Ще ви разкажем подробно какво ще ви очаква от началото на раждането на нов живот до самото раждане..

Бременността е специално време, което променя възгледите на бъдещата майка, нейните ценности и приоритети. Почти всяка жена се сблъсква с определени трудности, докато носи бебе. За да ги избегнете, е важно да имате пълна информация за всички процеси, протичащи в женското тяло на всеки етап от бременността..

Ранна бременност: първи месец

Повечето жени дори не предполагат, че са в позиция, докато в тяхното тяло се извършва много сериозно преструктуриране. Бременността става известна едва в края на първия месец, а понякога и в началото на втория.

Лекарите считат началото на бременността от началото на последната менструация, въпреки че оплождането обикновено се случва след овулация. Следователно понятието „акушерски термин“ е няколко седмици по-дълго от действителното време на бременност.

Промени в тялото на жената

Първата и втората седмица от месеца са времето, когато жената всъщност все още не е бременна, но в нейната репродуктивна система се извършва активна подготовка за зачеване. През първата седмица, както обикновено, менструацията преминава. Ако просто планирате да станете майка, тогава трябва да спрете приема на аналгетици при менструални болки: шансовете за успешно зачеване ще бъдат по-големи. През втората седмица започва узряването на едно от яйцата..

В началото на третата седмица, по време на овулацията, най-силната яйцеклетка излиза от специален пикочен мехур, напълнен с течност, в маточната тръба. Тук женската репродуктивна клетка ще остане няколко дни в очакване на оплождането..

Така нареченото жълто тяло ще започне да се формира. Той ще отговаря за хормоналния баланс, който е оптимален за развитието на бременността..

Всичко, което е необходимо сега, е сливане със спермата. Две клетки, свързващи се помежду си, образуват зигота - бъдещ ембрион. Зиготата е с миниатюрни размери и се движи свободно около матката, само след няколко дни, прикрепяйки се към стената си.

За да поддържа живота на зиготата, тялото на майката произвежда голямо количество прогестерон. Поради това жената ще усеща тежест в долната част на корема и болка в областта на зърната, както при ПМС. Позивите за уриниране ще станат чести, може да се появи сънливост и чувствителност към миризми.

Развитие на бебето на 1 месец

В този ранен период се полага цялата генетична информация, която формира външния вид, чертите на характера и предразположението към заболявания на вашето бебе..

Полът на бебето също се определя. Сперматозоидите са два вида: единият носи XX хромозома, а другият носи XY хромозома. Полът на детето ще зависи от това кой от тях може да стигне до яйцето. Ако се получи сливане с XX сперматозоиди, женският ембрион ще започне да се развива; ако XY сперма попадне във фалопиевата тръба, двойката ще има момче. Към края на 4-та седмица на бременността ембрионът вече е завършил прикрепването към маточната кухина и навлиза в ембрионалната фаза.

Нивото на hCG хормона ще се увеличи и сега бременността може да се определи с помощта на обикновен аптечен тест.

В тялото му са заложени три области, които по-късно ще се превърнат в пълноценни органи и системи. Също тази седмица завършва образуването на хорион (бъдеща плацента) и амнион (фетални мембрани). И вашето бебе е все още много малко - размерът на ембриона е само 0,5 милиметра.

Препоръки:

 1. Необходимо е да се подложи на ултразвуково сканиране веднага след като има съмнение за настъпила концепция. Това ще помогне да се диагностицира извънматочна бременност навреме..
 2. По това време е полезно да се приемат витамини А и Е. Също така на всички бременни жени се предписва фолиева киселина за правилното развитие на плода..
 3. Пълното отхвърляне на тютюн, алкохол и нездравословна храна е задължително. Бъдещата майка трябва да ходи възможно най-много на чист въздух и да получава приятни емоции.

Втори месец на бременността: промени в тялото на жената

По това време фактът на бременността вече е ясно установен. Има забавяне на менструацията, не трябва да има отделяне. Всяко отделяне с кървави примеси говори за опасността от отхвърляне на ембриона и в този случай е необходимо посещение на лекар. Появяват се първите признаци на ранна токсикоза. Особено се изразява в сутрешно гадене и повръщане..

Има проблеми в храносмилателния тракт: киселини, оригване, запек. Тези явления ще спрат едва в края на 3 месеца..

Психологическите промени ще бъдат сериозен тест. Вашето семейство трябва да бъде съпричастно към промените в настроението. Но бременната жена също трябва да се опита да се контролира, защото нервното напрежение не е полезно нито за вас, нито за бебето..

Развитието на жълтото тяло достига своя връх и матката до края на този месец ще нарасне до размера на голям портокал и е напълно осезаема при изследване.

Поради изкълчвания, жената може да изпитва дърпащи усещания в страни и кръста..

Заедно с прогестерона, лактогенът, хормон, отговорен за развитието на плацентата, започва да влияе върху тялото. Тяхното действие намалява синтеза на протеини, като същевременно увеличава производството на глюкоза и мастни киселини. Това е необходимо, за да се компенсира консумацията на енергия за развитието на плода..

Развитие на бебето на 2 месеца

През този месец всички органи и системи на трохите заемат своето място. До 5-ата седмица сърцето му ще забие първите си удари, ще се появят кръвоносни съдове. Ще се формират органите на дихателната и отделителната системи. Мозъкът вече започва да реагира на примитивни рефлекси.

Ембрионът все още има малка опашка, което го прави като малък попова лъжичка. На главата на плода ще се появят зачатъците на чертите на лицето: нос, очни кухини, ушни миди.

Момчетата имат пенис и тестиси. Сега вашето бъдещо бебе е преминало от стадия на ембриона към етапа на плода. Физическите му размери са около 2,5 cm.

Препоръки:

1 Яжте малки и чести ястия, за да намалите стреса върху стомаха. Пресните зеленчуци и плодове подобряват състоянието. Също така е важно да консумирате достатъчно течности..

2 На жената е забранено да носи тежести, да прави резки движения. Избягвайте тесни неща, спете с множество възглавници - главата трябва да е леко повдигната.

3 Ако поради токсикоза има желание да ядете преди това нелюбими, но не вредни храни, можете спокойно да задоволите желанията си. Ако сте гладни, например креда, това показва липса на калций. Консултирайте се с лекар, за да съставите набор от необходими лекарства.

4 През втория месец бременната жена е регистрирана. Необходимо е да се вземат изследвания на кръв и урина, ултразвукова сесия. Ако имате някакви здравословни проблеми, кажете на гинеколога си за тях. Това ще определи списъка на лекарите, които трябва да бъдат посетени..

Трети месец от бременността: промени в тялото на жената

Токсикозата отстъпва към средата на месеца, но летаргията и сънливостта все още се чувстват. Това предполага необходимостта от промяна на ритъма на живот: сега имате нужда от повече сън и почивка. За да балансирате емоционалния фон, правете приятни и полезни неща - йога, медитация, слушане на класическа музика.

