На бъдещите майки не се препоръчва да приемат каквито и да било лекарства без надзора на лекар, включително лекарства с антибактериално действие. Но ако една жена е диагностицирана с инфекция, използването на антибиотик често помага да се роди здраво бебе без проблеми. В такива ситуации те се опитват да прибегнат до относително безопасни и ниско токсични лекарства, едно от които е Wilprafen. Експертите на СЗО признават употребата му по време на бременност и дори наричат ​​това лекарство едно от лекарствата по избор за жени в позиция, диагностицирана с хламидия.

Характеристики на лекарството

"Vilprafen" представлява група макролидни антибиотици и се произвежда само в една форма - покрити таблетки. Те се характеризират с изпъкнала продълговата форма, бял цвят и наличие на белези от двете страни. Един блистер се продава в една опаковка, съдържаща 10 таблетки. Средната цена на такъв пакет е около 500 рубли (2019), продава се лекарство с рецепта. Трябва да го съхранявате у дома на място, защитено от светлина при температура не по-висока от 25 градуса.

Основният компонент на "Vilprafen" е антибактериалното вещество джозамицин. Дозировката му е 500 mg на таблетка. Освен това съставът на лекарството включва съединения, които го правят плътно и осигуряват дългосрочно съхранение (до 4 години от датата на освобождаване). Това са талк, метилцелулоза, титанов диоксид, натриева кармелоза, полисорбат и някои други вещества..

Как?

Попадайки в червата, джозамицинът започва да се абсорбира активно и достига максималната си концентрация в кръвта един час след приема на хапчето. С кръвта се пренася в почти всички тъкани, включително започва да се отделя с храчки, слюнка и слъзна течност. Метаболизмът на антибиотиците се осъществява в черния дроб, по-голямата част от джозамицин напуска тялото на жената с жлъчка.

Основният терапевтичен ефект на лекарството е да инхибира размножаването и растежа на патогенни микроорганизми. Това действие (наречено бактериостатично) се дължи на факта, че джозамицин блокира рибозомите в клетките на инфекциозните агенти. Това нарушава синтеза на протеинови молекули, което предотвратява разпространението на микробите в тялото..

Вилпрафен има доста широк спектър на действие срещу вредните микроби. Лекарството е ефективно срещу такива често срещани грам-положителни патогени като Staphylococcus aureus, Clostridium, дифтериен бацил, Streptococcus, пневмокок, Listeria и други.

Таблетките засягат и множество грам-отрицателни микроби, включително гонококи, хемофилус инфлуенца, Helicobacter pylori, менингококи, бордетела и други бактерии. Не по-малко ценно е действието на "Vilprafen" върху вътреклетъчните патогени, включително уреаплазма, хламидия и микоплазма.

Микробите рядко са нечувствителни към джозамицин. Дори ако други макролиди не действат върху тях, Wilprafen обикновено се справя с инфекцията. Активността на таблетките е намалена само срещу ентеробактерии. Това обаче е повече плюс, отколкото недостатък, тъй като лекарството не инхибира полезните микроорганизми, живеещи в червата..

Характеристики на употреба по време на бременност

Въпреки че лекарите смятат "Wilprafen" за безопасно лекарство за бъдещи майки, те се опитват да го избягват в ранните етапи от назначаването му, за да не повлияят на полагането на важни органи на бебето. Работата е там, че ефектът на таблетките върху плода през 1-ви триместър не е проучен достатъчно, тъй като не са провеждани изследвания върху бременни жени. И въпреки че статистиката показва, че жените понасят подобно лекарство предимно добре, раждайки здрави бебета, въпреки това през първия триместър лечението с такъв антибиотик е допустимо само в случаите, когато не може да се направи без него..

Що се отнася до употребата на "Vilprafen" през 2 и 3 триместър, той се счита за относително безвреден, но не можете да приемате хапчета без лекарско предписание, особено за профилактика. Лекарят, който наблюдава жена, докато носи бебе, трябва да вземе предвид показанията и възможните рискове, както и да определи необходимата доза и продължителност на курса на лечение.

Неприемливо е да приемате лекарството сами, по съвет на приятели или „за всеки случай“. Тъй като джозамицин по никакъв начин не влияе на състоянието на матката и раждането, възможно е да се пие по указание на специалист до самото раждане, например на 37 седмици.

Когато се използва при бременни жени?

Най-честата индикация за назначаването на "Vilprafen" на жена в положение е хламидия. Лекарството ефективно лекува такова заболяване, което е опасно както за самата жена, така и за бебето, развиващо се в нейната утроба. В организма на бъдещата майка хламидията може да провокира цервицит, артрит, салпингит, уретрит, конюнктивит и други възпалителни процеси. По време на бременността те могат да причинят заплаха от прекъсване на бременността, плацентарна недостатъчност и преждевременно раждане. Освен това тези микроорганизми могат да проникнат в плода вътреутробно или да заразят бебето по време на раждането..

В случай на спонтанни аборти, „замразена“ бременност, многоводие, недостатъчно тегло на детето и подобни проблеми, на първо място трябва да бъдете изследвани за хламидия. При някои бременни жени инфекцията протича безсимптомно и се открива едва след провеждането на рутинни тестове. В този случай болестта също трябва да бъде лекувана незабавно, за да се предотвратят последици, опасни за бебето. Най-добре е да се отървете от него на етапа на планиране, тогава жената няма да трябва да пие антибиотик на ранна дата, така че нищо няма да застраши бебето.

Хламидията не е единствената причина за назначаването на Vilprafen. Други показания за прием на такива хапчета са:

 • бронхит;
 • синузит;
 • фарингит;
 • дифтерия;
 • отит;
 • ларингит;
 • ангина;
 • скарлатина;
 • пневмония;
 • цистит;
 • пиелонефрит;
 • лимфангит;
 • гонорея;
 • уреаплазмоза;
 • микоплазмоза;
 • сифилис;
 • абсцес на кожата;
 • фурункулоза;
 • еризипела;
 • флегмон;
 • инфекция от изгаряне;
 • зъбна инфекция;
 • пептична язва, причинена от Helicobacter pylori.

При повечето от тези заболявания "Wilprafen" се използва, ако други антибиотици (пеницилини, цефалоспорини) са неефективни или жената има непоносимост. Във всеки случай, преди да вземете антибактериално лекарство, е необходим медицински преглед, а в някои случаи и определяне на чувствителността на патогена.

Противопоказания

Таблетките са забранени за пациенти със свръхчувствителност към някой от техните компоненти и не трябва да се използват при алергии към макролидни антибиотици. Друго противопоказание за лечение с "Wilprafen" е чернодробно заболяване, в резултат на което функцията на този орган е нарушена. Ако жената вече пие някакви лекарства, това може да повлияе и на приема на „Вилпрафен“, намалявайки неговата ефективност или увеличавайки риска от вредни ефекти върху тялото на пациента.

