В ежедневието не обръщаме никакво внимание на положителния или отрицателния резус фактор. Но ситуацията се променя при планиране на бременност: когато родителите имат различен резус, детето и майката могат да развият резус-конфликт.

Rh фактор, Rh несъвместимост, Rh конфликт: разбираме концепциите

Rh факторът е протеин на повърхността на червените кръвни клетки. Ако е в кръвта на човек, те говорят за положителен Rh (85% от хората), ако не - за отрицателен (15%).

Влиянието на Rh фактора на родителите върху бременността е значително само в един случай: бъдещата майка има отрицателен Rh, а бъдещият баща има положителен, а детето наследява Rh на бащата, т.е.положително. С други думи, говорим за ситуация, при която Rh-отрицателна жена носи Rh-положително дете. Освен това в 75% от случаите бъдещата майка и плодът ще бъдат Rh-несъвместими..

Струва си да се отбележи, че ако бременната жена е Rh-положителна, независимо от Rh фактора на съпруга и детето, несъвместимостта не може да се развие - няма причина за безпокойство.

Как влияе отрицателният Rh фактор на майката върху нероденото бебе? Когато феталните червени кръвни клетки постъпват в кръвта на бременна жена, която носи протеина на Rh фактор, нейната имунна система ги открива като чужди и се опитва да се бори с тях, като активно произвежда антитела, които унищожават червените кръвни клетки на бебето. Това се нарича Rh-конфликт. Опасен е с това, че причинява анемия, ацидоза и хипоксия на плода, воднянка и дори смъртта му..

Възможно ли е да забременеете, ако партньорите имат различен резус?

Различните резус-фактори на партньорите не влияят върху възможността за зачеване. Rh-конфликтът, който може да се развие по-късно, застрашава бременността и раждането. Ето защо, когато планирате зачеването, се препоръчва да се определят резус факторите на партньорите, за да се знае предварително за възможния риск.

Като правило първата бременност при такива двойки преминава без усложнения. Докато кръвта на жената все още не е развила антитела (това отнема време), Rh-конфликтът с плода не се развива. Ако бъдещата майка преди това е имала Rh-несъвместима бременност, тоест механизмът за образуване на антитела вече е стартиран, те ще започнат да се произвеждат много бързо.

С всяка бременност броят на антителата в кръвта се увеличава. Вероятността от Rh-конфликт също се увеличава, ако преди това са настъпили прекъсната или извънматочна бременност, както и кръвопреливане. Следователно, не по-късно от 3 дни след прекъсване на бременността или хемоинфузия, жените с отрицателен Rh фактор се инжектират интрамускулно с човешки анти-Rh имуноглобулин. Това ще сведе до минимум риска от усложнения в бъдеще - по време на следващата бременност.

Бременните жени с висок риск от Rh-конфликт трябва да бъдат наблюдавани от лекарите: жената трябва редовно да прави кръвен тест, който ви позволява да наблюдавате наличието на антитела към феталните еритроцити. Понастоящем в много страни се прилага инжектиране на Rh имуноглобулин на 28 седмици за повечето Rh отрицателни жени. Понякога тази процедура се повтаря на 32 седмици..

Да обобщим

При зачеването на дете съвместимостта на родителите за Rh фактора няма значение, но това е един от важните критерии, който влияе върху успешния ход на бременността. Ето защо е толкова важно да се подготви цялостно женското тяло за раждане на дете..

Това ще помогне на Pregnoton, който включва фолиева киселина, йод, витамини Е, С, В6, цинк. Елиминира липсата на микроелементи, важни за зачеването и ранната бременност, както и нормализира репродуктивната система, намалява нивата на пролактин при хиперпролактинемия, увеличава дебелината на ендометриума при жени с тънък ендометриум и увеличава вероятността от бременност (можете да научите повече за продукта тук).

НЕ Е РЕКЛАМА. МАТЕРИАЛЪТ, ПРИГОТВЕН С УЧАСТИЕТО НА ЕКСПЕРТИ.

Влияние на кръвната група и Rh фактора върху възможността за зачеване и раждане

Бременността е вълнуващо време, изпълнено с очакването за среща с бебе, както и с много проблеми, с които може да се сблъска всяка жена и семейството като цяло.

Много нюанси оставят своя отпечатък върху хода на бременността и нейния успешен резултат. Тази характеристика е ефектът на кръвната група върху детето и върху бременността като цяло..

Много жени не отдават значение на този фактор поради липсата на адекватна и достъпна информация. Някои от нежния пол са наясно с последиците от Rh-конфликта, тъй като това състояние често е във фокуса на вниманието.

Ако жената няма Rh конфликт, тогава мнозина си въздъхват с облекчение и спокойно носят бременност.

Въпреки това дори лекарите не винаги вземат предвид друго патологично състояние, свързано с групов фактор - несъвместимост не по Rh, а по група.

Конфликт на резус фактор

Доста важен момент е несъвместимостта на кръвната група на раждащата жена и бебето по отношение на Rh фактора. Целият проблем е, че майката има Rh отрицателна кръвна група. И детето може да наследи положително от бащина страна. В този случай може да се случи Rh-конфликтът. Цялата работа на акушерската и гинекологичната служба (антенатални клиники, болници) е да предотврати развитието на такова състояние, както и своевременното откриване на антитела в кръвта на майката и навременното им доставяне, за да се предотвратят вредни последици за плода.

Диагностика на конфликти

За да идентифицират конфликтна ситуация, лекарите в антенаталните клиники са задължени да изпратят бременна жена за анализ, за ​​да определят титъра на антителата към Rh фактора веднъж месечно в продължение на 30 седмици и два пъти - след този период.

По-чувствително проучване, което позволява откриване на антитела, е индиректният тест на Coombs.

Предотвратяване на резус конфликт

При липса на антитела в рамките на 28-32 седмици, профилактиката е задължителна под формата на еднократна доза антирезусен имуноглобулин "D". Повторното въвеждане се извършва веднага след раждането през първите 72 часа.

Ако титърът на антителата е открит при изследваната жена, тогава имуноглобулинът не се прилага. Извършва се внимателно проследяване на феталните здравни показатели, показателите на кръвния поток, както и динамиката на увеличаване на титъра на антителата. С прогресирането на патологичното състояние се решава въпросът за раждането на жена.

Конфликт на групов фактор

За съжаление малко хора знаят за несъвместимостта на кръвта на майката и плода по групов фактор..

Ситуации, при които първата кръвна група се определя при майката, а бащата на детето има някаква друга, тогава плодът може да има и не-първа кръвна група. Съответно в тялото на майката могат да се произвеждат антитела в отговор на „другата група“ на бебето. Именно тези антитела могат агресивно да повлияят на кръвните клетки на плода..

Диагностика на състоянието

За динамично проследяване на развитието или отсъствието на такъв конфликт, бременната жена трябва редовно да взема кръвен тест за хемолизини. Този анализ се представя заедно с бащата на детето. В станциите за кръвопреливане също има реагенти, които ви позволяват да откриете тези антитела без кръвта на бащата.

