Изключително нежелателно е бременните жени да приемат каквито и да било лекарства, особено антибиотици. Но когато се открие инфекция, използването им се превръща в шанс за информиране и раждане на здраво дете. Гинеколозите смятат Wilprafen за практически безопасен по време на бременност, препоръчва се от СЗО като най-добрият начин за борба с хламидиите.

Описание и указания за употреба

Активната съставка на лекарството е Йозамицин. Принадлежи към групата на макролидите. Името е дадено от химическата формула, тъй като тези вещества съдържат от осем атома от лактоновия цикъл.

Макролидите са включени в списъка на най-малко токсичните антибиотици. Това означава, че отрицателното въздействие върху тялото е минимално. Така че, джозамицинът практически няма ефект върху чревните бактерии, от него няма дисбиоза.

Предимно вътреклетъчни инфекции инхибират този клас антибиотици. Дозите от 500 mg Vilprafen, предписани по време на бременност, имат бактериостатичен ефект, тоест намаляват активността на бактериите. Големи концентрации водят до тяхното унищожаване, тоест проявяват бактерициден ефект. Лекарствата от този клас също проявяват противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства..

Йозамицин се абсорбира в кръвта от храносмилателната система за около час. Пресича плацентата, преминава в кърмата.

За раждането на здраво бебе

Лекарството се предлага в три форми:

 • твърди таблетки - съдържат 500 mg антибиотик, имат овална форма с ивици, бяла обвивка;
 • разтворимите таблетки могат да се използват при алергии към други компоненти на конвенционалните таблетки, ако е невъзможно да се погълнат цели, Vilprafen Solutab съдържа 1000 mg джозамицин, вкусът му е сладък, има аромат на ягода, по-лесно е да се приема по време на бременност, опаковката обикновено съдържа две плочи за 5 или 6 таблетки;
 • Вилпрафен суспензия - тъмни флакони, съдържащи 300 mg активна съставка на 10 ml, тази форма е удобна за деца, но в Русия е много трудно да се придобие.

Лекарството успешно се бори с много видове инфекции:

 • грам-отрицателни (Helicobacter pylori, гонококи, менингококи);
 • грам-положителни (дифтерийни бактерии, стафилококи, стрептококи);
 • вътреклетъчни (уреаплазма, хламидия);
 • анаеробни (клостридии, пептококи и някои други).

Инструкцията за употреба на Vilprafen предоставя широк спектър от показания, ако няма бременност.

Предписва се при инфекции:

 • УНГ органи (синузит, отит на средното ухо);
 • дихателна система (бронхит, пневмония);
 • зъболекарски;
 • офталмологичен;
 • кожа (фурункулоза, акне, абсцеси);
 • пикочно-полова (пиелонефрит, гонорея, уретрит);
 • храносмилателна система (свързана с Helicobacter pylori - язви, гастрит).

Същите инфекции могат да бъдат лекувани за бременни жени, ако лекарят прецени, че е възможно. Най-често назначението се прави, когато се открие хламидия, на второ място е уреаплазма, която може да се лекува с други антибиотици.

Основните причини за назначаването на Vilprafen 500, както и противопоказанията по време на бременност, са посочени в таблицата.

Общо за всички тримесечия:

чернодробни и бъбречни заболявания;

свръхчувствителност към макролиди;

алергия към съставките на таблетките.

Уреаплазма. Пикочно-полова инфекция. Може да се предава по домакински или по полов път. Може да не се появи дълго време, активирайки се с намаляване на имунитета. Симптомите са болезнено уриниране, повишена температура. Може да има отрицателен ефект върху бременността, но изследванията и рецензиите все още не са достатъчни, поради което при уреаплазма някои лекари предпочитат да предписват Вилпрафен за предотвратяване на спонтанен аборт, полихидрамнион или фетална хипоксия.

Трахома. Очна инфекция, подобна на конюнктивит. Предава се чрез контакт с домакинството.

Срок (триместър)ЗащотоПротивопоказания
първо (не по-рано от 10 седмици)Хламидия урогенитална. Характеризира се с отделяне с остра неприятна миризма, болка при уриниране. Заразяването се случва по-често при полов контакт, в 70% от случаите бактерията „живее” в организма тайно. Тази инфекция десетократно увеличава риска от спонтанен аборт, може да причини многоводие, гестоза, фетални малформации.
втората (обикновено от 20-22 седмици)
трето

По-рано 10 седмици през първия триместър на бременността, Vilprafen не се предписва, тъй като органите на ембриона се формират преди този период. След това, вече в процес на растеж и развитие, рискът от използване на антибиотици е рязко намален и можете да започнете лечение.

Трябва внимателно да следвате предписанията на гинеколога

Ако лечението на уреаплазма може да бъде отложено за по-късна дата, тогава хламидията изисква незабавни действия. Следователно, при него лекарят може да предписва хапчета от 10 седмици. Подобни мерки могат да се предприемат и при други инфекциозни заболявания - бронхит, пневмония, синузит, отит на средното ухо.

Противопоказания и странични ефекти

Отзивите за употребата на Vilprafen по време на бременност са предимно положителни. Но само лекар може да предпише антибиотици. Рискът от употребата му трябва да се прецени спрямо риска от инфекция. Вземат се предвид и противопоказанията..

При бременни жени противопоказанията за назначаването на Wilprafen ще бъдат:

 • чернодробни нарушения, при които неговото функциониране или отделянето на жлъчка е нарушено, тъй като 80% от лекарството се екскретира от организма с жлъчка;
 • алергична реакция към други макролиди и по-специално към джозамицин;
 • алергична реакция към допълнителни съставки на таблетките.

Назначаването на Vilprafen по време на бременност изисква да се вземе предвид наличието на допълнителни съставки в неговия състав.

