За съжаление у нас няма такова нещо като „сексуално възпитание“. Често момичетата със своите въпроси или проблеми се обръщат към търсачките за браузъри. Още по-рядко, ако момичето е преодоляло смущението си, тя отива при майка си. Тъжно е, че понякога по-старото поколение не може да даде точен отговор, тъй като самите те не знаят.

Що се отнася до защитата, 40% от момичетата разчитат само на партньор. И 70% правят секс по време на менструация без защита.

Ако някога сте се чудили „Възможно ли е да забременеете през периода си и какви са шансовете“, то тази статия е това, от което се нуждаете. Ще се опитаме да отговорим на всички въпроси. Нека направим резервация веднага, че за изясняване и допълване на информацията, посетете вашия гинеколог.

Какво е месечно?

Менструацията е „сигнал“ на женското тяло, че момичето е зряло и е готово да стане майка. Кръвта, която виждаме в процеса, е отхвърлянето на ендометриума, разположен по стените на матката. Всеки месец се подготвя за оплождане и се сгъстява в очакване на яйцеклетка (овулация).

Ако яйцеклетката не е оплодена от сперматозоидите, тя не се придържа към ендометриума и в резултат на това се отхвърля.

Признаци за настъпване на менструация:

 • увеличаване на бюста;
 • дърпащи болки в долната част на корема;
 • раздразнителност;
 • ПМС;
 • зацапване върху лен.

Този процес се случва ежемесечно почти през целия живот на жената. Менструацията започва при младо момиче на възраст 11-14 години, рядко на 8 или 16 години. Ако тя попада в тази „рядка“ категория, се изисква консултация със специалист..

Менопаузата настъпва около 50-годишна възраст. Това означава, че жената вече няма възможност да забременее, тъй като тялото й спира да произвежда яйцеклетки..

Период на менструация

Периодът на менструация е индивидуален. Лекарите вярват, че средно целият цикъл отнема 27-28 дни. От тях менструацията отнема от 3 до 8 дни. Така тялото ви ще се разпорежда. Но всъщност само 15% от жените се вписват в такъв цикъл, останалите имат смени, които също са норма..

През този период е нормално да чувствате лека слабост или умора, промени в настроението и промени във вкусовите предпочитания. Хормоните си вършат работата и това не може да не повлияе на тялото.

Посетете Вашия лекар веднага, ако чувствате:

 • силна болка в долната част на корема;
 • прекомерно неразположение;
 • виене на свят и гадене.

Месечен календар на цикъла

Момичетата, които мечтаят да забременеят, трябва да водят календар на месечния цикъл, така че е по-вероятно да влязат в периода на овулация.

Общо има 4 фази на месечния цикъл:

 1. Менструална фаза. Цялото отброяване започва с него. Първият ден от менструацията ви е първият ден от цикъла ви. Ако яйцеклетката не е оплодена, матката отхвърля ендометриума (меките тъкани по стените). Тъканите излизат от влагалището под формата на кръвни секрети и съсиреци.
 2. Фоликуларна фаза. Започва едновременно с менструацията и продължава около 13 дни. При жените започва да се произвежда хормон, който стимулира яйчниците да образуват фоликул. Докато яйцеклетката узрява, нейният фоликул подготвя тялото за бременност и произвежда хормон, който води до образуването на нов ендометриум. Фази на месечния цикъл
 3. Овулация. Обикновено се случва на 14-15-ия ден от цикъла (приблизително средата). По това време нова зряла яйцеклетка е готова за оплождане. Ако не бъде оплодено от сперма в рамките на 24 часа, тогава тя започва да се разпада.
 4. Лутеална фаза. Последната фаза след овулация и преди началото на нов цикъл (15–28 дни). Последният етап, когато започва отхвърлянето на ендометриума, но тялото произвежда хормони, за да предотврати това. Следователно жените също изпитват хормонални скокове, които водят до рязка промяна в настроението..

Възможно ли е да забременеете по време на менструация

Ще отговорим веднага - възможно е! Съвременният ритъм на живот, стрес, нездравословна диета - всичко това може да доведе до промяна в менструалния цикъл. Женското тяло е крехък механизъм. Яйцето може да не излезе на 15 ден, а на 21 или 25 ден, защото сте били много нервни. Или може да има „произволно“ яйцеклетка поради хормонални нарушения, чието освобождаване не може да се предвиди.

Много момичета вярват, че по време на менструация със сигурност е невъзможно да забременеете и изобщо не използват защита. По някаква причина всеки мисли само за своите яйцеклетки, забравяйки, че 50% от успеха на зачеването зависи от спермата.

Спермата може да живее във влагалището една седмица, докато чака своето яйце. Ако сношението е настъпило, например, на 4-ия ден от менструацията, тогава има вероятност следващия месец да разберете за бременността.

Причини и вероятност от бременност по време на менструация

Причините за зачеване по време на менструация могат да бъдат много. Не трябва да се отнасяте небрежно към бъдещето си и към бъдещето на децата. Освен това защитата никога не е излишна, особено при случаен партньор. Дори и да не е бременност, тогава има голям шанс да се заразите с полово предавани болести.

Причините, които възникват поради хормонални смущения, включват:

 • Нередовен интимен живот.
 • Наследствено предразположение.
 • Остър хормонален скок.

Всичко това води до развитието на няколко яйца, излизането на едно от тях е невъзможно да се предвиди..

Други причини за бременност включват:

 • Нарушение на приема на орални контрацептиви.
 • Жизненост на спермата.
 • Болести на шийката на матката.
 • Нередовен цикъл.

Ако искате да предотвратите всякакви шансове за забременяване, имате две възможности:

 1. липса на секс;
 2. използвайте добри контрацептиви.

Не се дава друго. Няма безопасни дни.

Безопасност на полов акт по време на менструация

По време на менструацията трябва да спазвате същите предпазни мерки, както в нормалните дни. И хигиената трябва да бъде подобрена. Менструацията не е талисман срещу болести. Напротив, при менструация шансът за получаване и отстраняване на инфекция е по-голям..

Ако решите да проведете подобен „експеримент“ с нов партньор, без да се предпазите, тогава поне ще си спечелите млечница. В наши дни се повишава киселинността на околната среда, което е от полза за гъбичките..

Инфекции

Вече знаем, че сексът по време на менструацията ви с непроверен партньор не е безопасен. Има редица инфекции, през които е лесно да се премине и се чувстват чудесно. Те включват:

 • СПИН и ХИВ.
 • Кандидоза.
 • Хламидия.
 • Херпес.
 • Папиломен вирус.

