Поздравления: успешно сте преминали две трети от пътя! Навлизате в третия триместър, където бебето ще расте активно и ще се оправя.

Плод на 27 гестационна седмица: движения, развитие, тегло и размер

Бебе на 27 гестационна седмица има добре развито обоняние, слух, вкус и координация на движенията. На практика е същото, каквото ще бъде след раждането. Това е само през целия трети триместър, бебето ще порасне на дължина и ще расте с мазнини. Сега бебето тежи средно 875 г и има височина до 37 см. Въпреки това кожата на тялото се набръчква поради постоянен престой във вода. Тя ще се изглади по-близо до раждането и след това на лицето ще се появят бузи. Бебето вече е достатъчно голямо, но все още има достатъчно място за движение в матката. Въпреки че, разбира се, всяка седмица става все по-малко, поради което до 27 седмица трепетите и ритниците на трохите се усещат още по-ясно и по-силно. По това време мама дори може да усети как бебето се обръща в матката и променя положението си, понякога, заравяйки крак или ръка в стомаха отвътре, бебето сякаш го „стърчи“. И, облегнал длан на корема на жена си, татко също може да усети движенията на бебето. От време на време мама може да усети дори ритмични тръпки вътре - бебето хълца! Броят и движенията на плода в различните случаи на бременност при една жена могат да се различават. Основното е мама да усеща бебето си на всеки час, но имайте предвид: прекомерната му активност може да бъде причинена от дискомфорт, свързан с липсата на кислород. Ситуацията се счита и за неблагоприятна, ако движенията на бебето не се проследят в рамките на 2-3 часа. Дихателната система на плода е почти готова за работа. Но ако по някаква причина бебето се роди тази седмица, то няма да може да оцелее самостоятелно. Белите дробове, имунната система и системата за терморегулация все още не са достатъчно зрели за това. Ето защо недоносените бебета се кърмят в специални кутии. Междувременно кислородът навлиза в плода през плацентата. По това време всички негови органи и системи се бяха формирали и дори външните признаци бяха достигнали почти съвършенство: меките невенчета растат на пръстите, ушите се образуват, очите вече се отварят (ако не сте злоупотребявали с алкохол, в противен случай това ще се случи по-късно), космите растат, крайниците работят, гениталиите са се оформили. Ендокринните жлези продължават да се развиват и се установява техният собствен метаболизъм. Хипофизната жлеза произвежда хормон на растежа, панкреасът произвежда инсулин, а щитовидната жлеза произвежда тироксин, трийодтиронин, калцитонин. Всички тези хормони са изключително важни. Ако едно момиче расте в корема на майка си, тя вече се подготвя за факта, че някой ден в далечното бъдеще ще стане майка: целият набор от фоликули вече се е образувал в яйчниците на бебето. При момчетата на свой ред тестисите вече са се спуснали в скротума..

Бъдеща майка

Уверете се, че бебето ви е възможно най-удобно. Опитайте се да избягвате задимените стаи, острите плашещи звуци, „нервните“ ситуации. В крайна сметка абсолютно всичко влияе върху бебето: вашето благосъстояние, околна среда, хранене, състояние. Поради нарастващата матка (тя се е издигнала на 7 см над пъпа), стомахът е изместен и киселините може да ви безпокоят по-често. Намерете безопасен начин да ги поправите. Използвайте всяка възможност да оставите краката си да си починат и да се охладят: повдигнете ги по-високо, поставете ги на охладена повърхност, вземете хладни вани за крака. Не бутайте корема напред, в противен случай гърбът ще ви боли. Също така, опитайте се да не лежите по гръб - това е изпълнено както с вас, така и с маската поради компресията на голямата куха вена. Най-добрата физиологична позиция за сън по време на бременност е легнало от лявата страна. Не кръстосвайте краката си, не вдигайте тежести, не дръжте ръцете си над главата. Не забравяйте да носите удобни обувки и дрехи, да се грижите за гърдите и гениталиите си. Може да се притеснявате за изписването, но ако няма други признаци, просто практикувайте добра хигиена. През третия триместър теглото на бъдещата майка расте много бързо. Всичко най-вече поради увеличаването на количеството кръв и околоплодните води, както и растежа на матката, плацентата и самия плод. Вашите собствени мазнини представляват малка част (ако все пак не злоупотребявате с брашно, мазно и сладко), които най-вече ще изчезнат по време на раждането и по време на кърмене. Затова не се плашете или разстройвайте от собствения си размер: всичко това е временно и необходимо за здравето на бебето. Не забравяйте да общувате с бебето си, за предпочитане с баща си. Вече сте семейство, детето свиква с родителите си, чувства ги, разпознава ги. Подарете си един на друг само най-добрите емоции - не е останало толкова много за дългоочакваната среща.

До 27-та седмица от бременността бъдещата майка може да изпревари болки от много различен характер и произход. Не забравяйте обаче да обърнете внимание къде и как боли, анализирайте как може да се причини болката. Всъщност болезнеността в една или друга област често се превръща само в симптом, придружаващ ирационалното поведение на мама. Болките в гърба и гърба са може би един от най-често срещаните проблеми през втората половина на бременността. Болките в гърба обикновено се появяват в резултат на увеличената маса и, следователно, натоварването на гърба. Антенатална превръзка, макар и да не е панацея за такива болки, но интензивността на техните прояви все още може донякъде да се коригира. Разбира се, поведението на самата майка също е важно: за да избегнете болезнени усещания в гърба, опитайте се да не сте на крака дълго време, не забравяйте да разтоварите гърба си, не носете високи токчета. Същите препоръки са от значение, ако има болка в краката. Болката в краката на 27 гестационна седмица е следствие от същото увеличение на телесното тегло. Но появата на болезнени крампи в мускулите на прасеца е симптом не само на преумора на краката, но и на липса на калций в организма. Имайки предвид това, коригирайте диетата си, не забравяйте да почивате краката си през целия ден, като заемате легнало положение, хвърлете краката си на хълм. Вечерните сесии на релаксиращ масаж на краката или вани за крака с хладка вода могат да помогнат. Моля, обърнете внимание, че дърпащата болка в долната част на гърба, излъчваща се в долната част на корема, може да означава прогресиране на заболявания на пикочно-половата система. Обикновено патологичните състояния от този вид се придружават от други симптоми: болезнено уриниране, спазми или усещане за парене във влагалището. Възможно е повишаване на общата телесна температура. Ако имате поне един от горните симптоми, съчетан с болка в долната част на гърба и корема, задължително посетете лекар. Хемороидите са друго неприятно, но много често срещано състояние по време на бременност. Развитието на хемороиди ще бъде предизвикано от невъзможността за изпразване на червата, болки в областта на ректума и евентуално появата на кървене в ануса. Вече при наличие на запек е препоръчително незабавно да вземете проблема сериозно. Дори само чрез коригиране на диетата и включване в менюто на продукти, полезни при запек (например зеленчуци и плодове в големи количества, кефир, цвекло, растително масло), можете да избегнете влошаването на проблема в бъдеще и да предотвратите развитието на самия хемороиди. Бъдете подготвени за болки в областта на таза и ханша, за да започнете да се усещате. Сега тялото е в разгара си, подготвяйки се за предстоящото раждане: тазовите кости постепенно омекват и се разминават, което в бъдеще ще улесни преминаването на бебето през родовия канал.

