Раждането е сложен и постепенен процес. Понякога се случва, че бебето е само малка част от това, което бъдещата майка трябва да изтърпи.

Доста често гинекологът предписва почистване на матката след раждане. Пациентите са уплашени и се чудят защо е необходимо това. Тук обаче не всичко е толкова просто. Тази процедура се извършва, ако плацентата е отделена на парчета или изобщо не излиза от маточната кухина.

За някои жени е достатъчно да се стимулират мускулните контракции с окситоцин или други хормони, за да се освободи последикът. В останалото няма нищо по-разумно от това как да се извърши вакуум или ръчно изстъргване.

Какви могат да бъдат последствията след почистване на матката?

Процесът на остъргване на мускулния орган на жената е доста сложен. Лекарят го извършва почти сляпо. В същото време не е възможно да се използват камери, които да показват изображение на вътрешни органи на монитора..

Ето защо понякога възникват неблагоприятни последици, а именно:

 • инфекция;
 • развитие на възпалителния процес;
 • ендометрит;
 • хематометър;
 • обостряне на хронични генитални заболявания;
 • обилно кървене.

Обикновено след такава операция се забелязва зацапване в рамките на 5-7 дни. Ако обаче те продължават по-дълго от определения период и в същото време стават все по-богати, това е причина за тревога.

Ако пренебрегнете тези признаци и не отидете на гинеколог, в резултат на това можете да загубите възможността да имате деца. Неизлекуваният навреме ендометрит или хематометър често стават причина за пълното хирургично отстраняване на матката. Можете да избегнете негативни последици. За да направите това, когато се появят първите симптоми, показващи неизправност, свържете се с Вашия лекар.

Боли ли почистването?

В медицината няма напълно безболезнени процедури. Това е безспорен факт. Въпреки това, не напразно са измислили упойка. Процесът на остъргване протича под местна или обща анестезия. Без това жената не може да понесе подобна манипулация с вътрешните си органи..

Ако лекарят види от резултатите от ултразвука, че кюретажът може да се извърши под местна упойка, тогава той го прави. В същото време жената все още изпитва известен дискомфорт. Като правило всичко зависи от прага на чувствителност. Ако е висок, пациентът ще бъде леко наранен. Когато прагът на болката е нисък, практически няма дискомфорт.

Ако гинекологът открие сериозни щети, когато е необходимо да се извърши вакуумно инструментално кюретаж, тогава той предписва обща анестезия. В това състояние жената се освобождава от необходимостта да понася болка и дискомфорт. Няма да има болезнен шок. След събуждане обаче пациентът все още ще усети, че е направена интервенция. Долната част на корема може да боли, дърпа. Субфебрилна телесна температура се поддържа няколко дни след почистване.

Когато процедурата се извършва без упойка?

Много жени мислят с ужас за предстоящото почистване. Те колоритно и подробно представят как лекарите ще им се подиграват. Струва си обаче да си припомним, че това е 21 век. Никой няма да се подиграва на хората. Издържането на кюретаж на матката без упойка е изключително трудно психически и физически.

Ако по някаква причина е невъзможно да се направи обща анестезия, тогава те прибягват до местни анестетици. Не може да бъде:

 • сметана;
 • гелове;
 • инжекции с лидокаин;
 • спрейове.

В никакъв случай тази операция не трябва да се извършва без упойка. Лекарите просто нямат право да правят това. Не се страхувайте, ако лекарят не е предписал обща анестезия. Преди почистване на матката, не забравяйте да анестезирате с други местни лекарства. В този случай болката се усеща, но тя не е толкова силна, че да трепери и потрепва.

С правилната психическа нагласа подобна намеса може да се толерира. Това не е коремна операция без анестезия, а обикновен кюретаж. Така че не се притеснявайте напразно. Гинекологът знае какво и как да прави.

Как се прави изстъргването?

Изстъргването се извършва с помощта на специални инструменти: ръка или вакуум.

И в двата случая горният вътрешен слой на матката се отстранява заедно с парчета от плацентата или цялата плацента. Това се прави с цел да се предотврати развитието на възпалителния процес в родовия канал..

Не е необходимо да се притеснявате, че ендометриумът ще се възстанови повече. В рамките на месец след изстъргването расте нов защитен слой.

Почистването на матката се извършва под обща или местна упойка. Жена седи на гинекологичен стол, прави й упойка, гениталиите се третират с йод и 50% алкохолен разтвор за дезинфекция. Когато анестезията работи, лекарят започва почистване. С помощта на специални инструменти той изстъргва всичко ненужно от матката. В края на процедурата жената се прехвърля в болницата, където се подлага на рехабилитация през следващите няколко дни.

Почистване с вакуум: отличителни черти

Според някои лекари този вид изстъргване е по-безопасен. Това обаче носи и повече болка на пациента. Ето защо почистването с вакуум се извършва под обща анестезия и нищо друго..

Плацентата се изсмуква от маточната кухина с помощта на специално устройство, което наподобява прахосмукачка по своя механизъм на действие. Разбира се, това сравнение е малко пресилено, но устройството за вакуумно почистване засмуква съдържанието на матката в себе си заедно с горния слой на ендометриума.

След такова остъргване лекарят трябва да обработи вътрешността на матката с антибактериален разтвор, за да избегне инфекция и инфекция. Освен това на жената се предписва курс на антибиотици, който ще предотврати развитието на широко възпаление на матката и придатъците..

Ръчно почистване след раждане

Такова изстъргване се различава от версията с вакуумен инструмент само по формата и механизма на действие на устройството за операцията. Обикновено този вид интервенция се извършва с помощта на инструмент, който има заоблен контур в края..

По този начин всички чужди тела, които са в матката, се улавят и отстраняват. След ръчно почистване лекарят винаги предписва антибиотици и за известно време жената трябва редовно да посещава гинеколога. Това ще спести пациента от негативни последици и усложнения..

Кюретаж след цезарово сечение

Ако раждането не е било естествено, тогава плацентата се отстранява по време на цезарово сечение. След това в повечето случаи няма усложнения..

Въпреки това, понякога има ситуации, когато лекарят пропусна няколко парчета от плацентата. Това е пряка причина за назначаването на остъргване. Коя форма на процедурата е най-подходяща само за лекаря.

Според съвременната статистика обаче предпочитанието се дава на вакуумния метод. Пациентът се поставя в краткосрочна обща анестезия и се извършва кюретаж, който продължава не повече от 20 минути.

Прегледи на родилки

Статистиката показва, че изключително рядко пациентите изпитват усложнения или негативни последици от почистването. Всички жени обаче са индивидуални. За всяка родилка, която се нуждае от тази процедура, процесът протича напълно различно. Някои хора се оплакват, че операцията е била изключително болезнена. В някои случаи жените казват, че почистването е по-болезнено от раждането..

Има и такива пациенти, за които почистването не е донесло особен дискомфорт. Те твърдят, че внимателните действия на гинеколога и неговият опит по този въпрос са ключът към комфорта и безболезнеността на родилката. Освен това, според прегледите може да се заключи, че остъргването не трае дълго (около 20 минути), така че болката бързо преминава.

Кюретаж след раждане

Как и защо остъргване на матката след раждане

Процедурата за остъргване на маточната кухина след раждане в ранния следродилен период е доста опасна. Но обикновено под това име жените имат предвид ръчно почистване на матката от лекар или аспирация с вакуум - по-малко опасни манипулации. Инструментално кюретаж на матката се извършва в изключителни случаи и обикновено по-късно, когато шийката на матката е затворена. Кюретажът след раждането е по-характерен за късния следродилен период и се извършва с цел отстраняване на плацентарния полип от матката. Но първо нещата първо.

Раждането се състои от три периода: когато шийката на матката се отвори по време на раждането, бебето се ражда и третият е раждането на плацентата. Обикновено третата фаза на раждането е най-бързата и безболезнена. Плацентата, заедно с остатъците от мембраните и пъпната връв, се ражда най-често 15-20 минути след бебето. По-рядко след 30-40 минути. Ако този процес е възпрепятстван, остъргването или почистването на матката след раждането не се извършва веднага. На жената може да се даде окситоцин, за да предизвика свиване на матката и раждане на плацентата. Още по-лесно е да прикрепите бебето към гърдата или ако това не е възможно да стимулирате зърната. Това също ще доведе до подобряване на контрактилитета на матката. Ако всичко друго се провали, лекарят трябва да се намеси..

Как се прави кюретаж след раждане - със или без облекчаване на болката? Както писахме по-рано, говорим за ръчно почистване на матката, по-точно за ръчно отделяне на плацентата, плътно прикрепена към стената на матката. В този случай обикновено се прави обща анестезия - интравенозно или маска. Рядко, когато се извършват манипулации без анестезия. Лекарят, през напълно отворената шийка, влиза в нейната кухина и внимателно отделя плацентата. Ако всичко друго се провали, започва обилно кървене - може да възникне спешно състояние, при което е необходимо да се екстирпира матката - т.е. да се отстрани хирургически органът.

Последиците от остъргването на маточната кухина след раждането могат да бъдат трагични, ако се появи силно кървене, което не може да бъде спряно. Ето защо лекарите се опитват да правят всичко възможно най-внимателно и без използването на медицински инструменти..

Веднага след раждането на плацентата лекарят и акушерките я изследват за цялост. Ако има подозрение, че не се е отделил напълно, няма достатъчно лобула, лекарят обикновено решава незабавно да изследва маточната кухина и да я почисти.

След раждането на плацентата, естествено или с помощта на лекар, върху корема на жената се поставя пакет с лед, така че матката да продължи да се свива добре и кървенето леко да намалее. И след това, в рамките на 3 дни, инжекциите с окситоцин се правят 2 пъти на ден. В родилния дом лекарите внимателно наблюдават състоянието на коремчетата на майките. Те се интересуват дали матката е болезнена, колко бързо се свива (намалява по размер). На 3-5-ия ден след естественото раждане може да се извърши ултразвуково сканиране. И ако според резултатите от него е ясно, че в матката са се натрупали много секрети и те най-вероятно пречат на матката да се свива добре и служат като място за размножаване на патогенни бактерии, се предписва остъргване на съсиреци след раждането от маточната кухина, но по-често вакуумна аспирация, която може да се извършва в малка операционна зала, не изисква в този случай упойка и присъствието на анестезиолог.

