Ектопичната бременност е патология, при която ембрионът е фиксиран извън матката и продължава да се развива.

Физиологията на жената е удивително добре смазан механизъм, при който всички процеси са тясно взаимосвързани и плавно протичат по очертания от природата път. И така, зряла яйцеклетка оставя фоликула си и се втурва към фунията на фалопиевата тръба. Ако тук тя срещне сперматозоиди, те се сливат - настъпва оплождане.

 1. Какво представлява и как е опасно
 2. Симптоми
 3. Менструация и извънматочна бременност на теста
 4. Причини
 5. Елиминиране и рехабилитация
 6. Бременност след извънматочна бременност

Ембрионът от нов живот пътува дълго тридневно пътуване през фалопиевата тръба, преди да достигне матката и да бъде имплантиран в нейната стена. Перисталтичните движения на яйцепровода и власинките на лигавицата им му помагат да преодолее това разстояние, като усърдно го премества на място, което ще се превърне в дом за развиващо се и растящо бебе през следващите 40 седмици.

Но понякога възниква неизправност в този добре смазан процес: зиготата никога не достига матката и се закрепва на грешното място - това явление се нарича извънматочна бременност.

Какво представлява и как е опасно

По местоположение на ембриона извънматочната бременност се класифицира в 6 вида:

 • коремна, когато ембрионът е прикрепен към перитонеума;
 • тръбен - най-често срещаният вариант с фиксиране на ембриона вътре в яйцепровода;
 • цервикална - с имплантиране на зигота в цервикалната област;
 • взаимовръзка, с местоположението на яйцеклетката върху серозните мембрани на коремната кухина;
 • яйчников;
 • с патологична двурога матка ембрионът е в състояние да се фиксира в един от рогата си.

Развивайки се по сценарий на нормална бременност, извънматочната може да причини значителни щети на здравето на жените: нарастващото оплодено яйце компресира околните тъкани, което често води до тяхното разкъсване и вътрешно кървене. Прекъснатата извънматочна бременност се превръща в източник на инфекция и интоксикация, отключва развитието на перитонит. Следователно, идентифицирането й в ранните етапи може буквално да спаси живота на жената.

Симптоми

Ранните признаци на бременност винаги са индивидуални, включително извънматочни. Както при нормалното зачеване, през първите 5-6 седмици жената може да почувства неразположение, гадене и световъртеж, свързани с ранна токсикоза, но най-тежкият аргумент е липсата на менструация и положителен тест за бременност.

Признаците за извънматочна бременност се допълват от редица тревожни симптоми:

 • болката в болката в долната част на корема сигнализира за разтягане на фалопиевата тръба;
 • Слаба менструация с положителен тест за бременност, а понякога и кървави или кафяви отделяния извън цикъла;
 • болката при извънматочна бременност може да придобие остър, спазмен характер - и това е много тревожен признак, показващ спукан яйцепровод;
 • интегрален симптом на вътрешно кървене, провокирано от отделянето и смъртта на ембриона, става слабост, бледност на лигавицата на устата и устните;
 • при прекъсната извънматочна бременност яйцеклетката започва да се разпада и провокира възпалителен процес в коремната кухина, поради което един от признаците може да бъде рязко повишаване на телесната температура.

Въпросът за това как да се определи извънматочна бременност в ранните етапи, когато тя все още не е причинила значителни щети, остава отворен. В крайна сметка нейните симптоми са неспецифични и до голяма степен съвпадат с ранните признаци на нормална бременност..

Единственият начин за надеждна диагностика на извънматочна бременност е ултразвукът на гениталиите и коремната кухина. С помощта на оборудването специалистът ще види местоположението на яйцеклетката, ще оцени нейния размер и ще може да изготви план за избавяне от патологията.

Менструация и извънматочна бременност на теста

За майчиния организъм ембрионът е чуждо тяло с различен генотип. Следователно, за да го предпази от атаката на имунната система, тялото прави редица пренареждания:

 • от момента на зачеването нивото на хорионгонадотропин (hCG) се повишава в кръвта - хормон, под влиянието на който жълтото тяло на бременността узрява в яйчника;
 • произведеният от тази временна формация прогестерон инхибира овулацията и напълно спира цикъла - поради което менструацията спира по време на бременност.

Същите процеси протичат и при извънматочна бременност. Единствената разлика е, че нивото на hCG често се колебае и когато ембрионът умре, той намалява. Следователно, менструацията с извънматочна бременност може да спре, както при обичайния процес на раждане на плода. Много по-рядко има оскъдни зацапвания, които не съответстват на календарния цикъл на жената.

Дали тестът показва извънматочна бременност е двусмислен въпрос. В повечето случаи нивото на hCG до 5-6 седмици е достатъчно високо, за да оцвети ясно две ленти от теста. Но в случаите на прекъсната или замразена извънматочна бременност, резултатът може да бъде отрицателен. Ето защо, ако преди 2-3 седмици тестът е бил положителен, но днес е отрицателен и телесната температура е повишена, това е добра причина да се свържете с гинеколог.

Причини

Извънматочната бременност е рядка. Това се случва само в 2% от общия брой зачевания. И съвсем логично е да има предпоставки за неговото развитие, които трябва да се вземат предвид заедно със симптомите за ранна диагностика..

Оплодената яйцеклетка се фиксира във фалопиевата тръба или перитонеума само ако не е в състояние да се придвижи по-нататък в матката - анатомични или физиологични пречки се изпречват на пътя:

 • Възпаление на придатъците и фалопиевите тръби. В същото време вътрешната им повърхност е покрита с лигавичен ексудат, ворсите са частично унищожени и губят чувствителност. В резултат на това процесите, които обикновено преместват зиготата към матката, замръзват, с изключение на процеса на имплантиране на ембриона в матката.
 • Възпалителни процеси, преживени в миналото. В резултат на това във фалопиевите тръби често се образуват сраствания, които нарушават тяхната проходимост..
 • Тумори. Доброкачествени и злокачествени, те са в състояние да блокират лумена на яйцепровода и да попречат на зиготата да навлезе в матката или дори напълно да я изтласкат обратно в коремната кухина.
 • Анатомични аномалии. Двурогата матка, разклонена на две, и двойните фалопиеви тръби са патологии на развитието, които са напълно видими при ултразвук и служат като причина за причисляване на жената към група с висок риск.
 • Хормонални дисфункции. Поликистозната болест на яйчниците, хормоналната недостатъчност в регулирането на цикъла и дори патологията на щитовидната жлеза могат да доведат до спиране на перисталтичните движения на яйцепровода, в резултат на което ембрионът ще загуби способността си да се придвижва в матката.

