Много жени се интересуват дали е възможно да забременеете, докато приемате Дюфастон. Няма категоричен отговор на въпроса, тъй като има много причини за безплодие. За да се определи вида на безплодието при определен пациент, се извършва цялостен преглед. След установяване на точна диагноза се предписва лечение, което може да включва хормонално лекарство.

 • Защо Duphaston помага
 • Характеристики на рецепцията

В съвременния свят момичетата са засегнати от много негативни фактори, поради което репродуктивната способност намалява. Основната причина за проблеми при жените се счита за дисбаланс на хормоните, особено на половите хормони..

Ако безплодието е причинено от липса на прогестерон, тогава с Duphaston понякога е възможно да забременеете. Диагнозата обаче трябва да бъде поставена от професионален гинеколог. Лечението се предписва и от лекар, който може да определи подходящата доза от лекарството и продължителността на курса.

Защо Duphaston помага

Duphaston е мощно хормонално лекарство. Неговата активна съставка е синтетичен дидрогестерон, който по структура и фармакологични характеристики съответства на прогестерона.

Лекарствени ефекти:

 • нормализиране на менструалния цикъл;
 • възстановяване на менструация при тяхно отсъствие;
 • подобряване на свойствата на ендометриума и подготовката му за имплантиране след зачеването;
 • докато приемате Дюфастон, рискът от спонтанен аборт е намален;
 • подготовка на млечните жлези за лактация;
 • премахване на хормонално безплодие;
 • лечение на ендометриоза;
 • елиминиране на кистозни кухини в яйчниците.

В същото време Дуфастон не дава опасни странични ефекти и поради това се използва успешно на етапа на планиране на бременността и по време на него. Много момичета обаче се съмняват дали е възможно да забременеете с таблетки Dufaston. Повечето хормонални лекарства потискат овулацията и правят невъзможно оплождането. Duphaston не се прилага за такива лекарства, следователно, ако вашият период се забави с повече от две седмици, трябва незабавно да направите тест за бременност.

Това лекарство практически няма противопоказания, но не може да се приема самостоятелно. Въпреки високите проценти на възстановяване и нормална бременност, неконтролираният прием може да доведе до пълно безплодие. Следователно, отговорът на въпроса: възможно ли е да забременеете, ако приемате лекарството без съвет от лекар, отрицателен.

Характеристики на рецепцията

Прогестеронът започва да се произвежда в големи количества през втората фаза на менструалния цикъл, така че се приема през този период. Също така, гестагените са отговорни за хода на бременността през първия триместър, така че Duphaston се пие средно до 20 седмици.

За да е висока вероятността да забременеете, докато приемате Дюфастон, една жена трябва първо да се подложи на цялостен преглед от гинеколог. Лекарят, въз основа на резултатите от теста, ще предпише режим на прием на лекарството. Трябва да започнете да използвате лекарството няколко месеца преди очакваната бременност..

За да забременеете с Duphaston, трябва да се придържате към следните правила:

 • пийте хапчета в строго определени дни - от 11 (14) дни на цикъла до 25;
 • не пропускайте нито една среща;
 • средно дозата на лекарството е равна на две таблетки на ден, които трябва да се приемат сутрин и вечер (дозата се удвоява, ако бременността не настъпи след три месеца, докато се провежда допълнителен преглед);
 • ако жената има спонтанен аборт, тогава трябва да изпиете 2 таблетки лекарство сутрин и вечер.

Ако пиете лекарството, можете да забременеете в рамките на няколко менструални цикъла. След това жената продължава да пие лекарството, докато лекарят не запише схемата за отнемане на лекарството. Ако спрете да използвате Duphaston веднага след бременност, рискът от спонтанен аборт се увеличава.

Има някои особености в края на курса на приемане на лекарството. Внезапното оттегляне на лекарството може да причини спонтанен аборт или друга негативна реакция на тялото. За да се избегнат вредни ефекти, лекарят постепенно намалява дозата на Dufaston, докато женската репродуктивна система вече не се нуждае от него. През втория триместър на бременността плацентата се справя с производството на прогестерон.

Бременност на фона на дуфастон.

1) от какво до кой ден пиете, когато дойде бременността

2) кой е пил дюфастон преди овулация и е забременял и кой след овулация

3) забременяла след отказване от пиенето на дюфастон и през следващите месеци бременността се е оказала?

4) на когото е предписан дюфастон, като рехабилитационна терапия след ОК и се оказа, че забременява (колко време?)

 • Наркотици
 • * Общностни правила
 • Изключено
 • Общностна видеотека
 • Анкети
 • Анализи и лаборатории
 • Извънматочна и замразена бременност
 • Въпроси и отговори
 • Вторично безплодие
 • нека обсъдим
 • Диагнози

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Ех... момичета... имам такъв проблем. Като цяло цикълът ми винаги е бил редовен. М дойде като по часовник... ден за ден... през юни се преместихме от юг (Краснодарска територия) на север (Архангелска област)... и веднъж имаше неуспехи... закъснения на 1-ви месец за 8 дни, 2-ри за 11 дни, за 3-ти като цяло за 3 седмици, но Б не беше там, защото не бяхме планирали. Тогава решихме второто бебе и отидох на лекар. Тя ми предписа да пия дюфастон в продължение на 3 месеца (3 цикъла). Първият месец всичко беше наред, те отидоха на 4-ия ден след края на вземането на пантофите, на 2-рия месец дойдоха и на 3-тия или 4-ия ден, мина и след седмица отидоха отново, но за трети път когато исках да започна да ги пия М отидох точно на 15-ия ден от цикъла... и като цяло не знам какво да правя... отидох на лекар, тя свива рамене и сменя устройството на циклодинон... не знам... днес започнах отново да приемам дуфастон (защото останах не се използва опаковка) ако B не дойде, тогава вероятно ще опитам циклодинон... това е "връзката", която имам с диуфастон (((((

Здравейте! Аз също го пих 5 месеца! От този месец реших да не пия!

здравейте момичета, вече пих 2-ри цикъл на прогестерон с дексаметазон 1/2 част и също еутирокс сутрин на гладно вече месец, който забременя след колко моля имам нужда от положителни отговори 7-ма година не мога да забременея (((((

ако приемате дуфастон преди 0, бременност няма да настъпи. Защото той блокира самия О

Дюфастон се приема с дефицит на прогестерон от 16 до 25 dc

Лекарят е предписал дюфастон с уговорката, че можете да опитате да забременеете след 2 месеца. Очаквам с нетърпение края на последния прием и се надявам, че всичко ще се получи! :)

Изписаха ми и дуфастон, прогестерон 0,3 с най-малка стойност 1,2. Цикълът не е редовен, от 1-ия ден започнах да пия по 1 таблетка 2 пъти на ден и след това от 16 до 25 дни от цикъла. Кажете ми кога си струва да опитате? по време на приема от 16 до 25 дни?

днес лекарят също ми предписа диуфастон от 14 до 25 дни, по 1 таблетка на ден. N първоначално пие по 2 таблетки в продължение на 5 дни, за да предизвика менструация, тъй като ме забавят за една седмица, направих два теста, и двата отрицателни, след преглед лекарят каза, че дисфункцията на яйчниците. Ще опитам, ще пия 5 дни, след М ще пия според указанията... Надявам се, че това ще помогне

моля, кажете ми, че е била замразена. 2 години не можеше да забременее започна да пие диуфастон пиеше 3 месеца и отново забременя да започне да пие или не?

Бях диагностициран с ендометриоза, лекарят предписа Duphaston да пие, в продължение на три месеца. Започвам да пия, ще видя резултата.

Вероятността да забременеете, докато приемате Duphaston

Добър ден скъпи мои. Днешната тема ще бъде интересна за онези млади дами, които поради хормонални проблеми не могат самостоятелно да заченат дългоочаквано бебе. За щастие съвременната медицина отдавна е направила крачка напред и повечето репродуктивни патологии сега успешно се коригират с лекарства. Един от тях е синтезиран аналог на естествения хормон прогестерон. В тази статия искам да говоря за Дюфастон и да отговоря на много въпроси, свързани с неговата цел. И така, колко вероятно е бременността, когато приемате Duphaston? Как да приемате правилно това лекарство, за да получите желания резултат? Може ли Дюфастън да премахне заплахата от прекъсване? По какво се различават първите признаци на зачеването „под прикритие“ от естествената бременност? Как и кога е безболезнено спирането на приема на хормонални капсули? За това и много други неща ще говорим днес. Присъедини се към нас!

Съдържание:

 1. Най-важното нещо, което трябва да знаете за Дюфастън
 2. Как да приемате лекарството правилно
 3. Как да разберете за настъпването на бременността на Duphaston
 4. Какви „изненади“ може да донесе Дюфастън
 5. Противопоказания
 6. Заключение

Най-важното нещо, което трябва да знаете за Дюфастън

Мисля, че има смисъл да започнем историята с обозначаването на зоната на действие на Дюфастон. Както вече писах по-горе, това лекарство е синтетичен аналог на прогестерон, тоест се предписва в случаите, когато тестовете разкриват подценен показател за основния женски полови хормон или „хормон на бременността“. Какви патологии и проблеми се лекуват с Dufaston? Ще ги разгледам подробно, за да можете сами да оцените важността му..

Ще дам основните причини за предписване на лекарството на бъдещи майки. И така, Дюфастън:

 • подготвя жена за бременност;
 • влияе върху цикъла на менструацията и ембрионалното развитие;
 • премахва тонуса на матката, намалява вероятността от заплаха от прекъсване на бременността;
 • насърчава растежа на ендометриума;
 • облекчава плацентарната недостатъчност и кислородния глад на плода;
 • подготвя млечните жлези за бъдеща лактация.

От това става ясно, че за зачеването и последващата бременност липсата на прогестерон е катастрофална и трябва да се попълни. Лекарите са установили, че след Дюфастон вероятността за зачеване значително се увеличава. В допълнение, лекарството се използва за лечение на ендометриоза, хормонално безплодие, аменорея, премахване на кистозни кухини в яйчниците, предотвратяване на маточно кървене..

Бързам да разсея страховете ви: Дюфастон не забавя овулацията, както някои други хормонални лекарства, не пречи на оплождането на освободената яйцеклетка. Но трябва да се използва стриктно по препоръка на лекар..

Как да приемате лекарството правилно

С въпрос: как правилно да приемате Duphaston за зачеване с хормонален дисбаланс? - разбира се, трябва да се свържете с Вашия лекар. Е, ще ви разкажа за един от възможните режими на лечение на безплодие поради нисък прогестерон.

Тъй като "хормонът на бременността" се произвежда от нашето тяло в по-големи количества точно във втората фаза на цикъла, тогава Dufaston се предписва точно от 16-ия ден от началото на предишната менструация до 25-ия. Много е важно да не пропускате техниките и да не нарушавате общата им цикличност. Средната доза на лекарството в началото на лечението е равна на две дози от една таблетка (сутрин и преди лягане). Ако бременността все още не настъпи в рамките на три месеца, след допълнителни тестове гинекологът може да удвои дневния прием. В случай на множество неуспешни опити за раждане на вече заченато бебе, на жена веднага се назначават 4 таблетки Дюфастон на ден, също сутрин и вечер, 2 бр..

Много е важно да не спирате рязко да приемате хормонални хапчета, тъй като това е изпълнено със загубата на бебето. Жената не винаги се досеща за бременност, която вече е започнала, следователно отмяната на Duphaston е възможна само след съгласие с лекаря според "гладката" схема, която той е написал.

В случай, че бременността вече е започнала и все още е необходим допълнителен прогестерон, лекарите препоръчват приема на Duphaston до 20-та седмица на бременността. След този период лъвският дял от производството на хормони се поема от плацентата и необходимостта от допълнителна инфузия отвън се елиминира.

Но има репродуктивни проблеми, когато Duphaston се препоръчва през целия гестационен период. Това се отнася за жени, които вече са имали повече от една замразена бременност, настъпили са спонтанни аборти. Освен това, когато са настъпили прекъсвания през 2 и 3 триместър с персистираща хипертоничност, плацентарна недостатъчност и някои други проблемни симптоми на бременността.

Още веднъж искам да поясня: приемането на допълнителен синтетичен прогестерон е разумно само след подходящи тестове. Не се доверявайте на мнението на лекар, ако той предписва Dufaston, както се казва, "за всеки случай".

Схемата на лечение с Duphaston за дисменорея, нередовни менструации, ПМС, ендометриоза и маточно кървене ще бъде различна. Но вероятно няма да се спираме на всички възможни възможности за лечение, но ще продължим по-нататък по разглежданата тема..

Как да разберете за настъпването на бременността на Duphaston

Добре разбирам онези дами, които с вълнение търсят ранни признаци на бременност всеки месец на фона на Дюфастон. Особено вярвате в това, когато причините, които пречат на зачеването, са установени и коригирани. Някои момичета погрешно вярват, че приемането на хормонални капсули може да изкриви резултатите от теста и се страхуват да повярват на случващото се, когато видят заветните две ленти сутрин. Към тези бикини искам да ви напомня, че количеството произведен hCG влияе върху "жилавостта". Тъй като въпросното лекарство е аналог на съвсем различен хормон, то не може да повлияе на оцветяването на "устройството".

Какви допълнителни „обаждания“ можете да разберете добри новини, преди да изтичате до аптеката за тест? Ще запиша всички възможни „съвети“ на тялото. Разбира се, изобщо не е необходимо те да присъстват във вашия случай в същото количество. Слушайте себе си и тихо се радвайте, ако вашите спътници са:

 1. Честа нужда, дори през нощта.
 2. Сънливост.
 3. Повишена чувствителност на гърдите и нежност на зърната.
 4. Забавяне на следващата менструация.
 5. Леко сутрешно гадене и / или загуба на апетит, отхвърляне на определени миризми.
 6. Нервност, сълзливост.

Тъй като е много вероятно 2-те заветни линии на тест лентата да се присъединят към набора от симптоми.

Но имам и не много добри новини ((((Понякога жената желае да стане майка толкова страстно, че „програмира“ симптомите си на бременност. В особено тежки случаи тя дори е убедена, че усеща движението на плода, корема й расте и теглото й се увеличава. Следователно, ако предишните концепции са били патологични и сте твърде нетърпеливи да чуете добрите новини, тогава за да получите окончателна диагноза, най-добре е незабавно да се консултирате с лекар, особено след като той най-вероятно ще препоръча промяна в режима на лечение.

Какви „изненади“ може да донесе Дюфастън

В повечето случаи Duphaston се понася добре от организма. Но, както всяко друго лекарство, особено хормонално, има редица странични ефекти. Някои жени, независимо дали искат бебе или не, се оплакват, че докато приемат лекарството, имат фалшиви признаци на бременност. Още през първия месец от лечението, а понякога дори на 2-3-ия ден, пациентите наблюдават такива изразени симптоми:

 • силна болезненост, изпукване и тежест на гърдите, повишена чувствителност на зърната;
 • гадене и (или) брутален апетит;
 • болки в долната част на корема;
 • виене на свят;
 • повишено слюноотделяне.

За някои млади дами тези усещания се превръщат в радостна изненада и те започват психически да разговарят с корема, а за други - шок, тъй като не са планирали бременност. Затова ви съветвам да вземете предвид този „сладък“ ефект на това лекарство.!

Забележка!

Ако на фона на Duphaston имате зацапване, жълто или с различен цвят, трябва да посетите лекар. Причините за това явление са различни и изискват допълнително изследване. Ако жената е бременна, тогава промяната в цвета на слузта до кафяв оттенък може да показва ниска доза от лекарството, което е изпълнено с ексфолиация на плацентата и спонтанен аборт.

Ако бъдещата майка има кървави отделяния, това вероятно означава, че яйцеклетката е прикрепена към фалопиевата тръба, тоест бременността е извънматочна. Понякога кървенето предхожда спонтанен аборт.

Мисля, че не е необходимо да се обяснява допълнително, че колкото по-рано бременна жена бъде консултирана от лекар, толкова по-голям е шансът да запазите бебето.

В редки случаи кафявото отделяне не спира нито през втория, нито през всички следващи месеци от лечението с Dufaston. За това може да има такива причини:

 • нарушение на режима на лечение, предписан от лекаря;
 • неконтролирана употреба на лекарството по собствена инициатива;
 • патология на яйчниците, която е причинила намаляване на нивата на естроген;
 • грешки в календара за срещи поради промяна в деня на овулацията;
 • силна пролиферация на ендометриума, която предотвратява нормалното изтичане на съдържанието на матката;
 • промени в микрофлората на влагалището и общата работа на репродуктивните и ендокринните органи.

Ако пациентът не е в интересна позиция и гинекологът не е установил никаква допълнителна патология по време на изследването, тогава малко мазило в началния етап на лечението може да се счита за норма - това е начинът, по който тялото ви свиква с повишаване на нивата на прогестерон.

Сред другите странични ефекти на Duphaston се различават развитието на анемия, чернодробна дисфункция. За да се намали рискът от всички горепосочени последици, трябва да се разбере твърдо: всички хормонални лекарства се използват само след преминаване на всички необходими тестове. Много е важно правилно да изчислите цикъла след менструация и стриктно да се придържате към графика за прием на капсули.

Противопоказания

Вече разбрахме показанията, характеристиките и графика на приема, „изненадите“ и страничните ефекти на Duphaston. Сега е дошъл моментът да се изяснят противопоказанията за употребата му. Въпреки факта, че в повечето случаи капсулите се понасят добре, не винаги е възможно да се повлияе на човешката хормонална система. В какви случаи Dufaston категорично не може да се приема?

Duphaston не се препоръчва за употреба при хора с увредени черния дроб, бъбреците, сърцето, панкреаса, след диагностициране на сърповидно-клетъчна анемия, астма. Използва се с повишено внимание и под строгото наблюдение на лекар от пациенти с вагинално кървене и психични разстройства..

Особено внимателни към лечението с този синтетичен хормон трябва да се вземат от жени, които преди това са "седели" на ОК (орални контрацептиви). Това е така, защото комбинацията от прогестини с естрогени от противозачатъчни хапчета увеличава вероятността от тромбоза..

Заключение

Съвсем наскоро разбрах, че в медицинската общност има противоречия относно безопасността и „полезността“ на Duphaston. Например в Обединеното кралство той е прекратен през 2008 г. Но някои публикации виждат в подобно решение само търговски причини, тъй като досега не са публикувани сериозни доказателства за „вредността“ на въпросното лекарство. Само в някои източници информацията за тератогенния му ефект върху плода се плъзга. Но вярно ли е?

Ако имате проблем, който само Dufaston може да разреши, първо преминете през пълен преглед на тялото и след това не се колебайте да се доверите на здравето си на надежден лекар!

Това е всичко за мен. Може би можете да споделите своя опит с лечението с Dufaston? Имахте ли дългоочаквана бременност с негова помощ? Или може би вие сами сте усетили всички „прелести“ на страничните ефекти? Моля, споделете лична история или опит на близки приятели. И, разбира се, не забравяйте да препоръчате тази статия на приятелите си..

лек

Dyufaston, Момичета, които са успели да забременеят по време или веднага след приема на Dufa..

Записът е публикуван от balmy на 12 февруари 2009 г.

162 835 преглеждания

Момичетата, пиша отново днес, вече изреваха, няма настроение, тези чудовища дойдоха отново. Пия дюфастон през втория месец, казват, че е възможно да забременеете, докато го приемате или веднага след отмяната му (лекарят го е предписал за три месеца), остана още един цикъл :) съпругът ми спаси от депресия.. изгледах красив филм "съжалявам за любовта".

Дюфастон и планиране на бременността: приемаме лекарството правилно

Тъй като е прекрасно, когато менструалният цикъл е стабилен, не е нужно да вземате нищо за овулация. Но ако погледнете назад, можете да видите много момичета, които посещават предродилни клиники, правят тестове и се подлагат на лечение. Често проблемите с зачеването се причиняват от хормонални нарушения, а едно от лекарствата, които решават тези проблеми и се предписват при планиране на бременност, е Dufaston. Нека поговорим за него.

Когато тестовете покажат, че в организма има малко прогестерон, лекарите препоръчват лекарството Duphaston. Това лекарство помага за възстановяване на нормалния менструален цикъл и помага за забременяване.

Как действа лекарството, защо се предписва и кога е необходимо

Лекарство се предписва, когато тялото не произвежда правилното количество прогестерон. Понякога не се отменя до третия триместър - по това време плацентата вече се е образувала, произвеждайки прогестерон. Дори за бременна жена и бебе лекарството е абсолютно безопасно. Също така, това не влияе на овулацията, съсирването на кръвта, не влияе отрицателно на черния дроб..

Възможно ли е да забременеете след прием на Duphaston? Да, много гинеколози препоръчват това лекарство, тъй като то се оказа отлично..

Можете да забременеете с Duphaston - той компенсира липсата на прогестерон и е негов синтетичен аналог.

Лекарите предписват лекарството в случаите, когато проблеми с зачеването са свързани с липса на хормон:

 • безплодие;
 • риск от спонтанен аборт;
 • ендометриоза;
 • маточно кървене;
 • нередовен цикъл;
 • аменорея.

Важно е пациентът да знае точно как да пие Дюфастон, за да забременее. Лекарството трябва да се пие в определени дни от менструалния цикъл, в противен случай може да действа като контрацептив.

Помага ли Duphaston да забременеете? Да, защото съдържа изкуствен прогестерон, наречен "хормон на бременността". При естествени условия производството му се случва в постуларните дни на цикъла, подготвяйки матката за възможно зачеване. За да определите дали причината за проблеми с зачеването наистина е отклонение в хормоналния фон, трябва да се свържете с антенатална клиника и да се изследвате.

Как да пиете лекарството Duphaston при планиране на бременност в близко бъдеще? Обикновено те започват да го приемат от 16 до 25 дни от менструалния цикъл. Ако е настъпила бременност, приемът продължава до 20-та седмица, след което дозата постепенно се намалява.

Лекарите предписват лекарството за поне три месеца. Ако през това време не е настъпило зачеване, Duphaston може да се приема до 6 месеца.

Ефектът на лекарството върху цикъла

Здравата жена трябва да има месечни периоди. Рядките откази на цикъла могат да бъдат толерирани, ако са периодични. По-дългите закъснения могат да бъдат причинени от неадекватни количества прогестерон. Индикацията за прием на Duphaston е аменорея, която се причинява от неправилно функциониране на яйчниците. Когато се диагностицира „вторична аменорея“ (не повече от 6 месеца менструация), лекарите предписват хормонално лечение, което се комбинира с упражнения и диета.

Те пият Duphaston във втората фаза на цикъла, като попълват дефицита на прогестерон. Менструацията трябва да бъде редовна, докато приемате лекарството..

Понякога самите жени започват да приемат лекарството за борба с аменореята, без първо да се консултират с лекар. Това не може да се направи, защото могат да се появят още по-големи смущения в ендокринната система, с които ще бъде много трудно да се справите..

Той може да помогне за предотвратяване на кървене в средата на цикъла и за облекчаване на болката по време на критични дни. Но за да има положителен ефект, трябва да го пиете редовно..

Противопоказания за прием

Ще помогне ли лекарството Duphaston да забременее? Разбира се, да, но лекарите трябва да вземат предвид както показанията, така и противопоказанията за приемането му. Неправилното отношение към този въпрос може да повлияе негативно на здравето на жената..

Основните противопоказания са както следва:

 • хронична бъбречна недостатъчност;
 • свръхчувствителност към лекарствените компоненти;
 • наследствени нарушения, като синдроми на Дабин-Джонсън и Ротор.

Преди да пиете лекарството Duphaston, когато планирате дългоочаквана бременност, трябва да обърнете внимание на здравето си. Например, ако пациентът има проблеми със сърдечно-съдовата система или диабет, тя трябва да бъде внимателна, когато приема това лекарство. Лекарят трябва постоянно да следи нейното здраве..

Можете спокойно да приемате Duphaston, за да забременеете, тъй като е безопасно. Същото се отнася и за самия период на бременност. Но по време на кърмене е желателно пациентът да не го пие. Основният компонент на лекарството дидрогестерон се екскретира в майчиното мляко и прави невъзможно кърменето на бебето.

Правилен прием на наркотици

Преди да пиете лекарството Duphaston, когато планирате бременност, трябва да прочетете инструкциите и да запомните, че само лекар може да го предпише. Той проследява пациента, запознат е с особеностите на протичането на заболяването.

Правила за прием при различни патологии:

 • ПМС и нередовни критични дни - от 11 до 25 дни от менструалния цикъл. Duphaston, при планиране на бременност, в този случай се приема в доза от 10 mg два пъти дневно.
 • Дисменорея (леки критични дни) - от 5 до 25 дни. Дозировка - 10 mg два пъти дневно.
 • Как да приемате лекарството Duphaston, за да забременеете с аменорея? От 11 до 25 дни от предложения цикъл. Дозировката е 10 mg два пъти дневно. Освен това трябва да приемате естроген.
 • Duphaston за ендометриоза по време на планиране на бременността се приема от 5 до 25 дни. Дозировка - 3 пъти на ден, 10 mg.
 • В случай на безплодие поради липса на прогестерон, лекарството се приема от 14-ия до 25-ия ден от цикъла. Когато планирате бременност, дозировката на Dufaston при тези обстоятелства е 1 път на ден, 10 mg. Курсът продължава 6 последователни цикъла. Ако Duphaston е помогнал да забременеете, тогава не трябва да спирате да го приемате още 3 месеца.
 • Лекарството се справя добре с маточно кървене. В този случай трябва да го приемате 7 дни, два пъти дневно по 10 mg.

Употреба по време на бременност

Така че, когато приемате Duphaston, можете да забременеете, но разрешено ли е да го пиете след зачеването? Бременността понякога протича с усложнения, така че е необходимо да вземете това лекарство, за да носите безопасно бебето. Ако се наблюдава хипертоничност на матката, тогава лекарят може да удължи курса на терапия.

Отказът от лекарството се разработва от лекаря, тъй като рязкото оттегляне често провокира негативна реакция. Ако бременността протича нормално, дозата на лекарството се намалява наполовина, а благосъстоянието на жената се контролира от наблюдението на лекуващия лекар. Ако има колебания в нивото на хормона прогестерон поради намаляване на дозата, процесът на отказ от лекарството ще продължи още 2-3 седмици..

Тези, на които Дюфастон е помогнал да забременеят, трябва да помнят, че не трябва да го пият след раждане, тъй като това има отрицателен ефект върху тялото на бебето, стигайки до това заедно с майчиното мляко.

Дюфастон или Утрожестан - което е по-добре?

Ролята на първото лекарство в планирането на зачеването и успешната бременност е добре известна. Съществуват обаче и ефективни аналози.

Основният конкурент на това лекарство - Utrozhestan - също е много ефективен при планиране на зачеването. Лекарството съдържа прогестерон, направен от растителни материали. Поради тази причина той се използва по същия начин, както аналогът му, описан по-горе. Няма голяма разлика в това какво да се използва при планиране на бременност - Dyufaston или Utrozhestan. На кое конкретно лекарство да се даде предпочитание, решава лекарят.

Разликата между тези лекарства е, че Duphaston е синтетично лекарство, а Utrozhestan е естествено. Но първият има много по-малко странични ефекти..

Съществената разлика между тези лекарства е, че Utrozhestan може не само да се пие, но и да се вкарва директно във влагалището, което предотвратява развитието на алергични реакции. И какъв вид лекарство да предпише за терапия, лекарят ще реши.

Странични ефекти от приема на Duphaston

Duphaston може да се използва при планиране на бременност, тъй като има малко странични ефекти. Това не засяга овулацията и зачеването често се случва, когато се приема. Но не е 100% сигурно. Появяват се странични ефекти като гадене, замаяност и подуване на корема.

Приемът на Duphaston при планиране на бременност в редки случаи може да провокира чернодробна дисфункция и анемия. Не се препоръчва да го приемате при жени с патологии на сърцето, черния дроб, бъбреците, панкреаса.

За да предотвратите странични ефекти, трябва да знаете как правилно да приемате синтетичен Duphaston, когато планирате бременност. Като начало се извършва преглед, въз основа на който гинекологът определя продължителността на приема и необходимата доза.

Когато лекарят препоръчва да се пие Duphaston, когато планирате бременност, не е нужно да отказвате - лекарството е безопасно, ако следвате инструкциите за неговата употреба. Лекарството е действало добре. Ако една жена се интересува от това дали е възможно да забременеете с Duphaston, тогава тя трябва да знае, че само правилната употреба на това лекарство под наблюдението на специалист ще помогне за решаването на проблема..

Автор: Александър Индра, лекар,
специално за Mama66.ru

"Duphaston" за зачеване. Помага ли Duphaston да забременеете? Колко да се пие "Duphaston" за зачеване

Най-вероятно всяко момиче или жена знае за съществуването на лекарството "Duphaston". За какво обаче се използва, защо толкова често се предписва от лекари, каква е неговата уникалност, не всеки знае.

Информацията за лекарството ще бъде много полезна за нежния пол, на когото е поставена разочароваща диагноза "безплодие". Не бива да се паникьосвате преди време, да се обезсърчавате и да се отказвате. Може би трябва да потърсите медицинска помощ и да помолите лекуващия гинеколог да ви прегледа и, ако е възможно, да ви предпише курс на лечение с таблетки Dufaston? Една обикновена консултация едва ли ще ви натовари, но резултатът може да надмине всички очаквания.

Характеристики на лекарството

Лекарството "Duphaston" е хормонален изкуствен аналог на хормона, известен на жените като "прогестерон". Не е тайна, че женският организъм се нуждае от прогестерон за важни промени от биологично естество, които са свързани с вътрешните процеси на подготовка за зачеване и осигуряване на по-нататъшния нормален ход на бременността. Въпреки това, въпреки че химическите структури на хормона и неговия заместител са сходни, въпреки това между тези вещества не може да се постави знак за равенство..

Фармакологични свойства на лекарството

Таблетките Duphaston са синтетичен прогестаген. Предназначен е за перорално приложение и допринася за значително намаляване на риска от ендометриална хиперплазия, както и канцерогенеза, която се увеличава от действието на естрогена. Лекарството се предписва в случаите, когато има дефицит на ендогенен прогестерон. Но трябва да се отбележи, че таблетките Dufaston, в сравнение с прогестерона, нямат седативен, анксиолитичен, токолитичен, антиалдестеронов, невропротективен и други ефекти на естествения прогестерон. Лекарството "Duphaston" не се характеризира с естрогенна, термогенна, кортикоидна, андрогенна и анаболна активност.

Днес много хора приемат Дюфастон за зачеване. Инструкцията описва подробно как правилно да използвате това лекарство, за да не навредите на здравето.

Предимствата на лекарството "Duphaston"

Широко известно е, че за жени, които не могат да забременеят, лекарите предписват лекарството "Duphaston". За зачеване или поне за опит за забременяване това е най-доброто лекарство в съществуването. Основните предимства на таблетките Duphaston пред повечето фармакологични аналози са, че по своята химическа структура той се различава малко от естествения прогестерон. Други аналози на прогестерон обикновено се синтезират съгласно принципа на мъжките полови хормони, което може да доведе до редица нежелани странични ефекти. Например, малко вероятно е някой представител на нежния пол да бъде доволен от внезапното нарастване на окосмяването по лицето или от внезапно груб глас. Използването на такова лекарство като "Duphaston" е идеално за зачеване и в същото време не провокира появата на ужасни хормонални промени в тялото.

В какви случаи се предписва лекарството "Duphaston"??

Обикновено, за да предпише лекарството "Duphaston" на пациента, лекарят не е необходимо да извършва допълнителни лабораторни изследвания, които биха потвърдили недостатъчното производство на прогестерон в организма. Това се дължи на факта, че клиничните прояви, характерни за дефицита на прогестерон, са много очевидни и добрият лекар просто не може да не им обърне внимание..

Най-честите показания за употребата на Duphaston таблетки са както следва:

- нарушение на менструалния цикъл;

- заплахата от спонтанен аборт поради дефицит на прогестерон;

В допълнение към всичко по-горе, таблетките "Duphaston" се предписват за зачеване в случай на женско безплодие, произтичащо от лутеална недостатъчност.

В какви случаи лекарството "Duphaston" е противопоказано??

Много жени имат въпрос дали „Дюфастон“ помага за забременяване. Въпреки че лекарите твърдят, че това лекарство е много ефективно и безопасно хормонално лекарство, използвано за лечение на безплодие, все още има противопоказания за употребата му. Например:

 1. Лекарството "Duphaston" е противопоказано при жени, страдащи от синдром на Ротор или Дабин-Джонсън.
 2. Не се препоръчва употребата на лекарството по време на кърмене, тъй като отделни компоненти на лекарството могат да проникнат в тялото на бебето чрез кърмата.
 3. В никакъв случай не трябва да използвате таблетките Duphaston, без предварително да се консултирате с Вашия лекар. Последиците от самолечението могат да бъдат ужасни.
 4. Лекарството "Duphaston" не се предписва на жени със свръхчувствителност към компонентите на лекарството.
 5. Необходимо е лекарството да се използва с повишено внимание при различни форми на хепатоза (изключение е чернодробната хепатоза).

Странични ефекти, условия на съхранение и предозиране

В някои случаи, когато приемате лекарството "Duphaston", могат да се появят редица странични ефекти. Сред най-често срещаните са следните:

 1. Относно имунната система - реакции на свръхчувствителност.
 2. Относно хемопоетичната система - хемолитична анемия.
 3. Относно централната нервна система - главоболие, мигрена.
 4. По отношение на хепатолибиалната система - лека дисфункция на черния дроб, която понякога е придружена от слабост и леко неразположение, както и жълтеница и болка в корема.

За кожата и подкожната тъкан: набор от алергични реакции като кожни обриви, уртикария и сърбеж.

Лекарството "Duphaston" трябва да се съхранява в оригиналната опаковка, на сухо място при температура не по-висока от 30 ° C.

Въпреки факта, че до днес не е установен нито един случай на предозиране на наркотици, въпреки това, ако случайно е била приета доза, която значително надвишава терапевтичната доза, ще трябва спешно да се консултирате с лекар. След като лекарят проведе прегледа, той ще вземе решение за следващите стъпки. Той може да препоръча стомашна промивка и ако е необходимо, да осигури симптоматична терапия..

Овулация и лекарството "Duphaston"

Овулацията се отнася до освобождаването на яйцеклетка от един от яйчниците. Най-благоприятният период за зачеване е два дни преди овулацията и един след нея. През първата половина на менструалния цикъл се извършва узряването на яйцеклетката. Ако съзряването не настъпи до края, тогава овулацията, за съжаление, не настъпва, което означава, че не е възможно да забременеете. Понякога обаче се случва, въпреки че яйцеклетката е узряла, овулацията не настъпва. Това се дължи на недостатъчно количество хипофизен хормон. В някои случаи е възможно да забременеете, но след известно време настъпва спонтанен аборт. Това е така, защото тялото не произвежда достатъчно прогестерон. За да се поправи ситуацията, на жена се предписват таблетки Duphaston за зачеване. Как да пиете лекарството, лекарят ще ви каже.

Използването на таблетки "Duphaston" за зачеване с ендометриоза

Към днешна дата таблетките "Duphaston" се използват широко за зачеване при ендометриоза. Това е заболяване, когато маточната тъкан расте или в коремната кухина, или в тазовите органи, или в червата. Независимо от местоположението си, тази тъкан непрекъснато претърпява циклични промени поради въздействието на половите хормони. Той постепенно се увеличава по размер и в даден момент се отхвърля и причинява кървене. Въпреки това, когато се използват таблетки Dufaston, нивото на прогестерон се увеличава и тъканта на матката (ендометриум) не расте толкова много. В същото време болезнените усещания изчезват. Тъй като в такива случаи се практикуват няколко различни режима за предписване на лекарството, само лекар трябва да реши как да го приема за всеки отделен пациент. На много жени се предписват таблетки Duphaston за зачеване. Тези, които са помогнали на това лекарство, бързат да го препоръчат на своите приятели и познати. Не трябва обаче да се забравя, че самолечението в повечето случаи е изпълнено с неприятни последици..

Лекарството "Duphaston" предписва ли се на всички по време на планирането на бременността??

Жените, които планират бременност, много често се обръщат към лекуващия си лекар с въпрос дали Duphaston помага за забременяване. На тези пациенти се обяснява, че това лекарство не винаги се предписва при планиране на бременност, но само в някои случаи. Това не са витамини, които всеки може да използва без изключение. В допълнение, лекарството "Duphaston" е доста сериозно лекарство, което се използва за профилактични цели поради предишен спонтанен аборт. Предписва се по време на планиране на бременност само ако пациентът има потвърдена диагноза безплодие (т.е. поне една година активна сексуална активност, без използване на контрацепция и в същото време отсъствие на бременност).

Как да приемате лекарството?

Пациентите, които планират да заченат бебе, естествено се интересуват от това колко да пият "Duphaston", за да забременеят. Ако лекуващият лекар не установи противопоказания за употребата на лекарството, той ще избере най-подходящия режим на лечение за жената и ще й обясни подробно какво и как да прави.

Като правило, таблетките "Duphaston" за зачеване се използват по 10 mg на ден, започвайки от 14-ти и завършвайки на 25-ия ден от менструалния цикъл. Приемът на лекарството трябва да продължи 6 месеца, а също и след успешен опит за забременяване. Има обаче няколко нюанса, които трябва да се вземат предвид. Например, трябва да се отбележи, че не всички жени овулират в дни 12-14 от цикъла. Междувременно лекарството "Duphaston" за зачеване не се препоръчва да се пие преди овулация, тъй като в този случай така нареченият етап на секреция на ендометриума ще дойде много по-рано, което може да повлияе неблагоприятно върху имплантирането на яйцеклетка, която е била оплодена..

Лекарството "Duphaston" за зачеване: прегледи на жените

Всеки ден броят на жените, на които е поставена диагноза ужасна диагноза безплодие, нараства. За да се преборят с това заболяване, лекарите все повече настояват пациентите си да приемат лекарството "Duphaston" за зачеване. Цената на лекарството е разумна и неговата ефективност е доказана във времето. Освен това на различни форуми можете да прочетете много положителни отзиви за това лекарство. Повечето представители на нежния пол, подложени на лечение с таблетки Dufaston, постигнаха отлични резултати и твърдят, че са успели да забременеят и успешно да носят любимото си бебе.

Вероятността да забременеете, докато приемате дуфастон

На първо място, трябва да се справите с поликистозната болест, а не да се опитвате да изравните цикъла на фона му с помощта на Duphaston.
Можете да предложите следната последователност:
- нормализиране на телесното тегло и метаболитни нарушения;
- възстановяване на овулацията;
- възстановяване на репродуктивната функция;
- лечение на ендометриални хиперпластични процеси;
- лечение на дерматологични прояви на хиперандрогенизъм
хирзутизъм и акне.

Независимо от крайната цел на лечението, първата стъпка е да се нормализира телесното тегло и да се коригират метаболитните нарушения. Намаляването на телесното тегло на фона на диета води до нормализиране на метаболизма на въглехидратите и мазнините. Диетата предвижда намаляване на общото съдържание на калории в храната до 2000 kcal на ден. Увеличаването на физическата активност е важен компонент не само за нормализиране на телесното тегло, но и за повишаване на чувствителността на мускулната тъкан към инсулин. Най-важното е да убедите пациента в необходимостта от нормализиране на телесното тегло като първи етап от терапията..

Duphaston: помощ по време на планиране на бременността

За много жени квалифицирани специалисти предписват Dufaston за зачеване. Това не е изненадващо, благодарение на състава му, шансовете за забременяване се увеличават. Лекарството съдържа вещества от синтетичен произход (дидрогестерон). Трябва да се приема според указанията на Вашия лекар..

Назначаване при планиране на бременност

Ако внимателно прочетете инструкциите, можете да научите за приемането на лекарството, как Dufaston влияе върху тялото на жената. Липсата на бременност за дълго време показва, че в нея има определени нарушения. Някои от тях са в състояние да поправят Dufaston.

Показания за употребата на лекарството:

 • липса на прогестеронов хормон;
 • предменструален синдром;
 • безплодие на фона на лутеална недостатъчност;
 • обичайно или заплашващо спонтанен аборт, предизвикано от дефицит на прогестерон, което се потвърждава от резултатите от теста;
 • менструални нарушения;
 • дисменорея;
 • повтаряща се аменорея;
 • нарушения с маточно кървене;
 • хормонозаместителна терапия.

Но най-често Duphaston се предписва при планиране на бременност след овулация, особено когато резултатите от теста показват липса на хормони. Ако една жена спазва всички медицински препоръки, приема лекарства по предписаната схема, зачеването на бебето ще дойде много скоро.

Без помощта на квалифициран лекар не можете сами да пиете лекарството за зачеване. Важно е да се спазват и запомнят не само показанията, но и противопоказанията за приемане на лекарството.

Как действа лекарството??

Лекарството подготвя матката за яйцето

Ако жената не може да забременее, тогава в тялото й липсва хормон като прогестерон. Основната му отговорност е да подготви вътрешния слой на матката, преди да се появи оплодената яйцеклетка. Нарича се така - хормонът на бременността. В допълнение, прогестеронът не само увеличава вероятността за зачеване, но и поддържа нормалното състояние на тялото след този процес..

Жената трябва да разбере, че лекарството само подготвя маточната кухина. Той няма контрацептивен ефект, а също така не стимулира овулаторните процеси. Ако е настъпило оплождане, процесът на развитие на плода продължава по-нататък. В противен случай ненужната лигавица се отхвърля, така че жената започва своите менструални дни..

Приемът на Duphaston помага да се установят смущения в женското тяло. Понякога външните фактори влияят върху менструалния цикъл, хормоналният дисбаланс води до нарушения. Това може да се случи след много стрес или преместване. Лекарството помага да се коригират нарушенията, да се възстанови нивото на хормоните, срещу които е възможно зачеването на дете.

Квалифицирани специалисти предписват на пациентите си да приемат лекарството поне 3 месеца. След преминаване на пълен медицински преглед, преминаване на тестове, лекарят ще ви каже как да пиете Дуфастон. При предписване на терапия е важно да се вземат предвид не само резултатите от теста, но и индивидуалните характеристики на женското тяло..

Ако дългоочакваната бременност не е дошла, всичко е наред. Дидрогестеронът е разрешен да пие до 6 месеца. Курсът на прием се предписва и коригира от лекаря.

Полезни правила и насоки

Лекарството се приема до двадесетата седмица

Когато планирате бременност, трябва не само да слушате препоръките на лекаря. Трябва внимателно да прочетете инструкциите за лекарството. Той посочва как да приемате Duphaston, противопоказания и странични ефекти. Освен това бъдещата майка трябва да обърне внимание на факта, че има определени правила за приемане на лекарството..

Както вече споменахме, лекарството помага на оплодената яйцеклетка да се закрепи към стените на матката. Ако по време на приема на Duphaston вече е настъпила бременност, неговите компоненти ще подобрят протичащите процеси.

Основни правила за прием на лекарството:

 1. Резултатите от проведените проучвания могат да покажат липса на прогестерон, след което експертите предписват 1 таб на жените. 2 стр. на ден. Препоръчително е да приемате лекарството на втория етап от менструалния цикъл, започвайки от 14 до 25 дни.
 2. Ако не е настъпило оплождане на яйцеклетката, след приемане на лекарството ще премине обичайната менструация.
 3. Бременност може да не настъпи дори след 3 месеца. След това на пациента се предписват допълнителни изследвания. Според техните резултати лекарят предписва увеличена доза от лекарството, тя е 2 таб. 2 стр. на ден. Също така, лекарството се приема през втората половина на менструалния цикъл, от 14 до 25 дни.
 4. В случай на диагноза "привичен спонтанен аборт", на пациента се предписва да приема Dufaston 2 tab. Лекарството трябва да се пие сутрин и вечер. Веднага след като бременността настъпи, жената продължава лекарствената терапия до 20-та седмица. От втория триместър лекуващият лекар коригира лечението чрез намаляване на дозата на лекарството.

Лекарството няма отрицателен ефект върху хормоналния фон на жената. Следователно, ако след курса, преминат от Dufaston, не е настъпило оплождане, лекуващият специалист може да отмени приема на лекарството.

Нежелана реакция и противопоказания

Въпреки положителния ефект, Duphaston има определени противопоказания и странични ефекти. Всеки пациент трябва да знае за това. Освен това, преди започване на курса на терапия, лекуващият лекар трябва да бъде предупреден, ако в миналото е имало проблеми, свързани с настъпването на бременността. Това може да е алергична реакция към прогестерон. Понякога бременността може да провокира неврологична реакция, придружена от кожни обриви и сърбеж.

Що се отнася до страничните реакции, когато приемате Duphaston, това е изключително рядко. Но ако жената има проблеми или нарушения, трябва незабавно да информирате Вашия лекар за тях..

Те включват:

 • развитието на придобита анемия;
 • главоболие, мигрена, които се появяват за първи път;
 • индивидуална непоносимост към активното вещество или други допълнителни компоненти, съставляващи таблетките;
 • маточно кървене;
 • подуване на крайниците;
 • алергична реакция;
 • нарушение на черния дроб или жлъчния мехур. В същото време възникват съпътстващи признаци, включително болезнени усещания в корема, както и симптоми на жълтеница.

Не можете да пиете Duphaston, ако се появи поне един признак на нежелана реакция. Сред противопоказанията са бъбречна недостатъчност на хроничната форма и свръхчувствителност към активните компоненти на лекарството.

Ако лекуващият специалист препоръча да се изпие курс на лечение, не отказвайте. Лекарството се оказа доброто, особено в областта на гинекологията. Ефективното лечение и компетентният подход ще ви помогнат да постигнете целта си, да се възстановите от неприятно заболяване или да изчакате желаната бременност. Необходимо е да се помни за инструкцията, която разказва подробно за Duphaston, за да се предотвратят усложнения или последици.