Кратко видео за операцията:

Повечето жени рано или късно стават майки. Някои хора имат важни въпроси, един от които е дали боли премахването на шевовете след раждането. Необходимостта от конци по време на раждане е доста често срещана при много жени. Почти всеки се интересува от въпроса дали боли да премахвате шевовете след раждането, как да се грижите за тях, така че оздравителният процес да протича по-активно и по-малко болезнено.

Процедура за премахване на шев след раждане

След труден период на бременност и раждане не бих искал да търпя допълнителен дискомфорт. За щастие, повечето шевове след раждането са направени с абсорбиращ материал, така че не е необходимо да се премахват. Но дори в някои случаи това да не е така, пак няма от какво да се страхувате..

Процедурата за премахване на шевове след раждане има малко неприятен характер, но не по-неудобна от скубането на вежди, отнема само около 5-10 минути време, като се вземе предвид подготвителният период за нея и лечението на точни рани след отстраняването. Същото може да бъде придружено от леко изтръпване, парене, но нищо повече.

Основният, най-важният въпрос е как да се дезинфекцират шевовете след раждане, как бързо да се лекуват рани, като същевременно не се внася инфекция.

Грижи и предпазни мерки

На първо място, трябва да поддържате чистотата на перинеума, да се придържате към сексуална почивка. Необходимо е да се обсъди с лекаря, който е родил раждането, дали е необходимо да се използват някакви лекарства, да се уточни необходимостта, времето, когато е досадно да се премахват шевовете след раждането, ако е необходимо. Лекарят ще изследва повърхността на тялото и ако е необходимо, ще ги отстрани или ще ви каже кога да дойдете да ги премахнете.

Не са редки случаите, когато външните шевове след раждането използват масло от шипка, масло от морски зърнастец, защото те правят кожата по-мека, дезинфекцират и ускоряват заздравяването. Не е правилно да се използва калиев перманганат, йод или разтвор от брилянтно зелено, защото те правят кожата много суха, като същевременно причиняват болка.

По време на лечебния процес трябва стриктно да спазвате правилата за лична хигиена:

 • белезите трябва да се третират ежедневно с антисептици до пълно излекуване;
 • след измиване чаталът трябва да се изсуши с чиста, изгладена кърпа;
 • внимателно измийте мястото на операцията със сапун;
 • измивайте гениталиите всеки път след използване на тоалетната;
 • опитайте се да носите естествено, по-свободно бельо, което не стиска, не търка и не дърпа;
 • подмяната на уплътнения трябва да бъде редовна, на всеки 2 часа.

Можете да седнете вече 10 дни след раждането, но първо само на твърд стол, а чак след това на меки столове, дивани.

Когато се грижите за конци след раждане, няма нужда от специални процедури. Единственото, най-важно условие е спазването на правилата за лична хигиена. Сутрин и вечер е необходимо да се измивате с помощта на сапун (бар, течност или специална пяна за интимна хигиена) като антисептик.

През деня поне едно елементарно измиване на перинеума с вода е също толкова важно. Изсушете перинеалната област с попивателни движения, с изключение на триенето, натиска.

По време на периода на зарастване на конците след раждането е необходимо да се даде предимство на бельото от естествени тъкани, да се избягват синтетични продукти, особено със стягащ ефект, за да не се възпрепятства кръвообращението, заздравяването на рани.

Също така трябва да сменяте личните си хигиенни продукти на всеки 2 часа (подложки, подложки, памучни гащи за еднократна употреба), за да избегнете разпространението на бактерии и риска от инфекция в раните.

При наличие на хирургическа интервенция, на жените не се препоръчва да седят от 7 до 14 дни, в зависимост от степента на увреждане на външните тъкани. Позволено е да се седи на тоалетната от първия ден след раждането. Необходимо е да се извършват движения на червата редовно, без страх от болка или страх от увреждане на каквото и да било, тъй като прескачането на движението на червата може само да влоши ситуацията и да увеличи натиска върху лечебния перинеум.

Освен всичко друго, задържането на изпражнения е изпълнено с отделяне на токсини в тялото, пречи на гладкото функциониране на вътрешните органи и не влияе по най-добрия начин на външния вид (тена, конституцията на тялото).

След консултация с Вашия лекар, можете да използвате лечебния мехлем като допълнителен грижовен и антисептичен агент, за да избегнете в крайна сметка образуването на груби белези по конците след раждането, което допълнително може да причини неудобство, докато е върху меките външни тъкани.

В резултат на това, за да преминат всички етапи и процедури гладко и удобно, трябва:

 • редовно провеждайте хигиенни процедури за грижа за перинеума;
 • носете изключително памучно бельо, като избягвате синтетиката и оформянето на продукти;
 • сменяйте продуктите за лична хигиена на всеки 2 часа;
 • да извършват движения на червата навреме и възможно най-често;
 • използвайте лечебен антисептичен мехлем в консултация с Вашия лекар.

Колко време отнема на шевовете след раждането?

Трябва да се помни, че здравето и доброто настроение на една майка е мир и гаранция за светло бъдеще за нейното бебе.!

Трябва да знаете, че наличните шевове след раждането, как да ги излекувате по-бързо, е въпрос, който изисква жената да бъде внимателна и внимателна..

Колко време заздравяването на конците зависи от мястото на приложението им (вътрешно или външно) и вида на използвания материал., направени от материал, който не се разтваря, обикновено се отстраняват още на четвъртия или петия ден след нанасянето и шевът заздравява напълно за около 14 до 30 дни. Премахването на шевове или скоби не е много болезнено и е доста проста и лесна процедура и шевовете не се лекуват дълго време.

Рани, зашити след раждане, които се разтварят сами, зарастват за около 1-2 седмици, напълно се разтварят след месец, не е необходимо да се премахват и хирургични манипулации тук не се използват.

За да може процесът на оздравяване да протича по-активно, е необходимо да се увеличи движението на кръвта в областта на конците, за това е необходимо да се опитате да свиете мускулите на влагалището за 5 секунди, което имитира спирането на уринирането. След това максимално отпуснете мускулите и повторете това упражнение отново до 10 пъти. Тази процедура трябва да се повтаря няколко пъти през целия ден..

Мечтата на всяка жена, щастливо семейство, добра работа, любящ съпруг и, разбира се, деца. Наблюдавайки фигурата, някои момичета, страхувайки се от разширяване на бедрата, са готови да извършат раждане чрез цезарово сечение. Помислете предварително за възможността за ранно излекуване и помолете лекаря за чист разрез.

