Всички бебета, родени между 28 и 37 седмици, се считат за недоносени. Родителите на седеммесечни и осеммесечни бебета, естествено, се притесняват как правилно да се грижат за бебето, да го хранят, каква рехабилитация трябва да извърши, така че седеммесечното бебе да не изостава в развитието си и да има нормално здраве в бъдеще. Трябва да разберете, че всички деца, родени в рамките на 7-8 месеца, изискват специални, доста трудни, но доста изпълними, компетентни грижи. Медицинският патронаж, цялостното и редовно наблюдение, както и професионалното консултиране на такива бебета, съчетано с искреното желание на родителите да помогнат на детето си, значително намаляват резонансната картина от преждевременно раждане. Разбира се, раждането на 7 месеца променя началото на развитието на детето, но ще мине малко време и с подходящи грижи всички различия на такова бебе в сравнение с родените навреме със сигурност ще останат в миналото..

Описание

Плодът на 7 месеца е почти напълно оформен, което му позволява да живее извън утробата на майката. Въпреки това, неговите органи все още не са напълно развити, а системите за поддържане на живота все още не са напълно функционални. В този период само стомахът и червата на бебето са били напълно оформени. Бъбреците му са почти напълно развити, но започват да работят едва когато се роди детето. Също така през този период белите дробове на бебето се развиват активно. До 7 месеца плодът почти напълно заема цялото свободно пространство, което е в матката на майката. Главата на седеммесечно бебе е пропорционална на тялото, това е периодът, който е пиковият момент в развитието на мозъчната кора. Бебе на седем месеца може вече да реагира на болка по същия начин като възрастен, т.е. доносен плод. Освен това едно дете на 7 месеца вече може да вкуси храна..

Кожата на седеммесечно бебе все още е набръчкана и зачервена, но под нея вече се развива мощна мастна тъкан. На този етап от бременността мозъкът на плода се увеличава по размер. Детето създава нервни връзки, т.е. нервните му клетки се включват в пълна работа.

Причини за раждането на седеммесечни деца

Доста трудно е да се определи точната причина за раждането на деца на 7 месеца, тъй като в по-голямата си част тя не е изолирана, а сложна. Въпреки това, гинеколози и акушер-гинеколози, които практикуват повече от дузина години, са идентифицирали някои основни предпоставки за това. Причините за раждането на седеммесечни деца могат да бъдат както клинични и биологични, така и социално-икономически фактори. Основните причини за преждевременно раждане от майката са:

 • неадекватни условия на живот на жената, която очаква дете - нейната ненавременна жалба за медицинска помощ, неправилно балансирана диета на нейната диета, липса на нормални условия в ежедневието;
 • вреден / тежък труд - бременната жена трябва да помни, че съгласно трудовия кодекс на страната ни, тя има пълното право да се свърже с висшето си ръководство и да поиска да бъде прехвърлена на по-лек труд;
 • навици, които са опасни за здравето на бременна жена и плода - тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, особено употребата на наркотици;
 • твърде късна бременност или твърде млада възраст на бъдещата майка;
 • присъствието на бременна жена в миналото, спонтанен или медицински аборт;
 • различни клинични фактори, включително хронични заболявания на бъдещата майка;
 • проблеми в ендокринната система на бременна жена;
 • постоянен нервен шок.

В допълнение към горното, има и фактори за преждевременно раждане от страна на плода - те включват генетични или хромозомни патологии, както и имунологичния конфликт на плода с тялото на майката.

Какво е нормалното тегло за седеммесечно бебе

Според съвременните специалисти по акушерство и гинекология нормално теглото на седеммесечно дете трябва да бъде 1,5 килограма, а дължината на тялото му трябва да е 41 см.

По принцип всички тези деца, които се раждат между 28-37 седмици, тежат не повече от 2,5 килограма. Въпреки нормите, едно седеммесечно бебе може да има напълно различни тегла в тези граници - това зависи от много фактори. Съвременните експерти класифицират четири нива на недоносеност за бебе, което е родено преждевременно. Трябва да се има предвид, че грижите и развитието на такива бебета трябва да се извършват в съответствие със специфичното ниво, към което той принадлежи по отношение на теглото му при раждане:

 • Ниво I: 2000-2500 грама;
 • Ниво II: 2000-1500 грама;
 • Ниво III: 1500-1000 грама;
 • IV ниво: по-малко от 1000 грама.

Хранене за седеммесечно бебе

Бебетата на седем месеца са естествено с по-ниско телесно тегло от родените на термина. Съответно тялото на такива деца трябва да се развива с по-бързи темпове. Но от друга страна, при седеммесечните бебета храносмилателната система все още е незряла. Освен това те имат недостатъчно развити рефлекси за преглъщане и смучене..

Освен това недостатъчното производство на слюнка е пречка за нормалното функциониране на храносмилателната система - това е доста характерно за седеммесечните бебета. Също така капацитетът на стомаха на недоносеното бебе е по-малък от този на децата, родени навреме - съответно те плюят много по-често. Освен това кърмата не се усвоява напълно от детето поради намалената секреция на стомашен сок..

В някои съвременни родилни болници те практикуват допълнително хранене на седеммесечни бебета с изкуствени смеси. Трябва предварително да обсъдите този въпрос с вашия педиатър. Но когато решава как да храни седеммесечно бебе, майка му трябва да помни, че най-пълноценната и здравословна храна е нейното кърма!

Следователно майката на седеммесечно дете трябва да се опита да поддържа кърменето по всички възможни начини. Дори в случая, когато бебето е родено изключително слабо и не може да се храни самостоятелно, но се храни през сонда, все още е възможно да го нахраните с изцедена кърма.

Кога можете да вземете от болницата

Трябва да се отбележи, че при раждането по всяко време абсолютно всички бебета отслабват. Ясно е, че това е много по-забележимо, когато детето се роди преждевременно. Седеммесечно бебе по време на раждането може да загуби около 15% от телесното си тегло. Загубата на тегло сериозно засяга терморегулацията на тялото му, поради което такова дете се нуждае от специални условия за отопление. За тези цели днес в родилните болници се използва метод на инкубатор, който е доста ефективен, защото дава възможност да се създадат абсолютно тези физиологични условия, които са необходими за живота и нормалното развитие на седеммесечно дете..

