Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Скрининг на 2-ри триместър: кога да се прави и норми?

Самата концепция за скрининг по време на бременност се отнася до редица изследвания, чиято цел е да се открият фетални малформации. 2 скринингът включва ултразвук и биохимичен кръвен тест. Ако се направи кръвен тест по-рано, непредвидено, тогава се прави само ултразвук.

Защо се нуждаете от 2 скрининга

Не се изисква втори скрининг, но информацията, получена от прегледа, е много ценна. Въз основа на него се правят изводи за полезността на развитието на детето. Ако показателите за изследване са отрицателни, тогава гинекологът може да предпише вътрематочно лечение, допълнителни изследвания или изкуствено да причини преждевременно раждане. През този период родителите вземат много отговорно решение за себе си: дали да оставят потенциално болно дете или да прекъснат бременността.

Кога и как да направите 2 скрининга

Обикновено се провеждат 2 скрининга от 18 до 20 седмици от бременността. Този период е най-удобен за изследване на плода и при необходимост не е късно да се прекъсне бременността. Точното време на прегледа се определя индивидуално и зависи от здравословното състояние на бременната жена и показателите на първия скрининг. В някои случаи се препоръчва да се прави само ултразвук.

Биохимичният анализ се прави най-добре от 16 до 18 седмици. През този период резултатът ще бъде най-информативен. Важно е да не пропускате това време, защото съставът на кръвта на бременна жена се променя много бързо.

 • 1 прожекция
 • 3 прожекция

Оптималният период за ултразвук е 19-24 седмици. Като правило се предписва за 19-22 седмици, за да се планира второ сканиране, ако е необходимо, за 22-24 седмици..

При ултразвуков скрининг информацията се чете чрез специален сензор през коремната стена. В същото време жената лежи по гръб на дивана. Пациентът веднага получава резултатите. По време на проучването могат да се правят снимки и дори видеозаписи на бебето в утробата.
За биохимични изследвания се взема кръв от вена. Резултатите се изготвят в рамките на две седмици.

Задължително ли е да се прави скрининг

Ако бременна жена не е изложена на риск, няма усложнения по време на бременност или ако първият скрининг даде положителни резултати, тогава може да й бъде предложен само ултразвуков преглед. Но ако бъдещата майка все пак иска да направи 2 скрининга, те не могат да й откажат.

Задължително, 2 прожекции е за:

 • Жени над 35 години;
 • Бременни жени с лоша наследственост;
 • Момичета, които са имали вирусно или инфекциозно заболяване в началото на бременността;
 • Бременни жени, които са омъжени за близки роднини;
 • Бъдещи майки, които злоупотребяват с наркотици и алкохол. И също така, прием на силни лекарства;
 • Жени с вредни условия на труд;
 • Момичета, които са направили аборт;
 • Жени, които са имали преди това замразена бременност или са преживели спонтанен аборт;
 • За майки с лоши резултати от първия скрининг;

Как да се подготвим за прегледа

За около един ден трябва да се откажете от морски дарове, сладкиши, пикантни и пържени храни. Всичко това може да повлияе на състава на кръвта и да даде фалшиви резултати. По-добре е да не ядете изобщо 5-6 часа преди вземане на кръв. Можете да пиете негазирана вода, но не по-късно от 30-40 минути преди анализа.
Не се изисква специално обучение преди ехографско изследване. Не е необходимо изпразване на пикочния мехур и червата; това няма да повлияе на резултатите от теста. По-добре е да вземете със себе си памперс, кърпа и калъфи за обувки, защото те не се предлагат във всички клиники.

Химия на кръвта

Биохимичният кръвен тест включва проверка на съдържанието на 3 елемента в кръвта:

 • HCG (човешки хорион гонадотропин) - хормон, произведен след бременност;
 • AFP (алфа-фетопротеин) - протеин, произведен от стомашно-чревния тракт и черния дроб на ембриона;
 • EZ (свободен естриол) - хормон, произведен от надбъбречните жлези и черния дроб на плода;

Инхибин А може да бъде измерен, но само ако е посочен.

Резултатът се подготвя за няколко седмици. Това е доклад за много цифрови данни. Въз основа на отклоненията на тези данни от нормата, лекарите определят риска от това коя болест е най-вероятно при плода..

Какво гледат на 2 прожекции

С ултразвуков скрининг могат да бъдат открити както леки физически дефекти, така и сериозни аномалии в развитието. Тази процедура изследва такива показатели като:

 • Пулсът на ембриона;
 • Обиколка на гърдите, корема, главата. Тези показатели могат да помогнат да се определи продължителността на бременността, правилността на формирането на мозъка, възможните отклонения в развитието на бебето;
 • Тегло и ръст на детето;
 • Брой ембриони;
 • Зрелост на плацентата, нейната дебелина, представяне;
 • Функциониране на вътрешните органи на плода, оценка на правилността на тяхното формиране;
 • Развитието на лицевите кости, гръдния кош и гръбначния стълб;
 • Правилността на формирането на чертите на лицето на детето (състоянието на очните кухини, образуването на цепнатина на устната или цепнатина на небцето);
 • Многоводие или олигохидрамнион (и двете могат да показват проблеми като инфекция);
 • Брой на крайниците, пръстите на ръцете и краката;
 • Състоянието на матката (изследва се шийката на матката, определя се наличието на тонус);
 • Детски пол.

Какви заболявания могат да бъдат открити в ембриона по време на изследването.

