Ектопична бременност означава имплантиране на оплодено яйце извън телесната кухина на матката. Друго име за него е извънматочна (необичайно разположена) бременност..

Обикновено имплантирането (прикрепването и въвеждането) на яйцеклетката се извършва в горните части на задната или предната стена на маточната кухина. Други места на локализация са нетипични, което се среща при 1,5-2% от бременните жени.

Различните причини за извънматочна бременност са допринасящият фактор, в резултат на което нетипичните места на закрепване на оплодената яйцеклетка могат да бъдат:

 • фалопиеви тръби - 95 - 98% спрямо всички случаи;
 • шийка на матката - 0,4 - 0,5%;
 • яйчници - 0,1 - 0,7%;
 • интралигаментарен (интра-лигаментен) интервал на широкия лигамент на матката - 0,1 - 2%;
 • коремна кухина (0,3 - 0,4%).

Екстремните последици от извънматочната бременност не са необичайни: смъртността (сред другите случаи на майчина смъртност) в Русия се нарежда на трето място и е около 3-4%.

Причини и допринасящи фактори

Причините за извънматочната бременност са един от най-противоречивите въпроси на този проблем. Досега не беше възможно окончателно да се изясни истинската причина, която засяга ектопичната имплантация на яйцеклетката, поради липсата на преки факти, обосновани методологично и експериментално или клинично потвърдени. За удобство (за профилактика и лечение) тези рискови фактори, които допринасят за развитието на патология през първия триместър на бременността, са условно приети като причини.

По този начин извънматочната бременност все още се счита за полиетиологична (многопричинна) патология. До него водят заболявания или промени, в резултат на което се появяват анатомични и функционални нарушения на органите, водещи до процесите на движение и имплантиране на оплодено яйце (яйцеклетка).

В зависимост от характеристиките на групата конвенционално се разграничават следните фактори:

 • Анатомични, които влияят отрицателно на транспортните свойства на фалопиевите тръби
 • Хормонални
 • Съмнителни, тоест тези, за които няма консенсус или противоречиви

Увеличението на броя на случаите на извънматочна бременност през последните години се дължи главно на няколко причини. Основните са увеличаване на броя на жените с възпалителни заболявания на гениталните органи, широката възможност за изкуствено прекъсване на бременността, хирургични интервенции на придатъците с цел регулиране на зачеването и раждането, увеличаване на ин витро оплождането, широкото използване на хормонални (вж. Постинор странични ефекти) и вътрематочни контрацептиви финансови средства.

Анатомични промени

Те могат да се дължат на:

 • Съществуващи или отложени възпалителни процеси в матката, яйчниците, тръбите (в 47 - 55%), което се улеснява от ранното начало на активен полов акт, присъствието на различни полови партньори (тъй като рискът от предаване на генитални инфекции се увеличава), хипотермия.
 • При 3-4% - вътрематочни контрацептиви (IUDs), честотата на извънматочна бременност при използване на IUDs е 20 пъти по-висока.
 • Хирургични интервенции на тазовите органи за миома на матката, цезарово сечение (възможно закрепване на яйцеклетката в следоперативния белег), апоплексия на яйчниците, последици след операция за предишна извънматочна бременност, възпаление в коремната кухина (перитонит и пелвиоперитонит);
 • Реконструктивни операции на фалопиевите тръби във връзка с безплодие при жена (вж. Лапароскопия на фалопиевите тръби, както и причините за запушване на фалопиевите тръби);
 • Операции на коремните органи при други заболявания;
 • Аборт (усложнения), диагностични манипулации (сондиране на шийката на матката и терапевтичен и диагностичен кюретаж);
 • Доброкачествени или злокачествени тумори на гениталните органи, причиняващи деформация на тялото на матката;

В повечето от тези случаи се образуват сраствания във и извън фалопиевите тръби, нарушавайки тяхната проходимост, анатомична форма и местоположение, контрактилната функция на тръбните мускули се променя, дисталните участъци на тръбите с фимбрии в съседство с яйчниците са повредени, което затруднява улавянето на яйцеклетката. При продължителна употреба на вътрематочна контрацепция се наблюдава и атрофия на клетките на ресничестия епител на лигавицата.

Основната роля в появата на извънматочна бременност сред други възпалителни заболявания се възлага на хроничен салпингит (възпаление на фалопиевите тръби, виж възпаление на придатъците: симптоми, лечение), при наличието на които честотата на извънматочна бременност е 6 до 7 пъти по-висока. На неговия фон се формира процеси като:

 • анатомични и функционални увреждания на тръбите;
 • нарушение на синтеза на стероиди в яйчниците;
 • нарушение на секрецията на рибонуклеинови киселини, гликопротеини и гликоген, които са необходими за жизнената активност на яйцето.

Хормонални фактори

Те включват:

 • Ендокринни заболявания, свързани главно с хипоталамусните центрове и надбъбречната кора, и инфантилизъм;
 • Хормонални лекарства, които се използват за стимулиране на овулаторния цикъл при лечението на някои видове ендокринно безплодие - рискът от извънматочна бременност се увеличава 3 пъти;
 • Използването на същите лекарства при ин витро оплождане (IVF) - извънматочна бременност настъпва при всяка двадесета бременна (в резултат на IVF) жена; в тези случаи играят роля не само анатомични и физиологични нарушения на фалопиевите тръби, но и нарушение на тяхната перисталтика (контракции);
 • Нарушения на производството на простагландини, които регулират движението на оплодена яйцеклетка през фалопиевата тръба;

Дългосрочната употреба на орални контрацептиви е нежелана, тъй като това води до намаляване на перисталтичната активност на фалопиевите тръби и OC имат потискащ ефект върху ресничестия епител, клетките на който покриват лигавицата на матката. Докато поддържат овулацията при жената, тези отрицателни фактори от приема на орални контрацептиви могат да доведат до извънматочна бременност..