Гърдата започва да се подготвя за кърмене. Може да се промени по размер, ореолът на зърната ще започне да потъмнява и ще се почувства изтръпване. Обемът на кръвта в тялото се увеличава, поради което са възможни проявите на вени в краката, ръцете, корема и гърдите. Като превенция на разширените вени, високите токчета трябва да бъдат изоставени. Необходими са повече кръв, за да се снабди напълно плода с хранителни вещества.

Бебешко развитие на 3 месеца

Плодът е заобиколен от околоплодна течност и пъпната връв го свързва с плацентата. Визуално той вече прилича на малко човече, елементарната опашка изчезва. Скелетът на плода се формира от мека хрущялна тъкан. Ставите му са подвижни, а в долната и горната челюсти има зачатъци на млечни зъби.

Очните ябълки се образуват в гнездата, образува се ирис.

Ендокринната система работи и панкреасът вече е способен да произвежда самостоятелно инсулин. Бебето поглъща околоплодната течност, докато стените на червата му извършват ритмични контракции.

До края на този месец Вашият лекар може да Ви каже пола на Вашето бебе. Ако, разбира се, плодът е обърнат към ултразвуковата машина по "правилния" начин. Височината на детето вече ще бъде 10-12 см.

Препоръки:

1 Поради внезапно уголемяване на гърдите могат да се появят стрии по кожата. Използвайте специални кремове или масла, за да избегнете това явление.

2 В края на 11-12 седмици от бременността трябва да посетите друг ехограф по график. Това събитие е много важно, тъй като сега ще бъдат идентифицирани всички възможни аномалии в развитието.

3 За бременни жени ще бъде полезен набор от упражнения на Кегел - трениране на мускулите на тазовото дъно. Това ще ви помогне да избегнете разкъсване и да улесните труда..

Четвърти месец от бременността

Първият триместър на бременността е приключил, а за повечето бременни жени вторият триместър е най-спокойното време. Сега външните фактори не са толкова ужасни за плода.

Ако ултразвукът не разкри никакви патологии, тогава в бъдеще бебето ще се развива хармонично.

Промени в тялото на жената

На 4-ия месец от бременността коремът вече става забележим. При слабите момичета това може да се случи и по-рано - контурът на корема ще се „размаже“ малко под пъпа.

При някои жени косата и ноктите стават по-силни през този период, при други, напротив, се появяват крехкост и сухота. Увеличава се пигментацията на кожата, което увеличава броя на бенките. Тъмната линия от пубиса до пъпа става ясно изразена, която ще изчезне след раждането. Ако сте бременна през лятото, опитайте се да не излизате навън без слънцезащитни продукти, така че възрастовите ви петна да не се влошат още повече..

Матката оказва натиск върху червата, така че проблемът със запека възниква отново. Задържането на течности се случва в тялото: количеството пот и воднисти отделяния от влагалището се увеличават.

От 17-та седмица на бременността първите движения на бебето се превръщат в приятна изненада..

Развитие на бебето на 4 месеца

Появяват се първите прояви на смучещия рефлекс, бебето се опитва да смуче палеца си. Ръцете и краката му са свити в ставите, бебето извършва причудливи движения: то се преобръща, хваща пъпната връв с пръсти, отблъсква маточните стени.

Плодът придобива все повече функции, които го правят да изглежда като майка или татко. Образуват се невенчета, мигли и вежди.

Формира се репродуктивната система на детето. Момчетата имат простата, момичетата имат набор от яйца. Вашето бебе реагира на светлина и звук. Когато потокът от ярка светлина е насочен към стомаха на майката, плодът присви очи. Бебето ще порасне до 20 см за един месец.

Препоръки:

 1. Помислете за закупуване на нови просторни неща. В гардероба ви няма място за стегнати синтетични материали до раждането.
 2. Изисква троен тест за фетални аномалии.

Петият и шестият месец на бременността: чувствата на жената

На екватора на бременността жената може да изпитва сърбеж на места, където кожата е опъната - по бедрата и корема. Избягвайте разресването на тези зони, по-добре е да използвате лосиони с успокояващ или охлаждащ ефект.

Растежът на матката става причина за "синдрома на долната вена", изразен в замаяност и потъмняване на очите. Това се случва, когато се упражнява натиск върху вената по гръбначния стълб. Това може да се случи, когато лежите по гръб. Ще трябва да лежите настрани или полуседнали.

Коластрата започва да се откроява от зърната - жълтеникава течност. Това показва готовността за кърмене. Понякога този знак се появява непосредствено преди раждането..

На 6 месеца могат да се появят проблеми с вагиналната микрофлора. Поради отслабената имунна система някои жени са обострили кандидоза или вагинит. За щастие има много безопасни начини за лечение на тези заболявания..

Много е важно да следите кръвното си налягане. Кръвта в съдовете става все повече и повече, поради това са възможни спада на налягането и прояви на анемия.

До края на последната седмица 6 месеца се препоръчва да носите превръзка. Това ще помогне да се намали стресът върху гръбначния стълб и да се намали разтягането на кожата. Теглото ви се променя всяка седмица. Увеличението може да бъде до 400 грама за 7 дни: имате нужда от редовен контрол на телесното тегло.

В края на втория триместър на бременността вероятно ще забележите подуване. Те ще се появят към края на деня, главно в краката и прасците. Пикантните и солени храни ще увеличат отока, а хармоничното пиене през целия ден ще помогне за намаляването им..

Детско развитие на 5 и 6 месеца

В кожата се появяват различни слоеве. Подкожната мастна тъкан на бебето вече има затопляща функция. Умиращите клетки на кожата образуват смазка, подобна на сирене, с която бебето е покрито при раждането. Бебето се отваря и затваря очи, тялото му е покрито с лек пух.

На лицето на детето се виждат различни емоции. Променя изражението на лицето при поглъщане на околоплодна течност; ако са кисели - бебето прави гримаса.

Бебето ще срещне третия триместър с тегло около 1 кг. От този момент нататък опасността от преждевременно раждане намалява. Ако го направят, тогава детето може да оцелее амбулаторно..

Препоръки:

1 В рамките на 5 и 6 месеца ще имате пълен болничен преглед няколко пъти. Ако сте загрижени за нещо, не забравяйте да кажете на Вашия лекар. Ако има недостиг на някакви елементи, ще бъдат предписани мултивитаминни комплекси.

2 Започнете да правите дихателни упражнения, които ще ви бъдат полезни по време на раждането. По-добре е упражненията да се провеждат с инструктор.

3 Опитайте се да ограничите контакта с животни, тъй като съществува риск от вътрематочна инфекция (токсоплазмоза).

Седми и осми месец от бременността

До раждането остава все по-малко време. Бъдещите майки излизат в отпуск по майчинство, търсят добър акушер и родилен дом. Също така си струва да решите дали искате съпругът ви да присъства по време на раждането..

Чувства на жена на 7 и 8 месеца

Увеличава се производството на хормон релаксин, който подготвя мускулите ви за раждане. Поради това се появяват болки в гърба, става по-трудно мускулите и ставите да бъдат в добра форма. Походката ви може да стане малко неудобна, разширените вени да се влошат и е възможна инконтиненция на урината.

Също така, действието на хормоните засилва растежа на космите по тялото. След раждането те трябва да изчезнат, така че сега не е необходимо да се справяте с излишната коса.

