Бременността, за съжаление, не винаги може да върви по начина, по който искаме. Например може да се окаже извънматочна. Какво е? Възможно ли е след това да забременеете отново? В раздела "Прост въпрос" Инеса Смирнова, специалист в центъра Лоде, говори за това.

Какво е извънматочна бременност и какви са нейните признаци?

Ектопичната бременност се нарича така, защото това е бременност, която се развива извън матката.

„Но не е задължително да е бременност, която се развива във фалопиевата тръба“, обяснява лекарят. - Оплодената яйцеклетка може да бъде имплантирана (прикрепена) в различни части на фалопиевата тръба, в шийката на матката, в яйчника, в червените бримки, в перитонеума - тоест навсякъде, с изключение на матката.

Според гинеколога най-често признаците на извънматочна бременност са забавяне на менструацията с 10-14 дни, болка в долната част на корема с различна интензивност, размазване на кървене от гениталния тракт.

Много подобно на симптомите ми. Струва си да отидете на лекар?

Ето алгоритъм от действия на гинеколог, ако вашият период се забави с повече от 7 дни:

 • първо направете тест за бременност или кръвен тест за бета-хорион гонадотропин (бета-hCG). Това е хормон, който се произвежда само по време на бременност. Анализът се извършва от всяка лаборатория, в която се извършват кръвни изследвания;
Снимка: pixabay.com
 • следващата стъпка е да се свържете с гинеколог, вече с резултата от анализа на ръка. Лекарят трябва да тълкува данните.

- Независимо, без преглед от гинеколог, още нито един човек не е диагностициран с извънматочна бременност - подчертава Инеса Смирнова. - Няма нужда да рискувате, това може да ви коства живота.

И ако, докато чакам тестовете, се влоша? Кога да се обадите на линейка?

Специалистът по плодовитост посочва три ситуации, в които си струва да наберете 103:

 • когато стомахът боли рязко със забавяне на менструацията със 7-14 дни;
 • ако периодът ви се забави и тестът за бременност без рецепта е положителен, имате кървене от гениталния тракт;
 • ако изведнъж се почувствате слаби и дори загубите съзнание.

Как ще се лекува извънматочна бременност??

По правило лечението на извънматочна бременност е оперативно:

- И зависи от това къде (на какво място) е станало прикрепването на яйцеклетката, - обяснява гинекологът. - Тъй като извънматочната бременност може да бъде придружена от голяма загуба на кръв, може да се наложи да я замените по време на операция. Въпросът каква тактика и какъв метод за премахване на яйцеклетката да изберете, се решава от гинеколога по време на операцията.

В този случай оплодената яйцеклетка не може да се съхранява в тялото на жената. Следователно бременността така или иначе ще приключи.

Възможно ли е да забременеете след извънматочна бременност?

Лекарят насърчава: възможно е да забременеете след извънматочна бременност. Следващият опит обаче трябва да бъде отложен:

- Можете да започнете да планирате бременност след операцията не по-рано от два месеца след операцията.

Още на HEALTH.TUT.BY

Ако забележите грешка в текста на новината, моля, изберете я и натиснете Ctrl + Enter

Извънматочна бременност: нейният ход и усложнения

Ектопичната бременност е патология, при която ембрионът е фиксиран извън матката и продължава да се развива.

Физиологията на жената е удивително добре смазан механизъм, при който всички процеси са тясно взаимосвързани и плавно протичат по очертания от природата път. И така, зряла яйцеклетка оставя фоликула си и се втурва към фунията на фалопиевата тръба. Ако тук тя срещне сперматозоиди, те се сливат - настъпва оплождане.

 1. Какво представлява и как е опасно
 2. Симптоми
 3. Менструация и извънматочна бременност на теста
 4. Причини
 5. Елиминиране и рехабилитация
 6. Бременност след извънматочна бременност

Ембрионът от нов живот пътува дълго тридневно пътуване през фалопиевата тръба, преди да достигне матката и да бъде имплантиран в нейната стена. Перисталтичните движения на яйцепровода и власинките на лигавицата им му помагат да преодолее това разстояние, като усърдно го премества на място, което ще се превърне в дом за развиващо се и растящо бебе през следващите 40 седмици.

Но понякога възниква неизправност в този добре смазан процес: зиготата никога не достига матката и се закрепва на грешното място - това явление се нарича извънматочна бременност.

Какво представлява и как е опасно

По местоположение на ембриона извънматочната бременност се класифицира в 6 вида:

 • коремна, когато ембрионът е прикрепен към перитонеума;
 • тръбен - най-често срещаният вариант с фиксиране на ембриона вътре в яйцепровода;
 • цервикална - с имплантиране на зигота в цервикалната област;
 • взаимовръзка, с местоположението на яйцеклетката върху серозните мембрани на коремната кухина;
 • яйчников;
 • с патологична двурога матка ембрионът е в състояние да се фиксира в един от рогата си.

Развивайки се по сценарий на нормална бременност, извънматочната може да причини значителни щети на здравето на жените: нарастващото оплодено яйце компресира околните тъкани, което често води до тяхното разкъсване и вътрешно кървене. Прекъснатата извънматочна бременност се превръща в източник на инфекция и интоксикация, отключва развитието на перитонит. Следователно, идентифицирането й в ранните етапи може буквално да спаси живота на жената.

Симптоми

Ранните признаци на бременност винаги са индивидуални, включително извънматочни. Както при нормалното зачеване, през първите 5-6 седмици жената може да почувства неразположение, гадене и световъртеж, свързани с ранна токсикоза, но най-тежкият аргумент е липсата на менструация и положителен тест за бременност.

Признаците за извънматочна бременност се допълват от редица тревожни симптоми:

 • болката в болката в долната част на корема сигнализира за разтягане на фалопиевата тръба;
 • Слаба менструация с положителен тест за бременност, а понякога и кървави или кафяви отделяния извън цикъла;
 • болката при извънматочна бременност може да придобие остър, спазмен характер - и това е много тревожен признак, показващ спукан яйцепровод;
 • интегрален симптом на вътрешно кървене, провокирано от отделянето и смъртта на ембриона, става слабост, бледност на лигавицата на устата и устните;
 • при прекъсната извънматочна бременност яйцеклетката започва да се разпада и провокира възпалителен процес в коремната кухина, поради което един от признаците може да бъде рязко повишаване на телесната температура.

Въпросът за това как да се определи извънматочна бременност в ранните етапи, когато тя все още не е причинила значителни щети, остава отворен. В крайна сметка нейните симптоми са неспецифични и до голяма степен съвпадат с ранните признаци на нормална бременност..

Единственият начин за надеждна диагностика на извънматочна бременност е ултразвукът на гениталиите и коремната кухина. С помощта на оборудването специалистът ще види местоположението на яйцеклетката, ще оцени нейния размер и ще може да изготви план за избавяне от патологията.

Менструация и извънматочна бременност на теста

За майчиния организъм ембрионът е чуждо тяло с различен генотип. Следователно, за да го предпази от атаката на имунната система, тялото прави редица пренареждания:

 • от момента на зачеването нивото на хорионгонадотропин (hCG) се повишава в кръвта - хормон, под влиянието на който жълтото тяло на бременността узрява в яйчника;
 • произведеният от тази временна формация прогестерон инхибира овулацията и напълно спира цикъла - поради което менструацията спира по време на бременност.

