В някои житейски ситуации изборът обикновено е очевиден. Дали да използвате презерватив по време на първия секс с нов партньор (да), има ли шаурма от съмнителен павилион далеч от цивилизацията (не). Но кога е време да имаме дете (и дали изобщо си струва) е спорен въпрос за мнозина. Какво казва науката за това?

На пръв поглед отговорът е очевиден: няма възраст, която да е идеална за всички. Тази тема може да бъде затворена, ако не поради едно обстоятелство: плодовитостта не трае цял живот. Ето защо можете да изберете възрастта, на която да настъпи бременността с минимални негативни последици за здравето..

Малко теория

Важно е да запомните, че жената се ражда с пълен комплект яйца: средно има 1-2 милиона. Теоретично е възможно да забременеете след първата менструация, с помощта на която тялото показва, че е готово. Тогава е на разположение целият набор от яйца. Но е очевидно, че това е лош вариант и дори забранен в повечето страни, където възрастта за съгласие започва по-късно. Тялото може да е готово, но всичко останало... Като цяло, тийнейджърската бременност и ранните деца са скъпи във всяко отношение и не само за млада майка.

По този начин най-добрата възраст за раждане на деца е между 20 и 30 години. През тези години тялото е напълно развито, здравето все още не е развалено, присъстват отговорност и други необходими качества. Средно след 32 години плодовитостта намалява и след 37 години този процес се ускорява. Жена под 40 години има средно половината шансове да забременее в благоприятни дни, отколкото жена над 20 г. И като цяло можете да раждате здраво дете до менопаузата, която настъпва около 50-55 години.

Бременността след 30 (и колкото повече, толкова повече) е свързана с повишен риск от хромозомни аномалии като синдром на Даун и може да доведе до преждевременно раждане или да бъде придружена от гестационен диабет. Разбира се, това не означава, че дори не трябва да се опитвате, просто трябва да имате предвид тези функции. Вместо това статистиката показва интересен резултат. Проучване във Великобритания установи, че децата на възраст 10-11 години, родени от майки на възраст 35-39 години, имат средно по-добри когнитивни способности от ранните деца. Това се дължи преди всичко на по-високо ниво на образование на родителите и по-добро финансово състояние..

И други аспекти?

И така, природата „гласува“ за бременност между 20 и 30. Но в нашето време на безкрайни приплъзвания и модата за дългосрочно образование, не всеки ще роди, без да застане здраво на крака. Ето защо трябва да се вземат предвид и социалните фактори. Ако една жена ще има бебе в бъдеще, можете да започнете да планирате предварително. Например разберете колко яйца имате: има ли време за маневриране, преди да е станало късно.

Окончателното решение е във всеки случай за жената. Науката е пристъпила далеч напред и може да помогне както на много млади, така и на много зрели майки, но ако е възможно е по-добре да не се бавите: с раждането на дете всичко едва започва.

Най-добрата възраст за първа бременност

Майчинството е може би най-голямата ценност в живота на жената. Всяка майка иска да има здраво, красиво, надарено дете, така че въпросът за бременността е от голямо значение за жената..

Все по-често чуваме за пряката зависимост на здравето на бъдещото дете от възрастта на майката. Каква е оптималната възраст за първата бременност? Невъзможно е да се даде категоричен отговор на този въпрос. Като правило специалистите разглеждат физиологичните и психологическите аспекти.

От медицинска гледна точка жената на възраст между 18 и 26 години е най-подходяща за раждане. През този период женските вътрешни полови органи са вече напълно оформени, развитието на тялото е завършено, хормоналният фон се установява. На тази възраст яйчниците все още са здрави, вагиналните и маточните мускули са еластични, така че е не само много по-лесно за младите жени да забременеят, но и да раждат. Смята се, че точно през този период рискът от всякакви усложнения по време на раждането и процентът на вероятност от сериозни аномалии при плода е минимален..

Психолозите казват, че е необходимо да се планира бременност до 30-35-годишна възраст. Факт е, че обикновено на тази възраст жената вече е малко или много реализирана професионално и материално. Тя вижда бременността и раждането като голямо щастие, а не тежък дълг. Жената е готова психически и физически да бъде майка, а детето, като правило, е желано и обичано. Смята се, че именно на 35-годишна възраст започва пикът на разцвета на майчините чувства. Изглежда, че всичко е перфектно, ако не и за няколко "но".

Лекарите предупреждават, че след 30 години за жените е много по-трудно да забременеят, а от 35 години в много случаи може да настъпи действително безплодие. Освен това „застаряващите родилки“ често се сблъскват със здравословни проблеми. Появата им се обяснява с възрастови промени в тъканите на яйчниците и матката, намаляване на мускулния тонус на матката и влагалището, което е причина за функционалната недостатъчност на вътрешните полови органи. На тази възраст има голяма вероятност от преждевременно отлепване на плацентата, поява на хронична плацентарна недостатъчност, както и разкъсвания на мекия родов канал и кървене по време на раждане..

