиева киселина). Участва в обмена на нуклеинови киселини, образува нервната тъкан на плода.
 3. Витамин В12. Участва в синтеза на гени, регулира развитието на нервната система на детето, е добър антиоксидант.

Механизмът на действие на това лекарство се основава на активирането на метаболизма и окислително-възстановителните реакции на клетъчно ниво, нормализира синтеза на специален протеин хомоцистеин. Проучванията показват, че това вещество значително ускорява развитието на различни съдови патологии, водещи до атеросклероза, тромбоза, нарушен кръвен поток и преждевременно прекъсване на бременността..

Хомоцистеинът се синтезира в резултат на взаимодействието на метионин и специални ензими, които се активират с повишено съдържание на витамини от група В. Винаги се наблюдава малко съдържание на този протеин в кръвта, но при липса на витамини от група В може да достигне критично ниво, при което рискът от съдови увреждания се увеличава.

Показания и противопоказания

Ангиовит по време на бременност може да се прилага на всеки етап. Като правило се предписва дори по време на планирането, когато бъдещата майка има тенденция да развива нарушения на нервната система. Има доказателства, че приемът на това лекарство редовно увеличава шанса за бременност..

Употребата на това лекарство по време на бременност предотвратява образуването и развитието на фетоплацентарна недостатъчност, която може да се появи при увреждане на кръвоносните съдове. Това състояние е неприятно за майката и много опасно за плода. Това води до намаляване на количеството кислород в кръвта на нероденото дете, поява на хипоксия и повишен риск от аборт..

След бременност инструкциите за употреба препоръчват използването на това лекарство само ако са налице следните индикации:

 • заболявания на сърдечно-съдовата система (инфаркт, инсулт, ангина пекторис, исхемично нарушение на кръвния поток);
 • съдова патология на фона на захарен диабет;
 • склеротично нарушение на мозъчното кръвообращение.

Инструкциите за употреба посочват само едно противопоказание: индивидуална непоносимост към лекарства, които включват витамини от група В.

Витаминните комплекси обикновено се понасят добре от организма, особено през пролетта-лятото и есента, когато има дефицит на витамини. Инструкциите за употреба посочват, че в редки случаи, когато приемате лекарството, могат да се появят странични ефекти: гадене, сърбеж, кожен обрив. Те са краткосрочни и бързо изчезват след отмяна на лекарството. Но ако се появят нежелани реакции, трябва да се консултирате с лекар, който ще предпише симптоматично лечение.

Използването на ангиовит по време на бременност

Решението за назначаването на това лекарство по време на бременност може да бъде взето само от лекар въз основа на резултатите от теста. Особено важен е такъв параметър като съдържанието на хомоцистеин..

Ако този протеин се открие в тялото на жената в твърде големи количества, сутрин и вечер се предписва дневен прием на 2 таблетки Angiovit. Веднага след като съдържанието на вредни протеини намалее, дозата обикновено се намалява до 1 таблетка на ден..

Когато приемате лекарството, трябва стриктно да се придържате към инструкциите за употреба и инструкциите на лекаря.

Струва си да се обърне внимание на факта, че липсата на витамини от група В може да бъде резултат не само от недохранване, но и от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт или нарушена бъбречна функция. В този случай първо трябва да премахнете причината за липсата на витамини и едва след това да запълните техния дефицит с помощта на Ангиовит.

Ангиовит по време на бременност


Тялото на жената, подготвяйки се за раждането на бебе, отчаяно се нуждае от редовен прием на големи количества витамини. Обемите, които проникват в него от храната, не са достатъчни както за майката, за да бъде здрава, така и за плода да се развива нормално. Лекарите предписват на пациентите си да приемат сложни витаминни препарати. Ангиовит по време на бременност се счита за един от най-добрите, лекарство, което действа леко, но ефективно..

В какви ситуации е необходимо да се приема ангиовит по време на бременност?

Пряка индикация за прием на лекарството по време на бременност е явният дефицит на витамини от група В при бъдещата майка. С тяхната липса възникват проблеми като:

 • патологични аномалии в плода, малформации;
 • психични разстройства при дете;
 • анемия при жена, засягаща жизнеността на плода и процесите на неговото развитие;
 • повишаване на нивата на хомоцистеин, причиняващи нарушения в кръвообращението на плацентата, което се случва по време на бременност между майката и плода.

Приемът на ангиовит през 1-ви триместър спомага за нормализиране на кръвоснабдяването на плацентата и притока на кръв към плода. Лекарството спира развитието на анемия при майката.