Същите процеси протичат и при извънматочна бременност. Единствената разлика е, че нивото на hCG често се колебае и когато ембрионът умре, той намалява. Следователно, менструацията с извънматочна бременност може да спре, както при обичайния процес на раждане на плода. Много по-рядко има оскъдни зацапвания, които не съответстват на календарния цикъл на жената.

Дали тестът показва извънматочна бременност е двусмислен въпрос. В повечето случаи нивото на hCG до 5-6 седмици е достатъчно високо, за да оцвети ясно две ленти от теста. Но в случаите на прекъсната или замразена извънматочна бременност, резултатът може да бъде отрицателен. Ето защо, ако преди 2-3 седмици тестът е бил положителен, но днес е отрицателен и телесната температура е повишена, това е добра причина да се свържете с гинеколог.

Причини

Извънматочната бременност е рядка. Това се случва само в 2% от общия брой зачевания. И съвсем логично е да има предпоставки за неговото развитие, които трябва да се вземат предвид заедно със симптомите за ранна диагностика..

Оплодената яйцеклетка се фиксира във фалопиевата тръба или перитонеума само ако не е в състояние да се придвижи по-нататък в матката - анатомични или физиологични пречки се изпречват на пътя:

 • Възпаление на придатъците и фалопиевите тръби. В същото време вътрешната им повърхност е покрита с лигавичен ексудат, ворсите са частично унищожени и губят чувствителност. В резултат на това процесите, които обикновено преместват зиготата към матката, замръзват, с изключение на процеса на имплантиране на ембриона в матката.
 • Възпалителни процеси, преживени в миналото. В резултат на това във фалопиевите тръби често се образуват сраствания, които нарушават тяхната проходимост..
 • Тумори. Доброкачествени и злокачествени, те са в състояние да блокират лумена на яйцепровода и да попречат на зиготата да навлезе в матката или дори напълно да я изтласкат обратно в коремната кухина.
 • Анатомични аномалии. Двурогата матка, разклонена на две, и двойните фалопиеви тръби са патологии на развитието, които са напълно видими при ултразвук и служат като причина за причисляване на жената към група с висок риск.
 • Хормонални дисфункции. Поликистозната болест на яйчниците, хормоналната недостатъчност в регулирането на цикъла и дори патологията на щитовидната жлеза могат да доведат до спиране на перисталтичните движения на яйцепровода, в резултат на което ембрионът ще загуби способността си да се придвижва в матката.

Допълнителен рисков фактор са минали заболявания и операции "от женска страна". Всяка намеса и възпалителни процеси могат да доведат до образуване на сраствания и нарушена проходимост на фалопиевите тръби.

Елиминиране и рехабилитация

Възможно е да се отървете от ембрион, разположен в коремната кухина или в лумена на яйцепровода, само чрез оперативен метод. В същото време прогнозата и схемата на лечение до голяма степен зависят от това колко дълго е била открита патологията:

 • Ако бъде открита рано, когато фалопиевите тръби все още не са деформирани или спукани, прогнозата е благоприятна. На пациента се назначава лапароскопска операция, по време на която ембрионът се отстранява и яйцепроводът се зашива.
 • При значителни деформации ембрионът се отстранява заедно с фалопиевата тръба, а понякога и яйчника. Но жената все още има шанс за бърза рехабилитация и раждане..
 • Най-неблагоприятната прогноза за спукана фалопиева тръба е, че тежкото вътрешно кървене може да бъде фатално. Един от негативните сценарии е развитието на перитонит: възпалението на перитонеума, при липса на подходящо лечение, може да доведе до сепсис.

След операцията за отстраняване на ембриона, на жената се предписва курс на антибиотици за предотвратяване на хирургична инфекция, въвеждане на изотонични разтвори интравенозно за възстановяване на водно-минералния баланс, както и ензимна терапия за предотвратяване на образуването на сраствания в оперираната тръба.

Бременност след извънматочна бременност

За щастие, яйчниците и яйцепровода са сдвоени органи, така че жената ще може да роди дете и да се научи радостта от майчинството след извънматочна бременност, дори след като е преживяла отстраняването на една от тръбите. Но операцията, дори ако се извършва лапароскопски и не оставя белези по тялото, има определени последици за тялото. Възстановяването на епитела и хормоналните нива след операцията трае около 6-12 месеца, поради което през този период многократните опити за забременяване са абсолютно невъзможни..

 • преминават курс на физиотерапия, който предотвратява образуването на сраствания и подобрява здравето на жената като цяло;
 • 4-6 месеца след операцията, отидете на санаторно-курортно лечение в специализирана институция;
 • защитете се 12 месеца след извънматочна бременност.

Ако отново забременеете година по-късно, трябва незабавно да отидете на гинеколог, да се подложите на ултразвуково сканиране и да се регистрирате за бременност.

Извънматочната бременност е рядка и опасна патология, за да се избегнат усложнения, при които трябва да се консултирате с лекар веднага след спиране на менструацията и получаване на положителен тест за бременност. Ранната ултразвукова диагностика и регистрация ще разсеят съмненията ви.

Извънматочна бременност - причини, признаци, решения

Ектопична бременност, наричана още извънматочна бременност, се определя като имплантиране на ембрионално яйце на място, различно от маточната кухина. Това е гинекологично усложнение. Симптомите в началото на извънматочната бременност не са специфични.

Ектопична бременност настъпва в резултат на прекъсване на транспорта на оплодено яйце до матката. Това може да се дължи на необичайна перисталтика на фалопиевата тръба (неподходящи или неефективни мускулни контракции), нарушена подвижност на ресничките, покриващи фалопиевата тръба, или запушване (атрезия) на фалопиевата тръба в резултат на предишно възпаление / операция.

Вероятността от подобно усложнение е 1/100 и е по-често при жени на възраст между 25 и 30 години. Симптомите на извънматочна концепция се появяват през първия триместър и като правило не се различават от нормалната бременност (забавено менструално кървене, коремна болка, повишена чувствителност на млечните жлези). Това често затруднява бързото диагностициране и започване на лечението..

Както бе споменато по-рано, извънматочната бременност се причинява от неправилно имплантиране на оплодено яйце (бластоциста) извън матката. В този случай правилното развитие на ембриона и бременността са абсолютно несъвместими. Освен това, плодът, който се развива на грешното място, уврежда стените на фалопиевата тръба или яйчника, причинява кръвоизлив, който (ако е в изобилие) може да застраши живота на жената.

Кървенето в случай на извънматочна бременност обикновено се случва между 4-та и 8-ма седмица. Ако има признаци на подобна гинекологична патология, незабавно се обадете на линейка.

Какво означава извънматочна бременност и защо се появява? На въпрос защо ембрионът се развива на грешното място, лекарите отговарят: понякога това се случва, добавяйки, че не винаги е възможно да се определи правилният източник на проблема.

Непосредствената причина обикновено са аномалии на фалопиевата тръба, причинени от заболяване, възпаление или операция. Извънматочната бременност се благоприятства от фактори като:

 • хирургия на фалопиевата тръба;
 • пост-възпалителни промени в стената на фалопиевата тръба;
 • инсталиране на спирала;
 • минала извънматочна бременност (10-кратно увеличение на риска);
 • ендометриоза;
 • хламидиална инфекция;
 • лечение на безплодие с използване на методи за асистирана репродукция;
 • възраст над 35 години.

Има противоречива информация за въздействието на употребата на контрацептиви под формата на вътрематочни устройства. Последните проучвания показват, че настоящият тип спирала не увеличава вероятността от ектопично зачеване.

