Ендометриозата е водещ проблем в съвременната репродуктивна медицина. Според статистиката 40% от жените не могат да забременеят сами с това заболяване. Най-често това се дължи на напреднал адхезивен процес в коремната кухина или фалопиевите тръби..

Ранното диагностициране и лечение на ендометриоза е от съществено значение при планирането на бременността. За съжаление в повечето случаи тази патология се диагностицира късно или случайно по време на дългите и неуспешни опити на жена да забременее. Забавянето на плодовитостта до по-късно време след диагностицирането на ендометриозата и отлагането на лечението може да доведе до тежко безплодие и невъзможност да забременеете сами в бъдеще. Най-доброто естествено лечение за ендометриоза е самата бременност.!

Възможна ли е бременност с ендометриоза??

Възможна е бременност с ендометриоза, въпреки лошата прогноза за появата му при това заболяване. Повече от половината от жените имат голям шанс да забременеят и да носят здраво бебе нормално. Сложността е представена от пренебрегвани случаи, влошени от адхезивния процес, но дори в такива ситуации съвременната медицина помага на жените да изпитат радостта от майчинството. Бременността е невъзможна само в екстремни ситуации, когато ендометриозата е причинила отстраняването на матката и яйчниците.

Патоморфология на ендометриозата

При ендометриозата има циклично разпространение на тъкан, подобна на ендометриума на матката извън самата матка. Ендометриозните области преминават през всички етапи на формиране, като ендометриума, следователно в дните, когато той е отхвърлен и жената има менструация, ендометриозните огнища също кървят. Ендометриозата засяга млади жени в репродуктивна възраст от 20 до 40 години (понякога и по-възрастни). Ендометриозните лезии могат да бъдат генитални (разположени в яйчниците, влагалището, фалопиевите тръби, перитонеума) и екстрагенитални (на повърхността на червата, очите, белите дробове). Постоянните дисхормонални промени в зоните, разположени на нетипични места, водят до образуването на адхезивен процес.

Теории за началото на заболяването

Причините за ендометриозата не са напълно изяснени, но има две теории относно нейното развитие..

Според първата теория причината за ендометриоидните кисти на яйчниците или перитонеалната ендометриоза е ретроградното движение на менструалната кръв, при което частиците на ендометриума се изместват и се прикрепват към друго място (яйчници, перитонеум), след което те растат и образуват ендометриоидни области. Подобен проблем се наблюдава по време на медицински процедури (кюретаж на матката, цезарово сечение).

Според втората теория ендометриозата се причинява от генетичен фактор. В същото време настъпват промени в женския плод на етапа на вътрематочно развитие. Невъзможно е да се повлияе на генетичния фактор.

Причини за проблеми с плодовитостта при ендометриоза

Какви са проблемите с зачеването с ендометриоза? Дългосрочният възпалителен процес в яйчниците, тръбите и коремната кухина с течение на времето води до образуването на сраствания - плътни ивици на съединителната тъкан, които възпрепятстват движението на яйцеклетката по вътрешните полови органи и намаляват контрактилната функция на фалопиевите тръби.

Втората причина за невъзможността за зачеване при ендометриоза е хормоналният дисбаланс, при който се синтезират много естроген и малко прогестерон. В резултат на това ендометриумът на матката е твърде тънък и оплодената яйцеклетка не може да бъде имплантирана в нейната дебелина и да се развива нормално.

Бременност с ендометриоза

Ако жена с ендометриоза забременее, тя има определени рискови фактори, които включват следните състояния:

 • Извънматочна бременност, изискваща спешно хирургично отстраняване на яйцеклетката;
 • Хормонален дисбаланс, свързан с ниска концентрация на прогестерон, което може да доведе до спонтанен аборт през 1 и 2 триместър. За да се избегне това, се предписват аналози на прогестерон;
 • Разкъсване на матката, при условие че в по-късните етапи има силно изтъняване на мускулния слой. В такива случаи се прави цезарово сечение..
 • Намалена еластичност на шийката на матката. Поради тази причина самостоятелното раждане става невъзможно, шийката на матката не се отваря, има нужда от цезарово сечение.

Бременна жена, страдаща от ендометриоза, трябва да бъде под наблюдението на лекар през цялата бременност..

Диагностика на ендометриоза

Ендометриозата най-често се диагностицира случайно по време на ултразвуково сканиране, при което се откриват кисти на яйчниците. Жените прибягват до този диагностичен метод след дълги неуспешни опити да забременеят или когато се открият съпътстващи патологии. Гениталната ендометриоза може симптоматично да имитира класическа менструация и да не се проявява в нищо. Ултразвукът за диагностика на ендометриоза се препоръчва за 5-7 дни и 21-24 дни от цикъла.

По-точен диагностичен метод за идентифициране на малки огнища на ендометриоза е лапароскопията. Използвайки този метод, също така е възможно да се диагностицират кисти и сраствания. Методът е удобен с това, че по време на неговото изпълнение може да се извърши отстраняване на ендометриоидни зони и дисекция на сраствания.

Освен това на жена може да се предпишат: хистероскопия, диагностичен кюретаж, КТ, ЯМР. От голямо значение в диагностиката е идентифицирането на туморни маркери в кръвта, при наличие на заболяване, концентрацията на маркери, отговорни за ендометриозата, се увеличава няколко пъти.

Днес има два основни метода за лечение на ендометриоза:

 • хормон;
 • хирургически.

По време на хормонална терапия, с помощта на балансиран прием на хормони, е възможно да се нормализира функцията на яйчниците и да се образува слой от ендометриума с нормална дебелина, който е необходим за имплантирането на оплодено яйце.

В процеса на хирургично лечение се отстраняват големи огнища на ендометриоза, сраствания, кисти, които предотвратяват бременността. Всички тези манипулации се извършват днес по минимално инвазивен лапароскопски метод. Мини-операцията се извършва преди планираната бременност, тъй като областите на ендометриоза могат да се появят отново с течение на времето. Премахването на зони възстановява способността на жената да зачене и да роди дете. След лапароскопска операция и преди планирана бременност на жената се предписва поддържащ курс на хормонална терапия.

В ситуации, когато ендометриозата не е пречка за зачеването, лекарите препоръчват бременността като лечение на това състояние. По време на бременността хормоналният баланс в тялото се променя, синтезът на естроген намалява, прогестеронът се увеличава, което има благоприятен ефект върху ендометриоидните огнища, спира процеса на растежа им, а понякога напълно го предотвратява.

Основната задача при лечението на ендометриоза е да се възстанови проходимостта на фалопиевите тръби и да се запази тяхната цялост, без това естествено зачеване да стане проблематично. Важен момент е и възстановяването на пълноценното функциониране на яйчниците (узряване на пълноценни фоликули, овулация). При наличие на сраствания и масивно увреждане на тръбите естествената бременност е трудна, тъй като сперматозоидите не могат да оплодят яйцеклетката поради затваряне на достъпа до фалопиевата тръба. Въпреки това, дори и в най-трудните ситуации, винаги има решение на проблема, например технологиите за изкуствени тръби (IVF).

Много жени успяват да забременеят, след като страдат от ендометриоза или на фона на това заболяване.

Следователно ендометриозата не е фактор за пълното безплодие. Началото на бременността изисква внимателно медицинско наблюдение, често то трябва да бъде подкрепено с прием на хормони. Но това не е пречка за раждането и раждането на пълноценно бебе..

Трудност по отношение на управлението на бременността са ендометриоидните кисти на яйчниците. При наличие на торзия на кистата или в случай на опасност от нейното разкъсване, жената се подлага на планова операция в период, безопасен за плода - за период от 16 - 20 седмици.

Казус: бременност с ендометриоза

Моята история е уникална. Защо? Да, защото успях да забременея с цял куп проблеми. Установиха ми диагноза ендометриоза, аденомиоза и запушване на фалопиевите тръби. Освен това едновременно ми поставиха диагноза хипотиреоидизъм и несъвършени хормонални параметри..

Когато се оженихме със съпруга ми, в началото, както много млади двойки, не искахме да имаме деца. Но година по-късно те решиха и започнаха да планират бременност, но тя така и не дойде. След една година неуспешни опити отидохме на лекар. Претърпях цялостен преглед и в началото откриха ендометриоидна киста, а по-късно, след лапароскопия, разкриха масивна ендометриоза в коремната кухина и втора киста във втория яйчник. Това беше ужас.

В продължение на 6 месеца пих Visanne и куп други хапчета, но срастванията в тръбите, лош растеж на фоликулите и тънък слой ендометриум все още ми пречеха да забременея. Навсякъде не се обръщах: и към баби, и към лечители, и към екстрасенси. Със съпруга ми наистина искахме дете, но изглежда, че нищо не може да ни помогне..