Допълнителен рисков фактор са минали заболявания и операции "от женска страна". Всяка намеса и възпалителни процеси могат да доведат до образуване на сраствания и нарушена проходимост на фалопиевите тръби.

Елиминиране и рехабилитация

Възможно е да се отървете от ембрион, разположен в коремната кухина или в лумена на яйцепровода, само чрез оперативен метод. В същото време прогнозата и схемата на лечение до голяма степен зависят от това колко дълго е била открита патологията:

 • Ако бъде открита рано, когато фалопиевите тръби все още не са деформирани или спукани, прогнозата е благоприятна. На пациента се назначава лапароскопска операция, по време на която ембрионът се отстранява и яйцепроводът се зашива.
 • При значителни деформации ембрионът се отстранява заедно с фалопиевата тръба, а понякога и яйчника. Но жената все още има шанс за бърза рехабилитация и раждане..
 • Най-неблагоприятната прогноза за спукана фалопиева тръба е, че тежкото вътрешно кървене може да бъде фатално. Един от негативните сценарии е развитието на перитонит: възпалението на перитонеума, при липса на подходящо лечение, може да доведе до сепсис.

След операцията за отстраняване на ембриона, на жената се предписва курс на антибиотици за предотвратяване на хирургична инфекция, въвеждане на изотонични разтвори интравенозно за възстановяване на водно-минералния баланс, както и ензимна терапия за предотвратяване на образуването на сраствания в оперираната тръба.

Бременност след извънматочна бременност

За щастие, яйчниците и яйцепровода са сдвоени органи, така че жената ще може да роди дете и да се научи радостта от майчинството след извънматочна бременност, дори след като е преживяла отстраняването на една от тръбите. Но операцията, дори ако се извършва лапароскопски и не оставя белези по тялото, има определени последици за тялото. Възстановяването на епитела и хормоналните нива след операцията трае около 6-12 месеца, поради което през този период многократните опити за забременяване са абсолютно невъзможни..

 • преминават курс на физиотерапия, който предотвратява образуването на сраствания и подобрява здравето на жената като цяло;
 • 4-6 месеца след операцията, отидете на санаторно-курортно лечение в специализирана институция;
 • защитете се 12 месеца след извънматочна бременност.

Ако отново забременеете година по-късно, трябва незабавно да отидете на гинеколог, да се подложите на ултразвуково сканиране и да се регистрирате за бременност.

Извънматочната бременност е рядка и опасна патология, за да се избегнат усложнения, при които трябва да се консултирате с лекар веднага след спиране на менструацията и получаване на положителен тест за бременност. Ранната ултразвукова диагностика и регистрация ще разсеят съмненията ви.

4 основни признака на извънматочна бременност и спешни действия

Ектопичната бременност е необичайно състояние, което представлява сериозна заплаха за живота на жената. Мястото на локализация на оплодената яйцеклетка обикновено е матката. Ако фиксирането се случи на друго място, това е патология и изисква незабавна намеса от лекари. Първите признаци на извънматочна бременност, ако знаете за тях, трябва да алармират жената и да стимулират да си уговорите среща със специалист.

Причини за развитие на извънматочно оплождане

По време на овулацията зряла и напълно оформена яйцеклетка напуска яйчника. Той влиза в тръбата, където протича процесът на директно оплождане. След приключване на зачеването зиготата мигрира в маточната кухина. Това явление се улеснява от измерените перисталтични контракции на фалопиевите тръби и вълнообразно люлеене на лигавиците на лигавицата..

Пътуването е дълго, миграцията продължава около 3 дни. Това време е достатъчно за ембриона да образува специални клетки, отговорни за секрецията на редица ензими. С тяхна помощ протича процесът на прикрепване към лигавиците на образуваната зигота..

Ако на един от етапите, изброени по-горе, зиготата срещне механични или хормонални пречки, алгоритъмът за оплождане ще бъде нарушен. Основните причини за развитието на извънматочна бременност в ранните етапи са разгледани в таблицата по-долу..

Главната причинаПатофизиологични аспекти на проблема

Възпалителни процеси на маточните придатъциАко една тръба или и двата придатъка преди са били изложени на възпалителни процеси, функционалните им качества ще бъдат нарушени. В лумена на кухите органи се образуват сраствания, влакнести въжета, белези, които действат като специфични бариери по време на преминаването на оплодената яйцеклетка към матката. Тръбите не са в състояние напълно да осигурят перисталтика за напредъка на зиготата. В резултат на това се образуват клетки с ензими за прикрепване и яйцеклетката е принудена да се прикрепи към друго място..
Възпалителни процеси на фалопиевите тръбиПричината е подобна на възпалителните процеси в придатъците. Зиготата не може да се придвижи към матката, тъй като нервните окончания се губят и мрежата на ворсите е частично разрушена. Нарушена е транспортната функция, което означава, че яйцеклетката не може да се придвижи към матката.
Аномалии на анатомията и развитието на органи, тъкани, структуриПроблеми с анатомията или функционалния потенциал могат да възникнат дори по време на вътрематочното развитие. Най-честата форма на отклонения е "допълнителни" тръби, допълнителни дупки в придатъците. Развитието на аномалии се дължи на отрицателен ефект върху плода по време на бременност - тютюнопушене и алкохолизъм на майката, прием на незаконни лекарства, вреда на йонизиращото лъчение.
Оперативни интервенцииВсички хирургични интервенции, като възпалителни процеси, водят до появата на сраствания. Ако една жена многократно е претърпявала хирургическа интервенция, проходимостта на тръбите може да бъде напълно нарушена..
Хормонална дисфункцияНеблагоприятният хормонален фон има пагубен ефект върху функционирането на всички структури. Настъпва неуспех на менструалния цикъл, мускулите се обездвижват, способността на самото яйце към процеса на имплантация страда. Тази патология се счита за най-често срещана сред младите жени, които са в състояние на нормално зачеване и раждане..
Липсва една от тръбитеАко настъпи овулация от страната, където придатъкът липсва, зиготата трябва да премине по-дълъг път до матката. Основният тип усложнения при жени, които са се подложили на процедурата за отстраняване на една тръба, е рискът от извънматочна бременност.
ТумориАко има злокачествено или доброкачествено новообразувание в матката или един от придатъците, това също няма да позволи на зиготата да мигрира нормално в матката. Освен това, хормонозависимите тумори могат да причинят значителни хормонални дисбаланси в цялото тяло, допълнително влошавайки проблема. Често малките тумори се откриват само когато настъпи самата извънматочна бременност.

