След пристигането си вкъщи от болницата се появява първият ритуал в живота на бебето - къпане. Родителите имат много въпроси по тази тема..

Едно от тях е "кога?" Кое време на деня би било идеално за водни процедури? Кога да се храни бебето - преди или след "плуването". В тази статия ще се опитаме да отговорим на всички възникващи въпроси, както и да дадем на родителите полезни съвети и съвети..

Ползите от къпането на бебето вечер

Повечето родители избират вечерното време за къпане. Причините за това са много..

 1. За много бебета топлата ароматна вана действа успокояващо и след нея децата спят по-добре и по-сладко..
 2. Къпането е чудесен ритуал за завършване на деня. За бебе, което все още не знае как да определи часа по часовник, тази процедура е сигнал: дойде вечерта, време да си легне.
 3. За майка, която прекарва целия ден сама с бебето си, е подходящо вечерното къпане, защото по това време можете да използвате помощта на баща, баба и дядо и други роднини, които най-вероятно работят през деня. Детето също ще се чувства много по-щастливо и по-уверено, ако и двамата родители го изкъпят..
 4. За работещите майки вечерта често се превръща в единственото свободно време, така че водните процедури се предписват непосредствено преди лягане за вечерта.
обратно към съдържанието ↑

Кога си струва да го направите?

Вечерното време ще бъде идеално за водни процедури, ако:

 • къпането успокоява и приспива бебето, настройва се на сън;
 • майката се нуждае от помощта на роднини, които са на работа през деня;
 • детето обича да плува придружено от любими хора, които имат повече свободно време вечер.

Кога да нямате вечерна рутина?

Има и ситуации, когато е по-добре да отложите къпането сутрин или следобед..

 1. Ако водните процедури са активни, бебето пръска, весели, след къпане става енергично и весело - по-добре е да го къпете сутрин.
 2. През студения сезон или в страни със студен климат, през деня ще бъде по-удобно за плуване, тъй като по това време температурата на въздуха е по-висока.

В колко часа трябва да се измие бебето?

Времето за къпане трябва да се подбира индивидуално, в съответствие с характеристиките на всяко бебе. Но за повечето деца най-удобното време е около осем до девет вечерта, преди хранене. Можете да плувате след хранене, но трябва да изчакате половин час, така че детето да не изпитва дискомфорт.

Времето за къпане не трябва да бъде по-късно от десет вечерта: по това време бебетата започват да спят през нощта и водните процедури през този период ще нарушат ежедневието.

Съвети за родителите

 1. Къпането трябва да се извършва винаги по едно и също време, в определена последователност.
 2. Температурата на въздуха в апартамента трябва да бъде най-малко 24 ° C, а температурата на водата трябва да бъде около 36-37 ° C. За бебета с ниско тегло, както и за бебета, които са родени преждевременно, водата трябва да е малко по-топла - 37-37,5 ° C.
 3. Дръжте под ръка мека топла кърпа. Всички останали необходими артикули - термометър, гъба за тяло, шампоан или пяна за къпане - също трябва да се държат в готовност.

С течение на времето можете да опитате билкови препарати. Не бива да експериментирате и с тях, по-добре е да изберете една от доказаните комбинации:

 • листа от бреза и касис;
 • риган, низ, коприва;
 • коприва, бели дробове, овес, хвощ;
 • низ, лайка, овес, мащерка.
 • Първото къпане трябва да продължи две до три минути. Продължителността може постепенно да се увеличава до 15 минути. В случай на използване на малка вана, не трябва да плувате по-дълго, тъй като водата в нея бързо се охлажда.
 • Специално внимание трябва да се обърне на безопасността. Струва си да поставите гумена подложка на пода на банята, за да не се плъзгате по мокри плочки с бебе в ръце.
 • Ако бебе се къпе в голяма вана в ръцете на един от родителите, първо този възрастен сяда във ваната и след това взема детето от ръцете на друг възрастен.
 • Децата, които вече знаят как да седят, в никакъв случай, дори за кратък период от време, не трябва да се оставят в банята без възрастни.
 • Те също не трябва да бъдат оставяни под надзора на по-големи братя и сестри. Дори дете, което вече може да плува самостоятелно, няма такава реакция, която да му позволи да вземе бебето навреме, ако падне с лицето надолу във водата.
 • За да осигурите на бебето добро настроение и да му внушите любов към водните процедури, докато се къпете, трябва да говорите с него нежно и да се усмихвате. Ако майката е нервна или бърза, нейното настроение може да бъде предадено на детето..
 • След пръскане във ваната бебето определено ще огладнее и ще иска да пие. Затова трябва предварително да му приготвите бутилка със сместа..
 • Къпането не е само хигиенна процедура. Това е както начин за втвърдяване на бебето, така и забавно забавление в компанията на мама и татко. И в силата на родителите е да превърнат тази процедура в истински ритуал - приятен и полезен.

  Всичко, което трябва да знаете за къпане на бебета

  Сред ритуалите, които се повтарят всеки ден, къпането е важно. Освен че премахва потта и мръсотията, помага на бебето да отпусне мускулите и да успокои нервната система. Той спи спокойно и се храни добре. Възрастните трябва да се опитат да организират правилно мястото за къпане на детето и да обмислят всички детайли.

  Условия за поддържане на чистота и комфорт

  Важно е да знаете няколко правила, които ще направят къпането приятно..

  1. Ваната трябва да се измива с гореща вода и сапун всеки път. Ако детето ще се къпе в голяма вана, то то трябва да се измие със сода за хляб.
  2. Вратата на банята трябва да се отваря отворена по време на къпане. Благодарение на това няма да има голямо натрупване на пара..
  3. Проверете температурата, преди да свалите бебето си във водата. За удобство можете да използвате воден термометър. Къпането при 37 градуса се счита за удобно и безопасно. При различна температура може да настъпи хипотермия или прегряване на бебето.
  4. Трябва да знаете колко време да прекарате във водата. Продължителността на къпането не трябва да надвишава 10 минути, тъй като водата, особено в голяма баня, започва да се охлажда. До 6 месеца времето се увеличава до 20 минути.
  5. Позволено е да се къпе бебето още на първия ден след изписването, можете да използвате билки (полезно е да се измие в лайка). Не можете да се къпете в деня на ваксинациите и при повишена телесна температура на детето.
  6. Трябва да къпете бебето си всеки ден, за предпочитане преди полагане, но не и след хранене. При горещо време можете да потапяте детето си във водата няколко пъти на ден. Шампоани, пяна и сапуни не могат да се използват често. Те трябва да се използват 2 пъти седмично, тъй като изсушават кожата.
  7. Докато пъпът се излекува, към водата се добавя слаб разтвор на калиев перманганат. Вместо голяма, трябва да използвате бебешка вана. Самото къпане трябва да е около 5 минути. Можете да измиете бебето си с лайка или други билки.
  8. Най-добре е да използвате мека хавлиена кърпа след излизане от банята. Кожата може да се смазва с бебешко мляко. Не забравяйте и за други хигиенни процедури: лечение на пъпа, носа, ушите. Позволено е да се дава на детето малко храна.
  9. Трябва да се подготви място, където след измиване да се извършат всички необходими процедури..
  10. Често някои родители предпочитат голяма баня заедно. Важно условие е липсата на каквито и да било заболявания и предварителен душ. Заедното къпане е показано, когато детето се страхува от вода. Споделянето на голяма вана не е подходящо за къпане всеки ден. Ако във водата се добави сол, тогава къпането е вредно за кърмещата майка..