Употребата на лекарството е оправдана и в случаите, когато бременна жена страда от исхемична болест и диабетна ангиопатия. Ангиовит е полезен и за тези, които имат мозъчно-съдови инциденти, обременени от атеросклеротичен генезис.

Как действа ангиовитът??

Предписвайки ангиовит по време на бременност, лекарите се основават на способността на лекарството да активира метаболизма на женското тяло. Под въздействието на работните вещества на ангиовита реакциите на окисление се ускоряват, регенерацията на клетките се подобрява. Нека да видим как работят отделните компоненти на инструмента:

 • витамин В6 или пиридоксин поддържа правилния метаболизъм и ускорява редокс процесите;
 • фолиевата киселина е отговорна за образуването на нервните тъкани на детето и нормализира метаболизма на нуклеиновите киселини;
 • цианокобаламин или витамин В12 е необходим за производството на гени.

Всички витамини от група В, включени в ангиовитния комплекс, работят за намаляване на нивата на хомоцистеин, предотвратявайки появата на проблеми с кръвоносните съдове и образуването на кръвни съсиреци. Дефицитът на витамини от група В се определя от количеството хомоцистеин: ако броят му е много по-висок от нормалното, това означава, че в тялото на бременна жена липсват тези витамини.

Правила за прием на ангиовит

Ангиовит трябва да се приема по време на бременност в продължение на 6 месеца. Обичайната доза на лекарството е 1 таблетка 2 пъти на ден. След пиене на лекарството в продължение на 2 месеца, дозата се намалява до 1 таблетка на ден.

Според инструкциите витаминният комплекс се приема независимо от приема на храна, но лекарите не препоръчват да се използва на гладно.

Трябва да се има предвид, че дефицитът на витамини от група В може да бъде свързан с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците. В този случай Вашият лекар трябва да изчисли дозата и продължителността на приема..

Лекарството се предписва на всеки етап от бременността, ако има нужда от него. Лекарят преценява необходимостта от прием на витаминен комплекс по резултатите от лабораторните изследвания и общото благосъстояние на бременната пациентка. Като превантивна мярка може да се пие ангиовит при планиране на бременност по 1 таблетка на ден. Приемът на витамини от група В ще осигури нормалната подготовка на организма за двойни натоварвания и ще предотврати досадни усложнения.

Какви странични ефекти има ангиовитът??

Наблюденията на пациентите показват, че страничните ефекти на ангиовита са изключително редки. По правило бременните жени, които са започнали да приемат лекарството, се оплакват от алергични реакции, изразени в следните симптоми:

 • подуване;
 • характерни обриви;
 • сърбеж на кожата;
 • симптоми на уртикария.

Веднага след като жената спря да пие витаминния комплекс, неприятните симптоми изчезнаха. Лекарите ги обясняват с факта, че в отделни случаи тялото на бъдещата майка не приема никакви компоненти на ангиовита.

Въпреки това, в случай на предозиране на витаминния комплекс, когато жената приема лекарството сама, без да се консултира с лекар, могат да се появят такива явления като:

 • виене на свят;
 • гадене.

Забелязвайки такава реакция след прием на ангиовит, жената трябва да разбере, че е допуснала грешка в дозировката му. За да коригирате ситуацията, трябва да направите стомашна промивка и да вземете активен въглен, за да спрете отравянето. В бъдеще ангиовитът по време на бременност трябва да се използва само според указанията на лекар..

Лекарствена форма на ангиовит

Витаминният комплекс се произвежда под формата на таблетки. Една опаковка съдържа 60 таблетки, всяка от тях: витамин В6 - 4 mg, витамин B9 - 5 mg, витамин B12 - 6 mg. Оптималната дозировка и удобната форма допринасят за удобния прием на лекарства.

Противопоказания

В списъка с противопоказания производителят на ангиовит посочва само два фактора:

 • индивидуално отхвърляне от тялото на бременна жена на отделни компоненти на витаминния комплекс;
 • едновременно приемане на ангиовит с лекарства, които могат да причинят повишаване на нивото на кръвосъсирването.

Освен това пациентът трябва да знае, че съдържащата се във витаминния комплекс фолиева киселина е несъвместима с триамтерен, метотрексат и пириметамин. Причината е, че фолиевата киселина инхибира активността на фенитоин, който е част от изброените средства.

