През първите шест месеца от живота на бебето тялото му се нуждае от специална балансирана диета. Кърмата е идеална за тази задача, като отговаря на всички нужди на бебето от хранителни вещества, витамини и минерали. През това време храносмилателната и ензимната системи узряват в тялото на трохите, образува се необходимата чревна микрофлора. На 5-6 месеца само кърмата вече не е достатъчна. Благодарение на своевременното въвеждане на допълващи храни с ХС и схемата, препоръчана от Евгений Комаровски, детето развива хранителни предпочитания. Освен това снабдява тялото с фибри и допълнителни минерали, необходими за физическа активност, пропорционален растеж и умствено развитие..

Навременното правилно допълващо хранене позволява на бебето активно да се развива и го запознава с нови продукти

Основни принципи на допълващото хранене според Комаровски

За да се направи въвеждането на допълнителни храни безопасно за кърмачета и по-малко стресиращо за родителите, трябва да се спазват редица правила:

 • Всяко нововъведение в храните трябва да бъде постепенно. Отначало дайте само няколко лъжици / глътки и добавете с мляко или адаптирано мляко.
 • Оценка на реакцията на детето към нов продукт, която включва наблюдение на поведението, сън, изпражнения и кожен обрив. Възможно е да се увеличи количеството на въведения продукт само ако няма отрицателна реакция.
 • В случай на болезнени прояви, въвеждането на продукта трябва временно да се спре и да не се преминава към друга непозната за детето храна, докато последствията от негативната реакция изчезнат.
 • Не можете да дадете на бебето нещо ново, което да опита, ако е болно или по време на превантивните ваксинации, три дни преди и след процедурата.
 • Не трябва да насилвате детето да яде, ако откаже нов продукт. Тялото му най-добре осъзнава какво му липсва.
 • До 6 месеца за хранене на бебето не е необходимо нищо освен мляко. Правилото важи за кърмените бебета. За изкуствените хора времето за започване на въвеждането на допълващи храни е 5-5,5 месеца, което се обяснява с по-ранното завършване на формирането на ензимната система.
 • Лъжици, лигавници и други устройства ще ви бъдат полезни, защото допълващите храни са преход от напълно течна храна към по-плътна и разнородна, с бучки и други включвания.

При смесено хранене д-р Комаровски препоръчва да започнете с ферментирали млечни продукти, тъй като млечната смес заедно с кърмата допълнително натоварват панкреаса и храносмилателната система (препоръчваме да прочетете: как правилно да се храни със смесено хранене според д-р Комаровски?).

Шестмесечна възраст

В повечето случаи Комаровски започва да въвежда допълващи храни на възраст от шест месеца (препоръчваме да прочетете: как правилно да започнете да въвеждате допълнителни храни на 6 месеца?). Редът на пет хранения на ден за дете на шест месеца е показан в таблицата:

Време за храненеДиета
06:00 - 07:00кърма или адаптирано мляко
10:00 - 11:00кефир с ниско съдържание на мазнини за деца - 150 мл и извара - 30 мг
14:00 - 15:00кърма или адаптирано мляко
18:00 - 19:00кърма или адаптирано мляко
22:00 - 23:00кърма или адаптирано мляко

Сроковете могат да варират в зависимост от характеристиките на режима на бебето, но трябва да се хранят поне 5 пъти на ден. Едно от храненията се заменя с ферментирали млечни продукти.

На 6 месеца само едно хранене се заменя с кефир, останалите са с майчино мляко или адаптирано мляко

Въвеждането на кефир в менюто на бебето се извършва на етапи. Първоначално се дават само 3-4 чаени лъжички, а останалите се изяждат от детето с кърмата. По-добре е да направите това през първата половина на деня, след това да наблюдавате как тялото на детето реагира на нов хранителен продукт. Ако за този ден състоянието на трохите остана нормално и след приема на кефир няма негативни последици, то на следващия ден неговата порция може да бъде удвоена и по-нататък по схемата, всеки път хранене на детето с мляко или смес:
(препоръчваме да прочетете: на каква възраст можете да давате кефир на малко дете?)

 • първия ден - 10-15 ml;
 • вторият ден - 20-30 мл;
 • трети ден - 40-60 мл;
 • четвърти ден - 80-120 мл.

Когато една порция кефир достигне 150-160 ml, към него трябва да се добави извара, също постепенно. През първия ден само една чаена лъжичка, през втория - 2, а след това на подобен принцип, докато количеството достигне 30 грама, а това вече е норма на извара за деца на 6-8 месеца, след 8 се покачва до 50 грама. В зависимост от вкусовите предпочитания на бебето може да се направи подобна смес от извара и кефир с добавяне на малко количество захар. В резултат на това едно от храненията напълно се превръща в обичайно хранене. До 7 месеца трябва да се придържате към този ритъм на хранене..

Когато тялото се адаптира към първия етап, можете да дадете на бебето „каша“ от кефир и извара

Седеммесечна възраст

До 7 месеца е време да преминете към друга храна, която не е кърма. Най-добре е да се опитате да замените последното хранене преди лягане (препоръчваме да прочетете: как да замените кърмата след една година - мнението на Комаровски). По-долу е дадена таблица от пет хранения на ден за седеммесечно бебе:

Време за храненеДиета
06:00 - 07:00кърма или адаптирано мляко
10:00 - 11:00кефир с ниско съдържание на мазнини за деца - 150 мл и извара - 30 мг
14:00 - 15:00кърма или адаптирано мляко
18:00 - 19:00кърма или адаптирано мляко
22:00 - 23:00млечна каша - 200 мл

Използвайте зърнени храни, приготвени в мляко за първото хранене. Д-р Комаровски смята, че кашата от елда, овес и ориз е най-подходящата за допълващи храни (препоръчваме да прочетете: как да приготвите каша от елда за бебета за първото хранене?).

За правилното приготвяне на млечна каша, едно дете ще се нуждае от:

 • мляко - 100 мл;
 • оризово, елдово или овесено брашно - 10 грама, това е около 1,5 чаени лъжички;
 • преварена вода - 20-30 мл;
 • захар - половин чаена лъжичка, можете и малко повече на вкус.
Допълнителните храни на базата на млечна каша също се въвеждат постепенно - това е важно, за да се изключат алергии към кравешки протеини и различни зърнени култури

Самият процес е доста прост:

 • разтворете подходящото брашно и захар във варена вода със стайна температура;
 • Получената смес изсипете във врящо мляко, докато я разбърквате;
 • гответе 3 минути - вкусната каша е готова.