Признаци и симптоми на извънматочна бременност

Ако ембрионът не навлезе в матката и спре в яйчника, фалопиевата тръба, перитонеума или шийката на матката, се появяват симптоми, характерни за всяка бременност, като например:

 • аменорея (отсъствие на менструация);
 • общо чувство на неразположение, леко повишаване на температурата;
 • подуване и повишена чувствителност в млечните жлези;
 • болка в корема, особено в областта на яйчниците (обикновено от едната страна на мястото на прикрепване на яйцеклетката).

Поради симптомите, типични за нормална бременност, диагнозата на извънматочна е трудна, особено в ранен стадий, когато дори тестът е положителен в около 50% от случаите..

Как да разпознаем признаци на извънматочна бременност при ултразвуково сканиране? Обикновено, вече на 4-6 седмици от бременността, трансвагиналният ултразвук на матката трябва да покаже наличието на фетално яйце. Ако това не се вижда, лекарят трябва да назначи серумен тест за бета-hCG. Въз основа на тези наблюдения е възможно да се разпознаят признаци на зачеването на ранен етап и да се определи дали се развива правилно. Образът на извънматочна бременност се характеризира с удължена и увеличена матка с ендометриална хиперплазия, отсъствие на фоликул в матката и тумор в проекцията на придатъците.

Ако всичко е наред, бета-hCG трябва да се удвои в рамките на 48 часа. В случай на извънматочна концепция, това увеличение се случва по-бавно. Ако увеличението на бета-hCG след 48 часа е по-малко от 66%, тогава диагнозата извънматочна бременност е по-вероятна.

Признаци на извънматочна бременност след ин витро

Клиничната картина в началните етапи не се различава от правилната концепция. Симптоми като:

 • липса на менструация;
 • чувствителност на гърдите при палпация;
 • промяна във вкусовете, промяна в настроението.

Признаци на извънматочна бременност могат да се подозират на 4-5 седмици. Появява се характерна клинична картина:

 • Болка. Жената се оплаква от появата на синдром на болка, по-често от остър характер с локализация в областта на десния или левия яйчник. Болезнеността може да се влоши при ходене до тоалетна.
 • Кървене. Развитието на менструално кървене е основният признак на извънматочна бременност.

Признаците на извънматочна бременност на 6-8 седмица вече са изразени, придружени от:

 • обилно вагинално кървене;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • намаляване на телесната температура;
 • бледност на кожата, световъртеж.

Такива симптоми са резултат от вътрешно кървене, необходима е незабавна хоспитализация.

Как домашният тест показва усложнение на бременността?

Тестът показва ли извънматочна бременност? Теоретично да, но има няколко неща, които трябва да се вземат предвид.

При извънматочно оплождане тестът за бременност е положителен в около 50% -70% от случаите, тъй като домашният тест се основава на откриването на наличието на бета-hCG в урината.

Хормонът на бременността бета-hCG се освобождава в тялото, когато се имплантира оплодено яйце, където и да е. Следователно, ако се открият две ивици и наличието на специфични признаци на извънматочна бременност, описани по-горе, трябва да се има предвид наличието на патология на оплождането.

Изследването за нива на бета-hCG в кръвта е много по-надеждно. Ако по време на ултразвук няма ембриони в матката и нивото на бета-hCG в кръвта е високо, може да се подозира извънматочна бременност..

Имайте предвид, че извънматочната бременност при теста може да се визуализира като две ярки ивици или едната ярка, другата по-слабо изразена.

Важно е да се подчертае качеството на тестовете, използвани за диагностициране на бременност у дома. Важно е да изберете свръхчувствителни тестове с точност 99,9%. Гинеколозите съветват да се прибегне до използването на отдавна установени тестове на немската марка "FRAUTEST". Лекарите отбелязват тяхната висока надеждност, така че не е необходимо да се прибягва до използване на други, по-скъпи тестове за откриване на бременност..

Как да използвам hCG за определяне на извънматочна бременност?

Внимание! Ако бременността напредва правилно, бета-hCG се увеличава 66% след два дни и 114% след три дни. По-късно концентрацията на този хормон се увеличава малко по-бавно..

Как е възможно да се определи извънматочна (извънматочна) бременност чрез hCG? Като начало помислете за нивата на бета-hCG и бременността (в зависимост от гестационната възраст, изчислена от първия ден на последната менструация):

 • Седмица 3 - 5 - 50 mIU / ml
 • Седмица 4 - 5 - 426 mIU / ml
 • Седмица 5-18 - 7.340 mIU / ml
 • Седмица 6 - 1080 - 56 500 mIU / ml
 • Седмица 7-8 - 7, 650 - 229 000 mIU / ml

Ниският бета-hCG (под 5 mIU / ml) означава, че жената не е бременна. Над 5 mIU / ml означава бременност.

На свой ред при ниско ниво на бета-hCG при бременна жена се разглежда спонтанен аборт или извънматочна бременност. Това може да е и индикатор за неуспешна процедура за ин витро оплождане.

Терапевтични решения на проблема: всичко за операцията за извънматочна бременност

Ако в ранните етапи се диагностицира извънматочна бременност, когато ембрионът достигне не повече от 3 см, няма опасни последици, няма риск от разкъсване или кръвоизлив, се използва медикаментозно лечение. На жената се предписва метотрексат под формата на инжекции.

Лекарството принадлежи към антагонистите на фолиевата киселина и се използва като цитостатично лекарство - нарушава растежа и развитието на ембриона. Използването на това лекарство има някои странични ефекти. Коремна болка, конюнктивит, стоматит, стомашно-чревни разстройства.

Лекарството има тератогенен ефект, поради което в рамките на 3 месеца след приема на лекарството жените трябва да използват контрацептивни методи.

Медикаментозната терапия се предписва на пациенти, при които концентрацията на бета-hCG в кръвта не надвишава 3000 U / L.

12 седмици след края на медикаментозното лечение, жената трябва да се подложи на тест за проходимост на тръбите (хистеросалпингография).

Ефективността на лекарствената терапия е 95%.

Ако няма време за въвеждане на фармацевтични продукти, например на фона на повишен риск от кървене, се предписва операция за отстраняване на извънматочна бременност.

Хирургичното лечение може да бъде консервативно или радикално и зависи от степента на увреждане на органа, в който ембрионът гнезди.

 1. Консервативното лечение се състои в отстраняване само на ембриона, който се развива на грешното място (по-често се използва при извънматочна бременност във фалопиевата тръба).
 2. При радикално лечение се отстранява органът, в който се намира ембрионът. Такава манипулация се извършва при наличие на изразено увреждане на орган (яйчник, фалопиева тръба).

Хирургично лечение може да се извърши чрез:

 1. Лапароскопия. Извършват се няколко пробивания 0,5-1 см, след това се поставя специална тръба и се отстранява ембриона.
 2. Лапаротомия. Операцията се извършва по класическия начин - чрез прерязване на коремната стена със скалпел. Предписва се при големи увреждания на тазовите органи и с противопоказания за лапароскопия.

Понастоящем предпочитаният хирургичен метод е лапароскопията. Процедурата съкращава престоя в болницата и значително съкращава периода на възстановяване.

Едно от усложненията (срещащи се при 5% от оперираните жени, независимо от хирургичната техника) е:

 • дългосрочно запазване на синдрома на болката;
 • образуването на адхезивния процес;
 • вагинално кървене.

