Бременността, особено първата, е доста вълнуващ процес за всяка бъдеща майка. Прожекциите или помагат за облекчаване на безпокойството, или обратното - увеличават го. Нарастващият корем започва да причинява дискомфорт, а бебето, което бие в утробата, вече напомня, че раждането предстои скоро.

Като чуе фразата, вътрешният фаринкс е с форма на фуния, какво означава и какво да се прави сега - жената ще иска да знае веднага. Често специалистите плашат пациентите с преждевременно раждане на фона на откритата патология. Затова нека разберем в кой случай рисковете са особено големи.

Раждането се счита за преждевременно, ако настъпи от 22 до 37 седмица от бременността и в същото време се ражда дете с тегло от 500 до 2500 грама. Важно е да се отбележи, че периодът в седмици се счита с редовен цикъл, започвайки от първия ден на последната менструация..

Според статистиката преждевременното раждане е от 5 до 10% от случаите на цялата планета. Дори най-новите разработки в областта на медицината не могат да ги предотвратят със 100% гаранция. Пациентите от развитите страни, които използват методи за изкуствено осеменяване за зачеване, най-често са изправени пред преждевременно раждане.

По време на скрининга специалист по ултразвук може да установи, че вътрешният фаринкс е разширен във форма на фуния. Ако историята на пациента вече е имала преждевременно раждане или аборти, това е причина за безпокойство. Такива жени са около 15%.

Има връзка между минала и настояща бременност: колкото по-рано в предишната бременност е започнало раждането, толкова по-голям е рискът да се изправим пред същия проблем сега.

Лекарите обръщат специално внимание на жени, при които матката има преграда или се счита за еднорога. В допълнение, различни наранявания и лечение на шийката на матката преди бременност също увеличават шансовете за ранно раждане..

Разширението на фаринкса във формата на фуния и диаметърът на шийката на матката обикновено не надвишава 1 сантиметър. Ситуацията се усложнява от факта, че често преждевременно раждане се случва при първородени пациенти, а патологията може да бъде внезапна, когато предишните бременности са били разрешени по всички правила - в края на гестационния период. Ето защо е толкова важно да следите отблизо всяка бременна жена..

Маточна шийка

Липсата на патологични промени в шийката на матката е ключът към здравословната бременност, тъй като шийката на матката е отговорна за нейната безопасност и също предопределя естеството на процеса на раждане. Всъщност шийката на матката е бариера, която пречи на плода да напусне утробата..

Благодарение на вътрешния лигавичен слой на шията, наречен ендоцервикс, се образува запушалка, създадена от слуз, отделяна от специални жлези. Неговата функция е да предотврати навлизането на различни микроорганизми в матката..

Разширяването на вътрешния фаринкс и дължината на шията 22 mm или по-малко показва, че раждането може да започне скоро. Ако това се случи в края на бременността, когато вече се счита за доносена, тогава няма проблем. Когато се установи такава ситуация през втория или в началото на третия триместър, трябва незабавно да обсъдите състоянието си с Вашия лекар..

При някои жени шийката на матката узрява доста рано - фаринксът се съкращава и постепенно се отваря, което означава, че неговата бариерна функция е нарушена. Този процес няма симптоми, можете да го видите само когато се подложите на ултразвуков преглед при следващия скрининг. На по-късен етап от бременността лигавичната запушалка започва да отстъпва. Лесно е да се забележи по отделянето от гениталния тракт - слуз с кръв.

Както вече споменахме, може да се окаже, че първоначално вътрешният фаринкс е с форма на фуния, нормата е не повече от 1 сантиметър. Обикновено това отваряне на гърлото се наблюдава, ако на шийката на матката има белези..

Терминът исхемично-цервикална недостатъчност означава, че шийката на матката се разширява през 2-ри или 3-ти триместър без маточни контракции. Вероятността за преждевременно раждане или аборт зависи от ширината на отвора. При такава патология жената трябва редовно да посещава акушер-гинеколог.

Възможно е с диагностицирането на ICI раждането да приключи своевременно. Благодарение на трансвагиналния ултразвук се извършва цервикометрия, при която се определя дължината на затворената зона на шийката на матката, както и формата и големината на разширението на фаринкса.

Ако съществува риск от преждевременно раждане, тогава трябва да се прави ултразвуково сканиране на всеки 14 дни, започвайки от 14-та седмица на бременността. Последното проучване се извършва на 24 гестационна седмица. За жени извън рисковата група се предписва ултразвуково изследване на шийката на матката от 20 до 24 седмици от бременността.

Цервикометрия

Пациентът трябва да изпразни пикочния мехур и да легне по гръб, да сгъне крака в коленете. Лекарят много внимателно вкарва трансвагинален сензор, защитен с презерватив, във влагалището. Важно е да не оказвате натиск върху шията, така че дължината й да не се увеличава изкуствено. Сензорът е насочен към предната дъга.

На монитора специалистът вижда лявата и дясната част на шията, сякаш разделени с вертикална линия. Ако вътрешният фаринкс е с форма на фуния, което означава, че лекарят веднага ще обясни и ще покаже на екрана.

Истинското положение на гърлото не може да се обърка с долната част на матката, тъй като лигавицата на ендоцервикса има специална ехогенност - или увеличена, или намалена. Измерванията се извършват от външния към вътрешния фаринкс, а именно до прореза под формата на буквата V.

Вратът има естествени неравности, има някои завои, така че измерванията се правят в права линия. Ето защо дължината му се оказва по-малка, отколкото е в действителност. Можете да ги правите по цервикалния канал. И все пак, няма особено значение как да се правят измервания, защото когато се съкрати, винаги има права линия на изхода. Не провеждайте цервикален преглед за повече от 3 минути.

При естествените маточни контракции дължината на шията също се променя. Винаги избирайте по-ниската стойност. Също така местоположението на плода през 2-ри триместър, когато той вече е доста голям, също влияе на дължината.

Възможно е да се установи фактът, че вътрешният фаринкс е разширен във форма на фуния, както и да се определи дължината на шията с помощта на трансабдоминален сензор. Стойностите обаче не са толкова точни. Отклоненията в сравнение с цервикометрията ще бъдат +/- 5 mm.

резултати

При дължина на шийката на матката 30 mm или повече, рискът от преждевременно раждане се намалява до 1%. Ако такива пациенти имат оплаквания от болка и обилно отделяне без примеси на кръв, тогава хоспитализация все още не е показана.