Разбира се, бременна жена, която е заплашена от преждевременно раждане, има възможност да се свърже със специализиран родилен дом за помощ, който е специализиран специално за извършване на такова раждане, тогава трябва да направите това. В лечебни заведения от този вид кърменето на седеммесечни деца е най-често срещаното събитие и медицинският персонал на такова заведение разполага с всички практически умения, необходими за това. Ако това не е възможно, тогава така или иначе не трябва да се паникьосвате, тъй като всеки съвременен родилен дом има инкубатор за недоносени бебета, така че степента на преживяемост на седеммесечни и осеммесечни бебета днес е доста висока..

В кувьоза има най-подходящата среда за бебето, която му помага да не губи много енергия при дишане. Освен това компетентните специалисти, работещи в кувьози, ще помогнат на детето да наддаде на тегло, то ще бъде под постоянен надзор и т.н..

Ако говорим за това кога е възможно да вземем седеммесечно бебе вкъщи от болницата, то по този въпрос човек определено трябва да се подчинява на лекаря, който се занимава с недоносеното бебе. Когато бебето, забързано да се роди, придобие телесното тегло, необходимо за него, придобие абсолютно всички умения, необходими за нормалния живот (т.е. научи се да диша, плаче и суче пълноценно), тогава компетентен лекар ще напише само майката и бебето вкъщи!

Рехабилитация на дете, родено на седем месеца след изписване от болницата

Родителите на седеммесечни бебета са загрижени за рехабилитацията на такива деца у дома, т.е. как да се грижим за него, след като детето е у дома. Трябва да се отбележи, че при неусложнени случаи обикновено не се изисква специална програма за рехабилитация - с течение на времето природата и майчините грижи ще си свършат работата. Освен това при изписване от болницата истински квалифициран специалист определено ще даде на майката на преждевременно родено бебе основни подробни препоръки и съвети как правилно да се грижи за такова дете. Основните условия, които трябва да се спазват, са да се спазват точно тези препоръки, както и своевременно и редовно да се наблюдава бебето в клиниката. В този случай дете, родено на седем месеца в бъдеще, ще расте напълно здраво, пълноценно и по нищо няма да се различава от тези деца, които са родени точно навреме..

Недоносени бебета с ниско тегло при раждане: статистика

От 2012 г. бебета, родени с телесно тегло от 500 грама и повече, се кърмят в Русия. Само си помислете - това е теглото на един хляб! На Запад обаче тази практика съществува много по-дълго; има примери за успешно кърмене на бебета с тегло под 300 грама.

Ако бременността е прекъсната преди 22 седмици, това се счита за спонтанен аборт. От 22 до 37 седмици прекъсването на бременността вече се нарича преждевременно раждане. Доставката на 37-41 седмица се счита за доставка навреме.

Недоносено бебе. Снимка - фотобанка Лори

Ако бебето е родено на шестия месец

Бебето достига тегло от 500 грама на около 23 гестационна седмица. По това време всички системи на тялото му вече са формирани, но все още са незрели и не могат да работят самостоятелно. Бебе, родено на шестия месец, трябва да бъде дълго време в инкубатора за недоносени бебета, тъй като тялото му все още не може да поддържа телесната температура, нито стабилно да регулира дишането. Да не говорим за храносмилането на кърмата.

Въпреки това, кърменето на такива деца е напълно възможно. Според статистиката у нас оцеляват четири от всеки пет недоносени бебета, родени живи с тегло от 500 грама до килограм..

С намаляването на стандарта на живо раждане броят на новородените с телесно тегло от 500-999 грама, приети в отделението по новородена патология, се е удвоил приблизително. И все пак, броят на тези малки пациенти в патологичните отделения е много малък, малко повече от един и половина процента. През 2017 г. в цялата страна имаше само 2292 такива бебета..

За съжаление, около 20% от бебетата с ниско тегло при раждане все още не могат да бъдат спасени. Най-честите причини за това са:

 • Дихателно разстройство (дистрес)
 • Нарушения на мозъчния статус
 • Вътрематочна хипоксия, асфиксия по време на раждането
 • Инфекциозни заболявания
 • Вродена пневмония
 • Интравентрикуларен кръвоизлив
 • Вродени малформации и хромозомни аномалии

Ако бебето е родено на седмия или осмия месец

За бебето всяка седмица престой в утробата на майката е важна, поради което, със заплахата от преждевременно раждане, лекарите правят всичко възможно да удължат и запазят бременността. Към около 28 седмици бебето достига тегло от 1000 грама. Това вече е началото на третия триместър и е много по-лесно да се грижим за такова бебе в случай на преждевременно раждане..

Статистиката показва, че грижите за новородени с тегло над 1000 грама се справят добре. 99% от бебетата, родени живи с тегло от един килограм, оцеляват.

През последните години медицината постигна значителен напредък в кърменето на новородени: ако през 2010 г. от 113,6 хиляди, приети в патологични отделения, 2 129 (1,9%) са починали, то през 2017 г. значително повече бебета са влезли в патология - 130,3 хиляди и само 1098 (0,8%) не могат да бъдат запазени.

Особено опасно за новородени с тегло над 1 кг:

 • Респираторни нарушения, възникващи в перинаталния период (след раждането)
 • Инфекциозни заболявания на новородени
 • Вродени аномалии
 • Вътрематочна хипоксия, асфиксия по време на раждането

Ще стане ли недоносеното бебе инвалид?

За съжаление, недоносените бебета често страдат от различни разстройства и заболявания. Колкото по-късно се роди детето и колкото по-голямо е теглото му при раждане, толкова по-благоприятна е прогнозата.

Напоследък оборудването на перинаталните центрове се доближи до световните стандарти и квалификацията на лекарите се увеличи значително. Осъзнавайки важността на контакта с майката, лекарите прибягват до метода „кенгуру“, при който мъничко бебе се полага върху гърдите на майката, кожа до кожа. Ползите тук са не само психологически, но и физиологични: ритъмът на майчиното сърце помага на детското тяло да се научи да регулира собственото си дишане и сърдечен ритъм. Веднага след като състоянието на бебето позволява, те се опитват да му дадат капка коластра на майката и ако тя се абсорбира, това значително увеличава шансовете за бебето.

Със съвременните подходи за кърмене е вероятно недоносеното бебе да порасне напълно здрав човек и да настигне връстниците в растежа и развитието си още в детската градина. Такива случаи има много и броят им нараства. Но, разбира се, трябва да разберете, че съществува риск от увреждане..