В края на 8-ия месец от бременността коремът се увеличава до почти максималния си размер. Сега височината на дъното на матката ще бъде до 40 см. Започват тренировъчни (фалшиви) контракции, които изобщо не причиняват болка. Те подготвят матката за истински труд..

Рефлексът за гнездене се активира при много бременни жени. Все повече и повече ще искате да отделяте време за внасяне на уют в къщата, воля-неволю предпочитате да гледате и четете материали за бременни.

Развитие на детето на 7 и 8 месеца

Вашето бебе е станало много голямо, става по-стегнато в матката. Плодът заема позиция, която ще се запази до самото раждане. Ако презентацията е неблагоприятна, можете да изпълните специални упражнения, които да помогнат за „обръщане“ на бебето.

Всички основни рефлекси вече са формирани. Костите са укрепени, съдържанието на калций в тях се увеличава значително. Белите дробове са напълно подготвени за първия дъх.

До последната седмица от 8 месеца на бременността плодът ще тежи два пъти повече, отколкото в края на втория триместър - 2,5 кг.

Препоръки

 1. Най-опасното нещо, което може да се случи сега, е развитието на гестоза. Ако се притеснявате от главоболие, повишено подуване и рязко повишаване на налягането, има смисъл спешно да отидете в болницата.
 2. Веднъж на две седмици ще посещавате лекар и ще правите изследвания. Необходим е пълен преглед: измерване на очното дъно на матката, сърдечна честота на плода.
 3. Плуването може да помогне за намаляване на чувството за тежест. Те имат релаксиращ ефект върху мускулите, а също така успокояват нервната система..

Деветият месец на бременността: чувствата на жената

Стигнахте до домашния участък! Въпреки че има тревожност преди раждането, този месец е най-лесният за много майки. Буквално ще ви стане по-лесно - стомахът ще се понижи, което означава, че натискът върху всички вътрешни органи ще намалее.

Сега вашата разлика в теглото със състояние „преди бременността“ е от 8 до 16 кг. Коремът вече няма да се увеличава, а напротив, визуално може да стане по-малък. Това се дължи на изчерпването на околоплодните води. Вие сами ще изпитате какви са предвестниците на раждането. Те ще се появят няколко седмици преди раждането (понякога предвестниците се появяват няколко дни преди раждането). Сред тях са засилването на фалшивите контракции и изхвърлянето на лигавицата..

Проблемът със запека изчезва, но с натиск върху пикочния мехур започва постоянно желание за уриниране.

Феталните движения са по-малко забележими.

Психичното ви отношение също се променя. Ще се характеризирате с бавност и разсеяност. Промените в настроението са резултат от тревожност преди раждането. Освободете емоциите си, забавлявайте се или плачете. Общувайте повече с близките си през последните седмици преди болницата, защото за вас е толкова важно да почувствате грижите им.

Развитие на бебето на 9 месеца

Бебето заема крайното положение, в което ще премине през родовия канал. Кожата му има лека сянка, пухът изчезва и мазнината остава в гънките на тялото. Костите на трохите са доста твърди, между шевовете на черепа има фонтанел. Той ще прерасне скоро след раждането. Благодарение на фонтанелата ще бъде по-лесно да се роди детето - костите на черепа ще бъдат в свободно положение.

Детето е напълно готово за живот извън утробата на майката. Белите дробове са готови за отваряне при раждането, сърцето се адаптира да работи в нов ритъм.

В червата на новороденото има оригинални изпражнения (меконий), състоящи се от остатъците от вещества от околоплодната течност.

Препоръки

1 Мама трябва да бъде много внимателна през последната седмица на бременността. Ще ви е трудно да се движите, така че трябва да ходите с опора, ако е възможно. Качете се по стълбите, придържайки се здраво за парапета.

2 Трудовата дейност може да започне по всяко време. Винаги трябва да имате под ръка номера на личния си лекар.

Не излизайте от дома за дълго време, или още по-добре - разхождайте се само в компанията на близки. Винаги носете със себе си пакет документи, необходими за болницата.

3 Започнете предварително да събирате торбички в болницата в началото на месеца. По този начин можете да сте сигурни, че не сте забравили нищо важно в бързането си..

И така, трудното време на бременността е приключило. Сега започва нов период, пълен с напълно различни грижи и радости. Поддържайте позитивно отношение и със сигурност ще станете най-добрата майка.!

Какво чувства жената по време на бременност, развитие на плода по седмици

Процесът на раждане на нов живот може да се сравни само с магия. Жената чувства такива трансформации само в специален период. Не само нейното тяло, чувствата се променят, но и осъзнаването на целия свят. Заедно с детето бъдещата майка преминава през огромен етап от появата на една клетка до раждането на нов жител на планетата.

Бременността по седмици, развитието на плода и чувствата на жената ще помогнат да се разберат промените, които се случват на физиологично и психологическо ниво. Целият период ще продължи 40 седмици или 10 лунни месеца, всеки от които има 28 дни (пълен цикъл).

1 седмица от бременността

Съгласно първата седмица от акушерски условия, тя се счита за последния ден на менструацията. През този период зачеването не е задължително да настъпи, може да се случи след 2 или 3 седмици, в зависимост от времето на овулация. Можете да разберете за настъпването на дългоочакваното състояние само чрез измерване на базалната температура. По това време домашните тестове дали даряването на кръв за hCG няма да покажат истински резултат. Няма очевидни признаци, жената все още е активна, тялото просто преминава през подготвителните етапи.

Оплождане

Сливането на яйцеклетката и спермата се извършва във фалопиевата тръба. Веднага след настъпването на оплождането се образува една основна клетка - зиготата. Именно тя е в основата на всички системи и органи, които ще бъдат положени и оформени в рамките на 9 месеца. Започват първите бурни химически реакции, на 5-6-ия ден се наблюдава засилен синтез на специални хормони на hCG. Това ще намали имунната защита на тялото на майката, за да запази ембриона.

Препоръки за бъдещата майка:

 • отървете се от лошите навици, тютюнопушенето, алкохола;
 • започнете да се храните правилно, протеините, мазнините и въглехидратите трябва да се доставят на организма съответно в съотношение 1: 1: 4;
 • избягвайте медицински процедури, свързани с радиация, когато приемате лекарства, трябва да се консултирате с лекар;
 • може да се нуждаете от мултивитамини, включително фолиева киселина, препоръчително е бъдещата майка да започне курса дори на етапа на планиране.

Чувствата на жената не се различават, тя води обичайния начин на живот, физиологичните промени ще настъпят малко по-късно. Но някои майки, с много развита интуиция и чувствителност, могат да определят точното начало на зачеването без тестове и анализи..

Бременна 2 седмици

Според акушерските дати това е времето на овулация. През този период, след края на менструацията, тялото активно се подготвя за репродуктивна функция. Яйцеклетката се освобождава от яйчниците; ако има няколко, може да настъпи многоплодна бременност. През коремната кухина се насочва във фалопиевата тръба, целият процес се контролира от хипоталамуса. Яйцето чака началото на зачеването през целия ден. Сперматозоидите имат по-висока жизнеспособност до 5 дни.

