Какви неща ще бъдат полезни за новородено през първите месеци? Как да не се объркате от изобилието от стоки по рафтовете на магазините? Много бъдещи майки задават тези въпроси..

Когато една жена е в последните месеци на бременността, тя иска да купи всичко наоколо в магазините. Естествено, след раждането на бебето се оказва, че по-голямата част от зестрата не е била необходима. Парите бяха пуснати в тръбата. Искаме да предупредим бъдещите майки, които са под въздействието на хормони, срещу неразумни покупки. За целта сме съставили собствен списък с неща за новородено от предмети, които наистина ще са ни от полза..

 1. Неща за детската стая
 2. Какво е необходимо за новородено от дрехи
 3. Баня и хигиена
 4. Списък на основите за хранене
 5. Комплект за първа помощ
 6. Транспортни средства

Неща за детската стая

1. Легло. Малко по-късно можете да закупите легло за детска стая. Стените му са направени от мек материал и веднага щом детето се научи да става и веднага пада, със сигурност ще оцените неговите предимства..

2. Матрак. Матракът за новороденото трябва да е твърд. Препоръчително е да изберете дебели модели с естествени пълнители..

3. Топче за матрак. Не забравяйте да го закупите, ако не искате матракът бързо да се влоши. Можете да използвате обикновена кърпа, но тя постоянно ще се губи. Модерните калъфи за матраци имат еластични ленти за закопчаване и приятна повърхност, която задържа топлината..

3. Спално бельо. Не е необходимо да купувате цели комплекти, тъй като новородените не се нуждаят от възглавница, поради което калъфките за възглавници няма да са полезни. Запасете се с три до четири листа, тъй като това са тези, които ще сменяте най-често.

4. Одеяло. През зимата се нуждаете от топъл вариант. През лятото можете или да го направите без него, или да използвате пелена за завивка като одеяло.

5. Мобилен. Детето ще започне да му обръща внимание до края на първия месец. Мобилът ще ви даде няколко ценни минути свободно време и ще допринесе за развитието на вашето бебе. Изберете модел, захранван от батерии, с приятна музика и предмети с ярка страна, обърната към детето.

6. Скрин. Отсега нататък в дома ви ще има много дрехи, памперси, спално бельо и други неща, чийто брой ще се добавя постоянно. Следователно отделен скрин ще се превърне в необходима покупка..

7. Маса за смяна. Повиването на бебе след болницата, навеждането над диван или легло е трудно, особено ако майката е имала цезарово сечение. Следователно масата за смяна може да бъде истинско спасение. Той съществува в няколко варианта: може да бъде в комплект с скрин, легло или да бъде отделен дизайн. Добър вариант е сменяемата дъска. Той е евтин и не заема много място..

8. Нощна лампа. Опцията за добра нощна светлина е приглушена LED светлина, която се включва в контакта. Той е енергийно ефективен и не пречи на съня. Ако няма контакт наблизо, можете да помислите за модели с батерии.

9. Възглавници за мама. Те ще са необходими за организиране на удобно кърмене. Най-добрият вариант е една или две възглавници за бременни жени..

10. Бебе монитор. Това не е от съществено значение, но може да бъде закупено при желание и наличност. Бебефонът може да ви помогне да чуете кога бебето ви е будно, дори ако сте от другата страна на къщата. Благодарение на това устройство не е нужно постоянно да тичате и да проверявате бебето си. По-усъвършенствана версия е видео бебефон, който показва изображение от детската стая в реално време.

Какво е необходимо за новородено от дрехи

1. Пелени. Много необходими неща, дори и да не планирате да повивате бебето си. Например, те могат да се използват като кърпи, чаршафи, подредени върху тях, за да се слънчево дете на слънце. За първи път можете да вземете 5 тънки и 3 фланелени пелени.

2. Фишони, бодита, плъзгачи. Броят им зависи и от това дали ще повивате бебето си или не. Не купувайте много от първите неща с най-малкия размер, децата растат бързо. По-добре тогава, ако е необходимо, купете допълнителни дрехи.

4. Чорапи, обувки. Полезно през студения сезон, не бива да купувате и много..

5. Пелени. Не купувайте памперси в големи опаковки. Бебето може да има дразнене от определена марка пелена или може просто да не отговаря на размера. Опитайте малка опаковка.

6. Топли дрехи за сезона. Ако бебето е родено през студения сезон, гащеризонът ще ви бъде от полза. По-добре е да купувате топли бебешки дрехи след раждането, за да не се объркате с размера.

Баня и хигиена

1. Баня. Някои родители веднага къпят децата си в голяма баня. От съображения за хигиена обаче е по-добре детето да закупи отделна баня за детето, където е плувало с удоволствие до 6 месеца. По-добре е да си купите бял модел, тъй като всяка мръсотия ще бъде ясно видима върху него..

2. Кърпичка. Скруберът трябва да е мек, изработен от естествени материали..

3. Кърпи. За детето са удобни варианти с качулка, която се хвърля над главата.

4. Термометър за вода. Това ще помогне за първи път да не се обърка с комфортна температура за къпане на бебето.

5. Сапун. Детето трябва да се измива със сапун не повече от два пъти седмично. Изберете хипоалергенни продукти.

6. Мокри кърпички. Някои кърпички могат да бъдат досадни, така че пробите и грешките са задължителни. Е, не забравяйте, че мокрите кърпички са вид опция за пътуване, не трябва да ги злоупотребявате през първите месеци.

7. Лайка, низ. Тези билки имат благоприятен ефект върху състоянието на детската кожа, особено ако бебето започне бодлива топлина..

8. Ножици. За новородени е подходяща опцията със заоблени ръбове, за да не надраска бебето, докато реже ноктите.

9. Надуваем пръстен. Слага се на врата на бебето и му помага да плува самостоятелно във ваната - естествено, под строгия надзор на родителите си. След плуване детето обикновено спи добре..