По това време спермограмата на съпруга не беше съвсем съвършена и това намали шансовете за забременяване. Тогава решихме за изкуствено осеменяване. След 2 неуспешни опита се наложи да спра, тъй като в маточната ми кухина се разкри злокачествен полип, който трябваше да бъде отстранен. Опитите за забременяване трябваше да бъдат отложени. През цялото това време седях на конски дози дуфастон, фолиева киселина и други лекарства.

И накрая, аз и съпругът ми взехме решение за IVF. Първият опит е неуспешен. Яйцето ми не можа да се събере отново със спермата и умря в епруветката. Вторият опит също се провали - лекарят внезапно почина, който през цялото това време се занимаваше с моя проблем със забременяването. Друг лекар в клиниката отказва да премахне яйцеклетката, като се позовава на слабото състояние на фоликула. Бях изпомпан с хормони и просто ме изпратиха да си легна. Най-удивителното е, че след 2 седмици тестът за бременност беше положителен.

И тогава всичко беше просто перфектно: бременност без токсикоза, нормално развитие на плода, липса на „съхранение“, лесно, бързо и безболезнено раждане. Но най-важното: родих абсолютно здраво бебе. Аз съм млада майка от 6 месеца. Много съм щастлива и считам раждането на детето ми за истинско чудо.

Момичета и жени! Никога не се обезсърчавайте. За някои от нас майчинството идва на много висока цена, но си заслужава. Жена, която не е станала майка, е само наполовина жена, убеден съм в това!

Ендометриоза и бременност - съображения за планиране (как да се подготвим)

Не е тайна, че всяка жена се ражда, за да изживее радостните моменти на майчинството, раждането и отглеждането на детето си. Но, за съжаление, не всички представители на нежния пол постигат целта си..

Едно от водещите гинекологични заболявания, водещи до безплодие, е ендометриозата. Това заболяване засяга повече от 30% от жените, така че много момичета, които са били диагностицирани с такава ужасна диагноза, искат да знаят за шансовете за забременяване с ендометриоза.

За да дадем отговори на най-често задаваните въпроси, ще се опитаме да разберем причините за заболяването, възможностите и особеностите на протичането на бременността..

Възможна ли е бременност с ендометриоза?

Трудно е да се отговори еднозначно, че е възможна бременност с ендометриоза. Медицината познава случаи, когато момичетата, страдащи от ендометриоза, забременяват съвсем безопасно, носят и раждат здраво бебе.

Но също така беше записано, че ендометриозата и бременността в някои случаи са несъвместими..

По принцип бременността е възможна с диагноза ендометриоза, но не всички жени успяват да носят плод. Това се дължи на факта, че голямо количество обрасъл ендометриум пречи на ембриона да се развие напълно.

Много противоречиви факти и случаи говорят за възможността да забременеете с ендометриоза. Но ако е настъпила бременност, жената трябва да е подготвена за определен риск, който е както следва:

 • овулацията може да спре;
 • попадайки в маточната кухина, сперматозоидите могат да умрат;
 • във фалопиевите тръби могат да се образуват сраствания, които няма да позволят на яйцеклетката да стигне до матката;
 • при голяма лезия на очното дъно и маточната кухина може да настъпи цервикална имплантация на ембриона, което да доведе до спонтанен спонтанен аборт.

Тези рискове могат да бъдат избегнати, ако една жена разбере за заболяването на ранен етап от развитието му и пристъпи към правилно подбрано лечение.

Ако бързо бяха взети мерки за ендометриоза, най-вероятно можете да разчитате на бременност и попълване в семейството..

Възможно ли е да забременеете с ендометриоза на матката

Ендометриозата на матката е патологичен процес, който засяга тялото на даден орган, причинявайки болезненост и разширяване, когато ендометриумът нараства дълбоко в мускулния слой. Болестта има 4 стадия, всеки от които се различава по дълбочината на покълване на ендометриума.

Такова заболяване се отразява неблагоприятно на способността на жената да роди дете, тъй като огнищата на болестта отделят вещества, които са вид отрова за ембриона. Освен това, срастванията, образувани в малкия таз, деактивират репродуктивната система..

Като се има предвид, че бременността с ендометриоза на матката не винаги е възможна, допълнителни симптоми на заболяването могат да бъдат:

 • болезненост на матката;
 • увеличаването му по размер;
 • изпускане с кръворазмазващ характер, които се наблюдават преди и след менструация.

Въпреки факта, че все още има шанс да забременее с ендометриоза, на различни етапи от заболяването жената може да бъде обезпокоена от чести кръвоизливи в интервала между менструациите, анемия, умора, сънливост.

Така че ендометриозата на шийката на матката и бременността не завършват зле за жената, е необходимо своевременно да се подлагат на медицински прегледи, тъй като много често такова заболяване се диагностицира по време на посещение при лекар, когато жената не се притеснява от нищо.

Възможно ли е да забременеете с ендометриоза на яйчниците

При яйчниковата ендометриоза огнищата на заболяването засягат пряко яйчниците. Този процес е придружен от образуването на кисти, пълни с кръв..

Тези ендометриоми могат да достигнат различни размери, а големите кисти могат да се спукат или да кървят, причинявайки болезненост, възпаление, перитонит.

Също така, ако яйчниците са повредени, могат да се образуват сраствания, които свързват матката, което води до дисфункция на репродуктивната система. Ето защо при ендометриоза бременността не настъпва и болестта се превръща в пълно безплодие..

За да диагностицирате напълно патологията, можете да използвате ултразвук или ЯМР. Но за по-голяма ефективност е по-добре да се прибегне до лапароскопия, която не само ще позволи да се установи заболяването, но и ще посочи възможно злокачествено заболяване.

Ендометриоза и бременност

Вече има много легенди за влиянието на заболяване като ендометриоза върху бременността, които често не са оправдани..

Както показват статистическите данни, от три жени, страдащи от безплодие, две са диагностицирани с ендометриоза, но това не означава, че ефектът от ендометриозата върху зачеването е толкова голям.

По този начин вътрешната ендометриоза, в допълнение към безплодието, може да доведе до такива проблеми:

 • хормонални смущения (едновременно заболяване може да възникне на фона на хормонален дисбаланс или да провокира такива неуспехи, поради което ендометриозата и овулацията имат пряка връзка: поради прогресирането на заболяването овулацията може да спре изцяло и отделянето по време на менструация може да стане изобилно);
 • изчерпване на яйчниците (това се случва поради образуването на кисти, които трябва да бъдат отстранени хирургично; дори при млади момичета, такава последица от ендометриоза намалява шансовете да забременеят самостоятелно до нула);
 • запушване на фалопиевите тръби (в повечето случаи при ендометриоза се образуват сраствания в малкия таз, което е пречка за сперматозоидите по пътя към яйцеклетката; ако в тръбите има малък лумен, вероятността от извънматочна бременност се увеличава);
 • невъзможността за носене на плода или замразена бременност (успешното проникване на яйцеклетката в матката не винаги е гаранция за пълното им имплантиране в ендометриума; ендометриозата по време на ранна бременност може да доведе до отделяне и спиране на хорионното развитие).

Според вярванията на много жени и някои специалисти ефектът от бременността върху развитието на ендометриоза е изключително положителен. Има регистрирани случаи, когато след раждането на дете едно момиче напълно се е отървало от болестта.

Въпреки факта, че това е възможно, такъв резултат е изключение, тъй като много рядко, вътрешна или външна ендометриоза, бременността помага да се излекува.

Въпреки че раждането е силен стрес за женското тяло, от влиянието на който дори патологичните изменения могат да спрат, „хибернацията“ на болестта няма да е дълга.

Имайте предвид, че напразно опитвайки се да излекуват ендометриоза, някои жени се осмеляват да забременеят след 40 години..

Но, както казахме по-рано, глупаво е да се надяваме на пълно отстъпление на болестта след раждането, подобен стрес в далеч не детеродна възраст може само да влоши ситуацията, застрашавайки живота на пациента.

Как да забременея с ендометриоза

Въпреки факта, че ендометриозата често се диагностицира при жени, които са изследвани за безплодие, ендометриозата засяга плодовитостта не при всяка жена..

Както показва медицинската статистика, повече от 50% от момичетата могат да раждат дете с ендометриоза и за това дори не всеки трябва да се подложи на лечение.

Но също така си струва да се отбележи, че овулацията и ендометриозата са тясно свързани (в резултат на прогресията на заболяването овулацията може да изчезне напълно). Ако по време на патологичния процес овулацията не може да бъде запазена, безсмислено е да се говори за бременност.

Също така, сред факторите, влияещи върху възможността за забременяване, си струва да се припише също толкова опасен проблем - срастванията. Именно тези образувания запушват маточните „проходи“, през които сперматозоидите трябва да стигнат до своята „цел“.