Осеммесечна възраст

На осеммесечна възраст е време да замените третия фураж. Освен това количеството извара вече може да бъде увеличено до 50 грама. Таблицата показва пет хранения на ден на тази възраст:

Време за храненеДиета
06:00 - 07:00кърма или адаптирано мляко
10:00 - 11:00кефир с ниско съдържание на мазнини за деца - 150 мл и извара - 30 мг
14:00 - 15:00зеленчукова супа или пюре - 200 мл
18:00 - 19:00кърма или адаптирано мляко
22:00 - 23:00млечна каша - 200 мл

Препоръчително е да започнете да въвеждате трохи от зеленчукови ястия в менюто по време на периода на хранене, когато той има поне един зъб. Ако до тази възраст детето не може да се похвали с нито един млечен зъб, струва си да изчакате малко с въвеждането на зеленчуци, но за това наличието на зъби не е предпоставка.

На първо място, когато се храните, трябва да се опитате да нахраните трохите със зеленчуков бульон по познатата схема: 20-30 грама за първи път и удвоете порцията за втория. По този начин можете лесно да разберете реакцията на детето към зеленчуците. Ако тялото на трохите е приело бульона нормално, разрешено е да се дават зеленчукови супи и картофено пюре, като постепенно се увеличава броят им до пълна част от едно хранене.

Зеленчуковите пюрета са чудесни за хранене на бебе, но също така изискват внимателно въвеждане в диетата.

След 2-3 седмици хранене със зеленчукови ястия, можете да опитате да въведете месо. Струва си да започнете с готвене на супи в месен бульон. Пилешкото месо е идеално за първите бульони. След това, ако няма отрицателна реакция, трябва да се добави ситно нарязано месо директно към супата, а след известно време 1/5 от жълтъка на варено пилешко яйце. Важно е да знаете, че не се препоръчва да давате на детето повече от половината от жълтъка преди 12 месеца.

Рецепти от зеленчуков бульон и пюре

В интернет е лесно да намерите много рецепти с видеоклипове или просто с инструкции стъпка по стъпка за хранене на бебета в съответствие с принципите за въвеждане на нови продукти на Комаровски. Сред тях има зеленчуков бульон. За да го приготвите, се нуждаете от картофи, моркови, лук, зеле. Трябва да вземете количеството зеленчуци в съотношение 50 грама зеленчуци на 100 ml вода. Приготвянето на зеленчуков бульон не е трудно:

 1. Нарежете на ситно всички съставки.
 2. Залейте ги с вряла вода и оставете под капака. Продължете да къкри, докато всички зеленчуци се сварят напълно.
 3. Прецедете с тензух. Оставете отново да заври.
 4. Изсипете готовия бульон в бутилка.

За да поглезите бебето си с вкусно зеленчуково пюре, имате нужда от:

 • зеленчуци - 100 грама, от които картофи - 20 грама;
 • мляко - 25 грама;
 • растително масло - 3 грама.

Последователността на готвене е следната:

 1. Нарежете на ситно различни зеленчуци. Добавете към тях малко вряща вода и сложете да къкри.
 2. По време на процеса на задушаване, всеки път, когато водата заври, добавете вряща вода.
 3. Намачкайте задушените зеленчуци с вилица до гладка смес.
 4. Изсипете горещо мляко и сол в приготвената смес. Разбъркайте и оставете да заври.
 5. Към полученото пюре добавете малко растително масло.

От девет месеца до една година

До годината настъпва окончателният преход към редовна храна, но преди 12 месеца е за предпочитане да се остави поне едно кърмене. След този период, според Комаровски, няма специално биологично значение за хранене на бебето с кърма, но можете да продължите да храните с млечна формула до една и половина до две години. По-долу са дадени пет хранения на ден за възраст от 9 месеца до една година:

Време за храненеДиета
06:00 - 07:00кърма или адаптирано мляко
10:00 - 11:00кефир с ниско съдържание на мазнини за деца - 150 мл и извара - 30 мг
14:00 - 15:00зеленчукова супа или пюре - 200 мл
18:00 - 19:00кърма или адаптирано мляко
22:00 - 23:00млечна каша - 200 мл

Когато въвеждате допълващи храни и всякакви нови продукти, е важно да се придържате към общите правила, за да не навредите на здравето на бебето. Експериментите с храна в процеса на допълнително хранене, според д-р Комаровски, трябва да се отложат за по-късно, защото колкото по-голямо става детето, толкова по-малко опасни са ястията с необичайни продукти, толкова повече те са генетично неместни..

Кой е въвел допълващи храни "според Комаровски" споделете вашия опит.

Искам веднага да кажа, че ще въведа допълващи храни след 5,5-6 месеца, но вече започнах да мисля за схемата за въвеждане.

Много харесвам д-р Комаровски и неговия подход към грижите за децата. Засега се придържам към неговите препоръки, но методът за въвеждане на допълващи храни е тревожен. Може би някой е започнал да запознава детето с храна за възрастни, ръководейки се от съветите на Евгений Олегович? Как мина всичко?

