Медицинският аборт се нарича изкуствено прекъсване на бременността с помощта на лекарства, специално създадени за това. От всички видове аборти, този се счита за най-щадящия за женското тяло. Въпреки това дори това може да има негативни последици, които освен всичко друго се изразяват в затруднения с зачеването или раждането на здраво бебе..

Ето защо в самото начало на нашата статия искаме да призовем всички жени да не прибягват до този най-голям грях. Ако просто мислите, спрете, преди да е станало късно! Абсолютно всички жени съжаляват за аборт, единствената разлика е, че във всеки случай е необходимо различно време. Просто прочетете историите и препоръките за болезнените преживявания от медицински аборт. Това е най-големият удар върху здравето на жените, както и най-големият риск да останат стерилни, болни и безполезни за цял живот..

И сега искаме да се обърнем към тези, които трябва да прекъснат бременността си по медицински причини. За съжаление такива случаи също се случват и тук трябва да се вслушате в съветите на лекарите. Ако бременността излага здравето и живота ви на риск, тогава нямате избор. Всичко обаче далеч не е загубено за вас. Има и много примери за успешно зачеване и раждане на деца след изкуствено прекъсване на бременността. Уви, определено е невъзможно да се предскаже дали ще можете да забременеете в бъдеще. Но винаги има шансове! Нещо повече, много жени забременяват почти веднага след аборт по медицина..

Всяко женско тяло се отличава с индивидуални способности и ресурси. Фактът остава фактът, че с настъпването на бременността в нея настъпват най-големи промени, главно на хормонално ниво (но не само, разбира се). Внезапното му изкуствено прекъсване е огромен стрес за тялото и не остава незабелязано. Някои жени физиологично могат да забременеят още през следващия менструален цикъл, но много от тях правят повече от един неуспешен опит през годините. Трябва да се каже, че дори и първият вариант е нежелан..

Бременност след медицинско прекъсване на бременността

Бременността не винаги е планирана и желана. В някои случаи раждането на дете не е част от плановете на жената и тя решава да прекъсне бременността. Медицинският аборт е признат за един от най-безопасните и ефективни методи за ранно прекъсване на бременността. Как абортът засяга здравето на жената и възможно ли е да забременеете след изкуствено прекъсване на бременността?

Главна информация

Медицинският аборт е прекъсване на бременността с лекарства. Този метод е признат за най-безопасен за здравето на жената. След медицинско прекъсване на бременността, тялото се възстановява възможно най-скоро. Ето защо медицинският аборт е особено популярен като най-щадящия метод за решаване на проблема с нежеланата бременност..

За разлика от хирургичния аборт, медицинският аборт не изисква разширяване на цервикалния канал и намеса в маточната кухина. Използването на лекарства води до факта, че яйцеклетката се ексфолира от стените на матката и излиза навън поради свиването на миометриума. След пълен аборт в маточната кухина не остават елементи на яйцеклетката и ендометриумът бавно се възстановява, увеличавайки слой по слой до нов цикъл.

Медицинският аборт не винаги върви добре. След манипулация могат да се развият усложнения, които предотвратяват настъпването на нова бременност:

 • нарушение на менструалния цикъл;
 • задържане на части от яйцеклетката;
 • маточно кървене;
 • непоносимост към наркотици.

Медицински аборт се извършва до 6 акушерски седмици (42 дни от датата на последната менструация). На по-късна дата е възможно само хирургично прекъсване на бременността. След извършения аборт състоянието на матката задължително се оценява с помощта на ултразвуково сканиране. В някои случаи дори при правилна процедура елементите на яйцеклетката остават в маточната кухина. В този случай жената се подлага на хирургичен аборт, за да премахне всички оставащи части на ембриона..

Кога настъпва бременност след медицински аборт??

След неусложнено медицинско прекъсване на бременността репродуктивната функция на жената практически не страда. Ендометриумът расте през следващия цикъл и овулацията може да настъпи 2 седмици след аборта. Ако моментът на освобождаване на яйцеклетката от яйчника съвпадне с незащитен полов акт, жената може да забременее отново. Такава бременност има всички шансове да оцелее и след 9 месеца жената ще може да роди дете. За разлика от това, бременността, която настъпва месец след конвенционален хирургичен аборт, най-често се прекъсва рано.

Повечето жени, които са направили медицински аборт, са плодородни през следващите три месеца. Това е времето, необходимо за възстановяване на ендометриума. През този период менструалният цикъл се стабилизира и хормоналният фон се нормализира. Много жени, които са принудени да се подложат на медицински аборт по медицински причини, решават да имат нова бременност 3-6 месеца след процедурата..

Случва се след скорошен аборт менструалният цикъл на жената да не се нормализира за дълго време. Менструациите идват по различно време, стават оскъдни или, обратно, необичайно тежки и болезнени. Хормоналните смущения са често срещано усложнение на медицинския аборт. В този случай нова бременност може да не настъпи в продължение на 6-12 месеца или дори повече..

Не всички жени решават да станат майка веднага след медицински аборт. Могат да минат години преди нова бременност. Трудно е да се оцени въздействието на медицинския аборт в този случай. Ако въпреки всички усилия нова бременност не настъпи, трябва да бъдете прегледани от гинеколог.

Планиране на бременност след медицински аборт

Експертите съветват да се мисли за нова бременност не по-рано от 3 месеца след медицински аборт. През това време тялото на жената има време да се подготви за раждането на дете. Важно е през определеното време менструалният цикъл да се възстанови и да не се провали..

През първите три месеца след прекъсване на бременността трябва да използвате надеждна контрацепция. Много жени избират комбинирани орални контрацептиви (КОК). Тези лекарства блокират процеса на овулация и предотвратяват узряването на яйцеклетката и напускането на яйчника. Правилното използване на КОК не само изключва нежелана бременност, но също така стабилизира хормоналния фон след аборт. На фона на отнемането на наркотици много жени успяват да заченат дете през първия цикъл.

Препоръчителните прегледи преди планиране на нова бременност включват:

 • Ултразвук на тазовите органи;
 • преглед за урогенитални инфекции;
 • хормонален профил;
 • консултации на тесни специалисти.