Съвместимост с други лекарства

Когато използвате ангиовит по време на бременност, обърнете внимание на факта, че някои лекарства намаляват неговата ефективност. Така че, калиевите препарати, салицилатите, антиепилептичните лекарства отслабват абсорбцията на цианокобаламин. Комбинираната употреба на тиамин и витамин В12 може да доведе до алергии.

Витамин В 6 (пиридоксин) засилва ефекта на диуретиците и намалява активността на леводопа. Налице е инхибиране на действието на витамин В 6 и при взаимодействие с орални контрацептиви, съдържащи естроген.

Сулфонамидите (сулфасалазин) пречат на абсорбцията на фолиева киселина, в резултат на което ефектът от ангиовита намалява. Лекарят трябва да вземе предвид тези фактори, когато предписва комплекс от витамин В.

Положителният ефект на ангиовита върху тялото на жена, която носи дете, е доказан от практическата употреба на лекарството и подобряването на състоянието на пациентите. Витамините от група В също са полезни за развитието на плода. Спазвайки правилната доза, ще осигурите на тялото си сериозна помощ през периода на повишен стрес, свързан с бременността. Обичайните продукти, включени в диетата на бременна жена, ще помогнат за подпомагане на полезното действие на лекарството: фурми, смокини, касис, киви, магданоз, лимон, кедрови ядки.

За назначаването на лекарството Angiovit по време на бременност

Докато чака бебето, женското тяло се нуждае от подкрепа. Това е необходимо не само за бъдещата майка, но и за правилното развитие на плода. Витаминният комплекс Angiovit по време на бременност е отличен помощник за жената и нейното бебе.

 1. Описание на лекарството
 2. Състав на ангиовит
 3. В какви случаи се предписва ангиовит по време на бременност?
 4. Инструкции за употреба на лекарството
 5. Ангиовит: отзиви

Описание на лекарството

Задачата на Angiovita е да попълни резервите на организма от витамини от група В. Използва се също като профилактично средство и лекарство при лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система (инфаркти, инсулти, ангина пекторис и др.), Намалява риска от исхемична болест, тромбоза и атеросклероза. Лекарството нормализира нивата на хомоцистеин.

Състав на ангиовит

Активно веществономер
Фолиева киселина (B9)5 mg
Цианокобаламин (В12)6 mg
Пиридоксин хидрохлорид (В6)4 mg

Форма на освобождаване на лекарството: филмирани таблетки. В хода на клиничните проучвания беше установено, че ангиовитът се възприема от организма без негативни последици. Регистрирани са редки случаи на изразяване на локални реакции с алергични кожни обриви. Те изчезват веднага след като спрете да приемате това лекарство. Не са установени случаи на предозиране.

В какви случаи се предписва ангиовит по време на бременност?

Защо се предписва ангиовит по време на бременност? Това лекарство включва витамини от група В, поради което се предписва с липса на тези микроелементи. Те са изключително необходими през този период:

 • Фолиевата киселина участва в полагането на нервни тъкани при дете. Той също така участва в метаболитните процеси на нуклеиновите киселини, които са в основата на гените..
 • Пиридоксин повлиява клетъчните метаболитни процеси. Ускорява окислително-възстановителните реакции на организма.
 • Цианокобаламинът също участва в генетичния синтез, регулира нормалното развитие на централната нервна система при плода. Освен това витамин В12 действа като антиоксидант.

Употребата на лекарството е разрешена във всеки триместър. Ангиовит се препоръчва и при планиране на бременност. В този случай вероятността от бременност се увеличава и рискът от развитие на вродени патологии на нервната система намалява..

Приемането на лекарства по време на кърмене е приемливо в определени случаи, но не се препоръчва поради проникването на фолиева киселина в млякото.

Инструкции за употреба на маз Ацикловир по време на бременност и аналози на лекарства.

За какво се предписва и възможно ли е да се използват свещи Hexicon по време на бременност, разберете тук.

Инструкции за употреба на лекарството

Инструкции за употреба на Angiovit при планиране на бременност и по време на нея не се различават особено. За жените витаминният комплекс Angiovit се предписва по една таблетка два пъти дневно. Приемът му по никакъв начин не е свързан с хранене, можете да пиете витамини преди, след или по време на хранене.

След определен период от време наблюдаващият лекар провежда изследвания, за да идентифицира промените в количественото съдържание на хомоцистеин в бъдещата родилка. С нормализирането на нивата на хомоцистеин дневната доза Angiovit може да бъде намалена до една таблетка.

