вторият ден приемам сутрин 200, както е предписано от лекар - усещането е като наркотик.
виене на свят, тяло, пръсти, крака - всичко е памук, речта е бавна, за това как да се кача зад волана - изобщо няма въпрос.

така беше за всички, или аз съм специален?
как да се спася? - кой е работил в такова състояние как.

Разбирам, че не мога да спра да го приемам - целта е по-важна, но все пак бих искал да изравня здравето си.
споделяне на информация

Пропуснато приемане на Утрожестан

Свързани и препоръчителни въпроси

132 отговора

Кажи ми какво да правя? Планирам бременност. Приемам сутрин 11-25 дни от цикъла. На 13 и 14 ден - пропуснах лекарството. На 15 dts възобнових, - започна кафява мазилка, има слабо кървене в продължение на 3 дни.
Сложих сутринта. Кажете ми, трябва ли да продължа да определям сутринта или да го отменя и да чакам менструацията си? Или вашият период вече е започнал поради пропуснато лекарство?

Благодаря предварително за вашия отговор.

Планиране на бременност.
Лекарят назначи Utrozhestan от 16-ия ден за 10 дни. Пропуснах пет дни. Има ли смисъл да започнете да поставяте свещи по-нататък? Или изчакайте следващия цикъл?

Търсене в сайта

Ами ако имам подобен, но различен въпрос?

Ако не сте намерили необходимата информация сред отговорите на този въпрос или ако проблемът ви е малко по-различен от представения, опитайте да зададете допълнителен въпрос на лекаря на същата страница, ако е свързан с основния въпрос. Можете също така да зададете нов въпрос и след известно време нашите лекари ще отговорят на него. Безплатно е. Можете също да търсите подходяща информация в подобни въпроси на тази страница или чрез страницата за търсене в сайта. Ще бъдем много благодарни, ако ни препоръчате на вашите приятели в социалните мрежи..

Medportal 03online.com извършва медицински консултации в режим на кореспонденция с лекари на сайта. Тук ще получите отговори от реални практикуващи в тяхната област. В момента на сайта можете да получите съвет в 50 области: алерголог, анестезиолог-реаниматор, венеролог, гастроентеролог, хематолог, генетик, гинеколог, хомеопат, дерматолог, детски гинеколог, детски невролог, детски уролог, детски ендокринен хирург, детски ендокринен хирург, специалист по инфекциозни болести, кардиолог, козметолог, логопед, УНГ специалист, мамолог, медицински юрист, нарколог, невропатолог, неврохирург, нефролог, диетолог, онколог, уролог, ортопед-травматолог, офталмолог, педиатър, пластичен хирург, ревматолог, психолог, ревматолог, рентгенолог, сексолог-андролог, зъболекар, трихолог, уролог, фармацевт, фитотерапевт, флеболог, хирург, ендокринолог.

Отговаряме на 96,64% от въпросите.

Сутрин по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Utrozhestan по време на бременност се използва като аналог на прогестерон.

Показания за бременност по време на бременност

Utrozhestan може да помогне при лечението на безплодие или при изкуствено осеменяване. Бременност Бременност се предписва и на тези, които имат ниски нива на прогестерон в кръвта си и на тази основа спонтанни аборти или преждевременни раждания са настъпили по-рано. Utrozhestan може да бъде предписан на бременна жена, ако има миома на матката, за да предотврати нейния растеж. Капсулите и супозиториите на Utrozhestan се състоят от растителни компоненти, естествен аналог на прогестерон от растителни материали. Форма на освобождаване на лекарството - капсули 100 mg и 200 mg.

Лекарството нормализира производството на ендометриума, намалява нежеланата активност на маточните мускули.

Някои от вас, мили майки, напълно напразно се страхуват от назначаването на Утрожестан, страхувайки се от думите „хормонално лекарство“. Компонентите на лекарството не могат да навредят на бебето.

Сутрин при планиране на бременност

Сутрин по време на бременност се предписва с липса на прогестерон. Прогестеронът допринася за развитието на бременност и обикновено се произвежда в достатъчно количество от надбъбречните жлези и плацентата.

При тежки разширени вени и чернодробни заболявания лекарството не се предписва. Подготвя тялото за зачеване, без да му навреди. Произвежда се както под формата на свещи, така и под формата на капсули. Капсулите се приемат вечер в доза от 200-300 mg, която трябва да се раздели наполовина.

Как бременността влияе на бременността?

По време на бременността бременността помага на яйцеклетката да се имплантира нормално към стената на матката и допълнително подпомага нейното нормално развитие в ембриона. Utrozhestan е синтетичен аналог на прогестерон. Това не засяга детето. Предписва се с повишено внимание при разширени вени, захарен диабет и заболявания на централната нервна система. Лекарството постепенно се анулира в рамките на един месец, намалявайки дозата. Липсата на прогестерон често завършва с безплодие, но имаме добри новини за вас - сега този проблем може да бъде напълно решен! Просто не се самолекувайте, мили жени, тъй като бременността е много деликатен процес, най-малката промяна в хормоналния фон може да доведе до спонтанен аборт. Дарете кръв за прогестерон, преди да започнете да приемате.

Сутрин в началото на бременността

Сутрин по време на ранна бременност, през първия триместър, се предписва главно под формата на свещи, които се въвеждат по едно и също време вечер всеки ден. Тази форма на лекарството е за предпочитане пред таблетките, тъй като причинява по-малко странични ефекти, нежелани за бременна жена и бебе, особено от черния дроб.