Дължината е по-малка от 15 mm в случай на едноплодна бременност, както и 25 mm, ако плодът не е един, а няколко, се счита за опасен и изисква спешна медицинска помощ. Такива жени са хоспитализирани и подготвени за всичко необходимо, ако раждането изведнъж започне..

Клинична картина, при която се установява фуниевидно разширение на вътрешния фаринкс и дължина на врата 22 мм, изисква спешно обжалване пред гинеколога, за да може той да реши коя терапия е показана. Обикновено се предписват микродози прогестерон. Или шията е затворена с шиене на серклаж и те също могат да предложат инсталирането на песар.

За особено подозрителни пациенти си струва да се отбележи, че скъсена шия, открита по време на цервикометрия, не означава, че със сигурност ще имате доставка преди време, просто рискът е по-висок от този на други жени, които нямат такава функция..

Откриване на формуляри

Външният и вътрешният фаринкс бяха споменати повече от веднъж в статията. Нека да обсъдим какви форми на разширяване има последното. Така че по време на ултразвуково сканиране можете да чуете, че вътрешният фаринкс е разширен във форма на фуния, а има и разширения, обозначени с буквите T, U и Y. По време на бременността формата на разширението се променя.

Диагнозата ICI предполага, че заедно със скъсената и омекотена шийка, цервикалният канал се разширява и вътрешният фаринкс променя формата си и се отваря. Проучването показа: вътрешният фаринкс е с форма на фуния - норма, ако шията не е скъсена. Това означава, че не сте изложени на риск от преждевременно раждане..

Лечение

Вече споменахме цервикален церклаж, при който шевовете се нанасят върху шийката на матката. Тази мярка помага да се предотврати раждането преди 34 седмици от бременността с 25%, ако пациентът вече се е сблъсквал с този проблем..

Процедурата за зашиване се извършва от 11 до 13 гестационна седмица. Възможна е и друга тактика: редовен ултразвуков контрол на дължината на шията и веднага след като тя бъде съкратена до 25 mm, веднага се прилага серклаж. С последния подход можете да избегнете ненужно зашиване с 50%.

Ако шията не достигне 15 мм дължина, тогава благодарение на серклажа рискът от ранна доставка може да бъде намален с 15%. Важно е в историята да няма такава патология. При многоплодна бременност не се използва серклаж.

Терапията с прогестерон се извършва от 20 до 34 седмици. Ефективността му е 25%, ако в анамнезата е записано преждевременно раждане. При жени с цервикално скъсяване без обременена анамнеза ефективността е по-висока - 45%. Говорим за раждане преди 34 гестационна седмица.

Прогестеронът се използва само локално - лекарството се инжектира във влагалището. Дневна доза - не повече от 200 mg.

Песарът е направен от силикон, защото се огъва добре. С негова помощ матката се насочва към сакралния гръбначен стълб, като по този начин облекчава натоварването на шията, което се упражнява от плода. Ако вътрешният фаринкс е разширен във форма на фуния и шията е скъсена, тогава няма смисъл да се използва песар и серклаж наведнъж. Някои експерти поддържат различно мнение, комбинирайки два метода наведнъж..

Когато се вземат мерки за коригиране на състоянието на шийката на матката, няма смисъл да се извършва редовно наблюдение чрез ултразвук.

Както можете да видите, няма нищо критично за съвременната медицина, дори ако вътрешният фаринкс е разширен във форма на фуния и ако шийката на матката е съкратена. Навременното посещение на гинеколог и преминаването на скрининг ще ви помогнат да идентифицирате проблема и да вземете подходящи мерки за раждане на здраво бебе. Също така, ако раждането е започнало предсрочно, перинаталните центрове от най-високо ниво ще осигурят на детето първокласни грижи, като ще го настанят в специално отделение за недоносени бебета..

Врат 20 mm вътрешно гърло разширено 8 mm

Потребителски коментари

А моят с песар е все по-кратък ((до 34 би било..

И дълго време лежахте в съхранение?

Седмица, но там дори не ми направиха ехограф. Доставени са само 3 капкомера Ginepral, 3 инжекции за отваряне на белите дробове. След това отидох на ултразвуково сканиране срещу заплащане и врата се скъси с още няколко мм, вътрешният фаринкс се отвори повече. Моят лекар беше изненадан, каза, че обикновено гинипрал удължава шийката на матката.

И какво направи тя след това? Просто лежеше у дома и лежаше и лежаше?)

Колко е дълга врата сега? Имам го от седмица 28, след това 25, след това 20, вътрешният фаринкс е отворен. Вчера измерихме 20 при ултразвуково сканиране, вътрешният фаринкс се затвори.

Не можех да легна през цялото време, синът ми беше третокласник, трябваше да контролирам уроците, след това да загрея храната. Но през повечето време тя лъжеше. Сега, ако усетя, че коремът ми е напрегнат, веднага лягам.

В събота в болницата измериха шийката на матката 20 и цели 15 вътрешни фаринкса... И това с песар проклет

Не се притеснявайте, тъй като лекарят ми казва, че песарът все пак се държи, въпреки такава дължина и отваряне. Основното нещо е да се уверите, че няма тонус, пийте магнезий b6, motherwort, легнете повече.

Да, няма тон, но има контракции. Сега капя от тях. Изобщо няма полза от магнезий с майчинка (

И чух, че не можете да видите дължината на врата с песар. ? иначе има песар, чудя се как е шията

Лекарят ми каза да правя интравагинална ехография на всеки 2 седмици, струва Арабин.

На 32 седмици шийката на матката беше 20 мм, беше в болницата, фунията на 32 седмици беше 9 мм, на 34 седмици - 11 мм. Те не сложиха песария, все още ли отивам? Really Наистина не ходя, но най-вече лежа, така че правя само лесни неща. В момента шията минава почти 2 пръста и е изгладена) така че, легнете, пазете се и всичко ще е наред ?

Успокои се малко, благодаря?

Здравейте, моля, кажете ми коя седмица получихте?

Ражда ден преди PDR)

На 31 седмица шията ми беше 10 мм, но затворена. Не ми сложиха песарии, докато не раждам.

Изобщо не контролирах врата с по-големия, може би по това време той беше къс и това е моята особеност.

За всеки е различно, това е физиология. На момичето беше даден писар, лекарят каза, че това не е панацея. Той не дава гаранции. Не дай Боже да ходите по-дълго. Не се притеснявайте, срокът все още не е кратък, лекарите кърмят по-рано, когато момичетата раждат. Търпение и сила за вас.