Преди да планирате нова бременност, трябва да бъдете прегледани от гинеколог. Това важи особено за жени, които са правили аборт преди много години. Безупречно се предписва ултразвук на тазовите органи. Ако се установят някакви проблеми, трябва да започнете да ги лекувате предварително, в противен случай ще бъде доста трудно да издържите и да родите здраво дете навреме.

След медицинско прекъсване на бременността рискът от вътрематочна инфекция е минимален, но не може да се изключи напълно. Вероятността от инфекция се увеличава, ако след аборт жената не може да издържи предписаните 21 дни сексуално въздържание. Мудното възпаление в матката може да доведе до бъдещо безплодие. Вътрематочната инфекция увеличава риска от извънматочна и регресивна бременност и ранни спонтанни аборти.

През първите 3 месеца след аборт жената трябва да се грижи за здравето си. С настъпването на нова бременност тялото трябва да е напълно готово за раждане на дете. Как да помогнете на тялото си да се справи с двойния стрес?

 1. Прием на фолиева киселина за предотвратяване на малформации на плода.
 2. Прием на мултивитамини (през зимата и пролетта).
 3. Балансирана диета.
 4. Адекватна физическа активност (фитнес, ходене, колоездене, плуване в басейна).
 5. Отхвърляне на лоши навици.
 6. Създаване на подкрепяща и приятелска атмосфера около вас.

Ранен аборт се прави не само по искане на жената, но и по медицински причини. Причината за прекъсване на бременността може да бъде анембриония, смърт на ембриона или сериозно заболяване на майката. В този случай, преди да планирате зачеването, трябва да се подложите на преглед и лечение от специалист. До пълно възстановяване не забравяйте за надеждна контрацепция..

Бременност след медицински аборт

В повечето случаи бременността след медицински аборт протича достатъчно добре. Ако процедурата е протекла без усложнения и хормоналният фон е възстановен, няма предпоставки за появата на проблеми по време на нова бременност. Въпреки това, жените, които са направили аборт, трябва да бъдат под медицински контрол до самото раждане. Обхватът на изпитите не се различава от стандартната схема.

Проблеми с настъпването на нова бременност могат да възникнат, ако медицинският аборт е бил сложен. Менструални нарушения, хормонален дисбаланс - всичко това може да доведе до различни здравословни проблеми. Жените, които са имали сложен аборт в миналото, са по-склонни да направят спонтанен аборт в началото на бременността. Не е изключено преждевременно раждане до 36 седмици.

Ситуацията се влошава, ако по време на медицинския аборт не всички части на яйцеклетката се освободят от матката. В този случай се извършва вакуумна аспирация на ембриона и неговите мембрани с допълнително кюретаж на маточната кухина. Процедурата е доста травматична и не всички жени успяват да се възстановят бързо след нея. Хроничният ендометрит, който може да причини безплодие, е често усложнение на хирургичния аборт. Сложният аборт също увеличава риска от множество ранни спонтанни аборти..

Медицинският аборт, провокирал инфекция на матката, може да причини плацентарна недостатъчност и естествена фетална хипоксия. Възможно е развитие на многоводие и инфекция на детето. Ходът на раждането ще зависи от общото състояние на жената и детето през цялата бременност..

Медицинският аборт не е присъда за жена. Дори ако след процедурата се развият усложнения, в бъдеще е възможно раждането на здраво дете. С подходяща рехабилитация зачеването и раждането на бебето могат да преминат без никакви проблеми. Точни препоръки за подготовка за нова бременност можете да получите от гинеколог по време на лично посещение..

Възможно ли е да забременеете след медицинско прекъсване на бременността

Помислете за оптималното време за оплождане след медицинско прекъсване на бременността, когато можете да забременеете с максимална полза за себе си и здравето на нероденото бебе.

Характеристики на процеса на прекъсване

Тогава най-малко травмиращият за здравето на жената е лекарственият ефект върху матката, който причинява отхвърляне на плода и води до изкуствено предизвикан спонтанен аборт. Всеки аборт обаче носи риск от запазване на плодовитостта в бъдеще, така че възможността за забременяване след медицински аборт притеснява много.

Много експерти смятат, че забременяването след медицинско прекъсване на бременността ще бъде по-лесно, отколкото след аборт с операция

За да разберем този проблем, нека разгледаме по-отблизо тази процедура и нейното въздействие върху тялото на жената. Извършва се на 5-7 седмици, но не повече от 8, т.е. до 49 дни, след ултразвуково сканиране, за да се изключи вероятността от извънматочна бременност и само в болница под наблюдението на лекар. Тъй като кървенето е много често усложнение, ако не може да бъде спряно с лекарства, се използва хирургичен метод (кюретаж).

Лекарство за медицинско прекъсване на бременността

Лекарите използват лекарството Mifepristone или неговите аналози. Той се предлага в таблетки и се приема стриктно, както е предписано от лекаря и под негов контрол. Това лекарство инхибира производството на прогестерон, поради което яйцеклетката, без да получи нейната подкрепа, се отхвърля от ендометриума. След приема на тези таблетки кървенето започва след 1-3 дни и бременността се прекъсва.

За потвърждаване на спонтанен аборт задължително се показва ултразвуково сканиране за 8-15 дни. В някои случаи, когато действието на лекарството не доведе до желания резултат, се извършва вакуумно отстраняване на яйцеклетката.

Мифепристон минимизира производството на прогестерон и яйцеклетката се отхвърля от ендометриума

Тези хапчета имат странични ефекти:

 • кървене е възможно;
 • обостряне на възпалителни заболявания на женските полови органи;
 • главоболие;
 • болка в долната част на корема;
 • гадене.

Жените, които пушат след 35 години, не трябва да пият хапчета. Противопоказанията се наричат ​​още:

 • свръхчувствителност към лекарството;
 • тежки бъбречни и чернодробни заболявания;
 • нарушение на сърдечния ритъм и хипертония;
 • извънматочна бременност.

Възможно ли е да забременеете след медицинско прекъсване на бременността

След манипулацията жените се притесняват дали е възможно да забременеят веднага след медицинско прекъсване на бременността, какви последствия са от значение за тях и колко дълъг е периодът на възстановяване.

