Стресът не е добър за никого. Те често причиняват тежки психосоматични заболявания както при възрастни, така и при деца. Но има специална категория хора, които абсолютно не трябва да бъдат нервни - това са бременни жени. За да се улесни възприемането и преживяването на стресови ситуации, бъдещите майки често се съветват да прибягват до алтернативна медицина. Но въпросът остава отворен дали е възможно да се приемат билкови успокоителни по време на бременност, например валериана.

Позволено или не?

Хората имат лоялно отношение към валериана - съветват да я вземат всеки път, когато нервите се разхлабят. Валерианът е широко уважаван и ценен заради факта, че е естествено билково лекарство, което струва само стотинки и перфектно помага да се намери спокойствие. Възможно ли е да приемате това лекарство за бременни жени? По този въпрос няма консенсус..

Производителите на това лекарство очевидно не го забраняват, тъй като бременността не е посочена в раздела за противопоказания като нежелан фактор за комбиниране с приема. Но гинеколозите често препоръчват майчинство, като се има предвид по-лекият му ефект, въпреки че бременността е посочена в списъка с противопоказания в инструкциите за него. Тези неразбираеми инструкции се тълкуват много просто.

Факт е, че за да се въведат в инструкцията данни за ефекта на нещо върху плода и бременната жена, са необходими сериозни доказателства за полза или вреда. Учените получават доказателства чрез официални клинични изпитвания.

За да отговорят точно на въпроса дали валерианата може да бъде бременна или не, учените трябва да проведат поредица клинични изпитвания върху тази категория пациенти и след това внимателно и изчерпателно да проучат състоянието на родените деца. Такива експерименти не отговарят на правилата на биоетиката. Не са провеждани подобни проучвания. Следователно лекарят, който предписва валериана на пациента "в положение", всъщност поема отговорност за всички възможни последици. И ако една жена започне да приема валериана сама, тя е отговорна..

Бременните жени се опитват да не предписват валериана под формата на алкохолна инфузия. Това се дължи на наличието на алкохол в препарата. Но понякога лекарите използват тази форма на практика, например, за да облекчат острата нервна възбуда, когато жената няма нищо друго под ръка. Най-предписаната форма е таблетната форма. Освен това в аптеките има коренища на валериана, така че е напълно възможно да се приготви отвара от тази растителна суровина, ако е необходимо..

Но това изобщо не означава, че всяка бременна жена трябва да тича до аптеката за хапчета или коренища..

Суровината принадлежи към категорията лечебни растения, което означава, че ефектът от нея може да бъде както положителен, така и отрицателен. Ето защо на бъдещите майки се препоръчва да приемат валериана само както е предписано от лекар и при наличие на убедителни индикации..

Показания за употреба

По време на бременност показанията за употреба не се различават твърде много от общите, препоръчани от официалните инструкции за лекарството. Лечебната валериана действа по много начини, но основният й ефект е седативен. Валерианата има и забележим спазмолитичен ефект, който е много важен не само за поддържане на нормално психологическо състояние, но и за отпускане на мускулите на матката, предотвратяване на повишаване на тонуса на гладката мускулатура на матката.

Обикновено таблетките Valerian officinalis се препоръчват за бременни жени в комбинация с други терапевтични средства, ако има нужда от терапия. В преобладаващото мнозинство от случаите бъдещите майки получават съвет да пият валериана в ранните етапи, когато има голяма вероятност от спонтанен аборт, както и през втората половина на гестационния период, ако има признаци на гестоза.

Действието на лечебното растение е продължително, кумулативно. Следователно не бива да разчитате веднага на бърз ефект. Ето защо бременните жени могат и трябва да вземат курсове по валериана.

На бъдещите майки може да се препоръча валериана за предотвратяване на прекомерно възбуждане на централната нервна система по време на стрес и емоционални преживявания, със страх, който изпитват, с повишена раздразнителност, в състояние на невроза. Освен това лекарството може да се приема при безсъние или други нарушения на съня - дори кратък курс на прием в този случай има благоприятен ефект, подобрявайки съня.

Валерианът намира своето място в лечението на други проблеми главно като спазмолитик. Така че, може да се препоръча на жена с обостряне на уролитиаза, с холецистит или вегетативна дистония като допълнение към основните лекарства.

В ролята на деликатен и лек спазмолитик, валериана лекарствена се използва при лечение на заболявания на храносмилателната система - стомаха и червата - при бременни жени. Фармацевтите отбелязват, че първият седативен ефект след приема на хапчето започва след около половин час, а стабилен ефект може да бъде постигнат за около седмица. Ако приемате редовно валериана, работата на сърдечния мускул се подобрява, кръвното налягане леко намалява, което е важно за жените с хипертония.

Лекарите отбелязват, че лекарството може бързо и нежно да облекчи чувството на страх, безпокойство, вълнение.

Противопоказания и възможна вреда

Тъй като валерианата има кумулативен ефект, една жена може да привлече вниманието след започване на приема, че няма желания ефект. И това състояние е опасно, на първо място, защото някои започват да увеличават дозата по свое усмотрение. Това действие е потенциално опасно за развитието на предозиране. Валерианата сама по себе си може да навреди малко на бременна жена, но голямо количество от нея може да доведе до негативни последици..

Не се препоръчва прием на валериана за жени с индивидуална непоносимост, както и за жени, чиито медицински досиета имат обременена алергична история. По време на бременност имунната система работи в различен режим, тя се потиска и отслабва и следователно е много вероятно да се развие неадекватна имунна алергична реакция към един или друг компонент на растителните материали.