Времето на овулация пада в средата на цикъла, ако се състои от 28 дни, тогава на 14-ия ден яйцеклетката узрява. Ако зачеването не се случи, след 2 седмици неоплодената женска клетка се екскретира по време на менструация.

 • могат да се появят хормонални промени, чувствителност към миризми;
 • дърпащи усещания в долната част на корема;
 • повишено либидо, развитие на чувственост и сексуалност.

Можете да изчислите момента на овулация, като използвате специални аптечни тестове или измервания на базалната температура!

Това са незадължителни симптоми, по-често жената не забелязва толкова фини процеси, които настройват тялото й към майчинството.

Бременна 3 седмици

Всъщност това е първата седмица от раждането на бъдещия живот. Зачеването става по следния начин. Най-активните и силни сперматозоиди достигат до яйцеклетката за 1-2 часа, останалите се унищожават от защитните клетки на женската репродуктивна система. Яйцеклетката е няколко пъти по-голяма от спермата и се състои от няколко мембрани. Най-силният и бърз влиза вътре и синтезът започва, с образуването на уникален набор от хромозоми. Останалата част от сперматозоидите умират.

Получената зигота се премества от фалопиевата тръба в маточната кухина. По това време той се подхранва от протеинови съединения на тъканите, както и от вътрешно снабдяване. Веднага след като се фиксира върху стените на матката, започва процесът на подготовка на тялото на майката. Имплантирането на ембриона може да бъде придружено от оскъдни размазващи секрети, понякога жената просто не ги забелязва.

Чувствата на жената зависят от нейната чувствителност. Някои хора изпитват гадене, слабост и световъртеж. Най-важното на този етап е да се осигури достатъчен прием на протеини, фолиева киселина, калций и желязо. Ето защо си струва да коригирате диетата и ежедневието, преумората и стресът могат да повлияят неблагоприятно на хода на развитието..

Бременна в 4 седмици

През този период плацентата и околоплодните води започват да се образуват, те ще осигурят живота на бебето. Освен това се появява глава, също се полагат 3 основни слоя, след което ще се развият системи и органи. Бащините гени са отговорни за тяхното образуване.

Външен вид на ембриона:

 • ектодерма - формиране на мозъка;
 • ендодерма - органи на стомашно-чревния тракт, щитовидната жлеза, черния дроб;
 • мезодерма - мускулно-скелетна и кръвоносна система.
 • има рязка промяна в настроението, сънливост или обратно - прилив на енергия;
 • повишена раздразнителност към миризми, вкусове;
 • гадене сутрин, виене на свят;
 • гърдите може вече да са уголемени, чувствителността на зърната ще се увеличи.

Ще бъде възможно да се определи бременността с помощта на тест или ултразвук. През този период трябва да осигурите добро хранене, щадящ режим. Важно е да се грижите за имунитета, да избягвате да посещавате публични събития и да контактувате с пациенти.

5 седмици бременна

Бъдещата майка вече започва да подозира ново състояние, защото менструацията е трябвало да се случи преди седмица. В допълнение към психо-емоционалните моменти има и други признаци на зачеване..

Физиологични промени при жената:

 • количеството на секретите се увеличава, обикновено те приличат на слуз, като пилешки протеин, по това време се образува запушалка, която предпазва плода от инфекции до момента на раждането;
 • тежестта и болката в долната част на корема могат да сигнализират за развитието на заплаха или да бъдат част от естествен процес, във всеки случай е необходима консултация с гинеколог;
 • припадъкът и замаяността показват резки скокове на захар, така че цялата дневна диета трябва да бъде разделена на малки порции, увеличавайки броя на храненията;
 • емоционално има нестабилност, появяват се страхове, съмнения, притеснения за възложената отговорност.

Дете

Бебето достига размер 1,7-2 см, голяма глава и малко тяло го правят да изглежда като попова лъжичка. Това е много важен период, тъй като гръбначният мозък и мозъкът са положени. Малкото сърце бие и кръвта циркулира. По това време е важно майката да продължи да приема фолиева киселина за нормалното развитие на нервната система, да си осигури достатъчно сън и почивка..

Бременна на 6 седмици

Тази седмица можете да използвате ултразвук за измерване на CTE (кокцигеално-париетален размер), скоростта му от 5-6 mm показва правилното развитие. Освен това на снимките ще бъде възможно да се изследват туберкулите на ръцете и краката, полагането на пръстите започва, скоро те ще станат пълноценни крайници. Междувременно се оформят устата, брадичката, бузите.

Промени в бъдещата майка:

 • хормоналните промени започват да се отразяват на хранителните навици, постоянно се усеща глад или обратно, храната причинява гадене;
 • наддаване на тегло все още не се случва, ако има токсикоза, жената може дори да отслабне;
 • ако изписването се промени, придружено от специфична миризма и дискомфорт, спешна нужда от консултация с лекар, има голям риск от гъбични заболявания;
 • площта на долната част на корема може да се увеличи, което е лесно да се открие по дрехите, липсата на мускулен тонус на матката дава такъв ефект.

Избягвайте контакт с химикали, препарати, тютюнев дим. Бани, плажове, солариуми, басейни също не си струва да се посещават..

Бременна в 7 седмици

Основната характеристика е заместването на жълтото тяло с плацентата, която по това време трябва да бъде напълно оформена и да изпълнява своите хранителни и защитни функции. Рискът е налице, ако предишни инфекции са довели до аномалии.

Развитие на плода по седмици на бременността описание със снимка:

 • расте на скокове и граници, достигайки размер от 1,8 см и тегло от 2 грама;
 • и двете полукълба на мозъка вече са оформени, изграждането на нервната система продължава;
 • тялото е точно с размерите на главата, има и малка опашка на опашната кост;
 • кръвообращението е напълно подобрено, плацентата вече доставя кислород, хранителни вещества, предпазва от токсини, инфекции, патогенна микрофлора;
 • мускулно-скелетната система продължава да се формира, пръстите се различават, скелетните тъкани се превръщат в костна тъкан, ембрионът може да огъва лактите и коленете;
 • сърцето вече се състои от 4 камери, прокарва кръв през малко тяло;
 • на лицето се появява нос, с ноздри, както и горната устна, оформя се слуховата система, в устата се полагат зачатъците на зъбите;
 • обвивката вече се състои от 2 слоя, горният е епидермис;
 • до края на седмата седмица се появява могила между крайниците, малко по-късно ще бъде възможно да се определи кой е - момче или момиче.

Бъдещата майка вече започва да усеща всички трудности на бременността. Токсикозата, гаденето и сънливостта могат да бъдат придружени от подпухналост, често уриниране, образуване на газове и нарушения в храносмилателната система. Бебето се развива много бързо, съответно матката достига размерите на портокал, което е придружено от тежест и натиск в долната част на корема. Ареолите на зърната потъмняват, очертана е линия по долната част на корема до пъпа.

8 седмица от бременността

Основните симптоми се проявяват ясно, чрез което невнимателните жени, забравяйки за забавянето, могат точно да познаят своята позиция.