Недоносено бебе

Родителите на бебета, родени преждевременно, са принудени да се сблъскат с различни проблеми, включително трудностите при кърменето на трохи в родилния дом и създаването на необходимите условия у дома, установяване на кърменето или избор на подходяща формула, редовни посещения при лекар и притеснения за бъдещото здраве на бебето. Винаги обаче трябва да помнят, че с повишено внимание към бебето и правилни грижи, те ще могат да помогнат на бебето бързо да „настигне“ връстниците си и да расте като здраво и весело бебе, което се потвърждава от популярните снимки „Преди и след“..

Можете да видите още подобни снимки в галерията със снимки в края на статията..

Кое бебе се счита за недоносено?

Официалната медицина класифицира бебетата като недоносени, ако са родени на гестационна възраст под 37 седмици. Такива деца имат по-ниски показатели за растеж и тегло, а органите са незрели.

Причини

Фактори, причиняващи преждевременно раждане, са:

 • Пренебрегване на медицинската помощ за бременност.
 • Наличието на лоши навици при бременна жена.
 • Недостатъчно или небалансирано хранене на жената по време на бременността.
 • Възрастта на бъдещата майка или бъдещ баща е под 18 и над 35 години.
 • Работа на бременна жена при вредни условия.
 • Бременни с ниско тегло (под 48 кг).
 • Живот на бъдещата майка в лоши условия на живот.
 • Пренасяне в неблагоприятна психологическа среда.
 • Аборт в миналото.
 • Многоплодна бременност.
 • Началото на гестоза по време на бременност.
 • Преждевременно отлепване на плацентата.
 • Кратък интервал на раждане (по-малко от две години са изминали от предишното раждане).
 • Несъвместимост на кръвта на бебето и майката за Rh фактор.
 • Гинекологични възпалителни заболявания при майката.
 • Малформации на женските полови органи.
 • Екстрагенитални заболявания при бременна жена, като хипертония, пиелонефрит или захарен диабет.
 • Операции и наранявания при бъдещата майка.
 • Остри инфекции по време на бременност.
 • Генетични или хромозомни заболявания на плода.
 • Детска инфекция по време на вътрематочно развитие.
 • Тежки малформации на бебето.

Класификация на недоносените

Разделянето на степента на недоносеност се основава на гестационната възраст, в която е родено бебето, както и на такива физически параметри на малкото дете като тегло и дължина на тялото. Има такива степени на недоносеност:

 • Първият - дете се ражда на 36-37 седмица от бременността с телесно тегло от 2 до 2,5 кг и дължина на тялото от 41 до 45 см.
 • Второто - бебето се появява в период от 32 до 35 седмици, телесното му тегло е по-малко от 2 кг, но повече от 1,5 кг, а дължината на тялото е от 36 до 40 см.
 • Третото - бебето се ражда на 28-31 гестационна седмица с тегло от 1 до 1,5 кг и дължина на тялото от 30 до 35 см.
 • Четвърто - бебе се ражда преди 28 седмици от бременността с тегло по-малко от един килограм и дължина на тялото по-малко от 30 cm.

Най-необичайните и наистина вълшебни истории за оцеляването на недоносени бебета са тук:

Признаци

Външен вид

В сравнение с бебетата, родени в срок, недоносените бебета се различават:

 • По-тънка кожа.
 • По-малко или никаква подкожна мазнина.
 • Голям размер на главата спрямо тялото.
 • Голям корем и нисък пъп.
 • Незатворена малка фонтанела.
 • Много меки ушни миди.
 • Тънки нокти, които може да не покриват напълно фалангите на пръстите.
 • Отворена генитална цепка при бебета.
 • Тестисите, които не са имали време да се спуснат в скротума при момчетата.
 • По-късно отпадане на пъпната връв.

Тези признаци са колкото по-изразени, толкова по-висока е степента на недоносеност и при кърмачета с първа или втора степен много от тях може да отсъстват..

Анатомични и физиологични особености

Функционирането на органовите системи на недоносеното бебе се влияе от степента на недоносеност, тъй като колкото по-малък е бил плодът в утробата на майката, толкова повече органите му не са имали време да се оформят до състояние, което им позволява бързо да се адаптират към живота след раждането.

 • Дишането е по-често при недоносени бебета, отколкото при бебета, родени навреме, което е свързано с тесни горни дихателни пътища, по-гъвкава гръдна клетка и по-високо разположение на диафрагмата. Освен това белите дробове на малкото дете не са достатъчно зрели, което води до честата поява на пневмония и пристъпи на апнея..
 • Поради преждевременно раждане, кръвоносната система на бебето може да не е напълно оформена. Резултатът е различни сърдечни патологии, които влошават състоянието на трохите. И тъй като съдовите стени са по-крехки и пропускливи, бебето често има кръвоизливи..
 • Мозъкът, дори и с дълбока недоносеност, е напълно оформен, но пътищата в последните етапи на бременността все още се развиват, поради което при бебета, родени преждевременно, нервните импулси са лошо проведени до различни тъкани. Ако е засегната нервната система на бебето, двигателната му активност ще бъде намалена, както и мускулният тонус. Рефлексите при такова дете могат да бъдат депресирани или изобщо да липсват, често се наблюдават треперене.
 • Механизмите, които регулират производството и загубата на топлина в тялото, са слабо развити при недоносеното бебе. Преждевременно родените бебета губят топлина по-бързо и тя се произвежда в тялото им с големи трудности. Също така бебетата могат лесно да прегреят поради недоразвити и нефункциониращи потни жлези..
 • Храносмилателният тракт на недоносеното дете също работи по-зле от този на бебетата, родени на термина. Това се дължи преди всичко на недостатъчно производство на ензими и стомашен сок, както и на дисбиоза на чревната микрофлора. Освен това двигателната функция на стомашно-чревния тракт страда от нарушена проводимост на нервните импулси, което води до забавяне на движението на храната през червата..
 • Процесите на минерализация продължават в костите на недоносени бебета след раждането, което е причината за допълнителното приложение на калций на бебета. Тези бебета са по-склонни към развитие на рахит и тазова дисплазия..
 • Поради незряла бъбречна функция, недоносеното бебе бързо показва признаци на дехидратация или подуване, ако грижите за бебето са недостатъчни.
 • Ендокринната система в случай на недоносеност не работи правилно, поради което хормоните се освобождават в недостатъчно количество и жлезите бързо се изчерпват.

Последици от недоносеността и жизнеността

Степента на оцеляване на недоносените бебета зависи от продължителността на бременността и причините, които са провокирали раждането. Ако родените в период от 23 седмици оцеляват само в 20-40% от случаите, то бебетата с гестационна възраст 24-26 седмици оцеляват в 50-70% от случаите, а степента на оцеляване на бебетата, чийто период на развитие е повече от 27 седмици, надвишава 90%.

