В гинекологията Wilprafen се използва по време на бременност за ефективна борба с тежки микоплазма, уреаплазма и хламидиални инфекции. Лекарството принадлежи към най-безопасната категория антибиотици, има ниско ниво на токсичност.

Най-безопасно е да приемате лекарството в края на 2-ри триместър на бременността. За да намалите вероятността от развитие на нежелани реакции, преди да преминете към терапевтичен курс, трябва да проучите инструкциите и да се консултирате с гинеколог, който ще изключи наличието на противопоказания.

Форма на освобождаване и състав на лекарството

Vilprafen Solutab се предлага под формата на таблетки, всяка от които съдържа активната съставка в доза от 1000 mg. Освен това съдържа магнезиев стеарат, целулоза, ароматизанти и силициев диоксид. Лекарството се продава в картонена кутия от 10 или 12 таблетки.

В аптеката можете също да закупите Vilprafen в по-ниска доза (1 таблетка съдържа 500 mg от активната съставка). В допълнение към джозамицин, лекарството съдържа полисорбат, целулоза, титанов диоксид, макрогол. Опаковката съдържа 10 таблетки.

Лекарството е антибиотик, който принадлежи към класа на макролидите. Джозамицин, получен от специално подбрани гъби, се използва като активна съставка. Основната активна съставка има мощен бактериостатичен ефект, като по този начин намалява вероятността от размножаване на патогенни микроорганизми.

Този ефект на лекарството се постига чрез блокиране на работата на рибозомите, поради което патогените не могат да синтезират собствените си протеини. Във висока концентрация джозамицин има бактерициден ефект върху тялото на жената, причинявайки смъртта на патогенни микроорганизми.

Вилпрафен е широкоспектърно лекарство, тъй като може да се използва за борба с много грам-положителни щамове (напр. Стрептококи, стафилококи, коринебактерии).

Антибиотикът причинява и смъртта на някои грам-отрицателни патогени - гонококи, шигела, Pseudomonas aeruginosa. Активният компонент на лекарството е ефективен в борбата срещу вътреклетъчните паразити - микоплазма, хламидия, уреаплазма. Лекарството практически не влияе върху състоянието на чревната микрофлора на пациента, поради което вероятността от развитие на дисбиоза е сведена до минимум.

Фармакологични свойства

Вилпрафен по време на бременност (3-ият триместър е най-безопасният за употребата на лекарството) може да се използва само след предварителна консултация с гинеколог, за да се изключи вероятността от отрицателен ефект на компонентите на лекарството върху тялото на нероденото дете.

Принципът на действие на лекарството се основава на блокиране на протеинови вещества, които се използват от патогенни микроорганизми:

 • Ако се постигне висока концентрация на лекарството на мястото на възпаление, тогава може да се постигне мощен бактерициден ефект..
 • Описаното лекарство е макролиден антибиотик, който в стандартна доза има положителен бактериостатичен ефект, значително забавя растежа и последващото размножаване на бактерии.

Гинеколозите препоръчват употребата на лекарството за тези жени, които са диагностицирани с хламидия, микоплазма, легионела или уреаплазма. Вилпрафен е ефективен при наличие на дифтериен бацил, стрептококи, стафилококи, както и други грам-положителни патогенни микроорганизми.

Фармакодинамика и фармакокинетика

След употребата на таблетки Vilprafen, компонентите на лекарството проникват в кръвоносната система на пациента през чревната лигавица. С помощта на кръвния поток лекарството бързо се разпространява във всички телесни системи.

В малко количество лекарството прониква през плацентарната бариера, но ако жената спазва препоръчаната доза, се изключва отрицателен ефект върху плода.

Максималната концентрация на активния компонент в кръвта се наблюдава 1,5 часа след приложението на лекарството. Лекарството се елиминира напълно от тялото в рамките на 2 дни. Съставните компоненти преминават през черния дроб, където се превръщат в метаболити. Основната част от лекарството се екскретира заедно с жлъчката през червата, а останалата част - с урината през бъбреците.

Показания за употреба при бременни жени

Вилпрафен по време на бременност (3-ият триместър е най-труден, поради което е възможно развитието на уреаплазма или трахома, които могат да се справят с описания антибиотик) трябва да се приема внимателно, като се спазва препоръчаната доза.

В акушерската практика многократно е доказано, че лекарството помага за преодоляване на опасни вътрематочни атипични инфекциозни заболявания, чието наличие може сериозно да навреди на здравето на жената и нейното неродено дете..

Сред основните показания за употреба са следните заболявания:

 • Хламидия или хламидиална инфекция.
 • Трихомонаден колпит.
 • Инфекция с урея-микоплазма или микоплазмоза. Лекарството е ефективно в присъствието на патогени на уреаплазма в тялото на жената. Ако заболяването протича безсимптомно, без очевидни признаци на възпалителни процеси, тогава описаните инфекциозни патологии не се нуждаят от медикаментозно лечение по време на бременност.
 • Смесени инфекции на лигавиците на уретрата и влагалището.
 • Вулвовагинална кандидоза.
 • Бактериална вагиноза.

Лекарството има голям списък с показания за употреба, което се обяснява с широкия му спектър от терапевтично действие. Лекарството е показано при наличие на инфекциозни лезити на пикочно-половата система (гонорея, уретрит), храносмилателната (язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит), дихателната система (синузит).

Производителят препоръчва използването на Vilprafen за зъбни, офталмологични и кожни бактериално-възпалителни инфекции (например фурункулоза, абсцеси).

Противопоказания

Вилпрафен е разрешено да се приема по време на бременност, но само след предварителна консултация с гинеколог, който ще изключи вероятността от отрицателен ефект на компонентите на лекарството върху тялото на нероденото дете. През 1-ви триместър лекарството не се препоръчва да се приема, тъй като съществува висок риск от нежелани реакции.