Много често, при наличието на дори малки сраствания, въпреки че бременността настъпва не там, където трябва да се случи, а във фалопиевите тръби и това най-малкото завършва със спонтанен аборт.

Следователно, за да забременеете, първо трябва да се подложите на пълен преглед, подходящо лечение, консултация с лекуващия лекар и след това да започнете да зачевате в съответствие с всички препоръки на водещи експерти.

Как протича бременността на фона на ендометриоза

При здрави бременни момичета и страдащи от ендометриоза бременността протича по същия начин. И в двата случая жените се оплакват от токсикоза, повишаване на базалната температура, повишаване на hCG.

Ако се диагностицира ендометриоза по време на бременност или заболяването е било лекувано преди зачеването, рисковете от спонтанен аборт могат да възникнат през първите три месеца от бременността.

Това се дължи на факта, че през първия триместър яйцеклетката се движи по маточните тръби, след което се въвежда в стените на матката.

Ако най-опасният период на бременността е преминал без негативни последици, не е нужно да се тревожите за хода на бременността допълнително. Като правило няма отклонения през следващите месеци.

Въпреки това, хроничната ендометриоза и бременността изискват засилено наблюдение от акушер-гинеколога, тъй като заболяването може да прогресира с невероятна скорост, засягайки все повече други отдели.

Всички тези фактори могат да доведат до избледняване на бременността, спонтанен аборт, в ранните етапи до извънматочна бременност.

Планиране на бременност с ендометриоза

Както отбелязахме по-рано, забременяването и носенето на плод преди очакваната дата на раждане в комбинация с ендометриоза е много трудно, но е възможно..

Такова заболяване може да влоши ситуацията, тъй като той е в състояние да направи свои собствени корекции в процеса на узряване на яйцето и преминаването му през фалопиевите тръби. Това не може да не повлияе на зачеването с ендометриоза..

Ако ходът на заболяването се забави за дълго време, вероятността от образуване на адхезия се увеличава, което е изпълнено с безплодие..

В същото време момичетата с диагноза ендометриоза забременяват и раждат здраво дете. Понякога заболяването се диагностицира дори при онези жени, които не са имали никакви проблеми със зачеването и не са се оплаквали от дискомфорт и други симптоми.

Има и случаи, когато представителките на нежния пол, които дълго време не са могли да забременеят по други причини, след ендометриоза най-накрая са изпитали радостта от майчинството.

Бременност след ендометриоза

Съвременната медицина на този етап от своето развитие е постигнала удивителни резултати, което дава възможност да се излекува ендометриозата на матката и да се направи бременността възможно най-близо.

В допълнение, терапевтичните мерки са насочени не само към елиминиране на огнища на болестта, но и към елиминиране на сраствания, които предотвратяват проникването на сперматозоидите "към заветната цел".

Забременяването след ендометриоза не е лесно. Шансовете за възстановяване на плодовитостта след преминаване на курс на лечение за заболяване се увеличават значително, достигайки 50% или дори повече.

Ако жената планира бременност, е необходимо да започне зачеването възможно най-скоро след терапията, след консултация с лекуващия лекар.

Особености на раждането

За съжаление, въпреки прогресивността на съвременната медицина, не всички момичета с ендометриоза успяват да заченат и раждат бебе и мнозина нямат друг избор, освен да живеят с ужасната диагноза „безплодие“.

Въпреки това все пак се случва чудо. Ето защо е важно всяка жена с такова заболяване да знае до какви последици може да доведе патологичният процес и как да се държи, като е „в интересна позиция“.

Човек може да попадне на мнението, че ако една жена с ендометриоза роди дете, тя ще може напълно да се отърве от болестта и в това има известна истина. Това се дължи на факта, че след раждането прогресиращата болест може да се трансформира в „стадий на сън”, но като правило спокойният период не трае дълго.

Във всеки случай бременната жена трябва да посети гинеколога, водещ бременността, и да се придържа към всички негови срещи за целия период на раждане на дете, а след това да отиде да ражда под същия строг надзор на акушер-гинеколозите.

Според прегледите на лекарите бременността и раждането на пациенти с ендометриоза крият определена опасност, а именно:

 • раждането може да започне рано;
 • може да се наложи цезарово сечение;
 • ако раждането е преждевременно (до 20 акушерски седмици), вероятността от мъртво раждане е голяма;
 • възможна прееклампсия през втория и третия триместър;
 • може да възникне пренатален кръвоизлив;
 • в резултат на сложно раждане плодът може да развие вродени патологии.

Как да излекувате ендометриозата и да забременеете

Ако заболяването е диагностицирано в ранните етапи, лечението може да се състои само в използването на хормонални лекарства. Но това лечение е много дълго - най-малко шест месеца.

В допълнение към хормоналната терапия, лекарите могат да предписват операция, но това е в изключителни случаи.

Ако обаче не беше възможно да се установи своевременно заболяването и болестта се разви в тежка форма, ще е необходимо да се прибегне до лапароскопия. Този метод на лечение е прост и не представлява никаква опасност, е малко вероятно да се нарани по време на прилагането му..

Същността на процедурата се крие във факта, че с помощта на малки пиърсинг лекарят оценява степента на увреждане на лигавичните повърхности, след което незабавно премахва огнищата на заболяването.

Показанието за лапароскопия е най-често запушване на фалопиевите тръби. Бременност след лечение на ендометриоза с такива методи се случва доста успешно, плодът се носи безопасно през целия период.

Но също така си струва да се отбележи, че след лечение на ендометриоза може да не настъпи бременност. След това се изисква посещение при лекар и допълнителен преглед. В такива ситуации лекарите предписват допълнителни терапевтични курсове..

Ако допълнителните мерки не дават желания резултат и бременността не настъпи, за съжаление не е необходимо да се говори за естествено зачеване. С този резултат лекарите предлагат само изкуствено осеменяване - IVF.

Използването на лекарства

Както вече казахме, консервативните методи на лечение са хормонална терапия, която продължава шест месеца или повече. Това лечение нормализира производството на естроген и подобрява функцията на яйчниците. Също така, хормоналните лекарства намаляват възпалението..

Ако разглеждаме ендометриозата като полисистемно заболяване, назначаването на други фармакологични вещества е напълно оправдано, например:

 • противовъзпалително;
 • антиалергичен;
 • аналгетик;
 • имуномодулиращи лекарства.

По-долу в таблицата можете да се запознаете по-подробно с лекарствата и ефекта, който те позволяват да постигнат.

Група наркотициЕфектът от приема на лекарствотоПредставители
Комбинирани орални контрацептивиПозволява ви да нормализирате хормоналните нива чрез намаляване на производството на естрогенЛогест, Жанин, Регулон
ГестагениЛекарството ви позволява да потискате разпространението на ендометриотични тъканиДюфастон, Оргаметрил, Норкалут
АнтигонадотропиТе притъпяват производството на гонадотропни хормони, позволяват да се забави началото на овулацията, да причини смъртта на ендометриалните клеткиДанол, Даназол, Даноген
Агонисти на гонадотропин-освобождаващия хормонТе забавят работата на яйчниците, намаляват производството на естроген, предотвратяват растежа на ендометриума и началото на менструациятаDecapeptil, Diphereline

Хирургично отстраняване на лезиите

Съвременната медицина включва използването на няколко хирургични техники, които се класифицират на:

 • консервативен (по време на процедурата се отстранява само засегнатата област, всички органи се запазват);
 • радикален (в хода на работата на хирурга засегнатият орган се отстранява напълно, понякога цялата матка се отстранява напълно).

Въпреки такава ясна класификация, лекарите най-често използват комбинирани техники..

Могат да се използват и по-щадящи лечения като:

 • лапароскопия (микроинтервенция, по време на която се извършва едва забележим разрез (0,5-1,5 см), чрез който огнищата на натрупване на ендометриума се каутеризират с лазер);
 • лапаротомия (тази процедура се използва, когато ендометриозата протича в сложна форма; хирургът прави разрез по коремната стена).

Когато се извършва отстраняване на огнища на натрупване на ендометриума, лекарят предписва на пациента физиотерапевтични процедури и курс на лечение, което позволява да се консолидира постигнатия резултат.

Моля, обърнете внимание, че критериите, които се вземат предвид при избора на метод на лечение, се влияят от следните фактори:

 • възрастта на пациента;
 • стадий на заболяването;
 • дали пациентката е била бременна и ако да, колко пъти;
 • степента на увреждане на органите;
 • симптоми, съпътстващи хода на заболяването и степента на неговата тежест.