Такива таблетки не трябва да се комбинират с много други антибиотици, антихистамини и други лекарства, отбелязани в анотацията. Ако на пациента са предписани супозитории или други местни лекарства, тяхната съвместимост трябва да се провери с лекаря..

Странични ефекти

Отрицателните симптоми по време на приема на "Vilprafen" се появяват рядко. Така че, храносмилателният тракт на някои жени реагира на хапчета с дискомфорт в корема, разхлабени изпражнения, гадене, загуба на апетит, повръщане и подобни явления. В редки случаи лекарството провокира алергична реакция, като оток на Квинке или дерматит. Сред много редки нежелани реакции пациентите съобщават за жълтеница, чернодробна дисфункция и увреждане на слуха..

Тези симптоми са по-склонни да се появят при високи дози, така че е важно да следвате точно предписания от Вашия лекар план за лечение..

Инструкции за употреба

Дозировката на лекарството за конкретна бременна жена се избира от акушер-гинеколог. Може да бъде 1-2 грама на ден, по-рядко - 3 грама. Най-често срещаната схема, според която лекарството се пие по една таблетка (500 mg) три пъти на ден.

Диетата не влияе върху времето на приемане на "Вилпрафен". Ако една жена е забравила да вземе хапче навреме, тя трябва да се приеме веднага щом се запомни, но дозата не може да се удвои. Продължителността на лечението може да бъде от 5 дни до 3 седмици. Не трябва да прекъсвате курса по-рано, отколкото е предписал лекарят, дори ако симптомите на заболяването вече не притесняват.

Ако спрете да пиете Vilprafen твърде рано, това ще ви попречи да се отървете напълно от инфекцията и може да провокира рецидив на заболяването в бъдеще..

Отзиви

Жените, които са имали шанс да приемат "Wilprafen", докато чакат дете, оставят предимно добри отзиви за такъв антибиотик. Те отбелязват високата ефективност на таблетките и рядката поява на странични ефекти. Сред недостатъците на лекарството са големият размер на таблетката и високата цена. Лекарите също говорят за това лекарство предимно положително, потвърждавайки неговата безопасност за плода и добър ефект при лечението на урогенитални инфекциозни заболявания.

"Вилпрафен Солутаб"

Този антибиотик е аналог на "Wilprafen" по отношение на активната съставка и се произвежда от същия производител. Основната му разлика, която може да се определи от името на лекарството, е способността да се разтваря таблетката във вода, за да се получи ягодова суспензия. Това е особено търсено при предписване на лекарства за деца и хора, които трудно поглъщат покрити таблетки.

Друга важна разлика е по-високата доза на таблетка (1000 mg). В противен случай това е същото лекарство като обичайното "Wilprafen". Тези лекарства имат едни и същи индикации, възможни нежелани реакции и режими на дозиране. В същото време разтворимият антибиотик струва малко повече (около 650 рубли за 10 таблетки от 2019 г.), но по отношение на милиграмите, придобиването на такъв аналог се оказва по-изгодно.

Аналози

Ако е невъзможно да се използва "Vilprafen" по някаква причина, лекарят може да го замени с друго лекарство с подобен ефект. Най-известният и изследван макролиден антибиотик е "Еритромицин", така че може да се използва като алтернатива на джозамицин. Не по-малко ефективен и "Азитромицин", който също се счита за безопасен за бъдещите майки. Предписва се както за урогенитални инфекции, така и за бактериални инфекции на дихателните пътища..

Антибиотик Astellas Wilprafen (Josamycin) - преглед

Антибиотик Вилпрафен по време на бременност.

Антибиотикът Вилпрафен ми беше предписан през третия триместър на бременността. На последния скрининг се оказа, че имам умерено многоводие. Гинекологът е предписал втори ултразвук, за да провери дали околоплодните води се нормализират. И тя каза, че ако има повече вода, тогава ще трябва да пиете антибиотици.

При повторен ултразвук се оказа, че има повече околоплодни води и освен това се появи суспензия. Този път диагнозата вече не беше умерено полихидрамнион, а полихидрамнион.

В навечерието взех втори резервоар от c / c след лечение с Terzhinan, тестовете се върнаха добре. Имах и добри тестове за TORCH инфекция. Затова бях много изненадан защо ми беше предписан Vilprafen за полихидрамнион. Това са много силни антибиотици и обикновено се предписват на бременни жени при съмнение за инфекция (напр. TORCH инфекция). Но лекарят все пак знае по-добре от мен. За всеки случай отидох при друг гинеколог, те ми казаха същото. И реших да се доверя на лекарите и да пия Wilprafen.

Както ми казаха лекарите, причината за моето многоводие е ARVI, пренесен в ранните етапи. За съжаление бях болен 2 пъти, на 11 седмици и 13 седмици. Затова се грижете за себе си! Не работете на работа, веднага отидете в болничен! Не завърших лечението на 11 седмици, седях у дома за няколко дни и скочих на работа, не отидох в болничен и ето резултата (((На 13 седмици имах усложнение под формата на трахеит и лечението не беше направено с лайка).

Показания за употреба:

Антибиотик вилпрафен с много широк спектър на действие, от респираторни заболявания до лечение на сифилис. Повече подробности можете да намерите на снимката:

Прояви, диагностика и лечение на полихидрамниони

Продължаваме темата за дискусията за многоводията. Време е да поговорим по-подробно за това как се образува полихидрамнион и как ще се прояви при бременни жени, както и как можете да идентифицирате и лекувате процеса.

Как се образуват полихидрамниони

Според механизма процесът на образуване на многоводни се образува в резултат на нарушение на обмена на околоплодната течност. Същността на този обмен е активният синтез, секреция и консумация на околоплодна течност от плода и околоплодните мембрани. Ако в ранните етапи на бременността амнионът синтезира само околоплодна течност, тогава до късните етапи на бременността амниотичната течност се замества през всички мембрани на плацентата. Тогава някоя от патологиите на плацентата ще доведе до промяна в количеството произведена вода. По същия начин се увеличава и обемът на околоплодните води поради отделянето на урина от плода. Абсорбцията на околоплодната течност се извършва през белите дробове и през храносмилателната система на плода. Поради тези причини всякакви фетални патологии, които са свързани с храносмилателния тракт или пикочната система, белите дробове, ще доведат до нарушаване на обема на околоплодната течност..

Според клиничните симптоми и картината на заболяването, проявите ще бъдат свързани с хода на самото заболяване и с тежестта на многоводието. Нека разделим проявите на остри многоводия и хронични, тъй като те се разделят според механизмите на възникване и прояви.

Острите полихидрамниони, както казахме в последната част, ще бъдат по-тежки и клиничната му картина е по-изразена. По принцип, остър полихидрамнион се образува през втория триместър, от гледна точка на приблизително 16-20 седмици. Проявите могат да нараснат за броени дни и часове. Бременните жени забелязват рязко увеличаване на коремния обем, болка в долната част на корема и тежест в перинеума, силен задух и други симптоми.