Трябва да се отбележи, че този проблем често се появява след раждането на голямо дете, след многоплодна бременност, ако жената е родила много, тъй като матката е преразтегната и не може да се възстанови достатъчно бързо, което заплашва с ендометрит - възпалителен процес. Ако след раждането е имало остъргване, периодът от време, до колко се отделя отделянето, може да бъде намален, което ще има положителен ефект върху здравето на жената.

Но има ситуации, когато жената е изписана от болницата здрава, с добър ултразвуков резултат и след няколко седмици телесната й температура се повишава, започва маточно кървене. Това обикновено показва, че в матката се е образувал плацентен полип. Болезнено ли е да се прави кюретаж на матката доста дълго време след раждането? Да, тъй като шийката на матката вече е затворена и е необходимо да се разшири инструментално. Обикновено в този случай се прави обща интравенозна анестезия. По-рядко локална анестезия, ако общата анестезия не е подходяща по някаква причина.

Процедура за почистване след цезарово сечение

Почистването след цезарово сечение се извършва, когато няма свиване на матката, натрупване на секрети в нейната кухина. Може да се извърши чрез вакуумен метод или ръчно, често 2-3 дни след хирургично раждане, се предписва промивка - измиване на кухинния орган с антисептични разтвори.

Възстановяването след почистване се извършва в рамките на 2 седмици, но жената трябва да следва препоръките на лекарите още 1-3 месеца. Това ще избегне развитието на усложнения и сериозни последици в бъдеще..

Какво означава почистване след цезарово сечение?

Почистването след цезарово сечение се извършва с лохиометър - натрупване и забавяне в следродилния период на секрети (лохии), които представляват смес от слуз, кръв и продукти на разпадане на органични структури. Състоянието провокира увеличаване на органа на кухината, повишаване на общата телесна температура на жената, изразен синдром на болка с локализация в долната част на корема.

Лохиометърът се развива на фона:

 • пилинг лигавица на матката;
 • натрупване на кръвни съсиреци, които причиняват запушване на цервикалния канал;
 • извивания на матката в областта на нейната шийка.

Но най-често такова състояние, което изисква почистване, се развива с лоша контрактилитет на матката, както и с продължителна почивка на леглото на жената и нейната тежка физическа слабост - точно последното често се регистрира в периода на рехабилитация след цезарово сечение.

Винаги ли го правят

Почистването след цезарово сечение не винаги се извършва, дори ако има предпоставки за манипулация. Първо, лекарите се опитват да възстановят контрактилната функция на матката с лекарства - по-специално родилката се инжектира интрамускулно с окситоцин. Това лекарство провокира силно свиване на органа, което води до намаляване на размера му, освобождаване на останалите съсиреци.

Лекарят със сигурност ще се интересува от количеството на изписванията на младата майка и тяхното естество и преди изписването от болницата ще предпише ултразвуково изследване на матката, за да определи необходимостта от кюретаж.

Рядко извършването на манипулации след хирургично раждане се дължи на факта, че гинекологът извършва почистване директно по време на операцията - ръчно почиства стените на органа и кухината му от остатъците от плацентата, като има възможност да изследва внимателно всичко и да се увери, че няма органични продукти.

И ето повече за това защо ендометритът се появява след цезарово сечение.

Как да се избегне

Можете да избегнете необходимостта от почистване на матката след цезарово сечение с определени превантивни мерки:

 • прилагане на бутилка с топла вода с лед в долната част на корема в продължение на няколко часа след операцията, със задължителни почивки;
 • задържане в легнало положение 2-3 пъти на ден по няколко минути с последващо увеличаване на това време;
 • назначаването на лекарствена терапия - спазмолитици за отпускане на маточния фаринкс, антибактериални лекарства за предотвратяване развитието на инфекция, утеротоники за активиране на маточната контракция.

Ако в рамките на 2-3 дни, когато се спазват всички препоръки, лекарят не забележи никаква положителна динамика, тогава се предписва ръчно или вакуумно почистване, в някои случаи се извършва промивка на органи.

Ръчна техника за извършване на прочистване на матката след цезарово сечение

Ръчното почистване на матката след цезарово сечение се извършва по ясен алгоритъм:

 1. Жената е на гинекологичния стол. Тя получава обща анестезия или локална анестезия чрез инжектиране на упойка в шийката на матката.
 2. След 10-20 минути лекарят третира външните полови органи с антисептици (по-често това е алкохолен разтвор на йод).
 3. Веднага шийката на матката се лекува с алкохол, но първо се улавя със специален хирургически инструмент и леко се придърпва към себе си - така „полето на работа“ се разкрива на лекаря.
 4. В цервикалния канал се вкарват дилататори - отваря се достъпът до маточната кухина.
 5. Със стерилна кюрета лекарят премахва кръвни съсиреци от органа, остатъците от плацентата (ако има такива).

Процедурата за почистване на матката продължава 15-30 минути, след което жената се отдалечава от упойката - съвременните лекарства осигуряват нежен изход от състоянието без странични ефекти под формата на гадене, повръщане, замайване.

Промиване

Понякога ръчното почистване се заменя с процедура за измиване на матката, в медицината се нарича промивка и се счита за по-щадяща за жената. За цялостно почистване на органната кухина от съсиреци и плацентарни остатъци, манипулациите се извършват в рамките на 3-5 сесии и започват един ден след оперативно раждане. След цезарово сечение се извършва промивка, като се използва само един метод:

 1. Жена ляга на гинекологичен стол.
 2. Лекарят извършва локална анестезия на шийката на матката.
 3. Шийката на матката се излага с помощта на гинекологични огледала.
 4. В маточната кухина се вкарва гумен катетър.
 5. Антисептичен разтвор се инжектира в органа с помощта на интравенозната система.
 6. Цялото съдържание напуска кухината чрез гравитация.
Промиване на маточната кухина след цезарово сечение

Има аспирационен лаваж, но той включва използването на електрически аспиратор и работата му може да повлияе неблагоприятно на процеса на заздравяване на конците след цезарово сечение. Следователно този метод е непрактично да се прилага.

Вакуумно почистване след цезарово сечение

Вакуумното почистване след цезарово сечение се счита за щадящ метод за решаване на проблема, тъй като лекарите успяват да минимизират риска от травма на цервикалния канал, самия орган и ендометриума. Манипулацията се извършва, както следва:

 1. Жената е на гинекологичен стол, външните й гениталии се третират с антисептик.
 2. С помощта на гинекологичен спекулум шийката на матката се излага и гинекологът извършва местна упойка.
 3. Аспирационна тръба се вкарва в кухината на органа през цервикалния канал.
 4. Вакуумното оборудване се включва, лекарят започва бавно да върти тръбата в матката - събира съсиреци, слуз и кръв.
Вакуумно почистване след цезарово сечение

Както ръчно, така и вакуумно почистване на матката след цезарово сечение може да се извърши 3-5 дни след раждането - точно през този период гинекологът прави ултразвуково сканиране на жената и установява наличието на натрупвания в кухината на органа.

Понякога подобни процедури се извършват 5-8 седмици след операцията, ако има всички предпоставки за това: твърде бавно заздравяване на конците, периодично повишаване на телесната температура на жената, непрекъснато вагинално отделяне с периодичен преход към пълно кървене и т.н..

Народни начини за прочистване на матката

За да прочистите матката след цезарово сечение и по този начин да избегнете почистване в болницата, можете да използвате народни методи, по-специално, като приемате отвари / инфузии от някои растения. Тези, които са в състояние да подобрят съкратителната функция на матката, включват:

 • коприва;
 • червен здравец;
 • брезови листа;
 • билка сена;
 • вратига;
 • див розмарин;
 • Жълт кантарион;
 • берберис (кора и корени).

Те могат да се използват като независими компоненти или да се комбинират помежду си в равни пропорции. Бульонът се приготвя в размер на 1 супена лъжица на 250 мл вода, продуктът изпада на водна баня за 5-7 минути, след което се охлажда. След прецеждане полученият обем бульон се приема през целия ден. В продажба има хомеопатични лекарства, които се произвеждат въз основа на изброените лечебни растения:

 • Sekale - увеличава издръжливостта на женското тяло, прави маточните кръвоизливи по-малко интензивни;
 • Хамамелис - нормализира работата на гладките мускули, облекчава възпалението;
 • Millefolium - стимулира процеса на обновяване на вътрешния слой на стените на матката, намалява интензивността на кървенето;
 • Сабина - ускорява процеса на възстановяване след оперативно раждане.

Възстановяване след процедурата

Характеристики на периода на възстановяване след почистване на матката:

 • маточното кървене продължава - не интензивно, свързано с нормата;
 • има болка в долната част на гърба - доказателство за свиване на матката;
 • отделянето става кафяво и става бледо след няколко дни.

Жената трябва да изключи полов акт за един месец, а също така:

 • не посещавайте сауната, банята в продължение на 90 дни;
 • не плувайте в басейни и естествени отворени водоеми;
 • използвайте само подложки, тампоните са забранени;
 • не давайте физическа активност в продължение на 50-60 дни.
Всякакъв вид физическа активност е забранен

Възможни усложнения

По принцип са възможни усложнения след всяка хирургическа интервенция и почистването на матката не е изключение. Най-често записани:

 • хематометър - натрупване на кръвни съсиреци в гениталния орган на фона на мускулен спазъм на гърлото, когато той напълно се затваря;
 • перфорация на маточната стена с хирургически инструмент - тъканна пункция, елиминирана незабавно от хирурзи;
 • развитие на остър ендометрит;
 • инфекция на маточната кухина.

Наличието на усложнения ще бъде посочено от:

 • тежко маточно кървене;
 • липса на отделяне (лохии);
 • неприятна миризма на отделяне;
 • критично повишаване на телесната температура на жената, треска.
Остър ендометрит

Изброените симптоми налагат да се осигури спешна медицинска помощ, понякога лекарите трябва да извършат операция за пълно отстраняване на матката.

Лечение

За да се избегне развитието на усложнения след ръчно или вакуумно почистване на матката, на жената се предписват лекарства:

 • спазмолитици - No-shpu, но такива назначения се правят изключително рядко, когато няма активно свиване на матката;
 • антибактериални лекарства - предотвратяват прогресирането на инфекциозни заболявания;
 • противогъбични супозитории или вагинални таблетки - възстановяват микрофлората на влагалището;
 • хормонални лекарства - за възстановяване на баланса след раждането.