Освен това експертите казват, че с възрастта рискът от спонтанен аборт се увеличава, както и развитието на вродени патологии при дете, включително синдрома на Даун. Но въпреки всичко, много жени поемат тези рискове за нов живот. Например в Европа средната възраст при раждане на първото дете е около 32 години, което се счита за абсолютно нормално..
Ранна бременност

През последните години в Русия се регистрират все повече случаи на бременност при млади жени на възраст 13-16 години. В такава млада възраст момичетата се характеризират със слабост в раждането. В крайна сметка женското тяло все още не е достигнало пълно развитие, гениталиите все още не са напълно готови за репродуктивна функция. Следователно, по време на раждане в ранна възраст, има изразен риск от кървене и други усложнения..

От медицинска гледна точка ранната бременност и раждането са възможни, но не са желателни. Психолозите са категорично против. В края на краищата такива млади майки не могат да се отдадат напълно на дете поради ежедневни трудности, те морално не са готови да бъдат добри майки.

Но всяка жена е индивидуална и процесите в тялото й, включително бременността, протичат по различен начин. Следователно, когато планирате бременност, възрастта е по-важна не според паспорта, а "биологичната", която се определя от физическото и моралното състояние на жената. Невъзможно е строго да се ограничи възрастовият диапазон, защото детето е най-ценният подарък за жена на всяка възраст!

Лекарят посочи оптималната възраст за раждане на деца

По-добре е да се роди първото дете преди 35-годишна възраст, оптималният интервал между бременностите е най-малко две години. Това мнение изрази гинекологът Юлияна Абаева в интервю за радиостанцията "Говорене в Москва".

"Има репродуктивна възраст: ранна репродуктивна възраст - до 35 години и късна репродуктивна възраст - след 35 години и преди менопаузата. Оптималната възраст за раждане е ранна репродуктивна възраст до 35 години", смята експертът.

Абаева аргументира своята гледна точка с факта, че на тази възраст жените имат „добро“ снабдяване с фоликули в яйчниците и не се натрупват „генетични сривове“.

"Колко да се роди е индивидуален избор на жена, но оптималният интервал между раждането е две години. През този период тялото се възстановява напълно след раждането. След 40 години бременността и раждането носят значителни рискове, както за майката (усложнения на бременността и раждането), така и за плод (рискът от хромозомни аномалии се увеличава) “, добави гинекологът.

През 2018 г. в страната са родени общо 1,6 милиона деца

Родени са общо 1,6 милиона деца

Плодът получава най-лошото хранене и забавя развитието си

"> каза ръководителят на отделението по гинекология на перинаталния център на Щелковски.

Най-добрата възраст за бременност

Бременността и раждането е един от важните периоди в живота на всяка жена. При умишлен подход към раждането възниква въпросът коя е най-добрата възраст за бременност. Не е толкова лесно да се даде еднозначен отговор, тъй като тялото на всяка жена е индивидуално. Много акушер-гинеколози и психолози все още спорят за най-добрата възраст за раждане и мнението на всеки от тях има право да съществува..

Най-добрата възраст за бременност: сложността на въпроса

Най-добрата възраст за бременност за първото дете е 21-26 г. във физиологично отношение. Това обаче изобщо не означава, че на 30-годишна възраст бъдещата майка със сигурност ще има някакви проблеми. Медицинската практика показва, че с възрастта рискът от различни усложнения все още се увеличава..

Има ситуации, когато бременността настъпва на възраст 13-16 години и най-често се случва непланирано. Самата млада майка е още дете, а бащата не разполага с необходимото материално богатство, за да издържа семейството.

Всичко това влияе отрицателно на състоянието на нервната система на родилката и стресът може да повлияе неблагоприятно на развиващия се плод. От медицинска страна тялото на момичето все още се развива, а репродуктивната система все още не е напълно оформена. Младите момичета нямат стабилен хормонален фон и хормони като прогестерон и естроген може да не се произвеждат в достатъчно количество. Това може да причини аномалии при формирането на плацентата..

Лекарите казват, че ранната бременност, макар и възможна, все пак е нежелана. Освен това на възраст 13-16 години има голям риск от кървене и различни усложнения по време на раждането..

Раждането след 35 години е все по-често сред съвременните жени. Въпреки факта, че медицината прави невъзможни неща днес, бременността на тази възраст се счита за сериозен риск. Проблеми могат да се появят както по време на бременност, така и по време на раждане. Има висок риск от развитие на усложнения като липса на контракции, отлепване на плацентата, разкъсвания на мекия родов канал и кървене.

Често желанието на жените да имат дете е толкова силно, че дори не са спрени от възрастта след 35 и повече години. При повечето пациенти след 40-45 години се открива безплодие и рискът от спонтанен аборт се увеличава няколко пъти. По време на бременност е възможно развитието на заболявания като отлепване на плацентата, гестационен захарен диабет и обостряне на хронични заболявания.

Всъщност възрастта след 40-45 се счита за опасен период за бременност, следователно, ако искате да станете родители, трябва да се подложите на задълбочен медицински преглед. Тялото на всяка жена е индивидуално, следователно как ще протече бременността е доста проблематично да се предскаже. В същото време лекарите отбелязват, че при раждането на първото дете след 40-45 години менопаузата настъпва много по-късно и рискът от злокачествени тумори на гениталните органи намалява..