Вътрешен фаринкс увеличен

Добър ден! Беше днес на втория скрининг 18 седмици 6 дни. BHBA близнаци. Всичко е нормално, НО. Дължината на затворената част на шията е 37 мм. Вътрешният фаринкс е разширен до 4,6 mm, V-образна форма. Цервикалният канал е затворен. Моля, кажете ми дали си струва да се вземат някакви мерки поради разширеното вътрешно гърло или докато ултразвукът може да бъде наблюдаван?

Възраст: 33

Хронични заболявания: Не

В услугата „Попитайте лекар“ е на разположение консултация на акушер по всеки проблем, който ви засяга. Медицински експерти предоставят консултации денонощно и безплатно. Задайте въпроса си и веднага получете отговор!

Ако имате подобен или подобен въпрос, но не сте намерили отговора на него, потърсете вашата онлайн лекарска консултация.

Ако искате да получите по-подробна медицинска консултация и да разрешите проблема бързо и индивидуално - задайте платен въпрос в лично лично съобщение. бъдете здрави!

Вътрешна ос на матката

Вътрешният фаринкс е част от мускулния пръстен на границата между кухината и шийката на матката. По време на бременност той е затворен и предотвратява преждевременното излизане на плода в родовия канал. В пренаталния период вътрешната цервикална ос започва да се отваря и гладкомускулните влакна, които са част от нея, започват да се свиват, провокирайки контракции. Преждевременното разширяване на фаринкса на матката показва патологичен ход на бременността и риск от преждевременно раждане..

Малко анатомия

С зачеването в тялото на жената настъпват колосални физиологични и хормонални промени. Развитието на плода се случва вътре в матката - куха гладка мускулна торбичка, чиято вътрешна повърхност е покрита с епителен слой. Долната част на репродуктивния орган (шийката на матката) е мускулна тръба (цервикален канал), която комуникира с вагината. Именно тя предотвратява преждевременното излизане на недоразвит плод в родовия канал.

Цервикалният канал се състои от две основни части:

 1. Външен фаринкс - частта от гладкомускулната тръба, която се намира между вътрешния фаринкс и вагината;
 2. Вътрешен фаринкс - вътрешната част на шийката на матката, разположена между маточната кухина и външния фаринкс.

Обикновено при небременна жена общата дължина на шийката на матката не надвишава 35-40 мм. По време на менструалното кървене и овулацията се отваря и в началото на менструалния цикъл се затваря.

Вътрешен фаринкс по време на бременност

По време на оплождането на яйцеклетката и имплантирането на ембриона в стената на маточната кухина се наблюдават хормонални колебания в женското тяло и поради това формата и размерът на цервикалния канал претърпяват промени. Поради повишаване на концентрацията на hCG, вътрешният фаринкс става по-плътен, което е свързано с увеличаване на микроциркулацията на кръвта в тазовите органи.

Ако по време на бременност вътрешната ос на матката е затворена, заплахата от спонтанен аборт не надвишава 10%. Разхлабеността на стените на гладкомускулния орган и неговото отваряне увеличава вероятността от спонтанен аборт, във връзка с което жената е хоспитализирана, за да се предотврати преждевременно раждане или прекъсване на бременността.

Причини за отваряне на маточния фаринкс по време на бременност

Външният и вътрешният фаринкс на репродуктивния орган предотвратява навлизането на плода в шийката на матката и влагалището. Обикновено гладкомускулният орган се затваря по време на бременността, поради което се създават благоприятни условия за нормалното развитие на ембриона. Вътрешният фаринкс има няколко важни функции:

 1. предотвратява проникването на инфекция в маточната кухина;
 2. предпазва феталния пикочен мехур от септично възпаление;
 3. задържа плода вътре в маточната кухина до момента на естественото раждане.

При липса на патологии на репродуктивните органи, цервикалният канал започва да се съкращава с времето и стените му започват да се разхлабват. Поради това плодът постепенно се спуска в устието на родовия канал през пренаталния период. Дори частичното отваряне на пръстена на гладките мускули по време на бременността може да доведе до преждевременно раждане, инфекция на плода или спонтанен аборт..

Основните причини за разкриването на фаринкса на матката преди графика включват:

 • многоплодна бременност;
 • аномалии на матката;
 • конизация на шийката на матката;
 • хормонален дисбаланс;
 • много вода;
 • атония на гладкомускулните влакна.

Внимание! Тежестта в долната част на корема, обилното отделяне и болката във влагалището по време на гестационния период могат да показват частична дилатация на вътрешната маточна ос.

Горните фактори провокират развитието на истмично-цервикална недостатъчност, която се характеризира с преждевременно отваряне на маточния фаринкс. Патологията е изпълнена с пролапс на плода в долната част на маточната кухина и в резултат на това преждевременно раждане..

Показатели за дължината на шийката на матката по седмици

Обикновено вътрешната и външната ос на матката са затворени до 36-41 гестационна седмица. В този случай дължината на гладкомускулния пръстен постепенно се съкращава и диаметърът на отвора се увеличава. Това улеснява преминаването на плода през родовия канал по време на раждането..

Справка: в повечето случаи промените в размера на цервикалния канал настъпват от 20-та гестационна седмица, но се препоръчва да се извърши гинекологичен преглед от 14-та седмица..

Дължината на външния и вътрешния фаринкс по време на бременност е норма за седмица:

 • до 10-та седмица - 45 мм;
 • 16-20 седмици - 40-45 мм;
 • 25-27 седмици - 35-40 мм;
 • 32-36 седмици - 30-35 мм.

Твърде късата дължина на маточната ос между 14 и 24 седмици показва висок риск от преждевременно раждане:

 • до 10 мм - доставка на 32 гестационна седмица;
 • не повече от 15 mm - гестационната възраст на детето няма да надвишава 33 седмици;
 • по-малко от 20 mm - бебето се ражда на 34 гестационна седмица;
 • не повече от 25 седмици - процесът на раждането ще започне на 36-37 седмица от бременността.

По състоянието на вътрешния фаринкс можете да определите приблизителната дата на раждане на детето, както и да предотвратите преждевременно раждане в началото на бременността. 2 седмици преди процеса на раждане матката узрява почти напълно, докато дължината на шията се съкращава до 10 мм. Под натиска на плода фаринксът започва да се отваря постепенно, което може лесно да се определи с помощта на ултразвук и гинекологичен преглед.