Последици за плода

Резус конфликтът и конфликтът около груповия фактор са много опасни условия за плода, тъй като антителата, които се произвеждат в тялото на майката, просто атакуват еритроцитите на детето, като чужд обект. Настъпва хемолиза на еритроцитите, т.е. тяхното унищожаване, намаляване на доставката на кислород до органите и тъканите на плода, хипоксични лезии, отделя се голямо количество билирубин, което също има токсичен ефект върху бебето. Състоянието, останало без вниманието на лекарите, е изпълнено с развитието на антенатална смърт на плода, тоест смъртта му още преди раждането, вътреутробно.

След раждането такива деца се нуждаят от постоянно наблюдение и клинични и лабораторни изследвания, за да контролират прогресията на хемолитичната жълтеница, нивото на билирубина, което също се нуждае от терапия, насочена към понижаването му. Тъй като токсичният му ефект по време на унищожаването на червените кръвни клетки пряко влияе върху състоянието на детето и бъдещите перспективи за живот.

Тактики, насочени към предотвратяване на конфликтни състояния, се провеждат не само по време на бременността и след раждането.

Когато една жена извършва аборт, спонтанен аборт, замразена бременност, също е необходимо да се инжектира антирезусен имуноглобулин.

За какво е? За да се предотврати развитието на Rh-конфликти при следваща бременност.

Как кръвната група влияе върху плодовитостта?

Има изследвания, които доказват ефекта на кръвната група не само върху перспективите за бременност, но и върху способността за забременяване при жените. Оказа се, че при жени с първата кръвна група се определя намален яйчников резерв, което помага да се намали вероятността от забременяване.

Несъвместимост на кръвните групи за бременност

При отговорен и балансиран подход към планирането на бременността и раждането, бъдещите родители трябва да вземат предвид не само здравето на телата си, но и много фактори, които могат да повлияят на здравето на нероденото бебе. Един от тези фактори са несъвместими кръвни групи на бъдещите родители..

Какви са кръвните групи

В медицината се различават следните видове кръвни групи:

 • 1 кръвна група - 0 (I).
 • 2 кръвна група - A (II).
 • 3 кръвна група - B (III).
 • 4 кръвна група - AB (IV).

В зависимост от това дали антигенът, най-известен като Rh фактор, присъства или липсва на повърхността на червените кръвни клетки, кръвта може да бъде Rh положителна (Rh +) или Rh отрицателна (Rh-).

Кръвната група на човек е постоянна характеристика. Това се дължи на генетичните закони и не се променя под въздействието на външни фактори. Възможно е да се определи кръвната група на нероденото дете от третия месец на вътрематочното развитие.

По правило повечето лекари отричат, че бъдещите родители имат несъвместими кръвни групи за зачеване на дете. Невъзможността на жената да оплоди, да забременее и да роди здраво бебе се дължи повече на имунологичната и генетична несъвместимост на мъж и жена, както и на производството на антитела в кръвта от женското тяло срещу спермата на партньора.

Диаграма на кръвната група на родителите за зачеване

Rh фактор

Несъвместимите кръвни групи на родителите за бременност може да се дължат на Rh фактора. Този фактор при планирането на бременността в никакъв случай не трябва да се пренебрегва..

За зачеването Rh - антигенът няма значение. Също така не влияе върху развитието и раждането на бебето, ако жената забременее за първи път или тя и съпругът й имат Rh - положителна кръвна група.

Само в случаите, когато жената има отрицателен Rh фактор, а бащата на нероденото дете има Rh положителен, това може да доведе до несъвместимост на кръвните групи на майката и роденото дете и в резултат на това до развитие на такова животозастрашаващо състояние за бебето като изоимунен конфликт за Rh - фактор, по-известен като Rh-кръвен конфликт по време на бременност.

Конфликт по време на бременност възниква, защото Rh-отрицателната кръв на майката реагира на еритроцитите на развиващото се бебе, върху мембраните на които присъстват специфични протеини, сякаш е чужд организъм. В резултат на това женското тяло започва активно да произвежда антитела, насочени срещу плода..

Последиците от Rh конфликта за бременна жена могат да бъдат необратими и да включват:

 • при заплаха от спонтанен аборт в началото на бременността или преждевременно раждане;
 • при образуването на вътреорганен оток при плода, което може да доведе до вътрематочно забавяне на растежа;
 • при развитието на хемолитична болест при новородено, характеризираща се с разрушаване (кръвна хемолиза) на неговите еритроцити от майчините кръвни клетки, което продължава да циркулира в тялото на детето известно време след раждането.

За самата жена развитието на автоимунен конфликт не представлява никаква опасност. Тя ще се чувства добре, дори ако развиващият се плод започне да страда вътреутробно..

Ето защо е изключително важно бременните жени, при които антителата са открити в кръвта чрез теста на Кумбс, да спазват стриктно всички препоръки на лекаря, който следи развитието на бременността, да даряват кръв своевременно за изследване и да не пренебрегват ултразвуковото изследване, тъй като това ще помогне да се идентифицира появата на оток при бебето и началото на развитието хемолитична болест.

Таблица за резус-конфликт на кръвта по време на бременност

Винаги ли има усложнения

Ако жена с Rh отрицателен фактор забременее за първи път в живота си, в кръвта й все още няма специфични антитела. Следователно бременността ще протича напълно нормално и няма да има заплаха за здравето и живота на нероденото бебе. Веднага след раждането тя ще бъде инжектирана с анти-резус D серум, който ще помогне да се спре образуването на тези антитела..

Освен това, тъй като антителата в кръвта на Rh отрицателна жена не изчезват никъде с времето, а напротив, броят им се увеличава само с всяка следваща бременност, въвеждането на този серум е показано след всяка бременност, независимо от това как завършва (раждане, спонтанно или медикаментозно лечение аборт).

Ако жена с отрицателен Rh фактор вече има антитела в кръвта, приложението на серум е строго противопоказано..

Видове конфликти

Съществува и концепцията за несъвместими кръвни групи по време на бременност при майката и детето, което също може да доведе до развитие на конфликт, но вече според системата ABO.

Този тип усложнения са често срещани като Rh - несъвместимост, но последиците от него са по-малко катастрофални. Може да се развие, ако майката има 1 кръвна група, тоест не съдържа аглутиногени и детето наследява всяка друга група от бащата и съответно кръвта му съдържа антигени А и В, както поотделно, така и заедно.

Конфликт в системата ABO може да се развие още по време на първата бременност, но плодът няма да развие патологични състояния и няма да има признаци на анемия. Но точно както в случай на Rh-конфликт, през първите дни след раждането нивото на билирубин в кръвта на детето ще бъде значително увеличено и за да се премахнат проявите на патологична жълтеница при него, ще е необходимо да се извършат същите терапевтични мерки, както в случай на изоимунен конфликт според Rh - фактор.

Rh фактори на майката и детето

Кръвните групи от него и майката все още могат да бъдат несъвместими за раждането на дете в случая, когато бъдещата майка има анамнеза за заболяване като тромбоцитопения, тоест намаляване на броя на тромбоцитите в кръвта. В този случай жената се подлага на образуването на антитела, насочени срещу феталните тромбоцити.

Заключение

При първоначалното посещение в антенаталната клиника бъдещата майка първоначално ще получи препоръка за даряване на кръв за определяне на нейната кръвна група и Rh - аксесоари. В случай на определяне на кръвната група и Rh (-) фактор, съпругът й ще получи същото направление. Ако Rh - факторите на бъдещите родители съвпадат, няма да има развитие на автоимунен конфликт.

