В Русия е общоприето, че ако детето се роди голямо, това означава, че родителите имат късмет: „героят ще бъде здрав и силен“. Лекарите обаче вярват в друго, тъй като бременността и раждането с голямо дете могат да бъдат изпълнени с усложнения за новороденото и майката..

Акушер-гинеколози заявяват, че детето е родено голямо, ако телесното му тегло достигне 4-5 кг, плод над 5 кг се нарича гигант. Тялото на голямо новородено бебе и гигант, освен „сериозно“ тегло, може да има и други нестандартни параметри. Статистиката показва, че големите бебета са започнали да се раждат много по-често през последното десетилетие. Но гигантските бебета, напротив, се раждат по-рядко..

Защо се раждат големи бебета?

Ако една майка има голямо бебе, причините за това могат да бъдат много. И не всички от тях са патологични. Лекарите обаче приписват някои от тях на рискови фактори..

 • Неграмотна храна. Когато бременната жена надвишава нуждите на тялото си и нарастващия плод, яде твърде калорични храни и се движи малко, излишните калории не могат да бъдат усвоени адекватно. Това има неблагоприятен ефект върху метаболитните процеси в тялото на майката, тъй като в кръвта й се повишава не само захарта, но и холестерола и липидите. В резултат на това скоростта на напълняване става причина за развитието на голямо бебе по време на бременност. Нарастването и увеличаването на мускулната маса, както и формирането на органи и системи на плода, се случват през третия триместър. И ако през този период теглото на бременната жена се увеличи с повече от 500 g на седмица, това може да показва тревожни показатели: или че бременната жена натрупва излишни мазнини, или че тя развива оток.
 • Наследствени причини. Ако родителите са високи, хармонично развитие и отлично здраве, гинеколозите говорят за наследствения характер на външния вид на голямо дете. Обикновено такъв плод при раждането има голямо телесно тегло и дължина, пропорционална на него, но в същото време бебето няма никакви патологии. Възможно е да се предскаже вероятността от патология при голямо дете чрез ултразвук чрез сравняване на дължината на бедрената кост и обиколката на корема на плода. Ако една жена вече е родила голямо дете (например, ако второто дете е по-голямо от първото и майката сега очаква третото; или ако първото дете е по-голямо от второто), тогава има голяма вероятност „героят” да се роди отново. Този модел, според гинеколозите, може да бъде свързан с особеностите на притока на кръв в плацентата и матката..
 • Диабет. При захарен диабет метаболизмът и способността за нормално усвояване на глюкозата са нарушени. Съдържанието на глюкоза обаче се повишава не само в кръвта на майката, но и в кръвта от пъпната връв на плода. По тази причина теглото на плода се увеличава и промените в липидния метаболизъм причиняват отлагането на мастните резерви, поради което растежът на плода се променя неравномерно (той се забавя, след това се ускорява). В този случай се ражда голямо дете с дисхармонични признаци: с лице, показващо признаци на подпухналост, къса шия, с широк и голям раменен пояс и багажник, тъй като далакът и черният дроб на детето се увеличават поради натрупаните подкожни мазнини. Дължината на тялото на такова дете също се увеличава, но непропорционално: той има доста голям корем и съотношението на дължината на бедрената кост към обиколката на корема е под нормалното.
 • Затлъстяване. Когато метаболизмът на липидите в тялото на бременна жена е нарушен, свободните мастни киселини от кръвта на майката влизат в плода, което провокира бързия му растеж. Но не само затлъстяването при майката може да допринесе за факта, че бебето се ражда голямо: наднорменото тегло при бащата също е рисков фактор. Отговорете на въпроса "Защо детето е голямо при жена със затлъстяване?" възможно е както следва: тъй като затлъстелата жена през втората половина на бременността повишава кръвната захар, абсорбцията на глюкоза при такива обстоятелства се влошава. Резултатът е т. Нар. "Относителна инсулинова недостатъчност" (често наричана "латентен захарен диабет"). Когато в тялото на плода има достатъчно голямо количество глюкоза, панкреасът му е подложен на повишен стрес. Това става не само причина за голямото бебе при раждането, но и допълнителен риск от диабет при жената..
 • Следплоден плод. Бременността може да се удължи физиологично с 2 седмици - при такива естествени обстоятелства плодът не страда. Но при така нареченото „биологично удължаване“ има признаци на презряла плацента. Това води не само до факта, че детето се е родило голямо, докато при новороденото се образуват по-плътни и масивни кости на черепа и фонтанелата става по-малко разтеглива. Поради тези причини плодът има намалена подвижност на черепните кости, което може сериозно да усложни хода на раждането..
 • "Специална" плацента. Причината за развитието на голямо дете също могат да бъдат характеристиките на обема и размера на плацентата. Ако бебето се роди голямо, дебелината и площта на плацентата обикновено се увеличават - поради това плодът се развива с ускорени темпове. Не случайно при бременна жена с развитието на голямо дете гинеколозите често отбелязват промяна в нивото на плацентарните хормони в кръвта. Ако кръвоснабдяването на плацентата се извършва в интензивен режим, обемът на циркулиращата в нея кръв се увеличава, плодът получава значително повече хранителни вещества, което води до появата на голямо бебе при раждането. Друга причина е плацентата, разположена на гърба на матката: при такива условия кръвоснабдяването на плода също се засилва.
 • Повтаряща се (трета, четвърта, пета) бременност. Голямо бебе по време на многократна бременност не е необичайно, тъй като мрежата от кръвоносни съдове в стената на матката е по-добре развита, отколкото по време на първите две бременности, а разтегливостта на матката също се подобрява - всичко това създава условия за развитието на голям плод.
 • Дългосрочна употреба на лекарства, възпалителни заболявания при жените. Употребата на някои лекарства и развитието на възпалителни заболявания могат да насърчат засиленото кръвообращение в съдовете на матката и плацентата. И в резултат на това ще доведе до образуването на голям плод.