  Причини за неудобство

  Къпането често е удоволствие за бебето. Ако след това той плаче, значи нещо се е объркало. Важно е да разберете защо се появяват капризи.

  • Може би стаята е студена и бебето се чувства неудобно след топла вана.
  • Уплаха (детето пие вода, чува остър звук).
  • Глад или жажда (от храненето е минало много време).
  • Ако бебето е уморено, иска да спи, плаче, не трябва да го миете. Измиването ще бъде достатъчно.
  • Ако детето плаче не само след, но и по време на измиване, може да има колики. Докато плувате, можете да го погалите по корема.

  Необходимо е да се вземе предвид правилото: бебето може да се къпе само 30-40 минути след хранене. Не можете да започнете процедурата след хранене, детето може да повръща всичко изядено по време на физическа активност във водата. Ето защо е по-добре да спазвате интервала от време след хранене..

  Родителите често се плашат от ситуацията, когато бебето пие вода. Не е нужно да правите нищо. Водата също може да попадне в ушите. Тогава е достатъчно само да го намокрите с памучни тампони..

  За да получат максимална полза, бебетата се къпят в билки: лайка или конец. Полезна е и морската сол. През целия първи месец, докато заздравее раната на пъпа, водата за къпане се кипва.

  Тези условия са трудни за спазване, ако ваната е голяма. Освен това всички членове на семейството се къпят в голяма баня и това е неприемливо за новородено дете. След 1 месец можете да къпете бебето си в голяма вана.

  Модерно тяло

  Ограничаването на пространството често кара бебето да плаче. С кръг можете да плувате в голяма баня. Родителите не трябва да държат бебетата си на едно място. С кръг той се чувства в безопасност.

  Надуваемият пръстен има специални закопчалки, с които е прикрепен към врата на детето. Предната част на кръга има вдлъбнатина за брадичката. Хлапето няма да може да наведе глава надолу и да отпие глътка вода. С кръг мускулите на детето напълно се отпускат, спазмите се облекчават.

  Има противопоказания, за които е невъзможно да се плува в кръг на врата: повишено вътречерепно налягане, вирусни инфекции, родова травма.

  Основното нещо е правилно да позиционирате детето в кръга. Преди да се къпете, сложете бебето по корем. Разместете половинките на кръга настрани и залепете главата на детето между тях. Необходимо е да се уверите, че брадичката попада в жлеба и закопчалката не е стегната здраво.

  Времето за къпане в кръга не е ограничено, разрешено е да се използва всеки ден. Трябва да започнете от 5-10 минути, така че детето да свикне да се освободи във водата.

  Децата не бива да остават сами в банята за секунда.!

  Комфорт и релакс

  Намирането на бебе в билки ще излекува тялото му, ще облекчи кожните проблеми. Билки като коприва, лайка, низ ще ви помогнат. Вана с морска сол и отвари от тези билки ще подобрят лечебния ефект.

  Също така е възможно да се облекчи възпалението на кожата и да се намали обривът. Често не можете да се къпете подред. Можете да го добавяте веднъж седмично, тъй като изсушава кожата.

  Къпането в лайка има благоприятен ефект върху нервната система и дезинфекцира водата. Лайката има антивирусни и антибактериални свойства.

  Дафиновият лист помага при алергичен обрив, гнойни рани, екзема, диатеза. Дафиновият лист е мощен природен антибиотик, който помага да се отървете от прекомерното изпотяване. Етеричните масла във всеки лист помагат за успокояване на нервната система и справяне с безсънието.

  Дафиновият лист помага за облекчаване на възпалението на кожата. Бульонът му се използва като лосиони или вечерни бани. За да приготвите бульона, вземете дафинов лист (7-10 парчета) и варете във вода 20 минути. След това го оставете да се запари за един час. Прецедената запарка се добавя към водата за къпане.

  Дафиновият лист се счита за безопасно лечение на алергии, но трябва да се внимава при деца под една година. До 3 месеца листът може да се използва само външно, след което можете да пиете.

  Дафиновият лист има свои противопоказания за употреба: стомашни заболявания, запек, панкреатит. Не повтаряйте процедурата ежедневно. Това ще избегне обриви и суха кожа..

  Успокояващи вани се препоръчват за деца, които са превъзбудени, спят лошо, объркани ден с нощ. Трябва да ги вземете един час преди полагане..

  Успокояващи билки, които могат да се добавят към вода: валериана, лавандула, мента, риган. Всички билки трябва да се използват внимателно.

  • процедури с отвари от няколко билки не са разрешени през първия месец от живота на детето. Това затруднява идентифицирането на алергии към определено растение;
  • ако билките са във филтърни торби, тогава те се използват 5 броя на 1,5 литра вода;
  • преди да потопите детето в билковата баня, не забравяйте да навлажнете памучен тампон с бульона и да го приложите върху кожата на детето. Ако след няколко минути няма алергична реакция, можете да изкъпете бебето си.

  Солена вода

  Морската сол съдържа важни микроелементи (калий, йод, магнезий). Солените бани успешно ще заменят плуването в морето. Иглолистните екстракти само ще засилят ефекта на морската сол.

  Трябва да изкъпете бебето си във вана с морска сол не по-рано от шест месеца след раждането. Допускат се до три бани на седмица. Невролозите предписват солени бани при раждания, хипертоничност. Не добавяйте сол, ако имате отворени рани, ожулвания по кожата. Солта е вредна и за заболявания на нервната система. След вода, където има сол, не забравяйте да изплакнете детето под душа.

  Иглолистните солени бани ще помогнат за облекчаване на прекомерната възбудимост и ще укрепят имунната система. Солените бани се правят според указанията на лекаря.