Алергия може да възникне дори когато преди бременността не е имало отрицателни реакции към валериана. Ето защо приемането на лекарството, докато се чака бебето, се изисква с изключително внимание..

Като цяло, както показва практиката, валерианата обикновено се понася добре и не причинява значителни странични ефекти. И само предозирането може да провокира силно замайване, повишена сънливост, летаргия и летаргия, както и появата на обрив като уртикария или еритем със съпътстващо подуване или сърбеж.

Силното предозиране се проявява чрез намаляване на сърдечната честота, намаляване на налягането, депресия, помътняване на съзнанието. Когато лекарството се прекрати, тези симптоми обикновено изчезват бързо, но бременната жена все пак трябва да се консултира с лекар при появата на признаци на предозиране.

Коя лекарствена форма да изберете?

Екстрактът от валериана може да бъде закупен под формата на сухо коренище, както и таблетки, алкохолна тинктура. Не всички форми в аптеките са подходящи за бременни жени. Таблетната форма се счита за оптималната форма на приложение. Неговият плюс е, че приемайки хапче, жената почти не рискува да получи предозиране, тъй като в състава на таблетката в черупката има ясно и точно измерено количество от активното вещество.

Ако сварите коренището на лечебната валериана, лесно е да нарушите технологията и рецептата, да направите по-концентрирана или много слаба инфузия, което не гарантира правилния ефект върху организма на бъдещата майка. Все пак си струва да има коренище в аптечката. Водната запарка може да се използва не само вътрешно, но и да се добавя към ваната с други билки за процедурата по фитована, както и да се прилага локално като леко облекчаващо болката при натъртвания, циреи и за лечение на изгаряния по кожата. В тези случаи няма ограничения, жената може да прави компреси и лосиони по свое усмотрение, когато това се наложи..

Спиртна тинктура или капки от валериана обикновено не се препоръчват за бременни жени. И въпреки че в капките има много малко алкохол и много лекари смятат, че такова количество не засяга по никакъв начин детето в утробата, няма голяма нужда да приемаме тази форма.

Инструкции за употреба

Не е трудно да се пият таблетки Valerian officinalis - те имат обвивка, която намалява специфична миризма и улеснява преглъщането. Това е особено важно в ранните етапи, с токсикоза, когато всяко малко нещо може да причини гадене. Не е нужно да дъвчете таблетката. Дозировката се предписва от лекуващия лекар. Препоръчва се хапчето да се приема с малко вода около половин час преди хранене или 1 час след хранене..

При нестабилно нервно и емоционално състояние на жената се препоръчват 1 или 2 таблетки (по 200 mg всяка) 2-3 пъти на ден. Прието е да се пие валериана поне 10 дни, обикновено акушер-гинеколозите препоръчват курс от 1 месец, след което молят бъдещата майка да направи кратка почивка. Лекарството не причинява пристрастяване. Отмяната се приема спокойно.

И все пак експертите по репродуктивно здраве на жените съветват жените да приемат лекарството с голямо внимание. При никакви обстоятелства не трябва да се превишава дозата и не трябва да комбинирате валериана с други успокоителни, като майчинка..

Ако жената предпочита водна инфузия от коренището, приготвена съгласно приложената рецепта, тогава е допустимо да приема лекарството по 1 супена лъжица 2-3 пъти на ден.

За да приготвите фитована, ще ви е необходим 1 литър водна инфузия за една стандартна баня, пълна с топла вода. Продължителността на процедурата не трябва да надвишава половин час, можете да повтаряте бани с валериана не повече от 1-2 пъти седмично. В късните етапи на бременността - в края на 3-тия триместър - тази форма на приложение на валериана лекарствена не се препоръчва поради риск от изтичане на вода и проникване на инфекция в матката от водната среда. Показан душ.

И в 1, и в 2, и в 3 тримесечия, ако е необходимо, спешно вземете валериана, наложително е да уведомите Вашия лекар. Има ситуации, при които приемането на валериана е нежелателно, например, докато приемате антиконвулсанти или транквиланти. И само специалист може да съотнесе възможните рискове с възможните ползи и да даде съгласието си.

Жената трябва да знае, че валерианата засилва ефекта на други успокоителни. Ето защо е наложително да предупредите лекаря, че приемате такива средства. В този случай Валериан няма да бъде предписан..

Ако бременна жена приема лекарството на таблетки, не пийте едновременно отвара от коренища и не приемайте фитовани. По този начин можете лесно да надвишите допустимата доза..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Валериана по време на бременност: възможно ли е да се пие тинктура или е по-добре в таблетки?

Валерианът е едно от малкото лекарства, които мнозина считат за безопасни за майката и плода. Но не всички форми на това лекарство се препоръчват за прием по време на бременност..

 • Показания за употребата на валериана по време на бременност
 • Противопоказания за употреба от жени в положение
 • Как да приемате валериана за бременни жени: метод и дозировка
 • Прием на валериана на различни етапи от бременността
 • Накратко за приемането на валериана по време на бременност

Показания за употребата на валериана по време на бременност

Екстрактът от валериана е билково лекарство, свързано с естествените транквиланти. Ефектът на валериана върху нервната система е да облекчи прекомерното нервно напрежение, да намали тежестта на чувствата, да балансира всички реакции на тялото.