Младите лекари са съпричастни към желанията и предоставят допълнителни съвети. На зададените въпроси, които тревожат млада жена, болят ли шевовете след раждане, как да се излекува шева по-бързо и дали боли да се премахнат шевовете след раждането, обяснете нюансите и колко зависи от отношението към следоперативния бод.

Грижата за здравето на млада майка след раждане от страна на роднини и медицински персонал до голяма степен й помага да се възстанови в следоперативния период. Грижа за бебето, тя трябва да се напряга, това е заплаха, че шевовете след раждането могат да се разпръснат след отстраняването им и заздравяването ще се влоши.

Квалификацията и новият материал няма да ви подведат

В зависимост от последствията от проблемното раждане, противопоказанията за цезарово сечение, качеството на извършената операция ще покаже сложността на вътрешните и външните разкъсвания на тъканите. Опитът на хирург, който се специализира в подобни операции, преминава определени курсове, наречени „изрязване и шиене“ между лекарите, използвайки съвременни методи за използване на саморазбиращи се конци, ще направи шевовете след раждането красиви и леки, не е необходимо да бъдат премахнати, изцелението е по-малко проблематично.

Този метод на лечение дава бърз лечебен ефект, жената престава да се притеснява дали боли да премахне шевовете след раждането. Само за няколко дни този въпрос изчезва от само себе си, но за бързо излекуване не забравяйте за правилата на поведение, внимателна обработка на шева след раждането.

Всичко зависи от самата родилка. Правилата за поведение включват:

 • категоричен отказ от ранни клекове, ако е необходимо, може да бъде за много кратък период от време;
 • внимателно поддържане на хигиената, специално отношение към местоположението на шева;
 • предпазвайте зоната на раната от евентуално надраскване;
 • рокля в дрехи от меки несинтетични тъкани;
 • разреши проблема със съпруга си за въздържане от полов акт;
 • предотвратяване на тежко повдигане;
 • не пестете от закупуването на висококачествени стерилни лекарствени продукти.

Болезнено ли е да премахвате шевовете след всяка операция

Темата дали боли да премахвате шевовете след раждане често се задава не само от родилки, но и от обикновени пациенти, всеки, който е преминал през този етап, разбира, че съвременната медицина се е погрижила за нови средства, използването им помага да се избегне дискомфорт в следоперативния период.

Но поддържането на шева невидим след раждането, излекуването му възможно най-бързо с помощта на наличните средства е най-популярната дискусия сред младите жени. Използвайки народни средства за бързо, равномерно заздравяване на шева след раждане: масло от портокал, масло от чаено дърво за смазване на конците, сироп от къпина с ехинацея за перорално приложение и, следвайки правилата, можете да постигнете добри резултати, резултатът от проблема с шева ще изчезне на заден план след радостна грижа за дългоочакваното бебе.


По време на раждането жените често изпитват разкъсване в матката или влагалището.

Това изисква зашиване.

За да избегнете проблеми с тези белези, трябва да знаете колко време е необходимо, за да се разтворят конците след раждането и как трябва да бъдат премахнати..

Нека разгледаме този въпрос по-подробно..

Колко време отнема на различни видове шевове да заздравеят след раждането?

1. На шийката на матката. Те се коригират, когато шийката на матката е повредена от твърде голям плод.

2. Шевове във влагалището. Те се прилагат в случай на раждане при раждане или вагинално разкъсване с различна дълбочина. Новокаин или лидокаин се използва като анестезия.

3. Конци върху перинеума могат да се поставят, когато той е повреден по време на раждане, както и със специален разрез от лекар. Има три вида увреждане на перинеума:

Тип 1 (увреждане само на кожата);

Тип 2 (увреждане на кожата и мускулите);

Тип 3 (тежко увреждане на мускулите, разкъсване, което достига стените на ректума).

В зависимост от степента и вида на увреждането на перинеума, лекарите могат да използват различни видове конци (найлон, коприна или абсорбиращи се).

Има следните видове конци за зашиване на основи:

1. Кетгутът е напълно абсорбиращ се материал, чиито конци се разделят на седмия ден. Този шев изчезва в рамките на първия месец..

2. Викрил. Обикновено се използва за цезарово сечение. Разтваря се за 60-70 дни.

3. Макссън. Той се разтваря напълно за около 190 дни след нанасяне.

Колко време отнема заздравяване на външните конци след раждането

Външните шевове обикновено се поставят върху перинеума. Те са доста проблематични, тъй като могат да провокират всякакви усложнения под формата на нагнояване, възпаление, инфекция и т.н. За да предотврати това, една млада майка трябва да знае как да се грижи правилно за шевовете. Лекарите трябва да я информират за това, когато тя бъде изписана от болницата..

Шевовете на перинеума се лекуват по-дълго от вътрешните конци на матката и влагалището. За да се излекуват по-бързо, се препоръчва спазване на почивка в леглото, сексуална почивка (поне през първите две седмици), а също и лечение на рани със специални антисептици.

Следродилното отделяне от матката, което е огнище за развитие на инфекция, усложнява процеса на заздравяване на този вид конци. За да изключите възможността вредните бактерии да попаднат в раната, трябва да се придържате към следните правила:

1. Сменяйте дамската превръзка на всеки два часа.

2. Третирайте шевовете през първите дни след нанасяне с антисептици (препоръчително е през първите дни това да се прави от гинеколог).

3. С помощта на попивателни движения избършете перинеума със стерилна кърпа. За тази цел е невъзможно да се използват кърпи от плат, в противен случай микробите могат да попаднат в раната..

4. Не сядайте след раждането в продължение на десет дни, за да не провокирате разминаване на шевовете.

5. В рамките на десет дни след раждането трябва да се въздържате от приемане на брашни продукти и зърнени храни, за да улесните максимално появата на изпражнения и да не предизвикате запек.

Ако конците в перинеума са направени от не абсорбиращ се материал, те обикновено се отстраняват на десетия ден след раждането..

Ако на пациента са били дадени абсорбиращи материали, те не се нуждаят от отстраняване и след известно време те ще се разтворят сами, но понякога те също трябва да бъдат отстранени механично (в случай на усложнения).

Колко време отнема заздравяване на шевовете след раждане чрез цезарово сечение?

Днес цезаровото сечение е много често чрез напречен разрез на матката, чиято дължина варира от 11 до 13 см. Тази кухина дава всички възможности за минимизиране на загубата на кръв и бързото зарастване на рани..