Диагностика на голям плод

 • Традиционни методи: гинекологът ще измери височината на дъното на матката над пазвата, обиколката на корема на бременната жена. Ако около 24-та седмица тези параметри надвишават нормата (обемът на корема е повече от 100 см на нивото на пъпа, височината на маточното дъно надвишава 42 см), тогава те ще показват формирането на голям плод.
 • Ултразвукът ще определи по-точни параметри: изследването ще покаже размера на главата на детето между темпоралните области, обиколката на корема му и дължината на бедрената кост. Сравнявайки цифрите, лекарят ще изясни предположенията за голям плод.
 • Тегло на бременната. Ако бременна жена няма симптоми на гестоза (високо кръвно налягане, протеини в урината, оток), тогава наддаването на тегло над 500 грама на седмица ще бъде сигнал за развитието на голям плод.

Раждането на голямо дете: възможни ли са усложнения?

Ако се роди голямо дете с наследствено предразположение към здрави родители с висок растеж и пропорционално добавяне, това обикновено се случва своевременно и без патологии.

С какво може да се изправи жена, която носи голям плод?

 • Амниотичната течност се излива преждевременно. Това може да се случи преди началото на раждането или преди отварянето на шийката на матката. Поради високото положение на главите на плода, водите вече не се разграничават отпред и отзад. Несвоевременното изливане на вода може да провокира загубата на пъпната връв и това е опасно за живота на детето.
 • Слаба трудова активност. Ако контракциите на матката не са координирани, контракциите стават кратки или редки, така че матката се отваря бавно. Следователно за детето става по-трудно да се движи през родовия канал..
 • Липса на кислород в плода (хипоксия) може да възникне поради твърде дълъг труд или поради инфекция (поради факта, че плодът е в безводно пространство за дълго време).
 • Раменната дистоция при новородено е трудност при раждането на раменния пояс. Обикновено проблемът се появява при жени с клинично тесен таз, който не съответства на размера на рамото на плода. По време на раждането главата на бебето обикновено се движи по родовия канал, но раменете се забиват в тях. Когато акушерът освободи раменния пояс, могат да настъпят сериозни наранявания - в ключицата, раменете или шийните прешлени на бебето.
 • Провеждане на цезарово сечение. При сложен труд жената обикновено се подлага на цезарово сечение. Това е най-вероятно при клинично тесен таз, ако раждането е слабо или има седалищно предлежание при голям плод, или жената има белег на матката, или ако бременната жена вече е на възраст и отлага плода.
 • Обикновено се прави амниотомия (отваряне на мембраните), за да се предизвика бавен труд.

Възможни проблеми след раждането при майката и голямото новородено

Проблеми на майката:

 • Кървенето може да възникне поради факта, че съкратителният капацитет на матката е намален и площта на повърхността на раната на мястото на закрепване на плацентата е доста висока. В такива случаи гинекологът премахва неразделените части на плацентата, извършва ръчен масаж на матката, за да принуди мускулите й да се свият и да спре кървенето..
 • Перинеални и вагинални сълзи. За да се избегне сериозно нараняване, акушер-гинекологът прави перинеален разрез по време на раждане.
 • Забавена инволюция на матката (проблеми с обратното й развитие).
 • Анемия (намален хемоглобин в кръвта).
 • Проблеми с производството на мляко.
 • Тромбоемболия - образуването на кръвни съсиреци в съдовете на краката.
 • Възпалителни заболявания (ендометрит, симфизит, мастит).
 • Жена с диабет може да има преждевременно раждане.

Проблеми при новородено:

 • Вътрематочната фетална хипоксия заплашва с задушаване - спиране на достъпа на кислород.
 • Забавяне на периода на адаптация на детето към условията на околната среда.
 • Неврологични нарушения: треперене и неспокойно поведение поради нарушена церебрална циркулация или родова травма.
 • Гнойно-септични усложнения при голямо дете могат да възникнат поради първичен имунодефицит.
 • Ендокринолозите също могат да отбележат аномалии при голямо дете със специални нужди. Освен това тези характеристики могат да се проявят не само при новородено, но и при голямо дете на година и в по-късен период. Големите деца са предразположени към развитие на захарен диабет и затлъстяване, те са по-склонни да развият невропсихични разстройства и алергии.

Как да направим бременността безопасна с голямо бебе

Ако гинекологът е установил, че развитието на голям плод е риск за бременна жена, той може да предложи следното:

 • Хоспитализация преди раждане, за да се намери правилният метод за раждане.
 • Промяна на диетата. Поне за периода на бременността е препоръчително да се изключат от менюто всички "лоши" въглехидрати (хляб с мая, кифлички, сладкиши, сладка сода, енергийни напитки, паста от пшенично брашно). Включете повече плодове, плодове и протеини във вашата диета. В случай на нарушение на метаболизма на мазнините, опитайте се да изчислите калоричното съдържание на изяденото, което не надвишава 1200 kcal на ден. По-добре да се храните по-често и на малки порции.
 • Физически упражнения. Те ще помогнат не само за поддържане на теглото и винаги в добра форма, но и за укрепване на мускулите на тазовото дъно (които ще станат вашите основни помощници при раждането), подобряване на кръвообращението, намаляване на отока.
 • Мониторинг и контрол на състоянието на матката и плода по време на раждане: лекарите ще наблюдават процеса на отваряне на шийката на матката и напредъка на главата на бебето през родовия канал. Ако се установи слабост на труда или други проблеми, ще ви бъде предоставена навременна помощ.
 • Витамини и лекарства: болкоуспокояващи, спазмолитици, терапия за стимулиране на раждането, профилактика на фетална хипоксия, лекарства, които помагат за свиване на матката по време и след раждането.
 • Проследяване след раждането. Едно голямо новородено трябва да бъде внимателно наблюдавано и да се гледа правилно - само тогава голямо дете на година и повече ще се развива нормално. Майката на голямо дете също трябва да бъде наблюдавана от гинеколог и ендокринолог - особено ако има диабет, метаболитни проблеми, затлъстяване.
 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

За експерта: Людмила Евгениевна Петрова

Акушер-гинеколог от отделението за доставка на клиниката на Изследователския институт по акушерство, гинекология и репродуктология на името на D.O.
Кандидат на медицинските науки

акушер-гинеколог от най-висока квалификационна категория

 • Голямо дете: добро или лошо? -
Виж всички

Връзка към публикация:

Петрова Л.Е., Кузминых Т.У., Коган И.Ю., Михалченко Е.В. Особености на клиничния ход на раждането при жени с белег на матката след цезарово сечение. „Списание за акушерство и женски болести“. 2012 година.