По време на втория скрининг могат да бъдат открити аномалии в развитието на плода, които не са се появили при по-ранни изследвания. А също и да потвърди или разсее подозренията, възникнали относно физически, психически, генетични аномалии в развитието на плода. Последните включват:

Синдром на Даун. Той може да бъде открит както чрез анализ на биохимията на кръвта (ще има намалено ниво на естриол и AFP и повишено ниво на hCG), така и чрез ултразвуково изследване (трябва да се предупреди за скъсяване на носната кост и удебеляване на яката);

Дефект на нервната тръба е добре дефиниран при ултразвук и се характеризира с увеличаване на нивата на AFP, а понякога и с намаляване на естриола;

Синдромът на Едуардс при ултразвуков скрининг се разкрива от особеностите на структурата на черепа, нарушения на органите. Протеините, естриолът и hCG в резултатите от кръвните тестове ще бъдат намалени.

Възможни ли са фалшиви резултати от скрининг за 2 триместър и защо?.

Вторият скрининг се характеризира с висока надеждност (60-90%). Но се случват и фалшиви резултати. Тялото на всеки човек е индивидуално и за някой отклоненията от общоприетите норми на hCG, AFP и др. Не говорят за проблеми в развитието. Обикновено лекарите просто предоставят данни за това какъв процент има риск от раждане на дете с определени аномалии.

Обстоятелства като следните могат да допринесат за неверни резултати:

 • Затлъстяване на бременна жена;
 • Диабет;
 • Многоплодна бременност;
 • При зачеване чрез IVF.

Втори скрининг по време на бременност

Възможностите на съвременната медицина позволяват на бъдещата майка да научи колкото е възможно повече за хода на бременността, да изключи възможни отклонения в нейния ход, да определи риска нещо в развитието на бебето да се обърка. Днес бременните жени имат възможност, ако желаят, а понякога и при необходимост, да преминат голямо разнообразие от изследвания и да преминат всякакви тестове, които позволяват с различна степен на вероятност да се установи липсата на заплаха за нормалното и естествено формиране на плода. Един от сложните методи за изследване на бременна жена е така нареченият пренатален скрининг..

Втори скрининг по време на бременност: време

Скринингово проучване в ОНД е проведено сравнително наскоро, но поради богатото си информационно съдържание то се използва активно в практиката на управление на бременни жени. Скринингът дава възможност да се определят рисковите групи за усложнения по време на бременност, а също така ви позволява да идентифицирате рискови групи за развитие на вродени аномалии на плода. Първото скринингово проучване се провежда през първия триместър, а второто скрининг по време на бременност, съответно през втория триместър.

Експертите смятат, че най-"успешното" време за първия скрининг е 12-13 седмици, въпреки че това проучване може да се проведе в периода от 11 до 14 седмици от бременността. Срокът за втория скрининг по време на бременност е от 16 до 20 седмици, въпреки че лекарите наричат ​​16-17 седмици от бременността най-оптималните и най-информативните за него..

Втори скрининг по време на бременност: показатели

Целта на втория скрининг е да се определи рисковата група сред бременните жени, когато вероятността от развитие на хромозомни аномалии при плода е доста висока.

Скринингът може да бъде ултразвук (открива възможни аномалии на плода с помощта на ултразвук); биохимични (изследване на кръвни маркери); и комбиниран - състои се от ултразвук и биохимично изследване. По правило ултразвуковото изследване се извършва като част от скринингово проучване в края на втория триместър на бременността, а действителният втори скрининг по време на бременност се състои в кръвен тест за различни показатели. Взети са предвид и резултатите от ултразвук, извършен в навечерието на скрининга на втория триместър на бременността..

Алгоритъмът на действия по време на скрининга изглежда така: след даряване на кръв и ултразвук, бременна жена попълва въпросник, в който се посочват лични данни, според които ще се изчисли гестационната възраст и рисковете от развитие на дефекти. Анализите се извършват, като се отчита гестационната възраст, след което получената информация за изчисляване на рисковете се обработва от компютърна програма. И все пак, дори получените резултати не могат да се считат за окончателна диагноза, след което може да се говори на сто процента за наличието на рискове, ако те са били установени. За по-подробна и точна информация лекарят трябва да изпрати бременната жена за допълнителни изследвания и консултация с генетик.

Ако говорим конкретно за втория скрининг по време на бременност, то това е биохимично изследване на кръвта на майката с помощта на специални тестове. Така нареченият "троен тест" е анализ на кръвното ниво на вещества като човешки хорионгонадотропин (hCG), алфа-фетопротеин (AFP), свободен естриол. Ако вторият скрининг по време на бременност включва и кръвен тест за инхибин А, тогава тестът вече се нарича "четворно". Изследването на концентрацията на тези специфични хормони и протеини в кръвта на бременна жена дава възможност с известна степен на вероятност да се говори за риска от образуване на плода на такива малформации като синдром на Даун (тризомия 21), синдром на Едуардс (тризомия 18), дефекти на нервната тръба (затваряне на гръбначния канал и аненцефалия).

Резултатите от скрининга през втория триместър могат косвено да показват някои ненормални условия за развитие на плода и усложнения при бременност. Например, повишеното ниво на hCG може да показва хромозомни аномалии, риск от развитие на прееклампсия или наличие на захарен диабет при майката и многоплодна бременност. Ниският hCG от своя страна може да е признак за аномалии в развитието на плацентата. Увеличаването или намаляването на AFP, а заедно с него и инхибин А в кръвния серум на майката, показва аномалии в нормалното развитие на плода и възможни вродени патологии - дефекти на отворена нервна тръба, вероятност за тризомия 21 или тризомия 18. Рязкото увеличение на алфа-фетопротеина може също да доведе до смърт на плода... Промените в нивото на свободния естриол - женски стероиден хормон - може да са сигнал за дисфункции на фетоплацентарната система, недостатъчното му количество показва възможни нарушения на развитието на плода.

