Вана по време на бременност е един от спорните въпроси. Някои казват, че можете, други не, а трети не могат да решат. Но баня често е не просто желана, но дори необходима. Това е сигурен начин за облекчаване на умората, особено от болезнени крака и гърба, отпускане, почивка и възстановяване. И само за да бъдете приятни, в крайна сметка, което също е необходимо по време на бременност. За да изясните този въпрос, трябва да разберете защо можете да се къпете по време на бременност и защо не..

Забраната за баня има дълги корени. Нашите предци също са знаели, че това не трябва да се прави по време на бременност. И за всичко имаше обяснения. Смятало се, че инфекциите и нежеланите микроби могат да стигнат до детето през водата, поради което се избягва да бъде във водата „с тази дупка“. Съвременните лекари обаче уверено твърдят, че всичко това са празни суеверия и това по принцип е невъзможно. Водата с мръсотия или инфекция по никакъв начин не достига до детето през влагалището - това се предотвратява от лигавицата, която затваря шийката на матката и предпазва плода и околоплодните води от такива ефекти. Но имаше второ обяснение за вредата от баня за бременна жена: тя може да провокира преждевременно раждане. Топлата вода често се използва в случаи на аборт у дома. И е вярно. В допълнение към заплахата от спонтанен аборт, горещата баня може да доведе до смущения в растежа и развитието на плода и до акретата на плацентата. Но става въпрос за гореща вана.

Мога ли да се къпя на 40 седмици?

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Взех всички Б)

Дори раждат във вода)

Родих сина си на 41 + 2) Крайният срок беше на 09/14, можете да ходите още 2 седмици, тоест до 26.09. Дойдох на 20-ти, дадоха ми направление: няма да раждам след седмица, а след това ела на 26-ти, за да ме извикат. Дойде 22-та събота, отидох на басейна и седнах в топъл детски басейн, струва ми се, че водата ми помогна тогава))) Прибрах се и вечерта водата си тръгна, а в неделя 23.09 в 03.40 родих!))) Скоро имаме рожден ден!))) И аз имах толкова късмет, толкова много исках момиче и го направих в последния ден)))

Как да предизвикате контракции у дома и кога да го направите?

 • Когато започнат контракциите?
 • Трябва ли да се обадя?
 • Немедицински методи
  • „Движете се повече, вдигайте тежести“
  • "Плувайте в хидромасажната вана, плувайте в басейна"
  • „Правете повече секс“
  • "Масажирайте зърната"
  • "Пийте масло от кимион и яжте малини"
  • "Вземете слабително"
 • заключения

Последните седмици и дни на бременността са доста изтощителни. Жената е забележимо уморена и вече мечтае да роди възможно най-скоро. В тези последни дни възникват въпроси за това как можете да ускорите раждането. Търсенето създава предлагане и затова всезнаещият интернет винаги е готов да предложи на бременна жена няколко начина за предизвикване на контракции. В тази статия ще ви разкажем как да го направите и кога не е забранено да го правите..

Когато започнат контракциите?

Контракциите са кулминацията на дълъг подготвителен период, който протича в тялото на жената през последните дни преди раждането. Сама по себе си матката не може да се свие. За да се появят контракции и да започне дилатация на маточната шийка, в миоцитите (клетки на маточната тъкан) трябва да се натрупа достатъчно голямо количество специален протеин актомиозин, който дава на клетките способността да се свиват.

Самите контракции се предизвикват от хормона окситоцин, който започва активно да се произвежда в края на бременността от плацентата и хипофизата. И нивото на прогестерон, който е отговорен за удължаването на бременността, поддържането на бременността, трябва да падне до критично ниски стойности. Шийката на матката трябва да узрее, а специалните ензими, които шийката на матката отделя, трябва да изтънят мембраните, така че да се спукат в точното време и околоплодната течност да може да напусне.

Едва когато всички тези условия съвпадат, започва пълноценна навременна трудова дейност. По време на контракциите шията постепенно се отваря, докато отворът стане максимален и достигне 10-12 сантиметра. Тогава бебето може да започне да се ражда с пълното разбиране на тази дума..

Няма единни изисквания за завършване на цялата тази многокомпонентна подготовка. За всяка отделна жена, като се вземат предвид личните й характеристики, тялото може своевременно да се подготви за раждане. Очакваната дата на раждане, посочена в обменната карта, не е нищо повече от приблизителна насока. Следователно раждането се счита за нормално, което е започнало в периода от 38 до 42 седмици..

Трябва ли да се обадя?

На 39-40 и 40-41 седмици жената не трябва да има основания за безпокойство. Ако бременна жена на този етап се обърне към лекар с молба да стимулира раждането с лекарства, тя няма да бъде разбрана и молбата няма да бъде изпълнена. За да бъде цялостната дейност пълна, всички етапи на вътрешната подготовка за тях трябва да бъдат завършени естествено. Стимулирането с лекарства в родилния дом се извършва само при бременност след термина, след 42 седмици от бременността.

От същата позиция лекарите смятат за неуместно да се опитват да ускорят началото на раждането у дома. Фактът, че бъдещата майка е много уморена да носи скъпоценното си дете, фактът, че й става все по-трудно да ходи, седи, спи, е разбираем и буди съчувствие. Но раждането навреме, предвидено от природата за конкретна жена и нейното бебе, е най-оптималното решение на проблема..

Както знаете, способността за изчакване е една от най-трудните и следователно нетърпението на жените и опитите за активно провокиране на раждането също могат да бъдат разбрани, но едва ли можете да одобрите.

Преди да направи каквото и да било от съветите на баба или от интернет, една жена трябва да е сигурна, че няма противопоказания. Детето трябва да бъде позиционирано в матката правилно, в главна форма.

Не трябва да има отслабване на плацентата, дори в анамнеза на ранен етап. Феталният пикочен мехур трябва да е непокътнат, не трябва да настъпва изтичане на вода. Кръвното налягане на жената трябва да е нормално, хормоналното ниво е достатъчно за раждането да протича нормално. Съгласете се, нито една бременна жена не може да каже с увереност, че всички тези условия в тялото й са изпълнени.

Следователно, всяко домашно стимулиране на труда се счита за опасно, рисковано и допълнително увеличава вероятността от усложнения по време на раждането..

Немедицински методи

Разглеждайки страданието на уморена бременна жена, роднините обикновено започват да дават много съвети, които трябва да ускорят, да провокират началото на раждането. Тези популярни съвети се предават от поколение на поколение и през последните десетилетия се променят малко. На какво се основават и наистина ли работи? Нека се опитаме да отговорим на този въпрос.

„Движете се повече, вдигайте тежести“

Този съвет е доста опасен. Всъщност физическата активност допринася за подготовката на тялото за раждане, но не може да ускори началото му, тъй като по никакъв начин не влияе на хормоналния фон на бременната жена. Умерената физическа активност е от полза преди всичко, защото мускулните тъкани, връзки, сухожилия на жената са в постоянен добър тонус, което улеснява процеса на раждане. При движение се подобрява кръвоснабдяването на органите и тъканите, което също е добра подготовка за раждането на дете..

Някои приемат съветите твърде буквално и през последните няколко мандата започват активно да пренареждат мебелите, да преместят гардероб или пиано в съседната стая. Трябва да се отбележи, че всъщност това по никакъв начин не ускорява раждането, но може да причини преждевременно разкъсване на околоплодната течност, отлепване на плацентата и развитие на кървене. И двете ситуации няма да доближат раждането, въпреки че с голяма степен на вероятност жената ще бъде подложена на цезарово сечение с ранно изтичане на вода, ако контракциите не се появят в рамките на един ден, а при отлепване на плацентата винаги се извършва спешно цезарово сечение. За бебето ще стане смъртоносно да остане в утробата. Мечтаехте за такова раждане?

Тогава трябва разумно да приемате съветите. Като физическа активност са подходящи занимания по йога за бременни жени (ако тя ги е практикувала и преди), леко и лесно почистване в къщата, без да се огъвате и клякате, ходене нагоре по стълбите (много дозирано). Не забравяйте, че това само ви поддържа във форма, но не ви приближава до раждането..

"Плувайте в хидромасажната вана, плувайте в басейна"

Плуването и водните процедури като цяло са много полезни за бременната жена. Намирането на тяло, чието тегло значително се е увеличило, във вода помага за облекчаване на умората от краката, гърба и кръста. Болката, характерна за късните периоди от вода, временно успокоява, състоянието се подобрява, настроението се повишава.

Къпането в гореща вода увеличава притока на кръв към кожата и органите. Как може това да бъде опасно за бъдещата майка? Не са изключени проблеми с плацентата, инфаркт на плацентата, нейното отлепване. Приливът на кръв към гениталиите, ако лежите в гореща вана, увеличава вагиналната секреция, което може косвено да повлияе на развитието на инфекция, а това е крайно нежелателно в последните дни преди раждането. Ето защо една жена в по-късните етапи се препоръчва да вземе топъл душ и да не пълни банята с гореща вода..

Особено опасни могат да бъдат водните процедури и плуването в басейна след отпадане на лигавицата. Дори ако изхвърлянето току-що е започнало да се променя и коркът се отделя на части, рискът от инфекция на плода с бактерии, вируси и гъбички през цервикалния канал, който е свободен за преминаване, е висок. Плуването и къпането след излизане на щепсела изобщо не се препоръчва.

По принцип къпането под топъл душ ефективно отпуска мускулите и връзките, което, разбира се, има положителен ефект върху подготовката на шийката на матката за раждане (тя също е мускул). Но няма да работи бързо, за да се предизвика раждане по този начин..

„Правете повече секс“

Този метод е популярно наричан "muzherapy". Тя има силно изразен ефект, но преди всичко върху бъдещия баща. Определено ще му хареса подобно лечение. Що се отнася до перспективата за стимулиране на контракциите, тогава всичко не е толкова розово. Спермата съдържа простагландини. Тези вещества, попадайки в женския генитален тракт, наистина допринасят за отпускане и омекотяване на шийката на матката. Но сексът, уви, не влияе на хормоналния фон и съотношението на окситоцин и прогестерон в организма..

Ако няма противопоказания за интимни удоволствия, жената може да практикува този метод. Той дава приятни усещания, подобрява настроението, насърчава релаксацията. Методът не е подходящ, ако:

 • лигавичната запушалка се е отдалечила или е започнала да отстъпва;
 • плацентата е ниска, според ултразвук;
 • многоплодна бременност;
 • бременност след ин витро.

В тези случаи е противопоказан не само полов акт, но и самодоволство..

Възможно е да има индивидуални причини, поради които акушер-гинеколог забранява по-късен секс. Консултирайте се с лекар.

"Масажирайте зърната"

Добър съвет, тъй като лекото масажиране на зърната стимулира производството на окситоцин. Ако раждането се забави само поради липсата на концентрация, това наистина може да помогне да стимулира началото на раждането самостоятелно..

Ако причините са различни, тогава масажът няма да има значителен ефект..

"Пийте масло от кимион и яжте малини"

Храните, на които се приписват родостимулиращи свойства, включват масло от ким, малини и сезонни зеленчуци и плодове. На първо място, препоръчително е да ядете нещо, което съдържа много фибри. Съветът е напълно безвреден и много практичен. Голямо количество фибри насърчава леко естествено разхлабване на червата, е превенция на запек. Пренаселеното черво оказва натиск върху матката. Най-добре е да започнете раждането, ако червата не са пренаселени..

Няма, разбира се, убедителни доказателства, че храните могат да имат ефект върху раждането преди раждането. Но правилното хранене със зеленчуци и плодове определено няма да навреди..

"Вземете слабително"

За да започнат контракциите, народните „мъдреци“ препоръчват да се правят клизми и да се приема рициново масло или други лаксативи. Това не е необходимо, тъй като движенията на червата не засягат контрактилитета на матката. Контракциите на червата и женския репродуктивен орган се "контролират" от различни хормони.

Почистването на червата обикновено се извършва естествено преди раждането, тялото, няколко дни преди раждането, започва да се отървава от „излишъка“.

Диарията може да бъде свръхстимулирана и дехидратацията ще започне. Множеството клизми водят до чревна дисбиоза, тъй като полезната флора се „измива“ от червата. Дисбалансът в чревната флора не е най-добрият съпровод на раждането и процеса на възстановяване след тях..

заключения

Упражненията, топлата вода, нежният секс и други методи могат да бъдат както полезни, така и опасни. Ако вече няма сили да издържи, не е нужно жената да се срамува от желанието си да роди по-бързо. Но определено трябва да говорите за това с гинеколога, който следи бременността. Всички опити за стимулиране на раждането сами вкъщи могат да навредят на детето, ако има противопоказания.

Опитите за самостоятелно стимулиране на раждането у дома с помощта на лекарства са особено опасни. Има бъдещи майки, които сами инжектират окситоцин в задните си части, използват вагинални кремове с хормони. Това е смъртоносно, тъй като стимулирането на раждането с лекарства трябва да се извършва само в родилен дом, където дозировката, начинът на приложение ще бъдат внимателно изчислени, както и състоянието и промените в благосъстоянието на родилката ще бъдат наблюдавани от специалисти.

Пациентът чака най-добре до 42-та седмица. След това, ако не се случи раждане, лекарите ще помогнат на жената. Домашните опити за приближаване на дългоочаквания момент не са най-добрият избор за жена, която иска да роди доносено, здраво и силно бебе..

За информация как да предизвикате раждане, вижте следващото видео..

Мога ли да се къпя по време на бременност?

Вземането на баня, докато носите бебе, се смята от мнозина за спорен въпрос. Но всъщност, ако спазвате някои правила, тази процедура е доста безопасна и дори полезна..

Плюсове и минуси на къпане по време на бременност

Как правилно да се къпете по време на бременност

Продукти за лична хигиена за вани по време на бременност

Конвенционалните продукти за душ и други аксесоари за баня могат да съдържат вредни или опасни елементи. Затова се опитайте да използвате продукти, направени от естествени съставки..

Можете да използвате бебешки сапун за хигиена - той е хипоалергенен и не съдържа вредни аромати или оцветители.

Продават се и специални хигиенни продукти за бременни жени. За това кой да изберете, можете да попитате лекаря за съвет.

Кой период по време на бременност се счита за опасен за къпане

Противопоказания за къпане по време на бременност

Забранено е къпането, ако водата вече е изтекла.

Също така, не правете това, ако има опасност от спонтанен аборт, околоплодната течност изтича, има петна и болка в долната част на корема.

Вашата обратна връзка е много важна за нас! Оценете статията!

40 бременна седмица: предвестници, стимулиране и започване на раждането

Тегло, височина и състояние на плода на 40 гестационна седмица

На 40 гестационна седмица теглото на бебето варира от 3500-3700 грама. На дължина бебето по това време е нараснало до 55 см. Бебето тежи с голямо зеле!

Бебето запълва цялото пространство на матката и в резултат на липсата на място неговата активност значително намалява. Бебето натрупва сили за раждане, поради което пулсът му се увеличава, а метаболитните процеси в мозъка, напротив, се забавят.

Плодът е напълно готов за раждане, той се намира в най-подходящата позиция за раждане: главата е отдолу - тя е плътно притисната към костите на малкия таз; брадичката докосва гърдите; краката, свити в коленете, са притиснати към тялото; бебето е обърнато към изхода от матката с тилната част: именно в тази област размерите на обиколката на главата са минимални, поради което се осигурява лесен прогрес по родовия канал.

Черепът все още е крехък поради факта, че петте основни костни плочи са разделени от фонтанели, така че те могат да бъдат изместени при преминаване през родовия канал и да предотвратят увреждане и травма на централната нервна система по време на раждането. След раждането на бебето костните плочи на черепа отново ще се разделят и главата отново ще стане кръгла.

Какво се случва с бременна жена на 40 гестационна седмица?

По това време бъдещата майка спира да расте по размер, набира допълнително 12-16 кг, тя ще поддържа това тегло до раждането. Матката достига своя връх на 40 гестационна седмица, тя се намира на разстояние 36–40 см от срамната симфиза и на разстояние 16–20 см от пъпа. Жената може периодично да изпитва усещане за сърбеж, тъй като кожата на корема е силно опъната, през четиридесетата седмица от бременността лигавичната запушалка се отделя и се появяват контракции.

За майките на 40 седмици възникват два въпроса за безпокойство: защо бебето все още не е родено и какво да направя, ако реши да се роди? Но няма нужда да се притеснявате, детето ще се роди, когато е психологически и физиологично готово за това..

Ако една жена вече има второ раждане, тогава те определено ще се различават от първите на 40 гестационна седмица. Никой не може да предскаже точната им продължителност и по време на второто раждане разширяването на шийката на матката се случва много по-бързо, тъй като тялото вече е "преминало" това. Поради това периодът на контракциите е много по-кратък, отколкото е бил за първи път.

Докато чакате началото на раждането, трябва да се опитате да запазите спокойствие и да не се дразните от дреболии, важно е да поддържате добро настроение през четиридесетата седмица на бременността. Сега е важно да имате добър стол преди раждането, използвайте повече фибри за облекчаване на запека. Също така е важно да се ограничи консумацията на солени храни, за да се избегне подуване..

Когато контракциите започнат, се изисква да се изработят техниките за правилно дишане и релаксация, тялото на бъдещата майка дълго време се е подготвяло за този момент и сега е настъпило неговото начало.

Млечните жлези на бременна жена стават напълно подготвени за предстоящото кърмене. Произвежда се коластра - плътна, вискозна, жълтеникава, силно питателна течност, която ще осигури на новороденото всички необходими хранителни вещества в първите часове от живота му. Вече на 2 - 4 ден кърмата ще замести коластрата.

Сега е моментът да се подготвите за грижата за новороденото, когато бебето се появи, вие ще сте подготвена майка. В тази статия представихме подробно описание на грижите за новороденото..

Предвестници на раждането на 40 гестационна седмица

 • внезапно разстройство на червата, така че тялото извършва самопочистване;
 • спускане на корема, обемът на корема се премества в долната част;
 • промени в психо-емоционалния фон на жената, от активни действия и забавления до безпочвени обиди и сълзи;
 • изтичане на околоплодна течност, малко количество течност се отделя през целия ден, в размер на 10-15 капки, но влажността се усеща постоянно;
 • появата на лигави секрети, ето как лигавицата излиза от шийката на матката, обикновено това се случва насън или сутрин, веднага след сън.
 • появата на ефекта на "гнездене", желанието да имате време да свършите всички домакински задължения около къщата;
 • повишена честота и болка с фалшиви контракции;
 • жената преди раждането е в състояние да загуби до 2 кг;
 • появата на диария, гадене и повръщане, така че тялото се подготвя за раждане, "прочиства" тялото от ненужно;
 • също така, малко преди началото на контракциите, е забелязан спад на апетита при бременни жени, това се дължи на киселини в стомаха;
 • позивите за уриниране зачестяват;
 • активността на детето в стомаха намалява.

Ако имате един или няколко от предшествениците, изброени наведнъж, най-вероятно през следващите 2-3 дни или дори по-рано, може да започнете раждане.!

Причини, поради които раждането все още не е започнало

 • заболявания на ендокринната система;
 • липса на витамини;
 • метаболитно разстройство;
 • отложени аборти;
 • дисбаланс на хормоните;
 • генетично предразположение към раждане на плод за повече от 40 седмици;
 • неправилно изчислена дата на падежа (ПТД).
 • наличието на психологически страх у бъдещата майка.

За да не бъдете измъчвани от очаквания и да не отлагате властта на плода до 40-та седмица от бременността, използвайки естествени и безопасни методи, можете да опитате да ускорите раждането.

Естествени начини за стимулиране на труда

В статията Стимулиране на раждането при следсрочна бременност се спряхме подробно на методите за предизвикване на раждане, сред които са отбелязани както изкуствени, така и алтернативни методи за стимулиране, както и лечебни билки, които ви позволяват да „подтикнете началото на раждането“. В тази статия ще ви представим само естествени методи за стимулиране на труда..

Масаж на зърната

Един от най-ефективните начини за стимулиране на раждането е масажирането на зърната. Бременната жена може да масажира зърната си с палец и показалец в продължение на няколко минути всеки ден. Тялото произвежда окситоцин, естествен хормон, който кара матката да се свива. Масаж може да се предписва на бременни жени от 39-та седмица на бременността. Масажът може да помогне за увеличаване на силата на контракциите още по време на раждането.

Сексуален контакт

Сексът малко преди раждането е един от честите съвети за това как да предизвикате раждане. Този съвет има смисъл, тъй като мъжката сперма съдържа простагландини, но съдържанието им е относително ниско. Простагландините имат много благоприятен ефект върху узряването на шийката на матката, като я омекотяват и променят нейното състояние.

Затова гинеколозите често препоръчват да правите любов от 38-та седмица на бременността до 2 пъти на ден, което несъмнено е много приветствано от бъдещите татковци. Просто се нуждаете от по-удобна и сигурна позиция. В същото време незащитеният контакт може да бъде опасен в някои случаи. Преди да започнете сексуален контакт с партньор, консултирайте се с Вашия лекар, тъй като сексът има своите плюсове и минуси, когато стимулира раждането. Пример за това е заболяване на половите органи на съпрузите.

Използвайте подправки

Направете си подправен чай. Обикновено се консумира в продължение на два дни, за да стимулира раждането. Ще ви трябват един малък джинджифил, 12 скилидки, 1 канела. Съставките се смесват с литър преварена вода и се оставят да се варят 30 минути, след което напитката се изсипва в термос. Можете да пиете чай през целия ден.

Физически упражнения

За да роди възможно най-скоро, бременната жена може да работи в същия режим, преди бременността: измийте подовете, избършете праха, изгладете прането (при условие, че се чувствате добре и лекарят не препоръчва физическа почивка!) Този метод на стимулиране ще бъде полезен, тъй като много майки преживяват така наречения "период на гнездене".

Внимавайте обаче с някои видове работа, като миене на прозорци и окачване на завеси: можете да загубите равновесие и да паднете! Не вдигайте тежки товари - просто коригирайте нивото на упражнения според вашето състояние. Упражнението за предизвикване на раждане се препоръчва след 38 седмици от бременността.

Масаж на долната част на корема

Препоръчва се да се подобри кръвообращението на маточните мускули, за да се премине главата на бебето по време на раждането и е частична профилактика на разкъсването (това обаче не винаги ще бъде 100% гаранция). Някои експерти твърдят, че масажът може да помогне за раждането на бебе по време на пиковите етапи на бременността. Масажно масло може да се направи от зехтин. Могат да се използват и други масажни масла, които съдържат етерични масла от лавандула, горчица и градински чай. Тези масла действат като антисептик, предотвратявайки всяка възможна инфекция. Също така, по време на масаж, можете да използвате специален гел за стимулиране на раждането..

Как започва и продължава труда?

Най-честият сигнал за началото на раждането са родилните болки, които показват началото на отварянето на маточната шийка. Истинските контракции се различават от фалшивите, те протичат по различен начин.

 • Първо, реалните трудови болки са редовни, тоест те се повтарят след определен период, който постепенно се намалява във времето..
 • На второ място, продължителността на всяка истинска контракция се увеличава с течение на времето, а самите усещания за болка се усилват всеки път. В самото начало на контракциите честотата им може да достигне 20-30 минути, а продължителността е само няколко секунди. Постепенно интервалът намалява до 3 минути и битката може да продължи 1 минута или повече. Хронометърът ще ви помогне да разпознаете родилните болки, особено ако имате съмнения.
 • На трето място, схващащите усещания не изчезват при смяна на положението на тялото..
 • Четвърто, може да има остра поясна болка в кръста и студени тръпки.
 • Воден разряд, причинен от разкъсване на мембраните. Околоплодните води през целия период на бременността са предназначени да предпазват бебето от въздействието на външната среда. След спукване на балон водата може внезапно да се втурна или да изтече на части.

Докато слабите контракции продължават на дълги интервали, можете да вземете душ, да мажете перинеума, да проверите дали всички необходими документи и неща са в предварително подготвена торба (или да ги съберете сега, ако това не е направено по-рано). Препоръчително е да се диша спокойно по време на контракции, полезно е да се използват определени дихателни техники.

Ако водите са се оттеглили, тогава не бива да се съмнявате, че вашето бебе скоро ще се роди. Отидете веднага в болницата - колкото по-скоро стигнете до там, толкова по-добре, по това време трябва да сте под наблюдението на лекарите!

Бременна в 40 седмици

Какво се случва

Сега в матката има много малко място, така че не се изненадвайте, ако броят на движенията намалее. Не забравяйте да слушате всяко движение на бебето: както прекомерната активност, така и пълното избледняване не са много добри признаци. Обикновено на 40 седмици от бременността трябва да усетите около 10 движения за 12 часа..

Подобно на майка, бебето се подготвя за раждане. За да може процесът на раждането да протича гладко, мъничкото тяло произвежда хормони адреналин и норепинефрин, които трябва да намалят болката при преминаване на плода през родовия канал..

Към 39-та - 40-та седмица от бременността се установява кръвообращението на бебето, храносмилателната система активно функционира, обработва околоплодните течности и мъртвите кожни клетки. Образуваният от тях меконий ще напусне червата на бебето едва след раждането. Костите на черепа са все още гъвкави, така че плодът лесно може да премине през родовия канал.

40-та седмица от бременността трябва да е окончателна, но на практика малко жени раждат според очакванията. Така че бъдете търпеливи и изчакайте, докато продължавате да водите нормалния си живот. Във всеки случай много скоро ще прегърнете бебето си..

Вашето благополучие

Ако все още не сте имали предшественици на раждането, те могат да се появят на 40-та седмица от бременността.

 • Намаляване на корема. Бебето в матката се движи надолу и притиска главата към тазовото дъно. Поради това киселините в бъдещата майка изчезват и й става много по-лесно да диша. Но поради силния натиск върху пикочния мехур, бременните жени по това време са принудени да ходят по-често до тоалетната;
 • Нарушения на хранителната система. Изтъняването на изпражненията може да настъпи приблизително 24 до 48 часа преди началото на раждането;
 • Загуба на апетит;
 • Отслабване. Преди раждането телесното тегло може да намалее с 1 - 2 кг;
 • Излезте от лигавицата. По време на 40 седмици от бременността запушалката затваря входа на шийката на матката, предпазвайки бебето от инфекции. Неговото отделяне (ще научите за това от бучките слуз по бикините) освобождава родовия канал за детето;
 • Изхвърляне на околоплодна течност. Амниотичната течност се излива непосредствено преди раждането. Най-често е прозрачен, но ако в него попаднат частици меконий, цветът може да бъде жълтеникав или зеленикав;
 • Болезнени контракции. Първородните жени могат да объркат тренировъчните контракции с реалните, особено след като към 39-40 седмици от бременността фалшивите контракции на матката също са придружени от болка и се повтарят по-често, отколкото в предишни периоди. За да разберете какъв вид контракции имате, променете позицията на тялото си по време на мускулните контракции. Легнете или, обратно, станете, разходете се из стаята, след което седнете на стол. Ако контракциите са спрели, това все още не е раждане..

Рискови фактори

Основната опасност от 40 седмици на бременността е бързото раждане. Бебето може да се роди много бързо, особено при многородени жени. Ето защо е по-добре да отидете в болницата предварително, около седмица преди очакваната дата на раждане. И ако живеете в близост до болница, избягвайте дълги пътувания и досадни пътувания за пазаруване..

На 40-та седмица от бременността е необходимо да се следи естеството на отделянето. Ако променят миризмата, цвета и структурата си (например, стават гнойни или сиренести), това показва инфекциозно заболяване, което изисква незабавно лечение. Наличието на патогенни микроби във влагалището създава риск от инфекция на детето.

Както във всеки период, на 39 - 40 седмица от бременността, анемията е опасна, в резултат на което нивото на кислород в тъканите намалява. Ниският хемоглобин провокира фетална хипоксия, а бъдещата майка е изправена пред повишен риск от развитие на късна токсикоза и усложнения по време на раждането.

Възможни признаци на анемия по време на бременност:

 • Суха кожа;
 • Чупливи нокти и коса;
 • Усещане за слабост и умора;
 • Бледност на кожата и лигавиците;
 • Безсъние;
 • Главоболие;
 • Усещане за предстоящо припадък;
 • Аритмия и брадикардия;
 • Запек;
 • Наличието на вкусови извращения.

Лечението на анемията се състои в прием на железни добавки и спазване на специална диета..

Медицински надзор

На 40-та седмица от бременността ви предстои още едно пътуване до лекар, където ще се извършват вече познатите процедури: измерване на кръвното налягане, претегляне, определяне на височината на дъното на матката и, разбира се, слушане на сърдечния ритъм на бебето.

И за да наблюдавате работата на бъбреците, ще трябва да предадете урина за анализ. Ако датата, посочена от лекаря, е изтекла, може да ви бъде предписано доплер сканиране. Това проучване дава възможност да се оцени притока на кръв към плода, кръвообращението в плацентата и маточните съдове, както и да се определи дали бебето получава достатъчно кислород и необходими вещества. Друг тест, понякога предписван на 40 гестационна седмица, е кардиотокографията, благодарение на която специалист може да изключи вътрематочна хипоксия.

Препоръки

През оставащото време преди раждането се опитайте да си починете правилно, тъй като след раждането на бебето това е малко вероятно да работи. Сега е много важно да запазите спокойствие, защото емоционалното ви състояние силно влияе на вашето бебе. Настройте се на предстоящото раждане и мислете само за доброто.

На 39 - 40 седмица от бременността не трябва да експериментирате с храненето. Яжте храни с високо съдържание на протеини и въглехидрати. Те ще ви помогнат да изградите силата и енергията, необходими ви за труд. Не забравяйте за витамините. Сега тялото се нуждае от витамин К (намира се в спанака, във всички видове зеле, в аспержите, билките, сливите и сините сливи). Този елемент подобрява съсирването на кръвта, което е много важно за раждането. Освен това се нуждаете от витамин А, който се съдържа в жълтите, червените и оранжевите зеленчуци и плодове, телешкия черен дроб, яйчните жълтъци и мазните млечни продукти. Липсата му може да доведе до поднормено тегло на бебето. И дори на 39 - 40 седмици от бременността се нуждаете от витамини от група В: те осигуряват не само правилното развитие на плода, но и благосъстоянието на майката. Най-ценният източник от тях са сухите бирени дрожди, но те могат да се използват само след консултация с лекар. Също така витамините от група В присъстват в овесена каша, просо, месо, риба, яйца, бобови растения и млечни продукти..

Ако на 40 седмица от бременността усетите началото на раждането, не бързайте да ходите в болница. Преди да родите, трябва да попълните енергийните резерви, а за това можете да пиете сладък чай, желе или компот, да ядете малко обезмаслена извара или кисело мляко. Щом продължителността на контракциите достигне 1 минута, а интервалът между тях е 5-7 минути, отидете в болницата.

Много бъдещи родители се интересуват от въпроса дали е вредно да правите секс на 39 - 40 седмица от бременността. При липса на противопоказания това не е забранено. А в някои случаи дори се препоръчва полов акт като средство за подготовка за раждане. Спермата съдържа хормона простагландин, който омекотява шийката на матката, а оргазмът, изпитван от жена, стимулира появата на контракции.

Възможно ли е да се къпете на 40 седмица от бременността

Гореща вана при бременност 40 седмици

Все още се води ожесточен спор дали е възможно да се къпете по време на бременност. На пръв поглед горещата вана изглежда релаксираща и бъдещите майки намират за полезно да успокоят нервите си. Всъщност това твърдение е погрешно. Горещите вани по време на бременност могат да повлияят негативно на състоянието както на самата майка, така и на нероденото бебе..

Защо бременните жени не трябва да се къпят?

Причината, поради която бременната жена не трябва да взема гореща вана, е физиологична. Топлата вода може да увеличи налягането на майката, което влияе отрицателно на снабдяването на бебето с кислород и причинява хипоксия. Освен това твърде високата температура може да наруши процеса на клетъчно делене и да причини вродени дефекти. Освен това гореща баня преди това е била използвана за прекъсване на бременност, което означава, че може да предизвика спонтанен аборт..

По същата причина е нежелателно бременната жена да взема парна баня, въпреки че някои лекари твърдят, че ако жената редовно ходи в парната баня, това ограничение се прилага само през първите месеци на бременността, когато бъдещите органи на бебето се полагат и плацентата се формира, а също и ако бременността не върви добре, например със заплаха от спонтанен аборт.

Горещ душ по време на бременност

Някои жени смятат, че горещата вана е противопоказана, тъй като водата може да влезе в матката през вагината и да причини инфекция. В действителност обаче това не е така - лигавицата, която започва да се образува от първите дни на бременността, надеждно предпазва бебето от инфекции. Следователно горещият душ по време на бременност е противопоказан по същата причина като ваната. Контрастният душ е особено опасен по време на бременност, тъй като има още по-силен ефект върху тялото..

Топла баня по време на бременност

Въпреки това, разбира се, няма пълна забрана за водните процедури. Топлата баня с температура на водата не повече от 37-38 градуса, напротив, е полезна. Има релаксиращ ефект, облекчава болките в гърба и краката и премахва тренировъчните контракции в края на бременността. Няколко капки етерично масло като сандалово дърво или евкалипт могат да се добавят към топла вана, за да се засили релаксиращият ефект.

Гореща вана е противопоказана по време на бременност. Ако обаче несъзнателно сте си взели гореща вана, преди дори да сте разбрали, че очаквате бебе, не се притеснявайте. През първите седмици на бременността природата действа на принципа „всичко или нищо“, тоест ако бременността продължава, значи нищо не е наранило бебето.

Могат ли бременните жени да се къпят?

Защо ваната е опасна за бременни жени??

Има три фактора, които ви карат да се замислите върху въпроса „могат ли бременните жени да се къпят в банята?“. и понякога отказват тази процедура.

 • 1. хлъзгав под, ръбове и дъно на ваната;
 • 2. високи температури;
 • 3. влияние на вредните вещества.

Хлъзгавите повърхности със сигурност са опасни, тъй като забременяването може да доведе до патология на плода и дори до спонтанен аборт. Високите температури могат да повишат кръвното налягане, което също представлява заплаха от спонтанен аборт. Вредните примеси включват масла и пяна за баня, които съдържат компоненти, които са несъвместими с бременността, например кипарис, мащерка, розмарин. Маслата от тези растения, както и някои други, са категорично противопоказани за бременни жени за употреба за всякакви цели, тъй като те могат да имат токсичен ефект върху бебето и дори да доведат до спонтанен аборт..

Бременните жени могат да се къпят

Вземането на вана е отлично релаксиращо и успокояващо средство, което е много полезно, тъй като бременността, особено в по-късните етапи, причинява повишена умора.

Възможно е и дори е необходимо да се къпете за бременни жени, тъй като това помага да се отървете от някои заболявания. Когато носи дете, жената изпитва повишен стрес на гърба и краката си. В резултат на това гърбът може да боли. и краката ми се подуват. Вана с приятна за тялото температура ще помогне за облекчаване на отока и болката, особено ако се приема с релаксиращи масла.

Гореща вана по време на бременност

Могат ли бременните жени да вземат гореща вана? Не, никога, при никакви обстоятелства. Ако жената е потопена в гореща вода, тогава телесната й температура се повишава и следователно налягането се повишава. Освен това, ако вземете гореща вана по време на бременност, температурата на плода се повишава. Всички тези факти могат да имат трагични последици на различните етапи от развитието на бебето..

Ефекти от гореща вана:

 • 1. През първия триместър на бременността повишаването на телесната температура на майката над 38,35ºC, за повече от 15 минути, може да доведе до патологични отклонения в развитието на детето;
 • 2. През третия триместър на бременността на майките е забранено да прегряват тялото си поради повишен натиск и заплаха от спонтанен аборт или раждане на все още дете.

Струва си да се знае, че повишаването на телесната температура над 39ºC, особено за дълго време, може да доведе до преждевременно раждане или загуба на плода на всеки етап от бременността. Това е оправдано от факта, че когато телесната температура се повиши, матката на жената идва в тон, тоест тя се подготвя за освобождаването на детето на светлина.

Може ли бременна жена да се изкъпе?

Можете да се къпете, но спазвайки някои правила. Тези правила се прилагат за всички бременни жени, с изключение на тези, на които гинекологът е забранил да се къпят по време на прегледа, поради характеристиките на тялото, например, нарушения на сърдечно-съдовата система..

Правила за къпане:

 • 1. Не се къпете по време на бременност, ако в къщата няма никой друг. Жените, които раждат дете, обикновено не се препоръчват да останат без надзор дълго време поради нестабилността на поведението на организма и промените в хормоналните нива. Бременната жена рискува да се почувства зле и дори да припадне по всяко време, а когато е в банята, рискът се увеличава поради високите температури и хлъзгавите повърхности..
 • 2. Ако жена, на въпроса "могат ли бременни жени да се къпят в банята?" отговаря еднозначно да, тогава тя трябва да знае, че продължителността на това къпане не трябва да надвишава 15 минути. Продължителното излагане на топла вода може да доведе до повишено кръвно налягане и вследствие на това лошо здраве и заплаха от спонтанен аборт. Ако жената се чувства слаба по време на къпане, тя трябва да спре процедурата и да напусне банята.
 • 3. Водата за къпане трябва да бъде най-малко 30ºC и не по-висока от 37ºC. Студената вода може да причини настинки, а горещата - спонтанен аборт..
 • 4. Краищата на ваната трябва да бъдат покрити с кърпи или специални покривала, а подът и дъното на ваната да са покрити с килими, които имат грапава повърхност. По този начин бременната жена ще може да избегне падане и следователно увреждане на плода..
 • 5. Не се потапяйте във ваната с цялото си тяло, тоест трябва да издърпате гърдите си от водата поне временно. Продължителното изстискване на гърдите с вода може да доведе до астматични пристъпи и повишено налягане. Липсата на кислород и високото кръвно налягане може да доведе до спонтанен аборт и мъртво раждане.
 • 6. За да се избегне повишаване на налягането, се препоръчва бременната жена периодично да повдига ръцете и краката си над водната повърхност. Крайниците леко се охлаждат над водата и температурата на тялото спада.

Предвид всичко изброено по-горе, бих искал да отговоря на въпроса "може ли бременните жени да се къпят?" Да, можете, но с най-голямо внимание. Ако не сте сигурни, че тялото ви е достатъчно здраво, за да се изкъпете, консултирайте се с вашия гинеколог.

Водни процедури за бъдещи майки - има ли опасност?

Много често жената в интересна позиция се притеснява от въпроса как правилно да изпълнява всички хигиенни процедури за бъдещата майка. Например, могат ли бременни жени да се къпят? Не е ли опасно за бебето в утробата? Суеверията казват, че през всичките 9 месеца трябва да се въздържате от подобни приятности. Но какво е мнението на медицинските специалисти?

Какво казва лекарят?

Преди време имаше такова твърдение, че бременната жена не трябва да се къпе и по принцип да плува в резервоари, тъй като водата съдържа различни патогени, които могат да проникнат в гениталния тракт и да навредят на плода в утробата. Дори беше казано, че така възникват различни възпаления в гинекологичната сфера на жената. В момента са проведени редица изследвания и е установено, че всичко това са просто непотвърдени мисли. Всъщност, дори ако малко количество мръсна вода може да попадне точно на тези места, тогава нищо не може да се случи на бебето поради защитния ефект на лигавицата на шийката на матката..

Сега лекарите, напротив, казват, че посещението на басейна и дори водната аеробика за бременни жени е много полезно. Какво можем да кажем за домашна баня? В края на краищата тя е чудесен начин за облекчаване на стреса и отпускане след тежък ден..

Ваната за бременни жени е полезна с това, че ще помогне за облекчаване на най-малките признаци на умора, болка в гърба и дори намаляване на нивото на подуване.

Можете дори да използвате ароматни масла или добавки, морска сол. Но знайте, има масла, които са опасни по време на бременност. Това са тези, които съдържат кипарис, кедър, розмарин, босилек, мащерка и пачули. Внимавайте с тях и е по-добре да откажете да ги използвате изобщо..

Също така не забравяйте, че къпането, докато чакате бебето, е по-добре, когато някой друг е в къщата. Има шанс внезапно да ви стане лошо или да ви се завие свят. Затова не се затваряйте отвътре, за да ви помогнат роднини..

Каква е опасността от гореща вана?
 • През 1-ви триместър повишаването на телесната температура на майката над 39 градуса за 10-15 минути или повече може да доведе до патологии и аномалии в развитието на плода.
 • През 3 триместър много горещата вода може да предизвика скокове на налягане или дори преждевременно раждане, а понякога и спонтанен аборт.
 • Имайте предвид, че дори в топла вода температурата на вашето тяло и тялото на бебето се повишава, така че поне трябва да оставите раменете си голи..
 • Вземете тази процедура за не повече от петнадесет минути.

Забранено е да се къпете след изтичане на лигавицата или изливане, изтичане на околоплодна течност.

Източници: http://womanadvice.ru/goryachaya-vanna-pri-beremennosti, http://love-mother.ru/mozhno-li-beremennym-prinimat-vannu.html, http://pregnant-club.ru/ vanna-beremennym

Без коментари все още!

Вана на 39 седмица бременна

Все още се води ожесточен спор дали е възможно да се къпете по време на бременност. На пръв поглед горещата вана изглежда релаксираща и бъдещите майки намират за полезно да успокоят нервите си. Всъщност това твърдение е погрешно. Горещите вани по време на бременност могат да повлияят негативно на състоянието както на самата майка, така и на нероденото бебе..

Защо бременните жени не трябва да се къпят?

Причината, поради която бременната жена не трябва да взема гореща вана, е физиологична. Топлата вода може да увеличи налягането на майката, което влияе отрицателно на снабдяването на бебето с кислород и причинява хипоксия. Освен това твърде високата температура може да наруши процеса на клетъчно делене и да причини вродени дефекти. Освен това гореща баня преди това е била използвана за прекъсване на бременност, което означава, че може да предизвика спонтанен аборт..

По същата причина е нежелателно бременната жена да взема парна баня, въпреки че някои лекари твърдят, че ако жената редовно ходи в парната баня, това ограничение се прилага само през първите месеци на бременността, когато бъдещите органи на бебето се полагат и плацентата се формира, а също и ако бременността не върви добре, например със заплаха от спонтанен аборт.

Горещ душ по време на бременност

Някои жени смятат, че горещата вана е противопоказана, тъй като водата може да влезе в матката през вагината и да причини инфекция. В действителност обаче това не е така - лигавицата, която започва да се образува от първите дни на бременността, надеждно предпазва бебето от инфекции. Следователно горещият душ по време на бременност е противопоказан по същата причина като ваната. Контрастният душ е особено опасен по време на бременност, тъй като има още по-силен ефект върху тялото..

Топла баня по време на бременност

Въпреки това, разбира се, няма пълна забрана за водните процедури. Топлата баня с температура на водата не повече от 37-38 градуса, напротив, е полезна. Има релаксиращ ефект, облекчава болките в гърба и краката и премахва тренировъчните контракции в края на бременността. Няколко капки етерично масло като сандалово дърво или евкалипт могат да се добавят към топла вана, за да се засили релаксиращият ефект.

Гореща вана е противопоказана по време на бременност. Ако обаче несъзнателно сте си взели гореща вана, преди дори да сте разбрали, че очаквате бебе, не се притеснявайте. През първите седмици на бременността природата действа на принципа „всичко или нищо“, тоест ако бременността продължава, значи нищо не е наранило бебето.

Баня по време на бременност

Ако бременна жена със сигурност иска да легне във вода, това е напълно допустимо. Необходимо е само да се придържате към някои правила при вземане на бани по време на бременност:

 1. Температурата на водата не трябва да надвишава 36-37 градуса. По-добре да плувате на хладно място - 30 и малко по-високо.
 2. Горната част на тялото (сърдечната област) трябва да излиза извън водата, за да се избегне натрупването на налягане.
 3. Ръцете и краката също могат периодично да се изпъкват над водата за охлаждане.
 4. Не трябва да се къпете, когато в къщата няма никой друг - може да се почувствате зле.
 5. Препоръчително е да се постави гумена подложка, за да не се плъзга, което е много вероятно поради изместения център на тежестта.
 6. Продължителността на процедурата не трябва да надвишава 10, максимум 15 минути.
 7. Ако усетите някакъв дискомфорт, докато се къпете, незабавно спрете процедурата.

Още една бележка. Поради факта, че микрофлората на влагалището става по-чувствителна по време на бременност, за да избегнете неприятности, по-добре е да измиете всички ненужни неща от себе си, преди да се изкъпете, за да не плувате в собствената си кал по-късно..

Гинеколозите препоръчват, ако е възможно, да се изчака най-опасният първи триместър. Като цяло, ако бременността протича нормално, банята изобщо не е забрана за вас. До този момент, докато водите си отидат, разбира се. Въпреки това, акушер-гинеколозите препоръчват да се даде предпочитание на душата по време на бременност. Освен това, за да поддържате правилна хигиена, трябва да вземате душ всяка сутрин и вечер и по-често в последните етапи. Водата също трябва да е умерено топла, а налягането да не е силно..

Особено forberemennost.net - Елена Кичак

Открихте грешка? Моля, изберете грешно написания текст и натиснете Ctrl + Enter. да информира редакторите за това.

Ранна бременност

Болка по време на бременност

Лечение на бременност

Първите признаци на бременност

Тест за бременност

Какво може да се направи по време на бременност

© 2010-2015 Всички права запазени. Копиране на информация без писмено разрешение

и хипервръзката към източника е забранена.

Самолечението може да навреди на вас и вашето бебе! Консултирайте се с Вашия лекар!

Могат ли бременните жени да се къпят?

Защо ваната е опасна за бременни жени??

Има три фактора, които ви карат да се замислите върху въпроса „могат ли бременните жени да се къпят в банята?“. и понякога отказват тази процедура.

 • 1. хлъзгав под, ръбове и дъно на ваната;
 • 2. високи температури;
 • 3. влияние на вредните вещества.

Хлъзгавите повърхности със сигурност са опасни, тъй като забременяването може да доведе до патология на плода и дори до спонтанен аборт. Високите температури могат да повишат кръвното налягане, което също представлява заплаха от спонтанен аборт. Вредните примеси включват масла и пяна за баня, които съдържат компоненти, които са несъвместими с бременността, например кипарис, мащерка, розмарин. Маслата от тези растения, както и някои други, са категорично противопоказани за бременни жени за употреба за всякакви цели, тъй като те могат да имат токсичен ефект върху бебето и дори да доведат до спонтанен аборт..

Бременните жени могат да се къпят

Вземането на вана е отлично релаксиращо и успокояващо средство, което е много полезно, тъй като бременността, особено в по-късните етапи, причинява повишена умора.

Възможно е и дори е необходимо да се къпете за бременни жени, тъй като това помага да се отървете от някои заболявания. Когато носи дете, жената изпитва повишен стрес на гърба и краката си. В резултат на това гърбът може да боли. и краката ми се подуват. Вана с приятна за тялото температура ще помогне за облекчаване на отока и болката, особено ако се приема с релаксиращи масла.

Гореща вана по време на бременност

Могат ли бременните жени да вземат гореща вана? Не, никога, при никакви обстоятелства. Ако жената е потопена в гореща вода, тогава телесната й температура се повишава и следователно налягането се повишава. Освен това, ако вземете гореща вана по време на бременност, температурата на плода се повишава. Всички тези факти могат да имат трагични последици на различните етапи от развитието на бебето..

Ефекти от гореща вана:

 • 1. През първия триместър на бременността повишаването на телесната температура на майката над 38,35ºC, за повече от 15 минути, може да доведе до патологични отклонения в развитието на детето;
 • 2. През третия триместър на бременността на майките е забранено да прегряват тялото си поради повишен натиск и заплаха от спонтанен аборт или раждане на все още дете.

Струва си да се знае, че повишаването на телесната температура над 39ºC, особено за дълго време, може да доведе до преждевременно раждане или загуба на плода на всеки етап от бременността. Това е оправдано от факта, че когато телесната температура се повиши, матката на жената идва в тон, тоест тя се подготвя за освобождаването на детето на светлина.

Може ли бременна жена да се изкъпе?

Можете да се къпете, но спазвайки някои правила. Тези правила се прилагат за всички бременни жени, с изключение на тези, на които гинекологът е забранил да се къпят по време на прегледа, поради характеристиките на тялото, например, нарушения на сърдечно-съдовата система..

Правила за къпане:

 • 1. Не се къпете по време на бременност, ако в къщата няма никой друг. Жените, които раждат дете, обикновено не се препоръчват да останат без надзор дълго време поради нестабилността на поведението на организма и промените в хормоналните нива. Бременната жена рискува да се почувства зле и дори да припадне по всяко време, а когато е в банята, рискът се увеличава поради високите температури и хлъзгавите повърхности..
 • 2. Ако жена, на въпроса "могат ли бременни жени да се къпят в банята?" отговаря еднозначно да, тогава тя трябва да знае, че продължителността на това къпане не трябва да надвишава 15 минути. Продължителното излагане на топла вода може да доведе до повишено кръвно налягане и вследствие на това лошо здраве и заплаха от спонтанен аборт. Ако жената се чувства слаба по време на къпане, тя трябва да спре процедурата и да напусне банята.
 • 3. Водата за къпане трябва да бъде най-малко 30ºC и не по-висока от 37ºC. Студената вода може да причини настинки, а горещата - спонтанен аборт..
 • 4. Краищата на ваната трябва да бъдат покрити с кърпи или специални покривала, а подът и дъното на ваната да са покрити с килими, които имат грапава повърхност. По този начин бременната жена ще може да избегне падане и следователно увреждане на плода..
 • 5. Не се потапяйте във ваната с цялото си тяло, тоест трябва да издърпате гърдите си от водата поне временно. Продължителното изстискване на гърдите с вода може да доведе до астматични пристъпи и повишено налягане. Липсата на кислород и високото кръвно налягане може да доведе до спонтанен аборт и мъртво раждане.
 • 6. За да се избегне повишаване на налягането, се препоръчва бременната жена периодично да повдига ръцете и краката си над водната повърхност. Крайниците леко се охлаждат над водата и температурата на тялото спада.

Предвид всичко изброено по-горе, бих искал да отговоря на въпроса "може ли бременните жени да се къпят?" Да, можете, но с най-голямо внимание. Ако не сте сигурни, че тялото ви е достатъчно здраво, за да се изкъпете, консултирайте се с вашия гинеколог.

Източници: http://womanadvice.ru/goryachaya-vanna-pri-beremennosti, http://beremennost.net/vanna-pri-beremennosti, http://love-mother.ru/mozhno-li-beremennym-prinimat- vannu.html

Без коментари все още!

Могат ли бременните жени да се къпят??

Могат ли бременните жени да се къпят? Защо бременните жени не трябва да се къпят? От една страна, прости ежедневни въпроси, които звучат доста глупаво, ако попитате някое момиче.

Но бременна жена може да бъде объркана от такъв въпрос..

Този въпрос е спорен повече от един век. Някои са категорично против, други, напротив, вярват, че ако се къпете по време на бременност, това ще ги спаси от много проблеми..

Нещо повече, раждането у дома във вода, какво по-добро? Какво трябва да правят бременните жени? Как да лекуваме къпането по време на бременност?

Трябва да вземете само една страна и за това си струва да проучите този въпрос по-подробно.

Защо не?

Нека започнем с половината човечество, които са против баня по време на бременност. Трябва да разберете откъде идва, кой го е казал и защо.

Ако се задълбочите в историята и се върнете в дълбините на вековете, можете да разберете, че от древни времена, когато е станало традиция и мода да се къпете, бременните жени са били забранени. И всичко това, защото не беше изключена възможността за заразяване на неродено бебе през родовия канал.

Но науката отрича това. В крайна сметка бебето е плътно защитено от плацентата и водата, а шийката на матката е покрита със слуз, която предотвратява проникването и предпазва бебето от замърсяванията, съдържащи се във водата. Ето защо, ако лежите в банята, мръсотията няма да навреди на бебето..

И така, защо все още се казва, че къпането е забранено??

Да си припомним отново древните времена, когато горещата вана беше помощник за жени, които не искаха да раждат, но вече бяха бременни. Затова, потапяйки се в гореща вана и парейки там дълго време, те предизвикаха спонтанен аборт.

И това вече не е суеверие, а истински феномен. Горещата баня по време на бременност може да причини преждевременно раждане, поради което вероятно лекарите не препоръчват къпане за бременни жени.

Но това се отнася само за горещи и продължителни бани.

Оказва се, че ако спазвате определени предпазни мерки и правила, то банята изобщо не е забранена..

Как да се къпете правилно без последствия?

 • температурата на водата в банята не трябва да е по-висока от 36-37 градуса. Но най-добре е водата да е около 30 градуса или малко по-висока;
 • не трябва да се потапяте напълно във ваната, особено за онези жени, които имат повишено налягане, горната част на тялото, а именно сърдечната област, трябва да излиза извън водата;
 • за да предотвратите прегряване на тялото, можете да стърчите ръцете или краката си от водата. Това трябва да се прави едно по едно или наведнъж;
 • не се къпете сами, имайте някой у дома, в случай че имате нужда от помощ или се разболеете;
 • тъй като бременните жени са малко непохватни поради изместването на центъра на тежестта, а банята е много хлъзгава, най-добре е да се предпазите, като поставите гумена подложка;
 • не лежете в банята, процедурата трябва да продължи не повече от 10-15 минути;
 • ако усетите и най-малкия дискомфорт, докато се къпете, процедурата трябва незабавно да бъде спряна.

Има още един нюанс: по време на бременност микрофлората във влагалището става по-чувствителна, поради което, за да се избегнат неприятности, се препоръчва да се измие цялата мръсотия под душа, преди да се изкъпете.

Най-опасният период е първият и последният месец, така че трябва да бъдете внимателни в този момент. Гинеколозите препоръчват в наши дни да се измиете под душа и по възможност да посетите басейна, което ще помогне за отпускане на мускулите на гърба.

И можете да лежите във ваната по друго време. Ако бременността протича без усложнения, няма опасност от спонтанен аборт, банята за бременни жени не е забранена.

Акушерките все още препоръчват редовен душ по време на бременност, тъй като бъдещите майки трябва да бъдат особено внимателни по отношение на хигиената, а за това трябва да вземете душ два пъти на ден, сутрин и вечер.

И дори по-често в последните етапи. Водата трябва да е топла и налягането не е твърде силно.

Така че можете ли да се къпете по време на бременност? Да, ако сте внимателни, кратката и топла баня ще ви помогне да облекчите напрежението след тежък ден, да отпуснете мускулите си и да се освежите..

Следователно баня може не само да не навреди, а, напротив, да бъде от полза, ако всичко се прави внимателно и разумно. Основното нещо по време на бременност е да не вземате гореща вана.!

Ако изобщо не можете да живеете без баня, вземете малко вода и се насладете, защото тези 9 месеца скоро ще свършат и ще дойдат съвсем други грижи, които да ги заменят..

Виждате ли неточности, непълна или неправилна информация? Знаете как да направите статията си по-добра?

Искате ли да предложите снимки по темата за публикуване?

Моля, помогнете ни да подобрим сайта! Оставете съобщение и вашите контакти в коментарите - ние ще се свържем с вас и заедно ще направим публикацията по-добра!

Могат ли бременните жени да се къпят??

Ваната е инструментът, който често използваме не толкова за хигиенни цели, а просто за отпускане, успокояване, облекчаване на напрежението..

Възможно ли е бременните жени да се къпят?

Някои жени се опитват да използват много горещи вани за прекъсване на ранна бременност, за съжаление, това не е мит, твърде горещата вода всъщност може да предизвика спонтанен аборт. Но не става въпрос за водата, а за общото прегряване. Това се случва поради факта, че върху тялото се поставя прекомерно натоварване, тонусът на съдовете се нарушава, настъпва преразпределение на кръвта и всичко това, разбира се, е придружено от риск за здравето на самата бъдеща майка..

Все пак е възможно да се изкъпете, а дори и да е необходимо, може да донесе много ползи. Най-важното е, че водата не трябва да е гореща, не е опасна водата, а прегряването на тялото. А самата вода в банята само ще ви е от полза. Топлата вода с комфортна температура и не прекалено дългият престой в нея ще даде усещане за свежест, ще облекчи умората и дори ще помогне в борбата с отока.

Възможно е и дори е необходимо да се къпете за бременни жени, можете да продължите да правите това до раждането, докато лигавичната запушалка изчезне. Вземането на вана ще даде добро настроение, ще нормализира тонуса и не забравяйте, че по време на бременност кожата става много чувствителна, склонна към инфекции, което означава, че ваната е и защита срещу кожни проблеми.

Разбира се, бременните жени трябва да се къпят внимателно, помнете правилото, не се заключвайте в банята, няма нищо срамно, ако някой ви застрахова, за да не се подхлъзнете, водата не трябва да е гореща и продължителността на процедурата не трябва да надвишава 10-15 минути.

Когато се къпете, можете да използвате морска сол, можете да използвате ароматни масла с успокояващ ефект, които сте използвали преди и към които определено не сте алергични.

Поглезете се, разглезете се.

Менструацията като такава не може да бъде изобщо, така че ако забележите зацапване, не правете резки движения, заемете легнало положение и се обадете на специалист. По време на бременност / 30.12.2015 г. Вагиналните секрети при жени изискват внимание при всякакви обстоятелства, особено по време на бременност. Специалистът трябва да реши дали това е обикновено явление или симптом на някакво заболяване, а задължението на дамата е да диагностицира проблема своевременно. По време на бременност / 09.12.2015 Тагове: самообслужване по време на бременност