По време на бременност много вътрешни органи често се повредят. Имунната система страда на първо място, защото тялото бавно свиква с „чуждото тяло“ (плода). В резултат на това бременните жени са изложени на опасности на всяка крачка. Различни вируси се придържат като пчели към меда. Можете да се разболеете всяка минута. И бъдещата майка е изправена пред друг проблем: дали да лекува неканена рана или не. За да бъдат положителни последиците, помислете какви лекарства ще използвате при лечението си.

Viferon ще ви помогне да поддържате отслабена имунна система, както и да неутрализирате инфекциите, попаднали в тялото. Лекарството е доста популярно и безопасно след първия триместър на бременността, както за майка, така и за бебе.

Какво лекува Viferon?

Спектърът на действие на това лекарство е доста голям. Свещите Viferon в комплексна терапия се предписват при следните заболявания:

 • уреаплазмоза;
 • хламидия;
 • вагинална кандидоза;
 • трихомониаза;
 • бактериална вагиноза;
 • микоплазмоза;
 • цитомегаловирусна инфекция;
 • ARVI и лечение на грип;
 • лечение на вирусен хепатит В и С.

Мехлемът и гелът могат да излекуват херпес, брадавици, генитални брадавици.

Основната активна съставка на Viferon е интерферон, както и витамин С, токоферол ацетат и какаово масло. Известно е, че интерферонът се произвежда от самия организъм, но за да се борите успешно с вирусите, трябва да въведете допълнително количество.

Начин на приложение и дозировка на Viferon

Припомнете си, че лечението и дозировката трябва да бъдат предписани от лекуващия лекар. Супозиториите се инжектират в ректума не повече от 2 пъти на ден, в продължение на 10 дни. Профилактичен курс се провежда веднъж на всеки 4 седмици в продължение на 5 дни.

Продължителността на лечението зависи от формата и хода на заболяването..

Ситуацията е по-проста с Viferon маз. В крайна сметка действието му е насочено директно към точката на херпесна инфекция. Мехлемът се нанася на тънък слой върху засегнатите от херпес зони и се втрива внимателно 2-3 пъти на ден. Лечението продължава 7 дни.

Не са открити случаи на предозиране.

Страничните ефекти при употребата на Viferon са изключително редки под формата на алергични обриви, които изчезват сами в рамките на 72 часа след спиране на употребата на лекарството.

Viferon е съвместим с всички лекарства, които се използват за лечение на горните заболявания. Това включва антибиотици и химиотерапия..

Въпреки всички предимства на това лекарство, не трябва да злоупотребявате с употребата му..

Всички лекарства по време на бременност трябва да се приемат с голямо внимание. Важно е те да са от полза за тялото ви, като същевременно не увреждат бъдещото бебе. Категорично е забранено да се занимавате със самолечение в „интересна“ позиция, дори ако говорим за на пръв поглед безобидни лекарства. След като взехте решение за лечение на заболяване, внимателно проучете раздела Бременност и ефекта на лекарството. Дори ако всички наоколо говорят в един глас - безопасно е, играйте безопасно, консултирайки се с лекар.

Възможно ли е за Viferon свещи по време на бременност

Супозиториите Viferon се предписват по време на бременност за укрепване на имунитета и справяне с различни вирусни, настинки. В крайна сметка, на първо място, имунната система на жената страда и тялото е податливо на заболявания..

Основното предимство на това лекарство е, че то не носи никакви негативни последици за плода. Виферон по време на бременност позволява значително да се намали употребата на антибиотици.

 • основната активна съставка е интерферон а-2b;
 • помощни вещества: токоферол ацетат, натриев аскорбат, аскорбинова киселина;
 • основата на лекарството е какаово масло, мазнини.

Лечение на различни вирусни заболявания

Това лекарство е под формата на бяло-жълт куршум. Диаметърът е 1 см. Поради този диаметър те лесно се вкарват в червата.

Важни свойства на лекарството

За какво се използват тези свещи? Те се използват за такива заболявания:

 • ARVI;
 • грип;
 • кандидоза;
 • вагинална уреаплазмоза;
 • бактериална вагиноза;
 • хламидия;
 • трихомониаза;
 • хепатит от групи В, С;
 • цитомегаловирусна инфекция.

Също така, супозиториите Viferon по време на бременност се използват за профилактика и за поддържане на имунитет. Основната активна съставка е интерферон, със свойства, подобни на веществата, произведени от организма. Те се борят с инфекциите, вирусите, бързо намаляват температурата и действат антибактериално.

Благодарение на съдържащите се витамини С и Е, защитната функция на тялото се засилва.