Дори ако резултатите от втория скрининг по време на бременност се характеризират като неблагоприятни, не трябва да се отчайвате и веднага да биете аларма. Те само показват възможен риск от аномалии, но в никакъв случай не са окончателна диагноза. Ако поне един скринингов индикатор не съответства на нормата, е важно да се подложи на допълнително цялостно проучване. В допълнение, някои фактори, които променят резултатите от изследването, могат да повлияят на резултатите от скрининговия тест. Това са: оплождане ин витро, тегло при бременност, захарен диабет и всякакви други заболявания на майката, лоши навици, например пушене по време на бременност. При многоплодна бременност изобщо не е препоръчително да се провежда биохимичен кръвен тест като част от скрининга: показателите в този случай са надценени и точността на риска е изключително трудна за изчисляване.

Кога и как се прави скрининг на 2-ри триместър на бременността: таблици с показатели за норма и заболяване

Скринингът през 2-ри триместър е задължителен преглед на плода, на който се подлага всяка бременна жена. Процедурата се предписва от 19-та до 23-та седмица на бременността.

Показания и противопоказания за процедурата

Времето за втория скрининг ще бъде 19-23 седмици. Изследването се счита за сложно, тъй като бременната се подлага на ултразвуково сканиране и взема биохимичен кръвен тест. Понякога жената може да откаже кръвен тест. Но има медицински показания, за които кръвта трябва да бъде подадена за изследване:

 • възрастта на бъдещата майка е над 35 години;
 • има заплаха за прекъсване на бременността;
 • ако другите бременности на жената завършват със спонтанни аборти, плодът измира, настъпва преждевременно раждане, раждане на неподвижно дете;
 • бременната жена е използвала незаконни лекарства, докато е носила дете;
 • бъдещата майка страда от наркомания, алкохолизъм или пуши;
 • майка и татко на детето са свързани по кръвен път;
 • жената има онкологично заболяване;
 • бременна жена работи в трудни условия на труд;
 • един от родителите е диагностициран с генетично заболяване, например захарен диабет;
 • първият път, когато кръвен тест и ултразвуково изследване показват вродено заболяване на плода;
 • бъдещата майка е страдала от инфекциозно или вирусно заболяване до 19 седмици;
 • бременната жена е била предварително облъчена;
 • най-близките роднини на жената страдат от хромозомни заболявания или в семейството се е родило дете с такава патология.

Ултразвук, биохимичен хемотест на 19-22 седмици се прави с цел ранно откриване на синдром на Даун, болест на Едуардс, общи хромозомни патологии.

Когато бременна жена получи втори скрининг

Перинаталният скринингов преглед за 2-ри триместър е насрочен от 19-та до 22-23-та седмица. Изследването включва изследване на части от плода с ултразвук, заедно с кръвен тест за специални показания.

По-добре да направите скрининг за 2 триместър възможно най-рано.

Не можете да пренебрегнете гестационната възраст, тъй като биохимичният анализ след 24-та седмица вече няма да бъде информативен.

Как да се подготвим за ултразвук

Подготовката за скрининг през втория триместър е подобна на диагнозата на 11-12 седмици, първите ултразвукови и кръвни изследвания по време на бременност:

 1. В деня преди скрининга за втория триместър не е позволено да се яде много мазно, пикантно, пържено и храни, които провокират силно образуване на газове. Ако обаче сте много жадни, можете да пиете вода преди втория скрининг. В противен случай резултатите от кръвните тестове и ултразвукът могат да бъдат ненадеждни..
 2. Не трябва да се притеснявате и да сте нервни преди ултразвуков скрининг на 2-ри триместър и даряване на кръв. Хормонът норепинефрин, който се отделя по време на стрес, влияе неблагоприятно върху резултатите от теста.

Как е прегледът

Първо, бременната се подлага на ултразвукова диагностика. Процедурата е напълно безболезнена и безвредна за плода. Ултразвукът при 2-ри скрининг се прави, за да се съпоставят установените норми на показатели за измерване на части от тялото и органите на плода с индивидуални резултати от изследване при бременни жени.

Жената е положена на дивана. Предварително се поставя пелена за еднократна употреба. След като бременната жена оголи корема си. Лекарят прилага специален ултразвуков гел, който подобрява проникването на ултразвукови вълни. В края на скрининга за втория триместър жената избърсва корема си с кърпички или пелена за еднократна употреба.

След прегледа с трансабдоминален датчик с ултразвук, бременната жена отива в лабораторията, за да дари кръв. Когато проучванията приключат, остава да се изчака декодирането на резултатите. Обикновено жената е помолена да дойде за медицински доклад след една седмица.

За да гледате видео ревю на специалист:

Декодиране на резултатите от изследванията

Лекарите разглеждат предимно резултатите от ултразвук при втория скрининг. За специални показания се предписва биохимичен кръвен тест, когато бъдещите майки установят рискове при скрининг през първия триместър. Резултатите от ултразвука на 2-ри скрининг показват външните данни на детето: размера на всички части на тялото, височината, теглото, броя на плодовете в матката.

След анализ на външните данни, сонологът преминава към фетометрия, оценявайки анатомичната структура на плода по време на скрининг на 2-ри триместър. Изследват се костите на детето, измерва се дължината на крайниците, определя се състоянието на вътрешните органи и тяхното развитие.

По средата на бременността бъдещите родители откриват пола на детето..

Тегло и височина на плода

Един от важните показатели в резултатите от втория скрининг е теглото и височината на детето:

 1. Много ниското тегло често се свързва с гладното хранене и феталната хипоксия. Поради това следва нарушение на развитието на растежа и наддаването на тегло. Следователно бременността замръзва.
 2. Малко тегло, което не отговаря на срока, показва възможни хромозомни заболявания: синдром на Даун, Едуардс.
 3. Прекомерното тегло е характерно за патологиите на централната нервна система. Друг признак може да показва вътрешен оток при хемолитична болест, когато кръвта на детето е несъвместима с майчината.