 • микрокристалната целулоза е структурообразуващ компонент, безвреден за организма;
 • магнезиевият стеарат свързва компонентите заедно, играе ролята на пълнител;
 • силициев диоксид гарантира запазването на формата на хапчетата;
 • само за разтворима форма се добавя докузат натрий, за да може таблетката да се диспергира.

Най-опасните компоненти на Vilprafen не само по време на бременност, посочени в инструкциите:

 • хидроксипропил целулозата е стабилизатор, който предотвратява промени в химичните свойства на компонентите, влизането им в реакции помежду си, високите концентрации допринасят за развитието на рак, повишаване на холестерола (въпреки че таблетките съдържат много малко количество от веществото, те не се препоръчват до 16-годишна възраст, при стомашни проблеми);
 • Полисорбат 80 се съдържа само в таблетки, емулгирайки тяхната структура, това е най-силният алерген в състава, високите концентрации могат да причинят промени в производството на хормони.

Когато приемате Vilprafen, включително Solutab, по време на бременност, може да има последствия, причинени от странични ефекти. В тези случаи антибиотикът се заменя с друг, най-често азитромицин..

 1. За около една среща от 100 се появяват неприятни усещания в стомаха, възможно е гадене.
 2. Много по-рядко, около един на хиляда, се развиват повръщане, диария.
 3. Още по-рядко можете да получите стоматит, запек, чернодробна дисфункция, алергични реакции. Слухът е нарушен, което изчезва с намаляване на дозата.
 4. Алергичните реакции се проявяват чрез обрив, ангиоедем.
 5. Много рядко се развива млечница.

Всъщност приемът на Vilprafen по време на бременност носи много, много ниска вероятност от развитие на усложнения и това се потвърждава от прегледите на жените. В същото време медицински изследвания показват, че инфекциите са се превърнали в основна причина за спонтанни аборти, преждевременно раждане и усложнения при бременни жени..

Дори възпалението на дихателната система, храносмилането, да не говорим за урогениталните, причинено от инфекции, се превръщат в причини за спонтанни аборти. Инфекцията може да бъде в тялото, без да се проявява по никакъв начин, включително резултатите от теста. При бременни жени имунитетът е драстично отслабен и тогава започват проблеми.

Изписването на Vilprafen 500 от лекар също ще помогне да се избегне замразена бременност, хориоамниоцит и инфекция на плода. Последното води до ранна детска смъртност, която достига 27%, а мъртвородените в тази ситуация достигат 17%.

Предписване на необходимото лечение

Бебето може да се зарази по време на раждане. Уреаплазмата може да причини пневмония или менингит в перинаталния период. Има усложнения след раждането при майката, свързани с възпалителни процеси на матката, коремната кухина, сепсис.

В същото време няма информация за токсичния ефект на джозамицин върху плода, поради което се предписва доста често.

Инструкции за употреба

Самостоятелното приложение на Vilprafen по време на бременност, дори през 3 триместър, е абсолютно невъзможно. Дозата, честотата на приема, продължителността на курса се избират от лекаря строго индивидуално, в зависимост от диагнозата, възможните нежелани реакции и други характеристики.

Вземете лекарството от аптека с рецепта. Цената за опаковане на обикновени таблетки е около 560 рубли, разтворими - около 670 рубли. Количеството и в двата случая е едно и също - 10 броя.

За инфекции, които се предават по полов път, и двамата партньори трябва да бъдат лекувани. Имунитетът срещу вътреклетъчни вредни микроорганизми не е развит. Следователно е възможно повторно заразяване на бременна жена, ако нейният партньор е болен или носител на инфекцията.

Според инструкциите за употреба на Vilprafen по време на бременност и съдейки по прегледите, средният период на употреба е около две седмици. Обичайната доза е 500 mg три пъти дневно. Таблетките се поглъщат цели, измиват се с обикновена вода, между храненията. Разтворимите първо се разреждат в около 20 ml вода, отнема около три минути, за да се разтвори.

"Забравеното" хапче се пие веднага щом се запомни. Но не и със следващия! Прекъсването на курса значително намалява възможността за възстановяване..

Освен това може да се предпише витаминно-минерален комплекс. Това е от съществено значение за поддържане на здравето. Въпреки че рискът от развитие на кандидоза е минимален, антибиотичните лекарства могат да бъдат предписани в края на курса на антибиотично лечение..

Най-безопасният период за предписване на Wilprafen по време на бременност е края на 2-ри триместър. По-ранна употреба е възможна, ако е посочена, но не по-рано от 10 седмици.

 1. Уреаплазмозата се лекува заедно с метронидазол, курсът е най-малко 10 дни. Възможно е да се използват имуностимуланти, противогъбични супозитории.
 2. При хламидия лекарството се използва за намаляване на активността на бактериите. Други антибиотици се дават заедно и се сменят всяка седмица. Продължителността на курса се определя чрез контролни анализи.

Прегледите за употребата на Vilprafen Solutab или конвенционалните таблетки потвърждават широкото им използване по време на бременност.

Намерен в цитонамазки от хламидия на 16 седмици. Надявам се да се излекувам и че всичко е наред с бебето. Предписва този антибиотик, в допълнение към него Viferon, Terzhinan. След това отново трябва да преминете тестове.

Видях Vilprafen по време на бременност от 24 седмици, от уреаплазмоза, 10 дни. Тя роди нормално, здраво момче. Всичко се получи.

Лекувах уреаплазма с този антибиотик. След курса веднага станаха добри удари. Предписваха и ензими и противогъбични лекарства, вече не помня кои.

За автора: Боровикова Олга

"Wilprafen" по време на бременност: инструкции за употреба

На бъдещите майки не се препоръчва да приемат каквито и да било лекарства без надзора на лекар, включително лекарства с антибактериално действие. Но ако една жена е диагностицирана с инфекция, използването на антибиотик често помага да се роди здраво бебе без проблеми. В такива ситуации те се опитват да прибегнат до относително безопасни и ниско токсични лекарства, едно от които е Wilprafen. Експертите на СЗО признават употребата му по време на бременност и дори наричат ​​това лекарство едно от лекарствата по избор за жени в позиция, диагностицирана с хламидия.

