Последна актуализация: 06/06/2020

Съдържанието на статията

 • Колко време тече изписването след раждането?
 • Изписване след раждане: норма и патология
 • Разряд, който може да е признак на патология
 • Тялото на жена в следродилния период, видео
 • Менструация и изписване след раждане
 • Възстановяване след раждането

За да избегнете възможни усложнения след раждането, трябва да сте внимателни към тялото си и да следите количеството и състава на секретите, телесната температура, болката. В края на краищата, отделянето след раждане показва, че родовият канал е отворен и вътрешната повърхност на матката все още е в стадий на оздравяване, така че всяка инфекция, която попадне там, може да причини сериозни проблеми.

Колко време тече изписването след раждането?

Всяка млада майка се интересува от това колко дълго тече отделянето след раждането, колко продължи и в каква ситуация прекомерната продължителност на лохиите може да е признак за нарушения в организма? Разбира се, всеки случай е индивидуален, но обикновено изписването при жени след раждането спира с 42 дни - толкова продължава периодът след раждането.

Продължителност на изписването след раждане

Изписване след раждане: норма и патология

Какъв вид отделяне след раждане се счита за нормално? Миришат ли и какъв цвят трябва да са - тъмен или светъл? Придружени ли са от болка? Понякога се оказва, че жената не знае отговора на тези въпроси и може да бъде много уплашена, че отделянето се е появило след раждането. Нека да разберем каква трябва да бъде нормалната лохия и след колко дни отделянето след раждане обикновено спира.?

Лохията обикновено е много изобилна през първите часове след раждането. В същото време е изключително важно техният обем да се контролира от лекаря. За това на жените не се препоръчва да използват дамски превръзки, но да отдават предпочитание на абсорбиращи пелени, което ще позволи на лекаря да прецени по-точно интензивността на отделянето и да не пропусне усложнения като кървене от матката..

За да се направи приблизителна оценка на обема на лохиите, струва си да се има предвид, че теглото на матката непосредствено след раждането на детето е около 1 килограм, докато след края на изхвърлянето, свиването и заздравяването на вътрешната повърхност на матката теглото му не надвишава 60 грама..

Забележително е, че в следродилния период лохията се състои от 80% кръв в непроменена форма (тромбоцити, левкоцити и еритроцити), така че отделянето може да има характерна сладникава миризма. Останалите 20% от нормалното отделяне през първите часове след раждането са специален секрет на маточните жлези, които са отговорни за бързото възстановяване и заздравяване на маточната повърхност.

През следващите дни признаците на нормално изписване след раждането постепенно ще намаляват по интензивност. През първите дни обемът на отделянето трябва да бъде не повече от 400 ml, а пълното спиране на лохиите се наблюдава 6-8 седмици след раждането на бебето.

Първите дни в лохиите, кръвни съсиреци могат да бъдат забележими. След 7-10 дни обаче такива съсиреци не се наблюдават при нормални секрети. С течение на времето зацапванията след раждане променят цвета си. В началото на следродилния период лохиите имат яркочервен цвят, до средата на периода кафявото отделяне след раждането се превръща в норма, а в последния период от време те се заменят с прозрачно лигавично отделяне. Слузта показва заздравяването на матката.

Разряд, който може да е признак на патология

Ако имате малко отделяне след раждането или те внезапно са спрели, това може да е ясен признак на патология - лохиометри. Причината за намаляването или пълното спиране на лохиите може да бъде спазъм на шийката на матката, който просто „не освобождава“ изхвърлянето навън. Това се отнася особено за първите дни след раждането на бебето. Това отклонение от нормата се характеризира със забавяне в маточната кухина на лохиите, поради което органът се разтяга. В този случай жената усеща тежест и болка в долната част на корема, матката се увеличава по размер, треска започва с повишаване на температурата до 38-40 градуса. Ако не се консултирате с лекар навреме, може да се развие възпаление на матката-ендометрит. За лечение на лохиометри обикновено се предписват спазмолитични и редуциращи лекарства, по-рядко антибиотици. Понякога елиминирането на натрупванията на лохии е възможно само чрез изпразване на маточната кухина.

Жена след раждане

Друга причина за спешно посещение на лекар е обилното, силно отделяне след раждане. Този симптом може да е признак за аномалии в процеса на свиване на матката, а също така да сигнализира за нарушение на съсирването на кръвта. И двете състояния представляват заплаха за живота на жената и поради това изискват спешни действия..

Също така, понякога в първите няколко часа след раждането, се получава кървене от конците, насложени върху сълзите в родовия канал. Това обикновено се случва, ако не са изпълнени изискванията за осигуряване на максимална почивка на тези зони - изключване на физическа активност, сексуална почивка, контрол на напрежението и естеството на изпражненията, липса на натиск върху шевовете. Ако възникне тази ситуация, важно е незабавно да посетите лекар..