Според ултразвук от 2-ри триместър показателите за скоростта на растеж и теглото се разглеждат в таблицата с декодирането:

СедмициВисочина в сантиметриТегло в грамове
осемнадесет14.2190
19.15.3240
20.25.8300

Дължина на носната кост

Дължината на носната кост на детето е свързана с физическото развитие. Ако параметърът не отговаря на нормите, бременната жена се изпраща да бъде изследвана за наличие на хромозомни заболявания в плода. До 20-21-ва седмица на бременността при 2-ри скрининг ултразвук носната кост достига средна дължина от 7 милиметра.

Размер на бипариеталната глава - BPR

Индикаторът BPD при 2-рия скрининг показва разстоянието от един храм на главата до друг. Тази линия свързва теменните кости. Тя трябва да е перпендикулярна на линията между челото и тила. Параметърът характеризира точната продължителност на бременността.

Ако отделните параметри се различават от установената норма, възможни са следните диагнози:

 1. Голямата BPD е свързана с други крайници. С еднакво разпределение на параметрите се диагностицира голямо дете, което не е добре за естественото раждане.
 2. Синдромът на вътрематочно забавяне на растежа се дава на тези, които имат биполярно разстройство няколко пъти зад нормата.
 3. Хидроцефалията се открива при скрининг през 2-ри триместър, ако биполярното разстройство, размерът на челото и тила, заедно с обиколката на главата на плода, се увеличат. Болестта възниква поради инфекция.
 4. Микроцефалията се диагностицира с подценени показатели за биполярно разстройство, OH и LHR. Болестта се характеризира с малка маса мозък, последвана от умствена изостаналост..

Стойностите на нормата на BPD в таблицата, които се вземат предвид в резултатите от ултразвука на 2-ри скрининг:

СедмициНормаДолен параметър в милиметриНай-горният параметър в милиметри
осемнадесет423747
19.454149
20.484353

Фронтално-тилен размер - LZR

С ултразвук при 2-ри скрининг се оценява фронтално-тилният размер, разстоянието между челото и тила. Свързващата линия между челната и тилната кост обикновено преминава през центъра на главата и се превръща в перпендикулярна линия, която се изтегля от единия храм до другия.

LHR винаги се оценява заедно с BDP. След това се поставя диагноза в случай на отклонение от стандартите. Помислете за нормите на параметъра при втория скрининг по седмици на бременността:

СедмициПараметри на нормата, изчислени в милиметриПо-ниско нивоНай-високо ниво
осемнадесет544959
19.585363
20.625668

Обиколка и форма на главата

В допълнение към BPD с LHR, сонологът измерва формата и обиколката на главата на детето. Напълно здраво дете на 2-ри скринингов ултразвук има заоблена глава. Други форми се считат за отклонение. Обикновено обиколката на главата до 20 седмица от бременността е 170 милиметра.

Дължина на бедрото, подбедрицата, рамото и предмишницата

Необходимо е изчисляване на размера на бедрата, краката, раменете и предмишницата. Сонологът предписва допълнителен преглед със силно скъсяване на крайниците и несъответствие между дължината на ръцете и краката. Помислете за таблица с нормите за дължината на крайниците на детето при скрининга на 2-ри триместър:

Дължина на индикатораСедмициСтандартно в милиметриПо-ниско нивоНай-високо ниво
Хипосемнадесет2723.31
19.тридесет2634
20.332937
Шиносемнадесет2420.28
19.2723.31
20.тридесет2634
Рамоосемнадесет20.1723.
19.23.20.26
20.2622.29
Предмишницаосемнадесет2420.28
19.2723.31
20.тридесет2634

Коремна обиколка

Синдромът на вътрематочно забавяне на растежа се открива по коремната обиколка. Ако изоставате от средните норми, лекарят поставя тази диагноза. При нормално развитие при скрининг на 2-ри триместър обиколката на корема на плода е средно 15 сантиметра.

Индекс на околоплодната течност - AFI

AFI е отговорен за индикатора за обема на околоплодните води в пикочния мехур. Обикновено към 20-та седмица те са 140-214 милиметра.

С нисък индекс на втория скрининг ултразвук, лекарят поставя олигохидрамнион и заплахата от инфекция. При висок индекс съществува риск от ненормално представяне на плода и мъртво раждане поради свободен поток: детето може да се заплете в пъпната връв и да се задуши.

За да видите как изглежда едно дете при ултразвуково сканиране:

Биохимичен скрининг

Биохимичният скрининг на кръв през 2 триместър се извършва срещу заплащане според показанията. Тестът се счита за троен, тъй като са определени 3 основни маркера:

 1. Алфа-фетопротеин. Плодът произвежда този протеин от 5 седмици. Основната задача на веществото е да транспортира полезни микроелементи и да предпазва детето от агресивната реакция на майчиния имунитет. Нормата на съдържанието на хормони до 20-та седмица е в диапазона от 27-125 единици на милилитър.
 2. Безплатен естриол. Още преди оплождането се произвежда в яйчниците, но в малки количества. По време на бременността нивото на свободен естриол се увеличава поради синтеза в плацентата и черния дроб на детето. Хормонът подготвя тялото на бъдещата майка за кърмене. HCG и свободният естриол винаги се измерват в началото на срока. Нормата е 7,6-27 единици nmol на литър.
 3. HCG. Хормонът се синтезира само при бременни жени. Най-висока концентрация се наблюдава през първия триместър. Към 21-ва седмица индикаторът намалява до границата от 1,6-59 микроскопични единици на милилитър.

В допълнение към изброените основни параметри, при биохимичния скрининг от 2-ри триместър инхибин А се изчислява в MoM коефициенти. Индексът му с нормално вътрематочно развитие е равен на 2 MoM. Този коефициент се счита за степента на отклонение на получената информация от средните стойности..

