По време на цялата бременност една жена е трябвало да се справя с промяна в характера на вагиналното течение повече от веднъж. Първо, това е силно повлияно от хормоналния фон на бременна жена, който постоянно се променя с течение на времето. На второ място, много често през този период млечницата се влошава или за първи път се проявява, досаждайки със сирене с отделяне с характерна кисела миризма. Трето, вероятно е, че не е било без заплахата от срив, което се показва от зацапване по време на бременност. И именно от тези секрети най-много се страхуват бъдещите майки..

Сега, в края на срока, е почти възможно да се диша спокойно: отделянето на кръв преди раждането в преобладаващото мнозинство от случаите ще означава ранното им начало. Но все още е твърде рано да се отпуснете напълно: дори в навечерието на раждането на бебето може да започне преждевременно отлепване на плацентата.

Кървавото отделяне преди раждането е знак за тяхното начало

Един от най-надеждните признаци на започващ труд е изхвърлянето на лигавицата, което винаги е придружено от изхвърляне. Коркът може да се отдалечи още по време на раждане (тогава жената няма да го забележи) или да излезе наведнъж с целия съсирек, например, докато взема душ, което също може да бъде игнорирано.

Но също така често лигавицата се отделя на части, постепенно и в същото време жената забелязва върху бельото лигавично отделяне с бяло-жълт цвят, което може да съдържа ивици кръв - розови, кафяви или кафяви. Това е сигурен знак, че няма да мине много време преди срещата с най-желаното същество. От момента, в който лигавичната запушалка започне да се оттича, майката трябва да спре всякакви действия, които могат да доведат до проникване на инфекция в утробата (полов акт, къпане и плуване в застояли водни тела).

Корк с кръв

 • 20 май 2017 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 10 часа

Автор: Таракашка
Създаден преди 23 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 5 часа

Автор: Малек.
Създаден преди 19 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 6 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 9 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 6 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 5 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 6 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 6 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Как да разберем, че щепселът се е откачил, какво да правя, ако се е случило и кога ще започне раждането?

Колкото по-близо до раждането, толкова повече вълнение обхваща бъдещите майки. Жените, които имат първата си бременност, изпитват специални преживявания: когато раждането започне, как да разберем кога започва - това са въпросите, които преследват бъдещите родилки..

Според по-опитни жени няма съмнение относно наближаването на раждането, ако лигавичната маточна запушалка се е отдалечила. Но тази улика повдига още повече въпроси - какво е образованието, как да разберем, че е заминало, как да не сбъркаме. Така че противоречивите знания не носят много скърби, ние ще се справим с тези въпроси от научна гледна точка..

Кога ще започне раждането?

Не трябва да се очаква бременна жена да забележи преминаването на тапата, която затваря изхода от шийката на матката. Често това се случва по време на ходене до тоалетната, така че жените просто не се фокусират върху усещанията. Ако щепселът се е отдалечил рязко, което се случва рядко, жената веднага започва да се притеснява - когато започне раждането. Те могат да започнат както след няколко часа, така и след няколко дни (и дори след 2 седмици). Излизането от лигавицата "запушване" не е отправна точка за определяне на началото на раждането.

По време на първата бременност

Последователността на раждането не влияе върху фактора на освобождаване на лигавицата, така че никой не може да предвиди колко дълго ще ражда жената, ако коркът се е отдалечил, независимо дали е 1-во раждане или 2-ро.

Тъй като може да минат няколко часа или няколко дни от момента, в който бучка слуз напусне до началото на раждането, този предвестник не показва ясно кога точно ще започнат.

Несъмненото начало на раждането се демонстрира от по-надеждни симптоми:

 • издърпва долната част на корема;
 • възникват нередовни контракции (остри болки в долната част на корема, излъчващи лумбалната и анусната област) около 6 часа преди началото на раждането;
 • появява се обилно лигавично отделяне от влагалището, вероятно с петна от кръв;
 • нередовните контракции се трансформират в редовни контракции с интервал от 10-15 минути.

Контракциите на маточната мускулатура са придружени от остра болка, само малка част от жените раждат безболезнено. Дори и при появата на очевидни признаци за започване на раждането е трудно да се каже след колко време ще се роди детето, тъй като продължителността на раждането е:

 • продължително - 18 часа или повече;
 • бързо - 4-6 часа за първата бременност и 2-4 за следващите;
 • бързо - по-малко от 4 часа за 1 доставка и по-малко от 2 часа за последваща.

Колко време да раждам многоплодни?

По същия начин е невъзможно да се предскаже кога ще започне раждането при втората бременност, ако щепселът се е отдалечил. Вярно е само, че продължителността на процеса на раждане при многородени жени обикновено е 1,5-2 пъти по-кратка, отколкото при родилките „новородени“. Изхвърлянето на слуз не е показател, който ви позволява да оцените подхода на труда..

Как да разберете, че щепселът се е откачил?

С наближаването на дългоочакваната дата жената все по-често се преодолява от съмнения - какво, ако пропусне някакъв важен знак преди да роди или не го разпознае, като например да разбере, че коркът се е отдалечил. Може да се каже едно нещо - не се притеснявайте и създайте нездравословна атмосфера на паника около раждането..

Напразно вълнение няма да помогне нито на жена, нито на дете и те са напълно способни да причинят вреда под формата на психосоматични разстройства.

Правилното поведение преди раждането е спокойно да се изчака началото на този физиологичен процес, без да се притеснявате кога ще започне раждането, ако щепселът се е отдалечил. Не е нужно да се притеснявате, ако бучката на слуз не се отдели. Може да не си отиде до самото раждане, няма от какво да се притеснявате.

Просто трябва да сте подготвени за факта, че раждането може да започне.

Как тапата се отделя преди раждането?

Ако бучка слуз въпреки това се отдели преди началото на раждането, процесът на отстраняването й от влагалището е индивидуален. Сравнете как щепселът излиза при различни бременни жени:

 1. За някои тя излиза на части - под формата на жилава слуз или малки лигавични бучки - в рамките на два до три дни. След това настъпва „затишие“ и раждането започва едва след 2 седмици.
 2. При други той „изскача“ в плътна бучка по време на уриниране. В този случай раждането може да започне и след няколко часа, и след няколко дни (7-14).
 3. В третия, изпускането на тапата се случва по време на освобождаването на околоплодната течност, тоест вече в процес на раждане.

Дали щепселът е излязъл по време на бременност или по време на раждане, или жената изобщо не е забелязала отделянето му, не е важно това, а как ще протече самият процес на раждане. За да не добавя усложнения към себе си, жената трябва да се притеснява възможно най-малко за дреболии. Това не означава, че трябва да принудите всички около нея да бързат с нея, както с малко дете. Трябва да се държите като възрастна жена и да не се надявате, че можете да поемете контрола върху процеса на раждане и по някакъв начин да му повлияете. Възможно ли е да се изчисли датата на раждане по деня на зачеването или по последния месец?