Лекарството няма противопоказания за употреба по време на бременност. Може да има редки случаи на индивидуална непоносимост към лекарството, както и поява на алергии под формата на кожен обрив, копривна треска или подуване.

Ангиовит: отзиви

Ето какво казват отзивите за ангиовит, който го е приемал при планиране на бременност, по време и след нея:

Имах три замразени бременности. Когато забременях за четвърти път, реших за себе си, че трябва да положа всички усилия, за да задържа и нося бебето си. Издържах куп допълнителни тестове и проучвания. Генетикът е установил повишаване на нивата на хомоцистеин. Имах го равно на 15,6 с норма от 15. Предписан Angiovit в комбинация с йодомарин и ацетилсалицилова киселина (те разреждат кръвта). Бременността премина добре без усложнения. Сега сме на 2 месеца, със сина ми се чувстваме добре. Благодаря на Angiovit и моите лекари.

Тамара, 22 години:

Гинекологът ми предписа ангиовит на тринадесетата седмица от бременността. Резултатите от теста показват ниско ниво на хемоглобин и лекарят препоръчва да се опита този конкретен витаминен комплекс. Лично лекарството ми помогна. След две седмици хемоглобинът се нормализира. Реших да не спирам и изпих курса до края, защото това са витамини, които са важни за здравето на бебето. Аз самият започнах да се чувствам много по-весел. Чух, че ангиовитът е полезен за токсикоза.

Елена, на 27 години:

Този комплекс от витамини ми беше предписан в труден период на живот. След преждевременно раждане един от синовете ми беше в реанимация, а сестра му близначка не оцеля. Тялото ми беше изтощено, не разбирах какво се случва с мен: сърцето ми биеше по-бързо, беше тъмно пред очите ми, главата ми непрекъснато се въртеше. Няма да описвам емоционалното си състояние - пълен колапс. Много от семейството ми страдаха от сърдечни заболявания, имаше случаи на инфаркти, така че лекарят ми предписа Ангиовит. Пих хапчетата в продължение на 30 дни и след това време започнах да забелязвам подобрение. Стана ми по-лесно да дишам, сънят ми се нормализира, кошмарите изчезнаха. Повторих тридесетдневния курс. Неговият показател беше нормализирането на сърдечната честота, появата на апетит и яснота в главата. Сега приемам третия курс, този път той беше ограничен до двадесет дни. Усещам как жизнеността ми се е върнала. Със сина ми отново се радваме на живота. Вярвам, че ефектът от лекарството е доста силен, затова препоръчвам използването му само след консултация със специалист.

Как да се храним правилно, за да не приемаме изкуствени витамини? Опитните майки споделят своя опит на видео:

Ангиовит за бременни жени

Фолиевата киселина трябва да се приема дори на етапите на планиране на бременността, около 3 месеца преди зачеването. Това ще позволи на женското тяло да формира запас от биологично активни съединения, които ще се консумират през първите месеци на бременността с интензивен растеж и делене на ембрионални клетки.

Ако бременността настъпи неочаквано, фолиевата киселина трябва да се приема възможно най-рано, това ще избегне много усложнения..

В случай, че се установи хиперхомоцистеинемия по време на бременност (определя се чрез извършване на специален биохимичен кръвен тест), лекарят може да предпише повишена доза фолиева киселина.

Хиперхомоцистеинемията по време на бременност е опасна поради възникващата микротромбоза, която води до нарушаване на плацентарното кръвообращение, което е причина за спонтанен аборт, хронична вътреутробна фетална хипоксия, раждане на недоносени и деца с ниско тегло при раждане.

В допълнение, хиперхомоцистеинемията е често срещана причина за късна токсикоза (гестоза), която се появява през втората половина на бременността (след 16-20 седмици) и се проявява първо в появата на отоци, повишено кръвно налягане и откриване на протеини в анализа на урината. Ако тези симптоми бъдат пренебрегнати, може да се развие еклампсия - пристъп на гърчове. Опасността е, че на фона на такова конвулсивно състояние се развива инфаркт, инсулт, белодробен оток, отлепване на плацентата и ретината, бъбречна и чернодробна недостатъчност. Атаката може да се развие много бързо и това състояние е много опасно за живота както на майката, така и на плода..

Хиперхомоцистеинемията също има патологичен ефект върху плода. Доказано е, че е една от причините за аненцефалия (недоразвитие или пълно отсъствие на мозъка) и не-затваряне на канала на костния мозък (spina bifida). Аненцефалията води до 100% смъртност, а спина бифида води до развитие на сериозни неврологични проблеми при детето, включително двигателна парализа, инвалидност през целия живот и преждевременна смърт. Не могат да бъдат изключени директните токсични ефекти на излишните нива на хомоцистеин върху феталната нервна система..