Лекарството е противопоказано при наличие на следните заболявания и състояния:

 • Лактационен период (по време на употребата на лекарството се препоръчва да се спре кърменето на детето).
 • Наличието на повишена чувствителност на тялото към компонентите на лекарството.
 • Обструктивна жълтеница.
 • Наличието на хронична хепатоцелуларна недостатъчност.
 • Нарушение на метаболизма на билирубина.
 • Непоносимост към кларитромицин, еритромицин и други макролиди.
 • Наличието на хронична бъбречна недостатъчност в стадия на декомпенсация.

При спазване на препоръчителната доза лекарството не влияе върху благосъстоянието на пациента. В единични случаи, докато използва лекарството, жената може да изпита гадене, метеоризъм, повръщане.

Инструкции за употреба през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър на бременността, дозировка

Вилпрафен по време на бременност (1 триместър е периодът, в който се препоръчва да се въздържате от употребата на лекарството, тъй като първите 10-12 седмици от бременността тялото на жената реагира негативно на лекарства) е забранено да се използва без назначаването на гинеколог.

Инструкции за Wilprafen по време на бременност

В противен случай не са изключени отклонения в развитието на плода, поради намесата на компонентите на лекарството в ембрионалното развитие. От 10-та седмица лекарството става безопасно за детето и бъдещата майка, най-важното е стриктно да се спазва схемата за приемане на таблетките и препоръчителната дозировка.

За всяка жена антибиотичният режим се изготвя индивидуално от акушер-гинеколог, който следи хода на бременността. Таблетките от 500 mg се препоръчват да се приемат максимум 3 пъти дневно на гладно.

Лекарството трябва да се приема с достатъчно количество тиха вода. Таблетките се приемат най-добре през редовни интервали. Забранено е да се приема двойна доза от лекарството. Стандартният курс на терапия е предназначен за 1-2 седмици.

Точната дозировка на антибиотика се определя от гинеколога, като се обръща внимание на тежестта на инфекциозното заболяване, както и на индивидуалните характеристики на здравето на жената.

Забранено е преждевременното прекъсване на терапевтичния курс, тъй като това е изпълнено с развитието на устойчиви форми на бактерии, влошаване на хода на заболяването, което може да доведе до необходимостта от използване на по-мощни антибиотици.

Странични ефекти

В единични случаи употребата на лекарството Wilprafen може да провокира появата на нежелани реакции. Най-често жените се притесняват от дисбаланса на чревната микрофлора. Такива реакции на тялото са типични за всички антибиотици и се проявяват под формата на чревни нарушения (например загуба на апетит, повръщане, диария, киселини в стомаха).

Ако пациентът има индивидуална чувствителност към компонентите на лекарството, тогава е възможно развитието на алергична реакция, жълтеница и други патологии. Има вероятност от кандидоза и други заболявания, свързани с повишена активност на опортюнистични микроорганизми, с които лекарството не може да се справи.

Предозиране

Случаи на предозиране с наркотици Vilprafen не са регистрирани в медицинската практика.

Но производителят на лекарството не изключва възможността да се появят следните симптоми поради превишаване на допустимата доза:

 • Гадене.
 • Повръщане.
 • Диария.
 • Замайване.
 • Дисбактериоза.
 • Cardiopalmus.

Ако се появят горните симптоми, жената трябва да спре приема на лекарството и да потърси съвет от гинеколог, който при необходимост ще предпише ефективно симптоматично лечение.

специални инструкции

Лекарството Wilprafen получи голямо търсене в гинекологията, тъй като може да помогне за преодоляване на опасни вътрематочни инфекции.

За да постигнете положителен терапевтичен ефект, трябва да вземете предвид следните нюанси на приложение:

 • Лекарството може да реагира с различни лекарства, включително сърдечни гликозиди, антихистамини, алкалоиди на ергот, инхибитори на ксантин.
 • Данни за предозиране не са регистрирани, но с увеличаване на дозата, препоръчана от производителя, съществува риск от странични ефекти. Ситуациите, когато бременните жени независимо увеличават допустимата доза, са особено опасни, тъй като е невъзможно да се каже недвусмислено как такива действия ще повлияят на бременността и вътрематочното развитие на плода..
 • При неправилно подбрана комплексна терапия не се изключва увеличаване или намаляване на полезните свойства на антибиотика, което се отразява на терапевтичния ефект и тялото на пациента. За ефективно лечение трябва да се консултирате с квалифициран лекар.
 • Забранено е приемането на Vilprafen с постоянна диария, в противен случай се увеличава рискът от развитие на псевдомембранозен колит, което е изключително опасно за пациента.
 • Лекарството не влияе на скоростта на реакцията, не причинява сънливост, така че по време на терапевтичния курс можете да шофирате кола и сложни механизми.

Ако в резултат на употребата на лекарството възникне дисбаланс на чревната микрофлора, тогава възможността за използване на пробиотици за възстановяване на нормалната чревна микрофлора трябва да бъде обсъдена с лекуващия лекар. Но с кратък курс на антибиотична терапия, такива нарушения на микрофлората са практически изключени..

По време на лечението трябва да се въздържате от интимност. Препоръчително е да се откажете от тютюнопушенето, алкохола. При намаляване на защитните функции на имунитета трябва да се използват имуностимуланти. Например, Neovir, Cycloferon. 2 седмици след края на приема на антибиотик се препоръчва да се премине първият контролен тест.

Лекарствени взаимодействия

При едновременната употреба на лекарството Vilprafen с други бактерицидни антибиотици, крайният терапевтичен ефект се намалява. Когато приемате Линкомицин, терапевтичният ефект и на двете лекарства значително намалява. Използването на антихистамини заедно с антибиотика Vilprafen е изпълнено с развитието на аритмия.

Описаният антибиотик се препоръчва да се приема с повишено внимание с циклоспорини, тъй като има отрицателен ефект върху бъбреците. Терапевтите препоръчват да се наблюдава циклоспорините в кръвта възможно най-често..

Аналози

На територията на Русия не са регистрирани пълни аналози на лекарството Vilprafen по отношение на активната съставка, включена в състава..