Класификация на извънматочните условия

Извънматочната бременност е разделена на няколко категории въз основа на нейните признаци и симптоми. Класификацията е произволна, но доста сложна.

Видове патологични състояния за локализация на яйцеклетката:

 • тръба;
 • яйчников (интрафоликуларен и развиващ се на повърхността на жлезистия орган);
 • коремна (първична и вторична);
 • взаимовръзка;
 • цервикален;
 • имплантиране в зачатъчния маточен рог;
 • интерстициална бременност.

По етапите на курса и как точно се проявява извънматочната бременност:

 • прогресивна бременност;
 • прекъсната бременност;
 • прекъсната бременност.

Признаци на извънматочна бременност

Ранният срок (5-6-та седмица) не позволява на жената самостоятелно да определи дали е настъпила извънматочна бременност.

Първичните признаци са типични за всеки:

 • забавена бременност;
 • уголемяване на млечните жлези, болезненост;
 • токсикоза през първия триместър (гадене, придружено от повръщане).

В същото време задачата на диагностика не винаги е била да намери точно „признаци на бременност“. Ненормалното местоположение на яйцеклетката най-често се открива по време на диагностични мерки за идентифициране на напълно различни патологични състояния.

Признаци на прекъсната бременност

Ако бременността не е била в матката и внезапно е прекъсната, симптомите ще бъдат както следва.

 1. Болката в корема е първият признак на опасност, по който е възможно да се разпознаят различни форми на извънматочна бременност. Ако болката е тъпа и трайна, може да се подозира прогресивна тръбна бременност. Плодът расте и с течение на времето ще бъде твърде тесен. Рискът от скъсване на тръбата ще се увеличава всеки ден. Постоянната схващаща болка, излъчваща се в долната част на гърба, показва, че разкъсването е настъпило.
 2. Първите признаци на прогресивна извънматочна бременност, която вече е била прекъсната, често са свързани със специфична болка или дискомфорт в ануса. Жените изпитват непривичен натиск, както в началото на раждането или преди изхождане;
 3. Кървавият разряд се появява в момента, когато покривът от тръбата е намерил изход. Малко размазващо отделяне на алено, кафяво, бежово, което не може да се определи като менструация, е страшен симптом. Жената трябва незабавно да отиде на лекар;
 4. Признаците, показващи бързото прогресиране на вътрешното кървене, са бледност на кожата, хипотония до развитие на колапс, тежка слабост, силно замайване. Няма време да се определи точната причина за това състояние - трябва незабавно да се обадите на линейка.

Ако, наред с други неща, пациентът развие хипертермия, която е склонна към прогресия, има всички основания да се смята, че в организма е започнал възпалителен процес. Това е особено труден случай, изискващ незабавно лечение и дългосрочна рехабилитация..

Какво ще покаже тестът?

Имайки предвид въпроса какви симптоми дава извънматочната бременност, какви ранни признаци са характерни за това състояние, струва си да се разгледат отделно нюансите, свързани с използването на теста. Този вид оплождане причинява забавяне на менструацията. В първия очакван цикъл разпределенията все още могат да бъдат. Като правило те са оскъдни, със специфичен цвят. "Псевдо-менструацията" идва в неподходящо време и продължава само няколко дни.

Това алармира жената, тъй като нормалният цикъл във всеки случай не може да изглежда така. Сигнализирани, пациентите често купуват тест за бременност.

Тестът ще бъде положителен. Въпреки това, при извънматочна локализация на яйцеклетката, втората лента обикновено е неясна, размазана. Експертите отдават това на факта, че нивото на hCG е по-ниско, ако зиготата е прикрепена към тъканите на тръбата.

Има обаче тестове, които помагат да се разпознае необичайната бременност, както и да се оцени рискът от руптура на тръбата. Въпреки това, за да придобие и проведе такъв специфичен тест, жената трябва да бъде нащрек, като прави разлика между обичайните и ненормалните варианти на хода на бременността..

Тъжни последици

Последиците от извънматочна бременност включват:

 • руптура на тръбата с последваща миграция на яйцеклетката в перитонеалната кухина;
 • прекъсване на необичайна бременност по друг начин;
 • масивно кървене поради отлепване на плода от стените на епидидима;
 • кървене поради действително увреждане на тръбата, което може да бъде фатално за жената;
 • развитие на перитонит, ако кръвта попадне в коремната кухина с последващо развитие на възпалителни процеси.

Лечение на пациента

Лечението на прекъсната анормална бременност се извършва изключително по метода на салпингоектомия. Деформираната тръба се отстранява, ако периодът на бременността е относително ранен. Има две причини за това:

 • спиране на масивно кървене, което не може да бъде контролирано по друг начин;
 • отървете се от орган, който напълно е загубил функционалния си потенциал.

Разграничете лапароскопската и лапаротомичната схема на хирургическа интервенция. Самата интервенция е доста травматична и изисква съответната квалификация на лекар.

Платовете са внимателно зашити. Никой специалист не може да гарантира, че в крайна сметка тръбата ще запази поне минимална пропускливост. Що се отнася до белезите и фиброзните въжета, те се формират като естествена реакция на тялото към хирургични интервенции.

Рехабилитация и последваща подготовка за бременност

Всички мерки за рехабилитация са представени по-долу.

 1. Веднага след операцията се предписва интензивна инфузионна терапия с цел коригиране на водно-електролитния баланс.
 2. Антибиотична терапия за предотвратяване на редица следоперативни усложнения.
 3. Стабилизиране на хормоналните нива.
 4. Контрацепция 6 до 12 месеца след операцията.
 5. Предотвратяване на сраствания с помощта на ензимни препарати.
 6. Физиотерапевтични лечения за общо здраве.