  • Прекомерно висока биологична активност на оплодена яйцеклетка - нейните мембрани отделят ензими, които разтварят клетките на ендометриума на матката на мястото на имплантацията, а тяхното прекомерно освобождаване води до факта, че яйцеклетката е прикрепена преждевременно (в тръбата), без да се стигне до мястото на физиологичното имплантиране;
 • Различни видове миграция на женски и / или мъжки зародишни клетки - през коремната кухина в маточната кухина, както и вече оплодено яйце обратно от маточната кухина във фалопиевата тръба.

Спорни фактори

Несъгласието на учените относно факторите, които могат да предизвикат извънматочна бременност, се отнася до:

 • промени в някои показатели за качеството на спермата;
 • влиянието на аномалии в съотношението на простагландини в спермата;
 • наличието на множество дивертикули във фалопиевите тръби;
 • някои вродени анормални анатомични промени в матката, например, настъпване на бременност в рудиментарния рог; това е недоразвита част от двурогата матка, която комуникира през канал с тръба, но няма изход във влагалището;
 • наличие на ендометриоза (вж. лечение на ендометриоза на матката)
 • пластична хирургия, извършена на фалопиевите тръби за безплодие, тръбна бременност и др. - техниката и видът на хирургичната интервенция са от първостепенно значение тук.

Най-често при извънматочна бременност се разкрива влиянието не на един, а на няколко от изброените фактори. В същото време в много случаи те остават неуточнени..

Възможни резултати - последици

Прогресията на извънматочната бременност лесно води до разрушаване на подлежащата тъкан от хорионните ворсинки поради липсата на специфична мощна лигавица, характерна за физиологичното място на имплантацията. Включително съдове са повредени.

Този процес продължава с различна скорост (в зависимост от мястото на локализация) и е придружен от повече или по-малко тежко кървене. Признаците за нарушение на извънматочната бременност обикновено се появяват на 4 - 8-ма, по-рядко - на 10 - 12-та седмица. В бъдеще са възможни различни ранни и късни последици след извънматочна бременност:

Ако яйцеклетката се имплантира във фалопиевата тръба, тогава нейното уголемяване и разрушаване на тъканите от хорионни ворси води до разкъсване на тръбата и масивно кървене, което е една от основните причини за смъртност при жени с тръбна бременност (в случай на несвоевременно предоставяне на спешна помощ).

 • Регресивна (прекъсната) тръбна бременност

Може да завърши с тубарен аборт или развитие на хемо- или хидросалпинкс (натрупване на кръв или течност във фалопиевата тръба), последван (с въвеждането на инфекциозни патогени) пиосалпинкс (гнойно възпаление на тръбата).

 • Аборт на туба

при които повишената перисталтика на фалопиевата тръба допринася за отлепването на яйцеклетката и нейното изхвърляне в маточната кухина, което често е придружено и от кървене. Понякога експулсирането може да се случи в обратна посока - в коремната кухина. В този случай има два възможни резултата:
а) смъртта на яйцеклетката;
б) имплантирането му в един от органите или елементите на коремната кухина, последвано от развитие на бременност, дори до значителен период от време (казуистичен вариант).

 • В някои случаи може да се развие бременност в яйчника. Не трае дълго и завършва с разкъсване на яйчника, също с обилно кървене..

При ранно откриване на тръбна бременност без разкъсване на тръбата е възможна ендоскопска хирургия. Последното се състои в отстраняване на яйцеклетката, като същевременно се запазва фалопиевата тръба, но е препоръчително да се извършва такава операция само с минимално увреждане върху нея. В други случаи се извършва отстраняване на фалопиевата тръба или яйчника.

При значително кървене с развитието на хеморагичен шок впоследствие е възможно да се нарушат функциите на други вътрешни органи. След извънматочна бременност 15% имат повтарящи се случаи.

Извънматочна бременност - причини, признаци, решения

Ектопична бременност, наричана още извънматочна бременност, се определя като имплантиране на ембрионално яйце на място, различно от маточната кухина. Това е гинекологично усложнение. Симптомите в началото на извънматочната бременност не са специфични.

Ектопична бременност настъпва в резултат на прекъсване на транспорта на оплодено яйце до матката. Това може да се дължи на необичайна перисталтика на фалопиевата тръба (неподходящи или неефективни мускулни контракции), нарушена подвижност на ресничките, покриващи фалопиевата тръба, или запушване (атрезия) на фалопиевата тръба в резултат на предишно възпаление / операция.

Вероятността от подобно усложнение е 1/100 и е по-често при жени на възраст между 25 и 30 години. Симптомите на извънматочна концепция се появяват през първия триместър и като правило не се различават от нормалната бременност (забавено менструално кървене, коремна болка, повишена чувствителност на млечните жлези). Това често затруднява бързото диагностициране и започване на лечението..

Както бе споменато по-рано, извънматочната бременност се причинява от неправилно имплантиране на оплодено яйце (бластоциста) извън матката. В този случай правилното развитие на ембриона и бременността са абсолютно несъвместими. Освен това, плодът, който се развива на грешното място, уврежда стените на фалопиевата тръба или яйчника, причинява кръвоизлив, който (ако е в изобилие) може да застраши живота на жената.

Кървенето в случай на извънматочна бременност обикновено се случва между 4-та и 8-ма седмица. Ако има признаци на подобна гинекологична патология, незабавно се обадете на линейка.

Какво означава извънматочна бременност и защо се появява? На въпрос защо ембрионът се развива на грешното място, лекарите отговарят: понякога това се случва, добавяйки, че не винаги е възможно да се определи правилният източник на проблема.

Непосредствената причина обикновено са аномалии на фалопиевата тръба, причинени от заболяване, възпаление или операция. Извънматочната бременност се благоприятства от фактори като:

 • хирургия на фалопиевата тръба;
 • пост-възпалителни промени в стената на фалопиевата тръба;
 • инсталиране на спирала;
 • минала извънматочна бременност (10-кратно увеличение на риска);
 • ендометриоза;
 • хламидиална инфекция;
 • лечение на безплодие с използване на методи за асистирана репродукция;
 • възраст над 35 години.

Има противоречива информация за въздействието на употребата на контрацептиви под формата на вътрематочни устройства. Последните проучвания показват, че настоящият тип спирала не увеличава вероятността от ектопично зачеване.