В случай на различни Rh фактори на съпрузите, бременността ще протича под засилено наблюдение от гинеколога, за да се определят навреме признаците на развитие на Rh-конфликт по време на бременност между майката и плода, както и нарастването на признаци на хемолитична болест при бебето. Ако бъдат идентифицирани, жената ще се нуждае от спешна хоспитализация и специфично лечение..

В никакъв случай не трябва да се разстройвате и да отказвате бременност и раждане на бебе, ако по една или друга причина кръвните групи на бъдещите родители са несъвместими.

При условие на внимателно медицинско наблюдение на развитието на бременността, спазване на всички препоръки и предписания на гинеколога, е възможно, ако не се избегне, тогава да се сведат до минимум всички негативни последици, причинени от различни видове кръв на бъдещите родители. Надяваме се да сте разбрали кои са несъвместимите кръвни групи за бременност..

Бележки за майки и татковци: бременност и съвместимост на кръвните групи

Много млади съпрузи, решили да заченат дете, се интересуват колко важна е съвместимостта на родителската кръвна група за тази цел, пише Ивона.

Съвместимост на кръвната група

Когато планират раждането на дете, родителите са длъжни да вземат предвид съвместимостта по кръвна група, за да се избегнат усложнения.

Когато се роди плод, кръвта на майката и бащата се смесва. Така се образува кръвта на детето. Бебето може да има всяка кръвна група, тъй като по време на зачеването се формират едновременно четири групи, но в различни проценти. Най-голям е процентът от родителска кръв. Следователно детето ще има или кръвната група на бащата или майката.

Когато родителите имат една и съща кръвна група, тогава в повечето случаи (95-98%) детето ще има същата кръвна група.

Вижте също: Зрителите победиха ритник, който нокаутира противник хитро (видео) >>

Когато родителите имат различни кръвни групи, тогава бебето има 25% шанс да наследи една от тях. Така едно дете може да има I, II, III и IV кръвна група.

Смята се, че точно това дете е по-здраво, чиято кръвна група на баща е по-висока от тази на майката (например, ако имате кръвна група I, а съпругът ви има друга, то във всеки случай тя ще бъде по-висока от вашата). Колкото по-висока е кръвната група на бъдещия татко, толкова по-добре е за бебето..

Както и да е, при една и съща кръвна група при родителите бременността е безопасна..

Значението на Rh фактора

Според гинеколозите кръвната група на бъдещите родители не е толкова важна, колкото техния резус фактор, желателно е тя да бъде същата.

Така че, за да се избегнат проблеми по време на зачеването и раждането на дете, е важно и двамата партньори да имат един и същ Rh фактор..

Rh фактор е...

Rh фактор е специален протеин, който се намира на повърхността на еритроцитите: ако има такъв протеин, тогава Rh факторът е положителен, ако не е, Rh факторът е отрицателен.

Ако Rh факторът на кръвта на жената е отрицателен, тогава в идеалния случай той също трябва да бъде отрицателен за мъжа..

Ако една жена го има положително, тогава за доброто на нероденото дете е желателно мъжът да го има положително.

Забележка за бъдещи майки и бащи: в 99% от случаите бебето наследява майчината група и кръвен резус.

На свой ред проблемите възникват по време на зачеването, както и по време на бременност и дори след раждането на бебе, ако Rh на кръвта на майката се различава от Rh на кръвта на бащата. В допълнение, проблемите са изпълнени с наследяването на бебе от немайчина група и Rh фактора на кръвта.

Ако тези стойности не съвпадат при бъдещите родители, тогава преди зачеването е изключително желателна, а понякога дори задължителна, специална терапия за предотвратяване на отхвърлянето на плода от тялото на майката.

Ето защо, преди зачеването на бебе (особено преди първата бременност), е наложително да се преминат тестове за определяне на кръвната група и резус фактора на бъдещите родители.

Таблица за съвместимост на кръвната група за зачеване на дете

Диаграмата за кръвна съвместимост за зачеване на дете е информация, която определя вероятността от Rh-конфликт при бъдеща майка. Ако рискът е висок, на бременната жена се предписват лекарства за предотвратяване на възможни проблеми..

Какво е Rh фактор, как е свързан с кръвната група

Има четири кръвни групи: O (I), A (I I), B (I I I), AB (IV). Кръвната група се наследява от детето от родителите, тя е непроменена през целия живот.

Към описанието на кръвната група тя винаги се добавя отрицателна или положителна. Какво означава:

 1. Кръвната плазма съдържа или не съдържа специфичен антиген.
 2. Ако този антиген е в кръвта, това означава, че човекът има положителен Rh фактор.
 3. Ако този антиген не е в кръвта, това означава, че човекът има отрицателен Rh фактор..

Детето наследява Rh фактора от родителите си.

Съвместимост с кръвопреливане

Ако човек се нуждае от преливане, важно е да знаете коя кръвна група е подходяща за него и коя не..

Описание на кръвните групи:

Първата група O (I) е универсална. Първата кръвна група с положителен Rh фактор е подходяща за преливане на всички останали групи. Ако собственикът на тази група се нуждае от кръв, само кръвта на собствената му група ще му подхожда.

Втората група A (I I) - подходяща за преливане на хора с втора и четвърта група. Собственикът на тази група се прелива само на собствената си група или на първата.

Третата група В (I I I) - подходяща за преливане на хора с втора и четвърта група. Собственикът на такава кръв се прелива само със собствената си група и първата.

Четвъртата група AB (IV) е подходяща за преливане само на хора от същата четвърта група. Всички кръвни групи се преливат на собственика на тази група..

Обща обобщена таблица на съвместимостта на кръвните групи по време на трансфузия (без да се взема предвид Rh фактора):

Кръвна групаГрупи, които
разрешено кръвопреливане
Групи от които
разрешено кръвопреливане
O (I)O, A, B, ABО
A (II)A, ABО, А
Б (III)B, ABО, Б
AB (IV)ABO, A, B, AB

При преливане на кръв е важно да се вземе предвид Rh фактора. Не всички хора от една и съща група даряват един на друг..

Таблица на съвместимостта на кръвните групи с Rh фактор (за трансфузия):

Взима кръв

(получател)Дава кръв (донор)O (I)-O (I)+A (II)-A (II)+Б (III)-Б (III)+AB (IV)-AB (IV)+O (I)-+O (I)+++A (II)-++A (II)+++++Б (III)-++Б (III)+++++AB (IV)-++++AB (IV)+++++++++

Rh-конфликт по време на зачеването и бременността

Rh-конфликтът е състояние, при което имунната система на майката възприема бъдещото бебе като чуждо тяло, от което се стреми да се отърве.

При Rh-конфликт имунният отговор на тялото на майката застрашава здравето и живота на детето. По време на първата бременност вероятността от такъв конфликт е ниска, тъй като тялото на майката тепърва се запознава с антителата на бебешката кръв. Но с последващи бременности, вероятността от конфликт между майката и плода рязко се увеличава..

За да разберете дали има опасност от развитие на Rh-конфликт, е достатъчно да предадете анализ за определяне на кръвната група с Rh фактор на майката и бащата.