Характеристики на лекарството

"Vilprafen" представлява група макролидни антибиотици и се произвежда само в една форма - покрити таблетки. Те се характеризират с изпъкнала продълговата форма, бял цвят и наличие на белези от двете страни. Един блистер се продава в една опаковка, съдържаща 10 таблетки. Средната цена на такъв пакет е около 500 рубли (2019), продава се лекарство с рецепта. Трябва да го съхранявате у дома на място, защитено от светлина при температура не по-висока от 25 градуса.

Основният компонент на "Vilprafen" е антибактериалното вещество джозамицин. Дозировката му е 500 mg на таблетка. Освен това съставът на лекарството включва съединения, които го правят плътно и осигуряват дългосрочно съхранение (до 4 години от датата на освобождаване). Това са талк, метилцелулоза, титанов диоксид, натриева кармелоза, полисорбат и някои други вещества..

Как?

Попадайки в червата, джозамицинът започва да се абсорбира активно и достига максималната си концентрация в кръвта един час след приема на хапчето. С кръвта се пренася в почти всички тъкани, включително започва да се отделя с храчки, слюнка и слъзна течност. Метаболизмът на антибиотиците се осъществява в черния дроб, по-голямата част от джозамицин напуска тялото на жената с жлъчка.

Основният терапевтичен ефект на лекарството е да инхибира размножаването и растежа на патогенни микроорганизми. Това действие (наречено бактериостатично) се дължи на факта, че джозамицин блокира рибозомите в клетките на инфекциозните агенти. Това нарушава синтеза на протеинови молекули, което предотвратява разпространението на микробите в тялото..

Вилпрафен има доста широк спектър на действие срещу вредните микроби. Лекарството е ефективно срещу такива често срещани грам-положителни патогени като Staphylococcus aureus, Clostridium, дифтериен бацил, Streptococcus, пневмокок, Listeria и други.

Таблетките засягат и множество грам-отрицателни микроби, включително гонококи, хемофилус инфлуенца, Helicobacter pylori, менингококи, бордетела и други бактерии. Не по-малко ценно е действието на "Vilprafen" върху вътреклетъчните патогени, включително уреаплазма, хламидия и микоплазма.

Микробите рядко са нечувствителни към джозамицин. Дори ако други макролиди не действат върху тях, Wilprafen обикновено се справя с инфекцията. Активността на таблетките е намалена само срещу ентеробактерии. Това обаче е повече плюс, отколкото недостатък, тъй като лекарството не инхибира полезните микроорганизми, живеещи в червата..

Характеристики на употреба по време на бременност

Въпреки че лекарите смятат "Wilprafen" за безопасно лекарство за бъдещи майки, те се опитват да го избягват в ранните етапи от назначаването му, за да не повлияят на полагането на важни органи на бебето. Работата е там, че ефектът на таблетките върху плода през 1-ви триместър не е проучен достатъчно, тъй като не са провеждани изследвания върху бременни жени. И въпреки че статистиката показва, че жените понасят подобно лекарство предимно добре, раждайки здрави бебета, въпреки това през първия триместър лечението с такъв антибиотик е допустимо само в случаите, когато не може да се направи без него..

Що се отнася до употребата на "Vilprafen" през 2 и 3 триместър, той се счита за относително безвреден, но не можете да приемате хапчета без лекарско предписание, особено за профилактика. Лекарят, който наблюдава жена, докато носи бебе, трябва да вземе предвид показанията и възможните рискове, както и да определи необходимата доза и продължителност на курса на лечение.

Неприемливо е да приемате лекарството сами, по съвет на приятели или „за всеки случай“. Тъй като джозамицин по никакъв начин не влияе на състоянието на матката и раждането, възможно е да се пие по указание на специалист до самото раждане, например на 37 седмици.

Когато се използва при бременни жени?

Най-честата индикация за назначаването на "Vilprafen" на жена в положение е хламидия. Лекарството ефективно лекува такова заболяване, което е опасно както за самата жена, така и за бебето, развиващо се в нейната утроба. В организма на бъдещата майка хламидията може да провокира цервицит, артрит, салпингит, уретрит, конюнктивит и други възпалителни процеси. По време на бременността те могат да причинят заплаха от прекъсване на бременността, плацентарна недостатъчност и преждевременно раждане. Освен това тези микроорганизми могат да проникнат в плода вътреутробно или да заразят бебето по време на раждането..

В случай на спонтанни аборти, „замразена“ бременност, многоводие, недостатъчно тегло на детето и подобни проблеми, на първо място трябва да бъдете изследвани за хламидия. При някои бременни жени инфекцията протича безсимптомно и се открива едва след провеждането на рутинни тестове. В този случай болестта също трябва да бъде лекувана незабавно, за да се предотвратят последици, опасни за бебето. Най-добре е да се отървете от него на етапа на планиране, тогава жената няма да трябва да пие антибиотик на ранна дата, така че нищо няма да застраши бебето.

Хламидията не е единствената причина за назначаването на Vilprafen. Други показания за прием на такива хапчета са:

 • бронхит;
 • синузит;
 • фарингит;
 • дифтерия;
 • отит;
 • ларингит;
 • ангина;
 • скарлатина;
 • пневмония;
 • цистит;
 • пиелонефрит;
 • лимфангит;
 • гонорея;
 • уреаплазмоза;
 • микоплазмоза;
 • сифилис;
 • абсцес на кожата;
 • фурункулоза;
 • еризипела;
 • флегмон;
 • инфекция от изгаряне;
 • зъбна инфекция;
 • пептична язва, причинена от Helicobacter pylori.