Други признаци на патология в естеството и количеството на отделянето

Прекратяване на изписването по-рано от 6 седмици след раждането (40-50 дни). Изключение правят случаите на преждевременно прекратяване на кърменето. В такива ситуации младата майка може да започне да възстановява менструалния цикъл, докато кърмещата жена обикновено има първия си период много по-късно. Това се дължи на производството на специален хормон (пролактин) в тялото на кърмачка, който е отговорен за лактацията. Определено ниво на пролактин пречи на образуването на нова яйцеклетка и може да потисне процеса на овулация (но това не осигурява 100% контрацепция), като пречи на мъжете да започнат преди спирането на кърменето.

Ако 7-10 дни след раждането се наблюдава ярко кървене, спешно трябва да информирате лекаря за това. Подобна ситуация може да се наблюдава, ако заздравяването на матката е бавно или неправилно..

Ако изтичането с кръвни съсиреци след раждането е приключило и е започнало отново, също си струва да отидете в болницата възможно най-скоро. Това може да показва внезапно начало на маточно кървене..

Понякога след раждането се появява гнойно зеленикаво или жълто отделяне с неприятна миризма. Тази ситуация обикновено показва, че инфекция е проникнала в матката. Често такава миризма е признак за вече настъпил ендометрит, лечението на който изисква хоспитализация в болница и поетапно комплексно лечение..

Примес от бели люспи с кисела миризма, напомняща на извара по консистенция, със сърбеж и зачервяване на влагалището, както и болезнено уриниране, показват млечница. Вие също трябва да информирате Вашия лекар за това, тъй като инфекцията с гъбички с дрожди носи много неудобства на жената..

Допълнителни знаци, които трябва да ви предупреждават в следродилния период

В допълнение към рязката промяна в естеството и интензивността на отделянето, жената трябва да бъде предупредена и за други неприятни симптоми. Първият от тях е болка в долната част на корема. Разбира се, в първите дни матката интензивно се свива, което причинява пароксизмален дискомфорт в долната част на корема, особено влошен от кърменето. Въпреки това, увеличаването на болезнените усещания, появата на остри спазми трябва да бъде причина за спешно посещение на гинеколог.

Друг сигурен симптом на неизправност в тялото е повишаването на телесната температура. Тук е необходимо само да се изключи появата на застой на мляко в гърдите - лактостаза, която причинява рязко и силно повишаване на телесната температура. Ако в гърдите няма болка и "тежест", а телесната температура е над 37 градуса, тогава трябва да назначите посещение при лекар. Може би по този начин в маточната кухина се появява инфекция. Допълнителните симптоми на инфекциозни усложнения включват общо неразположение, главоболие, световъртеж, болки в тялото и ставите..

Тялото на жена в следродилния период, видео

Акушер, гинеколог Ковалева Ирина Владимировна за следродилния период. Източник - клиники Скандинавия

Менструация и изписване след раждане

Както бе споменато по-горе, началото на менструалния цикъл в следродилния период зависи от естеството на храненето на бебето. Ако е напълно кърмен, периодите обикновено липсват през целия период на хранене. В случай на смесено хранене, менструацията се връща след 4-5 месеца. Е, ако по някаква причина майката не кърми детето (например при липса на мляко), цикълът се възстановява след няколко месеца.

Във всеки случай, винаги, когато менструацията на жената се възобнови, младите майки често отбелязват появата на ациклично отделяне след раждане, нестабилност на цикъла и забавяне на настъпването на първата менструация. Ако имате някой от тези симптоми, не се притеснявайте, но за ваше спокойствие не забравяйте да кажете на Вашия лекар за това..

Възстановяване след раждането

Всяка жена в следродилния период трябва да знае, че кърменето е отлична профилактика на всякакви усложнения. В края на краищата, когато бебето се приложи към гърдата, хормонът окситоцин се освобождава незабавно, което също причинява контракции на матката. След хранене жената може да наблюдава видимо увеличаване на отделянето, което е свързано именно със свиването на мускулите на матката и не трябва да предизвиква безпокойство.

За да се ускори свиването на матката, пикочният мехур трябва да се изпразни своевременно. В следродилния период е препоръчително да се прави това на всеки три часа, дори ако жената няма изразено усещане за пълнота на пикочния мехур и не позволява запек.

В рамките на 1-2 месеца след раждането отделянето не може да се абсорбира с помощта на тампони и то точно защото те не премахват лохиите, а просто ги абсорбират. Това може да доведе до размножаване на патогенни бактерии и микроорганизми. Вместо тампони се препоръчват подложки или памперси. Изберете неовкусени продукти, тъй като трябва да контролирате не само цвета и количеството на лохиите, но и тяхната миризма.

Добрата лична хигиена е от съществено значение. Особено си струва да се наблюдава хигиената на гениталиите една до две седмици след раждането, когато отделянето все още е кърваво. По това време е забранено да се къпете, ограничено само до душ. Водната струя от душа трябва да бъде направена не много силна и насочена отпред назад - и то само отвън. За безопасно почистване на външните генитални органи и вагиналната лигавица се препоръчва използването на специални продукти - например измиващи гелове Ginokomfort за интимна хигиена. Тези средства са разработени от специалисти на фармацевтичната компания VERTEX, характеризират се с безопасен състав, който включва естествени активни съставки, а също така притежават всички необходими сертификати, сертификати и други необходими документи..