Тези заболявания са по-чести от други, тъй като техните носители може дори да не подозират за тяхното присъствие. Затова винаги бъдете внимателни към тялото си. Защити себе си.

Няма „безопасни” дни за секс. Ако сте уверени в партньора си и искате дете, тогава не отлагайте зачеването за определени дни. Вашите цикли може да се изместят и вие ще чакате дълго време..

Ако не сте уверени в партньора си или не искате деца, тогава използвайте защита! В 70% от случаите единият от партньорите заразява другия, тъй като не знае за своите заболявания. Винаги бъдете нащрек. Прочетете повече литература за тялото си, не вярвайте в често срещаните митове и бъдете здрави!

Забременяване по време на менструация: мит или истина?

Младите хора често се чудят дали е възможно да забременеят през периода си. Това се дължи на широко разпространеното мнение за невъзможността за зачеване през този период поради настъпването на „най-безопасните дни”. Съществуват обаче редица фактори, които поставят този факт под въпрос. По-долу ще разгледаме подробно дали е възможно да забременеете по време на менструация или веднага след тях..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/01/2.2-1.jpg "alt =" възможно ли е да забременеете по време на менструация " width = "660" height = "488" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/01/2.2-1.jpg 660w, https: // dazachatie. ru / wp-content / uploads / 2018/01 / 2.2-1-300x222.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Какво представлява женският менструален цикъл?

При здрава жена в репродуктивна възраст менструацията настъпва веднъж месечно, характеризираща се с кървави отделяния от матката в продължение на 2-7 дни. Периодът от последния период до следващия се нарича менструален цикъл, който обикновено продължава от 21 до 35 дни. Всички процеси от този период са разделени на няколко фази:

 • фоликуларен;
 • овулаторен;
 • лутеален.

Фоликуларна фаза

През цялото време нивото на FSH нараства заедно с узряващия фоликул, вътре в който се намира яйцеклетката. В допълнение към този процес се случва и друг - от маточната кухина, заедно с кървави отделяния, мъртвият ендометриум излиза от маточната кухина. До края на фоликуларната фаза започва процесът на изграждане на нов ендометриум. По този начин матката се подготвя за приемането на оплодена яйцеклетка в бъдеще. В края на тези процеси наближава овулацията..

Овулация

Овулаторната фаза се характеризира с освобождаването на зряла яйцеклетка от фоликула. Продължителността на периода е около 48 часа, въпреки че гинеколозите често твърдят, че процесът продължава 2-5 дни. Яйцеклетката, след като е достигнала максималния си размер, напуска фоликула поради разкъсването си и се премества в лумена на фалопиевата тръба. Вътре във фалопиевите тръби има власинки, които „помагат“ на яйцето да се придвижи към матката.

Тогава са възможни два варианта: или настъпва оплождане, или яйцеклетката навлиза в матката и се разтваря в нейната лигавица.

Лутеална фаза

Този етап започва веднага след овулацията и продължава до момента на ново изписване, продължава средно две седмици. В зависимост от резултата от овулаторната фаза, след лутеалната се развива бременност или започват нови периоди. В същото време фоликулът, от който е излязло яйцето, се превръща в жълтото тяло - уникална временна жлеза, която произвежда прогестерон, подготвя матката за потенциална бременност и е отговорна за нейното запазване.

Ако оплождането не е настъпило, жълтото тяло регресира, което се характеризира с рязък спад в нивото на прогестерон, след което започва нов менструален цикъл.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/01/ovulation.jpg "alt =" менструален цикъл "width =" 660 "височина = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/01/ovulation.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/ 2018/01 / овулация-300x200.jpg 300w "размери =" (максимална ширина: 660px) 100vw, 660px "/>

Възможно ли е да забременеете по време на менструация?

През първия и последния ден от цикъла вероятността за успешно оплождане на яйцето е минимална..

Има така наречения безопасен период, който се изчислява индивидуално, в зависимост от женския цикъл. За тази цел през цялата година е необходимо да се отбелязват "червените" дни, за да се определи по-точно вашият цикъл. Обикновено това са първите 2-3 дни от менструацията и 2-3 дни преди началото на отделянето.

Въпреки наличието на "безопасни" дни и неблагоприятна среда за сперматозоидите, шансовете за зачеване все още са налице и, в зависимост от ситуацията, някои от тях са страхотни. Има следните причини за настъпване на бременност по време на менструация:

 1. Кратък менструален цикъл, например, 21 дни - тогава овулацията е възможна 7-8 дни след началото на отделянето.
 2. Нередовен цикъл, което затруднява прогнозирането кога ще настъпи овулацията.
 3. Съзряването на две яйцеклетки в един цикъл, което е рядко, но се случва поради тежки шокове, хормонални скокове, нередовен полов акт или се предава по наследство.
 4. По-дълъг жизнен цикъл на спермата в сравнение с яйцеклетката. Такъв период може да бъде до 7 дни, поради което при нередовни периоди или кратък цикъл може да „изчака“ яйцето.
 5. Нарушаване на правилата за приемане на контрацептиви. Спиране на приема преди менструация, в резултат на незащитен секс, понякога бременност.
 6. Изключително малко кървене по време на месечен цикъл. Лекото отделяне може да бъде объркано с менструация, но те често съвпадат с периода на овулация. Това се случва по различни причини: вътрешна травма, стрес и др..
 7. Хормонален дисбаланс, провокиращ преструктуриране в женското тяло.

Косвени причини за бременност по време на менструация

Някои ситуации в живота на момичето провокират вътрешни неуспехи в тялото. В резултат на това настъпват промени в обичайния цикъл или яйчниците и хипофизната жлеза започват да работят усилено, което допринася за нарушаването на хормоналния фон. В резултат на такива промени се увеличава вероятността от неочаквана бременност след незащитен секс по време на "критичните" дни..

 • емоционално претоварване, силен стрес, неврози;
 • хормонална терапия, билколечение, прием на някои лекарства, като антибиотици;
 • претърпял настинка;
 • гинекологични патологии;
 • рязка промяна в климата и часовите зони;
 • прекомерна физическа активност;
 • заседнал начин на живот;
 • страст към диетите;
 • неправилно използване на контрацептивни методи - липса на контрол при наличие на вътрематочно устройство.

Трябва ли да правите любов по време на менструацията си??