Методи за затваряне на маточния фаринкс

Преждевременната дилатация на шийката на матката е изпълнена със сериозни последици, до спонтанен аборт. За да се предотвратят усложнения, специалистите извършват медицинско или хирургично лечение.

Консервативна терапия

За стабилизиране на състоянието на репродуктивните органи и затваряне на маточния фаринкс могат да се използват лекарства на основата на прогестерон. Те стимулират свиването на гладкомускулните влакна, поради което вътрешният диаметър на цервикалния канал намалява.

За да предотвратите разширяването на маточния фаринкс, можете да използвате специален пръстен (песарий), който се поставя върху шийката на матката. По този начин е възможно да се намали натоварването на вътрешната част на цервикалния канал и вероятността от преждевременното му отваряне..

Внимание! Акушерски песар може да се използва само в ранните етапи на истмико-цервикална недостатъчност (ИСИ) с минимално разширение на маточния фаринкс.

Хирургия

При тежка ICI се препоръчва да се прибегне до хирургично лечение, което включва зашиване на шийката на матката. Показанието за оперативна интервенция е реална заплаха от прекъсване на бременността или преждевременно раждане. Операцията се извършва не по-късно от 27-28 седмици от бременността, което е свързано с висок риск от увреждане на околоплодния мехур и инфекция на плацентата.

Важно! Зашиването на матката не се прибягва по време на обостряне на инфекцията, както и при патологичното развитие на плода и предлежанието на плацентата.

Заключение

Обикновено до 36-40 гестационна седмица вътрешната ос на шийката на матката е в затворено състояние. Това осигурява нормалното развитие на плода, а също така предотвратява преждевременното му излизане в цервикалния канал. В случай на разкриването му те прибягват до лечение с хормонални лекарства и гинекологичен песарий. Ако консервативната терапия е неефективна, се предписва операция, по време на която шийката на матката се зашива.

Вътрешният фаринкс по време на бременност е с форма на фуния: какво означава такова разширение, каква е нормата, какво да правя?

Когато се подлага на рутинен преглед по време на бременност, жената очаква да чуе, че плодът се развива нормално, всичко е в ред. Понякога обаче лекарите диагностицират уголемяване на външната или вътрешната ос на матката. До каква стойност разкриването се счита за нормално? Какво означава „разширена фуниевидна форма“? Защо се случва това? Може ли да се лекува преждевременна ерекция? Как да се предотврати това патологично състояние?

Какво представлява вътрешният и външният фаринкс на матката, норми по време на бременност

Зоната, където шийката на матката преминава във влагалището, се нарича външен фаринкс в гинекологията. Ако една жена има втора или следваща поредна бременност, нейната форма обикновено ще бъде с цепка; при носене на първото дете, външният фаринкс остава заоблен. Нормата по време на бременност е отварянето на външния фаринкс до 0,2-0,3 cm (но не повече от 0,6 cm, 10 mm е опасно състояние).

Вътрешната ос е мускулният пръстен между маточната кухина и нейната шийка. Обикновено по време на бременността тя се затваря и започва да се отваря преди процеса на раждане..

Причини за отваряне на гърлото

Преждевременното отваряне на фаринкса по време на раждането на дете е опасно състояние. Протича без изразени симптоми, така че е трудно да се открие и своевременно да се лекува, но липсата на терапия води до нарушаване на бременността и смърт на плода. Фаринксът при бременна жена може да се отвори поради следните причини:

 • истмично-цервикална недостатъчност - характеризира се със слабост на мускулите на шийката на матката, която под въздействието на теглото на плода намалява в ранните етапи на бременността, което води до преждевременно отваряне на фаринкса и спонтанен аборт;
 • патологични промени в цервикалния канал поради нараняване или заболяване;
 • многоплодна бременност - няколко ембриони оказват по-голям натиск върху шийката на матката, отколкото един плод;
 • хормонален дисбаланс - ранното узряване на шийката на матката може да бъде предизвикано от излишък на мъжки хормони в тялото на бременна жена.

Терапевтична тактика

Лекарят може да диагностицира отварянето на външния фаринкс по време на рутинен гинекологичен преглед, докато фуниевидното разширение на вътрешния може да бъде установено само с помощта на ултразвук. Такава патология представлява заплаха за плода, поради което са необходими спешни мерки за отстраняване на патологията..

Хирургическа интервенция

Ако фаринкса е v-образна, но пролапсът на феталния пикочен мехур от маточната кухина все още не е настъпил, възможно е бременността да се спаси с помощта на операция. Обикновено се нанася кръгов шев върху шийката на матката, като същевременно се поддържа малък дренажен лумен (тази техника намалява риска от инфекция).

Акушерски песарий

За да укрепи стените на шийката на матката и да спре процеса на отваряне на гърлото, лекарят може да реши да инсталира акушерски песар. Това е устройство с форма на пръстен, направено от пластмаса или силикон. Той се вкарва през вагината без анестезия (неприятна, но не болезнена процедура). В някои случаи се използват два метода наведнъж - поставят се шевове и се поставя песар.

Мерки за превенция

Няма специфична профилактика на ранното отваряне на външния и вътрешния фаринкс по време на бременност. Ако бременна жена е изложена на риск (например, тя е диагностицирана с ICI, хормонален дисбаланс или има анамнеза за откриване на такава патология при предишни бременности), препоръчително е да следвате препоръките по-долу:

 1. не можете да вземете гореща вана или да отидете в банята, сауната;
 2. изключете излагането на пряка слънчева светлина;
 3. стойте възможно най-малко в помещения, където е задушно и горещо;
 4. спазвайте диета, не забравяйте да изключите шоколада и кафето;
 5. не вдигайте тежки предмети;
 6. минимизиране на физическата активност;
 7. въздържайте се от полов акт преди раждането.

Разширение int. гърло Y-образно (снимка на ултразвук)

Здравейте Елена Петровна и момичета! Отново създавам запис, тъй като отидох на друг ехограф на шийката на матката и наистина се радвам на отговора на лекаря, тоест вашето мнение, Елена Петровна.

Идва четвъртото раждане, три бебета са родени навреме, шийката на матката при втория скрининг с третото бебе е със същата дължина на 22 седмици, както сега на 24 седмици (23 mm), но не е имало Y или V форма на разширение на вътрешния фаринкс, поне до 22 седмици, тъй като тогава не се извършва повече мониторинг.

Ще дублирам тук предишния ехограф на шийката на матката на тази бременност и ще прикача вчерашния.