Бебетата, чието раждане е настъпило по-рано от очакваната дата, наддават на тегло и растат на дължина много интензивно. Много от тях догонват своите доносени връстници по тези показатели с 1-2 години, но има бебета, разликата между които с връстниците им се изглажда едва на 5-6-годишна възраст.

Недоносената анемия се развива по-бързо. Повишен е рискът от сепсис и гнойни инфекции на костите, червата или менингите при недоносени бебета. В по-напреднала възраст децата, родени преждевременно, са по-склонни да имат неврологични патологии, проблеми със зрението или слуха, чести ARVI и проблеми с гениталиите.

Жълтеницата при деца, родени преждевременно, е по-изразена и продължава по-дълго. Това физиологично състояние, резултат от разграждането на феталния хемоглобин, обикновено отзвучава до 3-седмична възраст, но при много недоносени бебета се изисква лечение, за което се използва предимно фототерапия.

Екстремна недоносеност

Това е името на състоянието на бебетата с тегло под 1 килограм. Те се раждат в по-малко от 5% от недоносените случаи, често не могат да дишат сами и се нуждаят от изкуствена и медицинска подкрепа. Дори такива бебета да се кърмят, процентът на увреждане и появата на различни усложнения при тези деца е много висок..

Дълбока недоносеност

Това състояние се отбелязва при кърмачета, чието телесно тегло по време на преждевременно раждане е 1-1,5 кг. За да оставите такива бебета, е необходимо да използвате механична вентилация, да им давате кислород, да инжектирате храна във вената и през тръба. За да може бебето да расте и да се развива по-бързо, му се прилагат аминокиселини, глюкоза, хормонални агенти и други вещества.

7 месеца

На този етап от бременността се раждат бебета с тегло 1,5-2 кг, но повечето от тях не могат да функционират самостоятелно. Малките се настаняват в кувьози с необходимата температура и влажност, извършват необходимите прегледи и осигуряват лекарствена подкрепа. След наддаване на тегло до 1,7 кг, бебето се прехвърля в креватчето, което се загрява. Когато детето напълнее до 2 кг, то вече не се нуждае от термична подкрепа.

Осем месеца

Бебетата, родени по това време, обикновено тежат 2-2,5 кг, могат да сучат и да дишат сами. Те имат повишен риск от пристъпи на апнея, така че бебетата се наблюдават известно време в болницата, но при липса на усложнения и бързо натрупване на тегло до нормалното, бебето се изпраща вкъщи с новоизградени родители..

Как живеят и се развиват недоносени бебета след раждането в съвременните перинатални центрове е описано във видеото:

Клиничен преглед

Недоносените бебета, изписани вкъщи, трябва да бъдат постоянно наблюдавани от педиатър..

Измерванията и изследванията през първия месец след изписването се извършват веднъж седмично, след това до 6-месечна възраст - веднъж на всеки две седмици и от 6 месеца до една година - ежемесечно. На малчугана се предписват прегледи от хирург, невролог, кардиолог, ортопед и офталмолог, а на възраст над една година - от психиатър, както и логопед.

С каква тежест изписват?

По правило майката се завръща у дома с новороденото бебе, след като теглото на бебето се увеличи до поне 2 кг. За изписването също е важно бебето да няма усложнения, да се установи терморегулация и бебето да не се нуждае от подкрепа за сърцето и дишането.

Характеристики на грижите

Бебетата, които са родени преждевременно, се нуждаят от специални грижи. Те постепенно се кърмят с помощта на новородени и педиатри, първо в родилния дом, след това в болницата и след това у дома под наблюдението на специалисти. Най-важните компоненти на грижата за бебето:

 • Осигурете оптимална стайна температура и влажност.
 • Осигурете рационално лечение.
 • Осигурете адекватно хранене.
 • Установете контакт с майката, като използвате метода на кенгуру.
 • Ограничете контакта с непознати след изписване.
 • Къпане и разходки с бебето след разрешението на лекаря.
 • Правете гимнастика с бебето и провеждайте курсове за масаж след разрешение на педиатър.

Няколко съвета как да избегнете проблеми в развитието на бебета, родени преждевременно, са описани във видеото:

Какво да направите, ако има обезпокоителни симптоми?

Ако мама се притеснява от нещо, определено трябва да потърси медицинска помощ. Ще е необходим специалист, когато:

 • Нежелание на бебето да суче или да яде от шише.
 • Пристъпи на повръщане.
 • Продължителна жълтеница.
 • Постоянен силен плач.
 • Спрете да дишате.
 • Силна бледност.
 • Болезнена реакция на дете на звуци, външен вид или докосване на възраст над 1,5 месеца.
 • Липса на взаимен поглед на възраст над 2 месеца.

Ваксинация: кога да се ваксинирате?

Допустимо е да се ваксинира недоносено бебе само когато бебето е достатъчно силно и телесното му тегло се увеличава.

BCG ваксинация в болница за деца с тегло под 2 кг не се прави. Показан е при наддаване на тегло до 2500 g, а ако има противопоказания, може да се отложи за 6-12 месеца. Времето за въвеждане на други ваксини трябва да се определя от педиатър, като се вземат предвид здравето и развитието на малкото дете.

Мнението на Е. Комаровски

Както знаете, популярен педиатър препоръчва отглеждането на деца през първата година от живота, така че бебетата да не прегряват. Комаровски винаги се фокусира върху честа вентилация, овлажняване на въздуха до 50-70% в детската стая и поддържане на температурата в помещението не по-висока от + 22 ° С.

За недоносените бебета обаче препоръките му се променят значително. Комаровски подкрепя колегите в мнението, че терморегулацията при такива бебета е слабо развита, следователно, по-високата температура на въздуха в помещението веднага след изписването (не по-ниска от + 25 ° C), е според него необходимост.

Докато бебето наддаде на тегло до 3000 g и възрастта му не е 9 месеца след зачеването, всички екстремни експерименти (в този случай понижаване на температурата на въздуха до препоръчителните индикатори на Комаровски за доносени бебета) са забранени.

Всичко, което родителите трябва да знаят за развиването на уменията на недоносеното бебе в продължение на месеци до една година

Развитието на недоносени бебета под една година се различава от развитието на родените навреме.

Дете, което се появява преди време, изисква специално внимание и грижи.