Сексуалната почивка продължава до 42 дни, а интимните отношения се възобновяват само след контролен ехограф на тазовите органи, преглед от акушер-гинеколог и адекватен избор на метода за контрацепция.

Спортни дейности след раждане
Източници:

 1. РАННА ДИАГНОСТИКА И ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА СУБИНВОЛЮЦИЯ НА РОДИЧНАТА матка. Наумкин Н.Н., Иванян А.Н., Смирнова Т.И. // Бюлетин на новите медицински технологии. - 2008. - No2. - С. 46-48.
 2. ЦИТОЛОГИЯ НА МАТКА ЛОХИЯ ПРИ ЕНДОМЕТРИТ СЛЕД ТРУД. Coopert M.A., Kupert A.F., Solodun P.V. // Acta Biomedica Scientifica. - 2004. - No2. - С. 172-175.

Муковисцидоза: съвременни постижения и актуални проблеми. Капранов Н.И. и др. // М., - 2005.

Стойността на цитологичното изследване на лохии при оценка на състоянието на матката в следродилния период. З К. Фурсов. А.П. Никонов, Н.А. Лутфулаева, Е.А. Кучучурова // Акушерство и гинекология. - 1991. - No1. S. 45-49.

Следоперативни гнойно-септични усложнения в акушерството (прогнозиране, профилактика, ранна диагностика и терапия). Крюковски С.Б. // Дис. д-р пчелен мед. Науки. - М., -2002. - С. 266.

Изписване след раждане: признаци на патология

Вагиналната секреция е естествен феномен. Промените в секрецията са най-активни в репродуктивната възраст и засягат не само менструалния цикъл и бременността, но и следродилния период. По време на зачеването и раждането на дете се случват много сериозни промени в репродуктивната система, насочени към подготовка за раждане. Самото раждане също се превръща в тест за женското тяло и го травмира..

Изписването след раждане поражда много въпроси и противоречиви отзиви от новородените майки, тъй като показва как се възстановява тялото им..

Особености на секрецията след раждане

Изхвърлянето, което се появява след раждането на дете, се нарича лохия. Подобно на обичайната тайна, те са съставени от слуз. Техният състав обаче се прави специален от кръвта, плазмата и отхвърлената тъкан от матката..

При третото раждане и ранния следродилен период, което е около два часа след раждането на детето, плацентата се отхвърля. Процесът оставя след себе си отворена рана на матката..

Обемът на кървавата левкорея през този период може да бъде два пъти по-голям от честотата на менструация..

Контракциите на матката, провокиращи отделянето на лохии, се засилват под въздействието на специални стимулиращи лекарства. Това е необходимо, за да се избегне застой на секрети, но рискът от патологично кървене се увеличава, което налага постоянен медицински контрол. С положителна динамика след няколко часа родилката се прехвърля в отделението, което периодично се посещава от медицинска сестра или лекар.

Първите 3 или 4 дни след раждането отделянето е обилно, подобно по цвят и мирис на менструацията. Тогава техният обем постепенно намалява. След около 7 дни левкорея става по-лигавична и количеството кръв в състава започва бързо да намалява.

Когато лохиите свършат, те се заменят с обичайния вагинален секрет..

Първата овулация настъпва 1,5 или 2 месеца след раждането и отделянето започва да се променя под влиянието на нормалния менструален цикъл. А също така има моменти, когато възстановяването настъпва вече през четвъртата седмица..

Ако секрецията на лохии е спряла твърде рано, определено трябва да посетите лекар, за да сте сигурни, че тялото е успяло окончателно да се възстанови и няма патологии.

Ако кървавата левкорея се възобнови един и половина или два месеца след раждането, това може да се дължи на началото на менструацията. Но те не трябва да са по-тежки от нормалното менструално кървене..

Критерии за оценка на изписването след раждането

Целият този процес е насочен към възстановяване на функциите на репродуктивната система, както и прочистване и регенериране на матката. Разбирането на неговите характеристики е важно, за да разберете какво се случва с вас, както и каква е скоростта и отклоненията в отделянето след раждането..

За да разберете дали има причина да се притеснявате, трябва да оцените левкореята въз основа на следните характеристики:

 • продължителност;
 • сила на звука;
 • външен вид;
 • общо благосъстояние.

Тъй като имунната система и цялото тяло са твърде отслабени, следродилният период се превръща не само във време за придобиване на радости от майчинството, но и в съпътстващо време на тревожност за майката..

Какви трябва да бъдат отделянията непосредствено след раждането и в късния следродилен период се влияят от индивидуалните особености на организма, както и от това как са минали периодите на бременност и раждане.

Промените в хормоналните нива също са в основата на случващото се. Ако в началото на бременността хормоните са били пренаредени, за да подпомогнат процеса на носене и защита на плода, сега основната им задача е да се върнат към небременната им честота. Също така, не трябва да забравяме, че се появи нова задача - кърменето и работата на хормоните е насочена активно към поддържане на лактацията..