На пазара има много макролидни антибиотици, които имат подобен спектър на действие. По-добре е да се повери изборът на качествен аналог на гинеколог, който ще изключи вероятността от отрицателен ефект на компонентите на лекарството върху тялото на жена и неродено дете..

Свещи Genferon 500000

Име на лекарствотоОписание
КларитромицинТова е полусинтетичен антибиотик от групата на макролидите. Лекарството е ефективно в борбата срещу урогенитални инфекции, микробни лезии на дихателните пътища, кожата и меките тъкани. Антибиотикът преминава през плацентата, поради което назначаването му е възможно само при строги показания, когато животът на бъдещата майка е застрашен. Приемът на лекарството е забранен през първия триместър на бременността.
GenferonКомбинирано лекарство, което включва таурин, интерферон и бензокаин. Лекарството се препоръчва да се използва за борба с вирусни и бактериални патологии. Инструментът има анестетичен, имуномодулиращ и регенеративен ефект. Genferon може да се използва за лечение на микоплазмоза, цистит, хламидия и салпингит. Лекарството се предлага под формата на вагинални супозитории. По време на 2 и 3 триместър лекарството е абсолютно безопасно за тялото на жената и плода..
ТержинанТова са комбинирани вагинални супозитории, които са показани за лечение на полово предавани болести. Лекарството може да се използва и за предотвратяване на появата на следродилни инфекции през последните седмици на бременността. Ако се спазва препоръчителната доза, лекарството е безопасно за плода..
СумамедТова антибактериално средство е направено на базата на азитромицин. Лекарството принадлежи към категорията на макролидите, стрептограмините, линкозамидите. Сумамед има подчертан бактериостатичен ефект, предотвратява разделянето на бактериалната флора. Лекарството се използва за лечение на възрастни и деца. Този антибиотик е предназначен за системна употреба, като се вземат предвид показанията за употреба и характеристиките за избор на дозировка..
ХемомицинТова лекарство принадлежи към категорията на широкоспектърните антибиотици. Активното вещество на лекарството принадлежи към подгрупата на азалидите - макролидни антибиотици, които във висока концентрация имат бактерициден ефект. Лекарството се предписва за деца над 12 години, както и за възрастни с инфекциозни заболявания, 2 капсули или 1 таблетка на ден. Стандартният терапевтичен курс е проектиран за 3 дни.
ДорамицинТози антибиотик принадлежи към категорията макролиди. Агентът има бактериостатичен ефект върху човешкото тяло, нарушавайки вътреклетъчния синтез на протеини. Лекарството може да се използва за борба с инфекциозни заболявания, причинени от микроорганизми, чувствителни към спирамицин. По време на бременност лекарството може да се приема само по препоръка на гинеколог.
ЕспароксиПолусинтетичен антибиотик от групата на макролидите. Инструментът е ефективен срещу грам-положителни бактерии. Еспарокси се приема през устата по 150 mg 2 пъти дневно, сутрин и вечер. Курсът на лечение се определя индивидуално, в зависимост от показанията, тежестта на инфекциозния процес и активността на патогена.

Квалифициран гинеколог трябва да избере качествен аналог. В противен случай е възможно развитието на нежелани реакции, които могат значително да влошат благосъстоянието на пациента..

Условия за продажба и съхранение

Vilprafen може да бъде закупен само по лекарско предписание. Лекарството може да се съхранява на добре проветриво, сухо място, недостъпно за деца. Срокът на годност на лекарството е 4 години от датата на освобождаване. След изтичане срока на годност лекарството трябва да се изхвърли.

В гинекологията лекарството Vilprafen е разрешено да се използва по време на бременност за борба с грам-положителните микроорганизми. През 3-ия триместър лекарството често се предписва на жени за елиминиране на вътрематочни инфекциозни заболявания. Цената на лекарството варира от 180 до 1400 рубли. Цената на лекарството зависи от дозировката, региона и надценката на избраната аптечна верига.

Вилпрафен по време на бременност

Дори и най-внимателната жена не е имунизирана срещу генитални инфекции, тъй като тяхната поява може да бъде повлияна не само от честотата и качеството на хигиенните процедури, но и от всяка промяна във вагиналната екосистема, свързана с употребата на определени лекарства от жена или хормонални промени (както при бременни жени).

И ако пациент, който не е бременна, когато се появят симптоми, характерни за генитална инфекция, може да използва широк спектър от лекарства, тогава бременната жена е много ограничена в избора си.

Независимо от това, лечението е необходимо, тъй като наличието на патогенни микроби в тялото на майката и възпалението, което те провокират, могат да причинят още по-голяма вреда на плода, отколкото приемането на лекарството.

Професионално мнение за Wilprafen

Лекарството е признато за един от най-ефективните анти-инфекциозни агенти. Изследванията на лекарството са извършени в зората на появата му на фармацевтичния пазар - от 70-те години на миналия век и са извършени толкова внимателно, че всеки лекар уверено заявява пълната безопасност на употребата на Wilprafen от бременни жени... но не всеки ще го предписва на бременна жена, ако има възможност победете инфекцията по друг начин.

Вилпрафен е антибиотик и това е основната причина, която спира лекарите да се грижат за бременни жени. Влиянието върху микрофлората е въпрос на един курс на терапия и за да я възстановите, ще трябва да използвате друг курс или да предпишете допълнителни лекарства.

Лекарят може да назначи Vilprafen на бъдещата майка, която знае как да е хванала уреаплазмоза, през първия триместър, но само ако види реална заплаха от спонтанен аборт. Теоретично безопасен антибиотик при всички случаи остава сред лекарствата, които се лекуват под наблюдението на лекар, и се предписва, когато ползите от употребата му далеч надхвърлят рисковете.