По-долу има глава от книгата „Здравето на детето и здравият разум на неговите роднини“ на E.O. Комаровски, в която е подчертан този проблем. Има много букви))))))

Кога да започне допълнително хранене?
Родителите многократно (както от медицински работници, така и от приятели-съседи и от баби и дядовци) слушат съвети какво е времето да се дава сок, картофено пюре, жълтъци... И колкото по-голямо е детето, толкова повече хора около тях изразяват възмущението си и посочват на родителите върху тяхната алчност, мързел и педагогически провал. Всички те искат най-доброто. Просто трябва да знаете, че самата практика на хранене на бебета със сокове и жълтъци е възникнала именно в онези дни, когато е било невъзможно да се осигури на детето достатъчно хранене без това..
В близкото минало, при липса или липса на кърма, детето получава различни разреждания на краве мляко или донорско мляко. И първата, и втората се нуждаят от обработка - на първо място, кипене. Повечето от витамините бяха унищожени. Не е изненадващо, че при тези условия липсата на витамини, желязо, минерални соли много бързо се проявява под формата на различни заболявания - хиповитаминоза, намален хемоглобин, лошо наддаване на тегло, рахит и забавяне на развитието. И в отговор на това имаше компетентни и разумни препоръки за онези времена - и за сокове, и за растителни пюрета, и за жълтък, и за рибено масло..
Не трябва да забравяме, че хранителните характеристики на жителите на страната на победителния социализъм не винаги позволяват на кърмещата майка да предоставя пълни, висококачествени и разнообразни продукти. В подобна ситуация - когато майчиното мляко просто не можеше да задоволи всички детски нужди - ранното предписване на сокове, картофено пюре и жълтъци на детето беше напълно логично и напълно оправдано.
В днешно време, ако кърмещата майка може да си позволи пълноценна и разнообразна диета (т.е. зеленчуци, плодове, месо, хляб и риба), ако родителите могат да закупят висококачествена адаптирана млечна формула за детето си, така че ако всички тези условия са изпълнени, няма нужда да се храни нищо, докато бебето навърши шестмесечна възраст.


• Науката за витамините, тяхната липса и необходимостта от корекция на кърменето възникна преди много години, когато никой никога не беше чувал за адаптирани млечни формули.
• Преработването на съществуващите насоки и оспорването на мненията на учените относно храненето винаги е било трудно.
• Запомнете: соковете, зеленчуковите пюрета, плодовите зърнени храни не са просто допълващи храни. Това е много сериозен бизнес.
• Ако можете да си купите по едно пилешко яйце на седмица срещу заплатата си, съвсем логично е да дадете на четиримесечно бебе четвърт от жълтъка. Но ако можете да си купите дузина яйца, тогава е по-добре кърмещата майка да яде пържени яйца от три очи.
• Не можете да видите ползите от ранното хранене. Като цяло родителите просто поставят дебел кърлеж на собствената си съвест, казват, направихме всичко както трябва. Но хиляди виждат вредата - появата или засилването на алергични реакции, нарушения на изпражненията. Накратко, всичко е в бизнеса: академиците пишат инструкции, индустрията произвежда сокове, педиатрите препоръчват сокове, майките дават сокове, децата пият сокове, педиатрите лекуват диария и алергии, майките купуват лекарства и други сокове - "най-важното, момчета, не остарявайте по сърце".

Как да започнем допълнително хранене?
Всяка нова храна се добавя към диетата постепенно и внимателно. Първо, няколко лъжици (опция - няколко глътки) и допълнете с обичайната храна (кърма, адаптирано мляко). Оценете реакцията - поведение, кожен обрив, сън, изпражнения. Ако всичко е наред, увеличете дозата. Нещо не е наред - изчакайте малко с този продукт и не започвайте нови експерименти, докато болезнените прояви изчезнат. Никога не хранете бебето си с нещо ново, ако е болно, и в продължение на три дни преди и три дни след каквато и да е ваксинация.
Ако детето откаже допълнителни храни, не настоявайте! Тялото му знае по-добре от вас дали е необходимо или не. Въпреки че е лесно да заблудиш Природата. След сок от мандарина (например), бебето със сигурност ще се усмихне. Просто е твърде вероятно след известно време всички членове на семейството да нямат време за усмивки..
Трябва също така да се вземе предвид, че допълващото хранене е не само промяна в състава на храната, но и промяна в нейните физически характеристики - тоест от изключително течна храна ние преминаваме към по-плътна и често разнородна - с всякакви бучки и други включвания. Оттук и нуждата от лъжици, „лигавници“, чаши, чинии и т.н..

Допълнителни храни: откъде да започнем и как да продължим?

Нито педиатрите, нито учените по хранене имат единно, съгласувано мнение по този въпрос, въпреки че съставът и възможните варианти за продукти са общо определени и общоприети..
То:
1) зеленчукови пюрета;
2) извара и ферментирали млечни продукти;
3) мляко и зърнени храни;

4) месни (рибни) ястия и яйчен жълтък.

Всеки конкретен автор на всякакви "хранителни" препоръки доста убедително обосновава правилността на собствената си схема.

Помислете за следния пример. По отношение на количеството желязо, минерални соли и витамини, зеленчуковите пюрета са много по-добри от, например, ферментиралите млечни продукти. Изводът подсказва сам - започнете със зеленчукови пюрета.

От друга страна, детето се понася много зле от рязка промяна в състава на храната. Ясно е, че разликата между млякото и ферментиралите млечни продукти е забележимо по-малка, отколкото между млякото и зеленчуците. Следователно, зеленчуковите пюрета са теоретично по-полезни и по-подходящи, но на практика вероятността от чревни разстройства от своя страна ще бъде забележимо по-висока..


• Да започнем с ферментирали млечни продукти: оптимално - кефир с ниско съдържание на мазнини или кефир от детската млечна кухня. Най-доброто време е второто подаване (интервал, приблизително, от 9 до 23 часа). Няма съществена разлика в състава между ферментиралите млечни продукти в сравнение с обикновените млечни продукти. Плюс това, всички ферментирали млечни продукти като цяло и по-специално кефирът съдържат млечнокисели бактерии. Млечнокиселите бактерии, първо, са антагонисти (с други думи, врагове) на много вредни микроби, които могат да причинят чревни инфекции, и второ, те образуват вещества, които активно участват в процеса на храносмилането и като резултат го подобряват (храносмилането); трето, те намаляват натоварването на най-слабия и незрял орган на детето - на черния дроб.
• Първият път ще дадем доста - две или три чаени лъжички (и ще го даваме от лъжица). След това ще допълним с обичайния продукт - майчиното мляко от гърдите или смес от шише. През деня ще имаме възможност да наблюдаваме. При условие, че всичко е наред, на следващия ден удвояваме дозата и така нататък: първия ден - 10-15 ml, втория - 20-30 ml, третия - 40-60 ml, четвъртия - 80-120 ml. Ако някой ден има някакви проблеми или съмнения за проблеми - направете пауза. Не увеличавайте дозата, може би дори я намалявайте, но ако проблемите наистина ви притесняват, спрете напълно.
• На четвъртия или петия ден от използването на кефир, добавете извара директно към нея и разбъркайте добре. Можете да направите сами извара, можете да си я купите. Основното нещо: увереност в качеството - чистота и срок на годност. Първият ден - една лъжица, вторият - две и т.н., общото количество на възраст от шест до осем месеца е 30 г, след осем месеца - 50 г. Можете да добавите малко захар към кефира и към сместа от извара и кефир. Решението - да добавите или не - зависи от вкуса на самия кефир и от това дали детето се съгласява да яде неподсладен кефир.