Ние изброяваме основните показания за приемане на валериана, съгласно нейните инструкции за употреба:

 • повишена раздразнителност и истерия;
 • нарушения на съня (безсъние поради превъзбуждане);
 • мигрена;
 • киселини на фона на нервно напрежение;
 • чувство на страх и безпокойство;
 • ранна токсикоза на бременни жени;
 • тахикардия поради стрес;
 • късна гестоза на бременни жени.

Най-често бременните жени са принудени да пият успокоителни поради притеснения за здравето на детето: със заплаха от спонтанен аборт, плацентарна недостатъчност или с лоши резултати от теста и ултразвук. Всъщност, както знаете, стресът само влошава състоянието на пациента, като по този начин увеличава риска от неблагоприятен изход от съществуващия проблем..

За бременната жена е доста трудно да се справи със своите преживявания, вината е промяната в хормоналните нива. Ето защо, в случай на усложнения на бременността, лекарите, в комбинация с основните лекарства, предписват валериана.

Също така, валериановите таблетки са част от комплексната терапия при заболявания на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система:

1) Валерианата, освен успокоително, има и холеретичен ефект, който има благоприятен ефект върху протичането на някои заболявания, например при холецистит. В допълнение, валерианата подобрява секрецията на стомашно-чревната лигавица, което помага да се предпазят лигавичните стомашни клетки от корозия от стомашния сок;

2) лекарства от тази лечебна билка често се предписват при тахикардия, тъй като валерианата е в състояние да намали сърдечната честота;

3) свойството на валериана да разширява коронарните съдове е полезно и при ангина пекторис и други прояви на коронарна недостатъчност, тъй като подобрява доставката на кислород до сърдечния мускул и нормализира коронарния кръвен поток като цяло.

Противопоказания за употреба от жени в положение

Подобно на повечето други лекарства, валерианата е ограничена в употребата през първия триместър на бременността, тъй като през този период се полагат най-важните органи на плода. И никой лекар не може да даде 100% гаранция, че лекарството не е в състояние по някакъв начин да повлияе на този процес..

Поради това много лекари избягват да предписват валериана през първия триместър на бременността, като я предписват само в извънредни случаи. Но ако предписвате валериана през първия триместър, тогава не като курс, а само на ситуационна основа (за бързо отстраняване на нежеланите ефекти въз основа на плацебо ефекта). Такива ситуации например включват екстремен стрес..

Дългосрочната употреба на валериана по време на планиране на бременността и / или през първия триместър може да доведе до спонтанен аборт, тъй като валерианата е в състояние да стимулира маточната контракция, когато се натрупва в тялото на жената.

Освен това не трябва да използвате валериана (под каквато и да е форма) с повишена чувствителност на тялото на жената към това лекарство..

Симптомите на алергия към валериана включват кожни обриви, копривна треска и сърбеж по тялото. Ако се появят, трябва да спрете приема на лекарството..

Необходимо е да спрете приема на валериана и ако има слабост в тялото, сънливост, летаргия и световъртеж. Това състояние показва появата на странични ефекти при бременна жена..

Как да приемате валериана за бременни жени: метод и дозировка

По-долу ще разгледаме формите на освобождаване на лекарства от валериана и правилата за тяхното използване за бременни жени.

Таблетки от валериана

Таблетките съдържат гъст екстракт от валериана в количество от 20 mg и други помощни вещества (захар, желатин, магнезиев карбонат, талк, нишесте и др.) Таблетната форма на валериана се счита за най-безопасната за приемане по време на бременност.

Обикновено приемайте по една таблетка 2-3 пъти на ден половин час преди или след хранене, можете да вземете една или две таблетки преди лягане, за да нормализирате съня. Таблетките се приемат с вода, без да се дъвчат..

Максималната доза по време на бременност е 6 таблетки на ден..

Ако има нужда от удвояване на дозата на лекарството, тя се увеличава само седмица след началото на терапията, т.е. първата седмица приемайте по 1 таблетка 2-3 пъти на ден, а през следващите дни приемайте 2 таблетки също 2-3 пъти на ден.

Максималният ефект от приема на лекарството се постига, когато в тялото на жената се натрупа известно количество валериана. Следователно, за да се постигне желаният ефект, продължителността на приема обикновено е от 14 дни до 1 месец, в зависимост от здравословното състояние.

Единична доза таблетки от валериана не е в състояние да поправи проблеми с нервната система. Ако една жена се чувства много по-добре след първата доза от лекарството, това се дължи само на така наречения ефект на "плацебо" (самохипнозата е включена, човек просто вярва, че хапчето ще му помогне в следващия час след приема).

Всъщност валерианата започва да упражнява терапевтичния си ефект само след няколко часа или дори няколко дни (при условие, че лекарството се приема ежедневно през тези няколко дни).

Отвара от коренища на валериана

Отварата от коренище на валериана е по-силно средство, поради което се предписва на бременни жени само в случаи, изискващи незабавен ефект.

За да приготвите лечебен бульон, трябва да излеете 3 супени лъжици изсушени коренища с чаша вряща вода и да покриете с капак (така е необходимо да запарите тревата). Вземете бульона, след като се влива в продължение на един час, супена лъжица 2-3 пъти на ден, половин час преди или след хранене. Ефектът от приема ще дойде скоро.

Дозировката и продължителността на приема се определят от лекаря, но употребата на лекарството не може да надвишава 6 супени лъжици на ден.

Тинктура от валериана върху алкохол

Тинктурата от валериана е забранена за употреба от бременни жени поради съдържанието на алкохол. Това е официалната версия на лекарите. Но точно алкохолният разтвор е в състояние бързо да премахне нежеланите процеси при бременни жени, тъй като лекарството незабавно се абсорбира от стомаха в кръвта.