Медицината може да реши много от проблемите с бременността, като даде на жените адекватна доза прогестерон. Лекарството намалява тонуса на матката и подрежда нервната система. Странични ефекти на Utrozhestan по време на ранна бременност: виене на свят и разсейване, така че бъдете изключително внимателни при шофиране на кола и на работа. Тромбофлебит, разширени вени и чернодробни проблеми също могат да накарат лекаря да ви откаже лечение с Utrozhestan. В повечето случаи Утрожестан има добра толерантност. Необходими са допълнителни грижи, когато приемате лекарството за бременни жени, страдащи от захарен диабет и имащи проблеми в сърдечно-съдовата система. Няма единни препоръки за всички бременни жени - възможната дневна доза е 300-600 mg. Тъй като лекарството е на растителна основа, няма да можете да наддавате на тегло, докато го приемате. Той не участва в метаболизма на въглехидратите и липидите. Utrozhestan не причинява подуване и не вреди на бебето, не води до хормонални нарушения при бебето след раждането. Това се доказва от факта, че стотици хиляди деца по целия свят са родени поради факта, че лекарят препоръчва Utrozhestan в случай на заплаха от прекъсване на бременността. Лекарството няма аналози.

Сутрин на 5-та седмица от бременността

Бременността е специално състояние на тялото, това е повод за радост и нови надежди. Но често по време на бременност, вече за кратко време, е необходимо да се предписват лекарства, които помагат да се запази. Може да Ви бъде предписана бременност на 5 седмици, ако има леко кървене или матката е в добра форма. Utrozhestan е предназначен за дългосрочна употреба. Изработен е на основата на растителни материали. Така че намаляването на хормоналните нива не трябва да ви кара да изпадате в паника, то може да бъде напълно елиминирано без последствия за вашето здраве по време на бременност. Но самолечението в никакъв случай не трябва да се прави - всичко е под контрола на гинеколог!

Лекарството има минимум странични ефекти, докато го приемате, няма да страдате от отоци или да наддавате на тегло. Той нормализира структурата на ендометриума в ранните етапи на бременността, така че бебето да е добре в корема ви.

Не можете рязко да отмените лекарството. Вашият лекар ще Ви каже по време на Вашия час как най-добре да намалите дозата си. Обикновено намалява с 50 mg седмично.

Сутрин на 13 седмица бременна

Сутрин на 13-та седмица от бременността се предписва, ако съществува заплаха от прекъсване на бременността поради липса на прогестерон. Този проблем е много често срещан днес. Често се предписват и спазмолитици. Те са напълно съвместими с Utrozhestan. В повечето случаи бременността се предписва в доза от 200 mg. Utrozhestan не потиска производството на хормони за бременност от тялото ви, но ги допълва и следователно не може да навреди. Единственото нещо, което трябва да се има предвид, е, че матката не може да се предписва на жени с чернодробни проблеми, тромбоза и разширени вени..

Сутрин в края на бременността

Бременност в края на бременността може да се използва, ако има недоразвитие на плацентата. Ако има хроничен повтарящ се спонтанен аборт, лекарят може да го направи безопасно и да ви го предпише след 20 седмици и почти до самото раждане. Също така Utrozhestan на по-късна дата е показан на онези майки, които са претърпели IVF. За предпочитане е да се използват супозитории - те не засягат черния дроб. Не се притеснявайте - лекарството не уврежда плода.

Сутрин след 20 седмици от бременността

Сутрин по време на бременност след 20 седмици се предписва рядко, тъй като хормоналната подкрепа след този период всъщност губи значението си. Но се случва, че според резултатите от тестовете все още няма достатъчно прогестерон в кръвта, дори като се вземе предвид това, което плацентата започва да произвежда на 20-та седмица. В този случай може да се наложи да пиете Утрожестан преди раждането. Също така проблемът може да е от значение, ако бременността е настъпила в резултат на изкуствено осеменяване и при жени с истмично-цервикална недостатъчност.

Сутрин в 22 гестационна седмица

Сутрин по време на бременност на 22 седмици се предписва за скъсяване на шийката на матката, тъй като това може да причини преждевременно раждане поради заплахата от нейното ранно разкриване. Ако имате анамнези за спонтанни аборти, пропусната бременност или преждевременни раждания, лекарят може също да предпише Utrozhestan, за да бъде в безопасност. В това няма нищо лошо. Спазвайте стриктно препоръките му и когато му дойде времето, отменете лекарството по предписаната схема. Той определено ще ви помогне да родите здраво бебе навреме, без да му причинява вреда, тъй като съдържа растителен аналог на прогестерон.

Сутрин на 30-та седмица от бременността

Сутрин на 30 гестационна седмица се предписва с къса мека шийка и ако детето е разположено ниско в маточната кухина. Ако лекарят Ви предпише Utrozhestan за такъв период, тогава той има причина за това, така че не трябва да отказвате - това може да бъде опасно за бебето. Разбира се, лекарството се използва главно в ранните етапи, но всеки клиничен случай е напълно индивидуален. Доверете се на експертите.

Дюфастон или бременност по време на бременност: кое е по-добре?

Прогестеронът е хормон на бременността, произвеждан от плацентата и надбъбречните жлези. И двете лекарства са предназначени да компенсират липсата на прогестерон в тялото на жената. Плацентарната недостатъчност е една от най-честите причини за спонтанен аборт.

Разликата е, че Utrozhestan е естествен аналог на прогестерон, а Duphaston е синтетичен прогестерон. Но опитът с използването на Duphaston е по-дълъг, което може да се отдаде на предимствата.

Както Dyufaston, така и Utrozhestan по време на бременност облекчават повишения тонус на матката.

Utrozhestan има лек седативен ефект.

Дюфастон е много по-силно лекарство. Като правило се предписва в доза от 1-4 таблетки до 18 седмици. Противопоказания: астма, диабет.

Инструкции за употреба на бременност по време на бременност

По време на бременност бременността се приема през устата или интравагинално. Обичайната доза на таблетките е 200 mg. Лекарството се приема на две стъпки.

200 mg от лекарството се инжектира във влагалището на две дози, за предпочитане през нощта, тъй като има тенденция да изтича навън.

Utrozhestan се използва внимателно при захарен диабет, епилепсия, депресия, разширени вени, тромбоза, при чернодробни проблеми, които не са в етап на компенсация, при злокачествени новообразувания на женските полови органи и млечните жлези по време на приема или в анамнеза.