Характеристики на използването на свещи

Лекарството е разрешено за употреба само от четиринадесетата седмица на бременността, през втория триместър. Това се дължи на факта, че проучванията са проведени само от 14 седмици. Когато кърмите дете, лекарството може да се използва.

В тази таблица можете да видите кога можете да приемате това лекарство, за какви заболявания, както и - противопоказания.

Гестационна възрастПричина за назначаванеПротивопоказания
1 триместърЛекарството не трябва да се приема. Не са провеждани клинични проучвания. Няма данни за ефекта му върху тялото на жената и плода. Може да има спонтанен аборт.Не използвай!
2 триместър
 1. Вирусни заболявания (грип, ARVI).
 2. Хепатит.
 3. Вагинална уреаплазмоза.
 4. Вагинална кандидоза.
 5. Хламидия.
 6. Вагиноза.
Висока чувствителност към компонентите на това лекарство.
3 триместър
 1. Вирусни заболявания (грип, ARVI).
 2. Хепатит.
 3. Вагинална уреаплазмоза.
 4. Вагинална кандидоза.
 5. Хламидия.
 6. Вагиноза.
Висока чувствителност към компонентите на това лекарство.

Може да се приема само от бременна 14 седмици

Преди да използвате Viferon по време на бременност, се нуждаете от задължителна консултация с лекар. Всяко лекарство трябва да се приема под наблюдението на лекар, за да не навредите на себе си и на нероденото дете..

Правилна употреба на лекарството

Супозиториите се инжектират ректално в ректума. Те се топят в ръцете, така че можете да ги поставите в хладилника за няколко минути преди употреба..

Инструкции за употреба.

 1. Отворете опаковката внимателно.
 2. След това измийте върха с водоразтворим мехлем, който не съдържа вазелин. Ако не, тогава просто навлажнете върха малко с вода.
 3. Трябва да се прилага не повече от два пъти на ден в ректума, не повече от 10 дни.

Супозиториите Viferon трябва да се използват по време на бременност като допълнително лекарство към основната терапия. Преди употреба е необходима консултация с лекуващия лекар (гинеколог, терапевт, имунолог).

Трябва да се консултирате с лекар

Свещите могат да се използват най-малко дванадесет часа. Помислете за правилното приложение на болестите.

 1. Херпесна инфекция. Дозировката трябва да бъде 1 000 000 IU. Въвеждаме 2 пъти на ден по една свещ в продължение на 10 дни.
 2. Вирусен хепатит. Дозировката е 500 000 IU. Също така въвеждаме 1 свещ 2 пъти на ден в продължение на 10 дни.
 3. Простуда и вируси. Изисква се минимална доза от 150 000 IU. Въвеждаме 2 пъти на ден по 1 свещ в продължение на 5 дни.

Може да получите херпесна инфекция по време на бременност. Може да се излекува с мехлем Viferon чрез нанасяне на тънък слой върху засегнатата област. След като трябва внимателно да втриете. Действието на този мехлем отива директно върху засегнатата област. Лекарството се използва два или три пъти на ден в продължение на една седмица.

Продължителността на лекарството зависи от това колко сложна е болестта. Имате ли нужда от консултация с лекар.

Възможни нежелани реакции

На практика няма странични ефекти. Виферон не засяга по никакъв начин черния дроб и вътрешните органи, поради което патологичните прояви са невъзможни. Много рядко може да има сърбеж, обрив, алергична реакция, дискомфорт в близост до ректума. Но това изчезва няколко дни след края на употребата на наркотици..

Лекарството е добре комбинирано с всякакви други лекарства. Ако имате запек, докато използвате Viferon, трябва да се консултирате с лекар и да вземете клизма.

Съхранявайте лекарството на място, недостъпно за слънчева светлина, при температура от 3 до 9 градуса. Избягвайте контакт с деца. Срокът на годност е две години. След употреба е забранено. Когато купувате лекарство, не е необходима рецепта от лекар.

Ето как се казва за Viferon по време на бременност.

Препоръчвам да използвате тези супозитории при настинки и за лечение на херпес. Използвах го през втория триместър, отидох на лекар. Тъй като имунната система беше напълно отслабена, се разболях от грип. Гинекологът ми предписа това лекарство. Прилагах го два пъти в продължение на десет дни. Много ми помогна, бързо се възстанових. Роди се здраво бебе.

Чух за това лекарство, но не му обърнах внимание, докато не забременях. Започнах да настивам. Моето спасение бяха свещите Viferon 2, които се използват по време на бременност. Може да се използва както за профилактика, така и за лечение на настинки. В опаковката имаше 10 свещи. Бяха ми достатъчни за 5 дни. Не знам как, но състоянието ми се е подобрило значително. Разбира се, действа само в комбинация с други лекарства. Само свещите не могат да излекуват настинка. Гаргарах, подувах нос и т.н. След 4 дни имунитетът ми се повиши и започнах да се чувствам много по-добре. Така че, ако някой се чуди дали е възможно да използвате Viferon по време на бременност, казвам да.