Когато се използват саморазбираеми конци, времето на заздравяване на конците ще бъде от три седмици до един месец, въпреки че понякога този процес отнема повече.

Малко по-проблематично е да се лекуват конци с помощта на синтетични материали: на седмия ден след нанасянето те се отстраняват, но отнема три до четири седмици, за да се излекува напълно раната.

Освен това времето за заздравяване до голяма степен ще зависи от грижата за шева, начина на живот и спазването от страна на жената на всички медицински препоръки..

Как да се грижим за шевовете

1. Носете свободно бельо, за да не стиска никъде чатала. Също така е желателно тя да бъде направена от естествени материали (памук).

Строго е забранено да се носи бельо за отслабване, тъй като то пречи на кръвообращението в малкия таз. Това от своя страна може да провокира появата на отоци..

2. Смажете външните белези с антибактериални мехлеми и разтвори.

3. Препоръчително е постепенно да седнете и да не правите резки движения.

4. Докато шевовете не бъдат премахнати, всяко физическо натоварване (вдигане на тежести, спортуване и т.н.) трябва да бъде напълно изключено..

5. Трябва да се изпразва редовно, в противен случай, ако дефекацията се забави, ще се създаде допълнително натоварване в коремните мускули, което само ще увеличи болката. За да се смекчи процесът на дефекация, е разрешено да се използват ректални супозитории (препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да ги използвате).

6. Всеки ден трябва да пиете по лъжица растително масло. Това ще нормализира изпражненията и ще предотврати запек..

7. През първата седмица след зашиване, не се навеждайте.

8. За да не провокирате възпаление на белези, не трябва да правите гореща вана, преди да премахнете шевовете. Душът е най-добър.

9. Не прилагайте топли или студени компреси върху белезите, тъй като това може да причини възпаление. Също така не се препоръчва самолечение. Всички ваши действия трябва да бъдат съгласувани с Вашия лекар..

Колко време шевовете се разтварят след раждане: възможни усложнения

Раните след раждането могат да провокират такива усложнения:

1. Болка. Този симптом се появява след всяка операция и раждането не е изключение. Като медикаментозно лечение за облекчаване на болката можете да използвате специални мехлеми (Contractubex) и сухо затопляне. По-силни лекарства могат да се приемат само когато жената не кърми. В противен случай повечето аналгетици не могат да й бъдат предписани, тъй като те могат да повлияят негативно на състоянието на бебето..

2. Разминаване на шевовете може да възникне при внезапно движение или спортуване. В този случай се препоръчва спешно да се обадите на лекар, тъй като кръвта ще изтече от раната. Освен това това състояние е опасно, тъй като инфекцията може да попадне в отворената мускулна тъкан, което заплашва с възпаление, треска и треска..

3. Сърбеж. Обикновено този симптом не показва наличие на патологии или инфекция в раната. По-скоро, напротив - той сигнализира за благоприятен лечебен процес, така че не трябва да предизвиква тревога при жените.

За да намалите леко тежестта на сърбежа, измийте с топла вода. Не се препоръчва използването на каквито и да е лекарства за сърбеж..

4. Нагнояването на рани е едно от най-опасните усложнения. Неговите симптоми са:

Повишена телесна температура;

Появата на неприятна миризма от шева;

Появата на гнойно отделяне от раната от матово жълто до тъмно кафяво;

Болка в цялата област на шева.

В случай на нагнояване на раната, жената се препоръчва да се консултира с лекар възможно най-скоро. След прегледа лекарят ще предпише необходимите мехлеми и антибиотици. Най-ефективните лекарства за премахване на възпалението са такива мехлеми: Malavit, Levomekol, Vishnevsky.

Важно е да знаете, че тежкото гниене на рани е опасно не само за здравето на майката, но и за детето, особено ако жената храни бебето с кърма.

5. Отваряне на вътрешно кървене може да се случи, ако се нарушат правилата за носене на свободно бельо и седене през първите седмици след операцията. Това състояние е изключително опасно и поради това изисква незабавна медицинска помощ..

Непосредствено преди изписването лекуващият лекар трябва да предостави приблизителна дата за премахване на шева. Ако една жена остане в болницата достатъчно дълго, тогава шевовете й могат да бъдат премахнати точно там. Ако бъде изписана у дома, след известно време ще трябва да дойде отново на лекар..

При премахване на шевовете, пациентът не трябва да ходи отново в болницата, тъй като тази процедура отнема не повече от четиридесет минути и с добро белези, лекарят ще пусне пациента да се прибере в същия ден.

Важно е да знаете, че дори ако раната е в задоволително състояние след отстраняването на шевовете, жената се съветва да бъде внимателна и да избягва вдигането на тежести. Тя може да се върне към обичайния си начин на живот не по-рано от шест месеца след първоначалния шев..

След раждането много жени се зашиват: на шийката на матката, влагалището или перинеума. В зависимост от местоположението на шевовете те се разделят на външни и вътрешни.

Вътрешни прекъсвания

Ако има разкъсване на шийката на матката или целостта на вагиналните стени е нарушена, тогава конците, наложени върху засегнатите области, се наричат ​​вътрешни. Те се прилагат известно време след раждането, когато лекарят изследва гениталиите.

В същото време няма нужда от анестезия, тъй като матката по това време е абсолютно нечувствителна. Зашиването на вагиналните стени обаче изисква локална упойка. И в двата случая се използват самопоглъщащи се конци, чиято характеристика е, че няма нужда да ги премахвате.

Външни прекъсвания

Външните шевове се поставят над чатала. Те трябва да се прилагат, ако по време на раждането е имало разкъсване на перинеума или е трябвало изкуствено да се отреже. Ако ситуацията е критична и лекарите виждат, че предстои разкъсване, те предпочитат да направят разрез.

Ръбовете на раната в този случай са гладки, следователно тя ще заздравее много по-бързо. Прилагането се извършва под местна упойка.

Перинеалните разкъсвания или разрези се зашиват по два метода: стандартни конци, изискващи отстраняване след 5 дни, или саморазбиращи се. Понякога лекарите използват козметични шевове, дошли в гинекологията от областта на пластичната хирургия. Този метод се състои в подкожното преминаване на шева, така че се виждат само началото и краят на шева.

Грижи за конци след раждане - което е строго забранено

В родилния дом акушерките участват във външни конци. Два пъти на ден те ги обработват с разтвор на калиев перманганат или брилянтно зелено. Когато изписвам родилката, лечението трябва да продължи у дома, независимо, след всяко измиване и вземане на душ..