Пълното възстановяване след почистване става в рамките на 10-15 дни, през които лекарите наблюдават пациента и не спират лекарствената терапия.

И ето повече за това как се образува белег на матката след CS.

Почистването на матката след цезарово сечение не е задължителна процедура, то се извършва само ако има тревожни симптоми и след ултразвуково изследване на органа. Ако манипулацията се извършва ефективно и в строго съответствие с алгоритъма, тогава усложненията в периода на възстановяване се изключват. Репродуктивната функция на жената е напълно запазена, състоянието й бързо се нормализира.

Полезно видео

Гледайте в това видео за това какво представлява кюретаж на матката след раждане и възможни усложнения след:

Кюретаж след цезарово сечение. Изписване след цезарово сечение: за какво трябва да знаете? Как да избегнете почистването на матката след раждане

Раждането протича на два етапа - раждането на детето и освобождаването на плацентата. Ако мястото на детето не е излязло самостоятелно, има подозрения, че части от плацентата, фетални мембрани остават в матката, поради което е посочено изстъргване или почистване с вакуум. Това е проста, но доста болезнена процедура, в резултат на която се извършва след предварителна упойка непосредствено след раждането, през следващия ден, първия или втория следродилен месец. Защо не се направи без почистване и какви усложнения са възможни след него?

Кога е необходимо почистване след раждане??

Случва се, че по време на раждане плацентата излиза частично или напълно остава в матката. В този случай акушерът незабавно взема решение за ръчно кюретаж на маточната кухина или извършва вакуумна аспирация с цел почистване на мускулния орган. Преди изписването от родилния дом (3-5 дни) младите майки се подлагат на контролен ултразвук.

Причините, поради които части от плацентата остават в матката, са ниската активност на стените и огъването на мускулния орган. Когато изследването покаже наличие на кръвни съсиреци и плацентарни остатъци, признаци на възпалителен процес, също се извършва почистване. Млада майка остава в болницата още 1-2 дни.

Липсата на своевременно кюретаж рано или късно ще доведе до хоспитализация. Това е изпълнено със следните последици:

 • маточно кървене с спад в нивата на хемоглобина, слабост, невъзможност за грижа за бебето;
 • възпаление на ендометриума;
 • сепсис - общо отравяне на кръвта, което води до инфекция на матката.

Ако кръвните съсиреци и части от плацентата останат в кухината на мускулния орган, тяхното разпадане се дължи на активността на опортюнистичната микрофлора. Освен това остатъците от плацентата могат да попречат на изхода на лохиите и окончателното прочистване на матката. Кръвните съсиреци могат да блокират съдовете на матката и да се отлепят след няколко месеца, което ще провокира кървене.

Най-доброто време за почистване е веднага след раждането. Също така се случва, че се предписва 6-8 седмици след естествено раждане или цезарово сечение поради появата на зацапване или кървене..

Почистваща техника

Тази статия разказва за типични начини за решаване на вашите въпроси, но всеки случай е уникален! Ако искате да знаете от мен как да разрешите конкретния си проблем - задайте въпроса си. Това е бързо и безплатно !

Почистването на матката след раждане, докато фаринкса е отворен, е оптималният период за интервенция. В този случай е възможно ръчно почистване, което включва инструментално изстъргване под анестезия. В някои случаи се извършва вакуумна аспирация. След такава процедура младата майка остава в болница 1-2 дни.

Ако акушерът е сигурен, че след раждането мястото на бебето е напълно изнесено, върху стомаха се поставя загряваща подложка с лед. След това в клиниката се правят интрамускулни инжекции на окситоцин всеки ден. Веществото провокира активни контракции на матката, позволява на органа бързо да се върне в пренаталното състояние. В този случай лекарят усеща стомаха всеки ден и се интересува от обема на отделянето след раждането. Контролният ултразвук преди изписване показва дали е необходимо да се извърши кюретаж.

Ако според резултатите от контролния ултразвук е необходимо почистване след раждане, жената остава в болница за няколко дни. Алгоритъмът за процедурата не се различава от аборта:

 • използването на обща или локална анестезия;
 • лечение на външните полови органи с антисептици;
 • механично разширение на цервикалния канал;
 • точно отстраняване на съсиреци и части от плацентата от маточната кухина с помощта на стерилна кюрета.

Матката се почиства за не повече от 15-30 минути, младата майка постепенно се отклонява от съвременната упойка, без главоболие и други странични ефекти. За да се подобри контрактилитета на матката, са показани инжекции на окситоцин или подобни лекарства. Кървенето не трябва да е нормално, а само лохии. Обемът на изтичане постепенно ще намалява, с течение на времето те избледняват.

В държавен родилен дом разходите за почистване се покриват от задължителната медицинска застраховка. В частна болница ще трябва да платите от 7 до 20 хиляди рубли за процедурата. (в зависимост от нивото на институцията, използвана анестезия и медикаментозно лечение в периода на възстановяване).

Почистването на матката може да бъде заменено с зачервяване, което започва един ден след раждането. Курсът включва 3-5 процедури. Задачата е да се отстранят останалите съсиреци и да се извърши антисептично третиране на кухината на мускулния орган. Манипулацията се извършва под местна упойка след излагане на шийката на матката с помощта на огледала. Промиването се извършва по два начина:

 • Аспирация. Към интравенозната инфузионна система е свързана силиконова тръба, чрез която разтвор за изплакване (антисептик, ензим, антибиотик, анестетик) се изпомпва в кухината. Извличането на съдържанието се извършва с помощта на електрически аспиратор през разширен канал.
 • По гравитация. Вместо силиконова тръба се използва гумен катетър. Съдържанието на маточната кухина излиза от гравитацията.

Рехабилитационният период и начини за ускоряване на възстановяването

Периодът на възстановяване след кюретаж е около 2 седмици и съвпада с периода на възстановяване след раждането. Състоянието на младата майка се следи от лекаря, неговата задача не е да пропусне началото на възпалителния процес.

По време на възстановяването е показано приложение на противовъзпалителни, болкоуспокояващи, спазмолитици и други лекарства. Лекарят избира вида на лекарствата, тяхната дозировка и начин на приложение индивидуално. Отчита се отслабеното състояние на пациента след раждането, нивото на хемоглобина в кръвта и общото благосъстояние. По време на терапията кърменето временно се спира. Лактацията се стимулира с масаж на гърдите и изцеждане. Това ще помогне бързо да се установи храненето на бебето след изписване от болницата..

За да бъде процесът на възстановяване успешен, младата майка трябва да вземе предвид следните препоръки:

 • не посещавайте сауната, банята, не се къпете 3 месеца;
 • спазвайте правилата за интимна хигиена;
 • изключете плуването в открити води;
 • не използвайте тампони, само тампони, които трябва да се сменят редовно;
 • изключете интимността и физическата активност за 1,5 месеца.

Ако почистването се извършва правилно и своевременно, не можете да се страхувате от усложнения. Основното нещо е да следвате препоръките на лекаря и да сте сигурни, че сте преминали контролен преглед..

Възможни усложнения след кюретаж

Основните критерии за успешен кюретаж:

 • липса на възпалителен процес. какво се потвърждава от резултатите от ултразвук;
 • нормална телесна температура, която не се повишава над субфебрилните стойности (37,5);
 • общо задоволително състояние на младата майка, леко замайване и слабост са възможни, тъй като резултатите от извършените интервенции;
 • издърпване на лека болка в долната част на корема, която постепенно изчезва;
 • липсата на алени петна, обикновено могат да присъстват лохии - незначително отделяне, което с времето става по-бледо и напълно изчезва след 6 седмици.

Усложненията и необходимостта от допълнителна медицинска намеса се посочват от:

 • тежко маточно кървене, при което понякога е необходимо да се вземе решение за екстирпация на матката;
 • хематометър - отсъствие на лохии след почистване (показва лошо извършена операция и натрупване на секрет в кухината на органа);
 • намалена контрактилитет на матката;
 • неприятната миризма на отделяне е признак на тъканна инфекция;
 • висока телесна температура, треска.

Лекарят извършва остъргване след цезарово сечение с особено внимание, като взема предвид факта, че целостта на мускулния орган е нарушена. По тази причина матката се регенерира по-бавно, свива се по-зле. Тя се връща в предишното си състояние 2 седмици след раждането и шевовете зарастват малко по-дълго.

Ултразвукът на 3-ия ден след операцията ви позволява да оцените състоянието на мускулния орган. Отокът на следоперативния белег може да показва ендометрит, който се лекува с лекарства. Въпреки факта, че по време на цезарово сечение лекарите старателно почистват маточната кухина, понякога ултразвуковото сканиране показва наличие на съсиреци. Ако се открият частици от плацентата или ендометриумът расте, те се почистват под анестезия. Препоръчително е да планирате следващата бременност след 3 години..

Лошото остъргване може да доведе до бъдещи здравословни проблеми. Оказва негативно влияние върху по-нататъшната плодовитост, води до сраствания в областта на таза. Впоследствие може да има затруднения при зачеването и раждането на бебе, хормонални нарушения, които водят до миома, кисти и други гинекологични патологии.

Никой не е в безопасност от усложнения по време на манипулации. Рискът от тяхното възникване може да бъде намален чрез извършване на операцията от опитен лекар, използващ модерна апаратура. В този случай ендометриумът бързо ще се възстанови и е възможна нова бременност в следващия овулаторен цикъл. По време на кърмене е трудно да го пропуснете и ако съпрузите не планират деца, по-добре е да се погрижите за средствата за контрацепция.

И така, раждането приключи и вие сте готови да изпитате цялата радост от майчинството. Но не беше там. Когато сте изписани от болницата, Ви се дава контролен ултразвук и се предписва кюретаж. Почистването след раждане вероятно поражда много въпроси пред вас, тъй като тази процедура най-често се свързва с аборт или нежелана бременност, но не и с раждането на дългоочаквано бебе..

Причини за почистване на матката след раждане

Вакуумно или ръчно почистване след раждане се предписва в случая, когато лекарят забележи остатъците от плацентата или кръвни съсиреци в матката по време на последващия преглед. Неприятна и дори болезнена процедура е задължителна, защото в противен случай ще усещате постоянна силна болка в долната част на корема, а в самата матка ще започне сериозно възпаление.