Топ 10 на най-големите бебета (10 снимки)

1. Бебе 17,04 кг, Централен Китай

През февруари 2012 г. беше поставен нов световен рекорд - роди се най-голямото дете в света! Бебето се казва Юнг Чун, има сестра, която тежи 4 кг при раждането.

2. Бебе 10,8 кг, Канада

Детето е родено през 1879 г., но е живяло само няколко часа.

3. Бебе 10,2 кг, Италия

Първият рекордьор, влязъл в Книгата на рекордите на Гинес, е роден през 1955 година.

4. Бебе 9 кг, Индонезия

Височината на бебето беше повече от 60 см, което затрудни много раждането.

5. Бебе 8,7 кг, Суматра

Мохамед Акбар Рисудин е роден през 2009 година.

Големи новородени. Интервю с немски специалисти

 • теглото
 • новородени
 • Проблеми

Наднорменото тегло е гореща тема не само за възрастните. Според някои експерти вече всяко десето дете се ражда твърде тежко, тоест то се счита за голямо новородено и изпитва повишен стрес. Какви са причините за това и какви последствия могат да се очакват за здравето му? Информационно-аналитичният отдел на детска поликлиника Маркушка получи интервю, в което участваха:

 • проф. Андреас Плагеман, ръководител на работната група за перинатално програмиране, Charite в Берлин
 • Сузана Рине-Волф, председател на Vorsitzende des Berliner Hebammenverbands
 • Д-р Реджина Енсенауер, специалист по клиника и поликлиника „Dr. von Haunerschen Kinderspital (Мюнхен).

Има ли надеждни модели при промени в теглото на новороденото??

Тенденцията на нашето време: не само възрастните, но и децата стават по-дебели. И ако новороденото има тегло 4-5 кг, това вече не е изненадващо. През последните 20-30 години експертите наблюдават, че всяко десето новородено в европейските страни е с наднормено тегло. И ако по-рано сред обикновената популация такива гигантски бебета са били наричани "млечница" без особена загриженост, сега лекарите изразяват безпокойство: ако се роди тежко дете, това не винаги е добре, може да има неприятни последици за майката и детето.

За средно „нормално“ тегло на новородено се смята 3,5 кг, а при тегло над 4 кг лекарите вече говорят за наднормено тегло, т.нар. макрозомия. Ако през 1990 г. е имало 9% от тези новородени, то от 2011 г. техният брой се е увеличил до над 10% и тази тенденция е стабилна..

Може да има голямо тегло на новороденото поради факта, че бременната жена "яде за двама"?

Повишената нужда от хранене (енергийни нужди) при бъдещите майки обикновено се появява едва на 4-ия месец от бременността. Но за покриване на тази нужда са достатъчни 200-300 калории на ден. За сравнение това е еквивалентно на 1 филия хляб със сирене и ябълка.

Скоростта на наддаване на тегло при жената по време на бременност е изключително индивидуална и обикновено е необходимо да се съсредоточи върху състоянието преди бременността. Средно наддаването на тегло за нормална жена е 11,5-16 кг. Слабите жени увеличават теглото си с 12,5-18 кг, наднорменото тегло - със 7-11,5 кг, наднорменото тегло (с индекс на телесна маса над 29) - с 5-9 кг. Но това по никакъв начин не определя голямото тегло на детето при раждането..

Какви причини могат да доведат до голямо тегло на новородено?

Най-често решаващият фактор за появата на голямо новородено дете е просто обстоятелство: нарушение на диетата на майката, което води до наднорменото й тегло. Това води до факта, че дори в утробата детето получава излишно количество хранителни вещества. По-конкретно, наднорменото тегло е рисков фактор за новородената макрозомия..

Но има и други възможни причини, които, заедно с основната, са дадени в таблицата (с любезното съдействие на S. Rinne-Wolff).

Причини за появата на голямо новородено Обяснение
Наднормено тегло при майката (първоначално или придобито по време на бременност)Понастоящем се счита за основен рисков фактор за високо тегло при раждане. Придобитото наднормено тегло при майката обикновено се свързва с неподходящо хранене в комбинация с ниска физическа активност.
Наследствени фактори (наследствени характеристики на метаболизма)Експертите обикновено се фокусират върху това дали самите родители са големи новородени. Освен това беше забелязано, че дори крехките жени от мъже, които са родени големи, доста често новородени имат много тегло..
Второ дете и следващи децаАко бременностите протичат по същия начин, тогава статистиката показва, че всяко следващо дете може да е по-голямо. Някои експерти смятат, че това се дължи на непрекъснатото подобряване и адаптация на хормоналната и физиологичната система на майката по отношение на последващото раждане. Но ако периодът между раждането е кратък, тогава може да е обратното - рискът от дете с ниско тегло при раждане се увеличава..
Лекарствени факториПрием на бременна жена на някои лекарства (кортикостероиди, стероиди, хормонални, глюкоза, които спомагат за увеличаване на кръвообращението в плацентата). Такива лекарства могат да доведат до прекалено бърз растеж на плода..
Подуване при бременна женаМоже да има по много причини, но оточната течност в бъдещата майка се натрупва главно в подкожната тъкан. И в бъдещото бебе се разпределя практически по всички органи и е възможно голямо наддаване на тегло в плода.
Дълъг период на бременност (продължителна бременност)Продължително (обикновено до 2 седмици) хранене и развитие на плода.
Захарен диабет преди бременност и диабет при бременни жени (гестационен)Повишено тегло на плода поради хормонални колебания и колебания в кръвната захар на майката. Излишното количество захар участва в метаболитните процеси на нероденото дете..

Как е свързан диабетът при бременни жени с високо тегло при раждане??

Това е отделен, обширен и доста спешен проблем. Изисква отделна дискусия. Но като цяло можем да кажем, че жените с наднормено тегло по време на бременност имат повишен риск от хипергликемия (т.нар. Диабет при бременност). Това метаболитно разстройство се среща при до 10% от бременностите и, за съжаление, има тенденция да се увеличава. Наскоро се появи друга характеристика: жените искат дете на по-късна възраст и след 35 години вероятността от тази патология се увеличава. Това патологично разстройство може да има сериозни последици, тъй като нероденото дете с майчина кръв (която има високо съдържание на захар) получава прекомерно количество въглехидрати с всички негативни последици за здравето му. По-специално, детето често има прекомерно голямо тегло при раждане и се появяват допълнителни патологии..