Независимо кой метод на лечение предпочита лекарят, той трябва да се ръководи от следните цели:

 • спрете болезнеността и дискомфорта;
 • облекчаване на болестта от възможността за растеж и засягане на други органи и тъкани;
 • премахване на възпалителния процес;
 • максимално запазват възможността за естествена бременност и раждане на плода.

Според много опитни специалисти само чрез комбинация от терапевтично лечение и хирургични процедури можете да извлечете максимума от лечението си..

Хирудотерапия

Хирудотерапията е алтернативен начин за лечение на ендометриоза, който се извършва с помощта на пиявици. Подобни методи за лечение на гинекологични заболявания отдавна се практикуват по целия свят и вече имат много ценители..

Лечението на ендометриоза с пиявици може да се извърши като пълноценна процедура или като допълнително средство. Такава терапия може да се комбинира с употребата на лекарства под формата на таблетки или да се използва за възстановяване на тялото след намесата на хирург..

Положителен резултат след използване на пиявици може да бъде постигнат поради хирудин, ензим, който е компонент на слюнката на тези лечебни червеи. Именно този ензим е снабден с полезни свойства, които:

 • ускоряват съсирването на кръвта;
 • спиране на възпалението в матката;
 • предотвратяват образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове;
 • подобряват притока на кръв в гениталните органи;
 • направете менструалния поток по-малко изобилен.

Но за да получите най-положителния резултат от този метод за лечение на ендометриоза, трябва да знаете местата, където да поставите пиявиците. Най-често пиявиците се поставят близо до черния дроб, ануса, перинеума, яйчниците, сакрума и опашната кост.

Хирудотерапията е лечение, което се използва като курс. Един курс обикновено се състои от 10 процедури. Но за да се постигне не само положителен ефект, но и да се затвърди постигнатият резултат, се препоръчва да се проведат поне два курса, като между тях се прави интервал от около три седмици..

Въпреки привидната безвредност на тази процедура, има противопоказания за нейното прилагане, а именно:

 • обилно кървене, придружаващо ендометриоза;
 • наличието на кисти върху или в близост до яйчниците.

Ето защо, преди да прибегнете до каквото и да е лечение, консултирайте се с лекар!

Кога да планирате бременност след лечение

Нека веднага ви напомним, че лечението на ендометриоза отнема много време и усилия и изобщо няма значение кой метод е предпочитан..

Преди да планирате бременност след лечение на ендометриоза с хормонални лекарства, трябва да определите на кое място на хормонална регулация е констатиран неуспех.

В зависимост от това само лекуващият лекар ще може да предпише определени лекарства, които да нормализират всички процеси и да коригират ситуацията..

Наложително е да се подложите на лечение на желязодефицитна анемия, като приемате железни добавки и се придържате към специално разработена диета. Може да се предпише и прием на имуномодулиращи, обезболяващи и възстановяващи кръвта средства.

Въпреки факта, че премахването на ендометриозните лезии е почти невъзможно, терапията ви позволява да спрете болката и да нормализирате менструацията. Това значително увеличава шансовете за естествена бременност..

Ако в резултат на ендометриоза са се образували сраствания, няма да е възможно да се направи без операция. Най-предпочитана за това е лапароскопията, която е по-малко травматичен метод за премахване на огнища на засегнатите тъкани и сраствания..

Като се има предвид, че е почти невъзможно да се възстанови напълно от болестта, терапевтичните мерки ще помогнат за „заспиване“ на болестта. Подобен вид отлагане позволява на жената да забременее и да роди бебе..

Ендометриоза - какво е това

Ендометриозата е заболяване, което все по-често се диагностицира при жени от различни възрастови категории, като всяка година увеличава броя на своите "жертви". В 20-30% от случаите жените с диагноза ендометриоза са безплодни.

Ендометриозата е доброкачествено разпространение на жлезистата тъкан на матката. Такива новообразувания са идентични по структура с ендометриума на матката, но те могат да съществуват далеч извън нейните граници..

Новообразуванията претърпяват трансформации с определена честота, подобна на тези, които се случват ежемесечно в маточната кухина. В допълнение, разпространението на ендометриотични тъкани води до други гинекологични патологии, като например миома.

Доброкачествените възли могат да се образуват не само в матката, но и далеч отвъд нея. Вътрешните стени на матката, фрагменти от ендометриума се отхвърлят веднъж месечно, което е придружено от менструален поток. Именно началото на менструацията показва, че тези частици излизат навън.

Но освобождаването на части от ендометриума не винаги се случва изцяло, което води до задържането им във фалопиевите тръби и други части на репродуктивната система. В резултат на тези места, където ендометриумът е заседнал, той расте. Именно този процес се нарича ендометриоза..

Както показват статистическите данни, жените са по-изложени на това заболяване, които често изпитват стрес..

Както вече казахме, при ендометриоза ендометриумът може да расте в онези части на репродуктивната система (и не само) на жената, където не трябва да бъде при нормални условия. Освен това клетките извън маточната кухина не спират да функционират, но се държат точно както се правят директно в матката..

В повечето случаи това заболяване засяга не само матката, но и други органи и системи, например:

 • яйчници;
 • пикочен мехур;
 • фалопиеви тръби.

Медицината познава случаи, когато пролиферацията на ендометриума е била диагностицирана в белите дробове, както и в лигавичните слоеве на назофаринкса.

Причини за заболяването

Въпреки факта, че съвременната медицина е открила лекарства и методи за премахване на гинекологично заболяване, до момента няма точно посочена причина, която да провокира появата и развитието на заболяване, водещо до безплодие.

Предполага се, че причините за развитието на болестта могат да бъдат чести инфекции, които са засегнали женското тяло от детството, хормонален дисбаланс и възпалителни процеси в яйчниците. Много често ендометриозата води не само до безплодие, но и до миома на матката.

Теорията за ретроградната менструация има най-голям брой привърженици сред лекарите. Много лекари смятат, че отхвърлените частици на ендометриума по време на менструация не винаги напускат женското тяло, като се установяват в различни органи и на лигавични повърхности, продължавайки да функционират.

В допълнение, менструалната кръв, отделяна от ендометриални частици, не винаги намира място за освобождаване, провокирайки месечни микрокървения, които от своя страна водят до възпаление.

Съществуват и други теории, които обвиняват менструалната кръв за всичко, пренасяйки части от ендометриума към други органи или метаплазия, в резултат на което ендометриумът страда от патологични трансформации, необичайни за него..

Но досега лекарите не могат да спорят защо ендометриозата засяга само някои момичета, а не всички, въпреки факта, че менструацията е характерна за всяка жена.

Според някои експерти тази патология се развива при жени само със съпътстващи фактори:

 • жената има имунни нарушения;
 • наследственост;
 • анормална структура на придатъците, което води до прекомерно проникване на менструалния поток в коремната кухина;
 • високо съдържание на естроген;
 • възрастови характеристики (по-често жените на възраст 30-45 години стават „жертви“);
 • често използване на алкохол и напитки с високо съдържание на кофеин;
 • приемане на някои лекарства;
 • нарушения на метаболитните процеси, които водят до наддаване на тегло и в резултат на това затлъстяване;
 • скъсяване на менструалния цикъл.

Ако защитните функции на тялото на жената са на достатъчно ниво, имунитетът открива и унищожава всички патологични разпадания на клетките. Тези тъкани, които навлизат в перитонеума по време на менструация от изхвърлянето, също се унищожават от лимфоцитите и макрофагите.

В онези моменти, когато защитата на организма се провали, най-малките фрагменти от ендометриума се утаяват в перитонеума и се вкореняват там, което води до развитие на ендометриоза.

Хирургичните интервенции, прехвърлени от жена по-рано, могат да увеличат вероятността от заболяване. Това включва не само операции, но също така и кюретаж, аборт, ерозия на моксибуция.

Ако разгледаме наследствеността, тоест има случаи, когато всички представители на едно семейство са страдали от болестта.

Въпреки голямото разнообразие от теории за развитието на ендометриоза, е невъзможно да се твърди с абсолютна сигурност за конкретна причинно-следствена връзка. Единственият научно доказан факт, че вероятността от придобиване на болестта се увеличава при момичета, които са правили аборти.

Също толкова тежка причина, която често се пренебрегва, е животът в неблагоприятна среда от гледна точка на екологията. Отдавна е доказано, че промишлените предприятия излъчват във въздуха диоксин - много опасно вещество..

Постоянно вдишвайки такъв въздух, дори младите момичета стават жертви на неконтролирано размножаване на ендометриума.

Признаци на ендометриоза

Симптомите на заболяването и шансовете за бременност на всяка възраст са пряко свързани с пренебрегването на патологичния процес и степента на лезията..

В първите стадии на заболяването момичетата по правило не придават голямо значение на дискомфортни усещания, отписване на прекомерна болезненост преди менструация, зацапване и леко изместване на цикъла към метеорологични промени, недостиг на витамини, стрес.