Признаци и симптоми на извънматочна бременност

Ако ембрионът не навлезе в матката и спре в яйчника, фалопиевата тръба, перитонеума или шийката на матката, се появяват симптоми, характерни за всяка бременност, като например:

 • аменорея (отсъствие на менструация);
 • общо чувство на неразположение, леко повишаване на температурата;
 • подуване и повишена чувствителност в млечните жлези;
 • болка в корема, особено в областта на яйчниците (обикновено от едната страна на мястото на прикрепване на яйцеклетката).

Поради симптомите, типични за нормална бременност, диагнозата на извънматочна е трудна, особено в ранен стадий, когато дори тестът е положителен в около 50% от случаите..

Как да разпознаем признаци на извънматочна бременност при ултразвуково сканиране? Обикновено, вече на 4-6 седмици от бременността, трансвагиналният ултразвук на матката трябва да покаже наличието на фетално яйце. Ако това не се вижда, лекарят трябва да назначи серумен тест за бета-hCG. Въз основа на тези наблюдения е възможно да се разпознаят признаци на зачеването на ранен етап и да се определи дали се развива правилно. Образът на извънматочна бременност се характеризира с удължена и увеличена матка с ендометриална хиперплазия, отсъствие на фоликул в матката и тумор в проекцията на придатъците.

Ако всичко е наред, бета-hCG трябва да се удвои в рамките на 48 часа. В случай на извънматочна концепция, това увеличение се случва по-бавно. Ако увеличението на бета-hCG след 48 часа е по-малко от 66%, тогава диагнозата извънматочна бременност е по-вероятна.

Признаци на извънматочна бременност след ин витро

Клиничната картина в началните етапи не се различава от правилната концепция. Симптоми като:

 • липса на менструация;
 • чувствителност на гърдите при палпация;
 • промяна във вкусовете, промяна в настроението.

Признаци на извънматочна бременност могат да се подозират на 4-5 седмици. Появява се характерна клинична картина:

 • Болка. Жената се оплаква от появата на синдром на болка, по-често от остър характер с локализация в областта на десния или левия яйчник. Болезнеността може да се влоши при ходене до тоалетна.
 • Кървене. Развитието на менструално кървене е основният признак на извънматочна бременност.

Признаците на извънматочна бременност на 6-8 седмица вече са изразени, придружени от:

 • обилно вагинално кървене;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • намаляване на телесната температура;
 • бледност на кожата, световъртеж.

Такива симптоми са резултат от вътрешно кървене, необходима е незабавна хоспитализация.

Как домашният тест показва усложнение на бременността?

Тестът показва ли извънматочна бременност? Теоретично да, но има няколко неща, които трябва да се вземат предвид.

При извънматочно оплождане тестът за бременност е положителен в около 50% -70% от случаите, тъй като домашният тест се основава на откриването на наличието на бета-hCG в урината.

Хормонът на бременността бета-hCG се освобождава в тялото, когато се имплантира оплодено яйце, където и да е. Следователно, ако се открият две ивици и наличието на специфични признаци на извънматочна бременност, описани по-горе, трябва да се има предвид наличието на патология на оплождането.

Изследването за нива на бета-hCG в кръвта е много по-надеждно. Ако по време на ултразвук няма ембриони в матката и нивото на бета-hCG в кръвта е високо, може да се подозира извънматочна бременност..

Имайте предвид, че извънматочната бременност при теста може да се визуализира като две ярки ивици или едната ярка, другата по-слабо изразена.

Важно е да се подчертае качеството на тестовете, използвани за диагностициране на бременност у дома. Важно е да изберете свръхчувствителни тестове с точност 99,9%. Гинеколозите съветват да се прибегне до използването на отдавна установени тестове на немската марка "FRAUTEST". Лекарите отбелязват тяхната висока надеждност, така че не е необходимо да се прибягва до използване на други, по-скъпи тестове за откриване на бременност..

Как да използвам hCG за определяне на извънматочна бременност?

Внимание! Ако бременността напредва правилно, бета-hCG се увеличава 66% след два дни и 114% след три дни. По-късно концентрацията на този хормон се увеличава малко по-бавно..

Как е възможно да се определи извънматочна (извънматочна) бременност чрез hCG? Като начало помислете за нивата на бета-hCG и бременността (в зависимост от гестационната възраст, изчислена от първия ден на последната менструация):

 • Седмица 3 - 5 - 50 mIU / ml
 • Седмица 4 - 5 - 426 mIU / ml
 • Седмица 5-18 - 7.340 mIU / ml
 • Седмица 6 - 1080 - 56 500 mIU / ml
 • Седмица 7-8 - 7, 650 - 229 000 mIU / ml

Ниският бета-hCG (под 5 mIU / ml) означава, че жената не е бременна. Над 5 mIU / ml означава бременност.

На свой ред при ниско ниво на бета-hCG при бременна жена се разглежда спонтанен аборт или извънматочна бременност. Това може да е и индикатор за неуспешна процедура за ин витро оплождане.

Терапевтични решения на проблема: всичко за операцията за извънматочна бременност

Ако в ранните етапи се диагностицира извънматочна бременност, когато ембрионът достигне не повече от 3 см, няма опасни последици, няма риск от разкъсване или кръвоизлив, се използва медикаментозно лечение. На жената се предписва метотрексат под формата на инжекции.

Лекарството принадлежи към антагонистите на фолиевата киселина и се използва като цитостатично лекарство - нарушава растежа и развитието на ембриона. Използването на това лекарство има някои странични ефекти. Коремна болка, конюнктивит, стоматит, стомашно-чревни разстройства.

Лекарството има тератогенен ефект, поради което в рамките на 3 месеца след приема на лекарството жените трябва да използват контрацептивни методи.

Медикаментозната терапия се предписва на пациенти, при които концентрацията на бета-hCG в кръвта не надвишава 3000 U / L.

12 седмици след края на медикаментозното лечение, жената трябва да се подложи на тест за проходимост на тръбите (хистеросалпингография).

Ефективността на лекарствената терапия е 95%.

