След раждането много жени се сблъскват с такова явление като шевове в шийката на матката, влагалището или перинеума. Помислете какво представляват конците, какви усложнения могат да се срещнат след прилагането им и какви грижи се изискват след раждането.

В зависимост от това къде са поставени шевовете, те се разделят на вътрешни и външни.

Вътрешни шевове

Вътрешните са тези, които са били насложени с разкъсвания на шийката на матката или стените на влагалището. Такива конци се прилагат след раждане, когато лекарят изследва гениталиите. Процедурата за зашиване на матката не изисква анестезия, тъй като органът е абсолютно нечувствителен след раждането. При зашиване на стените на влагалището се прави местна упойка. Конците се нанасят със саморазбиращи се конци, които не изискват отстраняване.

Външни шевове

Външните шевове включват шевове на перинеума. Те се прилагат, когато се появят перинеални сълзи по време на раждане или е направена изкуствена дисекция. Ако е необходимо, лекарите отдават предпочитание на разрезите, предотвратявайки прекъсванията, тъй като краищата им винаги са равномерни, което означава, че ще се излекуват по-бързо. Външното зашиване след раждане се извършва под местна упойка.

Перинеумът може да бъде зашит с конци, които изискват отстраняване в продължение на 5 дни, или със самопоглъщащи се конци. Също така в тази област лекарите могат да прилагат козметичен шев, дошъл в гинекологията от пластична хирургия. Такъв шев се характеризира с факта, че нишката преминава подкожно и се виждат само нейният вход и изход от раната.

Как да лекуваме и да се грижим за шевовете след раждането

Първите дни в болницата акушерките участват в обработката на конците. 2 пъти на ден те обработват шевовете с разтвор на брилянтно зелено или калиев перманганат. Ще продължите обработката у дома. Това ще трябва да се направи след всяка обработка на водата..

По този начин се обработват външните шевове. Вътрешните шевове не се нуждаят от специални грижи, при условие че нямате никакви инфекциозни заболявания. И трябва да се погрижите за това още преди бременността..

В първите дни след раждането, когато са били наложени конци, трябва да внимавате с изпразването на червата, за да не прекалявате с нарастващата тъкан. В идеалния случай при първото желание да поискате клизма или глицеринова свещ.

След всяко пътуване до тоалетната трябва да се измиете. Сутрин и вечер можете да използвате продукта за интимна хигиена. По-добре е да се миете под душа, а не в леген с вода. Дамската превръзка трябва да се сменя на всеки 2 часа. Дори да мислите, че все пак може да служи.

Добър вариант за бельо ще бъдат бикините за еднократна употреба, които са направени от дишащ материал. Ако не, използвайте памучно облекло. Не слагайте бельо веднага след душ.

Въздушните бани са полезни не само за бебешката кожа, но и за лечебните ви рани. Не можете да търкате шевовете с кърпа, по-добре е да ги попиете или да изчакате напълно да изсъхнат напълно.

Не използвайте влачене на бельо. Ефектът на свиване блокира притока на кръв и пречи на заздравяването. Да, искате да изглеждате добре веднага след раждането на бебето, но бъдете търпеливи няколко месеца и след това можете да облечете корсет и стягащи бикини.

И най-важното. С шевове след раждането няма да можете да седите поне 10 дни. След този период, ако шевовете се излекуват без усложнения, можете да започнете да седите на твърда повърхност. Трябва да си почивате, докато конците заздравяват, докато лежите или седите наполовина. Не можете да правите резки движения.

Преди това, когато новородените са били разделени от майките си, на тези, които са имали следродилни шевове, не е било позволено да стават до изписване. Това позволи на шевовете да заздравеят много по-бързо. Сега, когато децата са в отделението с майките си, е невъзможно да останат в леглото. Ето защо трябва да следвате препоръките относно седенето възможно най-много, така че шевовете да не се разпаднат или да се възпалят..

Усложнения на следродилните шевове

Ако една жена има шевове след раждането, тогава лекар я преглежда всеки ден. Ако не бъдат открити нарушения, тогава процедурата за обработка е стандартна: водороден прекис и разтвор на брилянтно зелено или калиев перманганат. Ако се забележат отклонения от нормата, тогава решението се взема в зависимост от ситуацията..

Шевовете са разделени

Ако раната все още не е заздравяла и конците са се разделили, тогава те се прилагат отново. Ако раната е заздравяла и няколко шева на шева са се разделили, тогава лекарят може да остави ситуацията такава, каквато е (при условие, че няма заплаха за живота на жената). Ако целият шев се е отделил, тогава ще трябва да изрежете раната и да я зашиете отново. Шевовете могат да се разпаднат, когато жената бъде изписана от болницата. Този факт изисква незабавно обжалване в болницата с призив за скрита помощ..

Шевовете нагъват

Правилното лечение на конци, които се лекуват нормално, беше споменато по-горе. В случай, че се установи възпаление или нагнояване на вътрешни или външни конци след раждането, лекарят ще предпише допълнителни мерки за лечение на раните.

Хигиенната грижа ще бъде допълнена от тампони с шевни мехлеми. Може да се използва Levomikol, мехлем на Вишневски или други мехлеми, които облекчават възпалението и нагнояването. Ако откриете нехарактерни вагинални секрети вече у дома, на следващия ден трябва да се консултирате с лекар за съвет.

Шевовете болят

Болезнени усещания след прилагане както на външни, така и на вътрешни шевове ще бъдат във всеки случай. Обикновено вътрешната болка трябва да изчезне 2 дни след раждането. Дискомфортът от външните конци ще продължи много по-дълго. Особено, ако не спазвате графика и се опитате да седнете по-рано.

Ако болката се появява само когато седите, това е нормално (ако не е много силна и може да се толерира). Но ако чувствате дискомфорт дори когато стоите или лежите, това може да означава възпалителен процес. В този случай болката не може да се толерира. Посещението на лекар трябва да бъде спешно.

Шевовете след раждането са шевове след операция. За да се излекуват бързо и безопасно, трябва да се грижите правилно за тях. Разбира се, след раждането на бебето ще има достатъчно други притеснения. Но, повярвайте ми, вашето бебе се нуждае от здрава майка. Колкото по-внимателно се грижите за шевовете, толкова по-бързо те ще заздравеят и вече няма да изискват внимание..

Шевовете се възпалиха и загноиха след раждането: симптоми, лечение

Раждането на дете много често е придружено от появата на определени трудности. По време на бременността еластичността на кожата се влошава и се появяват стрии, а по време на раждането на бебето - разкъсвания и порязвания. За да се премахнат такива сериозни последици, лекарите прилагат шевове: отвътре и отвън.

Те се нуждаят от внимателно боравене и правилна грижа, в противен случай може да възникне възпаление на шев след раждане поради инфекция. По препоръка на лекаря ще бъде забранено да седите и да напрягате мускулите.

Тялото на жената се подготвя за процеса на раждане на бебе в продължение на 40 седмици: окситоцинът се секретира от хипофизната жлеза, шийката на матката се подготвя да се отвори, става мека и отпусната Но в някои случаи лекарят определя, че матката не е готова за отваряне. Често детето се изтласква преждевременно и се появяват разкъсвания на самата матка и мускулите на влагалището. Вътрешните наранявания изискват зашиване със специални естествени конци, които се абсорбират безопасно след зарастване.

При зашиване на сълзи по стените на шийката на матката лекарят не използва анестезия. В тази област няма рецептори за болка веднага след раждането.

Лечебен процес

Вътрешните шевове след раждането имат някои характеристики на скоростта и специфичността на свръхрастежа. Повредената травма може да се излекува по-бързо от разкъсаната. С използването на специални резорбируеми конци, заздравяването продължава около 2 седмици, при обикновените конци - една седмица по-дълго. Правилната, навременна грижа също оказва влияние. Пациентите, страдащи от захарен диабет, впечатляваща загуба на кръв и отпуснатост на мускулите, са изложени на риск от дълготрайно нараняване..

Как да се грижим

Какво да правя, след като лекарят е извършил този вид операция? Вътрешните шевове след раждането не се нуждаят от специални грижи. Често се използват абсорбиращи материали, които трябва напълно да изчезнат в рамките на 3 месеца след нанасянето. Ако едно момиче види парчета конец по бельото си, не се тревожете от това. Това е естествен процес.

Въпреки липсата на специални грижи, струва си да се придържате към няколко правила за ефективно лечение:

 • внимателно спазвайте правилата за лична хигиена;
 • отидете внимателно до тоалетната (опитайте се да не натоварвате мускулите си);
 • избягвайте резки движения, не вдигайте тежести и, ако е възможно, не сядайте;
 • избягвайте интимността за два месеца.

Външните несъответствия на перинеума или след цезарово сечение трябва да се третират няколко пъти на ден с разтвор на калиев перманганат или брилянтно зелено, а също така да се придържат към особено внимателна хигиена на тялото, да се измиват с преварена топла вода, без да се използват сапун и душ гел.

Специалните уплътнения трябва да се сменят много често. Препоръчително е да присъствате на процедурата за лечение със специални разтвори в клиниката, обикновено те се извършват от акушерка. Ако следвате предписаните препоръки на лекуващия лекар, всичко ще се излекува бързо, дискомфортът ще премине и болката няма да ви притеснява по-късно..

Какви усложнения могат да бъдат

В случай на пренебрегване на основните съвети, вероятността от възпаление на конци след раждане е много висока. Симптомите са неприятни: остра болка, нагнояване и отслабване. Когато несъответствието настъпи след няколко дни, не са необходими допълнителни процедури за възстановяване. Ако възникне неприятност след излекуване, е необходим втори разрез на същото място. Поради такива манипулации, възстановяването ще се случи много по-бавно и по-дълго..