Ето как изглежда таблицата за съвместимост на Rh факторите при зачеването (взема предвид кръвта на бащата и майката):

Rh фактор на бащатаRh фактор на майкатаВероятност за конфликт
++не
+-50% шанс за Rh-конфликт
-+не
--не

Детето наследява Rh от родителите си. Възможността за развитие на Rh-конфликт е отбелязана само в един случай: когато майката има Rh отрицателна кръв, а бащата има Rh положителна кръв.

Ако мама има отрицателна кръв и баща е положителен, има няколко възможности за развитие на събитията:

 • бебето наследява отрицателен Rh от майката - няма конфликт;
 • бебето наследява положителен резус от бащата - има възможност за конфликт, по време на първата бременност той е нисък, тъй като тялото на майката все още не е събрало достатъчно информация;
 • ако по време на следващата бременност бебето наследи положителен резус от баща, вероятността от конфликт в системата "мама-плод" се увеличава драстично.

Rh-конфликтът не се развива толкова често. Но Rh-положителната плазма на плода е потенциална заплаха за бременна жена с Rh-отрицателна плазма. В тежки случаи Rh-конфликтът води до хемолитична болест на новороденото или спонтанен аборт.

Последици от Rh-конфликта

Когато Rh конфликтът се развие, плодът се отбелязва анемия и последваща хипоксия. Червените кръвни клетки, пренасящи кислород, се убиват от антителата на майката. Колкото повече тялото на майката произвежда антитела, толкова по-тежки са последствията. В критични ситуации се взема решение за преждевременно раждане или кръвопреливане веднага след раждането на детето.

Как да се предотврати развитието на Rh-конфликт

За да се предотврати Rh-конфликт, на Rh-отрицателните майки се правят интрамускулни инжекции на имуноглобулин.

Когато се дава имуноглобулин:

 • през първите три дни след раждането (за предотвратяване на резус-конфликт по време на следващата бременност);
 • ако съществува висок риск от развитие на имунен отговор при майката (например при коремна травма, хорионбиопсия);
 • ако бременността е прекъсната;
 • на 28 и 34 гестационна седмица.

Влияе ли кръвната група на зачеването на дете?

Само резус факторът влияе върху зачеването на детето и хода на бременността. Кръвната група няма нищо общо с това.

Доказателство за този факт: задължителен медицински анализ за Rh фактор при постановка на бременност. Ако майката има Rh положителен резултат, не се изискват допълнителни изследвания, без значение каква кръвна група има.

Действията на гинеколога, ако майката има отрицателен резус:

 1. Помолете да донесете кръвен тест на баща.
 2. Ако кръвта на татко също е отрицателна, всичко е наред.
 3. Ако бащата се окаже Rh положителен, гинекологът открива какъв вид бременност е в сметката, дали е имало преди това прекъсване на бременността.
 4. Лекарят обяснява ситуацията и информира бъдещата майка за възможността за прилагане на имуноглобулин, за да се предотврати възможното развитие на Rh-конфликт.

Обща пълна таблица на съвместимостта по време на бременност на родителски кръвни групи, като се вземат предвид резус факторите на бащата и майката:

Кръвна група на бащатаКръвна група на майката
O (I)-O (I)+A (II)-A (II)+Б (III)-Б (III)+AB (IV)-AB (IV)+
O (I)-
O (I)+възможен конфликтвъзможен конфликтвъзможен конфликтвъзможен конфликт
A (II)-
A (II)+възможен конфликтвъзможен конфликтвъзможен конфликтвъзможен конфликт
Б (III)-
Б (III)+възможен конфликтвъзможен конфликтвъзможен конфликтвъзможен конфликт
AB (IV)-
AB (IV)+възможен конфликтвъзможен конфликтвъзможен конфликтвъзможен конфликт

Заключение

Когато родителите планират попълване в семейството, за тях е важно да помнят, че кръвната група не влияе върху успеха на зачеването. Въпросът за съвместимостта и възможното развитие на усложнения по време на бременност се влияе само от Rh фактора на майката. Жените, които имат отрицателен Rh, са изложени на риск.

Ако бъдещата майка има отрицателен резус фактор и бъдещият баща също, няма да има проблеми.

Ако бъдещата майка има отрицателен резус, а бъдещият баща има положителен, лекарите помагат да се справят със ситуацията. Те внимателно следят хода на бременността, ако е необходимо, предписват инжекции с имуноглобулин, което ви позволява да избегнете развитието на Rh-конфликт и да носите здраво бебе.

Връзката между бременността и кръвните групи

Много фактори влияят върху хода на бременността и развитието на плода. Един от тези фактори е кръвната група на родителя. Мнозина са чували за Rh-конфликта (несъвместимост на резус кръвта на майката и плода) по време на бременност. Но конфликтът на кръвните групи по време на бременност също е доста често срещан. Помислете как са свързани хода на бременността и кръвната група, колко опасен е конфликтът на кръвните групи.

Бременност и кръвна група при майка и дете

Кръвта на всеки човек съдържа два различни вида молекули. Първият тип са антигените (AG), които са разположени на повърхността на еритроцитите. Вторият тип - антитела (AT), свободно "плаващи" в кръвния серум. Антигенните молекули служат като „лична карта“ на човешките еритроцити. Задачата на молекулите на антителата е да атакуват всички чужди червени кръвни клетки, тоест те нямат "своите" антигени. По този начин в кръвта на всеки човек има антитела към чужди антигени и няма антитела към техните антигени..

Както знаете, по време на зачеването детето получава генетична информация както от майката, така и от бащата. В случая, когато плодът наследи от бащата гена, кодиращ еритроцитния антиген, който е „чужд“ на антителата на майката, рискът от резус конфликт между майката и плода или майката-новороденото (имунологичен конфликт). Освен това, ако феталните еритроцити са в състояние да преодолеят плацентарната бариера и да проникнат в тялото на майката, нейните антитела могат да започнат да атакуват тъканите на бебето. Имунологичен конфликт е възможен по време на бременност или раждане. Това води до развитие на хемолитична болест на новороденото..

Според медицинската статистика проблемите със съвместимостта на кръвните групи по време на бременност се срещат при 20-25% от всички бъдещи майки..

Съвместимост на кръвната група

Както знаете, има четири кръвни групи. Експертите са определили системата за съвместимост на кръвните групи по време на бременност:

 • Жената има първата кръвна група. Най-добрата съвместимост с плода с първата кръвна група. Най-голямата вероятност от имунологичен конфликт, ако бащата на бебето има четвърта група, въпреки че има опасност с втора или трета кръвна група при мъж.
 • Жената има втора кръвна група. Най-добре е бащата на детето да има първата или втората кръвна група. Жена с втора кръвна група има антитела само срещу антигени от третата и четвъртата кръвна група.
 • Жената има трета кръвна група. Благоприятните кръвни групи за съпруга са първата и третата. Имунологичен конфликт е възможен, ако мъжът има втора или четвърта кръвна група.
 • Жената има четвърта кръвна група. Тази кръвна група е най-благоприятна, тъй като не предизвиква конфликт с никоя от мъжките кръвни групи..