При хроничните полихидрамниони клиничната картина е относително размита. Натрупването на околоплодна течност се формира постепенно, проявите на това разстройство не се появяват бързо и веднага. В някои случаи при бременни жени външните признаци на полихидрамнион изобщо не се откриват, докато излишното количество вода се открива случайно по време на рутинен ултразвуков преглед. Обикновено времето за настъпване на хроничните полихидрамниони варира от 30 до 35 седмици от бременността. Основните му признаци, на първо място, няма да бъдат съответните размери на корема по отношение на бременността, но промените в стойността на височината на изправяне на дъното на матката и коремните обиколки, те са по-високи от нормалното. Също така, лекарят ще слуша приглушени сърдечни звуци в плода, които ще бъдат свързани с излишък от околоплодни води, което затруднява слушането.

Самите бременни жени с многоводие могат да разкрият прекалено активни движения, патологична подвижност на плода. Когато се сондира в матката, може да се установи неправилно положение на бебето - тазово, косо или напречно предлежание. Също така, жените могат да забележат симптоми като задух дори след леко физическо натоварване, поради факта, че матката може да поддържа диафрагмата. Може да има тежки киселини, внезапни пристъпи на сърдечен ритъм, епизоди на слабост. Постоянното подуване на краката, болката или тежестта в долната част на корема също могат да бъдат характерни. По предната коремна стена могат да се открият множество стрии поради прекомерно увеличения обем на корема. При изследване на корема или сондиране от лекар може да има напрежение в матката и корема, активна подвижност на плода и високата му стояща част..

Методи за диагностика на полихидрамнион

За да се установи точно диагнозата полихидрамнион, е необходимо не само наличието на оплаквания и външни прояви от страна на бременната жена, но и данните от подробни инструментални изследвания, анализи и задължителен ултразвуков преглед. Според проведения ултразвук е възможно да се идентифицира наличието на полихидрамнион и да се определи степента на неговата тежест. За да се потвърди диагнозата полихидрамнион, се изчислява специален индекс на околоплодната течност или AFI. Методите за изчисляване на AFI са да обобщят данните по стойности от всички "джобове", онези места в матката, които са свободни от части на плодното тяло и пъпната връв в четири отделни пространства вътре в маточната кухина.

Определянето на индекса на околоплодната течност се отнася до златния стандарт за установяване на патологията на образуването на околоплодната течност. Данните за AFI могат да се променят ежедневно, тъй като околоплодните води се заменят напълно в рамките на три часа. AFI, изчислено за жена, трябва да бъде сравнено с данните за физиологичните стойности съгласно таблици за дадена гестационна възраст. Тези таблици се предлагат от гинеколози и лекари по ултразвук, много съвременни ултразвукови апарати ги разполагат в паметта на устройството.

В допълнение към установяването на самия факт за наличието на полихидрамниони според данните от ултразвука, е необходимо да се определи и неговата причина, довела до това отклонение. За тази цел, освен външен преглед и ултразвук, на бременната ще бъдат назначени специални тестове - нива на глюкоза в кръвта с изключение или потвърждение на захарен диабет. Намазка от влагалището се извършва и върху състава на микрофлората, полимеразна верижна реакция на кръв или намазки от влагалището за идентифициране на специални инфекции - херпес, рубеола, цитомегалия или токсоплазма. Също така се извършват общи изследвания на кръвта и урината с идентифициране на аномалии, кръвен тест за нивото на антителата при наличие на отрицателен Rh фактор при жена. Показана е също кардиотокография на плода, доплерометрия за наблюдение на здравето на плода. Ако бременна жена бъде настанена в болница за преглед и лечение, коремът й се измерва ежедневно, пулсът на бебето се чува и се определя точното му положение.

Методи за лечение на многоводие

Основните методи за лечение на многоводие по време на бременност до голяма степен зависят от причината, която причинява многоводие. Всички жени с многоводие, особено с умерени и тежки форми, трябва да бъдат хоспитализирани в патологията на бременността. Когато при бременни жени се открие патология като захарен диабет, основата за лечение на полихидрамнион е да се коригира нивото на кръвната глюкоза. Когато се установи Rh несъвместимост и имунологичен конфликт, терапията се провежда според случая. Нуждаете се от лечение или профилактика на развитието на хемолитична болест при нероденото дете.

Но в повечето случаи причините за полихидрамниона остават неразпознати и тогава терапевтичните методи са насочени към нормализиране на притока на кръв в матката и плацентата. Използват се антитромбоцитни лекарства - "Trental" или "Kurantil". Използват се и токолитични лекарства - "Partusisten" или "Ginepral". Те облекчават повишения тонус на матката. Спазмолитиците под формата на "No-shpy", "Papaverine" могат да имат ефект, въвеждат се витамини от група В, витамин Е и аскорбинова киселина. Показан е също "Актовегин" и въвеждането на "Индометацин" в таблетки, за които има доказателства за неговия положителен ефект върху узряването на плода и образуването на околоплодни води.

Независимо дали по време на прегледа са открити инфекции или не, антибиотичната терапия е задължителна за бременни жени. Той използва лекарства с широк спектър, но само от някои групи. Макролидите се използват главно под формата на "Еритромицин", "Йозамицин". При тежки прояви на многоводие може да се посочи амниоцентеза с пункция на предната коремна стена, въвеждане на игла в маточната кухина и отстраняване на определено количество околоплодни води. Всички въпроси на лечението се определят само със съгласието на пациента, а понякога и с решение на лекарски съвет.

Многоводието е опасно за бременни жени от много фактори. На първо място, острите многоводия със заплаха от прекъсване на бременността са особено опасни. Извършва се до 28 седмици по медицински причини. Многоводието често е причина за развитието на преждевременно раждане. В този случай матката, преразтегната от излишния обем, и напрежението на феталния пикочен мехур водят до отваряне на маточния фаринкс и контракции на матката. Амниотичната течност може да се излее преди раждането, кървенето е опасно веднага след раждането поради нарушена контрактилитет на матката. Може да възникне отлепване на плацентата, което да доведе до спешно цезарово сечение. Когато амниотичната течност се излее, малки части от тялото на плода или пъпната връв могат да изпаднат, което също ще доведе до спешна операция. Поради високата двигателна активност плодът може да заеме неправилни позиции или да се заплете с пъпната връв. Честотата на усложненията на бременността и гестозата също се увеличава..

Многоводие по време на бременност - причини и последици

Прочетете също:

Разширени вени по време на бременност - как да се справим с проблема

Гестоза по време на бременност - какво е това и как да се справим с него

Замразена бременност - признаци през първия триместър

Добър ден, скъпи мои читатели! Мисля, че много жени, след като са научили за тяхното интересно положение, започват да четат литература, свързана с бременността. За съжаление информацията далеч не винаги е „филтрирана“ и заедно с наистина необходимите съвети бъдещите майки се четат с различни статии за възможни патологии на бременността.