Списък на основите за хранене

1. Зърна, бутилки, смеси, стерилизатори и други аксесоари за изкуствено хранене. Нито един от този списък няма да бъде полезен, ако кърмите правилно. Не забравяйте, че млякото е в главата ви, така че почти всяка жена може да се храни. Основното е да бъдете търпеливи, няма да е лесно само през първите месеци, а след това ще се насладите на този естествен процес. По въпросите на кърменето се доверявайте само на авторитетни източници - професионални консултанти, книги. При необходимост необходимата информация може да бъде получена в Интернет от специалистите на Асоциацията на консултантите по естествено хранене (AKEV).

2. Сутиен за кърмене. По-добре е да го вземете след раждането, тъй като гърдите се увеличават по време на кърмене. Изберете удобни, безжични модели.

3. Подложки за гърди. Необходимо, ако млякото изтече. За първи път си купете една малка опаковка с лепяща лента.

Комплект за първа помощ

 1. Средства за лечение на пъпа. Като правило за тази цел се използват брилянтно зелено и водороден прекис, но лекарят може да предпише нещо допълнително.
 2. Лекарства. Всички лекарства трябва да се използват само според указанията на лекар. Освен това детските лекарства имат ограничен срок на годност и не е факт, че ще ви бъдат полезни. Следователно да ги купувате предварително не си струва, особено ако наблизо във вашия град има 24-часова аптека..
 3. Памучна вата, дискове, пръчки с ограничител. Тези устройства ще са необходими за извършване на процедури за грижа за новородено. Можете да закупите аспиратор в случай на хрема или ако не можете да почистите носа с памучна вата. Това устройство помага за отстраняване на слуз от носа на бебето..
 4. Термометър. По-добре е да закупите електронната версия, тъй като тя е по-безопасна от тази на живака. Единственото предупреждение: трябва да проверите точността на показанията върху себе си, като измерите температурата с два вида термометри на свой ред.

Транспортни средства

 1. Детска количка. През първите шест месеца, докато бебето не седи, трябва да закупите бебешка количка. Също така, като алтернатива можете да разгледате моделите и трансформаторите 2 в 1, 3 в 1. Версията 2-в-1 има едно шаси, кошара и разходка, които ще ви трябват малко по-късно, 3-в-1 допълнително включва столче за кола. В трансформатора люлката може да се превърне в ходещ блок. Както показва практиката, по-добре е да закупите отделна количка за новородено и да купите модел за седящо дете по-късно..
 2. Седалка. За новородено трябва да се имат предвид модели от категория 0+. Те осигуряват физиологичното положение на бебето и се инсталират обърнати срещу посоката на движение.
 3. Прашка. Такова устройство е подходящо за активни майки, особено ако детето обича да е дълго време на гърдите. Освен това е хендсфри, подходящ за посещение на клиника и пътуване с градски транспорт. Има един нюанс при използването на слинг: трябва да можете да го навивате правилно. Но ученето е въпрос на време, много майки знаят как да облекат слинг за секунди.

Елементите, включени в този списък с необходимите неща, ще са достатъчни за първи път. Всички други неща за новородени могат да бъдат закупени според нуждите. С течение на времето майката започва да разбере от какво и в какви количества ще се нуждае нейното бебе и придобиванията ще станат по-рационални.

Помощ на майките: списък за пазаруване за новородено

Приятни домакински задължения, свързани с раждането на бебе - това също е много пазаруване. Експертите на онлайн магазина Dochki-Sinochki са съставили списък на необходимите стоки за вас: с този списък ще бъдете насочени кои покупки трябва да се направят първо и с кои можете да изчакате. Освен това можете лесно да дадете отговор на въпросите на приятели и семейство, какво да дадете на бебето. И ако изберат нещо от предложения списък, всички ще се възползват от това: както приятели, които ще направят наистина полезен подарък, така и семейния ви бюджет.

Разделихме всички придобивания на няколко категории и им предоставихме експертни препоръки от нашите специалисти.

Продукти за бебето веднага след раждането

Съвременните хигиенни продукти значително улесняват задачата за грижа за нежната бебешка кожа. Висококачествените памперси за новородени не само осигуряват спокоен сън на бебето, чистота на неговите дрехи и спално бельо, но и се грижат за кожата на бебето. За съжаление се случва, че изборът на подходяща марка памперси отнема известно време, а вече тестваната кожа на детето може да реагира със зачервяване и дори обриви. В този случай под ръка трябва да има крем за пелени, който може бързо да премахне този вид неприятности.

Универсална покупка - мокри бебешки кърпички. И ако очаквате първото си дете, ще се изненадате колко често ще трябва да прибягвате до тяхното използване..

В самия родилен дом трохите няма да се нуждаят от много дрехи, но въпреки това не можете да минете без долни ризи, гащеризони, чорапи и шапки.

По този начин, за трохите след раждането, ще ви трябва

 • памперси за новородени - една опаковка
 • бебешка пудра или крем за пелени
 • течен бебешки сапун
 • стерилен памук или памучни топки
 • мокри бебешки кърпички
 • 5 памучни капачки
 • 2 чифта памучни чорапи
 • долнище - тънки и топли
 • гащеризони
 • голяма и много мека хавлиена кърпа

За изписване от болницата

Изключително радостно събитие - изписване от болницата! Нищо чудно, че щастливите бащи се опитват да уредят този ден по специален начин. А младите майки, с нетърпение очакващи деня на изписването дори по време на бременност, са щастливи да придобият всичко необходимо за бебето.

Вече има избрани готови комплекти за освобождаване от отговорност: като правило това е комплект дрехи за най-малките. Или можете сами да изберете всеки елемент от първия костюм, като ги координирате помежду си по цвят. И така, от какво се нуждаем този ден?

Пелена, разбира се. Ще го промените на вашето бебе точно преди да напуснете болницата. Ще ви трябват памучни чорапи, драскотини, шапка (или две, вътрешната е тънка, а горната е по-топла, в зависимост от времето на годината, когато се е родило бебето), жилетка и полукомбинезон или плетен гащеризон. В извън сезона или през зимата се погрижете предварително да закупите топъл гащеризон със затворени крака.

Ако за вас е важно тези покупки да не са „еднократни“, разгледайте покупките от гледна точка на практичността. Ще бъде ли удобно да използвате този гащеризон в бъдеще? Как се намират крепежните елементи? Ще успеете ли да съблечете у дома бебе, което дреме по време на разходка, за да не нарушава съня му.