Корем на 27 гестационна седмица: дърпа, боли

Вероятни са и незначителни болезнени усещания в корема. Но болката в този случай наистина трябва да бъде незначителна и да не е постоянна, в противен случай - има всички основания да се подозира всякакви усложнения, които причиняват болки в корема. Дърпащата, ненатрапчива болка отстрани на корема се счита за нормална - връзките, задържащи матката, се омекотяват и разтягат все повече и повече, което обяснява наличието на болка. Особено забележимо е в момента, когато жената се навежда, сменя позицията на тялото си, става от стол или легло. Коремната болка може да бъде свързана и с неправилно функциониране на храносмилателната система. Подуване на корема, запек, повишено образуване на газове - всичко това води до болезненост на корема, при което е по-добре да обсъдите с лекаря допълнителна "хранителна стратегия". Но ако стомахът боли и се дърпа надолу, болките са с продължително болезнено естество, по-добре е незабавно да отидете на лекар за преглед. Всъщност коремната болка от този вид може да показва отслабване на нормално разположена плацента. Също така, без забавяне е необходимо да се потърси медицинска помощ в случай на засилване и болезненост на контракциите на 27-та седмица от бременността. Тренировъчните контракции на 27-та седмица от бременността за бъдещата майка най-вероятно са вече познат феномен - обикновено контракциите на Бракстън-Хигинс се появяват още по-рано. В същото време фалшивите контракции са слабо изразени, не са болезнени и нередовни. Ако матката започне да се свива редовно, контракциите се усилват или нарастват, освен това има изливане на околоплодна течност - спешно се обадете на линейка: започнали сте преждевременно раждане.

Изписване при 27 гестационна седмица

Както и преди, дръжте въпроса за количеството и качеството под контрол. Нормалният разряд за този период е умерен, еднороден, лек или лек млечен разряд без изразена миризма. Жената трябва да бъде предупредена за отделяне на нездравословен зелено-сив, жълт, земен, кафяв цвят. Промяна в цвета на отделянето, съчетана с добавяне на остра неприятна миризма и дори на фона на забележим дискомфорт в областта на гениталиите под формата на сърбеж или парене, болезнено уриниране, е сигурен признак за развитие на инфекция. Промяната в консистенцията на отделянето също ще разкаже за добавянето на генитална инфекция: инфекциозните заболявания на гениталния тракт правят отделянето сирене, пенливо, мехурче. Препоръчително е незабавно да отидете на лекар, ако се установи течно, воднисто, евентуално жълтеникаво отделяне. С увеличаване на отделянето от такова естество, най-вероятно ще бъде диагностицирано изтичането на околоплодна течност. Ако мембраните са повредени, околоплодната течност може да изтече на малки порции, само създавайки повишено усещане за влага в перинеума. Ако амниотичната течност се излее наведнъж, побързайте да извикате линейка - изливането на вода показва началото на преждевременно раждане. Не се колебайте да потърсите медицинска помощ и ако имате кървави, кафяви секрети. Наличието на кръв върху бикините може да означава наличие или отделяне на нормално разположена плацента. Обикновено отлепването на плацентата е придружено от коремна болка..

За период от 27 седмици ултразвукът обикновено не се предписва, освен ако няма специални индикации. Въпреки това, в някои случаи все още може да е необходим допълнителен ултразвук: например, за да се потвърди нормалното развитие на бременността, след инфекциозно заболяване, страдано от бъдещата майка, в неблагоприятно протичане на бременността, в случай на многоплодна бременност. Когато изследва ултразвук, лекарят изследва и оценява както самия плод, така и състоянието на матката. Uzist ще оцени развитието и растежа на плода, съответствието на тези показатели с гестационната възраст. Важен критерий за изследването е оценката на вътрешните органи и системите за поддържане на живота на бебето, неговия сърдечен ритъм и физическа активност. Що се отнася до матката, лекарят ще определи размера и местоположението на матката, дебелината на дъното. Количеството и качеството на околоплодната течност, мястото на закрепване и местоположението на плацентата, състоянието на миометриума също ще бъдат оценени.

Бременност 27 седмици

27 седмици бременна - колко месеца?

6.5 месеца бременност са назад. Тази и следващата седмица също ще бъдат седем и това вече е един вид крайъгълен камък. Може би сте забелязали, че всъщност е минало малко по-малко време и това може да ви обърка малко при изчисленията. Това е така, защото в акушерството месеците се измерват по различен начин: 1 месец не е равен на 30-31 дни, а четири седмици, тоест 28 дни.

Сега навлизате в 27 седмица от бременността. Детето вече е пораснало и се е подобрило достатъчно, но развитието му не спира нито за минута. Какво ни очаква тази седмица?

Плод на 27 гестационна седмица

Плодът на 27 гестационна седмица навлиза в следващата фаза на активен растеж. Сега теглото му достига 900 г, а размерът (пълната височина) е средно 36 см. Започва да расте бързо и това се дължи не на последно място на активното развитие на мозъка. И така, хипофизната жлеза произвежда хормона соматотропин, който е отговорен само за растежа на малко.