на 20 седмици: СМ с дължина 28,7 mm, във вътрешния фаринкс "V" образно се разширява с 8 mm, дължината на затворената част е 22,8 mm. Цервикалният канал е затворен. Вътрешен диаметър на гърлото в нормални граници.

На 23-24 седмици: CM е дълъг 22 mm, Във вътрешния фаринкс "V" е образно разширен с 6 mm, дължината на затворената част е 16 mm. Цервикалният канал е затворен, диаметърът на вътрешната ос е в нормални граници.

Вчера, 24-25 седмици:

Картината показва разширението.

Какви са вашите препоръки, Елена Петровна? Няма оплаквания за състоянието им. Лекар, водещ бременност, препоръчва песар, аз интуитивно се противопоставям на търсенето на информация и попаднах във вашия форум. Очаквам вашите коментари! Благодаря!

Разширен вътрешен фаринкс - какво е това?

Разширен вътрешен фаринкс - какво е това?

Момичета, на които е направен ултразвук вагинално и е разкрито разширяване на вътрешния фаринкс ?? Споделете вашите истории pliz! В период от 15 седмици отидох на цервикометрия, имаше течно отделяне, в заключение беше записано, че фаринкса е разширен, но шията е била дълга 4 см и цервикалният канал е затворен, G казва, че всичко е наред, всичко е в нормални граници, но се притеснявам

Последно редактирано от Качалина; 14.02.2015 в 12:34.

Здравейте! Видях вашата Темка, имам същата ситуация. Отидох на ултразвуково сканиране на 20 седмици, тази събота откриха удължение от 4,7 мм поради факта, че полип е израснал точно във фаринкса. Централният комитет е затворен. Вратът е 3,1 см. Казаха, че засега няма какво да се наблюдава, лежейки в болницата, бактериите са излишни, тя каза да лежи у дома, вторият лекар каза в болницата и ги остави да го зашият, не знам кого да слушам За контролен ултразвук само на 16 април. (((От преживяванията вече изглежда, че тя дърпа и хленчи и всичко.

На 21 седмица шийката на матката ми е 44 mm, CC е затворена. И те казаха, че е в нормалните граници. Можете ли да отидете при друг лекар, ако нямате доверие на тези двамата? Казаха на сестра ми да сложи пръстена и тя отиде при друг лекар, на когото вярваше и й беше казано да не го прави.

Не вярвайте на древните китайци, те винаги грешат

Вътрешен фаринкс увеличен

Разширение на долната част на шийката на матката по време на бременност

Периодът на чакане на дете прави многобройни промени в тялото на жената. Едно от тях са осцилаторно и периодично разширяване на шийката на матката на фаринкса. Обичайното състояние на тази част от женското тяло прилича на бледорозова рохкава тъкан, след хормонални промени, дължащи се на зачеването, тя придобива синкав оттенък, свързан с повишен кръвен поток в тази област. Появата на шийката на матката е много информативен показател за гинеколог по време на интересна позиция на бременна жена. Функционалността на вътрешния фаринкс е насочена към защита на здравословното развитие на бебето от инфекция отвън. Общият ход на периода на изчакване на бебето може да бъде оценен от местоположението, плътността и цвета на мускулната тъкан, както и от нормалните показатели на каналния канал..

При откриване на някакви промени, като омекотяване на лигавицата или отваряне на канала, лекарят обикновено предписва диагностични процедури и последващо лечение в случай на спешна нужда. По общоприети медицински причини изследването на шийката на матката се извършва в точно определено време, съответстващо на приблизително 20, 28, 32 и 36 седмици. Ако се изисква увеличаване на процедурите за преглед, тогава има някои проблеми, дори незначителни, които ви принуждават да се вслушате в препоръките на лекаря и да изпълнявате всички негови назначения. Най-опасното време за отваряне на фаринкса на матката е първият триместър, когато плодът е все още много малък и възможността за спонтанен аборт е доста голяма. Недостатъчното затваряне на долната част на шията не винаги е придружено от хормонални промени, присъщи на бременността, понякога причината може да са вродени патологични нарушения на маточната структура, причиняващи истмично-цервикална недостатъчност.

Причините, които причиняват тази патология -

 • Дефицит на прогестерон.
 • Наранявания на шийката на матката след операция, конизация, аборт или предишно раждане.
 • Промени в структурата на цервикалната тъкан в резултат на хормонални промени в тялото.
 • Психогенни фактори - страхове и стрес.
 • Инфекциозни и възпалителни заболявания на тазовите органи и директно - матката и шийката на матката, които водят до деформация на тъканите и образуване на белези.
 • Промени, причинени от маточно кървене.
 • Индивидуални анатомични и физиологични характеристики на организма на бъдещата майка.

Измерването на дължината на шийката на матката по време на бременност е много важно, защото това ще позволи време за идентифициране на патологията и предприемане на мерки за предотвратяване на спонтанен аборт. Като правило ICI се диагностицира точно през втората половина на бременността, когато плодът вече е голям

Като правило ICI се диагностицира точно през втората половина на бременността, когато плодът вече е голям.

 1. При гинекологичния преглед на бъдещата майка акушер-гинекологът оценява състоянието на шийката на матката, размера на външния фаринкс, наличието и характера на отделянето. Обикновено шийката на матката през първите седмици на бременността е плътна, има задно отклонение, външният фаринкс е затворен и не преминава пръст.
 2. За диагностициране на патологично скъсена шийка се предписва ултразвук (с трансвагинален сензор - в ранните етапи на бременността, трансабдоминален - през втората половина на бременността). Изследването извършва цервикометрия, т.е. измерване на дължината на шийката на матката. Според получените данни се решава въпросът за методите, които ще помогнат за запазването на бременността - това е шев на шийката на матката или поставяне на акушерски песар.

5 отговора

Не забравяйте да оцените отговорите на лекарите, помогнете ни да ги подобрим, като зададете допълнителни въпроси по този въпрос..

Porkhun Василий Гинеколог 2017-11-17 05:44

Здравейте. Изпратете снимка на заключението с ултразвук.

Олга 2017-11-17 09:18

Porkhun Василий Гинеколог 2017-11-18 22:42

Изпратихте снимка, няма размер на снимката. И какво е отварянето на цервикалния канал?