 • силуетът на жената е забележимо заоблен, в областта на корема, гърдите, бедрата, походката става гладка, премерена;
 • състоянието на кожата ще се промени, за добро или лошо зависи от индивидуалните характеристики, или се появяват обриви и зачервявания, или обратно - лицето ще бъде чисто, свежо, без нито едно петънце;
 • вкусовите предпочитания са доста оригинални, желанието да се яде нещо извън сезона се появява много често или бременна жена става избирателна в храната, спирайки се само на няколко продукта.

Бебето продължава да расте, достигайки около 2 см, а теглото е 2-3 грама. Почти всички системи са създадени и тяхното по-нататъшно развитие продължава. Опашката изчезва, появява се способността за произволно движение на ръцете, краката, той отваря пръстите си. Костите и ставите стават по-силни всеки ден.

Формира се зрителната система, ембрионът става по-малко като извънземно, очите са разположени по-близо едно до друго. На ултразвук можете да видите ушния канал, лицето има по-ясни очертания с едва забележими изражения на лицето. По това време бебето вече може да реагира на допир..

9 седмица

Този период се характеризира с интензивен растеж и преход от ембрион към плод. Главата все още е доста голяма и лежи на гърдите, ръцете и краката са добре оформени. Бебето може да се придвижва през околоплодната течност, стига малките му размери (приблизително колкото грозде) да му позволяват. Гениталиите са посочени, но ултразвукът все още не може да определи, трябва да вземете кръвен тест.

Важно е жената все още да следи здравето си, когато се появи кърваво, жълто, зелено отделяне, трябва да посетите лекар. Също така болката в долната част на гърба и долната част на корема трябва да бъде предупредена. Лекарят може да препоръча консултация с генетик, ако е необходимо, се прави хорионна биопсия за идентифициране на аномалии в развитието.

Диетата трябва да бъде доминирана от пресни и качествени продукти. Ако страдате от киселини, трябва да избягвате пикантни пикантни храни. Шипковите отвари и зеленият чай без захар ще облекчат токсикозата.

10 седмица

Започва по-тих период, бъдещата майка свиква с новото състояние, а бебето вече е формирало системи и органи, развитието на мозъка продължава. Теглото му се приближава до 7 грама, главата му постепенно започва да се издига от гърдите. Най-удивителното нещо в този момент е развитието на мозъка. Процесът протича с невероятна скорост, всяка минута се образуват нови вериги от неврони. Пръстите продължават да се удължават, но мембраните между тях остават. Основните органи - черен дроб, бъбреци, бели дробове, черва, са разположени правилно, продължават да се подобряват. Започва синтезът на полови хормони, при момичетата - естроген, при момчетата - тестостерон.

Гърдите на жената са увеличени още повече, вените се появяват забележимо. Коремът е достатъчно кръгъл, за да помислите за удобни дрехи. Матката продължава да расте заедно с бебето, така че натискът върху тазовите органи се увеличава. Важно е да поддържате позитивна нагласа, да се отдадете на подаръци и да не се притеснявате от промяна на формите на тялото. Струва си да изберете красиво бельо, дрехи, за да продължите да се чувствате красиви и щастливи.

11 седмица

Бебето вече тежи около 11 грама, а размерът е около 5-6 см, според първия ултразвук е възможно да се определи развитието на плода, неговото съответствие с нормите. Сърцето бие много често - 140 удара в минута. Активира се растежът на кръвоносните съдове в плацентата, детето расте бързо и се нуждае от повече хранителни вещества. Оформят се ушите, полагат се космените фоликули.

За бъдещите майки, страдащи от токсикоза, има постепенно облекчение. До 14-та седмица сутрешният дискомфорт трябва да изчезне. Повишеното уриниране е нормална реакция на организма към хормонални промени. Трябва да пиете чиста вода, както и здравословни напитки, по-добре е да ограничите продуктите, съдържащи кофеин. Можете също така да започнете (ако няма заплахи) да се занимавате с фитнес за бременни жени и да използвате масла за стрии, като най-ефективни са бадем, сусам, маслина.

12 седмица

Крайният месец 3 ви кара да забравите за рисковете, съществували от деня на зачеването на ембриона. Това е времето, когато жената вече е свикнала с ново състояние и може да му се радва. На външен вид се случват забележими трансформации. Кожата е по-свежа, по-еластична, косата расте по-добре, стана по-плътна и копринена. Много бременни жени забравят за балансирана диета, вярвайки, че през този период можете да си позволите всичко.

Препоръки за хранене:

 • трябва да забравите за вредните бързи храни, закуски, улична храна, пикантни, пикантни, мазни храни могат да доведат до запек, да повлияят на състоянието на бебето;
 • не преяждайте, опитвайки се да изпълните нормата за двама, наднорменото тегло усложнява процеса на раждане и последваща рехабилитация;
 • трябва да забравите за собствените си вкусови предпочитания, да ядете извара, риба, постно месо, ядки, плодове, зеленчуци.

Плодът достига 5 см, а теглото е около 12-14 грама. Белите дробове постепенно се укрепват, работата на стомашно-чревния тракт се подобрява. Хлапето се опитва да вдигне глава, вече може да смуче палеца си. Развива чувствителност към болка, реагира на звуци.

13 седмица

Започва вторият триместър, остават същите препоръки за хранене и умерена физическа активност. Жената може да забележи напълно размита линия на талията и гърди, които са се увеличили с няколко размера. Необходимо е да вземете специално бельо, често се наблюдава отделяне от зърната - това е коластра. Можете да забравите за честите пътувания до тоалетната, повдигането на матката облекчава дискомфорта. Ако има болка в долната част на корема и кръста, трябва да се консултирате с гинеколог. Разрядът обикновено остава бял, прозрачен, без остри миризми.

Детето тежи от 15-20 грама, височината му достига 6-7 см. Чувствителността на бебето бързо се развива. Той може да реагира на температурни промени, светлина, музика, шум, болка.

Физиологично развитие:

 • очите се движат все по-близо едно до друго;
 • костите продължават да се втвърдяват, а мускулите растат и се подобряват;
 • ушите придобиват окончателни очертания;
 • появява се сън, той трае само няколко минути;
 • двигателната активност включва различни движения, освен огъване, тя може да пресича крайници, да прави хаотични люлки.

14 седмица

Бъдещата майка постепенно преминава през всички страхове и съмнения. Тя се научава да се наслаждава на хармонията на живота, има преоценка на приоритетите. Матката продължава да се издига и гърдата продължава да расте. Жената вече трябва да избере по-свободни и удобни дрехи. По това време не трябва да си угаждате със сладкиши, по-добре е да осигурите на детето си висококачествен протеин. Средната скорост на наддаване на тегло е 1,5-2 кг от зачеването, важно е да следвате стрелката на часовника и да не преяждате.

Бебето продължава да се развива бързо, достигайки тегло от 50 грама, с увеличение от 10 см. Има изразено изражение на лицето, както и режими на сън и бодърстване. Дихателната система е обучена, започва производството на инсулин. Пулсът често зависи от поведението на майката. Нейните лоши навици и стрес могат да доведат до забележимо увеличаване на сърдечната честота на плода.