Активират се и други жлези с вътрешна секреция. Панкреасът произвежда инсулин, щитовидната жлеза - калцитонин, тироксин, трийодтиронин, които са отговорни за съдържанието на калций в тялото на трохите, развитието на умствените способности, метаболитните процеси.

Бебето става все по-малко зависимо от хормоналния статус на майката и дори може да поеме някои от функциите, които майката се чувства по-добре на 27 гестационна седмица.

По това време вече са формирани всички основни органи и системи, те продължават активното си развитие главно на имунната и дихателната системи, подготвяйки се да осигурят жизнената дейност на малък организъм в „онзи“ свят. Алвеолите и алвеоларните проходи продължават да се образуват. От 27-та седмица на бременността започва да се произвежда сурфактант - специално вещество, което ще помогне на алвеолите да се отворят, след като бебето поеме първия дъх. По време на раждането концентрацията на повърхностноактивното вещество трябва да е достатъчна за спонтанно дишане, в противен случай детето ще трябва да бъде свързано към апарата. Но дори ако по някаква причина раждането се случи сега, с адекватна помощ от лекари и използването на модерна апаратура, бебето ще може да живее!

Все повече прилича на новородено: образуват се очи и уши, растат меки нокти, виждат се мигли, вежди и косми по главата, гениталиите се виждат ясно, така че по време на ултразвука има много високи шансове да се види пола на детето.

Кожата все още е доста набръчкана - това е разбираемо, защото тялото е във водата през цялото време. Но от друга страна, той вече не е толкова яркочервен и колкото по-нататък, толкова повече ще се озарява - подкожните мазнини се отлагат с висока скорост..

Очите на вашето бебе вече се отварят и затварят и по това време те реагират добре на светлината. Като цяло мъничето се държи като бебе: изпитва емоции, усеща вкусове и миризми, чува звуци, идващи отвътре и отвън, играе си и вече е развил повече или по-малко стабилен режим на сън и будност.

Въпреки че бебето вече е пораснало достатъчно, то все още има достатъчно място за активна дейност: плува, салто, придърпва краката си към лицето си, тренира крайниците си, които всеки ден стават все повече мускули и стават по-силни. Мама вече много добре усеща всички сътресения, преобръщане и промени в позициите. Понякога дори можете да познаете коя част от тялото детето почива на стомаха. Понякога започва да хълца: като правило, хълцането на плода е краткотрайно и не му носи дискомфорт.

Почти всички тези промени могат да се видят при ултразвук на 27 седмица от бременността. По време на неговото преминаване се дава оценка на местоположението, растежа и развитието на плода, неговите органи и системи, двигателната активност и сърдечния ритъм. И така, на 27 седмици сърцето на трохите прави 140-150 удара в минута, прави до 40 дихателни движения.

Параметрите на детето са много важни, тъй като помагат да се установи съответствието на неговото развитие с гестационната възраст и да се оцени благосъстоянието му. Също така матката със сигурност ще инспектира местоположението на плацентата, количеството и състоянието на околоплодните води, състоянието и размера на матката и, ако е необходимо, шийката на матката.

По принцип обикновено не е необходимо да се подлагате на ултразвуково сканиране на 27 седмица от бременността. Но в някои случаи може да се предпише ултразвуково сканиране на майка, за да се премахнат всякакви подозрения. Индикациите за прилагането му могат да бъдат подозрения за неразвита бременност, неблагоприятно протичане, инфекции, претърпени от майката и налични заболявания и т.н. Разбира се, не е нужно да се притеснявате, ако Вашият лекар Ви насочи за ултразвуково сканиране. Просто понякога успокоението никога не е излишно..

Но ако по това време все още не знаете пола на детето, тогава може би той ще се появи по време на ултразвуковото сканиране на 27 седмици от бременността, тъй като от този период надеждността на определянето на пола се увеличава значително.

Матка

По време на ултразвуково сканиране трябва да се изследва матката. Дава се оценка на неговото местоположение, размер, дебелина на дъното, състояние на миометриума и т.н. На 27 гестационна седмица очното дъно на матката се издига на 5-7 см от пъпа или на 27-28 см над пазвата.

Масата на матката на 26-27 седмици се увеличава драстично и ще я почувствате: все по-трудно е да намерите удобна позиция. Матката вече е доста голяма и тежка, така че в някои позиции тя може да прищипе венозната кухина, блокирайки връщането на кръв от крайниците към сърцето, което може да причини замайване и дори загуба на съзнание. В тази връзка не се препоръчва да седите дълго време, да кръстосвате краката си и също да лежите по гръб. Най-физиологичната поза за сън по време на бременност се счита за легнала от лявата страна..

Стомах

Всички основни събития в живота ви сега се случват в стомаха ви, следователно и вашето, и вниманието на лекарите са приковани главно към него. Вниманието на другите също пада в началото върху корема, тъй като на 27-та седмица от бременността той вече е пораснал достатъчно.

Може да изпитате някакъв дискомфорт поради увеличения си корем. Това е безсъние, задух, киселини в стомаха, подуване, запек - матката изстисква вътрешните органи, така че те често дават лека неизправност. Освен това, понякога мама усеща ритмични тръпки отвътре - бебето ви хълца. Вече го усещате много добре, можете да познаете какво прави сега и в коя посока е обърнат. Понякога прекомерната активност и движения на детето причиняват дискомфорт и дори болка и са особено досадни през нощта, предотвратявайки съня. В този случай се опитайте да успокоите бебето, сякаш сте направили това с новородено бебе: погалете корема си, изпейте приспивна песен, „затишие“ (разходете се из стаята).

Кожата на корема продължава да се разтяга, докато расте, което може да причини сърбеж. Но ако сърбежът стане непоносим и се разпространи в останалата част на тялото, а също така се увеличава значително към нощта, тогава е необходимо да се преминат тестове за чернодробни функционални тестове.

Ако стомахът на 27-та седмица от бременността стане каменист или боли, тогава определено трябва да кажете на Вашия лекар за това..