Според експерти почистването след раждането може да бъде избегнато. Понякога лекарят предписва капкомер или инжекция с вещество, стимулиращо дейността на матката, по време на което всички „излишъци“ ще бъдат освободени. Но ако този метод се окаже неефективен, тогава ще са необходими по-драстични мерки - остъргване.

Препоръки след почистване

Самото почистване се извършва под местна или обща анестезия и отнема около 20 минути. След процедурата жената трябва да остане под наблюдението на лекари, тъй като съществува риск от кървене, което ще изисква хирургическа намеса от специалисти.

Освен това, през седмицата е необходимо външната повърхност на перинеума да се третира с антисептици. В продължение на 2 седмици е забранено използването на тампони, ходенето до банята, къпането и всякакви физически натоварвания. Що се отнася до този период, през първите няколко часа те ще бъдат особено интензивни, освен това ще забележите кръвни съсиреци. Освен това изхвърлянето ще стане по-малко, ще придобие кафяв или жълтеникав оттенък и след 10 дни ще спре окончателно..

Въпреки факта, че почистването е доста неприятна процедура, по-добре е да го направите навреме. Ето защо, ако не сте били прегледани от лекар, когато сте били изписани от болницата, опитайте се да посетите сами гинеколога възможно най-скоро..

В днешно време често се предписва почистване на матката за жена. Почти винаги този тип операция причинява на жената: страх, пристъпи на безпокойство, неразумни преживявания. Отрицателното състояние е свързано с много различни слухове, които говорят за този вид хирургия в гинекологията, която се предписва с цел прочистване на матката от непланирана бременност или от медицински патологии. Страхът е следствие от незнанието какво представлява дадена гинекологична процедура. Това е операция, която иначе се нарича кюретаж на маточната кухина и се предписва за много медицински показатели и за това ще говорим по-подробно..

Какво е почистването в гинекологията

Гинекологичното почистване на маточната кухина е мини операция, която се извършва под упойка, тъй като процедурата не е много приятна и причинява болка. Почистването на матката може да бъде от 2 вида: терапевтично и диагностично. Лечебното прочистване се предписва по медицински причини.

Той работи:

 • С аборт;
 • Извънматочна бременност;
 • Спонтанен аборт;
 • Ендометрит;
 • Миома на матката;
 • Премахване на полипи.

Жените винаги се почистват само в добра болница или родилно заведение. Диагностичното прочистване се използва, когато е точно необходимо да се идентифицират причините за негативните симптоми, които показват, че репродуктивната система на пациента не функционира правилно. Взетият материал след диагностицирането се изпраща в лабораторията за изследване.

Процедурата се извършва главно преди менструацията да започне..

Понякога обаче процедурата може да се проведе в случай на спешност, например при кървене. Това е необходимо, за да не се нарушава биоритмът на тялото на жените. Освен това се предписва процедура като хистероскопия, която позволява на лекаря след приключване на манипулациите с помощта на хистероскоп да изследва резултатите от работата. Това устройство също така подобрява контрола върху действията на специалиста по време на операцията..

Операцията протича по следния начин:

 1. Започва с дилатация на шийката на матката с използване на инструменти или лекарства.
 2. Веднага след като цервикалният канал е в състояние да премине кюретата, маточната лигавица се почиства.
 3. На последния етап дилататорите се отстраняват и цялото хирургично място се третира с антисептик. Лекарството се избира от лекаря.

За да избегнат болка, правят анестезия. Ледът задължително се полага върху стомаха, което спира кървенето. Докато има кървене, жената трябва да лъже. Когато ефектът от анестезията свърши, пациентът може да започне нормален живот с малки физически ограничения. Тя може да се прибере. Но за да контролирате следоперативния период, се нуждаете от лекарско наблюдение, защото шията ще бъде леко отворена за около 30 дни. Колко време трае промиването на матката? Операцията не отнема много време, като цяло процедурата отнема не повече от половин час.

Задължително почистване след раждане

Какви са тези предпоставки за почистване след раждане? Веднага след раждането на бебето, отделението може да бъде назначено ръчно почистване на матката. Процедурата се предписва, ако при изследване на освободената плацента (след раждане) лекарят се съмнява, че тя е непокътната. Тоест, лекарят подозира, че не всички последици са излезли, че са останали парчета в маточната кухина.

В тази ситуация на жената се инжектира анестезия, а лекарят без никакви проблеми извършва прочистването на органа от остатъците от плацентата.

Между другото, такава операция се извършва, дори ако последиците не са излезли. Това се случва, когато е здраво закрепен. И отново, лекарят помага на родилката да завърши раждането. Също така, плацентата се отстранява ръчно по време на цезарово сечение. Какви усложнения могат да възникнат след почистване на орган, тъй като операцията е травматична? Всъщност, когато се извършва в родилното отделение, има някакви негативни симптоми, не често възникват сериозни последици. Обикновено в болницата се прави ултразвук преди изписването на жената. И понякога, ако е необходимо, се извършва редовно или вакуумно почистване на матката.

Това е напълно стандартна операция, но трябва да се извършва при спазване на всички условия на стерилитет. Счита се за най-безвреден, докато вътрешният фаринкс е отворен, изпълнете процедурата за прочистване на органа ръчно. Оказва се по-спретнато. И кръвта не тече толкова, колкото се случва, когато се извършва инструментално прочистване на матката след раждането. Но всички жени имат остатъци, кръвни съсиреци в матката след раждането, но не всички правят почистване след раждането ръчно или с помощта на инструменти. И е правилно. В повечето родилни болници всички родили жени се инжектират интрамускулно с окситоцин в рамките на 3 дни след раждането..

Това е такова лекарство:

 • Провокира най-силните контракции на матката;
 • Помага й да се отърве от остатъците по-бързо;
 • Всеки съсирек излиза.

Понякога терапията с това лекарство се удължава. Но просто най-силното изхвърляне след раждането не винаги е индикация за такава сериозна процедура като промиване на орган, в краен случай се предписва вакуум. Обикновено тежки вагинални секрети се появяват седмица след раждането. И тогава те отшумяват. Въпреки това, отделянето рядко може да продължи 8 седмици. Като жена е правилно да се консултирате с гинеколог и да бъдете наблюдавани от него.

Вакуумно почистване на матката: бележка за жени

Почистването, което се извършва по план, а не спешно, изисква от жената да спазва редица важни правила..

 1. Наложително е да се изследват тазовите органи, за да се открият всякакви противопоказания, а също така трябва да преминете всички необходими тестове.
 2. Областта на слабините трябва да бъде внимателно обръсната. Бръсненето на чатала и пубиса не трябва да е в болницата, а предварително вечер, у дома.
 3. Трябва да носите дълга тениска под халата, а в някои клиники също изискват да носите чорапи.
 4. Не трябва да забравяме за удобното бельо, което ще е необходимо след операцията, както и за дамските превръзки. Строго е забранено използването на тампони.
 5. В деня на прочистването не могат да се ядат сутри.
 6. След операцията е задължително да се следват всички инструкции на лекуващия лекар.

Половият акт трябва да бъде изключен за около 30 дни след операцията. И няма нужда да се страхуваме от безплодие, което уж ще дойде след почистване, това е заблуда. Ако операцията се извърши професионално, няма да има усложнения в маточната кухина. Жената може да забременее в рамките на 30 дни и бременността ще премине без патологии.

Почистване след цезарово сечение

Правилата за поведение на родилката след почистване предвиждат сериозно отношение към нейното здраве, спазване на съветите на лекуващия лекар.

 • Средства и методи за лечение на влагалището;
 • Забрана за използване на вагинални тампони;
 • Забрана за душ.

Трябва да спрете да приемате много горещи вани за известно време. Не се препоръчва да ходите до банята и сауната. Също така, лекарите съветват да се откажат от прекомерно физическо натоварване (вдигане на тежки товари, фитнес). Също така е забранено да правите секс - вагиналният контакт може да причини развитие на повтарящ се маточен кръвоток или инфекция в гениталиите на жената.

За да се изключи голям застой на съдържанието в основния женски орган, всяко лекарство със спазмолитично действие може да бъде предписано в кратък курс.

Внимание! Ако жената приема No-shpa, Папаверин и други подобни лекарства, кърменето е забранено. Това се прави, защото в противен случай ще има токсичен ефект от тази група лекарства върху тялото на бебето.

Продължителността на приема на лекарства винаги се предписва от лекаря - за оценка на състоянието на жената се използват контролни прегледи, със задължителен ултразвук на тазовите органи. Когато тече възстановяване, лекарят може да предпише леки упражнения за трениране на матката. След цезарово сечение се извършва ревизия на маточната кухина, за да се гарантира, че плацентата е излязла и нито едно парче от плацентата не остава в органа на репродуктивната система. Всичко това ще помогне да се избегнат всякакви усложнения..

Ръчно изследване на маточната кухина (видео)

Като цяло отзивите за процедурата са положителни. Въпреки това, за да се избегнат негативни последици, ще бъде правилно да се консултирате с професионален лекар. Специалистът ще определи защо матката се свива лошо, има ли остатъци от плацента или съсиреци, ще извърши висококачествено почистване на матката и необходимия преглед.

Раждането е труден процес за организма. Жената е подложена на голямо напрежение, което може да доведе до усложнения. Кое отделяне от матката е нормално и за кое си струва да се притеснявате? Какви симптоми трябва да предизвикат безпокойство и болнично лечение?

Кръвни съсиреци в матката след раждане

По време на бременност и раждане матката е подложена на най-голям тест и стрес. Именно с помощта на този орган детето узрява, процесът на раждането му, след което тя изтласква последиците (феталната обвивка, пъпната връв, свързала бебето с майката и плацентата). Но въпреки факта, че повечето от остатъците (лохии) напускат веднага след завършване на процеса на раждане, някои все още остават в матката. Ето защо, ако съсирек излезе от матката след раждането, тогава не трябва да изпадате в паника. Останалата част от плацентата излиза постепенно. Процесът може да отнеме до шест до осем седмици..

Изхвърлянето на лохии е подобно на съсиреците след раждането в матката. През първите дни те са доста в изобилие и имат ярко алено оцветяване. С времето те стават все по-леки и по-леки. В резултат на това лохията се откроява в почти прозрачен цвят..