Трябва обаче да разберете, че както кръвната група, така и Rh фактора са важни по време на бременност. Ето защо, най-често лекарят обмисля не само как кръвната група влияе върху бременността, но и възможността за развитие на Rh-конфликт.

Конфликт на кръвни групи по време на бременност

Помислете как несъвместимостта на кръвната група влияе върху бременността и до какво може да доведе.

В случай на имунологичен конфликт, антителата на майката атакуват предимно еритроцитите на бебето. Унищожаването на червените кръвни клетки води до унищожаване на хемоглобина на бебето, в резултат на което се образува билирубин, който е много токсично вещество. По този начин детето развива хемолитична болест. При повечето новородени това заболяване се проявява с ранно начало или твърде ярка жълтеница. Тъй като е известно, че има и физиологична жълтеница, която обикновено се развива на третия ден след раждането и изчезва сама след 8-10 дни.

Но жълтеница с хемолитична болест се появява много рано (често в първия ден след раждането) и продължава дълго време.

Високото съдържание на билирубин при дете може да доведе до сериозни заболявания, особено на нервната система. Понякога бебето развива билирубинова енцефалопатия, която се характеризира с намаляване на умственото развитие, нарушена координация на движенията, речта и в много тежки случаи може да доведе до смърт.

Най-тежката форма на хемолитична болест е оточна, която е несъвместима с живота. Но тежките последици, за щастие, са достатъчно редки..

Най-често дете, което е страдало от хемолитична болест, страда от анемия през първата година от живота. В резултат на това той изглежда бледо, бързо се уморява и често страда от инфекции и настинки. Такива деца се нуждаят от специални грижи, постоянно наблюдение на здравето им от педиатър..

Как се определя вероятността от имунологичен конфликт

Тъй като ходът на бременността и кръвната група са взаимосвързани понятия, всяка бъдеща майка взема кръвен тест, за да определи групата и Rh фактора. За разлика от резус-конфликта, конфликтът по кръвна група е по-възможен през първата бременност и вероятността му намалява с всяка следваща.

Ако лекарят подозира възможността за имунологичен конфликт, кръвта на бременна жена периодично се проверява за антитела срещу еритроцитите на детето. По-сериозна прогноза за бебе е възможна, ако по време на бременността нивото на антителата се повиши или промени във вълните (понякога ниско, после високо, изобщо не се определя).

Освен това могат да се извършват методи за ултразвукова диагностика на състоянието на плацентата и плода, изследване на кръвта на детето, получена от пъпната връв, проба от околоплодна течност.

С повишаване на билирубина, новородено бебе се поставя под лъчението на специална лампа веднага след раждането, с помощта на което е възможно да се намали нивото на това вещество. Това се нарича фототерапия..

Ако фототерапията е неефективна, на детето се прави кръвопреливане.

С навременната диагноза на имунологичния конфликт и хемолитичната болест на новороденото, правилно избраната тактика на лечение, прогнозата за живота и здравето на бебето обикновено е благоприятна..

Как Rh фактор влияе върху зачеването

Как влияе на зачеването и плода в бъдеще

Rh факторът сам по себе си не влияе върху вероятността и лекотата на зачеване на дете, но различният Rh фактор на съпрузите ще окаже влияние върху това как ще протече бременността по-късно. Така че, най-благоприятен е случаят, когато резусът и на двамата потенциални родители е един и същ, но това не винаги е така. Зачеването няма да се случи по-бързо само поради съвпадението на резуса на двойката, тъй като този процес се влияе от много фактори, но бременността ще бъде по-лесна, когато и бъдещите баща и майка са Rh-положителни.

Rh отрицателен при съпруга и съпругата също значително намалява риска от бъдещи проблеми. Ако детето наследява положителен резус от бащата с отрицателна кръвна група на майката, развитието на Rh-конфликтна болест.

Предлагаме ви да гледате видеоклип за влиянието на Rh фактора върху хода на бременността:

Липсата на D антиген при майката влияе ли на раждането на детето??

Имунитетът предпазва човек от инфекциозни заболявания и това се случва поради факта, че антителата на тялото унищожават чужди протеини и антигени, попаднали в него.

Ако кръвта на майката е Rh-отрицателна, тогава, тъй като бъдещото й бебе е Rh-положително, тялото на жената възприема плода като нещо чуждо и враждебно, поради което започва имунна атака срещу него. В същото време еритроцитите в кръвта на нероденото бебе представляват особена опасност, които буквално се унищожават. Това явление се нарича Rh-конфликт и ако нищо не се направи, това явление може да доведе до много неприятни последици..

Трябва да се разбере, че отрицателният Rh при майката не е индикатор, че Rh конфликтът е неизбежен..

В случай, че жената и бъдещите трохи резус са отрицателни, тези проблеми просто няма да възникнат. И когато резусът на майката и детето не съвпада, той също не винаги възниква.

Влиянието на Rh фактора върху зачеването на дете

Rh фактори (RH) кръвни групи на родителите играят значителна роля в процеса на раждане,
а за положителен резултат те трябва да съвпадат. Rh факторът е специален протеин, който се намира в червените кръвни клетки. При положителен Rh "+" този протеин присъства, а при отрицателен "-" - липсва. Следователно, ако майката има "+", тогава бащата на детето трябва да има "+".
В случая, когато майката има „-“, а бащата има „+“ - тялото й не възприема плода и съществува заплаха от постоянно отхвърляне, възможен спонтанен аборт или смърт на плода.

Ако Rh кръвната група на бащата е "-", а на майката е "+", тогава зачеването на дете за родителите се забавя и последващото носене на плода е трудно. Препоръките на експертите по Rh-конфликт трябва да бъдат под строг медицински контрол. Струва си да се отбележи, че ако майката и детето нямат един и същ резус, тогава здравословните проблеми на бебето са вероятни. За да се избегнат възможни проблеми, е необходимо да се подложите на кръвен тест в ранните етапи и да проведете необходимата терапия. Непрекъснатото вземане на кръв от бременна жена разкрива антитела, а лекарствата, подбрани от експерт, ще помогнат за поддържането на здравето на бебето.

Преди млада двойка да реши да зачене дете, важно е да се знае, че бременността и кръвната група са съществен проблем, който съществува в природата, на който спешно е необходимо да се обърне внимание. Ако вече носите бебе под сърцето си, не отлагайте посещението на предродилна клиника с идентифициране на кръвната група. Навременната регистрация ще помогне за премахване на потенциалния риск от конфликти с родителите по отношение на кръвните параметри и, ако е необходимо, ще бъде ключът към успешното лечение за запазване на здравето на бъдещото ви бебе.

Голямото желание да имаме дългоочаквано и желано бебе не бива да спира бъдещите родители при решаването на този въпрос, въпреки всички потенциални пречки и пречки, различия в кръвните групи. Може да има изключения от всяко правило, така че вярвайте в най-доброто и ще успеете!

Навременната регистрация ще помогне да се премахне потенциалния риск от конфликти с родителите по отношение на кръвните параметри и, ако е необходимо, ще бъде ключът към успешното лечение за запазване здравето на бъдещото ви бебе. Голямото желание да имаме дългоочаквано и желано бебе не бива да спира бъдещите родители при решаването на този въпрос, въпреки всички потенциални пречки и пречки, различия в кръвните групи. Може да има изключения от всяко правило, така че вярвайте в най-доброто и ще успеете!