Болка в 27 гестационна седмица

По принцип бременната жена е жив човек и всичко може да й навреди. Но това изобщо не означава, че е необходимо. Въпреки че много болки са наистина безвредни и имат временен характер, свързани с бременността, включително болка отстрани на корема. Първо, връзките продължават да се разтягат, задържайки растящата матка (особено изпитвате такава болка, когато внезапно промените позицията на тялото). На второ място, тренировъчните контракции вече започват като подготовка за раждане. Но такива болки са неизразени и преминаващи, ако се усилват и нарастват или са придружени от кървави отделяния от гениталния тракт, тогава е необходимо да се изключи появата на преждевременно раждане.

Коремна болка на 27 гестационна седмица също може да бъде свързана с неправилно функциониране на храносмилателните органи. Обикновено такава болка е лесно разпознаваема.

Какво трябва да бъде изписването на 27 гестационна седмица

Здравото тяло на бременната жена произвежда секрети всеки ден. Промяната в характера на отделянето е характерна за „интересна позиция“, но най-често това трябва да е причина представителките на нежния пол да посетят гинеколог. Но как да различим нормалното отделяне при 27 гестационна седмица от патологичното?

Във всеки период на бременност инфекциите са опасни както за детето, така и за бъдещата майка, затова е необходимо лечение. Освен това особеността на бременността е такава, че всеки организъм понижава имунния статус, което събужда „спящи инфекции“, а изписването просто сигнализира за това. Отлагането на посещение при специалист може да има различни негативни последици..

Какво изхвърляне е приемливо

Когато настъпи 27-та седмица от бременността, белезникаво отделяне без мирис е норма. Всичко останало се отнася до патологията, като се вземат предвид редки индивидуални характеристики. За да избегнете усложнения и неприятни последици, трябва незабавно да се свържете с предродилната клиника, тъй като бременността може да бъде в опасност.

Нормалното отделяне има определен състав: самата секреция, малко присъствие на епителни клетки от цервикалната зона, от пет до петнадесет микроорганизми, приятелски настроени към тялото, които образуват физиологичен вагинален микробиом с кисела среда.

Характеристика на основните видове секрети

Нормата е "левкорея" с прозрачно-бял цвят, който се откроява в умерени количества. Те не трябва да бъдат придружени от дискомфорт, различни видове болка, сърбеж и оток на гениталиите. Появата им е свързана с продължаващите хормонални промени. Възможно е обаче да се появи и патологичен ексудат, който може да бъде кървав, воднист, гноен.

В този случай е необходим допълнителен преглед за точна диагноза. За да не се вкарате в стресиращо състояние на несигурност и спекулации, когато видите изхвърляне с необичаен характер и цвят, трябва да посетите специалист.

Течност

Препоръчително е незабавно да отидете на лекар, ако се установи течно, воднисто, евентуално жълтеникаво отделяне. Най-вероятно ще бъде диагностицирано изтичането на околоплодна течност (малко, създаващо повишено усещане за влага). Ако има много от тях, това показва заплахата от преждевременно раждане..

Розов

Ерозията на шийката на матката може да оцвети секрета в розово. Поради увеличения приток на кръв към матката, шийката на матката може да кърви, особено след полов акт. Може да се дължи и на полипи на цервикалния канал, матката и шийката на матката.

Тъй като кръвта е малко, тя само зацапва физиологичната секреция..

Бял

По време на „интересното положение“ процентът на гъбични заболявания на пикочно-половата система е висок. Някои от тях са условно патогенни, тъй като започват да се размножават интензивно само с благоприятни фактори, например при наличие на няколко заболявания, слаб имунитет. По време на бременност те често се активират, причинявайки бяло сиренесто отделяне (кандидоза), сърбеж, изгаряне на лигавицата на външните полови органи. Бактериалната вагиноза също може да образува почти бял ексудат.

Слуз

Всяка бременна жена се сблъсква със слузни секрети с белезникав оттенък. Те често са един от ключовите признаци на щастливо събитие, тъй като са причинени от увеличаване на количеството прогестерон. Тази слуз се произвежда от цервикалната област и съдържа специален вид лактобацили, отговорни за физиологичната киселинност на гениталния тракт. Те са конкуренти на опортюнистични микроорганизми, потискайки техния прекомерен растеж, което причинява възпалителен процес.

Жълто

На 27-та седмица от бременността се увеличават воднистостта и обемът на отделянето, което е свързано с редовни промени в хормоналните нива.

 • Прозрачните жълти показват проблеми с пикочния мехур или потока на околоплодната течност, а дебелите са характерни за възпалителния процес на която и да е част от женската репродуктивна система (аднексит, салпингит, ерозия на шийката на матката и др.) И това е недвусмислена причина да посетите гинеколог, който ще предпише адекватна терапия.
 • Мехурите показват трихомониаза, а вискозните, обилни жълти отделяния показват бактериална причина за възпаление на гениталиите..
 • Причината са не само причинителите на полово предавани болести, но и стафилококи, протеи, ешерихия коли. Ако миришат неприятно и са придружени от сърбеж на гениталиите, тогава вината е гонорея..

Жълтото вагинално отделяне определено не се счита за нормално през този период, но понякога именно този секрет е индивидуална особеност..

Зелено

Зеленото отделяне е характерно главно за бактериални инфекции. В този случай често се извършва асоциативно възпаление, тоест няколко вида патогени се размножават активно едновременно. Това се улеснява от отслабването на имунитета по време на бременност. Намалява се, така че в тялото на бъдещата майка да не се получи реакция на отхвърляне на плода като чужда тъкан.

Кафяво

Кафяво отделяне, така наречената "мазилка", ако стомахът не боли, няма тонус на матката, има ерозивен процес на шийката на матката. Това може да е и следствие от хематом, образуван в резултат на малко отлепване на плацентата, когато матката е била „в добра форма“. Тоест, това вече е съсирена кръв, просто пречистването продължава. Особено склонни към това са тези, които имат проблеми с кръвоносните съдове. Разбира се, необходимо е да посетите лекар, но като цяло това не е причина за безпокойство..

Кървави

Докато за повечето разрядни цветове не може да се каже, че са много опасни, това не може да се каже за кървавите. В този случай е невъзможно да се колебаете да потърсите медицинска помощ. Наличието на кръв може да показва отлепване на плацентата, представяне и други опасни явления. Като правило този симптом е придружен от болка в долната част на корема, маточен тонус. За поддържане на бременност е необходима незабавна медицинска помощ, последвана от лечение в болница.