  Необходимо е правилно да се приготви вода с морска сол. Солта се разрежда в отделен съд, след което се излива през сито във вана с вода. Времето за вземане на такава вана е 5-10 минути - до 6 месеца и 20 минути - след 6 месеца. Ако правите иглолистно-солени бани, добавете още няколко капки екстракт от борови иглички.

  Водата с морска сол ще стартира метаболитните процеси и ще активира защитните сили на организма. Но солта може да има отрицателен ефект върху чувствителната кожа на вашето бебе. Продължителното къпане във вода с морска сол води до пилинг и сухота на кожата.

  Добре е да превърнете водните процедури във вълнуваща игра. Можете да вземете любимите си играчки със себе си, да масажирате и да погалите бебето си, да му разказвате истории. Родителите могат да създадат всички условия, така че къпането за детето да е полезно и приятно..

  Доктор Комаровски за къпане на новородено

  • Характеристика:
  • Обучение
  • Дали да се къпете с незараснала пъпна рана?
   • Масаж
   • Температура на водата
   • Време
   • Билки и отвари
  • Какво да правите, ако детето не обича да се мие и крещи?
  • Голяма вана
  • След
  • Съвети

  Къпането за новородено дете и родителите му е цяло събитие (особено ако е първото след болницата). Както всеки много отговорен бизнес, този процес повдига много въпроси: как и кога да се къпете, да кипвате вода или не, дали е възможно да се добавят отвари от билки и колко често да се прави, опасно ли е водата да попадне в ушите и т.н. Известният педиатър Евгений Комаровски в своите книги и статии многократно е говорил за основните правила и принципи на организиране на водни процедури за бебе.

  Струва си да помислите за най-важните моменти, които трябва да знаете, за да може къпането да носи удоволствие и полза както на детето, така и на родителите му.

  Характеристика:

  Водните процедури са полезни за абсолютно всички бебета от първите дни на живота. В утробата трохите са във водната среда и затова им е познато и скъпо. Малкото дете се чувства като у дома си във водата. Къпането е не само хигиенна процедура, насочена към поддържане на кожата и косата на детето чисти. Приемането на вани насърчава физическото развитие, носи елемент на игра и следователно има положителен ефект върху психическото и емоционалното развитие на бебето.

  Преди няколко десетилетия педиатрите категорично забраниха къпането на дете с незараснала пъпна рана, противопоставиха се на сурова некипната вода и наложиха много доста строги изисквания и ограничения за родителите.

  Съвременните лекари гледат на къпането по-демократично.

  Родителите с опит, като правило, имат много по-малко трудности при къпане на новородено у дома за първи път, отколкото при новосформираните майки и бащи, получили първородните си на ръце само преди няколко часа. Комаровски съветва спартанецът да бъде спокоен. Именно това е гаранцията за успех в трудната материя за къпане на трохи..

  Обучение

  Бебето трябва да има всичко необходимо за приятна баня. Мама и татко трябва да се погрижат за това предварително. Дори по време на бременност родителите обикновено купуват необходимото оборудване. Не бива да хвърляте пари в канализацията и да купувате много ненужни неща - например няколко комплекта гумени играчки за игра във водата. Според Комаровски най-необходимото е:

  1. Баня. Дори ако наистина искате веднага да започнете да практикувате къпане в голяма баня или съвместни водни процедури, Евгений Олегович съветва да си купите обикновена малка детска пластмасова вана и да я използвате през първите 2-3 месеца от живота на детето. Причините са няколко: в малко пространство детето е по-удобно, по-лесно е да напълните малка вана с топла вода, дори и да няма водоснабдяване и е по-лесно да се измиете и поддържате чиста, отколкото голяма вана, която се използва не само от бебето, но и от цялото семейство.
  2. Термометър за вода. Отначало родителите ще се нуждаят от него, за да не се объркат с температурата на водата, която е оптимална за водните процедури на новороденото. Малко по-късно мама и татко ще разберат каква вода детето харесва най-много и ще могат да се справят без това устройство. Въпреки това, термометърът може да дойде по-късно, ако родителите решат да закалят детето и Комаровски силно препоръчва да се направи това на всички без изключение. Сега в продажба има термометри за играчки (пластмасови жирафи, змии и други знаци). Те могат да бъдат страхотно забавление за дете, когато започне да играе внимателно по време на вечерно плуване..
  3. Сапун. Трябва да си купите специален бебешки сапун. Комаровски обаче не препоръчва да го използвате често. Лекарят смята, че е напълно достатъчно да се къпе детето със сапун 1-2 пъти седмично. Не трябва да купувате гъби и кърпи, тъй като бебешката кожа е много нежна и уязвима. Евгений Олегович смята за най-добрия вариант да напени собствената си ръка и лесно да избърше кожата на детето. Ако наистина искате да се насапунисате с нещо, тогава е по-добре да отдадете предпочитание на специални ръкавици за къпане на бебета. Време е малко по-късно на рафта на банята да се появят новомодни и рекламирани продукти „без сълзи“. През първите няколко месеца от живота детето не се нуждае от такива гелове и шампоани..
  4. Кърпа за баня. Детето трябва да има собствена кърпа. Вафла или хавлиена кърпа не е подходяща за бебе. Трябва да изберете много мек, голям продукт, така че бебето да може да бъде увито в него от главата до петите. Комаровски обръща внимание на текстилните багрила, които могат да бъдат доста алергенни за нежната кожа на бебето. По-добре е да се даде предпочитание на бели или светли кърпи, изработени от естествени тъкани (изобщо без оцветители).
  5. Плъзгач или хамак. Това е удобен аксесоар за къпане при липса на допълнителен чифт ръце. Ако няма помощ и не е предвидено, няма да е трудно да изкупите бебето с помощта на пластмасова пързалка или висящ хамак, който е прикрепен към краищата на бебешката баня..

  Как да се къпе новородено бебе: първите бани на бебето

  Обикновено ли родителите се притесняват как да изкъпят новороденото си бебе за първи път? Как да направим водата удобна? Как обикновено бебето ще възприеме първия си контакт с вода? Трябва ли да храните бебето си преди къпане?

  Ще се опитаме да дадем отговори на тези и много други въпроси..

  Кога да се прави първото къпане на новородено?

  На първия или третия ден след раждането (по това време майката и бебето обикновено са в болница), новороденото не се къпе. Достатъчно е да измиете хлапето и внимателно да избършете тялото му в областта на всички гънки с влажен тампон или салфетка. Първото къпане на новородено може да се направи, когато се приберете с бебето си..