Възможни заболявания въз основа на резултатите от биохимичния анализ

Целта на биохимичния кръвен тест е да се определят хромозомните заболявания при дете. При синдрома на Даун характерната черта е повишено ниво на hCG при скрининг на 2-ри триместър и намаляване на нивото на други хормони в кръвта..

AFP, EZ или свободният естриол са повишени в присъствието на синдром на Meckel и чернодробна некроза. HCG е нормално. AFP и други параметри намаляват под установената норма при синдром на Едуардс.

Свободният естриол намалява след курс на антибиотици, с развитието на вътрематочна инфекция и плацентарна недостатъчност. На бременна жена може да се направи амниотест, пункция на коремната стена, за да се вземе проба от околоплодната течност. Това се прави за точно потвърждаване или опровержение на предварително диагностицирани диагнози..

Патологии, които могат да бъдат открити

През 2-ри триместър се извършва скрининг за бременност с профилактична цел за откриване на хромозомни аномалии. Ултразвукът разкрива патологии като синдрома на Даун и Едуардс.

В първия случай характерна особеност е носната кост, която в случай на заболяване е много по-малка от долната граница на нормата. Във втория случай се взема предвид теглото на детето: в случай на заболяване то е много малко. Помислете за други възможни патологии:

 1. Тризомия 13 или синдром на Патау е рядко заболяване, което се определя чрез ултразвук през втория триместър, когато черепът е деформиран, деформации на краката, ръцете, нарушения в структурата на мозъка.
 2. Spina Bifida, spina bifida, на ултразвукова диагностика е показана под формата на отворени прешлени отзад. Деформацията възниква поради нарушено образуване на нервната тръба.
 3. Аненцефалията обикновено се диагностицира през първия триместър. Но ако проучването е пропуснато, вътрематочният дефект се открива при втория скрининг. При ултразвук детето има частично или напълно липса на мозъчни лобове.
 4. Синдромът на Шерешевски-Търнър при пренатален ултразвуков скрининг от 2-ри триместър се характеризира с широк гръден кош, извити крайници, къси пръсти, подуване, ниско телесно тегло и нисък ръст.
 5. Синдромът на Klinefelter рядко се открива с ултразвукова диагностика. Но ако лекарят подозира патология, той ще изпрати бременната жена да се подложи на амниоцентеза.

Какво може да повлияе на резултатите

Резултатите от перинаталния скрининг за втория триместър зависят от:

 1. Грешки при определяне на времето за бременност.
 2. Наличието на лоши навици при бременна жена (по-често пушене).
 3. Повтарящ се стрес.
 4. Давайки няколко плода. В този случай скоростта на хормоните се изчислява индивидуално за двойна, тройна бременност..
 5. Прием на хормонални лекарства по време на бременност.
 6. Хормонален фон, променящ се поради възрастта на майката над 35 години.
 7. Началото на бременността след ин витро. Преди това се провежда хормонална терапия, резултатите от която остават до 2-рия скрининг.
 8. Тежко затлъстяване. Болестта произвежда женски полови хормони, които променят състава на кръвта.

Скринингът през 2-ри триместър е отговорна процедура, която е по-добре бременната жена да не отказва. От това зависи здравето и по-нататъшното развитие на детето..

Предлагаме да разгледате отговорите на често задавани въпроси по темата за втория триместър в интервю с лекар:

Как преминахте за прожекцията за втория триместър? Споделете това в коментарите. Споделете статията с приятелите си в социалните мрежи. бъдете здрави.

Кога се прави скринингът за втория триместър?

През цялата бременност жената се подлага на три скрининга на различни етапи на феталното съзряване, ако няма съмнение за патология или съпътстващи оплаквания на бъдещата майка. Нека видим колко е важен вторият скрининг по време на бременност, кога да го направя и какво показва?

Какво е скрининг и какво включва??

Ако се преведе от английски думата „скрининг“, това означава подробно проучване. Тоест, жена, която носи дете, се изследва за правилното развитие на плода, хода на бременността и наличието на възможни рискове. „Проверката“ включва следните видове изследвания:

 • Ултразвукова процедура. Обичайното ултразвуково сканиране за всички е насочено към идентифициране на фетални малформации и оценка на състоянието на плацентата;
 • Доставка на кръвен тест. Често кръвта се изследва за хормон на hCG, чието ниво трябва да бъде нормално за всеки отделен период от бременността. Отклонението от нормата показва ненормални процеси.

Въз основа на резултатите от скрининга, бременната жена може да бъде изпратена на допълнителни видове изследвания, за да потвърди или опровергае заплахата, както и да предпише терапевтични мерки. В повечето случаи скрининговият преглед е надежден и високо информативен..

Кога се прави вторият скрининг??

Вторият триместър е не по-малко важен за правилното развитие на плода, така че не можете да откажете скрининга. Това е задължителна процедура за всички бременни жени, независимо дали има заплаха от патология или не. Следователно не трябва да се притеснявате, това не само не боли, но е и абсолютно безопасно. Времето на проучването съвпада с втория триместър. Тоест периодът за втория скрининг е от 16 до 20 седмици от бременността.

Бременността е решаващ момент в живота на всяка жена. За да протече без усложнения и детето се е родило здраво, е необходимо периодично да посещавате лекар и да провеждате поредица от изследвания. Скринингът се счита за най-информативен. Той включва не само компютърна ехография, но и редица допълнителни изследвания.

Според лекарите оптималното време за втори скрининг и получаване на по-точни резултати е 17 седмици.

В допълнение към ултразвуковия преглед, лекарят взема кръвна проба, за да анализира нивата на хормона hCG, както и AFP и свободен естриол. Въз основа на получените резултати е възможно не само да се оцени състоянието на хормоналния фон, но и да се открие ненормалното протичане на бременността. При съмнение бременната жена се изпраща за скринингов тест.