Могат да се отбележат няколко периода на повишено отделяне:

 • Кърмене. В този момент се наблюдава активно свиване на мускулите на гениталния орган, което спомага за пречистването му от ненужни елементи.
 • С рязко издигане от леглото. Може дори да има дърпаща болка.

Разпределението на лохиите намалява постепенно в продължение на няколко месеца. Процесът е най-интензивен през първата седмица, след това постепенно става все по-малко забележим. По правило след два месеца гениталният орган спира да отделя съсиреци след раждането в матката, което показва, че е настъпило пълно прочистване.

Процесът на почистване на маточната кухина може да бъде придружен от дърпащо болезнено усещане, което постепенно изчезва. Причината за това е свиването на гениталния орган. Болката ще спре, когато матката се върне към първоначалния си размер и форма.

Това е нормално за жената. През периода, когато лохиите са особено богати, родилката е под наблюдението на лекар и медицински персонал.

Поведение на жената

Първите няколко дни след дългоочаквания процес на раждане, отделянето е особено обилно. По това време трябва внимателно да следите хигиената и да използвате специални медицински подложки. След като освобождаването от отговорност стане умерено, можете да преминете към използване на обикновени подложки за чорапогащи и след това ежедневно. Не забравяйте да сменяте редовно хигиенните си продукти.

Изписване от родилния дом

Преди изпращането на родилката вкъщи се извършва ултразвуков преглед. На него се изследва маточната кухина за наличие на големи лохии. Ако не сте преминали ултразвуков преглед, свържете се с клиниката на мястото на регистрация или пребиваване. Процедурата ще може да ви предпази от усложнения..

Ако се установят някакви отклонения, изявлението се отлага за по-късна дата. В матката изобщо не трябва да остават съсиреци. В противен случай на жената може да бъде предписана процедура като следродилно почистване. Ако се открият съсиреци в първите два до три дни след дългоочаквания момент, когато стените на матката все още не са се свили, тогава процедурата за почистване на гениталния орган ще бъде по-малко неприятна, тъй като няма да се налага да разширявате стените.

Кюретаж след раждане

Процедурата е операция, която се извършва в болница. Почистването след раждане понякога е просто необходима процедура. По време на нея лекарят премахва всички остатъци от плацентата, които остават в матката. Това избягва болката и възпалението в бъдеще. Самият процес се извършва под упойка, така че жената не чувства болка.

Причини за остатък на плацентата

Ако след раждането съсиреците останат в матката, тогава възможните причини за това могат да бъдат:

 • Ниска активност на стените на матката, което води до неефективни контракции. Проблемът обикновено се причинява от намаляване на нивото на женски хормон като пролактин. Той е този, който допринася за маточните контракции и отстраняването на околоплодните мембрани.
 • Наличието на огъване на провлака на матката. Това може да е вродена характеристика на тялото. По време на периода на активно изхвърляне може да възникне запушване на прохода, което да доведе до възпалителна реакция. Наличието на такава характеристика се установява чрез провеждане на ултразвуково изследване. При негово отсъствие жената ще може сама да разпознае опасността по основния симптом на огъване - рязко спиране на изпускането.

Кога да потърсите помощ от лекар?

Ако кръвните съсиреци излязат, какво е това, лекарят може да каже със сигурност. Дори след като лекарят потвърди, че всичко е наред и се прибере вкъщи, жената трябва да обърне специално внимание на секретите си. Веднага щом се появят някои странни симптоми, не бива да отлагате посещението на лекар.

Причината да се консултирате с гинеколог трябва да бъде:

 • Ако кръвните съсиреци в матката след раждането имат ярко алено оцветяване и са придружени от болезнени усещания.
 • Много силно кървене.
 • Ако изписването продължава и след два месеца.
 • Ако лохията има мирис и е придружена от сърбеж.
 • Повишаване на телесната температура и спиране на отделянето на лохии.
 • Ако има паузи в освобождаването от отговор за няколко дни.

Предпазни мерки

Спазването на прости правила ще помогне да се избегнат усложнения и патологии.

 • Практикувайте добра лична хигиена. Измивайте гениталиите си няколко пъти на ден. Това помага да се намали рискът от възпалителен отговор..
 • Въздържайте се от активни товари, както и вдигане на големи тежести.
 • Погрижете се добре за стола си. Не трябва да има закъснения и запек.
 • Легнете по гръб веднъж или два пъти на ден. Тази позиция стимулира изхода на лохите навън..
 • След раждането се препоръчва да се прилага лед върху стомаха. Помага за намаляване на загубата на кръв.

Възможни усложнения

Ако се окажете с тревожни симптоми, не бива да отлагате посещението при гинеколог. В противен случай това може да доведе до усложнения като:

 • Развитието на ендометриоза е процес на възпаление на вътрешния слой на матката.
 • Началото на субинволюцията - спиране на мускулните контракции на матката.
 • Блокиране на матката, което води до възпалителен отговор.
 • Развитие на възпалителния процес поради нарастване на инфекцията.

След прегледа гинекологът изпраща жената на ултразвуков преглед, за да установи точната причина за патологията, след което по правило той почиства матката. В някои ситуации е възможно да се ограничите до лекарства. В този случай на жената се предписват антибиотици. При естествено хранене лекарят избира лекарство, което е допустимо да се използва през този период. Във всеки случай се препоръчва да не се пренебрегват предпазните мерки. Така че, по-добре е да нахраните бебето, преди да вземете лекарството. Давайте на бебето лактобацили и бифидобактерии за целия период на лечение. Те ще помогнат да се избегнат проблеми с все още несформираните черва..

Изход

По този начин, следродилните съсиреци в матката и тяхното освобождаване е нормален физиологичен процес. Познавайки симптомите на усложнения и възпаление, жената не трябва да се страхува.

Раждането на дете е най-щастливото събитие за всяка жена. Изглежда, че всички мъчения са свършили, тук е щастие... За съжаление не винаги е така. В крайна сметка раждането протича на 2 етапа: раждането на бебето и раждането на плацентата. Ако раждането не е родено независимо, тогава лекарят трябва да го премахне, като използва други техники, например остъргване, вакуумна аспирация.

В какви случаи е необходимо почистване на матката след раждане

Случва се, че след раждането на бебето, след въвеждането на окситоцин (лекарство за засилване на свиването на матката), раждането не излезе напълно или изобщо не излезе. В този случай акушерът прибягва до ръчно отстраняване на плацентата или до хирургични техники (кюретаж на маточната кухина, вакуумна аспирация). Освен това, преди изписването от болницата (3-5 дни след раждането), според данните от ултразвука жената в матката разкрива признаци на възпаление, кръвни съсиреци или части от плацентата. С тези симптоми лекарите извършват изключително хирургично почистване на матката..

Разбира се, жената може да откаже да извърши манипулация. Но трябва да знаете, че отхвърлянето му е изпълнено със сериозни и понякога фатални последици. Те включват:

 • маточно кървене поради невъзможността на матката да се свие след раждане;
 • следродилен ендометрит - възпаление на вътрешния слой на матката (ендометриум);
 • сепсис - обща инфекция на кръвта от патогенни микроорганизми, причинена от локална инфекция на матката.

Тези 3 патологии водят до смърт при ненавременна помощ и лечение..

Съвременни методи за почистване на матката

В акушерската и гинекологичната практика се използват методи като кюретаж на маточната кухина, вакуумна аспирация, измиване на маточната кухина.

Кюретаж на маточната кухина

Кюретаж на стените на маточната кухина след раждане - инструментално отстраняване на повърхностния слой на ендометриума за терапевтични цели, се извършва под контрола на хистероскопия. При правилна манипулация, растежният слой на ендометриума остава непокътнат.

Техника на манипулация

Манипулацията се извършва на гинекологичен стол, като преди това е изпразнен пикочния мехур:

По-нататъшни тактики на лечение и възможни усложнения

След операцията е необходимо да се премине курс на антибиотична терапия според предписанието на лекуващия лекар, тъй като всяка хирургическа интервенция носи риск от инфекциозни усложнения..

След изстъргване е забранено:

 • занимавайте се със спорт през първия месец;
 • измиване;
 • използвайте хигиенни вагинални тампони;
 • през първия месец да се занимава с вагинален секс;
 • вземете вани;
 • посещение на сауни, бани.

Тези забрани се дължат на факта, че след операцията вътрешният слой на матката е отворена повърхност на раната - с проникването на чужди микроорганизми е възможно развитието на ендометрит.

Всяка операция носи риск от усложнения, кюретажът не е изключение от правилото. За щастие рядко се усложнява..

Ранните последици от операцията включват:

Късните усложнения включват:

 • безплодие. Това се случва поради травма на растежния слой на ендометриума, който обикновено не трябва да бъде засегнат от кюретата. В резултат на това оплодената яйцеклетка не може да се прикрепи към вътрешния слой на матката;
 • адхезивна болест. Развитието на заболяването се дължи на предишен възпалителен процес на тазовите органи (например ендометрит). Но това усложнение може лесно да бъде избегнато - просто следвайте предписанията на лекаря по отношение на антибиотичната терапия и правилата за лична хигиена..

Облекчаване на болката при остъргване на маточната кухина

Естествено, процедурата по изстъргване не е приятна, всички знаят това. Следователно операцията се извършва под местна или обща анестезия. Изборът на вида на облекчаване на болката зависи от състоянието на жената, нейните хронични и остри заболявания. Например, ако родилката има сърдечен дефект, не се препоръчва да я поставяте под упойка. Не се отчайвайте, ако ви бъде отказана обща анестезия и сте ужасени от всякакви хирургични интервенции. Най-вероятно, в допълнение към местната анестезия с лидокаин, ще бъдете инжектирани интравенозно със седативи (транквиланти). Следователно няма да почувствате болка и преживяванията ще ви заобиколят..

Вакуумната аспирация е метод за отстраняване на повърхностния слой на ендометриума с помощта на вакуум. Принципът на действие е подобен на използването на прахосмукачка. В сравнение с кюретажа, той принадлежи към щадящите методи на лечение. Заздравяването на ендометриума след вакуум е много по-бързо и няма увреждане на шийката на матката. Дългосрочните последици от операцията под формата на безплодие са сведени до нула, тъй като по време на манипулацията няма риск от нараняване на растежния слой на ендометриума.