Някои момичета изпитват силно сексуално желание през периода си, така че не отлагат интимността, докато не свършат. Случва се мъжете да настояват за полов акт, като искат да получат възможността да не се предпазват и да не се "сдържат", убеждавайки, че няма риск от забременяване. Лекарите обаче не препоръчват да се прави това. Основната причина е, че шийката на матката се отваря леко, което улеснява проникването на бактериите и увеличава риска от инфекция. Освен това, както вече разбрахме, през периода на менструация бременността все още настъпва.

Колко дни след менструация можете да забременеете?

За да разберете най-благоприятните дни за зачеване, трябва да знаете продължителността на цикъла си. Нека дадем пример: ако го имате в продължение на 28 дни, тогава овулацията най-вероятно ще настъпи две седмици преди началото на следващата менструация, тоест на 14-ия ден. След първия ден на зацапване пребройте тези дни, маркирайте ги, както и три дни преди и след. Именно този период ще се счита за най-благоприятен за оплождането на яйцето..gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/01/kalendar.jpg "alt =" възможно ли е да забременея през менструацията "width = "660" височина = "349" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/01/kalendar.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp- content / uploads / 2018/01 / kalendar-300x159.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Важно е да се отбележи, че тези числа са относителни, дори при редовен менструален цикъл, дните, в които можете да забременеете след менструация, зависят от различни фактори: трудно е да се предвиди периодът на "жизненост" на сперматозоидите, вариращ от 2, а понякога и до 7 дни, или втората узряла яйцеклетка за един месец.

Мнозина неведнъж са се чудили дали е възможно да забременеете по време на менструация. Често сексуалните партньори, особено в млада възраст, са уверени, че няма вероятност да заченат дете през този период, така че те използват „кървавите дни“ като извинение да не използват защита. Въпреки това, вероятността от бременност поради интимност по време на кървави отделяния е налице, въпреки че е минимална.

В някои ситуации шансовете за оплождане са големи поради различни причини: кратък или нередовен менструален цикъл, хормонални нарушения, узряването на две яйцеклетки на месец, стрес, рязка промяна в климата и други. По време на кратък цикъл и продължителна менструация шансовете за забременяване са най-големи, тъй като яйцеклетката започва да узрява по време на изписването. Тъй като сперматозоидите имат по-дълъг жизнен цикъл, има всички шансове за успешно оплождане..

Също така е важно да знаете, че полов акт по време на менструация води не само до нежелана бременност, но също така увеличава риска от заразяване с инфекции. Причината за това е леко отворената шийка на матката, което дава възможност за лесно проникване на бактерии. Благоприятната среда за размножаване на бактерии в наши дни е опасна дори за мъжете..

Възможно ли е да забременеете по време на менструация

Календарният метод на контрацепция, основан на изчисляването на фертилни или така наречените опасни дни за бременност, има ниска ефективност. Индексът на Пърл (броят на бременните жени от 100, които са използвали този метод) варира от 9 до 40. Бременността обаче е възможна не само в благоприятни за зачеването дни, но и в „безопасни“ дни, включително менструалния.

Фази на менструалния цикъл

Нормалният менструален цикъл продължава 21-35 дни; за повечето жени това е 28 дни. Първият ден от цикъла е първият ден на менструацията, от който се разграничават три фази на цикъла:

 • Фоликуларен. Продължителността на първата фаза е индивидуална и е 7-22 дни (средно 14 дни). По време на тази фаза фоликулостимулиращият хормон (FSH) започва да се произвежда в хипофизната жлеза, което стартира процеса на фоликулогенеза - узряването на фоликулите в яйчника. По време на един цикъл започват да узряват едновременно 10-15 фоликула, които произвеждат естрогени, необходими за пролиферацията на ендометриума (растеж на стромата и жлезите) и края на узряването на основния фоликул, в който се образува пълноценна зряла яйцеклетка. Веднага след завършване на узряването на яйцеклетката, синтезът на FSH спира, в резултат на което фоликулът се пука и яйцеклетката излиза на повърхността на яйчника.
 • Овулаторен. Продължителността на овулаторната фаза е 24-36 часа. Характеризира се с „освобождаването“ на яйцето от фоликула и пускането му в коремната кухина, след което проникване във фалопиевата тръба. Това се случва под въздействието на лутеинизиращия хормон (LH), който започва да се произвежда в хипофизната жлеза. Жизнеспособността на зряла яйцеклетка е 24, максимум 48 часа. Овулационната фаза е най-благоприятна за оплождането.
 • Лутеална фаза. Продължава 14 дни. Жълтото тяло, образувано на мястото на спукания фоликул, започва да синтезира прогестерон, хипофизната жлеза продължава да произвежда LH. Под въздействието на тези хормони лигавицата на матката се разхлабва и се подготвя за имплантиране на оплодено яйце. При липса на зачеване производството на LH намалява, жълтото тяло претърпява инволюция, която завършва с отхвърляне на функционалния слой на ендометриума (десквамация) и е придружена от кървене от гениталния тракт (менструация).

Вероятността за бременност в "критични" дни

Въпреки физиологичните процеси, протичащи в ендометриума и яйчниците по време на един цикъл, вероятността за овулация и последващо оплождане на яйцеклетката остава всеки ден. Единствената разлика е, че в някои дни шансовете за забременяване са най-големи, докато в други, включително по време на менструация, те са ниски. Трябва да се отбележи, че жизнеспособността на сперматозоидите продължава 5-7 дни, а при незащитен полов акт, който се случва по време на менструалния период, мъжките зародишни клетки могат да останат в гениталния тракт в очакване на узряването на следващото яйце.

Има три вида овулация:

 • Рано (преждевременно). Разкъсването на основния фоликул и узряването на яйцеклетката настъпва преди 12-ия ден от цикъла.
 • Навреме. Овулацията настъпва в средата на цикъла, плюс или минус 2 дни (при жени с 28-дневен цикъл, овулацията настъпва на 12-16 ден).
 • Късно (със закъснение). Освобождаването на зряла яйцеклетка от фоликула се случва по-късно от 12-13 дни преди началото на следващата менструация. При жени с цикъл от 28 дни овулацията се счита за късна, ако настъпи на 17-ия ден и по-късно..

Минималният, почти нулев шанс за бременност се наблюдава през първите 1-2 дни от менструалното кървене. Първо, интензивността на кръвната секреция от матката не позволява на мъжките репродуктивни клетки да оцелеят в гениталния тракт, и второ, киселинната вагинална среда, която се образува под въздействието на естрогени, е вредна за сперматозоидите. Бременността не е изключена с късна овулация, когато оплождането се е случило няколко дни преди началото на менструацията, така че много жени вярват, че зачеването е настъпило в първите дни на менструацията.