Радвам се, че по време на бременност не съм имал особени усложнения. Единственото нещо, аз взех ARVI някъде. Лекарят предписа това лекарство и на мен. Той е много удобен за използване и нямах никакви странични ефекти. И детето се роди без петна. И така бях много притеснен, никога не се знае какво би станало. Радвам се, че срокът на годност е дълъг, той може да се съхранява в хладилник дълго време. Едно нещо обаче те действат след около половин час... трябва да лъжете дълго време... не е много приятно. И така, доста добро лекарство. Е, цената на Viferon не е много висока, но и не е малка, бих казал.

За автора: Боровикова Олга

Свещи "Viferon" по време на бременност: инструкции за употреба

Периодът на изчакване на бебето е отговорен и важен за жената. През това време оплодената яйцеклетка се превръща в зрял плод, който може да оцелее извън тялото на майката. За съжаление този процес може да бъде намесен от някакъв външен фактор, например вирусна инфекция..

Инфекциозните заболявания, свързани с TORCH, са особено опасни за развитието на бебето. Те могат да провокират малформации, недохранване, забавяне на развитието и вътрематочна инфекция. За борба с такива заболявания често се използват лекарства на базата на интерферон, например "Viferon". Една от най-популярните форми на това лекарство са ректалните супозитории..

Характеристики на лекарството

"Viferon" под формата на свещи има форма, подобна на куршум, жълтеникаво-бял цвят, диаметър до 1 см, хомогенна структура. Това лекарство се продава в контурни опаковки от 5-10 супозитории. Трябва да се съхранява на ниска температура (винаги в хладилник) и има срок на годност 2 години.

Основната активна съставка на супозиториите се нарича алфа 2В интерферон. Това е синтетично създадено съединение, поради което се нарича още рекомбинантен или генетично модифициран интерферон. Дозировката му в 1 свещ може да варира от 150 хиляди до 3 милиона IU..

Освен това съставът на продукта включва какаово масло, натриев аскорбат, алфа-токоферол ацетат, полисорбат 80, аскорбинова киселина, динатриев едетат и сладкарски мазнини. Тези компоненти улесняват употребата на лекарството и му придават твърдост. Лекарството се отпуска без рецепта, а средната цена на една опаковка с 10 свещи в доза 500 000 IU е 350-400 рубли.

Как?

Присъщият в свещите интерферон има антивирусни свойства и е в състояние да повлияе на човешкия имунитет (този ефект се нарича имуномодулиращ). След попадане в червата, това вещество започва активно да се абсорбира и след това действа върху дейността на имунните клетки, които осигуряват защитата на организма срещу микроби и различни вируси.

Наличието на алфа-токоферол и аскорбинова киселина, известни антиоксиданти, повишава ефективността на интерферона и благодарение на какаовото масло, супозиториите са лесни за инжектиране и се разтварят доста бързо.

Използване на "Viferon":

 • стимулира синтеза на антитела;
 • потиска размножаването на вируси;
 • насърчава производството на собствен интерферон;
 • намалява активността на възпалението;
 • укрепва клетъчните мембрани;
 • подобрява регенерацията;
 • спомага за по-бързото възстановяване от вирусни и бактериални инфекции;
 • ви позволява да намалите дозата на антибиотици и хормони.

Предписано ли е за бременни?

През 1-ви триместър лекарството под формата на супозитории не се използва. През 2-ри триместър, започвайки от 14-та гестационна седмица, "Viferon" се използва без страх. Супозиториите се предписват при остри респираторни инфекции, причинени от вируси, включително ситуации, при които заболяването се усложнява от бактериална инфекция. Лекарството се търси, когато:

 • грип;
 • херпесна инфекция;
 • ентеровирусна инфекция;
 • микоплазмоза;
 • вирусен хепатит;
 • инфекция с човешки папиломен вирус;
 • рецидиви на кандидоза;
 • хламидия;
 • цитомегаловирусна инфекция;
 • уреаплазмоза.

През 3 триместър свещите също се използват практически без ограничения. Те могат да се използват както за откриване на вирусна инфекция, така и за нейната профилактика..

В допълнение, "Viferon" може да бъде включен в комплекса за лечение на различни патологии, провокирани от вредни микроби и гъбички. Използването на супозитории е възможно както през последните гестационни седмици, така и по време на кърмене.