Продължителност и обем на секретирания секрет

Колко дълго може да се извърши изписване след раждане? Обикновено появата на лохии ще продължи, докато матката бъде напълно излекувана и ендометриумът не бъде подновен. При здрави жени този процес отнема от един до един и половина месеца (4–6 седмици). Поради индивидуалните характеристики този процес може да отнеме малко повече време, поради което в рамките на нормалното се разглеждат периоди от два месеца..

Отначало кървенето е много обилно и изисква използването на памперс и след това специални подложки след раждането. Постепенно, когато матката се възстанови, обемът на секретите ще намалява, докато лохиите преминат и нормалният менструален цикъл се върне..

Хормоните, освободени по време на кърмене и кърмене, са в състояние да увеличат контракциите на матката, съответно колкото по-често жената кърми, толкова по-голямо е количеството на секрета. Ако не кърмите, отделянето ви ще се нормализира по-бързо и менструацията ви ще дойде..

Ако лохиите се открояват твърде дълго и броят им не намалява, млада майка трябва да потърси съвет от гинеколог, тъй като има опасност от нарушения на периода на възстановяване.

Промени в цвета

Първите дни след раждането на бебето, лохиите ще имат интензивен аленосен оттенък..

Постепенно количеството на примесите в кръвта ще намалее и след 10 дни може да се наблюдава червено отделяне под формата на малки червени съсиреци в състава на течната слуз. Примесите от жълт оттенък могат да имат кървав характер.

Външният вид на ихора не говори за патология, той се изолира чрез заздравяване на рани.

Не забравяйте обаче, че условно патогенни микроорганизми, присъстващи във вагиналната микрофлора, могат да се възползват от това състояние на нещата..

Ярко или тъмно жълто левкорея не може да се счита за нормално, тъй като те могат да бъдат вестители на възпалителния процес, причинен от бактерии.

За да определите опциите за нормалния външен вид на лохиите на различни етапи от следродилния период, можете да ги сравните от наличните в мрежата снимки. Но си струва да запомните, че това не е помощ за самодиагностика и ако подозирате отклонение от нормата, трябва да се консултирате с лекар за преглед.

Около 2 седмици след раждането има много малко кръв в отделянето. Цветът се променя до жълтеникаво бял с кафяви или розови примеси, както в края на менструацията.

Чести са случаите, когато в средата на периода на възстановяване всякакви кръвни примеси престават да се открояват и притесняват младата майка. Това обаче може да не се случи и кървавото отделяне ще се засили особено по време на кърмене, което се провокира от по-интензивни мускулни контракции в матката..

Болките в спазмите и червените секрети по време на кърмене след второто раждане се чувстват много по-силни, отколкото след първото.

Също така се случва, че вместо розови или кафяви лохии, след 15 дни се появява черно течение. Ако те не са придружени от неразположение и неприятна миризма и обемът на секретираната секреция не се е увеличил, тогава може да се предположи, че хормоналните нарушения са виновникът на този процес. Само по себе си това не е признак на патология, но изисква вниманието на гинеколог.

Общо благосъстояние

Естествено, след раждането на дете, жената се чувства слаба и болезнена. Контракциите на матката могат да причинят спазми в долната част на корема през първите дни от следродилния период. Тогава подобен симптом може да притеснява жената по време на кърмене..

Въпреки това, неразумната поява на болка, както и силен болен синдром, изисква спешно посещение на лекар и не е норма..

Повишаването на телесната температура не може да бъде пренебрегнато. Рязкото му увеличаване може да бъде предизвикано от нарушения в процеса на лактация или възпаление на матката. Особено си струва да бъдете предпазливи, ако подобен симптом е придружен от замайване, обилна кървава левкорея и гадене..

Незабавно се обадете на линейка, ако имате някой от горните симптоми. Чувството по този начин може да сигнализира за заплаха за живота на жената..

Патологични нарушения

Малко количество отделяне след раждане или внезапното им прекратяване преди време често показва патологични нарушения на репродуктивната система. Оскъдните лохии или тяхното отсъствие обикновено показва стагнацията им в маточната кухина.

Тази патология се нарича лохиометър. Това състояние се случва по две причини:

 1. Нещо пречи на нормалния изход на лохиите. Най-честата причина е запушване на шийката на матката със съсиреци, които включват слуз, кръв и отхвърлени органични елементи.
 2. Недостатъчна контрактилитет на матката. Той може да бъде отслабен от няколко фактора, включително аномалии в раждането, спазъм на вътрешния фаринкс, многоводие и цезарово сечение.

Заплахата от такова състояние при развитието на ендометрит - остро възпаление на матката. За да се избегнат подобни усложнения, контракциите се предизвикват изкуствено от лекарства. Ако причината не е в съкратителната активност или състоянието е твърде напреднало, може да се наложи почистване на маточната кухина от застояли лохии.

Съществува и опасността от обратното. Когато лохиите постепенно изчезват и кървенето рязко се усилва. Подобна ситуация може да бъде провокирана и от патологии на контрактилната активност или развитието на анемия..