Техника на процедурата

Операцията се извършва на гинекологичен стол:

 1. Първо външните полови органи на жената се третират с антисептик, след това гинекологични огледала се вкарват във влагалището.
 2. Когато се отвори достъп до шийката на матката, тя също се третира с антисептичен разтвор..
 3. След лечение катетър се въвежда в цервикалния канал, като бавно го завърта в кръг. Към катетъра е свързан вакуумен апарат, който инжектира отрицателно налягане, поради което съдържанието на маточната кухина излиза навън.
 4. Лекарят контролира изхода на аспирата от маточната кухина, веднага щом спре да излиза, операцията може да се счита за завършена.

Продължителност на манипулацията - 10 минути.

Основният етап на операцията е аспирация на повърхностния слой на ендометриума

По-нататъшно лечение и усложнения

След работата на вакуума матката е отворена повърхност на раната, така че основната задача на жената в периода на възстановяване е да се избегне инфекция. Трябва да се придържате към основните правила:

 • откажете се от вагинален секс за 1 месец;
 • откажете да използвате тампони, спринцовки;
 • не вземайте горещи вани;
 • не посещавайте сауни и бани;
 • избягвайте физическа активност;
 • избягвайте хипотермия;
 • лекувайте гениталиите с антисептик в продължение на 5-7 дни, приемайте антибиотици, както е предписано от лекар.

Докато приемате антибиотици, трябва напълно да спрете кърменето..

Въпреки че вакуумната аспирация щади женското тяло, понякога възникват усложнения. Най-често срещаните са:

 • ендометрит. Катетърът е с малък диаметър, така че може да не смуче напълно части от плацентата или кръвни съсиреци. Мъртвите тъкани и кръв са идеални места за размножаване на микроби;
 • кървене;
 • адхезивна болест - късно усложнение на вакуумната аспирация поради възпалителния процес на тазовите органи.

Методи за облекчаване на болката

Манипулацията се извършва под обща анестезия или местна упойка, в зависимост от състоянието на жената, нейното здраве. Няма особена нужда от обща анестезия, тъй като операцията е бърза. Лекарите препоръчват използването на местна упойка.

Измиване на маточната кухина

Промиването на маточната кухина (промивка на матката) е гинекологична процедура, която се състои във въвеждане на голям обем антисептични или антибактериални разтвори в матката. Използва се за лечение на следродилен ендометрит. Процедурата намалява абсорбцията на токсични вещества в матката и унищожава патогенните микроорганизми.

Техники за промиване на матката

Има две възможности за промиване на матката: аспирационно-зачервяване и опростено:

 1. За аспирационно промиване се използват силиконови или PVC тръби, електрически аспиратор. Тръбата се вкарва в маточната кухина. Чрез тесен канал на тръбата в кухината се изливат 500-1000 ml антисептичен разтвор, а през широк канал, свързан към електрически аспиратор, се отстранява.
 2. В опростена версия се използва гумен катетър, при който течността, излята в матката, изтича спонтанно, без помощта на електрически аспиратор.

Промиването на матката се извършва ежедневно в продължение на 3-5 дни. Продължителността на процедурата е 1-2 часа. Лекарите използват лекарства като фурацилин, хлорхексидин, диоксидин, антибиотици.

Изписване след почистване на матката

След почистване на матката трябва да се обърне специално внимание на отделянето от гениталния тракт. Те приличат на менструален поток, тъй като по време на менструация, както и след почистване, матката губи най-горния слой на ендометриума. Следователно отделянето трябва да бъде: умерено, кърваво, без неприятна миризма. Продължителността им е 5 дни, всеки ден количеството на изхвърлянето трябва да намалява. Жената може да се притеснява от болки в долната част на корема, както при менструация - това е нормално.

Ако отделянето не спира 10 дни след почистването, мирише неприятно, има неестествен цвят, отсъства, трябва да се консултирате с лекар. Продължителният неприятно миришещ секрет показва възможното развитие на ендометрит. И тяхното отсъствие е свързано с хематометър, заболяване, при което кръвта се натрупва в маточната кухина поради нарушение на изтичането.

Видео: лекар за кюретаж на матката

Почистването на матката е неприятна процедура, но не трябва да се страхувате и да я отказвате, ако има обективни индикации. Всъщност, ако откажете, вие се обричате на сериозни усложнения, евентуално дори фатални. Ето защо е по-добре да оцелеете веднъж в операцията, отколкото да загубите гениталния орган или живота по-късно..

Съпругът ми зададе въпрос в раздела „Болести на шийката на матката и външните полови органи“, но не получи отговор. Ето линк

Може би той е задал въпроса не според правилата, в грешния раздел. Ето защо аз самият задавам въпроса в този раздел (не знам точно към кой раздел принадлежи проблемът ми).

На 27 години съм, ръст 157 см, тегло 51 кг. Първо дете. Тя роди момче на 23 януари. Направихме спешно цезарово сечение. Раждането започна в болницата, аз бях там вече 5 дни, защото терминът вече беше наближил, тоест периодът на бременността беше 40 седмици + 5 дни. Около 16:00 часа водите се счупиха, тогава изглеждаше като обичайния ход на раждането, от 18:00 до 23:00 имаше контракции, но шийката на матката почти не се отвори, така че направиха цезарово сечение.
Дискоординиране на раждането - такава диагноза беше.
Казаха, че шийката на матката се е затворила. В родилния дом беше направено ултразвуково сканиране, което показа, че не всичко е излязло от матката, но не е фатално. Казаха, че можете да вземете тинктура от воден пипер и свещи с беладона. Пуснете се вкъщи.
След 2 дни дойдох на среща при гинеколога, изясних за тинктурата и свещите (тинктурата от воден пипер не беше намерена в града), гинекологът каза, че няма тинктура - и не беше необходимо, може да се използват свещи с беладона, което правех около седмица. От свещи с беладона имаше кървене от влагалището, след седмица спрях да използвам свещи, защото имаше усещане за парене при уриниране.
На 14 февруари в антенаталната клиника беше направено ултразвуково сканиране, което показа, че матката е увеличена, но в нея няма нищо. Гинекологът е предписал инжекции на Noshpa и Oxytocin, веднъж дневно, първо noshpa, след 10 минути окситоцин. Първите 3 дни се правеха 2 пъти на ден сутрин и вечер (не разбрах правилно лекаря), след огледа от гинеколога той каза, че визуално стана по-добре. След това за още 5 дни, инжекции 1 път на ден. След това ултразвуково сканиране, което показа, че няма промени.
Гинекологът искаше да изпрати в болницата за почистване, но след консултация с някого той предписа избор: свещи с индометацин 10 бр., 1 бр. На вечер или вобензин (написах как разбрахме вобензим). Вземете 2 седмици, след това за преглед, ако не помогне, те ще бъдат изпратени в болницата за почистване.
Кърмя, в инструкциите за свещите пише, че не можете да ги използвате по време на кърмене. Вобензим, както разбрахме, изобщо не е ясно, че и никой не се нуждае от това.

Четем за „почистване“, то може да бъде опасно за здравето и просто болезнено (казват, че някои хора обезкуражават цялото желание да имат повече деца). Разбирам, че често е необходимо, но имам ли нужда от него? Може би е необходимо друго лекарство?
Ходенето в болница е много проблематично, особено ако продължително време, защото се страхувам за кърмене (след цезарово мляко имаше много малко, сега се страхувам да го загубя).
Пишат, че по време на цезаровото сечение всичко е изчистено, тоест ако ми е останало нещо, цезаровото сечение е било извършено зле?

Представям резултатите от ехография на матката от 14 февруари.
[Връзки могат да се виждат само от регистрирани и активирани потребители]

Много жени, които са родили дете, са изправени пред необходимостта от почистване на матката. Не всички видове тази процедура обаче са болезнени. Освен това има алтернативни методи за почистване на матката след раждане..

Кога е необходимо да се почисти матката след раждането

Най-важният орган, отговорен за успешната бременност и раждане, е матката. Именно на нея се възлага най-голямо натоварване в хода на тези процеси..

След раждането матката започва да се изчиства от мембраните, като цялата бременност заобикаля плода. Това се нарича раждане на плацентата. Следродилното, което включва пъпната връв и феталната мембрана, трябва да излезе напълно. Ако това не се случи, веднага след процеса на раждане акушер-гинекологът може да извърши ръчно почистване на матката, за да изведе останалите остатъци. Пълното прочистване на матката настъпва за 7-8 седмици и представлява процес, подобен на менструацията.

Преди да бъде изписана от болницата, всяка жена се проверява с ултразвуков апарат за наличие на кръвни съсиреци в матката и когато бъдат открити, се предписва почистване. Жената никога не трябва да се отказва от нея..

Навременният контрол на почистването на матката след раждането е важен и може да предотврати развитието на усложнения:

 • всички остатъци в матката могат да започнат да се разлагат, създавайки благоприятни условия за развитието на бактерии;
 • съсирек може да нарасне до матката, причинявайки ендометриоза.

Почистването на матката, назначена на нова майка, вероятно ще отложи изписването от болницата за няколко дни. Извършването на процедурата през следващите три дни след раждането го прави по-малко болезнено, тъй като шийката на матката все още не е имала време да се свие напълно и няма да се налага да се разширява.

Ако в родилния дом новосформираната майка не е била проверена за наличие на съсиреци в матката, тогава си струва да се свържете с клиниката по местоживеене или платена клиника

Ако в родилния дом не сте били проверени от ултразвукова машина за съсиреци, свържете се с поликлиниката по местоживеене или платена клиника, за да проверите матката.

Как да прочистите матката след раждане

Почистването на матката след раждане обикновено се извършва съгласно ултразвукови показания в рамките на 3-5 дни след раждането:

 1. Преди процедурата жената получава обща или местна упойка.
 2. След това външните полови органи и вътрешната част на бедрото на пациента се третират с йод или друг антисептик, а влагалището и шийката на матката с етанол.
 3. С помощта на разширители с различни размери шийката на матката се отваря и самата матка се почиства.

Цялата операция отнема не повече от 25 минути. След почистване се предписва повторен ултразвук на матката, за да се контролира пълното й почистване.

