Бременността е много важен и решаващ период в живота на жената. Продължава 9 календарни или 10 акушерски месеца, а средната му продължителност е 280 дни от първия ден на последната менструация до раждането. През това време протича сложен процес на трансформация на оплодената яйцеклетка в зрял плод, способен на самостоятелно съществуване извън утробата на майката. На практика е невъзможно да се надценява ролята на който и да е период от живота на плода. За съжаление, различни заболявания могат да попречат на образуването на фетални органи, тъкани и съзряването на функционалните системи..

Съдържание

Бременността е много важен и решаващ период в живота на жената. Продължава 9 календарни или 10 акушерски месеца, а средната му продължителност е 280 дни от първия ден на последната менструация до раждането. През това време протича сложен процес на трансформация на оплодената яйцеклетка в зрял плод, способен на самостоятелно съществуване извън утробата на майката. На практика е невъзможно да се надценява ролята на който и да е период от живота на плода. За съжаление, различни заболявания могат да попречат на образуването на фетални органи, тъкани и съзряването на функционалните системи..

Какви инфекции са опасни за бременни жени

Бременността е придружена от състояние на физиологична имуносупресия - потискане на имунитета. Това състояние може да доведе до намаляване на защитните, т.е. защитните сили на организма, допринасящи за първична инфекция, обостряне на хронични инфекциозни и възпалителни заболявания и развитие на усложнения на бременността. Особено опасни са TORCH инфекциите - група заболявания, които могат да се предават вътреутробно от майка на дете и да причиняват различни вродени дефекти и заболявания на плода.

Групата на TORCH инфекциите включва следните заболявания:

 • Т - токсоплазмоза (токсоплазмоза);
 • O - други инфекции (други): сифилис (трепонема бледа), ХИВ, варицела, хламидия, хепатит В и С;
 • R - рубеола (рубеола);
 • С - цитомегаловирусна инфекция или CMV (цитомегаловирус);
 • Н - херпес (херпес симплекс вирус).

При наличие на поне една такава инфекция при майката и при липса на адекватна терапия през периода на бременността, до 50% от новородените се раждат с различни нарушения:

 • IUI (вътрематочни инфекции);
 • вътрематочно забавяне на растежа (IUGR);
 • хипотрофия (хронично недохранване) и др..

При смесена инфекция (при наличие на две или повече инфекции) честотата достига 50-100% 1. За бъдещата майка острите респираторни вирусни инфекции са много опасни, включително грип, който поради намаляване на имунитета е изпълнен с развитие на бактериални усложнения (пневмония, отит на средното ухо, синузит).

Какво да правите, ако се разболеете по време на бременност

Консултирайте се със специалист

Инфекциозните заболявания при бъдещата майка изискват интегриран подход при избора на ефективни и безопасни лекарства със задължителното участие на терапевт, специалист по инфекциозни болести и гинеколог. Това важи особено за антивирусни и антимикробни агенти. Най-често се използват антивирусни лекарства, съдържащи интерферони, но не всички от тях са подходящи за лечение на бременни жени.

Какви интерферони могат да се приемат

Десетилетия на употреба на лекарства, съдържащи интерферони, показаха своята висока активност срещу много вируси. Въпреки това, много парентерални (инжекционни) интерферони не се препоръчват за употреба по време на бременност поради високия риск от странични ефекти.

Какво все още е разрешено за бъдещи майки

В случай на заболяване можете да използвате само надеждни, проверени във времето лекарства, които са разрешени за бременни жени, които трябва да бъдат посочени в инструкциите. Едно от тези антивирусни лекарства е VIFERON. Това лекарство се предлага под формата на свещичка, мехлем или гел. Той внимателно се грижи за здравето на жените, а също така допринася за раждането на здраво бебе. 3

Възможно ли е да приемате VIFERON гел, мехлем и супозитории през първия триместър на бременността?

Тъй като при външно и локално приложение лекарството под формата на гел / мехлем има ефект само върху фокуса на лезията, възможно е да ги използвате в дозите, препоръчани в инструкциите в ранните етапи на бременността, започвайки от първата седмица. Супозиториите се препоръчват за употреба от 2-ри триместър на бременността (от 14-та седмица). В този случай се използва доза от 500 000 IU, 1 супозитория 2 пъти на ден на всеки 12 часа всеки ден в продължение на 5 дни. Този курс се използва за лечение на ARVI и грип; за лечение на урогенитални инфекции се предписват поддържащи курсове в съответствие с инструкциите за медицинска употреба..

ВИФЕРОН през втория триместър на бременността

VIFERON маз, гел и супозитории през втория триместър на бременността се използват за подобряване на хода и резултатите от бременността при ARVI и различни урогенитални инфекции.

ВИФЕРОН през третия триместър на бременността

Използването на лекарството VIFERON супозитории, гел и мехлем през третия триместър при бременни жени с ARVI и различни урогенитални инфекции също помага да се намали развитието на патологични състояния при майката и детето.

Инструкции за употреба на гел, мехлем и супозитории Viferon по време на бременност

Схема на използване на лекарството VIFERON гел

БолестКратност / продължителност на употребаНачин на приложение
ТОРС и грип (лечение)3-5 пъти на ден / 5 дниЛента с гел, не по-голяма от 0,5 cm, се нанася върху предварително изсушената повърхност на носната лигавица
ARVI и грип (профилактика)2 пъти на ден / 2-4 седмици
Херпетична инфекция на кожата и лигавиците3-5 пъти на ден / 5-6 дниЛента гел с дължина не повече от 0,5 cm се нанася с шпатула или памучен тампон / памучен тампон върху предварително изсушената засегната повърхност 3-5 пъти на ден

Схема на използване на лекарството VIFERON маз

БолестКратност / продължителност на употребаНачин на приложение
Херпетична инфекция на кожата и лигавиците3-4 пъти на ден / 5-7 дниПрепоръчва се лечението да започне веднага, когато се появят първите признаци на лезии на кожата и лигавиците (сърбеж, парене, зачервяване).
ТОРС и грип (лечение)3-4 пъти на ден / 5 дниМехлемът се нанася на тънък слой върху лигавицата на носните проходи.

Схема на използване на лекарството VIFERON® Супозитории (ректални супозитории)

В случай на грип и ARVI, лекарството VIFERON Супозитории 500 000 ME се използва в продължение на 5 дни. При херпесна инфекция и урогенитални инфекции при бременни жени, включително с човешка папиломавирусна инфекция, VIFERON® 500 000 IU се препоръчва за бременни жени от втория триместър на бременността (започвайки от 14-та гестационна седмица), 1 супозитория 2 пъти на ден на всеки 12 часа всеки ден в продължение на 10 дни, след това 1 супозитория 2 пъти на ден след 12 часа всеки четвърти ден в продължение на 10 дни. След това, на всеки 4 седмици до доставката, VIFERON ® 150 000 IU, 1 супозитория 2 пъти на ден на всеки 12 часа всеки ден в продължение на 5 дни. Ако е необходимо, посочено преди раждането (от 38-та гестационна седмица) VIFERON® 500 000 IU 1 супозитория 2 пъти на ден след 12 часа дневно в продължение на 10 дни.

Как работи VIFERON

Когато се използва лекарството под формата на супозитории, стомахът не изпитва допълнителен стрес, което е много важно за бременни жени, страдащи от стомашно-чревни заболявания, включително гастрит. Активната съставка на лекарството не упражнява допълнителен стрес върху черния дроб, което избягва много странични ефекти. Мехлемът и гелът действат локално, прониквайки в тялото само на мястото на приложение.

Предимства на VIFERON:

 • има широк спектър от антивирусна активност и не предизвиква образуването на устойчиви варианти на вируси 5;
 • блокира размножаването на вируси, а също така възстановява защитните свойства на имунната система, предотвратявайки вътрематочната инфекция на плода и намалявайки интензивността на възможните усложнения на бременността 3;
 • оптимално за комбинирана терапия; върви добре между неговите форми и с лекарства, използвани при лечението на различни инфекциозни и възпалителни заболявания (антибиотици, химиотерапевтични лекарства, глюкокортикостероиди)

Използването на VIFERON® за лечение на урогенитални инфекции с цел подобряване на хода и резултата от бременността допринася за:

 • спомага за намаляване на броя на патологичните състояния на бременна жена 2;
 • намалява честотата на развитие на полихидрамнион с 1,9 пъти 1;
 • намалява антигенното натоварване върху тялото на бъдещата майка и плода 1;
 • намалява рисковете от заплахата от прекъсване на бременността съответно с 3,5 и 2,6 пъти 3;
 • намалява броя на пациентите с положителен HPV ДНК тест с 2,6 пъти 4;

Употребата на VIFERON® при бременни жени с урогенитални инфекции с цел намаляване на развитието на патологични състояния при дете допринася за:

 • намалява риска от развитие на тежки форми на IUI с 1,7 пъти и на умерени форми на IUI с 1,9 пъти 2;
 • намалява броя на децата с вътрематочно забавяне на растежа с 1,7 пъти 2;
 • намалява честотата на асфиксия (кислородно гладуване на тялото) с 1,9 пъти 2;
 • намалява броя на новородените с увреждане на централната нервна система с 2,3 пъти 2;

Имуномодулиращо действие

В допълнение към интерферона, супозиториите VIFERON са обогатени с антиоксиданти - витамини Е и С, което засилва антивирусната и имуномодулираща активност на лекарството. Поради имуномодулиращите свойства, като повишена фагоцитна активност на макрофагите и специфична имунотоксичност на лимфоцитите, лекарството има индиректен антибактериален ефект, т.е. помага за блокиране на жизнената активност не само на вируси, но и на бактерии.

Страничен ефект

В редки случаи е възможно развитието на индивидуални реакции към употребата на лекарството: алергични реакции под формата на кожни обриви, изгаряне на лигавицата, кихане, сърбеж и ринорея (повишено количество слуз). Нежеланите реакции изчезват веднага след отнемане на лекарството.