Ако ултразвукът все още не е преминал - време е. Лекарят може точно да измери параметрите на детето, да определи спазването на нормите.

15 седмица

Бъдещата майка продължава да води активен начин на живот, като не забравя да следи здравето си.

Дискомфортът може да бъде свързан с:

 • със състоянието на зъбите е задължително да отидете на зъболекар, да излекувате кариес, кървящи венци, за да предотвратите появата на инфекция;
 • намаленият имунитет води до респираторни заболявания, важно е да се ограничат пътуванията до обществени места, ако се появят симптоми, лекарят ще посъветва безопасни лекарства;
 • слабост, желание за почивка, сън - типично за такива хормонални промени, не бива да се отричате, защото когато се роди бебето, сънят ще се превърне в лукс;
 • с увеличаване на вените, трябва да изберете правилните обувки, може да се наложи лека гимнастика за облекчаване на умората;
 • болката в долната част на корема не винаги е свързана с отклонения, растежът на матката се отразява в разтягането на мускулите, връзките.

Бебето достига размера на ябълка, движенията му все още са активни, а сънят е краткотраен. Очите все още са затворени, но зрителните нерви са оформени, детето може да прави разлика между светлина и сянка. Първите косми пробиват, потните жлези работят.

16 седмица

Плодът все повече прилича на бебе. Тялото му е покрито с лек пух, кожата все още е тънка, съдовете са видими. Височината е 11-14 см, а теглото достига 110 грама. Химичният състав на кръвта се променя, появяват се еритроцити, тромбоцити, лимфоцити, синтезира се хемоглобин. Всички черти вече са ясно изразени на лицето, появяват се вежди и реснички. Плодът е покрит със специална бяла смазка, която предпазва тънката кожа до самия процес на раждане.

Бъдещата майка продължава да наблюдава диетата си, внезапните скокове в теглото ще доведат до опасни промени в кръвното налягане. Походката става като на патица, в краката се появява умора. Ако бременността не е първа, вече можете да усетите движението на плода.

17 седмица

Представянето на жената намалява. Тя се нуждае от подкрепата на близките си повече от всякога. Тежестта, болката в кръстната кост, увеличаването на телесното тегло влияят върху дейността на майката, нейната бърза умора. От време на време може да го хвърли в жегата, след това в студа, внезапни промени в настроението са характерни за натрупаната умора. Подкрепата е важна не само за съпруга, но и за всички роднини, някой може да сготви супа, някой да занесе документи в болницата.

Бебето достига височина от 13 см, спи повече време и след това се разтяга и гримасира. Реагира добре на звуци, рязко, силно - плаши, гласът на майката - ще успокои. Хипофизната жлеза и надбъбречните жлези работят активно, образуването на вътрешни репродуктивни органи започва при момичетата.

18 седмица

Коремът е доста изразен и майката трябва да избере позиция за сън, лявата страна се счита за най-благоприятна за раждане. Трябва да се ограничи добрият апетит, през този период се наблюдава значително увеличение на теглото. Газираните напитки и големите порции могат да доведат до запек и подуване на корема. Голямата нужда от калций може да повлияе на състоянието на зъбите, поради което наличието на ферментирали млечни продукти е задължително в диетата. Чувствителността на гърдите, потъмняването и разширяването на ареолата, увеличаването на размера, провокира депресия. Не се отчайвайте, след раждането, при спазване на балансирана диета, ще можете бързо да се върнете към нормалното.

Детето достига 18м см и тежи 200 грама. Важно е да говорите с бебето, това стимулира развитието на централната му нервна система. Мама може да усети първите тремори през периода на активност, опорно-двигателният апарат се развива. На пръстите вече са се появили уникални пръстови отпечатъци.

19 седмица

Токсикозата и киселините най-накрая са отстъпили, но бременната жена може да бъде притеснена от сърбеж по кожата на нарастващия корем. Струва си да използвате специални кремове или масла за намаляване на чувствителността. При умора и крампи на краката могат да се предписват препарати от магнезия. Релаксиращите упражнения могат да помогнат за облекчаване на болките в гърба. Важно е да се редуват режимите на активност и почивка. Ако няма заплахи и патологии, трябва да ходите много, да вършите каквото можете. Самостоятелно предписаната почивка в леглото може да усложни раждането поради мускулна слабост.

Детето достига 220-250 гр., Спи през по-голямата част от деня, а по време на будност можете да усетите движенията му. Ако майката ходи, това кара бебето да се люлее, само ако легне да си почине, треперенето веднага се усеща. Мастните жлези продължават да произвеждат бяла защитна смазка.

По това време е необходимо да се премине контролен тест за урина и планиран втори ехограф. На него вече можете да разберете точно пола и да получите снимка на бебето.

20 седмица

Период на почивка за бъдещата майка, тя се радва на състоянието си и цъфтящ външен вид. Коремчето е малко, спретнато, не пречи на движението и правенето на обичайни неща. По чувствата си жената може да разбере как се развива бебето. Силните интензивни трусове ще сигнализират за липса на кислород, трябва да излезете на чист въздух или да проветрите стаята. Ако това се случи след физическа активност, трябва да легнете, за да си починете, тогава бебето ще се успокои. Жената се препоръчва вече да спи на страна, за да избегне смачкване на вените. Диетата се основава на храни, богати на калций и желязо - говеждо месо, елда, извара, спанак, сини сливи.

Хлапето тежи около 280 грама, височината му е 22-25 см, може не само да се прозява и салто, но и да играе. Краката стават по-дълги и по-пропорционални на тялото, главата постепенно става по-малка. Кожата е уплътнена и вече се състои от 4 слоя, защитната смазка продължава да се произвежда. По ръцете и краката се появяват нокти, първите косми по главата.

21 седмица

Най-интересното на този етап е възможността майката да формира бъдещите вкусови предпочитания на детето. Ако ядете пикантни, пикантни, солени сладки ястия, ще трябва да положите много усилия след това, за да може бебето да опита броколи, елда или моркови.

За мама остават проблеми с метеоризма, натоварването на вените и контрола на апетита. Излишните килограми могат да доведат до голям плод и усложнения по време на раждането. Малките порции и честото хранене могат да ви помогнат да не се чувствате гладни. Ноктите и косата са ускорили значително растежа и състоянието им се е променило към по-добро..

Детето достига височина 26 см, тегло - 330-350 грама. Външно той вече прилича на новородено, остава само да качи килограми и да расте. Амниотичната течност позволява на бебето да знае какво е яла мама за обяд. Когато плодът се движи, могат да се появят забележими подутини по корема.

22 седмица

По това време стомахът вече е забележим, дори под горното облекло, ако няма медицински предписания, жената може да продължи да води нормален живот. Състоянието на кожата се подобрява, бъдещата майка цъфти. Струва си да се обърне внимание на подуване, със задържане на течности, трябва да намалите количеството сол. Ако се открие физиологична анемия, се вземат допълнителни тестове, за да се постави точна диагноза. Вече е необходимо да се подложи на планирано ултразвуково сканиране, да се определи развитието на плода, както и състоянието на плацентата.