Изхвърлянето с кръв е нормално?

Не се паникьосвайте дори ако коркът с кръв се е отделил. Ако жената е във фаза на доносена или леко преждевременна бременност, тялото вече се подготвя за раждане.

Често кафявият щепсел се отделя, което също показва наличието на кръв в него. Появата на кръв в пренаталната слуз е доста физиологична, дори ако след излизането на тапата настъпи "латентна фаза" - пълно отсъствие на симптоми и несигурност кога ще започне раждането.

Какво да направите, ако излезе задръстване?

Как трябва да се държи жената, когато по време на душ вижда плътна, вискозна слуз или слузеста бучка на прането или във ваната? Най-важното е да се радвате, че бременността й е узряла и скоро, като правило, не по-късно от 14 дни, ще дойде раждането. Ето няколко съвета за акушер-гинекологи за това какво да правят, ако се е отделила лигавицата:

 • спокойно информирайте за това гинеколога, водещ бременността;
 • проверете готовността за изпращане в болницата (документи, медицински досиета, родилка и др.);
 • предупредете вашето домакинство за възможна доставка през следващите 2 седмици;
 • откажете дълги пътувания, ако има такива, и ако отсъствате, се върнете у дома възможно най-скоро;
 • до раждането откажете да се къпете, като го замените с душ;
 • препоръчително е да се откажете от секса, за да избегнете случайна инфекция.

Защо няма контракции?

Не знаейки за индивидуалните характеристики на отделянето на лигавичната маточна формация, много жени чакат да започнат контракциите. Но те, като правило, не идват веднага и жената се чуди защо коркът се е отдалечил, но няма битки.

От всичко казано по-рано става ясно, че излизането на тапата не е точен предвестник на раждането. Той дава само на жената време да се подготви - понякога няколко часа, понякога няколко дни.

Бучка слуз, която излиза, може да не е цяла коркова тапа, а само част от нея, отхвърлянето на която може да предизвика акушерски преглед. По време на проникването във влагалището може да се наруши целостта на лигавичната формация, поради което често се случва тапата да се е отлепила след изследване. Контракциите могат да започнат много по-късно, това е нормално..

Какво е щепсел по време на бременност?

За да се оцени необходимостта от предпазни мерки, препоръчани от акушер-гинеколозите след преминаването на лигавицата, е полезно да научите за свойствата на това вещество. Тапата, която покрива шийката на матката, е бучка от много вискозна цервикална слуз, която се образува в големи количества около края на 1 месец от бременността. Той запушва входа на матката и я предпазва от всякакви патогенни агенти по време на секс, докато се къпе във вана или езерце..

Обемът и външният вид на корка варират от 1 до 2 чаени лъжички и от полупрозрачен до кафеникав цвят. Нормално е, ако коркът е изчезнал на 39 или 40 седмици, когато раждането е на път да започне (не по-късно от 2 седмици по-късно). Но може да се случи и преди.

Как да различим щепсела от кървене?

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител. Как да станете доверие.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

хммм. По-добре посетете лекар.

След „магически“ преглед в родилния дом на 38-та седмица излезе тапа и си помислих, че ще родя същия ден. Лекарят предупреди за задръстването, каза, че това не е признак, че раждате. И така се случи - легнах в леглото и минах още 10 дни.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Тапата с кръв се отлепи

Кърваво отделяне преди раждането

По време на цялата бременност една жена е трябвало да се справя с промяна в характера на вагиналното течение повече от веднъж. Първо, това е силно повлияно от хормоналния фон на бременна жена, който постоянно се променя с течение на времето. На второ място, много често през този период млечницата се влошава или за първи път се проявява, досаждайки със сирене с отделяне с характерна кисела миризма. Трето, вероятно е, че не е било без заплахата от срив, което се показва от зацапване по време на бременност. И именно от тези секрети най-много се страхуват бъдещите майки..

Сега, в края на срока, е почти възможно да се диша спокойно: отделянето на кръв преди раждането в преобладаващото мнозинство от случаите ще означава ранното им начало. Но все още е твърде рано да се отпуснете напълно: дори в навечерието на раждането на бебето може да започне преждевременно отлепване на плацентата.

Кървавото отделяне преди раждането е знак за тяхното начало

Един от най-надеждните признаци за започване на раждането е изхвърлянето на лигавицата. което винаги е придружено от секрети. Коркът може да се отдалечи още по време на раждане (тогава жената няма да го забележи) или да излезе наведнъж с целия съсирек, например, докато взема душ, което също може да бъде игнорирано.

Но също така често лигавицата се отделя на части, постепенно и в същото време жената забелязва върху бельото лигавично отделяне с бяло-жълт цвят, което може да съдържа ивици кръв - розови, кафяви или кафяви. Това е сигурен знак, че няма да мине много време преди срещата с най-желаното същество. От момента, в който лигавичната запушалка започне да се оттича, майката трябва да спре всякакви действия, които могат да доведат до проникване на инфекция в утробата (полов акт, къпане и плуване в застояли водни тела).

Почти всички жени, които обсъждат кървави отделяния преди раждането на форумите, потвърждават, че в рамките на ден-два след откриването на малки обеми кървава слуз по бельото, те са родили. В същото време акушер-гинеколозите отбелязват, че колкото по-тъмна е кръвта, толкова по-малко остава да се ходи с корем. Моля, обърнете внимание, че може да отнеме от няколко часа до 2 седмици преди доставката.

Други безопасни причини за кървене преди раждането

Изхвърлянето на лигавицата е най-вероятната причина за появата на кървави отделяния преди раждането, което е абсолютна физиологична норма. Но може да има и други безопасни причини за това предупреждение..

Бременната жена може да наблюдава незначително отделяне на кръв от влагалището след преглед на гинекологичен стол и изобщо не е необходимо веднага след уговорка с лекар, а може би дори няколко часа след това.

По същия начин, след полов акт и това е съвсем нормално - два дни след секс. Причината за появата на кървави отделяния и в двата случая е механично дразнене на шийката на матката, което вече се подготвя за началото на разкриването му..

Кога да отида в болницата

Обръщаме специално внимание на факта, че зацапването преди раждането във всички случаи, описани по-горе, не трябва да бъде обилно. Обикновено това са оскъдни размазващи следи или малки петна, по-често кафеникави, розови. но може да бъде и червен. Ако кървенето е започнало, тогава трябва да отидете в болницата незабавно, без да губите секунда! Също така е необходимо да посетите лекарите, ако след началото на изтичането на лигавицата запушването на кръвта започва да се увеличава или бебето е променило двигателната си активност.