Хубавото е, че дрехите за най-малките не трябва да бъдат практични на цвят. Бебето още няма да може да се изцапа, така че леки дрехи, дантели, всякакви външни покрития, толкова приятни за очите на майката, са добре дошли, разбира се, ако не причиняват неудобство на бебето.

Не избирайте плик според сезона. Добре е, ако можете да го използвате в бъдеще. Това може да бъде или класически плик, или плик с одеяло..

Ако напускате болницата с такси, трябва да се уверите, че това пътуване е безопасно. Може да се нуждаете от чанта за носене (често е оборудвана с колички за новородени) или столче за кола. Ако семейството ви използва лична кола, е време да закупите качествена столче за кола за новородено (прочетете повече в нашата статия „Как да изберем столче за кола за дете“).

И така, списъкът за плащане изглежда така:

 • комплект за изхвърляне
 • капачката е тънка и топла
 • драскотини
 • плетени гащеризони или долни ризи и полукомбинезони
 • чорапи
 • според сезона - топъл гащеризон със затворени крака
 • плик за извлечение
 • пелена
 • чанта за носене или столче за кола за новородени

За грижи за новородено

Процедурата за смяна на памперси включва избърсване на кожата с мокри кърпички, ако е необходимо, с помощта на крем за пелени или бебешка пудра. За да изберете пелените, подходящи за вашето дете, не е необходимо да купувате цял пакет, а да закупите 3-5 аплетки от всяка марка в аптеката и след това да направите избор (много хора предпочитат памперси Goon). Удобно е да съхранявате мокри кърпички в специален контейнер, който предотвратява изсъхването и ви позволява да стигнете до салфетката с една ръка.

Грижата за малките невенчета също изисква специални устройства: това са ножици със заоблени върхове, които предотвратяват случайни порязвания, ако бебето изведнъж дръпне дръжката, пинсетите и пилата за нокти.

Памучните пъпки със запушалки ще ви помогнат да поддържате ушите и носа чисти. А за лек масаж с ръце на майката е полезно бебешкото масло.

Независимо дали да използвате залъгалки или не, младите родители и педиатри спорят по този въпрос. Но животът е много по-хитър: много бебета не могат без тях поради развития смучещ рефлекс, когато само кърменето не им е достатъчно. Други бебета изобщо не разпознават зърната. Но абсолютното мнозинство от родителите ги придобиват: често зърното се превръща в гаранция за спокойствието на детето и способността му да спи - за мама и татко.

За напускане ще ви трябва:

 • фланелени пелени (топли) - 5 бр.
 • памучни пелени (тънки, от chintz или calico) - 5 бр.
 • еднократни абсорбиращи пелени
 • памперси в размер на 5-10 бр. за един ден
 • мокри кърпички и кутия за мокри кърпички - 2 бр.
 • комплект за маникюр: ножици със заоблени краища, пинсети, пила за нокти
 • крем за пелени
 • бебешки крем
 • памучни пъпки със ограничители
 • памучни тампони
 • памучни тампони
 • бебешка пудра
 • бебешко олио
 • бебешки сапун
 • Гребен
 • ортодонтска залъгалка - 2 бр.
 • фиктивна верига - 2 бр.
 • контейнер за биберон - 2 бр.

За сън

Вече разгледахме как да изберем креватче за новородено. Освен това ще ви трябва матрак, който е подходящ за възрастта (за повече подробности вижте статията „как да изберем матрак“).

Новородените бебета правят хаотични движения на ръцете и краката и могат да удрят отстрани на креватчето. Следователно, меките брони не са почит към модата, а разумна защита за дете..

Струва ли си да си купите водоустойчив чаршаф, защото бебето ще е с памперси? Някои памперси могат да изтекат; освен това ще дойде моментът, в който започнете да тренирате гърне и "пробивите" са неизбежни. Много родители са уплашени от клетъчната кърпа, която „охлажда“ изпод чаршафа. В този случай можете да използвате памперси за еднократна употреба с меката страна нагоре. И за да не се измести основата - когато избирате постелки, обърнете внимание на онези комплекти, в които чаршафът е с ластик. Много удобно.

Мобилът е успешно устройство, което постепенно учи малчугана да се занимава самостоятелно. Изберете тези модели, при които елементите са разположени в хоризонталната равнина, т.е. детето не отваря "дупето" на играчките, а фигурите напълно. Дали мобилният телефон е мек, с плат или плетени елементи или пластмаса, зависи от вас. Всеки мобилен телефон се нуждае от редовни грижи, измиване или измиване.

Що се отнася до нощната лампа, тя може да бъде много полезна, когато трябва да станете до бебето през нощта, да го нахраните и / или да го преоблечете. Израствайки, много деца преминават през етапа на страх от тъмнината, а нощната светлина, включена през нощта, ви позволява да преодолеете този страх без никакви проблеми, така че такова придобиване, най-вероятно, няма да бъде излишно.

Какво ви е необходимо за комфортен и здравословен сън на вашето бебе:

 • детско креватче
 • матрак
 • меки страни
 • два комплекта спално бельо (чаршаф, завивка, калъфка)
 • водоустойчив лист - 2 броя.
 • топло вълнено одеяло
 • леко одеяло
 • възглавница-ролка под гърба
 • мобилен в креватчето
 • нощна светлина

За плуване

Бебешка пластмасова баня не се използва дълго, като бързо я замествате с обикновена вана. Но не можете без това придобиване: най-малките се къпят в преварена вода, докато пъпната рана заздравее. И за да се излекува кожата и да се ускори заздравяването на пъпа, към водата се добавя цедена отвара от фармацевтични билки, като правило това е струна или лайка.

Къпането за новородено е не просто необходима хигиенна процедура, но и несравнимо удоволствие. Много бебета се радват да се потопят в топла вода. За да освободите ръцете на родителите, има много удобно устройство - пързалка във ваната.

Бебешкият термометър за вода ще ви помогне да определите оптималната температура за вода за къпане. Ще ви трябва сапун или гел за баня; а скоро - и бебешки шампоан. Удобно е да измиете бебето с ръкавица за къпане, а когато го извадите от банята, бързо го увийте в хавлиена кърпа с ъглова качулка.