Проучванията показват, че лечението с "Viferon" по време на чакане на дете:

 • засяга голям списък от вируси, без да формира тяхната устойчивост;
 • предотвратява размножаването на вирусни частици, предпазвайки плода от вътрематочна инфекция;
 • намалява риска от усложнения, причинени от вирусна инфекция по време на бременност;
 • намалява процента на патологични състояния при бременни жени, включително многоводие и аборт;
 • намалява антигенното натоварване върху тялото както на самата жена, така и на нероденото бебе;
 • намалява риска от вътрематочно забавяне на растежа, асфиксия, увреждане на ЦНС и други проблеми при дете, провокиращи урогенитални инфекции от групата TORCH.

Противопоказания

"Viferon" не се предписва на бъдещи майки, не само в ранните етапи, но и с повишена чувствителност към всеки компонент на супозиториите. Няма други противопоказания за такова лекарство..

Как да кандидатствам?

Съгласно инструкциите, лекарството се използва само ректално, т.е.допустимо е да се поставят супозитории само в ректума. Схемата на лечение се избира от лекаря, като се вземат предвид както симптомите, така и продължителността на бременността, поради което е по-добре да се консултирате с вашия гинеколог.

Например, при ARVI, лекарството често се предписва в 5-дневен курс, по една супозитория два пъти дневно (на всеки 12 часа) в доза 500 000 IU. Ако заболяването се усложни, терапията продължава до пълно възстановяване. При вирусен хепатит дневната доза се определя от възрастта и телесната повърхност. Схемите на лечение на такива заболявания са индивидуални..

В случай на инфекции и възпалителни заболявания на пикочно-половите органи, причинени от хламидии, кандида, цитомегаловирус, трихомонада и други патогени, на бъдещата майка се предписва двойно приложение на супозитории с доза 500 000 IU за 10 дни. Освен това лекарството се използва в една и съща доза (само 1 000 000 IU на ден) три пъти с интервал от 3 дни, т.е. за 9 дни жената трябва да инжектира 6 супозитории по 500 000 IU всяка.

След това дозата се намалява до 150 000 IU наведнъж. В този случай свещите се използват в 5-дневни курсове с интервал от 12 часа (два пъти на ден) и такива курсове се повтарят на всеки 4 седмици до самото раждане, например на 20, 24, 28 седмица и т.н..

Ако е необходимо, в края на бременността (от 38-та седмица) дозата отново се увеличава до 500 000 IU на доза. Супозиториите с това съдържание на интерферон се използват два пъти дневно в продължение на 10 дни. Същата схема се предлага и при херпес..

Странични ефекти

При някои бъдещи майки "Viferon" може да провокира сърбеж, кожни обриви и други алергични реакции. Когато се появят, трябва да отмените лекарството. Като правило негативните симптоми изчезват след 1-3 дни след спиране на употребата на супозитории..

Отзиви

Има много положителни отзиви както от пациенти, така и от лекари за употребата на "Viferon" в свещи, докато се чака дете за настинки, херпес, грип, хепатит и други заболявания. Предимствата на лекарството се наричат ​​широк спектър от ефекти върху различни инфекциозни агенти, без допълнително натоварване на храносмилателния тракт и черния дроб, безопасност за плода, лекота на употреба, способността да се комбинира с други лекарства, предписани за възпалителни заболявания и инфекции.

Недостатъците на свещите включват необходимостта от съхранение в хладилника и дълъг курс на употреба, поради което много жени наричат ​​"Viferon" скъп. Освен това, макар и рядко, такива супозитории все още понякога причиняват симптоми на алергия, което ги принуждава да прекъснат лечението и да потърсят заместител. Има и рецензии, при които лекарството се нарича неефективно или не показва никакъв положителен ефект върху него..

Аналози

Ако не е възможно да използвате "Viferon" в супозитории, лекарят може да предпише други форми на такова лекарство - мехлем или гел. Те не са противопоказани дори в ранните етапи, поради което могат да се използват през първия триместър. Най-често такива средства се търсят, когато лигавицата или кожата са повредени от херпесни вируси. Освен това носните проходи се третират с мехлем или гел при грип или други респираторни инфекции..

Друг лекар може да предпише такива аналози на "Viferon".