Допълнителни критерии за оценка на изхвърлянето

Промяната в сянката на отделянето, съчетана с появата на неприятна миризма и дори на фона на забележим дискомфорт в областта на гениталиите под формата на сърбеж или парене, проблеми с уринирането, е недвусмислен признак на инфекция. Това ще бъде посочено и от промяна в консистенцията на секретите: инфекциозните заболявания на гениталния тракт правят ексудата сирене, пенест, дебел, мътен, оцветен.

Останалата част от възпалителния процес може да бъде почти безсимптомна. Дори ако всичко е нормално, по време на периода на изчакване за бебето се появяват не изразени болезнени усещания в корема, което е свързано с проблемите на мускулното разтягане, движението на плода и особеностите на храносмилателната система по това време.

Миризма

Миризмата е важен симптом, който показва, че в организма всичко е наред. Или не наистина, ако е неприятно. Комбинацията от цветни, неприятно миришещи секрети трябва да бъде особено тревожна. Може да мирише на бира, кисело мляко, яйца с изтекъл срок на годност или риба..

 • Това е ясен признак на възпалителен процес, включително поради полово предавани болести..
 • Сифилис, трихомониаза, гонорея в остър стадий не са толкова чести по време на бременност, но хроничният стадий може да се случи и една жена може да не знае за това.
 • Хламидии, микоплазмоза, уреаплазмоза, херпес, папиломатозни и цитомегаловирусни инфекции също могат да присъстват в организма, без да се чувстват и да се обострят само на моменти, например с намаляване на имунитета.

Бременността често е един от факторите, провокиращи тези заболявания, поради което може да настъпи тяхното обостряне. Естествено, това веднага се отразява на естеството на изхвърлянето. Единствената инфекция, която се активира при почти всички по време на бременност, е кандидозата, причинена от опортюнистични гъбички (докато отделянето е изцедено с лека кисела миризма).

Болестта не е опасна, но причинява дискомфорт и увеличава риска от инфекция на бебето по време на раждането.

"Женските" заболявания, причинени от бактерии и вируси, също са придружени от неприятна миризма и специфичен ексудат (вагиноза, цервицит, вулвит, салпингооофорит, вагинит, аднексит, цервикални заболявания и други).

Интензивност

Интензивността на отделянето (когато е в ход двадесет и седмата седмица от бременността) е такава, че едно дневно не може да бъде достатъчно; средно ще са необходими две или три от тях на ден. Въпреки че индивидуалните характеристики са по-важни тук, следователно някои се променят по пет на ден, въпреки че според прегледа на гинеколога всичко е нормално с освобождаване от отговорност за всички останали характеристики. Освен това в някои дни те са по-интензивни, а в някои по-малко.

Последователност

Също така трябва да обърнете внимание на последователността на изхвърлянето. Ако са плътни, флокулентни, вискозни, пенести, това сигнализира за наличие на инфекция.

Периодът на бременността е специален, работата на целия организъм е реорганизирана, това важи и за секретите.

По това време за нормални се считат напълно различни изхвърляния, а не тези, с които жената е свикнала, така че това често предизвиква безпокойство.

 • Не трябва да е страшно, ако има мътен, непрозрачен разряд. Цветът им варира от прозрачен до прозрачен бял..
 • Воднист, без мирис, прозрачен разряд изтича околоплодната течност. Това е причина да посетите лекар, може да се наложи да отидете в болница "за да спестите". Ако те изведнъж започнаха да се открояват в голям обем, т.е. теч, тогава трябва да се обадите на линейка.
 • Жълтеникав (със сив или зелен оттенък) с умерена плътност може да показва възпалителен процес и ако те са много дебели, тогава се изисква лечение.

Класическите методи на терапия при възпалителни заболявания на пикочно-половата система не винаги са подходящи за "жени в позиция", така че е толкова важно да бъдат проверявани и лекувани по време на планирането на бременността.

27 седмици бременна

27-та седмица от бременността е началото на третия триместър. Смята се за важен етап, оставил след себе си шест трудни и вълнуващи месеца, сближавайки датата на раждането на бебето. Колкото по-близо до раждането, толкова повече вълнение се наблюдава при мама. Не трябва обаче да се притеснявате, особено ако раждането на плода протича нормално и се спазват всички препоръки на лекаря. През останалите три месеца просто трябва психически да се подготвите за раждането на бебе и да го приемете като щастлива даденост.

Съдържание

 • Въведение
 • 27 седмици бременна: Какви са усещанията
 • Външни промени на 27-та седмица от бременността
 • 27 седмица от бременността: Заплахи и проблеми
 • 27 седмици бременна: Развитие на плода
 • Изследвания и анализи при 27 гестационна седмица
 • Ултразвук на 27 гестационна седмица
 • 27 седмици бременна: Диета
 • Физическа активност при 27 гестационна седмица
 • 27 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози
 • Секс на 27 седмици от бременността
 • Заключение

Въведение

6,5 месеца от бременността остават назад. Ще минат още две седмици и ще има само два месеца преди бебето да се роди..

Бебето вече е достатъчно развито и при преждевременно раждане има всички шансове да остане живо. По-добре е обаче да не допускате такъв резултат и да доведете детето преди датата на падежа, така че то да се роди здраво и мама да може правилно да се подготви за раждането..

27 седмици бременна: Какви са усещанията

Външните промени в женското тяло са свързани с предстоящата подготовка за раждане и грижи за нероденото бебе. През първите два тримесечия млечните жлези са се увеличили и сега те започват да произвеждат коластра, като по този начин се подготвят за хранене на бъдещо потомство. Пускането му се счита за норма, така че не трябва да се притеснявате.

По това време се отбелязва и растежът на корема, който става още по-голям в сравнение с предходните седмици. Увеличението му се дължи на растежа на матката и бебето. Поради факта, че расте, жената развива дискомфорт в гърба и долните крайници, както и прекомерна закръгленост, характерна за "интересното положение", те се отразяват в походката, която става тежка и неудобна.

Поради хормонални промени, бъдещата майка развива старчески петна, които изчезват сами след раждането на бебето. Освен това има промени в емоционално отношение. Ако през първия триместър, по време на проявата на токсикоза, бъдещата майка се притесняваше от нервност и плач, сега жената започва да се тревожи много преди бебето да се роди.