Често новите майки са преследвани от болка и сърбеж след зашиване на тъканите. Такива признаци се усещат в рамките на няколко дни. Не се притеснявайте да мислите, че белезите са възпалени. Това е съвсем нормално..

Но ако усещанията са непоносими, трябва незабавно да се консултирате с лекар и да не се самолекувате.

Когато шевовете нагънат, струва си да ги третирате с различни мехлеми. След измиване интимните зони се третират с дезинфектант или антисептик, след което желаният крем, гел или мехлем се нанасят с помощта на лента превръзка (или чиста кърпа). Ако повредените зони отделят течност или гной, трябва да се консултирате с вашия гинеколог. Той ще ви каже какво да правите.

На какво да обърнете специално внимание

Жената, която е станала майка, трябва да се грижи специално за себе си и здравето си. При най-малкия дискомфорт или подозрение, че шевът се е възпалил след раждане, си струва, без забавяне, да отидете и да се консултирате с лекар.

Болезнените усещания през първите дни са често срещани признаци, които просто трябва да издържите. Но ако неразположението има усложнения или впечатляваща продължителност, няма да е излишно да потърсите квалифицирана помощ. Консултация с професионалист е в състояние да постави точна диагноза, да подобри терапията и да елиминира риска от усложнения.

За увреждането на тъканите свидетелстват и косвени прояви. Между тях:

 1. Топлина.
 2. Странно изглеждащо отделяне.
 3. Болки и студени тръпки.
 4. Слабост.
 5. Замайване.
 6. Болещи болки.

Не бива да се шегувате с подобни сигнали от собственото си тяло. Трябва незабавно да информирате специалист, за да получите своевременна помощ..

Според индивидуалния случай предписаната от диагностика терапия може да включва: прилагане на лечебни кремове, прилагане на студени компреси с лед, курс на антибиотици или допълнителна операция.

Обичайната дължина на белега е 2 или 3 см и въпреки това носи неприятни усещания. Когато всичко бъде премахнато, става по-лесно, обичайната болка отшумява, а движенията стават по-лесни и плавни. Подобни щети ще ви притесняват дълго време, с болезнени и режещи усещания..

Някои случаи потвърждават, че дори при пълно излекуване, оперираната зона може да реагира на времето или каквито и да било промени в тялото на жената.

Жената отнема поне шест месеца, за да възстанови напълно тялото. През този период от време, дори и при липса на оплаквания, трябва редовно да посещавате гинеколога, да се подлагате на прегледи и ултразвук.

Предотвратяване

С настъпването на бременността се препоръчва на бъдещата майка да наблюдава изключително внимателно здравето и благосъстоянието си. Експертите горещо съветват да приемате витаминни комплекси и рибено масло, да се храните правилно и да водите активен начин на живот. Трябва да ядете храна, която има благоприятен ефект върху състоянието на кожата:

 • мазна риба и морски дарове (сьомга, сьомга, скумрия);
 • зехтин, ленено и сусамово масло;
 • семена и ядки (бадемите са най-полезният вариант за женското тяло);
 • постно месо и птици;
 • извара, обикновени кисели млека и твърди сирена;
 • плодове, зеленчуци и билки (цитрусови плодове, банани, манго и спанак);
 • яйца (жълтъкът е с висока стойност).

А също така пийте много чиста вода, пресни сокове и билкови отвари.

Следвайки подобна диета, има шанс да подобрите благосъстоянието, да увеличите еластичността на кожата и да снабдите тялото с необходимите вещества. Като направите кожата по-стегната и по-здрава, можете да избегнете увреждане по време на бременност и раждане на бебе..

Съществуват и редица продукти, от които покритието губи колаген, става отпуснато, сухо, с обриви. Забранено:

 • захар и продукти, съдържащи захар (сладкиши, сладкиши, шоколад, конфитюри, консерви);
 • продукти от брашно (тестени изделия, хляб, палачинки, пайове, кифлички и пайове);
 • сол;
 • пържени храни;
 • тлъсти меса и птици (свинско, агнешко, патица);
 • алкохол;
 • маргарин;
 • наденица, колбаси и пушена риба;
 • сокове в торбички и бутилки.

Проследяването на вашата диета за бременна жена може да изглежда като обезсърчаваща задача. Наистина в даден период от време има желание да се яде най-вкусното, вредното и в големи количества. Но висококалоричните видове лакомства не само развалят здравето и външния вид на бъдещата майка, но и правят кожата й отпусната и увиснала, увеличавайки риска от стрии и щети в бъдеще..

За да не провокирате болести, усложнения и неразположения, трябва да посетите специалист навреме, да спазвате подходяща диета, да не забравяте да пиете достатъчно вода, да наблюдавате чистотата на интимните зони и да не пренебрегвате тревожни прояви на тялото.

Как да се справим с вътрешните и външните шевове след раждането

По време на раждането често има случаи, когато влагалището, матката или перинеалната област на жената са разкъсани. Общоприето е, че тази ситуация не представлява особена опасност, тъй като лекарите могат бързо и ефективно да зашиват почивки.

Всъщност всичко това не се прехвърля толкова лесно. Първо, процесът на зашиване е доста болезнен. На второ място, външните шевове след раждането могат да дадат на младата майка много допълнителни грижи..

Трябва да знаете как да сведете до минимум рисковете от разкъсвания и да премахнете всички последици от наранявания. Правилната грижа след раждането за такива белези ще зависи пряко от мястото, където са били приложени шевовете..

Характеристики на нараняване

Раждането не винаги е прост процес, много често след него остава някаква травма - разкъсвания и разрези на гениталния тракт, върху които се нанасят външни и вътрешни конци. Нараняванията могат да бъдат вътрешни - разкъсвания на шийката на матката или влагалището, както и външни - разкъсвания и разрези на самия перинеум.

След края на раждането, което е протекло по естествен начин, самият акушер проверява за сълзи и ако бъде открит, ги зашива. Ако не се извърши зашиване, следродилният период може да завърши в болнично отделение поради отворено кървене или развитие на инфекция в тях и в бъдеще това може да провокира пролапс на вътрешните органи и инконтиненция на урината и изпражненията.

 1. Процесът на поставяне на външни и вътрешни конци продължава повече от една минута и изисква висококвалифициран и подготвен специалист от лекуващия специалист, а ако има разкъсване на шийката на матката, хирургът трябва да бъде истински виртуоз поради недостъпността и опасността от увреждане на близкия пикочен мехур или уретери.
 2. Вътрешните конци след процесите на раждане върху шийката на матката, влагалището и върху самата матка трябва да се нанасят с помощта на резорбируеми конци от биологичен или полусинтетичен материал. Ако е деформирана само шийката на матката, тогава в този случай не се изисква анестезия - след раждането тя няма повишена чувствителност. Във всички други ситуации се използва обща или локална анестезия..
 3. Мускулните слоеве по време на разкъсването и разреза на перинеума също трябва да бъдат зашити със специални абсорбиращи се шевове, а кожата много често се зашива с неразбираеми конци. Те се отстраняват дори в родилния дом или в предродилната клиника след 3-7 дни след раждането на детето, когато шевът е напълно излекуван. Тази процедура е доста болезнена, поради тази причина анестезията е задължителна..

Причини за пропастта

Причините за раздялата са многобройни. Това може да е неправилно спазване на препоръките на акушер-гинеколога по време на периода на опитите и наличието на белези по конците, наложени при предишни раждания (белегът включва нееластична съединителна тъкан), бърз или прекалено дълъг труд, анатомичната структура на таза, голямата глава на бебето, представяне на седалището, нисък индекс на еластичност на тъканите на майката.

 • Отношението към епизиотомията - дисекция на перинеалната област - варира при акушер-гинеколозите. За някои такава работа не е трудна и необичайна, тя се използва масово, за да се избегне разкъсване на областта на чатала. Останалите лекари се опитват да направят този процес възможно най-естествен, така че те се намесват само когато вече е ясно, че пропастта не може да бъде избегната. Ако инструменталното раждане се извършва с помощта на форцепс или вакуумен екстрактор, тогава е най-добре да се направи дисекция на перинеума.

Освен това операцията има редица предимства пред разкъсването. Разрязаната тъкан е много по-лесна за зашиване, отколкото разкъсаната тъкан. Получената рана има гладки ръбове, така че процесът на заздравяване и възстановяване е по-бърз, докато се образува по-естетичен белег.

Процес на заздравяване на конци

Ако шевовете са от вътрешен тип и процедурата за зашиване се извършва правилно, тогава болката ще се усети само за няколко дни. В същото време изобщо не се изискват специални грижи и няма да се налага да премахвате шевовете, тъй като те са направени с абсорбираща нишка.

Саморазбираемите конци след раждане от естествени нишки (кетгут) се разтварят напълно след един месец, а от синтетичен материал - след два до три месеца. Вътрешните конци зарастват много по-бързо и могат да се разпаднат в екстремни и много редки случаи..

Съвсем различно се случва, ако се наложат външни конци върху областта на чатала. При такова нараняване след раждането ще бъде много трудно и неприятно да се движите, често има проблеми с ходенето до тоалетната, докато седенето е напълно забранено, тъй като шевовете могат бързо да се разпръснат. Забраната за седене ще бъде валидна за 14 дни, след което можете да опитате да седнете на твърди повърхности..