Много е важно да се знае, че навременното нормализиране на нивото на хомоцистеин в кръвта на жената често избягва не само различни видове акушерски патологии, но също така значително намалява риска от раждане на дете с горепосочените дефекти в развитието.

За това жената трябва да приема лекарства, съдържащи увеличени дози фолиева киселина, витамини В6 и В12. Често в такива случаи лекарството се предписва ANGIOVIT ®. НО е важно да запомните, че дозата на лекарството и продължителността на приложението му се предписват индивидуално, така че трябва да се консултирате с лекар специалист.

Ангиовит по време на бременност и планиране

Всички знаят, че витамините, особено от група В, играят важна роля в нормалното протичане на „интересното положение“. Дефицитът им може да повлияе отрицателно както върху развитието на плода, така и върху благосъстоянието на бъдещата майка. Поради тази причина Вашият лекар може да Ви предпише витамини по време на бременност.

Тъй като натоварването върху тялото по време на раждането, както и нуждата от хранителни вещества се увеличават, е необходимо да се компенсира техният дефицит с помощта на витаминни комплекси. Лекарството ангиовит по време на бременност може да бъде истинско спасение.

За какво се предписва лекарството??

Ангиовит се препоръчва да се приема по всяко време за онези жени, които имат явен дефицит на витамини от група В. Дефицитът на тези вещества може да причини:

 • развитие на дефекти и деформации в ембриона;
 • изоставане във физическото и психическото развитие след раждането на бебето;
 • развитието на анемия при бъдещата майка, което в бъдеще може да повлияе на недоразвитието на плода, намаляване на неговата жизненост;
 • появата на състояние, наречено хиперхомоцистеинемия - повишено ниво в организма на веществото хомоцистеин, което по време на носенето на дете може да причини нарушаване на нормалното кръвообращение между плацентата и ембриона, да увеличи риска от развитие на патологии при бебето, а при бъдещата майка в бъдеще - хроничен спонтанен аборт.

Освен това ангиовитът в ранните етапи позволява:

 • възстановяване на естественото плацентарно кръвообращение;
 • предотвратяват развитието на желязодефицитна анемия при бъдещата майка и усложненията, свързани с нея;
 • предотвратяване на случаи на мъртво раждане;
 • предотвратяват развитието на умствени и физически увреждания при бебето.

Прием на основни витамини

Помислете за какво още се предписва ангиовит по време на бременност.

 1. Наличието на патологии на сърдечно-съдовата система (инфаркти, инсулти, ангина пекторис, нарушения на кръвообращението).
 2. При съдови заболявания, ако е налице захарен диабет (диабетна ретинопатия, диабетна ангиопатия.
 3. В случай на нарушения на фетоплацентарната циркулация (между тялото на бъдещата майка и бебето) на различни етапи от бременността.

Възможни опасности и противопоказания

Сред тези, които пият ангиовит през цялата бременност, е регистрирана само индивидуална непоносимост към активните компоненти на лекарството, но това е изключително рядко.

Що се отнася до страничните ефекти, при продължителна употреба на ангиовит по време на бременност, както и повишена доза, много често можете да се сблъскате.

 1. Алергични реакции от общ и локален характер: ангиоедем, сърбеж, уртикария.
 2. Силни главоболия.
 3. Висока чувствителност на кожата.
 4. Замайване.
 5. Безсъние.
 6. Диспептични симптоми: повръщане, гадене, епигастрална болка, оригване, метеоризъм.

Инструкции за употреба

В основата на терапевтичното действие на витамините ангиовит по време на планирането на бременността е активирането на метаболитните процеси и възстановителните реакции на ниво междуклетъчен метаболизъм, както и регулирането на метаболизма на специален протеин - хомоцистеин. Към днешна дата ролята му е доказана при развитието на различни съдови патологии, които могат да доведат до преждевременната поява на атеросклероза, запушване на кръвоносните съдове, нарушена циркулация на кръвта и развитие на обичайния спонтанен аборт..

Синтезът на хомоцистеин възниква в резултат на обмена на аминокиселина - метионин, с помощта на специфични ензими, чиято активност се определя от нивото на витамините от група В. Хомоцистеинът е постоянно в кръвта и нивото му може да варира леко. Ако има недостиг на витамини от група В, тогава има нарушение на метаболизма на цистеин и нивото на хомоцистеин се увеличава до стойности, които увреждат кръвоносните съдове..