3 дни след операцията се провежда изследване на hCG, при недостатъчно намаляване на хормона, трябва да се обмисли неуспешно лечение. В този случай жената се подлага на втора операция или фармакологична терапия с метотрексат.

Колко струва операция за премахване на извънматочна бременност? Цената на операцията зависи от тежестта на патологичния процес, както и от необходимостта от резекция на орган. И така, цената на лапароскопската туботомия започва от 30 000 рубли, процедурата на доене (без да се нарушава целостта на органа) от 20 000 рубли.

Помня! Терапията за такова усложнение се извършва под строг медицински контрол. Процедурите в домашни условия са неефективни и могат да бъдат опасни за здравето и живота!

Защо извънматочната бременност е опасна: последици и опасности

Извънматочната бременност е сериозен проблем - тя може да бъде опасна не само за здравето на жената, но и за нейния живот. В случай на тръбно поставяне на ембриона възниква увреждане на фалопиевата тръба, в резултат на което е възможно нейното разкъсване. В същото време се увреждат по-големи кръвоносни съдове и се развива кървене в коремната кухина..

Какво друго може да бъде опасна извънматочната бременност? Извънматочната бременност заплашва безплодие и неправилно поставяне на следващите ембриони по време на зачеването.

Пренебрегването на симптомите на извънматочна бременност и късното й откриване води до факта, че ембрионът непрекъснато расте и заема все повече и повече място, което може да доведе до разкъсване на яйчника или фалопиевата тръба.

Не забравяйте, че ако имате забавяне на менструацията, не отлагайте посещението при лекар и ултразвуковото сканиране, за да разберете навреме за бременността и да сте сигурни, че всичко се развива правилно..

Извънматочна бременност

Ектопичната бременност е патологично състояние на бременността, при което оплодената яйцеклетка е фиксирана във фалопиевата тръба или в коремната кухина (в редки случаи). Според медицинската статистика извънматочната бременност е регистрирана при 2,5% от общия брой бременности, в 10% от случаите се появява отново. Тази патология принадлежи към категорията на повишен риск за здравето на жената, без предоставяне на медицинска помощ, тя може да доведе до смърт..

Според статистическите данни увеличаването на честотата на прояви на извънматочна бременност е свързано с увеличаване на броя на възпалителните процеси на вътрешните генитални органи, увеличаване на броя на хирургичните операции за контрол на раждането, използването на вътрематочна и хормонална контрацепция, лечение на някои форми на безплодие и изкуствено осеменяване..

При всякакъв вид извънматочна бременност раждането на дете е невъзможно, тъй като тази патология застрашава физическото здраве на майката.

Видове извънматочна бременност

 • коремна (коремна) - рядък вариант, яйцеклетката може да бъде локализирана върху оментума, черния дроб, кръстно-маточните връзки и в ректално-маточната кухина. Първичната коремна бременност се различава - имплантирането на оплодено яйце се извършва върху коремните органи, а вторичното - след настъпил тубален аборт, яйцеклетката се имплантира отново в коремната кухина. В някои случаи патологичната коремна бременност се пренася в късен етап, представлявайки сериозна заплаха за живота на бременна жена. По-голямата част от ембрионите с коремна имплантация показват сериозни малформации;
 • тръбна - оплодената яйцеклетка се опложда във фалопиевата тръба и не се спуска в матката, а е фиксирана върху стената на фалопиевата тръба. След имплантацията може да настъпи спиране в развитието на ембриона и в най-лошия случай фалопиевата тръба ще се спука, което представлява сериозна заплаха за живота на жената;
 • яйчникова - честотата е по-малка от 1%, тя се разделя на епиоофорална (яйцеклетката се имплантира на повърхността на яйчника) и интрафоликуларна (оплождане на яйцеклетката и последващо имплантиране се извършва във фоликула);
 • цервикален - причината за появата се счита за цезарово сечение, предишен аборт, миома на матката, ембриотрансфер по време на ин витро оплождане. Оплодената яйцеклетка е фиксирана в областта на цервикалния канал на матката.

Опасността от извънматочна бременност е, че в процеса на развитие яйцеклетката нараства по размер и диаметърът на тръбата се увеличава до максималния си размер, разтягането достига максимално ниво и възниква разкъсване. В този случай кръв, слуз и яйцеклетката влизат в коремната кухина. Неговият стерилитет е нарушен и възниква инфекциозен процес, който в крайна сметка се развива в перитонит. Успоредно с това повредените съдове кървят силно, настъпва масивно кървене в коремната кухина, което може да доведе жената до състояние на хеморагичен шок. При яйчникова и коремна извънматочна бременност рискът от перитонит е толкова висок, колкото при тубалната.

Възможни причини за извънматочна бременност

Основни рискови фактори:

 • инфекциозни и възпалителни заболявания - прехвърлени преди или преминали в хронична фаза - възпаление на матката, придатъците, пикочния мехур се считат за една от основните причини за извънматочна бременност.
 • Възпалителни процеси в яйчниците и тръбите (предишни трудни раждания, многобройни аборти, спонтанни аборти без посещение на медицинска клиника), водещи до фиброза, поява на сраствания и белези на тъкани, след което луменът на фалопиевите тръби се стеснява, нарушава се транспортната им функция, ресничният епител се променя. Преминаването на яйцеклетката през тръбите е трудно и настъпва извънматочна (тръбна) бременност;
 • вроден инфантилизъм на фалопиевите тръби - неправилна форма, прекомерна дължина или извитост с вродено недоразвитие са причина за неправилното функциониране на фалопиевите тръби;
 • изразени хормонални промени (неуспех или недостатъчност) - заболявания на ендокринната система допринасят за стесняване на лумена на фалопиевите тръби, нарушава се перисталтиката и яйцеклетката остава в кухината на фалопиевата тръба;
 • наличието на доброкачествени или злокачествени тумори на матката и придатъците - стесняване на лумена на фалопиевите тръби и пречене на напредъка на яйцеклетката;
 • необичайно развитие на гениталните органи - вродена анормална стеноза на фалопиевите тръби пречи на напредването на яйцеклетката до маточната кухина, дивертикулите (изпъкналостта) на стените на фалопиевите тръби и матката възпрепятстват транспорта на яйцеклетката и причиняват хроничен възпалителен фокус;
 • история на извънматочна бременност;
 • промяна на стандартните свойства на яйцеклетката;
 • бавна сперма;
 • определени технологии за изкуствено осеменяване;
 • спазъм на фалопиевите тръби, в резултат на постоянното нервно пренапрежение на жената;
 • използването на контрацептиви - хормонални, спирали, спешна контрацепция и др.;
 • възрастта на бременната жена след 35 години;
 • заседнал начин на живот;
 • продължителна употреба на лекарства, които повишават плодовитостта и стимулират овулацията.