Ако получите внезапно и обилно кървене, трябва незабавно да се обадите на линейка. Това състояние е много опасно за живота на жената..

Следродилното отделяне с неестествен цвят и неприятна миризма показва инфекциозна инфекция по време на рехабилитация. Светлозелената, сивата или яркожълтата левкорея са следствие от бактериалната активност и развитието на инфекциозно възпаление.

Те обикновено имат неприятен рибен или гнил аромат. Кандидозата се нарича "млечница" поради характерната миризма на ферментирало мляко и извара структура на бялото течение.

Инфекцията е придружена от симптоми като парене, сърбеж и зачервяване на гениталиите.

В допълнение към проникналите бактерии, опортюнистичните микроорганизми могат да нарушат здравата микрофлора. Приемът на антибиотици, отслабеният имунитет и хормоналните промени водят до намаляване на необходимия брой лактобацили. Киселата среда се заменя с алкална, която е благоприятна за размножаването на бактериални щамове.

Проникването на вредни инфекции също може да провокира възпаление в маточната кухина и да доведе до сериозни усложнения и кървене, които застрашават здравето на жената и бъдещата бременност..

Следродилният период е труден период от живота на жената. Грижата за дългоочакваното бебе отнема много време и усилия, но новосформираната майка не бива да забравя за собственото си благополучие. Трябва да бъдете особено внимателни към следродилната секреция и да наблюдавате процеса на възстановяване на организма.

Изписване след раждане (лохии): норма и патология

В първия ден след раждането повечето майки приемат зацапването от матката за даденост, но седмица или две по-късно започват да възникват въпроси. Защо е някакъв жълт? Добре ли е, когато мирише така? Кога ще свърши всичко това? Все още ли е след отделяне след раждането, или вече е менструация? Нека да разберем заедно!

Какво е лохия

Лохиите получиха името си, малко забавно за руското ухо, от гръцкото λοχεια - раждане. Външно те понякога наподобяват менструален поток, но всъщност не е така: всичко, което е могло да се задържа там от момента на бременността, се "евакуира" от матката. Тоест това е не само кръвта и лигавицата (вътрешния слой) на матката, но и клетките на плацентата, остатъците от мембраните и околоплодните води и т.н..

Кърваво отделяне: до пет дни след раждането

По време на бременността матката се пълни с кръв като гъба. По време на раждането то започва да се свива (трябва да "изтласкате" бебето навън) и този процес на компресия продължава след раждането. Кръв изтича от него като вода от влажна гъба, ако я стиснете в юмрук.

Разбира се, важно е да се намали загубата на кръв: за тази цел върху стомаха на току-що родилата жена се поставя пакет с лед (под въздействието на студ, капилярите се свиват, кървенето спира), ако тази мярка не помогне, се прилага инжекция на хормона окситоцин (причинява спазъм на матката, наподобяващ контракция, и малък кръвоносните съдове се "прищипват"). Тази намеса не трябва да се счита за прекомерна и неестествена: окситоцинът е нашият собствен хормон, който се секретира активно както по време на раждането, така и по време на кърмене. Но ако има провал и има малко „вътрешен“ окситоцин, е напълно възможно да се попълнят запасите му „отвън“.

Почитателите на естественото раждане трябва да обърнат внимание на факта, че при шарлатанството различни билкови препарати за свиване на матката и намаляване на маточните кръвоизливи са били много чести, така че нашите предци не са давали всичко на природата. Но, разбира се, съвременните лекарства са по-точни и ефективни..

Как изглеждат лохиите: кървави отделяния със съсиреци, през първия ден - ярко алени цветове.

Колко отделяне: веднага след раждането жената може да загуби до половин литър кръв.

Кога да започнете да се притеснявате: Ако трябва да сменяте повече от една максимална подложка на час, трябва да кажете на Вашия лекар или, ако вече сте у дома, да се обадите на линейка. Също така трябва да посетите лекар, ако изтичането внезапно спре (това означава, че голям кръвен съсирек е блокирал шийката на матката и цялото отделяне остава вътре).

Какво да правите: Поддържайте лична хигиена и следете своевременното изпразване на червата и пикочния мехур. Когато след раждането матката рязко намалява, както червата, така и пикочният мехур са в „необичайно“ голям обем и жената може да не усеща, че са пълни. Междувременно препълненият пикочен мехур може да компресира матката и да я предпази от ефективно почистване..

Кафяво (кафеникаво) отделяне: до две седмици след раждането

Постепенно естеството на отделянето се променя: от алено, кърваво, става кафеникаво. Като цяло този период е подобен на менструацията по отношение на изобилието и естеството на отделянето и това не е случайно. Вътрешният слой на матката се възстановява, както в края на менструалния цикъл, така че отделянето е главно умиращи клетки на ендометриума на матката.

Как изглеждат лохиите: кафеникаво или кафеникаво отделяне, понякога съсирено, напомнящо менструация.

Колко освобождаване: като по време на редовния период.