Олга 2017-11-19 10:09

Лекарят посочи дължина от 3,5 см и отвор от 2 мм, назначаване: прогестерон вагинално 200 сутрин и 200 вечер, пълна физическа и сексуална почивка. Има ли изобщо шансове? Този път не слагам шевове, защото не спасиха последния, така или иначе водата остана в продължение на 29 седмици, прочетох и пръстена, че не се оправдава, напротив, чуждо тяло и бактерии отново могат да напуснат водата, затова избрахме прогестерон вагинално.

Porkhun Василий Гинеколог 2017-11-20 23:18

2 мм е много малък отвор. Като се вземе предвид историята ви, е необходимо да не се пропуска скъсяването на шията, тоест наложително е периодично да се следи дължината и при най-малкия признак на скъсяване трябва да се направи нещо (песар или шев), това е задължително. Не можете да разчитате само на прогестерон. Той се предписва в комплексната терапия на ICI.

Вътрешен фаринкс по време на бременност

По време на оплождането на яйцеклетката и имплантирането на ембриона в стената на маточната кухина се наблюдават хормонални колебания в женското тяло и поради това формата и размерът на цервикалния канал претърпяват промени. Поради повишаване на концентрацията на hCG, вътрешният фаринкс става по-плътен, което е свързано с увеличаване на микроциркулацията на кръвта в тазовите органи.

Ако по време на бременност вътрешната ос на матката е затворена, заплахата от спонтанен аборт не надвишава 10%. Разхлабеността на стените на гладкомускулния орган и неговото отваряне увеличава вероятността от спонтанен аборт, във връзка с което жената е хоспитализирана, за да се предотврати преждевременно раждане или прекъсване на бременността.

Описание на вътрешната ос на матката по време на бременност

Маточната кухина е свързана с влагалището чрез шийката на матката, чиято вътрешна част се нарича цервикален канал. Този тесен канал има два отвора: единият на входа на матката, а другият на изхода към влагалището. Отворът, който служи като проход от шийката на матката директно към гениталния орган, се нарича вътрешен фаринкс.

Маточният фаринкс не може да се види или усети по време на тазов преглед. Този отвор през повечето време се затваря от стените на цервикалния канал, отваряйки входа на матката само по време на менструация. По време на бременност вътрешният фаринкс винаги е затворен. Отваря се непосредствено преди раждането на дете.

Функциите на външното пространство на цервикалния канал са да предпазват матката от проникването на патогенни микроорганизми в нея, да задържат плода в маточната кухина и да предпазват феталния пикочен мехур от инфекция. С настъпването на бременността каналният пръстен, разположен на входа на матката, придобива плътност, а изходът към шийката на матката е напълно ограден.

По-близо до срока на раждането, шийката на матката започва да омеква, цервикалният канал се скъсява и фаринксът постепенно се отваря. Обикновено този процес се случва на 36-38 седмици..

Дължината на цервикалния канал е нормална

При първия ултразвук се определя не само положението на плода, неговия размер, мястото на закрепване, но и дължината на цервикалния канал, тъй като именно този показател може да показва заплахата от прекъсване на бременността в ранните етапи.

Обикновено дължината на цервикалния канал при бременна жена трябва да бъде 3,5-4 см, вътрешните и външните отвори на фаринкса са плътно затворени. Именно от състоянието на цервикалния канал се определя моментът на раждане.

Слизестата запушалка, която затваря канала, предпазва бебето от различни инфекции. Известно време преди раждането тя най-често си тръгва.

Слизестата запушалка оставя различно за всяка жена. При някои тя тръгва 2-3 седмици преди раждането, при други за 2-3 часа. Но ако щепселът изобщо не се е откачил, не се тревожете, това също се случва. Тогава лекарят ще го премахне сам по време на раждането. Коркът може да се отдели като цяло или на части.

Жената може да забележи съсирек слуз по бельото си, евентуално набразден с кръв, това е лигавицата. Но най-често щепселът се сваля по време на уриниране, тогава жената изобщо няма да види нищо, но може да почувства, че нещо е изпаднало отвътре.

Ако лигавицата запушва постепенно, на малки части, тогава по бельото могат да се видят кафеникави следи в рамките на 1-3 дни.

По време на бременността цервикалният канал се скъсява по-близо до раждането, шийката на матката става мека.

С появата на редовни контракции луменът на канала се увеличава с 2-3 см, след това повече. Когато отворът се разшири до 10 см (пълна дилатация на шийката на матката), а матката с влагалището се превърне в един родов канал, можем да говорим за началото на втория етап на раждането - изгонване на плода.

 • https://medicalj.ru/diseases/pregnancy/828-istmiko-cervikalnaja-nedostatochnost-icn
 • http://beremennuyu.ru/chto-takoe-zev-pri-beremennosti-normy-zeva-vo-vremya-beremennosti-chto-znachit-kogda-zev-matki-otkryt-i-zakryt
 • https://uterus2.ru/other/otvet/vnutrennij-zev-voronkoobrazno-rasshiren-chto-eto-znachit.html
 • http://beremennostnedeli.ru/zdorove/zhaloby-i-problemy/otkryt-vnutrennij-zev-pri-beremennosti.html
 • http://puziko.online/beremennost/info/tservikalnyi-kanal.html

Лечение

Вече споменахме цервикален церклаж, при който шевовете се нанасят върху шийката на матката. Тази мярка помага да се предотврати раждането преди 34 седмици от бременността с 25%, ако пациентът вече се е сблъсквал с този проблем..

Процедурата за зашиване се извършва от 11 до 13 гестационна седмица. Възможна е и друга тактика: редовен ултразвуков контрол на дължината на шията и веднага след като тя бъде съкратена до 25 mm, веднага се прилага серклаж. С последния подход можете да избегнете ненужно зашиване с 50%.

Ако шията не достига 15 мм дължина, тогава благодарение на серклажа можете да намалите риска от ранна доставка с 15%

Важно е в историята да няма такава патология. При многоплодна бременност не се използва серклаж

Терапията с прогестерон се извършва от 20 до 34 седмици. Ефективността му е 25%, ако в анамнезата е записано преждевременно раждане. При жени с цервикално скъсяване без обременена анамнеза ефективността е по-висока - 45%. Говорим за раждане преди 34 гестационна седмица.

Прогестеронът се използва само локално - лекарството се инжектира във влагалището. Дневна доза - не повече от 200 mg.

Песарът е направен от силикон, защото се огъва добре. С негова помощ матката се насочва към сакралния гръбначен стълб, като по този начин облекчава натоварването на шията, което се упражнява от плода. Ако вътрешният фаринкс е разширен във форма на фуния и шията е скъсена, тогава няма смисъл да се използва песар и серклаж наведнъж. Някои експерти поддържат различно мнение, комбинирайки два метода наведнъж..