  Защо водните процедури са важни?

  На въпроса на младите родители дали е възможно да се къпе новородено, всеки педиатър ще отговори положително. В крайна сметка, къпането е свързано не само с хигиената, но и с други необходими аспекти на живота - подкрепа на имунната система и емоционално състояние. Новороденото бебе трябва да се къпе всеки ден и да се измива след всяко изхождане..

  Когато организирате правилно къпането си, се случва следното:

  • кожата на детето преминава през необходимия процес на почистване;
  • детето идва в състояние на спокойствие и хармония;
  • тялото на бебето получава първите уроци по втвърдяване;
  • новороденото научава важна част от околния свят, свързана с усещането за вода;
  • детето и родителите му получават положителни емоции.

  Кога е по-добре да се къпете: сутрин или вечер?

  Обикновено къпането се препоръчва да бъде свързано с вечерно хранене, релаксация и лягане, тъй като топлата вода има не само общ успокояващ ефект, но и добре облекчава болката, свързана с коремни колики.

  Ако забележите, че къпането няма успокояващ ефект върху вашето бебе, а ободряващо, просто отложете времето за къпане за сутринта или следобеда. Пуснете шаблоните и просто наблюдавайте: как вашето бебе реагира на процеса на къпане, колко приятно смята, че е това, какви ползи има детето от къпането. Ще можете да отговорите на тези въпроси още през първата седмица на „водните експерименти“ и в резултат на това ще можете да създадете режим на баня, който е най-удобен за детето..

  Но в същото време не забравяйте да вземете предвид времето на водните процедури: ако бебето се къпе сутрин и то го ободрява, в процеса можете да включите забавна музика, да запознаете бебето с водни играчки, да общувате с него. Ако вечер, трябва да създадете атмосфера на максимално спокойствие и тишина, не използвайте твърде ярки лампи в стаята.

  Важни подробности за къпане

  Как да се къпе новородено, така че процедурата да донесе максимална полза и комфорт? Опитайте се да обмислите важните малки неща:

  • За къпане използвайте не обща баня за възрастни, а специална детска баня - от 65 см дължина; има специални анатомични вани, които са по-удобни за използване, тъй като равнината им е поставена под ъгъл, така че главата на детето да се държи над водната повърхност.
  • Преди употреба изплакнете добре банята със специален бебешки продукт и я залейте с преварена вода.
  • Как да се измие новородено, докато пъпната рана все още не е заздравяла? За да ускорите процеса на оздравяване, използвайте само варена вода за банята (сварете я предварително и я охладете до необходимата температура).
  • За да не се съмнявате в правилната температура на водата, купете си термометър за вода или „вкусете“ водата с лакът; къпете бебето при температура 37-38 градуса: това съответства на температурата на околоплодните води, в която бебето е свикнало да се "къпе" в корема на майката.
  • Ако искате да използвате билкови чайове за къпане, предварително попитайте какви свойства притежава всеки от тях (общоукрепващо, успокояващо, антисептично, антиалергично и др.); пригответе бульона предварително (около час преди къпане) и добавете прецеден във ваната, точно преди къпане.
  • През първия месец от живота на бебето педиатрите не препоръчват използването на хигиенни продукти (шампоан, сапун, пяна и др.), Защото все още има достатъчно вода за чувствителна бебешка кожа; ако е необходимо, можете да използвате бебешки сапун, но не по-често от веднъж седмично.
  • В първите дни от живота не трябва да вземате гъби и кърпи за къпане на бебето, по-добре е да използвате много мека кърпа, памучен тампон или просто леко да измиете кожата на бебето с ръка.
  • След като сте изкъпали бебето във ваната, повдигнете бебето над повърхността му и изплакнете тялото му от черпака с чиста вода (пригответе черпака предварително и го поставете до ваната).
  • За максимално удобство и ако пространството в банята ви позволява, поставете маса за повиване до нея и поставете суха кърпа за бебе (за предпочитане специална с качулка) върху нея, така че веднага след изплакване тялото на бебето да се намокри, увийте го и го занесете в стаята.
  • Подгответе предварително дрехи и продукти за грижа в стаята: тампони, памучни тампони, лечение на пъпна рана, пелена, прах. Не използвайте мазни кремове след баня (особено в гънките на кожата), за да избегнете обрив от пелена.

  Вана преди или след хранене?

  Всичко зависи от това какъв тип хранене е вашето бебе. Ако е на гърда - може да се храни както преди къпане, така и след. Ако детето яде изкуствена смес, препоръчително е да се спазва почивка между къпане и хранене..

  Как правилно да се къпе новородено

  Как да се измие бебе:

  • Поставете ваната така, че да можете да държите гърба си изправен за 7-10 минути; има специални рамки за удобно поставяне на бебешка вана в голяма вана, те ще ви помогнат да се чувствате комфортно; в анатомичната баня, главичният край е леко повдигнат: това е много удобно и ви позволява да поддържате главата на бебето, така че да не се потапя във вода.
  • Ако банята на бебето не е анатомична, просто поставете памперс, сгънат няколко пъти под главата му.
  • Подгответе водата във ваната, като доведете температурата й до 37-38 градуса; ако е необходимо, добавете прецедена билкова отвара към водата.
  • В първите дни от живота на бебето можете да се къпете не голо, а увито в тънка пелена - това ще го направи по-удобно.
  • Потопете тялото на бебето изцяло във ваната със закачалките и внимателно поставете главата над водата, върху "възглавницата" на навита пелена.
  • Можете да оставите бебето за известно време в спокойна вода или можете веднага да започнете да го обливате с вода от малък черпак: правете това, което детето харесва, и постоянно наблюдавайте комфортната температура на водата.
  • Ако бебето се къпе с памперс, постепенно разхлабете краката и ръцете му и леко ги измийте с ръце или кърпа.
  • Не забравяйте да изплакнете новороденото с чиста вода, особено ако сте използвали сапун за баня.
  • Температурата на водата от 37-38 градуса се счита за стандартна за къпане на бебе, но с течение на времето ще забележите в коя вода предпочита детето ви да се къпе - в по-топла или по-хладна.