При повечето от тези заболявания "Wilprafen" се използва, ако други антибиотици (пеницилини, цефалоспорини) са неефективни или жената има непоносимост. Във всеки случай, преди да вземете антибактериално лекарство, е необходим медицински преглед, а в някои случаи и определяне на чувствителността на патогена.

Противопоказания

Таблетките са забранени за пациенти със свръхчувствителност към някой от техните компоненти и не трябва да се използват при алергии към макролидни антибиотици. Друго противопоказание за лечение с "Wilprafen" е чернодробно заболяване, в резултат на което функцията на този орган е нарушена. Ако жената вече пие някакви лекарства, това може да повлияе и на приема на „Вилпрафен“, намалявайки неговата ефективност или увеличавайки риска от вредни ефекти върху тялото на пациента.

Такива таблетки не трябва да се комбинират с много други антибиотици, антихистамини и други лекарства, отбелязани в анотацията. Ако на пациента са предписани супозитории или други местни лекарства, тяхната съвместимост трябва да се провери с лекаря..

Странични ефекти

Отрицателните симптоми по време на приема на "Vilprafen" се появяват рядко. Така че, храносмилателният тракт на някои жени реагира на хапчета с дискомфорт в корема, разхлабени изпражнения, гадене, загуба на апетит, повръщане и подобни явления. В редки случаи лекарството провокира алергична реакция, като оток на Квинке или дерматит. Сред много редки нежелани реакции пациентите съобщават за жълтеница, чернодробна дисфункция и увреждане на слуха..

Тези симптоми са по-склонни да се появят при високи дози, така че е важно да следвате точно предписания от Вашия лекар план за лечение..

Инструкции за употреба

Дозировката на лекарството за конкретна бременна жена се избира от акушер-гинеколог. Може да бъде 1-2 грама на ден, по-рядко - 3 грама. Най-често срещаната схема, според която лекарството се пие по една таблетка (500 mg) три пъти на ден.

Диетата не влияе върху времето на приемане на "Вилпрафен". Ако една жена е забравила да вземе хапче навреме, тя трябва да се приеме веднага щом се запомни, но дозата не може да се удвои. Продължителността на лечението може да бъде от 5 дни до 3 седмици. Не трябва да прекъсвате курса по-рано, отколкото е предписал лекарят, дори ако симптомите на заболяването вече не притесняват.

Ако спрете да пиете Vilprafen твърде рано, това ще ви попречи да се отървете напълно от инфекцията и може да провокира рецидив на заболяването в бъдеще..

Отзиви

Жените, които са имали шанс да приемат "Wilprafen", докато чакат дете, оставят предимно добри отзиви за такъв антибиотик. Те отбелязват високата ефективност на таблетките и рядката поява на странични ефекти. Сред недостатъците на лекарството са големият размер на таблетката и високата цена. Лекарите също говорят за това лекарство предимно положително, потвърждавайки неговата безопасност за плода и добър ефект при лечението на урогенитални инфекциозни заболявания.

"Вилпрафен Солутаб"

Този антибиотик е аналог на "Wilprafen" по отношение на активната съставка и се произвежда от същия производител. Основната му разлика, която може да се определи от името на лекарството, е способността да се разтваря таблетката във вода, за да се получи ягодова суспензия. Това е особено търсено при предписване на лекарства за деца и хора, които трудно поглъщат покрити таблетки.

Друга важна разлика е по-високата доза на таблетка (1000 mg). В противен случай това е същото лекарство като обичайното "Wilprafen". Тези лекарства имат едни и същи индикации, възможни нежелани реакции и режими на дозиране. В същото време разтворимият антибиотик струва малко повече (около 650 рубли за 10 таблетки от 2019 г.), но по отношение на милиграмите, придобиването на такъв аналог се оказва по-изгодно.

Аналози

Ако е невъзможно да се използва "Vilprafen" по някаква причина, лекарят може да го замени с друго лекарство с подобен ефект. Най-известният и изследван макролиден антибиотик е "Еритромицин", така че може да се използва като алтернатива на джозамицин. Не по-малко ефективен и "Азитромицин", който също се счита за безопасен за бъдещите майки. Предписва се както за урогенитални инфекции, така и за бактериални инфекции на дихателните пътища..

Вилпрафен по време на бременност

Вилпрафен се предписва доста често по време на бременност. Това антибактериално лекарство се използва за освобождаване на бъдещата майка от бактериални инфекции, които са се развили в тялото й, като се възползва от слабостта на имунната система. Такива лекарства, въпреки потенциалната им опасност за бременно и развиващо се бебе, могат да се предписват, но само по решение на лекаря и под негов строг контрол.

Ефектът на лекарството върху плода

Вилпрафен принадлежи към антибактериалните средства от групата на макролидите, предлага се в две дозирани форми - таблетки, покрити със специална обвивка, която предпазва активното вещество от въздействието на стомашния сок. Втората форма - таблетки, които имат способността да се разтварят под въздействието на течност (името на лекарството, в същото време, има префикс Solutab).

Активната съставка на това лекарство е джозамицин. Той има способността да се бори с различни заболявания:

 • отит на средното ухо;
 • синузит;
 • тонзилит;
 • ларингит;
 • фарингит;
 • бронхит;
 • коклюш;
 • пневмония;
 • бронхопневмония;
 • акне;
 • пиодермия;
 • лимфаденит.

В допълнение, лекарството активно се бори срещу инфекции на пикочно-половата система като сифилис, уретрит, гонорея, уреаплазма, хламидия.

Особености на употребата на лекарството при бременни жени в различни периоди:

1 триместър: до 10 седмици от бременността лекарството не се предписва, до този момент настъпва полагането и формирането на всички органи и системи на тялото на бебето. Последиците за детето могат да бъдат най-неприятни, антибиотикът може да причини смущения в процеса на клетъчно делене в ранните етапи на бременността.