Нуждата от него

Много бременни жени, които преди това са преминали процедурата за скрининг през първия триместър и са я преминали безопасно, без да разкриват нарушения, смятат, че не е необходимо да се подлагат отново, те се чувстват добре и детето им не е в опасност. Това обаче не е така. В действителност, с помощта на такъв задълбочен преглед е възможно да се идентифицират фетални дефекти, които не могат да бъдат разпознати по друг начин, с изключение на ултразвук. Също така вие сами ще бъдете спокойни, ако чуете от лекаря, че бебето ви се развива правилно и бременността протича без никакви усложнения. Що се отнася до онези жени, които през първия триместър са имали риск от прекъсване на бременността и други патологични процеси, те просто се нуждаят от втори скрининг.

Какво показва ултразвукът през втория триместър?

В сравнение с първия триместър, през втория плодът вече е оформен и е възможно да се оцени развитието не само на вътрешни процеси, но и на външни. Най-често родителите очакват ултразвуково сканиране през втория триместър, за да видят бързо плод, който вече прилича повече на новородено. На екрана по време на ултразвуковото изследване можете да видите лицето, размера, ръцете, краката и дори пола на детето. Лекарят ще ви каже теглото на плода и дори може да преброи пръстите. Ултразвуковото сканиране е доста информативно през втория триместър. Въз основа на диагнозата лекарят ще прецени:

 • Белодробна зрялост;
 • Амниотична течност;
 • Състоянието на плацентата;
 • Структурата на вътрешните органи и мозъка.

Важността на скрининга се крие във факта, че още на такива етапи на бременността - от 16 седмици, специалистът ще може да установи редица сериозни патологии и аномалии в хода на бременността, а именно:

 • Сърдечно заболяване;
 • Незрелост на мозъка или гръбначния мозък;
 • Нарушения в развитието на стомашно-чревния тракт;
 • Чернодробни аномалии;
 • Недоразвитие на тръбната кост;
 • Разцепване на лицето;
 • Кисти от различно естество;
 • Дефекти на багажника или отделните му части;
 • Забавяне в общото развитие.

С помощта на втори скринингов преглед с точност до 90% е възможно да се определят или опровергаят генетични аномалии или редица други патологични процеси, особено ако те са били открити през първия триместър.

Получените резултати се подкрепят от картата на бременната жена и се превръщат в основа за поддържане на нейната история, както и по-нататъшно наблюдение. Резултатите от скрининга също се изучават преди бременна жена да влезе в родилния дом. Често откритите дефекти при дете на етапа на втория триместър, които не реагират на лечението, стават причина за прекъсване на бременността, според препоръката на лекаря.

За които скринингът е задължителен

Лекарите силно препоръчват да не се проявява небрежност в такъв етап от наблюдението на бременността като втория скрининг. Това е особено важно за тези бременни жени, които са изложени на риск. Те включват:

 • Ако първата бременност настъпи след 30 години;
 • Жени, които имат трудна бременност;
 • Бременни жени с хронични заболявания;
 • Ако оплождането е извършено по изкуствен начин (IVF);
 • Тези, които имат генетични заболявания или наследствено предразположение към вродени патологии;
 • Жени с наднормено тегло;
 • Кой преди това е имал заплаха от спонтанен аборт или спонтанен аборт, както и избледняване на плода, късно прекъсване на бременността или извънматочна бременност;
 • Бременни жени, които употребяват наркотици или алкохол;
 • Жени, които от спешна нужда са приемали наркотици, които са били забранени, докато носят дете;
 • Кой е имал вирусни заболявания в ранните стадии;
 • Ако сте имали полов акт с роднини.

Това не е пълен списък на ситуациите, при които бременната жена трябва да се подложи на щателна проверка по време на бременността. И това изобщо не означава, че тя или детето ще имат патологии. Преминаването на втори скрининг е само диагностичен инструмент, за да се уверите, че бременността напредва правилно. Освен това процедурата е абсолютно безопасна както за бъдещата майка, така и за бебето..

Как да се подготвим за скрининг?

Не се изисква специална подготовка за скрининг по време на бременност. Това е набор от стандартни препоръки, които могат да подобрят надеждността на данните от проучването. Следвайте правилата по-долу:

 • Съгласно общите правила, кръвта се дава на гладно сутрин, така че преди да вземете анализа, изключете приема на храна и течности;
 • В деня преди вземането на тестовете е препоръчително да се изключат сладкиши, морски дарове, цитрусови плодове, мазни храни, както и всичко, което може да предизвика алергична реакция;
 • Не е необходима подготовка за ултразвук.

Моралната подготовка също е важна. Всички знаем, че пренапрежението може да изкриви резултатите от теста. Затова се опитайте да се успокоите. Нека вашите близки ви настроят по позитивен начин. Нещо повече, скринингът е безболезнена и безвредна процедура, отнема само няколко минути, не повече от половин час, но в замяна ще получите много приятни емоции и можете да видите бебето си, което на етапа на 2-ри триместър вече изглежда като малък човек.

Кога може да бъде изпратена бременна жена за допълнителен преглед

След изследването и идентифицирането на потенциални аномалии, както в развитието на детето, така и в хода на бременността, жената може да бъде изпратена за редица допълнителни изследвания, за да установи причината или да опровергае заплахата. Това най-често се случва, ако:

 • Бременната жена има хронични заболявания, които влияят отрицателно върху носенето на плода;
 • По време на първия скрининг бяха регистрирани патологии, но жената не започна предписаното лечение;
 • Бременната жена има наднормено тегло или, напротив, недостатък;
 • Многоплодна бременност;
 • Жената имаше лоши навици и не се отказа, но продължава да ги злоупотребява;
 • Бременността дойде изкуствено.