  Промяна на правилата: как да се къпе растящото бебе

  • до два месеца къпете бебето си всеки ден (за предпочитане с тънка пелена, не голо); продължителността на къпането през първите месеци от живота е приблизително 5-8 минути;
  • от 2 до 3 месеца продължете да къпете бебето в бебешката баня, но постепенно намалявайте обема на водата; ако детето обича да се къпе, тогава времето за къпане може да бъде удължено до 15 минути, но не забравяйте да поддържате оптималната температура на водата, като постепенно добавяте топла вода към ваната;
  • от 3 до 6 месеца, мобилността и вниманието на детето стават по-високи, така че постепенно може да бъде научено да плува в голяма баня, удължете времето до 20 минути;
  • 6-месечно бебе вече може да седи и да играе; следователно, докато се къпете, можете да предложите на детето си специални играчки за вода и книги; ако бебето е готово, можете да използвате голяма баня; игрите и къпането на тази възраст могат да продължат до половин час.

  Какво да правите след къпане на новородено

  • след къпане увийте новороденото с кърпа, която добре абсорбира влагата: по-добре е да си купите бебешка кърпа с качулка, за да поддържате бебето топло и така косъмчетата на главата му да изсъхнат бързо;
  • попийте добре всички гънки по тялото на детето, изсушете кожата с нежни попиващи движения, опитайте се да не я търкате с кърпа;
  • провеждайте хигиенни процедури: ако е необходимо, почиствайте ушите си, третирайте кожата с прах или овлажнители;
  • облечете пелена и дрехи за бебето (или завийте по удобен начин);
  • Експерт
  • Последни статии
  • Обратна връзка

  Относно експерта: + MAMA

  Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

  Къпане на детето с полза и удоволствие

  Не е тайна, че правилно организираното къпане е един от компонентите на процеса на втвърдяване..

  Има мнение, че втвърдяването със сигурност е обливане със студена вода. Много родители потръпват от тази картина. И... отлагане на процедурите за втвърдяване за по-късно.

  Но защо да прибягваме до екстремни методи за втвърдяване, ако има по-щадящи, но не по-малко ефективни. Плюс това, приятно бебе.

  Тук няма да популяризирам здравословен начин на живот. Това е банално. Дали ще закалявате детето си или не, зависи от вас.

  В тази статия просто ще говоря за естествения начин на втвърдяване на дете, осигурен от самата природа. И ще отговоря на някои от най-често срещаните въпроси, свързани с къпането на бебето.

  Най-важното правило е да къпете бебето си не само, за да прочистите кожата му от пот и мръсотия, но и да му угодите.!

  Първият въпрос, който тревожи всяка млада майка -

  Възможно ли е да се къпе новородено, ако пъпът не е заздравял?

  Педиатърът Комаровски в своите книги отговаря на този въпрос по следния начин:

  Първото къпане на бебето е препоръчително след заздравяване на пъпа.

  Ако бебето не се изпотява (например в резултат на прекомерно завиване или нагряване в стаята) и се осигуряват необходимите грижи (навременна смяна на памперси, въздушни бани), тогава пъпа зараства през втората седмица от живота на бебето.

  Ако все пак трябва да измиете новородено бебе, тогава е достатъчно да го избършете с гъба, навлажнена с топла вода, като избягвате попадането на вода в пъпа.

  По кое време на деня е по-добре да се къпе дете?

  За вас е толкова удобно! Но имайте предвид, че след топла релаксираща баня децата обикновено са развълнувани и не искат да спят, а след хладна тонизираща вана се хранят с апетит и спят спокойно.

  Какво да готвя за къпане на вашето бебе?

  Ваната или бебешката баня трябва да се измият старателно с бебешки сапун или сода за хляб и да се изплакнат обилно с вода. По-добре е да не използвате почистващи продукти, нямате нужда от алергии.

  Поставете неплъзгаща се постелка на пода, за да предотвратите подхлъзване, ако бебето ви вдигне цунами във ваната.

  Няма нужда да кипвате вода.

  Не е необходимо да добавяте калиев перманганат към водата.

  В крайна сметка, пъпа вече е излекуван, защо такива предпазни мерки? Освен това калиевият перманганат изсушава кожата и ако се разтвори напълно, това може да доведе до дразнене на кожата на бебето..

  В литературата за грижи за деца обикновено има дълъг списък с бански костюми. Ще изброя само най-важното, всичко останало може да не е полезно. В краен случай купувайте допълнително, ако е необходимо.

  Подгответе предварително всичко необходимо за измиване и обличане на бебето след къпане:

  • Термометърът за вода трябва да е нечуплив и да не се дешифрира.
  • Бебешкият шампоан и пяна за къпане "без сълзи" са за предпочитане пред сапуна, тъй като сапунът отмива защитния хидролипиден слой от кожата и следователно провокира сухата кожа и намалява нейните антимикробни функции. Детски шампоан за предпочитане PH-неутрален.
  • Гъба или хавлиена ръкавица.
  • Изплакваща кана или кофа.
  • Малка кърпа (за лице), мека, махрова.
  • Голяма кърпа (поне 120х120 см), мека, махрова с качулка.
   Можете сами да шиете кърпа с качулка. Много е лесно. Трябва да вземете голяма квадратна кърпа, да отрежете един от нейните ъгли (триъгълник със страна около 20 см) и да я зашиете на противоположната страна на кърпата, да помете ръбовете.

 • Стерилен памук или памучни тампони.
 • Бебешко масло без мирис.
 • Лекарство за обрив на пелена с пантенол.
 • Четка за коса.

  Защо да използвате билкова инфузия?

  Ако има дразнене и обрив на пелена по кожата, може да се добави билкова настойка към водата (низ, лайка, градински чай, маточина, лавандула, събиране на билки за къпане на деца и др.). Но не бива да злоупотребявате с билки, тъй като те изсушават кожата на бебето..

  За да приготвите запарката, залейте една супена лъжица от колекцията с чаша вряща вода, затворете капака, оставете да се запари поне 1 час и прецедете през фина цедка. Ако къпете дете в голяма вана, тогава трябва да вземете чаша билки на литър вряща вода.

  Каква трябва да бъде температурата на водата?

  Трябва да плувате при температура не по-висока от 36 ° С.

  По-горещата вода може да доведе до прегряване и недоволство на бебето и тогава къпането се превръща в проблем от приятната процедура..

  Не е необходимо да доливате топла вода по време на къпане.

  Ако искате да закалите детето си, оптималната температура за започване на къпане е 34 ° C. Освен това температурата трябва постепенно да се намалява. Например, 1 градус на всеки 2-3 дни. След няколко дни ще достигнете минималната температура, при която детето активно се движи и се чувства комфортно, не плаче. Не е необходимо допълнително понижаване на температурата на водата.

  Бебето във ваната трябва да бъде активно, тъй като хладната вода стимулира отделянето на биологично активни вещества в кръвта, които повишават устойчивостта към инфекции. Ако детето лежи неподвижно във водата, значи водата е твърде топла за него.