Детето тежи около 410 г., Височина - 28-30 см. Големите размери затрудняват физическата активност, по-голямата част от времето е в позицията на топка. Формирането на мозъка се забавя, ред е да се подобри нервната система, невроните са напълно оформени.

23 седмица

Все още можете да се насладите на периода на почивка. Киселини в стомаха, токсикоза - в миналото сега най-важното е да не се качват излишни килограми. По това време жената наддава средно с 5-7 кг. Коремът се издига по-високо, бъдещата майка може да почувства напрежение и умора в долната част на гръбначния стълб. Ако този период се пада на знойно лято, трудно може да се избегне оток. Струва си леко да намалите количеството течност, както и да избягвате солени храни; полезно е да поставите краката си на повдигнатите възглавници по време на почивка. Ако се появят припадъци, трябва да се откажете от нарастващите обувки, а също така да обогатите диетата с храни, съдържащи калций, витамин Е.

 • теглото се е увеличило до 400-420 грама, но самият плод изглежда набръчкан, скоро ще натрупа подкожни мазнини и всички бръчки ще изчезнат;
 • основните процеси, с които бебето е заето, е усвояването на хранителни вещества в течността, а след отделяне с урината, поради честата смяна на околоплодната течност, не е опасно за детето;
 • започва подготовката на дихателните органи, те все още не са напълно оформени, но детето вече прави първите пробни упражнения;
 • спи през по-голямата част от деня, той има фаза на REM сън, което означава, че може да вижда сънища.

24 седмица

Бебето, заедно с корема, се увеличава, това може да доведе до появата на стрии. Те могат да бъдат разочароващи за жените, особено яркочервени или кафяви. Но след раждането, с подходяща физическа активност, ще бъде възможно да се върне към предишната си форма..

Бъдещите майки се чувстват отлично - първият опасен триместър отмина, а раждането е още далеч. Напълно възможно е да работите, да се отпуснете, да си чатите с приятели, да отидете на пикник. Остават препоръки относно храненето, както и правилното разпределение на времето - активен режим и сън.

 • ако лекарят постави седалищно предлежание на плода, не трябва да се разстройвате, той ще промени позицията си преди раждането;
 • бебето е пораснало до 25 см и тежи около 500 грама;
 • вдишва и издишва, но кислородът продължава да тече през пъпната връв;
 • настъпва по-нататъшно формиране на мозъка, увеличаване на невронните връзки;
 • бебето вече може да си играе с пъпната връв, да прави гримаса, да се мръщи, да смуче пръст.

Ако се появи размазващо кървене, остра болка в долната част на корема и долната част на гърба, е необходимо спешно да се консултирате с лекар, може би ще се наложи хоспитализация за спасяване.

25 седмица

Коремът на всяка жена ще изглежда по различен начин, независимо от факта, че матката на всички става с размерите на топка. Има натиск върху стомаха, което често предизвиква киселини. За да се избегнат храносмилателни проблеми, по-специално запек, се препоръчва да се включат зеленчуци и зърнени храни в основата на диетата. Ако нивото на хемоглобина в кръвта е ниско, се предписва терапия с лекарства, съдържащи желязо. За да намалите натоварването на гърба си, вече можете да започнете да носите скоба.

 • в случай на преждевременно раждане, новороденото ще бъде жизнеспособно, то се поставя в специални условия за зрялост, равна на 40 седмици;
 • теглото става 700 гр., височина 30-35 см;
 • костната система се укрепва, мускулите се подобряват, появява се рефлекс за хващане, бебето стиска дръжките в юмруци и определя водещата ръка - дясна или лява.

26 седмица

Натоварването върху женското тяло се увеличава всеки ден. Възможни са забрава, разсеяност, така че е време да помислите за отпуск по майчинство. Ходенето става все по-трудно, особено ако сте напълняли, нормалните колебания са от 6-8 кг. При движение се усеща напрежение в долната част на гърба, походката се приближава до махалото. Ако се наблюдава тонусът на матката, е важно да се следи състоянието ви, като се предпочита почивка в леглото. Когато се появят контракции, кървене, спешно се изисква медицинска помощ.

 • плодът вече тежи около 1 кг, а височината му е 33-35 см;
 • пигментацията се променя поради натрупването на подкожни мазнини, кожата се изсветлява;
 • мускулите стават по-силни, ако бебето случайно избута вътрешните органи, майката може да почувства болезнен дискомфорт.

Напълнете живота си с изключително приятни емоции, не забравяйте за храненето и упражненията за бременни жени.

27 седмица

За мама става все по-трудно да прави обичайните неща. Умората бързо настъпва, трябва да почивате повече. Това е естествен процес, който позволява на жената да си вземе малко почивка. Препоръчително е да посветите този период на любимите си занимания и хобита, защото след раждането на бебето няма да има време. На 27 седмици можете да започнете бързо да наддавате, важно е да контролирате този процес по честотата и броя на порциите. Задух, появява се киселини, което е свързано с увеличаване и налягане на матката. Гърдата става все повече и повече, по време на бременност тя се променя с 1-3 размера.

 • мозъкът расте и се подобрява, полагат се основите на когнитивното мислене - определят се и паметта, вниманието, основните черти на темперамента;
 • нуждата от калций не намалява, окончателното формиране на костната тъкан все още не е завършено;
 • има допълнително натрупване на подкожна мазнина и промени в пигментацията на кожата;
 • плацентата помага за формирането на първия имунитет, който ще предпази новороденото през първите 6 месеца.

28 седмица

За повечето майки отпускът по майчинство вече е започнал. В зависимост от натрупания килограм се изменят и чувствата на бременната жена. Повече от 9 правят движенията неудобни, провокират умора, сънливост и храносмилателни проблеми.

Струва си да се вслушате в препоръките на лекаря и да уредите дни на гладно. По това време бебето вече е заело правилната позиция, майката дори може да преброи броя на треперенето, обикновено това трябва да се случи около 10 за 2 часа. Болките в гърба ще се облекчат с превръзка и специална гимнастика, които ще бъдат полезни по време на раждането..

 • натрупването на подкожни мазнини продължава, гънките се изглаждат, кожата постепенно се изсветлява;
 • в мозъка се образуват извивки, продължава по-нататъшният растеж и подобряване на зачатъците на интелигентността;
 • появяват се емоции, бебето може да се намръщи за някакъв дискомфорт, да реагира с движения на крайниците.

При наличие на Rh конфликт може да се наложи имуноглобулинова терапия, това няма да навреди на детето, а само ще избегне риска от кислороден глад на плода.

Седмица 29

Бебето вече се стеснява и майката смята, че детето е станало по-силно. Всъщност теглото му достига 1,5 кг, височината му е 36-40 см. Зрителните нерви дават възможност да виждат светлината по-ясно, да мигат, когато интензивността й се промени. Детето кашля и хълца, а мама го усеща. Емоционалната сфера също не стои на едно място - появява се способността да плаче. Вътрешните органи вече са оформени. Мускулите продължават да растат, дихателната система се подобрява.