Шансовете за бременност се увеличават значително в последните дни на менструалния поток. Кървавото отделяне става размазващо и маточната лигавица започва постепенно да се възстановява (расте). В този случай зачеването се дължи на ранна овулация, което е характерно за хормоналните нарушения..

Фактори, допринасящи за бременността по време на менструация

Въпреки много ниската вероятност за зачеване по време на менструалния период, шансовете за бременност остават, което се улеснява от редица фактори:

 • Нередовен цикъл. Удължаването или скъсяването на цикъла се дължи на непостоянството на хормоналния фон, което причинява преждевременна или забавена овулация и увеличава риска от бременност в „критични“ дни.
 • Жизнеспособност на сперматозоидите. При физически здрав мъж мъжките полови клетки имат отлична подвижност и жизнеспособност, която достига 7 дни. Незащитеният полов акт по време на менструация, особено когато кървенето приключва, увеличава риска от нежелана бременност няколко пъти.
 • Нарушение на ритъма на овулация (забавено преждевременно). Ранното или късното узряване на яйцеклетката причинява хормонални нарушения, които се наблюдават след медицински аборт или спонтанен аборт, раждане, по време на пременопаузата, с промяна в климата, нервно и физическо претоварване, след остри инфекциозни заболявания.
 • Спонтанна овулация. Характеризира се с узряването на две яйцеклетки в един менструален цикъл. Едно яйце узрява навреме, а няколко дни по-късно друго. Това явление се наблюдава при редки полови контакти, ярък оргазъм, след премахването на КОК, по време на релаксационния период (ваканция, отказ от твърда диета, липса на физически и емоционален стрес).
 • Нарушение на приема на COC. Ранното прекратяване на употребата на орални контрацептиви (няколко дни преди очаквания период) допринася за настъпването на забавена овулация и в резултат на това бременност с незащитен полов акт преди началото на менструацията.

Обобщаване

Наличието на менструално кървене не дава 100% гаранция за защита срещу нежелана бременност, особено при жени с нередовен цикъл, гинекологични и ендокринни проблеми, по време на хормонални промени в организма (след раждането, пременопауза, пубертета). Половият акт по време на менструация трябва да бъде защитен от бариерни контрацептиви, които не само ще предотвратят бременността, но и ще предпазят матката с отворена повърхност на раната от инфекциозни агенти.

Видео: AsyaSay ♀ Възможно ли е да забременеете по време на менструация

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Мога ли да забременея по време на менструация

Секс по време на менструация. За какво?

Мнозина, както мъже, така и жени, се интересуват от въпроса дали е възможно да правят секс по време на менструация. Обмислете този въпрос не от гледна точка на предразсъдъците, а с вероятността да забременеете по време на менструация..

Има широко разпространена версия, че понякога жената изпитва овулация със специално сексуално желание. Проучванията през последните години обаче показват, че нуждата от интимност на жената е по-остра, когато започва нейният период. Това лесно се обяснява с факта, че през този период има прилив на кръв към гениталиите. Това увеличава чувствителността на влагалището и в резултат на това може да доведе до усещане за мощен оргазъм..

Не трябва обаче да се забравя, че по време на критични дни луменът на шийката на матката се разширява. Поради отхвърлянето на ендометриума той остава без защитна слуз и става уязвим.

Също така, менструалната кръв е много благоприятна среда за развитието на различни възходящи инфекции. Тоест рискът от развитие на възпалително заболяване на таза се увеличава. Те са опасни, тъй като при усложнения могат да доведат до безплодие..

Разбира се, ако сте 100% сигурни в партньора си, тогава опасността да вземете нещо за вас може да не е от значение.

Във всеки случай вие избирате. И ако се съмнявате, по-добре е да се консултирате с лекар или да се въздържате по време на активно кървене..

Възможно ли е да забременеете по време на менструация?

Отдаването на плътски удоволствия през критичните дни създава въображаемо спокойствие, че е невъзможно да забременеете. Но далеч от това.

Помислете за възможностите, когато има вероятност от бременност:

Най-честата причина са менструалните нарушения. Всички знаят, че е лесно да забременеете по време на освобождаването на яйцето. Това се случва всъщност в средата на цикъла при здрава жена. Ако цикълът е нарушен, рискът се увеличава. Може да има два случая: яйцеклетката е излязла по-рано или по-късно от датата на овулация. В случая, когато яйцеклетката излезе по-рано, това може да се случи почти веднага след менструация, по време на цитонамазката. И ако излезе по-късно, тогава това може да се случи почти заедно с менструацията. Тоест бременността може да настъпи по време на менструация. Също така трябва да се помни, че при здрав мъж достига жизнеспособността на сперматозоидите в здравословна среда. 7 дни! Ето защо менструацията не може да бъде гаранция, че няма да настъпи раждането на нов живот..

Спонтанната овулация е узряването на не една, а две яйцеклетки с интервал от три дни. Като правило се среща при млади момичета на фона на силен оргазъм. Причините могат да бъдат и други хормонални скокове. Това може да бъде промяна в климатичната зона, стресови ситуации, липса на редовни сексуални отношения, индивидуални характеристики. Към днешна дата темата за спонтанната овулация е малко проучена. Изложени са само версиите, че ако настъпи, тогава е възможна бременност по време на менструация..

Неподходящото използване на контрацептиви може да доведе до факта, че зачеването се случва дори по време на менструация. Оралните контрацептиви се считат за надежден метод за контрацепция. Това вероятно е причината много дами да пренебрегват елементарните правила, записани в инструкциите на лекарството. Към днешна дата контрацептивните лекарства, представени на пазара на фармацевтичната индустрия, са доста надеждни, при условие че инструкциите се спазват безспорно. Ако пропуснете да вземете хапче (ако сте забравили да пиете, повръщате след прием и т.н.), функциите на яйчниците се възстановяват. В този случай бременността може да настъпи по време на кървави изхвърляния..
Специална рискова група са жените, които имат кратък менструален цикъл (до 23 дни) и дълги периоди (до седмица). Тогава овулацията може да настъпи в последните дни на менструацията. И ако сексът се случи на този ден, тогава бременността настъпва с много голяма вероятност..

Може ли да настъпи зачеване по време на тежки периоди?

В първите дни на обилна менструация, при редовен цикъл, е почти невъзможно да забременеете.

Първо, това се дължи на факта, че в този момент се произвеждат определени полови хормони. Те насърчават отхвърлянето на ендометриума.

На второ място, чисто механично е практически невъзможно сперматозоидите да проникнат в яйцеклетката поради изобилието от секрети.