  За да може бебето да не изпитва дискомфорт от рязка промяна в температурата на водата, можете първо да го потопите в топла вода и след това постепенно да добавяте студена вода, докато се достигне желаната температура..

  Да, знам. Някой може да спори, казват те, водата е твърде хладна, ами ако детето ще е студено? аз отговарям.

  Първо, тялото на детето усеща температурата на околната среда различно от тази на възрастния. Където е хладно за възрастен, детето е нормално, където е топло за възрастен, детето е горещо. Помнете себе си като дете!

  На второ място, рецепторите на ръцете (използвате ръцете си, за да проверите колко е хладна водата?) Са по-малко чувствителни, отколкото на други части на тялото. Сигурно сте забелязали това, когато сте си налели вана. Почувствайте водата, да, добре, можете да се измиете. Влезте във ваната и тя се оказва гореща!

  Колко дълго можете да къпете бебе?

  Препоръките на педиатрите по този въпрос са следните. Обикновено децата се къпят за около 10 минути.

  Ако закалите детето, тогава едновременно с понижаването на температурата на водата е необходимо постепенно да увеличавате времето за къпане - до 30 минути.

  Но и в двата случая е необходимо преди всичко да се съсредоточим върху благосъстоянието на детето..

  Ако му харесва, може да седи по-дълго във ваната. И ако той е капризен, тогава може би водата е твърде гореща за него, или той е уморен или гладен. Опитайте се да разберете причината. Намалете температурата на водата. Следващия път опитайте да промените времето за начало на къпане, така че бебето ви да не огладнее..

  Колко често трябва да къпете бебето си?

  Измиването на бебето с шампоан и пяна е достатъчно 2 пъти седмично.

  Ако детето вече пълзи, ходи и често се замърсява, то по-често.

  Можете да се къпете без сапун всеки ден.

  Ако закалявате дете, тогава трябва да се къпете всеки ден! В противен случай няма втвърдяващ ефект.

  И така, изяснихме основните въпроси, всичко беше подготвено за плуване. Сега пристъпваме към самата процедура.

  Как да къпете бебето си?

  1. Къпане

  Трябва да държите новородено бебе, така че задната част на главата му да е над лявата ви китка, хванете бебето за най-отдалеченото от вас рамо с ръка. Дръжте бебето с дясната си ръка и спуснете водата.

  Педиатрите казват, че няма опасност водата да попадне в ушите.!

  Просто намажете ушите си с памучни тампони след къпане..

  Докато не се научите уверено да държите бебето си във водата, не използвайте препарати, дори ако това отнема няколко дни..

  Ако се къпете в голяма вана, тогава докато поддържате главата, преместете бебето във водата от едната страна на ваната до другата. Децата много го харесват.

  Но дори и изведнъж бебето да се потопи, не се страхувайте!

  Новороденото има силно изразен рефлекс, който предотвратява навлизането на вода в дихателните пътища (остава от дните на вътрематочния живот). Много родители го използват, за да научат новороденото си да се гмурка..

  С течение на времето рефлексът изчезва и тогава трябва да бъдете внимателни.

  Вземете бебето, оставете го да се успокои и освободете дихателните пътища от слуз и прах.

  Ако бебето ви вече знае как да пълзи, можете да поставите гумена постелка с вендузи на дъното на голяма вана, след това да налеете вода, да сложите играчки и детето ще седне там, ще пълзи и ще играе с играчки.

  Добре е, ако това са не само класически гумени патици, риби, лодки, но и образователни играчки, които например променят цвета или формата си във водата, плуват и издухат мехурчета, залепват отстрани на ваната или на стената.

  След къпане играчките трябва да бъдат разклатени и поставени да изсъхнат, в противен случай върху тях ще се появят гъбички.

  2. Измиване с шампоан

  Сега можете да започнете да сапунисвате.

  Преди да измиете детето, напълнете кана с вода (можете директно от ваната), с която след това ще изплакнете.

  Не се суете, действайте бавно, нежно, вие измивате любимия си!

  Нанесете малко количество от пяната с шампоан върху ръката или кърпата. Можете да измиете детето си направо във водата.

  Първо трябва да измиете тялото на бебето (особено внимателно в гънките на шията, в подмишниците, в перинеума) и в края - на главата, тъй като много бебета не харесват, когато вода и пяна попаднат в очите и носа им, и започват да бъдат капризни. Главата трябва да се мие с миещи движения от лицето до задната част на главата, така че сапунената вода да не попада в очите.

  3. Изплакване

  След къпане извадете бебето от водата и изплакнете с вода от кана.

  Увийте бебето с кърпа и го занесете на масата за повиване.

  Защо бебето плаче след къпане??

  Някои бебета плачат веднага след къпане. Това е най-вероятно причинено от рязък спад на температурата на водата и въздуха в помещението..

  В този случай не бързайте да обличате бебето. Вземете го, увит с кърпа, на ръце, разходете се малко, поговорете с него. Нека свикне с новите температурни условия. И след това се разгънете и започнете да се обличате.

  Какви процедури трябва да се извършат след къпане?

   Поставете бебето си на масата за повиване.

  Потопете сгънатата кожа с кърпа, за да изсъхне старателно.

  Кожата не може да се търка, а само внимателно да се намокри.

  Избършете очите със стерилни памучни или памучни тампони.

  Очите се избърсват от външния ръб до вътрешния ръб, за да не се заразят.

  Направете флагела от стерилна памучна вата (обвийте плътно памучната вата около пръчката и след това я извадете от пръчката) и почистете носа и ушите, като отстраните останалата вода.

  Трябва да се почисти само видимата част на ухото.

  Ако имате обрив от пелена, лекувайте го със средство за обрив от пелени.

  Ако използвате прах и крем, не забравяйте, че прахът се използва на места, където обривът от пелена плаче, крем - на места, където има сухота. Не използвайте както крем, така и прах на едно и също място, тъй като той се навива на бучки и може да разтрие кожата.

  Ако кожата на бебето е здрава, не е пресушена, няма дразнене, обрив от пелена, тогава не е необходима бебешка козметика.

 • Използвайте четка за коса, за да срешете косата на бебето, като внимателно разресвате люспите на главата. Везните се свалят добре, ако намажете главата си с бебешко олио преди къпане.
 • Сега можете да завивате или обличате бебето си.
 • Нека къпането носи на вашето бебе само удоволствие и здраве, а вие - много положителни емоции!

  Опитни майки, ОЧАКВАЩИ ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ..))

  Колко често да се къпе новородено бебе до месец

  След изписването от болницата младите родители имат много въпроси и съмнения относно грижите за бебето. Един такъв проблем е къпането на новородено бебе..