Вътрешните шевове не се нуждаят от специални грижи, при условие че жената няма инфекциозни заболявания. Обикновено този въпрос се решава още преди бременността..

Трябва да бъдете изключително внимателни с движенията на червата, не трябва да напрягате съединителните тъкани. Най-добрият вариант е да направите клизма или глицеринова свещ, когато ви се иска. След посещение на тоалетната е наложително да се измиете.

Можете също да използвате хигиенни продукти (пяна, гел, сапун), но само два пъти на ден (обикновено сутрин и вечер). По-добре е да извършвате процедури под душа, вместо да се къпете.

Санитарните кърпи трябва да се сменят на всеки 2 часа, дори ако те все още могат да служат. Добра алтернатива на подложките са бикините за еднократна употреба, които са направени от специален дишащ материал..

Ако няма такива, тогава е по-добре да вземете бельо от памучни тъкани. Не използвайте драпиращо бельо, защото пречи на нормалния кръвен поток и по този начин заздравяването на рани. Също така, не можете да обличате бельо веднага след душ.!

Освен това не търкайте шева с кърпа. Трябва да го попиете леко или да изчакате, докато изсъхне сам.

Въздушните бани са полезни не само за новородени, но и за майки, които са претърпели сълзи по време на раждането..

Строго е забранено да седите поне 10 дни. След това време, ако раните зарастват добре, е позволено да седи на твърди повърхности. Препоръчва се почивка в легнало или полегнало положение. Също така е забранено да се правят резки движения. Тези мерки са необходими, за да се гарантира, че шевът не се разпада..

Усложнения

Жена, която има сълзи, се преглежда всеки ден от лекар. Ако лечебният процес протича нормално, не се откриват патологии, тогава се прилага стандартната процедура за лечение: с калиев перманганат, брилянтно зелено или пероксид. Когато има отклонения от нормата, те действат в зависимост от ситуацията.

Външният шев се е разцепил след раждането: какво да правя

Ако раната все още е в процес на заздравяване, но конците са се разделили по някаква причина, те се прилагат отново. Когато празнината заздравее, но се отделят само няколко шева, лекарят може да остави всичко както е (ако няма заплаха за здравето).

Когато всички шевове се разминават, раната се дисектира и зашива отново. Ако такава ситуация възникне у дома, е необходимо спешно да се обадите на линейка и да транспортирате жената до болницата.

Какво да направите, ако шевовете се загноят

Ако се установи патология, например, нагнояване или възпаление на шевовете, тогава лекарят предприема допълнителни мерки за лечение. В този случай хигиенните процедури се допълват с тампони с мехлеми..

За това се използват средства, които облекчават възпалението и нагнояване, например Levomikol, мехлем на Вишневски и подобни. Ако една жена открие нехарактерни вагинални секрети, тя трябва незабавно да се консултира с лекар..

Колко шева зарастват след раждането

Този въпрос представлява интерес за абсолютно всички жени, които са получавали почивки. Отговорът е много труден, тъй като има няколко фактора, които влияят върху зарастването на рани..

Също така си струва да се има предвид, че за зашиване се използват различни материали, които също влияят на лечебния процес:

 • Самопоглъщащи се (конци могат да бъдат направени както от синтетични, така и от естествени материали). Самата рана зараства до около 2 седмици и нишките ще се разтворят само след месец;
 • Не се абсорбира. Конците трябва да бъдат премахнати след 5-6 дни. Това може да стане както в родилния дом, така и в предродилната клиника, ако младата майка вече е изписана. Конците след раждането ще заздравеят най-малко 2 седмици;
 • Метални скоби, които също се отстраняват с помощта на лекар;
 • Скоростта на зарастване зависи и от навлизането на патогени в раната.

Болка в областта на шева

Във всеки случай ще има болка, дори ако самопоглъщащи се конци са били приложени веднага след раждането. Това се отнася както за външни, така и за вътрешни прекъсвания. Нормата е изчезването на болката за около 2-3 дни след зашиване. Дискомфортът обаче ще продължи много по-дълго, особено ако искате да седнете по-рано от позволеното време..

Ако неприятните усещания възникват само в седнало положение и те не са силни (можете да понесете) - това е нормално явление. Наличието на дискомфорт в легнало или изправено положение е признак на възпалителен процес. Подобна болка не може да се толерира и е необходимо да се консултирате със специалист..

Продукти за грижа

Вече е известно как да се обработват шевовете след раждането, но какво може да се използва от продукти за интимна хигиена?

 • Гелът или сапунът за измиване трябва да почистват добре кожата, но да не я дразнят или да предизвикват алергични реакции. Използва се и бебешки сапун, както и антибактериален, но последният не се използва повече от 10 дни. По-добре е да се даде предимство на вече доказани продукти, които са били използвани преди бременността;
 • Струва си да се изяснят характеристиките на уплътненията. Те трябва да са нощни или „макси“, тъй като лохиите (изпусканията) през първите дни са много в изобилие. Сега има и специални подложки за употреба, особено в следродилния период с отлична абсорбция. През първия ден се препоръчва използването на малки парченца тъкан. Така лекарят или акушерката ще могат да наблюдават количеството на отделянето, тъй като твърде обилно показва следродилен кръвоизлив, а липсата им показва запушване на цервикалния канал с кръвен съсирек;
 • У дома се препоръчва измиването да се завърши с разтвор на калиев перманганат (леко розов) или готови разтвори на фурацилин, хлорхексидин или октенисепт, които обикновено се дават в следродилния отдел;
 • Лечението на конци, получени след раждане, е възможно с инфузии и отвари от лечебни билки, например лайка и невен, които имат добър антисептичен ефект (1 супена лъжица суровини на 200 ml течност);
 • Не се препоръчва да се къпете, да посещавате басейни, да плувате във водни тела. Трябва да се избягва хипотермия;
 • Не използвайте тампони вместо подложки;
 • Не се къпете без съвет от лекар.

Трябва да се припомни, че всяка родилка трябва да посети гинеколог след 10-14 дни от датата на изписване. Това се прави дори ако родилката не се притеснява от нищо..

Спазването на тези правила гарантирано намалява риска от инфекция с патогени, освен това шевовете ще се лекуват по-бързо и дискомфортът ще бъде сведен до минимум..

В тази статия:

По време на раждането жената получава много микротравми, които се лекуват сами в рамките на няколко седмици. Те не причиняват дискомфорт на млада майка и не изискват специфично лечение..