В зависимост от вида на използваните инструменти почистването на матката се разделя на няколко вида:

 • почистване с вакуум;
 • ръчно (механично) почистване;
 • измиване (промивка).

Вакуумно почистване на матката

Почистване с вакуум - почистване на матката от кръвни съсиреци или остатъци от плацента с помощта на специален апарат - вакуумна помпа. Този ефективен метод избягва нараняване на шийката на матката и стените на матката..

Процедурата се извършва най-често под местна упойка, така че жената да не изпитва болезнени усещания. По време на операцията пациентът може да изпитва само неприятни чувства на остъргване. Преди почистване акушер-гинекологът изследва родовия канал на жената, след което ги третира с антисептици. Освен това, с помощта на специални дилататори, шийката на матката постепенно се отваря и самият орган се почиства..

Принципът на работа на вакуумната помпа е подобен на този на обикновената прахосмукачка. С помощта на този апарат се създава отрицателно налягане в матката, което позволява на излишните елементи да излязат навън..

Процедурата продължава от двадесет минути до половин час и се извършва само в медицинско заведение от опитен персонал.

Вакуумното почистване на матката е нежен метод за почистване

Почистването на матката с помощта на вакуумна помпа е най-безболезнен начин за току-що родила жена..

Ръчно (механично) почистване на матката

Ако след раждането в матката се открият малко количество кръвни съсиреци, лекарят може да се опита да се отърве от тях без операция, като натиска стомаха на пациента с ръце. В други ситуации се предписва ръчно (механично) почистване на матката.

Процесът на ръчно почистване на матката се извършва с помощта на специален акушерски инструмент - кюрета

Всички предоперативни процедури за ръчно почистване на матката са идентични с тези за вакуумно почистване. Самият процес на прочистване на органа се извършва с помощта на специален акушерски инструмент - кюрета. Понякога акушерската кюрета може да бъде назъбена. Процедурата за ръчно почистване на матката не трае дълго, обикновено не повече от двадесет минути. По време на операцията се изстъргват кръвни съсиреци, след което в матката расте нов здрав лигавичен слой.

Три дни след раждането ми направиха ултразвуково сканиране в болницата, което също разкри наличието на малко количество кръвни съсиреци. Акушер-гинекологът и непълно работно време узист започна да почиства съсиреците с ръка, като натиска втората върху корема ми. Тази манипулация не продължи дълго - около 1–1,5 минути. Беше болезнено и неприятно. Няколко съсиреци излязоха веднага по време на процедурата. Останах в болницата за още един ден. На следващия ден процедурата беше повторена, след което няколко кръвни съсиреци излязоха отново. След това отново бях проверен за ултразвуково сканиране, казаха, че всичко е наред и ме пуснаха да се прибера. Успях с такова мини почистване в болницата, радвам се, че не се наложи да се подложа на пълноценна операция.

Видео: как матката се почиства от ръката на лекаря

Промиване (измиване) на матката

Лаваж (лаваж) на матката е процедура, извършена след раждане, за да се очисти тялото на матката от неотпуснати кръвни съсиреци или частици от мембраните.

В маточната кухина се вкарва специална тънка тръба, през която се инжектира антисептичен разтвор:

Промиването на матката се извършва по два основни метода:

 • изплакване чрез гравитация. В гениталния тракт се вкарва гумена тръба, през която се вливат антисептични лекарства в маточната кухина. Съдържанието на матката се излива спонтанно. За най-добър ефект от процедурата може да се постави компрес с лед върху стомаха;
 • метод на аспирация. Към интравенозния инжекционен комплекс е прикрепена силиконова тръба, чрез която в тялото на матката се излива дезинфекцираща студена течност. Отстраняването на кръвни съсиреци и течност се извършва с помощта на електрически аспиратор.

Самото изплакване преминава през основните етапи:

 1. Гениталиите на пациента се лекуват с антисептик.
 2. Във влагалището се вкарва гинекологичен спекулум и се открива шийката на матката.
 3. За да се постигне най-добър ефект на измиване, тръбата се вкарва възможно най-дълбоко в маточната кухина.
 4. Охладен антисептичен разтвор се инжектира в маточната кухина под лек натиск, за да се създаде поток. Това изплакване продължава не повече от 25 минути..
 5. Налягането на инжекционния разтвор се намалява и процедурата продължава още 100-120 минути.

За да се постигне максимален ефект, е необходимо да се извършат до 4-5 сесии на изплакване. Всичко зависи от степента на запушване на матката. При малък брой кръвни съсиреци една сесия може да е достатъчна.

За промивка се използват антисептични лекарства:

Новокаин или лидокаин се използват като упойка. За една сесия на измиване около три литра течност се изливат в маточната кухина. Антисептичният разтвор трябва да се охлади до 5 ° C, което създава допълнителен ефект за намаляване на чувствителността. След процедурата, за да се изключи развитието на усложнения, на пациентите се предписва антибиотик.

Последиците от почистването на матката

Ако лекарят е предписал почистване на матката, тогава процедурата е задължителна, тъй като усложненията ще възникнат не поради почистване, а поради отказа да се премине. След операцията ендометриумът (вътрешната обвивка на тялото на матката) постепенно ще се възстанови. Матката ще бъде покрита с нов здрав слой епител.

Последствията от почистването на матката обаче не могат да бъдат напълно изключени. В някои случаи може да се случи:

 • маточно кървене. Това явление след почистване е рядко. Обикновено засяга онези жени, които преди са имали проблеми със съсирването на кръвта;
 • хематометри - задържане на течна кръв или кръвни съсиреци в гениталиите. Такава патология след почистване е доста рядка и възниква от силно затягане или спазъм на мускулите на шийката на матката или влагалището. За да се избегнат хематоми, акушер-гинеколозите могат да предписват Аспирин или No-shpa. Тези лекарства помагат за облекчаване на мускулни спазми, осигурявайки безплатно прочистване на женския генитален орган;
 • ендометрит - възпаление на вътрешния слой на матката. Може да възникне поради проникването на бактерии и микроби в ранената повърхност на матката. За да се изключи появата на ендометрит, е необходимо да се изпие курс на антибиотици.

С компетентно и деликатно почистване рискът от негативни последици след процедурата е сведен до нула. Ето защо не трябва да се страхувате от операцията и нейните последици. Съгласете се с намесата на лекарите.

Народни методи за почистване на матката след раждане

Възможно е да се ускори възстановяването на женския генитален орган с помощта на билки, които помагат за стабилизиране на хормоналните нива и маточните контракции. Действието на тези билки стимулира мускулния тонус и подобрява имунитета..

Напитките, които помагат за прочистването на матката, включват:

  инфузия на коприва. Копривата е много популярна като народно лекарство поради наличността си. За да приготвите запарката, залейте 5 супени лъжици суха коприва с 500 мл вряща вода и я оставете да се запари, докато се охлади. Можете да пиете половин чаша течност до 3-4 пъти на ден. Копривата насърчава маточните контракции и също има противовъзпалителни ефекти;

Настойката от коприва има противовъзпалителен ефект

 • инфузия на млади брезови листа. Трябва да се приготвя от млади майски брезови листа. Инструментът има антисептичен ефект, а също така спомага за повишаване на тонуса на матката. За да приготвите запарката, залейте 3 супени лъжици нарязани листа с 600 мл вряща вода и я оставете да се вари около три часа. Прецедете охладената напитка и приемайте по 200 ml 3 пъти на ден. Можете да започнете да използвате такъв инструмент само две седмици след раждането;
 • инфузия от овчарска торбичка. Той насърчава контракциите на матката след раждането, стимулира циркулацията и има ободряващ ефект. Необходимо е 30 грама билки да се изсипят с 600 мл вряща вода и да се оставят да се варят, докато се охладят. След напитката се прецежда и се пие по половин чаша 3-4 пъти на ден;
 • сок от калина. За да приготвите продукта, трябва да използвате само пресни плодове. Сокът трябва да се пие веднага след приготвяне, без да го оставя следващия път. За да се повиши тонусът на матката, е необходимо да се пият 3-4 супени лъжици пресен сок от калина на ден.
 • В допълнение към билките, тонусът на матката и премахването на съсиреците се насърчават от:

  • умерена физическа активност;
  • често изпразване на пикочния мехур.

  Как да избегнете почистването на матката след раждане

  Когато бях в болницата, ме съветваха да уринирам често и да правя разумни упражнения за стимулиране на съсирването. За да се активира свиването на матката, се поставя капка за окситоцин. След изписването й е предписано да изпие курс от екстракт от пипер вода (билка възли), който повишава тонуса на матката, стимулирайки нейните контракции. Тя приема 30 капки през устата 4 пъти на ден 30 минути преди хранене. Курсът на прием беше 5-7 дни.

  Освобождаването на кръвни съсиреци след раждането е нормално и дори необходимо. Въпреки това, ако има малко съсиреци или, според резултатите от ултразвуково сканиране, жената е видяла стагнация на кръвни съсиреци, можете да извършите определени действия, които допринасят за освобождаването на излишната кръв и да помогнете в някои случаи да избегнете почистването на матката:

  • приложете студ или лед към стомаха;
  • кърмете бебето си по-често и по-дълго. Това насърчава производството на хормона окситоцин, което води до маточни контракции;
  • активно се движете, правете приемливи физически упражнения, разрешени за новородени майки;
  • легнете по корем;
  • изпразвайте пикочния мехур по-често.

  След цезарово сечение с отстраняване на кръвни съсиреци от матката също може да има проблеми, тъй като:

  • физическата активност е противопоказана;
  • кърмата може да пристигне бавно.

  Следователно, на младите майки, които са претърпели CS, се предписват инжекции или капкомери с окситоцин, докато все още са в родилния дом..

  Раждането е сложен и постепенен процес. Понякога се случва, че бебето е само малка част от това, което бъдещата майка трябва да изтърпи.

  Доста често гинекологът предписва почистване на матката след раждане. Пациентите са уплашени и се чудят защо е необходимо това. Тук обаче не всичко е толкова просто. Тази процедура се извършва, ако плацентата е отделена на парчета или изобщо не излиза от маточната кухина.

  За някои жени е достатъчно да се стимулират мускулните контракции с окситоцин или други хормони, за да се освободи последикът. В останалото няма нищо по-разумно от това как да се извърши вакуум или ръчно изстъргване.

  Какви могат да бъдат последствията след почистване на матката?