Експертите казват, че този метод се различава от хирургичния с щадящ ефект върху лигавицата на матката. Следователно следващата овулация може да настъпи незабавно, тъй като яйчникът, възприемайки тази намеса като нов цикъл, започва да расте следващия фоликул и зачеването може да се случи още в първия цикъл.

Време за възстановяване

Всяко въздействие върху репродуктивната система обаче наранява цялото тяло. Ще отнеме определен период от време, за да се нормализира пълната функция на гениталиите. Според проучването репродуктивната система на жената достига здравословно състояние в рамките на 6 месеца след такава стресова ситуация. Ето колко много лекари препоръчват да се въздържате от зачеване, като използвате контрацептиви през този период от време.

Гинеколозите съветват да се планира бременност след шест месеца от датата на прекъсване и препоръчват този път да се вземат противозачатъчни хапчета

След това трябва да посетите вашия гинеколог, да се подложите на предварителен преглед. Направете ултразвук, ако е необходимо. Наложително е да дарите кръв за хормони, за да сте сигурни, че балансът им се възстановява и не се нарушава.

Трудно е да се отговори дали е възможно да забременеете след медицинско прекъсване на бременността преди 6 месеца, без да се притеснявате за последиците. Всеки организъм е индивидуален, следователно нормализирането на хормоналните нива настъпва при всеки по свой собствен начин. За някои хормоните придобиват естественото си значение още през първия цикъл. Други отнемат месеци преди да се установи равновесието им. Всичко зависи от способността на женските полови органи да се възстановят, след като са преживели това изкуствено въвеждане в обичайния им работен ритъм..

Отзиви след медицинско прекъсване на бременността

След като сте решили да забременеете за кратко време след аборт, трябва да запомните, че рискът от извънматочна бременност или спонтанен аборт се увеличава. Възможно е също:

 • развитие на патология в плода;
 • ниско разположение на плацентата;
 • замразена бременност.

Следователно, ако жената не е използвала контрацепция и забременее по-рано от предписаните шест месеца, тя трябва да се консултира с лекар и да бъде под негово наблюдение дълго време, за да се избегнат нежелани последици и да се запази бременността. Е, ако е нежелателно, тогава е посочен друг медицински аборт. Смята се, че не причинява значителна вреда на здравето и в това има предимство пред хирургичното.

Много жени отбелязват, че след медицинско прекратяване на бременността тялото е получило минимална вреда

Съвети за планиране на бременност

За да помогнете на тялото си да се възстанови от процедурата и да увеличите вероятността от бременност, трябва да нормализирате живота си:

 • посветете 8 часа на сън;
 • водят нормализиран, здравословен начин на живот, спортуват, ходят;
 • изключете алкохола и тютюнопушенето;
 • откажете се от пикантните, сладки, мазни храни, въведете здравословни храни, богати на основни витамини и минерали във вашата диета;
 • избягвайте стреса, не се дразнете с дреболии, настройвайте се в позитивно настроение.
Лекарите съветват в периода на възстановяване след прекъсване да водят здравословен начин на живот, да нормализират съня и да избягват стресови ситуации

Когато се съмнявате дали можете да забременеете след прекъсване на приема на лекарства, отзивите от момичета с подобен проблем ще ви помогнат да разберете истинското състояние на нещата. Коментарите са различни, но повечето се съгласяват, че ако следвате съветите на лекаря, тогава новата бременност ще дойде навреме и ще протече без проблеми..

Колко бързо можете да забременеете след аборт

Аборът е силен стрес за цялото тяло, след който е доста трудно да забременеете. И причината за това са многобройните последици, които се формират по време на умишлено прекъсване на бременността. Възможна ли е бременност след аборт и за възможни усложнения прочетете в нашата статия.

Видове аборти

В медицинската практика има три вида аборт.

Вакуумна аспирация

Може да се прави до 5 седмици. Този метод на аборт се счита за относително безопасен. Същността на манипулацията е, че катетър за еднократна употреба се вкарва в матката през шийката на матката. Той е прикрепен към основното устройство - аспиратор. Благодарение на това устройство в матката се образува равномерно отрицателно налягане. Благодарение на него, оплоденото яйце се ексфолира.

Предимството на този аборт е, че няма нужда да се разширява матката. Освен това лигавицата на матката е минимално засегната, в резултат на което тя може бързо да се нормализира. Може да се извършва амбулаторно.

След като се извърши вакуумната аспирация, жената трябва да отиде на ултразвуково сканиране. Това ще гарантира, че по време на манипулацията се отстранява цялата фетална тъкан..

Медицински аборт

Задайте до 6 седмици. Това е друг относително безопасен метод за аборт. Тази процедура е дори по-проста от предишната. На жената се дава хапче в присъствието на лекар, което води до смърт на плода. Това се постига чрез блокиране на производството на прогестерон.

След 2 дни на пациента се инжектира друго лекарство вагинално, което води до свиване на матката. След това яйцеклетката трябва да напусне тялото. Предимствата на този аборт включват всички същите предимства на мини аборта..

Инструментална

Позволено до 16 седмици. Този вид аборт се счита за опасен, тъй като води до развитие на множество усложнения. За инструментален аборт е необходима обща анестезия. Първо, шийката на матката се разширява, след това стената й се изстъргва с кюрета.

След класически аборт, жената трябва да бъде под лекарско наблюдение в продължение на няколко часа. Ако няма усложнения, тогава жената може да се прибере у дома..

Възможни усложнения

Изкуственото прекъсване на бременността никога не остава незабелязано, тъй като има рязка промяна в хормоналните нива. По време на периода на раждане на дете настъпва пълно преструктуриране на тялото на жената.

Когато бременността е изкуствено прекъсната, тялото трябва незабавно да се върне към предишния си ритъм. Не може да мине без следа - ще има хормонални смущения.

Тази ситуация е възможна при всякакъв вид аборт. Но колкото по-кратък е периодът, през който е извършено изкуственото прекъсване на бременността, толкова по-малко сериозни ще бъдат усложненията..