Кога да започнете да се тревожите: ако внезапно естеството на отделянето се промени, то отново става обилно и кърваво или причинява сърбеж, парене и неприятна миризма. Прекратяването на изписването на този етап също не е норма! Най-вероятно голям кръвен съсирек запуши шийката на матката и издънките се разлагат в нейната кухина..

Какво да правите: Поддържайте лична хигиена и, колкото ви харесва, давайте предпочитание на подложките пред тампоните. Повърхността на матката вече е много уязвима и отворена за инфекции, създаването на затворена среда може да стимулира възпалението.

Жълтеникаво отделяне: до четири седмици след раждането

Разрядът постепенно се озарява и става жълтеникав. Те са по-малко в изобилие, отколкото по време на менструация, но по-обилни от ежедневното изписване на здрава жена. В тези секрети има малко еритроцити (червени кръвни клетки), най-вече левкоцити: повърхността на матката зараства, така че съставът на секретите е подобен на серозната течност.

Как изглеждат лохиите: лигави, вискозни, жълтеникави отделяния.

Колко разряд: използвате подложки с минимален капацитет.

Кога да започнете да се тревожите: ако внезапно естеството на отделянето се промени, това причинява сърбеж, парене и неприятна миризма.

Какво да правите: Поддържайте лична хигиена.

Белезникаво отделяне: до 40 дни след раждането

Постепенно отделянето става по-леко, прозрачно и оскъдно, а през петата или шестата седмица след раждането наподобява прозрачна слуз. Секретите съдържат левкоцити, епителни клетки, дори мазнини. Постепенното намаляване на обема показва това. Че процесът на възстановяване на матката е безопасно завършен.

Как изглеждат лохиите: прозрачна, понякога леко жълтеникава слуз.

Колко освобождаване: Използвате чорапогащници (не забравяйте да ги сменяте на всеки два часа, дори ако изглеждат сухи!)

Кога да започнете да се притеснявате: Ако изтичането внезапно се промени, отново става тежко и кафеникаво. Не, това не кърви, но най-вероятно вашият менструален цикъл се е върнал. Може би първият менструален цикъл след раждането няма да бъде като обикновен период: той ще бъде по-слаб, по-кратък (или, напротив, по-дълъг) от обикновено, но трябва да разберете, че можете да забременеете отново и, ако това е нежелано развитие на събитията, да се погрижите за контрацепцията.

Какво да правите: ако нещо излезе "извън графика" - не забравяйте да се свържете с Вашия лекар!

Лохия след цезарово сечение

След цезарово сечение отделянето е подобно на това след естествено раждане, с едно изключение: продължава по-дълго. Тъй като матката не е преминала през цикъл от контракции, които естествено прекъсват капилярното кръвоснабдяване, лохиите могат да се отделят за шест или дори десет седмици. След оперативно раждане на родилките често се предписва окситоцин и различни физиотерапевтични процедури, които допринасят за следродилното свиване на матката.

Задължително е да се уверите, че зацапването ще продължи не повече от седмица. Косвени признаци на прекомерна загуба на кръв: слабост, световъртеж, чувство за предстоящо припадък.

Как изглеждат лохиите: периодът на кафеникаво отделяне продължава по-дълго - три или дори четири седмици.

Колко отделяне: Кафявото отделяне е по-малко обилно, отколкото при нормална менструация.

Кога да започнете да се тревожите: Ако кървенето продължи повече от седмица след раждането или чувствате симптоми на повишена кръвозагуба - слабост, замаяност.

Какво да правите: Поддържайте лична хигиена.

По стъпките. Изписване след раждане

Изписване след раждане. Следродилен кръвоизлив. Възстановяване на менструалния цикъл

В продължение на няколко седмици след раждането, докато маточната лигавица (ендометриум) се възстановява, младата майка задържа отделяне от гениталния тракт. Какви са тези изхвърляния и в този случай те могат да се превърнат в признак на неприятности?

Изхвърлянето от гениталния тракт на жената след раждането се нарича лохия. Броят им намалява с времето, което се обяснява с постепенното заздравяване на раневата повърхност, която се образува върху ендометриума след отделяне на плацентата.

Lochia се състои от кръвни клетки (левкоцити, еритроцити, тромбоцити), плазмено изпотяване от раневата повърхност на матката, умиращ епител, покриващ матката, и слуз от цервикалния канал. С течение на времето съставът на лохиите се променя, така че цветът им също се променя. Естеството на лохиите трябва да съответства на дните от следродилния период. В първите дни след раждането (4-5 дни след раждането през вагиналния родов канал и 7-8 дни след цезарово сечение), една жена е в родилния дом в следродилното отделение под наблюдението на медицински персонал. Но след като жената е изписана у дома, тя сама контролира състоянието си и нейната задача е да се консултира с лекар, ако е необходимо. Количеството и естеството на освобождаването от отговорност могат да говорят много и е важно да забележите тревожните симптоми навреме.

Изписване след раждане в пръчката

Първите 2 часа след раждането една жена е в родилното отделение - в същата кутия, в която е било раждането, или на каруца в коридора.

Добре е, ако отделянето веднага след раждането е кърваво, достатъчно обилно, възлиза на 0,5% от телесното тегло, но не повече от 400 ml, не води до нарушаване на общото състояние.