  Къпането е не толкова хигиенна мярка, колкото важен елемент в растежа и развитието на бебето. Водните процедури имат благоприятен ефект върху емоционалното, психическото и физическото състояние на бебето, облекчават мускулния тонус и стабилизират кръвообращението.

  Честотата на къпане на бебето

  Досега педиатрите не дават еднозначен отговор на въпроса колко често да се къпе новородено бебе до месец. Някои смятат, че бебето не е намазано до такава степен, че да се нуждае от ежедневно къпане. Освен това имунитетът на бебето тепърва се формира и не е необходимо да се тества. Други, от друга страна, намират за необходимо ежедневно къпане..

  Кое от тези мнения е правилно, родителите решават въз основа на благосъстоянието на бебето и някои външни условия.

  Къпане на бебе 1 месец дневно

  За първи път новородено бебе се къпе, след като на пъпа се е образувала коричка. На 2-3 ден след изписването от болницата, когато такава коричка вече се е образувала, родителите започват да къпят бебето.

  Здраво бебе на 1 месец се къпе ежедневно, но без използването на сапун, антибактериални средства и билкови отвари.

  Важно! Използването на препарати по-често от веднъж седмично може да наруши образуването на микрофлора върху кожата на бебето, да причини склонност към раздразнителност и сухота..

  Къпане на трохи с препарати

  Много майки използват охладена преварена вода, за да измият едномесечното си бебе, докато пъпната рана заздравее. Не всички експерти смятат, че това е правилно и препоръчват да се използва само чиста вода без никакви примеси. Честото използване на отвари или билкови инфузии също не винаги е оправдано. Къпането в слаб разтвор на калиев перманганат изсушава кожата на трохите, но предотвратява навлизането на инфекция в незарасналата пъпна рана.

  Пренебрегването на хигиената на детето не пречи:

  • появата на пеленен обрив по врата, гънките на ръцете и краката;
  • появата на бодлива топлина, особено в горещия сезон;
  • влошаване на благосъстоянието на бебето.

  В същото време къпането има положителен ефект върху бебето:

  • мускулният тонус се отстранява,
  • активира се кръвообращението,
  • скелетът е укрепен,
  • мускулите се развиват.

  В горещия сезон ежедневното къпане е задължително, в хладния сезон родителите и педиатрите смятат за нормално да пропуснат няколко сесии, особено ако възрастните нямат възможност да затоплят стаята до благоприятна температура.

  Оптимална честота на къпане за бебета

  След анализ на мненията на експертите относно оптималната честота на къпане на бебета, заключението подсказва, че решението за това колко често да се къпе новородено бебе се взема от родителите. Честотата на къпане зависи от здравословното състояние на малкото дете и външните условия (например от сезона).

  Ако през зимата майките и татковците не постигнат оптималната температура в стаята и бебето замръзне след къпане, тогава те са ограничени до 2-3 вани на седмица.

  В топло пролетно време бебето се къпе всеки ден. Седмично понижавайте температурата на водата с 1 градус и започнете да втвърдявате трохите. Смята се, че процесът на втвърдяване е по-ефективен през пролетта..

  През лятото, при горещо време, бебетата се къпят по няколко пъти на ден. Това предотвратява появата на бодлива топлина и обрив от пелени. Честите водни процедури осигуряват на бебето комфортно усещане в жегата.

  През есента къпането се извършва не повече от 1 път на ден. В същото време те внимателно следят здравето на бебето. Ако имате заболявания, къпането се отлага за следващия път.

  Независимо от броя на ваните, сутрин те измиват мъничето, а също го измиват при нужда.

  Температура на стаята и водата

  По време на къпането на бебето в дома и банята се поддържа оптималният температурен режим. Някои грижовни родители затоплят добре стаята за къпане на трохи, особено през студения сезон. Лекарите, включително д-р Комаровски, смятат, че това е погрешно. Според нормите степента на затопляне на въздуха в пералнята не се различава от температурата в целия апартамент. Желаната температура за живота и къпането на бебето е 18-22 градуса. Превишаването на тези показатели няма да е полезно за трохите..

  Първите две седмици температурата на водата за къпане на трохите достига 370. След това тази цифра се намалява, но не повече от 1 градус седмично. Постепенно температурата на водата за ежедневно къпане се довежда до 27-28 градуса. За да се предотврати преохлаждането на малкото в охлаждащата баня, по време на къпане винаги се добавя внимателно топла вода..

  Степента на нагряване на водата се следи с помощта на специални термометри за вода. Понякога родителите използват метода на „баба” и контролират температурата на водата за къпане с лакти. Методът не е от най-точните, но е достъпен за всички, без изключение..

  При измиване в гореща вода (36-37 градуса) бебето се отпуска и успокоява добре, след което бързо заспива. Но в този случай няма втвърдяващ и лечебен ефект..

  Релаксираща бебешка вана

  Време и продължителност на къпане

  Продължителността на водните процедури зависи от възрастта и състоянието на бебето. За първи път детето се къпе бързо, в рамките на 3-4 минути. Всяко следващо къпане се удължава с 1-2 минути. Оптималната продължителност на водните процедури е 15 до 20 минути. Ако родителите видят, че бебето обича да се къпе, тогава процедурата е леко удължена, но дългият престой във водата също има негативни последици..

  Правила за безопасност при плуване:

  • подгответе предварително чисти дрехи, кърпа и продукти, необходими за грижа за бебешката кожа;
  • покрийте масата за повиване с мека кърпа и пелена;
  • водата се приготвя предварително за банята и за изплакване на малкото дете;
  • не забравяйте да проверите температурата на водата, преди да потопите бебето в нея;
  • при никакви обстоятелства не оставяйте бебето само в банята, наличието на аксесоари за къпане не гарантира безопасност;
  • добавете топла вода, така че нежната кожа на детето да не страда;
  • водните процедури се отменят, ако трохите имат висока температура или други заболявания.

  Най-често бебето се къпе вечер преди лягане. Оптималното време за това е всеки ден - в интервала от 20.00 до 21.00. Понякога родителите организират водни процедури за бебето по друго време, удобно за тях и бебето. Обикновено бебето се къпе 30 минути преди хранене и известно време след събуждане.

  Е. Комаровски вярва, че вечерното къпане има своите предимства: процедурата отпуска и успокоява детето, допринася за здрав и здравословен нощен сън.