Когато се вземат мерки за коригиране на състоянието на шийката на матката, няма смисъл да се извършва редовно наблюдение чрез ултразвук.

Както можете да видите, няма нищо критично за съвременната медицина, дори ако вътрешният фаринкс е разширен във форма на фуния и ако шийката на матката е съкратена. Навременното посещение на гинеколог и преминаването на скрининг ще ви помогнат да идентифицирате проблема и да вземете подходящи мерки за раждане на здраво бебе. Също така, ако раждането е започнало предсрочно, перинаталните центрове от най-високо ниво ще осигурят на детето първокласни грижи, като ще го настанят в специално отделение за недоносени бебета..

Цервикалният канал - какво е това и каква е неговата функция?

Цервикалният канал (canalis cervicis uteri) е естествено линейно пространство вътре в шийката на матката, което свързва маточната кухина с лумена на влагалището. При нормални условия той има веретенообразна форма поради 2 физиологични терминални стеснения. Те се наричат ​​външен и вътрешен фаринкс..

Цервикалният канал е облицован със специален колонен епител, който изпълнява бариерна и секреторна функция. Слузта, произведена от нейните клетки, съдържа голямо количество гликопротеини и всъщност е хидрогел с фино-пореста структура. Освен това неговата консистенция, киселинност и пропускливост не са постоянни, а се променят в зависимост от хормоналния фон на жената, деня на нейния цикъл и редица други фактори.

Цервикалният канал има няколко функции:

Слузта, съдържаща се в лумена на канала, е естествена пречка за бактериите и вирусите, образувайки "запушалка" и по този начин предотвратявайки възходящата инфекция на маточната кухина. Освен това цервикалните тъкани имат локална имунна система, която осигурява допълнителна защита срещу повечето микроорганизми. Представен е от имунокомпетентни клетки, произведени от тях хуморални фактори и антитела. Благодарение на шийката на матката кухината на матката запазва стерилността си..

Създаване на селективно действаща бариера към пътя на спермата

Хормоналният фон, който се променя по време на яйчниково-менструалния цикъл, влияе върху киселинността и вискозитета на цервикалната слуз, което има регулаторен ефект върху мъжките зародишни клетки. Преди овулацията лигавицата се втечнява, порите й се увеличават в диаметър, рН става алкално и цервикалният канал се отваря леко. Всичко това създава благоприятни условия за проникване на сперматозоиди от влагалището в маточната кухина. А париеталният обратен поток от слуз, който се появява през този период, е фактор, който ви позволява да „отсеете“ функционално непълни мъжки полови клетки, които не са способни на прогресивно целенасочено движение.

Премахване на менструални и следродилни отделяния от маточната кухина

Шийката на матката е естественият и единствен начин за евакуация на кръв, отхвърлен ендометриум, физиологични и патологични тайни. Нарушаването на нейната проходимост води до натрупване на секрети, прогресивно разширяване на маточната кухина с изхвърляне на съдържанието във фалопиевите тръби, провокира възпалителен процес.

Формиране на родовия канал, осигуряващ естественото изтласкване на плода, неговите мембрани и отделената плацента

Това се осигурява от разширяването, скъсяването и централизацията на положението на шийката на матката по време на контракциите през 1-ия период на раждането..

Цервикалният канал често се разглежда като специално анатомично образувание, като му се обръща по-голямо внимание при изследване на жена

Предотвратяване

За да няма почва за излишни притеснения, е важно бъдещата майка да следи благосъстоянието си и да не пренебрегва навременните медицински прегледи в предродилната клиника. Подготовката за бременност е от голямо значение, по време на която се изключват всякакви гинекологични и ендокринни патологии и при необходимост се лекуват

Също така, жената трябва да спазва хигиената на интимната зона - да се мие ежедневно и да се преоблича често. По време на бременност е забранено да се използва спринцовка, тъй като външното въздействие върху цервикалния канал може да доведе до заразяване или нараняване на лигавицата. Това се отнася и за твърде активните сексуални отношения - насилственият полов акт може да доведе до същите последици. опасни и безопасни секс позиции по време на бременност →

Преди бременността жената не мисли как работи тялото й, за какво служи цервикалният канал, къде се намира и какви функции изпълнява. Но бременността по най-драматичния начин променя отношението към собственото тяло и тяло..

Устата на матката по време на бременност

Преди появата на бъдещата майка на малко дете в утробата, тя може изобщо да не знае какъв е фаринкса на матката и какъв трябва да бъде той. Нека разберем анатомията. Матката на жената е кух орган с форма на круша, в който бебето се развива и расте. Матката е отделена от влагалището от маточната шийка (cervix uteri) - канал с дължина 3-4 см и ширина 7-8 мм, едната част от която се отваря в маточната кухина, а другата е насочена във влагалището. Терминът "фаринкс" съчетава тези два отвора на цервикалния канал - горния и долния изход на шийката на матката. Ако жената има първа бременност, маточният фаринкс има напречно-овална форма. В бъдеще формата на дупката се променя и приема формата на напречен процеп, но фаринксът все още е затворен по време на бременност. С появата на малкото дете в матката на жената в цервикалния канал се образува плътна лигавична запушалка, която служи като допълнителна защитна бариера срещу инфекциите за бебето. С началото на раждането фаринкса се отваря и щепселът се откача.

Какво представлява вътрешният фаринкс по време на бременност

Горният отвор на маточната шийка, насочен към самата матка, се нарича вътрешен фаринкс. Така вътрешният фаринкс е края на суправагиналната част на шийката на матката, ръба на цервикалния канал. Не може да се види с очите или да се усети по никакъв начин. Физиологичната норма е винаги затвореното състояние на тази дупка. Единственото изключение е периодът на менструация и раждане. Ако се изисква изкуствен достъп до маточната кухина, вътрешната ос се отваря механично. Основната функция на вътрешния фаринкс е защитна. С настъпването на бременността плътно затворената дупка предотвратява проникването на различни инфекции в маточната кухина и не позволява на бебето да излезе рано. Когато вътрешният фаринкс е затворен по време на бременност, това е нормално. Състоянието на вътрешната ос се наблюдава чрез оценка на нейното местоположение, плътност и диаметър. Ако бременността протича без усложнения и патологии, контролът се извършва на 20, 28, 32 и 36 седмица.