 • ако бъдещата майка все още не е сменила гардероба си, време е да го направите, не се разстройвайте от свободните стилове с качулка, след няколко месеца ще бъде възможно да се върнете във формата;
 • състоянието на кожата се променя, тя става по-суха, появява се пигментация;
 • за да се научите как да контролирате тялото си по време на раждане, препоръчително е да овладеете упражненията на Кегел, ако не и противопоказания йога е полезна;
 • дразненето и умората нарастват, стомахът става по-голям, натоварването се увеличава при ходене, спи само отстрани.

30 седмица

Растежът на корема също разтяга кожата, тя става по-тънка. Стриите се появяват и в бедрата. Запекът и подуването могат да бъдат коригирани с правилно хранене. Ако майката е замаяна и слаба, струва си да увеличите времето за почивка. Важно е през този период да научите техники за релаксация, те ще помогнат за справяне с безсънието и натрупаната умора..

 • процесът на взаимодействие с мама се подобрява, той се успокоява при поглаждане на корема, реагира бурно в неудобна обстановка - задушна стая, тютюнев дим;
 • малките косми постепенно изчезват - лануго, покрило тялото на бебето, но в някои случаи новороденото може да се появи заедно с него;
 • мозъкът продължава да расте интензивно, броят на извивките и каналите се увеличава.

31 седмици

По това време всички предишни неудобни усещания се усилват. Матката е изместила всички вътрешни органи, така че задухът става по-чест, дишането става затруднено. Спазми, подуване, болки в гърба пречат не само през деня, но и през нощта, причинявайки безсъние. Положителното отношение, релаксиращ масаж, занимания по йога ще ви помогнат да се справите. Струва си да намалите количеството течност, уринирането се случва много често и жената може дори да ограничи разходките си. Такива жертви не са необходими, необходимо е да се придържате към правилната диета и да не пиете час преди напускане.

 • височина достигна 35-43см, тегло - до 1,6 кг;
 • обучава управлението на основните 5 сетива;
 • невронните връзки нарастват с трескава скорост;
 • периодът на будност се увеличава, бебето е заето със собствения си бизнес - диша, гледа, мига, смуче пръст, стиска юмруци, бута.

32 седмица

Организмът вече се подготвя постепенно за процеса на раждане. Някои дори могат да усетят тренировъчни контракции. Коремът вече е голям, може да дърпа, струва си да носите превръзката. Движенията и походката на жената са станали тромави, тя по-бавно изпълнява обичайните си дейности. Не бива да си отказвате желанието да спите или да си купите ново нещо, но ще трябва да забравите за сладките и пикантните ястия. Изборът на удобна позиция отнема повече време, треперенето става все по-интензивно.

 • височина до 46 см, тегло 1,6-1,8 кг;
 • плодът все още е в седалищно състояние, но може вече да е обърнат с глава надолу;
 • развитието на мозъка се подобрява, ако говорите с бебето си, четете книги, слушате музика;
 • мускулната система продължава да се укрепва, движенията са по-добре координирани.

Време е да се подложите на 3 планирани ултразвука, можете да разберете не само размера и формирането на плода, но и ясно да го видите на екрана. Информацията за състоянието на околоплодните води, матката, зрелостта на плацентата също ще стане важна..

33 седмица

Средно една жена е качила 10-12 кг по време на бременност. Хормоналният фон се повишава, което може да провокира кървене на венците. Прекомерната раздразнителност се причинява от страх от предстоящото раждане. Важно е да поддържате позитивно отношение, да изпълвате живота с радостни емоции и да общувате с приятни хора. Струва си да се помни за възможната физическа активност, необходима е за мускулния тонус, в противен случай ще бъде трудно да контролирате тялото си по време на раждането.

 • височина - 40-46 см, тегло -2100-2300;
 • детето вече трябва да заеме желаната позиция, ако не, по време на раждането това ще изисква допълнително внимание от акушер-гинеколога;
 • подобрява се сукателният рефлекс, необходим за кърмене;
 • мускулно-скелетната система продължава да се развива, поради което изварата е необходима за целия период на бременността;
 • плодът вече прилича на новородено, на ръцете, краката се появяват бузи и гънки.

34 седмица

Хормоналните промени поддържат майката в добро настроение. Тя е уморена от неприятните усещания и няма търпение бебето да се появи. Теглото значително се увеличава до 12-15 кг, гърдите продължават да растат. Линията от пъпа до долната част на корема потъмнява, както и ареолата на зърната. Инстинктът за гнездене е на върха си, бъдещата майка е заета с домакински задължения.

 • височина 41-47 см, тегло 2100-2400;
 • кожата на плода е лека и гладка, тя е покрита със защитно смазващо средство, което улеснява преминаването на родовия канал;
 • когато се роди по това време, детето може да диша самостоятелно и не се нуждае от интензивна рехабилитационна терапия.

35 седмица

Започва най-важният момент, подготовка за раждане. За бъдещата майка е полезно да се консултира със специални курсове. За да изберете партър за раждане, не е задължително да бъде съпруг, любим човек - приятел, майка - може да подкрепи и успокои. Вече трябва да бъде сглобена чанта за родилния дом, така че жената да не се изнервя от дреболии. Коремът достига максималния си размер, при ходене настъпва бърза умора, появява се оток. Важно е да не преяждате по това време, в противен случай бебето ще бъде голямо и процесът на раждане ще бъде сложен..

Детско развитие:

 • обучение на дихателната система, смучещ, преглъщащ рефлекс продължава;
 • количеството на околоплодната течност намалява, което причинява дискомфорт на бебето, тялото информира, че е време да промените условията на живот;
 • ендокринната, нервната и имунната системи продължават да се подобряват;
 • постепенно бебето слиза надолу, мама го усеща като облекчава дишането и намалява натиска върху гърба.

36-40 седмици

Всичко е готово за дългоочакваната поява на нов живот. 2 седмици преди раждането коремът потъва и се превръща в камък - това е сигнал, че матката е в тонус. Във всеки момент могат да започнат контракции, както тренировъчни, така и реални. Жената вече е наддала от 9 до 16 кг, непосредствено преди раждането има леко намаление. Задължително е да посещавате консултацията веднъж седмично, лекарят следи състоянието на плода, сърдечния ритъм.

Признаци за започване на раждането:

 • повишен апетит;
 • има дискомфорт в долната част на корема, след което той ще се превърне в болка;
 • контракциите започват със спазми с честота 5 пъти на час;
 • тялото започва да се прочиства - повръщане, диария са възможни;
 • излизането от лигавицата и изтичането на околоплодната течност са директен сигнал за началото на раждането, необходима е незабавна хоспитализация.

Детето достига размера на 50-54 см, тежи около 3-3,5 кг. Той става много тесен в утробата на майката, всички органи са оформени и готови да поддържат живота след раждането. Хлапето е чувствително към светлина, може да различава цветовете, много скоро ще се срещне с майка си. Женското тяло също се подготвя - ставите стават по-меки и еластични. Ако е необходимо, ще трябва да се подложите на ултразвуково сканиране, за да определите състоянието на плацентата, местоположението на плода. Детето не спира да се развива след раждането, процесът продължава чак сега то може да усети топлината на ръцете на майката.