Състав и фармакокинетика

 • джозамицин - антибиотик, ефективен срещу щамове, резистентни към други видове антибиотици, по-специално към еритромицин.
 • микрокристална целулоза - безвредна, използвана за образуване на таблетка;
 • хидроксипропил целулозата е стабилизатор, има доказателства, че веществото може да повиши нивата на холестерола в кръвта, ракообразните са забранени за употреба от деца под 16 години;
 • магнезиев стеарат - пълнител, свързващ агент, безопасно;
 • натриев докузат - е част от разтворима таблетка на Wilprafen Solutab, восъчно вещество, разтваря се във вода;
 • полисорбат 80 - е част само от неразтворимата таблетка Vilprafen, алерген, опасен във високи концентрации, може да доведе до хормонални промени.

Активното вещество на лекарството е в състояние да потисне размножаването на патогенни бактерии, включително вътреклетъчно, чрез свързване с рибозомата и намеса в синтеза на протеини.

На практика не засяга чревната микрофлора; рядко причинява дисбиоза. Той се метаболизира в черния дроб, екскретира се с урината и жлъчката, но има тенденция да се натрупва в костната тъкан и да проникне през трансплацентарната бариера. На фона на такава фармакокинетика изявленията на лекарите за пълната безопасност на лекарството за плода изглеждат донякъде неоправдани (плюс алергенността и риска от рак на някои компоненти на лекарството).

Показания

За бременни пациенти Vilprafen може да се предписва за лечение на инфекции на пикочно-половата система:

 • урогенитална инфекция;
 • лимфогрануломи;
 • уреплазми.

Но за лечение на бронхит или трахома, които също се "страхуват" от Wilprafen, лекарят вероятно ще предпише друго, по-безопасно лекарство.

Възможни нежелани реакции

Лекарството в някои случаи причинява негативни странични ефекти от стомашно-чревния тракт: киселини, запек, гадене, загуба на апетит.

Вилпрафен може да повлияе на слуха, причинявайки смущения, страничните ефекти също се проявяват под формата на обриви по кожата, по-рядко - лекарството провокира развитието на кандидоза.

Дозировка и курс на лечение

Терапията с Vilprafen за бременни жени е не повече от 14 дни, необходимо е да приемате таблетка три пъти дневно между храненията (дневната доза за неусложнена инфекция е 500 mg от лекарството).

Заедно с антибиотик, лекарят може да предпише курс на витамини за поддържане на жизнеността на бременната жена..

Вилпрафен по термин

1 триместър

Назначаването на лекарството е възможно след десетата седмица от бременността. До този период се залагат най-значимите органи на ембриона, поради което назначаването на антибиотик трябва да се отложи.

2 триместър

Най-безопасният период за приемане на Wilprafen от бременна жена идва след 20 гестационна седмица, когато при бебето активно се развиват само органите на вкуса и зрението. А всичко останало вече е формирано и не може да бъде повлияно от терапията..

3 триместър

Относително безопасен период, но употребата на антибиотици не е много желателна. И ако бременна жена ги използва, то само под строг медицински контрол.

Вилпрафен по време на бременност

Много лекарства, предписани от лекари, предизвикват безпокойство сред бременните жени: защо да го приемате, ще бъде ли от полза или, напротив, ще навреди на нероденото бебе.

Ако говорим за Wilprafen, тогава трябва да знаете, че това лекарство е антибиотик, който има антимикробен ефект. Основата на лекарството - джозамицин - се използва в медицината от 70-те години на 20-ти век..

Вилпрафен се предписва при различни бактериални инфекции - синузит, бронхит, антракс, както и при генитални инфекции - сифилис, хламидия и гонорея. За лечение на урогенитални инфекции лекарите много често предписват Vilprafen на бременни жени. Някои изследователи обаче не са убедени, че това лекарство може да се използва без вреда за детето..

Вътрешната медицина като цяло не забранява назначаването на Wilprafen по време на бременност. Но използването му се насърчава само ако ползите са значително по-големи от възможната вреда, причинена на бебето. Експертите препоръчват и използването на алтернативна терапия. Така че някои са склонни да вярват, че хламидиалната инфекция може да бъде лекувана с азитромицин..

Вилпрафен по време на бременност - отзиви за лекарства

Изключително нежелателно е бременните жени да приемат каквито и да било лекарства, особено антибиотици. Но когато се открие инфекция, използването им се превръща в шанс за информиране и раждане на здраво дете. Гинеколозите смятат Wilprafen за практически безопасен по време на бременност, препоръчва се от СЗО като най-добрият начин за борба с хламидиите.

Описание и указания за употреба

Активната съставка на лекарството е Йозамицин. Принадлежи към групата на макролидите. Името е дадено от химическата формула, тъй като тези вещества съдържат от осем атома от лактоновия цикъл.

Макролидите са включени в списъка на най-малко токсичните антибиотици. Това означава, че отрицателното въздействие върху тялото е минимално. Така че, джозамицинът практически няма ефект върху чревните бактерии, от него няма дисбиоза.

Предимно вътреклетъчни инфекции инхибират този клас антибиотици. Дозите от 500 mg Vilprafen, предписани по време на бременност, имат бактериостатичен ефект, тоест намаляват активността на бактериите. Големи концентрации водят до тяхното унищожаване, тоест проявяват бактерициден ефект. Лекарствата от този клас също проявяват противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства..

Йозамицин се абсорбира в кръвта от храносмилателната система за около час. Пресича плацентата, преминава в кърмата.

За раждането на здраво бебе

Лекарството се предлага в три форми:

 • твърди таблетки - съдържат 500 mg антибиотик, имат овална форма с ивици, бяла обвивка;
 • разтворимите таблетки могат да се използват при алергии към други компоненти на конвенционалните таблетки, ако е невъзможно да се погълнат цели, Vilprafen Solutab съдържа 1000 mg джозамицин, вкусът му е сладък, има аромат на ягода, по-лесно е да се приема по време на бременност, опаковката обикновено съдържа две плочи за 5 или 6 таблетки;
 • Вилпрафен суспензия - тъмни флакони, съдържащи 300 mg активна съставка на 10 ml, тази форма е удобна за деца, но в Русия е много трудно да се придобие.