 • "Genferon Light". В състава на такова лекарство освен интерферон има и таурин. Супозиториите с доза 125 или 250 хиляди IU могат да се използват ректално и вагинално за различни вирусни или бактериални инфекции. Те, като "Viferon", са противопоказани през първия триместър, но от 14-та седмица бъдещите майки са разрешени до самия край на бременността. Има и друга форма на "Genferon Light" - спрей за нос. Предписва се за лечение или профилактика на грип по всяко време на бременността..
 • "Grippferon". Действието на такова лекарство, представено от капки и спрей, се осигурява, както във "Viferon", с интерферон тип алфа 2В. Инструментът се използва при грип и други вирусни остри респираторни инфекции, както и за тяхната профилактика. Безопасно е за бременни жени както в 2-3, така и в 1 триместър.
 • "Кипферон". В допълнение към рекомбинантен интерферон, това лекарство за супозитории съдържа и комплекс от имуноглобулини, наречен накратко CIP. Той засилва имуномодулиращите и антивирусни ефекти на интерферона. Лекарството се използва вагинално или ректално при респираторни и урогенитални инфекции през втория и третия триместър на бременността (супозиториите са противопоказани през първия триместър).
 • "Оксолинов мехлем". Такова лекарство се използва с повишено внимание, докато се чака дете, тъй като не са провеждани проучвания за ефекта на лекарството върху плода. Въпреки това, много лекари считат ефекта на "Oxolin" главно за местен, поради което често се предписва на бъдещи майки. Лекарството с концентрация 0,25% се използва за вирусен ринит и за профилактика на ARVI, смазвайки лигавицата на носните проходи.

Освен това конюнктивата може да бъде лекувана с такъв мехлем, ако жената има вирусно очно заболяване. Лекарство с 3% оксолин се използва при брадавици, кондиломи, херпес, лишеи и други кожни лезии.

Регистрация

IrinkaN, гледахме само 1-ви прием досега. Когато се появи хрема на 8 седмици, не сложих Viferon, капех грип. може да е всичко Б.

Е, както се казва, всеки решава сам. Винаги гледам инструкциите и ги спазвам почти винаги по отношение на противопоказанията

много благодаря за отговорите!
Много се опитвам да се възстановя възможно най-скоро, спазвам почивка в леглото, морсици, изплакване на носа и всичко това)))

така че мисля защо трябва постоянно да гледам. за първи път тя ме погледна, усети матката, изпитвах болка и след това цял ден имаше неприятни усещания. Много се страхувам да навредя на детето.

но за свещите, няма ли да имат лош ефект върху детето, ако в инструкциите: от 14 седмици можете да използвате..

Олеся
Не можете да гледате стола толкова често, бих отказал, поставих и Viferon в ранните етапи - родих дъщеря, всичко е наред, късмет! Сега чакам втората си дъщеря :-).

Благодаря за съвета, сигурно няма, не искам да се притеснявам.

сега очаквам втората си дъщеря :-). [/ quote]

Олга Сергеевна Созонова

Развитие на децата в дейности, подходящи за тях в бъдеще

Обезщетения за временна инвалидност при грижи за болно дете

и други въпроси относно отпуск по болест

Целодневна градина за деца от 1,5 години. Мулти-възрастов екип. Методи за ранно развитие на Монтесори, Никитин, авторски методи. Костюмирани празници. Градска субсидия за плащане.

Виферон

Състав

Формуляр за освобождаване

Лекарството има три дозирани форми: Viferon супозитории 150 000 IU / 500 000 IU / 1 000 000 IU и 3 000 000 IU, мехлем и гел.

Виферон гел е непрозрачно хомогенно вещество със сиво-бял цвят.

Мехлемът е вискозна хомогенна маса с характерна миризма на ланолин. Цветът на мехлема може да варира от жълтеникаво бял до жълт.

Супозиториите Viferon са с форма на куршум, консистенцията им е еднородна и цветът е бял с жълтеникав оттенък. В точките на среза е разрешена нехомогенност. Може да има и фуниевидна депресия..

фармакологичен ефект

Лекарството има подчертан антивирусен, антипролиферативен и имуномодулиращ ефект.

Комбинацията от IFN-α2b с антиоксиданти засилва антивирусната активност на активното вещество на лекарството, неговия регулиращ ефект върху имунната система и по-специално върху Т и В клетките (лимфоцити, развиващи се от претимоцити в тимуса), нормализира концентрацията на имуноглобулин Е в организма.

Благодарение на тази комбинация от компоненти е възможно също така да се изключи вероятността пациентът да развие нежелани реакции, които се появяват, когато интерфероновите препарати се прилагат парентерално, и да се нормализира функционирането на ендогенната (вътрешна) интерферонова система.

Използването на Viferon за лечение и профилактика на вирусни инфекции позволява няколко пъти да се намалят дозите хормонални лекарства и антибиотици, предписани на пациента (в някои случаи обикновено е възможно да се избегне назначаването на тези лекарства).

В допълнение, употребата на лекарството ви позволява да намалите тежестта на токсичните ефекти на антибактериалната или хормоналната терапия..