Бременността след аборт може да доведе до спонтанен аборт. Подобна трагедия се случва поради нарушеното производство на прогестерон. Важно е през първите месеци да се поддържа бременност. За да се предотврати спонтанен аборт, жената трябва да приема хормонални лекарства, предписани от нейния лекар..

Много усложнения възникват след инструментален аборт или аспирация с вакуум, всеки от които има своя собствена тежест.

Ниско разположение на яйцеклетката

След инструментален аборт се нарушава ендометриума, при който яйцеклетката е фиксирана. След изстъргване на ендометриума му е необходимо време за възстановяване. Съществува риск от развитие на белези на мястото на кюретаж.

Различни увреждания на ендометриума, възпаления и белези не позволяват на яйцеклетката да се закрепи, в резултат на което тя търси „по-здрава“ област. Това може да доведе до извънматочна бременност..

Подобно усложнение е изпълнено с адхезия на яйцеклетката в долната част на матката. Поради това вероятността от развитие на фетална хипоксия е висока. Раждането не може да се извърши по обичайния начин - необходимо е цезарово сечение.

Истмично-църковен провал

Това усложнение възниква в резултат на травма на шийката на матката, тъй като тя се разширява по време на аборт. Това усложнение често се появява при жени, които правят аборт след първата си бременност. Възниква поради недостатъчна еластичност на шийката на матката, което затруднява разширяването.

Рискът от нараняване на мускулите е много по-голям, отколкото при втората и следващите бременности. Тогава шийката на матката ще бъде естествено подготвена за разширяване. Но в същото време не бива да се мисли, че по време на втората бременност няма риск да се получи такова нараняване..

Често подобен проблем се появява на 4-5 месец от бременността. Шийката на матката изпълнява редица важни функции през цялата бременност, една от които е защитна. Ако има преждевременно отваряне на шията, тогава яйцеклетката се ексфолира. Оставя матката с кървене. Когато процесът е започнал, вече не е възможно да се спре..

Гинекологът трябва редовно да преглежда жената и да предписва допълнителни изследвания. Ако периодът е дълъг, тогава върху шийката на матката се прилагат шевове или специален пръстен. Благодарение на тях врата може да остане затворена до края на бременността..

Забавен детски растеж

Когато яйцеклетката е успяла да се прикрепи към белега, се образува друга патология. Нарича се фетоплацентарна недостатъчност. Същността му е, че поради наличието на белези под плацентата, тя не получава необходимите кислород и хранителни вещества. Това води до закъснение на детето..

В този случай има голям риск от раждане на малко бебе. Тези бебета са трудни за излизане и липсата на маса води до интензивно лечение. За да диагностицира своевременно патологията, лекарят е длъжен да оценява растежа и развитието на бебето при всяко посещение. Бременната жена трябва да присъства своевременно на ултразвуково сканиране, в резултат на което е възможно точно да се разбере съответствието на ръста и теглото на детето с периода на бременност и развитие.

Ако се установи забавяне на растежа на плода, тогава жената трябва да се подложи на специално лечение.

Резус конфликт

След аборт и спонтанен аборт има възможност за развитие на Rh конфликти, когато пациентът има отрицателен Rh фактор. Това се дължи на факта, че по време на аборт феталните еритроцити проникват в кръвта на съпругата. Това води до активно производство на антитела, чието действие е насочено към спиране на враждебни червени кръвни клетки. Антителата могат да персистират в кръвта на жената за дълго време, а при следващата бременност след аборт с отрицателен Rh ще настъпи остра форма на Rh-конфликт.

За да се предотврати развитието на такава ситуация, трябва да се вземат мерки веднага след аборт. В кръвта на пациента се инжектира анти-резус-имуноглобулиново вещество. Действието му е насочено към унищожаване на еритроцитите на яйцеклетката още преди тялото на майката да даде реакция на тях. В резултат производството на антитела спира. В идеалния случай имуноглобулинът трябва да се инжектира в кръвта на пациента през първите 2 часа след аборта, въпреки че е позволено забавяне до 72 часа.

Разкъсана матка

Поради много силното изтъняване на стените на матката по време на множество аборти, с нова концепция може да се спука. Перфорация може да се наблюдава при извършване на инструментален аборт или при подготовка за аборт във вакуум, когато дълбочината на матката се измерва с маточна сонда.

Като се вземе предвид размерът на пункцията, пациентът може да се подложи на операция за възстановяване целостта на матката или да извърши лечение без операция, когато пункцията е малка.

Въпреки това, колкото и незначителна да е пункцията, в тази област все още се образува белег от съединителна тъкан, който няма същата еластичност като мускула. Така че, поради силно разтягане в тази област, може да се получи разкъсване на матката..

Възможно ли е зачеването месец след аборт

За да бъда честен, това е възможно, но тогава възниква друг въпрос: как ще навреди на вашето здраве? Така че месец след прекъсване на бременността, не трябва да започвате зачеване на дете. Всичко зависи от характеристиките на тялото, или по-скоро от това колко бързо може да се възстанови от претърпения стрес.

Бременност след медицински аборт

Бременност след аборт хапчета може да се постигне за 2 седмици. Но лекарят не препоръчва да се прави това. Това е вредно за здравето. И въпреки че медицинският аборт е щадящ, след него тялото трябва да възстанови теглото си. Гинеколозите съветват жените да използват контрацептиви в продължение на 6 месеца след аборт.

Ако жената въпреки това бърза да забременее, това е изпълнено с развитие на усложнения като спонтанен аборт, извънматочна бременност или забавено детско развитие..

Тест за бременност след аборт

Тестът за бременност не може да се счита за ефективен диагностичен метод. Има голям риск от положителен тест за бременност след аборт. Така че си струва да го правите на всеки 3 дни. Ако след 2 седмици тестът все още е положителен, тогава трябва да отидете на лекар.

Планиране

След изкуствено прекъсване на бременността, бъдещата майка трябва да премине курс на рехабилитация и да премахне съществуващите заболявания и усложнения. Това ще й отнеме около 6 месеца..

Веднага след като курсът на рехабилитационната терапия приключи, ще бъде възможно да се планира бременност. Необходимо е да се уверите, че няма рубеола, херпесен вирус, таксоплазмоза, както и полово предавани болести. Когато планирате бременност след аборт, си струва да приемате витамини. Това важи особено за витамин Е и фолиева киселина.