Всякакви забрани за използването на извара (най-честата мотивация е бързото разрастване на фонтанелата, не можете да имате много калций, но има много в изварата) нямат логическа основа. В 30 g извара количеството калций е приблизително 47 mg, а в 50 g съответно 78 mg. Сравнете себе си: в 100 г краве мляко - 120 мг, в 100 г кърма - 35-50 мг.

• По този начин са необходими средно седем до десет дни, за да бъде напълно заменено едно хранене - 150 г кефир + 30 г извара. И всички други хранения все още са основният продукт: майчиното мляко или адаптираната млечна формула. И в този режим е желателно да прекарате три до четири седмици.
• Започваме да заместваме още едно хранене - за предпочитане най-последното, преди лягане. Използваме млечни зърнени храни. Три вида са най-рационални - елда, овесени ядки, ориз.
Рецепта: Каша
10 g (приблизително 1,5 чаени лъжички) от съответното брашно (елда, ориз, овесени ядки) и 1/2 чаена лъжичка захар се разтварят в 20-30 ml преварена вода със стайна температура. Полученият разтвор се излива при постоянно разбъркване във врящо мляко (количество мляко - 100 ml). Варете 3 минути. Свършен. Тъй като захарта не е стандартно нещо, може да се наложи да добавите още малко.

Можете да направите каша въз основа на сместа. Варим каша от подходящото брашно във вода и когато се охлади, добавете сместа в половин пропорция: тоест, ако имате нужда от 3 супени лъжици смес за 100 г вода, след това 1,5 супени лъжици за 100 г каша във вода.


• На осем месеца ядем четири до пет пъти на ден: веднъж кефир, веднъж каша и два до три пъти основната храна - адаптирано мляко или майчино мляко. Дойде дългоочакваното време за зеленчуци и плодове. Ако имате поне един зъб, започнете със зеленчуци. Ако не, което не е често така, нека изчакаме още малко. Като начало изпробвайте храненето - как обикновено ще реагира детето ни на зеленчуците. Готвене зеленчуков бульон. През първия ден предлагаме 30-50 г, през втория - два пъти повече. Ако всичко е наред, преминаваме към зеленчукова супа или зеленчуково пюре и постепенно увеличавайки дозата, напълно заместваме едно от храненията със зеленчуци..

Рецепта: РАСТИТЕЛЕН КРЕП
Картофи + моркови + лук + зеле: нарязани на ситно и ситно, заливат се с вряща вода, покриват се с капак и се варят до пълното им сваряване. Прецедете през тензух, оставете отново да заври и изсипете в бутилка. Пропорцията, приблизително, е следната: за 50 г зеленчуци, 100 мл вода.
Рецепта: РАСТИТЕЛНА ПЮРЕ
Нарежете различни зеленчуци, добавете малко вряща вода и оставете да къкри; докато водата кипи, добавете вряща вода. Разтриваме готовите за консумация горещи зеленчуци през сито, добавяме горещо мляко и щипка сол. Разбийте добре и оставете да заври. Добавете растително масло към готовото ястие. Зеленчуци - 100 г (картофи - поне 20 г); мляко - 25 г; растително масло - 3 g.

• В продължение на две или три седмици храним зеленчуково ястие (супа или картофено пюре, няма значение), след това по аналогия със зеленчуците провеждаме тест за месо - готвим супата не във вода, а в месен бульон (в идеалния случай - пилешко). Ако няма проблеми - добавяме настърганото месо директно към супата, след още няколко дни, отново директно в супата, - стръмно сварения жълтък на пилешко яйце - първо 1/5 част, след това повече. Във всеки случай до навършване на една година не са необходими повече от половината жълтък.
• Сега за плодовете. Ще ги дадем в деня, когато видим първия „излюпен“ зъб. И ако този зъб бъде открит преди шест месеца, ще имаме търпение. Изобщо не е необходимо да се започва със сокове - плодовите пюрета или пулпата на печена ябълка изобщо не са по-лоши. Соковете и плодовите пюрета не заместват основното хранене, те се дават допълнително след кърмене или хранене с адаптирано мляко.
• На деветмесечна възраст три хранения са напълно заменени от допълнителни храни. Нека повторим: веднъж кефир + извара, веднъж каша, веднъж супа. Каша - най-разнообразна. Супите са много разнообразни: както по състава на зеленчуците, така и по вида на месото, ако не и много мазно. Вече ядем жълтък и растително масло. Пием сокове - 30-50гр.
• Какво друго е възможно? Добавете натрошени бисквитки към кефир и извара. Картофено пюре с мляко и пюре от месо. Печена ябълка. Троха хляб в супа, а коричка хляб и парче ябълка могат да бъдат дадени в ръка - изсмукани (хапани). От 10 месеца можете да готвите супа не в месо, а в рибен бульон.
• Какво ще кажете за основното хранене, което изглежда е престанало да бъде основното хранене от 9-10 месеца? Ясно е, че имаме предвид адаптирани млечни формули и / или кърма. Ако майката има мляко, препоръчително е да хранете бебето поне веднъж на ден до една година. След една година това вече няма особен биологичен смисъл3. Висококачествени млечни формули, които със сигурност не са по-лоши от кравето мляко по състав, могат да бъдат дадени до две или три години.

Допълнително хранене по месеци според Комаровски

Допълнителното хранене по месеци, според Комаровски, има свои собствени характеристики. Режимът на дозиране на продуктите се различава от педиатричните норми. Първо се въвеждат кефир, извара, а след това зеленчуци, ябълка, каша и други ястия.