Симптоми

Курсът на извънматочна бременност в началните етапи има признаци на матката (нормативен) - гадене, сънливост, подуване на млечните жлези и тяхната болезненост. Проявата на симптоми на извънматочна бременност настъпва в периода от 3-та до 8-ма седмица след последната менструация. Те включват:

 • необичайна менструация - оскъдни зацапвания;
 • болезнени усещания - болка от засегнатата фалопиева тръба, с цервикална или коремна извънматочна бременност - по средната линия на корема. Промените в положението на тялото, обръщането, огъването и ходенето причиняват дърпащи болки в определени области. Когато яйцеклетката се намира в провлака на фалопиевата тръба, болезнените усещания се появяват на 5 седмици, а с ампулата (близо до изхода към матката) - на 8 седмици;
 • обилно кървене - по-вероятно е да се появи по време на цервикална бременност. Разположението на плода в шийката на матката, която е богата на кръвоносни съдове, причинява тежка загуба на кръв и представлява заплаха за живота на бременна жена;
 • зацапването е признак за увреждане на фалопиевата тръба по време на ектопична бременност в тръбата. Най-благоприятният резултат от този тип е абортът на тръбата, при който яйцеклетката се отделя независимо от мястото на прикрепване;
 • болезнено уриниране и изхождане;
 • състояние на шок - загуба на съзнание, спад на кръвното налягане, бледност на кожата, посиняване на устните, ускорен, слаб пулс (развива се при наличие на масивна кръвозагуба);
 • болка с връщане в ректума и кръста;
 • положителен резултат от теста за бременност (в повечето случаи).

Често погрешно схващане е, че при липса на забавяне на менструацията няма извънматочна бременност. Размазването на слабото отделяне се възприема като нормален цикъл, което води до късно насочване към гинекологията.

Клиниката за извънматочна бременност се подразделя на:

 1. Прогресивна извънматочна бременност - яйцеклетката, докато расте, се въвежда във фалопиевата тръба и постепенно я унищожава.
 2. Спонтанно приключила извънматочна бременност - тубарен аборт.

Основните признаци на тубарен аборт са:

 • кървави отделяния от гениталиите;
 • забавяне на менструалния цикъл;
 • субфебрилна телесна температура;
 • болезнени усещания, които рязко излъчват към хипохондриума, ключицата, крака и ануса (повтарящи се атаки в продължение на няколко часа).

С пробив на маточната тръба субективно се отбелязва:

 • силни болезнени усещания;
 • понижаване на кръвното налягане до критични нива;
 • повишен пулс и дишане;
 • общо влошаване на здравето;
 • студена пот;
 • загуба на съзнание.

Диагностика на извънматочната бременност

Предварителна диагноза "извънматочна бременност" се поставя с типични оплаквания:

 • забавен менструален поток;
 • кървави проблеми;
 • болки с различни характеристики. честота и интензивност;
 • гадене;
 • болезнени усещания в лумбалната област, вътрешната част на бедрото и ректума.

Повечето пациенти се оплакват от наличието на 3-4 признака, възникващи едновременно.

Оптималната диагноза включва:

 • събиране на пълна история за изключване или определяне влизането в рискови групи за извънматочна бременност;
 • преглед при гинеколог;
 • ултразвуково изследване за диагностициране на бременност (след 6 седмици от последната менструация) разкрива следните признаци: увеличаване на тялото на матката, точното местоположение на яйцеклетката с ембриона, удебеляване на лигавиците на матката. Успоредно с тези признаци, ултразвукът ви позволява да откриете наличието на кръв и съсиреци в коремната кухина, натрупването на кръвни съсиреци в лумена на фалопиевата тръба, саморазкъсване на фалопиевата тръба;
 • идентифициране на нивото на прогестерон - ниската концентрация предполага наличието на неразвита бременност;
 • кръвен тест за hCG (определяне на концентрацията на хорионгонадотропин) - при извънматочна бременност количеството на съдържащите се хормони се увеличава по-бавно, отколкото по време на нормалния ход на бременността.

Анализът за hCG се извършва на интервали от 48 часа, за да се определи съдържанието на хормони. В началния период на бременността нивото на хормоните се увеличава пропорционално, което се определя от hCG. Ако нивото не се повиши нормативно, то е слабо или ниско, тогава се извършва допълнителен анализ. Намалените нива на хормоните в анализа за човешки хорион гонадотропин са признак на извънматочна бременност.

Методът, който дава почти 100% диагностичен резултат, е лапароскопията. Извършва се на последния етап от изпита..

Хистологично изследване на изстъргване на ендометриума (в случай на извънматочна бременност ще покаже липсата на хорионни ворсинки и наличието на промени в маточната лигавица).

Хистеросалпингографията (с въвеждането на контрастни вещества) се използва в особено трудни случаи на диагностика. Контрастното вещество, проникващо в маточната тръба, неравномерно оцветява яйцеклетката, демонстрирайки симптом на течение, потвърждавайки извънматочна тръбна бременност.

Изясняването на диагнозата се извършва изключително в болнична обстановка. Назначава се план за пълен преглед в зависимост от оборудването и лабораторното оборудване на болницата. Най-добрият вариант за изследване е комбинация от ултразвук и определяне на хорионгонадотропин в кръвен тест (урина). Лапароскопията се предписва, когато е абсолютно необходимо..

Диагностиката и последващото лечение се извършват с помощта на специалисти:

 • терапевт (общо състояние на тялото на пациента);
 • гинеколог (изследване на състоянието на вътрешните полови органи, оценка и предоставяне на предварителна диагноза);
 • специалист по ултразвук (потвърждение или опровержение на предварително установена диагноза);
 • хирург-гинеколог (консултация и директна хирургична интервенция).

Лечение

С ранната диагностика на патологията (преди разкъсване или увреждане на стените на фалопиевата тръба) се предписват лекарства. Метотрексатът се препоръчва за аборт и е ограничен до една или две дози. Когато се диагностицира в ранните етапи, не се изисква хирургическа интервенция; след прием на лекарството се извършва втори кръвен тест.

Метотрексат прекъсва бременността при определени условия:

 • гестационната възраст не надвишава 6 седмици;
 • показателят за анализ на човешки хорион гонадотропин не е по-висок от 5000;
 • отсъствие на кървене при пациента (размазващо отделяне);
 • липса на сърдечна дейност в плода по време на ултразвуково изследване;
 • няма признаци на руптура на фалопиевата тръба (няма интензивна болка и кървене, показанията на кръвното налягане са нормални).

Лекарството се прилага интрамускулно или интравенозно, пациентът е под наблюдение през целия период. Ефективността на извършените процедури се оценява от нивото на човешки хорион гонадотропин. Намаляването на индексите на hCG показва успешна възможност за лечение, заедно с този анализ се изследват функциите на бъбреците, черния дроб и костния мозък.

Употребата на Метотрексат може да предизвика нежелани реакции (гадене, повръщане, стоматит, диария и др.) И не гарантира целостта на фалопиевите тръби, невъзможност за аборт на маточните тръби и масивно кървене.

При късно откриване на извънматочна бременност се извършва операция. Нежен вариант е лапароскопията, при липса на необходимите инструменти се предписва пълноценна коремна операция.

Два вида хирургична интервенция се извършват чрез лапароскопия:

 1. Салпингоскопията по време на извънматочна бременност е една от щадящите операции и запазва възможността за по-нататъшно раждане. Ембрионът се отстранява от фалопиевата тръба през малък отвор. Техниката е възможна, когато размерът на ембриона е до 20 mm и яйцеклетката е разположена в далечния край на фалопиевата тръба.
 2. Салпингектомия за извънматочна бременност се извършва със значително разтягане на фалопиевата тръба и възможния риск от разкъсване. Извършва се изрязване на увредената част на фалопиевата тръба, последвано от свързване на здрави зони.

Операция за патологична бременност се извършва спешно или по план. Във втория вариант пациентът е подготвен за операция, като се използват следните диагностични процедури:

 • кръвен тест (общ анализ);
 • идентифициране на Rh фактор и кръвна група;
 • ЕКГ;
 • Ултразвук;
 • консултация с терапевт;
 • консултация с гинеколог.