Какво представлява външен фаринкс по време на бременност

Външният фаринкс характеризира мястото на излизане на шийката на матката във влагалището, началото на вагиналната му част, която води от влагалището към цервикалния канал. Именно тази дупка е достъпна за наблюдение по време на гинекологичен преглед. Формата на тази дупка се различава и при жени, които са раждали и не са раждали. Ако бременността е първа - дупката е закръглена, ако не - подобна на цепка. Увеличаването на диаметъра (отвора) на външната ос също изисква допълнителен контрол и, ако е необходимо, мерки. Ситуацията е изпълнена с настъпване на раждането преди датата на падежа.

Какво представлява цервикалният канал?

Цервикален канал
- Това е областта на шийката на матката, която свързва маточната кухина с влагалището. По-лесно е да се каже - това е отвор, чийто вътрешен фаринкс е насочен към матката, а външният - във влагалището.

Чрез този отвор по време на менструация кръвта от маточната кухина навлиза във влагалището и именно през този отвор спермата навлиза в матката по време на полов акт.

Цервикален канал
покрита с епителна тъкан, която отделя специална тайна (слуз).

Средната ширина на канала е 7-8 мм
. Цервикалният канал няма точна форма, тъй като зависи от голямо разнообразие от фактори, например от това дали жената е имала раждане или не, от възрастта, хормоналните нива и много други.

Какво да правя?

Тактиката на лечение се определя от основната причина за промени в шийката на матката.

Акушерски песарий върху шийката на матката, за да се предотврати отварянето й

При наличие на полипи и тумори се решава въпросът за хирургично лечение, докато при жени в репродуктивна възраст се предпочитат органосъхраняващи операции. Изключението е аденокарцином. В този случай при обширни лезии и признаци на злокачествено заболяване с инвазия в околните тъкани може да се вземе решение за радикална интервенция с екстирпация на матката и последваща химиотерапия и лъчетерапия в съответствие с принципите на лечение на рак на маточната шийка..

При цервицит и ендоцервикални кисти е показана консервативна терапия с използване на системни и локални антибактериални и противовъзпалителни лекарства. Освен това, в случай на потвърдена STD, тя се извършва под наблюдението на дерматовенеролог, с едновременно лечение на всички сексуални партньори и преглед на членовете на семейството. Жената в бъдеще трябва да бъде динамично регистрирана и редовно да прави контролни тестове за полово предавани болести и ХИВ.

В случай на потвърдена аденомиоза, терапията се провежда в съответствие с настоящите клинични насоки. Обикновено те започват със сложно консервативно лечение, като се използват хормонални и противовъзпалителни лекарства. Като помощни мерки се предписват физиотерапия, абсорбенти, витамини. При широко разпространена и неподлежаща на консервативна терапия на аденомиоза е показано хирургично лечение.

Разкритото разширяване на цервикалния канал при ултразвук по време на бременност е основа за спешно решение на въпроса за хоспитализацията на бременна жена във връзка със застрашен аборт или преждевременно раждане. Предписват се хормони, спазмолитици, магнезиеви препарати и други токолитици и се предотвратява плацентарната недостатъчност. В случай на диагностицирана истмично-цервикална недостатъчност и анамнези за спонтанни аборти, се предприемат допълнителни мерки за укрепване на шийката на матката.

 • Прилагането на специални конци върху шията, които се отстраняват в период от 38 седмици. В момента се използват различни варианти на зашиване с приблизително еднаква ефективност, изборът на метода остава на лекаря.
 • Инсталиране на песар - специален пръстен от латекс, поставен върху шийката на матката, за да се предотврати отварянето му. Възможно само в ранните етапи на истмично-цервикална недостатъчност, понякога в допълнение към зашиване.
 • Средно при наличие на истмично-цервикална недостатъчност бременността може да бъде пролог в 2/3 от случаите.

Разширяването на цервикалния канал е важна диагностична находка, която изисква цялостна оценка на състоянието на жената и търсене на първопричината за такава дилатация. Патологията изисква специално внимание при бременни жени, тъй като е признак за висок риск от прекъсване на настоящата бременност. Редовните профилактични прегледи и посещения при акушер-гинеколог, провеждане на ултразвук по указание на лекар, ни позволяват да диагностицираме тази патология своевременно и да изберем оптималното лечение с минимални загуби за пациента.

Симптоми, предхождащи отварянето на провлака

Признаците за уголемяване на долната част на шийката на матката се различават по своите прояви, в зависимост от продължителността на бременността. Много често този процес не е придружен от никаква болка или други сигнали, което е изключително опасно, тъй като понякога увеличава риска от загуба на плода. Понякога през първия триместър може да се появи болка в долната част на корема със спазмен характер, информираща за повишен тонус на матката. Разхлабеното затваряне на гърлото поради истмично-цервикална недостатъчност (ICI) се характеризира с периодична, но интензивна болка във влагалищната област.

При ICI провлакът, който задържа плода вътре в маточната кухина, се омекотява и отпуска толкова много, че губи функционалната си способност под тежестта на околоплодната течност. Изясняването на наличието на този тип недостатъчност се извършва чрез трансвагиналния метод на ултразвукова диагностика. Тъй като начинът за измерване на дължината на маточната шийка, който трябва да бъде в рамките на нормалното от 2-2,5 cm, не е напълно ефективен.

Истмично-цервикална недостатъчност, като най-опасният пратеник на възможното отваряне на вътрешната ос на шийката на матката. В допълнение към вродената патология на маточните проходи, ICI има два вида произход: функционален, който се появява с хормонални промени, по-специално увеличение на мъжките андрогени, и посттравматичен. Последният тип се развива след неуспешни или чести аборти, както и поради родова травма и разкъсване. В ранните етапи феноменът на тази диагноза увеличава риска от спонтанен аборт не по-малко, отколкото в средата или в края на периода. В началото на пътуването в очакване на бебето рискът от загуба на плода се намалява до малкия му размер и слабостта на мускулите на провлака. Но, започвайки от втория триместър и до края на цялата бременност, истмично-цервикалната недостатъчност може да провокира спонтанен аборт по различен начин. Чрез частично разширяване на шийката на матката може да настъпи инфекция на околоплодните води с развитието на възпалителен процес, което неизбежно ще доведе до заплаха от прекъсване или увреждане на формирането на определени функции или органи в самото бебе.

Възможни методи за профилактика и лечение при заплаха от спонтанен аборт поради отваряне на вътрешния фаринкс.