Бременност след медицинско прекъсване на бременността

Такъв е животът, че не винаги се състои от приятни неща и две ивици, включително тези, не винаги носят радост. Обстоятелствата понякога ни превъзхождат и сега няма да говорим за моралната страна на въпроса - всеки има свои причини и отношенията си с Бог. Следователно няма какво да обсъждаме, правото на избор на човек е най-свещеното. Нека тогава поговорим за тема, която тревожи мнозина - какво е медицински аборт и какво очаква след него..

Смята се, че прекъсването на бременността с помощта на лекарства е нежна процедура за жената, но хормоналните промени, които се случват по време на зачеването и след това ги изкривяват при прекъсване на бременността, нямат най-добър ефект върху здравето. И като резултат - продължително лечение на безплодие или все пак раждането на желаното дете..

Никой не е имунизиран и от двете, а статистиката не се накланя в едната или другата посока, тя казва, че може да настъпи бременност и обикновено Основното е, че лекарите и лекарствата за прекъсване на приемането на лекарства са добри и вие сте информирани как да се държите по време на време и след тази операция.

Възможна ли е бременност след медицински аборт?

Отговорът на този въпрос, както и на въпроса кога е възможно да забременеете след медицинско прекратяване на бременността, е двусмислен, много индивидуален и зависи от много фактори: от здравето на жената, от успешната процедура, от това дали е имало почистване след това и т.н. Следователно отговорът - да или не - е просто невъзможен..

Има трагични примери за по-нататъшно безплодие, което не може да се лекува, има примери за медицински усилия, има много примери за обикновен живот след такова прекъсване и нормално зачеване, последвано от успешна бременност. Ресурсите на всеки организъм са много различни.

Много жени могат да забременеят веднага, когато започне менструалният цикъл, много от тях ще могат да направят това след няколко години. Но е препоръчително да подходите към този въпрос информирани, за да запазите възможността за нормална бременност в бъдеще, така че нека разберем какво съветват експертите.

Време за възстановяване

Ако искате възстановяването ви след медицинско прекъсване на бременността да бъде възможно най-успешно, ще трябва да следвате някои правила:

 • Опитайте се да бъдете спокойни. Моралното бреме може да започне да ви оказва натиск, но всичко вече се е случило, затова се опитайте да се успокоите и да преминете към нещо важно.
 • Възможно е да има болки в долната част на корема, това е естествено, защото все пак сте оцелели, всъщност операцията, но опитайте да успокоите болката с не-спа или нещо много нежно (тук можете да се консултирате с лекар) Сега нямате нужда от сериозни лекарства, тялото вече е отслабено до краен предел.
 • Кърваво отделяне също е възможно за известно време. Помолете Вашия лекар да ви обясни под каква форма това е нормално и под каква форма трябва да подадете аларма.
 • Трябва да възстановите диетата си по отношение на получаването на полезни микроелементи, необходими са мазнини и протеини. Забранете си за това време алкохол, енергийни напитки, кафе, силни чайове и премахнете от дневния ред дори въпроса дали е възможно бременните жени да пият бира.
 • С секс, изчакайте. Сега имате голяма отворена рана вътре и можете по сексуален път да внесете всяка инфекция, която бързо се развива в възпалителен процес, и това може да причини много проблеми, включително безплодие.

Правилата не са толкова сложни, нали? Следователно си струва да се спасите за бъдещия живот и бъдещия нов живот също. Трябва да минат шест месеца, за да се възстанови тялото напълно..

Кога настъпва бременност след медицински аборт?

И още - възможно ли е да забременеете след медицински аборт? Това зависи от способността на отделната жена да възстанови хормоналния фон, който се обърка след прекъсване на бременността. За някои тя се нормализира незабавно и възстановява обичайния менструален цикъл. За други това се случва повече от една година..

И по принцип ново зачеване може да настъпи веднага, след 2-3 седмици, но бременността непосредствено след медицинско прекъсване на бременността е крайно нежелана, предвид невъзможността за толкова кратко възстановяване на тялото. Следователно може да се получат спонтанни аборти..

Според медицинските параметри (времето на стабилизиране на хормоналния фон и менструалния цикъл), жените, преживели медицински аборт, могат да заченат дете през първите три месеца. Но се случва, че тялото след това време не може да се възстанови. Цикълът изостава, отделянето става много обилно и е необичайно болезнено. Това се нарича хормонално нарушение, усложнение, което не е необичайно след всякакви прекъсвания и лекарства, включително.

В този случай началото на бременността е непредсказуемо, поне докато цикълът се нормализира. Но няма нужда да чакате със скръстени ръце, докато той дойде, трябва да посетите лекар, да вземете необходимите тестове и да се подложите на прегледи в препоръчаните периоди.

Планиране на бременност след медицински аборт

Би било идеално, спазвайки всички правила, да възстановите тялото си и да мислите за контрацептиви до момента, в който всичко върви добре и сте готови за ролята на бременна жена първо, а след това на любима майка..

И тук компетентната подготовка за бременност ще играе голяма роля. Отново помислете за това не по-рано от шест месеца след медицински аборт. След като стигнах до тази мисъл, е необходимо:

 • Заедно с бащата на нероденото дете внимателно изследвайте за урогенитални инфекции, преминете тестове за СПИН, сифилис, ХИВ, хепатит, херпес, както и хормони, ендокринология, подложете на необходимия ултразвук.
 • Жена да се подложи на сериозен преглед от гинеколог, ако той идентифицира проблеми, по-добре е да ги отстрани предварително, отколкото по време на бременност.
 • Премахнете лошите навици от живота си.
 • За да лекува всички заболявания, включително хроничните, тялото трябва да стане силно, защото ще трябва да работи за двама.
 • Отидете на здравословен начин на живот (в същото време ще станете по-здрави) и правилно балансирано хранене.
 • Премахнете всякакви шансове за заразяване с вирусно или инфекциозно заболяване.
 • Вземете основни витамини и фолиева киселина.
 • Не изпитвайте прекомерна физическа активност, но не забравяйте да се включите в изпълними тренировки - плуване, фитнес, колоездене, поне дълги разходки.
 • Не бъдете нервни, създайте приятелска и позитивна среда наблизо.