При прием на лекарството са възможни сънливост и разсеяност. Бъдете внимателни при шофиране.

Днес сутрин по време на бременност се предписва от гинеколози доста често. Трябва обаче да се внимава, когато се използва прогестерон по време на бременност, самолечението е неприемливо. В някои европейски страни Utrozhestan не се използва. Това се дължи на факта, че ефектът му върху плода все още е слабо разбран. Лекарството е ново. В какви случаи приемът на лекарството е оправдан:

 1. Ако лабораторен кръвен тест по време на бременност разкрие липса на прогестерон.
 2. Ако имате повтарящ се спонтанен аборт поради липса на прогестерон.
 3. Ако не можете да забременеете поради липса на прогестерон.

Не забравяйте да имате предвид, че дозировката и продължителността на лечението с Utrozhestan се определят само от лекар! Обикновено доза от 200-300 mg се прилага два пъти. Лекарството се оттегля постепенно. Схемата за анулиране се предписва от лекаря. Обикновено се инжектират 100 mg по-малко всяка седмица от предишната до пълното му отмяна. Рязкото оттегляне може да провокира спонтанен аборт!

Колко да приемате по време на бременност?

По време на бременността бременността осигурява на бъдещата майка ефективна хормонална подкрепа. Предписва се, ако има заплаха от спонтанен аборт преди 24 седмици от бременността. За жени с чернодробни проблеми е за предпочитане да се използват супозитории Utrozhestan.

Отмяна на бременност по време на бременност

Бременността се отменя по време на бременност, като дозата се намалява със 100 mg седмично или с 50 mg на всеки три дни. В същото време се уверете, че няма кървене от гениталния тракт. Във всеки случай Utrozhestan се отменя постепенно, за да не навреди на детето..

Изписване след бременност по време на бременност

Изписването след въвеждането на супозитории Utrozhestan по време на бременност не трябва да ви притеснява, тъй като те се топят във влагалището и изтичат. Бялото течение е норма в този случай.

Кървавото отделяне изисква корекция на дозата. Ако откриете намазки по бельото, отидете на извънредна среща с акушер-гинеколог!

Бременност след прием сутрин

Желаната бременност понякога не настъпва поради дефицит на прогестерон. Сутрин по време на бременност и на етапа на планиране под формата на капсули и супозитории се справя с този проблем. Той помогна на хиляди жени да забременеят и да родят здраво дете. За да бъде безопасно, на етапа на планиране лекарят може да предпише Utrozhestan за жени с акне или коса с мъжки модел. Не можете сами да предписвате лекарството. Приемът на Utrozhestan при някои жени причинява световъртеж и сънливост.

Прием на сутрин със замразена бременност

Бременност бременност може да се предпише след замразена бременност, особено ако има тревожни симптоми, като кафяво отделяне. Прогестеронът в лекарството ще ви помогне да носите бременността си. Таблетката или свещите Utrozhestan се пият или се прилагат сутрин и вечер. Обикновено дозировката е 200-300 mg на ден, но ако заплахата е много силна и според анализите е изразена дисфункция на хормоналната сфера, дозата може да бъде увеличена до 600 mg на ден.

Дозата на бременността по време на бременност

Сутрин по време на бременност, ако има дефицит на прогестерон, назначете 200-300 mg сутрин и вечер през устата или интравагинално. Начинът на приложение се избира от лекаря, като се вземат предвид вашите индивидуални характеристики.

С IVF и повтарящ се спонтанен аборт, гинекологът може да увеличи дозата до 800 mg (също в два разделени приема). В този случай терапията продължава до 24-26 седмица от бременността..

Сутрин 100 по време на бременност

Сутрин по време на бременност се използва под формата на капсули от 100 и 200 mg. Различните дози позволяват индивидуален подход при назначаването на лекарството за всеки пациент. Доказано е, че интравагиналното приложение на капсула със заплаха от прекъсване на бременността е по-ефективно и безопасно от приемането на хапчета вътре. Минимизира страничните ефекти и не вреди на черния дроб..

Utrozhestan се използва внимателно при проблеми с функционирането на бъбреците и черния дроб, разширени вени, захарен диабет и епилепсия.

Сутрин 200 по време на бременност

Прогестеронът, дори по време на менструалния цикъл, когато няма бременност, подготвя тялото за евентуално прикрепване на оплодено яйце. Произвежда се от жълтото тяло. Жълтото тяло възниква на мястото на спукания фоликул с яйцеклетка и представлява временна ендокринна жлеза.

По принцип лекарството Utrozhestan 200, съдържащо растителен аналог на прогестерон, се предписва през първите 24 седмици от бременността, а след това приемът се спира, тъй като започва да се натрупва в черния дроб и да повлияе отрицателно на неговата функция.

Противопоказания за приема на лекарството Utrozhestan по време на бременност: захарен диабет, епилепсия, депресия, разширени вени, тежка чернодробна дисфункция, тумори на женските полови органи и млечните жлези.

По време на приема на лекарството може да изпитате някои нежелани странични ефекти, като сънливост и разсейване. Индивидуална чувствителност, възможна алергия.

Свещи за бременност

Прогестеронът помага на оплодената яйцеклетка да се развие напълно. Но понякога се случва, че на тялото на жената липсва. И тогава бременността или не може да настъпи изобщо, или настъпва, но се прекъсва, завършвайки със спонтанен аборт. В този случай, по време на следващата бременност, лекарят настоява да приема прогестерон. Като се има предвид, че бременността и лекарствата не са много съвместими, че трябва да сведете до минимум всички странични ефекти и да пощадите черния дроб, доколкото е възможно, работейки за двама, гинекологът може да ви предпише не хапчета, а вагинални супозитории, например Утрожестан.