Ако в областта на чатала има шевове от кетгут, тогава не е нужно да се притеснявате твърде много, ако след седмица забележите отпаднали парчета конец - за толкова кратко време материалът напълно губи своята здравина и започва да се разкъсва на парчета. Шевовете определено няма да се разделят, освен ако, разбира се, не се движите твърде активно. Колко време ще отнеме процесът на усвояване на материала, ще зависи пряко от скоростта на метаболизма в тялото на жената. В някои случаи кетгутът се разтваря слабо или не се разтваря дори след 6 месеца след зашиване.

Шевовете, направени от неразбираеми конци, ще могат да бъдат премахнати от перинеума след 3-7 дни след раждането на бебето. Ако това не е направено в родилния дом, премахването на шевовете трябва да се извърши от самия гинеколог в предродилната клиника. С тази процедура жената може да почувства болка. Но в повечето случаи такава болка е доста поносима, в екстремни случаи можете да настоявате за локална анестезия.

Грижа за конци след раждане

Колко дълго ще заздравяват конците се влияе от индивидуалната скорост на зарастване на нараняванията и тяхната форма.

Най-често пълно излекуване настъпва за един месец, средното време е 14 дни.

Както преди, така и след процеса на премахване на шевовете, трябва редовно да ги обработвате. Това е много важно, тъй като отделянето след раждането и постоянно влажната среда в перинеума влияят на бързото размножаване на микробите. При неправилна грижа шевовете могат просто да нагноят и процесът на възстановяване ще се проточи на по-късна дата..

Важно е да знаете какви средства трябва да обработите шевовете. Точно както в болницата, у дома, раната трябва да се третира два до три пъти на ден. Необходимо е лечението да се извършва с антисептични разтвори или антибактериални мехлеми, които потискат бързия растеж на бактерии, причиняващи възпалителни процеси. Най-широко разпространените лекарства, които лесно могат да бъдат намерени в домашната аптечка, са добре познатите брилянтно зелено, водороден прекис, калиев перманганат и хлорхексидин. От мехлемите често се среща лекарство, наречено Levomekol. Обработката трябва да се извършва, без да е в седнало положение.

Ако осигурите въздушен достъп до перинеалната област, тогава процесът на оздравяване ще върви в пъти по-бързо. За да направите това, трябва да носите дишащи подложки, изработени от естествен материал, а също и да не носите прекалено стегнато бельо. Най-добрият вариант би бил да се осигури "вентилация" по време на сън върху специална абсорбираща пелена или мушама с обикновена кърпа от плат..

От народните средства, маслото от чаено дърво или маслото от морски зърнастец ускоряват лечебния процес. Също така трябва да спазвате правилата за хигиена, без да се проваляте, което ще помогне за бързо излекуване на възпалената област..

Как да облекчим болката

Когато конците се излекуват, тъканта бързо се свива - ранените повърхности започват да се свиват и раната се затваря с допълнителен белег. Ето защо е съвсем естествено, ако шевовете болят след прилагането им, както всяко друго нараняване на мускулите и епитела. Жената изпитва болка и дискомфорт през следващите шест седмици след раждането.

Ако болката е твърде силна, която най-често се появява в първите дни след раждането на дете, тогава студените предмети, приложени върху перинеалната област, както и други болкоуспокояващи, могат да помогнат за нейното преодоляване. Инжекции могат да се правят в болница, а ибупрофен (Нурофен) може да се приема у дома, което не е противопоказано по време на кърмене. За да почувствате по-малко дискомфорт при уриниране, можете да опитате да не използвате тоалетната, а да уринирате, докато стоите във ваната, докато разтваряте краката си отстрани.

Разминаване на шевовете

Това е много рядко, но се случва шевовете частично или напълно да се разминават. Това може да се случи поради вдигане на прекалено тежки неща, ранно начало на полов акт след раждането на дете, внезапно сядане и други бързи движения, които увеличават натиска върху гениталната област.

В родилния дом, със силно несъответствие, шевът обикновено се прилага отново. Признаци на разминаване на шевовете:

 • силно отделяне от раната,
 • подуване,
 • болезнени усещания.

Какво трябва да направи жената в този случай? Първо трябва да отидете на среща с гинеколог. Ако няколко шева са се разделили наведнъж, тогава можете да оставите всичко, както е. В по-прости ситуации, когато няма особена опасност за здравето, изцелението ще настъпи само по себе си, но в бъдеще може да се наложи извършване на пластична хирургия на външните полови органи.

Най-честите усложнения

Най-често жените продължават да изпитват дискомфорт и болка в продължение на няколко седмици след раждането. Повишената болка или нейният неотслабващ характер показва, че нещо пречи на нормалното заздравяване и това може да доведе до различни усложнения - в този случай ще се наложи намесата на лекар, лечение и комплексно лечение на шевовете със специални средства. Младата майка трябва да бъде много внимателна към състоянието си и да се вслушва в чувствата си, да следи внимателно процеса на заздравяване и възстановяване на следродилни наранявания.

 1. Ако белезите продължават да болят дълго време и не се лекуват, но при преглед не се откриват патологии, тогава лекарят може да предпише курс на физиотерапия - например загряване.
 2. Загряването се извършва не по-рано от няколко седмици след раждането, за да позволи на матката да се свие напълно.
 3. За процедурата се използва инфрачервена или кварцова лампа..
 4. Загряването продължава от 5 до 10 минути от разстояние 50 сантиметра.

Загряването може да се извърши и самостоятелно у дома след преглед от лекуващ специалист

Можете също така да облекчите болката с мехлем Kontraktubex за заздравяване на шевове, трябва да го използвате два пъти дневно в продължение на две или три седмици.

Често жените, след като зашиват рана, се оплакват от сърбеж и той е много силен - обикновено това не означава никакви патологии или усложнения. Сърбежът е един от симптомите на заздравяване, така че не би трябвало да предизвиква особено безпокойство у жената..

За да облекчите дискомфорта, трябва да се миете по-често с вода със стайна температура (основното е, че не е горещо).

Шевове след раждане: препарати за лечение и как да ускорите заздравяването?

Раждането на дете е труден етап в живота на всяка майка. Но въпреки факта, че медицината е много развита в наше време, рисковете и усложненията заплашват всяка жена.

Понякога трябва да си направите цезарово сечение и да се намесите в естествения процес. Често се появяват сълзи в шийката на матката и перинеума.

Това е неприятно, но не много опасно, защото ако има риск от кървене, лекарите винаги извършват операция, за да го избегнат..

За успешна и безболезнена регенерация е необходимо да се проследи хода на лечението. Младите майки често имат въпроса как да се справят с шевовете след раждането. Необходимо е да изберете лекарство, което няма да се абсорбира в кръвта и няма да навреди на бебето при хранене, освен това е необходимо кремът или разтворът да бъдат ефективни и достъпни.

Как да затваряме пропуски и съкращения?

Тези проблеми се случват в повече от 50% от случаите. Причините са недостатъчна еластичност на тъканите, големият размер на детето, а също и липсата на подготовка на тялото по време на първата бременност.

Те не са опасни и при подходящи грижи заздравяването става бързо - главно в района на 2-3 седмици.

Ако сте внимателни и измислите как да се грижите за шевовете след раждането, тогава можете напълно да се възстановите в рамките на до 14 дни..

В медицината има процедура, наречена епизетомия - изкуствена дисекция на перинеума.

Някои гинеколози се опитват да избегнат допълнителен разрез, тъй като рехабилитацията след това отнема до месец и през първите няколко седмици родилката не може да седи и да напряга долната част на корема, за да се избегнат усложнения. Но ако процесът е труден, тази процедура е неизбежна..

Къде да кандидатствате?

 • във влагалището;
 • на шийката на матката;
 • на чатала;
 • след цезарово сечение (до долната част на корема).

Ако се зашива само шийката на матката, не се прилага анестезия или локална анестезия, тази област е нечувствителна. Ако има празнина в кухината, се използва упойка. След цезарово сечение тази процедура се извършва под обща анестезия..

За шевовете се използват специални нишки от кегут, които се разтварят, след като мястото на нараняване е излекувано. В редки случаи нишките падат на парчета и трябва да ги извадите сами. Но е безболезнено. Ако трябва да се направи разрез, се нанасят неразбираеми конци. Лекарите ги свалят не по-късно от седмица по-късно..

Как да се грижим

За да бъде лечението успешно, е важно да се грижите за това място. Ако няма усложнения и разликата е прекалено голяма, тогава домашните грижи се свеждат до следните точки:

 • дезинфекциращо лечение;
 • нанесете мехлем за лечение;
 • смяна на превръзката (ако сте я получили в болницата);
 • спазване на хигиенните стандарти.

Антисептично

Често се задава въпросът дали е възможно да се използва Мирамистин или е по-добре да се приемат по-познати лекарства: брилянтно зелено, йод, пероксид. Мирамистин е безвреден антисептик, който не се абсорбира в кръвта и дезинфекцира мястото, върху което се прилага. Той има няколко предимства пред лекарствата, с които сме по-запознати:

 1. Убива не само бактерии, но и гъбички и вируси.
 2. Насърчава регенерацията на тъканите.
 3. Предлага се в удобни форми: спрей, гел, мехлем.
 4. Не причинява парене, дразнене (ако няма усложнения).

Лечебният гел се използва за вътрешни разкъсвания, тъй като в този случай по-течен аналог няма да бъде ефективен и ще бъде по-трудно да намажете кухината вътре с пероксид или брилянтно зелено.

Ако разликата е външна и не искате да купувате Miramistin, вземете пероксид. За външна употреба това решение не е по-лошо. Освен това струва с порядък по-евтино..

И, гледайки реакцията за отделяне на пяна, винаги можете да прецените колко замърсена е раната. Ако под ръка няма пероксид, тогава можете да вземете обикновен брилянтен зелен за лечение на външни щети.