Предотвратяване на инфекции при бременни жени

След идентифициране на цитомегаловирусни, херпесни, хламидиални или микоплазмени инфекции преди бременността, всяка жена, в съгласие с лекуващия лекар, може да премине курс на сложна терапия, която включва VIFERON, за да се намали рискът от рецидив на заболяването по време на бременността, както бе споменато по-горе. И за профилактика на ARVI през студения сезон, бъдещите майки могат да използват VIFERON гел.

Автор на статията

Общ лекар

 1. П. В. Буданов, А. Н. Стрижаков "Етиология, патогенеза, диагностика и лечение на вътрематочна инфекция", Въпроси по гинекология, акушерство и перинатология, 2010.
 2. Бочарова И.И., Малиновская В.В., Аксенов А.Н., Башакин Н.Ф., Гусева Т.С., Паршина О.В. „Влияние на терапията с виферон при майки в комплекса от терапия на урогенитални инфекции по време на бременност върху параметрите на имунитета и здравословното състояние на новородените им“, 2009 г..
 3. П. В. Буданов, А. Н. Стрижаков, В. В. Малиновская, Ю. В. Казарова, „Дискоординиране на системното възпаление при вътрематочна инфекция”, Въпроси на гинекологията, акушерството и перинатологията, 2009.
 4. Климанова Р.Р., Малиновская В.В., Паршина О.В., Гусева Т.С., Новикова С.В., Торшина З.В., Зароченцева Н.В. „Влиянието на вирусните инфекции върху цитокиновия профил при бременни жени с обременена акушерска история и имунокорективна терапия с човешки интерферон алфа-2b“, 2013.
 5. Максимов В.А., Чернишев А.Л., Зеленцов С.Н., Неронов В.А., Вижлова Е.Н., Гусева Т.С., Паршина О.В. „Виферонотерапия през призмата на доказателствената медицина“, сборник с материали от научно-практическата конференция „Съвременни възможности за диагностика и лечение на заболявания на храносмилателната система от позицията на доказателствената медицина“, стр. 148-158, 2011.

Някой е предписан Viferon през 1-ви триместър?

Тук ми поставиха диагноза хроничен бронхит и фарингит + ARVI. капец! всичко това се изразява в силна сухота в гърлото и носа (особено през нощта) + следобед, от време на време суха и силна кашлица.

предписан зехтин в носа + изплакнете гърлото с билки и ето виферон-свещи.

някой използвал ли е тези свещи през 1 триместър? това не се отразява по никакъв начин в бъдещето, когато бебето се роди?

като цяло е необходимо да се лекувате, но се страхувам, че има някакви спорове за него в интернет... Така или иначе почти не излизам от къщата - лъжа много, изплаквам носа си, пия билки и мед, лук, чесън, всички случаи и т.н., като оказа се недостатъчно.

Супозитории и Viferon маз по време на бременност: използване през 1-ви, 2-ри, 3-ти триместър при настинки и херпес

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

 • ATX код
 • Активни съставки
 • Показания за употреба
 • Формуляр за освобождаване
 • Фармакодинамика
 • Фармакокинетика
 • Употреба по време на бременност
 • Противопоказания
 • Странични ефекти
 • Начин на приложение и дозировка
 • Предозиране
 • Взаимодействие с други лекарства
 • Условия за съхранение
 • Срок на годност
 • Фармакологична група
 • фармакологичен ефект

По време на бременност, както и през всеки друг период от живота, жената е податлива на различни заболявания и инфекции. Това се дължи на факта, че има отслабване на имунната система. Отначало имунната система възприема плода като чуждо образувание и всички сили са насочени към борба срещу него. Но постепенно се появява зависимост и борбата отслабва. Намалява активността на имунната система. Но подобен ефект на такава реакция е намаляване на защитните свойства на тялото, неговата устойчивост на инфекции. В резултат - заболявания, настинки, бактериални и вирусни инфекции. Проблемът е, че лечението не може да се проведе, тъй като може да повлияе негативно на състоянието на плода. Но днес този проблем може да бъде успешно решен с помощта на супозитории Viferon по време на бременност. Това е инструмент, който ви позволява ефективно да поддържате тялото на майката, да го предпазвате от инфекции. Насърчава активирането на имунната система, неутрализирането на инфекцията.

Възможно ли е за Viferon свещи по време на бременност?

Предназначен за терапия по време на бременност, безопасен. Основното им действие е защитно. В състава - интерферон, който обикновено се произвежда от човешкото тяло за защита срещу вирусна и бактериална флора.

Въпреки безопасността си, лекарството трябва да се използва само според показанията и след консултация с лекар, тъй като при неправилно използване може да възникнат много странични ефекти. По-специално, имунната система може да бъде претоварена, което може да доведе до автоимунно заболяване. Същността на такава патология е, че имунната система започва да работи твърде интензивно, произвежда прекомерно количество интерферон и други активни вещества. Тяхното действие може да бъде насочено към атака и унищожаване на собствените клетки на тялото..

Възможно ли е да приемате лекарството "Viferon" в ранните етапи на бременността и под каква форма?

По време на бременността имунната система на млада жена отслабва, поради което различни остри и хронични възпалителни процеси представляват определена заплаха за здравето на нея и нейното бебе. Препаратите от групата на интерферон могат да дойдат на помощ на бъдещата майка, по-специално Viferon в началото на бременността.

Това лекарство има доста широк спектър на действие и употребата му след 12 седмици от бременността практически не причинява патологични реакции при жените и плода. Въпреки това, с използването на въпросното лекарство през 1-ви триместър, не всичко е толкова просто. Какви са характеристиките на лечението с Viferon за такъв контингент пациенти?

Когато се използва лекарството

По време на бременността всяка бъдеща майка трябва преди всичко да мисли за здравето на детето си, поради което приемът на лекарства, обичайни за жената, ще бъде много ограничен. Повечето противовъзпалителни лекарства в анотацията са забранени за употреба по време на бременност.

Този инструмент не само подобрява работата на имунната система на пациента, но също така се използва успешно заедно с други лекарства за комплексна терапия на следните заболявания:

 • Лекарството се справя добре с различни възпалителни патологии на женските полови органи, сред които могат да се разграничат хламидии, генитален херпес и папиломи, причинени от вирус.
 • Лекарството се използва за лечение на чернодробни заболявания, по-специално хроничен хепатит.
 • Различни кожни прояви, причинени от вирусна инфекция. При такава патология най-често се препоръчва използването на Viferon маз в началото на бременността..
 • Сред основните заболявания, за лечение на които се предписва това лекарство, несъмнено има ARVI и вирусна пневмония.

Тъй като повечето експерти смятат, че е възможно да се използва Viferon по време на бременност, това лекарство е широко предписано за лечение на бъдещи майки..

Препоръчваме ви да прочетете статията за предотвратяване на настинки в ранна бременност. От него ще научите за опасностите от настинки и инфекции за бременна жена, симптоми, лечения и превантивни мерки.

Характеристики на състава на лекарството и основните форми на освобождаване

Този антивирусен агент е създаден на базата на аналог на човешкия интерферон и освен това вещество съдържа голямо количество витамин С и токоферол ацетат. Поради фармакологичното си действие, тази комбинация от лекарствени вещества, освен всичко друго, е мощен стимулатор на имунната система на жената..

За по-пълно участие в процеса на лечение и минимизиране на страничните ефекти, фармацевтичната индустрия произвежда това лекарство в няколко форми.

Какво трябва да знаете за формата на мехлема на лекарството

Мехлемът се използва широко в съвременната гинекология и дерматология за лечение на брадавици и генитални брадавици при бременни жени. В допълнение, това лекарство се използва за всяка патология на кожата или лигавиците при бъдещата майка, причинена от вирус.

Терапевтите включват лек за бързо подпомагане на жена, ако е получила ARVI по време на бременност. Специалистите казват, че втривайки този мехлем в носната лигавица 2 - 3 пъти на ден, можете да постигнете бърз положителен резултат..

Съставът на това лекарство, в допълнение към токоферол и интерферон, съдържа абсолютно безвреден ланолин и вазелин, поради което това лекарство е одобрено за употреба в педиатрията от първите дни след раждането. Ако жената зададе въпрос на специалист дали е възможен Viferon в ранните етапи на бременността, тогава трябва да се отбележи, че само тази дозирана форма на лекарството се използва през първия триместър.

Такива препоръки се основават на факта, че мехлемът или гелът произвеждат основно местен ефект върху женското тяло, практически не попадайки в кръвта. С тази употреба на лекарството патологичният ефект върху плода е намален до минимум..

Виферон маз обикновено се прилага върху провокираната област на тялото няколко пъти на ден в продължение на една седмица. Препоръчва се лечението да започне, когато се появят първите признаци на патология..

Тази практика ще помогне за ранното възстановяване на нежния пол. Преди да използвате това лекарство обаче, консултацията с лекар е задължителна за бъдещата майка..

Вижте видеото за лекарството:

Как се използват свещите

Тази форма на лекарството има по-широк спектър на действие от мехлем или гел. Работата е там, че когато лекарството се инжектира в ректума, лекарството се абсорбира в кръвта и има по-изразен терапевтичен ефект.

Но в това и в същото време има ограничения за възможната употреба на лекарството в ранните етапи на развитието на плода. Няма надеждни данни за ефекта на лекарството върху първичното образуване и растеж на органи и системи на бебето..

Предвид липсата на съответни изследвания, много фармацевтични компании съветват да не се използват супозитории Viferon в началото на бременността. Ако една жена е била на лечение и е забременяла, експертите съветват временно да прекъснат курса на терапия..

Свещи се предписват на бъдещи майки почти преди датата на падежа. Най-често лечението се спира на 34 - 35 гестационна седмица. Някои акушер-гинеколози обаче смятат, че терапията може да се проведе на по-късна дата..

Обикновено Viferon под формата на супозитории се инжектира в ректума два пъти дневно. Такава схема на лечение се дължи на периода на абсорбция на лекарството в кръвта на пациента. Препоръчително е да сте в хоризонтално положение след приемане на лекарството за 30-40 минути.

