На среща при гинеколог жените, които наскоро са родили дете, често задават въпроса: „Защо е толкова дълго след раждането? Тя е родила дете преди повече от 6 месеца и е близка със съпруга си. Правя тестове за бременност, но всички те са отрицателни. Какво влияе върху това забавяне? " В такива ситуации отговорът е свързан с характеристиките на хормоналния фон, които са много индивидуални при родилките. Какви са тези характеристики и кога да очакваме настъпването на първата менструация, нека поговорим по-подробно.

Защо няма менструация?

Мислейки защо няма менструация след раждането, обърнете внимание на основната точка - кърмите ли? Ако има лактация, тогава тялото ви вече се контролира от хормона пролактин. Той инхибира действието на други хормони, които регулират функцията на яйчниците и спира менструацията..

При активно кърмене за менструация не може да става и дума. ХС се превръща в основната причина за продължителна лактационна аменорея.

С помощта на отсъствието на менструация след раждане, тялото на кърмачка е защитено от бременност, вярвайки, че няма да има достатъчно ресурси за всички. При много жени пролактинът се произвежда в малки количества, които не са достатъчни за пълно потискане на функцията на яйчниците. Тогава, дори при хепатит В, родилката изпитва менструално кървене..

Какво представлява лактационната аменорея?

Доминиращият хормон в тялото на бременната жена е прогестеронът. Максималното му ниво се поддържа първо от жълтото тяло, след това от плацентата и по време на раждането намалява. Преди раждането, хормонът пролактин, вещество, отговорно за лактацията, започва активно да се произвежда. Концентрацията на пролактин се увеличава, достигайки максимум по време на раждането и следродилния период.

Повишеното количество пролактин води до намаляване на синтеза на естроген и прогестерон, в резултат на което дълго време липсват овулаторните цикли и менструацията.

Пролактинът е основната причина за продължително забавяне на менструацията след раждането. Този период се нарича лактационна аменорея. През този период (ако GW се практикува без използване на допълващи храни, хранене поне след 3,5 часа, без нощна почивка), поддържането на нивото на пролактин ще бъде на достатъчно високо ниво. Следователно, поне 6 месеца след раждането, можете да се отпуснете и изобщо да не си спомняте за подложките..

Когато ти дойде менструацията?

Ако лактацията на жената е на нормално ниво, тогава менструацията може да настъпи дори 10-11 месеца след раждането. Трябва да разберете две точки:

 1. Докато активно храните бебето си, вие сте защитени от овулация, така че вашият период няма да дойде..
 2. Веднага след като започнете да храните детето, добавете вода - това ще намали концентрацията на пролактин в тялото..

След като се насити с допълнителни храни, детето ще изсмуче по-малко мляко, тялото със сигурност ще реагира в този момент. Мозъкът дава сигнал за спиране, пролактинът намалява и естрогенът и прогестеронът постепенно се увеличават. Репродуктивната система казва „Готови за зачеване“, започват нови менструални цикли.

Средно кърмачка няма период от шест месеца след раждането. При някои жени обаче периодите идват след 3-4 месеца..

Има жени, които имат менструация след 1-2 месеца от следродилния период. Това зависи от индивидуалната чувствителност. Жените със силна репродуктивна система и повишени хормонални нива са по-малко чувствителни към ефектите на хормона пролактин. Първата им овулация настъпва по-бързо. Те може да не го усещат, само да спазват основните признаци:

 • има малки зацапващи изхвърляния;
 • нередовно оскъдно кървене;
 • дърпащи, болки в долната част на корема, без отделяне.

Това са първите признаци, че детеродната система започва да се възстановява. Също така е важно да не бъркате менструалния поток с специфично отделяне след раждането, което се състои от остатъци от плацентарната мембрана, слуз и кръв.

И ако не кърмя?

Ако една жена веднага след раждането прехвърли бебето на изкуствено хранене и изобщо не го кърми, тогава месечният й цикъл се възстановява за 1-2 месеца. Някои жени обаче нямат менструация до 6 месеца след раждането, дори ако не кърмят. Това също е нормално явление, свързано с характеристиките на тялото..

Може би именно вие се нуждаете от повече време за възстановяване на хормоналните нива. Ако не изпитвате никакви болезнени симптоми, тогава няма причина за безпокойство..

Що се отнася до нестандартните ситуации, най-често менструацията не идва, защото настъпва нова бременност. Много е важно родилките да се придържат към оптимални методи за контрацепция и редовно да правят тест за бременност, ако е имало незащитена близост със съпруга им.

Друга причина за отсъствието на менструация могат да бъдат патологии на репродуктивната система - ендометриоза, кисти, миома. Обикновено наличието на тези патологии е придружено от ярки симптоми, които е трудно да не се забележат:

 • силна болка;
 • нередовно кървене;
 • странни зацапвания от различни видове;
 • дискомфорт в долната част на корема

За да сте сигурни в наличието или отсъствието на такива проблеми, е необходимо да направите ултразвук.

Да обобщим

Дългосрочната липса на менструация след раждане е нормално явление, свързано с работата на хормона пролактин. Докато жената кърми, менструация не настъпва. Ако от раждането детето е изкуствено хранено, е минало много време, но периодът не минава, има два варианта:

 1. Не е изминало достатъчно време за пълно възстановяване на хормоналните нива.
 2. Имате работа с патологични състояния.

Ако забележите странни симптоми на болка, а не типично отделяне, обърнете се към Вашия лекар за диагностика.

Възстановяване на менструалния цикъл след раждане. Отговори на въпроси

Жана Ходирева, акушер-гинеколог от най-висока категория.

Защита по време на кърмене

Въпрос. (JenaJeny) Родих преди малко повече от 6 месеца, менструацията все още не е възобновена, бебето е кърмено изключително до 6 месеца. Трябва ли да се притеснявам или всичко е все още в рамките на нормалното? Кога да започне да се подава аларма?
Отговор. До 6 месеца след раждането, когато кърмите 6-8 пъти на ден, не можете да се предпазите от бременност (т.нар. Метод на лактационна аменорея). В следващия период е необходима контрацепция - това може да бъде гестагенно контрацептивно лекарство (например еклутон) или вътрематочно устройство.

Въпрос. (Бет) Имам дъщеря на 7 месеца, изцяло на HB, броят на заявленията е повече от 10 на ден, все още няма месечни. Какъв е шансът да забременеете по това време? Какви контрацептиви могат да се използват освен бариерни методи? И трябва ли да ги използвам?
Отговор. Методът на лактационна аменорея като надеждна контрацепция е приложим до 6 месеца след раждането, след което трябва да се застраховате с гестаген-съдържащи контрацептиви (например еклутон) или IUD.

Въпрос. (poya) Кърмах първото си дете точно една година. До осем месеца те бяха само на GV. Тя не беше защитена (нямаше мензис). Резултат: бременност. Трябваше да направя мини аборт и да сложа спирала. Детето беше на точно шест месеца. Възниква въпросът: заслужава ли си наистина да се доверите на тялото по време на периода на хепатит В или е по-добре да се осигурите?
Отговор. Разбира се, има изключения от всяко правило. Шест месеца лактационна аменорея са признати за безопасни от гинеколозите по целия свят, а вие забременявате малко след 6 месеца.

"Размазване" по време на менструация

Въпрос. (Рита) След раждането цикълът ми забележимо намаля, вместо 28 дни, сега - 25, и започва с две посещения, на 25-ия ден от мазилото, след това 2 дни изобщо нищо и след това започва нормалната менструация. Каква може да е причината?
Отговор. Може да има много причини за подобно "мазане" (ендометриоза, възпаление, полип и т.н.). Невъзможно е да се говори за някаква конкретна причина без проверка. Колкото по-скоро се осмелите да отидете на гинеколог, толкова по-добре..

Въпрос. (Gossamer) Имам въпрос. Бях на прием при гинеколога, имам спирала. Не ходих една година, стана така, че след 2 дни нещо не беше удобно, сложих свещи с ихтиол по съвет на лекаря. На следващия ден боли долната част на корема и мазнина, но не ихтиол! След 2 дни цитонамазката спря. Кърмехме, нямаше менструация след раждане. Преди бременността периодите са били 5-7 дни, много обилни. Какво би могло да бъде?
Отговор. За съжаление не посочвате колко време е минало от раждането. Може би това беше менструална реакция. Повярвайте ми, много ми е трудно да отговоря на подобни въпроси без проверка..

Въпрос. (Travelmate) Родих преди три седмици. Lochia все още не е приключила, последната седмица на изписване е розова, около 2 супени лъжици на ден. Вчера, когато рязко станах от дивана, имаше леко кървене (около лъжица кръв), излезе кръвен съсирек и коремът ме заболя като по време на менструация. Днес лохиите отново са розови, стомахът не боли. Какво може да бъде? Трябва ли спешно да посетя лекар? Планирах да отида само след една седмица.
Отговор. Кървенето може да бъде от шийката на матката или от влагалището, ако има рани по време на раждане, след вдигане на тежести или напрежение по време на акта на дефекация. В случай на рецидив на кървене е необходимо спешно да посетите лекар, ако всичко върви добре, посетете гинеколога след една седмица, както е планирано.