Изминаха двадесет и седем седмици от последния менструален поток, овулаторния период и оплождането на яйцеклетката. Ако през първия триместър има високи рискове ембрионът да бъде откъснат от стените на матката и да се случи спонтанен аборт, то през третия триместър няма такива заплахи, тъй като ситуацията на този етап е стабилна и не предизвиква безпокойство. Бебето вече е напълно оформено, но системите му продължават да се усъвършенстват, подготвяйки го за живот извън тялото на майката. По това време значително нарасналата матка причинява значителен дискомфорт на бременната жена..

Усещания при 27 гестационна седмица

Матката измества всички органи на тазовото дъно, притиска ги, причинявайки нарушения във функционирането. Първи са засегнати пикочният мехур и червата. Жената започва да се тревожи за храносмилателни проблеми и често уриниране. За да премахнете запек, киселини, подуване на корема, трябва да се придържате към правилното хранене и, ако е необходимо, да пиете лаксативи, които ще ви позволят да установите движения на червата и да избегнете появата на хемороиди.

При често уриниране нищо не може да се направи, тъй като преди раждането матката ще притисне урината и ще трябва да се примирите с това. Трябва обаче да се има предвид, че честите позиви не могат да се толерират, тъй като това може да доведе до развитие на възпалителен процес в отделителната система..

Нарасналата матка оказва натиск не само върху тазовите органи, но и върху диафрагмата, което води до проблеми с дишането или по-скоро до задух, който се появява при ходене или заемане на неудобно положение в съня. Също така, сега няма да е възможно да поемете дълбоко въздух, като дишането през целия трети триместър ще бъде плитко.

През двадесет и седмата гестационна седмица проблемите със съня са много чести. Те са причинени от често уриниране през нощта, безпокойство, задух и проблеми с заемането на удобна позиция. Освен това много често мама и бебе нямат еднакви биоритми и когато жената спи, бебето може да започне да се напъва, като не й позволява да си почива нормално.

Ако детето натиска твърде активно, гинеколозите съветват мама да се опита да го успокои с приспивна песен, да го погали по корема или да слуша спокойна класическа музика..

Външни промени на 27-та седмица от бременността

Коремът за период от двадесет и седем седмици има впечатляващи размери. Матката се увеличава, а дъното й се издига на 28 сантиметра над пъпа. Разбира се, такива промени се отразяват във функционирането на женското тяло, измествайки някои от вътрешните органи от обичайното им местоположение..

За бъдещата майка става все по-трудно да заема удобни седнали и легнали пози, особено по време на нощната почивка. Тя трябва много дълго да се обръща и да се обръща, за да намери удобна поза, която се отразява в съня й. Гинеколозите препоръчват да спите настрани с одеяло между краката. В това положение ще бъде повече или по-малко удобно за сън и няма да навреди на бебето..

С нарастването на матката това води до изместване на центъра на тежестта и силно натоварване на долните крайници. Това причинява болка и промени в походката, както беше споменато по-горе. Долната част на гърба също започва да боли. За да премахнете дискомфорта, трябва да водите активен начин на живот и да почивате по-често. Носенето на превръзка за бъдещи майки също ще подобри състоянието..

Не забравяйте, че увеличаването на корема води до разтягане на кожата и поява на стрии, които не изчезват след раждането. Поради тази причина появата им трябва да бъде предотвратена, като започнете да използвате специална козметика за стрии от самото начало на бременността..

27 седмица от бременността: Заплахи и проблеми

Въпреки факта, че мама остави по-голямата част от гестационния период, болезнените усещания, които я преследваха в миналото, докато изчезнаха на заден план, а напротив, се засилиха. Дискомфортът се причинява от много причини, свързани с увеличаване на матката, корема и масата на жената. Не трябва обаче да се притеснявате, тъй като те не водят до преждевременно раждане..

Алгия и дискомфорт могат да се появят при:

 • Лумбалната и коремната област - те са причинени от разтягането на връзките на матката и стреса върху гръбначния стълб.
 • Долни крайници - неприятни усещания могат да възникнат в резултат на спазми и отоци, възникващи от липса на калций и магнезий в организма, както и от претоварване на бъбреците. Ако се появи силен оток, е необходимо да проверите бъбреците, да спазвате режима на пиене и да намалите физическата активност до минимум.
 • Тилна и темпорална област - болката в главата е придружена от слабост, сънливост, потъмняване в очите. Една от най-честите причини за този проблем е затягането на кухата вена от матката, която доставя кръв към сърцето..
 • Анус - дискомфортът в ануса се причинява от чести запеци, водещи до развитие на хемороиди. Ако се появи това заболяване, трябва да се свържете с тесен специалист и да бъдете лекувани, докато болестта премине в хроничен стадий.

Като се храни правилно, води активен начин на живот и се вслушва в препоръките на лекаря, бъдещата майка ще може да избегне или да сведе до минимум болезнените и дискомфортни усещания, характерни за този период.

Можете също така да разберете какви заплахи и проблеми съпътстват 28-та седмица от бременността, както и как се развива бебето, препоръките на гинеколозите и много други. В тази статия ще намерите цялата необходима информация..

ARVI на 27 гестационна седмица рискове

Тъй като имунната система на жената по време на бременност отслабва защитната си функция, тялото е изложено на различни заболявания, включително обикновена настинка. За да се сведе до минимум появата на това вирусно заболяване, трябва да се избягват големи тълпи от хора, особено по време на периоди на епидемии..

През студения сезон е по-добре да избягвате дълго време на открито, като предпочитате уютни събирания у дома. Не забравяйте обаче, че разходките все пак трябва да бъдат ежедневни, но не толкова дълги, колкото през пролетта или лятото. Също така е много важно да се обличате за времето, да носите топли обувки, а по време на епидемии да вземете имуномодулатори и да добавите лук и чесън към вашата диета, които съдържат много фитонциди, което помага за предотвратяване на настинки.