Разрешеният курс на лечение не трябва да надвишава 5 дни. След седмична почивка терапията продължава, но броят на тези сесии трябва да бъде ограничен до 10 цикъла и непрекъснато да се наблюдава от лекаря на антенаталната клиника.

Най-често специалистите препоръчват дозировката на лекарството на пациентите си по време на бременност. Тъй като в медицината се използват свещи с различно количествено съдържание на човешки интерферон, обикновено се избира най-щадящият вариант за бъдещите майки..

Супозиториите, освен лечебни вещества, включват и какаово масло. Използва се за подобряване на абсорбцията на лекарството в ректума на пациента..

Какво трябва да знае бременната жена преди употреба

Повечето съвременни противовъзпалителни и антивирусни лекарства обикновено са противопоказани по време на бременност. Почти всички от тях влияят на тонуса на матката и могат да доведат до заплаха от преждевременно прекъсване на бременността..

Viferon няма такива отрицателни качества, но както всяко друго лекарство, бъдещата майка трябва да го приема с повишено внимание. Въпреки че клиничната литература за предозиране на лекарството не е описана в медицинската литература, все още съществуват някои симптоми на патологични реакции към такава терапия..

Най-често жената може да бъде обезпокоена от различни местни прояви. Обикновено това е дразнене и сърбеж, зачервяване на кожата или лигавиците, различни дерматити. Ако лекарството е било използвано за лечение на настинка, може да има временно увеличаване на отделянето от носа.

Тези симптоми не са изразени, не изискват специално лечение и в 95% от случаите изчезват в рамките на 2 до 3 дни. Трудно е да се нарече такава картина дори алергична реакция, тъй като самият Viferon има слаб антихистаминов ефект, следователно е лекарство за алергии.

Трябва да се отбележи, че лечението с това лекарство далеч не е евтино удоволствие. Виферон маз, произведен в Руската федерация, се продава в аптечната верига на Украйна от 150 до 200 гривна на туба с капацитет 12 грама. Ректалните супозитории, в зависимост от дозировката, струват от 120 до 700 гривна.

Ценовата политика за Viferon в Москва и регионите е на приблизително същото ниво. Мехлемът може да бъде закупен за 500 - 600 рубли, а цената на супозиториите директно зависи от дозировката.

Препоръчваме ви да прочетете статията за това дали медът може да се използва в началото на бременността. От него ще научите за необходимостта от използване на мед, лечение с този продукт, ефективността на меда с репички и мляко.

Лечението по време на раждането на дете изисква предпазливост от бъдещата майка и внимателно прилагане на медицински препоръки. Дори Viferon, с неговата нулева токсичност и практически без странични ефекти, може да се превърне в непосредствена заплаха за нероденото бебе. Особено ако използвате въпросното лекарство в началото на бременността.

Простудата е обобщеното наименование на различни остри респираторни заболявания, дължащи се на действието на вирус или инфекция върху човек.... Но поради ARVI в ранните етапи на раждане на плода, съдейки по данните.

Всички вирусни инфекции или настинки, претърпени от бременна жена в ранните етапи на бременността, могат да повлияят неблагоприятно на нероденото дете. Превенцията на ARVI по време на бременност първоначално включва.

Основното нещо с тенденция към рецидивираща инфекция е укрепването на имунната система.... От него ще научите за необходимия преглед на бременни жени, диагностика и тестове за инфекции.

Всички неуспехи във функционирането на имунната система провокират повишаване на телесната температура с десети градуси.... Необходимо е да се вземат спешни мерки, тъй като ARVI или вирусна инфекция изисква лечение с наркотици.

Свещи "Viferon" по време на бременност: инструкции за употреба

Периодът на изчакване на бебето е отговорен и важен за жената. През това време оплодената яйцеклетка се превръща в зрял плод, който може да оцелее извън тялото на майката. За съжаление този процес може да бъде намесен от някакъв външен фактор, например вирусна инфекция..

Инфекциозните заболявания, свързани с TORCH, са особено опасни за развитието на бебето. Те могат да провокират малформации, недохранване, забавяне на развитието и вътрематочна инфекция. За борба с такива заболявания често се използват лекарства на базата на интерферон, например "Viferon". Една от най-популярните форми на това лекарство са ректалните супозитории..

Характеристики на лекарството

"Viferon" под формата на свещи има форма, подобна на куршум, жълтеникаво-бял цвят, диаметър до 1 см, хомогенна структура. Това лекарство се продава в контурни опаковки от 5-10 супозитории. Трябва да се съхранява на ниска температура (винаги в хладилник) и има срок на годност 2 години.

Основната активна съставка на супозиториите се нарича алфа 2В интерферон. Това е синтетично създадено съединение, поради което се нарича още рекомбинантен или генетично модифициран интерферон. Дозировката му в 1 свещ може да варира от 150 хиляди до 3 милиона IU..

Освен това съставът на продукта включва какаово масло, натриев аскорбат, алфа-токоферол ацетат, полисорбат 80, аскорбинова киселина, динатриев едетат и сладкарски мазнини. Тези компоненти улесняват употребата на лекарството и му придават твърдост. Лекарството се отпуска без рецепта, а средната цена на една опаковка с 10 свещи в доза 500 000 IU е 350-400 рубли.

Как?

Присъщият в свещите интерферон има антивирусни свойства и е в състояние да повлияе на човешкия имунитет (този ефект се нарича имуномодулиращ). След попадане в червата, това вещество започва активно да се абсорбира и след това действа върху дейността на имунните клетки, които осигуряват защитата на организма срещу микроби и различни вируси.

Наличието на алфа-токоферол и аскорбинова киселина, известни антиоксиданти, повишава ефективността на интерферона и благодарение на какаовото масло, супозиториите са лесни за инжектиране и се разтварят доста бързо.

Използване на "Viferon":

 • стимулира синтеза на антитела;
 • потиска размножаването на вируси;
 • насърчава производството на собствен интерферон;
 • намалява активността на възпалението;
 • укрепва клетъчните мембрани;
 • подобрява регенерацията;
 • спомага за по-бързото възстановяване от вирусни и бактериални инфекции;
 • ви позволява да намалите дозата на антибиотици и хормони.

Предписано ли е за бременни?

През 1-ви триместър лекарството под формата на супозитории не се използва. През 2-ри триместър, започвайки от 14-та гестационна седмица, "Viferon" се използва без страх. Супозиториите се предписват при остри респираторни инфекции, причинени от вируси, включително ситуации, при които заболяването се усложнява от бактериална инфекция. Лекарството се търси, когато:

 • грип;
 • херпесна инфекция;
 • ентеровирусна инфекция;
 • микоплазмоза;
 • вирусен хепатит;
 • инфекция с човешки папиломен вирус;
 • рецидиви на кандидоза;
 • хламидия;
 • цитомегаловирусна инфекция;
 • уреаплазмоза.

През 3 триместър свещите също се използват практически без ограничения. Те могат да се използват както за откриване на вирусна инфекция, така и за нейната профилактика..

В допълнение, "Viferon" може да бъде включен в комплекса за лечение на различни патологии, провокирани от вредни микроби и гъбички. Използването на супозитории е възможно както през последните гестационни седмици, така и по време на кърмене.

Проучванията показват, че лечението с "Viferon" по време на чакане на дете:

 • засяга голям списък от вируси, без да формира тяхната устойчивост;
 • предотвратява размножаването на вирусни частици, предпазвайки плода от вътрематочна инфекция;
 • намалява риска от усложнения, причинени от вирусна инфекция по време на бременност;
 • намалява процента на патологични състояния при бременни жени, включително многоводие и аборт;
 • намалява антигенното натоварване върху тялото както на самата жена, така и на нероденото бебе;
 • намалява риска от вътрематочно забавяне на растежа, асфиксия, увреждане на ЦНС и други проблеми при дете, провокиращи урогенитални инфекции от групата TORCH.

Противопоказания

"Viferon" не се предписва на бъдещи майки, не само в ранните етапи, но и с повишена чувствителност към всеки компонент на супозиториите. Няма други противопоказания за такова лекарство..

Как да кандидатствам?

Съгласно инструкциите, лекарството се използва само ректално, т.е.допустимо е да се поставят супозитории само в ректума. Схемата на лечение се избира от лекаря, като се вземат предвид както симптомите, така и продължителността на бременността, поради което е по-добре да се консултирате с вашия гинеколог.

Например, при ARVI, лекарството често се предписва в 5-дневен курс, по една супозитория два пъти дневно (на всеки 12 часа) в доза 500 000 IU. Ако заболяването се усложни, терапията продължава до пълно възстановяване. При вирусен хепатит дневната доза се определя от възрастта и телесната повърхност. Схемите на лечение на такива заболявания са индивидуални..

В случай на инфекции и възпалителни заболявания на пикочно-половите органи, причинени от хламидии, кандида, цитомегаловирус, трихомонада и други патогени, на бъдещата майка се предписва двойно приложение на супозитории с доза 500 000 IU за 10 дни. Освен това лекарството се използва в една и съща доза (само 1 000 000 IU на ден) три пъти с интервал от 3 дни, т.е. за 9 дни жената трябва да инжектира 6 супозитории по 500 000 IU всяка.

След това дозата се намалява до 150 000 IU наведнъж. В този случай свещите се използват в 5-дневни курсове с интервал от 12 часа (два пъти на ден) и такива курсове се повтарят на всеки 4 седмици до самото раждане, например на 20, 24, 28 седмица и т.н..

Ако е необходимо, в края на бременността (от 38-та седмица) дозата отново се увеличава до 500 000 IU на доза. Супозиториите с това съдържание на интерферон се използват два пъти дневно в продължение на 10 дни. Същата схема се предлага и при херпес..

Странични ефекти

При някои бъдещи майки "Viferon" може да провокира сърбеж, кожни обриви и други алергични реакции. Когато се появят, трябва да отмените лекарството. Като правило негативните симптоми изчезват след 1-3 дни след спиране на употребата на супозитории..