Рехабилитационен период

Периодът след операцията нормализира общото състояние на тялото на жената, елиминира рисковите фактори и възстановява репродуктивните функции на организма. След операцията за отстраняване на яйцеклетката трябва да се извършва постоянна проверка на хемодинамичните параметри (за да се изключи вътрешното кървене). Освен това се предписва курс на антибиотици, болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства..

Мониторингът на нивото на хорион гонадотропин се извършва ежеседмично и се дължи на факта, че при непълно извличане на частици от яйцеклетката и случайно въвеждане в други органи, тумор може да се развие от хорионни клетки (хорионепителиом). При нормално извършена хирургическа интервенция нивото на хорионгонадотропин трябва да бъде намалено наполовина спрямо първоначалните данни. При липса на положителна динамика се предписва метотрексат и при продължаващи отрицателни резултати се налага радикална операция с отстраняване на фалопиевата тръба.

В следоперативния период се препоръчват физиотерапевтични процедури с използване на електрофореза и магнитотерапия за най-бързо възстановяване на функционалността на репродуктивната система на пациента. Комбинираните орални контрацептиви се предписват за предотвратяване на бременност (поне шест месеца) и за установяване на нормален менструален цикъл. Повторната бременност, настъпила за кратко време след патологична извънматочна бременност, носи високо ниво на високо ниво на повтарящо се развитие на тази патология.

Първична профилактика

Постоянният партньор и безопасността на секса (използване на лични предпазни средства) намалява риска от полово предавани болести и с тях е възможно възпаление и белези на тъканите на фалопиевите тръби.

Невъзможно е да се предотврати извънматочна бременност, но динамичното посещение на гинеколог може да намали риска от смърт. Бременните жени, включени в рисковата категория, трябва да се подложат на пълен преглед, за да се изключи закъсняло определяне на извънматочна бременност.

За да намалите риска от извънматочна бременност, трябва:

 • да се справят навреме с лечението на различни инфекциозни заболявания на гениталните органи;
 • по време на ин витро оплождане с необходимата честота, подложете на ултразвуково изследване и вземете тестове за съдържанието на хорион гонадотропин в кръвта;
 • при смяна на сексуален партньор е наложително да се подложат на тестове за редица полово предавани болести;
 • използвайте комбинирани орални контрацептиви, за да избегнете нежелана бременност;
 • своевременно лекуват патологични заболявания на вътрешните органи, предотвратявайки преливането на болестта в хронична форма;
 • яжте правилно, спазвайки диетата, която е най-подходяща за организма (без да се увличате от прекомерна загуба на тегло и спазматично наддаване или отслабване);
 • коригирайте съществуващите хормонални нарушения с помощта на специализирани специалисти.

При най-малкото съмнение за извънматочна бременност е необходимо спешно обжалване в гинекологичния отдел. Най-малкото забавяне може да струва на жената не само загуба на здраве, но и появата на безплодие. Най-лошият случай за забавяне на обрива може да бъде смъртта..

10 признака на извънматочна бременност, които не бива да пропускате

Ако не потърсите помощ навреме, бременността може да завърши със смърт..

Какво представлява извънматочната бременност и колко опасна е тя

Типичната бременност протича по този начин. Сперматозоидната клетка навлиза в яйцеклетката, която се освобождава по време на овулацията във фалопиевата тръба. Последният започва да се свива, изтласквайки оплодената яйцеклетка в матката. Там яйцеклетката е прикрепена към маточната стена и започва да се трансформира в активно растящ ембрион.

При извънматочна симптоми на извънматочна бременност и кога да се обадите на бременност 911, както подсказва името, яйцеклетката не навлиза в матката. Най-често тя се задържа във фалопиевата тръба - твърде извита, тясна или слаба, за да избута яйцеклетката, където е необходимо. Но има моменти, когато яйцеклетката се имплантира в шийката на матката, яйчника или друго място в коремната кухина.

Ектопичната бременност не завършва добре с нищо. Нарастващият ембрион рано или късно счупва стените на органа, към който се е прикрепил. Резултатът е масивно вътрешно кървене, инфекция в коремната кухина и перитонит (обаче може да не доживеете да го видите).

Според извънматочната бременност: симптоми, причини, рискове и лечение на Американската асоциация по бременност, 1 на 50 бременности са извънматочна.

Какви са признаците на извънматочна бременност, трябва да отидете на лекар

Отначало извънматочната бременност се чувства почти същото като нормалната бременност. Закъснели менструации, дискомфорт в долната част на корема, болезненост в гърдите, две ленти на домашен тест - изглежда, сякаш всичко е нормално.

Нарушенията могат да се проявят по всяко време между петата и четиринадесетата седмица на бременността. Но най-често това се случва след около две седмици извънматочна бременност след закъснението. През този период се появяват предупредителни знаци:

 1. Шиене на болки и спазми в долната част на корема.
 2. Придружаващо болезненост гадене и повръщане.
 3. Постоянно замайване, слабост.
 4. Болка в ректума или ирадиираща към рамото и шията.
 5. Разряд, подобен на менструалния поток.

За всеки от тези симптоми е важно да се консултирате с гинеколог възможно най-скоро..

Кога да се обадите на линейка

Не чакайте и потърсете спешна медицинска помощ, ако:

 1. Имате силна болка, която продължава повече от няколко минути.
 2. Вие кървите.
 3. Остра ректална болка, придружена от чувство на непоносимо желание да се използва тоалетната.
 4. Рамото боли дълго време (повече от няколко минути). Понякога кръв, която се втурва в коремната кухина след разкъсване на фалопиевата тръба, се натрупва в диафрагмата и дразни нервите, свързани с рамото.
 5. Имате изключителни световъртежи - до такава степен, че ви се струва да изпаднете в безсъзнание.

Защо, ако подозирате бременност, трябва да отидете на лекар

Невъзможно е да се определи извънматочна бременност у дома. Поне докато не се почувства с очевидни опасни симптоми.

Заключение: след като видите две ленти на теста, не отлагайте посещението при гинеколог. Лекарят ще разбере в началния етап дали всичко е наред. За да направи това, той:

 1. Изследване на тазовите органи. Това е да се установи дали в коремната кухина има необичайна болезненост или болезнени образувания..
 2. Той ще направи ултразвуково сканиране, за да определи мястото, където е прикрепена яйцеклетката. В ранните етапи (до 5-6 седмици) се правят прегледи с интравагинален сензор - той дава по-точен резултат. Има обаче моменти, когато мястото на имплантиране не може да бъде определено. Тогава лекарят ще ви предпише допълнителен ултразвук за период от 8-9 седмици.
 3. Той ще ви предложи да вземете тестове за кръв или урина, за да определите нивото на хормона hCG (човешки хорион гонадотропин). В началото на извънматочна бременност количеството на този хормон е много по-малко, отколкото по време на нормална бременност и тестовете ще покажат това.

Втората лента от теста за извънматочна бременност често изглежда много бледа. Свързва се с ниски нива на hCG.

Как да лекуваме извънматочна бременност

Няма опции - бременността ще трябва да бъде прекъсната. Но по какъв начин зависи от времето.

Медикаментозно лечение

Използва се, ако необичайното прикрепване на яйцето може да бъде открито на ранен етап. Специалистът ще инжектира метотрексат (Trexall), който спира растежа на плацентата и принуждава тялото да се отърве от бременността самостоятелно.

Моля, обърнете внимание: може да са необходими множество лечения, така че е важно да поддържате връзка с Вашия лекар и да следвате препоръките му.