Ако бъдещата майка въпреки това се е простудила, тя трябва да спазва редица от следните препоръки:

 • Следете температурните индикатори - ако температурата не надвишава 37,5 градуса, тогава трябва да я свалите, самото тяло ще може да я преодолее. В допълнение, често се наблюдава повишен процент при бъдещите майки. Ако обаче се повиши до 38 градуса, трябва да вземете парацетамол.
 • Посетете лекар - в случай на симптоматика на настинка, трябва да посетите терапевт, който ще избере ефективни и безопасни лекарства за спиране на заболяването. При висока температура лекарят трябва да бъде извикан у дома.
 • Пийте много - за да избегнете дехидратация, трябва да пиете чай с малини, плодови напитки и мляко с мед.
 • Използвайте традиционната медицина - за да приемате по-малко химически фармацевтични продукти, можете да прибегнете до традиционната медицина, като направите инхалация и изплакване въз основа на отвари от лечебни билки.
 • Спазвайте почивката в леглото - за да премине болестта по-бързо, трябва да стоите повече в леглото и да проветрявате стаята всеки ден.

Ако мама се придържа към горните препоръки, тя ще стане на крака по-бързо и няма да навреди на бебето.

Вагинално отделяне при 27 гестационна седмица

Разрядът на двадесет и седем седмици е доста изобилен в сравнение с първия и началото на втория триместър. Те могат да бъдат прозрачни или белезникави без мирис. Присъствието им не трябва да притеснява жената, тъй като за този период те се считат за норма. Промяната в цвета и консистенцията им трябва да бъде тревожна. Ако в тях се появи кръв, трябва незабавно да се консултирате с лекар, тъй като това може да е признак за преждевременно раждане..

Много често през този период бъдещите майки имат млечница. Първите му признаци са силен сърбеж в гениталния тракт, наличие на изцедени секрети с кисела миризма, подуване и болезненост на влагалището..

Това заболяване трябва да се лекува, тъй като в напреднал стадий може да навреди на бебето. Освен това терапията е съвсем проста, достатъчна е една доза специално лекарство и всичко ще се нормализира..

27 седмици бременна: Развитие на плода

На двадесет и седмата гестационна седмица бебето прилича на карфиол по размер. Той тежи 1 килограм и е висок 26 сантиметра. Ако сравним развитието на бебето в момента с това, което е било в ембрионален стадий, тогава можем да отбележим сериозни подобрения в слуховите и зрителните функции на плода. По това време бебето мига, различава тъмнината от светлината, може да отваря и затваря клепачите. Той чува какво се случва в пространството около него, различава биенето на сърцето на мама и нейния глас от другите странични звуци.

На двадесет и седмата гестационна седмица бебето е активно. Той смуче пръста си, хваща и опипва пъпната връв, плува, стиска и разтваря юмруци и се преобръща. Жената може да усети как детето често трепва и хълца. Кожата на бебето започва да се изглажда и изсветлява. Това е така, защото количеството на подкожните мазнини се увеличава. Освен това на този етап тя започва да се формира още по-активно. Когато се появи подходящото количество подкожна тъкан, бебето ще започне да става закръглено, кожата ще придобие тургор и червеникавият цвят напълно ще изчезне. Плодът вече има косми по главата си. Това важи и за веждите и миглите..

Дихателната система на бебето е толкова развита, че дори да се роди много по-рано от срока, с помощта на лекарите има всички шансове да остане жив. На този етап алвеоларните проходи и алвеолите, които са отговорни за въздушния обмен, продължават да се формират. Също така се произвежда повърхностноактивно вещество, което да им помогне да се отворят при вдишване..

Гениталиите вече са се оформили. Следователно лекарят ще може точно да определи пола на бебето, освен ако, разбира се, детето не иска да скрие пола си..

Подобряване на вътрешните органи

Вътрешните органи на бебето се формират, но продължават активно да се подобряват. По това време плодът развива всички свои системи за поддържане на живота, което ще позволи на тялото да работи безпроблемно, когато плодът е отделен от майката. Сега мозъкът се развива активно, полагат се навивки и той значително се увеличава по размер.

В белите дробове на бебето все още има околоплодна течност и кислородът навлиза в тялото на бебето през пъпната връв. Белите дробове обаче вече имат необходимата форма, техните клетъчни структури продължават да синтезират онези вещества, които ще осигурят безпроблемната им работа след раждането на бебето.

Пикочният мехур функционира чрез отстраняване на урината от тялото, а червата, чрез обработка на хранителни вещества, образува меконий. Организмът на детето синтезира секреторни елементи, включително хормон на растежа. Всичко това се осигурява от ендокринната система, която функционира отделно от майчината.

Положение на плода

За период от двадесет и седем седмици бъдещата майка се интересува в каква позиция е детето й сега. Тази загриженост се дължи на хормонални промени, които подготвят тялото за предстоящото раждане. Нормалното положение на бебето за раждане се счита за положението, когато то обръща глава надолу.

Дори ако бебето все още не е заело желаната физиологична позиция, няма нужда да се притеснявате, вече има достатъчно място в матката, за да може тя да се движи и да може да се преобърне, освен това детето постоянно сменя позицията си, правейки чести салта. Той ще заеме крайната позиция по-близо до раждането си.

Изследвания и анализи при 27 гестационна седмица

На този етап бъдещата майка трябва да посещава предродилната клиника веднъж на всеки две седмици. Колкото по-близо наближава терминът, толкова по-често ще й се наложи да посети специалист. Такива чести прегледи ще позволят на лекаря да наблюдава параметрите на развитието на плода, неговата готовност за раждане и общото здравословно състояние..

На среща със специалист с бъдещата майка ще се измери коремът и височината на маточното дъно, ще се прослуша сърдечният ритъм на плода, ще се измери неговото тегло и кръвното налягане и ще се декодират резултатите от тестовете за урина и кръвен серум. Необходими са анализи, за да се изключи наличието на такива често срещани заболявания при бременната жена като хипо или хипертония, цистит и анемия.

Ултразвук на 27 гестационна седмица

Рутинното ултразвуково изследване се провежда от деветнадесетата до двадесет и втора гестационна седмица, заедно с тройно изследване, състоящо се от скрининг за hCG, свободен естриол и алфа-фетопротеинов протеин.

Ако една жена получи препоръка за процедурата по това време, тогава най-вероятно лекарят подозира, че плодът има патология и с помощта на ултразвуков сензор той ще може да потвърди или опровергае своите предположения.