Липса на менструация след раждане и по време на кърмене

Въпрос. (OksanaS) Ражда преди година и два месеца, но няма менструация. Може би защото все още кърмя?
Въпрос. (Сюзън) Бебето вече е на 4 месеца. Тя суче активно. Нормално е все още да няма месечен период или все още е време да отидете на лекар за среща?
Отговор. Разбира се, по време на кърмене, менструацията може да отсъства до 1,5-2 години, не позволявайте това да ви плаши. Освен това, с честотата на кърмене най-малко 6-8 пъти на ден до шест месеца след раждането, може да не бъдете защитени от нищо от бременност (т.нар. Метод на лактационна аменорея).

Въпрос. (Инна Клюева) Родих на 1 ноември. Кърмя само дъщеря си, не храня нищо. Менструацията започна на 2 февруари. Когато хранех голямата си дъщеря до 1,5-годишна възраст, през цялото време нямаше период. Това е нормално? Нормални периоди по продължителност и изобилие.
Отговор. Като правило, при честота на кърмене поне 6-8 пъти на ден, няма менструация, въпреки че има изключения. Все още е необходимо да посетите гинеколог, за да се изключи органичното естество на кървенето.

Въпрос. (Мел) Тя спря да кърми напълно на 6 месеца, тоест преди 5 месеца, и все още няма менструация. Какво означава?
Отговор. Просто трябва да посетите гинеколог, защото има много причини за аменорея в следродилния период и сред тях далеч не са безобидни.

Въпрос. (Марго) Бебето е на 1 година 6 месеца, все още кърмя предимно, суче постоянно, през целия ден, през нощта (спя заедно) и все още нямам менструация. Можете ли да ми кажете дали това е нормално или вече си струва да отидете на гинеколог?
Въпрос. (Софина) Дъщеря ми е на почти 1,4 години, на HB, чести заявления денем и нощем. Първата менструация след раждането се появи в края на февруари 2008 г., а след това нищо. Тестът за бременност е отрицателен. Това нормално ли е? Ура!! Дойде вторият. само истината е върната до края. април
Въпрос. (Matyoma) Бебето е на 1 година и месец, кърми и няма менструация. Отидохме с първото дете, когато синът ни беше на около 6 месеца.
Отговор. Липсата на менструация с 6-8 пъти кърмене е нормално.

Въпрос. (ENECHKA) Дете на 1 година и 2 месеца. За една година тя отби от гърдите, но все още няма месечен период. По време на GW пих "Charosetta", сега пия "Lindinet". Месец и половина след отбиването боли долната част на корема, но менструацията не се появи. Тестът за бременност е отрицателен. Какво може да причини такова забавяне?
Отговор. Ако надеждно се предпазвате от бременност, тогава не е нужно да се притеснявате. Липсата на менструация по време на кърмене е норма, само и само да не пропускате бременността.

Обилна менструация след раждане

Въпрос. (Simfonia) След раждането критичните дни започнаха след 6 месеца. Веднага отиде много в изобилие. Сега е в ход третият цикъл. Дори по-изобилни от предишните. Кажете ми с какво може да се свърже и как може да се коригира. Можете да пиете коприва и воден пипер по време на GW?

Въпрос. (Алида) Мензисът дойде след 4 месеца. Много в изобилие, възпалено, дълготрайно (повече от седмица) и веднага идват в изобилие, без да се размазват. Въпреки че преди B бяха доста оскъдни и кратки (3 дни). Веднъж беше така: сутринта нямаше никакви признаци (нямаше болка, нямаше мазила), а вечерта си легнах, веднага станах и много неща се отплеснаха от мен, едва го държах с ръка. След това, истината, почти всичко се срина и останалите дни просто се размазаха.
Отговор. Ако вашите менструации са обилни, със съсиреци, бих препоръчал да се подложите на преглед при гинеколог и ултразвуково сканиране, без да се провалите. Приемът на тези фитолекарства не е противопоказание за кърмене.

Възстановяване на менструалния цикъл след раждане. Заключителни бележки

Възстановителният период на менструалния цикъл за всяка жена настъпва индивидуално. Не се паникьосвайте, ако менструацията не започне веднага след раждането. Също така младите майки са подведени от кървави отделяния след раждане, които нямат нищо общо с менструацията - лохии. Lochia е физиологично следродилно отделяне от матката, състоящо се от кръв, слуз и отхвърлена, нежизнеспособна тъкан. Обикновено продължителността на освобождаването на лохии е 3-6 седмици след раждането (понякога до 8 седмици).
Младите майки трябва да помнят, че кърменето може да бъде един от методите за контрацепция само в няколко случая:

 • ако бебето ви е кърмено изключително
 • ако детето ви е под шест месеца
 • ако не е имало менструация след раждане
 • ако кърменето се случва поне 6-8 пъти на ден (метод на лактационна аменорея).

Вторият период след раждането се забавя. Дали следродилното отделяне се счита за менструация. Причини за менструални нарушения

КОГАТО МЕСЕЧНО ЗАПОЧВА СЛЕД РАЖДАНЕ?

Хормоналните промени, които се случват в тялото на всяка жена по време на бременност, водят до спиране на менструацията. Нормалната бременност, развитието и растежа на плода се осигурява от хормона на бременността прогестерон, който по това време се произвежда активно от ендокринната система на майката. И сега бременността свърши, храненето на бебето се подобри, но има и друга причина за безпокойство..

Много жени са загрижени за това как ще се възстановят от периода си след раждането? В крайна сметка те позволяват главно планиране на раждането на второ и трето дете в бъдеще, определят личния комфорт на жената и сигнализират за някои гинекологични заболявания..
В повечето случаи, след кратък период на възстановяване на организма след раждането, жените ще имат своите периоди според общоприетия график, за други някои закъснения ще бъдат нормални и обичайният месечен цикъл може да започне дори след три месеца! Например, не се притеснявайте, ако първата и втората менструация са на два месеца, докато кърменето продължава..

През този период след раждането, когато менструацията започне да се възстановява, не трябва да се страхувате от появата им преди време или със закъснение. Окончателният график трябва да бъде установен след третия цикъл, но ако все още няма такава стабилност, е необходимо да посетите гинеколог.

И след естественото раждане и в случай на цезарово сечение, процесите на възстановяване на хормоналното състояние се стартират в женското тяло. Основният признак на края на хормоналните промени ще бъде датата на появата на менструация няколко месеца след раждането:

- за жени, които не кърмят - след един и половина или два месеца;

За кърмещи майки - след въвеждане на допълващи храни, когато бебето се прилага по-рядко върху гърдите.

В някои случаи, когато след раждането младите майки са притеснени и изнервени от началото на възстановяването на менструалния цикъл, психологическите проблеми също могат да повлияят на хормоналния фон, въпреки че физическото състояние ще бъде в нормални граници. Ето защо е много важно да запазите спокойствие и да се насладите напълно на майчинството..

Ендокринната система на жената, която е родила след края на раждането, активно произвежда хормона пролактин (така нареченият „млечен хормон“). Именно пролактинът е отговорен за появата на мляко, а също така потиска функцията на яйчниците за узряването и овулацията на яйцеклетката (блокирането на освобождаването на яйцеклетката от яйчника). Липсата на овулация означава, че и менструацията ви не идва..

По този начин, естеството на кърменето определя началото на менструалния цикъл и скоростта на неговото възстановяване..

Ако една жена откаже кърменето, съдържанието на пролактин намалява и след двумесечен интервал след раждането цикълът ще бъде напълно възстановен..

Много често менструацията след раждането има различен характер, отколкото преди бременността, тъй като тялото на жената се променя. Преди болезненото отделяне сега не създава дискомфорт, тъй като раждането елиминира завоя на матката, което възпрепятства изтичането на менструална кръв и причинява болка.

Наред с други неща, следните фактори допринасят за ранното възстановяване на менструалния цикъл:

правилно организирано ежедневие;

здравословна храна и добра почивка;

спокойно психологическо състояние;

отсъствие на хронични заболявания и усложнения след раждането.

Когато са минали повече от два месеца след прекратяване на кърменето и няма менструация, жената определено трябва да се свърже с гинеколог, който да изключи наличието на заболяване или патология.

Различни менструални нарушения могат да бъдат причинени от усложнения на бременността или трудно раждане, както и хормонални заболявания.

ЗАЩО СЛЕД РОЖДЕНИЕТО МОМЕНТИ ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ (ЗАДЪРЖАЙТЕ ИЛИ ЗАГУБЯВАТЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ)

След като раждането е изоставено, много млади майки започват да се притесняват от забавянето на менструацията, а именно: колко време няма да има менструация и какви са причините за този процес?

Кърменето се случва на фона на освобождаването на голямо количество хормон пролактин. Нивото на този хормон определя инхибирането на функцията на яйчниците, поради което след раждането жените обикновено нямат периоди до два месеца..

Абсолютно нормално е, че няма да има менструация и една година след раждането, защото докато майката кърми бебето (дори веднъж на ден), менструалният поток може да не е дълъг. В този случай не трябва да има причина за безпокойство..

Ако бебето има достъп до кърма при поискване, както през деня, така и през нощта, тогава майката може да има менструация след края на лактационния период (около година по-късно).

За тези майки, чиито бебета са на изкуствено хранене, периодът на отсъствие на менструация след раждането е около три месеца.

Всички посочени цифри са осреднени и процесите във всеки организъм са индивидуални и времето може да варира в зависимост от здравословното състояние на всяка жена. Мъдростта на природата е в хармония, така че тя осигурява на жената достатъчно време да се радва на майчинството.

В случаите, когато лохиите (отделянето след раждането) отдавна са изчезнали и все още няма период от няколко месеца, много жени стават нервни. Те се притесняват защо няма период, както и кога ще се появят.

