Ектопична бременност, наричана още извънматочна бременност, се определя като имплантиране на ембрионално яйце на място, различно от маточната кухина. Това е гинекологично усложнение. Симптомите в началото на извънматочната бременност не са специфични.

Ектопична бременност настъпва в резултат на прекъсване на транспорта на оплодено яйце до матката. Това може да се дължи на необичайна перисталтика на фалопиевата тръба (неподходящи или неефективни мускулни контракции), нарушена подвижност на ресничките, покриващи фалопиевата тръба, или запушване (атрезия) на фалопиевата тръба в резултат на предишно възпаление / операция.

Вероятността от подобно усложнение е 1/100 и е по-често при жени на възраст между 25 и 30 години. Симптомите на извънматочна концепция се появяват през първия триместър и като правило не се различават от нормалната бременност (забавено менструално кървене, коремна болка, повишена чувствителност на млечните жлези). Това често затруднява бързото диагностициране и започване на лечението..

Както бе споменато по-рано, извънматочната бременност се причинява от неправилно имплантиране на оплодено яйце (бластоциста) извън матката. В този случай правилното развитие на ембриона и бременността са абсолютно несъвместими. Освен това, плодът, който се развива на грешното място, уврежда стените на фалопиевата тръба или яйчника, причинява кръвоизлив, който (ако е в изобилие) може да застраши живота на жената.

Кървенето в случай на извънматочна бременност обикновено се случва между 4-та и 8-ма седмица. Ако има признаци на подобна гинекологична патология, незабавно се обадете на линейка.

Какво означава извънматочна бременност и защо се появява? На въпрос защо ембрионът се развива на грешното място, лекарите отговарят: понякога това се случва, добавяйки, че не винаги е възможно да се определи правилният източник на проблема.

Непосредствената причина обикновено са аномалии на фалопиевата тръба, причинени от заболяване, възпаление или операция. Извънматочната бременност се благоприятства от фактори като:

 • хирургия на фалопиевата тръба;
 • пост-възпалителни промени в стената на фалопиевата тръба;
 • инсталиране на спирала;
 • минала извънматочна бременност (10-кратно увеличение на риска);
 • ендометриоза;
 • хламидиална инфекция;
 • лечение на безплодие с използване на методи за асистирана репродукция;
 • възраст над 35 години.

Има противоречива информация за въздействието на употребата на контрацептиви под формата на вътрематочни устройства. Последните проучвания показват, че настоящият тип спирала не увеличава вероятността от ектопично зачеване.

Признаци и симптоми на извънматочна бременност

Ако ембрионът не навлезе в матката и спре в яйчника, фалопиевата тръба, перитонеума или шийката на матката, се появяват симптоми, характерни за всяка бременност, като например:

 • аменорея (отсъствие на менструация);
 • общо чувство на неразположение, леко повишаване на температурата;
 • подуване и повишена чувствителност в млечните жлези;
 • болка в корема, особено в областта на яйчниците (обикновено от едната страна на мястото на прикрепване на яйцеклетката).

Поради симптомите, типични за нормална бременност, диагнозата на извънматочна е трудна, особено в ранен стадий, когато дори тестът е положителен в около 50% от случаите..

Как да разпознаем признаци на извънматочна бременност при ултразвуково сканиране? Обикновено, вече на 4-6 седмици от бременността, трансвагиналният ултразвук на матката трябва да покаже наличието на фетално яйце. Ако това не се вижда, лекарят трябва да назначи серумен тест за бета-hCG. Въз основа на тези наблюдения е възможно да се разпознаят признаци на зачеването на ранен етап и да се определи дали се развива правилно. Образът на извънматочна бременност се характеризира с удължена и увеличена матка с ендометриална хиперплазия, отсъствие на фоликул в матката и тумор в проекцията на придатъците.

Ако всичко е наред, бета-hCG трябва да се удвои в рамките на 48 часа. В случай на извънматочна концепция, това увеличение се случва по-бавно. Ако увеличението на бета-hCG след 48 часа е по-малко от 66%, тогава диагнозата извънматочна бременност е по-вероятна.

Признаци на извънматочна бременност след ин витро

Клиничната картина в началните етапи не се различава от правилната концепция. Симптоми като:

 • липса на менструация;
 • чувствителност на гърдите при палпация;
 • промяна във вкусовете, промяна в настроението.

Признаци на извънматочна бременност могат да се подозират на 4-5 седмици. Появява се характерна клинична картина:

 • Болка. Жената се оплаква от появата на синдром на болка, по-често от остър характер с локализация в областта на десния или левия яйчник. Болезнеността може да се влоши при ходене до тоалетна.
 • Кървене. Развитието на менструално кървене е основният признак на извънматочна бременност.

Признаците на извънматочна бременност на 6-8 седмица вече са изразени, придружени от:

 • обилно вагинално кървене;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • намаляване на телесната температура;
 • бледност на кожата, световъртеж.

Такива симптоми са резултат от вътрешно кървене, необходима е незабавна хоспитализация.

Как домашният тест показва усложнение на бременността?

Тестът показва ли извънматочна бременност? Теоретично да, но има няколко неща, които трябва да се вземат предвид.

При извънматочно оплождане тестът за бременност е положителен в около 50% -70% от случаите, тъй като домашният тест се основава на откриването на наличието на бета-hCG в урината.

Хормонът на бременността бета-hCG се освобождава в тялото, когато се имплантира оплодено яйце, където и да е. Следователно, ако се открият две ивици и наличието на специфични признаци на извънматочна бременност, описани по-горе, трябва да се има предвид наличието на патология на оплождането.

Изследването за нива на бета-hCG в кръвта е много по-надеждно. Ако по време на ултразвук няма ембриони в матката и нивото на бета-hCG в кръвта е високо, може да се подозира извънматочна бременност..

Имайте предвид, че извънматочната бременност при теста може да се визуализира като две ярки ивици или едната ярка, другата по-слабо изразена.

Важно е да се подчертае качеството на тестовете, използвани за диагностициране на бременност у дома. Важно е да изберете свръхчувствителни тестове с точност 99,9%. Гинеколозите съветват да се прибегне до използването на отдавна установени тестове на немската марка "FRAUTEST". Лекарите отбелязват тяхната висока надеждност, така че не е необходимо да се прибягва до използване на други, по-скъпи тестове за откриване на бременност..

Как да използвам hCG за определяне на извънматочна бременност?

Внимание! Ако бременността напредва правилно, бета-hCG се увеличава 66% след два дни и 114% след три дни. По-късно концентрацията на този хормон се увеличава малко по-бавно..

Как е възможно да се определи извънматочна (извънматочна) бременност чрез hCG? Като начало помислете за нивата на бета-hCG и бременността (в зависимост от гестационната възраст, изчислена от първия ден на последната менструация):

 • Седмица 3 - 5 - 50 mIU / ml
 • Седмица 4 - 5 - 426 mIU / ml
 • Седмица 5-18 - 7.340 mIU / ml
 • Седмица 6 - 1080 - 56 500 mIU / ml
 • Седмица 7-8 - 7, 650 - 229 000 mIU / ml

Ниският бета-hCG (под 5 mIU / ml) означава, че жената не е бременна. Над 5 mIU / ml означава бременност.

На свой ред при ниско ниво на бета-hCG при бременна жена се разглежда спонтанен аборт или извънматочна бременност. Това може да е и индикатор за неуспешна процедура за ин витро оплождане.

Терапевтични решения на проблема: всичко за операцията за извънматочна бременност

Ако в ранните етапи се диагностицира извънматочна бременност, когато ембрионът достигне не повече от 3 см, няма опасни последици, няма риск от разкъсване или кръвоизлив, се използва медикаментозно лечение. На жената се предписва метотрексат под формата на инжекции.