Ако е извършен медицински аборт поради сериозни медицински проблеми (трудни заболявания при майката, замразена бременност, нещо друго), тогава прегледът трябва да бъде особено задълбочен и специфичен.

Бременност след медицински аборт

Ако бременността след медицинско прекъсване на бременността е настъпила в рамките на един месец, е необходимо спешно да се консултирате с лекар, така че той да извърши задълбочен преглед и да изключи ектопичното закрепване на яйцеклетката, както и да предпише всички необходими прегледи и да Ви наблюдава през първия триместър седмично и след това толкова често, колкото той ще препоръча. В същото време трябва незабавно да насочите вниманието си към нероденото дете и да го направите, за да му осигурите всички вещества, необходими за развитието сега и да станете опора и защита за него..

Ако времето е минало, тялото е дошло на себе си, вече е наблюдавано стабилно възстановяване на нормалния менструален цикъл и хормонални нива, тогава можем да кажем, че тялото толерира нова бременност.

Ако медицинското прекъсване е било сложно, съществуват рискове от ранен спонтанен аборт и ранно раждане преди датата на падежа. Ако медицинският аборт е преминал с по-нататъшна инфекция на матката, това може да провокира плацентарна недостатъчност и в резултат на това фетална хипоксия. Тогава ходът на бременността ще зависи от много причини, както и от нейното спазване на препоръчаните от гинеколога условия на бременност през цялата бременност..

Медицинският аборт, разбира се, не е присъда. Основното нещо е да вярвате и да правите всичко възможно, за да коригирате тази ситуация и да направите здраво бебе.

Отзиви след медицинско прекъсване на бременността

Диана: „Съпругът ми пие силно и аз си помислих, че в такива ситуации детето ми няма да се роди здраво. И тогава ще видим. Направих медицински аборт, мина добре, два месеца по-късно отново бях бременна. И отново не бях подготвен. Сега не знам какво да правя. Но сега със сигурност не мога да родя, ще направя следващото. Това, разбира се, е непоносимо, но такава е нашата женска съдба. Ако бях мислил за защита по-рано... И ме беше срам да попитам гинеколога. Така че, със сигурност ще говоря с лекар, има хапчета, има толкова много неща. А вие момичета, разберете, не се шегувайте с това. "

Тоня: „Аз съм само на 19 и със съпруга ми наистина искахме дете, въпреки че не го планирахме, както го описахте, но сме млади, мислехме, че ще родим без проблеми. Но не. Диагностицирана е с поликистозна болест на яйчниците и е оперирана преди бременността. И тогава две ивици и бяхме толкова щастливи. Но на 6 седмици плодът замръзна. Трябваше да направя медицински аборт. Всичко мина добре, без инфекции, без възпаление, дори без почистване. Цикълът се нормализира почти веднага. Ние просто мислим какво да направим по-нататък, за да не се повтори това. "

Анастасия: „Нямах индикации за прекъсване, решихме да живеем за себе си, въпреки че вече бяхме на 27. Имах медицински аборт и също се зарадвах, че веднъж завинаги няма нищо. Тогава се защитихме, съпругът ми е много добър, той се грижи за здравето ми. И една година по-късно спряха, а след това - изненада. Бременност не настъпва. Вече минаха три години. Сега се лекуваме. Не знам докъде ще доведе това. Вече плача хитро, а мъжът ми се притеснява. Така е, момичета. "

Съвети за планиране на бременност

Тук няма нищо сложно, просто вземете под внимание няколко съвета какво точно трябва да направите:

 • Седнете и помислете за всичките си заболявания: детски болести като рубеола, морбили. Не забравяйте да анализирате дали и към какво сте алергични.
 • Изследвайте се за токсоплазмоза. Не слушайте тези, които казват, че това важи само когато имате домашни любимци. Дори и да не, бихте могли да вземете нещо от приятел, от съсед. Не бива да се шегувате с това, всеки месец рискът ще бъде по-голям и в крайна сметка ще бъде над 50%. Освен това, ако планирате да забременеете, тогава определено не трябва да имате животни в този момент..
 • Разберете кръвната група на вашия и бъдещия татко, както и резус факторите. Често при здрави родители поради Rh фактора зачеването не се случва. Ако имате отрицателен резус, ще трябва да посещавате лекаря много по-често..
 • Трябва сериозно да се занимавате с полагането на тестове. Не забравяйте не само думата „на гладно“, но и факта, че сокът, чаят, кафето също са храна и след последното хранене трябва да минат поне 8 часа (случва се, че повече, лекарят трябва да предупреди за това).
 • Няколко месеца преди зачеването си струва да прочистите тялото от токсини и вредни вещества, което означава да не пиете, да не ядете бърза храна, да не пиете енергия.
 • В този случай мъжът също трябва да направи всичко това, защото двама участват в процеса на зачеването, което означава, че двама трябва да подготвят тялото си за това.
 • Момичетата не могат да се подлагат на диети, това изобщо не е най-доброто време за битка с килограми. По-добре изберете нормална диета, говорете с диетолог и отбележете: няма мазни диетолози, тези специалисти знаят добре как да се хранят нормално и вкусно, без да наддават на тегло.
 • Ако решите да заченете дете през зимата, когато има естествена липса на витамини в организма, трябва да приемате изкуствени витамини за бременни жени, но не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар преди това. Фактът, че сестра ти пиеше тези и това й помогна много, не се брои, ти си различен.
 • Обърнете внимание на курсовете, сега има достатъчно от тях, за да подготвите жената за раждане. Курсовете изобщо не са скучни, там ще общувате със същите момичета, ще обменяте проблеми и опит в решаването им, ще присъствате на обучения, те ще ви подканят да упражнявате или дори да ги провеждате. И не мислете, че курсове съществуват само за бременни жени, има и за тези, които искат и ще станат майка..

Видео

Още веднъж за аборта на наркотиците, последствията и начина на живот след него.