Установената скорост на настъпване на менструация след раждане е доста приблизителна и зависи от някои индивидуални фактори:

общо и психологическо състояние на майката;

спазване от страна на жена на пълноценна диета, почивка и сън;

усложнения след раждането.

Въпреки това, дълго забавяне на менструацията може да бъде причинено от сериозни патологии, включително:

хормонално нарушение, което причинява намаляване на нивото на хормона естроген;

възпаление или тумори в гениталиите;

прехвърлени инфекциозни заболявания;

апоплексия на хипофизната жлеза, наречена синдром на Шийхан.

На първо място, е необходимо да се изключи появата на нова бременност, тъй като жената може да забременее още преди появата на първата менструация след раждането. Това се дължи на факта, че между овулацията и менструацията минават две седмици и през този период е напълно възможно да забременеете..

В случай на отрицателен тест за бременност и липса на гинекологични патологии, е необходимо да се подложите на преглед от ендокринолог, за да се идентифицира синдромът на Sheehan. Това заболяване може да бъде причинено от следродилни усложнения и води до промени в хипофизната жлеза, която спира производството на хормона пролактин.

Продължителното отсъствие на менструация не винаги означава, че има опасност за здравето на жената, но е неприемливо да се самолекувате или да пренебрегнете посещението на лекар. Навременната диагностика и правилното лечение ще помогнат на майката да поддържа здравето си, да отгледа напълно съществуващото бебе, да роди и да роди следващото.

ГОЛЯМ ПЪРВ И ВТОРИ МЕСЕЦ СЛЕД РАЖДАНЕ

След раждането тялото на жената претърпява нова хормонална корекция, насочена към създаване на условия за производството на кърма. Такива хормонални промени потискат функцията на яйчниците и се проявяват от липсата на менструация в продължение на няколко месеца..

Някои жени погрешно изписват след раждането за периода си. Неизбежно кървене (лохии) се появява в резултат на отделянето на плацентата. В този момент на стената на матката се образува рана, която кърви в продължение на няколко седмици. Отначало лохиите са яркочервени, те са в изобилие и се състоят от малки бучки. Впоследствие отделянето става кафяво, след това те пребледняват, стават по-малко и до края на шестата седмица лохиите изчезват.

Ранен може да се счита за поява на менструация след около 6-та седмица от деня на раждането. Това обикновено се случва, ако по някаква причина жената откаже да кърми. В ситуация, при която се използва смесено хранене на кърмачета, първата менструация настъпва 2 или 3 месеца след раждането.

Вторият период след раждането, като правило, трябва да дойде един месец след първия период с разлика от 3 или 4 дни. Счита се за нормално, че редовните менструации ще се възстановят напълно след три менструални цикъла. Този процес зависи от пълноценното функциониране на яйчниците, които се подготвят за нови концепции и осигуряват овулацията на яйцеклетката.

Ако менструацията не се възстанови, това е причина за контакт с гинеколог. Причината за пълната липса на менструация може да е неочаквана повторна бременност, тъй като кърменето само по себе си не може да бъде метод за контрацепция.

Естествено е, че първата менструация след раждането ще бъде обилна и ще продължи не повече от една седмица. Ако обаче такива секрети са придружени от явленията на бърз сърдечен ритъм, световъртеж и слабост, тогава трябва да се консултирате с лекар, за да определите възможна патология..

Доста често след раждането продължителността на менструалния цикъл се променя (от 21 дни до 35 дни) или самата менструация (максимум седем дни, но не по-малко от три). Жените трябва да бъдат предупредени за много дълъг менструален цикъл (признак на миома на матката) или обилни менструации.

Месеци след раждането, продължаващи повече от 8 дни, са причината да се свържете с гинеколог.

Силното отделяне, което продължава повече от 10 дни, кърви и изисква лечение, като в този случай се обръща специално внимание на предотвратяването на желязодефицитна анемия.

Особеността на анемията при жените поради кървене е такава, че абсорбцията на железни съединения от червата е нарушена, поради което се дава предпочитание на инжекционния метод за приложение на лекарства, съдържащи железни препарати.

В КАКВИ СЛУЧАИ МЕСЕЧНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД РОЖДЕНИЕ СЛЕД МЕСЕЦ (СЛЕД СЕДМИЦА)

Продължителното отсъствие на период на жена след раждането зависи от функционирането на нейната хормонална система, която за толкова дълго време възстановява млечните жлези, въпреки че всички останали органи се нормализират след няколко седмици. Също така е важно, дори по време на бременност, да подготвите тялото си за раждане и следродилния период (упражнения за укрепване на мускулите, упражнения на Кегел, правилна диета). Изхвърлянето, което се появява при жена седмица след раждането, обикновено е лохия (тъмни кръвни съсиреци, части от феталната мембрана, отхвърлени елементи на вътрематочната тъкан, слуз) и са резултат от прочистване на тялото на жената от ненужни елементи след периода на бременността. Появата на менструация след раждане се определя от производството на хормона пролактин, който осигурява лактация - в рамките на един месец след спиране на кърменето (или честотата му рязко намалява).

Веднага след раждането на бебето жената има желание да го кърми. Точно така е планирала природата: ранното хранене, още в първите минути след раждането, стартира процеса на лактация, а то от своя страна инхибира овулацията и дава възможност на майката да храни бебето си. Но когато бебето не се приложи на гърдата, тогава няма стимул за лактация, което означава, че няма смисъл да се потиска овулацията и менструацията започва. Природата „вярва“, че просто няма дете, ако няма кой да се храни и мъдро започва да подготвя женското тяло за нова бременност.

Когато жените веднага кърмят бебето си, те изпитват забавяне на овулацията и менструацията след раждането ще им дойде не по-рано от три месеца по-късно. В същото време при много жени менструацията ще се появи месец след края на интензивното кърмене (от въвеждането на допълващи храни).

По този начин, след раждането, за всякакъв вид хранене, съпрузите трябва да се предпазват, освен ако не планират да отглеждат деца с времето.

Въпреки това, дълго забавяне на менструацията след раждане може да бъде причинено и от сериозни причини или патологии:

хормонално нарушение, причиняващо намаляване на кръвните нива на хормона естроген;

възпаление, кисти или тумори в гениталиите;

прехвърлени тежки инфекциозни заболявания;

апоплексия на хипофизата (синдром на Sheehan).

Менструалните нарушения при жените могат да бъдат причинени от други причини:

аборт (възможни както механични увреждания на лигавицата, така и функционални промени в състоянието на матката и яйчниците, които престават да произвеждат необходимите хормони и овулацията не настъпва);

силен стрес (състояние на депресия след преживяване на тежки шокове потиска хормоналната система, която отказва да освободи необходимите хормони);

приемане на орални контрацептиви (в случаите на неправилно избрана доза хормони, с рязко оттегляне на лекарството, както и в ситуации, при които е била използвана еднократна контрацепция веднъж, при която дозата на хормоните е много висока);

значителна загуба на тегло (лекарите имат концепция за критично телесно тегло, след което менструацията изчезва - това е загуба на тегло до 45 кг).


КОЛКО ВАШИТЕ МЕСЕЦИ СЛЕД РАЖДАНЕ С КРЪВ ИЛИ КАФЯВИ

Като се има предвид естеството на менструацията след раждането, трябва да се има предвид, че до 8 седмици родилката ще има отделяне, което се нарича лохия (на гръцки lochia означава "раждане"). И въпреки че те са подобни на менструалната кръв, причините за появата им са различни от произхода на менструацията..

Най-вече жената може да загуби кръв през първите 3 дни (около 300 ml). След края на първата седмица след раждането цветът на менструацията се променя - отделянето става кафяво. Постепенно цветът им избледнява, а обемът също намалява значително. След 8 седмици тялото напълно се нормализира и естеството на отделянето става същото като преди бременността.

Понякога жените се притесняват от периоди с кръвни съсиреци. Причината може да бъде повишаване на общата телесна температура или заболявания, придружени от бързо съсирване на кръвта.

Ако това явление се наблюдава през първите 4 седмици след раждането, тогава са възможни такива случаи:

плацентарните частици не са излезли от матката (може да се наложи кюретаж на матката);

матката не се свива достатъчно добре (лекарят може да предпише лекарства, които подобряват този процес).

Подобни усложнения понякога се откриват веднага след раждането на детето (през първите 2 седмици).

Естествен въпрос, който тревожи много млади жени: колко време може да мине менструацията ви след раждането? Признава се като норма, когато първата менструация ще продължи или много малко, или, обратно, необичайно дълго време, ако ги сравните с предишния цикъл преди бременността. Редовността на менструацията се възстановява след няколко цикъла, посещението при лекар е много важно в този момент. В крайна сметка датите на настъпване на менструацията ще дадат на лекаря възможност да тества цикъла на жената и, ако е необходимо, да предпише подходящото лечение.

Следродилният период се характеризира с рязко намаляване на нивото на тези хормони, които са произведени по време на бременност, за да се създадат най-добрите условия за раждане на бебе. Сега ендокринната система на майката трябва да се промени отново, за да нормализира функциите на тялото. За да може жената да има кърма, хипофизната жлеза веднага след раждането предизвиква освобождаването на хормона пролактин. Този хормон потиска овулацията и определя факта, че повечето кърмещи жени нямат периоди от много календарни месеци. Количеството пролактин влияе върху скоростта на възстановяване на цикъла и зависи от интензивността на храненето на детето.