Лекарството успешно се бори с много видове инфекции:

 • грам-отрицателни (Helicobacter pylori, гонококи, менингококи);
 • грам-положителни (дифтерийни бактерии, стафилококи, стрептококи);
 • вътреклетъчни (уреаплазма, хламидия);
 • анаеробни (клостридии, пептококи и някои други).

Инструкцията за употреба на Vilprafen предоставя широк спектър от показания, ако няма бременност.

Предписва се при инфекции:

 • УНГ органи (синузит, отит на средното ухо);
 • дихателна система (бронхит, пневмония);
 • зъболекарски;
 • офталмологичен;
 • кожа (фурункулоза, акне, абсцеси);
 • пикочно-полова (пиелонефрит, гонорея, уретрит);
 • храносмилателна система (свързана с Helicobacter pylori - язви, гастрит).

Същите инфекции могат да бъдат лекувани за бременни жени, ако лекарят прецени, че е възможно. Най-често назначението се прави, когато се открие хламидия, на второ място е уреаплазма, която може да се лекува с други антибиотици.

Основните причини за назначаването на Vilprafen 500, както и противопоказанията по време на бременност, са посочени в таблицата.

Общо за всички тримесечия:

чернодробни и бъбречни заболявания;

свръхчувствителност към макролиди;

алергия към съставките на таблетките.

Уреаплазма. Пикочно-полова инфекция. Може да се предава по домакински или по полов път. Може да не се появи дълго време, активирайки се с намаляване на имунитета. Симптомите са болезнено уриниране, повишена температура. Може да има отрицателен ефект върху бременността, но изследванията и рецензиите все още не са достатъчни, поради което при уреаплазма някои лекари предпочитат да предписват Вилпрафен за предотвратяване на спонтанен аборт, полихидрамнион или фетална хипоксия.

Трахома. Очна инфекция, подобна на конюнктивит. Предава се чрез контакт с домакинството.

Срок (триместър)ЗащотоПротивопоказания
първо (не по-рано от 10 седмици)Хламидия урогенитална. Характеризира се с отделяне с остра неприятна миризма, болка при уриниране. Заразяването се случва по-често при полов контакт, в 70% от случаите бактерията „живее” в организма тайно. Тази инфекция десетократно увеличава риска от спонтанен аборт, може да причини многоводие, гестоза, фетални малформации.
втората (обикновено от 20-22 седмици)
трето

По-рано 10 седмици през първия триместър на бременността, Vilprafen не се предписва, тъй като органите на ембриона се формират преди този период. След това, вече в процес на растеж и развитие, рискът от използване на антибиотици е рязко намален и можете да започнете лечение.

Трябва внимателно да следвате предписанията на гинеколога

Ако лечението на уреаплазма може да бъде отложено за по-късна дата, тогава хламидията изисква незабавни действия. Следователно, при него лекарят може да предписва хапчета от 10 седмици. Подобни мерки могат да се предприемат и при други инфекциозни заболявания - бронхит, пневмония, синузит, отит на средното ухо.

Противопоказания и странични ефекти

Отзивите за употребата на Vilprafen по време на бременност са предимно положителни. Но само лекар може да предпише антибиотици. Рискът от употребата му трябва да се прецени спрямо риска от инфекция. Вземат се предвид и противопоказанията..

При бременни жени противопоказанията за назначаването на Wilprafen ще бъдат:

 • чернодробни нарушения, при които неговото функциониране или отделянето на жлъчка е нарушено, тъй като 80% от лекарството се екскретира от организма с жлъчка;
 • алергична реакция към други макролиди и по-специално към джозамицин;
 • алергична реакция към допълнителни съставки на таблетките.

Назначаването на Vilprafen по време на бременност изисква да се вземе предвид наличието на допълнителни съставки в неговия състав.

 • микрокристалната целулоза е структурообразуващ компонент, безвреден за организма;
 • магнезиевият стеарат свързва компонентите заедно, играе ролята на пълнител;
 • силициев диоксид гарантира запазването на формата на хапчетата;
 • само за разтворима форма се добавя докузат натрий, за да може таблетката да се диспергира.

Най-опасните компоненти на Vilprafen не само по време на бременност, посочени в инструкциите:

 • хидроксипропил целулозата е стабилизатор, който предотвратява промени в химичните свойства на компонентите, влизането им в реакции помежду си, високите концентрации допринасят за развитието на рак, повишаване на холестерола (въпреки че таблетките съдържат много малко количество от веществото, те не се препоръчват до 16-годишна възраст, при стомашни проблеми);
 • Полисорбат 80 се съдържа само в таблетки, емулгирайки тяхната структура, това е най-силният алерген в състава, високите концентрации могат да причинят промени в производството на хормони.

Когато приемате Vilprafen, включително Solutab, по време на бременност, може да има последствия, причинени от странични ефекти. В тези случаи антибиотикът се заменя с друг, най-често азитромицин..

 1. За около една среща от 100 се появяват неприятни усещания в стомаха, възможно е гадене.
 2. Много по-рядко, около един на хиляда, се развиват повръщане, диария.
 3. Още по-рядко можете да получите стоматит, запек, чернодробна дисфункция, алергични реакции. Слухът е нарушен, което изчезва с намаляване на дозата.
 4. Алергичните реакции се проявяват чрез обрив, ангиоедем.
 5. Много рядко се развива млечница.

Всъщност приемът на Vilprafen по време на бременност носи много, много ниска вероятност от развитие на усложнения и това се потвърждава от прегледите на жените. В същото време медицински изследвания показват, че инфекциите са се превърнали в основна причина за спонтанни аборти, преждевременно раждане и усложнения при бременни жени..

Дори възпалението на дихателната система, храносмилането, да не говорим за урогениталните, причинено от инфекции, се превръщат в причини за спонтанни аборти. Инфекцията може да бъде в тялото, без да се проявява по никакъв начин, включително резултатите от теста. При бременни жени имунитетът е драстично отслабен и тогава започват проблеми.