Кървавото отделяне преди раждането, наблюдавано 2 седмици преди очакваното им начало и по-рано, също не може да бъде пренебрегнато: не забравяйте да уведомите Вашия лекар за това.

Особено forberemennost.net Елена Кичак

Слизеста тапа по време на бременност: за тези, които чакат и за тези, които са чакали

Преди бременността повечето момичета имат малка представа как е да раждат и раждат бебе. Тоест те, разбира се, могат да си представят сладък кръгъл корем, но имат много малко представа за много физиологични моменти..

Например какво представлява лигавицата по време на бременност и за какво е предназначена, и най-важното, защо всички са толкова притеснени, когато тя напусне. Разбира се, това започва да тревожи всички бъдещи родилки към края на бременността, от време на време лекарите чуват многобройни въпроси: "Имам бременност от 38 седмици, щепселът е изчезнал, какво да правя?" или "Какво се случва, ако не забележа кога тапата се отделя?".

Освен това, след като чуят много различни истории, жените започват да се притесняват какво да правят, ако задръстването изчезне и раждането не започне... Нека поговорим за всичко по ред.

Какво е щепсел по време на бременност?

Слизестата запушалка е съсирек от вискозна слуз, подобно на бялото на сурово яйце, което се образува при бременни жени в шийката на матката. Тапата се образува под въздействието на хормони около края на 1 месец от бременността, когато яйцеклетката се имплантира в маточната кухина: по това време шийката на матката омеква, набъбва и се запълва с цервикална слуз, произведена от клетките на шийката на матката. С всяка овулация тя се сгъстява, образувайки доста плътен съсирек, който запушва входа на матката..

Слизестата запушалка по време на бременност, както всичко останало в природата, има своя собствена функция: предпазва тялото на жената (която е много уязвима през този период!) От попадане на различни инфекции в нея, например при плуване в езерце.

В края на бременността обаче в организма на жената активно се произвежда хормонът естроген, под въздействието на който слузът омеква и коркът излиза сам от себе си преди раждането - родилите жени знаят, че това е сигнал, че процесът на раждане навлиза в активната фаза.

Преминаването на тапата може да бъде стимулирано не само от естествени хормонални причини, но и чрез вагинални прегледи от гинеколог - матката реагира с тонус на гладката мускулатура, изтласквайки запушалката. Нещо повече, той може да излезе като един гелообразен вискозен съсирек или парче от около 1-2 супени лъжици (или 1,5 см в диаметър), и постепенно, в продължение на няколко дни, под формата на мазки. подобно на началото или края на менструацията.

Как изглежда коркът преди раждането? Понякога е трудно да се разграничи от нормалното вагинално отделяне, тъй като вискозитетът и цветът му могат да варират. Обикновено слузта е жълтеникава, розова на цвят или дори безцветна. Жените, които са родили, казват, че лигавицата запушалка прилича на желе или медуза.

В него може да има ивици кръв (в това няма нищо лошо, кръвта в тапата се появява от разкъсването на капилярите, избухва от натиск, когато матката се отвори), но ако видите в тапата не само кървави ивици, а доста осезаемо количество кръв, това може да е знак отлепване на плацентата. Във всеки случай е по-добре да се консултирате с лекар, особено ако коркът по време на бременност се е отдалечил много по-рано.

Как тапата се отделя преди раждането

Между другото, колко време трябва да напусне коркът, преди да роди? Въпросът, разбира се, е индивидуален: може би дори няма да забележите този момент, защото той ще си отиде непосредствено преди раждането, заедно с околоплодните води, или може би коркът ще се отлепи предварително (поради което някои жени се чудят дали коркът винаги си тръгва преди раждането).

Лекарите смятат, че обикновено щепселът по време на бременност трябва да излезе не по-рано от 2 седмици преди датата на раждане..

Преминаването на тапата е един от трите основни предвестници на раждането. заедно с увеличаване на редовните контракции и изливането на околоплодната течност. Но, както вече разбрахте, от момента, в който щепселът се свали до началото на раждането, това може да отнеме няколко часа или няколко дни. Във всеки случай трябва да информирате своя акушер-гинеколог за това - ще бъдете прегледани и евентуално незабавно настанени в пренаталния отдел.

Най-често коркът по време на бременност се отделя по време на сутрешния душ или ходенето до тоалетната: може дори да нямате време да видите нещо, но да усещате, че нещо е излязло от влагалището. Ако това се случи в различна ситуация, определено ще забележите белезникава, жълтеникава, розова или бежова слуз върху бельото или чаршафа си..

Щепселът се откачи по време на бременност: какво да правя?

И все пак, как щепселът се свали преди раждането? Не винаги е лесно да се определи това, затова е по-добре жената да се съсредоточи върху собствените си чувства. Ако имате дългосрочен период и трябва да родите скоро, обърнете внимание, ако внезапно почувствате леки болезнени сътресения, известно напрежение и дърпаща болка в долната част на корема.

Ето как родилките описват процеса на преминаване на тапата преди раждането. След това са възможни болки в болката и дърпане, подобни на тези, които обикновено придружават менструацията. Обикновено тези болки плавно преминават в контракции. Тогава това вече е началото на раждането..

Но все още няма смисъл да бързате към болницата: уверете се в интензивността и редовността на контракциите - когато интервалът между тях е намален до 10 минути, тогава вече можете да отидете. И докато интервалът между контракциите е по-дълъг, те самите не са твърде интензивни и не причиняват много дискомфорт на бъдещата майка - не трябва да бързате, по-добре е да се подготвите за болницата, например, уверете се, че нещата са събрани, проверете всички важни документи, вземете топъл душ.

Нито баня. не забравяйте - от момента, в който щепселът излезе по време на бременност, тялото ви става по-трудно да се противопостави на инфекцията на родовия канал (това, между другото, е един от аргументите на противниците на раждането във вода). Но това не означава, че бебето ви вече е беззащитно.!

Той има и околоплодна течност, която освен всичко друго изпълнява и защитна функция. Ето защо, ако коркът вече се е отдалечил и раждането все още не е започнало, няма нищо лошо в това, просто не можете да плувате във ваната, басейна или езерцето сега и трябва да сте по-внимателни за личната хигиена, да сменяте по-често бельото и спалното си бельо.

Ако не сте се отказали от интимния си живот дори на толкова късна дата. след като щепселът се откачи, ще трябва да се направи, тъй като инфекцията може лесно да попадне от влагалището в маточната кухина.