При условие, че жената има поне една тръба с оптимална проходимост, вероятността за забременяване в бъдеще е доста висока. Оптималният период за повторно зачеване е 1 година след операцията. Като цяло прогнозата е благоприятна, но при условие, че заболяването е установено доста бързо и е осигурило наистина професионална помощ.

Извънматочна бременност - причини, признаци, решения

Ектопична бременност, наричана още извънматочна бременност, се определя като имплантиране на ембрионално яйце на място, различно от маточната кухина. Това е гинекологично усложнение. Симптомите в началото на извънматочната бременност не са специфични.

Ектопична бременност настъпва в резултат на прекъсване на транспорта на оплодено яйце до матката. Това може да се дължи на необичайна перисталтика на фалопиевата тръба (неподходящи или неефективни мускулни контракции), нарушена подвижност на ресничките, покриващи фалопиевата тръба, или запушване (атрезия) на фалопиевата тръба в резултат на предишно възпаление / операция.

Вероятността от подобно усложнение е 1/100 и е по-често при жени на възраст между 25 и 30 години. Симптомите на извънматочна концепция се появяват през първия триместър и като правило не се различават от нормалната бременност (забавено менструално кървене, коремна болка, повишена чувствителност на млечните жлези). Това често затруднява бързото диагностициране и започване на лечението..

Както бе споменато по-рано, извънматочната бременност се причинява от неправилно имплантиране на оплодено яйце (бластоциста) извън матката. В този случай правилното развитие на ембриона и бременността са абсолютно несъвместими. Освен това, плодът, който се развива на грешното място, уврежда стените на фалопиевата тръба или яйчника, причинява кръвоизлив, който (ако е в изобилие) може да застраши живота на жената.

Кървенето в случай на извънматочна бременност обикновено се случва между 4-та и 8-ма седмица. Ако има признаци на подобна гинекологична патология, незабавно се обадете на линейка.

Какво означава извънматочна бременност и защо се появява? На въпрос защо ембрионът се развива на грешното място, лекарите отговарят: понякога това се случва, добавяйки, че не винаги е възможно да се определи правилният източник на проблема.

Непосредствената причина обикновено са аномалии на фалопиевата тръба, причинени от заболяване, възпаление или операция. Извънматочната бременност се благоприятства от фактори като:

 • хирургия на фалопиевата тръба;
 • пост-възпалителни промени в стената на фалопиевата тръба;
 • инсталиране на спирала;
 • минала извънматочна бременност (10-кратно увеличение на риска);
 • ендометриоза;
 • хламидиална инфекция;
 • лечение на безплодие с използване на методи за асистирана репродукция;
 • възраст над 35 години.

Има противоречива информация за въздействието на употребата на контрацептиви под формата на вътрематочни устройства. Последните проучвания показват, че настоящият тип спирала не увеличава вероятността от ектопично зачеване.

Признаци и симптоми на извънматочна бременност

Ако ембрионът не навлезе в матката и спре в яйчника, фалопиевата тръба, перитонеума или шийката на матката, се появяват симптоми, характерни за всяка бременност, като например:

 • аменорея (отсъствие на менструация);
 • общо чувство на неразположение, леко повишаване на температурата;
 • подуване и повишена чувствителност в млечните жлези;
 • болка в корема, особено в областта на яйчниците (обикновено от едната страна на мястото на прикрепване на яйцеклетката).

Поради симптомите, типични за нормална бременност, диагнозата на извънматочна е трудна, особено в ранен стадий, когато дори тестът е положителен в около 50% от случаите..

Как да разпознаем признаци на извънматочна бременност при ултразвуково сканиране? Обикновено, вече на 4-6 седмици от бременността, трансвагиналният ултразвук на матката трябва да покаже наличието на фетално яйце. Ако това не се вижда, лекарят трябва да назначи серумен тест за бета-hCG. Въз основа на тези наблюдения е възможно да се разпознаят признаци на зачеването на ранен етап и да се определи дали се развива правилно. Образът на извънматочна бременност се характеризира с удължена и увеличена матка с ендометриална хиперплазия, отсъствие на фоликул в матката и тумор в проекцията на придатъците.

Ако всичко е наред, бета-hCG трябва да се удвои в рамките на 48 часа. В случай на извънматочна концепция, това увеличение се случва по-бавно. Ако увеличението на бета-hCG след 48 часа е по-малко от 66%, тогава диагнозата извънматочна бременност е по-вероятна.

Признаци на извънматочна бременност след ин витро

Клиничната картина в началните етапи не се различава от правилната концепция. Симптоми като:

 • липса на менструация;
 • чувствителност на гърдите при палпация;
 • промяна във вкусовете, промяна в настроението.

Признаци на извънматочна бременност могат да се подозират на 4-5 седмици. Появява се характерна клинична картина:

 • Болка. Жената се оплаква от появата на синдром на болка, по-често от остър характер с локализация в областта на десния или левия яйчник. Болезнеността може да се влоши при ходене до тоалетна.
 • Кървене. Развитието на менструално кървене е основният признак на извънматочна бременност.

Признаците на извънматочна бременност на 6-8 седмица вече са изразени, придружени от:

 • обилно вагинално кървене;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • намаляване на телесната температура;
 • бледност на кожата, световъртеж.

Такива симптоми са резултат от вътрешно кървене, необходима е незабавна хоспитализация.

Как домашният тест показва усложнение на бременността?

Тестът показва ли извънматочна бременност? Теоретично да, но има няколко неща, които трябва да се вземат предвид.

При извънматочно оплождане тестът за бременност е положителен в около 50% -70% от случаите, тъй като домашният тест се основава на откриването на наличието на бета-hCG в урината.

Хормонът на бременността бета-hCG се освобождава в тялото, когато се имплантира оплодено яйце, където и да е. Следователно, ако се открият две ивици и наличието на специфични признаци на извънматочна бременност, описани по-горе, трябва да се има предвид наличието на патология на оплождането.

Изследването за нива на бета-hCG в кръвта е много по-надеждно. Ако по време на ултразвук няма ембриони в матката и нивото на бета-hCG в кръвта е високо, може да се подозира извънматочна бременност..

Имайте предвид, че извънматочната бременност при теста може да се визуализира като две ярки ивици или едната ярка, другата по-слабо изразена.