Какви са рисковете, ако се роди тежко дете??

Ако раждането е минало добре, тогава тук за всяко конкретно голямо новородено влизаме в полето на хипотезите и предположенията. Но има и определени наблюдения. Например, обширно (640 000 участници) и дългосрочно проучване, проведено от специалисти от клиничен комплекс „Харите“, показва, че за деца, които са били тежки при раждането (над 4 кг), рискът от наднормено тегло в процеса на развитие се удвоява. За тях се увеличават рисковете от появата на патологии като захарен диабет, високо кръвно налягане и онкологични заболявания..

Някой може ли да даде някакъв съвет?

Повечето бъдещи майки са достатъчно информирани за тези проблеми, например как трябва да се хранят правилно по време на бременност. За тях обаче е трудно да „осъзнаят“ това знание, така че делът на големите новородени има тенденция да се увеличава бавно. Много жени, които очакват бебе, са твърде несериозни по отношение на отклоненията от нормалното състояние, приписвайки всичко на бременността. Следователно, например, диабетът при бременни жени често се диагностицира доста късно. Разбира се, освен субективни фактори има и обективни, които допринасят за голямото тегло на детето при раждането. Но във всеки случай се нуждаете от постоянно медицинско наблюдение на бременната жена и изпълнение на всички препоръки на лекаря.

Тегло на бебето при раждане: норми и отклонения

Каквито и норми за средно тегло на новородените да се приемат от СЗО, бебетата едва ли ще проверят с тях: някои се раждат като герои, други са трохи, а трети попадат точно „в средата“. От какво зависи? Кога е важно теглото на новороденото? Възможно ли е да се "коригира" теглото на бебето по време на бременност? Даря Александровна КИНЩ, ръководител на отделението по неонатология, неонатолог, анестезиолог-реаниматор от най-висока категория на Медицински център АВИЦЕНА на групата от майки и деца.

Норми за тегло при новородени

Стандартните показатели на теглото при раждане са 2,8 кг - 4 кг с височина от 46 до 55 сантиметра. Експертите отбелязват, че днес все по-често се раждат по-големи деца - „героичното“ тегло на новородено от 5 килограма е престанало да бъде такава рядкост..

Според СЗО теглото на бебетата при раждане може да се класифицира, както следва:

Тегло на момичетата

Тегло на момчетата

Според тези таблици показателите, които попадат в границите от „под средното“ до „над средното“, могат да бъдат оценени като норма. Показателите „ниско“ и „много ниско“, „високо“ и „много високо“ са причина за по-внимателно внимание на специалистите.

„Важно е не толкова теглото, колкото съответствието му с гестационната възраст. Например, дете, родено на 40 седмици с тегло 2000 g и дете на 32 седмици със същото тегло, са две напълно различни деца.

Основната роля играят не самите параметри на теглото или съответствието им със средните показатели, а съотношението на ръста и теглото на бебето. Тази стойност ви позволява да определите индекса на Quetelet - тегло в грамове, разделено на височина в сантиметри. Ако стойността е в диапазона от 60 до 70 - това се счита за норма за доносени бебета..

”Важно: всички горепосочени данни и норми са валидни само за бебета, родени навреме. Има и други критерии за недоносени бебета..

Коментар на специалист

Има специални таблици за съответствие на теглото и ръста на детето с гестационната възраст - съответно за момчета и за момичета. Разбира се, използването на тези таблици може да даде само приблизителна картина, тъй като всяка държава и всеки регион могат да имат свои собствени характеристики. Точните данни за такива таблици са сериозен проблем, но работата на СЗО вече е в ход. По отношение на таблиците, които се използват сега, могат да се дадат определени примери, дори за доносени новородени, различното тегло може да бъде „правилно“: например, с гестационна възраст от 37 седмици (това вече е доносено бебе), тегло от 2850 g може да се счита за „правилно“, в същото време за дете с гестационен период от 41 седмици, това тегло ще се счита за недостатъчно. Средно теглото на доносеното бебе от 3000 до 4000 g може да се счита за достатъчно.

Тегло на новороденото и телосложение на родителите

Има мнение, че „героите“ често се раждат от големи родители, а стройните и ниски жени носят миниатюрни бебета с ниско тегло. Също така беше забелязано, че родителите, които са се родили големи, имат по-голяма вероятност да имат дете с тегло 4 кг или повече..

Лекарите казват, че всъщност теглото на плода и на новороденото дете не зависи толкова много от физиката на родителите - в утробата на майката обикновено всички бебета се развиват според едни и същи закони.

Коментар на специалист

Можете да съотнесете теглото на новороденото с теглото и ръста на родителите, но в по-голяма степен това се появява по-късно, когато бебето порасне. Елегантна жена с ръст 150 см не трябва да има бебе доносено с тегло два килограма, а висока жена с тегло по-близо до 90 кг изобщо не трябва да има пет килограма бебе! За тях са от значение приблизително едни и същи показатели, въпреки че се разработва и съставянето на специални таблици и програми, които определят съотношението на теглото и ръста на детето с родителските параметри..

Ултразвуково тегло и тегло при раждане

Понякога бъдещите майки започват да се притесняват за теглото на бебето много преди раждането. По време на ултразвука, скрининговият лекар винаги изчислява очакваното тегло на плода въз основа на данни за гестационната възраст, обиколките на главата и корема, дължината на бедрената кост и бипариеталния размер на главата на плода (разстоянието между външния и вътрешния контур на двете теменни кости).

Ако прогнозното тегло на бебето се различава в по-голяма или по-малка степен от приетите норми, но в същото време не са установени отклонения в състоянието на плацентата и плода, това не е причина за притеснение.

Коментар на специалист

Невъзможно е точно да се „претегли“ плода въз основа на ултразвук, а очакваното тегло на бебето много рядко съвпада точно с реалното тегло на новороденото.

Тегло на плода по време на бременност

В някои случаи малките размери и тегло на плода могат да показват забавяне на развитието му и наличие на патологии на бременността. Сериозно несъответствие между физическото развитие на плода и гестационната възраст се нарича фетално недохранване или синдром на вътрематочно забавяне на растежа.