Така че, за къпане на новородено ще ви трябва:

 • бебешка пластмасова вана
 • плъзнете във ваната
 • термометър за вода
 • бебешки сапун или гел за вана
 • бебешки шампоан
 • кана или черпак за вода
 • фармацевтични билки за къпане (низ, лайка)
 • две ръкавици за къпане
 • хавлиена кърпа (ъглова кърпа) - 3 бр.

За разходки

Лекарите съветват да ходите с детето в първите дни след изписването от болницата при всяко време. Следователно покупката на количка и свързаните с нея продукти е в списъка на основните покупки..

Съветваме ви да прочетете статията "Как да изберем количка за новородено", за да направите правилния избор. Много модерни модели са оборудвани с матрак, дъждобран, мрежа против комари и покривало за крака. Ако тези добавки не са налични, те трябва да бъдат закупени отделно..

За разходки в студено време ще ви трябват пликове в количка с овча кожа и подплатен полиестер. Няма да има допълнителна чанта за количката (и тя съдържа водоустойчиви пелени за еднократна употреба, сухи и мокри кърпички); термо чанта за шишета (ако бебето ще бъде на смесено или изкуствено хранене).

"Кенгуру" не се използва за новородени (този тип носител може да се използва не по-рано, докато детето навърши 6 месеца с неговото нормативно развитие), но разходките в слинг на пръстени не са забранени. Някои новородени имат лошо възприятие за това, че са в количка в началото и бебешката прашка може да реши този проблем безболезнено и бързо..

За да пътувате с кола, ще ви трябва столче за кола или превозвач.

Списък на основите за ходене с новородено:

 • детска количка
 • матрак в количката
 • нос за крака
 • дъждобран
 • мрежа против комари
 • чанта за количка
 • термо чанта за бутилки
 • плик за количка върху овча кожа плюс одеяло или плик върху подложка от полиестер
 • столче за кола или столче за кола, подходящо за новородени
 • пръстен прашка или друга прашка, приемлива за носене на новородени
 • еднократни пелени
 • мокри кърпички
 • сухи кърпички

До стаята на детето

За да поддържате детските неща в ред, много удобен е специален скрин. В него ще съхранявате хигиенни продукти, пелени, смяна на дрехи и спално бельо. Често скриновете за новородени имат хоризонтална повърхност, специално оборудвана с брони за смяна на бебе.

Друга възможност е да закупите обикновен скрин, който да служи на детето в бъдеще, и отделно - дъска за смяна, която е инсталирана отстрани на креватчето.

Не всеки купува бебешки везни, но повечето семейства имат нужда от тях. Ако бебето е кърмено, е възможно да се определи дали бебето получава достатъчно храна само с помощта на контролни претегляния преди и след хранене. Освен това не сте привързани към клиниката, за да следите наддаването на тегло на новороденото..

Овлажнител за въздух е изключително необходимо устройство и ако го купите, без работа, повярвайте ми, няма да устои. През есента идват не само настинки, но и настинки и централно отопление, което изсушава въздуха в стаята. Овлажнител нормализира вътрешния климат и е отлична профилактика на настинки.

Шезлонг с дръжка за носене е много ценна покупка. Някои от тях са оборудвани с функция за болест на движението. Но най-важното е, че с този шезлонг не сте обвързани с едно място в апартамента. Можете лесно да се преместите в кухнята, спалнята или хола с вашето бебе. Това означава, че можете да се движите свободно из къщата, без да се притеснявате за детето. Той винаги ще бъде там!

Поддържането на спокойствие и наблюдението на съня и събуждането на вашето бебе е лесно, ако имате бебефон или бебефон. Бебето заспи ли в креватчето? Не е необходимо всяка минута да поглеждате в стаята, за да проверите дали е буден. С радио / видео бебефонът вие ще сте наясно какво прави бебето ви през цялото време.

Препоръчително е да закупите следните стоки в стаята на детето от раждането:

 • скрин или скрин със съблекалня
 • борда за смяна
 • бебешки везни
 • овлажнител
 • термометър за измерване на температурата на въздуха
 • шезлонг, който ви позволява да носите детето си из апартамента със себе си
 • видео или бебефон

Съставяне на аптечка за новородено

Препоръчително е да съберете аптечката предварително и тогава всичко необходимо е винаги под ръка. Какво да сложа в него?

Първо, лекарства за лечение на пъпна рана. Това е алкохолна инфузия на брилянтни зелени ("брилянтно зелено"), 5% разтвор на калиев перманганат, 3% разтвор на водороден прекис. Удобно е да третирате раната с памучни тампони и памучни топки. Мехлемът Levomekol също ще ви бъде полезен в случай, че случайно нараните трохи, когато режете ноктите.

На второ място, лекарства за помощ при колики: суспензия Sab Simplex, Espumisan, Plantex на прах.

Трето, лекарства за лечение на обикновена настинка: Aquamaris, Euphorbium Compositum.

Четвърто, антипиретици: Efferalgan, Panadol, Nise суспензия.

Също така си струва да поставите електронен термометър, пипети, аспиратор за почистване на чучура, газова тръба и най-малката спринцовка, алкохол и превръзка в аптечката..

Списък за съставяне на аптечка за новородено:

 • за лечение на пъпна рана: алкохолна инфузия на брилянтно зелено (брилянтно зелено), 5% разтвор на калиев перманганат, йод, 3% разтвор на водороден прекис
 • при колики: суспензия Sub Simplex, Espumisan, Plantex прах
 • антипиретик: Efferalgan, Panadol, Nise суспензия
 • при настинка: Aquamaris, Euphorbium Compositum
 • Левомекол маз
 • ножичен алкохол
 • електронен термометър
 • аспиратор за почистване на носната кухина
 • изходна тръба за газ
 • спринцовка (клизма) No1
 • клечки за уши
 • памучни топки
 • превръзка
 • две пипети с тъп край

Първите дрехи на бебето

Първите дрехи на детето се избират въз основа на собствените им вкусове и предпочитания. Основното е, че предметите на гардероба отговарят на бебето по размер и са направени изцяло или частично от естествени материали. Памукът е идеален материал за шиене на дрехи за новородени. Днес долните ризи, плъзгачите и полукомбинезоните често се заменят с плетени гащеризони, наричани още „човечета“. В допълнение, някои "човечета" имат затварящи се ръкави, което означава, че можете да се справите без отделни драскотини, както и доста тесни крака, които не се нуждаят от допълнително фиксиране с чорапи. Удобната закопчалка със скрити копчета не пречи на съня на бебето, дори на корема и позволява на родителите бързо и лесно да сменят дрехите на бебето си или да сменят пелената му.