Важно е да се подчертае качеството на тестовете, използвани за диагностициране на бременност у дома. Важно е да изберете свръхчувствителни тестове с точност 99,9%. Гинеколозите съветват да се прибегне до използването на отдавна установени тестове на немската марка "FRAUTEST". Лекарите отбелязват тяхната висока надеждност, така че не е необходимо да се прибягва до използване на други, по-скъпи тестове за откриване на бременност..

Как да използвам hCG за определяне на извънматочна бременност?

Внимание! Ако бременността напредва правилно, бета-hCG се увеличава 66% след два дни и 114% след три дни. По-късно концентрацията на този хормон се увеличава малко по-бавно..

Как е възможно да се определи извънматочна (извънматочна) бременност чрез hCG? Като начало помислете за нивата на бета-hCG и бременността (в зависимост от гестационната възраст, изчислена от първия ден на последната менструация):

 • Седмица 3 - 5 - 50 mIU / ml
 • Седмица 4 - 5 - 426 mIU / ml
 • Седмица 5-18 - 7.340 mIU / ml
 • Седмица 6 - 1080 - 56 500 mIU / ml
 • Седмица 7-8 - 7, 650 - 229 000 mIU / ml

Ниският бета-hCG (под 5 mIU / ml) означава, че жената не е бременна. Над 5 mIU / ml означава бременност.

На свой ред при ниско ниво на бета-hCG при бременна жена се разглежда спонтанен аборт или извънматочна бременност. Това може да е и индикатор за неуспешна процедура за ин витро оплождане.

Терапевтични решения на проблема: всичко за операцията за извънматочна бременност

Ако в ранните етапи се диагностицира извънматочна бременност, когато ембрионът достигне не повече от 3 см, няма опасни последици, няма риск от разкъсване или кръвоизлив, се използва медикаментозно лечение. На жената се предписва метотрексат под формата на инжекции.

Лекарството принадлежи към антагонистите на фолиевата киселина и се използва като цитостатично лекарство - нарушава растежа и развитието на ембриона. Използването на това лекарство има някои странични ефекти. Коремна болка, конюнктивит, стоматит, стомашно-чревни разстройства.

Лекарството има тератогенен ефект, поради което в рамките на 3 месеца след приема на лекарството жените трябва да използват контрацептивни методи.

Медикаментозната терапия се предписва на пациенти, при които концентрацията на бета-hCG в кръвта не надвишава 3000 U / L.

12 седмици след края на медикаментозното лечение, жената трябва да се подложи на тест за проходимост на тръбите (хистеросалпингография).

Ефективността на лекарствената терапия е 95%.

Ако няма време за въвеждане на фармацевтични продукти, например на фона на повишен риск от кървене, се предписва операция за отстраняване на извънматочна бременност.

Хирургичното лечение може да бъде консервативно или радикално и зависи от степента на увреждане на органа, в който ембрионът гнезди.

 1. Консервативното лечение се състои в отстраняване само на ембриона, който се развива на грешното място (по-често се използва при извънматочна бременност във фалопиевата тръба).
 2. При радикално лечение се отстранява органът, в който се намира ембрионът. Такава манипулация се извършва при наличие на изразено увреждане на орган (яйчник, фалопиева тръба).

Хирургично лечение може да се извърши чрез:

 1. Лапароскопия. Извършват се няколко пробивания 0,5-1 см, след това се поставя специална тръба и се отстранява ембриона.
 2. Лапаротомия. Операцията се извършва по класическия начин - чрез прерязване на коремната стена със скалпел. Предписва се при големи увреждания на тазовите органи и с противопоказания за лапароскопия.

Понастоящем предпочитаният хирургичен метод е лапароскопията. Процедурата съкращава престоя в болницата и значително съкращава периода на възстановяване.

Едно от усложненията (срещащи се при 5% от оперираните жени, независимо от хирургичната техника) е:

 • дългосрочно запазване на синдрома на болката;
 • образуването на адхезивния процес;
 • вагинално кървене.

3 дни след операцията се провежда изследване на hCG, при недостатъчно намаляване на хормона, трябва да се обмисли неуспешно лечение. В този случай жената се подлага на втора операция или фармакологична терапия с метотрексат.

Колко струва операция за премахване на извънматочна бременност? Цената на операцията зависи от тежестта на патологичния процес, както и от необходимостта от резекция на орган. И така, цената на лапароскопската туботомия започва от 30 000 рубли, процедурата на доене (без да се нарушава целостта на органа) от 20 000 рубли.

Помня! Терапията за такова усложнение се извършва под строг медицински контрол. Процедурите в домашни условия са неефективни и могат да бъдат опасни за здравето и живота!

Защо извънматочната бременност е опасна: последици и опасности

Извънматочната бременност е сериозен проблем - тя може да бъде опасна не само за здравето на жената, но и за нейния живот. В случай на тръбно поставяне на ембриона възниква увреждане на фалопиевата тръба, в резултат на което е възможно нейното разкъсване. В същото време се увреждат по-големи кръвоносни съдове и се развива кървене в коремната кухина..

Какво друго може да бъде опасна извънматочната бременност? Извънматочната бременност заплашва безплодие и неправилно поставяне на следващите ембриони по време на зачеването.

Пренебрегването на симптомите на извънматочна бременност и късното й откриване води до факта, че ембрионът непрекъснато расте и заема все повече и повече място, което може да доведе до разкъсване на яйчника или фалопиевата тръба.

Не забравяйте, че ако имате забавяне на менструацията, не отлагайте посещението при лекар и ултразвуковото сканиране, за да разберете навреме за бременността и да сте сигурни, че всичко се развива правилно..

Симптоми на извънматочна бременност

Извънматочната бременност често се появява при жени на различни възрасти, първите симптоми могат да бъдат забелязани още в ранните етапи, но също така се случва момичетата да не обръщат внимание на тревожните симптоми. Ако навреме не потърсите помощ от лекар, ембрионът ще порасне, като по този начин оказва натиск върху стените на тръбите, което може да доведе до тяхното счупване, причинявайки сериозно кървене.

Такава патология не предоставя на жената възможност да роди дете и да го роди пълно. В този случай извънматочното местоположение на ембриона представлява опасност за живота и здравето на момичето. Ето защо при първите симптоми трябва да потърсите помощ от гинеколог.