Когато болестта прогресира безопасно, могат да се видят следните признаци:

 • болезненост, която се влошава по време на полов акт;
 • нередност или нарушаване на менструалния цикъл;
 • силна болка по време на менструация;
 • интензивно размазващо отделяне преди и след менструация;
 • дискомфорт по време на дефекация и уриниране;
 • кръв в урината.

Да се ​​говори за безплодие като признак на ендометриоза не си струва, защото това е необоснована информация.

Ако не се проведе терапия, болестта може да прогресира много бързо. В допълнение, болестта може да доведе до други проблеми, които от своя страна ще доведат до:

 • образуването на сраствания в малкия таз, които причиняват силна болка, особено усилваща се по време на менструация (срастванията много често причиняват безплодие и внасят дискомфорт в интимния живот на жената);
 • пост-хеморагична анемия в нейната хронична форма (менструалният поток става изобилен, в резултат на което жената може да загуби много кръв);
 • злокачествени новообразувания (клетките на ендометриума могат да се дегенерират в злокачествен тумор);
 • неврологично разстройство (това се случва поради притискане на нерви, което води до пареза, парализа на долните крайници).

Диагностика на ендометриоза

Ако по време на прегледа лекарят подозира, че пациентът има ендометриоза, първото нещо, което ще трябва да направи, е да интервюира жената за възможни оплаквания и да направи анамнеза. В този момент специалистът трябва да попита за такава особено важна информация:

 • попитайте за естеството, цикличността и характеристиките на хода на менструацията;
 • да разберете възможно най-точно колко отдавна са били болките и каква е тяхната локализация;
 • посочете естеството на болезнените усещания, възможните причини за тяхното засилване (менструация, изхождане, полов акт);
 • да разберете от пациента за минали гинекологични заболявания, хирургични интервенции, наранявания на тазовите органи, аборти и бременности;
 • научете за подобни заболявания в семейството на пациента (от страна на майката).

Когато лекарят установи предварителна диагноза, жената ще бъде насочена за последващ преглед и необходимите изследвания.

По време на прегледа е задължително да се извършат следните процедури:

 • по време на гинекологичен преглед, жената трябва да премине през две ръце палпация на влагалището (въпреки че това не е много информативна процедура, тя ще помогне да се разбере за размера на матката и шийните прешлени, яйчниците, състоянието на връзките);
 • Ултразвук на таза (извършва се преди менструация за диагностициране на увеличаване на размера на матката, патологични процеси в матката и съседните органи, мащабно засегнати огнища);
 • CT и MRI (такива процедури ви позволяват да определите броя, размера и локализацията на засегнатите области, както и връзката им със съседните органи).

В допълнение към горните задължителни изследвания, ендоскопията може да помогне за получаване на информация. Тази процедура се извършва с помощта на специализирана тясна тръба, оборудвана с видеокамера. Тази тръба се вкарва във вътрешните органи за откриване на засегнатите области..

Лекарите предписват и хистеросалпингография. Тази процедура се състои в инжектиране на контрастно вещество в матката, последвано от рентгеново изследване..

Ако ендометриумът е нараснал значително, картината ще покаже: образуването на множество сраствания; области в перитонеума, където контрастното вещество е проникнало; уголемяване на матката по размер.

Ако лекуващият лекар е уверен в точността на диагнозата, той може да предпише на пациента да дари кръв за наличие на ракови маркери.

Разбира се, високото им съдържание в кръвта не винаги показва заболяване. Но ако се появи заболяване, тогава този анализ е много важен, тъй като с негова помощ ще бъде възможно да се разбере дали обраслият ендометриум се е трансформирал в злокачествени новообразувания или не.

Към днешна дата най-информативният метод за диагностициране на заболяване е лапароскопията. Тази процедура се нарича вид хирургическа интервенция, но в щадяща форма..

При лапароскопия лекарят изследва перитонеума само чрез малка пункция, след като в него е вкарал уголемяващо устройство..

В допълнение към факта, че лапароскопията е много ефективна, тя дава възможност да се вземе проба от засегнатите тъкани за най-точна диагноза..

В заключение бих искал да добавя, че не трябва да оставяте здравето си да върви по своя път. Отнасяйте се към тялото си внимателно и внимателно - това е ключът към дълъг и щастлив живот!

Бременност с ендометриоза

Всяка жена заслужава възможността за лесно зачеване, нормално носене на бебе и успешно раждане. Често обаче тези, които търсят появата на дете, трябва на пръв поглед да чуят безнадеждна и плашеща диагноза - ендометриоза, която е една от най-честите патологии и се счита за причина за половината от случаите на женско безплодие.

Все още не са известни конкретните причини, провокиращи началото на заболяването. Във всеки случай те могат да бъдат индивидуални. Често състоянието на репродуктивната система се влияе от фактори, потискащи имунитета на организма като цяло: нередовен сексуален живот, лоша екологична ситуация, наследственост, стрес, настинки и възпалителни процеси.

Възможна ли е бременност с ендометриоза??

Патологията може значително да усложни гестационния процес и понякога дори да се превърне в сериозна пречка за зачеването. Въпреки това раждането на дете, страдащо от ендометриоза, все още е реално. Можете да проверите това, като прочетете многобройни рецензии във форуми, където младите майки споделят своето щастие. Но за да разберете как заболяването на матката влияе на бременността, трябва да разберете какво е то..

Ендометриозата е необичайно увеличаване на броя на клетките (удебеляване) на базалния слой на лигавицата на матката. С напредването на болестта може да засегне близките органи (яйчници, черва, пикочен мехур) и дори нерепродуктивни тъкани (стомах, очи и бели дробове).

При ендометриоза жената може да бъде обезпокоена от:

 • парализиращо налягане в матката;
 • дискомфорт в други засегнати органи;
 • болки в костите и ставите;
 • неразумно повръщане;
 • атипичен, остър предменструален синдром;
 • спазми при уриниране или дефекация;
 • дърпане на болка по време на полов акт или в края му.

Физическият дискомфорт възниква от прекалено голям слой на ендометриума, дразнещ нервните окончания в маточната кухина или от наличието на вътрематочни клетки в органи, които не са предназначени за това. В допълнение, патологията причинява нарушение на месечния цикъл: нередовна, твърде дълга менструация, необичайно черно течение преди или след тях, внезапно маточно кървене по време на овулация.

Болестта засяга и възможността за бременност. Засягайки яйчниците, той влияе неблагоприятно на процеса на овулация: образованието може да предотврати узряването на яйцеклетката и слизането й в маточната кухина.

Как да увеличим вероятността от зачеване?

Експертите казват, че е невъзможно да се отървете напълно от болестта. Напълно възможно е обаче да се премахнат симптомите, които намаляват вероятността от бременност. Но жените, които искат да станат майки, трябва да бъдат подготвени за факта, че лечението може да отнеме няколко месеца..

На първо място е необходимо да се установи баланс на хормоните, отговорни за функционирането на репродуктивната система. За да направите това, ще трябва да вземете кръвен тест и да определите кои проблеми пречат на жената да забременее. Въз основа на резултатите от анализа може да се предпише курс на подходяща терапия, който да продължи най-малко 3-6 месеца.

Освен това при ендометриоза е необходимо да се следи състоянието на имунитета. В случай на чести настинки и хронично възпаление, една жена може да бъде посъветвана да приема общоукрепващи имуномодулиращи средства..

В случай на силна болка и проблемна менструация, лекарите предписват болкоуспокояващи и кръвоспиращи лекарства. Ако заболяването е придружено от адхезивен процес, тогава пациентът се подлага на операция, насочена към възстановяване на нормалното състояние на лигавицата на вътрешните генитални органи.

Но в някои случаи диагнозата се чува от жени, които не усещат нито един от горните симптоми. Те отбелязват редовността на менструацията, не изпитват никакви болки и научават за ендометриозата само след посещение на гинеколог или дори при регистрация за бременност. Вече не е възможно да се лекува болестта в тази ситуация. Важно е обаче да се разбере как протича процесът на раждане на дете и дали патологията засяга състоянието на нероденото бебе.

За какво да внимавате, когато сте в „интересна позиция“?

Жените, които разберат за плашеща диагноза след добрите новини за предстоящото майчинство, не трябва да се плашат. Те трябва да разберат, че бременността с ендометриоза протича малко по-различно. Важно е да знаете за възможните усложнения, които чакат бъдещата майка..

Ендометриозата винаги се характеризира с дисбаланс на основните женски хормони - естроген и прогестерон, което значително намалява вероятността от зачеване: става трудно да се проследи овулацията с хормонален дисбаланс. Освен това именно тези хормони са отговорни за нормалното носене на плода..