Също така е много важно неутрализиращите антитела към IFN-α2b, който е част от препарата, да не се образуват при пациента дори при продължителна употреба на Viferon.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Интерферон алфа принадлежи към групата на водоразтворими протеини. Механизмът му на действие включва:

 • директен антивирусен ефект (ефективен е срещу вируси, причиняващи грип, херпес, хепатит и др.);
 • антибактериално (бактериостатично) действие срещу смесени инфекции;
 • възстановяване на функцията на ендогенната (вътрешна) интерферонова система;
 • стимулиращи фактори, които подобряват производството на антитела;
 • повишаване степента на устойчивост на организма към различни видове инфекции.

Антибактериалната активност на дадено вещество се дължи на способността му да повишава цитотоксичната активност на лимфоцитните клетки и да стимулира фагоцитната активност на макрофагите.

IFN-α2b има антипролиферативен ефект при ангажирането както на клетъчни култури, така и на ксенотрансплантати на човешки злокачествени тумори и при лабораторни животни.

IFN-α2b инхибира репликацията на вирусен геном. Чрез свързване със специфични рецептори на клетъчните мембрани алфа-интерферонът инициира определена последователност от сложни реакции вътре в клетката, включително индуцирането на някои ензими.

Мембранните стабилизиращи, регенериращи и противовъзпалителни ефекти, които се развиват на фона на употребата на Viferon, се дължат на активността на веществата в препарата, които имат мощен антиоксидантен ефект - алфа-токоферол ацетат и аскорбинова киселина.

След парентерално приложение на лекарството, концентрацията на интерферон алфа в кръвната плазма на пациента достига своите максимални стойности в рамките на 3-12 часа.

Когато IFN-α2b се прилага вагинално или ректално, веществото се абсорбира през лигавицата, прониква в съседните тъкани и лимфната система, като по този начин оказва системен ефект. И поради способността си да се фиксира частично върху клетките на лигавицата, IFN-α2b действа локално.

Използването на ректални супозитории Viferon увеличава времето за циркулация на интерферона в кръвоносната система (когато препаратите IFN-α2b се инжектират в мускул или вена, този фармакокинетичен показател е значително по-нисък).

Нивата на серумен интерферон намаляват приблизително дванадесет часа след приема на Viferon, което предполага необходимостта от повторно приложение.

Интерферон алфа се екскретира от тялото главно чрез бъбречен катаболизъм. Метаболизмът в черния дроб и екскрецията с жлъчката са по-малко значими пътища на екскреция. Отчасти интерферон алфа се елиминира през бъбреците непроменен.

Веществото не се натрупва (не се натрупва) в различни тъкани на тялото.

Показания за употребата на Viferon: защо свещи, мехлем и гел

Показания за използване на гел и мехлем

Гелът е показан за лечение и профилактика на остри респираторни инфекции при деца (включително BCD) и повтарящи се фалшиви крупи (стенозиращ ларинготрахеобронхит).

Мехлемът се препоръчва за лечение на лезии на кожата и лигавиците, провокирани от различни вируси (по-специално, за лечение на лезии, причинени от активността на човешкия папиломен вирус и активността на вирионите, принадлежащи към семейството на херпес вирусите).

В комбинация с други терапевтични мерки, лекарството под формата на мехлем е разрешено да се използва за лечение на респираторни заболявания при деца над една година..

Показания за използване на свещи, за които са предписани

Виферон под формата на супозитории се предписва като един от компонентите на сложната терапия:

 • за лечение на заболявания с инфекциозен и възпалителен характер при деца (лекарството е одобрено за употреба, включително при новородени и недоносени бебета, чийто период на бременност е повече от 34 седмици).
 • С хроничен вирусен хепатит В, С и D при възрастни и деца (като правило, лекарството се използва в комбинация с плазмена цитофореза).
 • С хроничен хепатит с вирусна етиология, усложнен от цироза на черния дроб.
 • Бременни жени, които са диагностицирани с урогенитални инфекции, както и ако бременните имат херпесна инфекция на лигавиците и кожата.
 • С грип, остри респираторни инфекции и остри респираторни вирусни инфекции при възрастни (включително включително остри респираторни вирусни инфекции, усложнени от бактериална инфекция).

Преди да използвате Viferon, е необходима консултация с Вашия лекар.

Противопоказания

Viferon е противопоказан при пациенти със свръхчувствителност към интерферон алфа или някое от помощните вещества, включени в лекарството.

Странични ефекти

На фона на лечението с Viferon под формата на ректални супозитории, гел или мехлем, някои пациенти със свръхчувствителност към неговите компоненти могат да получат странични ефекти, изразени под формата на различни видове алергични реакции.

Нежеланите реакции са обратими, не изискват специфично лечение и изчезват сами в рамките на 72 часа след отнемането на лекарството.

Инструкции за употреба на Viferon

Мехлем Viferon, инструкции за употреба

В тази дозирана форма лекарството се използва като локално и външно средство..

Малко количество мехлем се разпространява на тънък слой върху засегнатите участъци от кожата и лигавиците три до четири пъти на ден и след това внимателно се втрива. Курсът на лечение обикновено продължава не повече от седмица.

Гел Viferon, инструкция за приложение

Гелът е предназначен за локално приложение. Също така е разрешено да се използва в комбинация с други лекарства..

Гелът се използва за профилактика на остри респираторни заболявания и рецидивиращ синдром на Krupa (стенозиращ ларингит) при деца. Прилагайки продукта върху тампон, те третират сливиците на детето три пъти на ден в продължение на три месеца.

Курсовете трябва да се повтарят два пъти годишно..

Използването на гела за бебета с профилактична цел намалява вероятността от развитие на ARVI при дете, което е особено важно по време на периоди на епидемии. За да направите това, малко количество гел се нанася върху предварително изсушената носна лигавица..

За медицински цели сливиците се третират до пет пъти на ден, докато острата фаза на заболяването приключи. По-нататъшното лечение включва прилагане на лекарството три пъти на ден в продължение на три седмици.

Гелът се използва и за лечение на хронични херпесни вирусни инфекции при възрастни. Препоръчва се терапията да започне с различна локализация на патологичния процес възможно най-рано..

Оптимално - стига болестта да протича в скрита форма (във форма, скрита за клинично разпознаване) и да се почувства от епизодичния вид на предшествениците.

Лезията трябва да се лекува четири до седем пъти на ден. Продължителността на лечението е от три до пет дни. Ако е необходимо, може да се предпише втори курс.

Свещи Viferon, инструкции за употреба

Супозиториите се използват ректално в комбинация с други лекарства, предписани за конкретно заболяване под формата на таблетки, прахове или инжекции.

За възрастни пациенти с хроничен вирусен хепатит обикновено се предписва Viferon-4, дозата на активното вещество в която е 3 000 000 IU. Лечението включва въвеждане на супозитории една по една два пъти дневно в продължение на десет дни.

В бъдеще е достатъчно да влизате в тях три пъти седмично. Курсът на лечение варира в зависимост от естеството на курса и тежестта на заболяването и варира от шест месеца до една година.

Когато тялото е увредено от урогенитални инфекции и при бременни жени също с първична и рецидивираща херпесна инфекция, за лечение се препоръчват супозитории Viferon-2 със съдържание на активно вещество 500 000 IU.

Супозиториите се прилагат една по една два пъти на ден. Продължителността на курса варира от пет до десет дни. Повторете го, ако е необходимо..

За лечение на инфекция, причинена от херпесен вирус, е показан Viferon-3, при който дозата на активното вещество е 1 000 000 IU. Супозиториите се прилагат една по една два пъти на ден, като се поддържат дванадесетчасови интервали между инжекциите.

Продължителността на курса е 10 дни. В случай на рецидив, продължителността на терапията се определя от лекуващия лекар (счита се за оптимално лечението да започне в самото начало на проявата на първите му признаци).

За превантивни цели се препоръчва курсът на лечение да се повтаря на всеки четири седмици..

За лечение на остри респираторни инфекции и грип за възрастни, супозиториите се предписват в доза 500 000 IU. Те се поставят един по един два пъти на ден, като се поддържат равни интервали от време между инжекциите..

Инструкции за използване на свещи за деца

За лечение на новородени и недоносени бебета, чийто гестационен период е повече от 34 седмици в комбинация със специфична терапия, предписана за конкретно инфекциозно заболяване, се препоръчва да се използват супозитории Viferon 150 000 IU.

Курсът включва въвеждането в продължение на пет дни на една супозитория два пъти дневно на редовни интервали.

На недоносени бебета, чиято гестационна възраст е по-малка от 34 седмици, се предписва да им се дава по една супозитория Viferon 150 000 IU три пъти дневно в продължение на пет дни.

Деца, включително новородени и недоносени бебета, с грип, ТОРС, пневмония, менингит, ентеровирусна инфекция, на пациента се дава един или два курса на терапия; обикновено се изискват два курса за лечение на инфекция, причинена от херпесния вирус; при цитомегаловирусна инфекция и инфекции, причинени от микоплазми и гъбички от рода Candida, както и при сепсис, са необходими два или три курса.

Има петдневни интервали между курсовете..