Съдържание
 • Когато бебето е готово да въведе ново хранене
 • Правила за въвеждане на нова храна
 • Допълнително хранене по месеци, според Комаровски: 6-месечна възраст
  • 7-месечна възраст
  • 8-месечна възраст
  • 9 месеца
  • 10 месечна възраст
  • 11-12 месеца
 • Купете пюре или гответе у дома

Когато бебето е готово да въведе ново хранене

Според Комаровски целта на въвеждането на допълващи храни не е да се храни бебето, а да се подготви за хранене за възрастни..

Периодът на въвеждане на ново хранене се счита за начин на адаптиране към общата маса. Преди хранене трябва да определите готовността на бебето за нова храна..

Комаровски подчертава физиологичната и психологическата готовност за въвеждане на допълващи храни.

Физиологичната готовност е зрелостта на вътрешните органи, ларинкса за използването на нови продукти.

Храносмилателната система трябва да произвежда достатъчно ензими за предотвратяване на диспепсия и алергии. Мускулите на ларинкса трябва да се свиват добре, за да не се задави бебето.

Препоръчва се въвеждането на нови продукти според Комаровски да започне не по-рано от 6-месечна възраст.

Срокът на въвеждане е един и същ за бебета на gv и на смес.

• теглото на бебето се е удвоило след раждането;

• бебето седи на стол;

• сам взима храна от лъжицата;

• обръща се, ако не харесвате храната;

• липса на тласкащ рефлекс език;

• бебето се интересува от храна за възрастни.

Лекарят не приветства въвеждането на нови продукти на 4-месечна възраст, тъй като храносмилателните органи все още не са узрели, няма признаци за готовност.

Правила за въвеждане на нова храна

Храната за кърмачета се прилага според правилата, за да се избегнат алергии и диспептични прояви. Характеристики на въведението:

• Започнете да се храните, когато има признаци на готовност.

• Нови ястия не се дават 3 дни преди и след ваксинация, преместване, пътуване.

• Храната се предлага преди приема на майчиното мляко или адаптирано мляко.

• Не трябва да храните насила, по-добре е да предлагате нехаресвани допълващи храни след 7-10 дни. Повторете опитите, за предпочитане 3-5-10 пъти.

• За въвеждането на нова храна е препоръчително да използвате еднокомпонентни ястия. След окончателното въвеждане на допълващи храни, тя може да се комбинира с вече въведени продукти..

• Въведеният продукт замества едно хранене с адаптирано мляко или кърма.

• Паузата между различните допълващи храни е 7 дни.

• Започнете да давате ½ чаена лъжичка, като постепенно увеличавате размера на порцията. С увеличаване на порциите, 1 кърмене или заместител на мляко е напълно заменен.

Пиша за първи път, за предпочитане сутрин преди 12 часа. Това прави възможно наблюдението на бебето през целия ден. Не можете да въвеждате нова храна, когато бебето е болно.

Лекарят препоръчва да се даде възможност на бебето да се храни самостоятелно от 7-месечна възраст..

Препоръчително е да настаните детето на стол за хранене на бебето, да поставите чиния с храна пред него, да раздадете лъжица.

Мама или татко трябва да поставят същото нещо като детето, например извара. Препоръчително е да седнете пред бебето, така че то да види пример.

Този начин на хранене ви позволява бързо да научите бебето да се храни самостоятелно..

Комаровски не препоръчва да седи бебето с храна пред телевизора. Детето няма да разбере вкуса на храната.

Допълнително хранене по месеци, според Комаровски: 6-месечна възраст

Лекарят предлага въвеждането на ново хранене на 6 месеца да започне не със зеленчуци или зърнени храни, а с кефир.

Ферментиралата млечна напитка помага за установяването на микрофлора. Протеините в него се усвояват лесно.

Кефирът е най-близък по структура до майчиното мляко, така че те започват с ферментирал млечен продукт.

Те започват да дават с 5 ml, като постепенно увеличават порцията кефир до 30 ml. След окончателното въвеждане на кефир те се заменят с едно кърмене.

7-месечна възраст

След кефир те започват да дават на бебето извара. След кефир тялото на бебето ще усвои по-добре извара..

Ястието има лесно смилаеми протеини, мазнини, калций, витамин D. Тези вещества са необходими за растежа и развитието..

Препоръчва се изварата да се дава на първия ден лъжица, след което да се увеличи количеството сервиране до 20 g.

Препоръчително е да си купите извара в магазин или да си я направите сами.

Също така, на възраст от 7 месеца, включете печена ябълка. Започнете с ½ ч. Л., Като постепенно увеличавате порцията.

Невъзможно е да се въведе печена ябълка с извара. Между приема на тези продукти се прави пауза от 7 дни..

Времето на деняХрана
06:00гърди, заместител на мляко + печена ябълка 30гр.
10:00кефир 70 мл + извара - 30гр
14:00гърда (заместител на мляко)
18:00гърда (заместител на мляко)
22:00гърда (заместител на мляко)

8-месечна възраст

До 8-ия месец можете да включите зеленчуци, жълтък, плодови и зеленчукови сокове, каши с мляко.

Всички тези продукти се прилагат отделно, за да се избегнат алергии. Първо се препоръчва да се дава на бебето зеленчуково пюре..

 • сокът;
 • каша;
 • растително масло;
 • жълтък.

Жълтъкът се дава не повече от 1/4. Не се препоръчва да се дава повече, тъй като продуктът е алергенен. Допустимо е да се добавя жълтък към зеленчуци или каши.

Комаровски не препоръчва да се дава малко кремообразно до една година. Растително масло може да се добави до 1 g.

Времето на деняХрана
06:00каша 70 г + жълтък 1/4
10:00заместител на кърмата
14:00зеленчуково пюре
18:00заместител на кърмата
22:00заместител на кърмата

Увеличава се броят на въведените ястия:

 • извара - 40-50 г;
 • кефир - 90-100 мл;
 • ябълка - 40-50 г;
 • зеленчуци - 70 г;
 • сок - 10 мл.

Порция каша се довежда до 70 g.

9 месеца

До 9-месечна възраст е допустимо въвеждането на месо. Започват с пуйка, заек. Това са най-хипоалергенните видове месни продукти..

След това включете пилешко, телешко. Първата порция не трябва да надвишава 5 g.

Месото се въвежда късно, тъй като храната е трудна за храносмилателната система на бебето.