Разрасналата се ендометриална тъкан затруднява закрепването на оплодената яйцеклетка към стената на матката, поради което ранните етапи на бременността често завършват със спонтанен аборт. Но дори и ембрионът да е разположен безопасно, разхлабеността на стените на матката пречи на нормалното му развитие, което също може да причини спонтанно прекъсване в началните етапи.

Поради развития адхезивен процес във фалопиевите тръби, оплодената яйцеклетка може просто да не потъне в тялото на матката, което ще доведе до необратими последици. За да се предотвратят усложнения от извънматочна бременност, е необходимо да посетите лекар и да се подложите на ултразвуково сканиране възможно най-рано, започвайки от първия ден на закъснението..

Също така трябва да внимавате с кистозните образувания с ендометриоза. Те не предотвратяват настъпването на бременност, но значително увеличават рисковете за здравето на бъдещата майка: хормоните, произвеждани от тялото й за растежа на плода, също могат да провокират увеличаване на размера на новообразуването, което може да доведе до усукване и разкъсване на кистата. Този проблем може да бъде коригиран само чрез операция. Операцията не представлява никакъв риск нито за майката, нито за бебето. При необходимост се провежда през втория триместър на бременността.

Жените, които очакват бебе, трябва да знаят основното - ендометриозата няма абсолютно никакъв ефект върху състоянието на плода. В допълнение, хормоните, произведени по време на бременност и по-нататъшно кърмене, предотвратяват по-нататъшното прогресиране на заболяването, което води, ако не до пълно излекуване, но до стабилно състояние на ремисия, когато симптомите на ендометриоза престанат да притесняват младата майка в продължение на много години.

Ето защо бременните жени с диагноза ендометриоза не трябва да се страхуват, а просто да следят състоянието си малко по-внимателно, да посещават редовно гинеколог и да се подлагат на всички тестове, които са им възложени. Внимателното наблюдение ще предотврати негативни последици и ще намали до минимум всички рискове за мама и бебе.

Възможна ли е бременност с ендометриоза и как протича??

Сред многото проблеми, свързани с репродуктивното здраве на жената, ендометриозата е най-често срещаното заболяване днес..

Основният въпрос остава възможността и начините за развитие на бременност с това заболяване. Този проблем е актуален днес, тъй като при липса на своевременно лечение и осигуряване на превантивни мерки, развиващата се патология може да доведе до безплодие на жената.

 1. Какво е ендометриоза?
 2. Основните причини за появата
 3. Симптоми на ендометриоза
 4. Разновидности на ендометриоза
 5. Възможност за бременност с ендометриоза
 6. Ендометриоза и бременност
 7. Особености на бременността с ендометриоза
 8. Усложнения на бременността и възможни рискове
 9. Диагностика
 10. Лечение
 11. Консервативно лечение на ендометриоза
 12. Лекарства, използвани за лечение на ендометриоза:
 13. Хирургичен метод
 14. Традиционни методи
 15. Бременност след лечение
 16. Как е раждането с ендометриоза?
 17. Възможен ли е аборт?
 18. Прогноза
 19. Предотвратяване
 20. Отзиви
 21. Заключение

Какво е ендометриоза?

Ендометриозата е заболяване, често срещано сред жените в репродуктивна възраст, характеризиращо се с обрастване на ендометриума извън матката. Ендометриалната тъкан може да се намери в различни органи и да се възпали по време на менструалния цикъл.

С навременното лечение развитието на болестта може да бъде спряно. Една от най-тежките последици от ендометриозата е безплодието. Ето защо е толкова важно да се знаят основните симптоми и лечение на ендометриозата, за да се увеличи шансът на жената да забременее и да стане щастлива майка на бебето си..

Основните причини за появата

Към днешна дата точните причини за ендометриоза не са установени..

Независимо от това, лекарите цитират следните фактори за развитието на патология при жените:

 1. Наследственост. Според повечето учени основната причина за гинекологичните заболявания е наследствеността. Мнозина приписват това заболяване на „семейно“ заболяване, което често се повтаря в едно семейство при жени в продължение на няколко поколения. Съществуват генетични маркери за откриване на предразположението на жената към ендометриоза.
 2. Хормонален дисбаланс. Налице е промяна в съдържанието на стероидни хормони в организма: концентрацията на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон (FSH и LH) в кръвта се увеличава. В същото време се наблюдава намаляване на нивото на прогестерона и повишаване на пролактина, което провокира нарушения във функционирането на надбъбречната кора. Прегледът на пациентите разкрива свръхрастеж на ендометриума.
 3. Мензис. При обилно месечно кървене (менорагия), клетките на ендометриума заедно с кръвта могат да проникнат в шийката на матката, да се озоват по стените на тънките черва, по корема (областта на пъпа) и други тъкани. Основната група, засегната от болестта, е на възраст между 25 и 50 години.
 4. Намален имунитет. При имунни нарушения и анемия няма разрушаване на ендометриалните клетки, което води до развитие на патология. Клетките започват да растат и да се развиват извън стените на матката. Здравото тяло унищожава ендометриалните клетки, предотвратявайки им имплантирането върху други тъкани.
 5. Нарушения в работата на невроендокринната система. Невроендокринната система е отговорна за правилната регулация на сигналите от хормоните и нервните клетки. При здравословно функциониране системата влияе върху синтеза и освобождаването на различни хормони в тялото на жената. В случай на проблеми с щитовидната жлеза, постоянен стрес, неправилно хранене, поява на генитални инфекции, соматични заболявания и тяхното лечение - има възможност за развитие на заболяването.
 6. Ендометриална метаплазия. Съществува теория, според която ендометриумът може да расте и да се превърне в друга тъкан в тялото. Няма категорични причини за метаплазия. Тази теория е обект на много противоречия от учените..

Също така има редица фактори, които могат да допринесат за появата на ендометриоза:

 • извършени преди това аборти и прекъсната бременност;
 • ниски нива на желязо в организма (анемия);
 • отрицателно въздействие на околната среда;
 • да бъдеш с наднормено тегло;
 • възпаление на гениталиите;
 • инсталиране на вътрематочно устройство;
 • нарушение във функционирането на черния дроб;
 • операции на тазовите органи.

Симптоми на ендометриоза

В хода на хода на заболяването могат да се появят и двете силно изразени симптоми - те не позволяват на жената да спи и да живее спокойно и може да се наблюдава пълното им отсъствие. Симптомите пряко зависят от степента на разпространение на ендометриозата, нейната форма и съпътстващи заболявания.

Основните симптоми включват:

 1. Болезнено. Пациентите се оплакват от болка в долната част на корема и лумбалната област. Болката се увеличава по време на менструация и става непоносима, принуждавайки жените да приемат силни болкоуспокояващи лекарства. При интимност и дефекация има и остри болки в областта на таза, ректума и на повърхността на външните полови органи.
 2. Нарушения в менструацията. Леко кафяво отделяне се появява преди и след менструация. Самото кървене се увеличава по обем и продължителност. Често миомите на матката се присъединяват към заболяването, което значително влошава общото състояние на пациентите. Кърваво отделяне може да се появи в средата на цикъла поради ниския прогестерон и повишения естроген в кръвта.
 3. Безплодие. Наблюдава се при липса на симптоми на заболяването. В тази ситуация диагнозата се поставя случайно, когато се изследва жена. Често репродуктивната функция намалява с развитието на ендометриоза на яйчниците и фалопиевите тръби.
 4. Интоксикация на тялото. Те се появяват заедно със симптомите на болка. Наблюдава се повръщане, втрисане, гадене, нивото на левкоцитите в кръвта се увеличава, СУЕ.

Други симптоми, които се появяват при редки форми на заболяването:

 • с разрастването на тъкан в червата - чести контракции на чревната мускулатура;
 • в пикочния мехур - болка по време на уриниране, в тежки случаи - поява на кръв в урината;
 • с разрастването на тъкан върху белите дробове - повишено кашляне на кръв по време на менструация;
 • повишена температура по време на менструация;
 • секреция на бяла течност от млечните жлези.

Често жените приемат общите симптоми на заболяването със симптомите, проявяващи се при миома на матката. Мнозина не обръщат внимание на силна болка по време на менструация, като се има предвид, че това е норма, жените приемат лекарства за болка.

Ако горните симптоми бъдат открити, определено трябва да потърсите съвет и своевременно лечение от вашия гинеколог.

Разновидности на ендометриоза

Въз основа на областта на лезията, има два вида ендометриоза:

 1. генитален - настъпва увреждане на гениталните тъкани.
 2. екстрагенитални - с патология и развитие на болестта върху други тъкани на тялото.