За да се предотврати кръвоизлив след раждането, веднага след раждането, пикочният мехур се изпразва (урината се отстранява през катетъра), лед се поставя в долната част на корема. В същото време се инжектират интравенозни лекарства, които намаляват мускулите на матката (окситоцин или метилегрометрил). Чрез свиване матката затваря отворените кръвоносни съдове, където е прикрепена плацентата, предотвратявайки загубата на кръв.

Забележка! В първите два часа след раждането жената е в родилното отделение под наблюдението на медицински персонал, тъй като този период е опасен за появата на т. Нар. Хипотонично маточно кървене, което се причинява от нарушение на съкратителната функция на матката и отпускане на мускулите. Ако смятате, че кървенето е твърде обилно (облицовката е мокра, чаршафът е мокър), трябва незабавно да кажете на някой от медицинския персонал за това. Важно е да се знае, че в този случай жената не изпитва никакви болезнени усещания, но кървенето бързо води до появата на слабост, замаяност.

Също така, през първите 2 часа може да се появи кървене от разкъсвания в тъканите на родовия канал, ако те не са били зашити, затова е важно лекарят внимателно да изследва вагината и шийката на матката след раждането. Ако разкъсването не е напълно затворено, може да възникне хематом (ограничено натрупване на течна кръв в тъканите) на перинеума или вагината. В същото време жената може да изпита усещане за пръсване в перинеума. В този случай е необходимо да се отвори хематомът и да се зашие отново пролуката. Тази операция се извършва под интравенозна анестезия..

Ако първите 2 часа след раждането (ранен следродилен период) са преминали благополучно, жената се прехвърля в следродилното отделение.

Изписване в следродилното отделение

Добре е, ако през първите 2-3 дни лохиите са с кървава природа, те са доста в изобилие (около 300 ml за първите 3 дни): подложката или пелената се пълнят напълно в рамките на 1-2 часа, лохиите могат да се съсирят, да имат гнила миризма като менструален поток. След това броят на лохиите намалява, те придобиват тъмночервен цвят с кафяв оттенък. Нормално е разтоварването да се увеличава при движение. В отделението след раждането лекарят прави ежедневен кръг, на който, наред с други показатели за състоянието на жената, той оценява естеството и количеството на отделянето - за това той разглежда отделянето на подложката на пелената или подложката. Редица родилни болници настояват за използването на памперси, тъй като за лекаря е по-лесно да оцени естеството на изписването. Обикновено лекарят пита жената за количеството отделяне през деня. Освен това през първите 2-3 дни може да се появи отделяне, когато лекарят палпира корема..

За профилактика на следродилен кръвоизлив е важно да се спазват следните препоръки:

 • Навреме изпразвайте пикочния мехур. През първия ден трябва да отидете до тоалетната поне на всеки 3 часа, дори ако няма желание за уриниране. Пълният пикочен мехур предотвратява нормалното свиване на матката.
 • Кърмете бебето си при поискване. По време на храненето матката се свива, тъй като дразненето на зърната предизвиква освобождаването на окситоцин, хормон, който се произвежда в хипофизната жлеза, ендокринна жлеза, разположена в мозъка. Окситоцинът има контрактивен ефект върху матката. В този случай жената може да почувства схващащи болки в долната част на корема (при многоплодни те са по-силни). Разтоварването по време на хранене се увеличава.
 • Легнете по корем. Това е не само профилактика на кървене, но също така предотвратява задържането на секрети в маточната кухина. След бременност и раждане тонусът на коремната стена е отслабен, така че матката може да се отклонява отзад, което нарушава изтичането на секрети, а в легнало положение матката се приближава до предната коремна стена, ъгълът между тялото на матката и шийката на матката се елиминира, изтичането на секрети се подобрява.
 • 3-4 пъти на ден, за да поставите пакет с лед в долната част на корема - тази мярка спомага за подобряване на свиването на мускулите на матката, маточните съдове.

Жени, чиято матка е била преразтегната по време на бременност (при бременни с голям плод, при многоплодна бременност, при жени с много раждания), както и тези, при които раждането протича с усложнения (слабост на раждането, ръчно отделяне на плацентата, ранно хипотонично кървене) в следродилния период период, лекарството Окситоцин се предписва интрамускулно за 2-3 дни, така че матката да се свива добре.

Забележка! Ако количеството на отделянето се е увеличило рязко, наложително е да се консултирате с лекар, тъй като съществува опасност от късно следродилно кървене (късното следродилно кървене включва онова кървене, настъпило 2 или повече часа след края на раждането). Причините им могат да бъдат различни..

Кървенето може да се дължи на задържани части от плацентата, ако не е била диагностицирана навреме (през първите 2 часа след раждането). Такова кървене може да се случи в първите дни или дори седмици след раждането. Делът на плацентата в матката може да бъде открит чрез вагинално изследване (ако е разположено близо до вътрешния фаринкс и цервикалният канал е проходим) или чрез ултразвук. В този случай лобът на плацентата се отстранява от матката под интравенозна анестезия. Успоредно с това се провежда инфузионна терапия (интравенозно капене на течности), чийто обем зависи от степента на загуба на кръв, и антибиотична терапия за предотвратяване на инфекциозни усложнения.