ВЪЗМОЖНИ ВИДОВЕ ПАТОЛОГИИ

Симптомите на извънматочна бременност са трудни за идентифициране, особено в ранните етапи. Сега ще говорим за това какъв вид патология е. Този тип бременност се подразделя на отделни форми, те зависят от това къде е фиксирана яйцеклетката и започва да се развива.

Могат да се разграничат няколко типа:

 1. Тръба. В този случай яйцето е фиксирано в тръбата и започва своето развитие там. Тази форма се счита за най-често срещаната и много опасна..
 2. Цервикална. Ембрионът достига до шийката на матката и остава там, в този случай е необходимо да се отстрани яйцеклетката възможно най-скоро.
 3. Коремна. Това не е толкова често, ембрионът може да бъде в коремната кухина много рядко.
 4. Яйчници. Тук яйцеклетката се опложда непосредствено до яйчника и е прикрепена директно към този орган. Може да причини разкъсване на яйчниците и кървене, докато расте.
 5. Рудиментарен. Оплодената яйцеклетка преминава в маточния рог и започва своето развитие там, в съвременната медицина лекарите са се научили да поддържат този тип бременност, но това не винаги работи.

В ранните етапи е почти невъзможно да се определи наличието на патологична бременност, тъй като няма симптоми и момичето вярва, че ембрионът е в матката. Можете да разберете за такава патология през първите седмици само ако сте подложени на ултразвуково изследване.

КОГАТО МОЖЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ ЗА ПАТОЛОГИЯТА

Обикновено лекарите диагностицират извънматочна бременност след нейното прекратяване, като в този случай жената може да преживее спонтанен аборт или спукване на тръба. Гестационната възраст може да варира, но обикновено между четири и шест седмици.

Но има и случаи, когато бременността продължава да се развива и патологията се открива при ултразвук. В медицината има случаи, когато извънматочна бременност е била проведена до 27 седмици.

ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ

Преди да се справите със симптомите на извънматочна бременност, трябва да разберете защо такава патология възниква в ранните етапи. Има няколко фактора, които провокират фиксирането на яйцеклетката извън матката:

 1. Използването на хормонални контрацептиви. Това е доста често срещана причина, поради която оплодената яйцеклетка остава в яйчника или се фиксира във фалопиевата тръба..
 2. История на жената за извънматочна бременност.
 3. Нарушаване на фалопиевите тръби. Това може да се случи при хронични гинекологични заболявания. Фалопиевите тръби не могат да се свият напълно, поради което яйцеклетката не навлиза в матката. В резултат на това ембрионът остава в тръбата и е фиксиран там, започвайки своето развитие..
 4. Болести на ендометриозата. Обикновено при такава патология яйцеклетката изобщо не може да се закрепи в матката и се получава спонтанен аборт, но ембрионът може да се закрепи в маточната шийка.
 5. Туморни процеси в маточните придатъци.
 6. Ненормалната структура на фалопиевите тръби, те могат да бъдат твърде тесни или усукани, тогава яйцеклетката не може напълно да се движи по фалопиевите тръби и е фиксирана там.
 7. Белези, които са се образували на фалопиевите тръби след операция. Също така, такива белези се образуват след аборт, което затруднява движението на яйцето..
 8. Жената приема специални лекарства, които стимулират овулацията, или използва други методи за размножаване.
 9. Бавна сперма. В този случай яйцеклетката чака оплождане във фалопиевата тръба твърде дълго, така че е фиксирана там..
 • Имали ли сте извънматочна бременност??
  Не За съжаление, да... Да

За да се изключи възможна патология, лекарите силно препоръчват да се подложи на преглед преди планирането на бременността, а също и като профилактика на всеки шест месеца. Трудно е да се идентифицират симптомите на извънматочна бременност, особено в ранните етапи, поради което тази патология е много опасна.

ОСНОВНИ ЗНАЦИ НА ПАТОЛОГИЯТА

Експертите казват, че е трудно да се открият симптомите на извънматочна бременност, особено в ранните етапи. Откриването на патология обикновено се случва, ако на жена е назначено ултразвуково сканиране в началото на бременността или когато маточната тръба се разкъса.

Но все пак има няколко симптома, които могат да разкажат за такава патология и ако едно момиче се сблъска с такива признаци, трябва да потърси помощ от лекар възможно най-скоро..

Първото нещо, което трябва да се отбележи, е не просто забавяне на менструацията, а лекото им освобождаване. В този случай може да има закъснение за няколко дни и чак тогава има оскъдно отделяне. Възможно е да има и пристъпи на болка в долната част на корема, така тялото реагира на разтягането на маточната тръба.

Болковият синдром се характеризира с придърпващ и болезнен характер, най-често болката се дава на лумбалната и анусната област.

Както показват статистическите данни, при извънматочна бременност жените имат следните симптоми:

 • забавяне на менструацията с такава патология се наблюдава при почти 80% от жените;
 • почти 70% от пациентите изпитват пристъпи на болка, локализирани в долната част на корема, и с различен характер;
 • ранните признаци на токсикоза са налице при повече от половината от жените с извънматочна бременност;
 • леко увеличение на млечните жлези се наблюдава при около 35% от жените, които са изправени пред неправилна фиксация на яйцеклетката.

Лекарите отбелязват, че патологията може да се определи по някои признаци по време на изследването:

 • фалопиевата тръба има увеличен размер, което е ясно видимо при палпация на придатъците, това показва, че ембрионът не е фиксиран правилно;
 • шийката на матката става синкава и по-рехава;
 • ако лекарят се опита да се отклони от матката, това води до синдром на остра болка при пациента.

При преглед гинекологът може да отбележи, че размерът на матката не съответства на действителния период на бременността, това може да означава, че яйцеклетката не е фиксирана правилно. Струва си да се има предвид, че никой лекар не може точно да диагностицира, без да извърши пълен преглед..

За да се изясни диагнозата, се прави ултразвуково сканиране, а жената прави и кръвен тест за хормони. Ако количеството прогестерон е по-малко от необходимото, това ще означава патологична бременност..