Отзиви

Има много положителни отзиви както от пациенти, така и от лекари за употребата на "Viferon" в свещи, докато се чака дете за настинки, херпес, грип, хепатит и други заболявания. Предимствата на лекарството се наричат ​​широк спектър от ефекти върху различни инфекциозни агенти, без допълнително натоварване на храносмилателния тракт и черния дроб, безопасност за плода, лекота на употреба, способността да се комбинира с други лекарства, предписани за възпалителни заболявания и инфекции.

Недостатъците на свещите включват необходимостта от съхранение в хладилника и дълъг курс на употреба, поради което много жени наричат ​​"Viferon" скъп. Освен това, макар и рядко, такива супозитории все още понякога причиняват симптоми на алергия, което ги принуждава да прекъснат лечението и да потърсят заместител. Има и рецензии, при които лекарството се нарича неефективно или не показва никакъв положителен ефект върху него..

Аналози

Ако не е възможно да използвате "Viferon" в супозитории, лекарят може да предпише други форми на такова лекарство - мехлем или гел. Те не са противопоказани дори в ранните етапи, поради което могат да се използват през първия триместър. Най-често такива средства се търсят, когато лигавицата или кожата са повредени от херпесни вируси. Освен това носните проходи се третират с мехлем или гел при грип или други респираторни инфекции..

Друг лекар може да предпише такива аналози на "Viferon".

 • "Genferon Light". В състава на такова лекарство освен интерферон има и таурин. Супозиториите с доза 125 или 250 хиляди IU могат да се използват ректално и вагинално за различни вирусни или бактериални инфекции. Те, като "Viferon", са противопоказани през първия триместър, но от 14-та седмица бъдещите майки са разрешени до самия край на бременността. Има и друга форма на "Genferon Light" - спрей за нос. Предписва се за лечение или профилактика на грип по всяко време на бременността..
 • "Grippferon". Действието на такова лекарство, представено от капки и спрей, се осигурява, както във "Viferon", с интерферон тип алфа 2В. Инструментът се използва при грип и други вирусни остри респираторни инфекции, както и за тяхната профилактика. Безопасно е за бременни жени както в 2-3, така и в 1 триместър.
 • "Кипферон". В допълнение към рекомбинантен интерферон, това лекарство за супозитории съдържа и комплекс от имуноглобулини, наречен накратко CIP. Той засилва имуномодулиращите и антивирусни ефекти на интерферона. Лекарството се използва вагинално или ректално при респираторни и урогенитални инфекции през втория и третия триместър на бременността (супозиториите са противопоказани през първия триместър).
 • "Оксолинов мехлем". Такова лекарство се използва с повишено внимание, докато се чака дете, тъй като не са провеждани проучвания за ефекта на лекарството върху плода. Въпреки това, много лекари считат ефекта на "Oxolin" главно за местен, поради което често се предписва на бъдещи майки. Лекарството с концентрация 0,25% се използва за вирусен ринит и за профилактика на ARVI, смазвайки лигавицата на носните проходи.

Освен това конюнктивата може да бъде лекувана с такъв мехлем, ако жената има вирусно очно заболяване. Лекарство с 3% оксолин се използва при брадавици, кондиломи, херпес, лишеи и други кожни лезии.

Виферон супозитории по време на бременност

Супозиториите Viferon по време на бременност могат да бъдат истинско спасение за бъдеща майка, която е прекарала вирусна инфекция. Бременността е време, когато имунитетът на жената отслабва, което прави тялото й изключително податливо на инфекциозните ефекти на патогенните микроорганизми.

Не всеки медикамент е подходящ за употреба в този деликатен период, повечето са строго забранени, но Viferon не е един от тях и може да се използва в някои случаи, както е предписано от лекаря.

Механизъм на действие и показания за употреба

В случай на остри респираторни заболявания, Viferon помага на тялото да се възстанови поради основния си компонент - интерферон. Тези антитела са необходими за борба с вирусното излагане, те се произвеждат от самия организъм, но не винаги в достатъчни количества.

Допълнителни, но не по-малко важни компоненти на Viferon са токоферолът, който е естествен антиоксидант, и аскорбиновата киселина, която действа като естествен имуностимулант, подобряващ съдовата пропускливост. Всички тези свойства увеличават способността на организма да се бори с вирусни заболявания..

Компетентната употреба на Viferon ви позволява да намалите токсичния ефект, който хормоналните и антибактериалните лекарства имат върху тялото.

По време на бременност лекарството може да се предписва при следните показания:

 • остри респираторни вирусни инфекции;
 • пневмония, както бактериална, така и вирусна;
 • грип;
 • менингит;
 • вътрематочни инфекции;
 • отравяне на кръвта;
 • ентеровирус;
 • вирусен хепатит;
 • херпес от различни видове и места за локализация;
 • инфекции, които се предават по полов път (хламидии, микоплазма, трихомонада, уреаплазма);
 • кандидоза;
 • вагиноза.

Viferon има различни лекарствени форми:

 • супозитории за ректално приложение, имащи бял нюанс с форма на куршум (с различни количества активна съставка: 125 000, 500 000, 1 000 000, 1 500 000 международни единици);
 • гел, който не е твърде плътен, почти прозрачен, с жълтеникав оттенък (дозировката на активното вещество е 36 000 международни единици);
 • мехлем с плътна консистенция, белезникаво-жълт оттенък (съдържанието на активното вещество е 40 000 международни единици).

За бременни жени формата на супозитории е много удобна: няма нужда да излагате на риск лигавиците на стомашно-чревния тракт, като използвате таблетни форми. В допълнение, лекарството няма абсолютно никакво отрицателно въздействие върху черния дроб. Мехлемът, гелът също са не по-малко удобни, те действат в областта на локалното приложение, без да засягат по никакъв начин съседните органи и тъкани.

Ползи от лекарството:

 • доста широк спектър на действие срещу различни вирусни агенти;
 • блокиране на размножаването на вирусни частици;
 • възстановяване на защитните функции на имунната система, по някаква причина, отслабена;
 • предотвратяване на вътрематочна инфекция на бебето с инфекцията, открита при майка му;
 • намаляване на вероятността от развитие на най-опасните усложнения на бременността;
 • възможността за използване като част от комбинирана терапия;
 • отлична комбинация с лекарства, използвани за премахване на възпалителни патологии с инфекциозен характер (например антибактериални средства, лекарства за химиотерапия, лекарства, съдържащи глюкокортикостероиди);
 • подобряване на курса, както и резултата от бременността, с разумно и навременно лечение на урогенитални патологии, причинени от инфекции.

Според статистиката употребата на лекарството позволява:

 • намалява честотата на патологичните състояния на бременна жена;
 • намалява вероятността от полихидрамнион;
 • намалява антигенното натоварване върху тялото на бременна жена;
 • намалява рисковете от спонтанно прекъсване на бременността или развитие на преждевременно раждане;
 • облекчава обострянето на патологиите, причинени от човешкия папиломен вирус.

Що се отнася до положителната динамика в състоянието на плода (когато бременна жена използва Viferon), тогава се наблюдава следната динамика:

 • намаляване на рисковете от развитие на най-тежките форми на вътрематочна инфекция;
 • намаляване на броя на бебетата, родени с вътрематочно забавяне на растежа;
 • намаляване на броя на случаите на кислородно гладуване на плода;
 • намаляване на броя на новородените с лезии на ЦНС.

Възможно ли е бременна Viferon с настинка

Могат ли свещите Viferon да се използват за бременни жени? Този антивирусен агент се използва активно от гинеколозите за лечение на жена в деликатна позиция..

От момента на зачеването женското тяло претърпява много промени, включително хормонални промени. Това може да доведе до отслабване на имунната система, което води до развитие на вирусни инфекции от различни органи и системи. За да не се подлага тялото на бременна жена на ненужен стрес и риск, да се застраши протичането и безопасността на бременността, както и здравето на бебето, е необходимо ефективно и безопасно антивирусно лекарство.

Viferon ви позволява да разрешите някои от проблемите, без да причинявате вреда на развиващото се тяло. Супозиториите започват да действат веднага след приложение в тялото, като разпространяват интерферони. Последните разгръщат активна борба срещу инфекции и вируси. Те унищожават външната обвивка на патогенни микроорганизми, което причинява тяхната смърт.

Възможен ли е Viferon за конкретна жена по време на бременност, лекарят трябва да реши.

Лекарството помага:

 • стимулират производството на защитни антитела;
 • повишаване на фагоцитозата;
 • увеличаване на възможностите на тялото при вирусна конфронтация.

Важно предимство на Viferon е способността (ако няма такава необходимост) да се прави без агресивни лекарства, които могат да навредят на тялото на бебето.

Има няколко опции за дозиране на супозитории, за бременна жена се използват свещи с етикет 2.

Противопоказания и странични ефекти

За да намалите възможните рискове за майката и плода, без да допускате отрицателно влошаване на състоянието на бременната жена, трябва внимателно да прочетете инструкциите. Не всички категории лица имат право да употребяват лекарството.

Виферон е противопоказан:

 • тежки алергични реакции;
 • лична непоносимост към който и да е компонент на лекарството;
 • 1 триместър (лекарството може да бъде предписано от специалист само ако е абсолютно необходимо).

Обикновено лекарството се понася добре от всички пациенти, понякога могат да се появят незначителни странични реакции под формата на кожни обриви. Като правило те изчезват доста бързо 2-3 дни след отнемането на лекарството и не изискват безпокойство и специални медицински грижи..

Въпреки високата безопасност на фармацевтичния агент, бременна жена може да го използва само според указанията на лекар. Самолечението в този период е строго забранено..

Инструкции за употреба на супозитории и мехлеми в 1 2 3 триместър

Виферон по време на бременност може да бъде предписан от лекар, за да се освободи бъдещата майка от инфекциозни патологии, причинени от повишена вирусна активност.

В ранните етапи на бременността лекарството се предписва при строги показания. Инструкцията позволява използването им само след настъпването на 14-та гестационна седмица, в противен случай развитието на детето може да бъде нарушено.