С помощта на ултразвук лекарят ще определи позата на бебето, състоянието на матката, зрелостта на плацентата, сърдечния ритъм на плода и параметрите на неговото развитие, както и количеството и качеството на околоплодните води.

27 седмици бременна: Диета

На този етап трябва да се придържате към същата диета, както през предходния период. Тъй като обемът на стомаха на бъдещата майка значително е намалял поради изстискването му от матката, е необходимо да се яде често и на малки порции, за да не се претовари храносмилателната система.

Бременната жена определено трябва да включи в менюто си протеинови храни и храни, съдържащи калций. Те са представени от мляко и кисело мляко, ядки, немазна риба и месо. Ежедневната диета трябва да включва зеленчуци, зърнени храни, плодове и супи. За да попълните запасите от желязо в организма и да предотвратите анемия, трябва да консумирате елда, черен дроб, ябълки и спанак, които съдържат голямо количество от този елемент..

Има и храни, които трябва да се изхвърлят или консумират до минимум. Жената в позиция трябва да изключи силни и газирани напитки, силно кафе и чай. Бързата храна, удобните храни, мазните и пикантни храни могат да навредят на вашето здраве. Пикантните и мазни храни се считат за твърде тежки за храносмилателния тракт на бъдещата майка, така че те само ще влошат съществуващите проблеми с храносмилането. Солената храна също трябва да се изхвърли, тъй като провокира появата на подпухналост.

Също така трябва да сведете до минимум употребата на кифли и продукти от брашно. Те нямат полза и могат да доведат до развитие на млечница и бързо наддаване на тегло, което ще доведе до влошаване на хода на бременността и проблеми при раждането..

Нормалното наддаване на тегло по това време се счита за не повече от седем килограма.

Витаминни комплекси за период от 27 седмици от бременността

Бременността води не само до преструктуриране на организма, но и до повишен прием на хранителни вещества и витамини, необходими на детето за правилното вътрематочно развитие. За да не се изчерпи женското тяло и бебето да получи всичко необходимо, витамините и минералите, получени от храната, няма да са достатъчни, така че бъдещата майка трябва допълнително да приема лекарствата, предписани от лекаря. Мултивитаминните комплекси обикновено се предписват от гинеколог в началото на бременността.

Бъдещата майка се нуждае от 1,5 пъти повече витамини и минерали, отколкото е била необходима до момента на бременността. Пиенето на витаминни и минерални комплекси е необходимо само на тези, които лекарят избира, определяйки дозировката и начина на употреба.

Физическа активност при 27 гестационна седмица

За период от двадесет и седем седмици за бъдещата майка вече става трудно да поддържа предишната си физическа активност, но този факт не трябва да й пречи да води здравословен начин на живот и да се движи колкото е възможно повече. На първо място, трябва да ходите повече в парка с приятели, съпруг или просто сами. Когато се разхождате, трябва да се погрижите за удобни дрехи и обувки, които ще намалят натоварването на долните крайници по време на ходене.

Можете да добавите специални физически и дихателни упражнения към разходките, за които трябва да се запишете, като посетите курсове за бъдещи майки. Подобни дейности имат много предимства, тъй като са създадени специално за бременни жени. Те не само ще улеснят процеса на носене на плода, но и ще помогнат при раждането..

Водейки активен и здравословен начин на живот, бременната жена ще може да сведе до минимум спазмите и отоците, да предотврати уринарна инконтиненция, която често тревожи жените в последните месеци на бременността, проблеми със стомашно-чревния тракт и следродилни усложнения.

Също така, при желание, бъдещата майка може да се запише в басейна за водна аеробика, да присъства на уроци по йога или да отиде във фитнеса за тренировка под ръководството на личен треньор.

27 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози

Двадесет и седмата седмица е точното време, когато бъдещата майка трябва да започне да посещава курсове по бременност. Тези класове са много полезни, тъй като върху тях се изпълняват не само упражнения, но и те се занимават с проблеми, които най-много притесняват майките през този период. Експертите разказват на жените за здравето на бебето и майката, за подготовката за раждане, за кърменето. Освен това бременните жени могат да общуват помежду си, да се разсейват от проблеми и притеснения и да задават въпроси на лекарите, присъстващи на курсовете. В някои класове може да присъстват и бъдещи татковци.

 • Ако работата на бременна жена е свързана с продължително седене в едно положение, тя трябва да става и да ходи възможно най-често, за да разтегне тялото и долните крайници. Изпълнявайки това просто действие, можете да премахнете отока и да предотвратите развитието на разширени вени..
 • Жените в позиция трябва да ходят повече на места, наситени с кислород. В мегаполиса практически няма такива, така че трябва да се опитате да пътувате по-често извън града и да ходите там в горски плантации или площади. Колкото повече кислород получава тялото, толкова по-добре за мама и бебе.
 • Тъй като по това време детето чува гласа на майка си и разпознава интонацията му, мама трябва да говори с него, да говори за това как е минал денят й и да се интересува от неговите дела. Обикновено детето отговаря на въпроси с дръпвания и е активно. Подобна комуникация помага да се установи връзка между майка и дете, не само на гестационния етап, но и след раждането..
 • Тъй като токсикозата отдавна е отстъпила и бременната жена не се оплаква от липса на апетит, тя трябва внимателно да следи диетата си, като премахва висококалорични храни от нея. Това ще й помогне да не напълнява и да поддържа форма..

Секс на 27 седмици от бременността

През двадесет и седмата гестационна седмица интимните отношения не са противопоказани, освен ако лекарят не ги е забранил.

Причината за отказа за секс може да бъде рискът от преждевременно раждане, наличието на гестоза, плацентарни патологии, много или липса на вода, ерозия на шийката на матката. Също така, специалист може да забрани интимността, ако една жена е имала спонтанни аборти в миналото или многоплодна бременност..

Заключение

За да прекара тази седмица в полза на себе си и бебето, бъдещата майка трябва да ходи повече, да води активен начин на живот, да се храни правилно и да прави това, което й носи удоволствие..

Придържайки се към такава проста схема през двадесет и седмата гестационна седмица, жената ще избегне безпокойството и притесненията, изпълвайки живота си с положителни и светли моменти, необходими за здравето на бъдещите й трохи..