Лапароскопия

Това е малка операция, по време на която хирургът ще премахне яйцеклетката. Най-вероятно фалопиевата тръба няма да бъде наранена..

Хирургия

Това е спешен вариант. Ако фалопиевата тръба е разрушена, хирургът ще премахне част или цялата, за да спаси живота на жената.

Възможно ли е да забременеете след извънматочна бременност

Зависи какво точно е причинило нарушението. Честите причини за извънматочна бременност са:

 • Инфекции във фалопиевата тръба. Поради възпаление тръбата не може да премести яйцеклетката в матката.
 • Ендометриоза.
 • Белези и сраствания. Като правило това са последиците от предишни операции (същите аборти) или инфекции. Те също така пречат на движението на оплодена яйцеклетка..
 • Личностни характеристики. За някои жени фалопиевата тръба е твърде тясна или усукана.

Каква е причината във вашия случай и какво да направите по въпроса, най-добре е да обсъдите с вашия гинеколог. Специалистът ще прочете вашата медицинска карта, ще проведе допълнителни изследвания и ще изготви план за рехабилитация, който ще ви помогне един ден да заченете и да носите здраво бебе..

Симптоми на извънматочна бременност

Извънматочната бременност често се появява при жени на различни възрасти, първите симптоми могат да бъдат забелязани още в ранните етапи, но също така се случва момичетата да не обръщат внимание на тревожните симптоми. Ако навреме не потърсите помощ от лекар, ембрионът ще порасне, като по този начин оказва натиск върху стените на тръбите, което може да доведе до тяхното счупване, причинявайки сериозно кървене.

Такава патология не предоставя на жената възможност да роди дете и да го роди пълно. В този случай извънматочното местоположение на ембриона представлява опасност за живота и здравето на момичето. Ето защо при първите симптоми трябва да потърсите помощ от гинеколог.

ВЪЗМОЖНИ ВИДОВЕ ПАТОЛОГИИ

Симптомите на извънматочна бременност са трудни за идентифициране, особено в ранните етапи. Сега ще говорим за това какъв вид патология е. Този тип бременност се подразделя на отделни форми, те зависят от това къде е фиксирана яйцеклетката и започва да се развива.

Могат да се разграничат няколко типа:

 1. Тръба. В този случай яйцето е фиксирано в тръбата и започва своето развитие там. Тази форма се счита за най-често срещаната и много опасна..
 2. Цервикална. Ембрионът достига до шийката на матката и остава там, в този случай е необходимо да се отстрани яйцеклетката възможно най-скоро.
 3. Коремна. Това не е толкова често, ембрионът може да бъде в коремната кухина много рядко.
 4. Яйчници. Тук яйцеклетката се опложда непосредствено до яйчника и е прикрепена директно към този орган. Може да причини разкъсване на яйчниците и кървене, докато расте.
 5. Рудиментарен. Оплодената яйцеклетка преминава в маточния рог и започва своето развитие там, в съвременната медицина лекарите са се научили да поддържат този тип бременност, но това не винаги работи.

В ранните етапи е почти невъзможно да се определи наличието на патологична бременност, тъй като няма симптоми и момичето вярва, че ембрионът е в матката. Можете да разберете за такава патология през първите седмици само ако сте подложени на ултразвуково изследване.

КОГАТО МОЖЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ ЗА ПАТОЛОГИЯТА

Обикновено лекарите диагностицират извънматочна бременност след нейното прекратяване, като в този случай жената може да преживее спонтанен аборт или спукване на тръба. Гестационната възраст може да варира, но обикновено между четири и шест седмици.

Но има и случаи, когато бременността продължава да се развива и патологията се открива при ултразвук. В медицината има случаи, когато извънматочна бременност е била проведена до 27 седмици.

ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ

Преди да се справите със симптомите на извънматочна бременност, трябва да разберете защо такава патология възниква в ранните етапи. Има няколко фактора, които провокират фиксирането на яйцеклетката извън матката:

 1. Използването на хормонални контрацептиви. Това е доста често срещана причина, поради която оплодената яйцеклетка остава в яйчника или се фиксира във фалопиевата тръба..
 2. История на жената за извънматочна бременност.
 3. Нарушаване на фалопиевите тръби. Това може да се случи при хронични гинекологични заболявания. Фалопиевите тръби не могат да се свият напълно, поради което яйцеклетката не навлиза в матката. В резултат на това ембрионът остава в тръбата и е фиксиран там, започвайки своето развитие..
 4. Болести на ендометриозата. Обикновено при такава патология яйцеклетката изобщо не може да се закрепи в матката и се получава спонтанен аборт, но ембрионът може да се закрепи в маточната шийка.
 5. Туморни процеси в маточните придатъци.
 6. Ненормалната структура на фалопиевите тръби, те могат да бъдат твърде тесни или усукани, тогава яйцеклетката не може напълно да се движи по фалопиевите тръби и е фиксирана там.
 7. Белези, които са се образували на фалопиевите тръби след операция. Също така, такива белези се образуват след аборт, което затруднява движението на яйцето..
 8. Жената приема специални лекарства, които стимулират овулацията, или използва други методи за размножаване.
 9. Бавна сперма. В този случай яйцеклетката чака оплождане във фалопиевата тръба твърде дълго, така че е фиксирана там..
 • Имали ли сте извънматочна бременност??
  Не За съжаление, да... Да

За да се изключи възможна патология, лекарите силно препоръчват да се подложи на преглед преди планирането на бременността, а също и като профилактика на всеки шест месеца. Трудно е да се идентифицират симптомите на извънматочна бременност, особено в ранните етапи, поради което тази патология е много опасна.

ОСНОВНИ ЗНАЦИ НА ПАТОЛОГИЯТА

Експертите казват, че е трудно да се открият симптомите на извънматочна бременност, особено в ранните етапи. Откриването на патология обикновено се случва, ако на жена е назначено ултразвуково сканиране в началото на бременността или когато маточната тръба се разкъса.

Но все пак има няколко симптома, които могат да разкажат за такава патология и ако едно момиче се сблъска с такива признаци, трябва да потърси помощ от лекар възможно най-скоро..

Първото нещо, което трябва да се отбележи, е не просто забавяне на менструацията, а лекото им освобождаване. В този случай може да има закъснение за няколко дни и чак тогава има оскъдно отделяне. Възможно е да има и пристъпи на болка в долната част на корема, така тялото реагира на разтягането на маточната тръба.

Болковият синдром се характеризира с придърпващ и болезнен характер, най-често болката се дава на лумбалната и анусната област.

Както показват статистическите данни, при извънматочна бременност жените имат следните симптоми:

 • забавяне на менструацията с такава патология се наблюдава при почти 80% от жените;
 • почти 70% от пациентите изпитват пристъпи на болка, локализирани в долната част на корема, и с различен характер;
 • ранните признаци на токсикоза са налице при повече от половината от жените с извънматочна бременност;
 • леко увеличение на млечните жлези се наблюдава при около 35% от жените, които са изправени пред неправилна фиксация на яйцеклетката.

Лекарите отбелязват, че патологията може да се определи по някои признаци по време на изследването:

 • фалопиевата тръба има увеличен размер, което е ясно видимо при палпация на придатъците, това показва, че ембрионът не е фиксиран правилно;
 • шийката на матката става синкава и по-рехава;
 • ако лекарят се опита да се отклони от матката, това води до синдром на остра болка при пациента.

При преглед гинекологът може да отбележи, че размерът на матката не съответства на действителния период на бременността, това може да означава, че яйцеклетката не е фиксирана правилно. Струва си да се има предвид, че никой лекар не може точно да диагностицира, без да извърши пълен преглед..

За да се изясни диагнозата, се прави ултразвуково сканиране, а жената прави и кръвен тест за хормони. Ако количеството прогестерон е по-малко от необходимото, това ще означава патологична бременност..

ВЪЗМОЖНИ ЛЕЧЕНИЯ

Ако лекарят е идентифицирал симптомите на извънматочна бременност, тогава дори на ранен етап няма да бъде възможно да се спаси плода. Тази патология е сериозна, така че изисква незабавна хирургическа намеса. В някои случаи лекарите се отказват от лекарства. И двата метода се използват за отстраняване на яйцеклетката от фалопиевата тръба..

ЛЕЧЕНИЕ ЗА ЛЕКАРСТВО

Ако проблемът е бил идентифициран рано, докато животът на жената не е застрашен, лекарите могат да използват медикаментозен метод на лечение. Обикновено се използва лекарство, наречено Метотрексат, тези хапчета помагат за прекъсване на бременността през първите седмици и също допринасят за резорбцията на яйцеклетката.

Този метод има много предимства, например, лекарите няма да премахнат фалопиевата тръба, което прави възможно да забременеете нормално в бъдеще..

ОПЕРАЦИЯ

Има няколко възможности за хирургично отстраняване на яйцеклетката, лапароскопията се счита за най-безопасната. Операцията се извършва под обща анестезия, докато лекарят постоянно наблюдава процеса с помощта на ултразвуков апарат.

Но тази опция за премахване на ембриона е възможна само в ранните етапи на бременността, по-късно ще трябва да извършите пълноценна операция с ленти, по време на която фалопиевата тръба на жената се отстранява, което намалява шансовете за нормална бременност в бъдеще. Възстановителният период след лапароскопия е значително по-кратък, отколкото след коремна операция.

Какво представлява извънматочната бременност и колко опасна е тя

Типичната бременност протича по този начин. Сперматозоидната клетка навлиза в яйцеклетката, която се освобождава по време на овулацията във фалопиевата тръба. Последният започва да се свива, изтласквайки оплодената яйцеклетка в матката. Там яйцеклетката е прикрепена към маточната стена и започва да се трансформира в активно растящ ембрион.

При извънматочна бременност, както подсказва името, яйцеклетката не навлиза в матката. Най-често тя се задържа във фалопиевата тръба - твърде извита, тясна или слаба, за да избута яйцеклетката, където е необходимо. Но има моменти, когато яйцеклетката се имплантира в шийката на матката, яйчника или друго място в коремната кухина.

Ектопичната бременност не завършва добре с нищо. Нарастващият ембрион рано или късно счупва стените на органа, към който се е прикрепил. Резултатът е масивно вътрешно кървене, инфекция в коремната кухина и перитонит (обаче може да не доживеете да го видите).

Според Американската асоциация по бременност всяка петдесета бременност е извънматочна.

Какви са признаците на извънматочна бременност, трябва да отидете на лекар

Отначало извънматочната бременност се чувства почти същото като нормалната бременност. Закъснели менструации, дискомфорт в долната част на корема, болезненост в гърдите, две ленти на домашен тест - изглежда, сякаш всичко е нормално.

Нарушенията могат да се проявят по всяко време между петата и четиринадесетата седмица на бременността. Но най-често това се случва около две седмици след закъснението. През този период се появяват предупредителни знаци:

 1. Шиене на болки и спазми в долната част на корема.
 2. Придружаващо болезненост гадене и повръщане.
 3. Постоянно замайване, слабост.
 4. Болка в ректума или ирадиираща към рамото и шията.
 5. Разряд, подобен на менструалния поток.

За всеки от тези симптоми е важно да се консултирате с гинеколог възможно най-скоро..

Кога да се обадите на линейка

Не чакайте и потърсете спешна медицинска помощ, ако:

 1. Имате силна болка, която продължава повече от няколко минути.
 2. Вие кървите.
 3. Остра ректална болка, придружена от чувство на непоносимо желание да се използва тоалетната.
 4. Рамото боли дълго време (повече от няколко минути). Понякога кръв, която се втурва в коремната кухина след разкъсване на фалопиевата тръба, се натрупва в диафрагмата и дразни нервите, свързани с рамото.
 5. Имате изключителни световъртежи - до такава степен, че ви се струва да изпаднете в безсъзнание.

Защо, ако подозирате бременност, трябва да отидете на лекар

Невъзможно е да се определи извънматочна бременност у дома. Поне докато не се почувства с очевидни опасни симптоми.

Заключение: след като видите две ленти на теста, не отлагайте посещението при гинеколог. Лекарят ще разбере в началния етап дали всичко е наред. За да направи това, той:

 1. Изследване на тазовите органи. Това е да се установи дали в коремната кухина има необичайна болезненост или болезнени образувания..
 2. Той ще направи ултразвуково сканиране, за да определи мястото, където е прикрепена яйцеклетката. В ранните етапи (до 5-6 седмици) се правят прегледи с интравагинален сензор - той дава по-точен резултат. Има обаче моменти, когато мястото на имплантиране не може да бъде определено. Тогава лекарят ще ви предпише допълнителен ултразвук за период от 8-9 седмици.
 3. Той ще ви предложи да вземете тестове за кръв или урина, за да определите нивото на хормона hCG (човешки хорион гонадотропин). В началото на извънматочна бременност количеството на този хормон е много по-малко, отколкото по време на нормална бременност и тестовете ще покажат това.

Втората лента от теста за извънматочна бременност често изглежда много бледа. Свързва се с ниски нива на hCG.

Как да лекуваме извънматочна бременност

Няма опции - бременността ще трябва да бъде прекъсната. Но по какъв начин зависи от времето.

Медикаментозно лечение

Използва се, ако необичайното прикрепване на яйцето може да бъде открито на ранен етап. Специалистът ще инжектира метотрексат (Trexall), който спира растежа на плацентата и принуждава тялото да се отърве от бременността самостоятелно.

Моля, обърнете внимание: може да са необходими множество лечения, така че е важно да поддържате връзка с Вашия лекар и да следвате препоръките му.

Лапароскопия

Това е малка операция, по време на която хирургът ще премахне яйцеклетката. Най-вероятно фалопиевата тръба няма да бъде наранена..

Хирургия

Това е спешен вариант. Ако фалопиевата тръба е разрушена, хирургът ще премахне част или цялата, за да спаси живота на жената.

Възможно ли е да забременеете след извънматочна бременност

Зависи какво точно е причинило нарушението. Честите причини за извънматочна бременност са:

 • Инфекции във фалопиевата тръба. Поради възпаление тръбата не може да премести яйцеклетката в матката.
 • Ендометриоза.
 • Белези и сраствания. Като правило това са последиците от предишни операции (същите аборти) или инфекции. Те също така пречат на движението на оплодена яйцеклетка..
 • Личностни характеристики. За някои жени фалопиевата тръба е твърде тясна или усукана.

Каква е причината във вашия случай и какво да направите по въпроса, най-добре е да обсъдите с вашия гинеколог. Специалистът ще прочете вашата медицинска карта, ще проведе допълнителни изследвания и ще изготви план за рехабилитация, който ще ви помогне един ден да заченете и да носите здраво бебе..