Промишлеността произвежда супозитории от 100 mg и 200 mg. Лекарството под формата на вагинални супозитории много бързо се абсорбира в кръвта, заобикаляйки черния дроб. Utrozhestan се съчетава добре с витаминни комплекси за бременни жени и успокоителни. Анулирането на лекарството се извършва през II триместър, като постепенно се намалява дозата. Внезапното оттегляне на лекарството Utrozhestan по време на бременност е неприемливо.

Хапчета за бременност

В наше време проблемът със спонтанните аборти е много актуален. Само 80% от бременностите завършват с раждане. Здравето на жените е най-засегнато от стрес и полово предавани болести. Гинеколог може да предпише хапчета Utrozhestan на бременна жена, ако тези негативни фактори са повлияли на хормоналните й нива и нивата на прогестерона са намалели. Сутрин по време на бременност също се използва под формата на супозитории, но лекарят може да реши в някои случаи, че формата на таблетки е по-подходяща за конкретна бременна жена. Това лекарство намалява свиването на матката и фалопиевите тръби. Лекарството допълва хормоните, които женското тяло произвежда. Излишъкът от прогестерон с неговата употреба е невъзможен. И все пак, има редица противопоказания: тромбоза, злокачествени тумори на женските полови органи, тежко чернодробно заболяване, водещо до силно нарушение на неговата функция.

Сутрин по време на бременност

Как и защо да приемате сутрешно гадене по време на бременност

Бременност бременност се предписва в случай на съществуваща заплаха от прекъсване в ранните етапи. Това лекарство е хормонално, съдържа естествен прогестерон - хормон, който е необходим за развитието на бременността. Започва да се произвежда от жълтото тяло (образува се след като яйцеклетката напусне фоликула) през втората половина на менструалния цикъл и през целия първи триместър на бременността. След като тази функция е поета от плацентата. Но често има случаи, когато този хормон не се произвежда достатъчно и тогава съществува заплаха от прекъсване на бременността. Появяват се болезнени маточни спазми, кървави отделяния от влагалището. Приемането на бременност по време на бременност в такива случаи е необходимо дори ако липсата на прогестерон не е била открита с лабораторни средства преди зачеването - на 21-ия ден от менструалния цикъл (точно когато този анализ е надежден).

Ако анализът покаже недостатъчност на втората фаза на менструалния цикъл, при планиране на бременност се назначава сутрин, благодарение на това се образува ендометриумът, готов да приеме оплодено яйце, контрактилитетът на фалопиевите тръби и матката намалява. И ако причината за безплодието е точно тази, бременността след бременност настъпва доста бързо, при условие че няма други пречки за зачеването.

В някои случаи лекарите предписват друг, вместо това лекарство - източник на изкуствен прогестерон. Дюфастон по време на бременност в Русия често се предписва и широко рекламира. Но изследванията са доказали ефективността и безопасността на първото лекарство. В допълнение, дюфастонът се предлага в таблетки, докато бременността по време на бременност може да се използва и под формата на вагинални супозитории, което е много удобно в случай на токсикоза и лекарството се усвоява много по-добре по този начин.

Сутрин може да се предпише в началото на бременността като превантивна мярка. Например, ако една жена многократно е имала спонтанни аборти през първите седмици след зачеването или ако е била диагностицирана цервикална недостатъчност при предишни бременности. Освен това премахването на бременността по време на бременност, което обикновено се препоръчва не по-рано от 12 седмици, в такива случаи трябва да бъде постепенно. С ICI лекарството може да се приема до 18-20 седмици.

Що се отнася до нормите за приемане на лекарството, те могат да бъдат различни. Супозиториите се предлагат в дози от 100 и 200 mg. Ако има опасност от спонтанен аборт, обикновено се препоръчва да се използва 1 супозитория 200 mg на ден или 2 супозитории по 100 mg всяка. Понякога, лекарството урожестан по време на бременност, дозировката може да бъде по-висока, ако зачеването е настъпило с помощта на IVF технология или с вече започнал спонтанен аборт. Максималната възможна доза, безопасна за здравето, 3 вагинални супозитории, 200 mg на ден.

: Няма смисъл да се научите как да приемате матката по време на бременност с превантивна цел, ако има анамнеза за спонтанни аборти поради нарушение на хромозомния набор на ембриона, което се потвърждава от резултатите от хистологичното изследване. За да предотвратите този вид разстройство, не се нуждаете от прогестерон, а от фолиева киселина..

За съжаление страничните ефекти на бременността по време на бременност не позволяват на всички жени, на които е предписано това лекарство, да го приемат. Най-честата причина за отхвърляне на това лекарство е неудобството, свързано с приложението. След него е препоръчително да легнете известно време, тъй като в противен случай свещта може просто да изтече. Въпреки че лекарите не виждат това като проблем и препоръчват на пациентите си просто да инжектират супозитория по-дълбоко или да използват сутрешна супозитория по време на бременност преди лягане (това е най-добрият вариант). В същия случай, ако се изисква многократен дневен прием - съществува сериозна заплаха от спонтанен аборт, на жената като цяло се препоръчва да има спокоен начин на живот или дори почивка в леглото.

Прегледите за бременност при бременност не винаги са добри, защото провокира усещане за парене във влагалището. Такава реакция може да се счита за относителен симптом на жена, страдаща от вагинит. Може да има смисъл да се вземе тампон за флора. Възможни са алергични реакции, замаяност, сънливост. В такива случаи лекарят може да препоръча намаляване на дозата или да промени лекарството на прогестерон или дифастон. Абсолютно противопоказание за употребата на урожестан са изразените нарушения в черния дроб..

Микронизиран прием на прогестерон във въпроси и отговори

Приложение по време на бременност, преди и след полов акт, по време на спорт - и други актуални въпроси на употребата на наркотици.

1. Колко капсули има в опаковката?

Има 2 форми на освобождаване на лекарството: 100 mg капсули и 200 mg капсули. Всяка опаковка от лекарството с доза от 100 mg съдържа 28 капсули (2 блистера по 14 капсули), а в опаковка с доза от 200 mg има 14 капсули (2 блистера от 7 капсули).