Ето защо, ако щепселът се откачи по време на бременност, не трябва да се суете и да се паникьосвате: имате време да се подготвите и настроите правилно, да се съберете, да инструктирате близките си.

Кога трябва да посетите лекар?

Неотстраняването на щепсела преди раждането не е причина да бягате при гинеколога. Това изобщо не означава, че през цялото това време сте били лишени от бариерата, която предпазва плода от инфекция в утробата ви. Най-вероятно все пак излезе, но вие просто не сте го забелязали. И дори да не излезе, ще излезе заедно с околоплодната течност или вече е в процес на раждане.

Ситуацията е по-сериозна, ако смятате, че коркът вече се е отдалечил, но всъщност околоплодните води са се оттеглили, които обикновено са напълно прозрачни и безцветни и по консистенция са много по-тънки от лигавицата по време на бременност. Описахме усещанията, когато коркът излиза подробно по-горе, но това, което характеризира изтичането на околоплодни води (околоплодни води)?

Това се случва относително постоянно и количеството на отделянето се увеличава с известно натоварване на пресата, например кашлица. За да избегнете възможни усложнения в хода на бременността, трябва да информирате лекаря за вашето състояние..

Също така, причина за предпазливост е преминаването на тапата по-рано от 2 седмици преди датата на падежа, определена от лекаря по време на прегледа с помощта на ултразвук. Може би това е преждевременно раждане, евентуално отлепване на плацентата. във всеки случай не можете да дърпате дълго време, трябва да отидете в болницата.

Друга причина да се консултирате с лекар е обилната секреция на слуз с течна консистенция, с голямо количество ярко алена кръв: обикновено преминаването на тапата преди раждането не е придружено от кървене.

Между другото, по време на бременност, информирайте лекаря за всички изписвания, включително преминаването на щепсела - това ще помогне да се проследи напредването на бременността и да се изясни очакваната дата на раждане.

След като вече знаете много за лигавицата по време на бременност, първо, няма да я объркате с нищо, и второ, вероятно ще знаете какво да правите, ако тапата вече се е отдалечила, и трето, няма да да изпадате в паника и нервни.

Не забравяйте, че раждането е естествен, естествен процес и тялото на жената със сигурност ще се справи с такава трудна и отговорна задача.!

Съветваме ви да прочетете: Обичате ли да правите парна баня? Разберете дали бременните жени могат да отидат до банята по-късно

Как изглежда коркът преди раждането, за какво ще разкаже външният му вид?

Изхвърлянето на лигавицата е един от предвестниците на предстоящото раждане. Този процес директно показва скорошното начало на доставката. Нека да разгледаме по-отблизо явлението, да разберем как изглежда коркът преди раждането да излезе от гениталния тракт, какви са признаците на отделянето му.

Винаги ли щепселът се сваля преди раждането?

Слизестата запушалка винаги напуска преди раждането, но самият процес може да се осъществи след няколко седмици или след няколко часа. Освен това при първородните жени отделянето на тапата става за около 14 дни. При многороден този процес се отбелязва по-късно - 7 дни преди началото на трудовия процес. В същото време е невъзможно да се посочи конкретен период, когато излиза лигавицата. При многоплодни това явление често се извършва едновременно с изливането на околоплодна течност..

Как оставя коркът при бременни жени преди раждането?

Преди да говорим за това как тапата излиза преди раждането, нека разберем какъв вид образование е. Слизестата запушалка е колекция от течност, отделяна от шийката на матката, която затваря входа на матката. Основната му функция е да предпазва вътрешните полови органи и плода от патогенни микроорганизми. По-близо до раждането, тъй като шийката на матката се изглажда, се отбелязва нейното отваряне. Този процес води до изтласкване на щепсела през вагината..

Жената може да не забележи това. В повечето случаи щепселът излиза, когато отидете сутрин до тоалетната. Самият процес може да бъде придружен от дърпащи болки в долната част на корема. давайки на сакрума. Интензивността им е ниска, така че бременните жени може да не отдават никакво значение на това. Някои жени в позиция научават за разхлабена запушалка, когато се изследват в гинекологичен стол. Отговаряйки на въпроса колко дълго коркът остава преди раждането, лекарите говорят за еднократното му освобождаване.

Как щепселът се сваля преди раждането при първородни?

При жените, които се готвят да станат майка за първи път, често възниква въпросът относно това колко корк оставя преди раждането при първородни. Лекарите не дават конкретен отговор на него, като посочват индивидуалността на всяко женско тяло. Самият процес започва 2 седмици преди изчислената дата на доставка. В този случай коркът може да се откъсне както наведнъж, така и постепенно. Често бременните жени забелязват увеличаване на отделянето малко преди раждането. Те имат малко по-различна консистенция..

Важно е да можете да различавате секрецията на лигавицата от изтичането на околоплодната течност, което не е необичайно за дълги гестационни периоди. За това нарушение:

 • отделянето се увеличава след тренировка, ходене;
 • придружени от дърпащи болки в долната част на корема;
 • са воднисти, безцветни.

Как щепселът изчезва преди раждането в многоплоден?

При жените, които раждат отново, този процес протича бързо и по-рано, отколкото при първородните. Трябва да се каже, че преминаването на щепсела преди раждането в многоплоден може да се случи непосредствено няколко часа преди раждането на бебето (3-4 часа). Има случаи, когато лигавичната запушалка преди раждането в многоплодна е отделена заедно с изхвърлянето на околоплодната течност. С оглед на своя опит, многородните не объркват това явление и след като то отмине, те вече могат самостоятелно да приемат точната дата на раждането на бебето.

Премахване на тапата преди раждането - как изглежда?

Много бременни жени се интересуват от отговора на въпроса относно това как изглежда лигавичната запушалка преди раждането. Лекарите описват няколко възможни вариации на външния му вид:

 • чист, прозрачен;
 • ивици с кръв;
 • боядисани в различен цвят: бял, жълтеникав, кафяв, розов, със зеленикав оттенък.

От горното следва, че е трудно да се каже еднозначно как изглежда коркът преди раждането. Външният вид на лигавицата се различава от бременна до бременна. Освен това, дори за една и съща жена, с различна бременност, тя може да изглежда различно. В по-голямата си част този съсирек не е оцветен или има леки кървави петна. Самият факт, че коркът изглежда преди предстоящото раждане, няма диагностична стойност. Важна роля играе изключително времето на излизането му от гениталния тракт. Този процес показва леко отваряне на шията.

Как изглежда лигавицата при бременни жени?