Ако няма време за въвеждане на фармацевтични продукти, например на фона на повишен риск от кървене, се предписва операция за отстраняване на извънматочна бременност.

Хирургичното лечение може да бъде консервативно или радикално и зависи от степента на увреждане на органа, в който ембрионът гнезди.

 1. Консервативното лечение се състои в отстраняване само на ембриона, който се развива на грешното място (по-често се използва при извънматочна бременност във фалопиевата тръба).
 2. При радикално лечение се отстранява органът, в който се намира ембрионът. Такава манипулация се извършва при наличие на изразено увреждане на орган (яйчник, фалопиева тръба).

Хирургично лечение може да се извърши чрез:

 1. Лапароскопия. Извършват се няколко пробивания 0,5-1 см, след това се поставя специална тръба и се отстранява ембриона.
 2. Лапаротомия. Операцията се извършва по класическия начин - чрез прерязване на коремната стена със скалпел. Предписва се при големи увреждания на тазовите органи и с противопоказания за лапароскопия.

Понастоящем предпочитаният хирургичен метод е лапароскопията. Процедурата съкращава престоя в болницата и значително съкращава периода на възстановяване.

Едно от усложненията (срещащи се при 5% от оперираните жени, независимо от хирургичната техника) е:

 • дългосрочно запазване на синдрома на болката;
 • образуването на адхезивния процес;
 • вагинално кървене.

3 дни след операцията се провежда изследване на hCG, при недостатъчно намаляване на хормона, трябва да се обмисли неуспешно лечение. В този случай жената се подлага на втора операция или фармакологична терапия с метотрексат.

Колко струва операция за премахване на извънматочна бременност? Цената на операцията зависи от тежестта на патологичния процес, както и от необходимостта от резекция на орган. И така, цената на лапароскопската туботомия започва от 30 000 рубли, процедурата на доене (без да се нарушава целостта на органа) от 20 000 рубли.

Помня! Терапията за такова усложнение се извършва под строг медицински контрол. Процедурите в домашни условия са неефективни и могат да бъдат опасни за здравето и живота!

Защо извънматочната бременност е опасна: последици и опасности

Извънматочната бременност е сериозен проблем - тя може да бъде опасна не само за здравето на жената, но и за нейния живот. В случай на тръбно поставяне на ембриона възниква увреждане на фалопиевата тръба, в резултат на което е възможно нейното разкъсване. В същото време се увреждат по-големи кръвоносни съдове и се развива кървене в коремната кухина..

Какво друго може да бъде опасна извънматочната бременност? Извънматочната бременност заплашва безплодие и неправилно поставяне на следващите ембриони по време на зачеването.

Пренебрегването на симптомите на извънматочна бременност и късното й откриване води до факта, че ембрионът непрекъснато расте и заема все повече и повече място, което може да доведе до разкъсване на яйчника или фалопиевата тръба.

Не забравяйте, че ако имате забавяне на менструацията, не отлагайте посещението при лекар и ултразвуковото сканиране, за да разберете навреме за бременността и да сте сигурни, че всичко се развива правилно..

Последици от извънматочна бременност

Какви са последствията от извънматочна бременност?

Извънматочната бременност не винаги води до негативни последици. Бъдещето на жените се влияе от огромен брой фактори: особеностите на хирургичната интервенция (ако има такива), съпътстващи заболявания, начин на живот и т.н. Така че, нека разгледаме няколко възможни ситуации.

Ако извънматочната бременност не бъде прекратена навреме

За съжаление до този момент не всички жени планират бременността си и дори не следят менструалния си цикъл. Гинеколозите лесно ще потвърдят, че не всяка тяхна пациентка си спомня кога е започнала последната й менструация, което означава, че тя може дори да не е наясно с евентуално интересното си положение. Междувременно колко внимателен към себе си може да ви спаси от трагедия. В крайна сметка последиците от извънматочна бременност могат да бъдат фатални или да не окажат особен ефект върху репродуктивната система на жената. Всичко зависи от действията на самата дама и от скоростта на поставяне на правилната диагноза.

Ако извънматочната бременност не е била разпозната в ранните етапи и плодът продължава да се развива, може да се получи разкъсване на тъканите на органа, в който е имплантирано оплоденото яйце, било то фалопиевата тръба, яйчника или коремната кухина. Жената може да умре от тежко кървене и болезнен шок, ако не се извърши спешна операция.

Разбира се, има моменти, когато самата извънматочна бременност спира да се развива, но такива ситуации са доста редки.

Ако по време на операцията е била отстранена една фалопиева тръба

Да, това се превръща в шок за много жени, тъй като подобни последици от извънматочна бременност могат да доведат до безплодие. Но това не винаги е така. Здравите млади жени (до 28-30 години) забременяват доста лесно и с една маточна тръба. Основното е, че яйчникът функционира добре от нейна страна. За по-възрастните жени, особено след 35 години, е много по-трудно да забременеят, те овулират по-рядко и, напротив, има повече хронични заболявания. Но при всички случаи винаги има изход от ситуацията - да се направи IVF. Така дори онези жени, които нямат нито една фалопиева тръба, получават шанс за майчинство. Яйцата им се вземат директно от яйчниците с помощта на мини-операция, а преди това се извършва специална хормонална терапия, за да се предизвика образуването на няколко яйцеклетки, които имат всички шансове за зачеване. Тези яйцеклетки се оплождат ин витро със спермата на съпруга (или донора). Вече оплодените яйцеклетки се имплантират директно в матката. Така че фалопиевите тръби изобщо не участват в процеса. Ако не друго, можете и без тях! Отново, колкото по-здрава и по-млада е жената, толкова по-големи са шансовете за успех и колкото по-внимателно тя спазва всички препоръки на лекаря..