Целият колапс се крие във факта, че бременните жени са много впечатлителни и търсят различни симптоми на тази или онази патология. Така например, много бъдещи майки успяват да се диагностицират с многоводие по време на бременност. Ще обсъдим причините и последиците от такава диагноза точно сега, за да не възникнат излишни въпроси и подозрения..

1. Какво е полихидрамнион

Всички прекрасно знаем, че през целия период на бременността бебето „живее“ във водата. Така че, многоводието е прекомерно "натрупване" на околоплодна течност.

Околоплодните води (или околоплодните води) имат важни функции:

 • защитни (както от различни наранявания, така и от инфекции);
 • топлообмен и поддържане на постоянно ниво на налягане;
 • участие в метаболитни процеси.

За съжаление, "вътрематочният воден баланс" може да бъде нарушен поради различни причини. Подобна патология може да доведе до катастрофални последици, така че всяка жена трябва да знае какво да прави в случай на диагноза като многоводие..

Важно е обаче да се разбере, че натрупването на околоплодна течност е изключително рядко - само в 1% от случаите. Това означава, че е вероятно жена, която все още не е била на лекар, да е измислила проблем за себе си..

2. Класификация на патологията

Както показват статистическите данни, многоводието е изключително рядко явление и за да се определи наличието на тази патология, е необходима помощта на специалист. Има определена таблица (относително казано, „проследяване“ на количеството на околоплодните води), която помага на лекарите да определят наличието (или отсъствието) на това заболяване.

Обичайно е да се прави разлика между следните форми на многоводие:

 1. Остра форма. Тази патология е достатъчно лесна за идентифициране при ранна диагностика. Един от най-важните признаци е рязкото увеличаване на "вътрематочната" течност. Острият полихидрамнион се развива бързо, което е опасно за бременна жена. Едно от най-лошите последствия: руптура на матката.
 2. Хронична форма. Тази патология обикновено се открива само в последните етапи на бременността (въпреки че и това е трудно).
 3. Умерена форма. За щастие тази форма рядко води до последствия. Ако родилката има умерено многоводие, вероятно е тя да роди естествено и без операция.

3. Поради това, което може да възникне многоводие

Както се оказа, науката не винаги е „всемогъща“, така че в момента точните причини за произхода на тази патология не са открити..

Има обаче някои предпоставки:

 • хронични заболявания на майката (включително захарен диабет);
 • различни инфекции (например херпес, токсоплазмоза);
 • отклонения в развитието на самия плод (например патологии, свързани с централната нервна система);
 • многоплодна бременност;
 • хранене на бебето (през третия триместър детето може да поглъща повече течности от преди, което провокира увеличаване на околоплодните води);
 • несъвместимост на Rh факторите на майката и бащата;
 • други.

Ако жената има предпоставки за многоводие, трябва да посещавате лекар по-често от обикновено - това е необходимо за контрол на околоплодните води.

4. Възможно ли е да разпознаете полихидрамниона сами

Всъщност не бих препоръчал на младите майки да се диагностицират сами. За това има висококвалифицирани специалисти, които със сигурност знаят как да определят патологията.

Нещо повече, многохидрамнионите са изключително трудни за разпознаване. Факт е, че бременната жена често приема всички признаци на патология за даденост и има обяснение за това, тъй като симптомите на това заболяване са:

 • постоянна загуба на сила;
 • тежко дишане по време на физическо натоварване (например при изкачване на стълби);
 • болка в долната част на корема;
 • появата на стрии;
 • подуване на крайниците и други части на тялото;
 • рязък скок в сърдечния ритъм;
 • други.

Има и други симптоми, като промени в очното дъно на матката. Само лекар обаче ще може да установи подобни отклонения по време на вътрешен преглед. Това означава, че не е толкова лесно да се диагностицирате сами..

5. Лекува ли се полихидрамнион

Няма да запазя интригата - не винаги. Всичко зависи от формата на заболяването и времето, когато е открита патологията.

Не се отчайвайте обаче, ако добросъвестно посещавате консултациите на жена-лекар - увеличаване на околоплодните течности ще бъде установено на много ранен етап..

В този случай можем да говорим за възможно лечение:

 • антибиотици;
 • витамини;
 • лекарства, които влияят на имунната система и др..

При умерено многоводие често се предписва вилпрафен. Във всеки случай трябва да следвате препоръките на лекаря и да не избирате сами лекарствата.

Отново трябва да разберете, че самата полихидрамниона може да възникне въз основа на друго заболяване и тук ще бъдат взети мерки за премахване на първоизточника.

6. Какви са последиците за майката и детето

Нито една болест не може да бъде предизвикана. Така е и с полихидрамнионите. Липсата на лечение може да доведе до усложнения.

За дете:

 • намалена имунна система;
 • отклонение в развитието на централната нервна система и стомашно-чревния тракт;
 • различни инфекции;
 • заплитане с пъпната връв;
 • преждевременно раждане (с всички произтичащи от това последствия);
 • загуба на крайниците на бебето по време на раждане;
 • хронични заболявания (например хипоксия).

За майката:

 • загуба на кръв преди и след раждането;
 • раждане по-рано от очакваната дата;
 • промяна на положението на детето в утробата (например в тазовата или напречната);
 • отлепване на плацентата;
 • слаба трудова активност;
 • тежка токсикоза, която е изпълнена с дехидратация.

Най-лошото, което може да се случи, е спонтанен аборт. Съответно, леталния изход за бебето.

7. Профилактика на многоводие

В днешно време много млади майки пренебрегват здравето си, докато носят бебе..

Има обаче такива жени, които дори по време на планирането на бременността започват да водят правилен начин на живот..

За съжаление няма "ключ", който да предпази бъдещата майка от такава патология като многоводие. Тук по-скоро трябва да разчитате на късмета и да следвате няколко златни правила за бременна жена:

 • яжте правилно;
 • дишайте чист въздух, тройно ходене;
 • посещавайте рутинни лекарски консултации;
 • не преохлаждайте (и обратно, не прегрявайте);
 • не бъдете нервни и водете спокоен начин на живот;
 • почивайте по-често;
 • да откаже от лоши навици;
 • откажете работа, свързана с опасни вещества.

По други въпроси всички бъдещи майки знаят за това и повечето от тях водят правилен начин на живот. Но понякога това не е достатъчно. Статистиката казва, че при една трета от бременните жени, които са забелязали многоводие, причината за патологията не е установена.

Въпреки че увеличаването на околоплодната течност е отрицателен фактор по време на бременност, това не означава, че няма да родите! Ако лекарите установят, че състоянието ви се влошава и излишната амниотична течност може да навреди на плода, се предписва спешно цезарово сечение (разбира се, когато става въпрос за последните месеци на бременността).