Бременност след медицински аборт

Прекъсването на бременността в ранните етапи с помощта на антигестогенни лекарства, които потискат ефекта на основния хормон на бременността прогестерон, се нарича медицински аборт. Въпреки факта, че този метод се счита за най-щадящия за женското тяло, има определени трудности при бременност след аборт по медицина и раждане на здраво дете..

Специално вещество, мифепристон, съдържащо се в лекарства за медицински аборт, насърчава ексфолирането на ембрионалните мембрани от стените на матката, убивайки ембриона. След определено време се приемат лекарства, съдържащи простагландини, които подобряват работата на маточните мускули и изтласкват яйцеклетката от маточната кухина. Според статистиката, медицинският аборт при 95-98% завършва с аборт. Но след медицински аборт можете да забременеете по-бързо, защото:

 • Методът не включва хирургическа интервенция и стените на матката не са увредени;
 • Менструалната функция се възстановява в рамките на календарната времева рамка, или по-скоро 28-30 дни след процедурата;
 • Прекъсването се използва в ранните етапи, когато все още не са настъпили значителни хормонални промени в тялото на жената.

Всяко женско тяло е индивидуално и скоростта на възстановяване на хормоналните нива, нарушена от изкуствена намеса, влияе върху вероятността да забременеете след медицински аборт. Някои жени могат да забременеят почти веднага, докато други отнемат година до няколко години. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че е необходимо да се позволи на тялото да се възстанови и внимателно да се предпазва в продължение на шест месеца. След такава почивка и възстановяване вероятността за нормално протичане на следващата бременност ще се увеличи значително..

Непланирана бременност след медицински аборт

В случай на непланирано зачеване скоро след медицински аборт, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар и да се подложите на пълен медицински преглед. Понякога може да се наложи продължително проследяване в стационар, за да се поддържа бременността.

Усложнения и рискове от бременност в рамките на кратко време след процедурата за медицински аборт:

 • Появата на извънматочна бременност;
 • Риск от спонтанен аборт;
 • Ниска плацентация;
 • Различни малформации на плода, забавяне в развитието му;
 • Rh сенсибилизация, ако жената има отрицателен Rh фактор;
 • Избледняване на яйцеклетката.

Такива рискове са свързани с факта, че тялото на майката е отслабено и не е в състояние да осигури всичко необходимо за растежа и развитието на плода. Необходимо е и ранно посещение при гинеколог в случай на такава бременност, за да се идентифицира извънматочна бременност, ако яйцеклетката е фиксирана извън маточната кухина.

Успешно планиране на бременността след медицински аборт

За да забременеете след медицински аборт с минимален риск от усложнения за нероденото дете и здравето на майката, трябва да се спазват следните препоръки:

 • В рамките на шест месеца използвайте надеждни методи за контрацепция, след този период жената трябва да премине пълен медицински преглед заедно с бъдещия баща на детето. Особено важно е да се съсредоточи върху анализа на хормоналните нива и идентифицирането на урогенитални инфекции, които често са резултат от медицински аборт;
 • Придържайте се към здравословен начин на живот и се отървете от лошите навици, отслабнете;
 • За излекуване на съществуващи огнища на хронични инфекции, за избягване на бактериални и вирусни сезонни инфекции;
 • Хранете се рационално, като осигурявате на тялото всички необходими витамини и минерали, в резултат на което производството на хормони, които отговарят за зачеването, естроген и прогестерон се нормализират;
 • Опитайте се да избягвате преумората и стреса.

Придържайки се към тези съвети, една жена значително увеличава вероятността бременност след медицински аборт да дойде без проблеми и да протече благоприятно..

Бременността след медицински аборт не се прекратява

Вероятността за поддържане на бременност след медицински аборт е малка, само 4-5%, но съществува и е необходимо да се знае за последиците, ако жената откаже да направи втори аборт и реши да запази бременността.

При груба медицинска намеса по време на нормална бременност, на етапа на формиране на плода, хормоналният фон се нарушава и има голяма вероятност за вродени дефекти на плода. Според медицинската статистика рискът от вродени аномалии след употребата на мифепристон, ако бременността не бъде прекъсната и жената откаже да използва други методи за прекъсване, е по-малко от десет случая на хиляда раждания. Но дори и за такъв минимален шанс за тератогенен ефект на лекарството, всички жени, които ще поддържат бременност след неуспешен медицински аборт, трябва да бъдат предупредени. Задачата на лекаря е да обясни на жените, които решат да прекъснат бременността с помощта на хапчета, за необходимостта от хирургично почистване след неуспешен медицински аборт.

Открихте грешка в текста? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Бременност след медицинско прекъсване на бременността

Бременността не винаги е планирана и желана. В някои случаи раждането на дете не е част от плановете на жената и тя решава да прекъсне бременността. Медицинският аборт е признат за един от най-безопасните и ефективни методи за ранно прекъсване на бременността. Как абортът засяга здравето на жената и възможно ли е да забременеете след изкуствено прекъсване на бременността?

Главна информация

Медицинският аборт е прекъсване на бременността с лекарства. Този метод е признат за най-безопасен за здравето на жената. След медицинско прекъсване на бременността, тялото се възстановява възможно най-скоро. Ето защо медицинският аборт е особено популярен като най-щадящия метод за решаване на проблема с нежеланата бременност..

За разлика от хирургичния аборт, медицинският аборт не изисква разширяване на цервикалния канал и намеса в маточната кухина. Използването на лекарства води до факта, че яйцеклетката се ексфолира от стените на матката и излиза навън поради свиването на миометриума. След пълен аборт в маточната кухина не остават елементи на яйцеклетката и ендометриумът бавно се възстановява, увеличавайки слой по слой до нов цикъл.

Медицинският аборт не винаги върви добре. След манипулация могат да се развият усложнения, които предотвратяват настъпването на нова бременност:

 • нарушение на менструалния цикъл;
 • задържане на части от яйцеклетката;
 • маточно кървене;
 • непоносимост към наркотици.

Медицински аборт се извършва до 6 акушерски седмици (42 дни от датата на последната менструация). На по-късна дата е възможно само хирургично прекъсване на бременността. След извършения аборт състоянието на матката задължително се оценява с помощта на ултразвуково сканиране. В някои случаи дори при правилна процедура елементите на яйцеклетката остават в маточната кухина. В този случай жената се подлага на хирургичен аборт, за да премахне всички оставащи части на ембриона..