Ако фалопиевата тръба е запазена

Сега има техники, които позволяват, при наличие на други благоприятни условия, да не се отстранява фалопиевата тръба. В този случай е по-малко вероятно да възникнат такива последици от извънматочната, като затруднения при зачеването на дете. Все пак има минус в запазването на оперираната фалопиева тръба - рискът от развитие на извънматочна тръба отново и отново в тази тръба се увеличава. Всяка, дори диагностична хирургическа намеса в деликатния репродуктивен свят на жената, може да има най-тежките последици. Лекарите обаче смятат, че е необходимо да се опитаме да запазим фалопиевата тръба с WB, ако е възможно (ако няма значителни щети) и впоследствие жената планира да стане майка. Рискът от рецидив е по-нисък от риска от безплодие. Лекарите могат да премахнат фалопиевата тръба, а втората може да се превърже, ако желае пациентът, който е над 35 години и има 2 или повече деца. Това се нарича женска стерилизация..

Можете да спасите фалопиевата тръба, ако направите лапароскопска операция. Тоест отстранете плода и неговите мембрани с помощта на специални инструменти, поставени чрез малки пробиви в коремната стена. Но, за съжаление, не всички клиники у нас разполагат с необходимото оборудване и квалифицирани специалисти за извършване на подобни операции и не във всички случаи е възможно да се премахне плода по този начин, без разрези. Твърде големият размер на плода или неговото не твърде удобно местоположение може да послужи като претекст за класическа операция - лапаротомия, тоест чрез разрези.

Още по-малко извънматочна бременност може да има последствия, ако е възможно да се прекъсне не хирургически, а консервативно. Това може да стане с помощта на лекарство, което първоначално е било предназначено само за лечение на рак. Нарича се метотрексат. Лекарството е доста вредно за организма и преди да го използва, лекарят трябва да се увери, че жената няма маточна бременност. Ако всичко върви добре, лекарството спира растежа на плода, умира и се разтваря, по време на 1-2 менструални цикъла е необходимо внимателно да се предпазите, тъй като ефектът от лекарството е да блокира фолиевата киселина - вещество, при липса на което се раждат деца с тежки вродени патологии, ако не умират все още вътреутробно.

Но както и да е, последиците от извънматочната в този случай не са толкова сериозни, колкото при хирургическа интервенция. Въпреки това, когато се използва метотрексат, могат да възникнат опасни усложнения от кървене. Ето защо опитен специалист трябва да предпише това лекарство и след това да наблюдава състоянието на жената. Ефективността на консервативното лечение до голяма степен зависи от нивото на hCG по време на приложението на лекарството, колкото по-ниско е то, толкова повече шансове за успех. Възможни последици от приема на метотрексат: силна болка, кървене. Операцията се извършва, ако hCG не спадне, а по-скоро нараства след прием на метотрексат съгласно протокола.

Как да предотвратим развитието на повтаряща се извънматочна

Първо, необходимо е да разберете защо това се е случило с вас. Най-често причината за тръбна бременност е запушване, сраствания. Това означава, че следващата бременност трябва да бъде планирана. И преди това, не забравяйте да се подложите на медицинско лечение и да проверите тръбите (или останалата тръба - в зависимост от това какви са били последиците от предишната извънматочна бременност). Често адхезивният процес се активира под негативното влияние на различни полово предавани инфекции - което означава, че трябва да преминете всички необходими тестове и ако нещо бъде открито - да бъдете лекувани. Не преохлаждайте, тъй като това провокира възпалителни процеси.

Според статистиката повтарящата се извънматочна бременност се среща при приблизително 5-20% от жените и след 2 случая, вече при 32%. Имате възможност да не навлизате в статистиката.

Лекарите, знаейки, че пациентът е имал случаи на IB, наблюдават по-внимателно хода на бременността и планирането също е по-внимателно. Например първият ултразвук се извършва не както е обичайно за период от 12 седмици, а почти веднага след появата на първите признаци на интересна ситуация. В крайна сметка жената е в рисковата категория на СБ. За щастие многобройни представители на нежния пол спокойно раждат и раждат след преживян кошмар.

Така че, извънматочната бременност не винаги има значителни последици за здравето. Много зависи от превантивните действия след опитния СБ, внимателността на жените и лекарите.

Извънматочна бременност: Колко опасно може да бъде отлагането на плода?

Ектопично, извънматочно прикрепване на плода винаги е опасно за здравето на жената. Този вид патологично състояние, особено при късно диагностициране, може да доведе до широк спектър от неприятни последици, включително риск да останете стерилни. С навременното елиминиране на патологично прикрепения плод тялото на жената трябва да бъде възстановено, поради което е необходимо да се планира следващата бременност след определен интервал от време. Какви са последствията от извънматочна бременност и как правилно да се подготвите за следващото зачеване след IMD.

Защо морската база е опасна??

Веднага трябва да се каже, че извънматочната бременност е патологично състояние, което е опасно за здравето на жената, което дори може да доведе до смърт. Ето защо е изключително важно този патолог да бъде идентифициран възможно най-рано и да се отстрани проблемът. В процеса на развитие на IMP се случва разрушаването на близките тъкани от хорионната дрямка. Наблюдава се и увреждане на съдовите системи, което може да доведе до различни кръвоизливи..

Ако прикрепването на яйцеклетката е настъпило във фалопиевата тръба, то при по-нататъшното му развитие то провокира разкъсване на тъканите на маточния канал, което при липса на спешни мерки води до смърт.

Ектопичното закрепване на ембриона може да причини такива опасни последици:

 1. Замразена тръбна бременност, която може да бъде придружена от натрупване на течност или кръв във фалопиевата тръба. Това нарушение води до възпаление на тръбата. Освен това може да настъпи абортен аборт..
 2. В случай на тубален аборт, фалопиевата перисталтика се ексфолира и изхвърля гестационното яйце. Такива процеси често са придружени от обилно кървене. Също толкова опасна последица от IMD е изхвърлянето на оплодено яйце в перитонеума, което също води до развитие на възпалителен процес..
 3. Понякога имплантирането на яйцеклетката се случва върху лигавицата на яйчниците, докато развитието на ембриона се случва вече вътре в този генитален орган, което, ако се разкъса по време на растежа на плода, води до обилна загуба на кръв.

Ако IMP се определя на ранен етап, тогава неправилно прикрепеният плод се отстранява ендоскопски, поради което е възможно да се запази органът, където е имплантирана яйцеклетката. В случай на увреждане на тръбата или придатъка, елиминирането на носната кухина се извършва по време на операцията, когато тръбата или целият яйчник са частично отстранени.