2. Как да приемате лекарството?

Препаратът с микронизиран прогестерон има следните приложения:

- през устата - приема се през устата с вода;

- интравагинално - вкарва се във влагалището.

Изборът на начина на приложение се извършва в съответствие с диагнозата, по препоръка на лекаря и като се вземат предвид индивидуалните предпочитания на пациента.

3. Мога ли да приемам лекарството с храна??

Не, не се препоръчва да приемате лекарството по време на хранене. Препоръчително е да разделите приема на храна и приема през устата за 2 часа. Интравагиналната употреба на лекарството не зависи от приема на храна.

4. Може ли лекарството да изтече след употреба??

Микронизираният прогестеронов препарат е прогестеронова капсула в маслен разтвор. Количеството масло във всяка капсула е незначително (около 1 ml), поради което не може да доведе до изразено отделяне. Ако обаче въпреки това е налице незначително отделяне след приложение (в редки случаи), тогава това не е отделянето на самия прогестерон, а на спомагателните елементи. Самият прогестерон много бързо се абсорбира в кръвта. Тук не трябва да има притеснения и неудобства.

5. Какво да правите, ако след прием на лекарството се появи сънливост?

Сънливостта е следствие от анксиолитичния ефект на прогестерона: неговите алфа метаболити имат успокояващ ефект върху нервната система. Когато се появи този ефект, се препоръчва или да се премине от орален към вагинален начин на приложение, или да се приема лекарството през устата преди лягане..

6. Има ли особености при въвеждането на прогестерон вагинално?

Само хигиенично - препоръчително е да измиете ръцете си преди и след въвеждането на лекарството във влагалището.

7. Може ли да се прилага микронизиран прогестерон преди и след полов акт?

Тъй като лекарството се абсорбира бързо във влагалището, то може да се прилага по всяко време..

8. Кога е най-доброто време за приложение на лекарството?

Няма строго определено време за прилагане на това лекарство, но когато се приема през устата, микронизираният прогестерон за предпочитане се прилага вечер преди лягане. Лекарят ще препоръча оптималното време за среща.

9. Възможни ли са алергични прояви при вагинално приложение на лекарството??

Капсулите съдържат минимално количество слънчогледово масло, така че могат да се наблюдават алергични реакции в редки случаи на индивидуална непоносимост към слънчогледово масло.

10. Възможни ли са алергични реакции към лекарството, когато се приемат през устата??

Да, в много редки случаи, алергична реакция към компонентите на лекарството, които са част от.

11. Може ли приготвянето на микронизиран прогестерон да причини промени в телесната температура??

Да може би. При нормален менструален цикъл без допълнителен прогестерон, телесната температура също се повишава леко след овулацията. Повишаването на температурата зависи от количеството прогестерон в кръвта..

12. Възможно ли е капсулата да изпадне?

Не, тъй като вагиналната кухина е анатомично разположена почти хоризонтално. Освен това лекарството се абсорбира много добре и бързо..

13. Може ли микронизираният прогестерон да се използва вагинално по време на спорт или упражнения?

Спортът или упражненията не са пречка за вагиналната употреба на лекарството, тъй като се абсорбира много бързо и добре.

14. Какво се случва, ако курсът на лечение започне твърде рано?

Ако курсът на лечение е започнал през първата половина на менструалния цикъл (особено преди 15-ия ден), може да настъпи скъсяване на менструалния цикъл или поява на „размазващо“ кървене. Такива прояви са характерни за всички прогестагени. В този случай се препоръчва да се отложи началото на лечението за по-късен ден от цикъла (например за 19-и).

петнадесет. За какви заболявания употребата на лекарството може да причини нежелани ефекти?

Лекарството трябва да се използва с повишено внимание при заболявания на сърдечно-съдовата система, артериална хипертония, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, бронхиална астма, епилепсия, мигрена, депресия, хиперлипопротеинемия, лека и умерена чернодробна дисфункция, фоточувствителност.

Също така, лекарството трябва да се използва с повишено внимание през II и III триместър на бременността и по време на кърмене..

16. Възможно ли е да се използва препаратът от микронизиран прогестерон по време на кърмене?

Прогестеронът преминава в кърмата, така че употребата на лекарството е противопоказана по време на кърмене..

Микронизиран прогестерон по време на бременност

17. Колко дълго може да се използва лекарството при подготовка за бременност?

Като правило, на етапа на предварителна подготовка, курсът на лекарството може да бъде няколко цикъла (от 1 до 3) до началото на бременността. Но по решение на лекаря броят на циклите може да бъде увеличен..

18. Възможно ли е незабавно да се отмени лекарството по време на бременност, ако критичното време е изминало?

Препоръчва се прекъсване на лекарството постепенно, намаляване на дозата със 100-200 mg в рамките на една седмица..

19. Защо по време на бременност лекарството може да се използва само до 34-та седмица?

Това се дължи на степента на зрялост на органите и системите на плода и времето на възможното начало на раждането. Препоръчва се отмяната на лекарството около 2-4 седмици преди възможно раждане - по това време органите и системите на плода вече са практически оформени. И от 37 седмици бременността се счита за доносена..

20. Кога можете да започнете да използвате лекарството??

За разлика от други синтетични прогестагени, микронизираният прогестерон може да се използва преди зачеването, по време на подготовката за бременност (прегравид подготовка) и през цялата бременност, до 34 седмици (според инструкциите).

Схемата за приемане на лекарството е следната:

При подготовка за бременност (с недостатъчна лутеална фаза):

Дневната доза е 200 или 400 mg. Период на прием: 10 дни (обикновено от 17-ия до 26-ия ден от цикъла).

При лечение на безплодие (за подпомагане на лутеалната фаза):

Дневна доза: 200-300 mg на ден, започвайки от 17-ия ден на цикъла. Период на прием: 10 дни (в случай на забавена менструация и диагностика на бременността, лечението трябва да продължи).