  Процесът на остъргване на мускулния орган на жената е доста сложен. Лекарят го извършва почти сляпо. В същото време не е възможно да се използват камери, които да показват изображение на вътрешни органи на монитора..

  Ето защо понякога възникват неблагоприятни последици, а именно:

  • инфекция;
  • развитие на възпалителния процес;
  • ендометрит;
  • хематометър;
  • обостряне на хронични генитални заболявания;
  • обилно кървене.

  Обикновено след такава операция се забелязва зацапване в рамките на 5-7 дни. Ако обаче те продължават по-дълго от определения период и в същото време стават все по-богати, това е причина за тревога.

  Сериозните притеснения също са причинени от остра болка, която може да придружава кървене. Тези симптоми често показват бързо развитие на остър възпалителен процес..

  Ако пренебрегнете тези признаци и не отидете на гинеколог, в резултат на това можете да загубите възможността да имате деца. Неизлекуваният навреме ендометрит или хематометър често стават причина за пълното хирургично отстраняване на матката. Можете да избегнете негативни последици. За да направите това, когато се появят първите симптоми, показващи неизправност, свържете се с Вашия лекар.

  В медицината няма напълно безболезнени процедури. Това е безспорен факт. Въпреки това, не напразно са измислили упойка. Процесът на остъргване протича под местна или обща анестезия. Без това жената не може да понесе подобна манипулация с вътрешните си органи..

  Ако лекарят види от резултатите от ултразвука, че кюретажът може да се извърши под местна упойка, тогава той го прави. В същото време жената все още изпитва известен дискомфорт. Като правило всичко зависи от прага на чувствителност. Ако е висок, пациентът ще бъде леко наранен. Когато прагът на болката е нисък, практически няма дискомфорт.

  Ако гинекологът открие сериозни щети, когато е необходимо да се извърши вакуумно инструментално кюретаж, тогава той предписва обща анестезия. В това състояние жената се освобождава от необходимостта да понася болка и дискомфорт. Няма да има болезнен шок. След събуждане обаче пациентът все още ще усети, че е направена интервенция. Долната част на корема може да боли, дърпа. Субфебрилна телесна температура се поддържа няколко дни след почистване.

  Когато процедурата се извършва без упойка?

  Много жени мислят с ужас за предстоящото почистване. Те колоритно и подробно представят как лекарите ще им се подиграват. Струва си обаче да си припомним, че това е 21 век. Никой няма да се подиграва на хората. Издържането на кюретаж на матката без упойка е изключително трудно психически и физически.

  Ако по някаква причина е невъзможно да се направи обща анестезия, тогава те прибягват до местни анестетици. Не може да бъде:

  • сметана;
  • гелове;
  • инжекции с лидокаин;
  • спрейове.

  В никакъв случай тази операция не трябва да се извършва без упойка. Лекарите просто нямат право да правят това. Не се страхувайте, ако лекарят не е предписал обща анестезия. Преди почистване на матката, не забравяйте да анестезирате с други местни лекарства. В този случай болката се усеща, но тя не е толкова силна, че да трепери и потрепва.

  С правилната психическа нагласа подобна намеса може да се толерира. Това не е коремна операция без анестезия, а обикновен кюретаж. Така че не се притеснявайте напразно. Гинекологът знае какво и как да прави.

  Изстъргването се извършва с помощта на специални инструменти: ръка или вакуум.

  И в двата случая горният вътрешен слой на матката се отстранява заедно с парчета от плацентата или цялата плацента. Това се прави с цел да се предотврати развитието на възпалителния процес в родовия канал..

  Не е необходимо да се притеснявате, че ендометриумът ще се възстанови повече. В рамките на месец след изстъргването расте нов защитен слой.

  Почистването на матката се извършва под обща или местна упойка. Жена седи на гинекологичен стол, прави й упойка, гениталиите се третират с йод и 50% алкохолен разтвор за дезинфекция. Когато анестезията работи, лекарят започва почистване. С помощта на специални инструменти той изстъргва всичко ненужно от матката. В края на процедурата жената се прехвърля в болницата, където се подлага на рехабилитация през следващите няколко дни.

  Почистване с вакуум: отличителни черти

  Според някои лекари този вид изстъргване е по-безопасен. Това обаче носи и повече болка на пациента. Ето защо почистването с вакуум се извършва под обща анестезия и нищо друго..

  Плацентата се изсмуква от маточната кухина с помощта на специално устройство, което наподобява прахосмукачка по своя механизъм на действие. Разбира се, това сравнение е малко пресилено, но устройството за вакуумно почистване засмуква съдържанието на матката в себе си заедно с горния слой на ендометриума.

  След такова остъргване лекарят трябва да обработи вътрешността на матката с антибактериален разтвор, за да избегне инфекция и инфекция. Освен това на жената се предписва курс на антибиотици, който ще предотврати развитието на широко възпаление на матката и придатъците..

  Ръчно почистване след раждане

  Когато парчетата от плацентата, които остават в матката, са малки, гинекологът най-често предписва ръчно почистване.

  Такова изстъргване се различава от версията с вакуумен инструмент само по формата и механизма на действие на устройството за операцията. Обикновено този вид интервенция се извършва с помощта на инструмент, който има заоблен контур в края..

  По този начин всички чужди тела, които са в матката, се улавят и отстраняват. След ръчно почистване лекарят винаги предписва антибиотици и за известно време жената трябва редовно да посещава гинеколога. Това ще спести пациента от негативни последици и усложнения..

  Ако раждането не е било естествено, тогава плацентата се отстранява по време на цезарово сечение. След това в повечето случаи няма усложнения..

  Въпреки това, понякога има ситуации, когато лекарят пропусна няколко парчета от плацентата. Това е пряка причина за назначаването на остъргване. Коя форма на процедурата е най-подходяща само за лекаря.

  Според съвременната статистика обаче предпочитанието се дава на вакуумния метод. Пациентът се поставя в краткосрочна обща анестезия и се извършва кюретаж, който продължава не повече от 20 минути.

  Как ще се чувства жената след операцията зависи от много фактори, а именно: морал, медицински грижи, хранене. Важно е да се придържате към всички препоръки на лекаря и тогава възстановяването няма да отнеме много време..

  Процедурата за остъргване на маточната кухина след раждане в ранния следродилен период е доста опасна. Но обикновено под това име жените имат предвид ръчно почистване на матката от лекар или аспирация с вакуум - по-малко опасни манипулации. Инструментално кюретаж на матката се извършва в изключителни случаи и обикновено по-късно, когато шийката на матката е затворена. Кюретажът след раждането е по-характерен за късния следродилен период и се извършва с цел отстраняване на плацентарния полип от матката. Но първо нещата първо.

  Раждането се състои от три периода: когато шийката на матката се отвори по време на раждането, бебето се ражда и третият е раждането на плацентата. Обикновено третата фаза на раждането е най-бързата и безболезнена. Плацентата, заедно с остатъците от мембраните и пъпната връв, се ражда най-често 15-20 минути след бебето. По-рядко след 30-40 минути. Ако този процес е възпрепятстван, остъргването или почистването на матката след раждането не се извършва веднага. На жената може да се даде окситоцин, за да предизвика свиване на матката и раждане на плацентата. И още по-лесно - да прикачите бебето към гърдата, или ако това не е възможно - да стимулирате зърната. Това също ще доведе до подобряване на контрактилитета на матката. Ако всичко друго се провали, лекарят трябва да се намеси..

  Как се прави кюретаж след раждане - със или без облекчаване на болката? Както писахме по-рано, говорим за ръчно почистване на матката, по-точно за ръчно отделяне на плацентата, плътно прикрепена към стената на матката. В този случай обикновено се прави обща анестезия - интравенозно или маска. Рядко, когато се извършват манипулации без анестезия. Лекарят, през напълно отворената шийка, влиза в нейната кухина и внимателно отделя плацентата. Ако всичко друго се провали, започва тежко кървене - може да възникне спешно състояние, при което е необходимо да се екстирпира матката - т.е. да се отстрани хирургически органът.

  Последиците от остъргването на маточната кухина след раждането могат да бъдат трагични, ако се появи силно кървене, което не може да бъде спряно. Ето защо лекарите се опитват да правят всичко възможно най-внимателно и без използването на медицински инструменти..

  Веднага след раждането на плацентата лекарят и акушерките я изследват за цялост. Ако има подозрение, че не се е отделил напълно, няма достатъчно лобула, лекарят обикновено решава незабавно да изследва маточната кухина и да я почисти.

  След раждането на плацентата, естествено или с помощта на лекар, върху корема на жената се поставя пакет с лед, така че матката да продължи да се свива добре и кървенето леко да намалее. И след това, в рамките на 3 дни, инжекциите с окситоцин се правят 2 пъти на ден. В родилния дом лекарите внимателно наблюдават състоянието на коремчетата на майките. Те се интересуват дали матката е болезнена, колко бързо се свива (намалява по размер). На 3-5-ия ден след естественото раждане може да се извърши ултразвуково сканиране. И ако според резултатите от него е ясно, че в матката са се натрупали много секрети и те най-вероятно пречат на матката да се свива добре и служат като място за размножаване на патогенни бактерии, се предписва остъргване на съсиреци след раждането от маточната кухина, но по-често вакуумна аспирация, която може да се извършва в малка операционна зала, не изисква в този случай упойка и присъствието на анестезиолог.

  Трябва да се отбележи, че този проблем често възниква след раждането на голямо дете, след многоплодна бременност, ако жената е родила много, тъй като матката е преразтегната и не може да се възстанови достатъчно бързо, което заплашва с ендометрит - възпалителен процес. Ако след раждането е имало остъргване, периодът от време, до колко се отделя отделянето, може да бъде намален, което ще има положителен ефект върху здравето на жената.

  Но има ситуации, когато жената е изписана от болницата здрава, с добър ултразвуков резултат и след няколко седмици телесната й температура се повишава, започва маточно кървене. Това обикновено показва, че в матката се е образувал плацентен полип. Болезнено ли е да се прави кюретаж на матката доста дълго време след раждането? Да, тъй като шийката на матката вече е затворена и е необходимо да се разшири инструментално. Обикновено в този случай се прави обща интравенозна анестезия. По-рядко локална анестезия, ако общата анестезия не е подходяща по някаква причина.