Лекарството принадлежи към антагонистите на фолиевата киселина и се използва като цитостатично лекарство - нарушава растежа и развитието на ембриона. Използването на това лекарство има някои странични ефекти. Коремна болка, конюнктивит, стоматит, стомашно-чревни разстройства.

Лекарството има тератогенен ефект, поради което в рамките на 3 месеца след приема на лекарството жените трябва да използват контрацептивни методи.

Медикаментозната терапия се предписва на пациенти, при които концентрацията на бета-hCG в кръвта не надвишава 3000 U / L.

12 седмици след края на медикаментозното лечение, жената трябва да се подложи на тест за проходимост на тръбите (хистеросалпингография).

Ефективността на лекарствената терапия е 95%.

Ако няма време за въвеждане на фармацевтични продукти, например на фона на повишен риск от кървене, се предписва операция за отстраняване на извънматочна бременност.

Хирургичното лечение може да бъде консервативно или радикално и зависи от степента на увреждане на органа, в който ембрионът гнезди.

 1. Консервативното лечение се състои в отстраняване само на ембриона, който се развива на грешното място (по-често се използва при извънматочна бременност във фалопиевата тръба).
 2. При радикално лечение се отстранява органът, в който се намира ембрионът. Такава манипулация се извършва при наличие на изразено увреждане на орган (яйчник, фалопиева тръба).

Хирургично лечение може да се извърши чрез:

 1. Лапароскопия. Извършват се няколко пробивания 0,5-1 см, след това се поставя специална тръба и се отстранява ембриона.
 2. Лапаротомия. Операцията се извършва по класическия начин - чрез прерязване на коремната стена със скалпел. Предписва се при големи увреждания на тазовите органи и с противопоказания за лапароскопия.

Понастоящем предпочитаният хирургичен метод е лапароскопията. Процедурата съкращава престоя в болницата и значително съкращава периода на възстановяване.

Едно от усложненията (срещащи се при 5% от оперираните жени, независимо от хирургичната техника) е:

 • дългосрочно запазване на синдрома на болката;
 • образуването на адхезивния процес;
 • вагинално кървене.

3 дни след операцията се провежда изследване на hCG, при недостатъчно намаляване на хормона, трябва да се обмисли неуспешно лечение. В този случай жената се подлага на втора операция или фармакологична терапия с метотрексат.

Колко струва операция за премахване на извънматочна бременност? Цената на операцията зависи от тежестта на патологичния процес, както и от необходимостта от резекция на орган. И така, цената на лапароскопската туботомия започва от 30 000 рубли, процедурата на доене (без да се нарушава целостта на органа) от 20 000 рубли.

Помня! Терапията за такова усложнение се извършва под строг медицински контрол. Процедурите в домашни условия са неефективни и могат да бъдат опасни за здравето и живота!

Защо извънматочната бременност е опасна: последици и опасности

Извънматочната бременност е сериозен проблем - тя може да бъде опасна не само за здравето на жената, но и за нейния живот. В случай на тръбно поставяне на ембриона възниква увреждане на фалопиевата тръба, в резултат на което е възможно нейното разкъсване. В същото време се увреждат по-големи кръвоносни съдове и се развива кървене в коремната кухина..

Какво друго може да бъде опасна извънматочната бременност? Извънматочната бременност заплашва безплодие и неправилно поставяне на следващите ембриони по време на зачеването.

Пренебрегването на симптомите на извънматочна бременност и късното й откриване води до факта, че ембрионът непрекъснато расте и заема все повече и повече място, което може да доведе до разкъсване на яйчника или фалопиевата тръба.

Не забравяйте, че ако имате забавяне на менструацията, не отлагайте посещението при лекар и ултразвуковото сканиране, за да разберете навреме за бременността и да сте сигурни, че всичко се развива правилно..

Причини за извънматочна бременност

Една от най-трудните и опасни патологии при раждането е извънматочна бременност. Той се среща при 2% от родилките и винаги завършва неблагоприятно за майката и плода. Каква е същността на тази аномалия и какви мерки трябва да се предприемат?

Какво е извънматочна бременност?

Когато яйцеклетката се комбинира със спермата, се извършва оплождане. Обикновено зиготата (оплодената яйцеклетка) се придвижва по маточните тръби в матката и се прикрепя към нейните стени - оттук започва развитието на ембриона. Когато това по някаква причина не се случи и ембрионът не достигне целта си, те говорят за извънматочна бременност. В този случай оплодената яйцеклетка може да остане във фалопиевите тръби, яйчниците или всяка друга част на коремната област. Тъй като нито един орган на женското тяло с изключение на матката не е адаптиран да позволява на плода да се формира и расте нормално, не може да има нормален ход на бременността и раждането: или възниква спонтанен аборт, или се предписва лечение, което провокира спиране на развитието на ембриона.

В 97,7% от случаите на извънматочна бременност ембрионът се локализира във фалопиевите тръби - това е така наречената тръбна бременност. Останалата част от процента попада върху яйчниците, корема, интерлигаментите, шийката на матката, интерстициума или бременността в зачатъчния рог на матката. Опасността от това състояние е много голяма и с продължителен период може да доведе до разкъсване на органа..

Защо се развива извънматочна бременност??

Ако ембрионът не може да достигне матката, хормонални или физиологични фактори го възпрепятстват. Основните причини са следните:

 1. Възпалителни процеси на маточните придатъци. Възпалението на тръбите или придатъците води до образуване на белези и сраствания, които действат като бариери за движението на ембриона. Транспортирането на оплодената яйцеклетка се извършва чрез редуващи се резки движения на тръбите, т.е. перисталти. Ако има физиологични дефекти в тръбите, ембрионът просто не може да преодолее препятствията..
 2. Възпаление на фалопиевите тръби. Фалопиевите тръби свързват матката с корема. При възпаление нервните окончания губят чувствителност, а защитните ворси частично липсват. Поради това транспортната функция е нарушена и съответно яйцеклетката не може да се придвижи в маточната кухина.
 3. Анатомични аномалии - „допълнителни“ тръби или дупки в придатъците - се появяват през периода на вътрематочно развитие. Ако майката на момичето пуши или пие алкохол по време на бременността, вероятността от тези дефекти при момичето се увеличава. Оттук и проблемите с бременността в бъдеще..
 4. Последиците от операция или аборт. След операции в областта на таза, жената има белези и сраствания, които също пречат на движението на ембриона.
 5. Хормонални нарушения. По време на бременността и нейното планиране хормоналният фон на жената претърпява колосални промени. Ако някой хормон е в излишък, недостатъчен, изобщо или активността му е намалена, възникват много проблеми на репродуктивната система, включително отслабване на мускулите и неспособността на яйцеклетката да се имплантира в матката. Това е най-честата причина за извънматочна бременност..
 6. Тумори. Наличието на доброкачествени и злокачествени образувания (миома, кисти, рак) само по себе си прави невъзможно прикрепването на матката. Освен това новообразуванията причиняват хормонална дисфункция, което допълнително усложнява процеса на имплантиране на ембриона..
 7. Липсата на една от тръбите поради операция.
 8. Инфекциозни заболявания на тазовите органи (туберкулоза, външна ендометриоза).
 9. Дългосрочна употреба на хормонални лекарства или вътрематочна контрацепция.
 10. Полово предавани инфекции.

Симптоми на ранна извънматочна бременност

В ранните етапи извънматочната бременност е трудна за определяне, но е възможна. Факт е, че в началните етапи има всички признаци на нормална бременност: токсикоза, забавена менструация, промяна във вкусовите предпочитания, промени в настроението, подуване на гърдите. Първоначално тестът показва, че момичето не е бременна, но за много малък период това е нормално. Тревожни симптоми, които могат да показват извънматочна бременност:

 • Болка и дискомфорт в долната част на корема. Може да бъде от едната страна или да се разпространи в перитонеалната област, да се даде на рамото, лопатката, гърба, да се усили при ходене и резки завои на тялото.
 • Нехарактерно отделяне: оскъдно кафеникаво или обилно кърваво, кестеняв цвят с кървави примеси и др. Прекомерното кървене може да показва кървене.

Извънматочна бременност

Ектопичната бременност е патологично състояние на бременността, при което оплодената яйцеклетка е фиксирана във фалопиевата тръба или в коремната кухина (в редки случаи). Според медицинската статистика извънматочната бременност е регистрирана при 2,5% от общия брой бременности, в 10% от случаите се появява отново. Тази патология принадлежи към категорията на повишен риск за здравето на жената, без предоставяне на медицинска помощ, тя може да доведе до смърт..

Според статистическите данни увеличаването на честотата на прояви на извънматочна бременност е свързано с увеличаване на броя на възпалителните процеси на вътрешните генитални органи, увеличаване на броя на хирургичните операции за контрол на раждането, използването на вътрематочна и хормонална контрацепция, лечение на някои форми на безплодие и изкуствено осеменяване..

При всякакъв вид извънматочна бременност раждането на дете е невъзможно, тъй като тази патология застрашава физическото здраве на майката.

Видове извънматочна бременност

 • коремна (коремна) - рядък вариант, яйцеклетката може да бъде локализирана върху оментума, черния дроб, кръстно-маточните връзки и в ректално-маточната кухина. Първичната коремна бременност се различава - имплантирането на оплодено яйце се извършва върху коремните органи, а вторичното - след настъпил тубален аборт, яйцеклетката се имплантира отново в коремната кухина. В някои случаи патологичната коремна бременност се пренася в късен етап, представлявайки сериозна заплаха за живота на бременна жена. По-голямата част от ембрионите с коремна имплантация показват сериозни малформации;
 • тръбна - оплодената яйцеклетка се опложда във фалопиевата тръба и не се спуска в матката, а е фиксирана върху стената на фалопиевата тръба. След имплантацията може да настъпи спиране в развитието на ембриона и в най-лошия случай фалопиевата тръба ще се спука, което представлява сериозна заплаха за живота на жената;
 • яйчникова - честотата е по-малка от 1%, тя се разделя на епиоофорална (яйцеклетката се имплантира на повърхността на яйчника) и интрафоликуларна (оплождане на яйцеклетката и последващо имплантиране се извършва във фоликула);
 • цервикален - причината за появата се счита за цезарово сечение, предишен аборт, миома на матката, ембриотрансфер по време на ин витро оплождане. Оплодената яйцеклетка е фиксирана в областта на цервикалния канал на матката.

Опасността от извънматочна бременност е, че в процеса на развитие яйцеклетката нараства по размер и диаметърът на тръбата се увеличава до максималния си размер, разтягането достига максимално ниво и възниква разкъсване. В този случай кръв, слуз и яйцеклетката влизат в коремната кухина. Неговият стерилитет е нарушен и възниква инфекциозен процес, който в крайна сметка се развива в перитонит. Успоредно с това повредените съдове кървят силно, настъпва масивно кървене в коремната кухина, което може да доведе жената до състояние на хеморагичен шок. При яйчникова и коремна извънматочна бременност рискът от перитонит е толкова висок, колкото при тубалната.

Възможни причини за извънматочна бременност

Основни рискови фактори:

 • инфекциозни и възпалителни заболявания - прехвърлени преди или преминали в хронична фаза - възпаление на матката, придатъците, пикочния мехур се считат за една от основните причини за извънматочна бременност.
 • Възпалителни процеси в яйчниците и тръбите (предишни трудни раждания, многобройни аборти, спонтанни аборти без посещение на медицинска клиника), водещи до фиброза, поява на сраствания и белези на тъкани, след което луменът на фалопиевите тръби се стеснява, нарушава се транспортната им функция, ресничният епител се променя. Преминаването на яйцеклетката през тръбите е трудно и настъпва извънматочна (тръбна) бременност;
 • вроден инфантилизъм на фалопиевите тръби - неправилна форма, прекомерна дължина или извитост с вродено недоразвитие са причина за неправилното функциониране на фалопиевите тръби;
 • изразени хормонални промени (неуспех или недостатъчност) - заболявания на ендокринната система допринасят за стесняване на лумена на фалопиевите тръби, нарушава се перисталтиката и яйцеклетката остава в кухината на фалопиевата тръба;
 • наличието на доброкачествени или злокачествени тумори на матката и придатъците - стесняване на лумена на фалопиевите тръби и пречене на напредъка на яйцеклетката;
 • необичайно развитие на гениталните органи - вродена анормална стеноза на фалопиевите тръби пречи на напредването на яйцеклетката до маточната кухина, дивертикулите (изпъкналостта) на стените на фалопиевите тръби и матката възпрепятстват транспорта на яйцеклетката и причиняват хроничен възпалителен фокус;
 • история на извънматочна бременност;
 • промяна на стандартните свойства на яйцеклетката;
 • бавна сперма;
 • определени технологии за изкуствено осеменяване;
 • спазъм на фалопиевите тръби, в резултат на постоянното нервно пренапрежение на жената;
 • използването на контрацептиви - хормонални, спирали, спешна контрацепция и др.;
 • възрастта на бременната жена след 35 години;
 • заседнал начин на живот;
 • продължителна употреба на лекарства, които повишават плодовитостта и стимулират овулацията.

Симптоми

Курсът на извънматочна бременност в началните етапи има признаци на матката (нормативен) - гадене, сънливост, подуване на млечните жлези и тяхната болезненост. Проявата на симптоми на извънматочна бременност настъпва в периода от 3-та до 8-ма седмица след последната менструация. Те включват:

 • необичайна менструация - оскъдни зацапвания;
 • болезнени усещания - болка от засегнатата фалопиева тръба, с цервикална или коремна извънматочна бременност - по средната линия на корема. Промените в положението на тялото, обръщането, огъването и ходенето причиняват дърпащи болки в определени области. Когато яйцеклетката се намира в провлака на фалопиевата тръба, болезнените усещания се появяват на 5 седмици, а с ампулата (близо до изхода към матката) - на 8 седмици;
 • обилно кървене - по-вероятно е да се появи по време на цервикална бременност. Разположението на плода в шийката на матката, която е богата на кръвоносни съдове, причинява тежка загуба на кръв и представлява заплаха за живота на бременна жена;
 • зацапването е признак за увреждане на фалопиевата тръба по време на ектопична бременност в тръбата. Най-благоприятният резултат от този тип е абортът на тръбата, при който яйцеклетката се отделя независимо от мястото на прикрепване;
 • болезнено уриниране и изхождане;
 • състояние на шок - загуба на съзнание, спад на кръвното налягане, бледност на кожата, посиняване на устните, ускорен, слаб пулс (развива се при наличие на масивна кръвозагуба);
 • болка с връщане в ректума и кръста;
 • положителен резултат от теста за бременност (в повечето случаи).

Често погрешно схващане е, че при липса на забавяне на менструацията няма извънматочна бременност. Размазването на слабото отделяне се възприема като нормален цикъл, което води до късно насочване към гинекологията.

Клиниката за извънматочна бременност се подразделя на:

 1. Прогресивна извънматочна бременност - яйцеклетката, докато расте, се въвежда във фалопиевата тръба и постепенно я унищожава.
 2. Спонтанно приключила извънматочна бременност - тубарен аборт.

Основните признаци на тубарен аборт са:

 • кървави отделяния от гениталиите;
 • забавяне на менструалния цикъл;
 • субфебрилна телесна температура;
 • болезнени усещания, които рязко излъчват към хипохондриума, ключицата, крака и ануса (повтарящи се атаки в продължение на няколко часа).

С пробив на маточната тръба субективно се отбелязва:

 • силни болезнени усещания;
 • понижаване на кръвното налягане до критични нива;
 • повишен пулс и дишане;
 • общо влошаване на здравето;
 • студена пот;
 • загуба на съзнание.

Диагностика на извънматочната бременност

Предварителна диагноза "извънматочна бременност" се поставя с типични оплаквания:

 • забавен менструален поток;
 • кървави проблеми;
 • болки с различни характеристики. честота и интензивност;
 • гадене;
 • болезнени усещания в лумбалната област, вътрешната част на бедрото и ректума.

Повечето пациенти се оплакват от наличието на 3-4 признака, възникващи едновременно.

Оптималната диагноза включва:

 • събиране на пълна история за изключване или определяне влизането в рискови групи за извънматочна бременност;
 • преглед при гинеколог;
 • ултразвуково изследване за диагностициране на бременност (след 6 седмици от последната менструация) разкрива следните признаци: увеличаване на тялото на матката, точното местоположение на яйцеклетката с ембриона, удебеляване на лигавиците на матката. Успоредно с тези признаци, ултразвукът ви позволява да откриете наличието на кръв и съсиреци в коремната кухина, натрупването на кръвни съсиреци в лумена на фалопиевата тръба, саморазкъсване на фалопиевата тръба;
 • идентифициране на нивото на прогестерон - ниската концентрация предполага наличието на неразвита бременност;
 • кръвен тест за hCG (определяне на концентрацията на хорионгонадотропин) - при извънматочна бременност количеството на съдържащите се хормони се увеличава по-бавно, отколкото по време на нормалния ход на бременността.

Анализът за hCG се извършва на интервали от 48 часа, за да се определи съдържанието на хормони. В началния период на бременността нивото на хормоните се увеличава пропорционално, което се определя от hCG. Ако нивото не се повиши нормативно, то е слабо или ниско, тогава се извършва допълнителен анализ. Намалените нива на хормоните в анализа за човешки хорион гонадотропин са признак на извънматочна бременност.

Методът, който дава почти 100% диагностичен резултат, е лапароскопията. Извършва се на последния етап от изпита..

Хистологично изследване на изстъргване на ендометриума (в случай на извънматочна бременност ще покаже липсата на хорионни ворсинки и наличието на промени в маточната лигавица).

Хистеросалпингографията (с въвеждането на контрастни вещества) се използва в особено трудни случаи на диагностика. Контрастното вещество, проникващо в маточната тръба, неравномерно оцветява яйцеклетката, демонстрирайки симптом на течение, потвърждавайки извънматочна тръбна бременност.

Изясняването на диагнозата се извършва изключително в болнична обстановка. Назначава се план за пълен преглед в зависимост от оборудването и лабораторното оборудване на болницата. Най-добрият вариант за изследване е комбинация от ултразвук и определяне на хорионгонадотропин в кръвен тест (урина). Лапароскопията се предписва, когато е абсолютно необходимо..

Диагностиката и последващото лечение се извършват с помощта на специалисти:

 • терапевт (общо състояние на тялото на пациента);
 • гинеколог (изследване на състоянието на вътрешните полови органи, оценка и предоставяне на предварителна диагноза);
 • специалист по ултразвук (потвърждение или опровержение на предварително установена диагноза);
 • хирург-гинеколог (консултация и директна хирургична интервенция).

Лечение

С ранната диагностика на патологията (преди разкъсване или увреждане на стените на фалопиевата тръба) се предписват лекарства. Метотрексатът се препоръчва за аборт и е ограничен до една или две дози. Когато се диагностицира в ранните етапи, не се изисква хирургическа интервенция; след прием на лекарството се извършва втори кръвен тест.

Метотрексат прекъсва бременността при определени условия:

 • гестационната възраст не надвишава 6 седмици;
 • показателят за анализ на човешки хорион гонадотропин не е по-висок от 5000;
 • отсъствие на кървене при пациента (размазващо отделяне);
 • липса на сърдечна дейност в плода по време на ултразвуково изследване;
 • няма признаци на руптура на фалопиевата тръба (няма интензивна болка и кървене, показанията на кръвното налягане са нормални).

Лекарството се прилага интрамускулно или интравенозно, пациентът е под наблюдение през целия период. Ефективността на извършените процедури се оценява от нивото на човешки хорион гонадотропин. Намаляването на индексите на hCG показва успешна възможност за лечение, заедно с този анализ се изследват функциите на бъбреците, черния дроб и костния мозък.

Употребата на Метотрексат може да предизвика нежелани реакции (гадене, повръщане, стоматит, диария и др.) И не гарантира целостта на фалопиевите тръби, невъзможност за аборт на маточните тръби и масивно кървене.

При късно откриване на извънматочна бременност се извършва операция. Нежен вариант е лапароскопията, при липса на необходимите инструменти се предписва пълноценна коремна операция.

Два вида хирургична интервенция се извършват чрез лапароскопия:

 1. Салпингоскопията по време на извънматочна бременност е една от щадящите операции и запазва възможността за по-нататъшно раждане. Ембрионът се отстранява от фалопиевата тръба през малък отвор. Техниката е възможна, когато размерът на ембриона е до 20 mm и яйцеклетката е разположена в далечния край на фалопиевата тръба.
 2. Салпингектомия за извънматочна бременност се извършва със значително разтягане на фалопиевата тръба и възможния риск от разкъсване. Извършва се изрязване на увредената част на фалопиевата тръба, последвано от свързване на здрави зони.

Операция за патологична бременност се извършва спешно или по план. Във втория вариант пациентът е подготвен за операция, като се използват следните диагностични процедури:

 • кръвен тест (общ анализ);
 • идентифициране на Rh фактор и кръвна група;
 • ЕКГ;
 • Ултразвук;
 • консултация с терапевт;
 • консултация с гинеколог.

Рехабилитационен период

Периодът след операцията нормализира общото състояние на тялото на жената, елиминира рисковите фактори и възстановява репродуктивните функции на организма. След операцията за отстраняване на яйцеклетката трябва да се извършва постоянна проверка на хемодинамичните параметри (за да се изключи вътрешното кървене). Освен това се предписва курс на антибиотици, болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства..

Мониторингът на нивото на хорион гонадотропин се извършва ежеседмично и се дължи на факта, че при непълно извличане на частици от яйцеклетката и случайно въвеждане в други органи, тумор може да се развие от хорионни клетки (хорионепителиом). При нормално извършена хирургическа интервенция нивото на хорионгонадотропин трябва да бъде намалено наполовина спрямо първоначалните данни. При липса на положителна динамика се предписва метотрексат и при продължаващи отрицателни резултати се налага радикална операция с отстраняване на фалопиевата тръба.

В следоперативния период се препоръчват физиотерапевтични процедури с използване на електрофореза и магнитотерапия за най-бързо възстановяване на функционалността на репродуктивната система на пациента. Комбинираните орални контрацептиви се предписват за предотвратяване на бременност (поне шест месеца) и за установяване на нормален менструален цикъл. Повторната бременност, настъпила за кратко време след патологична извънматочна бременност, носи високо ниво на високо ниво на повтарящо се развитие на тази патология.

Първична профилактика

Постоянният партньор и безопасността на секса (използване на лични предпазни средства) намалява риска от полово предавани болести и с тях е възможно възпаление и белези на тъканите на фалопиевите тръби.

Невъзможно е да се предотврати извънматочна бременност, но динамичното посещение на гинеколог може да намали риска от смърт. Бременните жени, включени в рисковата категория, трябва да се подложат на пълен преглед, за да се изключи закъсняло определяне на извънматочна бременност.

За да намалите риска от извънматочна бременност, трябва:

 • да се справят навреме с лечението на различни инфекциозни заболявания на гениталните органи;
 • по време на ин витро оплождане с необходимата честота, подложете на ултразвуково изследване и вземете тестове за съдържанието на хорион гонадотропин в кръвта;
 • при смяна на сексуален партньор е наложително да се подложат на тестове за редица полово предавани болести;
 • използвайте комбинирани орални контрацептиви, за да избегнете нежелана бременност;
 • своевременно лекуват патологични заболявания на вътрешните органи, предотвратявайки преливането на болестта в хронична форма;
 • яжте правилно, спазвайки диетата, която е най-подходяща за организма (без да се увличате от прекомерна загуба на тегло и спазматично наддаване или отслабване);
 • коригирайте съществуващите хормонални нарушения с помощта на специализирани специалисти.

При най-малкото съмнение за извънматочна бременност е необходимо спешно обжалване в гинекологичния отдел. Най-малкото забавяне може да струва на жената не само загуба на здраве, но и появата на безплодие. Най-лошият случай за забавяне на обрива може да бъде смъртта..

Причини за извънматочна бременност

Време за четене: мин.

 1. Причини
 2. Признаци на извънматочна бременност
 3. Ранна диагностика
 4. Ще покаже ли тестът извънматочна бременност?
 5. Лечение
 6. Предотвратяване
 7. Повтаряща се извънматочна бременност

Защо има извънматочна бременност: причини

Извънматочна бременност, при нормално здравословно състояние на жената, както и при липса на заболявания и патологии на вътрешните органи на малкия таз, се случва много рядко.Какви са причините за развитието на извънматочна бременност в ранните етапи? Само 2-3% от зачеването води до това явление. От друга страна, ако възникнат усложняващи фактори, тази опасност може да се увеличи с 5-10 пъти. Защо има извънматочна бременност, причините са напълно различни, но почти всички те водят до един и същ резултат. Ембрионът започва да се развива във фалопиевата тръба, тъй като се прикрепя към нейната повърхност, вместо към повърхността на вътрешната маточна кухина. Фалопиевите тръби не са предназначени за развитие на ембриони, тъй като нямат толкова висока еластичност. Това може да доведе до сериозни усложнения..

Защо възниква извънматочна бременност: причини

Има много възможности, поради които това явление може да възникне. Всички те са обединени в няколко основни групи, които могат да се използват за оценка на риска от възможността за това усложнение. Най-честите причини за ранна извънматочна бременност са както следва:

 • Болести на пикочния мехур, самата матка или нейните придатъци, които са причинени от хламидия, уреаплазма или микоплазма. Тези инфекциозни заболявания имат сериозно въздействие върху здравето на репродуктивната система. Те могат да причинят възпаление в яйчниците. В комбинация с наличието на аборти или усложнения по време на раждане в миналото, негативният ефект се увеличава. При продължително излагане на инфекция започва възпаление и след него белези, фиброза и сраствания се появяват на повърхността на фалопиевите тръби. Това ги стеснява и практически ги лишава от функционалност. Транспортната функция изчезва и цилиарният епител губи своята ефективност. Всичко това създава големи трудности за движението на яйцето през тръбите. В същото време сперматозоидите се движат съвсем нормално, което води до оплождане и невъзможност за преместване на плода в матката. За инфекциозни заболявания, независимо по каква причина може да има извънматочна бременност, може да се припише и ендометриоза - възпаление на лигавицата по стените на матката.
 • Хирургични операции. Почти всяка хирургическа интервенция във вътрешните органи на малкия таз може да причини усложнения. Ако това са процедури, пряко насочени към стерилизация, като лигиране на маточните тръби, това е разбираемо, тъй като лигирането може да не е било напълно успешно и жената да забременее. Но понякога операцията на пикочния мехур, матката или други органи в близост до фалопиевите тръби може да доведе до сраствания и полипи..
 • Друга основна причина за извънматочна бременност при жените може да бъде вроденото недоразвитие на фалопиевите тръби. Той включва инфантилизъм, когато фалопиевите тръби остават в същото състояние, както преди пубертета. Яйчниците работят нормално. Тръбите дори не започват да функционират, тъй като нямат правилната форма. Освен това може да има голяма дължина или извитост на фалопиевите тръби. Това предотвратява нормалното достигане на яйцеклетката до матката..
 • Промени в хормоналните нива. Хормоните често засягат функционалността на органите, свързани с репродуктивната система. В този случай те намаляват перисталтиката на тръбите и могат да повлияят на техния лумен. До това най-често водят ендокринните нарушения. Жените също могат да приемат хормони, които могат да повлияят отрицателно на следващата бременност. Наркотиците, които повишават плодовитостта и стимулират овулацията също принадлежат към тази област.Хормоналният фон е обект на промени на фона на психо-емоционално претоварване. В това отношение може да има психологически причини за извънматочна бременност..
 • Защо се получава извънматочна бременност, причините може да се крият в използването на спирали като контрацепция.
 • Появата на тумори. Това включва както доброкачествени, така и злокачествени видове. Те намаляват пропускливостта на тръбите, и то не винаги напълно.

По този начин може да се види от какво е извънматочната бременност, причината може да бъде много предсказуема и ако съществува риск да попаднете в категорията, която е най-изложена на риск, тогава е по-добре да се въздържате от планиране на бременност, докато тази заплаха изчезне. Също така става напълно ясно, че причината за извънматочна бременност не може да възникне от мъж. Мъжът може само да повлияе на факта, че яйцеклетката може да бъде оплодена или не може. При лоша подвижност на сперматозоидите те няма да могат да стигнат до края на тръбата, за да оплодят яйцеклетката извън матката.

Ектопични фактори на бременността

Съвременната гинекология идентифицира определени фактори, които могат да доведат до бременност извън матката:

 1. генитални и екстрагенитални форми на ендометриоза;
 2. анамнеза за хирургично прекъсване на бременност;
 3. хормонална контрацепция;
 4. стимулиране на овулацията с лекарства;
 5. прехвърлените възпалителни процеси и хирургични интервенции на придатъците;
 6. случаи на извънматочна бременност в миналото;
 7. тумори на тялото на матката и придатъците;
 8. аномалии в развитието на репродуктивните органи;
 9. сраствания, засягащи тазовата област.

Извънматочна бременност: психологически причини

Основата на всичко тук е вълнение, вина и морална неподготвеност за бременност. Освен това жената няма противопоказания или заболявания. Зачеването се случва нормално, но подсъзнателният страх, че жената ще стане майка, присъства постоянно, въпреки че външно може да не се появи. Вътрешните смущения и запушвания водят до факта, че фалопиевите тръби губят своята функционалност.

В по-тежки случаи ситуацията се превръща в хормонални нарушения, нарушаване на цикъла и проблеми със съзряването на яйцеклетката. Това води до факта, че бременността може изобщо да не настъпи. Но лека форма може да доведе до извънматочна бременност. Настъпва зачеване, но поради комбинацията от всички психологически фактори, фалопиевите тръби не преместват яйцето в матката. По този начин плодът започва да се развива директно в самите тръби..

Механизмът на възникване и прогресиране на маточната бременност

Прогресирането на здравословна бременност е възможно само в телесната кухина на матката. Женската репродуктивна клетка, наречена яйцеклетка, се опложда от сперматозоиди в една от фалопиевите тръби. След това се придвижва към маточната кухина, като се разделя непрекъснато. Лигавицата на тялото на матката създава всички необходими благоприятни условия за растежа на ембриона.

Точната продължителност на бременността може да се диагностицира от местоположението и обема на матката. Матката е локализирана в тазовата област между два органа: пикочния мехур и ректума. Обикновено той е сравнително малък по размер: широк е около пет сантиметра и дълъг около осем сантиметра..

Когато настъпи маточна бременност, настъпва постепенно увеличаване на мускулния орган. Започвайки от шест седмици, вече е възможно да се диагностицира бременността чрез леко увеличаване на обема на матката. До осмата седмица на бременността обемът му може да се сравни с размера на средния юмрук. С напредването на бременността тялото на матката се издига. На шестнадесетата седмица мускулният орган се намира между пъпа и пазвата. След осем седмици матката се изравнява с пъпа и след четири седмици дъното й може да бъде диагностицирано в тази област. Преди раждането тялото на матката се локализира между пъпа и процеса, който се нарича мечовид.

Изчисляването на гестационната възраст и очакваната календарна дата на раждане включва няколко показателя. Гестационната възраст се изчислява според последните критични дни, датата на първите забележими движения, както и от обема и височината на матката.

Признаци на извънматочна бременност

Симптомите и признаците на извънматочна бременност зависят от продължителността на прогресията на бременността и зоната на прикрепване на яйцеклетката. В ранните етапи на 5-6 седмици извънматочната бременност протича практически без симптоми и характерни признаци.

Признаците на извънматочна бременност са същите като при физиологична бременност: първият симптом е забавяне на менструацията, набъбване на млечните жлези, симптоми на ранна токсикоза.

Признаците и симптомите на извънматочна бременност могат да се сближат със симптоми на други патологии.

Какви са симптомите на извънматочна бременност в ранните етапи, които жените могат да забележат. Удължаването на извънматочната бременност се характеризира с:

 • забавена менструация;
 • леко "размазване" или обилно кърваво отделяне;
 • болка в долната част на корема, която може да бъде едностранна и да излъчва към ректума;
 • чувствителност на млечните жлези;
 • влошаване на общото благосъстояние, проявяващо се с гадене.

Симптоми на извънматочна бременност в ранните етапи, когато тя е нарушена. При липса на навременна хирургична помощ има признаци на кървене в перитонеума. Тези симптоми се причиняват от изливането на кръв в коремната област и се проявяват чрез:

 • внезапна силна болка в долната част на корема, излъчваща се в ректума и сакрума;
 • кървене или тъмно зацапване;
 • хипотония,
 • обща слабост,
 • ускорен сърдечен ритъм;
 • загуба на съзнание.

Какви са симптомите на извънматочна бременност в ранните етапи?

Признаци на извънматочна бременност в ранните етапи практически не се появяват, така че е доста трудно да се идентифицира появата на извънматочна бременност. Клиничната картина преди развитието на характерни усложнения не е типична, което води до ненавременно търсене на помощ.

Въпреки това, могат да бъдат идентифицирани редица симптоми на ранна извънматочна бременност:

 • постоянната лека болка в долната част на корема може да ви информира за разтягане на фалопиевата тръба;
 • лек менструален поток с положителен тест за бременност (като всяко кафяво или червеникаво отделяне извън менструацията);
 • схващаща болка в корема - често показва спукан яйцепровод;
 • ясен признак за наличие на вътрешно кървене, поради отлепване и смърт на ембриона, това е тежка слабост и тежка бледност.

Ранна диагностика на извънматочна бременност

Диференциална диагноза на извънматочна бременност: таблица

Точна диагноза може да бъде поставена само чрез преглед с лапароскоп. Но е непрактично незабавно да се приложи този метод, така че е препоръчително да се изследват предварително всички възможни симптоми и признаци, които могат да показват наличието на плод във фалопиевите тръби. Това включва и други видове анализи. Диф диагностиката на извънматочна бременност в ранните етапи се превръща в единствения начин за своевременно разпознаване на опасността и предприемане на подходящи мерки.

Времето за диагностициране на извънматочна бременност започва от 6 седмици, когато плодът може да бъде открит чрез ултразвук. Преди това никой друг метод освен лапароскопията не може да разграничи маточната бременност от извънматочната. Косвени признаци, че ембрионът не се развива в матката, но във фалопиевите тръби е, че жената има:

 • Периодично има остри болки в корема;
 • Кръвното налягане се повишава;
 • Остър пристъп на слабост;
 • Главата се върти до припадък.

Няма признаци на извънматочна бременност преди закъснението. Когато има съмнение за извънматочна бременност, в клиниката се провеждат редица изследвания по време на диагностиката. Често подозренията започват след горните симптоми при жена и посещение на лекар, ако преди това не е имало други предпоставки. Ултразвуковото изследване се превръща в едно от основните средства за диференциална диагностика. Факт е, че когато се появят сериозни симптоми, плодът вече е достатъчно развит, за да открие местоположението си по този начин. Това обикновено се случва през втората половина на първия триместър. В този случай може дори да продължи менструация, която не протича в стандартната си проява, а под формата на кървави отделяния поради реакцията на ендометриума на наличието на ембрион във фалопиевата тръба..

Методи за диагностициране на извънматочна бременност: видове диагностика

За съжаление този сценарий не винаги работи перфектно. В зависимост от характеристиките на развитие, яйцеклетката все още не може да бъде открита за ултразвук. След това се използват косвени диагностични методи. Необходимо е да се провери разширяването на фалопиевата тръба, ако има очевидни промени в размера на една от тях, тогава може да се подозира, че ембрионът е там. Може да се определи и от наличието на свободна течност в областта на таза. Един проблемен момент е, че в началото на бременността кръвните съсиреци и вътрешните натрупвания на течности могат да бъдат объркани с оплодената яйцеклетка в матката..

Определянето на нивото на човешки хорион гонадотропин, което се появява по време на развитието на ембриона, също може да служи като вид тест. Техниката, използваща измерване на hCG, е, че по време на нормалния ход на бременността, когато плодът се развива в матката, нивото на хормона почти се удвоява за период от 48 часа. Ако ембрионът е извън матката, тогава повишаването на нивата на хормоните ще бъде много по-малко. По този начин присъствието на самия хормон показва наличието на бременност, а ниското му ниво показва проблеми с неговото преминаване..

Ако пациентът има извънматочна бременност, диференциалната диагноза от опитни специалисти ще помогне да се определи това възможно най-бързо. Съвременните технологии правят възможно това да стане още през петата седмица на бременността, докато по-рано в такива периоди това не е било налице.Липсата на ранна диагностика на извънматочна бременност може да бъде фатална за живота на нежния пол..

Диагностика на прекъсната извънматочна бременност

Развитието на плода извън матката не винаги е успешно, докато не започне да вреди на женското тяло. Понякога бременността се прекъсва рано. Това може да се проследи и чрез диагностика, но най-често жената вече го усеща, като влошава благосъстоянието. Спирането на повишаването на хормоните на бременността и началото на менструацията са основните фактори за това. Лекарите често настояват за изкуствено прекъсване на такава бременност, тъй като има голям шанс за влошаване на здравето. Прекъсването може да се направи хирургично или медицинско.

Извънматочната бременност е сериозна патология, която може да причини много опасни усложнения при жените. Характеризира се с имплантиране и последващо развитие на оплодено яйце извън тялото на матката. Възможно е неправилно имплантиране в перитонеума, яйчниците или маточните тръби. Рецидивите на патологията могат да доведат до развитие на тръбно безплодие и заплаха за живота в случай на разкъсване на вътрешните органи.

Извънматочна бременност и нейните видове

Под въздействието на определени фактори оплодената яйцеклетка не достига маточната кухина. Имплантирането на оплодено яйце извън матката причинява извънматочна бременност и напредване. Въвеждането на яйцеклетката може да бъде диагностицирано във фалопиевите тръби, яйчниците или перитонеума, което не е предвидено от природата.

Има няколко вида извънматочна бременност, които се дължат на областта на прикрепване на яйцеклетката:

 • тръба;
 • яйчников;
 • коремна;
 • цервикален;
 • рудиментарен маточен рог;
 • интралигаментарен;
 • хетеротопна.

Повечето извънматочни бременности се характеризират с въвеждането на яйцеклетката в зоната на тръбата. Този сорт представлява повече от 90% от случаите и обикновено оплодената яйцеклетка се локализира в ампулата или в средата на тръбата. Възможно е и закрепване в маточната част. Понякога бременността се развива в областта на фимбриите на тръбата.

Рядко се диагностицира извънматочна бременност, възникнала в яйчниците, перитонеума, шийката на матката и рудиментарния рог на маточното тяло.

Бременността на яйчниците е:

 1. интрафоликуларен. Тази патология се развива по време на оплождането на яйцеклетка във фоликула след овулация..
 2. яйчников. Този сорт се характеризира с прикрепване към яйчника.

Ектопичната бременност може да прогресира до коремната област. Този процес се наблюдава, когато яйцеклетката се въведе в червата, перитонеума или други вътрешни органи. Коремна бременност може да настъпи след ин витро.

При вродени аномалии в структурата на тялото на матката, бременността може да настъпи в така наречения спомагателен рог. В този случай се определят симптомите на руптура на матката.

Интралигаментарна бременност настъпва, когато целостта или разкъсването на тръбата е нарушена и последващото прикрепване на оплодено яйце между широките маточни връзки.

Хетеротопната бременност се развива след IVF и се проявява чрез въвеждането на едно оплодено яйце в матката, а другото извън него.

През последните години се наблюдава тенденция към нарастване на честотата на извънматочна бременност. Появата на рецидиви е типична за една четвърт от жените с анамнеза за тази патология, която впоследствие причинява вторично безплодие. Според статистиката бременността извън матката често се локализира вдясно.

Методи, използвани за диагностициране на извънматочна бременност

Разкъсването на тръбата е трудно да се диференцира с остър апендицит, апоплексия на яйчниците и други патологии, които се развиват в малкия таз. Ако целостта на фалопиевата тръба е нарушена, възниква кървене, което застрашава живота на жената. Лекарят трябва незабавно да определи наличието на патология, което е възможно с помощта на определени диагностични методи:

 1. ултразвуково изследване на тазовите органи. Този метод на изследване ви позволява да визуализирате яйцеклетката във фалопиевата тръба, както и наличието на течност в коремната кухина.
 2. анализ на hCG. Методът на лабораторна диагностика ви позволява да определите нивото на хорион гонадотропин, който се произвежда интензивно от организма от самото начало на бременността. Въз основа на получените данни може да се прецени за възможна бременност, развиваща се извън матката..
 3. лапароскопия. Хирургичният метод се използва като диагностика на извънматочна бременност и последващо лечение.
 4. Диагнозата на прекъсната извънматочна бременност се основава на преглед на жена на гинекологичен стол и пункция на задния вагинален форникс, както и ултразвук

Показва ли извънматочна бременност на теста

Когато жените разберат за бременността си, те незабавно събират цялата информация, която може да им бъде полезна и се консултират с лекар за възможни проблеми. Ектопичната бременност е един от най-често срещаните здравословни проблеми. Според благосъстоянието си жената не може веднага да определи дали всичко е в ред с развитието на плода, особено в ранните стадии. Съответно възниква напълно логичен въпрос дали ектопичната бременност на теста показва или не. За да направите това, трябва да прочетете мнението на експертите..

Тестът показва ли извънматочна бременност, ако се извърши по-късно?

Много хора искат да знаят дали положението на плода в момента е нормално или се намира във фалопиевите тръби, като се използва тест за бременност. Тестът определя както извънматочна бременност, така и една маточна - две ивици. Особеността на това устройство е, че разпознава наличието на хорион гонадотропин в тялото на жената. Този хормон се появява само при бременни жени, когато плодът се развие. По този начин, независимо къде точно се намира оплодената яйцеклетка, тя ще реагира само на състоянието на бременност. Обикновените тестове дори не показват съдържанието на хормона, въпреки че това може да помогне за решаването на този проблем..

Дали резултатът от теста ще бъде положителен в случай на извънматочна бременност? Ектопичната бременност показва същите стойности на теста като обикновената бременност. За да се определят каквито и да е промени, се изисква провеждането на тестове, при които нивото на хормона ще бъде видимо, а не само неговото съдържание. Понякога една извънматочна може дори да не изглежда като бременност поради факта, че нивото на хорион гонадотропин не достига стойността, при която трябва да се съдържа при маточна бременност. ранният тест за извънматочна бременност може да не покаже нищо, ако използвате обикновени анализатори, а не специално медицинско оборудване. Отрицателният тест при извънматочна бременност се обяснява с ниско увеличение на hCG при извънматочна бременност. Тестът показва извънматочна бременност в ранен стадий, когато чувствителността му е висока, което означава, че цената също е.

Ще бъде по-точно и разбираемо за специалистите да проведат тест за нивото на хорион гонадотропин, който не може да се извърши у дома. Принципът на този тест е, че растежът на хормона с развитието на яйцеклетката ще се различава, ако той обикновено е разположен в матката и е необичаен в тръбите или на яйчника. Ако в стандартна ситуация растежът се наблюдава много рязко, тогава приблизително на всеки два дни той ще се увеличи със 100%. Ако плодът е извън матката, тогава нивото на този хормон ще се увеличи, но с много по-бавна скорост..

Тестът за прогестерон определя ектопична бременност по същия начин. Растежът на този хормон по време на нормалното развитие на бременността също става много по-висок, но в сравнение с тестовете за hCG има една основна разлика. Прогестеронът е в тялото и в нормално състояние, когато жената все още не е заченала. За него има норми според възрастта и фазата на менструацията, които трябва да се вземат предвид за сравнение. Ако имаше отклонения от нормата, тогава е невъзможно да се определи точно колко нивото се е увеличило или намалило. Това ще изисква няколко теста..

Как работи тестът за извънматочна бременност?

Повечето тестове за бременност се основават на урина, която подобно на кръвта може да съдържа хормона хорион гонадотропин. Това е най-бързият начин за откриване на бременност. На тестовата повърхност има 3 слоя, които урината трябва да преодолее:

 • В първата, най-горната зона има антитела, U-образни протеини, които улавят hCG хормони. Ензимите работят заедно с антитела, които допринасят за цвета на повърхността в цветна лента, ако нивото е достатъчно високо.
 • Урината преминава към втория слой с избрани ензими, които също навлизат в зоната, където количеството Y-образни антитела става още по-голямо. Тук хормоните се улавят и отлагат на следващ слой, като по този начин оцветяват видимия модел за положително пробно отчитане. При липса на необходимия хормон урината преминава без препятствия и оцветяването не се извършва. По този начин тестът за бременност за извънматочна бременност може да покаже отрицателна стойност или лентата да бъде слабо оцветена.
 • Последната зона е тестова зона за самия анализ. Върху него са разположени багрила, които във всеки случай ще се активират от ензимите на урината. Това дава точно тази втора лента, която може да бъде единствената, ако тестът е отрицателен..

Всичко това помага да се разбере дали тестът показва извънматочна бременност в ранните етапи, тъй като от самото начало жената може вече да има ниско съдържание на хормони и ако плодът се намира извън матката, това ще продължи много по-дълго, отколкото в обичайното състояние.

Извънматочна бременност, тестът ще покаже или не: възможни грешки

Какво прави грешка, ако резултатът е положителен:

 • Прием на лекарства, които могат да съдържат HPA;
 • Твърде кратко време след аборта;
 • Тумори.

Следните фактори могат да повлияят на грешен отрицателен резултат:

 • Използване на диуретици или просто пиене на твърде много течности преди теста
 • Патологии на сърдечно-съдовата система или бъбреците, които не позволяват нормалната секреция на хормона заедно с урината;
 • Провеждане на теста, преди да може да работи според неговите данни.

Лечение на извънматочна бременност

Почти всяко лечение на това състояние се характеризира със спиране на кървенето, ако е стигнало до такъв етап, възстановяване на хемодинамичните параметри, ако те са били нарушени, и връщане на нормалната функционалност на репродуктивната система.

Лечение на ранна извънматочна бременност

Ако се диагностицира извънматочна бременност, времето на лечение зависи от това на какъв етап е. Например, медикаментозното лечение на извънматочна бременност е по-подходящо за онези случаи, когато всичко се открива в ранните етапи и операцията може да се откаже. Медикаментозното лечение е най-щадящият начин да се отървете от такава патология. Условията за лечение на извънматочна бременност с този метод са много ограничени..