Ако все пак трябва да използвате тази тинктура, можете да я пиете само в спешни случаи: например, когато се появят тежки спазми в стомаха, след тежък стрес, с безсъние в продължение на няколко дни, след внезапна тахикардия и поради липсата на възможност да се потърси бърза медицинска помощ.

След това 15 капки тинктура се изсипват в супена лъжица или се държат на огън на горелката. Този малък трик, за да се отървете от ненужния алкохол в препарата, като го изпарите.

Тинктурата се използва и външно като ароматерапия за постигане на релаксиращ и успокояващ ефект. Все още помня как лекарите от старата школа препоръчваха на бременните жени по всяко време да вдишват аромата на сухи коренища на валериана с безсъние или нервно изтощение. За целта препоръчваме да си ушиете ароматна възглавница, пълна с различни успокояващи билки..

Трябва да се внимава при спазване на правилните дози валериана. Въпреки очевидната лекота на свойствата на това лекарство, предозирането по време на бременност е неприемливо. С увеличаване на дозата на лекарството, такива тревожни явления на предозиране на наркотици за бременни жени като:

 • главоболие;
 • нарушения на сърдечния ритъм;
 • гадене, повръщане;
 • нарушения на съня.

Прием на валериана на различни етапи от бременността

Известно е, че през първия триместър на бременността съществува максимален риск от отрицателно въздействие върху плода на едно или друго лекарство. В момента повечето лекари не препоръчват прием на валериана до 16-18 гестационна седмица, освен ако не е абсолютно необходимо, докато плацентата се оформи напълно..

Такива препоръки на лекарите се обясняват с факта, че е по-добре да се играе безопасно и да се откаже да се вземат каквито и да било лекарства по време на периода на полагане на зачатъците на феталните органи. Освен това, по време на формирането на плацентата, продължителната употреба на валериана може да доведе до образуването на ретрохориален хематом, тъй като валерианата стимулира маточната контракция.

Въпреки това, въз основа на опита на нашите баби и майки, валерианата винаги е била много активно използвана през първата половина на бременността. На всички бременни жени със заплаха от спонтанен аборт в ранните етапи се предписва валериана като част от цялостно лечение. В този триместър на бременните жени най-често се притесняват ранната токсикоза, повишеният тонус на матката, заплахата от спонтанен аборт, така че все пак трябва да се откажете от валериана или майчинство и да намерите други начини за успокояване на нервната система.

След 16 седмици, с нормално разположение на плацентата и без кървене, валериана може да бъде предписана на бременна жена.

Въпреки това, през втория триместър на бременността, валериана се използва в по-малка степен, тъй като в този момент се формира нервната система на бебето. Но според показанията, валериана все още се използва през този период на бременност, по-специално с такива емоционални изблици като страх, безпокойство, истерични реакции.

През третия триместър на бременността валериана се използва при тежест в стомаха, безсъние. Често през този период на раждане на дете, бременните жени са диагностицирани с „късна гестоза“, която има прояви под формата на високо кръвно налягане, сърцебиене, мигрена, чувство на безпокойство.

Понякога лекарите с хипертония през третия триместър съветват приемането на валериана като средство за насърчаване на разширяването на коронарните съдове, забавяне на сърдечната честота и намаляване на проявите на хипертония.

Във всеки случай, по каквато и причина да се използва валериана, е важно да се спазват допустимите дози и честотата на приема на лекарството..

Накратко за приемането на валериана по време на бременност

1. Валериана може да се използва по време на бременност в различни ситуации (нарушения на съня, прекомерна раздразнителност, тревожни разстройства, киселини, тахикардия след стрес, токсикоза).

2. Не всички форми на валериана са еднакво разрешени за бременни жени: традиционно валерианата се използва в таблетки, а използването на отвара от корена и алкохолна инфузия на валериана трябва да се прави с особено внимание.

3. Препаратите от валериана се използват по-често през третия триместър на бременността, но при необходимост се разрешава ограничена употреба на валериана през първия и втория триместър на бременността.

4. Не превишавайте дозата на валериановите лекарства поради настъпването на опасни последици за бременната жена (нарушения на съня, главоболие, гадене, сърдечни нарушения, повишен тонус на матката).

5. Приемът на лекарства от валериана трябва да бъде предписан от лекаря, който наблюдава бременната жена..

Валериана за бременни.

Много жени се интересуват какъв ефект ще има валерианата по време на бременност и дали изобщо може да се приема.

Струва си да се разгледа този въпрос от медицинска гледна точка. По време на бременност, нервна раздразнителност, безсъние, главоболие, изглежда, валерианата е най-сигурното средство за това. Въпреки това, в специална ситуация, валериана трябва да се приема по специален начин..

Първо, въпросът за употребата на валериана от бременни жени се решава с лекар. Това отчита съотношението на необходимостта от лечение за жената и потенциалната заплаха от това лекарство за детето. Лекарят предписва валериана при тахикардия, проблеми със стомашно-чревния тракт, безсъние, повишен тонус на матката, както и тревоги, страхове, нервни разстройства, причинени от хормонални промени в организма. Лекарите предписват валериана по време на бременност поради хипнотичния му ефект, благодарение на това една жена ще заспи по-бързо и по-силно.

На второ място, валерианата е противопоказана през първия триместър на бременността. Може да се предпише от лекар, ако съществува реална заплаха от спонтанен аборт..

Що се отнася до втория и третия триместър, тогава на 16-та или дори 18-та седмица от бременността, валерианата помага за успокояване на матката и облекчаване на тонуса й, което в момента е реална заплаха.

В последния триместър на бременността валериана се предписва при наличие на късна гестоза.

На трето място, валериана никога не се предписва с цел лечение на заболяване, но се приема в комбинация с други лекарства..

Някой назначен ли е? Няма противопоказания?

Валериана по време на бременност

В условията на съвременния живот приемът на валериана се е превърнал в норма за много от нас: стрес, нарушения на съня, преумора, спазми в стомаха. Обичаме този продукт поради неговата естественост, достъпност и ефективност. Също така се предписва на много бременни жени от техните водещи гинеколози. И това е може би единствената ситуация, в която една жена мисли за целесъобразността и безопасността на приема на това лекарство..

Мога ли да приемам валериана по време на бременност??

Валериана е лечебна билка. Екстрактът му във фармакологията се предлага под формата на таблетки и капки. Освен това в аптеката се продават и само сухи коренища, от които например можете да приготвите отвара.

Така че от всичко това на бременните жени не се препоръчва само тинктура (капки) поради съдържанието на алкохол в нея. И дори тогава, лекарите предвиждат, при спешни случаи, поради липса на каквото и да било друго, можете да го използвате и вие, защото няма да изпиете и литър (съдържанието на алкохол в него е незначително). А понякога капки дори са за предпочитане, тъй като съдържащите се в тях етерични масла помагат за бързо облекчаване на острата нервна възбуда. Що се отнася до хапчетата, те могат да се приемат без страх по всяко време. Това е особено вярно в светлината на факта, че много от лекарствата са забранени за прием през периода на бременността, а през първия триместър почти всички са забранени..

Медицински изследвания показват, че валерианата няма отрицателен ефект върху развиващия се плод в утробата..

Това обаче изобщо не означава, че можете да пиете валериана, когато пожелаете и в каквото и да е количество. Има конкретни причини, поради които лекарят може да предпише това лекарство на бременното си отделение и конкретни дози за приемането му.

Защо на бременни жени се предписва валериана??

Валерианата има различни ефекти върху тялото, но най-изразени от тях са успокоителни и спазмолитични. Поради тази причина бременните жени се обръщат към това лекарство. Ако сте нервни, уморени, притеснени от нещо, не можете да заспите, карани се или се притеснявате - първият ви помощник в това е валериана, тъй като такова състояние е опасно за бъдещото бебе. Това най-вероятно е ясно на всички и всички знаят за това. Какво ще кажете за курса на лечение с валериана??

Възможно ли е да се пие валериана за бременни жени?

„Възможна ли е валериана за бременни жени?“ - такъв въпрос със сигурност ще срещнете на всеки форум за бъдещи майки в Интернет.

Традиционно валерианата се счита за едно от най-безопасните успокоителни, така че много жени се интересуват дали е възможно да я пиете, докато чакате бебе, какви противопоказания и възможни странични ефекти могат да бъдат.

Преди да говорим за това как се използва валериана по време на бременност, припомняме: всяко, дори и най-"безвредното" лекарство трябва да се предписва на бъдещата майка изключително от лекар!

В какви случаи на бременни жени се предписва валериана?

Може да има много причини за употребата на това лекарство. Първо, под въздействието на хормони дори и най-спокойната жена увеличава общото безпокойство, следователно най-обикновеното събитие предизвиква сълзи и притеснения, да не говорим за истински стрес! Също така, валериана по време на бременност се предписва при тахикардия (прекъсвания в работата на сърцето, ускорен пулс), безсъние, повишен тонус на матката, раздразнителност, страхове, проблеми със стомашно-чревния тракт и жлъчния мехур, болезнени контракции на Бракстън-Хикс в по-късните етапи.

Това лекарство е незаменимо и в случаите, когато бъдещата майка работи или живее в стресови условия или по принцип е склонна към безпокойство и подозрителност, тъй като емоционалният стрес в крайна сметка води до физически стрес и може да навреди на нероденото дете.

Механизмът на действие на валериана

Корените на валериана съдържат вещество, което засилва производството на гама-аминомаслена киселина в организма. Тази киселина е един от най-мощните инхибиторни медиатори на нервната система. Приемът на валериана инхибира "стресиращата" - симпатиковата - система на тялото, активирайки парасимпатиковата. В същото време производството на адреналин намалява, нервната система се успокоява, работата на стомашно-чревния тракт се нормализира и т.н..

Валериана има няколко лечебни ефекта:

 • Жлъчегонно;
 • успокоителни, хапчета за сън;
 • спазмолитично (облекчава напрежението в стомашно-чревния тракт, отделителната система и маточната мускулатура, което спомага за намаляване на тонуса му);
 • разширява кръвоносните съдове, подобрявайки доставката на богата на кислород кръв към сърцето;
 • отпуска мускулите на диафрагмата, което улеснява дишането с недостиг на въздух през последния триместър.

Противопоказания за употребата на валериана при бременни жени

Въпреки безопасността и благоприятното въздействие върху организма, валерианата може да бъде противопоказана по време на бременност. Тези ограничения включват следните заболявания и състояния:

 • индивидуална непоносимост;
 • ранна бременност (първи триместър);
 • хипертония;
 • хроничен ентероколит;
 • гломерулонефрит;
 • заплаха от инфаркт, инсулт, антифосфолипиден синдром - тъй като валерианата увеличава съсирването на кръвта.

Струва си да се помни, че поради седативен ефект, приемането на валериана не трябва да се комбинира с шофиране на кола или извършване на работа, която изисква точност и скорост на реакция. Ако шофирате всеки ден, попитайте Вашия лекар за друга рецепта.

Как да приемате валериана за бременни жени?

Докато чакате бебето, най-успешното решение са хапчетата. Алкохолният разтвор за бъдещи майки е забранен поради наличието на етанол в него, което е опасно за развитието на плода.

Оптималният дневен прием е 1-2 таблетки 3 пъти на ден. Курсът на лечение обикновено е 30 дни, но понякога лекарят може да предпише лекарството за по-дълъг период..

Можете да пиете по време на бременност и отвара от корен от валериана. За да го приготвите, вземете 2-3 супени лъжици корени, залейте с чаша гореща вода и кипете 15 минути на водна баня. Получената инфузия се охлажда и се разрежда, така че общият обем на течността да е около 200 ml (1 чаша). Бульонът се приема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден, 30 минути след хранене.

Нежелателно е превишаването на препоръчаните дози, това може да доведе до много неприятни симптоми..

Предозиране на валериана

Поради значително превишаване на дозата на лекарството, може да започне гадене, нарушения на сърдечния ритъм, световъртеж, нарушения на съзнанието, повишена тревожност, главоболие, дискомфорт от стомашно-чревния тракт.
Дългосрочното неконтролирано използване на значителни дози валериана води до постоянна депресия, астения и дори депресия.

Предозирането на валериана е причина спешно да се консултирате с лекар или да се обадите на линейка!

Особености на приема на валериана на различни етапи от бременността

Инструкциите за лекарството казват, че през първия триместър употребата му е противопоказана. На практика някои лекари предписват валериана в ранните етапи, с промени в настроението, тежка токсикоза и заплаха от прекъсване. Напълно безопасно е, ако стриктно спазвате препоръките на лекаря: дозировка, продължителност и време на приложение..

През втория триместър на бременността се предписва валериана за облекчаване на тонуса на матката.

В по-късните етапи се използва за намаляване на тревожността преди раждането, лечение на лека гестоза, задух, оток.

Няма конкретни ограничения за употребата на валериана за гестационна възраст над 14 седмици..

Други билкови успокоителни по време на бременност

Освен валериана, има и други лекарства против тревожност, които също са показани за бременни жени. Освен това валерианата рядко се предписва като единственото лекарство; обикновено се използва в комбинация с други билки или лекарства. Те включват майчинка и глог или комбинация от тях в различни колекции.

Лечебните свойства на майчината са известни на народната медицина от много векове. По време на бременност лекарите го предписват поне толкова често, колкото валериана. Motherwort помага и при тонус на матката, тахикардия, задух, безсъние и високо кръвно налягане. Бъдещите майки могат да го пият на таблетки или да варят филтърни торбички, които могат да бъдат закупени в почти всяка аптека..

Що се отнася до глога, механизмът му на действие е малко по-различен от валерианата и майката. Въпреки че глогът често се включва в седативните препарати, седативният ефект не е толкова изразен. Основните полезни свойства на глог: понижаване на кръвното налягане, спазмолитичен ефект, нормализиране на сърдечния мускул. Глогът е разрешен и за кърмещи жени, за които повечето сериозни лекарства против тревожност също не се препоръчват..

Но друго популярно успокоително - тинктура от божур, е противопоказано за бъдещите майки. И въпросът е не само в това, че като повечето тинктури съдържа алкохол, който изобщо не е полезен за развиващия се плод. Има доказателства, че тинктурата от божур може да причини заплаха от прекъсване на бременността, ефектът й върху тялото на жените в интересна позиция е слабо разбран, така че е по-добре да отложите това лекарство до други времена.

Валериана по време на кърмене

Употребата на валериана по време на кърмене също е разрешена, въпреки че в някои количества преминава в кърмата.

Кърмещата майка може да пие по 1 таблетка 2-3 пъти на ден, в някои случаи - по 2 таблетки. Отварата и запарката от валериана ще работят добре, но алкохолната тинктура от валериана е противопоказана по време на кърмене.

Предпазните мерки за кърмещи майки са приблизително същите като за бременни жени:

 • внимателно спазвайте дозировката;
 • стриктно спазвайте всички предписания на лекаря;
 • да не забавя предписания курс на лечение по желание;
 • наблюдава активността и състоянието на бебето;
 • следете възможните прояви на алергии при дете.

Някои деца реагират на майките, приемащи успокоителни, с намалена активност, сънливост и по-рядко се прилагат върху гърдите. Ако забележите подобни прояви, незабавно се откажете от лекарството и се консултирайте с терапевт.

Въпреки че повечето бебета изобщо не „забелязват“, че майка им приема успокоителни, това по никакъв начин не влияе върху състоянието и благосъстоянието на детето. Научно доказано е, че валерианата не вреди на децата, ако майката спазва всички препоръки на лекаря.

В тази статия се опитахме да отговорим на въпроса дали валерианата е възможна за бременни жени и при какви условия. Както можете да видите, това е възможно, а в някои случаи дори е необходимо. Бъдете здрави, спокойни и оставете очакването на бебето да ви носи само положителни емоции!

Валериана по време на бременност

Статии за медицински експерти

Валериана по време на бременност се предписва само по показания, включително състояние на тревожност на бъдещата майка, нейното безсъние, безпокойство, напълно обяснимо от хормонални промени в тялото и безпокойство за здравето на плода.

Валериана е едно от най-древните и популярни лечебни растения, името му говори само за себе си: valere означава да бъдем здрави и силни, vale е желанието „бъди здрав“ на латински.