По този начин, подхождайте отговорно към такъв важен етап от живота си като бременността и в никакъв случай не отказвайте задължителните прегледи, които ще помогнат за раждането и раждането на здраво дете. През 2-ри триместър плодът формира всички жизненоважни функции и е просто невъзможно да се направи без контрол на този етап от бременността.

Видео: ултразвуков скрининг на бременност 2 триместър

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Втори скрининг по време на бременност: продължителност и характеристики

Бременността е не само радостно очакване на дългоочаквана среща с бебе, но и постоянни притеснения за здравето му. Разберете как бебето ви расте и се развива с втори скрининг за бременност. Трябва ли всеки да премине през тази процедура, какво показват резултатите от изследването и какво да направя, ако резултатите не са много обнадеждаващи - нека да го подредим заедно.

 1. Колко седмици са 2 скрининга по време на бременност
 2. Защо се прави скрининг през втория триместър
 3. Какво е включено в 2 скрининга по време на бременност?
 4. Ултразвук по време на бременност - какво се разглежда през II триместър
 5. Втори скрининг по време на бременност - ехографски стандарти
 6. Кръвен тест при втория скрининг
 7. Как се изчислява рискът
 8. Лоши резултати от втория скрининг
 9. Заключение

Колко седмици са 2 скрининга по време на бременност

Скринингът, като метод за идентифициране на възможни фетални аномалии, започва да се прави на бъдещи майки едва от 2000 г. насам. Първата диагноза е насочена към определяне на рисковете от развитие на вътрематочни хромозомни проблеми, тя се извършва на 10-13 седмици.

Времето за втория перинатален преглед е 16-20 седмици, докато най-надеждните резултати от теста могат да бъдат получени, ако диагностиката се извърши преди края на 18 седмици. Ако при първия скрининг не е имало очевидни отклонения в кръвния тест, то през втория триместър можете да направите ултразвуково сканиране само за период от 19-22 седмици.

Защо се прави скрининг през втория триместър

Основната цел на скрининга за втория триместър е да потвърди или отрече резултатите от първата пренатална диагноза. Всички показатели се анализират внимателно, специалистът ги сравнява със стандартните стойности, което дава възможност да се разбере как бебето расте правилно.

Когато се предписва скрининг през втория триместър:

 • единият или двамата родители са на възраст над 35 години;
 • наличието на наследствени заболявания от генетично естество;
 • бъдещата майка е претърпяла вирусна инфекция в ранните етапи на бременността - много безвредни заболявания влияят отрицателно върху развитието на плода;
 • ако преди това жената е имала случаи на замръзване на плода, спонтанни аборти, раждане на все още дете;
 • употребата на лекарства с тератогенни ефекти;
 • зависимост от алкохол, наркотици при един от родителите;
 • хромозомни аномалии при вече родени деца;
 • наличието на автоимунни патологии, хронични заболявания при майката, които могат да повлияят отрицателно на растежа и развитието на детето;
 • откриване на злокачествени новообразувания след 3-месечна бременност;
 • работа в опасна работа, излагане на радиация малко преди зачеването на един от родителите.

Скринингът на втория триместър ви позволява да откриете проблеми, които не могат да бъдат открити на по-ранна дата, да установите рисковете от развитие на патологични състояния, да идентифицирате отклонения в структурата на основните системи в нарастващото тяло. Но изследването през първия триместър все още се счита за по-информативно..

Какво е включено в 2 скрининга по време на бременност?

Диагностиката се състои от два компонента - ултразвук и биохимично изследване на кръвни съставки.

Ултразвук по време на бременност - какво се разглежда през II триместър

Бебето в утробата се развива бързо, до началото на втория триместър физическият и външният вид на бебето вече се променя значително. Ултразвуковото изследване ви позволява да видите как параметрите на плода съответстват на нормите, има ли признаци на патологии, по време на процедурата се изследва състоянието на матката, плацентата, за по-точна оценка на кръвния поток се предписва ултразвук с доплер.

Какво гледат при втория скрининг по време на ултразвуково сканиране:

 • структурата на лицето - големината и състоянието на носните кости, има ли цепнатина в устата и носната кухина, как се образуват и развиват очните ябълки;
 • извършват пълно измерване на размера на плода, определят броя на пръстите на ръцете и краката;
 • определят съответствието на степента на зрялост на белите дробове с акушерския период на бременността;
 • идентифицират патологии на гръбначния мозък, мозъка, сърцето;
 • през втория триместър, повечето от вътрешните органи вече са частично оформени, ултразвукът ви позволява да видите тяхната структура, местоположение;
 • не забравяйте да запишете количеството вода, тонуса на матката и състоянието на придатъците, да определите степента на зрялост на плацентата и дебелината на нейните стени;
 • изследват притока на кръв в маточните съдове, оценяват състоянието на артериите на пъпната връв и средния съд на мозъка на детето.

Оценката на работоспособността на съдовете на матката се извършва последователно в дясната и лявата артерия, едностранното изследване е почти винаги фалшиво. Това се дължи на факта, че с развитието на гестоза движението на кръвта се нарушава само в една маточна артерия. Гестозата или късната токсикоза е опасна патология, която може да доведе до смърт на плода, преждевременно раждане.

С добра позиция, на втория ултразвук можете да разберете пола на нероденото си дете - основните сексуални характеристики вече са формирани.

Не е необходимо да се подготвяте специално за втория ултразвук, изследването се извършва дори с празен пикочен мехур - в матката вече има достатъчно количество околоплодни води, за да се проведе висококачествен преглед.

От свое име екипът на Its Kids съветва, че един ден преди процедурата е по-добре да се въздържате от ядене на силни алергени - цитрусови плодове, какаови продукти, морски дарове, мазни и пържени храни.