В 0,2-0,3% от случаите кървенето се причинява от нарушения в кръвосъсирващата система. Причините за тези нарушения могат да бъдат различни кръвни заболявания. Такова кървене е най-трудно за коригиране, така че превантивната терапия, започната преди раждането, е много важна. Обикновено жената е наясно с наличието на тези нарушения преди бременността..

Най-често се получава хипотонично кървене, свързано с недостатъчно свиване на мускулите на матката. В този случай кървенето е доста обилно, безболезнено. За да се елиминира хипотоничното кървене, се прилагат редуциращи лекарства, кръвозагубата се допълва с помощта на интравенозно приложение на течности, при тежко кървене - кръвни препарати (плазма, еритроцитна маса). При необходимост е възможна хирургическа интервенция.

Когато изтичането спре, трябва също да се консултирате с лекар. Усложнение на следродилния период, характеризиращо се с натрупване на лохии в маточната кухина, се нарича лохиометър. Това усложнение възниква поради преразтягане на матката и нейното задно огъване. Ако лохиометърът не бъде елиминиран навреме, може да възникне ендометрит (възпаление на маточната лигавица), тъй като отделянето след раждането е място за размножаване на патогени. Лечението се състои в предписване на лекарства, които намаляват матката (окситоцин). В този случай е необходимо да се премахне спазъмът на шийката на матката, за който No-shpu се прилага 20 минути преди окситоцин.

Изписване след раждането у дома

Добре е следродилното отделяне да продължи 6-8 седмици (толкова време отнема на матката да се развие обратно след бременност и раждане). Общият им брой през това време е 500-1500 мл..

През първата седмица след раждането отделянето е сравнима с нормален период, само че е по-обилно и може да съдържа съсиреци. Всеки ден количеството на изхвърлянето намалява. Постепенно те придобиват жълтеникаво-бял цвят поради голямото количество слуз и могат да бъдат смесени с кръв. Приблизително на 4-та седмица има оскъдни, "размазващи" се отделяния, а към края на 6-8-та седмица те вече са същите като преди бременността.

При жени, които кърмят, отделянето след раждането спира по-бързо, тъй като целият процес на обратното развитие на матката преминава по-бързо. Отначало може да има схващащи болки в долната част на корема при хранене, но в рамките на няколко дни те изчезват.

При жени, претърпели цезарово сечение, всичко се случва по-бавно, тъй като поради наличието на шев върху матката се свива по-лошо.

Правила за хигиена в следродилния период. Спазването на прости хигиенни правила ще помогне да се избегнат инфекциозни усложнения. Още в първите дни на следродилния период в лохиите се открива разнообразна микробна флора, която, размножавайки се, може да причини възпалителен процес. Следователно е важно лохиите да не се задържат в маточната кухина и във влагалището..

През целия период, докато разреждането продължава, трябва да използвате подложки или подложки. Уплътненията трябва да се сменят поне на всеки 3 часа. По-добре е да използвате подложки с мека повърхност, отколкото с мрежеста повърхност, защото те показват по-добре естеството на разтоварването. Подложки с аромати не се препоръчват - при използването им рискът от алергични реакции се увеличава. Докато лежите, по-добре е да използвате подплатена пелена, за да не пречите на отделянето на лохии. Можете да използвате пелена, за да оставите изтичането да тече свободно, но да не цапа прането ви. Тампоните не могат да се използват, тъй като предотвратяват отстраняването на влагалищното течение, вместо това ги абсорбират, което може да причини размножаването на микроорганизми и да провокира развитието на възпалителен процес.

Няколко пъти на ден трябва да се измивате (след всяко посещение на тоалетната), трябва да се къпете всеки ден. Гениталиите трябва да се измиват навън, но не и отвътре, в посока отпред назад. Не можете да се измивате, защото по този начин можете да заразите. По същите причини не се препоръчва да се къпете..

При тежки физически натоварвания обемът на отделянето може да се увеличи, така че не вдигайте нищо тежко.

Възстановяване на менструалния цикъл след раждане

Времето за възстановяване на менструалния цикъл е индивидуално за всяка жена. След раждането в организма на жената се произвежда хормонът пролактин, който стимулира производството на мляко в женското тяло. Той потиска образуването на хормони в яйчниците и следователно предотвратява овулацията.

Ако детето е кърмено, тогава редовният менструален цикъл при майка му ще се възстанови след 5-6 месеца след раждането и може да се възстанови дори след спиране на лактацията. Преди това менструацията може изобщо да не е или може да идва от време на време. При изкуствено хранене (бебето получава само млечна смес), менструацията се възстановява, като правило, до 2-3 месеца след раждането.

Внимателното отношение към естеството на изписването след раждането и към други показатели за успешния ход на следродилния период ще помогне на жената да избегне много усложнения. Важно е да се спазват всички хигиенни правила и препоръките на лекаря.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.