Няколко начални цикъла могат да работят с отклонения:

- по количеството изхвърляне (обилно или оскъдно);

По продължителност (периодите продължават повече или по-малко и е възможен и нередовен цикъл).

Обикновено след третия цикъл менструацията вече е обичайно правилна и редовна..

НЕПРАВИЛНИ (И СЪЩО КЛИНИ) МЕСЕЦИ СЛЕД РАЖДАНЕ

Нередовните периоди след раждането се признават за нормален вариант, ако жената кърми бебето си. През периода, когато диетата на детето започва да се допълва с други продукти, нуждата му от кърма намалява и тя все по-рядко се прилага върху гърдата. В същото време първата менструация на жената се възобновява..

В организма започва хормонално обновяване, чиято цел е да възстанови репродуктивните функции и да подготви жената за ново зачеване. Съгласно същия сценарий, менструацията се развива след изкуствено раждане, тъй като основният фактор тук е наличието или липсата на кърмене..

Общите тенденции са такива, че първите два или четири менструални цикъла са белязани от нередности, обилно отделяне или, обратно, менструацията може да бъде по-оскъдна след раждането. Ако възстановяването на менструацията се забави, започвайки от четвъртия цикъл, или те са твърде оскъдни за дълго време, е необходимо да се консултирате с гинеколог и да проведете подходящо лечение.

Напълно възможно е по време на първите 3 цикъла да има забавяне на менструацията или малък интервал между тях. Въпреки това, въпреки вероятната честота на тези явления, при наличието на такива симптоми е по-добре да се консултирате с лекар. И вече лекарят ще определи наличието на аномалии или следните заболявания:

възпалителни процеси в гениталната област,

тумори на матката или яйчниците и др..

Времето между първия и следващите периоди, както и продължителността и количеството освобождаване от отговорност след раждането, може да се различават. Но има общи идеи и е много важно отделните периоди да се "впишат" в установените рамки на физиологичната норма.

Следните показатели се считат за физиологична норма:

средният менструален цикъл е 28 дни (може да варира от 21 дни до 35 дни;

продължителността на менструацията е от 3 до 6 дни (понякога до 8 дни);

най-голямата кръвозагуба настъпва на първия и втория ден от менструалния цикъл;

приблизителното количество кръв, което жената губи по време на месечен цикъл, е 40 ml (може да варира от 20 до 80 ml).

В случаите, когато загубата на кръв надвишава нормата от 80 ml по време на един менструален цикъл, състоянието на жената се признава за патологично и изисква медицинска помощ..

За много млади жени промяната в менструалния поток след раждането е приятно преживяване. Например, ако преди жената е имала месечни смущения, след раждането на дете те могат да се нормализират и да продължават редовно.

Ако по-рано една жена е изпитвала болка по време на менструация, то след раждането, менструацията често става безболезнена. По правило синдромът на болката по време на менструация при млади жени се дължи на огъването на матката, което предотвратява свободния поток на менструалната кръв. Гестационният период и последващото раждане променят разпределението на коремните органи, при което матката придобива физиологично правилно положение.

КАК СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА ЦИКЪЛЪТ СЛЕД РОЖДЕНИЯ МЕСЕЦ (БОЛКА В ДНОТО НА КРАВНИТЕ СЛЕД БРЕМЕННОСТ)

След значително събитие в живота на млада жена - първото раждане, естеството на менструалния цикъл може да се промени и ще има разлики от това, което е било преди бременността.

Нередовната менструация преди раждането може да зарадва майката след раждането на бебето, като нормализира месечния цикъл.

Ако менструацията е била болезнена преди, след раждането те могат да продължат без силна болка, което носи мъчителни усещания. По правило болката в самото начало на менструацията се причинява от огъването на матката, което предотвратява изтичането на менструална кръв. Раждането променя позицията на матката, тя става физиологично правилна и болката по време на менструация вече не притеснява.

Ако раждането е било сложно и е било придружено от някакво възпаление на матката или придатъците, тогава възобновяването на първата менструация може да бъде много болезнено.

Честа причина за липсата на месечен цикъл след раждането е повишаването на нивото на определен хормон в кръвта. Съдържанието на хормона пролактин се регулира от хипофизната жлеза (жлеза, разположена в специална част на мозъка).

Хипофизната жлеза увеличава производството на пролактин постепенно по време на бременност, а след това дори повече, непосредствено след раждането, когато бебето се роди в гърдите на майката. Това „освобождаване“ на пролактин кара млечните жлези да отделят кърмата.

След като жената храни по-малко пораснало бебе, нивото на пролактин намалява и се връща към първоначалните си стойности. Съответно образуването на мляко намалява и след това напълно спира.

Понякога количеството пролактин се увеличава дори без връзка с бременността и съдържанието му в кръвта не намалява до нормалното след края на кърменето. Подобно патологично състояние се нарича пролактинемия..

Основните причини за прекомерното производство на пролактин през периоди, които не са свързани с лактацията, могат да бъдат следните отклонения:

доброкачествен тумор в хипофизната жлеза (пролактином), който произвежда пролактин;

повишено производство на хормона от тези клетки на хипофизната жлеза, които са отговорни за производството на пролактин;

наличието на патологично състояние на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), при което функциите на щитовидната жлеза са намалени, а хипофизната жлеза "се опитва" да ги попълни;

други заболявания на жлезите с вътрешна секреция.

Диагностицирането на хипотиреоидизъм е лесно и кръвен тест показва аномалии в нивата на тиреостимулиращия хормон (TSH) в щитовидната жлеза. Ендокринолозите коригират това отклонение, като предписват L-тироксин (тиреоиден хормон).

Хиперпролактинемията се проявява под формата на нарушения на цикъла на менструацията:

намалява количеството на менструалния поток (хипоменорея);

периодът на кървене (опсоменорея) е съкратен;

периодите могат да липсват изобщо (аменорея).

Тази патология е придружена от повишаване на нивата на пролактин, което от своя страна потиска синтеза на други важни хормони, които регулират месечния цикъл..

Понякога менструалният поток е придружен от болка. Кои са явленията, които водят до болезнен ход на менструацията??

Експертите отбелязват следното:

функционални тъканни нарушения ендометриум и слабо отхвърляне на маточната лигавица;

прекомерните нива на простагландини (вещества, които причиняват стесняване на лумена на кръвоносните съдове, както и спазми на маточната стена) също причиняват болезнена болка;

повишен индивидуален праг на чувствителност към болка.

Жените изпитват болка по време на менструация в долната част на корема и понякога локализацията на болката може да е в средата на нея. Болките се характеризират с вълнообразен характер, напомнящ за слаби контракции. Някои жени изпитват болка по време на менструация в съседни области: кръстната кост и дори бедрата.

Много често болезнените менструации са придружени от други симптоми: може да има главоболие, гадене, световъртеж, както и диария и коремни колики. Днес опитните лекари разполагат с достатъчно средства в арсенала си, за да облекчат жените от много от неприятните симптоми, съпътстващи менструацията..

Силната лична мотивация ще помогне за самостоятелно намаляване на болката по време на менструация, при която има волево превключване към всяка интелектуална или творческа дейност.

Особено внимание трябва да се обърне на отделни случаи, когато жената определено трябва да отиде на лекар:

2 месеца след отбиването на детето от гърдата, менструация не настъпва;

ако в кръвта има големи съсиреци или цветът на отделянето е яркочервен;

има силна болка в матката;

обилно и продължително кървене, което продължава повече от 7 дни;

изхвърлянето е придружено от остра миризма.

Нюансите на използването на хигиенни продукти

Връщането към обичайните тампони и тампони (тези с абсорбиращо мрежесто покритие) е най-добре, след като менструалният цикъл е напълно възстановен.

Нежелателно е да се използват тези хигиенни продукти веднага след раждането по време на менструация (т.е. с лохии). Тампоните възпрепятстват свободния кръвен поток, който не може да бъде нарушен в следродилния период. Подложки, покрити с мрежа, могат да раздразнят лигавицата, особено ако тя е наранена, жената има следродилни шевове. Трябва да се предпочитат уплътнения с гладка вътрешна повърхност и да се сменят на всеки 4 часа..

При обилно отделяне (лохии) лекарите препоръчват да се откажат „интимните“ гелове и честата тоалетна на външните полови органи с бебешки сапун.

По време на освобождаването на лохии е по-добре да се въздържате изобщо от интимни контакти (поне за 6 седмици). Незащитената интимност след раждането се счита за неприемлива, тъй като трябва да се предпазите по всякакъв възможен начин от навлизане в слабо защитената утроба на всякакви възможни инфекции.
СЛЕДВАЩ СТАТИЯ.

Бременността е най-важният период в живота на жената. По това време бъдещите майки се интересуват от много въпроси: как да се храним правилно, каква физическа активност е приемлива, възможно ли е да правим секс и т.н..

След раждането ситуацията леко се променя. Жената започва да се тревожи за проблеми, свързани с новороденото, както и за собственото си здраве. Например, един от тях е, когато менструацията започва след раждането.

Всички бъдещи майки трябва да знаят отговора на този въпрос. Това ще улесни определянето на кои промени в женското тяло са нормални и кои показват аномалии и изискват посещение на лекар..

Възстановителен период на менструация след раждане

След зачеването менструалната функция е "изключена". В продължение на 9 месеца жената не се притеснява от критичните дни. Отсъствието им е свързано с промяна в хормоналните нива. Едва след раждането тялото започва да се възстановява: хормоналният фон се нормализира и менструацията започва отново.
Няма конкретно времево ограничение, след което менструацията след раждането може да започне. Времето на възникването му е индивидуално за всяка жена. В повечето случаи вашият период започва след като бебето е завършило кърменето. Това е така, защото кърменето произвежда хормон, наречен пролактин в хипофизната жлеза..

Той не само контролира производството на мляко, но и потиска функцията на яйчниците. Това е причината за липсата на нормален менструален цикъл. Ако кърменето продължава дълго време и допълнителните храни се въвеждат късно, тогава началото на менструацията след раждането настъпва след навършване на една година от детето.

Някои жени въвеждат допълващи храни рано. В хипофизната жлеза пролактинът започва да се произвежда в по-малки количества и престава да потиска работата на яйчниците. Най-често менструацията в подобна ситуация започва шест месеца след раждането..

Има случаи, когато младите майки непосредствено след раждането комбинират изкуствено хранене за бебето с кърмене. Това води до факта, че менструалната функция се възстановява 3-4 месеца след раждането на детето..

В определени ситуации жените изобщо не могат да кърмят бебетата си. В този случай менструацията може да започне след раждането след 6-10 седмици..

Възстановяването на менструалната функция се влияе не само от момента на прекратяване на кърменето, но и от много други фактори, както вътрешни, така и външни. Сред тях са следните:

 • режим на ден и почивка;
 • хранене;
 • наличието на хронични заболявания, усложнения;
 • психологическо състояние.

Началото на менструацията след раждането: особености

В повечето случаи, след раждането, менструалният цикъл става редовен доста бързо. Само първите няколко месеца, критичните дни могат да дойдат предсрочно или да се забавят малко.

Има много слухове за менструалния цикъл и скоростта на неговото възстановяване. Често можете да чуете, че възстановяването на менструацията след раждането е в пряка зависимост от това как е родено детето. Всъщност това не е така. Началото на менструацията няма нищо общо с това дали раждането е било естествено или е извършено.

След началото на менструацията много жени отбелязват, че менструацията е станала по-малко болезнена, не се усеща дискомфорт. Това явление е физиологично обяснимо. Обикновено болката по време на менструация се появява поради огъването на матката, което пречи на нормалния приток на кръв. След раждането местоположението на органите в коремната кухина леко се променя, огъването се изправя. В тази връзка в бъдеще болката изчезва по време на критични дни..

Много често менструацията се бърка с отделяне, наречено лохия. Те са смес от кръвни съсиреци и слуз. Причината за лохиите се крие в увреждане на лигавицата на матката. През първите няколко дни след раждането те са обилни и с яркочервен цвят. След една седмица лохиите придобиват кафеникав оттенък и броят им значително намалява. Постепенно те стават все по-оскъдни. Това се дължи на факта, че лигавицата на матката зараства. Lochia може да се пролее 6-8 седмици. След това спират..

След раждане, по време на кърмене и при липса на менструация, може да настъпи зачеване. Известно е, че узряването на яйцеклетката и освобождаването й от яйчниците започва около две седмици преди кървенето. Има шанс да забременеете няколко дни преди и след овулацията.

Настъпването на менструация след раждането не е знак, че женското тяло е готово за следващата бременност. Отнема няколко години, за да се възстанови напълно. Препоръчително е да планирате следващото дете след този период. Ето защо, преди началото на менструацията, трябва да се погрижите за контрацепцията..

Ситуации кога да посетите лекар

След раждането на дете и с изкуствено хранене, имаше ли менструация? Подобен факт може да показва наличието на заболявания на пикочно-половата система. След спиране на кърменето може да липсват и менструации..

Причината за това са следродилни патологии, ендометриоза, хормонални нарушения, подуване, възпаление на яйчниците. При липса на критични дни, определено трябва да се консултирате с лекар, за да предотвратите появата на нежелани последици..

Трябва да посетите и медицински специалист, ако периодите Ви са много тежки. Ако при силно отделяне е необходима повече от 1 подложка за 2 часа, тогава това трябва да се счита за кървене. Симптоми като болезненост, неприятна миризма и тъмен оттенък на кръвта също трябва да са тревожни..

Ако за 2-3 месеца след началото на критичните дни менструалният цикъл не се е възстановил, това вече е отклонение. В такава ситуация трябва да попитате вашия гинеколог за съвет. Причината може да е хормонални нарушения.

Понякога жените, които стават майки, се оплакват от влошаване на ПМС. Отговорите на въпросите: защо се случва това и как можете да се справите с проблема, ще намерите във видеото в края на статията.

Лична хигиена при възстановяване след менструация след раждане

След раждането на дете трябва да се обърне специално внимание на личната хигиена, тъй като през този период женското тяло изисква по-внимателно и внимателно отношение..

Не се препоръчва да използвате подложки с абсорбираща мрежа или тампони, докато вашият менструален цикъл не бъде възстановен. Тези средства не са подходящи за лохии. Най-добре е да използвате подложки с гладка повърхност по време на тях. Те трябва да се сменят на всеки 3-4 часа..

Половият акт е нежелан 6 седмици след раждането. Незащитеният секс е неприемлив, тъй като инфекциите могат да попаднат в матката.

В заключение си струва да се подчертае, че моментът, в който менструацията започва след раждането, не настъпва едновременно при различни жени. Продължителността на процеса на възстановяване е чисто индивидуална. Личната хигиена играе огромна роля след раждането. По това време трябва да бъдете много внимателни към тялото си, за да предотвратите навлизането на инфекции в матката и появата на възпалителни процеси.

След такъв труден тест за тялото на жената, като раждането на бебе, е необходим определен период от време, за да се възобнови нормалното функциониране на всички органи и системи, претърпели промени. В повечето случаи това преструктуриране продължава около 6 до 8 седмици. Но отнема по-дълго време, за да се възстанови функционирането на хормоналната система на жената. Менструалният цикъл след раждането се възобновява именно с възстановяването на хормоналния баланс в тялото на млада майка.

Какво се случва по време на бременност и кърмене?

След раждането на бебето се наблюдава рязко намаляване на нивото на протеини, които плацентата произвежда преди това в тялото на родилката. Тези протеини осигуряват регулирането на редица метаболитни процеси в тялото на жената. След раждането има промяна в работата на ендокринната система на женското тяло. И така, той произвежда хормон, отговорен за производството на мляко. Друга функция на този хормон обаче е производството на хормони в яйчника. С оглед на този процес узряването на яйцеклетката се преустановява, както и овулацията. Ето защо при повечето жени липсата на менструация се наблюдава през целия период на бебето. Ако една жена след раждането храни бебето си изключително с кърма, тогава първата менструация след раждането се появява едва след края на лактационния период. При смесено хранене (редуване на кърмене и изкуствено хранене) възстановяването на менструацията при млада майка се случва в повечето случаи около 3-4 месеца след раждането.

В този случай обаче не е без изключения, следователно дори при майки, които кърмят дете само една година или повече, менструацията може да се появи и 3-4 месеца след раждането..

Тази информация трябва да бъде един вид предупреждение за жената: дори отсъствието на менструация за определен период след раждането не може да гарантира, че няма да настъпи бременност. Тъй като през този период може да настъпи овулация, зачеването също е вероятно..

Ако една жена по някаква причина изобщо не практикува кърмене, тогава овулацията за първи път след раждането настъпва вече около 10-та седмица. Следователно, менструацията след раждането настъпва за първи път през 12-та седмица..

В някои случаи обаче появата на първата менструация е възможна още 7-9 седмици след раждането на детето. Но в същото време първият месечен цикъл по правило е ановулаторен, тъй като яйцеклетката не напуска яйчника.

Загрижен за въпроса кога започва менструацията след раждането, една жена, която е претърпяла, трябва да помни, че всички промени в тялото й се случват по същия начин, както след естественото раждане. Следователно възстановяването на менструацията зависи от характеристиките на храненето..

Характеристики на изписването след раждането

Веднага след раждането жената има отделяне от гениталиите. Този процес може да продължи до около 6-8 седмици след доставката. Въпреки това, такова отделяне не трябва да се бърка с менструация. Изписването след раждането се нарича лохии. Произходът им е различен от менструалния. След отделянето на плацентата по време на раждането на нейно място се появява голяма рана. Първоначално, веднага след раждането, жената има зацапване в продължение на няколко дни. По-късно раната постепенно зараства и след около 4 дни такова отделяне става серозно-сакрално. По-късно те вече придобиват бяло-жълт оттенък и се появяват в по-малки количества..

Установяване на менструалния цикъл след раждането

Много е често при жената да има по-малко редовни менструални периоди през първите няколко месечни цикъла след раждането, отколкото в периода преди бременността. Така че, менструацията след раждането може да се забави с няколко дни или да започне по-рано. Също така е възможно да увеличите или намалите броя на дните в продължителността на менструацията. Въпреки това, въпреки факта, че такива явления обикновено се считат за нормални, жената все пак трябва да се консултира с лекар, тъй като такива симптоми могат също да показват началото на възпаление на вътрешните органи при жената..

Нормалният менструален цикъл може да варира от 21 до 35 дни, но средно продължава 28 дни. Продължителността на вашия период е от 4 до 6 дни. Най-обилната загуба на кръв се случва на първия и втория ден на менструацията. По време на менструалния цикъл жената губи около 35 мл кръв. Ако се случи повече от 80 ml кръвозагуба, тогава говорим за наличието на определена патология.

Всяка млада майка трябва да разбере, че в периода след раждането са възможни промени както в продължителността на интервала между менструацията, така и в продължителността на самата менструация. Важно е да се гарантира, че всички тези показатели не надвишават границите на нормата, посочена по-горе..

Често след раждането естеството и характеристиките на менструацията на жената се променят драстично. В някои случаи нередовните периоди след раждането на бебето стават редовни. Ако по-рано жената е имала забележима болезненост по време на менструация, след раждането тя може да изчезне. Такива промени се обясняват с промяна в разположението на органите в коремната кухина по време на бременност и раждане, което допринася за по-физиологично разположение на матката..

Менструални нередности след раждане

След раждането на дете жената може да забележи проявата на определени нарушения на месечния цикъл. Едно от тези нарушения може да бъде. Понякога отделянето на хормона пролактин, което се увеличава значително по време на бременност и кърмене, не намалява при жената дори след спиране на кърменето. В този случай говорим за състояние, наречено патологична хиперпролактинемия. Поради факта, че обилното отделяне на пролактин може да потисне менструацията, хиперпролактинемията след спиране на кърменето провокира липсата на менструация при млада майка.

Това явление, като правило, е свързано с твърде висока функция на хипофизните клетки, които произвеждат пролактин. Освен това причината за това явление може да бъде пролактином - хипофизната жлеза, която също произвежда хормона пролактин. Пролактиномът на хипофизата е доброкачествен тумор, който се развива при жена след приключване на кърменето поради недостатъчна функция на щитовидната жлеза. Това състояние може лесно да бъде коригирано чрез лечение с лекарства за хормони на щитовидната жлеза..

Нарушаването на менструацията може да се превърне в един от симптомите на пролактинома на хипофизата - жената може значително да намали количеството менструална кръв или да намали периода на кървене. Възможно е и - пълно спиране на менструацията. Жените, страдащи от подобни явления след раждането, също се притесняват от чести главоболия. Дори след като кърменето е напълно спряно, малко мляко продължава да тече от гърдата. Жените с такова заболяване могат по-късно да се развият, да се появят.

Лечението на пролактинома на хипофизата се извършва с перорални средства, предписани от лекар. Най-често в хода на терапията се използват лекарства бромокриптин, лизенил, метерголин, абергин и други лекарства, които нормализират количеството секретиран пролактин. Съответно менструалният цикъл постепенно се възстановява..

Друго усложнение, което води до определени нарушения на месечния цикъл в следродилния период, е следродилният хипопитуитаризъм (т.нар. Синдром на Sheehan). Това заболяване се появява при жена като следствие от некротични промени в хипофизната жлеза. Ако млада майка развие тежко кървене след твърде труден процес на раждане, тогава такова състояние може да бъде тяхното последствие..

Синдромът на Шийхан се появява и след сепсис и перитонит, втората половина на бременността. Синдромът на Шийхан също може да се подозира, ако жената няма период след раждането. Липсата на менструация или намаляване на количеството кръв, отделяно до малки, размазващи се отделяния е една от проявите на синдрома на Шийхан. Още преди да започне първата менструация след раждането, една жена с развитието на синдром на Sheehan отбелязва повишена умора, слабост, чести главоболия и ниско кръвно налягане. Нейното телесно тегло може да бъде значително намалено и понякога се появяват суха кожа и подуване на крайниците. За лечение на това заболяване се използва хормонозаместителна терапия..

Обилна менструация след раждане

Доста често срещан проблем при жените са. Обилната менструация води до факта, че тялото на жената много бързо се изчерпва от запасите от желязо. Следователно, при такава патология е необходимо периодично да се приемат лекарства, които включват желязо..

През първите месеци женското тяло е обект на промени, свързани с възстановяването на функцията и нормалната структура на матката. Успоредно с това настъпва нормализиране на хормоналните нива. През този период обилната менструация е особено често срещана. Важно е обаче да се вземе предвид фактът, че както периодът на възстановяване на месечния цикъл, така и неговият характер имат индивидуални характеристики..

Продължителността на тежкия период след раждането зависи от няколко фактора. Особено често обилната менструация се появява при млади майки, чието раждане е било дълго и трудно. Менструалният цикъл се нормализира по-бързо при онези жени, които са се хранили добре по време на бременност, не са допуснали влошаване на различни хронични заболявания, отделили са достатъчно време за почивка и не са имали физическо пренапрежение. Също толкова важно е нормалното психологическо състояние на жената по време на бременност и след раждане..

За да определите дали състоянието на жената е нормално по време на менструация, можете да следвате следните правила. Менструацията се счита за нормална през първите месеци след раждането на дете, ако продължителността им не надвишава седем дни, а в онези дни, когато отделянето е най-интензивно, жената се нуждае от една подложка за 4-5 часа. Също така е важно да се следи дали отделянето се различава от наблюдаваното преди раждането. Необходимо е да се оцени тяхната консистенция, цвят и други характеристики. Ето защо, понякога лекарят може да помоли жената да покаже подложката. При обилни менструации е възможно увеличаване на продължителността на менструацията. Освен това може да има смущения в менструалния цикъл..

При обилни периоди гинекологът насочва младата майка към ултразвук на тазовите органи, за да се изключи развитието на възпаление, наличието на новообразувания и други патологии. Също така, специалистът предписва прием на лекарства с хемостатични ефекти и лекарства, съдържащи желязо. Особено важно е незабавно да се консултирате с лекар за онези жени, които имат много обилно отделяне, което има алено оцветяване по време на менструация.

Според нормата, периодите, които продължават повече от десет дни и в същото време са обилни, изискват консултация с лекар. Този период се счита за кървене и може да показва определени проблеми в организма. Ето защо е много важно да се открие и отстрани причината за този неуспех. Понякога на жената се предписва кюретаж на маточната кухина, тъй като в някои случаи се получава силно кървене поради наличието на остатъци от плацента в матката.

За женското тяло тежките периоди са опасни от гледна точка на дефицита на желязо, тъй като кървенето значително намалява нивото на желязото. Подобно явление е изпълнено с влошаване на физическото състояние на жената: тя може да бъде притеснена от сънливост и слабост, периодичен задух. Освен това при желязодефицитна анемия жената става по-раздразнителна. Външният вид също страда: кожата пребледнява, състоянието на ноктите и косата се влошава.

Възстановяването на дефицит на желязо включва назначаването на курс на съдържащи желязо препарати, както и въвеждането в ежедневната диета на тези продукти, които съдържат голямо количество от този микроелемент. Поради факта, че желязото се абсорбира в стомашно-чревния тракт, лекарствата се приемат най-добре под формата на таблетки. Лекуващият лекар ще препоръча лекарство, което съдържа и други минерали, които допринасят за образуването.

По този начин всяка млада майка трябва ясно да наблюдава характеристиките на възстановяването на месечния цикъл и ако има съмнение относно нормалността на процеса, не забравяйте да се консултирате с лекар..

Освен това жената не трябва да забравя, че отсъствието на менструация за дълъг период след раждането може да бъде признак за нова бременност. Ето защо е важно да се консултирате с гинеколог и относно адекватен метод за предотвратяване на зачеването..

Възстановяването на менструалния цикъл ще зависи от това как е протекло раждането, от хормоналния фон, от избрания тип хранене и дори от условията, в които се намира младата майка. Спирането или въвеждането на допълващи храни може да доведе до по-ранно възобновяване на менструацията след раждането на бебето. От друга страна, стресът, недостатъчното хранене и загубата на тегло ще доведат до по-дълъг период на рехабилитация. Има обаче някои усреднени показатели, като се започне, от което ще ни бъде по-лесно да разберем тялото си и да определим дали състоянието на жената е норма, или тя трябва да се свърже със специалист за консултация и преглед..

Кога започва менструацията ви след раждането??

Липсата на менструация след раждане се нарича "лактационна аменорея". Нивото на хормона пролактин, произведен от хипофизната жлеза, е високо и функцията на яйчниците е потисната. Обикновено при установено кърмене този период отнема около 6 месеца - през този период от време детето се нуждае само от кърма. Яйчниците са в латентно състояние, овулацията не настъпва, основната задача на репродуктивната система е производството на кърма.

Информация Възстановяването на менструалния цикъл, настъпило по-рано от 6 месеца след раждането, обикновено се свързва с ниски нива на пролактин поради хормонални смущения, но може да има и по-безобидна причина - преминаване към адаптирано мляко, ранно допълващо хранене (от 4 месеца) или хранене по режим тялото като намаляване на нуждата от производство на мляко, което ще доведе до по-ранна първа менструация.

При пълно отхвърляне на кърменето, нивото на пролактин бързо спада и първата менструация може да дойде още 11-12 седмици след раждането. Малките колебания не трябва да стават причина за тревога, но трябва да се помни, че сериозните причини могат да попречат на навременното възстановяване:

 • наличието на възпалителни процеси в яйчниците,
 • тумори в матката или яйчниците,
 • ендометриоза.

Първата менструация след раждането на бебето

Първото нормално месечно кървене може да се различава леко от обичайното - периодът може да се увеличи с 1-2 дни, а отделянето може да бъде по-обилно или, обратно, оскъдно. В същото време мнозина забелязват, че началото на менструацията става по-малко болезнено - това се дължи на промените, настъпили в матката, след първото раждане шийката на матката се отваря по-бързо и по-лесно.

Нормалната загуба на кръв е между 50 и 150 ml. През първите два дни, когато отделянето е най-интензивно, обикновената дамска превръзка трябва да е достатъчна за поне два часа, в противен случай трябва да се изключи кървенето. Твърде оскъдното регулиране - общият обем на който е по-малък от 50 ml, се нарича хипоменорея, но по време на лактацията в първия цикъл това не е отклонение от нормата.

Информация Обичайният период след раждането е от 3 до 7 дни. Въпреки факта, че пълното възстановяване на графика ще отнеме още 2-3 месеца, първият ден трябва да се запомни, за да можете да проследите следващия период.

След началото на първата менструация трябва да посетите лекар за превантивен преглед - той ще провери състоянието на яйчниците и матката, съответствието на неговия размер с нормата.

Цветът на менструацията след раждане

Нормалният цвят на менструацията след раждането трябва да бъде червен, кафяво отделяне може, но през първия ден, когато менструацията едва започва, този нюанс е напълно приемлив. Кафявият цвят, особено с болка в долната част на корема и / или треска, показва наличието на заболявания - ерозии или тумори на шийката на матката, ендометрит или показва наличието на извънматочна бременност. В противен случай цветът трябва да остане същият като преди раждането - наситен цвят (само малко по-тъмен от нормалната кръв) през първите дни, с миризма на жлеза.

Съдържанието на кръв при редовно изхвърляне е 90%, с намаляване на нивото, сянката може да се промени към тъмно жълто или червено - това показва високо съдържание на слуз и клетки на ендометриума. Много тъмният, близък до черния цвят на менструацията след раждането също е отклонение от нормата - такава кръв вече се е окислила, което показва натрупването й в маточната кухина. Това може да бъде причинено от следните условия:

 • Физиологично разтягане на матката в резултат на бременност;
 • Нарушения в ендокринната система;
 • Стесняване на цервикалния канал.

Продължителност

Не се изненадвайте, ако след раждането продължителността на менструацията ви е станала малко по-дълга, увеличавайки се с един ден. Това се дължи на естествените промени - обемът на матката е станал малко по-голям, отколкото преди първата бременност. Рязкото намаляване на продължителността на изписването трябва да бъде тревожно - до 2 дни, или непрекъсната менструация в продължение на 10 дни. Появата на „пробивно“ кървене (подновяващо се няколко дни след края) също е патология и изисква задължително посещение на лекар.

Наблюдението колко дни трае месечното кървене ще ви помогне да се уверите, че няма патологии и процесите протичат нормално..

Освен това, специално внимание трябва да се обърне на появата на кървене веднага след края, в ранния следродилен период. Той ще се различава от обикновената менструация именно по своята продължителност и интензивност. Това може да означава, че остатъците от плацентата или мембраните все още са в маточната кухина. В този случай се изисква допълнително почистване в болницата и последващи антибиотици..

Болезнени периоди след раждането

Повечето от родилите отбелязват намаляване на дискомфорта - силни спазми, спазми в долната част на корема след менструация стават по-малко забележими, понякога началото на периода е толкова безболезнено, че е трудно да се забележи. Това се дължи на естествени промени - ако е имало лек завой на матката, който е създал неприятни усещания, след раждането той се елиминира или става по-малко забележим.

Болезнеността може да се обясни с недостатъчно прочистване на матката - при бързо затваряне съсиреците остават там; травматично раждане и. Ако своевременният контрол от лекар след изписване от болницата не е бил извършен, това трябва да се направи незабавно, когато се появят оплаквания. Необходимо е да се изключат по-сериозни патологии:

 • Наличие на доброкачествени или злокачествени тумори в матката, шийката на матката или яйчниците;
 • Възпалителни процеси в тазовите органи;
 • Груби хормонални нарушения.

Обилна менструация след раждане

При родилите жени менструацията може да започне внезапно, без период на зацапващи или схващащи болки. По този начин обемът на отделяната кръв леко се увеличава поради продължителността, но интензивността не трябва да бъде твърде висока..

При обилно отделяне е важно да се разграничи от кървене - може да бъде причинено от незараснало увреждане на стените на матката. При травматично раждане са възможни и вътрешни конци. Упражненията или липсата на протеини в диетата пречат на нормалното оздравяване. Ако дамските превръзки по време на периода ви след раждането са напоени твърде бързо с кръв, това е аларма.

Информация При непатологично протичане „всичко ненужно“ напуска маточната кухина заедно с лохиите. Твърде много слуз не трябва да присъства в нормален цикъл. Голямо количество слуз, примеси, съсиреци в отделянето, особено с жълтеникаво-зелен цвят, с характерна миризма, означава наличието на възпалителен процес.

Менструация веднага след раждането

За началото на първата менструация след раждането на дете често се приема отделянето на кървави съсиреци (лохии), които се отделят веднага след раждането и продължават от 10 дни до 1,5 месеца, ставайки все по-оскъдни. Това отделяне не е свързано с подновяване на цикъла и е нормално. След раждането стените на матката изискват дългосрочно възстановяване, нов здрав ендометриум ще расте най-малко един месец, а старият, повреден от раждането, ще бъде отхвърлен. В първите дни кървенето може да бъде по-интензивно, яркочервено, по-късно отделянето ще стане кафеникаво.

Максималният срок за изхвърляне на лохии може да бъде до 40 дни, но по-близо до края на този период те ще наподобяват жълтеникава слуз, постепенно изчезваща.

Контролът върху количеството отделяне се извършва от гинеколог, докато все още е в болница, при изписване се прави ултразвуково изследване на матката, за да се изключи наличието на остатъци от мембрани, парчета плацента или големи кръвни съсиреци в нея. Ако обаче кървенето се увеличи след изписването, не трябва да разчитате на добри резултати от изследването - трябва незабавно да се свържете с местния гинеколог, а в случаи на голяма загуба на кръв да се обадите на линейка.

Защо няма менструация след раждане?

Възможността да вземете тайм-аут и да възстановите силите и резервите на тялото се предоставя от самата природа. Следователно, в нормалния ход на физиологичния период на бременност, раждане и кърмене, незабавното оплождане и настъпването на менструация непосредствено след раждането е малко вероятно..

В рамките на няколко седмици след раждането на бебето стените на матката представляват повърхност на раната и е необходимо време, за да заздравее. През този период нейната кухина се почиства и вътрешният слой - ендометриумът - се възстановява. Яйчниците почиват, без да пускат яйцеклетка, което означава, че нов цикъл на менструация след раждането все още не е възможен..

Освен това в бъдеще лактацията влияе на почивката - колкото по-често се прилага върху гърдите, толкова по-интензивно се отделя пролактин, който инхибира работата на яйчниците и предотвратява освобождаването на яйцеклетката. С пълно отказване от кърменето и преминаване към изкуствено хранене, периодът за установяване на нормален цикъл ще отнеме по-малко време - около три месеца.

След раждането на дете няма периоди от една година

В някои случаи тялото на родилка се възстановява по-дълго от обикновено. Обикновено това се влияе от постоянно хранене при поискване и късно допълващо хранене. Ако обаче лактацията завърши и аменореята продължи, настъпва хормонален дисбаланс. Най-често се свързва с повишено производство на пролактин от хипофизната жлеза. Ако кърменето е приключило преди повече от три месеца и няма период от една година след раждането, обърнете внимание на следните симптоми:

 • Силна раздразнителност
 • Силна умора
 • Бързо наддаване на тегло
 • Общо лошо здраве

Тази комбинация е добра причина да се свържете с ендокринолог, за да потвърдите или отречете патологичната природа на хиперпролактинемията..

Хиперпролактинемията се причинява от промени в работата на хипофизата и хипоталамуса, както и от заболявания на черния дроб и щитовидната жлеза. Но има и домакински фактори, които влияят върху увеличеното производство на хормона:

 • Стрес
 • Гладуване или преяждане
 • Прекомерна физическа активност
 • Хронично лишаване от сън

За съжаление, тези условия често придружават млада майка през първата година от живота на детето..

Как да подобрите периода си след раждането?

Отнема около 3 месеца, за да се установи ясен график за завършване на първия период след раждането. През този период малките отклонения не трябва да предизвикват безпокойство. В същото време не трябва да забравяме, че следродилната или физиологичната аменорея често се причиняват не толкова от сериозни патологии, колкото от лошо организиран живот - липса на достатъчно време за почивка и сън, носене на тежка количка и самото дете, повишена тревожност и депресия.

Освен това най-често страдат майки от първородни, които се притесняват да признаят собствената си умора или да потърсят помощ. Не забравяйте, че грижата за себе си и собствения си комфорт е първата стъпка за възстановяване на вашето здраве и плодовитост..

Добро допълнение към по-щадящия режим ще бъде приемът на комплекс от витамини и микроелементи, които нормализират функционирането на яйчниците и съответно цикъла на менструация след раждането, както и разширяване на диетата ви с храни, богати на протеини, включително разнообразни зеленчуци и плодове..

В по-сериозни случаи, причинени от ендокринни нарушения, ще се изисква потвърждение на диагнозата и назначаване на схема за медикаментозно лечение, което ще включва прием на хормонални лекарства.

Месеци след раждането с кърменето

Най-често срещаният мит е твърдението за задължителното отсъствие на менструация по време на кърмене и хранене. Всъщност това не е така. Хормоналният фон може да се нормализира, достатъчен за възстановяване на репродуктивната система, много преди края на кърменето. Разбира се, това не означава, че тялото на жената наистина е готово за ново зачеване и бременност, просто яйчниците може да се събудят малко по-рано от обикновено - вече 3-4 месеца след раждането на детето.