  Разликата между къпане и миене

  През деня бебето многократно изпразва червата и пикочния мехур. За да се избегне възпаление на кожата, инфекция и дразнене, гениталиите и дъното на детето се измиват под течаща вода. Това се прави преди всяка смяна на памперса. В случай на спешност те използват бебешки кърпички, но ако има такава възможност, тогава предимството се дава на обикновената вода.

  Важно! Влажните бебешки кърпички съдържат химикали, които влияят неблагоприятно върху деликатната кожа на бебетата.

  Почти всички родители разбират защо къпането не е заместител на измиването. Измиването е хигиенна процедура, която поддържа тялото на вашето бебе чисто. Къпането се разглежда не толкова като хигиенна процедура, а като средство за стимулиране и укрепване на имунитета, един от методите за физическо развитие на бебето, източник на положителни емоции.

  Къпане на дете в голяма вана

  Не са много родителите, които се осмеляват да къпят бебето си в голяма вана, тъй като се страхуват за безопасността на бебето. Голямата вана предоставя повече възможности за игра и занимания с вашето бебе, дори за обучение на умения за плуване.

  Къпане в голяма вана

  За да спестят вода и да ограничат пространството, производителите предлагат специални ограничители в голяма вана за къпане на бебе. Подложка за баня с джобове ви позволява удобно да коленичите, когато къпете бебето си в голяма вана. В джобовете се съхранява всичко необходимо за плуване. Игличките правят такъв килим сами.

  Правила за къпане в голяма баня:

  1. Процедурата се организира за бебета със зараснала пъпна рана.
  2. Наложително е да контролирате температурата на водата по време на процедурата.
  3. Детето постепенно се спуска във водата: първо, ръцете и краката се навлажняват, едва след това тялото.
  4. Правилно задръжте трохичката. Малкият пръст на възрастен е в областта на врата на бебето, останалите пръсти са в областта на задната част на главата на бебето. В това положение тялото на малчугана се носи много над водата..
  5. Уверете се, че водата не попада в устата и носа на бебето.
  6. Със свободната си ръка възрастен регулира степента на потапяне на бебето във водата.
  7. Когато се къпят за първи път в голяма баня, оставят на бебето време да свикне с големи пространства, едва тогава започват да карат бебето във водата и по този начин активират движенията му.
  8. За да се улесни развитието на голямо водно тяло, малкото дете се поставя върху специален надуваем пръстен с вдлъбнатина за брадичката и закопчалка на велкро на врата.

  След адаптиране към този метод на къпане, овладяването на основните пози започва:

  • легнал по гръб с опора за главата,
  • плуване по корем (с опора на брадичката между палеца и показалеца),
  • седнала поза.

  Важно! Ако къпането в голяма баня не носи и трохичка удоволствие, тогава такава процедура се отлага или прехвърля на възраст от 2-3 месеца.

  Къпане в бебешка баня

  Повечето родители предпочитат къпането в специална вана. Това е по-малко караница за възрастни и улеснява наблюдението на бебето..

  Какви са ваните за къпане:

  1. Класическата бебешка баня. Има анатомична форма, удобна както за възрастни, така и за деца. Предназначен за дете до 3 месеца.
  2. С антимикробен слой, който, ако се използва правилно, дезинфекцира повърхността на банята за дълго време. Удобен аксесоар, но и доста скъп.
  3. Термалната баня е оборудвана с вграден термометър и резервоар за течен сапун или шампоан.
  4. Надуваема вана се използва в лятна вила или полеви условия.

  Заедно с банята обикновено се купуват и други аксесоари за къпане, това са:

  • пързалка или хамак, които държат детето в легнало положение,
  • кана или черпак с капак за изплакване на бебето (в него се излива вода едновременно с ваната и се охлажда малко до момента на изплакване, което има благоприятен ефект върху тялото на бебето),
  • термометър за вода,
  • бебешки сапун (течен или бучка), Ph неутрален шампоан, масло за кожата, мека гъба.

  Къпане в малка баня

  Процедурата за къпане на бебе във вана:

  1. контейнерът се обработва старателно с разтвор на сода и се изплаква няколко пъти;
  2. напълнете с вода 2/3 от обема, проверете температурата на водата;
  3. след това главата на бебето се полага в завоя на лакътя, дупето се държи с дланта на ръката;
  4. детето внимателно се потапя във вода: първо се спускат краката, а след това тялото до средата на гърдите; ако има пързалка или хамак, първо инсталирайте аксесоарите правилно, уверете се, че са в безопасност и едва след това поставете детето върху тях;
  5. внимателно измийте бръчките по кожата на детето без кърпа и сапун;
  6. обърнете трохата;
  7. изплакнете с вода от кана от главата до петите;
  8. увийте бебето в мека пелена.

  Важно! Къпането задължително предизвиква положителни емоции у бебето. За това възрастният разговаря с бебето нежно по време на процедурата..

  Къпане в добро настроение

  След процедури за къпане

  Малко дете не се избърсва, само кожата му се попива с мека кърпа или пелена със зашит ъгъл за главата. След това слагат бебето на масата за преобличане и изследват тялото, за да установят обриви и обриви по пелена.

  След къпане се третира пъпната рана. Обикновено той заздравява в рамките на 2 седмици, но изисква ежедневно внимание. За да се намали рискът от инфекция, за първи път бебето се къпе в преварена вода или слаб разтвор на калиев перманганат.

  Кожата на здраво дете не изисква използването на кремове, масла или други продукти. В случай на проблеми д-р Комаровски съветва: "Мокро - сухо, сухо - овлажнявайте!".

  Педиатрите препоръчват третирането на сухи зони с бебешко олио, със зачервяване в гънките, с което се борят с пудра или талк. Бебешкият крем се използва за лечение на бръчки по тялото и предотвратяване на обриви от пелени. Крем или спрей, съдържащ пантенол, са необходими за заздравяването на обрив от пелена и суха кожа. Бебешката пудра и талкът намаляват влагата в проблемните зони.

  Важно! Прахът или талкът не се поръсват върху кожата на бебето. Те се нанасят върху ръката и гънките се обработват..

  Млякото или лосионът е добър за предотвратяване на сухота на кожата, справя се с беленето на кожата на дланите и краката.

  Забележка! Всички продукти за грижа се нанасят върху изсушена кожа.

  Избършете ушите си, преди да се облечете. Първо се поставя капачката, след това пелената. Едва тогава бебето е облечено или повито. Някои експерти съветват да повивате бебето си за добър сън.

  След правилно проведени водни процедури бебето има добро настроение, готово е за хранене и ранен сън. Къпането е задължителна процедура за новородено бебе, необходима за пълния му растеж и развитие. Не изисква специални медицински знания и умения от възрастен..