Бодита с дълги и къси ръкави заместват идеално трикотажни тениски, като същевременно имат явно предимство - надеждната фиксация на този тип дрехи изключва краищата на панталона от излизане, което означава, че гърбът винаги е надеждно защитен, дори ако бебето ви няма спокоен характер и се движи много в креватчето или инвалидна количка.

Не забравяйте да изберете топла шапка по размер за размер: в модела ще бъде много неудобно за бебето да расте, шапката постоянно ще се побира над очите или дори да оголи ушите. Това трябва да се избягва.

Гардеробът на новороденото се състои от следните неща:

 • топъл гащеризон
 • топла шапка
 • гащеризон със затворени ръце и крака
 • боди с дълъг и къс ръкав
 • комбинезон или полукомбинезон
 • четири долнище
 • блузи
 • тънки капачки
 • чорапи
 • драскотини

Продукти за хранене

Кърменето също изисква специални покупки. Това е най-доброто хранене, което можете да осигурите на вашето бебе, поради което много нови майки полагат големи усилия, за да осигурят пълноценно кърмене възможно най-дълго. Какво ни трябва, за да постигнем тази прекрасна цел?

Помпа за кърма. Колкото по-скоро го получите, толкова по-добре. В идеалния случай, ако вече го имате, докато сте в болницата. Някой може да оспори необходимостта от закупуване на помпа за кърма, но ако имате такава, можете да избегнете много проблеми на етапа на установяване на лактацията и неведнъж кажете благодаря на това устройство.

В бъдеще ще ви трябват и лигавници (достатъчни са три) и столче за хранене. Ако е възможно, те могат да бъдат закупени предварително. На практика нуждата от тях ще възникне само когато бебето се научи да седи стабилно и започнете да въвеждате допълнителни храни - обикновено не по-рано от бебето на шест месеца.

Младата майка също трябва да се грижи за личния комфорт. Ще ви трябват сутиени за кърмене, подложки за гърди (препоръчваме Avent) и мехлем за напукани зърна (Bepanten). Не забравяйте да вземете възглавница за кърмене! След като сте го използвали само веднъж, ще ви е трудно да се откажете от комфорта, който възглавницата може да осигури. А гърбът и ръцете ще бъдат благодарни за почивката и облекчението, което им се предоставя по време на хранене. Много майки признават, че дори след като спрат да кърмят, продължават да използват възглавница за кърмене, за да поддържат гърба си, докато седят..

Дори ако не планирате да допълвате бебето с формулата, все пак си струва да закупите няколко бутилки, особено след като те ще бъдат полезни по-късно, с въвеждането на допълнителни храни. И сега те ще ви помогнат по време на принудителни отсъствия: можете да оставите трохата за любим човек и да не се притеснявате, че бебето ще огладнее. Достатъчно е да изцедите кърмата и да я оставите в контейнера за съхранение на мляко в хладилника. Когато дойде време за хранене, млякото трябва да се загрее (това изисква по-топло) и да се даде вода на новороденото.

И така, ще ви трябват следните продукти за хранене на новородено:

 • сутиени за кърмене - 2 бр.;
 • подложки за гърди;
 • мехлем за напукани зърна;
 • шишета за хранене - 5 бр.;
 • зърна за бутилки - 10 бр.;
 • контейнер за съхранение на мляко;
 • пластмасова фуния;
 • четка за измиване на бутилки;
 • мерителна чаша (лъжица);
 • стерилизатор;
 • нагревател;
 • термос;
 • препарат за почистване на бутилки;
 • пластмасова лъжица (за лекарства);
 • хавлиени салфетки - 10 бр.;
 • помпа за кърма;
 • възглавница за хранене;
 • чай за увеличаване на лактацията.

За измиване и почистване на къщата

Детето трябва да расте чисто, така че когато в къщата се появи бебе, специално внимание се обръща на мокро почистване и измиване. Но ако по-рано не сте мислили за закупените средства за поддържане на чистота и ред у дома, тогава с раждането на дете родителите преразглеждат отношението си към този въпрос. Това означава, че те търсят безопасни, висококачествени, високоефективни продукти, в идеалния случай - лесно почистват всякакви повърхности и в същото време се измиват също толкова лесно с малко количество вода. Последното е особено важно при миене на детски съдове..

Експерти от магазин Dochki-Sinochki препоръчват продукти от Mama Lemon или Pigeon за почистване на дома и пране на детски аксесоари и дрехи. В списъка си за пазаруване добавете прах за автоматично и ръчно пране, изплакване за дрехи, препарат за почистване на подове и вани и препарат за миене на съдове. Последното е полезно не само в къща, където бебетата се смесват или изкуствено хранят: такива продукти успешно се използват за измиване на залъгалка, а в бъдеще - всички онези играчки, които изискват мокра грижа.

За измиване и почистване са ви необходими:

 • прах за пране за автоматични машини;
 • прах за ръчно пране;
 • препарат за изплакване на бебешки дрехи;
 • средства за почистване на подове и бани („Нашата майка“);
 • течност за миене на съдове.

Други хубави малки неща

Всеки ден, прекаран с дете, е много нови открития и радости - както за бебето, така и за родителите. Но времето лети много бързо и, за съжаление, много такива сладки малки неща се забравят, изтривайки се от емоциите на новия ден. Те могат да бъдат запазени с помощта на бебешкия дневник. Освен това, ако вземете за правило редовно да записвате ключовите моменти от живота на бебето си, описвате своите наблюдения, притеснения и успехи, не само бързо ще разберете какво доставя на бебето удоволствие и какъв дискомфорт, но и ще направите безценно подарък за по-голямо дете. Такъв дневник ще даде на вашето семейство много приятни минути и часове повече от веднъж..