По време на IVF цикъл (подкрепа на лутеалната фаза):

Дневна доза: 600 mg на ден. Продължителност на приема: започвайки от деня на инжектиране на хорионгонадотропин през I и II триместър на бременността.

В случай на заплашен аборт или предотвратяване на обичайния аборт в резултат на липса на прогестерон:

Дневната доза е 200-600 mg в 2 разделени дози дневно. Период на прием: I и II триместър на бременността.

Профилактика (профилактика) на преждевременно раждане при жени в риск (със скъсяване на шийката на матката, наличие на преждевременно раждане и / или преждевременно разкъсване на мембраните в анамнезата):

Дневна доза: 200 mg преди лягане. Период на прием: от 22-ра до 34-та седмица на бременността.

21. Защо в единия случай е предписан орален начин на приложение, а в другия интравагинален??

Всяко приложение има свои собствени предизвикателства и предимства.

При пероралния път на приложение системните ефекти на прогестерона са по-изразени - включително ефектът върху нервната система, който се проявява в намаляване на нивото на тревожност и подобряване на съня. Тази опция се използва главно в гинекологията.

С вагиналния път на приложение прогестеронът незабавно навлиза там, където е най-необходим по време на бременност - в ендометриума на матката, където протичат всички процеси на имплантиране на оплодено яйце и по-нататъшно развитие на нероденото бебе. Следователно, по време на бременност, максималният ефект се наблюдава именно с вагиналния път на приложение на лекарството..

Наличието на кървави секрети със заплаха от преждевременно прекъсване на бременността не ограничава вагиналната употреба и не намалява ефективността на лечението. За жените, които предпочитат алтернативен начин на приложение, е възможно да се премине към перорално приложение в доза до 600 mg преди облекчаване на острите симптоми, последвано от преминаване към вагинален път след елиминиране на острите клинични прояви..

Като се вземат предвид факторите на стреса, придружаващи заплахата от спонтанен аборт, експертите често смятат за подходящо да се използва лекарството в комбинация (400 mg вагинално и 200 mg перорално), за да се засили анксиолитичният ефект на микронизирания прогестерон.

22. Какъв е ефектът от микронизирания прогестеронов препарат по време на бременност?

1. Причинява промени в ендометриума, необходими за настъпването и поддържането на бременността.

2. Отпуска мускулите на матката, предпазвайки жената от преждевременно раждане (контракциите са мускулни контракции, а прогестеронът има релаксиращ ефект върху мускулните влакна).

3. Поради имуномодулиращия ефект на прогестерона в майчиното тяло, няма отхвърляне на плода.

4. Регулира обмяната на вода и предотвратява стагнацията на излишната течност в тялото.

5. Благодарение на уникалните метаболити на прогестерона (които не се образуват напълно при използване на синтетични гестагенни препарати), микронизираният прогестерон има благоприятен ефект върху нервната система на майката: облекчава раздразнителността, намалява тревожността.

6. Прогестеронът има благоприятен ефект върху развитието на нероденото бебе. Включването има ефект върху процесите на миелинизация на нервните влакна. И те са пряко свързани със скоростта на предаване на нервните импулси - колкото по-пълно е оформена миелиновата обвивка, толкова по-съвършена е функцията на импулсната проводимост. Също така, лекарството помага за упражняване на физиологичен контрол на нивото на андрогените и това допринася за правилната сексуална диференциация на мозъка на момчетата (за мъжката версия на мозъчното развитие е необходимо излагане на андрогени, произведени от тестисите на плода - именно прогестеронът е субстратът за синтеза на тестикуларен тестостерон).

Защо Utrozhestan се предписва по време на бременност?

Статията разглежда Утрожестан по време на бременност. Казваме ви защо се предписва лекарството, инструкции за употреба, особености на употреба в ранните и късните етапи на бременността. Ще научите за противопоказанията и страничните ефекти на лекарството, как правилно да поставяте супозиториите, правилата за отнемане на лекарството.

Какво е Утрожестан

Utrozhestan е лекарство с активното вещество прогестерон, произведено под формата на жълти овални меки желатинови капсули. Съдържанието на капсулите е мазна, белезникава, хомогенна суспензия, без видимо разделяне на фазите. Отнася се до група прогестогенни агенти (прогестогенът е друго име на прогестерон).

Външен вид (снимка) на лекарството Utrozhestan

Този хормон играе важна роля по време на бременност. Той променя структурата на ендометриума на матката, за да улесни въвеждането на оплодено яйце в нея, намалява контрактилната способност на матката, предотвратявайки появата на хипертоничност на матката и прекъсване на бременността. Прогестеронът участва в подготовката на млечните жлези за кърмене чрез стимулиране на лактацията.

Лекарството се абсорбира от влагалището и стомашно-чревния тракт, в зависимост от начина на приложение на лекарството: орално или вагинално. В същото време, при интравагинална употреба на капсули, локалният ефект е по-изразен и желаният ефект се постига по-бързо, а приемането на капсули вътре по време на бременност е забранено..

Състав

Активното вещество на лекарството е микронизиран прогестерон, 1 капсула съдържа 200 mg от този компонент. Прогестеронът е важен за нормалния ход на бременността, така че лекарството често се предписва на бъдещи майки.

 • Слънчогледово олио;
 • соев лецитин;
 • желатин;
 • глицерол;
 • титанов диоксид.

Формуляр за освобождаване

Предлага се в картонени кутии от 7 капсули в 2 блистера, само 14 капсули в опаковка.

Къде да купя и цена

Можете да закупите лекарството в обикновена аптека или да го поръчате от онлайн магазин, той се отпуска с рецепта. Средната цена е показана по-долу:

 • Utrozhestan 100 № 28 капсули - 400 рубли;
 • Utrozhestan 200 № 14 капсули - 440 рубли.