В повечето случаи раждането е доста успешно, само малко по-трудно, отколкото при липса на такава патология като многоводие. Вече е важно да се настроите правилно.

Можете да гледате видео преглед на многоводие по време на бременност тук:

Ако статията е била полезна за вас, препоръчайте я на приятелите си. И се абонирайте за актуализации в блога, защото ви казвам сбогом за известно време. Чао чао!

Повишено количество околоплодни води

Около бебето в утробата има околоплодни води, което е жизненоважно за неговата безопасност и развитие. Тези води предпазват плода от механични удари, инфекции, температурни промени, те са важни за формирането на дишането и храносмилането, както и за развитието на костите и мускулите на бебето. Какво е полихидрамнион? Това е, когато в матката се натрупва твърде много околоплодна течност, тази диагноза се среща при 1% от всички бременности.

Видове полихидрамниони

Относително - не е опасно, ако лекарят е сигурен, че бременната жена няма инфекция. Най-често при жени, които очакват голямо бебе.

Идиопатични - полихидрамниони, причината за които остава неясна.

Умерен - размерът на вертикалния джоб е 8-18см.

Изразено - размерът на вертикалния джоб е над 18 см, а IAP е повече от 24 см.

Гранична граница, тенденция към полихидрамнион - когато нивото е на граничната стойност между нормата и повишеното ниво. Необходимо е наблюдение.

Остра - когато количеството вода се увеличава с висока скорост. Доста опасно за живота на плода, ако не се предприемат действия от лекарите.

Хронична - количеството течност е над нормалното, но стабилно.

Причини за многоводие по време на бременност

Експертите казват, че е възможно да се установят причините за полихидрамнионите само в 2 случая от 3. Оказва се, че една трета от бременните жени с такава диагноза имат идиопатични полихидрамниони (без видима причина). Защо една жена може да има този проблем?

 • Неконтролиран захарен диабет при жена.
 • Многоплодна бременност. В повечето случаи се случва едно дете да получава повече кръв и хранителни вещества от друго, което води до усложнения.
 • Аномалии на развитието на плода. Това затруднява бебето да преглъща и обработва околоплодните води. Това се случва поради цепнатина на устната или небцето, хидроцефалия, проблеми със стомашно-чревния тракт, нервната система или сърцето.
 • Фетална анемия.
 • Сърдечно-съдови заболявания на бременна жена.
 • Несъвместимост на кръвта на майката и детето.
 • Проблеми с плацентата.

Признаци и диагноза

Ако говорим за лека форма, тогава обикновено жената не чувства подозрителни отклонения..

Ако случаят е тежък, има задух, подуване в долната част на корема и редки пътувания до тоалетната по малък начин.

Обикновено диагнозата полихидрамнион се поставя след ултразвук. Може да му бъде предписано извънсрочно, ако гинекологът внезапно забеляза някои признаци - високо кръвно налягане, внезапно имаше инфекция на пикочните пътища, стомахът стана по-нормален и се появи оток.

Методи на лечение

Ако многоводието е остро, тогава ще бъде предписана амниотомия за отстраняване на излишната вода. Ако е хронично, ще бъде по-добре да удължите бременността до определения срок и да предпишете сложна терапия..

Възможно ли е да се излекува у дома с народни средства? Силно препоръчвам да следвате заповедите на Вашия лекар и да не използвате билкови лекарства или хомеопатия. Съществуват редица лекарства, които се използват в зависимост от причината за полихидрамниона, за тях ще говорим подробно по-долу. И оставете народни средства за лечение на настинки.

Това, което обикновено се предписва от акушер-гинеколог?

 • Актовегин, Курантил. Тези средства се предписват на всички подред, при най-малкото отклонение от нормата. Да ги използва или не за превенция е решение на всяка жена. Ето няколко интересни данни за всяко от лекарствата: Курантил и Актовегин.
 • Антибактериални лекарства (Amoxiclav, Ampicillin, Vilprafen, Rovamycin, Cefazolin). Някои от тях са забранени по време на бременност, но употребата им е възможна, ако ползите надвишават потенциалните рискове. В повечето случаи при полихидрамнион се разкрива инфекцията, довела до него. Необходимо е да се преминат тестове и да се определи към кой антибиотик тези бактерии имат повишена чувствителност. Този метод е с порядък по-ефективен от простото пиене на произволно избрано лекарство за профилактика.
 • Вобензим. Лекарството от животински и растителен произход. Използва се в комбинирана терапия с антибактериални лекарства.
 • Диуретици (Канефрон, Хипотиазид).
 • Индометацин. Деконгестант и противовъзпалително лекарство. Помага за нормализиране на нивата на течности.
 • Витамини.

Каква е опасността от повишено количество околоплодни води по време на бременност?

Това може да провокира:

 • преждевременно раждане;
 • отлепване на плацентата;
 • излишен растеж на плода;
 • плацентарна недостатъчност и фетална хипоксия;
 • при тежки случаи - мъртво раждане.

Много често при това усложнение детето е в седалищно предлежание и не променя позицията си. Ако количеството вода не се стабилизира, но непрекъснато нараства, тогава има нужда от ранна доставка..

Как върви трудът?

В зависимост от тежестта на многоводието могат да възникнат усложнения..

При умерена слабост на раждането може да настъпи преждевременно раждане.

 • преждевременно отделяне на околоплодната течност,
 • пролапс на пъпната връв,
 • фетална хипоксия,
 • кървене след раждане.

Имайки предвид всички тези усложнения, лекарят в тежки случаи обикновено съветва цезарово сечение.

Многоводие

Какво е полихидрамнион? Многоводие при бременни жени.

Многоводието по време на бременност е състояние, когато количеството на околоплодните течности около бебето надвишава нормата.

Амниотичната течност е необходима среда за детето, неговата защита и хранене. Обикновено те се актуализират постоянно. Още от най-ранните дати бебето постоянно, на всеки 40 минути, попълва водния си свят, уринира в околоплодните води, те се произвеждат и изсмукват обратно от мембраните на плода, той поглъща себе си. Така че водите се обновяват няколко пъти през деня и общото им количество остава относително постоянно..

Но понякога по различни причини балансът се нарушава и се развиват състояния като ниско ниво на вода и многоводие. Многоводието в ранните стадии е рядко, най-често това състояние се появява към края на бременността.

Многоводие, причини

Причините за многоводието по време на бременност са разнообразни..

1. Болести на майката. Захарният диабет трябва да бъде посочен сред най-честите причини. Смятало се, че това се случва, защото в амниотичната течност има много захар или защото плодът отделя твърде много урина, но изследванията не потвърждават това. Многоводието при захарен диабет се развива поради факта, че микроциркулацията в съдовете на плацентата е нарушена. От всички случаи на полихидрамнион една трета се развива при жени с диабет.
В допълнение, многоводието може да бъде при жени, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания..