Сериозните разкъсвания в перинеума и шийката на матката са чести, което води до шевове, които, ако не се полагат правилни грижи, могат да причинят усложнения.

Защо са необходими шевове?

Конци след раждане се налагат, ако се получат разкъсвания, когато детето се движи по родовия канал. Въпреки еластичността на шийката на матката и вагиналните стени е трудно да се избегне нараняване. Най-често руптури се случват с голям плод, бързо раждане, когато тъканите не са достатъчно разтегнати, с неправилно поведение на родилката. Последната точка се отнася до жените, които започват да натискат преди време или да напрягат таза, създавайки пречка за преминаването на детето.

Конци се прилагат и в случай на дисекция на перинеума (епизиотомия). Причините са подобни - неправилно положение на плода, големият му размер, лоша мускулна еластичност. Дисекцията на перинеума е необходима и при продължително раждане, когато водата е изчезнала и детето трудно преминава през родовия канал. В тези случаи епизиотомията спасява плода и жената от наранени рани, които зарастват много по-дълго от хирургически разрез..

Разновидности на шевовете

Има два вида конци след раждането:

 1. Вътрешен - наслагва се върху стените на влагалището и шийката на матката с механични наранявания. Вътрешните конци след раждането заздравяват доста бързо и се състоят от самопоглъщащ се материал. Когато се прилага, не се изисква анестезия, тъй като шийката на матката няма чувствителност.
 2. Външен - наслагва се при разрязване или разкъсване на перинеума. В зависимост от раната може да се използва както самопоглъщащ се материал, така и общ, използван в хирургията и необходимо отстраняване на петия ден..

Колко шева зарастват?

Ако една жена спазва всички инструкции, предписани от лекаря, шевовете след раждането зарастват в рамките на 3-5 седмици. В случай на големи разкъсвания и неспазване на основните хигиенни правила, оздравителният процес може да отнеме няколко месеца.

Саморазбиращият се материал напълно изчезва от раната около втората седмица след раждането. Конвенционалните хирургични конци се отстраняват 5 дни след раждането.

Чувства на жена

За съжаление, шевовете почти винаги оставят неприятно впечатление. Невъзможно е да се избегне болка и дискомфорт, но ако спазвате няколко важни правила, които ще бъдат обсъдени по-късно, можете да съкратите времето за зарастване на шевовете..

Първите няколко дни в областта на слабините може да има усещане за парене, сърбеж или подуване на корема. Ако няма кървене, тогава няма причина за безпокойство. Основното нещо е да не излагате тялото си на силно натоварване, а в случай на силна болка, не забравяйте да посетите лекар.

Възможен е дискомфорт по време на полов акт. Докато шевовете не се излекуват напълно, трябва да се откажете от секса! Жената не само ще бъде наранена, но и е възможно усложнение..

Как да се грижим за рани?

Ако вътрешните шевове след раждането не изискват специални грижи, тогава външните рани трябва да се наблюдават със специално внимание. Първото лечение се извършва в болница, след което се повтаря 2-3 пъти на ден. Обикновено те използват брилянтно зелено или калиев перманганат за това..

След като бъде изписана зад шевовете, жената трябва да се справи сама с шевовете и да следва няколко прости правила:

 • Сменете уплътнението поне на всеки 2-3 часа. Изписването след раждането притеснява всяка родилка, така че използването на хигиенни продукти е задължително. Ако е възможно, по-добре е да използвате специални подложки, които имат естествена основа и мек, несинтетичен материал като покритие. Те предотвратяват алергии, дразнене и насърчават бързото заздравяване на шевовете.
 • Да се ​​измие с топла течаща вода, след душ се разходете малко без дрехи. Във въздуха шевовете след раждането зарастват много по-бързо. Не можете да избършете чатала си с кърпа след душ. По-добре е леко да попиете с памучна кърпа или да изчакате, докато изсъхне напълно.
 • След душ обработете шевовете с брилянтно зелено.
 • Не можете да вдигате тежести в продължение на месец и да седите поне 10 дни.
 • Трябва да носите бельо, направено само от естествени материали, още по-добре - памучни бикини за еднократна употреба. Отначало е необходимо да се изостави тесното бельо, което нарушава притока на кръв в гениталиите.

Възможни усложнения

В повечето случаи шевовете зарастват добре след раждането, без да причиняват на жената излишен дискомфорт. Но има няколко заболявания, които могат да доведат до неспазване на правилата за хигиена и отслабен имунитет на млада майка:

 1. Шевът се отдели. При неправилно зашиване, изпразване на червата с усилие и повдигане на тежести, конците могат да се разминават. Най-често това се случва през първите три дни след раждането, но може и по-късно. Лечението се състои в повторно зашиване.
 2. Шевът нагъсти. Ако жената има инфекция, която не е била излекувана преди раждането или не спазва хигиена, тогава шевът може да нагнои. В този случай се появява силна болка, раната набъбва, от нея се отделя гной. Лечението може да бъде предписано само от лекар; не трябва да се опитвате сами да се отървете от възпалението!
 3. Шевовете болят много. Както бе споменато по-горе, отначало външните шевове причиняват болезнени усещания. В нормални граници, когато жената изпитва дискомфорт, докато седи или се мие. Ако болката не спира, а се усилва, има усещане за парене или натиск при ходене, тогава можем да говорим за възпалителен процес. Невъзможно е да започнете болестта, трябва да посетите гинеколог и да получите препоръки за лечение.

Не е необходимо да се страхувате от шевове по време на раждане. Това е често срещана манипулация в съвременната медицина, която ви позволява да запазите здравето и живота на детето, а на жената да предотвратите появата на грозни, неестетични рани..

Полезно видео за пластичната хирургия на перинеума

Зависи от какъв материал са направени. Повечето абсорбиращи конци ще започнат да се разтварят в рамките на 1 до 2 седмици. Въпреки това може да отнеме няколко месеца за пълно усвояване. След заздравяването на следоперативната рана сестрата може да премахне останалите краища на шевовете, за да ускори процеса..

Посъветвайте се с вашия хирург или медицински специалист:

 • какви шевове имате;
 • колко ще се разтворят.

Какво представляват абсорбиращите шевове?

Шевовете се считат за усвоими, ако загубят почти цялата си сила в рамките на 60 дни. Конците се абсорбират от следните фактори:

 • ензими, намиращи се в телесните тъкани (ензимите са протеини, които ускоряват и контролират химичните реакции в организма);
 • хидролиза (химическа реакция с вода в тялото).

От какъв материал са направени резорбируемите конци??