 1. Особености на развитието с недоносеност
 2. 1 месец
 3. 2 месеца
 4. 3 месеца
 5. 4 месеца
 6. 5 месеца
 7. 6 месеца
 8. 7 месеца
 9. Осем месеца
 10. 9 месеца
 11. 10 месеца
 12. 11 месеца
 13. 12 месеца
 14. Как изглежда ранно бебе?
 15. Недоносеност
 16. Височина и тегло на кърмачето в таблицата
 17. Височина и тегло по години (СЗО)
 18. Развитие и поведение след една година
 19. Относно храненето
 20. Съвети за родителите
 21. Мнението на д-р Комаровски

Особености на развитието с недоносеност

При кърмачета, които впоследствие са родени преждевременно, няма дихателни и смукателни рефлекси. При повечето недоносени бебета белите дробове не могат да дишат и при вдишване могат да се слепнат. И още: мускулният тонус е намален, недоразвитие на храносмилателната и отделителната система, инхибиране на реакцията към дразнещи фактори.

Отбелязва се, че децата, родени преждевременно, с подходящи грижи в подкрепяща среда, се развиват много по-бързо от връстниците в доносена възраст. Напредъкът в развитието се усеща забележимо до 3 месеца. За около година или година и половина практически няма разлики. И в особено трудни случаи, подравняването на развитието настъпва до две-тригодишна възраст.

1 месец

Критичният период в развитието на недоносеното бебе е първият месец от раждането. Детето е в неподвижно състояние, спи много. Мускулният тонус е изключително отслабен, смучещият рефлекс или напълно липсва, или е слабо изразен. Телесното тегло набира бавно. Ако бебето не е в състояние да суче само, то се захранва със сонда. Дишането се поддържа от вентилатор. Тактилният контакт с майката е много важен за развитието, така че бебето се възстановява много по-бързо.

2 месеца

Този месец се характеризира като слаб по отношение на развитието и възстановяването. Бебето се нуждае от засилено хранене. Те хранят бебето при поискване. Започва бързо натрупване на телесно тегло и скоро може да достигне нормата за двумесечна възраст. Едно от първите умения е умението да държите главата.

3 месеца

Теглото и височината на тялото са в нормални граници. Този месец са важни заниманията с детето, които не ви позволяват да останете дълго време в една позиция. По време на сън трябва да сменяте позата си често. Много е полезно да правите масаж и да галите бебето с леки движения. Има реакция на различни звуци и на светлина. Детето спи през повечето време.

4 месеца

Бебето самостоятелно повдига и държи главата си, издавайки звуци се опитва да тренира гласовия апарат, появява се концентрация на вниманието върху предметите. Повишеният мускулен тонус може да усложни до известна степен процеса на полагане. На този етап от развитието бебето трябва да бъде по-често на открито. Масажът и къпането продължават за успешно развитие.

5 месеца

Детето започва да се усмихва. Движенията все още са сковани и конвулсивни, което е свързано с повишен мускулен тонус. Акцентите на този месец са активната реакция на звукови и светлинни стимули, появяват се опити за задържане на дрънкалката. Психологическото развитие набира скорост. Хлапето е будно повече време от преди, изучава околните предмети, смее се силно. Краката и ръцете се движат активно.

6 месеца

Преломен момент в процеса на възстановяване и развитие на ранно бебе. Външните признаци на недоносеност напълно липсват. Той се смее енергично, опитва се да се преобърне по корем. Хлапето проявява интерес към околните предмети и играчки. Добър показател е увеличаването на телесното тегло с 2,5-3 пъти.

Забележка! Педиатрите съветват да се въвеждат допълнителни храни, като се започне с лъжица полутечна каша.

Активността на трохите се увеличава, може да се преобърне. Проявява общителност, отговаря с бръмчене.

7 месеца

Детето вече се опитва да пълзи по корем, активно се преобръща, качва се на четири крака и се поклаща, което означава, че се готви да пълзи на четири крака. Играе самостоятелно, манипулира играчки и предмети. Речта е обогатена с нови звуци. Можете да използвате лъжица при хранене.

Осем месеца

Детето се преобръща лесно. Някои все още се опитват да пълзят по ръцете си. Хлапето се опитва да седне самостоятелно, може да се изправи с опора, продължава да се опитва да пълзи и някой вече пълзи на четири крака. Радва близките с отделно произнесени срички. Бебето е уверено и контролира движенията на тялото си. Възприема при обръщение. Този месец се отличава с бързото психологическо развитие на бебето. Сега е много важно да общувате с него и да започнете да четете детски книги и стихове..

9 месеца

Вече е лесно да седнете от легнало положение, уверено стои на крака с опора. Сричките стават по-трудни, повишава се общителността. Детето може да играе самостоятелно, без да разсейва никого. Разбира прости молби, например дава ръка, играчка, маха с ръка при раздяла. Речевият апарат се развива по-интензивно, а речта се допълва от звукови срички. Хлапето разбира емоционалното оцветяване на речта, отправена към него, и се опитва да имитира тона.

10 месеца

Движенията на детето, ловко манипулира предмети, не само стои с опора, но вече стъпва над краката. Седи добре, но понякога се случва да падне, без да поддържа баланс. С интерес проследява движещи се обекти и хора. Той отговаря на името си, разбира произношението на името си в речта на родителите си, насочва погледа си към звука. Колкото по-често общувате с детето си, толкова по-бързо то ще овладее речта.

11 месеца

Хлапето активно пълзи, може да ходи по опората. Интересува се от сложни играчки, като пирамиди, както и от неща, които се движат, коли, инвалидни колички. Посочвайки към предмети, той може да ги нарича по свой начин, комбинация от звукови срички. Донася артикули при поискване.

12 месеца

Периодът, когато недоносените бебета по нищо не отстъпват на връстниците си, родени навреме. Особено тези, които принадлежат към 1-ва и 2-ра степен.

Движенията на бебето все още са ограничени, което е следствие от повишен тонус, но това преминава с течение на времето..

Недоносените деца могат да имат същото заболяване като доносените. Но що се отнася до отклоненията на слуховите органи, при "ранните" деца те са по-чести с 3%.

Детето чува още в утробата, реагира на гласове и външни звуци. Следователно проблемите със слуха не зависят от степента на зрялост на плода..

Причината може да е наследственост, болести, претърпени от майката по време на бременност, ако е приемала силни антибиотици, а също така засяга тютюнопушенето и употребата на алкохол и наркотици.