Поради факта, че Vilprafen влияе отрицателно върху плода, той е способен да причини нарушения на черния дроб, бъбреците и други системи, само лекар може да го предпише през този период на бременност и само по здравословни причини. Сред аналозите на лекарството вече може да се използва азитромицин (например за лечение на хламидия).

2-ри триместър: след началото на 20 гестационна седмица антибактериалният състав е одобрен за употреба от бременни жени. За такова лечение обаче трябва да присъстват строги медицински показания, потвърдени от анализи..

3 триместър: през този период лекарството се използва само когато тялото на майката не може самостоятелно да се бори с инфекцията. И присъствието му в организма създава реална заплаха за вътрематочна инфекция на плода. Като цяло, употребата на лекарството в късните етапи не се препоръчва, поради високия риск от повишен тонус на матката и началото на преждевременно раждане..

Каква е опасността от уреаплазмоза по време на бременност

Уреаплазмозата е заболяване, което може да причини много неприятности на човек и може да струва живота на развиващия се плод. бактериите на този патоген могат да живеят дълго време в тялото на здрав човек, но по време на отслабването на имунната система, което задължително се случва по време на бременност, болестта става активна.

Важно! Активното размножаване на бактерии, с проникването им в маточната кухина, може да увеличи риска от инфекция на плода поради тежко възпаление. Тази ситуация е опасна за живота на бебето, поради което изисква незабавно започване на медицинска терапия..

Преди няколко години уреаплазмозата не се лекуваше толкова ефективно, колкото днес, следователно присъствието й при бременна жена почти винаги водеше до аборт.

Стартиралите етапи на уреаплазмоза могат да предизвикат следните последствия:

 • избледняване на хода на бременността;
 • появата на патологии в развитието на бебе;
 • спонтанен аборт (когато инфекцията настъпи в ранните етапи на бременността);
 • преждевременно раждане (когато инфекцията настъпи през 2 и 3 триместър);
 • многоводие;
 • безплодие на жена;
 • недохранване (включително кислород) на плода;
 • развитието на неонатална пневмония при бебе;
 • появата на сраствания във фалопиевите тръби.

Случаите, когато уреаплазмозата не е повлияла хода на бременността и развитието на плода, са много редки, най-често това заболяване протича с негативни последици.

За да се идентифицира патологията, е достатъчно да се проследи появата на характерни симптоми:

 • прозрачно вагинално отделяне с недостатъчен обем;
 • болка в долната част на корема;
 • появата на дискомфорт по време на уриниране;
 • възпалителни процеси, развиващи се в матката и придатъците.

Как да приемате, за да не навредите

Как да приемате Vilprafen по време на кърмене и бременност, за да не навредите на бебето? На първо място, назначаването на лекарството трябва да се извършва само от лекар, и второ, трябва да пиете хапчетата според схемата на дозиране, която той е предписал, или да следвате инструкциите.

При кърмене на бебе, както и по време на бременност, употребата на антибиотици е възможна само по препоръка на лекар, само когато ползата за майката е по-висока от потенциалния риск за бебето.

Показано е, че Wilprafen се приема, независимо от приема на храна. Таблетката трябва да се поглъща и да се храни с достатъчно течност, да се дъвче или да се смачква по друг начин, не се допуска.

Лекарят ще определи конкретните дози на антибиотика, като обръща внимание на тежестта на инфекцията, индивидуалните характеристики на здравословното състояние на жената. По правило курсът на лекарствената терапия продължава от 8 дни до 12 дни..

Забранено е преждевременното прекъсване на хода на терапията, това може да доведе до развитие на резистентни форми на бактерии, да влоши хода на заболяването и да изисква използването на други, по-"тежки" антибактериални средства.

На бременна жена се предписват 1000-2000 mg от лекарството, разделени на 2 или 3 дози. Ако хапче е пропуснато, то трябва да се вземе веднага щом стане очевидно. Приемът на лекарството обаче в момента, в който идва следващата доза (едновременно изпиване на 2 таблетки) не е разрешен.

Ефективността на джозамицин може да бъде намалена, ако пациентът пие едновременно пеницилинови антибиотици или антиациди. Ако човек се подлага на антикоагулантна терапия, дозата трябва да се намали, за да не се провокира риск от кървене..

Странични ефекти

По време на употребата на антибактериални средства, за бременни жени, както и за други пациенти, има риск от развитие на негативни симптоми, причинени от ефекта на активното вещество върху тялото.

Странични ефекти:

 • органи на стомашно-чревния тракт: болка в епигастриума, гадене, храносмилателни разстройства, нарушена чернодробна функция;
 • алергични реакции: развитие на стоматит, вагинална кандидоза, обрив, уртикария, ангиоедем.

Противопоказания

Не всеки пациент може да използва антибиотик; за някои категории пациенти това лекарство е строго забранено.

Противопоказания за употреба:

 • лична непоносимост или свръхчувствителност към компонентите на лекарството;
 • неуспех на черния дроб;
 • бременност (лекарството се използва само по указание на лекар);
 • период на кърмене на бебето;
 • предишни силни алергични реакции към макролиди.

Аналозите на Vilprafen

Може ли Vilprafen да се приема по време на бременност, как Vilprafen влияе върху плода? На всички тези въпроси може да се отговори от гинеколог, който наблюдава жена и взема решение за назначаването на такава лекарствена терапия..

Vilprafen Solutab по време на бременност не винаги е подходящ за медикаментозна терапия, но няма пълни аналози на това лекарство на руския фармацевтичен пазар.

Независимо от това, има редица аналози, които са одобрени (по препоръка на лекар, използвани само след началото на втория триместър) за употреба при бременни жени. Например лекарства с активна съставка еритромицин се използват за лечение на урогенитални, дихателни, очни и други също толкова опасни инфекции.