Здравейте скъпи читатели! Ако в Русия често питат: „Кой си ти според хороскопа?“, Тогава в Япония: „Каква е твоята кръвна група?“ Този факт е определящ както за работа, така и за женитба. Ако японците вярват, че кръвта определя характера, тогава какви са характеристиките на хората с отрицателен резус фактор?

Имате ли тази кръвна група? Това означава, че вие ​​като мен принадлежите към малка група специални хора и каква е уникалността, нека поговорим по-нататък.

Картината на света е много индивидуална от човек на човек. Някой не може да си представи партньор от други националности, някой не може да бъде с човек с различна вяра. Но чували ли сте някога за разпадане на двойка поради несъвместимост на кръвната група??

Не говоря за национализъм или религиозна нетърпимост, а за истинска физическа несъвместимост в двойка.

Хемолитичната болест се появява, когато партньорите са отрицателна жена и Rh положителен мъж. Ако майката не получи инжекция с антитела и нейното бебе е Rh положително, тялото ще произведе защитен механизъм за. Ако първата бременност е била успешна без инжекции на антитела, вероятно няма да е възможно да се повтори това втори път, тъй като защитният механизъм на жената ще бъде по-силен.

Това не се случва никъде в природата. Само си представете колко спонтанни аборта е имало, когато хората не са знаели за кръвните групи. И най-лошото е, че мнозина дори не знаят днес.

Как да забременея с несъвместимост с кръв списък с опции

За да заченете дете с несъвместимост с кръв, изпълнете:

 • въвеждането на имуноглобулини;
 • десенсибилизиращи терапевтични курсове;
 • кръвопреливане на майката;
 • вътрематочна инсеминация.

Необходимо е да се планира зачеването особено внимателно. Ако се установи проблем, се извършва прилагането на имуноглобулини. С тази процедура специалистът подготвя тялото на майката за въвеждането на плода. Процедурата се извършва на всеки няколко седмици..

IVF предполага въвеждането в тялото на майката на вече формиран ембрион при подходящи условия.

В процеса на вътрематочна инсеминация сперматозоидите на съпруга се инжектират в маточната кухина.

Процедурата се извършва в деня на овулацията, безболезнена е и отнема не повече от 10 минути.

Rh фактор и бременност

Един от най-значимите фактори за успешното раждане на дете е Rh фактор на родителите. Rh факторът на жената е по-важен. Има редица проблеми, които могат да възникнат по време на бременност при жени с отрицателен резус..

Как да се тества за Rh фактор?

Бащата на нероденото дете също трябва да бъде изследван, за да се определи кръвната група и Rh фактора.

Но дори и двамата родители да имат отрицателен резус фактор, възможно е бебето да вземе положителен резус. Следователно „отрицателните“ родители във всеки случай трябва да бъдат нащрек.

Единствените, които не трябва да се притесняват, са майки с положителен резус фактор, дори ако бебето им приема отрицателен резус фактор. Но за Rh-отрицателните майки това е изпълнено с появата на Rh-конфликт..

Защо може да възникне Rh-конфликт?

Тялото на жената започва да отхвърля еритроцитите на детето, които са влезли в кръвта през плацентата. Защитавайки тялото от чужди червени кръвни клетки, той предизвиква един вид защитен имунен отговор.

Тази реакция на тялото на жената допринася за появата на антитела в кръвта ѝ..

Необходимо е постоянно да се следи концентрацията им в кръвта, тъй като малко количество антитела няма да повлияе на здравето на бебето, но големи количества антитела, защитаващи женското тяло, ще се опитат да унищожат положителните червени кръвни клетки на детето.

В резултат на това детето може да развие хемолитична болест; поради голямо натоварване и опити за възстановяване на изгубени кръвни клетки, черният дроб и далакът, които са отговорни за хемопоетичната система, могат значително да се увеличат.

Как да помогнем на плода с отрицателен резус фактор

Лекарите наблюдават внимателно резус-отрицателните жени и наблюдават количеството антитела в кръвта им. Такива жени трябва да се подлагат на кръвен тест веднъж месечно до 28 седмици от бременността, след което този тест се прави два пъти седмично..

Също така лекарите наблюдават както вътрематочното здраве, така и развитието на плода, като същевременно обръщат голямо внимание на състоянието на черния дроб. Ако черният дроб на бебето е увеличен, лекарите могат да прибегнат до вътрематочна трансфузия на кръв.

В някои трудни случаи жените трябва да прекъснат бременността.

По-долу в таблицата дадохме пример за това коя кръвна група едно дете може да вземе от родителите си:

Как да се предотврати появата на Rh-конфликт?

Като начало жената се изследва за антитела и ако анализът покаже липсата на антитела в кръвта на жената, тогава две седмици след вземането на кръв, жената се инжектира с ваксина, наречена „антирезусен имуноглобулин“.

Такава ваксина се прилага за период от 27-28 седмици интрамускулно. Той блокира появата на антитела в кръвта на майката и дава 100% гаранция за тяхното отсъствие през цялата бременност..

След тази ваксина една жена може вече да не бъде тествана за антитела..

Има и друг начин за справяне с Rh-конфликта. След 72 часа след раждането жената се инжектира с имуноглобулин. В резултат на това следващата бременност ще протече безпроблемно без Rh-конфликт. Но по време на бременност това лекарство е строго забранено да се прилага..

Но дори ако една жена е направила аборт или е имала спонтанен аборт, при всички случаи тя трябва да се инжектира с ваксината "анти-резус имуноглобулин", за да избегне растежа на антитела в кръвта по време на следващите бременности.

Научни изследвания показват, че само 15% от населението на света има отрицателен резус фактор, докато останалите 85% от населението са хора с положителен резус фактор..

В допълнение към Rh-конфликта има и конфликт на кръвна група, въпреки че това е доста рядко. Например: майката е носител на 1 кръвна група, а бащата на детето има друга група.

Лекарите наблюдават това много внимателно и за период от 32 седмици, почти в самия край на бременността, родителите на бебето даряват кръв за AB0 за наличие на конфликт и антитела. При наличие на антитела в кръвта на майката бебето може да има тежка жълтеница при раждането.

Как да избегнем негативни последици

Както виждаме, съвместимостта по кръвна група, както и по Rh фактор, е предпоставка за успешна бременност. Бъдещите родители, започвайки връзка, е малко вероятно да считат кръвната група от втората половина за важен фактор. Но генетиката може да изиграе жестока шега и няма да е възможно да забременеете, когато смесвате определени кръвни групи.

В редки случаи това се дължи на появата на специфични антиспермни антитела по отношение на антигените на мъжката сперма в техния носител или във фалопиевите тръби на жена. Те се появяват при взаимодействие с червените кръвни клетки през лигавицата на матката. Отправната точка при образуването на антиспермни имуноглобулини е наличието на възпаление в ендометриума. Сред другите възможни причини за появата на реактивни компоненти са:

 • излишък на левкоцити в спермата;
 • проникване на сперматозоиди в стомашно-чревния тракт;
 • коагулация на ерозия в шийката на матката;
 • патологични промени в спермата;
 • неправилно изкуствено осеменяване.