Внимание! За да се избегне преждевременно раждане, е много важно да се регистрирате при гинеколог. Наблюдението на здравето на майката и хода на бременността ще помогне да се елиминират рисковете от ранно раждане навреме.

Как изглежда ранно бебе?

Недоносеното бебе изглежда различно от доносеното бебе.

Външни характеристики на дълбоко недоносени бебета:

 • растеж по-малък от 45 cm;
 • непропорционално сгънато тяло, голяма глава и малки ръце и крака;
 • колкото по-рано се роди бебето, толкова по-нисък е пъпа;
 • по-червена кожа от нормалното дете;
 • пух по цялото тяло;
 • намален мускулен тонус;
 • отворена малка фонтанела на тила;
 • ушите са меки, силно притиснати към главата.

Наблюдава се и слабост на пигментацията на зърното, недостатъчно развитие на гениталиите.

Бебетата, родени на 33 - 34 гестационна седмица, изглеждат по-зрели. Кожата им е розова, няма пух по лицето и тялото, тялото е пропорционално сгънато. При деца с 1 и 2 степени на недоносеност, оформени уши, пигментацията на зърната е по-изразена, гениталиите са практически развити.

Недоносеност

Бебе се счита за недоносено, ако се роди преди 37 седмици..

4 степени на определяне на недоносеността при деца:

 1. Ако бебето се роди на 37-35 гестационна седмица, теглото при раждане е по-малко от 2500 g.
 2. За бебета, родени на 34-32 седмици, с тегло 1500-2000g.
 3. Ако детето е родено на 31-29 седмица от бременността с тегло под 1500 g.
 4. Това са бебета, родени в период от 28 седмици или по-малко. Тегло при раждане по-малко от 1000g.

Последните 2 степени се наричат ​​дълбока недоносеност. Такива деца се кърмят от обучен медицински персонал в специализирани центрове, оборудвани с цялото професионално оборудване, необходимо за грижа за бебетата..

Друг критерий за оценка на незрялостта на плода е телесното тегло, с което е родено детето. Степени, характеризиращи здравословното състояние на тегло на недоносено бебе:

 1. 2500 - 2001;
 2. 2000 - 1501;
 3. 1500 - 1001;
 4. от 1000 и по-малко.

Важно! Деца с 3 степени на недоносеност по тегло при раждане (ниско тегло при раждане) и 4 (екстремно телесно тегло) се нуждаят от специални грижи и грижи.

При определяне на степента на недоносеност се вземат предвид не само теглото и гестационната възраст, но и зрялостта на целия организъм като цяло. Има случаи, когато дете, родено 2000 кг, изпреварва повече това, което тежи 2500 г при раждането.

Внимание! Трябва да се отбележи, че растежът не винаги е признак за недоносеност. Този показател може да е нисък поради наследственост, например и двамата родители са ниски. Основният симптом е теглото и преждевременното раждане.

Височина и тегло на кърмачето в таблицата

Месец4 тегло / височина на групата3 тегло / височина на групата2 група тегло / височина1 групово тегло / височина
11050 гр. / 33,9 см.1400 г. / 38,7 см.1890 / 43,8 см.2400 гр. / 48,7 см.
21450 г. / 37,9 см.2050 г. / 42,7 см.2590 гр. / 48 см.3200 гр. / 52 см.
32150 гр. / 40 см.2750 гр. / 46 см.3390 гр. / 52 см.4000 гр. / 56 см.
42750 гр. / 44 см.3450 гр. / 50 см.4290 г. / 56 см.4900 гр. / 60 см.
пет3400 гр. / 48 см.4200 гр. / 54 см.5100 г. / 59 см.5500 гр. / 63 см.
64150 гр. / 52 см.5000 гр. / 57 см.5800 гр. / 62 см.6200 гр. / 65 см.
74650 гр. / 55 см.5900 гр. / 60 см.6400 гр. / 65 см.6900 гр. / 67 см.
85150 гр. / 58 см.6500 гр. / 62 см.7100 гр. / 67 см.7600 гр. / 69 см.
девет5600 гр. / 60 см.7000 гр. / 64 см.7600 гр. / 69 см.7900 гр. / 70 см.
десет6100 г. / 63 см.7500 гр. / 65 см.8000 гр. / 70 см.8200 гр. / 72 см.
единадесет6600 гр. / 65 см.8000 г. / 66 см.8400 г. / 71 см.8550 гр. / 73 см.
127150 гр. / 67,5 см.8350 гр. / 68 см.8800 гр. / 72 см.8950 г. / 74 см.

Височина и тегло по години (СЗО)

Една годинапо-ниска стойностнай-висока стойност
тегло (момче)7,712.0
тегло (разработка)7.011.5
височина (момче)71,080.5
височина (девствена)68.979.2

Развитие и поведение след една година

Педиатрите, наблюдаващи преждевременно родени деца, отбелязват особеността, че физическото развитие на такива бебета през годината не се различава от същите връстници с нормална дата на раждане. Но невропсихичното развитие се изравнява само с 2-3 години.

Характеристики на разработката след една година:

 • По-късно се формира реч, помощта на логопед може да улесни подобряването на качеството на произношението на думите.
 • Информацията се усвоява бавно, когнитивните способности се потискат, проблеми с концентрацията.
 • Трудна адаптация към всичко ново, което се случва наоколо, отнема много време, за да свикнете с непознати.

Характеризират се с висока степен на емоционална податливост, плачът е присъщ, склонен към детски стрес.

След година и месец бебето може да изминава кратки разстояния с подкрепа. Той вече играе без помощта на възрастни, знае името му и отговаря на него. Правят се опити да се върви по опората самостоятелно.

Детето добавя кубчета, пирамиди, знае как да слага пръстени на пръчка.

Първите независими стъпки - година и 2 месеца. Хлапето показва къде е мама, разпознава играчки по име и може да донесе.

Има разбиране за какво служат тези или тези предмети.

Във всеки случай, всяко недоносено бебе се развива със свои собствени характеристики и забавяне по-малко от 2 месеца не трябва да предизвиква безпокойство. Не трябва да бързате (например, да стъпвате на крака рано), развитието е постепенен процес и изисква търпение и издръжливост.

Относно храненето

Много е важно за недоносеното бебе да се храни добре. Много е важно да се организира правилното хранене.

Повечето бебета, родени преждевременно, не могат да сучат сами и следователно се хранят с тръба.

Бебетата, напълняли преди 1300-1800, се опитват да сучат сами. Ето защо лекарите се съветват да прилагат бебето на гърдата възможно най-често..

Внимание! Когато има противопоказания за естествено хранене, бебето се прехвърля на специална диета с адаптирана формула за деца, появили се след преждевременно раждане.

Такива смеси са предназначени да заменят майчиното мляко и да помогнат на бебето да получи полезни микроелементи и витамини, да расте и да наддава.

Характеристики на изкуственото хранене:

 • Повишена енергийна стойност. Тъй като бебето трябва да расте енергично и да наддава, той се нуждае от повишен прием на калории. В крайна сметка недоносените бебета първо трябва да настигнат връстниците си и едва след това да растат с тях наравно.
 • Наличието на фосфор и калций. Допълнителни елементи са необходими за костната система, само през първата година от живота и за бъдещите зъби. Много е важно съотношението на тези микроелементи да е оптимално. Производителите обръщат специално внимание на тези компоненти..
 • Повишено съдържание на протеин. Много важна съставка за наддаване на тегло.
 • Допълнителни бързосмилаеми въглехидрати, за да помогнат на тялото да произведе достатъчно енергия за развитие.
 • Витамините, минералите и микроелементите в сместа помагат на всички телесни системи да функционират оптимално.
 • Съдържа нуклеотиди, участващи в съзряването на чревната лигавица.
 • Полиненаситените мастни киселини допринасят за правилното развитие на централната нервна система.

Започвайки от 6-месечна възраст, недоносеното бебе се запознава с допълнителни храни, като се започне с оризова или елдова каша. Първо се добавя растително масло, след това може да се добави масло.

На тази възраст можете да въведете растително пюре с добавка на растително масло. На 8 месеца можете също да давате пюре от месо на малки порции 2-3 пъти седмично. Сега диетата се допълва с хляб от пшенично брашно, неподсладени бисквитки. Зеленчукова супа, яйчен жълтък разширяват менюто на детето.

Правилното хранене през първата година от живота на недоносеното бебе е ключът към успешния растеж и развитие.

Съвети за родителите

Много е важно родителите на „ранните“ малки деца да знаят как да се грижат за тези деца. Те трябва да разберат, че недоносените бебета имат много характеристики: развитие, хранене. Децата се нуждаят от постоянен медицински контрол, за да се изключат всички възможни усложнения на преждевременното раждане на ранен етап..

Съвети:

 1. Много е важно за недоносеното бебе да продължи да кърми. Естественото хранене с кърма ще укрепи здравето и имунитета на бебето, защото съдържа аминокиселини и протеини, които са толкова необходими за растежа и развитието. Ако кърменето е невъзможно по някаква причина, тогава преди да изберете изкуствено хранене, задължително трябва да се свържете с вашия педиатър.
 2. Защото за недоносени бебета могат да бъдат подходящи само специално произведени формули. Допълнителните храни могат да се започват от 6 месеца на много малки порции, но пълноценни - само от 7 месеца, тъй като храносмилателната система все още не е напълно развита. Храненето трябва да се състои от малко количество храна, а честотата на хранене трябва да бъде 10-20 пъти на ден.
 3. Препоръчително е да закупите специална везна за наблюдение на наддаването на тегло. Колкото по-голям е той, толкова по-добре се развива бебето..
 4. Бебешките дрехи трябва да бъдат направени само от естествени материали, защото кожата на такива деца е много нежна и лесно уязвима. Размер за недоносени бебета може да се намери само в специализирани магазини..
 5. Не се допускат резки температурни промени. Водата за къпане трябва да е над 360С. Температурата в хола не е по-ниска от 250C. Влажността на въздуха трябва да бъде между 50% и 70%. Избягвайте хипотермия, къпете се в топла стая и увийте бебето в загрята кърпа.
 6. Разходката е разрешена за малко дете от 2000 г. и повече. Трябва да започнете с 10-15 минути на ден, с течение на времето, увеличавайки продължителността на времето, прекарано навън. През зимата, особено в студено време, не се препоръчва да се разхождате, ако детето тежи по-малко от 3000 г. Проветрявайте редовно стаята, въздухът в стаята винаги трябва да е свеж.
 7. Формирането на физически умения изисква специално внимание. Процесът ще се ускори чрез масаж и гимнастика, извършвани от специалисти. Те ще помогнат за укрепване на мускулите, ще предотвратят сколиозата.

Мнението на д-р Комаровски

В това видео ще разберете какво мисли Комаровски по този въпрос:

Обобщавайки, може да се отбележи, че недоносеното бебе не е диагноза. Медицината не стои неподвижна и все повече малки спасени животи се отчитат от специално оборудван персонал. С необходимите грижи и внимание бебето ще стане пълноценно и здраво..

Развитие на недоносени бебета по месеци

Носенето на бебе може да бъде свързано не само с радостно очакване, но и с голямо разнообразие от тревоги. И ако той се роди преждевременно, тогава тези притеснения могат само да се засилят. Неонатолозите казват, че най-честите теми на въпроси за притеснени родители, които имат недоносени бебета, са развитието по месеци, разликите от родените навреме връстници и възможните последици за здравето.

Недоносените бебета и тяхното тегло: развитие по месеци

Понятието недоносеност се използва, ако бебето се роди преди 37-та седмица от бременността. Нормално и естествено е, че при ранно раждане бебето тежи много по-малко, отколкото ако е родено навреме, но е важно да се разбере какво е включено в понятието норма и какво се отклонява от него.

Следващата таблица може да помогне за това:

Теглото на плода от 1-ва и 2-ра степен на недоносеност се нарича ниско, 3-то е много ниско, а 4-то е изключително ниско. Но дори и с най-лошите показатели, ако лекарите и родителите се грижат за детето през първия месец, тогава има шанс да отгледате здраво и щастливо бебе. Но е важно да следите теглото си не само при раждането, но и през първата година от живота..

Трябва да се помни, че всеки случай е индивидуален и винаги трябва да се фокусирате предимно върху препоръките на лекарите, а не върху средните данни. В крайна сметка има много други показатели за зрялост на тялото, също така има значение дали майката има някакви заболявания, вродени патологии на плода и много други допълнителни фактори, които могат да повлияят на развитието на детето..

Недоносени бебета: съотношение на тегло и ръст в развитие по месеци

Не по-малко важен е растежът на детето, който също се наблюдава през първата година от живота и се разглежда в тясна връзка с теглото. Тези параметри също зависят от степента на недоносеност..