2. Фетални заболявания. Многоводието често придружава вродени малформации, например атрезия на хранопровода или малформации на централната нервна система. Често тези аномалии са несъвместими с живота на плода. Те са диагностицирани с ултразвуков преглед. Друга важна причина е хемолитичната болест на плода и новороденото. При Rh-конфликт полихидрамнионите се срещат с честота до 95%.

3. Близнаци. Моноамниотичните близнаци често причиняват полихидрамнион, тъй като в почти 100% от случаите има отделяне на кръв през допълнителен съд (шънт) на плацентата от един плод на друг. В същото време се развива полихидрамнион, тъй като този плод отделя повече урина и се образува разлика в теглото между близнаците. Често това са остри полихидрамниони в ранните етапи на бременността (16-20 седмици).

4. Инфекции. Доказана е ролята на вътрематочната инфекция с такива полово предавани болести като хламидия, уреаплазма и някои други. Моля, обърнете внимание, че говорим за инфекция на маточната кухина, тези инфекции се откриват в цитонамазките много по-често, отколкото причиняват такъв проблем.

5. Дисфункция на самите мембрани с прекомерна секреция на околоплодната течност. Това е най-рядката причина, ако изключите всичко по-горе. Въз основа на гореизложеното, във всеки конкретен случай отговорът на въпроса защо полихидрамнионът не лежи на повърхността и изисква задълбочен преглед.

Многоводие, симптоми

Признаците на полихидрамнионите не винаги са очевидни, само острият полихидрамнион има очевидни симптоми. Ако се развива бавно, постепенно, жената успява да се адаптира към него и се чувства добре. Тенденцията към полихидрамнион може да се появи много рано, още на 16 седмица, и често се забелязва за първи път при ултразвуково изследване. Често такива ранни многоводия се свързват с близнаци..

Гинеколозите обаче знаят как да определят полихидрамниона без този преглед..

Очното дъно на матката е с повече от 3 см по-високо, отколкото би трябвало да бъде с настоящата гестационна възраст, матката изглежда необичайна на допир (флуктуация или подуване при изследване, сякаш вода се е изляла в торба), части от плода се усещат зле, той е твърде подвижен и сърдечният ритъм се чува от труд.

При остри полихидрамниони жената се притеснява от чувство на натиск върху перинеума, коремна болка поради бързото разтягане на матката, тя самата забелязва, че коремът е напрегнат и расте твърде бързо. Задухът и сърцебиенето може да са обезпокоителни, много от тях имат подуване.

Умереното, бавно развиващо се многоводие не създава особен дискомфорт.

Доста често жената чува на ултразвук термина полихидрамнион със суспензия. Какво означава това и струва ли си да се притеснявате? Всъщност суспензията в околоплодната течност не винаги е патология. В повечето случаи това е дескваматиран епител на плода и високо съдържание на протеинови вещества и не казва нищо ужасно. Само когато тази суспензия е в големи люспи и се комбинира с други симптоми, може да има съмнение за нейната мекониева природа, което се случва по време на фетална хипоксия (дистрес) и изисква някои действия. Ако лекарят след ултразвука не ви е извикал линейка, но ви е оставил да се приберете безопасно у дома, няма от какво да се притеснявате, всичко не е толкова страшно.

Защо полихидрамнионът е опасен?

Защо полихидрамнионът е опасен по време на бременност? Какво заплашва майка и дете?

На първо място, многоводието е заплаха за детето.. Неговият малък свят, в който живее, е нарушен и това може да се превърне в причина да няма достатъчно хранителни вещества и кислород. Острите полихидрамниони могат да причинят преждевременно отлепване на плацентата и смърт на детето. Бебето може да се заплита в собствената си пъпна връв, поради факта, че е твърде свободно, е възможно образуването на неправилно предлежание (най-опасно е косото и напречното положение на плода). Именно това е лошото при многоводието и ако се постави такава диагноза, лечението е жизненоважно.

Многоводие, индекс на околоплодната течност

Таблицата показва нормалната средна стойност (50 процентила) и възможните колебания.


Гестационна възрастСредна нормална стойност mmВъзможни колебания mm
16 седмици12173 - 201
17 седмици12777 - 211
18 седмици13380 - 220
19 седмици13783 - 225
20 седмици14186 - 230
21 седмици14388 - 233
22 седмици14589 - 235
23 седмици14690 - 237
24 седмици14790 - 238
25 седмици14789 - 240
26 седмици14789 - 242
27 седмици15685 - 245
28 седмици14686 - 249
29 седмици14584 - 254
30 седмици14582 - 258
31 седмици14479 - 263
32 седмици14477 - 269
33 седмици14374 - 274
34 седмици14272 - 278
35 седмици14070 - 279
36 седмици13868 - 279
37 седмици13566 - 275
38 седмици13265 - 269
39 седмици12764 - 255
40 седмици12363 - 240
41 седмици11663 - 216
42 седмици11063 - 192

Многоводие, лечение

Лечението на многоводие по време на бременност е доста трудна задача..

Просто трябва да ви успокоите веднага, ако имате умерени полихидрамниони, донесете бременност преди датата, терминът трябва да се стимулира изключително рядко.

Как да лекуваме многоводие?

Всичко зависи от неговата причина. И за да разберете, първо сте прегледани.

- Ултразвукът на плода ви позволява да изключите малформации. Ако те са и не са съвместими с живота, бременността се прекъсва и срокът няма значение.
- Ще трябва да дарите кръв за инфекции. Когато се диагностицира инфекция с полихидрамнион, често се предписват антибиотици и противовъзпалителни лекарства като вилпрафен.
- Ако причината се крие в имунологичен конфликт (Rh-конфликт), ще Ви бъдат инжектирани специални имуноглобулини, за да смекчите неговите прояви.
- Захарният диабет, соматичните заболявания на майката изискват сложна терапия, предписват се курантил, актовегин и други лекарства за подобряване на микроциркулацията и решаване на други проблеми, свързани с причината, която е причинила многоводие. Ако диагностициран с полихидрамнион, не се питайте как да се отървете от това у дома. Диетата и други трикове няма да помогнат тук. Само вашият гинеколог знае точно какво да правите с многоводието и как да помогнете на вас и вашето бебе.

Раждане с многоводие

Многоводието в края на бременността представлява предизвикателство за гинеколозите.

Голям плод, многоводие + анормално предлежание, фетална хипоксия почти винаги причиняват цезарово сечение (до 50% от бременностите с това усложнение завършват по този начин).

Ако бебето се справя добре, естественото раждане е разрешено..

Трябва да се отбележи специално опасност от раждане у дома с многоводие, дори преждевременното разкъсване на околоплодната течност извън болницата може да завърши трагично. Факт е, че в условията на изразени полихидрамниони главата на детето няма възможност да притиска към входа на малкия таз, което, когато околоплодната течност тече, може да доведе до падане на примката на пъпната връв. И какво ще се случи с главата на бебето, когато водите се оттеглят? Точно така, тя ще притисне тазовите кости. И в същото време ще премине падналата пъпна връв, след това бебето просто ще умре... За да се предотврати това, при многоводие е необходима амниотомия. Самият лекар отваря феталния пикочен мехур в самото начало на раждането, когато шийката на матката се е отворила доста. Пикочният мехур се пробива внимателно отстрани и дупката се затваря с пръст, така че акушерът контролира скоростта на изтичане на вода и предотвратява изпадането на пъпната връв или крайника на бебето.

Не забравяйте дали имате диагноза полихидрамнион, трябва да го приемете сериозно. Ако хоспитализацията в родилен дом се препоръчва предварително, не е само това, многоводието и неговите последици могат да представляват заплаха за живота и здравето на вашето дете, тъй като раждането с многоводие може да представи много неприятни изненади и често да завърши със секцио.

Прочетете също

Преждевременно стареене на плацентата при последици от 32 седмици

Най-често е трудно да се установи точната причина, довела до развитието на това заболяване (всеки случай се изучава и разглежда индивидуално), въпреки че лекарите посочват няколко от най-често срещаните точки. Между тях:

 • неконтролиран прием на различни лекарства, които включват хранителни добавки и витамини, консумирани от бъдещи майки без консултация със специалист;
 • вирусни заболявания (грип, остри респираторни инфекции, остри респираторни вирусни инфекции и др.);
 • пушене;
 • пиене на алкохолни напитки по време на бременност;
 • приемане на нелегални наркотици и др..

Вътрематочна фетална инфекция: симптоми, профилактика, последици

Ако вътрематочната инфекция не доведе до аборт и бебето е безопасно родено, следните симптоми трябва да накарат родителите да се притесняват:

 • ранна жълтеница;
 • обрив от различно естество;
 • дихателни нарушения;
 • сърдечно-съдова недостатъчност;
 • неврологични разстройства;
 • висока телесна температура през първия ден от живота;
 • възпалителни (напр. конюнктивит) и дегенеративни (напр. атрофия на зрителния нерв) очни заболявания.

Вилпрафен по време на бременност - отзиви за лекарства

Изключително нежелателно е бременните жени да приемат каквито и да било лекарства, особено антибиотици. Но когато се открие инфекция, използването им се превръща в шанс за информиране и раждане на здраво дете. Гинеколозите смятат Wilprafen за практически безопасен по време на бременност, препоръчва се от СЗО като най-добрият начин за борба с хламидиите.

Описание и указания за употреба

Активната съставка на лекарството е Йозамицин. Принадлежи към групата на макролидите. Името е дадено от химическата формула, тъй като тези вещества съдържат от осем атома от лактоновия цикъл.

Макролидите са включени в списъка на най-малко токсичните антибиотици. Това означава, че отрицателното въздействие върху тялото е минимално. Така че, джозамицинът практически няма ефект върху чревните бактерии, от него няма дисбиоза.

Предимно вътреклетъчни инфекции инхибират този клас антибиотици. Дозите от 500 mg Vilprafen, предписани по време на бременност, имат бактериостатичен ефект, тоест намаляват активността на бактериите. Големи концентрации водят до тяхното унищожаване, тоест проявяват бактерициден ефект. Лекарствата от този клас също проявяват противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства..

Йозамицин се абсорбира в кръвта от храносмилателната система за около час. Пресича плацентата, преминава в кърмата.

За раждането на здраво бебе

Лекарството се предлага в три форми:

 • твърди таблетки - съдържат 500 mg антибиотик, имат овална форма с ивици, бяла обвивка;
 • разтворимите таблетки могат да се използват при алергии към други компоненти на конвенционалните таблетки, ако е невъзможно да се погълнат цели, Vilprafen Solutab съдържа 1000 mg джозамицин, вкусът му е сладък, има аромат на ягода, по-лесно е да се приема по време на бременност, опаковката обикновено съдържа две плочи за 5 или 6 таблетки;
 • Вилпрафен суспензия - тъмни флакони, съдържащи 300 mg активна съставка на 10 ml, тази форма е удобна за деца, но в Русия е много трудно да се придобие.

Лекарството успешно се бори с много видове инфекции:

 • грам-отрицателни (Helicobacter pylori, гонококи, менингококи);
 • грам-положителни (дифтерийни бактерии, стафилококи, стрептококи);
 • вътреклетъчни (уреаплазма, хламидия);
 • анаеробни (клостридии, пептококи и някои други).

Инструкцията за употреба на Vilprafen предоставя широк спектър от показания, ако няма бременност.

Предписва се при инфекции:

 • УНГ органи (синузит, отит на средното ухо);
 • дихателна система (бронхит, пневмония);
 • зъболекарски;
 • офталмологичен;
 • кожа (фурункулоза, акне, абсцеси);
 • пикочно-полова (пиелонефрит, гонорея, уретрит);
 • храносмилателна система (свързана с Helicobacter pylori - язви, гастрит).

Същите инфекции могат да бъдат лекувани за бременни жени, ако лекарят прецени, че е възможно. Най-често назначението се прави, когато се открие хламидия, на второ място е уреаплазма, която може да се лекува с други антибиотици.

Основните причини за назначаването на Vilprafen 500, както и противопоказанията по време на бременност, са посочени в таблицата.

Общо за всички тримесечия:

чернодробни и бъбречни заболявания;

свръхчувствителност към макролиди;

алергия към съставките на таблетките.

Уреаплазма. Пикочно-полова инфекция. Може да се предава по домакински или по полов път. Може да не се появи дълго време, активирайки се с намаляване на имунитета. Симптомите са болезнено уриниране, повишена температура. Може да има отрицателен ефект върху бременността, но изследванията и рецензиите все още не са достатъчни, поради което при уреаплазма някои лекари предпочитат да предписват Вилпрафен за предотвратяване на спонтанен аборт, полихидрамнион или фетална хипоксия.

Трахома. Очна инфекция, подобна на конюнктивит. Предава се чрез контакт с домакинството.

Срок (триместър)ЗащотоПротивопоказания
първо (не по-рано от 10 седмици)Хламидия урогенитална. Характеризира се с отделяне с остра неприятна миризма, болка при уриниране. Заразяването се случва по-често при полов контакт, в 70% от случаите бактерията „живее” в организма тайно. Тази инфекция десетократно увеличава риска от спонтанен аборт, може да причини многоводие, гестоза, фетални малформации.
втората (обикновено от 20-22 седмици)
трето

По-рано 10 седмици през първия триместър на бременността, Vilprafen не се предписва, тъй като органите на ембриона се формират преди този период. След това, вече в процес на растеж и развитие, рискът от използване на антибиотици е рязко намален и можете да започнете лечение.