Трето, дори в случай на зачеване, яйцеклетката най-вероятно няма да може да се прикрепи, тъй като обновеният ендометриум е гладък.

Бременна съм и менструацията ми започна

В идеалния случай, когато настъпи бременност, вашите периоди спират. Но женското тяло е фина материя, която не винаги работи правилно. Може да започнат така наречените „фалшиви периоди“ - зацапване.

Това се наблюдава в следните случаи:

 • Ембрионът се придържа към стените на матката, а съдовете на матката имат повишена крехкост. Появява се отделяне, подобно на менструалния поток. Часът съвпада с очакваното месечно.
 • Тялото не се е реорганизирало да носи плода, хормоналният фон не е регулиран. Настъпва отделяне на яйцеклетката и се появява кърваво отделяне.
 • Прекомерната физическа активност, емоционалният дистрес могат да причинят повишен тонус на матката и разкъсване на съдовете на стените на матката, проявяващо се с кървави отделяния.
 • Спонтанният спонтанен аборт в началото може да се прояви като период и показва, че е имало отделяне на околоплодната яйцеклетка.

Помня! Ако ситуация, която не разбирате, ТРЯБВА да се свържете с гинеколог!

Погрешно ли е схващането, че зачеването е настъпило по време на менструация?

Както казахме, зачеването по време на обилно изхвърляне е практически невъзможно. При жената могат да възникнат заблуди, ако последният полов акт е бил по време на нейния период и тя вече не е влизала във връзка с партньор.

Зачеване по-рано

Но в действителност тя забременя по-рано и изписването се появи поради различни причини (те са описани по-горе като фалшиви периоди). Бременността оцеля и се развива по-нататък, както обикновено. В този случай момичето е сигурно, че е забременяло през критичните дни..

Зачеване по-късно

Това може да се случи, когато овулацията настъпи 4-7 дни след началото на цикъла (началото на освобождаването). Тоест, полов акт е бил по време на менструация, сперматозоидите по чудо са изчакали овулацията и са оплодили яйцеклетката.

Зачеване през

Понякога това вече е изключение, можете да „влетите“, когато овулацията се е случила много по-късно от очакваното и сексът е бил по време на менструация. В този случай сперматозоидите са попаднали в гениталния тракт по време на менструация. Сперматозоидите полагат големи усилия, за да постигнат целта си. И яйцето още не е излязло. Тоест, по време на менструация спермата и яйцеклетката все още се срещат и се извършва оплождане. Но дори и след свързването им заедно, яйцето трябва да се закрепи и да не излиза с менструална кръв, а това е практически невъзможно да се направи.

Но отново, за тези опции всички звезди трябваше да се сближат. Тези случаи са толкова редки, че с голяма вероятност вие няма да бъдете включени в техните редици..

Видео: мнение на лекаря

Екатерина Макарова - венеролог, гинеколог, сексолог

Дмитрий Лубнин - акушер гинеколог, кандидат на медицинските науки

Във всеки случай, ако имате съмнения относно здравето на жените си, консултацията със специалист няма да е излишна!

Секс по време на менструация: възможно ли е да забременеете?

Автор - Лена Циганок

Копирайтър-журналист с повече от 4 години опит. Правя само това, което мога да направя компетентно и ефективно.

 • 5059
 • 24 15 минути.

Повечето жени третират менструалния период като естествен контрацептив и живеят с пълна увереност, че интимността по време на менструация е напълно безопасна. Следователно, те дори не могат да предположат, че по време на жените е възможно, както се казва, да „влетите“. Има обаче категория жени, които се интересуват от гинеколога си и възможно ли е да забременеете по време на менструация?

Менструален цикъл и фаза i

Основната стъпка, за да разберете дали бременността е възможна с менструация е да разберете менструалния цикъл на жената, който е... сложен. Повечето женски цикли продължават около 28 дни, но това не винаги е така и ситуацията може да се променя от месец на месец.

Менструалният цикъл може да бъде разделен на четири ключови фази. Дните на всяка фаза се базират на средната жена.

 • Менструална фаза

Менструалната фаза започва на първия ден от периода на жената и продължава около 5 дни, докато кървенето отшуми. По време на тази фаза лигавицата на матката е облицована и менструалната течност (кръв) излиза през влагалището - това е, което се нарича "менструален цикъл".

Почти всички жени под определена възраст изпитват тези симптоми всеки месец. Има различни видове женски периоди, от тежки до болезнени и нередовни - никоя жена няма да има точно същия период.

 • Фоликуларна или пролиферативна фаза

Фоликуларната фаза също започва в първия ден на менструацията и продължава до половината от цикъла (1-13 дни). По време на тази фаза хипоталамусът стимулира хипофизната жлеза да отделя хормон, наречен фоликулостимулиращ хормон (FSH).

Това причинява узряването на един от фоликулите в един от яйчниците, който съдържа яйцеклетката. Тъй като този фоликул узрява в тялото на жената, нивото на естроген се увеличава, което от своя страна позволява развитието на маточната лигавица. През този период тялото се подготвя за оплождане на яйцеклетката..

На 14-ия ден от цикъла овулацията настъпва по време на повишени нива на естроген. Хипофизната жлеза произвежда отделяне на лутеинизиращ хормон (LH). Този хормон кара яйчника да освободи узряло яйце, което отива в най-близката фалопиева тръба..

 • Лутеална или секреторна фаза

Лутеалната фаза на менструалния цикъл започва веднага след овулацията и продължава до самия край (15-28 дни). През това време яйцеклетката се освобождава към матката и има около 24 часа за оплождане на спермата. Сперматозоидите могат да оцелеят по-дълго от яйцеклетката, така че след като са влезли в матката около 5 дни по-рано, сперматозоидите все още могат да оплождат яйцеклетката.

По време на тази фаза нивата на прогестерон също се повишават, за да подготвят матката, докато очакват оплождане и имплантиране на яйцеклетка. Ако обаче яйцеклетката не бъде оплодена, яйцеклетката се разпада и нивата на естроген и прогестерон започват да намаляват бързо. Падането на тези хормони кара гладката лигавица на матката да се свива и менструалната фаза започва отново.

Прозорец за плодородна жена 2

Дали е възможно да забременеете по време на менструация зависи от това кога настъпва овулация в менструалния цикъл на жената. Денят на овулация се променя от цикъл на цикъл, особено ако периодите Ви са нередовни. Жената може да забременее от физическа близост по време на своя период, ако започне овулация в началото на цикъла си или ако целият й менструален цикъл продължи много повече от около пет дни.

За повечето жени бременността по време на менструация е малко вероятна, но е възможна. Отговорът се крие в това колко дълго пада „плодородният прозорец“ на жената..

По време на овулацията настъпва освобождаването на яйцеклетката, но и тук има фертилни дни или както го наричат ​​„плодороден прозорец“. Тези дни се считат за период 6 дни преди овулацията или на втория ден след.

Докато мъжът е плодороден всеки ден, периодът на плодороден прозорец на жената продължава само 6 дни през целия цикъл. Защо само 6 дни? Дължината на плодородния прозорец се определя от продължителността на живота на яйцеклетката плюс продължителността на живота на спермата.

Спермата може да се съхранява до пет дни във фалопиевите тръби при благоприятни условия. След като яйцеклетката бъде освободена, тя трябва да бъде оплодена със сперма в рамките на 12-24 часа, в противен случай тя ще се разпадне. Когато съберете продължителността на живота на сперматозоидите и продължителността на живота на яйцеклетката, получавате плодороден прозорец от шест дни на цикъл, от петте дни преди овулацията до деня на овулацията..

Всичко, което трябва да знаете за това дали е възможно да правите секс по време на менструация и как да го направите правилно и безопасно, прочетете в следващата статия..

Бременност по време на менструация 3

Трябва да се помни, че всички плодородни дни не винаги са еднакви. Също така трябва да вземете предвид продължителността на целия менструален цикъл, който от своя страна е разделен на кратък, стандартен и дълъг. Кратък може да бъде 20 дни или по-малко, а дълъг се счита за 33 дни или повече. Продължителността на стандарта варира от 22 до 30 дни. По този начин средната стойност на нормалния цикъл представлява 26-28 дни..

От учебниците по биология е известно, че овулацията настъпва на 14-ия ден, тоест 14 дни след първия ден на менструацията. Следователно плодородният прозорец - дните, в които сексът може да доведе до бременност - продължава от 9 до 14 ден. При този сценарий жената не може да забременее по време на менструация, ако нейният менструален цикъл е нормален..

Ако вземем предвид средната продължителност на менструалния цикъл, тогава яйцеклетката, според анатомичните закони, продължава по своя път от 6 до 20 дни. Но ако цикълът се отклонява от нормата, тогава този период или се увеличава, или намалява.

Дните, близки до овулацията, са по-склонни да забременеят, отколкото дните преди овулацията. Правенето на секс в деня преди овулацията, в най-добрия случай с вероятност от около 30% може да доведе до бременност. Ако се отдадете на физическа близост 6 дни преди овулацията, тогава шансовете за забременяване намаляват до 5%.

Но женското тяло не е машина. Повечето жени не овулират на 14 ден. Всъщност само 40% от жените изпитват цикли, когато плодородният прозорец пада изцяло в дните, определени от клиничните насоки. Колкото по-рано настъпи овулацията, толкова по-рано се наблюдава плодородният прозорец, който може да падне по време на самата менструация..

Като цяло, ако цикълът е 23 дни, тогава овулацията вероятно настъпва на 9-ия ден, а ако цикълът е 33 дни, тогава жената ще овулира на 19-ия ден. Овулацията продължава 12 до 48 часа, но тъй като сперматозоидите могат да оцелеят в тялото за около пет дни, жената остава плодородна до седем дни или повече, което е доста широк плодороден прозорец.

Ако интимността е настъпила през последните няколко дни на менструацията, сперматозоидите могат да съществуват в тялото на жената до 5-6 дни. Началото на ранната овулация, може би три или четири дни след менструацията, ще доведе до факта, че сперматозоидите оплождат дългоочакваната яйцеклетка и това ще доведе до бременност.

Но дори да приемем, че жената знае точното време на овулация и началото на менструацията, логично е, че зачеването по време на менструалните дни е изключено. Въпреки това се случват случаи, когато жената забременее в тези най-коварни дни, което също е напълно разбираемо, ако вземем предвид непредсказуемия характер на тези дни, стабилността и жизнеспособността на спермата, а понякога и необяснимото поведение на яйцето.

Основните фактори, влияещи върху възможна бременност по време на менструация 4

 • Съществува значителна разлика в продължителността на женския цикъл. Цикълът от 19-22 дни се счита за кратък, а най-благоприятните дни за зачеване падат в началото на менструацията ви.
 • Жизненост на спермата. Тези невероятни клетъчни организми имат повишена активност, а особено издръжливите и силни имат способността да оцеляват няколко дни, а понякога и една седмица. Зачеването може да се случи, дори ако поне една сперматозоидна клетка от един милион оцелее до овулацията.
 • Неправилна работа на репродуктивната система на жената, при която честотата на овулация е нарушена. Подобно явление се случва след аборти, спонтанни аборти, раждане, цезарово сечение, по време на периода на смяна на паузата. Колкото по-възрастна е жената, толкова повече се увеличава процентът на нарушения на ритъма на овулация, но е по-добре да не се използва и да се надяваме на такива промени в тялото като контрацептив.
 • Спонтанна овулация. Подобно явление е представено от узряването на две яйца в един цикъл. Това не се случва често, но нито една жена не е имунизирана от това. Овулацията от спонтанен характер е възможна със силен оргазъм, значителни хормонални, но краткосрочни нарушения, наследственост могат да повлияят, както и липсата на редовен сексуален живот.
 • Неправилна употреба на орални контрацептиви. В случая, когато жената спре да приема противозачатъчни хапчета точно преди менструацията, рискът от забременяване по време на менструация се увеличава значително. Оралните контрацептиви трябва да се приемат според инструкциите - не трябва да се надявате на менструацията си, няма да има отстъпки!

Възможно ли е да се зачене дете за периода на първия или втория ден на менструацията 5

Физиологията на жената играе важна роля за функционирането на нейната репродуктивна система. Това включва продължителността на менструалния цикъл и колко често се появява. Според гинеколозите първите два дни след началото на менструацията се считат за най-безопасните, ако е извършен незащитен секс.

През този период рискът от забременяване е 1-3%. Факт е, че през първите два дни има постепенно обновяване на тялото. И както знаете, за зачеването е необходимо производството на определени хормони, плодът също трябва да се закрепи върху стената на матката, което също изисква редица ензими и съединения от тялото.

Но в самото начало на менструацията има значителен недостиг на тези елементи и следователно бременността не може да настъпи. Но ако се е случило оплождане, шансовете за запазване на бременността са много малки..

През този период тялото няма време да произведе достатъчно количество хормон прогестерон, който е отговорен за надеждното закрепване на ембриона към стените на матката и успешното развитие на бременността. Ако хормонът не е достатъчен, тогава матката започва да отхвърля плода, което води до спонтанен спонтанен аборт.

Ако полов акт е настъпил на втория ден от менструацията, бременността може да не настъпи и поради факта, че входът в маточната кухина е затворен за сперматозоидите или поради интензивното отделяне на ендометриума.

Въпреки това, въпреки факта, че бременността на втория ден от менструацията по горепосочените причини е сведена до минимум, тя все още остава напълно възможна.

Възможно ли е да се свърши по време на менструация? За това и не само, прочетете в нашата статия по-дълго от връзката.

Как можете да предотвратите бременност 6

За да се избегне нежелана бременност, се препоръчва винаги да се използва противозачатъчна защита, било то контрацептиви или презервативи, или дори спирала. Не трябва да разчитате на други превантивни методи, като напръскване или прекъснат полов акт, за толкова важен проблем, тъй като те не работят. За жените с цикъл, който живее самостоятелно, календарният метод за броене на дни също е ненадежден..

Сперматозоидите след еякулация се издигат много бързо - могат да стигнат до шийката на матката и да влязат вътре само за 20 минути, следователно е глупаво да се надявате на душ и всякакви измивания, тъй като те няма да ви спасят от бременност. Що се отнася до прекъснатия полов акт, мъжът, когато е много възбуден, отделя бистра течност, един вид смазка (пред-еякулат). Тази течност е необходима за безпроблемното въвеждане на пениса в женската вагина (природата се е погрижила).

Самият лубрикант не е сперма и не съдържа неговите компоненти, но малко количество сперма все още може да попадне в него след предишната еякулация. И тъй като спермата наистина е концентриран материал, една или две капки от нея са достатъчни, за да обогатят смазката със сперма. Така че дори мъжът да прекъсне полов акт и да не свърши жена, лубрикантът може да поеме функцията на спермата.

Ето защо ще ви бъде интересно да изучите материала по темата дали е възможно да забременеете от изписване на мъж, по-нататък на връзката.

AsyaSay ♀ Възможно ли е да забременеете по време на менструация

Вероятността да забременеете през периода си

Календарът на менструацията най-често се разглежда от жени, които или се страхуват от нежелана бременност, или се опитват да заченат дете. И тези, и други се интересуват дали е възможно да забременеете по време на менструация и доколко е реалистично.

Тези, които използват контрацепция, се опитват да изберат най-безопасните дни за секс. Те вярват, че началото на цикъла е най-подходящото време за незащитен секс..

Тези, които планират бременност, искат да увеличат максимално шансовете си. Те се интересуват дали е препоръчително да имате сексуален живот в края на менструацията и доколко това може да увеличи вероятността от зачеване на дете..

Има и такива жени, които поради небрежност са правили секс без презерватив в края на периода си. Те се страхуват, че може да „влетят“. Затова те търсят информация за вероятността от бременност по време на менструация..

Полов акт по време на менструация

Повечето хора се опитват да избягват интимен контакт през периода си. Това се дължи на няколко причини:

 • поради кървене двойката не може да се наслади напълно на интимността;
 • спално бельо и дрехи се замърсяват;
 • рискът от инфекция се увеличава, тъй като патогенни микроорганизми могат да проникнат в матката.

Но някои жени правят секс през този период. Те се притесняват дали е възможно да забременеете, ако полов акт е бил незащитен. Ще се опитаме да изясним този въпрос..

Нормален менструален цикъл

Менструалният цикъл има 3 фази:

Фоликуларна фаза

Започва от първия ден на менструалния цикъл. Тоест от деня, когато се появи менструално кървене. Тогава доминантният фоликул в яйчника започва да узрява. До средата на цикъла в него ще се появи зряло яйце. Първоначално има няколко фоликула. Но само един ще достигне достатъчна степен на зрялост. Останалото ще бъде обърнато. Тоест те ще намалят по размер и ще изчезнат..

Именно във фоликуларната фаза настъпва менструация. Те обикновено продължават от 2 до 8 дни. Тоест, дори ако менструацията трае до 8 дни, тя пак се счита за нормална, а не за симптом на някакво заболяване..

Фоликуларната фаза може да има различна продължителност при различните жени. Освен това варира значително. Фоликуларната фаза определя продължителността на целия менструален цикъл. Тъй като останалите фази имат еднаква продължителност за всички жени.

Овулаторна фаза на цикъла

Това е средата на цикъла. Започва с рязко повишаване нивото на лутеинизиращия хормон и завършва с разкъсване на фоликула. След това яйцеклетката се освобождава от нея и може да бъде оплодена от спермата. Това са най-опасните дни по отношение на риска от бременност. Овулаторната фаза продължава около 3 дни.

Лутеална фаза

Жълтото тяло настъпва след овулаторната фаза. Продължава около 2 седмици. Продължителността варира в тесни граници, като се различава от жена до жена с 1-2 дни. В тази фаза на мястото на фоликула се образува жълто тяло. Той отделя хормони. Тези хормони трябва да поддържат бременността, ако това се случи. Но ако няма бременност, тогава плодът не секретира хормона hCG. Той не поддържа жълтото тяло, което след това престава да функционира. В резултат настъпва менструация: функционалният слой на ендометриума, който ембрионът е трябвало да приеме, започва да се отхвърля. Този процес е придружен от отделянето на кръв..

Възможно ли е да забременеете по време на менструация

Сега нека разгледаме въпроса дали е възможно да забременеете по време на менструация. Бременност може да настъпи през следните периоди:

 1. В деня на овулацията - с вероятност от около 35%.
 2. 2 дни преди овулацията - с шанс от около 30%.
 3. 4-5 дни преди овулацията - с вероятност от 15%.
 4. 6 дни преди овулацията - около 10% шанс.

Както знаем, преди овулацията жената преминава през фоликуларната фаза на цикъла. През този период фоликулът узрява. А колко бързо узрява зависи от нивото на хормоните. В повечето случаи не можете да забременеете през периода. Тъй като периодът ви приключва много по-рано от средата на цикъла ви. Тоест преди да започне овулацията.

Но сексът по време на менструация не може да се нарече напълно безопасен. Защото:

 1. Фоликулярната фаза има различна продължителност при различните жени. За някои е доста кратък - фоликулите бързо узряват.
 2. Различните жени имат различна продължителност на менструалното кървене. Дори нормално може да достигне 8 дни..

По този начин, с кратък цикъл и продължителна менструация, една жена може да забременее в последните дни от менструацията..

Колко висок е рискът от бременност?

Рискът от бременност по време на менструация е минимален. Това не е трудно да се разбере, ако се изчисли колко дълго падат най-опасните дни. Да вземем средните числа. При жените фоликуларната фаза продължава средно 14 дни. Менструацията продължава 4 дни. Ако вашият период приключи по-малко от 5 дни преди овулацията, рискът от бременност би бил налице. Но, както можем да видим от горните цифри, при повечето жени менструалното кървене спира 10 дни преди разкъсването на доминиращия фоликул. Тези дни са напълно безопасни. Нещо повече, дори в следващите няколко дни след менструация е невъзможно да забременеете..

Разбира се, вероятността за зачеване по това време значително намалява, но няма гаранция, че всичко ще се случи така, както планирате. Затова мнозина се заблуждават дали всъщност е възможно да забременеете веднага след менструация..

Но това не означава, че няма риск. Не препоръчваме да правите секс без презерватив дори по време на менструацията. Тъй като продължителността на фоликуларната фаза при жените, в нашите изчисления е посочена средната стойност. Но тя се различава значително при жените. Тази фаза на цикъла продължава нормално от 7 до 22 дни.

Разбира се, ако узряването на фоликула продължи 20-22 дни, не може да се говори за бременност по време на менструация. Но с кратка продължителност на фоликуларната фаза, ако тя трае само 7-10 дни, е възможна бременност. Вече казахме, че 5 дни преди овулацията можете да забременеете, макар и с не много голяма вероятност. Това може да е 6-7 дневен цикъл. Говорихме и за факта, че в наши дни менструалното кървене все още може да продължи. И в този случай наистина е възможно да забременеете в последните дни на менструацията..

Как да разберете колко голям е шансът за бременност?

Не е толкова трудно да се изчисли рискът от бременност по време на менструация при жена. Но за това трябва да знаете продължителността на цикъла си. При повечето жени в репродуктивна възраст без гинекологични заболявания той е стабилен. Средно цикълът продължава 28 дни. Използвайки този пример, ще изчислим колко висок е рискът от нежелана бременност с незащитен секс по време на менструация.

Така че, ние не знаем колко дълго продължава вашата фоликуларна фаза. Можете да разберете със сигурност само ако направите ултразвуково сканиране и проследите узряването на фоликула. Но ние не се нуждаем от това. Тъй като продължителността на тази фаза може да бъде изчислена. В крайна сметка всички останали фази имат стабилна продължителност.

И така, цикълът продължава 28 дни. Лутеалната фаза, както знаем, има продължителност 12-14 дни. Ще играем безопасно и ще вземем максималната цифра. Изваждаме от 28 дни 14. И се оказва, че овулацията с такъв цикъл ще се осъществи на 14-ия ден. Тоест точно в средата на цикъла. По същия начин можете да изчислите приблизително деня на овулация за всяка продължителност на менструалния цикъл. Например, ако продължи 24 дни, тогава овулацията може да се осъществи вече на 10-ия ден..

От друга страна, трябва да знаете колко дълъг е периодът ви. Но основното е в кой ден от цикъла правите секс. Отново, първият ден съответства на началото на менструалното кървене. Не можете да живеете сексуално 5 дни преди овулацията. Тоест първите 5-6 дни от цикъла определено са безопасни. Следващите няколко дни са безопасни за повечето жени, но за някои, с кратък цикъл, интимният контакт в тези дни вече може да доведе до бременност.

Имаше полов акт по време на менструация: какво да правя?

Да приемем, че имате кратък менструален цикъл. А менструацията отнема много време. И сте правили секс в последните дни от менструацията. В същото време те не бяха защитени. Еякулатът на мъж е влязъл в гениталния ви тракт. Притеснявате се да забременеете. Има ли причини за безпокойство?

Когато всички горепосочени фактори се комбинират, със сигурност има причини за безпокойство. Трябва обаче да разберете, че дори в този случай вероятността от бременност е ниска. Няколко дни преди овулацията сексът води до зачеване само в 10-15% от случаите. Тоест, дори да правите секс в опасни дни, е малко вероятно да забременеете с вероятност от 85-90%. Съгласете се, това е доста.

По този начин еднократният полов акт в края на менструацията е малко вероятно да доведе до бременност. Друг е въпросът дали ще го правите непрекъснато. Някои жени използват календарен контрол на раждаемостта, за да предотвратят нежелана бременност. Но този подход е обречен на неуспех с течение на времето. Ако един полов акт има риск само 10-15% да завърши с зачеване на дете, тогава като правите това всеки месец, рискувате да забременеете рано или късно. Това е като лотария: ако купите един билет, шансовете за печалба са минимални. Но ако ги купувате с години, рано или късно ще имате късмет. Или поне шансовете за успех са значително увеличени.

Защо не трябва да използвате метода на календара?

Да предположим, че със сигурност знаете, че имате дълъг цикъл. Фоликуларната фаза продължава най-малко 14 дни. Овулацията все още е далеч. Защо да не правите секс без презерватив?

На пръв поглед изглежда, че е невъзможно да забременеете при такива условия. Това твърдение обаче е валидно само ако приемете, че всеки цикъл, който имате, е с еднаква продължителност. За съжаление това не е така. Малко хора внимателно водят менструален календар. А този, който води, знае, че дори в млада възраст и с пълно здраве, от време на време се случват хормонални смущения, които нарушават продължителността на менструалния цикъл. Може да има от 1 до 3 такива цикъла годишно и това е съвсем нормално и не показва никакви заболявания..

Ето защо календарният метод на контрацепция е най-ненадежден. Не бива да го използвате. Освен това днес има много методи, които ще ви предпазят от нежелана бременност с 99% вероятност. Това са орални контрацептиви и вътрематочни устройства и стари стари презервативи. Дори ако се опитате да избегнете опасни дни от цикъла, самият цикъл може да се промени..

Използването на календарен метод за контрацепция е като скитане в минно поле. Рано или късно бременността определено ще дойде. Затова се консултирайте с лекар и намерете подходящ за вас метод на защита. В този случай няма да се притеснявате дали е възможна бременност по време на менструация..

И така, нека обобщим. В поне 95% от случаите няма да настъпи бременност с незащитен секс в края на менструацията. В началото на менструацията ви вероятността за зачеване е нула. Само от време на време, когато цикълът е с кратка продължителност, менструацията продължава дълго и яйцеклетката бързо узрява, е възможно да забременеете. Поради това е по-добре да играете на безопасно място и да използвате презервативи. Те ще предпазят не само от нежелана бременност, но и от инфекции, рискът от инфекция, с които по време на менструация се увеличава.