Прочетете кога е възможен секс след СБ за целите на зачеването?

Бременност след IMD: когато е безопасно?

Трябва да се планира бременност след извънматочна. Поне това съветват квалифицирани специалисти. Така че, през първите 6 месеца след IMD, препоръчително е жената да използва орална контрацепция. През това време тялото на жената се възстановява и следоперативният шев е напълно излекуван. Съответствието с приемането на ОК е важно и поради причината, поради която тялото на жената се нуждае от вид почивка, а поради контрацептиви не се случват овулаторни процеси и репродуктивната система е в състояние на покой.

6 месеца след VMB, лекарят предписва на жената редица процедури за задълбочен преглед: проходимостта на фалопиевите тръби, текущото състояние на органите на репродуктивната система, следоперативен белег и др. И само при липса на противопоказания, лекарят може да даде зелена светлина за планиране на следващата бременност.

В повечето случаи повторното зачеване след премахването на ОК се случва достатъчно бързо - много двойки отбелязват, че са успели да заченат дете в рамките на следващите 2-3 цикъла. Но понякога бременността настъпва само след една година, така че не се отчайвайте, ако тестът покаже отрицателен резултат след 2-3 месеца на многобройни опити за забременяване. Просто отнема известно време, за да настъпи бременност след IMD..

С какви трудности можете да се сблъскате?

Толкова ли е лесно да забременеете, след като прекарате извънматочна? Понякога VMB действа като фактор за вторично безплодие. Ако имплантирането на яйцеклетката е настъпило в тръбата, тогава, ако тя се разкъса, шансовете за зачеване могат да бъдат по-малки. Въпреки че дори с една тръба можете лесно да заченете дете. Ако беше възможно да се спаси фалопиевата тръба, тогава шансовете за вторично извънматочно закрепване на плода в нея достигат до 95%.

Следователно, в преобладаващото мнозинство от случаите, поради високия риск от рецидив, лекарите все още препоръчват да се премахне фалопиевата тръба заедно с неправилно прикрепен плод. И ако пациентът спазва всички предписания и предписания на лекаря, тогава вероятността от пълноценна маточна бременност е възможно най-висока..

Тънкости при планирането на концепцията след военноморска болница

Зачеването след извънматочна е възможно, но самата жена трябва да разбере сериозността на етапа на планиране на бременността след IMD. Всичко зависи от това колко трудна е била процедурата за елиминиране на неправилно прикрепената яйцеклетка и поради каква причина е възникнало такова патологично отклонение на репродуктивната система. Факторът за безопасност на фалопиевата тръба и проходимостта на яйцепровода след операцията, ако има такива, също се вземат под внимание.

Ще настъпи маточна бременност, при спазване на определени предписания от лекуващия лекар. И скоростта на възстановяване на репродуктивната система зависи само от това..

Контрацептивен метод на защита

Възможно ли е нормална бременност да настъпи след IMD? Определено да. Но, както споменахме по-рано, много е важно да следвате всички инструкции на Вашия лекар. Първата стъпка към бременността на матката е използването на орални контрацептиви за предотвратяване на бременност.

След отстраняване на неправилно прикрепения ембрион, ако е извършена лапароскопия или друг хирургичен метод, сексуалната активност е възможна само след 1-1,5 месеца. Докато се препоръчва да се планира раждането на дете само след 6 месеца. Въпреки това, това е най-сигурният термин. Тялото на всяка жена е уникално, така че възстановяването на някого става за 6-8 месеца, а някой след 4 месеца има всички шансове да зачене дете и да го извърши безопасно.

Да се ​​върнем към контрацепцията. Гинеколозите препоръчват използването на вагинални супозитории или орална контрацепция. След завършване на курса за ОК е необходимо да се подложите на преглед, за да се определи възможността за планиране на повторна бременност. Винаги обаче си струва да се помни за опасностите от сложните орални контрацептиви..

Диагностична лапароскопия

Лапароскопията е минимално инвазивен метод на хирургическа интервенция, с помощта на който е възможно не само да се извършват различни видове операции на тазовите органи, но и да се оцени състоянието на структурите с малък обем и фалопиевите тръби. Тази опция за диагностика е изключително информативна и ако се установят сраствания по време на изследването, те могат да бъдат премахнати незабавно..

В случай, че по време на диагностичната лапароскопия не бъдат открити патологични промени, след 1 цикъл двойката може да планира втора бременност..

Хидросонография, метросалпингография

Хидросонографията е изследване на органите на репродуктивната система. Тя включва използването на специално оборудване. Физиологичен разтвор се инжектира в маточната кухина с помощта на катетър. След това се следи движението му, което е възможно благодарение на специални сензори.

На свой ред, метросалпингографията е една от рентгеновите процедури, по време на която контрастното вещество се инжектира в маточната кухина с помощта на катетър. И двете процедури са много информативни при откриване на сраствания, което значително увеличава шансовете за успешно лечение на вторично безплодие..

В края на тази публикация бих искал да обобщя:

 1. Ектопичната бременност е опасно патологично състояние, характеризиращо се с извънматочна имплантация на оплодено яйце.
 2. NUD представлява заплаха за репродуктивното здраве на жените и в някои случаи за живота на жената.
 3. Възможна е бременност след извънматочна бременност. Вярно е, че след отстраняването на патологично фиксиран ембрион е необходимо да се подложи на рехабилитационен курс и да се позволи на тялото да се възстанови след такава нетипична бременност и нейното прекратяване..

Последиците от извънматочна бременност

Извънматочната бременност не е необичайна. Тази патология се среща при 10-15% от жените и най-тъжното е, че е почти невъзможно да се предскаже появата й. Но и това не може да се нарече присъда..

Как да разпознаем извънматочна бременност?

Извънматочната бременност е фиксирането на яйцеклетката извън маточната кухина. Най-честата е тръбна ектопична бременност, когато плодът започва да се развива във фалопиевите тръби, но често хирурзите трябва да отстраняват ембриона от яйчниците и дори от коремната кухина.