Възникващата запушалка преди раждането често се сравнява от самите бременни жени с плътен, хомогенен яйчен белтък. Консистенцията на тази формация може да варира. Ако коркът не се отдели наведнъж, тогава бременните жени говорят за повишено отделяне на вагината. В същото време те са дебели и могат да оставят следи по бельото. Периодът на спиране може да отнеме няколко дни. За да се изключи изтичането на околоплодна течност, по-добре е да се консултирате с лекар за това, да се подложите на преглед.

Розова лигавица

След като разбрахме как изглежда лигавицата при бременни жени, трябва да се отбележи, че самата тя може да изглежда различно на външен вид. Така че тапа с кръв преди раждането често предизвиква паника у бременна жена. В същото време лекарите посочват нормалността на това явление. Самата тапа може да порозовее. Този цвят му се дава от кръвта, която се отделя от малките кръвоносни съдове - в процеса на отваряне на шията те могат да бъдат наранени. В този случай кръвта не се отделя от гениталния тракт. Бъдещата мама се чувства добре.

Кафява лигавица

Кафява тапа преди раждането показва наличието на кръв в нея, която е променила цвета си под въздействието на телесната температура. Това може да се случи, ако има увреждане на лигавицата на шийката на матката. Това се отбелязва с ерозия. което е можело да се случи още преди бременността. Леко отделяне на кръв от съдовете на тази анатомична формация, оцветява корка в тъмночервен и дори кафяв цвят.

Бяла лигавица

Разказвайки на бременните жени какъв цвят трябва да бъде коркът преди раждането, лекарите казват, че той често има бял оттенък. Този цвят му се дава от нормалната микрофлора на репродуктивната система, която се съдържа в тази формация в големи количества. Коркът често е прозрачен и безцветен. Външно прилича на малка, бездомна бучка дебела слуз.

Говорейки за това как изглежда коркът преди раждането, лекарите отбелязват, че гъбичките от рода Candida могат да му придадат частично бял цвят. Често с настъпването на бременността се отбелязва растежът на тази микрофлора, поради променения хормонален фон. Бременна жена в ранните етапи фиксира появата на бели, сирене. Те директно могат да се задържат във врата по време на удебеляване на слуз, образуване на запушалка. Лекарите разглеждат това явление като вариант на нормата, ако не се развият допълнителни симптоми.

Зеленикава лигавица

Запитвайки гинеколога, водещ бременността, какъв тип запушалка изчезва преди раждането, бъдещата майка не получава конкретен отговор. Лекарите винаги посочват индивидуалността на тази формация. В някои случаи, в навечерието на предстоящото раждане, зеленикав тап също може да напусне гениталния тракт. Този цвят се дължи на наличието на инфекциозен процес в репродуктивната система. Често пъти жените започват да планират бременност, без да са подготвени. Това директно причинява обостряне на хронични заболявания по време на бременността..

Кое изписване преди раждането не е опасно и кое изисква хоспитализация

По време на бременността женското тяло изисква повишено внимание - особено през първия и последния триместър. Точно преди раждането може да се появи отделяне, което притеснява много бъдещи майки. Независимо дали са физиологични или сигнализират за проблем - това зависи от цвета, консистенцията на тайната, времето на появата и съпътстващите симптоми.

Кръв след интимен контакт

Лекарите не забраняват на бременните жени да продължат интимния си живот, ако няма преки противопоказания за това, които включват предлежанието на плацентата, открито с ултразвук, повишен тонус на маточните стени и диагностицирани патологии на развитието на плода. По-добре е да се въздържате от полов акт, започвайки от 35-та гестационна седмица, ако веднага след полов акт една жена започне да маже тъмнокафяво отделяне и болка в долната част на корема.

Експертите настояват за сексуално въздържание през последните два месеца на бременността при наличие на следните здравословни проблеми:

 • многоплодна бременност (пациентът ражда две или повече деца);
 • изтичане на околоплодна течност;
 • изразено отделяне на лигавицата;
 • неочаквано разкриване на маточната шийка, настъпило много преди очакваната дата на раждане;
 • недостатъчност на цервикалния канал (патология, при която шийката на матката не е в състояние да остане затворена и рискът от преждевременно раждане се увеличава);
 • отделяне от гениталния тракт с неприятна миризма и неестествен цвят, с чужди петна - жълти, кафяви, зеленикави, бели с изварена консистенция;
 • фалшиви контракции.

Ако изписването е започнало по време на бременност непосредствено преди раждането непосредствено след сексуален контакт, тогава партньорите са избрали неудобно положение, което наранява шийката на матката. Трябва да потърсите медицинска помощ и да разберете дали изписването наистина се превръща в предупреждение за настъпване на раждането или раждането или ще изчезне при запазване на сексуалната почивка.

Много експерти дори съветват интимен акт за жени, които носят дете за повече от 39-40 седмици. Сексуалният контакт насърчава освобождаването на хормони, които имат положителен ефект върху състоянието на плода.

В много случаи, веднага след секс, жената развива зацапване и след няколко часа процесът на раждането започва с активни контракции.

Изписване след преглед от гинеколог

За да проследяват бъдещата родилка в динамика, лекарите препоръчват да се подлагат на прегледи в гинекологичен стол веднъж на 1-2 седмици, не е изключение и последните гестационни седмици, от 36 до 40. Ако раждането не е започнало по това време, на пациента се предписва почивка, което изключва по-нататъшни прегледи.

Много жени, посетили гинеколог през последните етапи, имат неприятни симптоми. Кафявото отделяне от влагалището непосредствено преди раждането след преглед от лекар може да бъде придружено от дърпаща болка в долната част на корема. Тази клинична картина се обяснява със специалната чувствителност на лигавицата във вагиналната мембрана, шийката на матката и маточните стени в последния гестационен период.

Пропита с препълнени кръвоносни съдове, лигавицата реагира болезнено на медицинска намеса, поради което се появява неестествено отделяне.

Ако кървавата слуз спре да изтича след 1-2 дни, няма причина за безпокойство. При повишена болка в срамната област, гърба и долната част на корема, ако има повече секрет, трябва сами да напуснете къщата, за да посетите лекар или да се обадите на линейка.

Изписване по време на контракции

В по-късните месеци на бременността, на 38-40 седмици, плодът е напълно доносен. Слузестата секреция, изтичаща от гениталния тракт по това време, не трябва да плаши жената - тя сигнализира за предстоящото раждане. По време на първите контракции родилката се появява кърваво лигавично отделяне - преди раждането те имат оттенък от кафяв до кафяв, могат да включват петна, които приличат на жълти ивици.

Контракцията е процес на свиване на матката, който започва в горната точка и след това се разпространява по стените.

Съпътстващи симптоми са остра болка в долната част на корема, която се простира до долната част на гърба. Контракциите, отбелязани през първия период, не са толкова интензивни, благодарение на тях плодът се движи надолу, родовите пътища се подготвят за активния процес на раждането.

След като започнат първите контракции, жената може да забележи кафеникава течност със съсиреци..

Появява се поради нарастващия натиск върху матката, която е пълна с подути кръвоносни съдове. По наличието на тези съсиреци лекарите могат да определят приблизителната продължителност на раждането и времето на раждането на бебето. Обемът на кървавия секрет, който се появява по време на контракциите, не трябва да надвишава 50-70 ml. Увеличаването на броя позволява на човек да подозира, че е започнало преждевременно отлепване на плацентата.

Изхвърляне на лигавицата

Ситуацията, когато жената има обилно отделяне на лигавици преди раждането в период от 37-40 седмици, показва отделянето на лигавицата, запушваща шийката на матката по време на цялата бременност. Интензивното отделяне на гъста слуз сигнализира, че скоро ще настъпи раждането. Жената трябва да се обади на линейка или да отиде сама в родилния дом, независимо от наличието на контракции. При много жени преминаването на тапата и началото на контракциите се записват едновременно..

Коркът не е бял или прозрачен, а жълтеникав, поради ивици кръв може да стане розов.

Консистенцията също е двусмислена - от гъста, постепенно излизаща слуз до няколко бучки. Ако веднага след излизане на лигавицата запушването, изтичането е станало течно и прозрачно, се диагностицира изтичането на околоплодната течност.

Разкъсване на околоплодната течност

Моментът, когато околоплодната течност се излива напълно, жената не може да не забележи.

Нормалният обем на околоплодната течност е от 500 ml до 1,5 литра.

Самата течност има сладникав аромат, заедно с нея от матката се отхвърлят смазващи частици, предназначени да предотвратят нараняване на детето при преминаване през родовия канал.

Цялото изтичане на околоплодната течност се случва, когато жената внезапно промени позицията на тялото си или се напрегне, докато ходи до тоалетна.

По-често изтичането на вода се случва постепенно, скоростта на тяхното изтичане зависи от локализацията на разкъсването на балона.

Можете да диагностицирате изтичането на околоплодна течност, както следва:

 • измийте външните полови органи с неутрален препарат;
 • изсушете кожата с чиста кърпа или салфетка;
 • легнете на чисто легло;
 • легнете четвърт час и огледайте листа.

Ако на леглото има мокри петна, може да се твърди, че пикочният мехур се е отворил и водата започва да се оттича..

Потокът от амниотична течност, оцветена в жълто или зелено, показва наличието на проблеми - фетална хипоксия (кислородно гладуване), предлежание на плацентата или нейното ненавременно отделяне. Ако заедно с околоплодната течност се отдели изобилие от кръв, спешно трябва да се извика медицински екип и да се оставят опити за самостоятелно стигане до болницата.

Видове отделяне преди раждането

Не всички жени имат необичайни вагинални течности преди раждането, според статистиката симптомът се наблюдава при четири от десет пациенти.

Изтичането на малко количество секрет за период от 36-40 седмици е нормално, ако не е придружено от патологични признаци - треска, остра коремна болка, кървене.

Какъв вид отделяне трябва да бъде нормално преди раждането зависи от продължителността, зрелостта на детето, наличието или липсата на проблеми с бременността (повишен тонус на матката, предлежание на плацентата). Има няколко вида секрети - тайната може да се различава по цвят, консистенция, да има изразена миризма, нейните разновидности могат да бъдат оценени на снимката.

Жълто и белезникаво отделяне на по-късни етапи

Изхвърлянето на околоплодната течност е естествен процес, предшестващ раждането. Ако една жена внезапно получи бяло флокулентно отделяне непосредствено преди раждането, процесът сигнализира за непосредствено начало на раждането и не трябва да предизвиква безпокойство. Бъдещата родилка е оставена бавно да си събира багажа и да отиде в родилния дом, вероятно предстоящата поява на първите контракции.

Зеленикава тайна

В ситуация, когато зеленикава тайна се отделя от гениталния тракт заедно с околоплодните води, е необходима незабавна медицинска помощ, особено ако в веществото присъстват фекални частици и течността мирише неприятно. Симптомите показват фетална хипоксия, когато мекониумът (оригинални изпражнения) на бебето се секретира във феталния пикочен мехур. Може да погълне малко от него и да се задави.

Кафяво и тъмнокафяво отделяне

Естественият гестационен ход не бива да бъде засенчван от появата на кафяво, тъмно отделяне преди раждането - оскъдното количество такава тайна показва, че шийката на матката е готова за предстоящото преминаване на плода.

Бъдещата майка трябва да бъде научена да се фокусира върху собствените си чувства..

Ако изтичането на тъмнокафява течност, дори и в малко количество, е придружено от дърпаща болка в слабините и кръста, общо влошаване на благосъстоянието, трябва да потърсите медицинска помощ.

При внезапно повишаване на тонуса на матката често се случват бързи раждания, еднократно или многократно разкъсване на околоплодната течност.

Важно е да се прави разлика между кафявата тайна, която не представлява заплаха за здравето на жената и детето, от цервикалния мазен секрет преди раждането с наличие на кръвни съсиреци. Такова мазило с бучки може да се задейства от отделяне или предлежание на плацентата.

Тайната на розовото

Малко преди началото на раждането, лигавицата започва да се отдалечава от жената. Той е вискозен, дебел, според много пациенти наподобява сополи. Физиологичният цвят на тапата е прозрачен, леко белезникав. Интензивното розово дебело отделяне преди раждането също показва, че слузът е започнал да напуска цервикалния канал, подготвяйки тазовите органи за предстоящия процес на фетално изгонване. Розовият цвят на слузта дава малко количество естествено кафяво отделяне.

Открояване на бял оттенък

Обикновено секрет, изтичащ от влагалището и боядисан в белезникаво, не трябва да предизвиква безпокойство в края на бременността. Препоръчва се незабавно да посетите лекар, ако имате допълнителни симптоми:

 • изгубена последователност на тайната;
 • появата на сърбеж и парене в срамните устни;
 • тайната има подчертана миризма на кисело мляко.

Признаците показват инфекция с гъбичка Candida, подобна на дрожди, жената може да се зарази с млечница от сексуален партньор или да провокира патология, като води неправилен начин на живот. На по-късна дата имунитетът значително намалява, поради което се препоръчва да се пазите от обща и локална хипотермия, да се храните балансирано, да не злоупотребявате със сладкиши и сладкиши и да спазвате хигиена.

Наложително е да се лекува млечница на по-късна дата, тъй като болестта представлява заплаха от бактериална инфекция след раждането и заразяване на бебето с нея при преминаване през родовия канал.