През първите 3-4 месеца недоносените бебета се нуждаят от медицинска подкрепа, която най-често включва вентилатор, престой в затворен или отворен инкубатор и хранене през специална сонда. Колкото по-рано се роди дете и колкото по-малко са неговото тегло и ръст, толкова повече условията около него трябва да са по-близки до тези, в които е било преди раждането. За щастие съвременната медицина е способна на това..

Както вече споменахме, всеки случай е индивидуален, така че продължителността на престоя в болницата може да варира значително - от 1-1,5 седмици до шест месеца. При изписване детето трябва да тежи поне 2,3 кг. Също така лекарите се уверяват, че напредъкът във височина и тегло се проследява поне 3-5 дни, в противен случай е рано да се говори за освобождаване от отговорност. Степента на недоносеност също означава много, като 1-во и 2-ро деца често не се нуждаят от постоянна медицинска подкрепа още през втория месец от живота, като 3-то и 4-то, като правило, остават в болница до три месеца.

Не се страхувайте, че през първия месец от живота недоносеното бебе няма да наддаде добре на височина и тегло. Това се дължи на недостатъчно вътрематочно развитие и слабо развит смучещ рефлекс. До тримесечна възраст децата от 1-ва и 2-ра степен на недоносеност, като правило, тежат два пъти повече, отколкото при раждането. Най-често, когато недоносеното бебе достигне възраст от 6 месеца, то настига връстниците си в развитие и в някои случаи може дори да ги изпревари.

Недоносени бебета: какво казва д-р Комаровски за развитието им по месеци?

Педиатърът Евгений Олегович Комаровски в своите статии отбелязва на какво трябва да обърнат внимание родителите, ако имат недоносено бебе.

През първия месец развитието на ранно бебе е бавно. По това време е важно да му се осигури кърма, затова Комаровски препоръчва на майките, ако е възможно, да го изцеждат и да стимулират лактацията. Болницата поддържа максимален стерилитет и постоянна температура и влажност. Родителите трябва да бъдат подготвени за факта, че през първия месец бебето ще бъде слабо и неактивно..

По-нататъшното развитие на децата се различава в зависимост от степента на недоносеност. Дете от 1-ва и 2-ра степен по това време вече ще се опита да задържи главата си, но този период все още се характеризира с бърза умора. За разлика от бебетата от 3-та и 4-та степен, той вече може да концентрира погледа си върху темата. Във всеки случай обаче е важно детето на тази възраст да е в контакт с майка си, дори и да няма видима реакция от него..

На 4-ия месец от развитието на недоносеното бебе се научава самостоятелно да държи главата и вече може да я завърти, като чуе майка или татко. Комаровски препоръчва през този период да се обърнете към услугите на масажист, който ще помогне за укрепване на слабите мускули и ще отпусне твърде напрегнатите (обикновено в ръцете).

На 5-ия месец, според Комаровски, ранните деца вече започват да се приближават в своето развитие към родените навреме, теглото и темповете на растеж постепенно се нормализират. Те радват родителите с умишлени усмивки, играят си с дрънкалки и гледат на света наоколо с любопитство..

На 6-ия месец на развитие, дете от 1-ва и 2-ра степен на недоносеност изцяло настига връстниците си по параметри на растежа си. Той може самостоятелно да се преобърне от гръб към стомах и особено активните деца вече се учат и се връщат. Децата от 3-та и 4-та степен също правят опити да се преобърнат, а също така реагират живо на звука на гласа на майка си.

На 7-ия месец, според Комаровски, бебетата вече се стремят да се научат да пълзят, а някои започват да успяват.

8-ият месец на развитие е интересен за опитите на детето да седне, което най-вероятно ще бъде успешно за деца от 1-ва и 2-ра степен на недоносеност. Но тъй като мускулите, поддържащи гръбначния стълб, са все още слаби, гърбът ще се огъне в дъга. Не се притеснявайте за това, с течение на времето той ще се засили.

Комаровски откроява 9-ия месец като начало на активния живот на детето - той вече може да пълзи доста бързо и да овладее околното пространство, по корем или на четири крака. Някой вече започва да се опитва да стане или да се движи по стената.

Не забравяйте за развитието на речта. На 10-ия месец недоносеното бебе вече може да произнася някои прости срички и разбира какво искат родителите от него.

На 11-ия месец развитието на децата се характеризира с проява на интерес към храната за възрастни..

И накрая, работата на Комаровски за развитието на недоносени бебета при едногодишни бебета се завършва. По това време, независимо от степента на недоносеност, те по правило вече не се различават от другите деца на същата възраст - нито физически, нито психологически.

Разликата между недоносените бебета и техните доносени връстници

При раждането се виждат ясни външни отличителни признаци, които също се различават в зависимост от това коя седмица бебето е дошло на бял свят..

Недоносеното бебе, родено на 24-28 седмица, има следните характеристики:

 • много голяма в сравнение с гръдния кош глава с високо чело и удължена тилна част;
 • врата и крайниците много тънки, остри лакти и колене;
 • меки нокти и хрущяли на предсърдията;
 • пъпа е разположен много по-ниско от центъра на корема;
 • червена, тънка, набръчкана кожа.

Недоносеното бебе, което се появява на 28-32 седмици, има:

 • недоразвити гениталии;
 • малък мастен слой по тялото;
 • бял пух, покриващ лицето, тялото и крайниците.

Недоносеното бебе на 32-37 седмици е различно:

 • пропорции, близки до доносените бебета;
 • розова кожа без пух по лицето;
 • пъпът по-близо до центъра на корема;
 • развити зърна и ареола.
На коя седмица от бременността раждането на недоносено бебе може да причини необратими патологии?

Най-опасният период за недоносени бебета е между 22 и 25 седмици. В този случай учените разпределят 46% вероятност да получат умерено или тежко увреждане и 34% от леко. Най-честите заболявания на изключително недоносени бебета са церебрална парализа, умствена изостаналост, епилепсия и нарушения на психологическото развитие, поведение и емоции. Може да се появят и проблеми със зрението и слуха. Тези деца често имат отслабен имунитет, лесно замръзват и прегряват. Основното и средното училище могат да имат затруднения в ученето.

Във всеки случай е важно да се разбере, че недоносените бебета не са присъда. С подходяща любов и грижа те израстват в пълноценни членове на обществото и в повечето случаи не се различават от родените по това време връстници.

Автор-експерт: Виктория Василиевна Киселева,
лекар по детска хигиена, консултант по хепатит В (кърмене)

Какво мислите за развитието на недоносените бебета месец по месец, скъпи читатели? Напишете вашите мисли и мнения в коментарите!