Изписването на Vilprafen 500 от лекар също ще помогне да се избегне замразена бременност, хориоамниоцит и инфекция на плода. Последното води до ранна детска смъртност, която достига 27%, а мъртвородените в тази ситуация достигат 17%.

Предписване на необходимото лечение

Бебето може да се зарази по време на раждане. Уреаплазмата може да причини пневмония или менингит в перинаталния период. Има усложнения след раждането при майката, свързани с възпалителни процеси на матката, коремната кухина, сепсис.

В същото време няма информация за токсичния ефект на джозамицин върху плода, поради което се предписва доста често.

Инструкции за употреба

Самостоятелното приложение на Vilprafen по време на бременност, дори през 3 триместър, е абсолютно невъзможно. Дозата, честотата на приема, продължителността на курса се избират от лекаря строго индивидуално, в зависимост от диагнозата, възможните нежелани реакции и други характеристики.

Вземете лекарството от аптека с рецепта. Цената за опаковане на обикновени таблетки е около 560 рубли, разтворими - около 670 рубли. Количеството и в двата случая е едно и също - 10 броя.

За инфекции, които се предават по полов път, и двамата партньори трябва да бъдат лекувани. Имунитетът срещу вътреклетъчни вредни микроорганизми не е развит. Следователно е възможно повторно заразяване на бременна жена, ако нейният партньор е болен или носител на инфекцията.

Според инструкциите за употреба на Vilprafen по време на бременност и съдейки по прегледите, средният период на употреба е около две седмици. Обичайната доза е 500 mg три пъти дневно. Таблетките се поглъщат цели, измиват се с обикновена вода, между храненията. Разтворимите първо се разреждат в около 20 ml вода, отнема около три минути, за да се разтвори.

"Забравеното" хапче се пие веднага щом се запомни. Но не и със следващия! Прекъсването на курса значително намалява възможността за възстановяване..

Освен това може да се предпише витаминно-минерален комплекс. Това е от съществено значение за поддържане на здравето. Въпреки че рискът от развитие на кандидоза е минимален, антибиотичните лекарства могат да бъдат предписани в края на курса на антибиотично лечение..

Най-безопасният период за предписване на Wilprafen по време на бременност е края на 2-ри триместър. По-ранна употреба е възможна, ако е посочена, но не по-рано от 10 седмици.

 1. Уреаплазмозата се лекува заедно с метронидазол, курсът е най-малко 10 дни. Възможно е да се използват имуностимуланти, противогъбични супозитории.
 2. При хламидия лекарството се използва за намаляване на активността на бактериите. Други антибиотици се дават заедно и се сменят всяка седмица. Продължителността на курса се определя чрез контролни анализи.

Прегледите за употребата на Vilprafen Solutab или конвенционалните таблетки потвърждават широкото им използване по време на бременност.

Намерен в цитонамазки от хламидия на 16 седмици. Надявам се да се излекувам и че всичко е наред с бебето. Предписва този антибиотик, в допълнение към него Viferon, Terzhinan. След това отново трябва да преминете тестове.

Видях Vilprafen по време на бременност от 24 седмици, от уреаплазмоза, 10 дни. Тя роди нормално, здраво момче. Всичко се получи.

Лекувах уреаплазма с този антибиотик. След курса веднага станаха добри удари. Предписваха и ензими и противогъбични лекарства, вече не помня кои.

За автора: Боровикова Олга

Вилпрафен по време на бременност: когато рискът е оправдан

Целесъобразността на приема на лекарства по време на бременност в повечето случаи се поставя под съмнение от бъдещата майка. И ако лекарят е предписал антибиотик, тогава въпросът изисква особено внимателен подход, тъй като здравето е заложено, а понякога дори и животът на бебето. От друга страна, някои инфекциозни заболявания, на които отслабеният имунитет на бременна жена не могат да устоят сами, могат да причинят по-осезаема вреда. В тази ситуация най-често трябва да поемете разумен риск. Сред антибиотиците Вилпрафен набира все по-голяма популярност - лекарство, което отдавна е потвърдило своята ефективност и гъвкавост..

Вилпрафен - какъв вид наркотик?

Вилпрафен е антибактериално лекарство на базата на джозамицин

Йозамицин действа като активна активна съставка на Вилпрафен, чиято първа употреба за медицински цели датира от седемдесетте години на ХХ век. За толкова дълъг период на употреба този антибиотик доказа своята ефективност в борбата срещу огромен брой грам-отрицателни и грам-положителни бактерии, включително вътреклетъчни. В допълнение, той е в състояние успешно да се справи с тези щамове, които са придобили устойчивост към други антибиотици (например към еритромицин) с течение на времето. Механизмът на разрушителното действие на джозамицин върху бактериите е неговата комбинация с рибозомата.

Йозамицин принадлежи към групата на макролидните антибиотици, това вещество се произвежда от гъбата Streptomyces.

Лекарството Vilprafen съществува в две форми на освобождаване:

 • филмирани таблетки (Wilprafen);
 • диспергиращи се таблетки (Vilprafen Solutab).

Vilprafen Solutab е под формата на таблетки за разтваряне във вода

Диспергиращите се таблетки са форма на освобождаване на наркотици, чиято цел е да улесни хората, на които им е трудно да погълнат обикновена таблетка. Поради специалното вещество, съдържащо се в състава - натриев докузат - диспергиращите се таблетки лесно и бързо се разтварят във вода при стайна температура, без да губят лечебните свойства на активното вещество на лекарството.

Производителите на Vilprafen предлагат различни концентрации на джозамицин в двете дозирани форми: 500 и 1000 mg активна съставка във всяка таблетка.

Интересно е! През 2012 г. с решение на Световната здравна организация (СЗО) Wilprafen е включен в Регистъра на основните и основни лекарства, което показва висока степен на доверие в медицинската наука към този антибиотик..

Кога може лекар да предпише Wilprafen на бременна жена?

Вилпрафен е антибиотик за лечение на хламидиални инфекции при бременни жени

Най-често лекарството Vilprafen се предписва на бременни жени за лечение на инфекциозни заболявания на урогениталния тракт, причинителите на които са микроорганизми, чувствителни към джозамицин.