Признаци на патологично отделяне на по-късна дата

Понякога вагиналните секрети при бременни жени не принадлежат към категорията на нормата. Признаците на патологичен процес, изискващ медицинска намеса, са:

 • обилно кървене;
 • остри болкови усещания, които не съответстват на контракциите (по време на контракциите болката нараства постепенно, разпространява се от долната част на корема до долната част на гърба и целия гръб);
 • изразена неприятна миризма във вагинален секрет;
 • сърбеж, парене и дразнене на кожата на срамните устни;
 • неестествен обрив в перинеума;
 • подуване в интимната област.

Когато диагностицирате жена с изброените симптоми, няма смисъл да се колебаете да посетите лекар. Нарушенията в хода на бременността могат да бъдат опасни за здравето на жената и детето..

Бременната жена по-близо до раждането трябва да научи, че естественото отделяне, което не е опасно, се появява на три етапа. Това е изтичане на малко количество лигавичен секрет, което говори за подготовката на шийката на матката за раждане, изпускането на тапата и изливането на околоплодната течност. Във всички други ситуации, когато тайната внезапно промени своята структура, цвят, мирис, количеството й се увеличава, трябва да се консултирате с лекар за преглед и да разберете причината за подозрителни симптоми.

Коркът преди раждането: как заминава, как изглежда (снимка), колко време отнема коркът при първородни и многоплодни

Изхвърлянето на лигавицата е един от признаците за предстоящо раждане. Повечето жени забелязват този процес и започват да се подготвят за щастливо събитие. Може ли слузестата запушалка да се отдалечи незабелязано и каква роля е играла преди??

Сега нека се спрем на това по-подробно..

Какво е "лигавица"?

На шийката на матката има жлезисти клетки, които произвеждат секрети. По време на овулацията се отделя повишено количество от тази тайна, което се забелязва от почти всяка жена. Ако бременността не е настъпила, натрупаната слуз се отделя заедно с менструалния поток. Когато яйцеклетката е оплодена, слузът се натрупва в шийката на матката и се уплътнява, което води до плътно запушване на лумена. Природата предвижда това, за да не може инфекция да попадне в матката, където се формира нероденото дете. По този начин, лигавицата на шийката на матката има важна защитна функция. Съставът на образуваната запушалка постоянно се актуализира, тъй като секрецията на цервикалните клетки не спира. По този начин коркът винаги остава свеж и напълно изпълнява функциите си..

Слизестата запушалка запълва около 5 см от шийката на матката. Той запушва лумена много плътно, без да оставя празнота между стените. Слузта съдържа готови антитела, които веднага ще започнат да се борят с инфекцията, ако това се случи.

Количеството слуз е доста малко, около две супени лъжици. По консистенция прилича на желе или медузи. Цветът на корк може да варира леко. В някои случаи се допускат малки количества кръв.

Не всички жени забелязват освобождаването на тапата. За всяка бременна жена предшествениците на раждането могат да бъдат индивидуални - някой започва да дърпа стомаха, някой остава без вода, някой забелязва отделянето на лигавицата. Освен да се види самата желеобразна маса, не може да се забележи отделянето на лигавицата. Тоест, ако тя се е отдалечила в тоалетната и жената не я е усетила, тогава бременната жена може да не знае, че раждането ще започне скоро. В някои случаи слузът от шийката на матката излиза на части, а не на едно парче..

Как изглежда слизестата запушалка със снимка

Какво представлява лигавицата е показано на снимките по-долу:

Слизестата запушалка може да изглежда различно за всяка жена. Възможно е обаче да се характеризира според основните характеристики:

 • Последователност. Най-често коркът прилича на желе или желе. Плътността на такава маса е доста дебела, така че слизестата запушалка наподобява бучка. Формата се дължи и на факта, че секретът на лигавицата на шийката на матката се намира в цилиндричния цервикален канал. В някои случаи консистенцията може да се промени на по-течна страна и коркът да излезе на части - тогава той ще наподобява размазване на лигавицата.
 • Размерът. Приблизителният обем на тапата е 50 ml, а по размер не надвишава 2 см. Ако бременна жена забележи някакво лигавично отделяне в големи количества, това може да не е корк, а симптоми на възпалителен или инфекциозен процес. Именно малкият размер и желатиновата маса ви позволява да не бъркате корка с други секрети..
 • Цвят. Цветът на лигавицата може да варира. Естественият цвят на цервикалния секрет е от прозрачен до белезникавожълт. Разрешени са и промени към кафяви нюанси. Този параметър на корк може да бъде индивидуален за всяка жена, така че няма универсални критерии. Смяната на цвета се обяснява с особеностите на протичането на бременността, както и със здравословното състояние на жената. Ако някое заболяване е било прехвърлено през периода на бременността, това може да повлияе на състава и консистенцията на слуз. Както жълтата прозрачна маса, така и кафявата слуз се считат за нормални. Трябва обаче да знаете за патологичните състояния, за да се консултирате бързо с лекар в критични случаи. Коркът от тъмен или наситен цвят трябва да предупреждава. Естественият или ярък нюанс може да е доказателство за патологии, например, отделяне на плацента и заплаха от спонтанен аборт. Ярка алена тапа, в която присъства голямо количество кръв, също е лош симптом и изисква незабавна медицинска помощ. Такива условия са особено опасни, ако раждането е все още далеч. Обикновено лигавицата трябва да напусне няколко дни преди раждането на бебето..

Функции на лигавицата

Най-разбираемата функция на лигавицата е да предпазва отвора на шийката на матката от инфекция. Неговите антибактериални свойства и лигавата консистенция наистина са надеждна бариера за различни микроби, така че ембрионът продължава да се развива безопасно..

В допълнение, лигавичната запушалка служи като механична защита. Например сперматозоидите след незащитен секс или вода в басейна не могат да влязат в матката. Антибактериалните свойства на лигавицата са полезни както срещу патогенни микроорганизми, така и за поддържане на правилния баланс на естествената микрофлора.

Докато лигавицата не се отдалечи, жената може спокойно да води нормален живот. Когато слузът напусне, матката става незащитена и жената трябва да внимава да не плува в открита вода, да не се къпе дълго, да бъде по-внимателна към здравето си.