Когато интраабдоминалните органи са повредени, те се класифицират според етапите на ендометриоза:

 • Първи етап. Първите огнища се появяват на перитонеума, съседен на маточните придатъци.
 • Втори етап. Адхезиите се образуват с увреждане на фалопиевите тръби и придатъците. На париеталната перитонеума се образуват малки възпаления и огнища.
 • Трети етап. Лезиите се простират извън матката (правовагинално разширение) и отпред (везиковагинално) с последващо увреждане на други органи на малкия таз - червата и апендикулярния процес, ректума и пикочния мехур.
 • Етап четвърти. Броят на огнищата на ендометриоза върху тазовите органи се увеличава, тяхната деформация се случва с образуването на сраствания.

На първия етап няма оплаквания относно спокойствието и качеството на живот на жената. Когато общата картина се влоши, репродуктивната функция на тялото се нарушава, което води до безплодие. На четвъртия етап интимният живот на партньорите става труден, работоспособността е нарушена поради силна болка по време на менструация.

В случай на увреждане само на тялото на матката, броят на огнищата на вътрешните органи в областта на таза ще бъде минимален.

С тази клинична картина има отделна класификация на степента на ендометриоза:

 • 1 градус - настъпва увреждане на подлигавия слой на матката;
 • 2 степен - лезията на миометриума е под 50%;
 • 3 степен - ендометриалната тъкан нараства до външните стени на матката;
 • 4 градуса - тъкан расте в цялата матка. Засегнати са и слоевете органи и перитонеум, разположени близо до матката..

Възможност за бременност с ендометриоза

Струва си да се има предвид възрастта на бъдещата майка - препоръчително е да се планира раждането на дете под 30-годишна възраст. За съжаление, това заболяване често е основната причина за неуспешни опити да станат щастливи родители. Развиващото се заболяване предотвратява развитието на бременност.

Най-честите причини, които възпрепятстват зачеването:

 1. Липса на овулация. При ендометриоза на фалопиевите тръби и яйчниците овулацията не настъпва като такава. Дори ако яйцеклетката напусне яйчника, по-нататъшното й напредване е невъзможно поради свръхрастежа на кухината на фалопиевите тръби с ендометриални тъкани.
 2. Аденомиоза. Обраслият ендометриум не позволява на оплодената яйцеклетка да се закрепи в матката. Дори и да се получи консолидация, по-нататъшното ембрионално носене ще бъде твърде трудно. Спонтанният аборт е най-честата последица от развитието на аденомиоза.
 3. Ендометриоза на шийката на матката. Това се случва по време на растежа на ендометриалните клетки по стените на шийката на матката, което предотвратява движението на сперматозоидите към самата матка.
 4. Нарушения във функционирането на ендокринната и имунната системи. Основните причини за появата и развитието на заболяването са хормоналните нарушения.

Младите родители, виждайки такива трудности по пътя си, не разбират добре как да забременеят в тази ситуация. При късно диагностициране на заболяването и обширни увреждания на тъканите е невъзможно да забременеете по естествен път.

Съвременната медицина предлага единствения изход от тази ситуация - IVF методът (ин витро оплождане).

Основните фактори, при които трябва да се извършва изкуствено осеменяване:

 • жена над 40;
 • проблеми с репродуктивните възможности при сексуален партньор;
 • прекъснати преди това бременности и спонтанни аборти;
 • диагнозата безплодие за повече от 2-3 години по време на лечението;
 • лоша проходимост на фалопиевите тръби и тяхното отсъствие.

Ендометриоза и бременност

Диагнозата "ендометриоза" не е изречение и двойката може да стане щастлив родител. Те трябва да разберат, че ще трябва да извървят дълъг път преди основната концепция..

Правилата за успешно зачеване с ендометриоза:

 1. На първо място, жената трябва да премине всички тестове, за да установи степента и причината за развитието на болестта..
 2. В началото се изисква да се спре растежа на тъканите и да се установи правилното функциониране на яйчниците..
 3. Ако по време на заболяването са се образували кисти от тъкани и сраствания, пациентът се изпраща на лапароскопия, където всички образувания се отстраняват хирургично.
 4. Средно хормоналните контрацептиви се предписват 3 цикъла преди операцията. Забележително е, че таблетките намаляват развитието на ендометриални клетки, намаляват менструалното кървене и насърчават правилната функция на яйчниците..

Особености на бременността с ендометриоза

Предвид характеристиките на това заболяване, все още съществува възможност за естествено оплождане. В този случай сперматозоидите трябва да достигнат яйцеклетката и след това да се прикрепят в матката. Оказва се, че все още е възможно да забременеете, възниква естествен въпрос - "как ще продължи бременността?".

Има няколко възможности за развитие на тази ситуация:

 1. Ще се появи влиянието на ендометриозата върху развитието на бременността. Това е основната заплаха, която може да предизвика генитални увреждания. В резултат на това може да настъпи спонтанен аборт поради липса на хранене и развитие на ембриона. Бременността в началния етап до 8 седмици е изложена на риск от тази заплаха - по това време все още няма нормално оформена плацента. С достигане на 9 седмици рискът от спонтанен аборт намалява и бременността протича без негативно влияние от ендометриума. Ето защо си струва да се мисли не за възможността за бременност с тази патология, а за възможното прекъсване.
 2. Ще има пряк ефект от самата бременност върху ендометриозата. Медицинската практика показва, че бременността може да има терапевтичен ефект върху тялото на майката. В хода на промяната на нивото на хормоните в организма развитието на болестта спира. По време на бременност концентрацията на естроген намалява и съдържанието на прогестерон се увеличава. Какво помага да се спре растежа на огнищата и развитието на патологията до пълното й изчезване.

Усложнения на бременността и възможни рискове

Лекарите все още не са взели решение за това как заболяването се отразява на бременността. Лечението подлежи на корекция, но не се отменя през целия период на бременността. Основната цел не е да навреди на растящото бебе.

Основните възможни рискове от бременност:

 • Има възможност за извънматочна бременност. В ранните етапи всички се изпращат на ултразвуково сканиране и яйцеклетката се отстранява;
 • Може да настъпи преждевременно прекъсване на бременността;
 • При хормонални нарушения има възможност за повишаване на тонуса на матката, което също може да доведе до спонтанен аборт;
 • Тънкостенната матка може да се спука по време на растежа на ембриона. В този случай жената е в болницата под наблюдението на специалисти;
 • Поради лошата еластичност на шийката на матката се предписва цезарово сечение.

Струва си да се отбележи, че е доста рядко да забременеете с това заболяване и под наблюдението на лекуващите лекари. С образуването на киста бременността няма да настъпи, докато не бъде напълно премахната.

Диагностика

Преди началото на бременността се оказва диагностициране на заболяването. По време на бременността симптомите на заболяването намаляват поради увеличаване на нивото на гестагени..

Също така, симптомите на ендометриоза са подобни на други гинекологични заболявания, което затруднява поставянето на правилна диагноза. Болестта е трудна за откриване в ранните етапи на развитие. По време на прегледа трябва да споделите всички оплаквания и подозрения със специалист.

При диагностициране всички се изпращат на ултразвуково сканиране, което ще покаже състоянието и общия размер на матката. Също така, по време на прегледа се обръща внимание на яйчниците..

Като допълнителна диагностика се използват:

 • КТ и ЯМР - рядко се предписват, изследването помага да се установи степента на развитие на ендометриоза;
 • Проба CA-125 - направете кръвен тест и идентифицирайте маркери на засегнатите клетки;
 • Лапароскопия - помага за откриване на увреждане на органи със силно развитие на ендометриоза. Този тест може да открие рак на червата, калцифициран мезотелиом (концентрация на калций в стените на кръвоносните съдове) и метастатичен карцином на яйчниците (образуване на тумор).
 • Биопсия на шийката на матката;
 • Хистероскопия - предписва се от лекарско решение, ако има съмнение за аденомиоза (образуване на тумор и безплодие), изисква изследване на матката по време на операция;
 • Колпоскопия - за изследване на шийката на матката се използва колпоскоп. Техниката на увеличаване помага да се открият огнища на ендометриоза;
 • Метросалпингография - лекарства се инжектират в тялото за последващо създаване на рентгенови лъчи.

Видът на диагностичния преглед и броят им се определят от лекуващия гинеколог въз основа на състоянието на пациентката и нейните оплаквания.

Лечение

Възстановяване на репродуктивната функция, облекчаване на болката по време на менструация и потискане на растежа на ендометриалната тъкан са основните цели при лечението на ендометриоза.

В зависимост от степента на развитие на заболяването, ендометриозата се лекува с няколко метода:

 1. Народни начини.
 2. Лекарства.
 3. Хирургическа интервенция.

Консервативно лечение на ендометриоза

С консервативното лечение на ендометриоза на пациентите се предписват хормонални лекарства, които помагат за понижаване на концентрацията на естроген. Овулацията се потиска и развитието на ендометриотични огнища спира.

Лекарства, използвани за лечение на ендометриоза:

 1. Еднофазни комбинирани орални контрацептиви (КОК) се предписват за период от 6-9 месеца. Таблетките потискат производството на естрадиол от яйчниците, което спира растежа на ендометриотичните тъкани. Някои КОК имат положителен ефект върху кожата (омазняването на кожата намалява, кожните обриви под формата на акне изчезват) и имат незначителни странични ефекти върху тялото.
 2. Използването на лекарства, съдържащи левоноргестрел, хормон, който намалява освобождаването на естроген. Вътрематочното устройство Mirena се използва широко. Хормоналният компонент на намотката има локален ефект. Спиралата е поставена за 5 години, през този период левоноргестрел влияе върху състоянието на ендометриума, което намалява симптомите на болка по време на менструация.
 3. Използването на гестагени - лекарства, които предотвратяват отделянето на гонадотропини, което спира узряването на фоликулите. Поради това не настъпва месечна овулация. Приемът продължава от шест месеца до 9 месеца. Препарати, съдържащи гестаген, се прилагат 1 път на 2-3 месеца интрамускулно.
 4. Производни на андрогени. Прием на лекарства, които понижават концентрацията на естрадиол и повишават нивото на тестостерон, което допринася за регресията на огнищата на ендометриоза. Това лечение има своите недостатъци: проявява се депресивно състояние, количеството косми по тялото се увеличава и гърдите намаляват по размер. Лекарствата са противопоказани при жени с повишено съдържание на собствени андрогени. Повечето гинеколози са против това лечение и рядко го предписват на своите пациенти.
 5. Агонистите на GnRH са агонисти на гонадотропин-освобождаващия хормон, курсът на лечение продължава не повече от шест месеца. Те напълно спират яйчниците и производството на естроген. Растежът на ендометриалните клетки спира с изразен обратен ефект. Страничните ефекти включват горещи вълни, остеопороза и повишено изпотяване.
 6. Симптоматичното лечение е насочено към намаляване на болката. Освен това се използват лекарства като аспирин, спазмолитици (no-spa), успокоителни (тинктури от майчина трева и корени на валериана) и ензимни препарати. Предписва се и витаминна терапия - витамини от група В, ретинол и аскорбинова киселина.

Хирургичен метод

Днес има два метода на хирургично въздействие върху развитието на болестта:

 • Консервативен метод - отстранява се само засегнатата област, докато вътрешните органи остават непокътнати.
 • Радикален ефект - отстраняват се засегнатите органи и самата матка.

Лапароскопията и лапаротомията са най-щадящите хирургични методи. По време на лапароскопията настъпва микрохирургичен ефект - след като се направи малък разрез (с размер до 1,5 см), огнищата на ендометриума започват да се каутеризират с лазер. По време на лапаротомия се прави разрез на коремната стена и се отстранява тъкан.

След операцията се предписва рехабилитационен курс, който включва физиотерапия и медикаменти..

Често преди операцията се предписва консервативно лечение с хормонални лекарства за период от 3 месеца до шест месеца. След това се извършват операциите. Вярно е, че е възможна и друга последователност - първо се извършва операция, а след това се предписва консервативно лечение.

В повечето случаи след операция и придържане към хормонална терапия репродуктивната функция се възстановява при пациентите. Също така има значително намаляване на болката по време на менструация..

След завършения курс за възстановяване, жената се наблюдава от гинеколог на всеки 3 месеца, редовно прави ултразвук на тазовите органи и дарява кръвен маркер CA-125.

Традиционни методи

Традиционните методи за лечение на ендометриоза са ефективни в началните етапи от развитието на заболяването. Тези методи могат да се използват както в началото на развитието на заболяването, така и като допълнителна терапия по време на основното лечение..

Общи методи на експозиция:

 • акупунктура - акупунктурата се извършва под наблюдението на гинеколог. Задайте 2-4 курса. Един курс включва от 10 до 12 процедури.
 • хирудотерапия - предписаното лечение с пиявици има благоприятен ефект върху общото благосъстояние на жената. Слюнката има противовъзпалително и аналгетично действие.
 • физиотерапия - предписват се електрофореза, посещения на радонови бани и магнитотерапия.
 • приемане на лечебни растения. Най-популярните билки за лечение са живовляк, коприва, жълт кантарион и други растения. Тинктурата се приема 3-4 пъти през деня, половин час преди хранене..

За да приготвите полезна билкова инфузия, трябва да вземете в равни пропорции лайка, елекампан, женско биле, елеутерокок и живовляк. Добавете 2 ч.ч. чага и бодяги. Вземете 3 супени лъжици от сместа. л., изсипете в чаша и налейте 250 мл вода. Оставете да заври и оставете да се влива за 40-45 минути. Сутрин и вечер правете инфузионни спринцовки в продължение на 10 дни.

Бременност след лечение

След цялостно лечение и справяне с болестта е невъзможно да се получи сто процента сигурност, че зачеването ще се случи лесно и бременността ще настъпи в близко бъдеще.

Безплодието е необратима последица от заболяването. Причината са срастванията, образувани по време на патология в репродуктивните органи. Тези сраствания са подобни на паяжина, която покрива засегнатата тъкан или орган. Адхезиите могат да попречат на движението на яйцеклетката по повърхността на яйчника по време на овулация или да попречат на преминаването на сперматозоидите по шийката на матката. За елиминиране на срастванията се използва хирургическа интервенция - лапароскопия.

След пълно възстановяване шансът за забременяване може да се появи в рамките на шест месеца или една година. Тялото се нуждае от време, за да се възстанови. Около 15-55% от жените успяват успешно да забременеят и да раждат здраво дете.

Как е раждането с ендометриоза?

Особено внимание се отделя на периода преди раждането. Съществува риск плацентата да нарасне до стената на матката. Хипотонията на матката може да се развие и след самото раждане..

По-близо до раждането, на бъдещата майка се предписва ултразвуково сканиране. Според резултатите можете да видите дали има увеличение на тъканите и дали тя ще може да роди по естествен път.

В случай на предписване на цезарово сечение, лекарите са длъжни да предотвратят навлизането на ендометриалната тъкан в коремната област. По време на операцията матката е покрита с чист материал. В края на операцията жената се инжектира с окситоцин - лекарство, провокиращо свиване на матката.

Възможен ли е аборт?

Прекъсването на бременността не е желателно за тази патология. След почистване и остъргване на плода, в повечето случаи болестта започва да прогресира.

Също така, има опасни рискове и сериозни усложнения след аборт с ендометриоза:

 • отваряне на обилно кървене;
 • смърт на жена с увреждане на маточната стена (перфорация с медицински инструмент по вина на персонала)
 • нарастването на срастванията във фалопиевите тръби след аборт;
 • развитие на безплодие.

Ако една жена се подлага на лечение за ендометриоза и не иска бременност, струва си да се консултирате с гинеколог. Лекарят ще избере контрацепция за пациента.

Прогноза

Прогнозата за хода на бременността със заболяване до голяма степен зависи от степента на неговото развитие, мястото на образуване на ендометриалните тъкани и физиологичните характеристики на самата майка. Всичко зависи от степента на прогресиране на тази патология в тялото на жената и ефекта от методите на лечение върху нея.

Предотвратяване

Жените трябва да следват превантивни мерки, независимо от наличието на това заболяване. Особено внимание трябва да се обърне, ако вътрематочно устройство се използва като контрацепция, има проблеми с наднорменото тегло и нивото на естроген в кръвта се повишава.

Превантивните мерки за развитие на ендометриоза включват:

 • редовни посещения и преглед от акушер-гинеколог;
 • контрол на наднорменото тегло;
 • отказ от интимност по време на менструация;
 • защита от външни стимули и стресови ситуации;
 • наблюдение на симптомите и своевременно насочване към лекар;
 • отказ от изкуствено прекъсване на бременност (аборт);
 • предотвратяват развитието на хронични заболявания;
 • лична хигиена;
 • да се откажат от тютюнопушенето;
 • извършване на възстановителни физически упражнения.

Отзиви

Прегледи на жените за проблемите на зачеването и бременността с диагноза като ендометриоза:

Заключение

Ако имате диагноза ендометриоза, не се отчайвайте от възможността да забременеете. Медицинската практика показва голям процент от щастливите семейни двойки, които са преминали пълен курс на възстановяване и са станали дългоочаквани родители.

Струва си да слушате внимателно тялото си, да наблюдавате симптомите и да се свържете навреме със специалисти. С навременното лечение и лечение шансът за забременяване ще се появи много по-рано и ще бъде възможно да започнете да планирате бременност.

Спазването на превантивните мерки напълно ще премахне развитието на заболяване, наречено "ендометриоза".