Идеална възраст за раждане според научни и физиологични критерии

Експертите казват, че теоретично жената може да роди, при условие, че има менструация и няма противопоказания. В същото време не забравяйте за здравия разум..

Гинеколозите са единодушни, че оптималната възраст за раждане на дете е 18-26 години. Факт е, че през този период женската репродуктивна система и цялото тяло са в разцвета си. Към тази възраст процесът на формиране на органите на пикочно-половата система вече е завършен и яйчниците работят с пълна сила. Това ви позволява да поддържате нормално ниво на хормони в организма, което се счита за едно от важните условия за успешна бременност. Мускулите на влагалището и тазовата област са вече добре опънати и еластични към 18-26 годишна възраст.

Трябва да се помни, че на тази възраст тазовите кости са достатъчно подвижни, което значително улеснява процеса на раждане, когато главата преминава през малкия таз.

Състоянието на коремните мускули също играе важна роля и на 18-26 години те са достатъчно обучени, което помага за бързото изтласкване на плода по време на опити. Освен това на тази възраст жената все още няма хронични патологии, които могат да повлияят на хода на бременността и раждането..

От 25-годишна възраст в тялото на жената започва процесът на стареене. Такъв момент може да бъде отложен с помощта на правилното хранене, здравословния начин на живот и рационалното редуване на съня и почивката. Природата обаче не може да отиде никъде и вече на 30-годишна възраст много пациенти имат липса на прогестерон в организма..

Съответно, нивата на тестостерон започват да се покачват, което може да попречи на нормалната бременност. Всичко това води до извода, че най-подходящата възраст за раждане на дете се счита на 18-26 години, а 18-35 години е условно безопасна..

Психолози: най-добрата възраст

Психолозите имат своя гледна точка за най-добрата възраст за раждане и е обратното на твърденията на акушер-гинеколозите. Някои от тях казват, че е най-добре да се роди дете на възраст между 20-35 години, но повечето европейски жени го правят след 35 години. Те виждат късната бременност като удовлетворение на амбициите си след постигане на желаното финансово благополучие..

Някои психолози казват, че най-добрата възраст за бременност е след 35 години. По това време жената вече има богат жизнен опит, изградила е кариерата си и е подготвена за майчинство. В допълнение, психолозите казват, че по това време майчините чувства са напълно пробудени в душата на пациента..

Много гинеколози опровергават това мнение и свидетелстват - много зрели жени са казали, че не чувстват нищо към детето си.

Психологическото нежелание на бъдещите родители да имат дете е свързано с физиологичната възраст само косвено и до голяма степен се определя от социалния опит. Днес има много тестове, с които е възможно да се определи психологическата готовност да станете родители..

Психолозите казват, че е най-добре да имате дете на възраст, когато можете да го храните, да купувате всичко необходимо и да се грижите за него. Бъдещите родители ще се чувстват много по-уверени, ако до раждането на първото им дете те ще имат образование, специалност и техният опит ще бъде търсен от обществото..

Прегледи на тези, които са родили на различни възрасти

Най-добрата възраст за бременност е различна за всяка жена, но преди да станете майка, трябва да помислите внимателно за всичко и да прецените здравето си. В случай, че има някакви съмнения, най-добре е да посетите специалист и да се подложите на необходимия преглед. Когато се откриват хронични патологии, не трябва да се паникьосвате, тъй като днес пациентите със сърдечни заболявания, бъбречни заболявания и бронхиална астма успешно стават майки..

Жените имат различни мнения относно това коя възраст се счита за оптимална за раждане на бебе..

 • Ирина, 45-годишна, Москва: „За първи път станах майка на 37 години и родих втората си дъщеря на 41 години. И двете бременности бяха лесни, без никакви усложнения и аз родих по естествен път. Изписаха ме от болницата с всяко дете на 5-ия ден и нямаше проблеми с кърменето. Мисля, че жената трябва да усеща тялото си и да се съсредоточи върху здравето си, а не върху голи цифри ".
 • Алена, 41-годишна, Самара: „Родих първото си дете на 20, а второто на 40 и искам да кажа, че разликата във възрастта е голяма. С първото си дете пърхах като пеперуда, станах през нощта и родих без проблеми. Второто дете се появи след 40 години и възрастта вече се усещаше. Трудовата активност беше слаба, така че те поставиха капково и имаше много почивки. Вярвам, че е най-добре да се роди дете под 35 години, когато тялото все още е в разцвета на силите си. Нямам предвид обаче онези жени, които поради житейски обстоятелства или здравословни причини не са успели да направят това. Моето твърдение се отнася за онези, които вярват, че животът започва едва на 40 ”.

Накрая

Всъщност не е толкова лесно да се отговори на въпроса коя възраст се счита за най-оптимална за раждането на дете. Специалистите казват, че е най-добре да станете родители на 20-26 години, когато тялото на жената е напълно оформено, понася добре раждането и бързо се възстановява.