Корените на растението имат лечебна сила, листата също могат да се считат за лечебни, но в по-малка степен, тъй като не съдържат толкова много етерични масла, колкото в коренището. Благодарение на етерите, които незабавно проникват в тялото, лекарствата от Radix Valerianae minoris (корен) засягат нервната и съдовата система, жлъчните пътища, гладката мускулатура, осигурявайки спазмолитичен, седативен ефект. Смята се, че препаратите, съдържащи валериана, трябва да действат успокояващо. Всъщност в повечето случаи се случва точно това, но лекарството има и противопоказания. Валериана се използва с повишено внимание по време на бременност; алкохолни тинктури от растението не се дават на деца. В допълнение, коренът от валериана може да няма успокоително, а, напротив, вълнуващ ефект, в зависимост от състоянието на човека, дозировката на лекарството и продължителността на приложението му..

Възможно ли е по време на бременност валериана?

Повечето жени разчитат на чудодейната сила на билковите препарати и мнозина задават въпроса - възможно ли е да приемате валериана по време на бременност. Отговорът е двусмислен.

От една страна, валерианата се счита за нетоксично лекарство с подчертан седативен ефект. От друга страна, алкохолната форма, тоест тинктурата, е неприемлива, точно както високите дози валериана в таблетки..

Въпросът за употребата на лекарството трябва да бъде разрешен само с лекуващия лекар, гинеколог, който взема предвид всички потенциални рискове и ползи от лечението с валериана.

Защо се предписват валерианови препарати по време на бременност:

 • Свързана с тревожност тахикардия.
 • Стомашно-чревни спазми с неинфекциозна или възпалителна етиология.
 • Повишен тонус на матката, заплаха от преждевременно прекъсване на бременността.
 • Постоянно безсъние.
 • Хронична раздразнителност, нервност.

Таблетките, отварата от валериана имат благоприятен ефект върху храносмилателния тракт, помагат за нормализиране на жлъчната секреция. Всички тези проблеми често съпътстват бременността. В допълнение към традиционния седативен ефект, валерианата е в състояние да облекчи спазмите по време на контракциите на Бракстън-Хикс, тоест фалшиво, "обучение", има спазмолитичен ефект върху гладката мускулатура на диафрагмата, червата и матката.

Смята се, че употребата на лекарства от валериана е допустима, но трябва да обърнете внимание на следната информация:

 • Идеалната бременност е състояние, което не изисква билкови или синтетични лекарства. Тревожността и повишената възбудимост могат да бъдат неутрализирани по по-безопасни начини - дихателни упражнения, автогенни тренировки, ходене.
 • Предозирането на лекарства, съдържащи валериана, може да увеличи възбудимостта на нервната система.
 • Излишъкът от изовалерианова киселина, гликозиди, алкалоиди, сапонини и танини, съдържащи се в корена на растението, може да причини главоболие, гадене и повишаване на кръвното налягане.

Валериана: инструкции за бременност

Коренът от валериана се използва като независимо лекарство от много хора, но такива методи не са ефективни за бременни жени. С какви лекарства се предписва валериана, инструкции за бременност, режими на дозиране - това е прерогатива на лекаря, аматьорските постижения не само няма да бъдат от полза, но могат да навредят както на майката, така и на плода.

Общи препоръки за назначаването на валериана, инструкции за бременност:

I триместър - таблетната форма на валериана е показана в комбинация с други лекарства. Това е особено ефективно в случай на заплаха от спонтанен аборт, повишен тонус на мускулите на матката. За да се предотврати и неутрализира ранната прееклампсия, се предписва комплексно лечение, включващо следните методи и методи:

 • Почивка на легло.
 • Предписване на успокоителни билкови препарати, включително валериана в таблетки, под формата на отвара или като част от билкова колекция.
 • Антиспазматична медикаментозна терапия по показания - No-shpa, миотропни спазмолитици под формата на супозитории (супозитории).
 • Късна токсикоза - прееклампсия, когато налягането се повиши до 140/90 и протеинът се открива в урината. Леката прееклампсия се лекува комплексно с помощта на валериана, майчинство и антихипертензивни лекарства. По-тежките форми на прееклампсия изискват стационарно лечение и постоянно наблюдение от лекар.
 • Трябва да се отбележи, че тинктурата от валериан алкохол не е приемлива за бременни жени, въпреки бързото си действие. По-добре е да изчакате два или три дни, за да "проработят" таблетките от валериана, отколкото да рискувате здравето на плода. Тялото на жената е по-податливо на отвара от корен от валериана, то е по-ефективно от формата на таблетката, но по-малко удобно, таблетката трябва само да се извади от блистера и да се измие с вода, а отварата ще трябва да се приготвя всеки ден.

Обобщавайки, можем да кажем, че валериана е практически безопасно лекарство, ако инструкциите за употребата му по време на бременност са изготвени от лекуващия лекар, а не чрез експерименти или с помощта на съвети на приятели.

Хапчета от валериана по време на бременност

Бъдещите майки, както никоя друга, се нуждаят от спокойствие и емоционален баланс, поради което с повишена възбудимост, тревожност, тахикардия, невротична етиология коренът от валериана е първото лекарство, препоръчано от лекар. Валерианата се предлага в различни форми - под формата на алкохолна тинктура, под формата на таблетки, тя е част от много препарати и фитосъбирания - Corvalment, Novopassit, успокояващи препарати № 2 и № 3.