Показания за употреба

Utrozhestan се препоръчва за употреба при жени с дефицит на прогестерон.

Пероралното приложение на капсули се предписва в следните случаи:

 • безплодие на фона на лутеална недостатъчност;
 • предотвратяване на обичайния аборт поради дефицит на прогестерон;
 • предменструален синдром;
 • пременопауза;
 • неуспех на менструалния цикъл поради нарушена овулация или ановулация;
 • заплашващ аборт;
 • хормонозаместителна терапия при жени в перименопауза и постменопауза (заедно с приложението на лекарства, съдържащи естроген).
 • профилактика (профилактика) на преждевременно раждане при жени в риск (с къса шийка и / или наличие на анамнестични данни за преждевременно раждане и / или преждевременно разкъсване на мембраните);
 • заплашен аборт или предотвратяване на обичайния аборт поради дефицит на прогестерон;
 • преждевременна менопауза;
 • хормонозаместителна терапия с липса на прогестерон с нефункциониращи (отсъстващи) яйчници (даряване на яйцеклетки);
 • подкрепа на лутеалната фаза в подготовката за IVF;
 • подкрепа на лутеалната фаза в индуцирания или спонтанен менструален цикъл;
 • хормонозаместителна терапия в комбинация с лекарства, съдържащи естроген;
 • безплодие поради лутеална недостатъчност.

Защо е необходим Utrozhestan по време на бременност?

По време на бременност специалистите предписват свещи Utrozhestan за бременни жени в следните случаи:

 • рискът от спонтанен аборт (спонтанен аборт);
 • нисък или дефицитен прогестерон в кръвта.

Ако една жена е имала спонтанни аборти в миналото, тогава Utrozhestan може да бъде предписан за профилактика. Със заплахата от прекъсване на бременността лекарството се използва спешно.

Сред другите показания за употребата на лекарството при бременни жени:

 • наличието на спонтанни аборти в миналото;
 • усложнение на бременността поради липса на прогестерон;
 • зачеването е настъпило с помощта на ин витро оплождане или процедурата е била извършена в миналото;
 • приемане на Utrozhestan или неговите аналози по време на зачеването;
 • миналата бременност завърши с преждевременно раждане;
 • безплодието е диагностицирано поради нарушение на втората фаза на менструалния цикъл;
 • скъсена шийка на матката.

Това са основните показания за употребата на Utrozhestan по време на бременност. В някои случаи лекарството може да бъде предписано по други причини..

Бременна и лекар

Приложение на Utrozhestan по време на бременност

Употребата на лекарството по време на раждането на дете трябва да се извършва само след преминаване на всички необходими тестове и назначение от лекар. Характеристиките на употребата на лекарството на различни етапи на бременността са посочени по-долу.

1 триместър

В началото на бременността лекарството е одобрено и често се препоръчва за употреба. Капсулите се вкарват във влагалището всеки ден и по едно и също време, което избягва вредното въздействие върху черния дроб и храносмилателния тракт. В допълнение, токсикозата може да попречи на пероралния прием на капсули..

Защо Utrozhestan се предписва през първия триместър:

 • профилактика и премахване на маточния тонус;
 • подобряване на нервната система;
 • предотвратяване на спонтанен спонтанен аборт;
 • запълване на липсата на прогестерон.

Как влияе лекарството върху плода? Отрицателното въздействие е почти напълно изключено. В редки случаи може да се появи хипоспадия (аномалия на уретрата). В същото време е препоръчително да се сведе до минимум приемът на каквито и да е лекарства в началото на бременността, тъй като по това време всички системи и органи на бъдещото дете са положени. Ето защо лекарството трябва да се предписва от специалист, въз основа на състоянието и анализите на бременната жена..

2 триместър

На този етап от бременността обикновено не са необходими лекарства. Защо Utrozhestan се предписва през втория триместър на бременността? Основната индикация е липсата на прогестерон, наред с други:

 • цервикална недостатъчност;
 • скъсяване на шийката на матката;
 • бременността настъпила с помощта на екстракорпорално оплождане.

В определени случаи анамнезата може да бъде изследвана, ако в миналото е имало спонтанни аборти, хирургически манипулации на матката, раждане предсрочно, приемът на Утрожестан се удължава за неопределено време.

3 триместър

От 30-та седмица на бременността Utrozhestan може да се предписва в такива случаи:

 • къса шийка на матката;
 • много ниска позиция на детето;
 • ранно омекотяване на родовия канал.

Приемът на Utrozhestan в края на бременността е оправдан само с висок риск от преждевременно раждане. Това се дължи на факта, че приемът на гестагенни лекарства има вредно въздействие върху състоянието на черния дроб и представлява особена опасност при тромбоза.

В същото време е важно да се разбере, че възможността и необходимостта от прием на Утрожестан се разглежда индивидуално във всеки отделен случай..

Инструкции за употреба и дозировка

Специалистът предписва метода и продължителността на приема на Utrozhestan въз основа на степента на дефицит на прогестерон и характеристиките на хода на бременността.

Пероралните капсули се приемат по този начин:

 • дневната доза е 200-300 ml, които се приемат през деня;
 • обикновено 100 ml от лекарството се приемат сутрин, а останалите - преди лягане.

За профилактика със заплаха от преждевременно раждане лекарството се приема по следната схема:

 • 400 ml на всеки 7-8 часа, докато се почувствате по-добре;
 • 200 ml на всеки 7-8 часа до 36 седмици от бременността.

За интравагинално приложение лекарството се инжектира във влагалището в доза от 200 ml всеки ден. Процедурата се извършва в легнало положение настрани, за предпочитане през нощта, за да може лекарството да действа напълно.

При съществуващата заплаха от преждевременно раждане, лекарството се използва ежедневно в доза от 200 ml от 22 до 36 седмици.

При съществуващата заплаха от спонтанен аборт в началото на бременността, Utrozhestan се приема ежедневно по едно и също време сутрин и вечер, като се спазва интервал от 12 часа, в количество от 200 или 400 ml до 12-та седмица на бременността.