Информация Консултантите по кърмене често твърдят, че при поискване и без допълнителни храни са достатъчни условия за лактационна аменорея. Но, първо, говорим за кратък период - само за първите шест месеца от живота на бебето, и второ, хормоналният фон е индивидуална характеристика, която не признава нито един стандарт.

Не се страхувайте, ако са изпълнени всички условия и първият цикъл на менструация след раждането започна няколко месеца по-рано от очакваната дата - това означава, че процесът на рехабилитация изостава.

Вторият популярен мит е за промяна във вкуса на млякото, когато менструацията се възобнови и бебето отказва да кърми. Възобновяването на менструацията по време на хранене изобщо не е сигнал за нейното ограничаване и вкусът на млякото няма да изглежда горчив или отвратителен за бебето - напротив, съставът му ще отговаря на нуждите на растящото бебе.

Забавяне преди втория период след раждането

Леко отклонение от календара е допустимо както в началото на втория, така и по време на третия цикъл на менструацията след раждането. Но трябва да се има предвид, че за разлика от първия период, когато яйцеклетката, узряла, може никога да не напусне фоликула, през този период тя вече е готова за оплождане. Ако не се използва контрацепция, бременността е много вероятно, поради което е необходимо преди всичко да се изключи тази възможност.

Но дори и при пълно връщане на репродуктивната функция към нормалното, закъсненията в менструалния цикъл след раждането на дете до няколко дни са естествени и могат да бъдат причинени не само от физиологични, но и от външни фактори - както стрес, така и резки климатични колебания. Не бива да забравяме и за небалансирания хормонален фон до момента, който влияе върху възможни отклонения от нормалния график..

Менструация след раждането на второто дете

Най-вече видът на хранене - кърмене при поискване или според режима, смесено, изкуствено, както и честотата на прилагане - влияе върху периода на възстановяване на менструалния цикъл след раждането. Но видът на раждането - те са били естествени или извършени, и това, което са били подред, всъщност няма значение.

Информация Единствената причина, която пречи на навременното установяване на нормалното функциониране и работата на яйчниците, са тежки усложнения: ендометрит, сепсис или кървене, свързани с вътрешни разкъсвания, възпалителни процеси поради лошо свиване и изпразване на маточната кухина непосредствено след раждането.

Както след първото, така и след второто раждане е важно да се следи по-нататъшната редовност на менструацията - продължителността на самия цикъл може да се промени към увеличаване или намаляване, но календарните дати след 2-3 месеца вече трябва да са ясни, без закъснения или неуспехи.

Възможно ли е да забременеете след раждане без менструация?

Твърдата вяра в невъзможността да забременеете при липса на менструация след раждане е една от честите причини за раждането на деца с времето. Първо, някои родители са разочаровани от описаната по-горе теория за шестмесечен период на лактационна аменорея. На второ място, неуспехът на този метод като контрацепция е свързан с невъзможността да се определи дали тялото се е събудило и дали яйчниците работят с пълна сила преди началото на първата менструация..

Средно овулацията обикновено се случва на 12-13 дни от цикъла - през този период вероятността за успешно оплождане е максимално висока. Но ако при нормален график и стабилен цикъл изобщо не е трудно да се изчисли този период, то в следродилния период няма да е възможно да се проследи, че са дошли благоприятни дни за зачеване.

Важно Особено опасно е за жени, претърпели цезарово сечение, да правят незащитен секс. За разлика от естественото раждане, въпреки че изисква възстановяване на силата и нормализиране на хормоналните нива, втора бременност, настъпила скоро след раждането, може да представлява сериозна опасност за незараснал белег на матката.

След зачеването в организма настъпват хормонални промени, спиращи критичните дни (с изключение на „цъфтящата“ бременност). След раждането нивата на хормоните се стабилизират, което връща менструацията. Менструацията след раждането не идва веднага, периодът зависи от нивото на хормоните, времето на кърмене и редица други фактори, обсъдени в статията.

Когато първата менструация идва след раждането

Отнема много време за стабилизиране на менструалния цикъл - средно около три месеца. Моля, обърнете внимание, че веднага след раждането ще срещнете псевдо менструални периоди: това са лохии, кръвоизлив, смесен със слуз. Те могат да продължат до 8 седмици, като постепенно избледняват и променят цвета си от яркочервен до жълт..

Това не са критични дни. За да се възстанови менструацията, е необходимо матката да се нормализира, т.е. Възстанових състояние преди бременност, но това не се случва веднага:

 • през първите 10 дни матката ще спадне с около 1 см;
 • след 14 дни външната ос ще се затвори;
 • матката ще се върне към първоначалния си вид до края на втория месец след раждането.

Този процес протича по-бавно, ако раждането е първо или е имало усложнения, както и ако сте в грешен режим (не спазвайте хигиена, не спортувайте, яжте лошо, не спите и сте постоянно нервни). Възрастта също играе голяма роля: раждането на бебе след 30 е силен удар по тялото и следователно възстановяването е по-бавно.

Внимание, мит! Началото на менструацията не означава, че тялото е подготвено за следващата бременност. Критичните дни означават, че държавата се е стабилизирала и хормоните са се върнали на местата си - тялото се опомня, възстановява всичко, което е било разрушено. Бременността скоро след раждането не е желателна.

Състоянието на репродуктивната сфера зависи от индивидуалните характеристики на организма. Може да няма критични дни в продължение на шест месеца или повече, дори ако не кърмите. Началото на менструацията не се влияе от това как сте родили - самостоятелно или чрез цезарово сечение.

Месеци след раждането с кърменето

Устройството на тялото не позволява на жената да забременее, докато кърми, и следователно тя не трябва да има менструация след раждането, тъй като по време на лактацията тялото произвежда хормона пролактин, който потиска овулацията.

Когато намалите или съкратите кърменето, Вашата доза пролактин също се намалява, което води до Вашия период. Дългите почивки в храненето (повече от 6 часа) също допринасят за менструацията.

Внимание: когато се храните, също трябва да се предпазите. Тялото е капризно и овулацията може да настъпи по всяко време и няма да знаете за него. В резултат на това бременността ще бъде открита няколко седмици след зачеването, когато се появят първите признаци: гадене, слабост, заоблен корем и т.н..

Пролактинът се произвежда в големи количества през първите 3 седмици след раждането. През останалото време нивото му пряко зависи от това колко мляко консумира детето. Ако менструацията ви е започнала и кърменето все още не е спряло, не се отчайвайте и не се опитвайте да спрете бебето да кърми. Той може сам да го откаже, млякото не може да му навреди.

Първата менструация след раждането може да продължи до една седмица и да бъде обилна или, обратно, само мазане. Ако не изпитвате допълнителен дискомфорт, не се притеснявайте. С второто пристигане всичко трябва да се нормализира. В случай на силно удължаване на периода на менструация, трябва да се свържете с гинеколог.

Нарушения в цикъла на менструацията

Първият период след раждането не означава, че здравето се възстановява. Цикълът ще "скача", докато балансът на гениталната област не се възстанови. Времето е индивидуално: за единия всичко ще се нормализира след два месеца, докато другият може да пострада в продължение на шест месеца. Средният период за пълно възстановяване на цикъла е около 3 месеца след началото на първата менструация. Вашият ПМС може също да се влоши: това е нормално.

Новият цикъл често се различава значително от стария, като се навежда нагоре или надолу. Това е нормално, просто го поддържайте в рамките на нормалното - 21 до 34 дни. Общата продължителност не трябва да бъде по-малка от 3 дни и повече от 7, а нормалното количество изходяща кръв трябва да бъде от 20 ml до 80.

За да възстановите цикъла и да помогнете на собственото си тяло, следвайте някои правила:

 • не използвайте тампони;
 • не мийте с интимни сапуни - бебешките продукти са по-подходящи;
 • не бъдете мързеливи да се миете по-често;
 • откажете се от половия акт през първите 6-7 седмици.

Подобрените хигиенни мерки ще ви помогнат да предотвратите инфекции. Не забравяйте, че раждането причинява отворена рана на матката, което означава, че вероятността от заразяване с вируса се увеличава..

Имам ли нужда от лекар?

Ако се открие един или повече от следните симптоми, има смисъл да се свържете с гинеколог:

 • обилно изхвърляне, което изисква повече от една подложка на час;
 • множество кръвни съсиреци и ярко алено оцветяване на менструацията;
 • продължителността на критичните дни е повече от десет дни;
 • цикълът е две седмици или по-малко;
 • цикълът „прескача“ повече от три месеца;
 • менструация след раждане отсъства през годината с кърмене и не се появява 3 месеца след края на лактационния период.

Причините за такива явления са различни: възпалителни процеси в тазовите органи (причинени от инфекции или тумор, внесен в матката) или почти безвредно хормонално нарушение.

Внимание - опасност! Ако в края на периода на лохии (лигавица с кръв) настъпи менструация, това е причина да се тревожите. Менструацията след раждането не се възстановява по-рано от месец по-късно. Най-вероятно частици от плацентата или феталната мембрана остават в матката. Характерна особеност е неприятната миризма.

Ако по-рано сте били измъчвани от силна болка по време на критични дни и след естественото раждане те са изчезнали - не се тревожете: болката вероятно е причинена от изкривяването на матката, която е деформирана и елиминирана.

Месеците след раждането зависят от кърменето, степента на увреждане на матката, спазването на интимната хигиена и общото състояние на организма. Средното време за възстановяване е около 3 месеца. Наличието на критични дни не означава, че тялото ви е готово за поредната бременност, а липсата на менструация не е причина да се откажете от контрацепцията.