Трябва да сте подготвени за неприятности в случай на съюз между „отрицателна“ жена и „положителен“ мъж. Резус конфликтът е опасен със следните усложнения:

 • най-често е развитието на хемолитична болест на плода в различни форми;
 • майката преди това е получила кръвопреливане на несъвместима кръв;
 • прекъсване на бременността;
 • редки - вътрематочна хипоксия (кислородно гладуване) на плода;
 • имунна воднянка на плода.

Хората с положителен Rh фактор представляват предимството на населението на цялата Земя, докато отрицателните хора се срещат само в петнадесет процента от сто. Резус конфликт се среща при жени с отрицателен резус и положителен при мъже.

И така, какво всъщност се случва в тялото на бременна жена по време на такива конфликти? Антителата в кръвта на бъдещата майка се опитват да навредят на червените кръвни клетки на бебето, а малкото тяло прави опити да произведе отново червени кръвни клетки. Необходимо е спешно да се вземат мерки и да се извърши необходимото лечение, така че тялото на майката да няма време да се справи с малкото, слабо тяло на бебето и да причини опасни заболявания или неправилно формиране на вътрешни органи в него.

В случай на очевиден конфликт, лекарите препоръчват прекъсване на бременността, но родителите имат последната дума.Тези жени, които се регистрират за консултация на ранен етап, в повечето случаи раждат здрави доносени бебета. Най-важното е да следвате всички препоръки, а любовта и вярата са способни на много.

Митове за съвместимост

В Интернет има таблица за съвместимост на кръвна група за зачеване на дете..

Твърди се, че жените с първата кръвна група са несъвместими с мъжете от втората, третата и четвъртата. Жени с втората - с мъже, които имат трета или четвърта група и т.н. Има и друго мнение: ако съпрузите имат една и съща кръвна група, тогава зачеването е малко вероятно или в този случай се раждат слаби деца.

Акушер-гинеколозите казват: всичко това е пълна глупост. Такива таблици нямат нищо общо с медицината, те са изцяло измислени от безскрупулни „лечители“ или неграмотни автори на статии. Кръвта на родителите не влияе по никакъв начин на зачеването на дете.!

За да премахнете всички последни съмнения, направете кратко проучване на собствените си родители, роднини или приятели, които имат деца. Ще се уверите, че бебетата се раждат от двойки с много различна комбинация от кръвни групи: 1 и 2, 2 и 4, 1 и 4 и т.н..

В някои редки случаи жената не може да забременее поради така наречената имунологична несъвместимост. Спермата на мъжа съдържа определени компоненти, които се отхвърлят от имунната система на жената. Партньорът развива своеобразна „алергия“ към спермата на мъжа. В някои статии това явление е свързано с кръвната група. Но кръвта няма нищо общо с това, това явление е от друг ред. Между другото, такава несъвместимост се лекува успешно..

Как да разберете за несъвместимостта при зачеването на двойка

Какво трябва да направите, за да разберете дали сте съвместими с партньора си или не? Първо трябва да преминете през всички необходими изследвания. Можете да прочетете повече за тях.

Най-общо: жена да отиде при гинеколог, мъж при уролог и да определи нейното качество, броят на сперматозоидите и да анализира определени показатели на спермата.

При анализ се обръща специално внимание на нивото на антиспермни антитела в спермата, както и дали в спермата има скрити генитални инфекции, които могат да причинят безплодие. При жените по време на прегледа се извършва и анализ за наличие на скрити инфекции, които могат да допринесат за активирането на антиспермални антитела.

Ако бъдат открити скрити инфекции, те могат да бъдат излекувани, което означава, че скоро след това заченете бебе

При жените по време на прегледа се извършва и анализ за наличие на скрити инфекции, които могат да допринесат за активирането на антиспермални антитела. Ако бъдат открити скрити инфекции, те могат да бъдат излекувани, което означава, че скоро след това заченете бебе.

Също така, трябва да бъдете помолени да направите посткоитален тест..

Влияние на Rh фактора

След вземане на кръвна проба се определя наличието на протеин на повърхността на еритроцитите. Неговото присъствие дава (+) Rh фактор, а липсата му показва, че Rh фактор (-). Резултатът от бременността ще бъде успешен за родителите със същия Rh фактор. Ако детето е заченато от двойка, с противоположни Rh - кръвни фактори, тогава бременността е придружена от основни патологии. Но това също се случва само когато жена (-) и мъж (+).

Например Rh на бащата е отрицателен, а на майката е положителен. В този случай детето получава кръвна група на майка и резус на баща. Това означава, че в кръвта на майката има протеин, но в кръвта няма плод. Подобна бременност не застрашава нито майката, нито плода..

Ако, напротив, резусът на майката е отрицателен, а на бащата положителен, възниква конфликт между имунитета на майката и плода. Такава бременност завършва по правило или със спонтанен аборт, или със замразена бременност, или с раждане на все още дете, или дете се ражда с необичайно развитие (главно с мозъчни заболявания). В акушерството това се нарича Rh - конфликт. Това се дължи на високото съдържание на протеини в кръвта..

Диагностицирайки несъвместимостта на ранен етап, има надежда за раждането на здраво бебе. Ако според показанията все още съществува опасност майчиният имунитет да започне да отхвърля плода, тогава ще се проведе специална терапия, която увеличава шанса за благоприятен изход от бременността и не застрашава здравето на ембриона.

Защо кръвната съвместимост е важна за зачеването

Генетичните параметри на кръвта на родителите образуват набор от гени за наследяване от плода, който се формира по време на зачеването.

Групата и Rh факторът са постоянни през целия живот, така че предварителното проучване преди бременността ви позволява предварително да идентифицирате възможни конфликти.

Когато планират бременност, родителите имат възможност да изчислят възможностите си за кръвна съвместимост. Ако процентът на отсъствие на някакъв кръвен конфликт е висок, тогава за бъдещите родители зачеването и бременността ще продължат както обикновено.

Класификацията на кръвните групи на първа, втора, трета и четвърта се основава на показатели за съдържанието на аглутинини в плазмата и аглутиногени в еритроцитите. Rh фактор е наличието (положително) или отсъствието (отрицателно) на антигенен протеин върху мембраната на червените кръвни клетки, най-честият от които е тип D антиген.

Когато се случи

Такъв конфликт се появява в две категории случаи:

 1. ако кръвната група на майката не съвпада с тази на плода
 2. в ситуация на Rh-отрицателна майка, бременна с Rh-положително дете.

Употребата на имуноглобулин се предписва от лекаря индивидуално и предполага:

 • месечни прегледи до 30 седмици
 • на всеки две седмици за период от 30 до 36 седмици
 • веднъж седмично за период от 36 седмици преди доставката.

Също така, профилактичното въвеждане на антирезус се извършва веднага след раждането, което помага да се предотврати конфликт с възможна бъдеща бременност.

Съвременните медицински технологии ви позволяват да поддържате бременност при всякакви конфликти.

Най-голямата помощ е планирането на зачеването, тъй като лекуващият лекар предварително е наясно с рисковете от несъвместимост, което му позволява да избере схема за предварително лечение и последващо управление на бременността. През периода на бременността проблемът с несъвместимостта се концентрира върху мерки за предотвратяване на реакцията на имунитета на майката към плода.