Най-добрата възраст за бременност

Невъзможно е да се каже точно на каква възраст е по-добре да забременеете, особено след като мненията на гинеколозите и психолозите се различават по този въпрос. И двете категории специалисти са прави по свой собствен начин, защото ясно аргументират препоръките си. В статията ще говорим за това защо най-добрата възраст за бременност и раждане от гледна точка на медицината е на 20-30 години, а от психологическа гледна точка оптималното време за майчинство при жените настъпва едва след 35-годишна възраст и как да се намери „средна позиция“.

Съдържание:

Най-добрата възраст за забременяване по медицински показания

Оптималното време за бременност и раждане от гледна точка на медицинската наука е до 30 години. През този период женското тяло функционира добре, менструално-овулаторният цикъл се коригира и хормоналният баланс е стабилен. Хормоните пряко влияят върху възможността за зачеване и развитието на бременност. От тяхната стабилност зависи дали лагерът ще продължи нормално. Енергията и витаминните ресурси на младата жена осигуряват бързо възстановяване след раждането (това се отнася за мускулния и съдов тонус, психоемоционалното състояние).

Тялото на момиче на малко над 20 години е много по-силно и издръжливо. Мускулестият корсет осигурява ефективно бутане. Вероятността от усложнения по време на бременността и раждането е няколко пъти по-малка.

След 30 години жените изпитват изчерпване на яйчниковия резерв - броят на яйцеклетките, които здравите деца могат да произвеждат в бъдеще, постепенно намалява и следователно вероятността за успешно зачеване и бременност също намалява. След 30 в тялото, количеството вещества, които осигуряват еластичност на съединителнотъканните структури (мускули, кожа, хрущяли), значително намалява. На тази възраст бременността се понася по-трудно и майката се възстановява по-бавно.

Бременността след 35 години е свързана с рискове. По-специално се увеличава вероятността от развитие на дете с аномалии, дължащи се на генетични мутации. Яйцата се влияят негативно от различни фактори (пушене, алкохол, прием на силни наркотици, сексуални инфекции и др.) През целия живот на жената.

Колкото по-късно те се "използват" за зачеване, толкова по-вероятно е за "срив" в генетичния апарат на нероденото дете. Бременността след 35 г. се счита за късна.

Практикуващите гинеколози настоятелно препоръчват на момичетата да планират бременност в интервала между второто и третото десетилетие от живота. Те вярват, че колкото по-близо е едно момиче до 20 години, толкова повече шансове за успешна бременност, раждане и майчинство..

Мнения на социолози и психолози за най-добрата възраст за бременност

От психологическа гледна точка жената става готова за майчинство на 35-годишна възраст. Специалистите по психология означават психоемоционалното състояние на жената. До тази възраст тя „узрява“ за премерения живот на майката, с желание да поеме отговорност, по-лесно толерира всякакви ограничения, свързани с нова отговорност.

Като правило до 35-годишна възраст жените се определят с личния си живот и кариера. Доверието в партньор увеличава желанието за бебе. Материалната стабилност в бъдеще допринася за вътрешния мир. По-възрастните майки имат опит в общуването с други деца, чували са за правилата на грижите, лесно усвояват нова информация и са по-селективни за това.

Особености на ранната бременност

В млада възраст жените нямат (или почти нямат) хронични заболявания.

Мускулите, кожата, връзките, хрущялите в тази възраст са много еластични. Това свежда до минимум вероятността от родова травма. Дори момичетата с тесен таз могат успешно да раждат сами - хрущялните стави на пазвата се разтягат, позволявайки на главата на бебето да премине. Поради напомпаната преса и стегнатите мускули на тазовото дъно детето се движи по-лесно по родовия канал.

Първото раждане при младите момичета е много по-бързо, отколкото при по-възрастните жени. След тях младите майки бързо се възстановяват. При активен метаболизъм сълзите и шевовете зарастват бързо, мускулите се свиват и стягат. За жената е по-лесно да отслабне.

Въпреки това, бременността на 18-25 години често се превръща в неочаквана новина за бъдещата майка. По правило по това време момичетата са заети с обучение или активно работят върху материалния аспект на собствения си живот..

По този начин раждането на дете по време на физическа зрялост има няколко предимства:

 • шансовете за раждане на здраво бебе са по-големи;
 • бременността е по-лесна;
 • раждането е по-бързо;
 • в ускорен режим тялото се възстановява (нараняванията зарастват, теглото се нормализира, тургор на кожата, хормонален фон);
 • има време да се мисли и да се планира втора бременност;
 • младата майка все още ще има време да направи кариера;
 • отношенията на децата с младите родители са по-близки.

Характеристики на късната бременност

Бременността след 35-годишна възраст може да засили обострянето на хроничните заболявания, така че ако жената все още страда от някои заболявания, нейното здраве трябва да бъде "затегнато" преди зачеването.

Вероятността от усложнения по време на бременността и раждането е по-висока, отколкото при по-младите момичета, особено ако тази късна бременност е първата.

Положителните аспекти на късната бременност включват следното:

 • при жените след 35-годишна възраст майчинският инстинкт е по-развит;
 • те са по-лесни за развитие на лактация;
 • имат по-малко следродилна депресия;
 • има много изследвания в полза на факта, че децата в зрели семейства се развиват по-бързо и всеобхватно.

Ако при младите момичета майчините чувства се разкриват напълно няколко месеца след раждането, то при възрастни жени това се случва дори по време на бременност.

Съвети за жени, планиращи първата си бременност

Задачата на жена на всяка възраст е предварително да бъде прегледана от специалисти, за да се открият всякакви рискове. Научете повече за това защо планирането на бременността е важно.

За успешна бременност се препоръчват следното:

 • да бъде прегледан от терапевт, ако е необходимо, той ще насочи към по-тесни специалисти;
 • цялостен преглед от гинеколог;
 • важно е да започнете да приемате фолиева киселина по една таблетка веднъж дневно със сексуален партньор, за да предотвратите аномалии в развитието на нервната система на плода;
 • ако подозирате бременност, трябва да се регистрирате своевременно, така че опитен специалист да наблюдава цялата бременност.

Бъдещите майки на всяка възраст трябва сериозно да изберат родилния дом и гинеколога, който ще управлява бременността. Ако Вашият лекар препоръча допълнителни прегледи, не трябва да пренебрегвате съветите му. Допълнителни тестове преди, по време и след бременност са предназначени за наблюдение на здравето на пациента и предотвратяване на усложнения.

Мненията на гинеколози и психолози за подходяща благоприятна възраст за бременност се различават..

Не забравяйте обаче, че всеки човек е различен и няма една правилна възраст за бременност! Жената трябва да започне само от собствените си чувства и здравословно състояние.

Някои хора успяват да запазят здравето на 20-годишните дори на 35-40 години и човек не бива да се отказва от радостта от майчинството само заради медицинската статистика.!

Гинекологът каза на каква възраст е по-добре да се раждат деца

През тези години тялото на жената запазва добре репродуктивната функция..

Най-добрата възраст за раждането на първото дете е до 35 години. За това разказа гинекологът Юлияна Абаева. Тя добави, че през тези години тялото на жената е по-готово за подобни натоварвания, отколкото в по-късен период от живота..

- Има репродуктивна възраст: ранна репродуктивна - до 35 години и късна репродуктивна - след 35 години и преди менопаузата. Оптималната възраст за раждане е ранна репродуктивна възраст - до 35 години. На тази възраст има добър яйчников резерв (снабдяването с фоликули в яйчниците на жената. - Бележка от живота) и генетични сривове все още не са натрупани, - каза специалистът в ефира на радиостанцията "Москва казва".

Здраве. Основното нещо:

Гинекологът каза на каква възраст е по-добре да се раждат деца

Руски учени откриха смъртоносни микроби в маслото

Ядрата са изложени на риск. Какви здравословни проблеми „привличат“ коронавируса

Що се отнася до късната репродуктивна възраст, тогава според гинеколога тя може да бъде опасна както за плода, така и за самата жена. След 40-годишна възраст бременността и раждането могат да се усложнят и детето има шанс да се роди с хромозомни аномалии. Специалистът добави, че най-оптималният интервал за повторно раждане е две години, през които тялото на жената е напълно възстановено..

Ще припомним, по-рано ръководителят на Съюза на жените в Русия, бивш сенатор Екатерина Лахова заяви, че жените, които раждат след 30 години, са възрастни. Според нея е необходимо да се възпитава у децата любов към семейството от най-ранна възраст. Заместник Оксана Пушкина нарече тези думи глупости.

Възраст на раждането

Начало »Разбиране коя е най-добрата възраст за бременност

Неприлично е жената да задава въпрос относно възрастта - но не по време на бременност и не в лекарски кабинет. В края на краищата бъдещата майка трябва да знае за всички възрастови характеристики на хода на бременността и раждането и да следва инструкциите на лекуващия лекар. Но вярно ли е, че има идеална възраст за раждане??

До 20 години

Смята се, че трябва да раждате, когато сте млади. Младата майка обаче не винаги е здрава майка. Раждането в ранна, по същество юношеска възраст (границите му се определят като 10-19 години) е сериозен тест както от физиологична, така и от психологическа гледна точка..

професионалисти

Ако младо момиче реши да има бебе, това означава, че има всички шансове да премине теста за бременност с чест и да стане прекрасна майка на красиво дете. В крайна сметка ходът на бременността и раждането до голяма степен зависи от здравословното състояние на майката, а в младостта си тялото все още не е натрупало голям брой „рани“, включително хронични. Усложненията на бременността могат да се появят (или да не се появят) на всяка възраст и не е факт, че млада, активна и енергична майка ще се сблъска със сериозни проблеми. В младостта всички проблеми по принцип са по-лесни за преживяване..

Разбира се, много е важно момичето да бъде подкрепяно от своите роднини, бащата на бебето, така че опитни лекари да са наблизо - и тогава всичко ще бъде успешно. Но малка разлика във възрастта с детето ще позволи на майката да бъде много по-близо до него психологически, да разбере стремежите и нуждите му, всъщност да принадлежи към едно и също поколение, което означава да говори един и същ език.

Минуси

До 20-годишна възраст органите и системите на женското тяло все още се „разклащат“, хормоналната и репродуктивната системи са незрели. Бременността често води до усложнения - токсикоза, гестоза, анемия. Липсват и хормони - естроген, прогестерон, така че може да има проблеми с образуването на плацентата. Бременността често завършва с преждевременно раждане.

При млади момичета в 15% от случаите се диагностицира анатомично тесен таз и недоразвитие на мускулния слой на матката. Това може да затрудни и раждането..

Друг фактор кара младите бъдещи майки да се притесняват. Не винаги бебе на тази възраст се ражда в резултат на обмислено решение, в хармонично семейство. Понякога бременността е придружена от инфекции, тъй като младите жени рядко мислят за контрацепция. Това, както и продължаващият пубертет, кара момичетата да реагират бурно на преживявания и стрес..

Психологическата незрялост пречи на наслаждаването на бременността, бебето също може да се роди възбудимо и да изнерви младата майка през първите години от живота.

На 20 до 30 години

Повечето акушер-гинеколози смятат това десетилетие за оптимално за раждането на първото им дете..

професионалисти

Тялото на жената е напълно узряло и готово за раждане. Менструалният цикъл е добре установен и единственото, което може да бъде неудобно, е предменструалният синдром, причинен от липсата на прогестерон. Останалата част от хормоналната система обаче работи ясно и хармонично. Благодарение на това, както и на факта, че жената все още не е успяла да „спечели“ хронични заболявания на репродуктивната система, ще бъде по-лесно зачеването, раждането и раждането на бебе, отколкото на която и да е друга възраст..

В тази възрастова група честотата на различни усложнения е минимална: рискът от генетични заболявания при дете е по-малък, рискът от преждевременно раждане е минимален. Раждането най-често протича по естествен начин, а мускулите са достатъчно еластични и лекарите няма да трябва да прибягват до епизиотомия, например.

Психологически бъдещата майка също е готова за майчинство. Тя има много сили, личният й живот е благоприятен и за нея е удоволствие да роди дете от любим човек. Децата на тази възраст са желателни, но желанието за зачеване все още не е прекомерно, както на възраст близо до четиридесет. Това означава, че няма страхове, няма психологически блокове, които да пречат на хармоничното протичане на бременността и раждането..

Ами кариерата? В края на краищата, след дипломирането си, жената по правило работи усилено и упорито, опитвайки се да създаде бъдещо благосъстояние. Изглежда, че няма време за деца? Всъщност 20-30-годишните имат толкова много енергия, че могат много успешно да комбинират майчинството и кариерата, освен това децата са тези, които насърчават младите майки да постигат творчески и кариерни постижения - все пак има за кого да се опита. И ако мама откаже да работи за известно време, ще й бъде лесно да компенсира "пропуснатите" години на седене с детето - времето все още не изтича.

В същото време младите 20-30-годишни вече нямат „вятъра в главите“: те подхождат отговорно към планирането на семейството, разбирайки колко е важно да се даде на бебето здравословен старт. Ако една двойка иска няколко деца, те имат цяло десетилетие да раждат две или три, с оптималната разлика във възрастта, която ще позволи на тялото на майката да се възстанови напълно след раждането - това са 2-3 години.

Минуси

От гледна точка на женската физиология практически няма такива. Но други съображения - желанието да направиш кариера, да видиш света, да се отдадеш изцяло на това, което обичаш - може да измести възрастта на майчинството към следващото десетилетие..

На възраст от 30 до 40 години

За лекарите 30-годишните жени, които се готвят да станат майки за първи път, са „възраст“. Но психолозите смятат, че е необходимо да се планира бременност по-близо до 30 години. Във всеки случай в Европа средната възраст на майчинството сега варира между 29 и 30 години и всяко 12-то дете се ражда от жена над 35 години.

професионалисти

Жената е морално готова да бъде майка, реализирала се е в професия, в материално отношение не зависи от никого. Тя познава тялото си. Ако има хронични заболявания, тя знае как да ги „държи под контрол“. Освен това, благодарение на внимателното отношение към себе си с много от тях - например студентски гастрит - тя благополучно се сбогува.
Жената води здравословен начин на живот. След като е била болна в младостта си с типични възрастови дефекти (алкохол, тютюнопушене, нощни партита и бдение над учебниците по време на сесията), тя прави спорт, редовни превантивни посещения при лекар и внимателно самообслужване нормата на живота си.

Между другото, късното майчинство - и това показват много изследвания - обновява тялото на жената. И това ви позволява да останете млади и активни много по-дълго от връстниците, които са родили деца под двадесет години..

Минуси

Отделни признаци на стареене на репродуктивната система се появяват от 27-годишна възраст, много преди менопаузата и периода на менопаузата. Репродуктивната функция намалява през това десетилетие, особено от 35-годишна възраст. Това се дължи преди всичко на промени в хормоналния фон, които водят до факта, че способността на естественото зачеване е намалена, менструалният цикъл и процесът на овулация са нарушени..

Възможна е появата на нови хронични заболявания, дори операция. Например, най-често миома на матката се среща при жени между 30 и 40 години, а мастопатията е по-млада - характерна е за 8 от 10 жени на възраст 25–40 години. Но въпреки всичко това, възрастна жена с внимателно отношение към здравето си е дори по-готова за раждане, отколкото безразсъдна млада жена. Шансът да имате здраво бебе е само с 3% по-малък от този на 25-годишно дете.

Възрастните майки са по-склонни да имат близнаци (включително в резултат на IVF) - пикът на ражданията на близнаци настъпва на 35–39 години. Само по себе си това е страхотно, но натоварването на тялото е двойно и трябва да се отнасяте още по-внимателно към препоръките на лекаря. Поради влошаването на свойствата на мускулите и нарушаването на техния тонус са възможни проблеми с хода на бременността, както и усложнения при раждането. И така, 40-годишните майки са по-склонни да имат цезарово сечение, отколкото майките на 20-25 години.

Свързани с възрастта промени в женското тяло не настъпват за една нощ. Те текат гладко, следвайки един след друг през целия живот. Могат ли да бъдат повлияни? Разбира се, начинът на живот, храната, лошите навици, обстановката в околната среда, дори способността да се отпуснете и да се наслаждавате на живота им влияят много силно. Вътрешните процеси играят важна роля в свързаните с възрастта промени. Ако знаете своите „слаби места“, ще бъде по-лесно да се справяте с проблемите, да живеете в мир и хармония със себе си, да носите бебе и да се радвате на последващо майчинство на всяка възраст.

Василий Грабовски,
акушер-гинеколог

Посочена е оптималната възраст за раждането на първото дете

Оптималната възраст за раждане на първо дете се счита до 35 години, каза гинекологът Юлияна Абаева.

„Ранната репродуктивна възраст на жената продължава до 35 години и е по-безопасно за жената да роди първото си раждане през този период“, каза специалистът..

Абаева обясни, че през този период жената е имала добър яйчников резерв и все още не е натрупала генетични сривове.

В допълнение, специалистът добави, че оптималният интервал между раждането е период от две години, тъй като през това време тялото може да се възстанови напълно..

Също в ефира на радиостанцията "Москва говори" гинекологът каза, че раждането след 40 години "крие значителни рискове както за майката, така и за детето - възможни са различни усложнения и за двете"

Лекарят посочи оптималната възраст за раждане на деца

По-добре е да се роди първото дете преди 35-годишна възраст, оптималният интервал между бременностите е най-малко две години. Това мнение изрази гинекологът Юлияна Абаева в интервю за радиостанцията "Говорене в Москва".

"Има репродуктивна възраст: ранна репродуктивна възраст - до 35 години и късна репродуктивна възраст - след 35 години и преди менопаузата. Оптималната възраст за раждане е ранна репродуктивна възраст до 35 години", смята експертът.

Абаева аргументира своята гледна точка с факта, че на тази възраст жените имат „добро“ снабдяване с фоликули в яйчниците и не се натрупват „генетични сривове“.

"Колко да се роди е индивидуален избор на жена, но оптималният интервал между раждането е две години. През този период тялото се възстановява напълно след раждането. След 40 години бременността и раждането носят значителни рискове, както за майката (усложнения на бременността и раждането), така и за плод (рискът от хромозомни аномалии се увеличава) “, добави гинекологът.

През 2018 г. в страната са родени общо 1,6 милиона деца

Родени са общо 1,6 милиона деца

Плодът получава най-лошото хранене и забавя развитието си

"> каза ръководителят на отделението по гинекология на перинаталния център на Щелковски.

Часовникът тиктака ли? Коя е най-добрата възраст за раждане

Разчитайте на репродуктивна медицина - или на собствените си яйца

Елена Березовская акушер-гинеколог, основател и ръководител на Международната академия за здравословен живот в Торонто, Канада, автор на книги за здравето на жените

Напоследък раждането на дете на 40 стана нещо обичайно и жените планират майчинството все по-късно. Ще продължи ли възрастта на раждане на първото дете - или женската физиология все още не е готова за това? Възможно ли е да се роди точно в навечерието на менопаузата - или часовникът все още тиктака?

Репродуктивен период: как е бил и как е станал

В миналото момичетата се омъжваха в ранна възраст (14-16 години), започвайки веднага да изпълняват задълженията си, където раждането на потомството беше приоритет. Нямаше надеждни контрацептиви и контрацепцията не беше на почит.

Нещо повече, при много народи менструацията не се счита за нормална - просто защото жените от миналото рядко менструират. В крайна сметка те забременяха, родиха, кърмиха, отново забременяха, родиха, кърмиха. И така няколко години подред. Към 35-годишна възраст мнозина са имали 7-14 деца и повечето не са доживели менопаузата, която обикновено се е случвала на 37-39 години. По този начин се смята, че здрава жена има периоди на бременност и кърмене, а не менструация..

Съвременните жители на развитите страни имат съвсем различно отношение към появата на потомство. Много хора се женят около 30-годишна възраст; първата им и често единствена бременност се планира между 30 и 35 години. Все повече жени искат да имат дете, особено второ, след 40 години. Подобно отношение към епохата на създаване на семейство възникна под натиска на социално-икономически фактори: образованието стана по-скъпо и по-дълго, условията на живот се повишиха, потребностите на потребителите нараснаха, представите за семейството се промениха..

Можете да заченете дете без проблеми на възраст до 35 години

Съгласна ли е природата с променящите се приоритети? За съжаление, в училище не се преподават полезни знания за възпроизводството на човека, които могат да се използват на практика в бъдеще. Оказва се, че е по-лесно да се каже на учениците какво е полов акт, отколкото да се обясни естеството на настъпването на менструацията, формирането на менструалния цикъл, от какво зависи зачеването и бременността и кога (на каква възраст) е най-добре да имат деца.

Под репродуктивни имаме предвид възрастта, в която жената може да забременее, да роди и роди дете. Ако сега първата менструация настъпи по-рано (от 11-12 години), а менопаузата започва по-късно (52-54 години), тогава се оказва, че 40-43 години могат да се изразходват за появата на потомство. Това обаче е призрачна фигура, тъй като наличието на менструални цикли не означава възможност за раждане на деца..

Репродуктивната способност на човека включва съзряването на пълноценни зародишни клетки, включително генетично завършени, проходимост на маточните тръби при жените, висококачествен маточен ендометриум, липса на заболявания, които могат да доведат до сериозни усложнения на бременността.

В юношеството узряването на яйцеклетките се случва нередовно, тялото все още е в процес на растеж и развитие, въпреки че генният материал в хромозомите на зародишните клетки не се уврежда от много фактори на живота, както външни, така и вътрешни. Процентът на усложненията на бременността в тази възраст все още е висок.

Оптималният период за размножаване се счита за възраст между 20 и 30 години, когато има високо ниво на естествено зачеване и ниско ниво на естествени загуби на бременност, генетичният материал все още е в добра форма, а здравословното състояние на повечето жени е нормално. Най-ниски нива на майчини и фетални усложнения през този период.

След 30-годишна възраст скоростта на зачеване започва постепенно да намалява и скоростта на загуба на бременност започва да се увеличава. До 35-годишна възраст скоростта на промяна е ниска, така че много хора все още могат да заченат на тази възраст без проблеми. Но от 35 до 38-39 години половината от семейните двойки ще се обърнат за помощ към лекари, въпреки че повечето ще могат да забременеят без намесата на репродуктивните технологии.

След 38-39 години, когато започва последната вълна на ускорена смърт на останалите яйца, зачеването на децата се придружава от определени препятствия. В същото време генетичният материал на зародишните клетки е по-повреден, следователно броят на дефектните бременности нараства, рискът от зачеване на деца с вродени дефекти се увеличава..

След 40 години повечето жени се нуждаят от помощта на репродуктивната медицина. Усложненията на бременността се увеличават значително.

Продължителността на живота се увеличава. И репродуктивната възраст?

За съжаление много хора не обичат да осъзнават стареенето. Но от момента, в който сме родени, не ставаме по-млади - остаряваме всеки ден. Жените могат да използват грим и дори пластична хирургия, подобрявайки външните си характеристики, но никой никога няма да коригира "бръчките" на вътрешните органи, включително яйчниците. Вярно е, че има много шарлатани, участващи в „подмладяването на яйчниците“ с каквито и методи да искате. Невъзможно е да се подмладят яйчниците, но можете да похарчите много пари и дори да навредите на здравето си..

Тъй като яйчниците съдържат фоликули през целия живот на жената, има случаи (често казуистични, много редки), когато момичетата забременяват на 7-8 години, а жените в менопауза. Въпреки че в по-напреднала възраст броят на фоликулите намалява значително, понякога има пробивни овулации на останалите единични фоликули. Поради това са регистрирани няколко случая на спонтанно зачеване в менопаузата..

Виждате ли, природата не се интересува от това коя жена става по професия, каква кариера прави, колко къщи и коли купува, колко пари прави. Природата има свои собствени закони, на които се подчинява и човешкото тяло. Удължаването на живота не означава удължаване на репродуктивния капацитет.

Въпреки че условията на живот (околната среда), качеството на храненето и лекарствата са увеличили значително продължителността на живота на човек, почти се е удвоил през последните 150-200 години, физиологичната адаптация на организма към тези условия все още отнема векове и хилядолетия (това са еволюционни промени). Следователно хората могат да живеят до 80-90 години, но имат еднакви ограничения върху естественото размножаване на потомството..

Не отричам възможността през следващите 50-100 години периодът на естественото зачеване да бъде удължен с 1-2 години, тъй като възрастта на менопаузата се е увеличила. А напредъкът в медицината ще даде възможност за своевременно определяне на дефектна концепция и усложнения на бременността, както и диагностициране на генетични увреждания в ранните етапи на бременността..

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.