Инструкцията за свещи за бебета препоръчва предписването на Viferon в следните дози:

 • кърмачета до 6 месеца - от 300 до 500 хиляди IU на ден;
 • кърмачета от 6 до 12 месеца до 1 година - 500 хиляди IU на ден.

На деца над една година се предписват 300 хиляди IU на 1 кв. m телесна повърхност на ден, а деца над седем години - 500 IU.

Изчисляването на оптималната терапевтична доза за деца се основава на данни за тежестта и естеството на заболяването при детето.

Дневната доза трябва да бъде разделена на две дози, като се поддържат равни интервали от време между тях. През първите десет дни лечението включва ежедневно приложение на супозитории, след което супозиториите се поставят три пъти седмично. Продължителността на курса е от шест месеца до една година.

Деца, при които е диагностицирана хронична форма на хепатит с изразена степен на активност и наличие на цироза на черния дроб, трябва да се прилагат супозитории една по една два пъти дневно в продължение на две седмици преди процедурата на плазмена цитофореза или хемосорбция.

Деца на възраст под седем години са показани в доза от 150 хиляди IU, деца над седем години - доза от 500 хиляди IU.

Как се поставят свещи за бебета?

Преди въвеждането на супозитория, бебето се поставя настрани върху мушама, докато придърпва краката си към стомаха. Най-добре е да поставяте супозитории след изхождане..

За да се улесни въвеждането на бебешки свещи, Viferon може да се раздели наполовина и / или върху него да се капне малко бебешки крем или вазелин..

След това трябва да избутате дупето на детето с пръсти, да поставите свещ и да притиснете дупето за известно време, докато фиксирате детето.

Предозиране

Случаи на предозиране не са регистрирани.

Взаимодействие

Не са установени взаимодействия в дозирани форми за локално и външно приложение.

Виферон под формата на ректални супозитории се съчетава добре с всички лекарства, които се използват за лечение на болестите, описани в раздела с индикации.

Лекарството е съвместимо с антибактериални и хормонални лекарства, химиотерапевтични лекарства, както и имуносупресори.

Условия за продажба

Виферон под формата на супозитории, гел и мехлем се отпуска в аптеките без лекарско предписание.

Условия за съхранение

Оптималният температурен режим за съхранение на лекарството е от 2 до 8 градуса по Целзий. Препоръчва се лекарството да се съхранява във всички негови лекарствени форми на сухо място, защитено от светлина и недостъпно за деца..

Срок на годност

 • За ректални супозитории - 24 месеца.
 • За гел и мехлем - 12 месеца.

специални инструкции

Мнозина се интересуват дали има инжекции, капки или таблетки на Viferon. Отговорът на този въпрос е отрицателен..

Това се обяснява с факта, че протеиновите молекули, попадайки в храносмилателния тракт, са изложени на различни секреторни течности и ензими в него и тъй като активното вещество на Viferon IFN-α2b е протеин, тези ензими ще имат подобен ефект върху него.

По този начин приемът на интерферон алфа под формата на таблетки няма да даде очаквания терапевтичен ефект и ще бъде просто неподходящ..

Що се отнася до инжекциите, Viferon не се прилага интравенозно, тъй като в тази дозирана форма интерферонът може да предизвика сериозни нежелани реакции от различни органи и системи от органи.

Докато разработват лекарството Viferon, специалистите на компанията Feron поставят основната задача да създадат безопасно лекарство за лечение на вирусни инфекции при всички групи пациенти, включително новородени (включително недоносени бебета) и бременни жени. Следователно търсенето на Viferon в таблетки или инжекции в аптеките е загуба на време..

Каква е разликата между Viferon и Viferon-2 и Viferon-3

Супозиториите Viferon се предлагат в четири версии, които съответно се наричат ​​Viferon-1, 2, 3 и 4. Те се различават по дозата на IFN-α2b, включена в състава им.

 • Viferon-1 се използва за лечение на деца под седем години и предотвратяване на вирусни инфекции при бременни жени;
 • Viferon-2 - за деца на възраст над седем години и за лечение на вирусни инфекции при бременни жени;
 • Viferon-3 се използва за лечение на възрастни пациенти, както и вирусен хепатит при деца;
 • Viferon-4 се предписва само за възрастни.

В мрежата често можете да намерите твърдения, че Viferon, подобно на други интерферонови лекарства, причинява рак. За тях обаче няма потвърждение. Известно е, че инжекционните форми на интерферон провокират развитието на голям брой нежелани реакции. За разлика от тях, Viferon се произвежда под формата на супозитории, мехлеми и гел, поради което интерферонът, включен в неговия състав, се абсорбира от лигавиците и кожата в много малки количества.