Интересно е! СЗО Европа официално определи този антибиотик като предпочитано лекарство за лечение на хламидиални инфекции при бременни жени.

Независимо от това, Wilprafen е много по-универсален - ние даваме списък с показания за назначаването му:

 1. Инфекциозни заболявания на урогениталния тракт:
  • хламидията е полово предавано заболяване, коварството на което се състои в латентен ход. За бременни жени хламидийната инфекция е опасна от увеличаване на вероятността от гестоза, многоводие, спонтанен аборт, фетални патологии. При жени, заразени с хламидия, рискът от загуба на дете както вътреутробно, така и през периода на новороденото се увеличава десетократно;
  • уреаплазмозата е най-честата инфекция по време на бременност. Предава се както по полов път, така и чрез контакт. В същото време малък брой микроорганизми, които причиняват това заболяване в пикочно-половите пътища (до 10 до 4 градуса), обикновено не се нуждаят от лечение. Независимо от това, по време на бременност, когато защитните сили на женското тяло са отслабени, често се наблюдава повишено размножаване на уреаплазмата. Въпреки че към днешна дата не е установена пряка връзка между патологиите на бременността и наличието на уреаплазмоза, практиката потвърждава възможността за такива последици от инфекция като спонтанен аборт, многоводие, кислороден глад и недостатъчно хранене на плода;
  • микоплазмозата е заболяване, което се предава предимно по полов път (но не е изключена възможността за домашна инфекция). Американската медицина класифицира микоплазмата като нормален обитател на микрофлората на урогениталния тракт, междувременно местните експерти отричат ​​това и смятат, че микоплазмата е способна да провокира избледняване на бременността, патология на плацентата, преждевременно раждане;
  • сифилисът е полово предавано заболяване, което води до сериозни последици за плода - спонтанен аборт, преждевременно раждане, инфекция на детето;
  • гонореята е полово предавано заболяване, последствията от което могат да бъдат вътрематочна фетална смърт, плацентарна недостатъчност, възпаление на хориона (феталната мембрана), инфекция на детето по време на движението му по родовия канал.

Фарингитът изисква незабавно лечение, тъй като може да доведе до инфекция на плода

Фурункулозата е едно от показанията за назначаването на Wilprafen

В комбинация с курса на Vilprafen, лекарите често предписват витамини на бременни жени за укрепване и възстановяване на организма след прием на антибиотик. Същата цел се изпълнява от назначаването на лекарства, съдържащи лактобацили (например Linex), тъй като чревната микрофлора страда най-много от антибактериална терапия.

Възможността за прием и ефектът на лекарството, в зависимост от периода

Инструкциите към Vilprafen позволяват приемането на лекарството по време на бременност, след като лекарят е оценил планираните ползи от употребата на лекарството във връзка с възможните рискове. Клиничните проучвания не потвърждават директния ефект на лекарството върху развитието на бременността и плода. Независимо от това, джозамицин преминава през плацентарната бариера, така че такъв ефект не е изключен.

Важно! Wilprafen се предписва на бременна жена само при липса на по-безопасно лечение..

Характеристики на назначаването на лекарството Vilprafen, в зависимост от продължителността на бременността:

(до края на 12-та седмица)

(от началото на 13-ти до края на 24-та седмица)

(от началото на 25-та седмица до доставката)

Триместър на бременносттаХарактеристики на назначаването на Wilprafen
В ранните етапи на бременността (до 10-та седмица) не се препоръчва употребата на Vilprafen. За лечение на сериозни инфекции, борбата срещу които е спешна (например хламидия) през този период, е възможно да се предписват азитромицинови препарати. Лечението на уреаплазмоза, микоплазмоза, като правило, се отлага на по-късна дата (до 14-та седмица).
През втория триместър Wilprafen се предписва с по-малко страх от последствията от терапията. Но можете абсолютно безопасно да приемате лекарството само след 22-та седмица, когато всички основни органични системи на бебето вече са формирани.
Лечението с Vilprafen на по-късните етапи е най-малко вероятно да окаже отрицателно въздействие върху хода на бременността или да провокира фетални аномалии.

Характеристики на назначаването и приемането

Продължителността на курса и дозата на лекарството се избират от лекаря за всяка жена поотделно, в зависимост от:

 1. Естеството на заболяването (например при хламидия, курсът на приема на лекарството е 14 дни, уреаплазмозата и микоплазмозата се лекуват в продължение на 10 дни).
 2. Тежести на бъдещата майка.
 3. Срок на бременността.

Продължителността на курса на лечение и дозировката на лекарството зависи преди всичко от тежестта на заболяването

Таблетките трябва да се приемат между храненията с много вода. Дисперсионните таблетки Vilprafen Solutab се приемат по подобна схема. Разклатете дисперсионния разтвор преди употреба..

Противопоказания и възможни странични ефекти

Сред противопоказанията за употребата на Wilprafen са следните заболявания и характеристики на тялото:

 • индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството;
 • свръхчувствителност към антибиотици макролиди;
 • тежка чернодробна или бъбречна дисфункция.

Vilprafen се позиционира от производителите като антибиотик, чието използване е минимално способно да причини странични ефекти. Независимо от това, инструкциите за лекарството посочват възможността за следните неприятни последици от приема:

 1. От страна на храносмилателната система: киселини, гадене, диария, запек, загуба на апетит, коремна болка.
 2. Алергични реакции: уртикария, оток на Квинке.
 3. От черния дроб и жлъчните органи: чернодробни нарушения, жълтеница.
 4. От сетивата: нарушение на слуха.
 5. Нарушение на вагиналната микрофлора: кандидоза, дисбиоза.

Отзиви за употребата на Vilprafen по време на бременност

Пих Vilprafen в продължение на 10 дни от уреаплазмоза (бременност 25 седмици). Получих резултатите от теста днес... всичко е както е било и си остава. Разстроен съм ((дори не знам какво да правя...