Абсорбиращите конци най-често се правят от следните материали:

 • полиглактин: губи около 25% от силата си след две седмици, 50% - след три, абсорбира се напълно за 3 месеца;
 • полигликолова киселина: губи около 40% от силата след една седмица, 95% след четири, абсорбира се напълно за 3-4 месеца.

Има няколко други вида шевни конци. Средно, абсорбиращите конци трябва да започнат да се разпадат в рамките на четири седмици. Някои материали се абсорбират напълно след шест месеца..

Когато се използват абсорбиращи конци?

Абсорбиращи конци се използват при зашиване на хирургични рани, разположени на повърхността на кожата и в по-дълбоките слоеве на тъканите. Обикновено се използват за затваряне на хирургични рани дълбоко под повърхността на кожата. Например, те могат да се използват по време на сърдечна операция или трансплантация на органи..

Абсорбиращи конци се използват и при зашиване на рани по повърхността на кожата. Например, те могат да се използват след раждане за зашиване на разкъсване в перинеума (областта на кожата между вагината и ануса).

Едно проучване установи, че полиглактиновите конци за руптура на перинеума се решават след три месеца и конците на полигликолова киселина след четири месеца..

Абсорбиращи конци ще свързват ръбовете на раната, докато тя не бъде напълно излекувана, и след това постепенно се разтварят.

Ако след заздравяването на раната те продължават да ви причиняват неудобства, уговорете среща с хирурга. Той леко ще премахне останалите краища на шевовете.

Какво друго се използва при зашиване на рани?

Други методи, използвани при зашиване на рани:

 • Непоглъщащи се конци;
 • щипки;
 • скоби.

Те трябва да бъдат премахнати от Вашия лекар, когато раната е започнала да зараства..

Как да се справим с вътрешните и външните шевове след раждането

По време на раждането често има случаи, когато влагалището, матката или перинеалната област на жената са разкъсани. Общоприето е, че тази ситуация не представлява особена опасност, тъй като лекарите могат бързо и ефективно да зашиват почивки.

Всъщност всичко това не се прехвърля толкова лесно. Първо, процесът на зашиване е доста болезнен. На второ място, външните шевове след раждането могат да дадат на младата майка много допълнителни грижи..

Трябва да знаете как да сведете до минимум рисковете от разкъсвания и да премахнете всички последици от наранявания. Правилната грижа след раждането за такива белези ще зависи пряко от мястото, където са били приложени шевовете..

Характеристики на нараняване

Раждането не винаги е прост процес, много често след него остава някаква травма - разкъсвания и разрези на гениталния тракт, върху които се нанасят външни и вътрешни конци. Нараняванията могат да бъдат вътрешни - разкъсвания на шийката на матката или влагалището, както и външни - разкъсвания и разрези на самия перинеум.

След края на раждането, което е протекло по естествен начин, самият акушер проверява за сълзи и ако бъде открит, ги зашива. Ако не се извърши зашиване, следродилният период може да завърши в болнично отделение поради отворено кървене или развитие на инфекция в тях и в бъдеще това може да провокира пролапс на вътрешните органи и инконтиненция на урината и изпражненията.

 1. Процесът на поставяне на външни и вътрешни конци продължава повече от една минута и изисква висококвалифициран и подготвен специалист от лекуващия специалист, а ако има разкъсване на шийката на матката, хирургът трябва да бъде истински виртуоз поради недостъпността и опасността от увреждане на близкия пикочен мехур или уретери.
 2. Вътрешните конци след процесите на раждане върху шийката на матката, влагалището и върху самата матка трябва да се нанасят с помощта на резорбируеми конци от биологичен или полусинтетичен материал. Ако е деформирана само шийката на матката, тогава в този случай не се изисква анестезия - след раждането тя няма повишена чувствителност. Във всички други ситуации се използва обща или локална анестезия..
 3. Мускулните слоеве по време на разкъсването и разреза на перинеума също трябва да бъдат зашити със специални абсорбиращи се шевове, а кожата много често се зашива с неразбираеми конци. Те се отстраняват дори в родилния дом или в предродилната клиника след 3-7 дни след раждането на детето, когато шевът е напълно излекуван. Тази процедура е доста болезнена, поради тази причина анестезията е задължителна..

Причини за пропастта

Причините за раздялата са многобройни. Това може да е неправилно спазване на препоръките на акушер-гинеколога по време на периода на опитите и наличието на белези по конците, наложени при предишни раждания (белегът включва нееластична съединителна тъкан), бърз или прекалено дълъг труд, анатомичната структура на таза, голямата глава на бебето, представяне на седалището, нисък индекс на еластичност на тъканите на майката.

 • Отношението към епизиотомията - дисекция на перинеалната област - варира при акушер-гинеколозите. За някои такава работа не е трудна и необичайна, тя се използва масово, за да се избегне разкъсване на областта на чатала. Останалите лекари се опитват да направят този процес възможно най-естествен, така че те се намесват само когато вече е ясно, че пропастта не може да бъде избегната. Ако инструменталното раждане се извършва с помощта на форцепс или вакуумен екстрактор, тогава е най-добре да се направи дисекция на перинеума.

Освен това операцията има редица предимства пред разкъсването. Разрязаната тъкан е много по-лесна за зашиване, отколкото разкъсаната тъкан. Получената рана има гладки ръбове, така че процесът на заздравяване и възстановяване е по-бърз, докато се образува по-естетичен белег.

Процес на заздравяване на конци

Ако шевовете са от вътрешен тип и процедурата за зашиване се извършва правилно, тогава болката ще се усети само за няколко дни. В същото време изобщо не се изискват специални грижи и няма да се налага да премахвате шевовете, тъй като те са направени с абсорбираща нишка.

Саморазбираемите конци след раждане от естествени нишки (кетгут) се разтварят напълно след един месец, а от синтетичен материал - след два до три месеца. Вътрешните конци зарастват много по-бързо и могат да се разпаднат в екстремни и много редки случаи..

Съвсем различно се случва, ако се наложат външни конци върху областта на чатала. При такова нараняване след раждането ще бъде много трудно и неприятно да се движите, често има проблеми с ходенето до тоалетната, докато седенето е напълно забранено, тъй като шевовете могат бързо да се разпръснат. Забраната за седене ще бъде валидна за 14 дни, след което можете да опитате да седнете на твърди повърхности..