Кларитромицин е полусинтетичен антибиотик, принадлежащ към групата на макролидите. Той е високо ефективен срещу инфекции, засягащи органите на пикочно-половата, дихателната система, кожата и меките тъкани. Тази активна съставка е част от такива лекарства като Klacid, Klabaks, Fromilid. Въпреки факта, че лекарството е в състояние да проникне през плацентарната бариера, то се предписва по време на бременност (само при условие, че ползите за майката са по-високи от рисковете за здравето на бебето).

Terzhinan е локален препарат под формата на вагинални супозитории. Използва се за лечение на инфекции, предавани по полов път. Terzhinan съдържа неомицин, антибиотик с антимикотичен ефект. Като правило лекарството се използва през последните гестационни седмици, за да се прочисти родовия канал.

Genferon е комбиниран агент, съдържащ таурин, интерферон, бензокаин. Използва се за лечение на бактериални, вирусни патологии (кандидоза, цистит, хламидия, салпингит, микоплазмоза).

Жените, които се подлагат на антибиотична терапия, докато все още не очакват бебе, често задават въпроса кога е възможно да забременеете след приема на Vilprafen?

Всяко лекарство се екскретира извън тялото за определен период от време, запазвайки потенциална опасност за плода. Всяко лекарство се различава в периода, от който тялото се нуждае, за да се възстанови напълно от тератогенните ефекти на лекарството. За да защитите себе си и нероденото дете, експертите препоръчват да планирате бременност не по-рано от шест месеца след края на лекарствената терапия.

Вилпрафен по време на бременност 1-2-3 триместър. Инструкции за употреба, последици

В гинекологията Wilprafen се използва по време на бременност за ефективна борба с тежки микоплазма, уреаплазма и хламидиални инфекции. Лекарството принадлежи към най-безопасната категория антибиотици, има ниско ниво на токсичност.

Най-безопасно е да приемате лекарството в края на 2-ри триместър на бременността. За да намалите вероятността от развитие на нежелани реакции, преди да преминете към терапевтичен курс, трябва да проучите инструкциите и да се консултирате с гинеколог, който ще изключи наличието на противопоказания.

Форма на освобождаване и състав на лекарството

Vilprafen Solutab се предлага под формата на таблетки, всяка от които съдържа активната съставка в доза от 1000 mg. Освен това съдържа магнезиев стеарат, целулоза, ароматизанти и силициев диоксид. Лекарството се продава в картонена кутия от 10 или 12 таблетки.

В аптеката можете също да закупите Vilprafen в по-ниска доза (1 таблетка съдържа 500 mg от активната съставка). В допълнение към джозамицин, лекарството съдържа полисорбат, целулоза, титанов диоксид, макрогол. Опаковката съдържа 10 таблетки.

Лекарството е антибиотик, който принадлежи към класа на макролидите. Джозамицин, получен от специално подбрани гъби, се използва като активна съставка. Основната активна съставка има мощен бактериостатичен ефект, като по този начин намалява вероятността от размножаване на патогенни микроорганизми.

Този ефект на лекарството се постига чрез блокиране на работата на рибозомите, поради което патогените не могат да синтезират собствените си протеини. Във висока концентрация джозамицин има бактерициден ефект върху тялото на жената, причинявайки смъртта на патогенни микроорганизми.

Вилпрафен е широкоспектърно лекарство, тъй като може да се използва за борба с много грам-положителни щамове (напр. Стрептококи, стафилококи, коринебактерии).

Антибиотикът причинява и смъртта на някои грам-отрицателни патогени - гонококи, шигела, Pseudomonas aeruginosa. Активният компонент на лекарството е ефективен в борбата срещу вътреклетъчните паразити - микоплазма, хламидия, уреаплазма. Лекарството практически не влияе върху състоянието на чревната микрофлора на пациента, поради което вероятността от развитие на дисбиоза е сведена до минимум.

Фармакологични свойства

Вилпрафен по време на бременност (3-ият триместър е най-безопасният за употребата на лекарството) може да се използва само след предварителна консултация с гинеколог, за да се изключи вероятността от отрицателен ефект на компонентите на лекарството върху тялото на нероденото дете.

Принципът на действие на лекарството се основава на блокиране на протеинови вещества, които се използват от патогенни микроорганизми:

 • Ако се постигне висока концентрация на лекарството на мястото на възпаление, тогава може да се постигне мощен бактерициден ефект..
 • Описаното лекарство е макролиден антибиотик, който в стандартна доза има положителен бактериостатичен ефект, значително забавя растежа и последващото размножаване на бактерии.

Гинеколозите препоръчват употребата на лекарството за тези жени, които са диагностицирани с хламидия, микоплазма, легионела или уреаплазма. Вилпрафен е ефективен при наличие на дифтериен бацил, стрептококи, стафилококи, както и други грам-положителни патогенни микроорганизми.

Фармакодинамика и фармакокинетика

След употребата на таблетки Vilprafen, компонентите на лекарството проникват в кръвоносната система на пациента през чревната лигавица. С помощта на кръвния поток лекарството бързо се разпространява във всички телесни системи.

В малко количество лекарството прониква през плацентарната бариера, но ако жената спазва препоръчаната доза, се изключва отрицателен ефект върху плода.

Максималната концентрация на активния компонент в кръвта се наблюдава 1,5 часа след приложението на лекарството. Лекарството се елиминира напълно от тялото в рамките на 2 дни. Съставните компоненти преминават през черния дроб, където се превръщат в метаболити. Основната част от лекарството се екскретира заедно с жлъчката през червата, а останалата част - с урината през бъбреците.

Показания за употреба при бременни жени

Вилпрафен по време на бременност (3-ият триместър е най-труден, поради което е възможно развитието на уреаплазма или трахома, които могат да се справят с описания антибиотик) трябва да се приема внимателно, като се спазва препоръчаната доза.