Защо коркът се отлепва и колко време преди доставката

Времето, необходимо на преминаването на щепсела, зависи от различни причини. Този процес в повечето случаи е физиологичен и се случва няколко дни преди раждането поради комбинация от няколко обстоятелства. Основната роля в процеса на преминаване на корк се възлага на промени в хормоналния фон. Един от острите скокове се записва на 38 гестационна седмица - от този момент нататък жената трябва да се подготви за преминаването на корк и други предвестници на близко раждане. Следните са причините, които могат да доведат до изтичане на лигавицата:

 • Промяна в хормоналните нива. През целия период на бременността се произвежда прогестерон, който допринася за плътното затваряне на цервикалния канал. След 38 седмици този хормон не се произвежда, така че шийката на матката омеква и бавното му отваряне води до загуба на запушалката.
 • Освобождаването на околоплодната течност автоматично води до отхвърляне на лигавицата. Напрежение на вагиналните мускули или, обратно, тяхното отпускане. Например, по време на душ или интензивен секс.
 • Контракции. В този случай лигавицата ще се отдалечи непосредствено преди раждането, което се случва доста често..
 • Гинекологичен преглед. Изходът на щепсела се провокира от механични прониквания..
 • Инфекциозни заболявания в областта на гинекологията, като колпит или млечница, които са често срещани при бременни жени. В този случай изходът на щепсела може да е преждевременен и пациентът трябва спешно да се консултира с лекар..

По този начин преминаването на лигавицата може да започне да чака след 38 седмици. Най-често това се случва няколко дни преди раждането. Този показател е индивидуален за всяка жена и не зависи от броя на предишни бременности и раждания. При многородните и първородните коркът се появява приблизително еднакъв брой дни преди събитието и е придружен от същите симптоми. Единствената разлика е, че при бременни жени, които не раждат, диаметърът на шийката на матката е по-тесен, а стените на канала са доста плътни. Поради това коркът се държи по-здраво и по-често оставя на части или с отделяне на ивици кръв. Жените, които вече са родили, имат еластична повърхност на цервикалния канал. Епителът се разтяга добре, така че лигавицата запушалка често напуска изцяло и без кръв. Физиологично процесът на преминаване на щепсела трябва да бъде безболезнен..

Ако забележите, че задръстването е отпаднало, не е нужно да отивате бързо в болницата. Можете да имате от няколко дни до няколко седмици свободно време за тихи събирания.

Какво да правите, ако лигавичната запушалка се е отделила

Ако усетите промяна в количеството на изхвърлянето, трябва да решите какви са те. Ако отделянето е лигавица и няма признаци на патология, бременната жена трябва да изчака няколко дни преди естественото начало на трудовия процес. В някои случаи лигавицата може да бъде объркана с изхвърлянето на околоплодната течност. Безводният период за дете е много опасен, следователно, когато водата се оттича, жената се нуждае от спешна хоспитализация. Има няколко критерия за разграничаване на едно състояние от друго:

 • Час на отпътуване. Коркът оставя няколко дни преди раждането и водата често напуска директно по време на процеса на раждане. По правило контракциите се засилват, когато водата напусне. Ако една жена е вкъщи през този период, тя трябва да разбере, че раждането започва. С преминаването на запушалката, общото благосъстояние и честотата на контракциите в матката не се променят.
 • Цвят. Слизестата запушалка може да има бял, жълт, кафяв оттенък, както и малки ивици кръв. Амниотичната течност трябва да е с прозрачен цвят, но при патологични ситуации те стават жълто-зелени.
 • Последователност. Слизестата запушалка представлява бучка желе, а околоплодната течност е водна течаща течност.
 • Периодичност. Слизестата запушалка може да се отдели наведнъж на цяло парче или няколко пъти на порции. Амниотичната течност изтича постоянно, една жена забелязва мокро бельо, бързо пълнене на подложките на гащи, повишено отделяне при кашлица.

Процесът на отстраняване на щепсела може да бъде придружен от следните симптоми:

 • дърпащи и болки в долната част на корема;
 • чувство на дискомфорт;
 • влажно бельо или бързо пълнене на подложката.

Ако здравословното ви състояние не се е влошило, когато щепселът се откачи, трябва да изчакате естественото начало на раждането. Ако се появят болезнени усещания или по-чести контракции, жената трябва спешно да се консултира с лекар. Слизестата запушалка от шийката на матката оставя абсолютно всички бременни жени. Можете внимателно да наблюдавате и да изчаквате това събитие, за да осъзнаете предстоящия подход на раждането. Жените, които казват, че лигавицата им не се е откъснала, просто не са я забелязали.

Ако забележите, че лигавицата се е отлепила, лекарите препоръчват да следвате тези съвети:

 • Не се къпете, особено гореща. Опитайте се да се къпете само през няколко дни преди раждането. Измиването с отвари от лечебни билки (лайка, невен, кора от дъб) или калиев перманганат също е полезно.
 • От момента, в който щепселът се откачи, не плувайте в басейни и отворени водоеми и не сядайте на студено.
 • Опитайте се да се въздържате от секс или да бъдете нежни с него.
 • Обърнете повече внимание на личната хигиена - сменяйте по-често бельото си, мийте се със специални хигиенни продукти и предотвратявайте попадането на инфекция в гениталната област.
 • Станете по-внимателни и следете за други предвестници на раждането - преминаването на вода, увеличаването на труда. Ако се появят няколко признака на раждане, трябва да отидете в болница.
 • Подгответе се за пътуването си до болницата предварително. Сега вече знаете, че това ще се случи достатъчно скоро, затова не бързайте, събирайте нещата и документите си.

Какво трябва да знаете за отделянето на лигавицата

При увреждане на цервикалния канал общите статистически случаи могат да се променят. Например, лигавичната запушалка става червеникава поради възпаление или лющене от стената на цервикалния канал. Количеството дебела течност, която е лигавична запушалка, е доста малко - същото като при нормална овулация отделя секреторния слой на шийката на матката.

Отделянето на лигавицата е естествен физиологичен процес. Това показва началото на хормонални промени и не изисква медицинска намеса..

Дори лигавицата да излезе, детето е надеждно защитено в утробата, благодарение на плътната мембрана на феталния пикочен мехур. Ако амниотичната мембрана е повредена, рискът от инфекция става изключително висок. В този случай се изисква спешна хоспитализация и доставка..

Трябва също да знаете за опасни случаи, в които трябва да сте нащрек и да получите консултация със специалист:

 • един от случаите е, когато лигавицата запушалка и околоплодната течност са объркани. Основната разлика в усещанията е, че амниотичната течност изтича постоянно, а обемът на лигавицата обикновено не надвишава 50 ml. При всяко напрежение на коремните мускули водата започва да изтича по-интензивно. В този случай е необходима спешна хоспитализация..
 • Преминаването на щепсела много преди очакваната дата на раждане може да показва патологии, например отлепване на плацентата или преждевременно раждане.
 • Когато изхвърлянето на щепсела е придружено от отделяне на ярко алена кръв. Най-вероятно този процес не е нормален, тъй като отделянето на лигавицата трябва да става без кървене..