Има 2 форми на хипотрофия:

Симетрична форма на хипотрофия. Отбелязва се още в ранните етапи на бременността, докато всички параметри на плода, измерени с ултразвук, са по-малко от нормативните.

Асиметрична форма на хипотрофия. Развива се след 28 гестационна седмица. Характеризира се с неравномерно развитие на плода. На ултразвук лекарят може да определи това, ако размерът на главата и тялото на плода не съответства на обиколката на корема.

Това вътрематочно забавяне на растежа започва, когато плодът получава недостатъчно хранене. Като правило това се дължи на патологии на плацентата..

Причините за това могат да бъдат:

 • недохранване,
 • лоши навици,
 • хронично майчино заболяване,
 • генетична патология,
 • инфекции.

В други случаи лекарят по ултразвук, напротив, отбелязва, че размерът на плода е твърде голям в сравнение с нормите.

Какво да направите, ако в хода на ултразвуково изследване в заключението те напишат "голям плод" или, напротив, подозират вътрематочно забавяне на растежа поради неговия малък размер? Възможно ли е по някакъв начин да повлияем на теглото на бебе, което още не е родено?

Коментар на специалист

"Корекция на теглото" чрез коригиране на начина на живот на бременна жена с дефицит на тегло в плода е невъзможно, тъй като забавянето в развитието най-често се свързва с патология на плацентата (хронична плацентарна недостатъчност), която не изпълнява качествено своята функция за доставяне на хранителни вещества на плода. Понякога причината може да бъде заболяване на детето, включително генетична патология.

Голямото тегло на плода също не се поддава на корекция, тъй като детето не може да „отслабне“ вътреутробно. Във всеки случай храненето на жената трябва да бъде пълноценно и балансирано и да съдържа не само всички необходими хранителни вещества в необходимото количество (протеини - животински и растителен произход, въглехидрати и мазнини), но и микроелементи и витамини. Невъзможно е да се подложите на строга диета, така че бебето да е „малко“ или да не „продължи да расте по-нататък“ през последните седмици на бременността, тъй като това може да навреди повече, отколкото да помогне, включително да доведе до преждевременно раждане.

Новородено с наднормено тегло

Най-често големите бебета, чието тегло надхвърля средните норми на таблицата на СЗО, са абсолютно здрави. Но в някои случаи наднорменото тегло при новородено е симптом на нарушения, които изискват вниманието и контрола на лекар..

Ситуациите изискват специално внимание, когато:

 • майката е имала диабет или други ендокринни нарушения по време на бременност;
 • бебето има признаци на недоносеност (липса на оригинален лубрикант върху тялото на бебето, сухота и мацерация (ексфолиране, пилинг) на кожата).

Коментар на специалист

Бебетата с наднормено тегло могат да бъдат „големи по конституция“ и пак да са напълно здрави. Но има и деца, при които наднорменото тегло може да бъде свързано с метаболитни нарушения при майката по време на бременност. В първите дни след раждането такива деца често имат здравословни проблеми, по-специално склонност към ниски нива на глюкоза в кръвта, проблеми с дишането.

Дефицит на тегло при новородено

Доносените бебета с поднормено тегло (недохранване) се нуждаят от специално внимание и грижи през първите месеци след раждането.

За лечение на недохранване, бебетата и техните майки се предписват специална диета, строго индивидуална за всеки отделен случай. Това се дължи на факта, че от една страна новороденото с ниско телесно тегло се нуждае от повишено количество хранителни вещества, а от друга страна, от най-щадящото хранене за стомашно-чревния тракт..

Коментар на специалист

Раждането на бебе с поднормено тегло е сериозен проблем и по-сериозен от раждането на голямо бебе. Недостигът на тегло възниква, когато детето вътреутробно не получава необходимите вещества. Съответно, развитието на всички органи и тъкани се случва при неблагоприятни условия, което е придружено от дегенеративни промени и дисфункции на органите, колкото по-изразени, толкова по-голям е дефицитът на тегло. Следователно проблемът трябва да се разглежда по-широк от просто „наддаване на тегло“.

Малките деца са по-податливи на метаболитни нарушения, а в по-напреднала възраст са по-склонни да имат наднормено тегло, а в зряла възраст, затлъстяване и свързана артериална хипертония и захарен диабет тип II. Това не означава, че трябва да "ограничите диетата на детето", просто трябва да запомните, че храненето трябва да бъде балансирано и качествено, да съдържа всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали, с навременна корекция от педиатър.

Колко трябва да тежи новороденото? Проблеми на героите и миниатюри

Консултантът-професор в катедрата за недоносени бебета на SCCH RAMS, заслужил учен на Руската федерация, академик на Руската академия по естествени науки Галина Яцик разказва за големи и малки бебета.

Упорити трохи

Да видим какво означава малко. Теглото на бебето при раждане над 2,5 кг е нормално тегло. Педиатрите не считат бебетата 2,5–2,7 kg за малки. Доносеното новородено с такова тегло не се нуждае от специално подсилено хранене, без опаковане или горещо отопляемо помещение. Понякога родителите искат да нахранят миниатюрно бебе, възможно най-скоро, за да видят как са станали пълни бузи, на дебели крака се появиха гънки. Те започват да дават на бебето малко повече храна, отколкото е необходимо. Резултатът е регургитация. Не прехранвайте мини-бебето си. Да, той яде малко по-малко мляко или адаптирано мляко за кърмачета, отколкото голямо бебе, но има достатъчно. Той е просто различна конституция. При родители, баби и дядовци, които също вероятно са крехки. Той ще изяде нормата си, но ще се развива нормално, ще настигне връстниците си във всяко отношение и след една година може да тежи не по-малко от тях..

Но децата, родени с тегло под 2,5 кг, вече се нуждаят от по-голямо внимание от лекарите и специални грижи. Педиатрите наричат ​​такива трохи малки.

Причини за раждането на много малки деца:

 • недоносеност,
 • хипотрофия,
 • многоплодна бременност.

Недоносеността не е изречение

Основният проблем на недоносените бебета изобщо не е ниското тегло, а незрелостта на някои телесни системи - дихателна, терморегулаторна. По природа те са определени да живеят, докато майка им е в корема, да се развиват по-нататък и теглото им за вътрематочен живот е съвсем нормално. И тогава изведнъж лош късмет: нещо принудено да се роди преждевременно.