Къде да поставите свещи Viferon? Тази форма на лекарството се използва за ректално приложение. Точните дози за лечение на определено заболяване за бременна жена се предписват от лекаря. Инструкцията съдържа основните разпоредби относно дозировката на това лекарство.

За лечение на остри респираторни вирусни инфекции, както и грип, супозиториите трябва да се използват в продължение на 5 дни, с доза 500 000 международни единици. Те се поставят два пъти на ден, 1 брой, на всеки 12 часа. По препоръка на лекаря курсът може да бъде удължен, но може да има различен режим на прием: свещ два пъти дневно с четиридневен интервал.

През последните месеци на бременността лекарството се използва със същата дозировка и честота, но в продължение на 10 дни.

За профилактични цели, за да се избегне заразяване с респираторна вирусна инфекция, една жена може да нанесе гел или мехлем върху вътрешната страна на носните крила, преди да напусне къщата. След връщане това вещество трябва да се измие старателно..

Подходящ ли е Viferon за бременни жени с дозировка на херпес

Как се предписва Viferon на бременни жени, при наличие на херпес, който се появява на лигавиците на устната кухина, гениталиите? Според инструкциите на бъдещата майка се показва следната терапевтична схема:

 • По 1 свещ с доза 500 000 международни единици се поставя два пъти на ден;
 • курсът на терапия е 10 дни;
 • след изтичане на този период лекарството се прилага със същата доза и честота, но с интервал от 4 дни;
 • преди раждането лекарството се използва с доза 500 000 международни единици в продължение на 10 дни, 2 пъти на ден.

Супозитории Viferon за 1 триместър на бременността

Мога ли да използвам свещи Viferon по време на бременност

Статията обсъжда Viferon по време на бременност. Ще ви кажем дали можете да използвате лекарството, докато носите дете при настинки, херпес и ARVI. Ще научите за употребата на лекарството през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър, отзиви на жените за лекарството, наличието на противопоказания за употреба, разрешената доза.

Какво представлява Viferon

Viferon е лекарство, което има антивирусни и имуностимулиращи ефекти. Активното вещество на лекарството е човешки интерферон алфа-2b. Предлага се като мехлем, гел и супозитории.

Viferon е ефективно антивирусно средство

В допълнение към основната активна съставка, ректалните супозитории включват:

 • динатриев едетат дихидрат
 • витамин Ц;
 • витамин Е;
 • какаово масло - има лечебен и противовъзпалителен ефект;
 • натриев аскорбат.
 • безводен ланолин;
 • пречистена вода;
 • прасковено масло;
 • вазелин;
 • витамин Е.

Формуляр за освобождаване

Виферон се произвежда под формата:

 • ректални супозитории - външно наподобяват бели куршуми;
 • гел - е полупрозрачна жълтеникава маса, една туба съдържа 36 000 IU от активната съставка;
 • мехлеми - има жълтеникаво-бял оттенък, съдържа 40 000 IU активна съставка.

Супозиториите се произвеждат с различни концентрации на активната съставка. Можете да намерите следните свещи в продажба:

 • Viferon 1 - съдържа 150 000 IU активна съставка;
 • Viferon 2 - съдържа 500 000 IU;
 • Viferon 3 - този препарат съдържа 1 000 000 IU активно вещество;
 • Viferon 4 - има 3.000.000 IU активна съставка.

Дозировката зависи от възрастта на пациента и хода на вирусното заболяване. Във всички останали отношения съставът на супозиториите е подобен.

Основните разлики между формите на освобождаване са дозата на интерферона и методът на проникване на лекарството в тялото. Цената на Viferon е от 200 до 1000 рубли.

Условия за съхранение и дозиране

Лекарството се отпуска без рецепта. Съхранявайте Viferon в хладилник. След изтичане срока на годност е забранено употребата на лекарството.

Фармакодинамика

Човешкият интерферон, който е основното вещество на лекарството, стимулира клетките, чието действие е насочено към неутрализиране на чужд агент в човешкото тяло.

Спомагателните компоненти като витамини С и Е повишават имуностимулиращия ефект на Viferon, намалявайки възпалението. Освен това аскорбиновата киселина и токоферолът са мощни антиоксиданти.

Всички тези свойства осигуряват защита на тялото срещу атаки от вируси и инфекции. Употребата на Viferon намалява токсичността на хормонални и антибактериални средства.

По време на бременност Viferon се предписва от лекар като част от комплексната терапия в такива случаи:

 • Терапия с вирусен хепатит.
 • Лечение на полово предавани инфекции, като кандидоза, хламидия и др..
 • Лечение на възпалителни патологии с инфекциозен произход, които включват ARVI, грип, менингит, сепсис, пневмония, възникнала от бактерии и вируси, вътрематочна инфекция, както и патологии, провокирани от ентеровирус.

Можете да използвате Viferon по време на бременност само според указанията на лекар.

Инструкции за употреба

По време на бременност трябва да внимавате, когато използвате различни лекарства. Следователно за повечето бъдещи майки въпросът е дали е възможно да се използва Viferon, докато се носи дете. Нека да разберем.

Viferon е безопасно лекарство, което може да се използва за лечение през 2 и 3 триместър на бременността. Основната характеристика на лекарството е активната активна съставка, интерферон, която се произвежда от човешкото тяло. Поради тази причина лекарството не може да навреди на бъдещата майка и плода..

В зависимост от тежестта и естеството на заболяването за лечение се използват различни форми на медикаменти..

Виферон маз по време на бременност се използва за лечение на увреждане на дермата и лигавиците. Имате херпес? Третирайте го с мехлем или гел и след известно време няма да има и следа от херпесни изригвания!

Супозиториите Viferon се използват за лечение на инфекции, които засягат вътрешните органи и гениталните пътища на бременна жена. В този случай, след 35 седмици от бременността, трябва да спрете да използвате супозитории..

Супозиториите се използват два пъти дневно, като се спазва интервалът между дозите от поне 12 часа. Супозиториите се вкарват ректално в ректума. Курсът и дозировката на лекарството се предписват от лекаря. По правило продължителността на употреба не надвишава 2 седмици. След този период употребата на продукта се извършва само под наблюдението на лекар..

Основното предимство на използването на супозитории Viferon е бързото начало на терапевтичния ефект. Това се дължи на бързото усвояване на компонентите, присъстващи в състава с последващото им разпространение в тялото..

Нанесете тънък слой мехлем и гел върху увредената кожа. Брой процедури: до 3 на ден, продължителността на лечението е 1 седмица.

Противопоказания

Viferon е напълно безопасен за бременна жена и плод; може да се използва дори от деца и кърмещи жени. Единственото противопоказание за употреба е само индивидуалната непоносимост. През 1-ви триместър на бременността лекарството се използва с повишено внимание..

Изключително рядко е, след употреба могат да се наблюдават странични ефекти, проявяващи се под формата на алергични обриви. Като правило, след 3 дни обривът изчезва.

По-долу са прегледите на жените за лекарството Viferon по време на бременност.

Използвах Viferon през 2-ри триместър на бременността. Използвах го за предотвратяване на ARVI. Купих свещи, защото чух за тяхната ефективност. Нямаше алергия след приложение.

През 3-тия триместър използвах свещи Viferon, когато настинах. Използвах и гел Viferon за херпес. Нямаше алергия, но се възстанови за 7 дни.

Супозиториите Viferon и други форми на лекарства могат да се използват само след лекарско предписание. Използвайте лекарството съгласно инструкциите за употреба и не по-дълго от предписания период!

Видео: Антивирусно лекарство Viferon

Виферон по време на бременност

Бременността е много важен и решаващ период в живота на жената. Продължава 9 календарни или 10 акушерски месеца, а средната му продължителност е 280 дни от първия ден на последната менструация до раждането. През това време протича сложен процес на трансформация на оплодената яйцеклетка в зрял плод, способен на самостоятелно съществуване извън утробата на майката. На практика е невъзможно да се надценява ролята на който и да е период от живота на плода. За съжаление, различни заболявания могат да попречат на образуването на фетални органи, тъкани и съзряването на функционалните системи..

Съдържание

Бременността е много важен и решаващ период в живота на жената. Продължава 9 календарни или 10 акушерски месеца, а средната му продължителност е 280 дни от първия ден на последната менструация до раждането. През това време протича сложен процес на трансформация на оплодената яйцеклетка в зрял плод, способен на самостоятелно съществуване извън утробата на майката. На практика е невъзможно да се надценява ролята на който и да е период от живота на плода. За съжаление, различни заболявания могат да попречат на образуването на фетални органи, тъкани и съзряването на функционалните системи..

Какви инфекции са опасни за бременни жени

Бременността е придружена от състояние на физиологична имуносупресия - потискане на имунитета. Това състояние може да доведе до намаляване на защитните, т.е. защитните сили на организма, допринасящи за първична инфекция, обостряне на хронични инфекциозни и възпалителни заболявания и развитие на усложнения на бременността. Особено опасни са TORCH инфекциите - група заболявания, които могат да се предават вътреутробно от майка на дете и да причиняват различни вродени дефекти и заболявания на плода.

Групата на TORCH инфекциите включва следните заболявания:

 • Т - токсоплазмоза (токсоплазмоза);
 • O - други инфекции (други): сифилис (трепонема бледа), ХИВ, варицела, хламидия, хепатит В и С;
 • R - рубеола (рубеола);
 • С - цитомегаловирусна инфекция или CMV (цитомегаловирус);
 • Н - херпес (херпес симплекс вирус).

При наличие на поне една такава инфекция при майката и при липса на адекватна терапия през периода на бременността, до 50% от новородените се раждат с различни нарушения:

 • IUI (вътрематочни инфекции);
 • вътрематочно забавяне на растежа (IUGR);
 • хипотрофия (хронично недохранване) и др..