РЕФЕРЕНЦИЯ! За първи път е описана през 11 век, но доскоро патологията е довела изключително до смърт. В наши дни този проблем може да бъде решен бързо и с минимален риск за здравето на жените..

Признаците за извънматочна бременност могат да включват следното:

 1. Всеки аптечен тест показва в този случай същите две ивици, но вторият ред, най-често, е размит. Това се дължи на факта, че нивото на hCG в такава ситуация е малко под нормалното..
 2. Отбелязват се подуване на гърдите, гадене и промяна във вкусовите предпочитания. Жената обаче трябва да бъде предупредена от следното: кърваво, зацапване, което тя забелязва по бельото си. Друг доста ясен признак на патология: схващащи болки в долната част на корема, които с течение на времето се появяват все по-често. Тъй като ембрионът расте, има проблеми с изхождането, анемия и пробното приложение на окситоцин не причинява контракции на матката.
 3. По време на прегледа лекарят не наблюдава ембриона в матката, а самият орган не отговаря по размер на гестационната възраст.

Видове извънматочна бременност

На мястото на присъствие на яйцеклетката се различават следните видове патология:

Проявява се при 95% от нежния пол. Яйцето е фиксирано в кухината на една от фалопиевите тръби и се развива, докато не настъпи спонтанен аборт или разширен ембрион счупи тръбата.

Доста рядък вид (1-2% от всички случаи на извънматочна бременност). Яйцето се хвърля в един от яйчниците, тъканите постепенно се разкъсват и настъпва спонтанен аборт. Диагнозата може да бъде поставена само по време на операция.

В този случай ембрионът може да се прикрепи към един от коремните органи: omentum, далак, черен дроб, огъвания на червата. Ако органът се характеризира с лоша циркулация, тогава бременността се прекъсва рано. При добро кръвоснабдяване плодът може да продължи до самото раждане: такива случаи са отбелязани в медицинската литература. Но тъй като ембрионът не е защитен от стените на матката, съществува огромен риск от развитие на множество аномалии в него..

Трофобластът навлиза в коремната област. Такива случаи са регистрирани след оплождане с ин витро оплождане..

Яйцеклетката на първо място навлиза в яйцепровода, расте там и след известно време се измества в коремната кухина чрез тубусен аборт

РЕФЕРЕНЦИЯ! Абортът на тръбите се случва между 4 и 8 гестационна седмица. В този случай яйцепроводът се свива, изтласквайки ембриона и определено количество кръв навлиза в коремната кухина. Симптоматологията е слабо изразена, жената не изпитва особен дискомфорт, поради което й е трудно да разпознае такъв аборт.

Ембрионът се установява между големите връзки на матката и може да съществува там до пет месеца.

Яйцеклетката е укрепена в маточната шийка. Ранните стадии преминават без симптоми, на по-късните има кървави отделяния и болка по време на полов акт.

6. Локализация в зачатъчния рог на матката

За да установи диагноза, специалистът изследва краката, простиращи се от вестигиалния рог, и ги сравнява. Яйцеклетката оцелява максимум 16 седмици и се елиминира, докато се появява обилно кървене, което е много опасно за жената.

7. Интерстициална бременност

Ембрионът се развива в интерстициума на маточните тръби до 4 месеца, след което се изхвърля. В този случай може да има разкъсване на маточната стена, силно кървене, разкъсване на плода в маточната кухина. Изолирани случаи са описани в медицинската литература.

Ако използваме класификацията по етапи, тогава можем да различим:

 • Прогресивна бременност
 • Бременност в ход
 • Прекъсната извънматочна бременност

Последните две представляват сериозна заплаха за здравето на жените..

РЕФЕРЕНЦИЯ! Редките видове извънматочна бременност включват образуването на две фетални яйцеклетки, едната от които е прикрепена към стените на матката, а другата извън нея. Или още по-рядък случай е фиксирането на два ембриона наведнъж извън матката.

Последиците от извънматочна бременност:

Може да бъде много тежко, дори отравяне с кръв и смърт.

Признаци на извънматочна бременност и нейните последици

Дори днес лекарите не могат да отговорят със 100% сигурност защо бременността започва да се развива извън маточната кухина, при условия, които не са удобни за имплантиране на яйцеклетки. Ембрион, който се е прикрепил към фалопиевата тръба, стената на яйчника или друг коремен орган, е обречен да умре. Но не по-малко опасни са последствията от извънматочна бременност за жената..

Това състояние е една от най-сериозните патологии в гинекологията и ако не бъде забелязана навреме, може да причини сериозни усложнения - от развитието на вътрешно кървене, болков шок до смъртта на жена. Всяка година от 3 до 4% от жените у нас умират поради извънматочна бременност.

Рискови фактори

На практика случаите на извънматочна бременност са доста редки: само 2% от общия брой. Какви са причините и последиците от извънматочна бременност? Те могат да бъдат различни и е много трудно да се определи точно какво е изиграло решаваща роля във всеки конкретен случай..

Но има редица предразполагащи фактори, които според лекарите могат да причинят извънматочна бременност:

 • Индуциран аборт, особено когато става въпрос за прекъсване на първата бременност или много аборти.
 • Възпалителен процес в тазовите органи, който е причинил сраствания и рубцови промени в маточните тръби. Това обикновено се причинява от болести, предавани по полов път..
 • История на хирургичните интервенции върху органите на репродуктивната система.
 • Овариални и маточни новообразувания, както доброкачествени, така и злокачествени.
 • Вътрематочна контрацепция: използването на бобина често причинява възпалителни промени в матката и тазовите органи.
 • Зряла възраст: при жени над 35 години сексуалните функции започват да избледняват, работата на яйчниците постепенно се влошава, броят на овулациите намалява и перисталтиката на фалопиевите тръби се забавя.
 • Млада възраст: при жени под 18-годишна възраст репродуктивната система не е напълно оформена, например: маточните тръби са все още твърде тесни и извити, така че движението на яйцеклетката по тях може да бъде трудно.
 • Генетичен фактор, вродени аномалии в структурата на органите на репродуктивната система.
 • Болести на вегетативно-съдовата и ендокринната системи.
 • Недостатъчна активност на сперматозоидите.
 • Психоемоционален фактор, хроничен стрес, физическа активност.
 • Пушене.