Възможно е да се лекува патология с помощта на хирургични методи. Техният обем и разнообразие зависи от местоположението на яйцеклетката и свързаните с това усложнения.

Хирургично лечение на извънматочна бременност

В съвременната гинекология се използват следните видове хирургични интервенции за диагностицирана извънматочна бременност:

 1. лапароскопия;
 2. лапаротомия.

За лечение на тръбна бременност широко се използват операции с лапароскоп:

 1. тубектомия. По време на операцията тръбата се ампутира.
 2. туботомия. Интервенцията се състои в отстраняване на яйцеклетката при запазване на тръбата.

Операциите за запазване на органи са приоритет в областта на съвременната хирургия. Въпреки това, запазената фалопиева тръба може да представлява риск от бъдещи рецидиви..

Изборът на метод за хирургично лечение зависи от определени фактори, сред които са:

 1. наличието на репродуктивни планове при жената;
 2. функционалност на засегнатата тръба;
 3. рецидив на извънматочна бременност в определена тръба;
 4. прогресирането на бременността в областта на интерстициалната тръба;
 5. появата на обширен адхезивен процес, който увеличава риска от рецидив на патологията.

Методи за лечение на извънматочна бременност

Ако се диагностицира прогресивна извънматочна бременност, тогава най-често се извършва операция за лечение за отстраняване на тръбата, в която се развива ембрионът. Няма да е възможно да го издържите нормално и продължителното развитие може да доведе до хеморагичен шок. Тази операция се нарича тубектомия..

Ако е важно да се запази репродуктивната функция, например, ако това е последната тръба при жена или втората е загубила своята функционалност поради заболяване, тогава може да се използва консервативна пластична хирургия. Целта му е да изцеди яйцеклетката. Това може да се направи, ако се намира във фимбриалната област..

Ако оплодената яйцеклетка се намира на яйчника, тогава тя се резецира.

Ако бременността се появи в зачатъчния рог на матката, тогава тя просто се отстранява заедно с плода.

Ако се диагностицира извънматочна бременност, лечението в ранните етапи може да се проведе с консервативен лекарствен метод. Той е достъпен едва през последните години, тъй като технологията е станала по-проучена и по-безопасна за пациента..

Наличието на няколко метода дава богат избор, благодарение на който можете да изберете индивидуално лечение за всеки отделен случай. Основата е запазването на здравето на пациента, тъй като не е трудно да се прекъсне бременността както с лекарства, така и с хирургически инструменти. Много по-трудно е да се направи така, че след това пациентката да забременее отново и да роди бебето нормално, а тя също няма усложнения в други области на здравето, с изключение на репродуктивното здраве. През последните години медицината постигна значителен напредък в тази област и специалистите могат да се справят дори и с трудни случаи, когато етапът на извънматочна бременност достига своя връх..

Лечение след извънматочна бременност

Процесът на лечение се състои от няколко етапа. Ако всичко стане ясно с диагнозата и премахването на плода също не създава особени проблеми, тогава периодът на възстановяване може да стане най-дългият и труден по този въпрос. Това е съвсем логично, тъй като е трудно да си представим как може да се окаже всичко това..

Лечението на тръби след извънматочна бременност, когато е отстранено оперативно, изисква специални грижи. Операциите винаги са свързани с риск от усложнения, белези и сраствания. Всичко това само увеличава шанса за повторна ситуация. За да сведете до минимум шансовете, трябва да осигурите възможно най-добрия период на възстановяване. Понякога е необходима пластмаса за участъка на тръбата, която може да бъде повредена по време на операцията. Опитът на лекаря играе важна роля, тъй като намесата във вътрешните органи на малкия таз силно засяга репродуктивната система и то по негативен начин. Лечението ви позволява да възстановите загубените функции.

Какъв метод за предотвратяване на извънматочна бременност е ефективен

Предотвратяването на подобно явление трябва да се занимава от детството, тъй като развитието на органите на репродуктивната система влияе върху това. Трудно е да се каже кой метод за предотвратяване на извънматочна бременност е ефективен, затова е по-добре да се използват всички налични. Това включва комплекс от диетични и хигиенни условия за развитието на женското тяло. Липсата на възпаление и операция също помага да се сведе до минимум шансът за подобен проблем. Не трябва да се забравя и предварителен преглед при планиране на бременност..

Повтаряща се извънматочна бременност: възможно ли е?

Превантивни мерки за предотвратяване на извънматочна бременност

Като превенция на бременност извън маточната кухина се препоръчва:

 • избягвайте възпалителни процеси в репродуктивната сфера;
 • своевременно диагностициране и лечение на инфекции, както и съпътстващи патологии на гениталните органи;
 • използвайте контрацептивните методи, препоръчани от лекаря, избягвайте хирургично прекъсване на бременността;
 • използвайте щадящи методи за прекъсване на бременността, сред които са мини аборт и медицински аборт;
 • претърпете пълен курс на медикаментозно лечение след претърпели хирургични интервенции;
 • посетете своевременно гинеколог и се подложете на преглед в необходимия обем.

В периода на възстановяване след лечението на извънматочна бременност се препоръчва стриктно спазване на лекарското предписание. Особено внимание трябва да се обърне на предотвратяването на възпалителни и адхезивни процеси в малкия таз. За запазване на репродуктивната функция е необходимо динамично наблюдение на гинеколог, както и на гинеколог-ендокринолог. При благоприятен ход на рехабилитационния период бременността може да се планира не по-рано от шест месеца по-късно.

Каква е вероятността за втора извънматочна бременност

Жените, които са претърпели такава патология, искат да знаят риска от втора извънматочна бременност. Експертите отбелязват, че появата на извънматочна бременност за първи път е един от основните признаци, че тя може да настъпи за втори път. Каква е вероятността за втора извънматочна бременност може да се каже само след като се установят причините за първата и се разгледат последствията, до които тя е довела.

Рискът от повторна извънматочна бременност

Рискът винаги остава, особено по време на операции за лечение. Ако яйцеклетката беше отстранена хирургически, тогава на повърхността на тръбите могат да се образуват белези и сраствания. Също така, част от повърхността може да е нефункционална след всичко това. Всеки от тези фактори води до факта, че оплодената яйцеклетка отново не е в матката..

В някои случаи, след решаването на проблема с първите случаи, лекарите могат веднага да кажат колко голям е рискът от рецидив. Ако рискът е много голям, тогава се препоръчва да се отстранят тръбите, тъй като дори при условие на зачеване всичко може да се превърне в усложнение. Ако това остави втора нормална тръба, тогава пациентът няма от какво да се притеснява.

Може ли да има втора извънматочна бременност: причини за възникване

Причините за появата тук остават практически същите като при първата проява. Само те стават все по-остри и много от тях стават по-силни. Основните причини за повтаряща се извънматочна бременност включват:

 • Тазови инфекции
 • Ненормална структура или недоразвитие на вътрешните органи на репродуктивната система;
 • Приемът на никотин в организма;
 • Блуден сексуален живот, който провокира появата на инфекции;
 • Медицински и хирургични интервенции;
 • Наличието на вътрематочно устройство;
 • Стареене, което намалява ефективността на фалопиевите тръби, които задвижват яйцето.

В много случаи всичко се усложнява от психологически фактори. В края на краищата, веднъж преживяла такъв проблем, една жена на подсъзнателно ниво се страхува от повторението му. Всички грижи и тревоги могат да повлияят на нормалното функциониране на репродуктивната система, което води до допълнителни проблеми.

Как да избегнем повторна извънматочна бременност

Избягването на втора извънматочна бременност е трудно. Въпреки това, като се придържате към определени тактики, можете да намалите риска от подобно развитие на събитията..

При повторно зачеване си струва да се следи как се чувства жената по отношение на реектопичната бременност, тъй като признаците и симптомите ще бъдат същите като за първи път. Това е необходимо за навременна помощ, тъй като вторият път последствията стават по-сериозни..