Времето на деняХрана
06:00каша с печена ябълка - 100гр
10:00заместител на кърмата
14:00кефир 100 мл, извара 50гр
18:00месо, смляно 50 g, зеленчуково пюре - 50 g
22:00заместител на кърмата

Увеличава се броят на въведените ястия:

 • извара - 50 г;
 • кефир - 100 мл;
 • ябълка - 50 г;
 • масло - 3 g;
 • месо - 30 г;
 • зеленчуци - 100 г;
 • сок - 20 мл.

Препоръчително е да се дават каши 100 g.

10 месечна възраст

До 10-ия месец се включва риба. Късното въвеждане се дължи на високата алергенност на продукта..

Необходимо е да се дава от 5 g, като постепенно се увеличава порцията до 20 g.

Комаровски не препоръчва да предлага повече от 20 г риба на десетмесечно дете.

Времето на деняХрана
06:00каша 150 г + сок
10:00заместител на кърмата
14:00риба 20 g, картофи - 130 g
18:00Кефир 100 g + извара 50 g
22:00заместител на кърмата

Порции храна за 10 месеца:

 • извара - 50 г;
 • кефир - 100 мл;
 • масло - 3 g;
 • ябълка - 50 г;
 • зеленчуци - 150 г;
 • сок - 30 мл.

Допустимо е да се яде каша до 150 g.

11-12 месеца

До годината вече са представени всички основни продукти. Кърменето се оставя само през нощта или сутринта.

 • извара - 50 г;
 • кефир - 100 мл;
 • масло - 3 g;
 • ябълка - 70 г;
 • зеленчуци - 150-200 г;
 • сок - 70 мл;
 • месо - 70 г;
 • риба - 40 g.

Не е препоръчително да правите повече порции.

До годината Комаровски се препоръчва да се остави едно кърмене. Кърменето поддържа бебето и майката свързани.

Майчиното мляко помага в борбата с инфекциите, подобрява храносмилането. Поради тази причина се препоръчва кърменето да продължи до 1 година..

Купете пюре или гответе у дома

Лекарят препоръчва да се дава на бебето индустриално пюре. Това мнение се дължи на високия риск от отравяне от ястия, приготвени у дома..

За да направят пюрето, майките купуват зеленчуци и плодове от пазара. Не е известно как са отглеждани културите, колко тор е добавен, как са съхранявани.

Промишлената храна е тествана за наличие на нитрати, химически добавки, поради което е безопасна за бебета.

Полезни съвети за майките: ПЪРВО ХРАНЕНЕ

Възможност за отравяне, при правилно използване на индустриална храна, ниска.

Картофеното пюре, произведено във фабрики, е допълнително подсилено, за да компенсира липсата на микроелементи и витамини.

Правила за използване на промишлени продукти:

• Вижте срока на годност: продуктът трябва да е свеж.

• Не използвайте храна с изтекъл срок на годност.

• Не съхранявайте отворен буркан в хладилника за повече от 12-24 часа.

• Купувайте храна по възраст.

Тези правила ще помогнат да се избегне отравяне. Ако в буркана все още има картофено пюре, по-добре е да го довършите на родителите, а бебето да отвори ново при следващото хранене.

Недостатъкът на индустриалната храна е високата цена.

Ако бюджетът не позволява постоянно купуване на буркани, тогава можете да ги използвате при първото въвеждане на допълващи храни.

В бъдеще индустриалното пюре се заменя с домашно приготвено.

Как да приготвим ястия у дома:

• Препоръчително е да готвите зеленчуци поне 40-60 минути.

• Месото се вари поне час, ако е заек, пуйка, пиле. Говеждото се готви 2 часа. Не можете да готвите по-малко. Свинското месо не се използва до 1 година.

• По-добре е да готвите риба за 30-40 минути. През това време всички вредители ще умрат..

След като заври, пюрето се прави с чист блендер. След използване на устройството, то трябва да се измие, изсуши.

Препоръчително е да използвате зеленчуци и плодове от вашата градина за приготвяне на ястия..

Можете също така да купувате от частни ферми, които не използват химически торове, да съхранявате правилно храната.

Ако не е възможно да закупите висококачествени плодове и зеленчуци, по-добре е да купите индустриално пюре.

Трябва да направите домашно пюре само за едно хранене. Не оставяйте смляната маса в хладилника за повече от 2 часа. Продуктът се влошава бързо.

Това може да доведе до чревни инфекции. Чести причинители на заболяването са стафилококус ауреус, салмонела.

Допълнителните храни, според Комаровски, се препоръчват да се въвеждат не по-рано от 6-месечна възраст.

Първо включват кефир и извара.

След това се въвеждат зеленчуци, жълтък, ябълки, зърнени храни. След 6 месеца лекарят не препоръчва започване на допълнително хранене, тъй като се развива дефицит на витамини и микроелементи, дори ако майката има достатъчно мляко.

Преди да използвате техниката на Комаровски, препоръчително е да се консултирате с педиатър на мястото.

Съвет на д-р Комаровски: допълващи храни, ползите от тях и правила за въвеждане

През последните години всички майки на страната ни са придобили негласен авторитет - д-р Комаровски. Този специалист е един от най-уважаваните лекари в нашата медицина и неговите съвети се предават горещо от жените от уста на уста. Една от основните теми за майките, отгледани от Комаровски, са допълващите храни. Как да го организираме правилно, само в полза на здравето на бебето? Кога и къде да започнем да го въвеждаме в живота на детето? За това и много други неща ще говорим днес..

Какви са значителните разлики между допълващите храни и добавките?

Преди да започнете анализа на това какви трябва да бъдат допълнителните храни на Komarovsky, струва си да разберете за какво става въпрос за допълнителни храни. Най-лесният начин да се покаже това е за разлика от добавките. Допълнителното хранене е начин да се компенсира липсата на храна в диетата на детето. Обичайно е, че ако бебето няма достатъчно кърма на майката, тогава му се дава изкуствена смес или мляко от домашен бозайник, в редки случаи млякото на майката донор. Подготовката на дете за храна за възрастни чрез добавяне на нови храни към диетата му е допълваща храна..

Кога да влезете в него?