пчелен мед

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/pro_vilprafen/?page=2

Два пъти се „справях“ с този антибиотик. Първият път бях предписан от неговия лекар - гинеколог за лечение на уреоплазма. Вторият път го използвах, тъй като бях бременна в 4-ия месец за лечение на моето хронично заболяване - синузит-синузит.

1) При лечение на уреоплазма по схемата на Wilprafen плюс други. лекарства - желаният ефект е постигнат само след завършване на 2-ри курс.

2) Имаше ефект при лечението на синузит, но отново не толкова бързо.

Що се отнася до страничните ефекти, Vilprafen наистина няма много от тях, но аз лично, за разлика от Klacid, не изпитвах никакви чувства към себе си, дори да съм бременна...

Основният показател за мен е, че принудителната употреба на това лекарство по време на бременност не е имала вредно въздействие върху плода. Бебето се роди здраво и не разви алергия към антибиотици. Това още веднъж доказва безопасността на употребата му за нероденото дете..

различен

http://otzovik.com/review_1261345.html

Кога трябва да започне лечението? (видео)

Вилпрафен е ефективно лекарство срещу различни патогени. Употребата му по време на бременност е възможна след оценка на възможните рискове за развитието на плода. Основната активна съставка на лекарството - джозамицин - лесно прониква през плацентарната бариера. Следователно, през периода, когато всички основни органи на детето са положени, не се препоръчва употребата на Wilprafen..

Антибиотик Astellas Wilprafen (Josamycin) - преглед

Видях бременна. рефлектира върху детето

Здравейте!

Искам да ви разкажа за това как взех антибиотика "Вилпрафен".

ИСТОРИЯ:

По време на бременността тя се разболя (настинка). Първото нещо беше гърлото ми. В началото използвах различни изплаквания (сол, сода, невен), но след седмица само се влоши. Започнах да имам силна дълбока кашлица.

Седмица по-късно кашлицата стана много силна, суха. Кашлях като заклет пушач или туберкулоза. Разбрах, че не мога да се възстановя сама и си уговорих среща с терапевт.

ПОСЕЩЕНИЕ НА ЛЕКАР:

Терапевтът изследва състоянието ми, изслуша кашлицата ми и реши да предпише антибиотици. Тъй като бях бременна (2-ри триместър), той ми предписа антибиотика JOSAMYCIN (500 mg), тъй като точно това вещество може да се използва по време на бременност.

Отидох в аптеката и открих само един антибиотик с такава активна съставка - "VILPRAFEN".

ВИЛПРАФЕН:

Купих опаковка от 10 таблетки с доза 500ml за 450r. Опаковката изглежда така:

Вътре в опаковката има инструкции. Както се оказа, това лекарство има широк спектър на действие..

Включително има инструкции за периода на бременността

Вътре в блистер с големи таблетки:

Таблетките не са много лесни за поглъщане, но е необходимо известно привикване.

Пих това лекарство според указанията на лекаря и след 3 дни се оправих. След 10 дни почти напълно се възстанових. Кашлицата изчезна и лекарството не предизвика никакви странични ефекти.

Бременността протече добре и бебето се роди навреме. и дълго време си мислех, че нямам странични ефекти. НО както се оказа, нищо не остава незабелязано.

Детето започна да има проблеми със зъбите си. Първите зъби израснаха точно на 6 месеца и всичко беше наред до 1-годишна възраст. Детето имаше 8 зъба (нормални). Тогава детето започна да има проблем с горните предни зъби и те започнаха да се чупят пред очите ни. Зъбите се натрошаваха и чупеха, вярвахме, че това се дължи на факта, че детето често пада. На 1,5 години детето изобщо не е останало от 2-те си предни зъба. След 1 месец на венците над зъбите се появи фистула (пъпка с гной) и двата зъба трябваше да бъдат отстранени.

Проблемите не свършиха дотук, след това следващите предни зъби (номер 2) също започнаха да се рушат точно пред очите ни. Можем да кажем, че емайлът е паднал директно с чаши. Започнах да мия зъбите на детето си всеки ден и да прилагам крем Rox през нощта. Зъболекарят на рецепцията каза, че ако млечните зъби се счупят толкова бързо и често, това е ДИСПЛАЗИЯ на зъбния емайл. Това не е излекувано и прочетох причините, поради които едно дете може да има това. Не взех предвид наследствения фактор, тъй като второто дете няма нищо подобно. И. научих, че дисплазия може да възникне, ако се използват антибиотици по време на бременност. И в този момент се сетих за силния антибиотик Вилпрафен. Явно го взех точно когато се полагаха зъбите на детето (не се учудвайте, мляко и кътници се полагат в утробата!). В резултат на това сега се опитвам да спася горните зъби на детето, защото не мога да си представя как детето ще се научи да говори без 4 горни предни зъба!

На снимката дете е на 2 години. 2 предни зъба вече са премахнати, а следващите вече са без емайл, счупени и започнаха да пожълтяват.

Какво да си пожелаем след това? Разбира се, по-добре е да не пиете антибиотици, НО ако се разболеете, тогава няма друг изход. Това е единственият антибиотик, който може да се използва от бременни жени и следователно няма избор. Затова бъдете внимателни и се опитайте незабавно да пиете лакто-бифидо бактерии, ако пиете антибиотици, така че ефектът от приема да бъде възможно най-малък. Съветвам ви да вземете предвид моя опит и внимателно да гледате зъбите на малко дете!

Мисля, че това е ефективно лекарство, но може да се приема само според указанията на лекар в случай на спешност.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ:

+ ефективно при лечение

+ веществото джозамицин е антибиотик, одобрен за бременни жени

МИНУСИ:

- антибиотикът носи не само възстановяване, но и вреда на организма

-детето започва да има дисплазия на емайла на млечните зъби, проявяваща се на възраст след 1 година

ИЗХОД:

Лекарството, което ми помогна да се възстановя от бронхит по време на бременност, но засегна зъбите на бебето.

Сега купуваме само тази бебешка паста