Днес не всеки отпечатва снимки от цифрови медии. Но ако фотоалбумът е в списъка с покупки, най-вероятно ще искате да направите селекция от най-добрите снимки..

Не си отказвайте такова удоволствие! И не забравяйте да купите:

 • Фотоалбум;
 • дневник за бебешки бележки.

заключения

Надяваме се, че списъкът, съставен от експертите на магазин Dochki-Sinochki в помощ на бъдещите родители, ще бъде полезен за вас и ще ви позволи да разпределите семейния си бюджет възможно най-рационално, за да правите покупки с удоволствие в очакване на срещата с вашето бебе.

Най-добрият сайт за майки за бебета!

Всичко за бебетата и малките деца: хранене, здраве, развитие и грижа за бебето. Статии от практикуващи педагози, психолози, лекари и майки.

 • За мама
  • Подготовка и зачеване
  • Бременност
  • Раждане
  • След раждането
 • За детето
  • В утробата
  • Новородено
  • 1-3 месеца
  • 3-6 месеца
  • 6-12 месеца
  • от едно на две
  • На 2-6 години.
 • За мама
  • Подготовка и зачеване
  • Бременност
  • Раждане
  • След раждането
 • За детето
  • В утробата
  • Новородено
  • 1-3 месеца
  • 3-6 месеца
  • 6-12 месеца
  • от едно на две
  • На 2-6 години.

Реклама

Неща за новородено. Най-пълният списък на това, от което наистина се нуждаете у дома

Изписването е минало, вие и вашето бебе най-накрая сте у дома. Заедно с детето в къщата се появяват безброй предмети - колички, залъгалки, памперси, вани... Как да не се объркате, да забравите нещо важно и да не купите твърде много? Прочетете в нашата статия!

Новородено бебе първи неща

Катя Сметанова, главният детски психолог на портала за кърмене, а също и майка на едногодишния си син, пое тежката работа по съставянето на списък с необходимите елементи. Тъй като асортиментът от детски продукти е наистина неограничен, помолихме Катя да анализира своя опит и да вземе предвид само онези неща, без които наистина не може да се направи. В резултат на това получихме списък само с най-необходимите неща, разделени в категории: дрехи / къпане / ходене и т.н. Това е минималният набор от първите неща, от които новороденото се нуждае..

И в края на статията сме подготвили бонус: контролен списък със списък на това, от което се нуждаете. Можете да изтеглите контролен списък със списък с артикули за новородено, да го отпечатате и да маркирате необходимите артикули в магазина, за да не забравите нищо. Да започваме!

Съдържание

 1. облекло
  • Какво да облека за новородено
  • Комплекти дрехи за зима / лято / демисезон
  • Как да изберем размера
 2. Детски мебели
 3. разходка
 4. Къпане
 5. Хранене
 6. Хигиена
 7. Комплект за първа помощ
 8. Играчки
 9. Къде по-добре да купите?
 10. БОНУС 1: Зестра в болницата
 11. БОНУС 2: Списък на нещата, които новороденото трябва да отпечата

Дрехи и памперси за новородено

През първия месец от живота определено са необходими дрехи с дълги ръкави и панталони (независимо от сезона), тъй като новородените все още не знаят как да поддържат постоянна телесна температура и трябва да се затоплят. Затворените ръкави предпазват бебето ви от надраскване. Можете да вземете следните комплекти:

 • Долни ризи + плъзгачи. За нас това беше удобно облекло за първи път. Новородените бебета не обичат да се обличат над главите си.
 • Боди с дълъг (до месец) и къс ръкав (след месец, ако имате лятно бебе или вкъщи е горещо) + панталон
 • Плъзгащите се гащеризони с копчета също са много удобни за новородени. Те имат закопчалка между краката, която ви позволява да смените памперса, без да се събличате напълно.

Новородените бебета растат бързо. МНОГО бързо, така че не бива да купувате 10 сладки гащеризона със същия размер, най-вероятно бебето няма да има време да ги носи правилно. Нормалното снабдяване с дрехи е около 5-6 смени на плъзгачи и долни ризи, а всичко останало може да бъде още по-малко. Но никога няма да има много памперси през първите месеци..

По отношение на топлината на плата, ние се ръководим от сезона. Ако навън е топло лято, ние се фокусираме върху памучните тъкани, ако е зима - върху топлия мотор. Освен това детето първо ще прекарва повечето време вкъщи. Колко топло е във вашия апартамент?

Ето примерен списък с дрехи за новородено бебе:

Нещономер
Леки памучни долнище и топли суичъри.4-5 броя
Комбинезон или панталон3-4 броя
Боди с дълъг ръкав
(по-добре е да се вземат с запас от размер до 3 месеца 56/62)
4-5 броя
Гащеризон1-2 броя
Топли блузи1-2 броя
Топла шапка за разходка
- в зависимост от сезона -
дебел плетен или памук
1 парче
Чорапи или обувки1-2 чифта
Ръкавици против надраскване1-2 чифта
Памучни тънки пелени
(полезно дори ако не е планирано повиване)
9-10 броя
Фланелови дебели памперси3-4 броя
Капачки, зашити / тънки капачки1-2 броя
Топли плетени чорапи (през зимата)1-2 чифта

Отделен елемент за памперсите:

 • Пелени за еднократна употреба - поне 10-12 пелени за еднократна употреба на ден
 • Ако планирате да използвате марля - 13-15 марля на ден.

Как да изберем размера на дрехите за новородено?

Изберете размера на дрехите според таблицата, в зависимост от резултатите от последния ултразвук. Обикновено:

 • нещата се вземат в размер 50-56, ако ултразвукът показа бебе със средно тегло
 • и 56-62, ако се очаква голямо дете

Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Детска стая

Разположението на детската стая зависи преди всичко от възможностите на всяко семейство - има ли отделна стая в апартамента или планирате да отделите място за трохите в спалнята си? Друг момент - планирате ли да спите заедно или ще сложите бебето в отделно легло?

Независимо от това, има основни неща, без които ще бъде трудно да се направи:

Място за спане. Това може да бъде голямо махало, допълнително легло за безопасно съвместно спане или специално бебешко пашкул за спане в леглото на родителя. Някои родители поставят бебето си в леглото си без пашкул, но това е опасно поне през първите 3 месеца.

Матрак. С него вече се продават много кошари, но има модели, при които матрак не е предвиден. Когато избирате матрак за креватче, не забравяйте - той трябва да е достатъчно здрав, за да може гръбначният стълб на бебето да се формира правилно. Най-често майките избират матраци с кокосов пълнеж. Добре е, ако комплектът включва подвижен водоустойчив капак, който може да се измие в случай на нещо.

Брони за спално бельо и кошара. Ако бебето спи отделно, погрижете се постелките му предварително. Ярките цветове и картинки могат да вълнуват бебето и да му пречат на съня, затова е по-добре да изберете обикновени комплекти от спокойни цветове. Страните не трябва да са прекалено меки и трябва да са здраво закрепени към стените на креватчето. Изберете спално бельо и подложки от естествени материали. Децата на възраст под 2 години не се нуждаят от възглавница, тъй като пропорциите им главата до тялото се различават от тези на възрастен.

Място за дрехи и преобличане. Има скринове с чекмеджета и вградена маса за повиване, има отделни преносими масички за повиване, които могат да се поставят дори на леглото ви (освен ако разбира се не се страхувате, че бебето ще опише всичко наоколо), на масата за повиване има меки подплати, които могат да се използват и на всякакви плоска повърхност.

Одеяло. Блуза или плетено одеяло. За тях е удобно да приютят детето си у дома и на разходка през топлия сезон. Може да се замени със спален чувал или плик.

Водоустойчив чаршаф с ластик или мушама. Понякога инциденти се случват под формата на изтичане на памперс и такъв чаршаф или мушама спасява ситуацията - не е нужно да измивате и подсушавате цялото легло. По принцип, ако използвате памперси за еднократна употреба, можете да ги поставите под бебето си.

(Щракнете за разгъване)

По желание неща, които ще направят живота ви много по-лесен през първия месец от живота на новороденото:

Панта органайзер. Това е покупка по избор, но ако ви липсва място, можете да си купите или да ушиете свой собствен висящ органайзер с джобове и да го закачите на креватчето си. Там можете да изложите кремове, памучни тампони, салфетки, аспиратор и други дреболии, така че всичко това да е под ръка.

Овлажнител - Ако въздухът в апартамента ви е сух и горещ, използвайте овлажнител. Лигавицата в носа на новородените е много деликатна и лесно изсъхва. Поради това патогенните бактерии могат да попаднат в тялото на бебето..

Подвижна, нощна лампа и сенник за креватчето. Тези покупки определено не са задължителни, но добавят уют и удобство. Между другото, можете да направите мобилен телефон със собствените си ръце, изобщо не е трудно.

Бебе Монитор / Видео Бебе Монитор. Най-незадължителната от покупките. Ако обаче имате голяма къща или сте извън града, бебефон или видео монитор може да улесни живота ви много..

Какво е бебефон? (Щракнете, за да разширите текста).

Бебе монитор е малък приемник, който е инсталиран до бебешкото креватче. „Уоки-токито“, което идва с него, позволява на майката да чуе, че бебето се е събудило, дори ако е например в кухнята. Видео бебефонът е оборудван с екран и камера, така че можете не само да чувате, но и да виждате какво прави вашето бебе.

Малко лайфхак за онези, които имат нужда от бебефон от време на време, но не искат да харчат пари за него. Ще ви трябват ненужен смартфон и 10 минути свободно време.
Инсталирайте приложение за съобщения с опция за видео разговор (например Skype) и на двата си телефона. Регистрирайте два различни акаунта, ще ви отнеме 5 минути. Сега направете видеообаждане на основния си телефон и оставете втория близо до леглото на бебето, така че да се вижда на екрана на телефона ви. Не забравяйте да изключите микрофона на телефона, който ви е останал, за да не плашите детето си със силни звуци! Свършен. Можете да се занимавате с бизнеса си, без да се притеснявате дали ще пропуснете събуждането на бебето..

Списък на нещата за разходка с новородено

Количка за разходка. В него, между другото, за първи път можете да приспите новородено в апартамент. Количките могат да бъдат конвенционални и трансформатори (някои производители ги наричат ​​"2 в 1" или "3 в 1"). В количките-трансформатори можете да замените горната част - от легнала до седнала, докато детето расте. Моделът 2 в 1 обикновено включва количка (легнало тяло) и количка (седяща, на възраст 6-18 месеца), докато моделът 3 в 1 включва и кошара за безопасно транспортиране на новородено в колата. Детското столче за кола може да се свали от колата и да се инсталира на шасито на количката, ако сте отишли ​​до супермаркета с кола.

Матрак за количка, ако не е включен

Комбинезон или плик - зимен или демисезонен, в зависимост от сезона

Чанта за мама (често се включва в количката)

Мрежа против комари и дъждобран за колички (често включени в количката)

Ръчна маншон (зима)

Ако пътувате с кола - детско столче за кола с възможност за легнало положение.

Ако предпочитате слинг пред количката, ще ви трябва

Самата прашка

Бебешко слинг яке за носене на бебе през студения сезон.

Списък на нещата за къпане на новородени

Вана или леген за къпане. До заздравяване на пъпната рана се препоръчва да се къпе детето в леген. Има обикновени легенчета, както и модели с различни пързалки и хамаци (от плат и пластмаса) за безопасно къпане на бебето. Когато пъпа е напълно излекуван, можете да къпете бебето в голяма вана.

Кърпа с ъгъл на качулка, за да не преохладите бебето, когато го извадите от топлата баня.

Бебешки шампоан, душ гел или бебешки сапун.

Мека гъба или ръкавица.

Термометър за вода.

Соли и успокояващи билки (според препоръките на педиатър).

Хранене

Пекторална

Сутиен за кърмене или топ

Подложки за гърди - купете една опаковка и вижте дали имате нужда от тях

Бутилки за вода и изцедено мляко. Кърмените бебета не се нуждаят от вода, но ако въздухът в апартамента е горещ, сух и няма начин да се овлажни, може да се наложи добавяне. Може да се наложи и ако бебето има диария и дехидратация..

Покупки по избор, които улесняват живота много:

Дрехите за кърмене са удобни за мама

Възглавница за кърмене - по избор, но добавя комфорт

Помпа за кърма - ще помогне, ако има твърде много мляко, или обратно, ако трябва да изчистите стагнацията или да създадете запас от мляко

Чували за съхранение на мляко - ако планирате да си отидете

Чайове за подобряване на лактацията - ако е необходимо

Изкуствени

Смес (консултирайте се с вашия педиатър)

Мерителна лъжица (обикновено се включва в опаковката със сместа)

Бутилки за вода и смес 3-5 броя

Зърна за шишета (с малка дупка, така че бебето да има време да задоволи смукателния рефлекс)

Стерилизатор за бутилки

Нагревател за бутилки

Термос

Бебешки препарат за миене на съдове и четка за бутилки

Манекен

Хигиена на новородено бебе

Пелени (10-15 бр на ден)

Памучни тампони

Мокри кърпички за деца

Стерилна памучна вата

Памучни пъпки със ограничители

Средства за лечение на пъпа (според препоръките на педиатър)

Манекен (ако планирате да го използвате)

Гребен (не е необходимо за първи път)

Пинсети за нокти или ножици

Стерилен течен вазелин

Пантенолов крем за обрив на пелена

Бебешка пудра

Комплект за първа помощ

Термометър

Семена от плантекс / резене при колики

Лекарствена капкомер или специално зърно

Спринцовка / аспиратор за почистване на носа

Антипиретично средство, одобрено през първите месеци от живота (консултирайте се с вашия педиатър, когато той дойде в дома ви след болницата)

Стерилна памучна вата

Стерилна превръзка

Водороден прекис

Лекарства за алергии

Зеленка (удобно в маркера)

Играчки

През първия месец от живота новородените спят през повечето време. Те все още зле виждат света около себе си и се учат да използват ръце и крака. Все още не можете да купувате играчки. След месец можете да започнете да запознавате бебето

Дрънкалки (по-добре да изберете меки)

Къде да купя неща за новородено?

Ще кажа тривиално нещо, но купувайте бебешки неща на надеждни места. Най-доброто от всичко - в Русия, тъй като всички стоки, които се внасят в Русия от законни доставчици или се произвеждат в страната, подлежат на задължително сертифициране. Тоест те са тествани от физични и химични показатели за безвредност за бебетата.

Когато поръчвате бебешки продукти лично от чужбина, вие действате на свой риск. В митниците частната поща, разбира се, не преминава никакво сертифициране и често не е възможно да се установи дали стандартите са били спазени в производствения завод (говорим предимно за покупки от Aliexpress). Има случаи, когато китайските шапки не само боядисват главите на децата в черно, но и причиняват сериозни заболявания..
Същото може да се отнася и за палатки в прохода - не е известно откъде идват тези ярки долни ризи..

Заключение

Когато съставяте списъка си с неща, помислете - може би можете да поискате нещо като подарък от любими хора - в крайна сметка бебето най-вероятно все пак ще получи подаръци за изписване. Нека бъде полезно и необходимо нещо за вас.

Понякога можете да вземете нещо от приятели и познати, ако децата им вече са пораснали. Ако ви се предлагат количка или детско креватче в добро състояние, може да искате да вземете предложението и да спестите бюджета си.

И за да не забравим нищо, предлагаме да изтеглите и отпечатате тези полезни карти. В тях можете да маркирате всичко, което сте купили, и да разберете какви необходими неща за новородено липсват.

Бонус 1: Зестра

От януари 2018 г. държавата е подготвила приятна изненада за майки и татковци с разрешение за пребиваване в Москва - зестра за бебе. Сега не е нужно да правите някои покупки. Когато излезете от родилния дом, ще получите кутия със зестра, която вече съдържа много неща, необходими на децата.

 1. Кутия-кутия 1 бр.
 2. Матрак 1 брой.
 3. Монтиран лист 1 брой.
 4. Байкър одеяло 100х118 1 брой.
 5. Флип флоп пелена 3 бр.
 6. Демисезонен гащеризон 1 брой.
 7. Кърпа за къпане с ръкавица 1 комплект.
 8. Плъзгачите са кратки:
  • rr. 56 1 бр.
  • rr. 62 1 бр.
  • rr. 68–80 1 бр.
 9. Боди с къс ръкав:
  • rr. 62 1 бр.
  • rr. 68–80 1 бр.
 10. Комбинезон
  • rr. 56 1 бр.
  • rr. 62 1 бр.
  • rr. 68–80 1 бр.
 11. Боди с дълъг ръкав:
  • rr. 56 1 бр.
  • rr. 62 1 бр.
  • rr. 68–80 1 бр.
 12. Шапка с връзки:
  • rr. 56 1 бр.
  • rr. 62–68 1 бр.
 13. Шапка без струни:
  • 6-9 месеца 1 компютър.
 14. Лигавник със струни 1 брой.
 15. Ръкавици "Scratch" 1 чифт
 16. Ботуши 1 чифт
 17. Клеенка 2 бр.
 18. Залъгалка 1 бр.
 19. Ножици 1 бр.
 20. Зъбичка 1 бр.
 21. Дрънкалка 1 бр.
 22. Бутилка 125-150 мл 1 бр.
 23. Гребен + четка комплект 1 комплект
 24. Пелени 1 опаковка
 25. Брошура 2 бр.
 26. Пелена от калико 2 бр.
 27. Комбинезон-трансформер 1 бр.
 28. Крем от обрив от памперс 125 мл 1 брой.
 29. Детска пудра 100 г 1 бр.
 30. Комплект за къпане
 31. Гел за къпане 250 мл 1 брой.
 32. Шампоан за бебета 250 мл 1 брой.
 33. Мокри бебешки кърпички 1 опаковка.
 34. Памучни тампони за деца 1 опаковка.
 35. Памучни пръчици за деца с ограничител 1 пакет.
 36. Бебешки термометър за тяло с индикатор 1 бр.
 37. Термометър за вода без живак 1 бр.

Има общо 44 елемента, които можете спокойно да зачеркнете списъка!