Как да спрем наркотик

Тъй като Utrozhestan се отнася до хормонални лекарства, отмяната му трябва да става постепенно. Най-подходящият и успешен метод за прекратяване на терапията и профилактиката е да се намали дозата до 100 mg всяка седмица или 50 mg на всеки 3 дни..

По време на анулирането бременната жена трябва да се наблюдава редовно от лекар, така че ако се появи кървене, да се вземат всички необходими мерки.

Аналози

Ако по някаква причина приемането на Утрожестан е невъзможно, трябва да обърнете внимание на неговите аналози, списъкът на които е представен по-долу.

Дюфастон

Това е най-популярният аналог на Утрожестан. Характерната му характеристика е използването не на естествен прогестерон, а на неговата синтетична версия.

Произвежда се под формата на покрити таблетки, има 20 или 28 броя в една опаковка. Съставът съдържа дидрогестерон (аналог на прогестерон) 10 mg и други допълнителни вещества.

За да се поддържа нормално ниво на прогестерон за бъдещи майки, Duphaston се предписва по 1 таблетка 2 пъти на ден - това е стандартен режим на дозиране, който може да се променя от лекуващия лекар.

Лекарството е в много отношения подобно на Utrozhestan, но сред неговите странични ефекти няма сънливост, инструкциите за употреба показват, че „не влияе върху способността за шофиране на превозни средства и други механизми“, което може да е важно за някои жени.

Цена: 570-800 рубли.

Пражисан

Произвежда се под формата на капсули, в една опаковка има 10 броя. Съдържа 200 mg прогестерон и други помощни вещества. Prajisan, подобно на Utrozhestan, може да се приема през устата или да се вкарва във влагалището. Препоръчителната доза за бъдещи майки е 200-400 mg два пъти дневно.

Цена: 250-350 рубли.

Ипрожин

Лекарството се произвежда под формата на капсули, една опаковка съдържа 15 или 30 броя. Основната активна съставка е микронизиран прогестерон 100 mg. Агентът може да се приема през устата или интравагинално. За предотвратяване на спонтанен аборт бременните жени се предписват по 100-200 mg два пъти дневно. Продължителността на терапията се определя индивидуално.

Цена: 345-370 рубли.

Кринън

Лекарството е под формата на гел за интравагинално приложение. Всяка доза от лекарството е опакована в индивидуална бутилка за еднократна употреба. Активното вещество на лекарството е прогестерон, всяка бутилка съдържа 90 mg от този компонент.

Препоръчва се за употреба на етапа на планиране на бременността. При бременни жени е възможно да се използва само ако зачеването е станало чрез IVF и гелът е бил приложен в подготовката за процедурата. В този случай лекарството се използва само в много ранните етапи на раждането на дете..

Цена: 2500 руб.

Бременна жена се консултира с лекар

Противопоказания

Има редица заболявания, при които приемането на Утрожестан е невъзможно:

 • непълен аборт;
 • тромбофлебит;
 • тромбоемболични разстройства сега или в историята;
 • вагинално кървене с неизвестен произход;
 • вътречерепен кръвоизлив сега или в историята;
 • подозрение или наличие на злокачествени новообразувания на млечните жлези, гениталиите;
 • порфиринова болест;
 • тежки чернодробни патологии;
 • възраст до 18 години;
 • кърмене;
 • индивидуална непоносимост.

Лекарството се използва с повишено внимание, когато:

 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • мигрена;
 • хипертония;
 • захарен диабет;
 • хронична бъбречна недостатъчност;
 • епилепсия;
 • депресия;
 • бронхиална астма;
 • дислипидемия;
 • фоточувствителност;
 • леки до умерени чернодробни дисфункции.

При неправилна употреба или предозиране на лекарството, когато се приема през устата, могат да се наблюдават следните нежелани реакции:

 • аменорея, менструални нарушения, ациклично кървене;
 • мамалгия;
 • депресия;
 • главоболие;
 • сънливост;
 • виене на свят;
 • гадене, повръщане;
 • подуване на корема, диария, запек;
 • сърбеж;
 • акне;
 • холестатична жълтеница;
 • кошери;
 • хлоазма.

При вагиналния метод на приложение се отбелязват следните нежелани реакции:

 • зачервяване на вагиналната лигавица;
 • парене и сърбеж в перинеума;
 • мазно отделяне.

Ако след употреба на лекарството се появи жълто или кафяво отделяне, тогава трябва да се консултирате с Вашия лекар.

В случай на една или повече нежелани реакции е необходимо да се консултирате с гинеколог.

Отзиви

Използвани супозитории Utrozhestan по време на ранна бременност, когато се появи тонус на матката. През първите няколко дни почувствах неприятно сърбеж и усещане за парене в перинеума, поради което исках да отменя това лекарство, но на третия ден тези симптоми, като хипертония на матката, преминаха.

През втория триместър гинекологът предписа супозитории Utrozhestan, тъй като в миналото имах преждевременно раждане и спонтанен аборт. Тя използва лекарството в продължение на 10 седмици, след което започва да го отменя съгласно схемата, предложена от лекаря. Бебето се роди здраво, самото раждане беше навреме.

През 3-тия триместър използвах Utrozhestan, тъй като ми беше поставена диагноза къса шийка на матката. Използвах лекарството до 36 седмици от бременността и след 9 дни родих. Може би това е просто съвпадение или може би лекарството наистина ми помогна да издържам бебето толкова дълго..

Utrozhestan е ефективно лекарство за тези, които планират бременност или вече са в позиция. Лекарството помага за поддържане на бременност в случай на такива сериозни проблеми като скъсена шийка на матката или хипертоничност на матката. В същото време е важно да се разбере, че това е хормонално лекарство, което има определен режим на прием и отнемане; може да се приема само според указанията на лекар, а не самолечение. Погрижете се за себе си и вашата лесна доставка!