Недоносените бебета също се делят на такива с много ниско тегло - под 1,5 кг, и такива с изключително ниско тегло - под 1 кг. Разбира се, такива трохи не се раждат често, има 0,4% и 0,2% от всички недоносени бебета. По-рано изглеждаше, че ако се роди бебе с тегло само 1 кг, това ще бъде катастрофа! Как да го извадя? Сега, според класификацията на СЗО, плод, роден жив след 22 седмици на вътрематочно развитие и с тегло над 500 g (!), Се счита за дете, което може и трябва да бъде кърмено. Сега и обществото, и лекарите са настроени психологически по различен начин, те вярват, че здраво дете може да бъде отгледано от новородено с тегло 1-1,2 кг и то ще бъде пълно психически.

Недоносените бебета първо се нуждаят от специални грижи, те се настаняват в специални болници, но ако бебето вече е изписано вкъщи, това означава, че може да живее в нормални условия, както всички бебета, може да диша, да пие и да яде и трябва да бъде хранено като обикновено бебе.

Фактът, че недоносеността не е присъда и че сред известни хора е имало недоносени бебета, вероятно всички вече са чували. Гьоте и Наполеон бяха недоносени. Ниското тегло при раждане не се превърна в пречка за дълголетие, талант или щастие.

Понякога бебетата се раждат навреме и височината им за новородени е съвсем нормална, а теглото им е много малко - 1,3–1,5 кг. Това е хипотрофия. Причинява се от болестта на майка ми. Такива деца се появяват при жени със сърдечно-съдови заболявания, хипертония и заболявания на ендокринната система. Тънки, дълги, те продължават да наддават зле, въпреки че диетолозите са създали специална храна за тях, обогатена с протеини, мазнини и витамини. До края на живота си те могат да останат малки, но ще се развиват добре..

Злонамерените навици на майката също могат да причинят хипотрофия при бебето. Ако една жена пуши по време на бременност, плодът е постоянно отровен, детето се ражда малко.

А децата от многоплодна бременност се раждат малки и те се раждат по-рано, защото са тесни в утробата на майката. Те се кърмят по същия начин като недоносените бебета. И те растат в съвсем здрави близнаци и тризнаци.

Проблеми с гиганти

Но за големите деца, тези, които тежат повече от 4 кг при раждането, лекарите не са много доволни.

По-трудно е да ги родиш, това е разбираемо. Те са по-склонни да получат раждания: фрактури на ключицата, хематоми, парализа. Ето защо, когато лекарите, правейки ултразвук на бременна жена, виждат голям плод, те често й предлагат цезарово сечение.

Но най-важното е, че големи деца се раждат от болни майки. Разбира се, бебето е голямо просто защото баща му е под два метра, а майка му също не е малка. Но такава причина за голямото тегло е рядка. Но героят при майка с диабет, включително майка, която все още не знае за заболяването си, е правилото. И всяко следващо дете на тази майка ще бъде все по-голямо и по-голямо. И има голяма опасност тези деца също да развият диабет..

Така че семействата с страдащите от това заболяване определено трябва да се консултират с бременна жена с ендокринолог. Тя ще получи специално лечение, така че бебето да не се роди твърде голямо и да не страда по време на вътрематочно развитие..

Големите бебета се адаптират по-дълго след раждането. Обикновено при новородено, през първите три дни, поне пет дни, сърдечно-съдовата система започва да функционира ритмично, пулсът се изравнява, дишането се установява - без задух, без признаци на апнея, стомашно-чревният тракт влиза в свой собствен ритъм. И като цяло адаптацията може да отнеме две седмици..

Но след това героят пристигна у дома от болницата. Как да го храня сега? Той трябва да яде същото количество по обем храна като средното дете. Но един богатир може да наддаде повече от средното дете..

И не забравяйте да покажете такова бебе на ендокринолог. Разполагаме с добре оборудвани детски центрове, където бебето може да бъде проверено за някаква ендокринна патология.

Важно

► Средно по-големи бебета се раждат в Скандинавия, по-малки бебета в Африка.

► Средното тегло на момчетата (3200-3500 g) е малко повече от теглото на момичетата (3000-3250 g).

► Първородните обикновено се раждат по-малки от второто и третото дете в семейството. Въпреки че ако родителите и децата са здрави, разликите в грамове и сантиметри може да са едва забележими.

► Ускоренията вече при раждането са по-големи по тегло и височина на децата от поколението, което не е било засегнато от ускорението.

Най-големите бебета, родени по целия свят

Раждането на дете с тегло над 4 килограма е доста рядко явление, но тези бебета са счупили всички рекорди!

1. Jasleen - най-голямото дете в Германия

През 2013 г. се роди дете по естествен път, с тегло 6,1 килограма и височина 57 сантиметра. Момиченцето Джаслин се роди в университетската болница в Лайпциг, Германия на 26 юли и стана най-големият национален рекордьор.

Установено е, че майката на Джаслин страда от гестационен захарен диабет, състояние, което обикновено се проявява около 24-та седмица от бременността и може да доведе до необичайно големи новородени..

2. Стивън Литъл - най-голямото дете на Австралия

Стивън Литъл, който тежи 7399 килограма по време на раждането в болница Кемпси на 26 януари 1963 г., е най-голямото дете в австралийската история. Средното тегло при раждане е 3,37 килограма.

В момента той е на 50 години, височината му е обичайните 186 сантиметра, а теглото му също не се различава много от нормата - 97 килограма.

3. Максин Марин (Maxine Marin) - роди най-голямото момиче в Испания

40-годишна британка роди най-голямото естествено дете в Испания - момиче с тегло 6,2 килограма. Максин Марин роди в 4:43 сутринта местно време в болница Марина Салуд в средиземноморския град Дения.

По-големи бебета се раждаха чрез цезарово сечение, но Марин дори не се нуждаеше от епидурална (обезболяващо, инжектирано директно в гръбначния стълб по време на раждането).

Марин, която живее в Испания със съпруга си от Колумбия, заяви, че очаква голямо бебе, но "не толкова голямо"..

4. Джордж Кинг е най-голямото дете на Великобритания

Най-голямото дете, родено във Великобритания, е Джордж Кинг, който се роди тази година. Детето тежало 7 килограма, което е почти два пъти повече от средното тегло на дете..

Нямаше признаци, че Джордж ще бъде толкова голям: и двамата му родители бяха с нормални размери по рождение, а в зряла възраст те също не се различават по специален ръст или тегло.

Размерът на Джордж причинява значителни затруднения на майка му Джейд. По време на раждането, след като главата на новороденото вече е напуснала тялото на майката, той е заседнал. Сравнително големият му размер за новородено накара раменете му да не отиват повече..

Според Джейд „тогава стана много страшно“, тъй като близо 20 санитари работеха за освобождаването на детето. В резултат на това Джордж е роден успешно и е преместен в друга болница за по-нататъшно наблюдение..

5. JaMichael - най-голямото дете в Тексас

През 2011 г. Джанет Джонсън роди момченце, което се появи на бял свят с тегло 7,2 килограма, което е два пъти повече от средното тегло на новородените. Бебето JaMichael беше най-тежкото бебе, родено някога в болница Good Shepherd в Лонгвю, и според някои сведения най-голямото новородено в щата..

Джонсън и нейният годеник Майкъл Браун знаеха, че бебето ще бъде голямо. Две седмици преди раждането, проведено чрез цезарово сечение, д-р Джон Кърк (John Kirk), гинеколог на Джонсън, каза, че бебето ще тежи 5,5-6 килограма. JaMichael обаче изненада дори лекаря.

6. Надя Халина

Надя, която тежеше 7,75 кг по време на раждането, беше заловена на снимка, лежаща в родилното отделение на болница в сибирския град Барнаул на 26 септември 2007 г. Майката от Сибир даде буквално голям принос за коригирането на демографската ситуация в Русия. Татяна Харина шокира съпруга си, като роди Надя - нейното 12-о дете.

7. Новородено с тегло 8,7 кг от Индонезия

Това 4-дневно дете, тежащо 8,7 килограма, спи сред средно големи деца в общата болница Абдул Манан в Кисаран, окръг Асахан, Северна Суматра. Роден е на 21 септември 2009г. Индонезийката ражда чрез цезарово сечение бебе, равно на това на средно 1-годишна възраст.

8. Стефон Хендрикс Луи-Жан - новородено момче, високо 58 сантиметра

Рекордьор беше петото дете, Мари Мишел. През 2011 г. Мишел роди момченце с тегло 6,7 килограма в болница William W Backus..

Служителите на болницата съобщиха, че новороденото, Стефон Хендрикс Луи-Жан, е счупило 18-годишния рекорд за най-тежкото новородено, с 822 грама пред предишния рекордьор. Момчето беше високо почти 58 сантиметра.

Размерът на детето не изненада майката. Най-големият син Мишел тежи 4 килограма, нейните осемгодишни близнаци тежат по 3,8 килограма, а най-малкото, тригодишно момче, почти 5,5 килограма.

9. Ademilton dos Santos - най-голямото новородено в Бразилия

През 2005 г. бразилска жена роди „гигантско бебе“ с тегло 8 килограма, двойно по-голямо от теглото на средното новородено. Според Бразилската гинекологична асоциация Ademilton dos Santos е най-тежкото момче в историята на Бразилия

Адемилтън е роден чрез цезарово сечение в болница в Салвадор в североизточна Бразилия. Това е петото дете на Франциска Рамос дос Сантос и лекарите смятат, че необичайният размер на момчето се дължи на диабета на майка му..

Подкрепете Bugaga.ru и споделете тази публикация с приятелите си! Благодаря ти приятел! :)

Колко тежи здраво бебе и какво определя теглото на бебето при раждането

Колко тежи детето ми? Всяка бъдеща майка често задаваше подобен въпрос на акушерката..

Теглото на трохите е от голямо значение, защото показва колко здраво е бебето..

Важно е този параметър да се държи под контрол през цялата бременност..

Бъдещата майка може самостоятелно да изчисли приблизителното тегло на детето при раждането.

Но ако иска да получи най-точните резултати, определено трябва да потърси помощ от акушерката, която води бременността си..

Нормалното тегло на детето при раждането

Нормалното тегло при раждане на бебе варира между 3200-3500 грама, докато дължината на тялото е 50-52 см.

Експертите казват, че отклоненията от такива показатели могат да кажат за наличието на здравословни проблеми - ендокринни разстройства, захарен диабет често са скрити зад голямо тегло, а слаб имунитет зад малък.

Как се измерва теглото на нероденото бебе?

През втората половина на бременността телесното тегло на бъдещата майка бързо се увеличава.

Докато чака бебето да се роди, жената може да наддаде от 10 до 20 кг тегло. Има и ситуации, когато наддаването надвишава 20 кг..

В същото време бременните жени се интересуват от отговори на такива въпроси: какво е теглото на бебето в определен етап от бременността.

Определянето на теглото на плода съгласно формулата на Йордания се използва след 35 седмици от бременността. За да направите това, трябва да вземете предвид следните стойности:

 • Коремна обиколка (измерена в сантиметри, на нивото на пъпа).
 • VSDM (височината на очното дъно на матката, измерена от точката на очното дъно до срамната артикулация).

Формулата изглежда така: охлаждаща течност x VDSM +/- 200 грама.

Тя ви позволява да определите приблизителното тегло на бебето при раждането. Все пак ще бъде възможно да се получи точна информация само преди самото раждане на бебето, тъй като теглото му се променя пропорционално на това какви храни яде майката и в какво количество.

Определянето на теглото на детето по формулата на Якубова се извършва по подобна формула.

Феталната обиколка (в см) се добавя към VDSM и се умножава по 100 и след това се разделя на 4.

Резултатът в сравнение с предишната формула ще се различава с 30-40 грама.

Много лекари използват календарния метод, при който теглото на бебето се определя от гестационната възраст и размера на матката. Тук са взети предвид следните параметри:

 • Ширина на предния полукръг на матката.
 • WDSM, измерено в cm.

Разминаването в изчисленията няма да е твърде голямо. Трябва да се разбере, че данните, получени по някой от избраните методи, са приблизителни. Не всеки е в състояние да изчисли точното тегло на детето и по време на бременността този параметър не е особено важен.

Малко бебе

Тъй като всички хора са различни, тогава те се раждат с различни показатели..

Някои са напълно здрави, докато други са ненормални..

Ако в семейството ви има деца, родени с поднормено тегло, определено трябва да кажете на Вашия лекар за това.

Специалистът трябва да знае, че няма причина за притеснение - детето ще се роди с ниско тегло.

Други причини за бебетата с поднормено тегло са:

 • Проблеми с функционирането на плацентата (проеклампсия на бременността), високо кръвно налягане, липса на хранителни вещества.
 • Многоплодна бременност. Деца с ниско тегло при раждане се раждат, когато са няколко. Две или повече бебета са тесни в една утроба. В такава ситуация е много важно да се храните правилно и да заобикаляте медицински прегледи..
 • Лошо хранене по време на бременност. Важно е да се храните балансирано и според режима; не трябва да прекалявате, докато сте в позиция. Също така е важно да се въздържате от ядене на тежки и нездравословни храни, които водят до бързо напълняване..
 • Отказ от здравословен начин на живот и отдаване на лоши навици. Това може да включва пушене и пиене на алкохол, докато носите бебе. Ако бъдещата майка се държи по този начин, едва ли ще успее да роди здраво дете..
 • Наличието на хронични и напреднали заболявания при бъдещата майка. Ако бъдещата майка има захарен диабет, проблеми с пикочно-половата система и ендокринни нарушения, всичко това може да повлияе както на състоянието й по време на бременност, така и на здравето на плода.
 • Нервни разстройства. Бебето в утробата усеща всичко - няма нужда да се стресирате и да се притеснявате за нищо. Важно е просто да се насладите на този момент.
 • Наследствен фактор, проявяващ се в наследяването на определено заболяване от бебе, което имат родителите му и други близки роднини.

Голямо хлапе

Преди това едно дете се смяташе за голямо, ако по време на раждането тежеше повече от 4 кг.

Но според последните данни, тези бебета, чиято маса е около 5 кг, се считат за големи.

Причините за такова голямо тегло могат да бъдат следните:

 • Отлагане на бременността. Въпреки факта, че е дошло времето за раждане, детето продължава да расте и да наддава.
 • Диабет. Понякога по време на бременност жените имат високи нива на захар, което може да доведе до развитие на диабет при бебето. Тези деца често имат метаболитни нарушения..
 • Неправилно формулирана диета. Този проблем е един от най-често срещаните - не всички бъдещи майки се придържат към здравословна диета в толкова решаващ период от живота си..

Всяка майка следи развитието на детето си в продължение на месеци. Развитие на детето на 1 година и 4 месеца - какво трябва да може да прави бебето до тази възраст?

Намерете тук съвети за родители относно превъзпитанието на разглезено дете.

Вечният въпрос е колко да кърмите? Нека разгледаме плюсовете и минусите на дългосрочното кърмене в тази статия..

Причини за отклонение в теглото

Бебетата могат да се раждат с различна височина и тегло. Първоначалното тегло зависи от следните фактори:

 • Здраве на бебето. Ако детето няма заболявания, теглото му ще бъде в нормални граници, няма да го надвиши или подцени значително.
 • Наследствен фактор. Ако бъдещата майка е висока и тежка, тя ще има голямо дете.
 • Етаж. Момчетата често са по-големи от момичетата - лекарите отбелязват, че това винаги е било така.
 • Хранене на майката. Ако е твърде висококалорично, бебето ще е голямо. Тя напълно отразява диетата на майката, а здравето му зависи от това какво яде майката и при какъв режим се придържа..
 • Психическо и физическо състояние. Ако майката не е здрава, това може да се отрази на бъдещото дете - теглото му ще бъде твърде малко или твърде голямо.
 • Наличието на лоши навици при бременна жена. Жена, която пуши и пие, ражда бебета с поднормено тегло.

Наследственост

Важна роля по този въпрос играе наследствената предразположеност. Ако във вашето семейство са се родили големи деца, тогава най-вероятно ще родите „герой“. В някои семейства се раждат деца с малка маса, особено за слаби родители.

Забавен труд

Със забавяне на раждането има шанс да се роди голямо бебе, тъй като то, като е в утробата, продължава да се развива.

Ако имате забавен термин, най-вероятно ще се подложите на епизиотомия, която ще ви спаси от разкъсване на родовия канал, както и от ректални наранявания.

Въпросът за цезарово сечение може да бъде повдигнат, ако:

 • Косо или напречно положение на плода.
 • Ако тази операция вече е направена преди.
 • Ако тазът на жената е твърде тесен.
 • Ако бременността е сложна.
 • Ако бебето страда от бременност след термина.

В много ранна възраст бебето разбира света главно с помощта на зрението. Образователните снимки за новородени допринасят за бързото развитие на бебето.

Можете да прочетете как да организирате свободното време на детето си на 8 месеца в тази статия. Игри с дете.

Неправилно хранене

Теглото на детето зависи до голяма степен от диетата. Ако бъдещата майка постоянно яде мазни и сладки храни, тогава вероятността да се роди голямо бебе с пълни бузи е 95%. Освен това, ако детето е голямо, процесът на раждане ще създаде много проблеми - с тесен таз ще бъде невъзможно да се роди без упойка, така че ще трябва да направите цезарово сечение.

Следвайки модерни диети и прекалено ограничавайки се в храната, млада майка рискува да роди бебе с поднормено тегло. Също така, ако теглото не се натрупа според нормата, може да се случи спонтанен аборт. Във всеки случай не е нужно да изпадате в крайности - прекаленото ограничение в храната няма да доведе до нищо добро..

Ето защо за раждането на здраво бебе трябва да се храните правилно и балансирано - повече плодове и зеленчуци, варено пилешко месо, риба, морски дарове. Много е важно да следите храната през втората половина на бременността. Не бива да печелите повече от 400 грама на седмица.

Заключение

Ако една жена винаги се е поддържала в добра форма, тренирала е по време на бременност и се е хранила правилно, тя определено ще роди здраво дете.

Ако тя е пренебрегнала тези правила, тогава рискът от раждане на бебе с наднормено или поднормено тегло, както и с други проблеми е много голям..

Във всеки случай, придържайки се към препоръките на лекаря, всяка жена ще може да се наслади пълноценно на бременността и да роди здраво бебе..