Ако в областта на чатала има шевове от кетгут, тогава не е нужно да се притеснявате твърде много, ако след седмица забележите отпаднали парчета конец - за толкова кратко време материалът напълно губи своята здравина и започва да се разкъсва на парчета. Шевовете определено няма да се разделят, освен ако, разбира се, не се движите твърде активно. Колко време ще отнеме процесът на усвояване на материала, ще зависи пряко от скоростта на метаболизма в тялото на жената. В някои случаи кетгутът се разтваря слабо или не се разтваря дори след 6 месеца след зашиване.

Шевовете, направени от неразбираеми конци, ще могат да бъдат премахнати от перинеума след 3-7 дни след раждането на бебето. Ако това не е направено в родилния дом, премахването на шевовете трябва да се извърши от самия гинеколог в предродилната клиника. С тази процедура жената може да почувства болка. Но в повечето случаи такава болка е доста поносима, в екстремни случаи можете да настоявате за локална анестезия.

Грижа за конци след раждане

Колко дълго ще заздравяват конците се влияе от индивидуалната скорост на зарастване на нараняванията и тяхната форма.

Най-често пълно излекуване настъпва за един месец, средното време е 14 дни.

Както преди, така и след процеса на премахване на шевовете, трябва редовно да ги обработвате. Това е много важно, тъй като отделянето след раждането и постоянно влажната среда в перинеума влияят на бързото размножаване на микробите. При неправилна грижа шевовете могат просто да нагноят и процесът на възстановяване ще се проточи на по-късна дата..

Важно е да знаете какви средства трябва да обработите шевовете. Точно както в болницата, у дома, раната трябва да се третира два до три пъти на ден. Необходимо е лечението да се извършва с антисептични разтвори или антибактериални мехлеми, които потискат бързия растеж на бактерии, причиняващи възпалителни процеси. Най-широко разпространените лекарства, които лесно могат да бъдат намерени в домашната аптечка, са добре познатите брилянтно зелено, водороден прекис, калиев перманганат и хлорхексидин. От мехлемите често се среща лекарство, наречено Levomekol. Обработката трябва да се извършва, без да е в седнало положение.

Ако осигурите въздушен достъп до перинеалната област, тогава процесът на оздравяване ще върви в пъти по-бързо. За да направите това, трябва да носите дишащи подложки, изработени от естествен материал, а също и да не носите прекалено стегнато бельо. Най-добрият вариант би бил да се осигури "вентилация" по време на сън върху специална абсорбираща пелена или мушама с обикновена кърпа от плат..

От народните средства, маслото от чаено дърво или маслото от морски зърнастец ускоряват лечебния процес. Също така трябва да спазвате правилата за хигиена, без да се проваляте, което ще помогне за бързо излекуване на възпалената област..

Как да облекчим болката

Когато конците се излекуват, тъканта бързо се свива - ранените повърхности започват да се свиват и раната се затваря с допълнителен белег. Ето защо е съвсем естествено, ако шевовете болят след прилагането им, както всяко друго нараняване на мускулите и епитела. Жената изпитва болка и дискомфорт през следващите шест седмици след раждането.

Ако болката е твърде силна, която най-често се появява в първите дни след раждането на дете, тогава студените предмети, приложени върху перинеалната област, както и други болкоуспокояващи, могат да помогнат за нейното преодоляване. Инжекции могат да се правят в болница, а ибупрофен (Нурофен) може да се приема у дома, което не е противопоказано по време на кърмене. За да почувствате по-малко дискомфорт при уриниране, можете да опитате да не използвате тоалетната, а да уринирате, докато стоите във ваната, докато разтваряте краката си отстрани.

Разминаване на шевовете

Това е много рядко, но се случва шевовете частично или напълно да се разминават. Това може да се случи поради вдигане на прекалено тежки неща, ранно начало на полов акт след раждането на дете, внезапно сядане и други бързи движения, които увеличават натиска върху гениталната област.

В родилния дом, със силно несъответствие, шевът обикновено се прилага отново. Признаци на разминаване на шевовете:

 • силно отделяне от раната,
 • подуване,
 • болезнени усещания.

Какво трябва да направи жената в този случай? Първо трябва да отидете на среща с гинеколог. Ако няколко шева са се разделили наведнъж, тогава можете да оставите всичко, както е. В по-прости ситуации, когато няма особена опасност за здравето, изцелението ще настъпи само по себе си, но в бъдеще може да се наложи извършване на пластична хирургия на външните полови органи.

Най-честите усложнения

Най-често жените продължават да изпитват дискомфорт и болка в продължение на няколко седмици след раждането. Повишената болка или нейният неотслабващ характер показва, че нещо пречи на нормалното заздравяване и това може да доведе до различни усложнения - в този случай ще се наложи намесата на лекар, лечение и комплексно лечение на шевовете със специални средства. Младата майка трябва да бъде много внимателна към състоянието си и да се вслушва в чувствата си, да следи внимателно процеса на заздравяване и възстановяване на следродилни наранявания.

 1. Ако белезите продължават да болят дълго време и не се лекуват, но при преглед не се откриват патологии, тогава лекарят може да предпише курс на физиотерапия - например загряване.
 2. Загряването се извършва не по-рано от няколко седмици след раждането, за да позволи на матката да се свие напълно.
 3. За процедурата се използва инфрачервена или кварцова лампа..
 4. Загряването продължава от 5 до 10 минути от разстояние 50 сантиметра.

Загряването може да се извърши и самостоятелно у дома след преглед от лекуващ специалист

Можете също така да облекчите болката с мехлем Kontraktubex за заздравяване на шевове, трябва да го използвате два пъти дневно в продължение на две или три седмици.

Често жените, след като зашиват рана, се оплакват от сърбеж и той е много силен - обикновено това не означава никакви патологии или усложнения. Сърбежът е един от симптомите на заздравяване, така че не би трябвало да предизвиква особено безпокойство у жената..

За да облекчите дискомфорта, трябва да се миете по-често с вода със стайна температура (основното е, че не е горещо).

Следродилни усложнения с конци

Половината от жените след раждането са изправени пред проблема с следродилните конци, с всички болезнени и неприятни усещания, свързани с тях, и в същото време възниква въпросът за правилната грижа и навременното лечение на усложнения с конци.

Хематоми в областта на конците

Ако забележите чувство на тежест, болка в шевовете или усещане, че перинеумът се пръска след раждане, не забравяйте да уведомите Вашия лекар за това - всичко това може да показва хематом (натрупване на кръв) в увредената област. В повечето случаи хематомите се появяват през първите три дни след интервенцията, когато пациентът все още е в родилния дом.

Разминаване на шевовете

Също така, в първите дни след раждането (рядко по-късно) могат да възникнат усложнения под формата на разминаване на шевовете. Този проблем не е толкова често срещан и се появява, като правило, при наличие на сериозни грешки при зашиване или инфекции. Разминаването може да бъде провокирано от такива фактори като лоша тъканна връзка при зашиване на рана, неправилна или недостатъчна хигиена на мястото на разреза по време на периода на рехабилитация, заемане на седнало положение твърде рано, внезапни движения.

Разминаването на шевовете може да бъде показано чрез:

 • кървене от мястото на разкъсване;
 • зачервяване на увредената област;
 • болезнени усещания;
 • наличието на гнойно отделяне.

Когато наблюдавате тревожни признаци, спешно трябва да се консултирате с лекар, тъй като има голяма вероятност от разпространение на възпалителния процес поради инфекция в раната. За да премахне проблема, гинекологът ще третира зоната на увреждане с антисептични лекарства и ще даде препоръки за по-нататъшни действия и, ако е необходимо, ще извърши необходимите хирургични процедури.

Рискът от усложнения след цезарово сечение

Важно е да се знае, че всяко следродилно усложнение след цезарово сечение изисква бърза медицинска намеса, тъй като цената на забавянето и още по-голямото бездействие е много висока - рискът от развитие на перитонит (възпаление на коремната кухина) и сепсис (обща системна възпалителна реакция на цялото тяло в отговор на локален инфекциозен процес, в обикновени хора отравяне с кръв). Ето защо е толкова важно да бъдете внимателни към състоянието си..

Правила за поведение за нагряване на шева върху перинеума и влагалището

Лесно е да се забележи нагнояване на шева на външните полови органи, това място започва да боли, особено при докосване, а гнойният ексудат излиза от самата рана.

Възможно е да се идентифицира възпалително-гноен процес, възникващ в областта на вътрешна руптура или разрез чрез вагинално отделяне. При липса на лактация (кърмене), първият менструален поток може да се наблюдава в рамките на две седмици - след раждането на детето, менструалният цикъл на жената започва постепенно да се нормализира; като правило първоначално излиза кафява слуз без мирис. Кафяво отделяне без мирис е норма, но твърде вискозните лигави маси с кисел мирис на гниене са причина за безпокойство. Това може да е симптом на нагнояване по вътрешния шев..

Ако бъдат открити предупредителни знаци, е необходимо да посетите гинеколог и да го информирате за проблема. В зависимост от оплакванията лекарят ще изследва лезиите на перинеума или ще извърши инструментална диагностика, за да визуализира конците на шийката на матката и след това ще избере необходимите лекарства за лечение.

Като правило антибиотиците се предписват като терапия за нагнояване на вътрешни разкъсвания и за възпаление на шевовете на външните генитални органи - третиране на повърхността на раната с антисептици, разтвор на водороден прекис или хлорхексидин.

Въпреки това, в никакъв случай не се самолекувайте - само лекар трябва да предписва лекарства за премахване на нагряване на шевовете, тъй като едни и същи признаци могат да показват както хода на възпалителния процес, така и началото на разминаването на шевовете.

Вероятността за разминаване на конците на шийката на матката

Разминаването на шевовете на шийката на матката е почти невъзможно, но дори това да се случи, самата жена няма да може да идентифицира проблема и лекарят няма да зашие повторно. Понякога обаче се налага да се поправят стари лошо зараснали прекъсвания. При такива обстоятелства по-нататъшните действия на гинеколога ще зависят от нюансите на конкретния случай, състоянието на жената и нейните гениталии. Краищата на повърхността на раната се отстраняват и повредената област се зашива отново.

Причини за болка в областта на разкъсване на гениталиите

Болката може да се появи при всякакви следродилни сълзи или разрези, както външни, така и вътрешни. Ако гинекологът на рецепцията не открие никакви проблеми, тогава предписването на лекарства може да се извършва само от лекар. Повечето анестетици и спазмолитици са забранени - те увреждат бебето, попадайки в тялото му чрез майчиното мляко.

В повечето случаи болезнените усещания в областта на разкъсванията показват началото на възпалителен процес или разминаване на шевовете. Понякога при крив шев се появява дърпаща болка, която след известно време ще отмине сама.

Често, за да се намали дискомфорта и дискомфорта, лекарите съветват лечението на шевовете със специално лекарство Contratubex - то може да премахне болката в рамките на една и половина до три седмици.

Началото на сексуална активност след раждане

Разбира се, много млади двойки се интересуват колко скоро след попълване в семейството можете да правите секс. Гинеколозите препоръчват да се въздържате от интимност през първите един и половина до два месеца, дори ако процесът на раждане протича без проблеми. Ако има пропуски или съкращения, този период не се удължава.

Въпреки това е важно да запомните, че всеки случай е индивидуален и някой ще може да прави секс в рамките на един месец след зашиване на външните щети, докато някой ще трябва да изчака поне шестдесет дни. Ето защо е най-рационално да се консултирате с гинеколог и да слушате усещанията в тялото си, но през първия месец определено трябва да се изключат сексуалните контакти..

Последиците от следродилни наранявания

Шевовете по външните полови органи могат да причинят болка по време на полов акт поради вагинална сухота. Лесно е да се помогне на този проблем - достатъчно е да се използва специален интимен лубрикант (лубриканти) по време на секс. Като правило, след няколко сношения, дискомфортът изчезва..

Разкъсванията на шийката на матката от трета степен са опасни - такава травма може да повлияе негативно на носенето на по-нататъшна бременност. В действителност обаче такива силни пропуски се случват много, много рядко, което, разбира се, е достойнството на нивото на съвременната медицина и квалификацията на лекарите..

Има чести проблеми със сексуалната активност, намалена чувствителност, свързана с увеличаване на влагалището, тогава трябва да се консултирате с лекар, но не по-рано от 3 месеца след раждането. Някой може да се нуждае от операция за възстановяване на загубения размер, вагинопластика.

Как да се предпазите от разкъсване по време на раждането

Не е възможно да се предвиди вероятността от разкъсвания на вътрешните полови органи (шийката на матката и влагалището), това е пряко свързано с физиологичните характеристики на тялото на жената и размера на детето.

Пропуските по време на раждането са привично явление за акушер-гинеколозите, с което те знаят как да работят и създават максимално възможния комфорт за жената. Достатъчно е една млада майка просто да следва всички препоръки на специалистите, така че всякакви усложнения да я заобикалят.