Основното нещо, което трябва да запомните, е, че не можете да го размажете много "на дебелина".

Как да се разпространява?

Лекарите обикновено ви казват как да боравите с конците на перинеума след раждането. Те вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото на майката и се опитват да изберат най-подходящото лекарство. Но основните активи са както следва:

 • "Левомекол".
 • "Bepanten".
 • "Малавит".
 • "Солкосерил".
 • Масло от морски зърнастец или масло от чаено дърво.

Ако лекарят не е предписал как да се мажат шевовете след раждане у дома, тогава лекарството трябва да бъде избрано индивидуално. Тук трябва да се основавате на чувствата си. Някои жени казват, че изпитват дискомфорт след намазване с Levomekol. За други всичко е безболезнено..

"Levomekol" е бюджетен вариант за лечебен мехлем. Той работи не само за регенерация на тъканите.

"Levomekol" ефективно се бори с повечето бактерии, рикетсии, спирохети и хламидии, а също така действа като противовъзпалително средство.

Въпреки това, в случай на свръхчувствителност, това лекарство не се препоръчва. В противен случай може да започне сърбеж, парене, както и сериозни нарушения на микрофлората (когато се използва във влагалището).

Bepanten не е най-евтиният вариант. Кремът работи само за заздравяване на пукнатини и порязвания. Той действа като витамин, като внася всички вещества, необходими за регенерацията на тъканите и ускорява процеса на клетъчно делене, които създават белези. Въпреки факта, че "Bepanten" се абсорбира перфектно в кожата, следователно в кръвта не проникват лечебни вещества

използването на "Bepanten" по време на кърмене е абсолютно безопасно за бебето.

Трябва да се прилага стриктно с допълнителен дезинфектант, за да се избегне нагнояване..

Malavit не е лекарство. Това е хранителна добавка с мумия, сребърни и медни йони. Той насърчава обновяването на епителната покривка при порязвания и пукнатини и е подходящ за зарастване на рани. Ефективността му не е толкова висока, колкото на Bepanten или Levomikol, но Malavit не причинява сърбеж, дразнене и не засяга микрофлората на влагалището.

Солкосерил е един от най-популярните мехлеми за заздравяване на конци след раждането. Действа само върху регенерацията, ускорявайки метаболитния процес в епитела, помага на кожата да израства възможно най-бързо. Едно от най-приятните свойства е, че след "Солкосерил" практически няма белези. Използва се само в комбинация с дезинфектант.

Маслата от морски зърнастец или чаено дърво са по-скоро допълнителни лекарствени съвети. Но гинеколозите отбелязват, че маслата, като опция за лечение на шевовете след раждане, в комбинация с други лекарства, не само правят белезите еластични, но и облекчават болката и помагат да се издържи този период по-комфортно.

Хигиена

Хигиенните стандарти по време на рехабилитационния период са много важни. Задължително е не само да се гарантира, че гнойта не се образува, но и да се осигури достатъчно количество въздух да попадне в нараненото място. Ето някои основни хигиенни насоки, които да помогнат на процеса на възстановяване да върви по-бързо:

 • сменяйте уплътненията поне 4 пъти на ден;
 • носете естествено памучно или копринено бельо;
 • не носете много тесни панталони, дънки;
 • опитайте се да не излизате навън в жегата;
 • измийте със сапун след всяко посещение в тоалетната (по-добре е да вземете сапун с млечна киселина);
 • изсушавайте обилно всеки път с памучна кърпа;
 • лечение на шевове след раждане в удобна среда с антисептик;
 • опитайте се да избягвате всякакви сексуални контакти и възбуда.

Също така, един от най-важните моменти е забраната на тежък физически труд. Не се пренапрягайте, вдигнете нещо по-тежко от 5 килограма и бъдете възможно най-малко в седнало положение.

Усложнения и рискове

Има опасност да започнат усложнения, дори ако сте гледали раната, използвали сте антисептици, гелове и превръзки. Трябва да се потърси лекар, ако:

 • има кръв от белега;
 • отделя се много гной;
 • нараняването боли по-дълго от първите три дни след операцията;
 • има усещане за тежест;
 • мястото е подуто;
 • телесната температура се е повишила без видима причина.

Ако забележите един или повече от тези симптоми, незабавно спрете кърменето на бебето си и се свържете с вашия медицински специалист..

Това са ясни признаци, че инфекцията е била въведена по време на операция или грижа и че имате нужда от антибиотици. Също така си струва незабавно да отидете за медицинска помощ, ако нещо не работи..

Това се случва, ако през този период жената вдига тежки предмети или се движи твърде активно.

Анестезия

Когато една ранена част от тялото се свие, повърхността се свива и се образува белег. Целостта на мускулите и епитела е нарушена. Ето защо пластирът боли. Дискомфорт - на жената най-често се налага да търпи болка и сърбеж до месец. Но какво да правим, ако търпението е на границата и не искате да пиете хапчета, за да не прекъсвате кърменето?

Можете да опитате да облекчите възпалението със студ. Специални кремове с ментол и лед, увити в кърпа, ще облекчат страданията ви. Можете също така да пиете ибупрофен. Това не е много силно средство за облекчаване на болката и може да се използва за кърмене при спешни случаи. Ако дискомфортът не изчезне повече от 5 дни, трябва да отидете в болницата.

Детето винаги е щастие за всяка майка. И за да не бъдат усложненията тежки, просто трябва да следвате всички препоръки, да бъдете внимателни, толерантни и отговорни, защото сега вашето здраве не е само ваша работа. Следвайте препоръките на вашия гинеколог и акушер, а също така се грижете за себе си от упорита работа и ненужен стрес. Тогава няма да забележите болката в ранните дни на майчинството..

Шевове след раждането: как да ускорите заздравяването?

Едно от най-честите усложнения по време на раждането са разкъсванията по време на раждането на меките тъкани на родовия канал, които включват шийката на матката, вагината, перинеума и външните гениталии. Защо се случва това и може ли да се избегнат шевовете? Всъщност е невъзможно да се посочи една причина за почивките. Но някои от тях могат да бъдат повлияни.

 • На първо място, трябва да се помни, че само здравите тъкани имат достатъчна еластичност и разтегливост. Възпалената тъкан е крехка и оточна, следователно с някакъв механичен ефект тя не се разтяга, а разкъсва.
 • Така че, всяко възпаление на гениталиите предния ден може да доведе до сълзи по време на раждането. Ето защо, около месец преди раждането, всяка жена трябва да се подложи на преглед и да си направи цитонамазка за микрофлора..
 • Ако се открие възпаление, задължително се предписва лечение, последвано от проследяване на неговата ефективност. Друга причина за намаляването на еластичността на тъканите е предишната травма (белезите не съдържат еластични влакна и следователно са практически неразтеглими).
 • Така че, ако разрез на перинеума е извършен при предишно раждане, като правило, при следващи раждания, това също не може да се направи без..

Бързо раждане, липса на добре координирана работа между жената и акушерката, големи размери на бебето или неправилно поставяне на представящата част на плода е друга причина за разкъсвания по време на раждането.

В идеално раждане плодът се движи по родовия канал постепенно и тъканите на тялото на бъдещата майка имат време да се адаптират към нарастващия натиск, те се разтягат все повече и повече всеки път.

Ако тялото няма време да се адаптира, това води до нарушаване на кръвоснабдяването и появата на подуване на тъканите на родовия канал, което неизбежно завършва с разкъсване.

Следродилни шевове: възстановяване на разкъсвания и разрези

Всички наранявания на родовите пътища подлежат на задължително лечение. Започва при изследване на родовия канал непосредствено след отделянето на плацентата.

За зашиване на малки разкъсвания на шийката на матката не се изисква анестезия, тъй като в шийката на матката няма рецептори за болка.

Ако се установи много дълбоко разкъсване (което е рядко), жената се потапя в обща анестезия, за да изследва маточната кухина за дълбочината на разкъсването. Разкъсванията на маточната шийка се затварят с абсорбиращ материал.

След изследване на шийката на матката се изследват стените на влагалището. Ако има малко сълзи по време на раждането и те са плитки, тогава местната упойка ще бъде достатъчна - краищата на раната се инжектират с анестетични лекарства.

При дълбоки и многократни разкъсвания се използва обща анестезия. Ако по време на раждането се използва епидурална анестезия, тогава по време на зашиване анестезиологът добавя аналгетик към съществуващия катетър.

Сълзите на вагиналните стени се зашиват с резорбируеми конци, които не се нуждаят от отстраняване.

Малките пукнатини на външните полови органи често не изискват зашиване, тъй като те се лекуват бързо, но тази част от родовия канал е много добре снабдена с кръв, поради което, ако пукнатините са придружени от кървене, те трябва да бъдат зашити след раждането. Увреждането на външните полови органи е много болезнено, поради което медицинските манипулации в тази област често изискват обща анестезия. Конците се нанасят с много тънки резорбируеми конци, които не се нуждаят от сваляне.

В края на следродилния преглед се възстановява целостта на перинеума. Понастоящем следродилните конци се прилагат по-често с резорбируем шев материал и не изискват отстраняване, по-рядко се срещат нодуларни не абсорбиращи конци.

Отделен случай на зашиване по време на раждане са конците след цезарово сечение. Преди това, по време на цезарово сечение, коремът беше разрязан в средата „от пъпа до пубиса“ и бяха поставени прекъснати конци. Сега правят малък разрез по линията на растежа на косата на пубиса.

Най-често се прилага специален непрекъснат козметичен шев, по-рядко прекъснати конци или метални скоби. Конците след цезарово сечение се отстраняват на 7-9-ия ден.

С подходящи грижи, една година след операцията, бял белег остава тънък като конец, който лесно се покрива дори от дъното на бикини.

Заздравяване на шевове след раждане

Разбира се, всички млади майки се притесняват колко дълго зарастват шевовете след раждането? И така, този процес зависи от размера на увреждането, правилната грижа, общото състояние на тялото, техниките и материалите, използвани за зашиване.

Когато се използват естествени или синтетични абсорбиращи материали, заздравяването на рани настъпва за 10-14 дни, конците се разтварят за около месец. Когато се използват метални брекети и абсорбиращ материал, те се отстраняват след раждане средно на 5-ия ден в болницата, преди изписването..

В този случай заздравяването на рани ще отнеме повече време - от 2 седмици до 1 месец.

Шевове във влагалището и шийката на матката

Саморазбираемите конци във влагалището и шийката на матката не се нуждаят от специални грижи. Няма нужда да ги обработвате и премахвате, просто трябва да осигурите пълен мир и чистота. Следродилното отделяне е идеален субстрат за растежа на патогенни бактерии.

Ето защо през първите три седмици след раждането е необходимо особено внимателно да се спазват правилата за лична хигиена, така че инфекцията да не попадне в гениталния тракт. Измийте добре ръцете си със сапун и вода преди всяко посещение в тоалетната и всяка смяна на подложката. След като използвате тоалетната, отстранете старото уплътнение отпред назад. Измийте чатала си с топла вода и сапун.

Посоката на движение и поток от вода винаги трябва да бъде от гениталиите към ректума. След измиване на гениталиите ги изсушете със салфетка или добре абсорбираща кърпа. Такава кърпа, като бельо, трябва незабавно да се смени, ако се замърси от секрети, и ежедневно - ако всичко остане чисто на външен вид.

Дори и да не усещате желание за уриниране, не забравяйте да използвате банята на всеки 3-4 часа. Но няма да е възможно да се изкъпете през първия месец след раждането..

Шевове на чатала

Наличието на шевове върху перинеума ще изисква още по-внимателна хигиена. През първите две седмици те болят доста силно, трудно е да се ходи и е забранено да седи, майките се хранят легнали, те също трябва да ядат, докато лежат или стоят. Това не се отнася за ходене до тоалетна, тъй като можете да седнете на тоалетната още през първия ден след раждането на бебето.

Измийте ръцете и чатала, като използвате антисептичен сапун. Не докосвайте областта на шева с ръце. В първите дни подложките трябва да се сменят често, понякога на всеки 2 часа, тъй като за бързото зарастване на раната тя трябва да се поддържа суха. Използвайте специални бикини за еднократна употреба за следродилния период или свободно памучно бельо.

Докато сте в болницата, акушерката ще извършва обработката на шевовете два пъти дневно, като се използва разтвор на "калиев перманганат" или "брилянтно зелено". Премахването на конци е безболезнена процедура, която до голяма степен облекчава дискомфорта.

В първите дни след раждането е необходимо да се отложи изпражненията, за това е по-добре да не се ядат зърнени храни, плодове, зеленчуци и други храни, които стимулират изхождането. Това обикновено не създава големи проблеми, тъй като преди раждането се прави прочистваща клизма..

 • След 3 дни лаксативите ще помогнат за възстановяване на изпражненията, ако е необходимо. За да избегнете запек, можете да изпиете супена лъжица растително масло преди ядене, тогава изпражненията ще станат меки и няма да повлияят на зарастването на шевовете.
 • След премахване на шевовете и изписване от болницата, ако лезиите се лекуват добре, няма нужда от лечение. Разрешено е да седнете на фирма само след 2 седмици и само на здравото седалище, противоположно на страната на разреза.
 • През деня направете следното упражнение няколко пъти: изтеглете мускулите на влагалището, перинеума и ануса. Бъдете в това състояние за няколко секунди и след това отпуснете мускулите. След това повторете всичко отново. Упражнението може да се прави за 5-10 минути..
 • Той стимулира притока на кръв към органите и насърчава по-доброто заздравяване. Възлите на резорбируеми конци падат около третата седмица. Настойките от лайка ще помогнат от болка и сърбеж в областта на шева. С тази инфузия можете да се измиете или да навлажнете марля с нея и да я приложите върху раната за 1-2 часа.

Някои жени използват студени компреси. За да направите това, натрошен лед се поставя в стерилна гумена ръкавица. Ръкавицата се нанася върху раната за 20-30 минути. През първия месец се опитайте да не седите или да стоите дълго. По-добре е да легнете настрани и да седнете на възглавница или кръг.

В края на първия месец след раждането трябва да посетите гинеколог в антенаталната клиника. Той ще изследва местата на шевовете, ще премахне останалите абсорбиращи се конци, ако е необходимо..

Шевове след цезарово сечение

Шевове след цезарово сечение. Жените, които са претърпели цезарово сечение, трябва да бъдат подготвени за болката в областта на следоперативната рана да бъде обезпокоявана в продължение на 2-3 седмици. В първите дни трябва да се използват болкоуспокояващи. По това време, когато ходите, трябва да поставите следоперативна превръзка или да завържете корема с пелена.

Не си струва да лежите в леглото, тъй като ранното ставане и умерената активност (грижа за бебето, ходене по коридора) не само подобряват чревната подвижност, но и допринасят за по-добро свиване на матката и по-бързо заздравяване на следоперативната рана.

 • Докато сте в болницата, медицинската сестра ще почиства ежедневно шевовете с антисептичен разтвор и ще сменя превръзката. Важно е да държите тази превръзка далеч от водата, така че я покривайте с кърпа при пране. Трябва да се погрижите дрехите, съседни на раната, да са винаги чисти..
 • Бельото, включително нощница, се сменя всеки ден и дори по-често, когато се замърси.
 • След като премахнете шевовете, можете да се приберете вкъщи и да вземете душ. По правило допълнително третиране на шевовете вече не е необходимо. Първите 2 седмици след изписването кожата трябва да се измива със сапун и вода 2 пъти на ден. След измиване на шевовете те трябва да бъдат внимателно изсушени с кърпа за еднократна или прясно измиване.
 • Докато раната не заздравее напълно, се препоръчва да се носи леко, дишащо бельо. Тежкото бельо може да нарани шева след цезарово сечение. Най-добрият вариант е широки памучни панталони с висока талия.

През първия месец след раждането на нова майка не се препоръчва да вдига тежести повече от теглото на детето. Също така трябва да носите специална превръзка след раждането. Отначало белегът може много да сърби, това се дължи на оздравителните процеси, просто трябва да бъдете търпеливи.

До края на втората седмица след раждането можете да започнете да смазвате белега с кремове и мехлеми, които подобряват възстановяването на кожата.

Усложнения след раждането

Усещането за тежест, раздуване, болка в перинеума може да показва натрупване на кръв (образуване на хематом) в областта на увреждането. Това обикновено се случва през първите три дни след раждането, докато все още сте в болница, така че трябва незабавно да информирате Вашия лекар за това чувство.

Разминаването на шевовете най-често се случва в първите дни или веднага след премахването им, рядко по-късно. Причината може да бъде ранно седене, внезапни движения, нарушаване на стерилитета и лошо съвпадение на тъканите по време на зашиване, както и неспазване на хигиенните правила от следродилния период..

Това е рядко усложнение, което се случва при тежки дълбоки разкъсвания на перинеума. Ако след изписването вкъщи зоната на шева започне да кърви, боли, зачервява се, се появява гнойно отделяне, е необходимо спешно да се консултирате с гинеколог, тъй като най-вероятно се е присъединила инфекция и е възникнало възпаление.

За лечение раната ще трябва да се третира с различни антисептици и понякога може да се наложи специално хирургично лечение..

Усложненията след раждането изискват незабавно лечение, тъй като могат да доведат до много сериозни последици - следродилен перитонит (възпаление на коремната кухина) или сепсис (обща инфекциозна лезия на цялото тяло, която се разпространява през кръвта). Ето защо, ако сте объркани за нещо във вашето състояние, не забравяйте да се консултирате с лекар..

Прекъсвания? Няма проблем! Основното е да се грижите правилно за шевовете след раждането.

Раждането може да бъде придружено от разкъсвания в тъканите на родовия канал или специални разрези, направени от лекар. Тази манипулация се нарича епизиотомия или перинеотомия, в зависимост от посоката на разреза. Раните се зашиват внимателно, а шевовете в перинеалната област изискват специални грижи.

Разновидности на раждания след раждането

Вагиналното раждане може да разкъса тъканите на шийката на матката, вагината или перинеума. Често се получават наранявания на променени тъкани, ако има остро или хронично възпаление. Вратът или влагалището придобиват хлабава структура, епителът изтънява. Следователно, по време на раждането по време на триенето се получават пукнатини или по-дълбоки разкъсвания. Няма начин да се предотврати нараняване на влагалището или шийката на матката. Единствената профилактика е навременното лечение на възпалителни заболявания и правилното поведение по време на раждането.

Разкъсвания на перинеума могат да възникнат при недостатъчна еластична тъкан, голяма фетална глава. Разрязаната рана зараства по-добре от разкъсаната, образува се спретнат белег и има по-малък риск от усложнения или дълбоки разкъсвания. Следователно, когато се появят признаци на пълзене на тъканите, лекарят прави разрез по посока на седалищния бугор - епизиотомия.

В зависимост от местоположението на раната се избира шевния материал:

 • вътрешните конци се поставят върху шийката на матката и вагиналните тъкани, като се използва абсорбиращ кетгутов материал;
 • външните се правят върху перинеума с неразбираеми конци.

Характеристики на цервикални и вагинални сълзи

Шийката на матката се счупва по време на бърз раждане, голямо бебе или в случаите, когато родилката започва да натиска с непълно разкритие.

На врата се появяват сълзи, променени от белези след лечение на ерозия, предишни наранявания. Можете да подозирате разкъсване по появата на малко количество кръв по време на раждането..

Но най-често те се откриват при изследване на родовия канал след раждането на плацентата..

Типичните почивки на врата са в 3 и 9 часа на конвенционалния циферблат. По време на зашиване не е необходима анестезия, тъканите губят чувствителност. Лекарят може да постави непрекъснати или дискретни прекъснати конци. Изборът на техника зависи от дълбочината на разкъсването и индивидуалните характеристики на раната.

По време на изследването се откриват и вагинални сълзи. Те могат да имат различна дълбочина, но по-често засягат покривните тъкани. За зашиване се използва анестезия. Прилагайте местни лекарства под формата на инжекция с новокаин или лидокаин. Налагат се саморазбиращи се конци. Конците им ще излязат естествено заедно със секретите..

При дълбоки разкъсвания на влагалището, както и при жени, претърпели ръчно отстраняване на плацентата или изследване на маточната кухина, тъканите се зашиват под анестезия.

Колко след раждането се разтварят конците на шията или във влагалището?

Това зависи от индивидуалните характеристики, дълбочината на разкъсването и отсъствието на усложнения. Най-често отнема 2-4 седмици, докато шията напълно заздравее, и до 3 седмици за вагината..

Епизиотомична рана

Чистият разрез на чатала може да има различна дълбочина. Дължината на разреза варира от 4 см. Понякога лекарят реже само кожата и подкожната тъкан, това е достатъчно за нормалното продължаване на раждането и предотвратяване на разкъсване. Но в тежки случаи разрезът включва ръба на мускула. Това засяга естеството на шевовете:

 • малък разрез се зашива с един ред шевове;
 • дълбок разрез се зашива на 2 етапа: първо, дълбоките тъкани се свързват с абсорбиращи нишки, след това с не абсорбиращи нишки - кожата.

Подобна тактика за перинеални сълзи, която нямаше време да предупреди. Помощта е различна в случай, че се е образувала дълбока руптура, която е засегнала ректалната тъкан. В този случай е необходима помощта на проктолози или коремни хирурзи, операцията се извършва под упойка.

Епизиотомията и перинеотомията се различават в посоката на разреза

Външните шевове се нанасят в отделни възли. Лекарят започва да шие от ъгъла на раната към вагината, като съвпада с краищата, за да образува вулварен пръстен. Броят на възлите зависи от дължината на раната.

Понякога се прилагат козметични шевове, които се извършват с непрекъсната нишка, която се нанася вътре в кожата зигзагообразно. След заздравяване и премахване на шевовете, белегът става почти невидим. Но най-често този тип се използва по време на цезарово сечение..

Колко конци заздравяват след епизиотомия?

Времето на зарастване се определя от дълбочината на раната. Колкото по-малък е разрезът, толкова по-бързо се възстановява целостта на тъканите. Шевният материал се отстранява в нормалния ход на следродилния период преди изписването на 5-ия ден. Но след сълзи, дълбоки порязвания може да отнеме до 10 дни. Тогава възлите ще бъдат премахнати в антенаталната клиника или при контакт с приемния отдел на родилния дом.

Но премахването на нишките не означава пълноценно образуване на белег, този процес се разтяга за един месец или повече с дълбоки рани.

Характеристики на грижите за рани

Правилната грижа за конците помага да се избегнат инфекциозни усложнения.

 • Вътрешните рани не изискват специално лечение. В някои родилни домове те се смазват по време на преглед на стол с разтвор на калиев перманганат, но най-често лекарите се опитват да не пречат на влагалището по време на зарастване. Това е болезнено и увеличава риска от инфекция..
 • Първото третиране на следродилни конци върху перинеума се извършва в родилната зала, те се смазват с разтвор от брилянтно зелено. След завръщането си в отделението и кратката почивка младата майка трябва да отиде под душа и да се подреди. Достатъчно обикновена вода без използване на сапуни и гелове. Епизиотомичната област ще боли, измийте внимателно това място, подсушете го със стерилна пелена с попивателни движения.
 • Раните в перинеума изискват внимателна хигиена. Лекарят казва на жената след раждането по време на първия кръг как да се грижи за шевовете след раждането.

За да изсъхнат раните и да не се развие анаеробна инфекция в тях, е необходим постоянен достъп на въздух.

Препоръчително е жената да прекарва възможно най-много време без бельо, легнало по гръб в леглото с крака, свити в коленете. Ако има нужда от бельо, трябва да следвате следните съвети:

 • изберете гащи, изработени от естествени материи;
 • използвайте нетъкани бикини за еднократна употреба;
 • използвайте стерилни подложки или подложки.

Стерилните облицовки се сменят след всяко посещение в тоалетната. През първите дни има много лохии, така че могат да се използват урологични подложки. Те са дълги и абсорбиращи. Подложките се сменят на всеки 3-4 часа, така че раната да има минимален контакт с вагиналното течение. Lochia е среда за размножаване на бактерии, които могат да причинят усложнения.

В родилния дом се опитват да намажат шевовете с разтвор от брилянтно зелено. Някои клиники използват силен разтвор на калиев перманганат, йодът се използва много рядко за тази процедура. Медицинската сестра извършва лечението ежедневно. По време на ежедневния кръг лекарят трябва да изследва шевовете, за да следи заздравяването им и да забележи навреме признаци на усложнения.

Не се изисква специално лечение на шевовете у дома, освен ако не е предписано друго от лекар. Достатъчно е да спазвате хигиена, да сменяте подложките и да се миете след всяко посещение в тоалетната.

Колко болят шевовете, зависи от индивидуалния праг на болката. Синдромът на силна болка при повечето жени изчезва за няколко дни.

Можете да го намалите, като използвате лед за затопляне или специални охладени подложки с гел. Напояване с местни анестетици, обезболяващи гелове се предписват на чувствителни пациенти за облекчаване на болката.

По-рядко използвани Analgin или други нестероидни противовъзпалителни лекарства.

По време на изписването може да има леко изтръпване, чувство на дискомфорт, но не трябва да има остра или непоносима болка. Това е признак на възпаление..

Начин на живот за времето на изцеление

За да се предотврати разпространението на тъканта в раната, лекарите не позволяват да седи на дупето.

Колко не можете да седите след раждане с шевове?

Периодът зависи от размера на разреза. Много лекари следват старото правило, че броят на седмиците съответства на броя на шевовете. Следователно, с малък разрез, който изисква 3 шева, не можете да седнете в продължение на 3 седмици. Тези с 5 шева трябва да лежат или да стоят в продължение на 5 седмици. Забраната за седене прави начина на живот в болницата специален:

 • детето ще трябва да бъде хранено, докато лежи настрани;
 • трябва да станете от леглото или прегледен стол с акцент върху страничната повърхност на бедрото;
 • трябва да се храните в изправено положение, в родилните болници столовите са оборудвани за това със специални високи маси на нивото на гърдите;
 • у дома също ще трябва да се храните изправени или полегнали.

Трябва да помислите предварително за момента на изписването от болницата и транспорта до дома. За млада майка ви е необходима празна задна седалка на колата, за да може тя свободно да се отпусне настрани..

 • Хигиенните процедури по време на заздравяването на шевовете се извършват след всяко посещение в тоалетната. Ако в стаята има биде, това улеснява почистването. В други случаи трябва да използвате душ. Водната струя е насочена отпред назад. Не можете да се опитате да го излеете във влагалището, измийте тази област с пръсти. За да измиете перинеума, използвайте отделна гъба, която не е предназначена за останалата част от тялото.
 • През първия месец от следродилния период не трябва да лежите в гореща вана, това е вредно за свиващата се матка и белега на перинеума. Душът се превръща в основен начин за измиване..
 • Почистете чатала с отделна кърпа, която се сменя всеки път след употреба.
 • След като сте изписани вкъщи, не можете веднага да преминете към дантелено, синтетично или оформящо бельо. Не позволява на тялото да диша, а моделите за отслабване нарушават микроциркулацията и влошават зарастването.

След раждането жените могат да имат проблеми с дефекацията. Болката в перинеума се появява и след нормално раждане, а тези, които са претърпели епизиотомия, имат повече дискомфорт. Затова много се страхуват да изпразнят червата..

Първото желание за дефекация се появява след 2-3 дни. Те не могат да бъдат сдържани. В противен случай изпражненията губят вода, стават по-плътни и възниква запек. Тогава ходенето до тоалетната ще бъде много по-болезнено..

Ако желанието за изпразване на червата не се появи самостоятелно или има страх поради епизиотомия, могат да се използват лаксативи:

 • Рициново масло;
 • разтвор на лактулоза (Duphalac);
 • микроклистери Microlax.

Алтернатива на лаксативите е почистваща клизма. Може да се избегне с правилно хранене. Жените се съветват да изключат храни, които допринасят за свързването на изпражненията и развитието на запек:

 • сладкиши, сладкиши от бяло брашно;
 • ориз;
 • картофи;
 • силен чай.

Ежедневната диета трябва да съдържа храни, които съдържат фибри и могат да ускорят преминаването на изпражненията през червата:

 • растително масло;
 • сини сливи;
 • сушени кайсии;
 • цвекло;
 • хляб с трици.

Младата майка трябва да яде много зеленчуци и плодове, да яде млечни продукти, постно месо, така че изпражненията да останат нормални. Кърмещата майка има повишена нужда от течност. Липсата на вода ще доведе до развитие на запек и влошаване на заздравяването, така че трябва да пиете 2-2,5 литра на ден..

Премахване на нишки

Шевният материал върху перинеума се отстранява на 5-ия ден в деня на изписването, ако няма усложнения. Периодът на отстраняване ще бъде отложен с дълбоки разкъсвания или разрези на тъкани.

В случай на разкъсване на шийката на матката или влагалището нишките не се отстраняват, те ще се разтворят сами. Конците излизат от шева заедно с лохиите. Те могат да се видят на подложката няколко седмици след раждането..

Дали е болезнено премахването на шевовете след епизиотомия, всяка жена преценява субективно. Някои хора чувстват изтръпване, парене.

Лекарят отстранява нишките от перинеума по време на прегледа преди изписването или го поверява на акушерката. За това се използват пинсети и стерилни ножици. Процедурата се извършва на гинекологичен стол. Всеки възел се повдига внимателно над кожата и едната нишка се изрязва, а останалата част се изтегля. В този момент може да се появи неприятно болезнено усещане..

Козметичните нишки се отстраняват по различен начин. Задържащите мъниста се изрязват от краищата и внимателно се изтеглят от кожата. Това може да бъде придружено и от неприятни усещания..

След отстраняване раните се третират с брилянтно зелено.

Възможни усложнения

Първите усложнения могат да се появят още в болницата. Най-често възникват следните състояния:

 • инфекциозен;
 • хематом;
 • дивергенция.

Появата на зачервяване в областта на раната, подуване, повишена болезненост е признак на инфекция. В началния етап се предписва физиотерапия в родилния дом. Ефективно прилагане на кварцизация върху раната, ултравиолетово или инфрачервено облъчване.

Понякога по шевовете се появява бял цвят. Това е признак на гъбична инфекция. За да се предотврати кандидозата да доведе до разминаване на ръбовете на раната, е необходимо лечение с противогъбични мехлеми. Ефективни лекарства на базата на клотримазол, пимафуцин. Те действат локално.

Ако шевовете се загноят след раждането, тогава трябва да се предписват антибиотици. Тактиката зависи от тежестта на възпалението. При тежки случаи раната се отваря под местна упойка, гнойното съдържание се отстранява, измива се с антисептични разтвори:

 • фурацилин;
 • водороден прекис;
 • калиев перманганат.

Понякога се използват кърпички, напоени с разтвори на протеолитични ензими. Те помагат за прочистването на повърхността на раната и ускоряват зарастването. След лечение перинеумът се лекува чрез вторично намерение, без да затяга краищата с конци.

Ако съдът е повреден, кръвта може да се натрупва в областта на епизиотомичната рана и се образува хематом. Кръвта може да се натрупва в областта на срамните устни, да насища фибрите. Жената усеща увеличаване на болезнеността в перинеума, усещане за пръсване в областта на раната. Големите хематоми могат да притиснат ректума и пикочния мехур и да затруднят ходенето до тоалетна. Телесната температура остава нормална.

Лечението на хематома зависи от неговия размер. За малки размери върху огнището се прилага пакет с лед. Големите хематоми изискват хирургична помощ.

Несъответствието на краищата на белега може да възникне в болницата или след влизане у дома. Това състояние заплашва само рани в перинеума. Тревогата дали вътрешните шевове може да се разпаднат са напразни. Признаците за опасно състояние са както следва:

 • повишена болка;
 • подуване;
 • шевовете сякаш „дърпат“;
 • зачервяване в областта на раната.

Какво да направите, ако шевовете се разделят?

Трябва да информирате Вашия лекар за това. Ако симптомите се появят в болницата, тактиката ще зависи от продължителността и тежестта на патологията.

За 1-2 дни раната се третира с антисептици и се прилагат повторни шевове. Ако има признаци на нагнояване, са необходими антибиотици и почистване на рани..

Как да обработваме следродилните конци в този случай се решава индивидуално. Могат да се използват антибиотични мехлеми, антисептици.

За жени, които имат несъответствие у дома, повторното зашиване не се извършва. Препоръчвайте лечение с антисептици, хигиена, предписвайте антибактериални лекарства под формата на мехлеми.

2 седмици след раждането някои млади майки започват да се оплакват, че шевовете сърбят. Този симптом е нормална проява на процеса на зарастване на раната. Ако няма допълнителни признаци на възпаление, тогава не се изисква специално лечение..

Вижте също: Следродилна язва като усложнение на епизиотомия и руптура

Как да се справим с шевовете след раждането?

Общият процес често завършва със сълзи, порязвания. Акушерът прави шевове, което изисква последващи грижи. Конците след раждането започват да се обработват още в родилния дом. В бъдеще процедурата продължава у дома..

Видове разкъсвания, порязвания и шевове

Общата дейност се извършва на 3 етапа. По време на напрежение, когато главата на бебето се приближава до шийката на гениталния орган, възникват разкъсвания. Има желание да се бута.

Прилага се натиск върху мускулите на тазовото дъно. Когато шийката на матката е отворена в този момент, бебето излиза свободно. При затваряне и това се случва по-често, детето ще излиза за дълго време, преодолявайки съпротивата.

Не можете да спрете работещ процес, резултатът ще бъде прекъсвания.

Ще се получи и травма:

 • при пълно отваряне, но големи плодове;
 • неправилно положение на детето;
 • загуба на еластичност на тъканите.

Изброените причини провокират вагинално разкъсване. Първият е контузен във всеки случай. Това се случва неволно. Акушерът може да отреже перинеума. Действието е мини операция. Извършва се по време на раждането. Няма нужда от допълнително облекчаване на болката.

Има 2 вида разрези:

 1. наклонен;
 2. към ануса.

Първият често е предпочитан поради ниската вероятност от усложнения. По време на втория, близкото местоположение на ректума представлява заплаха. Дължината на рязане е 2 - 3 cm.

Нараняванията на перинеума и шията се различават по покритието на повърхността, тежестта на раната. Всичко това се отразява на заздравяването на тъканта. Процесът на рехабилитация ще варира по дължина.

Честота на разкъсване на врата:

 • до 2 см, от едната страна, от двете страни;
 • дълъг над 2 см;
 • раната засяга гениталния орган.
 • 1 степен - кожа, вагинална лигавица;
 • 2 - мускулната тъкан се присъединява към горното;
 • 3 - увреждане на повърхността, вагината, мускулния перинеум, сфинктера.

Премахват ли се вътрешните шевове след раждането? Лекарят лекува вагинални сълзи, конци с абсорбиращ материал. След 7 до 10 дни от нишките не остава нищо. По време на шевовете не се изисква анестезия. Ако родилката има висок чувствителен праг, ранената област се напръсква с лидокаин.

Нараняването на перинеума се нарича външни разкъсвания. При 1, 2 градуса, шевовете се извършват с една нишка. На 3 - акушерът зашива отделно кожата, мускулите. Лигавицата е свързана с абсорбиращ материал, кожата е свързана с нишки, отстранени за 5-6 дни. Работата се извършва под местна упойка.

Подготовка за обработка

Трябва ли да се третират шевовете след раждането? В родилния дом това се прави от акушерка. Процедурата се провежда в изпитен стол в отделението. От средствата се използва брилянтно зелено. Манипулацията се извършва два пъти на ден.

Болезнено ли е да се обработват шевове след раждане? По време на процедурата жената е в "легнало" положение. Когато се появи болезнено усещане, то е свързано с намаляване на увредената повърхност. Тъканите се стягат, раната се затваря.

Как се лекуват шевовете след раждане в родилния дом:

 1. брилянтно зелено;
 2. медицински алкохол;
 3. калиев перманганат.

Най-добрият начин за лечение на шевове у дома след раждане:

 • Волтарен;
 • водороден прекис;
 • Лидокаин;
 • Диклак;
 • Хлорхексидин.

Ако помажете срастванията с Voltaren, възпалението ще бъде премахнато. Лекарството има подчертан аналгетичен ефект. Премахва подпухналостта. Лидокаинът се използва за облекчаване на болката по време на раждане и епизиотомия.

Следродилните външни шевове се обработват с Diklak. Той е противовъзпалителен. Намалява интензивността на болката, облекчава тежкото подуване на тъканите, премахва възпалението.

Хлорхексидинът за лечение на шевове има бактерициден ефект. Като антисептик се прилага локално, външно. Унищожава микроорганизмите. Когато се прилага, той не се абсорбира в кръвта.

Как да лекуваме шевове след раждане:

 1. изплакнете с преварена вода, без да използвате сапун;
 2. нанесете калиев перманганат или брилянтно зелено;
 3. подменяйте редовно уплътнението.

Как да лекуваме вътрешните шевове след раждането? Конците се прилагат върху разкъсванията на влагалището и гениталния орган по време на първичната обработка на матката. Обикновено тези места не нараняват, те не изискват специални грижи, тъй като се използват самопоглъщащи се конци. Докато те напълно изчезнат, трябва да се спазва сексуална почивка..

Възможно ли е да се обработят шевове след раждане с Miramistin? Да, безопасно е дори по време на кърмене. Той е ефективен антисептик. Действа локално, не прониква дълбоко. В допълнение към терапевтичния ефект, той стимулира възстановяването на повърхността.

Лечебни стимуланти

Кой е най-бързият начин за заздравяване на саморазбираеми конци след раждане? Вътрешните не се нуждаят от специално лечение. След максимум месец шевният материал изчезва. Времето зависи от използваните нишки.

Външните зарастват по-бързо, ако няма нагнояване, подуване. За да направи процеса по-успешен, жената трябва редовно да се измива, да маже чатала и да не носи плътно бельо. Шевът няма да се раздели, ако първите 10 дни нито седне, нито вдигне нещо тежко, се въздържа от интимни връзки в продължение на месец.

Не е необходимо да се бръснете до окончателно белези. Процедурата ще раздразни повърхността на срамните устни. Шевната тъкан ще се възпали, ще се появи сърбеж, нагнояване.

За лечение се използват:

 • Линимент;
 • Мирамистин;
 • Levomekol;
 • Винилин;
 • Bepanten;
 • Солкосерил.

Можете да обработвате шевове с Liniment. Лекарство се използва при гнойни лезии, също когато раната не заздравява дълго време. Нанесете го върху чиста превръзка от марля или превръзка, след което го нанесете върху засегнатата повърхност. Превръзката се сменя 2 пъти на ден. Продължителност на курса 7 дни.

Мирамистин се счита за антимикробно, антисептично средство. Има бърз ефект върху инфекциозните агенти. Използва се, когато шевовете не се лекуват добре. Активира регенеративните процеси. Облекчава възпалението на раната. Не дразни тъканта.

 • Levomekol има антибактериален, лечебен ефект. Използва се за лечение на гнойни процеси при рани, ако след раждането се е образувала топка по шева. Благодарение на основните активни съставки в състава, той намалява изразената възпалителна реакция, ускорява зарастването на тъканите на увредената зона.
 • Винилин е антисептик, използван за лечение на конците на перинеума. Активните съставки имат подчертан лечебен ефект. Попадайки върху раната, балсамът се бори с микробите, изсушава лезията, ускорява регенерацията.
 • Възможно ли е да се намазват шевовете с Bepanten след раждане? Да. Не е необходимо да се отмива. Попива бързо. Облекчава болезнената болка. Нанася се, докато повърхността е напълно белязана.

Солкосерил стимулира възстановителните процеси. Лекарството ускорява зарастването благодарение на основната активна съставка, направена от кръвта на млечните телета. Нанесете мехлем от сълзи по време на раждане, когато повърхността не се възстановява дълго време.

Тези средства се използват за излекуване на самопоглъщащи се външни конци. В допълнение към мехлемите се използват прости препарати, които нямат абсолютно никакви противопоказания. Ако смажете белезите с масло от чаено дърво, резултатът ще бъде не по-лош, отколкото от балсами, мехлеми.

Хигиена и поведение на родилката

Може ли шевовете да се обработват след раждане? Да. В родилния дом това се прави от акушерка. След завръщането ще трябва да сте сами или да посетите стаята за лечение.

Вътрешните шевове не се нуждаят от поддръжка, за външните трябва да се полагат грижи. В края на раждането майката трябва да внимава, когато изпразва червата. Стресът ще повлияе негативно на засегнатата тъкан. Най-добрият изход от ситуацията е да се постави глицеринова супозитория, клизми веднага при първоначалното желание.

Как да се измиваме правилно след раждане с шевове:

 1. на всеки 2 часа с топла вода;
 2. не избърсвайте, намокрите се;
 3. кърпата трябва да е без власинки;
 4. провеждайте процедурата под душа.

Трябва да се измивате след всеки акт на изпразване. Позволено е да се използва продукт за интимна хигиена. Подложката се сменя след 2 часа, дори когато изглежда, че може да се забави. Гащите се купуват от дишащ материал. След излизане от душа не се обличат дрехи. За да заздравят по-бързо шевовете, се правят въздушни бани. Не търкайте с кърпа, правете попивателни движения.

Откажете се от тесните дрехи. Движението на кръвта ще бъде блокирано, възстановяването ще отнеме повече време. Не сядайте поне 10 дни след зашиване. Когато възстановяването е гладко, използвайте твърда повърхност за сядане. Акушерът съветва да си почивате полуседнали, легнали. Рязките действия са строго забранени..

Колко време трябва да се обработват шевовете след раждането? За ранно излекуване трябва да следвате някои правила, препоръки на акушер-гинеколога. Всеки случай е различен. Обработката продължава до окончателното възстановяване на повърхността.

След цезарово сечение

Майките, които са претърпели раждане чрез операция, трябва да се подготвят за проявата на болка в областта на белега в продължение на 2 до 3 седмици. Първо се използват болкоуспокояващи. По време на движение коремът се завързва с пелена, поставя се бинтов колан.

Ранното събуждане, грижите за детето допринасят за свиването на гениталния орган, подобряват работата на червата. Следоперативните шевове зарастват по-бързо. Докато майката е в болницата, медицинската сестра се занимава с обработката на зашитата повърхност. Тя сменя превръзката, която трябва да бъде защитена от проникване на влага. Бельото, което докосва раната, трябва винаги да е чисто, така че жената се преоблича ежедневно.

Родилката се изписва вкъщи след отстраняване на шевовете. Блестящо зелен, водороден прекис идва на помощ по време на обработката. Първият изсушава повърхността, вторият убива инфекцията. Те се прилагат, докато шевът съска. Жената се измива със сапун. Тогава тялото се намокря, а не се изтрива.

Гинекологът препоръчва носенето на дишащо леко бельо, докато раната не заздравее. Slinky може да причини нараняване. Широките панталони с висока талия се считат за отличен вариант. Жената трябва да избягва тежки товари. Белегът често сърби. Явлението се счита за нормално, можете да издържите.

Усложнения

Може ли шевовете да се разпаднат след раждане? Вътрешни почти никога. На открито често. Особено ако жената не спазва правилата за поведение. Родилката забравя за ограниченията на действията. Когато това се случи, шевът се прилага отново. Ако ръбовете на раната са зараснали, тогава е настъпило разкъсване, решението се взема от гинеколога индивидуално във всеки отделен случай..

Колко време заздравява перинеалният шев след раждане? Чувства се като неприятен печат. Родилката се измъчва от разтриване. Усеща се дискомфорт. Има облекчение, когато шевът се отстрани. Пълното излекуване настъпва за 2 - 6 месеца.

Редица усложнения ще се появят, ако раните са лошо обгрижвани, ако не се полагат грижи по време на рехабилитация. Те включват: нагряване на шева, възпаление, несъответствие. Всеки от тях е придружен от болка.

Когато следродилните шевове загноят, раната набъбва. Има отделяне на гной. В засегнатата област се усеща силна болка. Понякога телесната температура се повишава. Лекарят вижда причината за това състояние в лоша хигиена или преди началото на раждането е имало инфекция, която не е била елиминирана навреме.

Какво да направите, ако външният шев се е загноил след раждането:

 1. Изплакнете;
 2. третирайте с дезинфекционен разтвор;
 3. нанесете мехлем (крем, гел) с помощта на лента плат, превръзка.

Ако вътрешният се е загноил, той се измива. Явлението е изключително рядко. Козметичните шевове изсъхват, нанесете отново.

Болезнените прояви се считат за норма в първите дни. Когато следродилните конци бяха отстранени от перинеума, но боли при движение и дори изправяне, може да е започнал възпалителен процес. Вътре попада инфекция, която се счита за причина за неприятното явление. Гинекологът забранява на майката да седи, да напряга мускулите, докато не се излекува напълно.

Когато става въпрос за дивергенция, имаме предвид външните шевове. Ранният сексуален живот, сядането и внезапните движения могат да провокират явлението. Получаването на инфекция води до неприятни последици.

Ако има несъответствие, жената се притеснява от подуването на раната, което може да кърви. Явлението е придружено от висока температура, болка. С образуването на хематом, родилката ще почувства разтягане, тежест.

Родените жени често са преследвани от сърбеж, лека болка веднага след зашиване. Още няколко месеца след раждането се усеща шев в перинеалната област. Това явление е съвсем нормално, няма причина за притеснение..

Препоръки за бързо излекуване

Раждането на бебе се смята за чудо. Първите дни на майчинството обаче са засенчени от разрези, разкъсвания, настъпили по време на процеса на раждане. Внимателното лечение на белези спомага за ускоряване на периода на възстановяване, така че няма да има белези след раждането. Мама не трябва да лъже, пасивно да изчаква дискомфортът да изчезне.

За да ускорите възстановяването, трябва:

 • носете памучни гащи;
 • не купувайте стегнато бельо;
 • излизайки от душа, не бързайте да се обличате, дайте на въздушния поток достъп до тялото;
 • грижи се за шева след раждането;
 • често уринирайте, така че да няма пречки за свиване на матката;
 • не сдържайте акта на дефекация, страхувайки се от болка;
 • балансира храненето, премахва продуктите, причиняващи запек;
 • 10 дни не сядайте, за да не предизвикате несъответствие;
 • започнете да седите на твърда повърхност;
 • избягвайте вдигането на тежести над 3 кг;
 • движете се умерено;
 • забравете за интимните връзки за 1 - 2 месеца.

Жената трябва да продължи да обработва зашитата повърхност у дома. Използват се средствата, използвани от медицинската сестра, свои собствени.

Често родилките, за да се върнат бързо към ежедневието, използват: Мирамистин, хлорхексидин, водороден прекис.

Когато процесът се забави, се прилагат мехлеми, които унищожават микробите, допринасяйки за бързата регенерация: Levomikol, Bepanten, Solcoseryl.

Следродилните конци изискват грижи. Жената трябва да спазва хигиенните правила, така че да се излекуват бързо. Незаменимо условие е изпълнението на препоръките на гинеколога. Ако мама забележи някакви неприятни прояви, трябва незабавно да се свържете с клиниката.