Кога настъпва бременност след медицински аборт??

След неусложнено медицинско прекъсване на бременността репродуктивната функция на жената практически не страда. Ендометриумът расте през следващия цикъл и овулацията може да настъпи 2 седмици след аборта. Ако моментът на освобождаване на яйцеклетката от яйчника съвпадне с незащитен полов акт, жената може да забременее отново. Такава бременност има всички шансове да оцелее и след 9 месеца жената ще може да роди дете. За разлика от това, бременността, която настъпва месец след конвенционален хирургичен аборт, най-често се прекъсва рано.

Повечето жени, които са направили медицински аборт, са плодородни през следващите три месеца. Това е времето, необходимо за възстановяване на ендометриума. През този период менструалният цикъл се стабилизира и хормоналният фон се нормализира. Много жени, които са принудени да се подложат на медицински аборт по медицински причини, решават да имат нова бременност 3-6 месеца след процедурата..

Случва се след скорошен аборт менструалният цикъл на жената да не се нормализира за дълго време. Менструациите идват по различно време, стават оскъдни или, обратно, необичайно тежки и болезнени. Хормоналните смущения са често срещано усложнение на медицинския аборт. В този случай нова бременност може да не настъпи в продължение на 6-12 месеца или дори повече..

Не всички жени решават да станат майка веднага след медицински аборт. Могат да минат години преди нова бременност. Трудно е да се оцени въздействието на медицинския аборт в този случай. Ако въпреки всички усилия нова бременност не настъпи, трябва да бъдете прегледани от гинеколог.

Планиране на бременност след медицински аборт

Експертите съветват да се мисли за нова бременност не по-рано от 3 месеца след медицински аборт. През това време тялото на жената има време да се подготви за раждането на дете. Важно е през определеното време менструалният цикъл да се възстанови и да не се провали..

През първите три месеца след прекъсване на бременността трябва да използвате надеждна контрацепция. Много жени избират комбинирани орални контрацептиви (КОК). Тези лекарства блокират процеса на овулация и предотвратяват узряването на яйцеклетката и напускането на яйчника. Правилното използване на КОК не само изключва нежелана бременност, но също така стабилизира хормоналния фон след аборт. На фона на отнемането на наркотици много жени успяват да заченат дете през първия цикъл.

Препоръчителните прегледи преди планиране на нова бременност включват:

 • Ултразвук на тазовите органи;
 • преглед за урогенитални инфекции;
 • хормонален профил;
 • консултации на тесни специалисти.

Преди да планирате нова бременност, трябва да бъдете прегледани от гинеколог. Това важи особено за жени, които са правили аборт преди много години. Безупречно се предписва ултразвук на тазовите органи. Ако се установят някакви проблеми, трябва да започнете да ги лекувате предварително, в противен случай ще бъде доста трудно да издържите и да родите здраво дете навреме.

След медицинско прекъсване на бременността рискът от вътрематочна инфекция е минимален, но не може да се изключи напълно. Вероятността от инфекция се увеличава, ако след аборт жената не може да издържи предписаните 21 дни сексуално въздържание. Мудното възпаление в матката може да доведе до бъдещо безплодие. Вътрематочната инфекция увеличава риска от извънматочна и регресивна бременност и ранни спонтанни аборти.

През първите 3 месеца след аборт жената трябва да се грижи за здравето си. С настъпването на нова бременност тялото трябва да е напълно готово за раждане на дете. Как да помогнете на тялото си да се справи с двойния стрес?

 1. Прием на фолиева киселина за предотвратяване на малформации на плода.
 2. Прием на мултивитамини (през зимата и пролетта).
 3. Балансирана диета.
 4. Адекватна физическа активност (фитнес, ходене, колоездене, плуване в басейна).
 5. Отхвърляне на лоши навици.
 6. Създаване на подкрепяща и приятелска атмосфера около вас.

Ранен аборт се прави не само по искане на жената, но и по медицински причини. Причината за прекъсване на бременността може да бъде анембриония, смърт на ембриона или сериозно заболяване на майката. В този случай, преди да планирате зачеването, трябва да се подложите на преглед и лечение от специалист. До пълно възстановяване не забравяйте за надеждна контрацепция..

Бременност след медицински аборт

В повечето случаи бременността след медицински аборт протича достатъчно добре. Ако процедурата е протекла без усложнения и хормоналният фон е възстановен, няма предпоставки за появата на проблеми по време на нова бременност. Въпреки това, жените, които са направили аборт, трябва да бъдат под медицински контрол до самото раждане. Обхватът на изпитите не се различава от стандартната схема.

Проблеми с настъпването на нова бременност могат да възникнат, ако медицинският аборт е бил сложен. Менструални нарушения, хормонален дисбаланс - всичко това може да доведе до различни здравословни проблеми. Жените, които са имали сложен аборт в миналото, са по-склонни да направят спонтанен аборт в началото на бременността. Не е изключено преждевременно раждане до 36 седмици.

Ситуацията се влошава, ако по време на медицинския аборт не всички части на яйцеклетката се освободят от матката. В този случай се извършва вакуумна аспирация на ембриона и неговите мембрани с допълнително кюретаж на маточната кухина. Процедурата е доста травматична и не всички жени успяват да се възстановят бързо след нея. Хроничният ендометрит, който може да причини безплодие, е често усложнение на хирургичния аборт. Сложният аборт също увеличава риска от множество ранни спонтанни аборти..

Медицинският аборт, провокирал инфекция на матката, може да причини плацентарна недостатъчност и естествена фетална хипоксия. Възможно е развитие на многоводие и инфекция на детето. Ходът на раждането ще зависи от общото състояние на жената и детето през цялата бременност..

Медицинският аборт не е присъда за жена. Дори ако след процедурата се развият усложнения, в бъдеще е възможно раждането на здраво дете. С подходяща рехабилитация зачеването и раждането на бебето могат да преминат без никакви проблеми. Точни препоръки за подготовка за нова бременност можете да получите от гинеколог по време на лично посещение..