Са в група Б

Според инструкциите за употреба, ангиовит съдържа 3 основни активни вещества.

 1. Витамин В9 (фолиева киселина) - участва в обмена на нуклеинови киселини (действа като основа на гените), регулира образуването на нервна тъкан в ембриона.
 2. Витамин В6 (пиридоксин) - засяга основните метаболитни процеси в клетките, действа като ускорител на много окислително-редукционни реакции в организма.
 3. Витамин В12 (цианокобаламин) - участва в синтеза на гени, регулира, заедно с фолиевата киселина, правилното развитие на нервната система на детето, има очевидни антиоксидантни свойства.

Според инструкциите за употреба ангиовитът трябва да се приема продължително (поне 6 месеца), както следва:

 • дозировка по време на бременност - 1 таблетка вътре, независимо от приема на храна;
 • пийте малко вода;
 • 2 пъти на ден в продължение на 2 месеца;
 • впоследствие - 1 таблетка 1 път / ден в продължение на 4 месеца;
 • след - почивка от 6 месеца, след което курсът трябва да се повтори.

Както можете да видите, ангиовитът по време на бременност е много често необходим и приблизителната му цена е от 170 до 270 рубли.

Инструмент за планиране на бременност

Показанията за използване на ангиовит при планиране на бременност са следните отклонения, състояния и заболявания:

 • за жени - предотвратяване на липсата на всички витамини от група В, които се съдържат в това лекарство: дефицитът им при планиране на зачеването може да доведе до катастрофални последици - развитие на различни физически аномалии и сърдечни дефекти в ембриона;
 • рискът от развитие на хиперхомоцистеинемия по време на бременността на дете при бъдещата майка - повишаване на нивото на хомоцистеин;
 • ако жената принадлежи към повишена рискова група, с други думи, преди това е имала усложнения с раждането на дете или нейните роднини имат тези, които са преживели инфаркт, инсулт или тромбоза преди 50-годишна възраст;
 • лечение и превантивни мерки за жени, които планират да станат майка на сърдечно-съдови заболявания, които са причинени от високи нива на хомоцистеин в кръвта: ангина пекторис, инсулт, мозъчно-съдов инцидент, диабетно-съдови заболявания;
 • ангиовит често се предписва при планиране на бременност за мъже, за да се увеличи качеството, скоростта и пропускливостта на спермата, което ще доведе до успешно зачеване.

За премахване на сърдечно-съдови заболявания

Мнението на жените

Помислете за отзивите на жени, които са приемали ангиовит при планиране на бременност и са споделили мненията си за това лекарство.

Винаги съм имал липса на хемоглобин. Следователно, веднага след като забременях, нивото му падна до тревожната граница - 80-90. Здравословното състояние стана ужасно - слабост, апатия, безразличие, непрекъснато привличани към сън, дори едва достигнаха клиниката. Виждайки резултатите от моите изследвания, гинекологът почти ми изкрещя и ми предложи да отида в болницата. Тъй като не съм привърженик на такива заведения и наистина, вече свикнал с такова състояние, помолих първо да предпиша някои лекарства. Веднага ми предписаха ангиовит. Проучих задълбочено инструкциите за употреба на лекарството по време на бременност, както и рецензии за него и след това започнах да го приемам. След 3 дни се почувствах много по-добре!

Веднага след като забременя, тя веднага изтича при лекаря, за да празнува. Не ме прегледаха, но поръчаха тестове. Веднага след като лекарят разбра, че не съм приемал фолиева киселина преди бременността, веднага ми беше предписан ангиовит. Тъй като не знаех дали е възможно да пия това лекарство по време на бременност, веднага отворих инструкциите. Сред показанията бяха различни аномалии в развитието и липса на витамини. Все още не разбрах защо ми е предписан ангиовит, но все пак започнах да го приемам. Не усетих промени в състоянието си, за което съобщих на лекаря на рецепцията. Всички резултати от теста бяха нормални, но пих това лекарство до 12-та седмица. Вероятно ползата от него беше.

Приема ангиовит преди зачеването, както е предписано от лекар. Нямаше странични ефекти и се чувствах добре. Тя го приема и след раждане, за да възстанови необходимото ниво на витамини в организма. Лекарството е отлично, включва всички витамини, необходими за бъдещата майка.

За автора: Боровикова Олга