Опасни моменти

При несъвместимост между майката и плода, най-опасният вариант за развитие е хемолитичната болест на ембриона, която води до необичайно увеличаване на размера на черния дроб на детето, жълтеница и забавяне на развитието поради недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка.

Определянето на съвместимостта на Rh факторите е едно от първите тестове, които се провеждат в антенатална клиника. Кръвните характеристики могат сериозно да повлияят на състоянието на майката по време на бременност.

Бременността протича нормално само ако тялото на майката произвежда антитела, които не бъркат клетките на плода за чужди елементи. Така че жените с кръв от първата група винаги раждат без усложнения. В повечето случаи те имат здрави и силни деца, дори от мъже с неподходяща кръвна група и Rh фактор.

При положителен Rh фактор при майката и отрицателен при бащата шансовете за раждане на бебе с положителен са по-високи. По време на зачеването обаче възниква несъвместимост с кръвта: по време на бременността тялото на жената произвежда антитела, които атакуват клетките на детето. Борбата с феталните клетки се провежда, защото тялото на жената ги разпознава като чужди поради съдържанието на протеин.

Постоянните атаки излагат детето в сериозна опасност. Често борбата завършва със смъртта на плода. Ако бебето оцелее, подобен ефект от майчиния имунитет не преминава безследно. Бременността с несъвместимост на кръвта е изпълнена с такива усложнения (токсикоза, умора, слабост и др.).

В случай на конфликт между резус при майка и дете, инфекциите и настинките трябва да се избягват по всякакъв възможен начин, по-малко нервни и притеснени. Комбинацията от Rh фактори е показана в таблицата.

Съвместимост на кръвната група за таблица за зачеване

Планирате да попълните семейството си

Планирането на бременност е специална стъпка в живота на бъдещите родители

Първото нещо, за което трябва да внимавате при подготовката, е съвместимостта на кръвните групи за зачеване. В крайна сметка раждането на дете е специално събитие в живота на двамата родители - сега те са отговорни за живота и здравето на бебето

За положителен резултат и благоприятен ход на бременността, гинеколозите препоръчват да давате кръв от потенциални родители предварително за анализ. Същността му се състои в определянето на принадлежността на групата и Rh фактора на кръвта им. Идеално за потенциални родители е комбинация от кръв, която е идентична по своята принадлежност. Но, за съжаление, това явление е доста рядко..

Защо е толкова важно да се определят резултатите от Rh фактора

Rh факторът е специфичен кръвен протеин, който независимо от своята група се намира вътре в клетките на червените кръвни клетки. Следователно кръвна група се определя като положителна, ако в клетките на еритроцитите има протеин. В противен случай кръвната група се определя като отрицателна.

Когато кръвта на майката се определя като положителна, а на бащата като отрицателна, вероятността за раждане на бебе с положителна кръвна група се увеличава значително. В този случай възниква несъвместимост на кръвта по време на зачеването. По време на бременността тялото на бъдещата майка започва да произвежда определени антитела, които са в състояние да атакуват клетките на плода и да ги разпознаят като чужд обект (тъй като те имат наличен протеин). В резултат на тези атаки детето е изложено на сериозни опасности, докато е в утробата и в повечето случаи умира. И дори ако бебето успее да устои на атаките и да оцелее, тогава самата бременност ще протече с усложнения и бъдещата майка ще трябва да се сблъска с редица трудности:

Ще разгледаме по-подробни описания на влиянието на несъвместимостта на кръвта по време на зачеването малко по-късно..

Таблица за съвместимост на кръвната група за зачеване:

Таблица на кръвните групи, която може да се използва за предварително определяне на кръвната група на детето:

Влияние на кръвната група върху съвместимостта за зачеване на дете

Само ако майката развива антитела в тялото на майката, които не възприемат плода на детето като чужд обект - процесът на бременност и раждане на бебето протича нормално.

Жените с първата кръвна група раждат безпроблемни силни деца и се справят без усложнения по време на бременността, дори ако бащата на кръвната група на детето й не съответства на нейната група и Rh (виж таблица 1).

Конфликти, които могат да възникнат при носене и зачеване на бебе

Бременни майки с положителна кръвна група:

Практиката показва, че те нямат никакви проблеми. И дори ако бащата на детето й има отрицателна кръвна група - майката и детето са напълно съвместими, Rh конфликтът на бебето не предизвиква конфликт в утробата. Дете се ражда с наличие на протеин в еритроцитите дори когато майката ги има, но бащата не.

Жени с отрицателна кръвна група:

Бременността ще бъде безопасна за майка с отрицателна кръвна група, когато бащата има същата отрицателна кръвна група. Ако майката е отрицателна, а бащата положителна, детето вероятно ще получи и отрицателна група. В този случай няма проблеми, тъй като и двата организма нямат аглутинин в кръвта си, следователно не може да има конфликт.

Конфликтна бременност - какво може да се случи

Конфликтната бременност е неизбежна, ако майката има отрицателна кръвна група и бебето в утробата й е положително. Тялото на майката възприема плода на бебето като чужд предмет и хвърля цялата си сила в борбата с него. По този начин тялото на майката се предпазва, опитвайки се да елиминира възникналото чуждо тяло. Майчинският организъм, както е описано по-горе, започва активно да произвежда антитела. Антителата, прониквайки през плацентата, атакуват и се опитват да унищожат еритроцитите на плода. Според лекарите този конфликт завършва с един от следните резултати:

 • Бременността завършва със загуба на детето (спонтанен аборт);
 • Черният дроб и далакът на детето работят с пълна сила / износване по време на защита;
 • Последицата от претоварването на черния дроб е увеличаването му в размер и развитието на анемия;

Всички бъдещи майки трябва да се подложат на специален тест за кръвна съвместимост за зачеване на дете. Ако пренебрегнете това проучване, огромната вероятност за развитие на следните заболявания при новородено бебе се увеличава:

С коя кръвна група е трудно да забременеят жените

Изследвания, проведени в Йейлския университет (САЩ), разкриват, че жените с 0 (I) са по-склонни да посещават лекари с проблеми, свързани с невъзможността за зачеване. Оказа се, че те имат повишено съдържание на фоликулостимулиращ хормон, поради което се намалява яйчниковият резерв.

Американски учени съветват жените от първата група:

 • да не отлагате бременността, стремете се да имате дете в най-репродуктивна възраст (20-25 години),
 • не пушете, тъй като пушенето помага да се намали броят на узряващите яйца.

Най-лесният и бърз начин за определяне на началото на бременността е чрез даряване на кръв за hCG (човешки хорион гонадотропин). Отличава се с ембриона (хорион), откъдето идва и името. В рамките на една седмица след оплождането нивото на хормона рязко скача в кръвта на бъдещата майка.

След две седмици се появява в урината. За откриване на hCG се използват специални тестове, които се продават в аптеките. За да изключите ненадежден резултат по време на тестването, трябва да следвате инструкциите:

 • използвайте сутрешна урина,
 • не потапяйте теста по-дълбоко от определената маркировка,
 • дръжте го в съд с урина за не повече от 10 секунди,
 • поставете теста върху суха хоризонтална повърхност,
 • оценете резултата след 3-5 минути.

След този период от време ще се появи контролна лента, а когато настъпи бременност, втора.