Трябва внимателно да следвате предписанията на гинеколога

Ако лечението на уреаплазма може да бъде отложено за по-късна дата, тогава хламидията изисква незабавни действия. Следователно, при него лекарят може да предписва хапчета от 10 седмици. Подобни мерки могат да се предприемат и при други инфекциозни заболявания - бронхит, пневмония, синузит, отит на средното ухо.

Противопоказания и странични ефекти

Отзивите за употребата на Vilprafen по време на бременност са предимно положителни. Но само лекар може да предпише антибиотици. Рискът от употребата му трябва да се прецени спрямо риска от инфекция. Вземат се предвид и противопоказанията..

При бременни жени противопоказанията за назначаването на Wilprafen ще бъдат:

 • чернодробни нарушения, при които неговото функциониране или отделянето на жлъчка е нарушено, тъй като 80% от лекарството се екскретира от организма с жлъчка;
 • алергична реакция към други макролиди и по-специално към джозамицин;
 • алергична реакция към допълнителни съставки на таблетките.

Назначаването на Vilprafen по време на бременност изисква да се вземе предвид наличието на допълнителни съставки в неговия състав.

 • микрокристалната целулоза е структурообразуващ компонент, безвреден за организма;
 • магнезиевият стеарат свързва компонентите заедно, играе ролята на пълнител;
 • силициев диоксид гарантира запазването на формата на хапчетата;
 • само за разтворима форма се добавя докузат натрий, за да може таблетката да се диспергира.

Най-опасните компоненти на Vilprafen не само по време на бременност, посочени в инструкциите:

 • хидроксипропил целулозата е стабилизатор, който предотвратява промени в химичните свойства на компонентите, влизането им в реакции помежду си, високите концентрации допринасят за развитието на рак, повишаване на холестерола (въпреки че таблетките съдържат много малко количество от веществото, те не се препоръчват до 16-годишна възраст, при стомашни проблеми);
 • Полисорбат 80 се съдържа само в таблетки, емулгирайки тяхната структура, това е най-силният алерген в състава, високите концентрации могат да причинят промени в производството на хормони.

Когато приемате Vilprafen, включително Solutab, по време на бременност, може да има последствия, причинени от странични ефекти. В тези случаи антибиотикът се заменя с друг, най-често азитромицин..

 1. За около една среща от 100 се появяват неприятни усещания в стомаха, възможно е гадене.
 2. Много по-рядко, около един на хиляда, се развиват повръщане, диария.
 3. Още по-рядко можете да получите стоматит, запек, чернодробна дисфункция, алергични реакции. Слухът е нарушен, което изчезва с намаляване на дозата.
 4. Алергичните реакции се проявяват чрез обрив, ангиоедем.
 5. Много рядко се развива млечница.

Всъщност приемът на Vilprafen по време на бременност носи много, много ниска вероятност от развитие на усложнения и това се потвърждава от прегледите на жените. В същото време медицински изследвания показват, че инфекциите са се превърнали в основна причина за спонтанни аборти, преждевременно раждане и усложнения при бременни жени..

Дори възпалението на дихателната система, храносмилането, да не говорим за урогениталните, причинено от инфекции, се превръщат в причини за спонтанни аборти. Инфекцията може да бъде в тялото, без да се проявява по никакъв начин, включително резултатите от теста. При бременни жени имунитетът е драстично отслабен и тогава започват проблеми.

Изписването на Vilprafen 500 от лекар също ще помогне да се избегне замразена бременност, хориоамниоцит и инфекция на плода. Последното води до ранна детска смъртност, която достига 27%, а мъртвородените в тази ситуация достигат 17%.

Предписване на необходимото лечение

Бебето може да се зарази по време на раждане. Уреаплазмата може да причини пневмония или менингит в перинаталния период. Има усложнения след раждането при майката, свързани с възпалителни процеси на матката, коремната кухина, сепсис.

В същото време няма информация за токсичния ефект на джозамицин върху плода, поради което се предписва доста често.

Инструкции за употреба

Самостоятелното приложение на Vilprafen по време на бременност, дори през 3 триместър, е абсолютно невъзможно. Дозата, честотата на приема, продължителността на курса се избират от лекаря строго индивидуално, в зависимост от диагнозата, възможните нежелани реакции и други характеристики.

Вземете лекарството от аптека с рецепта. Цената за опаковане на обикновени таблетки е около 560 рубли, разтворими - около 670 рубли. Количеството и в двата случая е едно и също - 10 броя.

За инфекции, които се предават по полов път, и двамата партньори трябва да бъдат лекувани. Имунитетът срещу вътреклетъчни вредни микроорганизми не е развит. Следователно е възможно повторно заразяване на бременна жена, ако нейният партньор е болен или носител на инфекцията.

Според инструкциите за употреба на Vilprafen по време на бременност и съдейки по прегледите, средният период на употреба е около две седмици. Обичайната доза е 500 mg три пъти дневно. Таблетките се поглъщат цели, измиват се с обикновена вода, между храненията. Разтворимите първо се разреждат в около 20 ml вода, отнема около три минути, за да се разтвори.

"Забравеното" хапче се пие веднага щом се запомни. Но не и със следващия! Прекъсването на курса значително намалява възможността за възстановяване..

Освен това може да се предпише витаминно-минерален комплекс. Това е от съществено значение за поддържане на здравето. Въпреки че рискът от развитие на кандидоза е минимален, антибиотичните лекарства могат да бъдат предписани в края на курса на антибиотично лечение..

Най-безопасният период за предписване на Wilprafen по време на бременност е края на 2-ри триместър. По-ранна употреба е възможна, ако е посочена, но не по-рано от 10 седмици.

 1. Уреаплазмозата се лекува заедно с метронидазол, курсът е най-малко 10 дни. Възможно е да се използват имуностимуланти, противогъбични супозитории.
 2. При хламидия лекарството се използва за намаляване на активността на бактериите. Други антибиотици се дават заедно и се сменят всяка седмица. Продължителността на курса се определя чрез контролни анализи.

Прегледите за употребата на Vilprafen Solutab или конвенционалните таблетки потвърждават широкото им използване по време на бременност.

Намерен в цитонамазки от хламидия на 16 седмици. Надявам се да се излекувам и че всичко е наред с бебето. Предписва този антибиотик, в допълнение към него Viferon, Terzhinan. След това отново трябва да преминете тестове.

Видях Vilprafen по време на бременност от 24 седмици, от уреаплазмоза, 10 дни. Тя роди нормално, здраво момче. Всичко се получи.

Лекувах уреаплазма с този антибиотик. След курса веднага станаха добри удари. Предписваха и ензими и противогъбични лекарства, вече не помня кои.

За автора: Боровикова Олга