Втори скрининг по време на бременност - ехографски стандарти

Ултразвукът през втория триместър се извършва по трансабдоминален метод, за да се подобри преминаването на вълните, се използва специален гел, който е абсолютно безопасен за мама и бебе. Всички необходими измервания се вземат от снимката на монитора, лекарят прави обща визуална оценка на бебето.

Норми на ултразвукови показатели

Индекс16 седмица17 седмица18 седмица19 седмица20 седмица
Тегло (g)100140190240300
Дължина (см)11,5-11,712.9-13.114.1-14.315.2-15.416.2-16.5
Коремна обиколка (mm)88-11693-131104-144114-154124-164
Обиколка на главата (mm)112-136131-149144-161134-174144-186
Разстояние между челната и тилната кост - LZR (mm)41-4946-5449-5953-5356-68
BPR (mm)31-3734-4237-4741-4943-53
Дължина на костите на краката (mm)15-2117-2520-2823-3126-34
Дължина на бедрената кост (mm)17-2320-2823-3126-3429-37
Дължина на раменната кост (mm)15-2117-2520-2823-3126-34
Дължина на предмишницата12-1815-2117-2320-2622-29
Индекс на околоплодната течност73-20177-21180-22083-22586-230

За да се оцени състоянието на съдовете на матката, се използва индексът на резистентност; за 20 седмици показателите от 0,38-0,7 единици се считат за оптимални. За да се проведе правилно това изследване, плодът трябва да е в спокойно състояние, пулсът на бебето трябва да бъде 119-161 удара / мин..

При патологични процеси в средната артерия на мозъка детето развива хипоксия, индексът на пулсация (PI) намалява, с мозъчен кръвоизлив PI се увеличава. На 20-та седмица индикаторите на индекса на пулсациите обикновено са 1,35-2,32 единици.

Кръвен тест при втория скрининг

Биохимично изследване на кръвен серум се предписва само ако резултатите от ултразвука са незадоволителни, но всяка жена може да направи пълен скрининг по желание.

Какви показатели се вземат предвид при изследването на кръвта

Индекс16 седмица17 седмица18 седмица19 седмица20 седмица
HCG (mg / ml)10-58 хиляди.8-57 хиляди.8-57 хиляди.7-49 хиляди.7-30 хиляди.
Естриол (EZ) (mmol / L)4.9-22.755.25-23.15.6-29.756,65-38,57,35-49,5
ACE (IU / ml)34.43944.250.257

В допълнение към основните показатели, понякога количеството на инхибин А се определя допълнително.

Какви аномалии може да покаже кръвен тест? При синдрома на Даун нивото на hCG се увеличава, количеството на други основни хормони намалява. При синдрома на Едуардас всички основни показатели са под допустимите норми, а при дефекти във формирането на нервната тръба, синдром на Мекел, чернодробна некроза, концентрацията на AFP и EZ се увеличава, hCG е в рамките на нормалното.

Намаляване на нивото на свободен естриол се наблюдава след прием на антибиотици, с инфекция на плода, с недостатъчност на плацентата.

Ако кръвният тест показа значителни отклонения на основните показатели от нормата, предписва се амниоцентеза - взема се проба от околоплодна течност чрез пункция в коремната стена за лабораторни изследвания, надеждността на този тип диагноза е 99%.

Когато се направи вторият скрининг, кръвта трябва да се дарява на празен стомах, опитайте се да не се изнервяте преди тестване, избягвайте интензивни физически натоварвания, въздържайте се от полов акт.

Как се изчислява рискът

Дешифриране на резултатите от ултразвук и кръвни тестове, възрастта на жената, наличието на лоши навици и хронични патологии - всички тези данни се анализират чрез специална програма, която изчислява MoM коефициента. Оптималният показател е 1 единица, допустимите отклонения са 0,5-2,5 единици.

Въз основа на MoM коефициента се изчислява рискът от раждане на бебе с хромозомни аномалии, стойностите 1: 380 се считат за норма. С намаляване на показателите шансовете за раждане на пълноценно дете са пропорционално намалени.

Лоши резултати от втория скрининг

Скринингът през втория триместър не дава 100% гаранция за раждането на дете с хромозомни аномалии; доста често с лоши показатели се раждат напълно здрави бебета. Но не трябва да разчитате на късмет, слушайте мнението на гинеколог, генетик, претеглете плюсовете и минусите.

Защо резултатите са неверни:

 • носещи близнаци, тризнаци, големи плодове;
 • неправилно зададено време на зачеване;
 • зачеване настъпило чрез IVF;
 • затлъстяване или поднормено тегло при бременна жена;
 • страдащи от диабет.

Ами ако резултатите все още са лоши? Тъй като вторият скрининг се извършва вече в средата на бременността, не може да се говори за аборт по медицински причини..

Ако показателите на втория скрининг са незадоволителни, ако рискът от развитие на аномалии е 1: 360 и по-висок, на жената се препоръчва да се подложи на изкуствено раждане, при условие че патологията е необратима, не може да се направи медицинска корекция.

Но тъй като днешният скрининг не е достатъчно информативен метод, решението да се запази детето или да се прекъсне бременността винаги остава на родителите..

Ако има шанс да се отстранят или коригират нарушенията, на бъдещата майка се разясняват подробно за методите на лечение, възможните рискове, усложнения, шансове за раждане и раждане на силно дете.

Заключение

Днес научихме колко седмици се прави вторият скрининг по време на бременност, защо е необходима тази процедура и колко информативна е тя. Кажете ни в коментарите, ако сте били насрочени за скрининг през втория триместър, какво показват тестовете. И не забравяйте да споделите статията с приятелите си в социалните мрежи..