Въз основа на изброените рискови фактори може да се заключи, че в повечето случаи на извънматочна бременност причината се крие в нарушената проходимост на фалопиевите тръби. Наличието на един или комбинация от няколко предразполагащи фактора, допринасящи за появата на тази патология, е достатъчна причина да се свържете със специалист при откриване на първите признаци на бременност. Но, разбира се, по-добре е да се консултирате с лекар дори на етапа на планиране..

По кое време се открива извънматочна бременност??

Най-често патологията се открива, след като самият факт на прекъсване на бременността настъпва под формата на завършен тубарен аборт. Това се случва на различни етапи на бременността, но обикновено не по-късно от 4-6 седмици. Ако бременността продължава да се развива по-нататък, но при ултразвуково изследване в маточната кухина няма ембрион, тогава възможната му извънматочна локализация се открива в рамките на следващите 21-28 дни.

Понякога бременността се развива в ембрионалния рог на матката, като в този случай тя ще бъде прекъсната много по-късно - в периода от 10 до 16 седмици.

Симптоми

Както всяка нормална бременност, извънматочната започва със същите признаци, които изпитват повечето жени: липса на менструация, гадене, промени във вкуса и апетита, слабост, сънливост и напрежение в млечните жлези. Тестът за бременност също ще покаже положителен резултат, но лекарите настояват, че ивиците на теста ще бъдат по-малко ярки от обикновено. Повече за признаците на бременност →

След известно време, между 3 и 8 седмици от бременността, жената развива първите симптоми на неприятности, което показва имплантиране на ембриона извън маточната кухина.

Те включват:

 • болка в корема от спазми или режещ характер;
 • кървави или кървави отделяния от гениталния тракт с различна интензивност;
 • бледа кожа и лигавици;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • слаб пулс;
 • световъртеж;
 • загуба на съзнание на фона на болковия шок.

В този случай е важно да се потърси медицинска помощ възможно най-скоро..

Диагностика

Ако една жена независимо забележи симптомите на извънматочна бременност и ги докладва на лекаря, той може да предпише цялостен диагностичен преглед, който точно ще определи състоянието на пациента и ще предприеме навременни мерки за предотвратяване на последиците от извънматочна бременност.

И така, комплексът от диагностични процедури включва:

 1. Кръвен тест за hCG - в случай на извънматочна бременност нивото на хорионния хормон ще бъде под нормалното.
 2. Ултразвуково изследване, което може да открие прикрепването на ембриона извън матката от 5 седмици след зачеването. Ултразвукът се извършва строго на фона на празен пикочен мехур и стомах с помощта на трансвагинална сонда.
 3. Лапароскопията е най-точният метод, който ви позволява внимателно да изследвате коремната кухина за наличие на извънматочна бременност с помощта на твърд ендоскоп. В допълнение към бързата и точна диагноза, лапароскопията за извънматочна бременност предотвратява животозастрашаващи последици. Ако развитието на бременността извън матката е потвърдено, лекарят може незабавно да избере щадяща хирургическа тактика.

Точната и навременна диагностика ви позволява да избегнете последствия след извънматочна бременност, например заплаха за живота на жената. Спазването на препоръките на лекаря и адекватната терапия са гаранция за здравето на пациента.

Лечение

Ефективността на лечението пряко зависи от продължителността на бременността и от момента, в който жената е дошла на лекар. С навременното лечение те все още могат да спасят тръбата и да отстранят плода без груба намеса в репродуктивните органи. В този случай се използва лапароскопия, последствията след извънматочна бременност, при която са минимални, както и медицински аборт, който ви позволява да прекъснете бременността без операция.

Но най-често жените се отвеждат спешно в болница с линейка с факта, че извънматочната бременност вече е прекъсната. В този случай вероятността за безопасна операция е сведена до минимум, тъй като на първо място лекарите трябва да спасят живота на пациента, а не нейното репродуктивно здраве..

Ефекти

Разкъсването на фалопиевата тръба е сериозна и най-честа последица от извънматочна бременност. Провокира вътрешно кървене и силен болков шок при жената. След разкъсването на органа се създава реална заплаха за живота й. За да се предотврати подобно развитие на събитията, е важно при първите признаци на неприятности да се консултирате с лекар, за да получите навременна диагностична и терапевтична помощ..

Безплодието е втората по тежест последица от извънматочна бременност. Рискът от безплодие по време на операция, насочена към последиците от извънматочна бременност, е доста висок (30% от случаите), тъй като по време на хирургичната интервенция лекарят е принуден да отстрани от един до няколко органа на репродуктивната система на жената. Повтарящата се извънматочна бременност също е следствие в този случай. 20% от жените са изправени пред нея.

Бременност след извънматочна

След извънматочна бременност планирането на нова трябва да започне умишлено и под наблюдението на лекар. Според статистиката вероятността да забременеете нормално и да раждате дете е близо 50%, тоест всяка втора жена има голям шанс да намери щастието на майчинството, въпреки предишния провал.

В останалите 50% статистиката е безпощадна: 20% от жените са изправени пред повтаряща се извънматочна бременност, а 30% - с трайно безплодие. Разбира се, тези цифри не изглеждат много утешителни, но има шансове, така че трябва внимателно и задълбочено да се подготвите за настъпването на нова бременност..

Познаването на причините и признаците на извънматочна бременност ще ви избави от последствията, ако една жена може да предприеме необходимите мерки навреме. Като цяло тази патология не представлява заплаха за онези жени, които внимателно следят собственото си здраве, редовно посещават гинеколог и планират бременност под негов контрол..

Лекарят може да подозира извънматочна бременност поради оплакванията на пациента, дори преди да се появят нейните ярки симптоми. Следователно, за да се предотврати неговото развитие и, ако е необходимо, да се получи адекватно лечение, жената трябва да се грижи за своето репродуктивно здраве..

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru