От момента, в който бременната жена се регистрира и до самия край на срока, лекарите показват повишено внимание към женската матка. Всички най-важни събития от този „филм“ за развитието на плода в пълноценно дете се случват тук..

През първия триместър размерът на матката има значение, което всъщност определя бременността и очакваното време. И започвайки от 13-14 седмици, височината на маточното дъно вече е взета под внимание. Тъй като сега този орган не просто се увеличава - той излиза извън тазовото дъно и всяка седмица достига по-нататък (или по-високо).

По този показател може да се съди за много: продължителността и хода на бременността, очакваната дата на раждане, състоянието на плода, скоростта на неговото развитие. WDM се измерва при всяко посещение при гинеколог. Обикновено с помощта на измервателна лента или специално проектирано устройство - пелвиметър.

Височината на очното дъно е разстоянието от горния ръб на симфизния пубис (symphysis pubis) до най-високата точка на матката. Измерването се извършва с празен пикочен мехур. За това жената трябва да легне на дивана по гръб и да изправи краката си. Всички индикатори на WDM, заедно с коремната обиколка, се записват в карта за проследяване на динамиката.

Следващата таблица на индикаторите за WDM помага да се прецени нормата или отклоненията.

Таблица на съответствието на височината на дъното на матката с гестационната възраст

Бременност / седмици

Бременност / седмици

Въпреки това, когато се оценява BMR, трябва да се вземат предвид индивидуалните характеристики на всяко женско тяло (поради което BMR при различните жени в един и същи период може да варира с 2-4 cm в двете посоки) и други фактори, влияещи върху увеличаването или намаляването на височината на дъното матка:

 • размер на плодовете;
 • положение на плода;
 • количеството на околоплодните води;
 • брой ембриони.

Така че, при многоплодна бременност, многоводие, носещо голямо дете, дъното на матката ще бъде по-високо. Показатели под нормата могат да се отбележат при олигохидрамнион, забавено развитие на плода, с косо или напречно предлежание.

Когато се оценява хода на бременността, КМП се сравнява с обиколката на корема и размера на плода.

Счита се за отклонение, когато височината на очното дъно на матката не съответства на гестационната възраст с 3 cm или повече. Но не бива да се правят преждевременни заключения. Често има безобидни причини за това, например грешка при определяне на продължителността на бременността.

Тревогата от провала на WYM да спази крайния срок може да е основателна. Така че, подценените показатели понякога показват, например, плацентарна недостатъчност, а надценените - за развитието на вътрематочна инфекция, която провокира рязко увеличение на околоплодната течност. Причините може да са различни.

Ако акушер-гинекологът е регистрирал патологичната стойност на WDM, за бременната се предписват допълнителни изследвания: ултразвуково изследване (ултразвук), кардиотокография (CTG), доплер и други. И едва след това се прави окончателното заключение.

WDM по време на бременност по седмици. Таблица, какво е това, декодиране, норма

По време на бременността много жени имат въпрос за това как тялото се променя вътре. Преди зачеването матката е с размер на портокал. С нарастването на бебето се увеличава с седмица, а заедно с него и BMR, показателят, по който се определя възрастта на плода, което е ясно показано в таблицата на уебсайта.

Таблица с размери на матката по време на бременност е нормална

Матката е разширяем, кух орган с размерите на малък юмрук. По време на бременността тя расте, променя се, става достатъчно голяма, за да може бебето да се побере в нея. Провежда се в тялото на жената с помощта на връзки, които се разтягат, докато матката расте.

Функции на матката по време на бременност:

 • приема оплодено яйце;
 • формира плацентата за пълноценното развитие на плода;
 • снабдява плода с хранителни вещества чрез развитието на кръвоносните съдове;
 • осигурява нормалното излизане на бебето и плацентата през вагината по време на раждането.
 • след раждането той се връща на мястото си и започва да се подготвя за следващия цикъл.

По време на 9 месеца на раждане на дете женската матка нараства експоненциално и се увеличава 500-1000 пъти от обичайните си размери.

През първия триместър израсналият кух орган все още не излиза извън своите анатомични граници, но с напредването си, натискът, упражняван върху пикочния мехур, се усеща непрекъснато от жената.

През втория триместър той вече не се побира вътре в тазовата кухина, разширявайки се към пъпа и гърдите. Разтягането напряга околните мускули и връзки, които го държат на място. Това причинява мускулна болка.

През третия триместър уголемяващият орган се извършва от срамната област до долната част на гръдния кош. След раждането тя се връща в нормалното си положение. Този процес е известен като инволюция, която отнема от шест до осем седмици..

Този важен орган се състои от 3 части:

 • Дъното е горната изпъкнала част, точно над мястото, където фалопиевите тръби се вливат в матката.
 • Тялото е средната най-голяма част от него, наподобяващо конус по форма.
 • Шийката на матката е долната, заоблена и най-тясната част на матката.
Познаването на съответствието на размера на матката с гестационната възраст помага да се определят нормите за развитие на плода

В допълнение към външните промени, вътрешните промени се появяват в матката, засягащи нейния размер:

 • Първоначално в него се образува жълто тяло - това е временна структура, която поддържа оплодено яйце.
 • Плацентата се развива вътре в органа, който подхранва и защитава плода по време на бременност.
 • В лигавицата се увеличава растежа на кръвоносните съдове, което влияе върху дебелината на стените на матката.
 • Мек врат. Неговата функция е да насърчава развитието на лигавична запушалка, която държи матката на място и предпазва плода от външни фактори..
 • С напредването на бременността количеството на околоплодните течности се увеличава, което предпазва бебето от движения, удари и улеснява движението на плода. Изтича по време на раждане.

VDM по време на бременност по седмици (таблицата показва основни ориентири) помага на лекаря да определи гестационната възраст, патологичните промени в плода.

Започвайки от около 20 седмици, лекарят започва да измерва височината на дъното на матката (WDM) при планирано посещение през целия пренатален период. Дефинираната височина е разстоянието от срамната кост до върха на матката, което грубо показва гестационната възраст. КМП помага за оценка на размера на бебето, скоростта на растеж и положението му през втората половина на бременността.

Седмица на бременносттаWDM размерСедмица на бременносттаWDM размер в cm
от 8 до 98-9 смот 26 до 2725-27 см
от 10 до 1110-11 смот 28 до 2925-30 см
12 до 1310-11 смот 30 до 3128-32 см
от 13 до 1411-12 смот 32 до 3330-33 см
от 14 до 1512-13 смот 34 до 3532-33 см
от 16 до 1714-18 смот 36 до 3733-37 см
от 18 до 1916-20 смот 38 до 3936-40 см
от 20 до 2118-23 смот 40 до 4134-38 см
от 22 до 2322-25 см
от 24 до 2523-27 см

Размерът на BMD се оценява във връзка с размера на коремната обиколка на бременната жена. Познавайки параметрите на двете стойности, можете приблизително да изчислите теглото на детето. За това стойността на WDM се умножава по стойността на охлаждащата течност. Височината на матката може да намалее значително 2-3 седмици преди раждането. Това се случва, защото детето през този период се спуска в долния таз, подготвяйки се да излезе в света..

Причини за отхвърляне

WDM по време на бременност по седмици (приложена таблица) трябва да бъде приблизително равна в сантиметри на броя седмици, през които жената е бременна. Например, след 20 седмици растежът трябва да бъде приблизително 17-23 cm.

Размерът на матката се определя от лекаря по време на прегледа на жената

Възможни причини за бързото увеличение:

 • Бременност след раждането. Ултразвукът ще ви помогне да определите по-точна дата на падежа.
 • Слаби, разтегнати коремни мускули, което е често срещано при жени, които са имали бременност в миналото.
 • Бременни с наднормено тегло.
 • Затлъстяването често затруднява получаването на точни измервания.
 • Миома.
 • Многоплодна бременност.
 • Големи количества околоплодна течност. Необичайна бебешка поза в утробата.
 • Тазът на жената е твърде тесен.
 • Нарастващото тегло на бебето, когато към края на бременността далеч надхвърля 4,5 кг. Рисковата група включва жени, които са раждали много пъти с гестационен диабет или тип 1-2, затлъстяване.
 • Здраво дете без отклонения, но с много тегло и дължина.

Отклонението на размера на WDM към намаляване с 3 cm или повече от нормата се случва по причини:

 • Дребна жена, силни мускули.
 • Твърде малко околоплодна течност.
 • Детето е здраво, но има ниско тегло и малка дължина.
 • Погрешно определяне на гестационната възраст. Среща се при жени, които имат менструална нестабилност..
 • Широк таз, който позволява на матката да седи широко между тазовите кости.
 • Напречно предлежание на плода.
 • Забавено развитие на бебето в утробата.
 • Ненормално развитие на плацентата или пъпната връв.

Основните насоки, на които лекарят разчита по време на прегледа:

Гестационна възрастТочката на горния ръб на матката
12-13 седмициСрамна симфиза
20-21 седмициПъп
35-40 седмицаМечовидният процес на гръдната кост
36-40 седмицаВисочина на регресия: 36–32 cm

При промени в посоката на увеличаване или намаляване с повече от 3 см, лекарят ще предпише допълнителен ултразвук, за да установи причината за анормалния растеж или забавянето му.

Симптоми

При преглед гинекологът визуално отбелязва отклонения от нормата. Към голямата страна - може би жената носи близнаци. Надолу - развива се олигохидрамнион, неправилно положение на плода или твърде бавно детско развитие.

Жената може да не усети забавените признаци на необичайно развитие. Бъдещата майка може сама да определи многоплодна бременност чрез бързо нарастващ корем. Ако жената има вторична бременност, тогава коремът е видим за другите по-рано, следователно матката расте с по-бързи темпове.

Показания за изследване

Основните показания за допълнителни проучвания са забавената или увеличена динамика на растежа на КМП. Откритите неблагоприятни симптоми при измерване на матката предполагат селективно ултразвуково сканиране. Извършва се по медицинско показание в случай на неблагоприятен ход на бременността.

Как да се определи

WDM по време на бременност по седмици (таблицата е представена на медицински сайтове) се измерва с помощта на сантиметрова лента или специално устройство - пелиметър.

Дължината се измерва от горния ръб на срамната става до най-високата точка на матката. Ставата или срамната симфиза се намира пред пикочния мехур и над отвора на влагалището. Клиторът се намира близо до срамната става при жените. Гинеколозите практикуват измерване по метода на Леополд-Левицки.

Техниката от 4 техники за измерване се състои в палпиране на плода през предната стена на перитонеума:

 • Целта на първата доза е да се определи WDM в тази част на плода, която се намира в дъното на матката.
 • Втората техника помага да се определи положението, положението на плода.
 • С помощта на третата техника се определя представящата част на плода, таза или главата.
 • По време на 4-ия прием се определя представящата част и нейното разположение спрямо тазовите равнини.

WDM може да се определи у дома чрез метода на пръстите:

 • Усещайки корема, трябва да намерите горната част на матката. Ако е над или под пъпа, измерете колко пръста ще се поберат под или над матката от пъпа.
 • Препоръчва се разстоянието да се увеличава с два пръста на месец.
 • Например: два пръста над пъпа показват 7-ия месец от бременността

Този метод помага да се определи гестационната възраст спрямо месеците. Когато измервате, не натискайте твърде силно стомаха. Ако височината на дъното се различава от седмицата на бременността, която жената очаква, тогава трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Подготовка и анализ

WDM по време на бременност по седмици (таблицата на растежа не винаги съответства на параметрите на жената) първоначално включва измерване на обиколката на корема на бременната жена. Това изисква измервателна лента. Преди да направите измервания, пикочният мехур на жената трябва да се изпразни.

Алгоритъм за измерване на корема:

 • Жена ляга на диван с изправени крака.
 • През втората половина на бременността обиколката се измерва отпред на нивото на пъпа, а отзад на нивото на долната част на гърба..

Алгоритъм за измерване на WDM:

 • Жената е поканена да легне на дивана, докато краката трябва да бъдат свити в тазобедрената и колянната става.
 • Измерването се извършва с помощта на първия акушерски метод за измерване по метода на Леополд Левицки (извършва се от гинеколог).
 • Лейки, жената изпъва хоризонтално краката си.
 • С помощта на измервателна лента се измерва разстоянието между горния ръб на симфизата (срамната артикулация) и изпъкналата част на очното дъно на матката (извършва се от акушерка).

Декодиране на резултатите

BMR по време на бременност, измерена на всеки 2-3 седмици, трябва да съответства на параметрите, посочени в специална таблица. Жена на 30 седмици трябва да има КМП от 28 до 31 cm.

Съотношението на реалния растеж към цифрите в таблицата разказва за текущото състояние на детето, което е показано от WDM:

 • Правилно ли беше изчислена датата на раждане на детето?.
 • Увеличеният размер на КМП може да показва наличието на миома, което е повлияло на бързия растеж. Образованието често е доброкачествено и не засяга бременността и здравето на бебето, но може да увеличи матката.
 • Може би бъдещата майка носи близнаци или дори тризнаци под сърцето си..
 • Представяне на седалището. Среща се при 4% от всички бебета с термин..
 • Оказа се, че детето е по-голямо от предписания размер, поради което съществува риск от развитие на гестационен диабет при жена.
 • Ако растежът на бебето е подценен и не съответства на показателите, тогава може да е виновно малко количество околоплодни води..

Параметрите за някои седмици може да не съвпадат с официалната таблица. Лекарят ще сравни всички данни, ще поиска допълнително ултразвуково изследване, което е по-точно, и след това ще вземе окончателно решение.

Кога да посетите лекар

Лекарят ще определи патологията на развитието на VDM по време на рутинни посещения в клиниката. Но всички предупредителни знаци, които не са типични за бременността, трябва да са причина за непланирани посещения..

Болката в долната част на корема по време на бременност е причина за незабавна медицинска помощ

Това може да бъде:

 • обсесивна болка в долната част на корема;
 • необичайно отделяне;
 • повишено кръвно налягане;
 • нарушение на процеса на уриниране;
 • необичаен растеж на корема;
 • бързо наддаване на тегло;
 • липса на апетит.

Как да отскоча

След допълнителен преглед с помощта на ултразвуково сканиране, лекарят може по-точно да определи размера на плода. Ако е значително по-малко, отколкото би трябвало да бъде в този момент, това показва вътрематочно забавяне на растежа..

С асиметрично забавяне, когато главата съответства на растежа и багажникът изостава, се предписват лекарства за подобряване на доставката на хранителни вещества в тялото на майката.

Някои от най-важните витамини по време на бременност са витамините от група В, особено фолиевата киселина (В9)

Това са на първо място витамините:

 • Витамини от група В, които влияят върху пълното усвояване на хранителните вещества;
 • бета-каротин, който предотвратява развитието на анемия, засягаща наддаването на тегло на детето;
 • витамин Е, който предотвратява риска от спонтанен аборт.

Лечението в този случай се извършва в рамките на 2 седмици, след което се предписва втори ултразвук. Също така е възможно да се извърши кардиотокография за изследване на притока на кръв в съдовете, пъпната връв и матката. Ако растежът на матката и съответно на плода изостава по параметри с 2 седмици от очаквания период, тогава лечението в болница се предписва под наблюдението на специалисти.

С увеличен размер на плода, на бъдещата майка ще бъде предложено да преразгледа диетата, да намали консумацията на храни, които влияят на бързия растеж на теглото. Правилният растеж на матката по време на бременност играе важна роля в развитието на детето, успешното завършване на раждането. Това тяло се нуждае от защита и постоянна подкрепа..

Правилното хранене по време на бременност играе огромна роля за нероденото бебе.

Какво се състои от:

 • На първо място, в правилното хранене и разумна физическа активност.
 • Яжте повече храни, богати на омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини спомагат за намаляване на секрецията на хормоноподобно вещество, простагландин, което кара матката да се свива силно, причинявайки болка.
 • Откажете се от пушенето, тъй като има вредно въздействие върху матката.
 • Не задържайте позивите за уриниране. Дългосрочното съхранение на урина допринася за натрупването на отпадъчни продукти в пикочния мехур. Токсичните вещества причиняват инфекции на пикочните пътища, разпространяват се в матката.

Възможни усложнения

Различни структури помагат да се върне матката в нейното положение след раждането и да се фиксира. Това са връзки, съединителна тъкан и мускули на тазовото дъно. Ако всички тези структури са силно отслабени, тогава дъното и шията се изместват под анатомичната и физиологичната граница.

Намаленият орган влияе негативно на пикочния мехур, ректума. Това се проявява чрез дърпащи болки, затруднено уриниране, уринарна инконтиненция. Процесът може да доведе до пълен или частичен пролапс на матката.

Упражнения на Кегел за укрепване на мускулите на тазовото дъно

За да предотвратите това да се случи след раждането, трябва да се погрижите за това преди бременността. Добре развитите мускули на тазовото дъно намаляват риска от спускане на матката, поради което всички упражнения и спортове, които укрепват мускулите, допринасят за профилактиката. Плуването, джогингът, енергичното ходене и други спортове спомагат за укрепването на мускулите на тазовото дъно.

Важно е да правите редовно упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно. Една от опциите е да посещавате редовно гимнастика за бременни жени, където преподават упражнения, които по-късно могат да се правят у дома. В ранния следродилен период трябва да се въздържате от тежки физически натоварвания..

Ако една жена иска бременността да протече без усложнения и раждането не е оставило трудни впечатления или усложнения, всички планирани изследвания трябва да бъдат завършени навреме. WDM по време на бременност е важен фактор, който може да разкаже много за състоянието на матката и плода. Таблици за съотношението на растежа и седмиците на бременността ще ви помогнат да видите отклоненията във времето.

WDM е.

В тялото на бъдещата майка настъпват множество промени, които правят възможно раждането на детето. Но няма съмнение, че най-значителните промени настъпват в матката - органа, в който се развива нов живот..

Малко физиология

Матката е уникален орган, чиято структура е такава, че е способна да се разтегне и да увеличи размера си десетократно по време на бременност и да се върне в първоначалното си състояние след раждането. В матката е изолирана голяма част - тялото, разположено отгоре, и по-малка част - шията. Между тялото и шийката на матката е разположен междинен участък, който се нарича провлак. Най-високата част от тялото на матката се нарича дъно.

Стената на матката се състои от три слоя: вътрешен - ендометриум, среден - миометриум и външен - периметрия (серозна мембрана).

Ендометриумът е лигавица, която се променя в зависимост от фазата на менструалния цикъл. И в случай, че не настъпи бременност, ендометриумът се отделя и отделя от матката заедно с кръв по време на менструация. В случай на бременност ендометриумът се удебелява и осигурява яйцеклетката с хранителни вещества в ранните етапи на бременността.

Основната част от маточната стена е мускулният слой - миометриумът. Благодарение на промените в тази обвивка размерът на матката се увеличава по време на бременност. Миометриумът е изграден от мускулни влакна. По време на бременността, поради разделянето на мускулните клетки (миоцитите), се образуват нови мускулни влакна, но основният растеж на матката се получава поради удължаване с 10-12 пъти и удебеляване (хипертрофия) на мускулните влакна с 4-5 пъти, което се случва главно през първата половина на бременността, към средата на бременността дебелината на стената на матката достига 3-4 см. След 20-та седмица на бременността матката се увеличава само поради разтягане и изтъняване на стените, а до края на бременността дебелината на стените на матката намалява до 0,5-1 см.

Извън бременността матката на жена в репродуктивна възраст има следните размери: дължина - 7-8 см, предно-заден размер (дебелина) - 4-5 см, напречен размер (ширина) - 4-6 см. Матката тежи около 50 г (за раждащите - до 100 д). До края на бременността матката се увеличава няколко пъти, достигайки следните размери: дължина - 37-38 см, предно-заден размер - до 24 см, напречен размер - 25-26 см. Теглото на матката до края на бременността достига 1000-1200 г без дете и фетални мембрани... При многоводие, многоплодна бременност размерът на матката може да достигне дори по-големи размери. Обемът на маточната кухина до деветия месец на бременността се увеличава 500 пъти.

Какво се счита за норма?

Бременността се характеризира с увеличаване на размера на матката, промяна в нейната консистенция (плътност), форма.

Увеличаването на матката започва на 5-6 седмица от бременността (с 1-2 седмици закъснение), докато тялото на матката се увеличава леко. Първо, матката се увеличава в предно-заден размер и става сферична, а след това и напречният размер също се увеличава. Колкото по-дълъг е периодът на бременност, толкова по-забележимо става увеличаването на матката. В ранните етапи на бременността често се появява асиметрия на матката, при бимануален преглед се палпира изпъкналост на един от ъглите на матката. Изпъкналостта възниква поради растежа на яйцеклетката, с напредването на бременността яйцеклетката запълва цялата маточна кухина и асиметрията на матката изчезва. До 8 седмици от бременността тялото на матката се увеличава приблизително 2 пъти, до 10 седмици - 3 пъти. Към 12 седмици матката се увеличава 4 пъти и дъното на матката достига равнината на изхода от малкия таз, т.е. горния ръб на срамната артикулация.

Изследване на матката с две ръце

За да се оцени положението, размерът, плътността (консистенцията) на матката, се извършва двуръчно (бимануално) изследване.

При провеждане на бимануален преглед акушер-гинекологът вкарва показалеца и средния пръст на дясната ръка във влагалището на жената и с пръстите на лявата ръка внимателно притиска предната коремна стена към пръстите на дясната ръка. Придвижвайки и събирайки пръстите на двете си ръце, лекарят опипва тялото на матката, определя нейното положение, размер и консистенция.
От втория триместър на бременността (от 13-14-та седмица на бременността) матката се простира извън таза и може да се усети през предната коремна стена. Следователно, започвайки от този период, акушер-гинекологът измерва височината на очното дъно на матката (VDM - разстоянието между горния ръб на срамната става и най-високата точка на матката) и обиколката на корема. Всички измервания се записват в индивидуалната карта на бременната жена, което позволява да се проследи динамиката на растежа на матката и да се оцени скоростта на растеж. WDM се измерва с измервателна лента или пелвиметър (специално устройство за измерване на разстоянието между две точки) в положението на бременната жена, легнала по гръб. Изпразнете пикочния мехур преди измерване и изследване.

За нормалния (физиологичен) ход на бременността са характерни следните показатели за WDM:

на 16 гестационна седмица дъното на матката се намира в средата на разстоянието между пъпа и срамната артикулация, VDM - 6-7 cm; на 20 седмица дъното на матката е на 2 см под пъпа, WDM 12-13 см; на 24 седмици, дъното на матката на нивото на пъпа, WDM 20-24 cm; на 28 седмици дъното на матката е на 2-3 см над пъпа, WDM - 24-28 см; на 32 седмици, дъното на матката в средата между пъпа и мечовидния израстък (долната част на гръдната кост), VDM - 28-30 см; на 36 седмица дъното на матката се издига до мечовидния израстък и ребрените дъги. В този период се наблюдава най-високото разположение на очното дъно на матката. WDM - 32-34 см; в края на бременността (на 38-40 седмици), дъното на матката пада, WDM - 28-32 cm.

В същото време размерът и положението на плода, количеството на околоплодните води и многоплодната бременност влияят на височината на матката. При голям плод, близнаци, многоводия матката се простира повече и съответно дъното на матката ще бъде по-високо. При наклонена или напречна WDM тя може да е по-малка от нормалната. Трябва също така да се отбележи, че височината на очното дъно на матката при една и съща гестационна възраст при различните жени варира с 2-4 см поради индивидуални характеристики, поради което при определяне на продължителността на бременността те никога не се ръководят само от размера на матката. Вземат се предвид и други показатели, като датата на последната менструация, датата на първото движение на плода, резултатите от ултразвуково изследване.

Как се оценява състоянието на матката?

Ако през първия триместър на бременността състоянието на матката се оценява с бимануален преглед, тогава от около четвъртия месец за оценка на прогресията на бременността и състоянието на матката, акушер-гинекологът използва четири метода за външно акушерско изследване (техники на Леополд):

При първото приемане на външен акушерски преглед, лекарят поставя дланите на двете си ръце в най-горната част на матката (отдолу), докато определя WDM, съответствието на този показател с гестационната възраст и частта на плода, разположена в дъното на матката. При второто приемане на външен акушерски преглед, лекарят премества двете си ръце от дъното на матката надолу до нивото на пъпа и ги поставя върху страничните повърхности на матката, след което редува пасира части от плода с дясната и лявата си ръка. При надлъжното положение на плода, гърбът се усеща от едната страна, а малките части на плода (ръцете и краката) от другата. Гърбът се усеща под формата на еднаква платформа, малки части - под формата на малки издатини, които могат да променят позицията си. Втората техника ви позволява да определите тонуса на матката и нейната възбудимост (свиване на матката в отговор на палпация), както и положението на плода. В първата позиция задната част на плода е обърната наляво, на втората - надясно. На третото назначение акушер-гинекологът определя представящата част на плода - това е частта от плода, която е обърната към входа на малкия таз и първо преминава през родовия канал (по-често това е главата на плода). Лекарят застава вдясно, лице в лице с бременната жена. Едната ръка (обикновено дясната) се палпира малко над срамната става, така че палецът да е от едната страна, а останалите четири са от другата страна на долната част на матката. Главата се усеща под формата на плътна заоблена част с ясни контури, тазовият край е под формата на обемна мека част, която няма кръгла форма. При напречно или косо положение на плода, представящата част не се определя. На четвъртия прием палпацията (усещането) на матката се извършва с две ръце, докато лекарят стои с лице към краката на бременната жена. Дланите на двете ръце се поставят върху долния сегмент на матката отдясно и отляво, с разперени пръсти внимателно се палпира височината на нейното стоене и представящата част на плода. Тази техника ви позволява да определите местоположението на представящата част на плода спрямо входа на малкия таз на майката (представящата част над входа на малкия таз, притисната към входа, потънала в тазовата кухина). Ако е представена главата, тогава акушер-гинекологът определя нейния размер, плътността на костите и постепенното спускане в таза по време на раждането.

Всички техники се извършват много внимателно и внимателно, тъй като внезапните движения могат да предизвикат рефлекторно напрежение на мускулите на предната коремна стена и повишаване на тонуса на матката.

По време на външния акушерски преглед лекарят оценява мускулния тонус на матката. Обикновено стената на матката трябва да е мека, с повишаване на тонуса на матката стената на матката става твърда. Повишеният тонус (хипертоничност) на матката е един от признаците на заплаха от аборт, може да се появи по всяко време, докато жената, като правило, чувства болка в долната част на корема и кръста. Болката може да бъде незначителна, отпиваща или много силна. Тежестта на симптома на болката зависи от прага на чувствителност към болка, продължителността и интензивността на хипертоничността на матката. Ако повишеният тонус на матката се появи за кратко време, тогава болката или чувството за тежест в долната част на корема най-често са незначителни. При продължителна хипертоничност на мускулите на матката симптомът на болката обикновено е по-изразен.

Какво чувства жената?

Трябва да се подчертае, че по време на физиологична бременност жената най-често не усеща растежа на матката, тъй като процесът на увеличаване на матката протича постепенно и плавно. В началото на бременността жената може да забележи необичайни усещания в долната част на корема, свързани с промяна в структурата на маточните връзки (те „омекват“). При бързия растеж на матката (например при многоводие или многоплодна бременност), при сраствания в коремната кухина, при отклонение на матката отзад (най-често матката е наклонена отпред), ако има белег на матката след различни операции, може да се появи болка. Трябва да се помни, че ако се появи някаква болка, е необходимо да се консултирате с акушер-гинеколог възможно най-скоро.

Няколко седмици преди раждането много жени изпитват така наречените контракции на предшественици (контракции на Бракстън Хикс). Те имат характер на дърпащи болки в долната част на корема и в областта на сакрума, са нередовни, с кратка продължителност или представляват повишаване на тонуса на матката, което жената изпитва като напрежение, не придружено от болезнени усещания. Контракциите на предшествениците не причиняват скъсяване и отваряне на шийката на матката и са вид „тренировка“ преди раждането.

След раждането

След раждането на детето и плацентата, в първите часове на следродилния период настъпва значително намаляване (намаляване на размера) на матката. Височината на дъното на матката в първите часове след раждането е 15-20 см. Възстановяването на матката след раждането се нарича инволюция. През първите две седмици след раждането, очното дъно на матката спада с около 1 см дневно.

На 1-2 ден след раждането дъното на матката е на нивото на пъпа - WDM 12-15 cm; на 4-ия ден от WDM - 9-11 см; на 6-ия ден от WDM - 9-10 см; на 8-ия ден от WDM - 7-8 см; на 10-ия ден от WDM - 5-6 см; на 12-14-ия ден, очното дъно на матката се намира на нивото на кръстовището на срамните кости.

Матката се свива напълно до размера си преди раждането за около 6-8 седмици. Обратното развитие на матката зависи от много различни фактори: характеристиките на хода на бременността и раждането, кърменето, възрастта на жената, общото състояние, броя на ражданията в историята. Матката се свива по-бавно при жени над 30-годишна възраст, при отслабени и многородени жени, след много фетални бременности и бременности, усложнени от многоводие, с миомематика, а също и когато възникне възпаление в матката (ендометрит) по време на бременност, раждане или следродилен период. При кърмещи жени инволюцията на матката настъпва по-бързо, тъй като по време на кърменето се произвежда хормонът окситоцин, който допринася за свиването на матката.

Височината на дъното на матката по седмици от бременността

Какво представлява BMR по време на бременност

WDM при бременни жени е диагностичен параметър, който оценява височината на матката в динамика. Разстоянието по вертикалната линия на корема се измерва от върха на вътрешния орган до срамната кост. Измерванията се правят от седмица 13 при всеки преглед, за да се оцени нарастващата динамична скорост на растеж и формиране на плода след това.

Първоначално вътрешният орган се намира зад тазовата кост, тъй като бебето се развива, то се закръгля и започва да излиза към центъра, придобивайки симетрична форма. Но вече към третия триместър матката се разтяга, става по-овална, влакната се удължават и удебеляват, образува се уникална съдова мрежа.
WDM по време на бременност трябва да бъде приблизително равен на периода на бременност. Следователно изчисленията могат да се основават на тези параметрични характеристики.

Скорост на BMR по седмици от бременността

Параметърът за изправена височина се определя от втория триместър, тъй като не е възможно да се измери тази цифра преди този период. Вътрешният орган е толкова малък (на 8-9 седмици с размерите на гъше яйце), че все още не е излязъл извън таза.

В края на третия месец матката постепенно се издига и измерва около 11 сантиметра. През четвъртия месец бебето завършва формирането на органи и започва активен растеж, параметърът ще бъде около 14 см. След раждането започва коремният пролапс, бебето се подготвя за раждане, поради което от 32 седмица VDM е на ниво 32-40 см и в същото време увеличението често спира.

Показателите за VDM по време на бременност са строго индивидуални и се оценяват само в динамика. При поставяне на диагнозата се вземат предвид наследствеността и физиологичната структура на жената. Скоростта може да варира от 2 до 3 cm.

Как се измерва височината на очното дъно на матката по време на бременност

Не е трудно самостоятелно да се определи височината на дъното на матката. На първо място се изисква изпразване на пикочния мехур, за да не се изкривят параметрите на измерване.

 1. Измерете параметрите, докато лежите на твърда повърхност.
 2. За да се измери, е необходимо да се опипа над срамната кост границата на прехода от твърдо състояние на костната тъкан към мека.
 3. Към долната точка се нанася измервателна лента и по бялата линия на корема те се придвижват нагоре, също към прехода от плътно към меко, което ще бъде дъното.

Единичното измерване на WDM и охлаждащата течност (коремна обиколка) не са показателни. Необходими са систематични седмични измервания за оценка на развитието и растежа на плода. При наличие на значителни отклонения от нормата в динамиката, за да се диагностицира патология, са необходими допълнителни изследвания.

Таблица на КМП по време на бременност по седмици

Период на бременност (седмици)Височина (см)Охлаждаща течност (см)
четиринадесет8-
осемнадесет12-19-
20.18-2170-74
22.22-2372-77
2423-2576-80
2626-2878-82
2827-3080-84
тридесет28-3182-86
3230-3284-88
3431-3386-90
3632-3588-92
3836-3890-94
4038-4094-100

Ако височината на дъното на матката не съответства на гестационната възраст, тогава декодирането не може да се основава само на тези числа. Стандартите са създадени с цел подозрение за патология и извършване на по-нататъшни диагностични мерки.

Когато се определя vdm в началото на първия триместър, матката трябва да излезе отзад на срамната кост, ако това не се случи, тогава има съмнение за извънматочна бременност, когато яйцеклетката е оплодена във фалопиевата тръба. Освен това намаляването показва недохранване - забавяне на развитието, олигохидрамнион или говори за напречно предлежание.

Ако матката е висока, тогава повече от едно дете може да се развие в утробата на майката, голям плод или многоводие. Рядко, с надценени нива, може да се диагностицира хорионепителиом (тумор в тъканите на плацентата), който застрашава живота на бебето.

След 38 седмици коремната обиколка спада, детето потъва до врата, то се подготвя да премине през родовия канал и да се роди. В случай на ранно намаляване, трябва да се проведат допълнителни изследвания, за да се открият патологии или инфекциозни огнища, които засягат носенето.

Височината на дъното на матката по седмици от бременността

Каква трябва да бъде височината на дъното на матката по седмици

Височината на изправяне на очното дъно на матката по седмици от бременността трябва да се увеличи. Това е много важно, тъй като по този начин лекарят, без ултразвуково сканиране, може с голяма степен на вероятност да разбере дали плодът се развива, дали бременността е спряла, дали детето изостава в развитието си, дали количеството на околоплодните води е нормално и т.н..

Височината на дъното на матката по седмици от бременността се отразява в графиката, която се отпечатва в диспансерната карта на всяка бъдеща майка. Този график е съставен от лекар или медицинска сестра, попълващи картата.

Много жени са грубо запознати с въпроса за височината на дъното на матката по седмици от бременността: на нашия уебсайт има таблица със средните стойности. Трябва да знаете, че средните стойности приблизително съвпадат с гестационната възраст. Например на 30 седмици височината на матката също ще бъде 30. Допускат се грешки от 2-3 см в едната и другата посока. Но поради тях, особено ако коремната обиколка също нараства недостатъчно в продължение на седмици, много лекари предпочитат да играят на сигурно място и да настаняват жени в болница за лечение, за да подобрят притока на кръв в плацентата и пъпната връв. Въпреки че в действителност тези мерки са неефективни.

Таблица на височината на изправяне на дъното на матката (VDM) и коремната обиколка по седмици на бременността (OB):

Седмица на бременносттаWDM, смОхлаждаща течност, см
122-6-
шестнадесет10-18-
20.18-2470-75
22.20-2672-78
2422-2775-80
2624-2877-82
2826-3280-85
тридесет28-3382-87
3230-3385-90
3432-3587-92
3633-3890-95
3836-4092-98
4034-3895-100

Не всички бъдещи майки знаят - какво е това „дъно“, къде е? Логично е да се приеме, че по-долу. Но не, на самия връх. Височината на матката се следи ежеседмично от гинеколог. Освен това през първия триместър размерът на матката се определя с помощта на вагинално изследване. И след 12-13 седмици - вече без него. Жената просто ляга на дивана и лекарят прави измервания с помощта на измервателна лента..

През първите седмици след зачеването, редовно „растящият” фундус на матката в продължение на седмици е най-доброто доказателство, че бременността не е замразена, прогресираща. Но разбира се, без особена причина, гинекологът няма често да преглежда пациента си на гинекологичния стол. Един или два пъти е напълно достатъчен, при липса на оплаквания от кървене от влагалището.

На 20 гестационна седмица височината на дъното на матката почти достига пъпа. Жената усеща движението на детето не само в самото дъно, в срамната област, но и отгоре. Зависи от силата и мястото, където се усещат движенията, в случая от положението на детето в матката, което към този момент все още е много нестабилно.

Понякога се случва така, че когато тече 20-та седмица от бременността, височината на маточното дъно е с 2-3 сантиметра по-ниска от средната. Жената веднага се насочва за ултразвуково сканиране с изследване на притока на кръв в плацентата и пъпната връв. Времето на този ултразвук в този случай съвпада със стандартните скринингови. И често с такива симптоми се разкрива забавяне на растежа на плода и олигохидрамнион. Лекарите казват, че именно поради липсата на вода бебето има малко място за движение и развитие. Но в повечето случаи, ако плодът няма тежки малформации, след 2-3 седмици всичко ще се нормализира и бебето започва бавно да наваксва с размерите на връстниците си.

Така почти до края на срока, 39 или дори 40 седмици от бременността, височината на очното дъно на матката продължава да расте и достига максимум 38 см. След това леко намалява. Не трябва да се страхувате от това. Това явление се дължи на факта, че представящата част на детето, по-често това е главата, потъва ниско в таза на майката, подготвяйки се за раждане. Следователно коремът на мама пада надолу. За нея става по-лесно да диша, киселини се появяват по-рядко. Позицията на представящата част на бебето се определя лесно от гинеколога по време на ръчен преглед на матката на дивана, който се извършва при всяко посещение на бъдещата майка.

Ако височината на очното дъно на матката при 30-35 седмици от бременността внезапно е станала по-малка и жената се чувства физически по-добре, коремът й е станал по-малък, то това по правило не означава нищо добро. Може би околоплодната течност започна да се отделя. Случва се те да изтичат в продължение на няколко седмици, а жената не го забелязва. Междувременно този факт е голям риск от развитие на инфекциозен процес в матката и смърт на плода..
Или има възможност за преждевременно раждане. Най-добре е да направите ултразвуково сканиране: проверете както количеството на околоплодните води, така и готовността на шийката на матката за раждане (нейната дължина, възможно разкриване).

Как се измерва височината на изправяне на очното дъно на матката и какво означава този показател?

Височината на маточното дъно е показател, по който гинекологът преценява правилното развитие на бебето и бременността като цяло. Всяка бъдеща майка трябва да знае какво означава този показател, как да го измери и какво се счита за норма..

 • Обща характеристика на концепцията
 • Измерване на височината на стоене на дъното на матката: при лекаря и независимо
 • Нормите на височината на изправяне на очното дъно на матката през различни периоди
 • Възможни причини за показатели под нормалното
 • Възможни причини за показатели над нормата

Обща характеристика на концепцията

В хода на бременността много се променят в тялото на жената. Вътрешните промени често са свързани с факта, че с развитието на плода матката придобива подходящия размер и останалите органи се изместват, за да й дадат достатъчно пространство..

Разстоянието от срамната кост до най-високата точка, където се усеща матката, се нарича нейната височина. Оказва се, че височината на очното дъно на матката е размерът, до който матката расте по време на бременност.

Това е един от възможните косвени показатели, по които можете да определите нивото на развитие на плода..

Измерване на височината на стоене на дъното на матката: при лекаря и независимо

През първия триместър уголемената матка може да се усети от гинеколог през влагалището. Не бива да го правите сами за кратко. Но с нарастването на плода е по-лесно да се направи това - в началото на втория триместър матката излиза извън границите на тазовите кости и е лесно да се усети през стомаха.

По време на срещата лекарят опипва корема и го измерва с измервателна лента, след което записва резултатите. У дома можете да опитате да повторите действията му..

Изпразнете пикочния мехур, преди да направите измервания - в противен случай показанията може да са неточни.

За да измерите височината на изправяне на дъното на матката, ще ви е необходима сантиметрова лента - най-често използваната от шивачките за извършване на измервания. Ще трябва да легнете по гръб и да изправите краката си. След това внимателно опипайте корема с пръсти, започвайки от срамната става нагоре. Коремът ще бъде доста стегнат до един момент. Именно тази точка е дъното на матката. След това трябва да измерите разстоянието от началото на пътя до тази точка. Този показател е височината на маточното дъно.

Гледайте видео, показващо как правилно да измервате:

Нормите на височината на изправяне на очното дъно на матката през различни периоди

Какво може да се счита за норма в конкретен случай зависи от няколко фактора:

 • броят на огнищата;
 • размера на детето;
 • вътрематочна позиция на детето;
 • индивидуални характеристики на женското тяло;
 • наличие на патологични състояния.

Ако детето е само, размерът е в рамките на нормата, местоположението в утробата е правилно и жената няма характеристики, които влияят върху размера на матката (например, няма многоводие или ниско ниво на вода, а растежът й е среден и тенът й е нормален), тогава индикаторът ще бъде равен на:

 • 6 см на 16 седмици;
 • 12-14 см на 20-та седмица;
 • 20 см на 24 седмици;
 • 24-26 см на 28 седмици;
 • 28-30 см на 32 седмици;
 • 32-34 см на 36 седмици;
 • 28-30 см на 40 седмици.

Също така се счита за норма, ако показателят е приблизително равен на гестационната възраст по отношение на седмици: колко седмици - толкова е показателят в сантиметри.

Индикаторът за височината на изправяне на маточното дъно непрекъснато се увеличава. Той се свива с няколко сантиметра само няколко дни преди раждането..

При многоплодна бременност картината се променя донякъде. На 16 седмици диапазонът на нормата е от 15 до 28 сантиметра. Показателите могат да надвишават нормата от 2 до 12 см в сравнение с едноплодната бременност.

Не са редки случаите, когато до 28 и дори до 30 седмици от бременността с близнаци, показателите едва надвишават нормата за бременни жени с едно дете. Не изпадайте в паника: бебетата могат да лъжат и да се развиват по различни начини, но е по-добре да не отказвате допълнителен преглед.

Ако отклоненията надхвърлят 3 см, нашите лекари може да бъдат озадачени от търсенето на причини и да изпратят бъдещата майка за допълнителни прегледи и дори да предпишат лечение. Често прегледите показват, че с децата всичко е наред, но все пак гинеколозите упорито предписват Actovegin, Curantil и друга терапия, ненужна в тази ситуация. Следователно в цивилизованите страни те не разчитат на тези показатели и изобщо не го измерват..

Много акредитирани акушер-гинеколози смятат измерването на височината на дъното на матката за древно учение на съветското медицинско училище и затова разчитат само на резултатите от ултразвук на плода.

Възможни причини за показатели под нормалното

Има моменти, когато при измерване височината на изправяне на очното дъно на матката е по-малка от нормалната.

Грешната синхронизация е една от най-честите причини. Ако една жена за първи път е дошла на LCD за регистрация през втория триместър, а не преди 12 седмици, както се очаква, тогава лекарят не винаги успява да изчисли колко точно седмици вече е продължила бременността. По принцип в разглежданата ситуация това се случва поради наличието на нестабилен или дълъг менструален цикъл при жената, както и при неговото отсъствие, например, ако по време на кърмене на предишното бебе е настъпила друга бременност и не е имало менструация след раждането. Поради това действителната производителност може да се различава от това, което погрешно се приема.

Ниската вода (недостатъчно количество околоплодни води) също може да бъде причина за отклонението на индикатора в долната страна: има малко вода, следователно матката не се увеличава в подходящата степен. Може да се появи при дехидратация, употребата на никотин и някои лекарства (например АСЕ инхибитори). Допълнителен симптом на изразени олигохидрамниони е болката при движение на плода. За идентифициране на ниско ниво на вода е достатъчно планиран ултразвук.

Широк таз с ниски нива на стояща височина на дъното на матката има просто обяснение: матката има достатъчно пространство между тазовите кости, така че не е необходимо да се издига. Не е патология.

В допълнение към широк таз може да има и други физиологични особености: миниатюрна фигура, влиянието на генетичен фактор и др..

Неправилното (напречно или наклонено) положение на плода също може да причини ниска честота. Обяснението е просто - поради това положение на детето матката не расте, а в страни.

Забавянето на растежа на плода е най-неприятната възможна причина, когато бебето не наддава достатъчно тегло, докато е в утробата. В допълнение към физиологичните причини (малък растеж на майката или бащата) може да има нарушения на развитието на плацентата или пъпната връв, наличие на инфекция, лоши навици, както и удебеляване на кръвта и, като следствие, недостатъчно хранене на плода с хранителни вещества и кислород. Може да няма живи симптоми, но лекарят ще забележи при преглед, че е възможно забавяне на развитието на плода и ще предпише ултразвук.

Смята се, че ниското тегло на бъдещата майка е основният знак, че детето ще се роди с поднормено тегло. Въпреки че понякога това е вярно, все още не си струва да се разглежда този фактор като определящ фактор. Напротив, много големи жени имат малки бебета с ниско тегло..

Възможни причини за показатели над нормата

Ако индикаторът за височината на изправяне на маточното дъно надвишава нормата, тогава може да има няколко причини за това..

Ако плодът изпревари нормите, определени за даден период от развитието си, логично е матката да бъде по-голяма от обикновено. Често това се отнася за тези, които са имали подобна ситуация в семейството в по-старото поколение, а големият размер на плода се дължи на генетиката.

Втората причина е наличието на два, три или повече плода в матката. Всеки от тях се нуждае от място и всеки от тях расте - следователно, матката се увеличава значително.

Тесният таз при жената може да попречи на матката да се разшири в ширина и тя ще заеме мястото, от което се нуждае, отгоре. Следователно височината на дъното ще бъде по-висока от обикновено..

Друга причина са полихидрамнионите, голямо количество околоплодни води. Определянето на обема им може да бъде трудно. Симптомите включват буболещ звук, болка и тежест, голям корем на нивото на пъпа и задух поради натиск върху диафрагмата. Ако тези симптоми се появят на фона на захарен диабет, инфекциозни заболявания, нарушения във функционирането на сърцето и кръвоносните съдове, както и резус-конфликт, е необходимо да се подложи на ултразвуково сканиране. Също така, многоводието може да се развие при многоплодна бременност, нарушения на формирането на плода, поради голям плод и в по-късни етапи - поради нарушена функция на преглъщане при дете.

Индикаторът за височината на дъното на матката сам по себе си носи много оскъдна информация. Не може да се използва обективно за преценка на нормалния ход на бременността и пълното развитие на плода и, ако е необходимо, за своевременно идентифициране на патологията и предприемане на необходимите мерки. За това има ултразвук на плода.