Първата година от живота на бебето е най-важна от педиатрична гледна точка и затова детето трябва да получава строго и внимателно хранене. Струва си да започнете допълнителни храни, докато кърмите, според съвета на Комаровски, не по-рано от 6 месеца от раждането. И не е толкова важно какво точно преобладава в диетата на бебето: кърма или адаптирано мляко. Мнението на Комаровски за първото допълващо хранене е, че до шест месеца нормално развиващото се дете получава всичко, от което се нуждае, от майката и специални млечни смеси.

Въпреки това, дори след шест месеца, Комаровски не препоръчва започването на първите допълващи храни, тъй като именно новите продукти трябва да започнат да формират нови умения у бебето - дъвчене, фина моторика.

Също така, детето трябва да получи навреме онези хранителни вещества, които са отговорни за неговия растеж, както и за развитието на организма. Освен това, дъвкателните процеси ще помогнат на венците на вашето дете да улеснят проникването на зъбите и вие и вашето бебе ще оцелеете в този труден процес. Мисленето кога да започне първото хранене е тясно свързано с развитието на психо-емоционални и физически процеси в тялото на децата, така че е толкова важно да се спазва тази точка.

Плюсове и минуси на ранното хранене

Комаровски обясни колко важно е първото допълващо хранене за кърменето, сравнявайки добрите и лошите страни на този процес. Както бе споменато по-горе, ако детето се развива нормално, получава всички необходими хранителни вещества и няма липса на хранене, а майка му се храни здравословно и разнообразно по време на бременност и също се храни досега, тогава необходимостта от въвеждане на ранни допълващи храни до шест няма месеци. По-скоро ще има негативни последици. Те включват лошо храносмилане и алергии, за които тялото на бебето все още не е готово..

Разбира се, ранното начало на допълнителното хранене според Комаровски има положителни аспекти. Той го препоръчва на семейства, в които има проблем с хиповитаминозата при храненето на бебето. Ако бебето изостава в теглото, растежа и развитието от нормата, както и признаци на анемия в здравето му, тогава ранните допълващи храни са просто необходими за него. Може да се намери в сокове, парченца жълтък, зеленчукови пюрета и други неопасни продукти, които компенсират липсата на витамини и хранителни вещества. Не забравяйте обаче, че допълващите храни не трябва да се правят с бебешки храни, тъй като често, както отбелязва д-р Комаровски, на опаковките на такива буркани се изписва не съвсем точна информация за разрешената възраст.

Някои правила и съвети

За да въведете правилно първите допълващи храни, Комаровски препоръчва да се придържате към определени съвети. Правилата за допълнително хранене според д-р Комаровски са следните:

 • когато въвеждате какъвто и да е продукт в диетата на бебето за първи път, правете го много внимателно. Опитайте да добавите една чаена лъжичка или една глътка към обичайната си BG за начало. С всяко ново хранене можете постепенно да увеличавате дозата, ако тялото на детето не реагира негативно на него;
 • малки опасения, като леко зачервяване на бузите на бебето или лек плач през нощта, трябва да са първата камбана, която трябва да изчакате с този продукт известно време. Струва си да продължите въвеждането само след пълно премахване на симптомите;
 • строго е забранено да започнете да свиквате с нови продукти по време на боледуване на бебето, тъй като в наши дни то вече е слабо. Същото важи и за тридневните и тридневните периоди след ваксинациите;
 • ако бебето даде да се разбере, че не харесва продукта, не трябва да го насилвате, това е вредно.

Този малък брой много ясни правила ще помогне да се избегнат много проблеми..

Откъде да започнем допълващи храни?

Различните лекари и педиатрични специалисти, когато задават въпроса „откъде да започнат допълнително хранене?“, Изразяват напълно различни гледни точки. Някой смята, че първата стъпка е въвеждането на зеленчуково пюре, защото именно то съдържа голямо количество полезни витамини и минерални соли. Други твърдят, че не трябва да отивате по-далеч от диетата с ферментирало мляко, така че първият продукт задължително трябва да бъде ферментирал млечен продукт. Доктор Комаровски за последното и той препоръчва започването на допълващи храни с далечния брат на млякото - кефир.

За бебето ще бъде лесно да свикне с течен продукт, който много прилича на кърмата. Стомахът трябва да усвоява добре състава на детския кефир и това от своя страна ще насити организма с млечнокисели бактерии. Трябва да се въведе за първи път само сутрин хранене около 9-11 часа, трябва да дадете не повече от три до четири чаени лъжички. Между другото, първо си струва да се даде кефир и то само след приключване на процеса на хранене с HS или смес.

Ако през целия ден вашето бебе не изпитва необичайни телесни реакции, тогава можете да продължите да въвеждате допълнителни храни.

Продължете да ви приучавате към кефир, като удвоите дозата на ферментиралия млечен продукт на следващия ден. Ако всички реакции на детето остават едни и същи всеки ден, тогава до края на седмия месец ще получим доза от 150 ml, при която си струва да спрем увеличаването му. Можете да спрете по-рано, ако желаете..

Продължаване на допълнителните храни на етапи от Комаровски

Ако видите, че въвеждането на допълнителни храни с кърмене или хранене с адаптирано мляко се е утвърдило добре, тогава можете да продължите този процес. Според Комаровски допълващите храни трябва да са както следва:

 1. Добавяме още един ферментирал млечен продукт - извара. Струва си да го въведете едва от петия ден на хранене с кефир, след като опитате една чаена лъжичка. След това броят на лъжиците, добавени към допълващи храни, трябва постепенно да се увеличи до 40 грама и да остане в тази доза до 8 месеца. Както кефирът, така и изварата, между другото, могат да бъдат подсладени, но не много. Изварата, за разлика от кефира, може да бъде домашна.
 2. Много е важно едно от храненията в продължение на седем дни да се състои от кефир в 150 ml и извара в 40 грама, така че детето да яде поне веднъж седмично изключително „храна за възрастни"; през останалото време не трябва да отказва кърмене или млечна формула необходимо е. Този етап трябва да продължи три до четири седмици..
 3. На този етап започваме да свикваме детето с новия продукт. Този път към диетата се добавя каша, а елда, ориз или овесени ядки са най-подходящи за тази роля. Струва си да добавите каша в последното хранене, преди детето да заспи. Приготвя се в краве мляко, въпреки че за най-добър резултат си струва да го направите на млечна формула за шестмесечни бебета.
 4. Още на възраст от осем месеца можете да въведете грис в диетата, тъй като ако го направите рано, поради глиадин, в стомаха на бебето ще започне подуване с колики. Както можете да видите, на тази възраст вашето бебе вече седи не само на просто кърмене, то вече получава две цели заменени допълващи храни от кефир с извара и каша. Веднага след като има първия зъб, ще бъде възможно да се премине към следващия етап..
 5. Много хора питат как да научат детето да яде зеленчуци, но точно по-ранното свикване със зеленчуци от осем месеца му помага перфектно да обича поне морковите, дори спанака. Веднага след като имате първия си зъб, той трябва да свари пробна отвара. За него се нарязват моркови, картофи, зеле и лук, след което сместа с вряща вода се вари. Прецеденият и сварен бульон се дава на бебето в шише. Детето трябва да пие бульона в продължение на два дни, като първият път е получил 50 грама, а вторият - 100 грама.
 6. Следващият етап се извършва само ако бебето реагира добре на зеленчуци. Трябва да започнете да приготвяте зеленчукова супа или зеленчуково пюре, като постепенно увеличавате количеството на един или друг зеленчук, като по този начин напълно замествате едно от храненията в даден момент. Между другото, трябва да добавите 1-3 mg растително масло към картофеното си пюре, което по някаква причина те се страхуват да дават на децата преди първия им рожден ден.
 7. Само две до три седмици след началото на храненето със зеленчуци можете да дадете на детето си вкус на месо. Първо, това ще бъде пилешки бульон със зеленчуци и едва след това нарязаното месо може да се добави към пюрето. Свареният пилешки жълтък също се приема добре от децата, една пета от които може да се даде вече няколко дни след пробата от месото.
 8. Още преди да въведете допълващи храни със зеленчуци, можете да дадете на бебето си вкус на пресен плодов сок като добавка към основната диета. Плодовите плодове могат да се започнат със зеленчуци, като към кашата се добави пюре и след това просто се даде обичайното плодово пюре. Внимавайте с алергичните реакции и ако в даден момент тялото на детето е престанало да се държи добре, тогава най-вероятно е в плодове или плодове.
 9. Последната стъпка ще бъде постепенното добавяне на хляб към диетата, като се започне от десет месеца и риба. Между другото, именно при рибите децата имат стомашни проблеми, така че можете да изчакате с тях, само като организирате едно запознанство.

В резултат на това може да забележите, че дори три месеца преди една година, вашето бебе вече има три допълнителни храни вместо ХС или хранене с адаптирано мляко. Яде каша с плодове, супа или пюре от зеленчуци и месо, а също така яде и ферментирал млечен кефир и извара. По време на почивките той пие пресен плодов сок, към който, между другото, има отлично допълнение, обичано от децата - бебешки меки бисквитки, които вече могат да се дават на дете в малки количества. Започвайки да яде ново от месец, до годината детето вече получава всички необходими запаси от витамини и минерали, които ще му помогнат да расте здраво и силно.

Графична таблица на етапите на допълнително хранене

За да улесните запомнянето или разпечатването на горните правила, подготвихме за вас маса за хранене на Комаровски. Тези таблици с описание на броя продукти и месеците, в които да въведете тези продукти, ще ви помогнат да не се загубите и да отгледате здраво и силно бебе:

Тип храна6 месеца7 месеца8 месец9 месец10 месеца11 месец12 месеца
Кефир10-40 мл50-150 мл150-200 мл200 мл200 мл200 мл200 мл
Извара5-20 грама20-30 грама40-50 грама50 грама50 грама50 грама50 грама
Зеленчуково пюре--50-100 грама100-150 грама150-180 грама180-200 грама200 грама
Сокът--5-10 мл10-20 мл20-40 мл40-60 мл60-80 мл
Млечна каша--5-90 грама100-150 грама150-180 грама180-200 грама200-230 грама
Месно пюре---5-50 грама50-60 грама60-70 грама70-80 грама
Рибно пюре----5-30 грама30-40 грама40-50 грама
Растително масло--1 mg3 mg3 mg3 mg5 mg
Сварен жълтък--1 5 броя1 2 броя1 парче1 парче2 броя

Приготвено или закупено примамно меню?

Последният въпрос, който бих искал да подчертая по-подробно, е дали трябва сами да приготвяте храна за допълващи храни или закупените опции също ще работят? По този повод Комаровски вярва, че добре познатите и популярни опции за готови продукти за бебешка храна имат право на живот, защото те са спечелили доверието на родителите по целия свят след толкова много години. Бебешката храна е много удобна за пътуване, спестява значително време за готвене, а текстурата на продукта е идеална за бебе, което не може да яде твърдо.

Недостатъците на закупените буркани и кутии могат да бъдат само тяхната цена, както и много кратък срок на годност. Тоест, можем да кажем с увереност, че те не са подходящи за стартиране на допълващи храни, защото голямо количество просто ще бъде изхвърлено в кошчето. Но самостоятелно приготвените ястия, дори и да прекарват много време, се контролират от вас. Ще можете да изразходвате необходимото количество храна и ще сте сигурни по време на процеса на подготовка. Можете да направите вкуса, който определено ще хареса на вашето бебе, като добавите захар и сол, премахнете и добавите различни съставки..

Заключение

Струва си да обобщим всичко по-горе. Първо, струва си да започнете допълнително хранене при липса на проблеми от шест месеца. Откъде да започна? От най-близкия до млякото продукт - кефир. Освен това си струва да следвате стъпките, описани от доктор Комаровски, като постепенно увеличавате разнообразието от продукти и тяхната дозировка. По време на цялото хранене трябва да следите състоянието на бебето, както физическо, така и емоционално. Най-малката реакция на организма трябва да спре допълнителното хранене на продукта, за който е причинено. Струва си да се използват както закупени, така и самостоятелно приготвени ястия в диетата на бебето, като постепенно се премахват кърменето и млечните формули от диетата. До 12-месечна възраст детето спокойно ще премине към основната здравословна диета и вие ще се радвате на отличното съзряване на вашето бебе.

Видео с думите на доктор Комаровски за допълващи храни за дете също ще помогне да се консолидира всичко по-горе..