ВЪЗМОЖНИ ЛЕЧЕНИЯ

Ако лекарят е идентифицирал симптомите на извънматочна бременност, тогава дори на ранен етап няма да бъде възможно да се спаси плода. Тази патология е сериозна, така че изисква незабавна хирургическа намеса. В някои случаи лекарите се отказват от лекарства. И двата метода се използват за отстраняване на яйцеклетката от фалопиевата тръба..

ЛЕЧЕНИЕ ЗА ЛЕКАРСТВО

Ако проблемът е бил идентифициран рано, докато животът на жената не е застрашен, лекарите могат да използват медикаментозен метод на лечение. Обикновено се използва лекарство, наречено Метотрексат, тези хапчета помагат за прекъсване на бременността през първите седмици и също допринасят за резорбцията на яйцеклетката.

Този метод има много предимства, например, лекарите няма да премахнат фалопиевата тръба, което прави възможно да забременеете нормално в бъдеще..

ОПЕРАЦИЯ

Има няколко възможности за хирургично отстраняване на яйцеклетката, лапароскопията се счита за най-безопасната. Операцията се извършва под обща анестезия, докато лекарят постоянно наблюдава процеса с помощта на ултразвуков апарат.

Но тази опция за премахване на ембриона е възможна само в ранните етапи на бременността, по-късно ще трябва да извършите пълноценна операция с ленти, по време на която фалопиевата тръба на жената се отстранява, което намалява шансовете за нормална бременност в бъдеще. Възстановителният период след лапароскопия е значително по-кратък, отколкото след коремна операция.

Какво представлява извънматочната бременност и колко опасна е тя

Типичната бременност протича по този начин. Сперматозоидната клетка навлиза в яйцеклетката, която се освобождава по време на овулацията във фалопиевата тръба. Последният започва да се свива, изтласквайки оплодената яйцеклетка в матката. Там яйцеклетката е прикрепена към маточната стена и започва да се трансформира в активно растящ ембрион.

При извънматочна бременност, както подсказва името, яйцеклетката не навлиза в матката. Най-често тя се задържа във фалопиевата тръба - твърде извита, тясна или слаба, за да избута яйцеклетката, където е необходимо. Но има моменти, когато яйцеклетката се имплантира в шийката на матката, яйчника или друго място в коремната кухина.

Ектопичната бременност не завършва добре с нищо. Нарастващият ембрион рано или късно счупва стените на органа, към който се е прикрепил. Резултатът е масивно вътрешно кървене, инфекция в коремната кухина и перитонит (обаче може да не доживеете да го видите).

Според Американската асоциация по бременност всяка петдесета бременност е извънматочна.

Какви са признаците на извънматочна бременност, трябва да отидете на лекар

Отначало извънматочната бременност се чувства почти същото като нормалната бременност. Закъснели менструации, дискомфорт в долната част на корема, болезненост в гърдите, две ленти на домашен тест - изглежда, сякаш всичко е нормално.

Нарушенията могат да се проявят по всяко време между петата и четиринадесетата седмица на бременността. Но най-често това се случва около две седмици след закъснението. През този период се появяват предупредителни знаци:

 1. Шиене на болки и спазми в долната част на корема.
 2. Придружаващо болезненост гадене и повръщане.
 3. Постоянно замайване, слабост.
 4. Болка в ректума или ирадиираща към рамото и шията.
 5. Разряд, подобен на менструалния поток.

За всеки от тези симптоми е важно да се консултирате с гинеколог възможно най-скоро..

Кога да се обадите на линейка

Не чакайте и потърсете спешна медицинска помощ, ако:

 1. Имате силна болка, която продължава повече от няколко минути.
 2. Вие кървите.
 3. Остра ректална болка, придружена от чувство на непоносимо желание да се използва тоалетната.
 4. Рамото боли дълго време (повече от няколко минути). Понякога кръв, която се втурва в коремната кухина след разкъсване на фалопиевата тръба, се натрупва в диафрагмата и дразни нервите, свързани с рамото.
 5. Имате изключителни световъртежи - до такава степен, че ви се струва да изпаднете в безсъзнание.

Защо, ако подозирате бременност, трябва да отидете на лекар

Невъзможно е да се определи извънматочна бременност у дома. Поне докато не се почувства с очевидни опасни симптоми.

Заключение: след като видите две ленти на теста, не отлагайте посещението при гинеколог. Лекарят ще разбере в началния етап дали всичко е наред. За да направи това, той:

 1. Изследване на тазовите органи. Това е да се установи дали в коремната кухина има необичайна болезненост или болезнени образувания..
 2. Той ще направи ултразвуково сканиране, за да определи мястото, където е прикрепена яйцеклетката. В ранните етапи (до 5-6 седмици) се правят прегледи с интравагинален сензор - той дава по-точен резултат. Има обаче моменти, когато мястото на имплантиране не може да бъде определено. Тогава лекарят ще ви предпише допълнителен ултразвук за период от 8-9 седмици.
 3. Той ще ви предложи да вземете тестове за кръв или урина, за да определите нивото на хормона hCG (човешки хорион гонадотропин). В началото на извънматочна бременност количеството на този хормон е много по-малко, отколкото по време на нормална бременност и тестовете ще покажат това.

Втората лента от теста за извънматочна бременност често изглежда много бледа. Свързва се с ниски нива на hCG.

Как да лекуваме извънматочна бременност

Няма опции - бременността ще трябва да бъде прекъсната. Но по какъв начин зависи от времето.

Медикаментозно лечение

Използва се, ако необичайното прикрепване на яйцето може да бъде открито на ранен етап. Специалистът ще инжектира метотрексат (Trexall), който спира растежа на плацентата и принуждава тялото да се отърве от бременността самостоятелно.

Моля, обърнете внимание: може да са необходими множество лечения, така че е важно да поддържате връзка с Вашия лекар и да следвате препоръките му.

Лапароскопия

Това е малка операция, по време на която хирургът ще премахне яйцеклетката. Най-вероятно фалопиевата тръба няма да бъде наранена..

Хирургия

Това е спешен вариант. Ако фалопиевата тръба е разрушена, хирургът ще премахне част или цялата, за да спаси живота на жената.

Възможно ли е да забременеете след извънматочна бременност

Зависи какво точно е причинило нарушението. Честите причини за извънматочна бременност са:

 • Инфекции във фалопиевата тръба. Поради възпаление тръбата не може да премести яйцеклетката в матката.
 • Ендометриоза.
 • Белези и сраствания. Като правило това са последиците от предишни операции (същите аборти) или инфекции. Те също така пречат на движението на оплодена яйцеклетка..
 • Личностни характеристики. За някои жени фалопиевата тръба е твърде тясна или усукана.