При смесена инфекция (при наличие на две или повече инфекции) честотата достига 50-100% 1. За бъдещата майка острите респираторни вирусни инфекции са много опасни, включително грип, който поради намаляване на имунитета е изпълнен с развитие на бактериални усложнения (пневмония, отит на средното ухо, синузит).

Какво да правите, ако се разболеете по време на бременност

Консултирайте се със специалист

Инфекциозните заболявания при бъдещата майка изискват интегриран подход при избора на ефективни и безопасни лекарства със задължителното участие на терапевт, специалист по инфекциозни болести и гинеколог. Това важи особено за антивирусни и антимикробни агенти. Най-често се използват антивирусни лекарства, съдържащи интерферони, но не всички от тях са подходящи за лечение на бременни жени.

Какви интерферони могат да се приемат

Десетилетия на употреба на лекарства, съдържащи интерферони, показаха своята висока активност срещу много вируси. Въпреки това, много парентерални (инжекционни) интерферони не се препоръчват за употреба по време на бременност поради високия риск от странични ефекти.

Какво все още е разрешено за бъдещи майки

В случай на заболяване можете да използвате само надеждни, проверени във времето лекарства, които са разрешени за бременни жени, които трябва да бъдат посочени в инструкциите. Едно от тези антивирусни лекарства е VIFERON. Това лекарство се предлага под формата на свещичка, мехлем или гел. Той внимателно се грижи за здравето на жените, а също така допринася за раждането на здраво бебе. 3

Възможно ли е да приемате VIFERON гел, мехлем и супозитории през първия триместър на бременността?

Тъй като при външно и локално приложение лекарството под формата на гел / мехлем има ефект само върху фокуса на лезията, възможно е да ги използвате в дозите, препоръчани в инструкциите в ранните етапи на бременността, започвайки от първата седмица. Супозиториите се препоръчват за употреба от 2-ри триместър на бременността (от 14-та седмица). В този случай се използва доза от 500 000 IU, 1 супозитория 2 пъти на ден на всеки 12 часа всеки ден в продължение на 5 дни. Този курс се използва за лечение на ARVI и грип; за лечение на урогенитални инфекции се предписват поддържащи курсове в съответствие с инструкциите за медицинска употреба..

ВИФЕРОН през втория триместър на бременността

VIFERON маз, гел и супозитории през втория триместър на бременността се използват за подобряване на хода и резултатите от бременността при ARVI и различни урогенитални инфекции.

ВИФЕРОН през третия триместър на бременността

Използването на лекарството VIFERON супозитории, гел и мехлем през третия триместър при бременни жени с ARVI и различни урогенитални инфекции също помага да се намали развитието на патологични състояния при майката и детето.

Инструкции за употреба на гел, мехлем и супозитории Viferon по време на бременност

Схема на използване на лекарството VIFERON гел

Схема на използване на лекарството VIFERON маз

Схема на използване на лекарството VIFERON® Супозитории (ректални супозитории)

В случай на грип и ARVI, лекарството VIFERON Супозитории 500 000 ME се използва в продължение на 5 дни. При херпесна инфекция и урогенитални инфекции при бременни жени, включително с човешка папиломавирусна инфекция, VIFERON® 500 000 IU се препоръчва за бременни жени от втория триместър на бременността (започвайки от 14-та гестационна седмица), 1 супозитория 2 пъти на ден на всеки 12 часа всеки ден в продължение на 10 дни, след това 1 супозитория 2 пъти на ден след 12 часа всеки четвърти ден в продължение на 10 дни. След това, на всеки 4 седмици до доставката, VIFERON ® 150 000 IU, 1 супозитория 2 пъти на ден на всеки 12 часа всеки ден в продължение на 5 дни. Ако е необходимо, посочено преди раждането (от 38-та гестационна седмица) VIFERON® 500 000 IU 1 супозитория 2 пъти на ден след 12 часа дневно в продължение на 10 дни.

Как работи VIFERON

Когато се използва лекарството под формата на супозитории, стомахът не изпитва допълнителен стрес, което е много важно за бременни жени, страдащи от стомашно-чревни заболявания, включително гастрит. Активната съставка на лекарството не упражнява допълнителен стрес върху черния дроб, което избягва много странични ефекти. Мехлемът и гелът действат локално, прониквайки в тялото само на мястото на приложение.

Предимства на VIFERON:

 • има широк спектър от антивирусна активност и не предизвиква образуването на устойчиви варианти на вируси 5;
 • блокира размножаването на вируси, а също така възстановява защитните свойства на имунната система, предотвратявайки вътрематочната инфекция на плода и намалявайки интензивността на възможните усложнения на бременността 3;
 • оптимално за комбинирана терапия; върви добре между неговите форми и с лекарства, използвани при лечението на различни инфекциозни и възпалителни заболявания (антибиотици, химиотерапевтични лекарства, глюкокортикостероиди)

Използването на VIFERON® за лечение на урогенитални инфекции с цел подобряване на хода и резултата от бременността допринася за:

 • спомага за намаляване на броя на патологичните състояния на бременна жена 2;
 • намалява честотата на развитие на полихидрамнион с 1,9 пъти 1;
 • намалява антигенното натоварване върху тялото на бъдещата майка и плода 1;
 • намалява рисковете от заплахата от прекъсване на бременността съответно с 3,5 и 2,6 пъти 3;
 • намалява броя на пациентите с положителен HPV ДНК тест с 2,6 пъти 4;

Употребата на VIFERON® при бременни жени с урогенитални инфекции с цел намаляване на развитието на патологични състояния при дете допринася за:

 • намалява риска от развитие на тежки форми на IUI с 1,7 пъти и на умерени форми на IUI с 1,9 пъти 2;
 • намалява броя на децата с вътрематочно забавяне на растежа с 1,7 пъти 2;
 • намалява честотата на асфиксия (кислородно гладуване на тялото) с 1,9 пъти 2;
 • намалява броя на новородените с увреждане на централната нервна система с 2,3 пъти 2;

Имуномодулиращо действие

В допълнение към интерферона, супозиториите VIFERON са обогатени с антиоксиданти - витамини Е и С, което засилва антивирусната и имуномодулираща активност на лекарството. Поради имуномодулиращите свойства, като повишена фагоцитна активност на макрофагите и специфична имунотоксичност на лимфоцитите, лекарството има индиректен антибактериален ефект, т.е. помага за блокиране на жизнената активност не само на вируси, но и на бактерии.

Страничен ефект

В редки случаи е възможно развитието на индивидуални реакции към употребата на лекарството: алергични реакции под формата на кожни обриви, изгаряне на лигавицата, кихане, сърбеж и ринорея (повишено количество слуз). Нежеланите реакции изчезват веднага след отнемане на лекарството.

Предотвратяване на инфекции при бременни жени

След идентифициране на цитомегаловирусни, херпесни, хламидиални или микоплазмени инфекции преди бременността, всяка жена, в съгласие с лекуващия лекар, може да премине курс на сложна терапия, която включва VIFERON, за да се намали рискът от рецидив на заболяването по време на бременността, както бе споменато по-горе. И за профилактика на ARVI през студения сезон, бъдещите майки могат да използват VIFERON гел.

Автор на статията

Общ лекар

 1. П. В. Буданов, А. Н. Стрижаков "Етиология, патогенеза, диагностика и лечение на вътрематочна инфекция", Въпроси по гинекология, акушерство и перинатология, 2010.
 2. Бочарова И.И., Малиновская В.В., Аксенов А.Н., Башакин Н.Ф., Гусева Т.С., Паршина О.В. „Влияние на терапията с виферон при майки в комплекса от терапия на урогенитални инфекции по време на бременност върху параметрите на имунитета и здравословното състояние на новородените им“, 2009 г..
 3. П. В. Буданов, А. Н. Стрижаков, В. В. Малиновская, Ю. В. Казарова, „Дискоординиране на системното възпаление при вътрематочна инфекция”, Въпроси на гинекологията, акушерството и перинатологията, 2009.
 4. Климанова Р.Р., Малиновская В.В., Паршина О.В., Гусева Т.С., Новикова С.В., Торшина З.В., Зароченцева Н.В. „Влиянието на вирусните инфекции върху цитокиновия профил при бременни жени с обременена акушерска история и имунокорективна терапия с човешки интерферон алфа-2b“, 2013.
 5. Максимов В.А., Чернишев А.Л., Зеленцов С.Н., Неронов В.А., Вижлова Е.Н., Гусева Т.С., Паршина О.В. „Виферонотерапия през призмата на доказателствената медицина“, сборник с материали от научно-практическата конференция „Съвременни възможности за диагностика и лечение на заболявания на храносмилателната система от позицията на доказателствената медицина“, стр. 148-158, 2011.

Настинки при бременни жени: възможно ли е да се използват супозитории Viferon?

Супозитории Viferon е антивирусно средство, което има имуностимулиращи свойства. Често се предписва при настинки и за лечение на херпесни заболявания, които могат да засегнат и бременни жени. Разрешено ли е да се приема лекарството в тази категория от населението и какво казват отзивите за свещите Viferon, тези, които са опитали лекарството лично?

Рефекталните супозитории Viferon обикновено са бели с леко жълт или мраморен оттенък. Супозиториите са предназначени да се поставят директно в ректума. Основната активна съставка на лекарството е рекомбинантен интерферон алфа-2b.

 • аскорбинова киселина и натриев аскорбат;
 • витамин Е, използван за предотвратяване на процеса на окисляване;
 • динатриев едетат дихедрат - работи като антиоксидант;
 • какаово масло - облекчава възпалението и има лечебен ефект.

Веднага след като аналоговият интерферон алфа-2b попадне в тялото, незабавно се извършва защита от вируси. Други компоненти допълват функциите на основния компонент. Благодарение на избраната комбинация от компоненти, супозиториите Viferon също са разрешени по време на бременност с настинки и различни вирусни инфекции. И помагайте без намесата на други лекарства.

Възможно ли е бременна Viferon с настинка?

От самото зачеване тялото на жената претърпява преструктуриране. Реконструкцията се извършва във всички органи. През такъв период всяка болест, дори обикновена настинка, може да повлияе негативно на развитието на плода..

За да се избегнат сериозни последици и да се постигне бързо излекуване, се използват антивирусни лекарства, такива лекарства, които помагат да се отървете от болестта, без да навредите на детето. Едно от тези лекарства е Viferon.

След като компонентите на супозитория влязат в тялото, те веднага започват да действат. Тяхната дейност е насочена към борба с бактериите и вирусите, попаднали в организма. Агентът има разрушителен ефект върху черупката на микроорганизмите, допринасяйки за тяхната смърт.

Лекарството е способно да:

 • стимулират производството на антитела от организма;
 • активира фагоцитозата, която разпознава вируси;
 • повишават способността на организма да се съпротивлява.

Когато използва това лекарство, бременната жена не трябва да консумира други лекарства. Следователно няма риск от увреждане на плода с лекарства..

Супозиториите се произвеждат с номерация от 1 до 5, които показват наситеността на агента с активни компоненти. За лечение на бременни жени се използват свещи № 2. Те съдържат оптимален набор от компоненти, който не засяга функциите на черния дроб и бъбреците..

Инструкции за употреба на супозитории и мехлеми през 1-ви, 2-ри, 3-ти триместър

Инструкциите за употреба на супозитории Viferon от производителя показват, че супозиториите не се препоръчват за употреба през 1-ви триместър на бременността. Само след достигане на периода от 14 седмици те могат да бъдат използвани.

Защо да не използвате продукта през 1-ви триместър? Факт е, че в ранните етапи се извършва формирането на тялото на бебето. Всеки ден през този период е много важен, защото развитието на органите става всеки ден! Тоест първите три месеца плодът се формира, а през останалото време расте.

Следователно е възможно да се използват лекарства, съгласно инструкциите на производителя, само от 2-ри триместър, както е предписано от лекар. Същият документ посочва, че може да се използва за лечение на остри вирусни инфекции, включително грип.

Препоръчителна доза за бременни жени след 14 седмици:

 • Курсът на прием се назначава от лекаря. Обикновено трае 5 дни. Използват се капсули от 500 000 ME, 1 брой 2 пъти на ден, с почивка от 12 часа.
 • Ако има нужда, курсът на лечение може да бъде удължен, но интензивността на приема е различна, 1 супозитория 2 пъти на ден след 4 дни

През 3-ия триместър на бременността се препоръчва супозиториите Viferon да се използват по 1 брой два пъти дневно с почивка от 12 часа. Курс за 10 дни.

Има ли аналози по-евтини - цени

От аналозите на свещите Viferon е най-близкият по свойства - Genferon. В допълнение към интерферона, той съдържа таурин, който помага за нормализиране на метаболитните процеси в организма. Цената му варира от 610 до 700 рубли.

Genferon Light е лека версия на Genferon. Тоест, съдържанието на активния компонент в него е намалено. Често се използва за лечение на деца. Цената му е в рамките на 270 - 450 рубли.

Giaferon - супозиториите се използват за лечение на вирусни инфекции на гениталните органи. Цена 280 - 430 рубли.

Вагиферон - супозиториите включват следните компоненти: интерферон, флуконазол, метронидазол. Vagiferon изпълнява следните функции:

 • Ефективен срещу гъбички.
 • Потискащи бактерии.
 • Неутрализира вирусите.
 • Облекчава възпалението.
 • Помага за укрепване на имунитета.

Цени за Vagiferon от 410 до 480 рубли.

Друго лекарство, което лекарите често препоръчват като превантивно и антивирусно средство, е Oscillococcinum, струва от 370 рубли, в зависимост от броя на единиците в опаковката. Това е хомеопатично лекарство, което не влияе негативно на бременността..

Използва ли се Ergoferon по време на бременност, кои аналози ще заменят лекарството?

Защо бременните жени трябва да приемат Йодомарин и дали лекарството е съвместимо с витаминните комплекси тук по-подробно.

Подходящ ли е Viferon за бременни жени с херпес - дозировка

Лечението на херпес трябва да започне възможно най-рано. Ранният процес на терапия ще ви позволи да се отървете от болестта за кратко време.

В случай на неприятни прояви на херпес, които се появяват на гениталиите, се предписва супозиторна терапия в размер на:

 • Сутрин 1 капсула 500 000 IU.
 • След 12 часа вечер, втората капсула.

Продължителност на курса 10 дни.

Агентът се използва за превантивни цели, но този курс продължава 5 дни. Курсът на лечение на херпес се препоръчва от лекар. Продължителността на курса зависи от сложността на заболяването..

Отзиви за лекарството

Във форумите в повечето случаи има положителни отзиви за свещи и мазила Viferon, които са ги използвали по време на бременност:

Валентин, 14 март 2016 г.

Използвах Viferon по препоръка на лекар при остри респираторни заболявания. Срокът беше 27 седмици. Тя бързо се възстанови. Детето няма проблеми.

Наталия, 10 април 2016 г.

Съветвам ви да използвате Viferon при настинки. В края на бременността тя се простуди. Въведени свещи по съвет на лекарите. Възстанови се. Нямаше усложнения.

Олга, ноември 2016 г.

За профилактика използвах мехлем. Излизайки на улицата, си намазах носа. Настинките не ме нараниха по време на бременност.

Татяна, октомври 2016 г.

Лекарят препоръча да се използва Viferon маз за превантивни цели. Страхувам се. Няма особено доверие в този мехлем..

Въпреки привидната безвредност на лекарството, не трябва да се забравя:

 1. Лекарствата от тази серия се считат за безопасни, това не означава, че можете да ги използвате по свое усмотрение. Само лекар може да препоръча използването им, както и да избере правилния курс.
 2. Супозиториите са необходими след дефекация.
 3. Ако след употреба на продукта се появи алергична реакция. Не си струва да използвате инструмента, докато причините не бъдат изяснени.

Как трябва да се лекува настинката, ако й обърнете внимание навреме, за това във видеото:

Свещи Viferon по време на бременност

Поради намаления имунитет, жената, която носи дете, може лесно да вземе всеки вирус или настинка, а в този случай супозиториите Viferon могат да дойдат на помощ по време на бременност. Отслабеното тяло на бъдещата майка, което свиква с плода, което е чуждо тяло за него, е най-податливо на различни заболявания. В същото време списъкът с лекарства, които са на разположение за прием през този период, е изключително малък и изисква внимателен индивидуален подбор. Но една жена така иска да се наслади на това време, наблюдавайки промените, които се случват в тялото й.

Относно лекарството

Основният активен компонент на лекарството е интерферон. Той насърчава допълнителното производство на клетки в човешкото тяло, които елиминират чужди бактерии и вируси, които допринасят за развитието на възпалителни процеси. В допълнение, съставът на лекарството включва какаово масло, витамин Е и други помощни вещества, които са безопасни за тялото на бъдещата майка. Обхватът на лекарството е доста широк:

 • терапия за инфекции, предавани по полов път;
 • лечение на вирусен хепатит;
 • използване като част от комплексна терапия при възпаления с инфекциозен характер (включително ARVI, грип, пневмония и други).

Интерферонът, който е част от Viferon, помага в борбата с вирусите

Допълнителните вещества, които изграждат свещите, могат ефективно да поддържат и възстановяват имунитета на бременна жена, както и да стимулират независимата борба на организма срещу вредните бактерии, като произвеждат клетки, които могат да се борят с инфекцията. В допълнение, лекарството ви позволява да намалите количеството токсини, идващи заедно с хормонални лекарства и антибиотици, взети като част от сложната терапия.

Приложение по време на бременност

Съгласно инструкциите за употреба на лекарството, супозиториите Viferon се предписват на жени в позицията от 14-та акушерска седмица. Това се дължи на факта, че след 14 седмици тялото на момичето свиква с плода, който е чуждо тяло за тялото, и вече няма нужда да се намалява имунитетът. Когато се предписва лекарство с имуностимулиращ ефект, е изключително опасно в ранните етапи на бременността. Организмът, който е получил допълнително хранене, може да отхвърли плода, ще настъпи спонтанен аборт.

Viferon се предписва от 12-14 седмици от бременността

Преди да използвате лекарствени супозитории, трябва да се консултирате с Вашия лекар. В случай на първични прояви на някакво заболяване, трябва да се свържете с гинеколога, който наблюдава бременността. Дозировката и режимът на приложение се подбират чисто индивидуално, в съответствие с личните характеристики на организма.

Не се самолекувайте. Въпреки факта, че лекарството е доста безопасно и високо ефективно, независимото му предписване и употреба може да бъде изпълнено с негативни последици за тялото на бременна жена или за бременно бебе. Многобройни положителни отзиви за жени на тематични форуми могат да се превърнат в тласък за самостоятелно прилагане на лекарствения състав. Но не бива да забравяме, че всяко лекарство през такъв период може да се превърне в заплаха за живота на бебето..

Прием през първия триместър на бременността

Супозиториите Viferon по време на бременност са много ефективни и в по-голямата си част не предизвикват странични реакции, за разлика от други лекарства с подобно действие. Приемът му през първия триместър на бременността обаче е забранен от разработчиците. Ако е необходимо, свещи се назначават на бременно момиче, но терапията се провежда под строгото наблюдение на лекар, тъй като има голям риск от загуба на бебето.

През първия триместър употребата на почти всички лекарства е забранена

Супозиториите имат подчертан имуномодулиращ ефект върху тялото. И в първите седмици на бременността, когато плодът едва започва да се вкоренява и фиксира в матката, имунитетът на бъдещата майка намалява сам, така че да не се случи спонтанен аборт. Това се обяснява с факта, че през този период ембрионът е чуждо тяло за тялото..

Viferon се използва само в изключителни случаи, когато рискът за здравето на майката е непропорционален на риска от загуба на детето. Само лекарят, който наблюдава жената, трябва да реши този въпрос. Самостоятелното приложение на лекарството е строго забранено..

Прием през II триместър на бременността

Във втория триместър, когато рискът от отхвърляне е значително намален, употребата на лекарството се разрешава с повишено внимание и под строгото наблюдение на наблюдаващ лекар. Рискът значително намалява само след 14 акушерски седмици.

След този период жената може с помощта на свещи да се справи с различни вирусни заболявания. Например ARVI, грип, които толкова често засягат отслабеното тяло на бременни жени. Или инфекции от сексуален характер: уреаплазмоза, кандидоза, хламидия и други.

Прием през третия триместър на бременността

На последния етап от раждането на плода тялото вече е узряло достатъчно и е приело развиващото се и растящо бебе вътре. Имунитетът се нормализира и когато възникне възпалителен процес или инфекция, той наистина се нуждае от допълнителна сила за борба с болестта. Супозиториите Viferon през този период са практически безопасни и не предизвикват странични ефекти при бъдещата майка.

Супозиториите Viferon са достатъчно безопасни и могат да се използват дори при новородени бебета.

В допълнение към лечението със свещи Viferon, бременна жена може да премине курс на профилактика. Например, настинки. Той е безопасен и няма да причини негативни реакции или последици за детето..

Необходимо е да се използва лекарството дори като профилактично средство само след съгласието на лекаря. Има някои ограничения върху лекарството, което може да изненада бъдещата майка, която реши да предприеме превантивни мерки..

Противопоказания

Основното противопоказание за прием на лекарството по време на раждане на дете е ранната бременност. Категорично не се препоръчва употребата на супозитории Viferon до 14 акушерски седмици.

При индивидуална непоносимост или чувствителност към компонентите на лекарството, на жените не се предписва този лекарствен състав. Самостоятелното прилагане може да бъде изпълнено с негативни последици не само за тялото на бъдещата майка. Но и за носещо дете.

В допълнение, тоферол ацетат е част от лекарството. Това е витамин Е и този факт трябва да се вземе предвид, ако бременна жена приема някакви витаминни комплекси, които включват този витамин.

Начин на приложение и дозировка

За да може лекарството да се приема правилно и да донесе желания терапевтичен ефект, момичето трябва да се консултира с лекар наблюдаващ. Лекарството може да се приема не само от бременни жени от втория триместър, но и от кърмачки след раждането. Важно е само да изберете правилната доза и да следвате правилото за прием.

Супозиториите се вкарват ректално в ректума. Ръцете трябва да са чисти, а позицията при поставяне на супозитория е удобна.

Инструкции за правилното приложение на ректални супозитории

Обикновено лекарят предписва 1-2 супозитории за бременна жена на ден с почивка от 12 часа. Курсът на лечение обикновено продължава 5-10 дни, не повече. Като превантивна мярка жената може да инжектира 1 супозитория няколко пъти седмично, по едно и също време.

За лечение на инфекции, предавани по полов път, се провежда на курсове с установени почивки. В този случай курсът на терапия може да продължи до 1 година..

Грешен прием, неспазване на препоръките на специалист и неразрешено увеличаване на дозата може да бъде изпълнено с неприятни последици. Нежелани реакции могат да възникнат, ако режимът на лечение, съставен от лекаря, бъде нарушен.

Странични ефекти

Лекарството не причинява значителни странични ефекти след приложение. В някои случаи обаче са възможни алергични обриви, свързани с индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството..

По правило обривът или сърбежът по кожата не изискват допълнително лечение и отшумяват сами в рамките на три дни след края на приема на лекарството. Но ако има такива, трябва незабавно да посетите специалист.

Въпреки безопасността на употребата на лекарството и многобройните положителни отзиви от приема му, категорично е невъзможно да предпишете лекарство за себе си. В случай на прояви на някакво заболяване, което може да бъде излекувано чрез прием на супозитории Viferon, трябва незабавно да потърсите помощ от лекар. След изследване на анамнезата и провеждане на необходимите изследвания, лекарят ще предпише лекарството и дозировката, необходима за постигане на терапевтичен ефект в този случай..

Възможно ли е за Viferon свещи по време на бременност

Супозиториите Viferon се предписват по време на бременност за укрепване на имунитета и справяне с различни вирусни, настинки. В крайна сметка, на първо място, имунната система на жената страда и тялото е податливо на заболявания..

Основното предимство на това лекарство е, че то не носи никакви негативни последици за плода. Виферон по време на бременност позволява значително да се намали употребата на антибиотици.

 • основната активна съставка е интерферон а-2b;
 • помощни вещества: токоферол ацетат, натриев аскорбат, аскорбинова киселина;
 • основата на лекарството е какаово масло, мазнини.

Лечение на различни вирусни заболявания

Това лекарство е под формата на бяло-жълт куршум. Диаметърът е 1 см. Поради този диаметър те лесно се вкарват в червата.

Важни свойства на лекарството

 • ARVI;
 • грип;
 • кандидоза;
 • вагинална уреаплазмоза;
 • бактериална вагиноза;
 • хламидия;
 • трихомониаза;
 • хепатит от групи В, С;
 • цитомегаловирусна инфекция.

Също така, супозиториите Viferon по време на бременност се използват за профилактика и за поддържане на имунитет. Основната активна съставка е интерферон, със свойства, подобни на веществата, произведени от организма. Те се борят с инфекциите, вирусите, бързо намаляват температурата и действат антибактериално.

Благодарение на съдържащите се витамини С и Е, защитната функция на тялото се засилва.

Характеристики на използването на свещи

Лекарството е разрешено за употреба само от четиринадесетата седмица на бременността, през втория триместър. Това се дължи на факта, че проучванията са проведени само от 14 седмици. Когато кърмите дете, лекарството може да се използва.

В тази таблица можете да видите кога можете да приемате това лекарство, за какви заболявания, както и - противопоказания.

 1. Вирусни заболявания (грип, ARVI).
 2. Хепатит.
 3. Вагинална уреаплазмоза.
 4. Вагинална кандидоза.
 5. Хламидия.
 6. Вагиноза.
 1. Вирусни заболявания (грип, ARVI).
 2. Хепатит.
 3. Вагинална уреаплазмоза.
 4. Вагинална кандидоза.
 5. Хламидия.
 6. Вагиноза.

Може да се приема само от бременна 14 седмици

Преди да използвате Viferon по време на бременност, се нуждаете от задължителна консултация с лекар. Всяко лекарство трябва да се приема под наблюдението на лекар, за да не навредите на себе си и на нероденото дете..

Правилна употреба на лекарството

Инструкции за употреба.

 1. Отворете опаковката внимателно.
 2. След това измийте върха с водоразтворим мехлем, който не съдържа вазелин. Ако не, тогава просто навлажнете върха малко с вода.
 3. Трябва да се прилага не повече от два пъти на ден в ректума, не повече от 10 дни.

Супозиториите Viferon трябва да се използват по време на бременност като допълнително лекарство към основната терапия. Преди употреба е необходима консултация с лекуващия лекар (гинеколог, терапевт, имунолог).

Трябва да се консултирате с лекар

Свещите могат да се използват най-малко дванадесет часа. Помислете за правилното приложение на болестите.

 1. Херпесна инфекция. Дозировката трябва да бъде 1 000 000 IU. Въвеждаме 2 пъти на ден по една свещ в продължение на 10 дни.
 2. Вирусен хепатит. Дозировката е 500 000 IU. Също така въвеждаме 1 свещ 2 пъти на ден в продължение на 10 дни.
 3. Простуда и вируси. Изисква се минимална доза от 150 000 IU. Въвеждаме 2 пъти на ден по 1 свещ в продължение на 5 дни.

Може да получите херпесна инфекция по време на бременност. Може да се излекува с мехлем Viferon чрез нанасяне на тънък слой върху засегнатата област. След като трябва внимателно да втриете. Действието на този мехлем отива директно върху засегнатата област. Лекарството се използва два или три пъти на ден в продължение на една седмица.

Продължителността на лекарството зависи от това колко сложна е болестта. Имате ли нужда от консултация с лекар.

Възможни нежелани реакции

Лекарството е добре комбинирано с всякакви други лекарства. Ако имате запек, докато използвате Viferon, трябва да се консултирате с лекар и да вземете клизма.

Съхранявайте лекарството на място, недостъпно за слънчева светлина, при температура от 3 до 9 градуса. Избягвайте контакт с деца. Срокът на годност е две години. След употреба е забранено. Когато купувате лекарство, не е необходима рецепта от лекар.

Ето как се казва за Viferon по време на бременност.

Препоръчвам да използвате тези супозитории при настинки и за лечение на херпес. Използвах го през втория триместър, отидох на лекар. Тъй като имунната система беше напълно отслабена, се разболях от грип. Гинекологът ми предписа това лекарство. Прилагах го два пъти в продължение на десет дни. Много ми помогна, бързо се възстанових. Роди се здраво бебе.

Чух за това лекарство, но не му обърнах внимание, докато не забременях. Започнах да настивам. Моето спасение бяха свещите Viferon 2, които се използват по време на бременност. Може да се използва както за профилактика, така и за лечение на настинки. В опаковката имаше 10 свещи. Бяха ми достатъчни за 5 дни. Не знам как, но състоянието ми се е подобрило значително. Разбира се, действа само в комбинация с други лекарства. Само свещите не могат да излекуват настинка. Гаргарах, подувах нос и т.н. След 4 дни имунитетът ми се повиши и започнах да се чувствам много по-добре. Така че, ако някой се чуди дали е възможно да използвате Viferon по време на бременност, казвам да.

Радвам се, че по време на бременност не съм имал особени усложнения. Единственото нещо, аз взех ARVI някъде. Лекарят предписа това лекарство и на мен. Той е много удобен за използване и нямах никакви странични ефекти. И детето се роди без петна. И така бях много притеснен, никога не се знае какво би станало. Радвам се, че срокът на годност е дълъг, той може да се съхранява в хладилник дълго време. Едно нещо обаче те действат след около половин час... трябва да лъжете дълго време... не е много приятно. И така, доста добро лекарство. Е, цената на Viferon не е много висока, но и не е малка, бих казал.

За автора: Боровикова Олга