В акушерската практика многократно е доказано, че лекарството помага за преодоляване на опасни вътрематочни атипични инфекциозни заболявания, чието наличие може сериозно да навреди на здравето на жената и нейното неродено дете..

Сред основните показания за употреба са следните заболявания:

 • Хламидия или хламидиална инфекция.
 • Трихомонаден колпит.
 • Инфекция с урея-микоплазма или микоплазмоза. Лекарството е ефективно в присъствието на патогени на уреаплазма в тялото на жената. Ако заболяването протича безсимптомно, без очевидни признаци на възпалителни процеси, тогава описаните инфекциозни патологии не се нуждаят от медикаментозно лечение по време на бременност.
 • Смесени инфекции на лигавиците на уретрата и влагалището.
 • Вулвовагинална кандидоза.
 • Бактериална вагиноза.

Лекарството има голям списък с показания за употреба, което се обяснява с широкия му спектър от терапевтично действие. Лекарството е показано при наличие на инфекциозни лезити на пикочно-половата система (гонорея, уретрит), храносмилателната (язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит), дихателната система (синузит).

Производителят препоръчва използването на Vilprafen за зъбни, офталмологични и кожни бактериално-възпалителни инфекции (например фурункулоза, абсцеси).

Противопоказания

Вилпрафен е разрешено да се приема по време на бременност, но само след предварителна консултация с гинеколог, който ще изключи вероятността от отрицателен ефект на компонентите на лекарството върху тялото на нероденото дете. През 1-ви триместър лекарството не се препоръчва да се приема, тъй като съществува висок риск от нежелани реакции.

Лекарството е противопоказано при наличие на следните заболявания и състояния:

 • Лактационен период (по време на употребата на лекарството се препоръчва да се спре кърменето на детето).
 • Наличието на повишена чувствителност на тялото към компонентите на лекарството.
 • Обструктивна жълтеница.
 • Наличието на хронична хепатоцелуларна недостатъчност.
 • Нарушение на метаболизма на билирубина.
 • Непоносимост към кларитромицин, еритромицин и други макролиди.
 • Наличието на хронична бъбречна недостатъчност в стадия на декомпенсация.

При спазване на препоръчителната доза лекарството не влияе върху благосъстоянието на пациента. В единични случаи, докато използва лекарството, жената може да изпита гадене, метеоризъм, повръщане.

Инструкции за употреба през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър на бременността, дозировка

Вилпрафен по време на бременност (1 триместър е периодът, в който се препоръчва да се въздържате от употребата на лекарството, тъй като първите 10-12 седмици от бременността тялото на жената реагира негативно на лекарства) е забранено да се използва без назначаването на гинеколог.

Инструкции за Wilprafen по време на бременност

В противен случай не са изключени отклонения в развитието на плода, поради намесата на компонентите на лекарството в ембрионалното развитие. От 10-та седмица лекарството става безопасно за детето и бъдещата майка, най-важното е стриктно да се спазва схемата за приемане на таблетките и препоръчителната дозировка.

За всяка жена антибиотичният режим се изготвя индивидуално от акушер-гинеколог, който следи хода на бременността. Таблетките от 500 mg се препоръчват да се приемат максимум 3 пъти дневно на гладно.

Лекарството трябва да се приема с достатъчно количество тиха вода. Таблетките се приемат най-добре през редовни интервали. Забранено е да се приема двойна доза от лекарството. Стандартният курс на терапия е предназначен за 1-2 седмици.

Точната дозировка на антибиотика се определя от гинеколога, като се обръща внимание на тежестта на инфекциозното заболяване, както и на индивидуалните характеристики на здравето на жената.

Забранено е преждевременното прекъсване на терапевтичния курс, тъй като това е изпълнено с развитието на устойчиви форми на бактерии, влошаване на хода на заболяването, което може да доведе до необходимостта от използване на по-мощни антибиотици.

Странични ефекти

В единични случаи употребата на лекарството Wilprafen може да провокира появата на нежелани реакции. Най-често жените се притесняват от дисбаланса на чревната микрофлора. Такива реакции на тялото са типични за всички антибиотици и се проявяват под формата на чревни нарушения (например загуба на апетит, повръщане, диария, киселини в стомаха).

Ако пациентът има индивидуална чувствителност към компонентите на лекарството, тогава е възможно развитието на алергична реакция, жълтеница и други патологии. Има вероятност от кандидоза и други заболявания, свързани с повишена активност на опортюнистични микроорганизми, с които лекарството не може да се справи.

Предозиране

Случаи на предозиране с наркотици Vilprafen не са регистрирани в медицинската практика.

Но производителят на лекарството не изключва възможността да се появят следните симптоми поради превишаване на допустимата доза:

 • Гадене.
 • Повръщане.
 • Диария.
 • Замайване.
 • Дисбактериоза.
 • Cardiopalmus.

Ако се появят горните симптоми, жената трябва да спре приема на лекарството и да потърси съвет от гинеколог, който при необходимост ще предпише ефективно симптоматично лечение.

специални инструкции

Лекарството Wilprafen получи голямо търсене в гинекологията, тъй като може да помогне за преодоляване на опасни вътрематочни инфекции.

За да постигнете положителен терапевтичен ефект, трябва да вземете предвид следните нюанси на приложение:

 • Лекарството може да реагира с различни лекарства, включително сърдечни гликозиди, антихистамини, алкалоиди на ергот, инхибитори на ксантин.
 • Данни за предозиране не са регистрирани, но с увеличаване на дозата, препоръчана от производителя, съществува риск от странични ефекти. Ситуациите, когато бременните жени независимо увеличават допустимата доза, са особено опасни, тъй като е невъзможно да се каже недвусмислено как такива действия ще повлияят на бременността и вътрематочното развитие на плода..
 • При неправилно подбрана комплексна терапия не се изключва увеличаване или намаляване на полезните свойства на антибиотика, което се отразява на терапевтичния ефект и тялото на пациента. За ефективно лечение трябва да се консултирате с квалифициран лекар.
 • Забранено е приемането на Vilprafen с постоянна диария, в противен случай се увеличава рискът от развитие на псевдомембранозен колит, което е изключително опасно за пациента.
 • Лекарството не влияе на скоростта на реакцията, не причинява сънливост, така че по време на терапевтичния курс можете да шофирате кола и сложни механизми.

Ако в резултат на употребата на лекарството възникне дисбаланс на чревната микрофлора, тогава възможността за използване на пробиотици за възстановяване на нормалната чревна микрофлора трябва да бъде обсъдена с лекуващия лекар. Но с кратък курс на антибиотична терапия, такива нарушения на микрофлората са практически изключени..

По време на лечението трябва да се въздържате от интимност. Препоръчително е да се откажете от тютюнопушенето, алкохола. При намаляване на защитните функции на имунитета трябва да се използват имуностимуланти. Например, Neovir, Cycloferon. 2 седмици след края на приема на антибиотик се препоръчва да се премине първият контролен тест.

Лекарствени взаимодействия

При едновременната употреба на лекарството Vilprafen с други бактерицидни антибиотици, крайният терапевтичен ефект се намалява. Когато приемате Линкомицин, терапевтичният ефект и на двете лекарства значително намалява. Използването на антихистамини заедно с антибиотика Vilprafen е изпълнено с развитието на аритмия.

Описаният антибиотик се препоръчва да се приема с повишено внимание с циклоспорини, тъй като има отрицателен ефект върху бъбреците. Терапевтите препоръчват да се наблюдава циклоспорините в кръвта възможно най-често..

Аналози

На територията на Русия не са регистрирани пълни аналози на лекарството Vilprafen по отношение на активната съставка, включена в състава..

На пазара има много макролидни антибиотици, които имат подобен спектър на действие. По-добре е да се повери изборът на качествен аналог на гинеколог, който ще изключи вероятността от отрицателен ефект на компонентите на лекарството върху тялото на жена и неродено дете..

Свещи Genferon 500000

Име на лекарствотоОписание
КларитромицинТова е полусинтетичен антибиотик от групата на макролидите. Лекарството е ефективно в борбата срещу урогенитални инфекции, микробни лезии на дихателните пътища, кожата и меките тъкани. Антибиотикът преминава през плацентата, поради което назначаването му е възможно само при строги показания, когато животът на бъдещата майка е застрашен. Приемът на лекарството е забранен през първия триместър на бременността.
GenferonКомбинирано лекарство, което включва таурин, интерферон и бензокаин. Лекарството се препоръчва да се използва за борба с вирусни и бактериални патологии. Инструментът има анестетичен, имуномодулиращ и регенеративен ефект. Genferon може да се използва за лечение на микоплазмоза, цистит, хламидия и салпингит. Лекарството се предлага под формата на вагинални супозитории. По време на 2 и 3 триместър лекарството е абсолютно безопасно за тялото на жената и плода..
ТержинанТова са комбинирани вагинални супозитории, които са показани за лечение на полово предавани болести. Лекарството може да се използва и за предотвратяване на появата на следродилни инфекции през последните седмици на бременността. Ако се спазва препоръчителната доза, лекарството е безопасно за плода..
СумамедТова антибактериално средство е направено на базата на азитромицин. Лекарството принадлежи към категорията на макролидите, стрептограмините, линкозамидите. Сумамед има подчертан бактериостатичен ефект, предотвратява разделянето на бактериалната флора. Лекарството се използва за лечение на възрастни и деца. Този антибиотик е предназначен за системна употреба, като се вземат предвид показанията за употреба и характеристиките за избор на дозировка..
ХемомицинТова лекарство принадлежи към категорията на широкоспектърните антибиотици. Активното вещество на лекарството принадлежи към подгрупата на азалидите - макролидни антибиотици, които във висока концентрация имат бактерициден ефект. Лекарството се предписва за деца над 12 години, както и за възрастни с инфекциозни заболявания, 2 капсули или 1 таблетка на ден. Стандартният терапевтичен курс е проектиран за 3 дни.
ДорамицинТози антибиотик принадлежи към категорията макролиди. Агентът има бактериостатичен ефект върху човешкото тяло, нарушавайки вътреклетъчния синтез на протеини. Лекарството може да се използва за борба с инфекциозни заболявания, причинени от микроорганизми, чувствителни към спирамицин. По време на бременност лекарството може да се приема само по препоръка на гинеколог.
ЕспароксиПолусинтетичен антибиотик от групата на макролидите. Инструментът е ефективен срещу грам-положителни бактерии. Еспарокси се приема през устата по 150 mg 2 пъти дневно, сутрин и вечер. Курсът на лечение се определя индивидуално, в зависимост от показанията, тежестта на инфекциозния процес и активността на патогена.

Квалифициран гинеколог трябва да избере качествен аналог. В противен случай е възможно развитието на нежелани реакции, които могат значително да влошат благосъстоянието на пациента..

Условия за продажба и съхранение

Vilprafen може да бъде закупен само по лекарско предписание. Лекарството може да се съхранява на добре проветриво, сухо място, недостъпно за деца. Срокът на годност на лекарството е 4 години от датата на освобождаване. След изтичане срока на годност лекарството трябва да се изхвърли.

В гинекологията лекарството Vilprafen е разрешено да се използва по време на бременност за борба с грам-положителните микроорганизми. През 3-ия триместър лекарството често се предписва на жени за елиминиране на вътрематочни инфекциозни заболявания. Цената на лекарството варира от 180 до 1400 рубли. Цената на лекарството зависи от дозировката, региона и надценката на избраната аптечна верига.