Каква е причината във вашия случай и какво да направите по въпроса, най-добре е да обсъдите с вашия гинеколог. Специалистът ще прочете вашата медицинска карта, ще проведе допълнителни изследвания и ще изготви план за рехабилитация, който ще ви помогне един ден да заченете и да носите здраво бебе..

10 признака на извънматочна бременност, които не бива да пропускате

Ако не потърсите помощ навреме, бременността може да завърши със смърт..

Какво представлява извънматочната бременност и колко опасна е тя

Типичната бременност протича по този начин. Сперматозоидната клетка навлиза в яйцеклетката, която се освобождава по време на овулацията във фалопиевата тръба. Последният започва да се свива, изтласквайки оплодената яйцеклетка в матката. Там яйцеклетката е прикрепена към маточната стена и започва да се трансформира в активно растящ ембрион.

При извънматочна симптоми на извънматочна бременност и кога да се обадите на бременност 911, както подсказва името, яйцеклетката не навлиза в матката. Най-често тя се задържа във фалопиевата тръба - твърде извита, тясна или слаба, за да избута яйцеклетката, където е необходимо. Но има моменти, когато яйцеклетката се имплантира в шийката на матката, яйчника или друго място в коремната кухина.

Ектопичната бременност не завършва добре с нищо. Нарастващият ембрион рано или късно счупва стените на органа, към който се е прикрепил. Резултатът е масивно вътрешно кървене, инфекция в коремната кухина и перитонит (обаче може да не доживеете да го видите).

Според извънматочната бременност: симптоми, причини, рискове и лечение на Американската асоциация по бременност, 1 на 50 бременности са извънматочна.

Какви са признаците на извънматочна бременност, трябва да отидете на лекар

Отначало извънматочната бременност се чувства почти същото като нормалната бременност. Закъснели менструации, дискомфорт в долната част на корема, болезненост в гърдите, две ленти на домашен тест - изглежда, сякаш всичко е нормално.

Нарушенията могат да се проявят по всяко време между петата и четиринадесетата седмица на бременността. Но най-често това се случва след около две седмици извънматочна бременност след закъснението. През този период се появяват предупредителни знаци:

 1. Шиене на болки и спазми в долната част на корема.
 2. Придружаващо болезненост гадене и повръщане.
 3. Постоянно замайване, слабост.
 4. Болка в ректума или ирадиираща към рамото и шията.
 5. Разряд, подобен на менструалния поток.

За всеки от тези симптоми е важно да се консултирате с гинеколог възможно най-скоро..

Кога да се обадите на линейка

Не чакайте и потърсете спешна медицинска помощ, ако:

 1. Имате силна болка, която продължава повече от няколко минути.
 2. Вие кървите.
 3. Остра ректална болка, придружена от чувство на непоносимо желание да се използва тоалетната.
 4. Рамото боли дълго време (повече от няколко минути). Понякога кръв, която се втурва в коремната кухина след разкъсване на фалопиевата тръба, се натрупва в диафрагмата и дразни нервите, свързани с рамото.
 5. Имате изключителни световъртежи - до такава степен, че ви се струва да изпаднете в безсъзнание.

Защо, ако подозирате бременност, трябва да отидете на лекар

Невъзможно е да се определи извънматочна бременност у дома. Поне докато не се почувства с очевидни опасни симптоми.

Заключение: след като видите две ленти на теста, не отлагайте посещението при гинеколог. Лекарят ще разбере в началния етап дали всичко е наред. За да направи това, той:

 1. Изследване на тазовите органи. Това е да се установи дали в коремната кухина има необичайна болезненост или болезнени образувания..
 2. Той ще направи ултразвуково сканиране, за да определи мястото, където е прикрепена яйцеклетката. В ранните етапи (до 5-6 седмици) се правят прегледи с интравагинален сензор - той дава по-точен резултат. Има обаче моменти, когато мястото на имплантиране не може да бъде определено. Тогава лекарят ще ви предпише допълнителен ултразвук за период от 8-9 седмици.
 3. Той ще ви предложи да вземете тестове за кръв или урина, за да определите нивото на хормона hCG (човешки хорион гонадотропин). В началото на извънматочна бременност количеството на този хормон е много по-малко, отколкото по време на нормална бременност и тестовете ще покажат това.

Втората лента от теста за извънматочна бременност често изглежда много бледа. Свързва се с ниски нива на hCG.

Как да лекуваме извънматочна бременност

Няма опции - бременността ще трябва да бъде прекъсната. Но по какъв начин зависи от времето.

Медикаментозно лечение

Използва се, ако необичайното прикрепване на яйцето може да бъде открито на ранен етап. Специалистът ще инжектира метотрексат (Trexall), който спира растежа на плацентата и принуждава тялото да се отърве от бременността самостоятелно.

Моля, обърнете внимание: може да са необходими множество лечения, така че е важно да поддържате връзка с Вашия лекар и да следвате препоръките му.

Лапароскопия

Това е малка операция, по време на която хирургът ще премахне яйцеклетката. Най-вероятно фалопиевата тръба няма да бъде наранена..

Хирургия

Това е спешен вариант. Ако фалопиевата тръба е разрушена, хирургът ще премахне част или цялата, за да спаси живота на жената.

Възможно ли е да забременеете след извънматочна бременност

Зависи какво точно е причинило нарушението. Честите причини за извънматочна бременност са:

 • Инфекции във фалопиевата тръба. Поради възпаление тръбата не може да премести яйцеклетката в матката.
 • Ендометриоза.
 • Белези и сраствания. Като правило това са последиците от предишни операции (същите аборти) или инфекции. Те също така пречат на движението на оплодена яйцеклетка..
 • Личностни характеристики. За някои жени фалопиевата тръба е твърде тясна или усукана.

Каква е причината във вашия случай и какво да направите по въпроса, най-добре е да обсъдите с вашия гинеколог. Специалистът ще прочете вашата медицинска карта, ще проведе допълнителни изследвания и ще изготви план за рехабилитация, който ще ви помогне един ден да заченете и да носите здраво бебе..