Хапчета от валериана по време на бременност се предписват в доза, която зависи от много параметри. Схемата на лечение се влияе от нивото на нервност, здравословното състояние на жената, степента на риск и заплаха при употребата на лекарството, както и възможната непоносимост към някои компоненти на валериана, което не е необичайно по време на бременност..

Като правило се предписват не повече от три таблетки на ден, които се приемат половин час преди хранене и се измиват с малко количество пречистена вода. Таблетките с покритие обикновено се предлагат в обвивка, съдържаща безопасни съставки, всяка таблетка съдържа 0,02 грама екстракт от валериана.

През първия триместър екстрактът може да намали тонуса на гладката мускулатура на матката и да предотврати заплахата от прекъсване на бременността - спонтанен аборт, но само в комбинация с други лекарства. В бъдеще таблетките от валериана по време на бременност помагат да се нормализира периодично повишаващото се кръвно налягане и да се подобри качеството на съня. Таблетната форма се счита за най-безопасната, за разлика от тинктурите, съдържащи алкохол, но трябва да помните за опасността от предозиране. Максимумът, който бъдещата майка може да си позволи, е не повече от шест таблетки валериана на ден. Ако лекарството няма правилния ефект, трябва отново да се свържете с лекуващия гинеколог и да разберете истинската причина за тревожното, нервно състояние.

Капки от валериана по време на бременност

Капките от валериана по време на бременност не се препоръчват за употреба, тъй като се приготвят на алкохолна основа. Освен това може да не е било възможно да продължи, но в акушерската практика има случаи, когато стресовите условия за бъдещето на майката изискват бързи действия и облекчение. Също така има аварийни моменти, когато бременната жена трябва незабавно да се успокои у дома, тогава е разрешена тинктура.

Капките от валериана по време на бременност са крайна мярка, разбира се, не облекчаване на патологични състояния. Единична доза е не повече от 15 капки в половин чаша пречистена или преварена вода, само ситуационната употреба на алкохолна тинктура е допустима при такива условия:

 • Спешна нужда да се успокои, но под ръка нямаше хапчета под формата на валериана.
 • Усеща спазъм, колики в корема.
 • Болка в пояса, излъчваща се вдясно, сигнализирайки за застой на жлъчката.
 • Голяма умора в резултат на безсъние в продължение на много дни.
 • Тежка тахикардия.

След отстраняване на основния симптом бременната жена трябва спешно да отиде на лекар за преглед и да получи адекватна помощ. Неконтролираното използване на валериана под формата на тинктура може да провокира усложнения както за самата майка, така и за плода. Тук е уместно да си припомним стария добър филм „Мистерията на Третата планета“, героят на който казва: „Ето какво означават две допълнителни капки валериана... Всичко това няма да завърши добре“. Разбира се, може да няма никакви патологични, сериозни последици от тинктурата, но бъдещата майка не трябва да рискува, по-добре е да облекчите нервната възбудимост, безпокойството, като гледате гореспоменатата положителна и забавна карикатура.

Как да приемате валериана по време на бременност?

Веднага отбелязваме, че валериановата алкохолна тинктура е противопоказана за бъдещи майки, използва се само в най-екстремните случаи, когато състоянието на жената се оценява като стресиращо: тинктурата се приема еднократно, не повече от 20 капки в половин чаша пречистена вода.

Отвара от коренища. За да приготвите бульона, трябва да вземете 20 грама сухи натрошени корени (около 3 супени лъжици), изсипете една чаша вряща вода и загрейте до кипене на слаб огън. По-добре е, ако бульонът бавно ще ври 15 минути на водна баня. Инструментът се влива в продължение на един час, през което време се охлажда. Бульонът се прецежда и се долива с охладена преварена вода до обем от 200 милилитра. Показано е, че бременните жени пият не повече от 6 супени лъжици - 2 три пъти на почукване преди хранене. Началната доза трябва да бъде следната: една супена лъжица три пъти половин час преди хранене, след 2-3 дни дозата може да се увеличи. Ако обаче първоначалният обем на отварата носи облекчение, успокоява и нормализира съня, няма нужда да го добавяте. Дългосрочната употреба на отварата се регулира от лекаря, но се смята, че курсът не трябва да надвишава 30 дни.

Как да приемате валериана по време на бременност в таблетки. Точно както в случая с използването на отвара, максималният брой е 6, тоест не повече от шест таблетки на ден. Като правило, през първата седмица се предписва по 1 таблетка три пъти на ден, 30-40 минути преди всяко хранене. Дозата може да се увеличи до 2 таблетки наведнъж, в случаите, когато тревожното, нервно състояние на бременната жена го изисква.

Изненадващо, малко хора си спомнят, че валерианата съдържа голямо количество етерични масла, които действат чудесно като ароматерапия и като външно средство. Запарката за лечебни бани се приготвя просто: 3 супени лъжици от корена се варят 10 минути в 2 чаши вода, филтрират се и се добавят към водата за къпане. Моля, обърнете внимание, че продължителността на процедурата не трябва да надвишава 20 минути, а температурата на водата не трябва да е по-висока от 37,5-38 градуса. Като концентрат можете да използвате и тинктура от валериана върху алкохол (алкохолът бързо ще се изпари), добавете 30 капки от продукта към стандартен обем вода.

Валериана в началото на бременността

Валерианата в началото на бременността може да бъде спасител, който помага да се справи с токсикозата, ранната прееклампсия в лека форма. Токсикозата не е необичайна през първите 12 седмици от бременността, именно през този период плодът започва да формира жизненоважни органи и системи. Повръщането и тежкото състояние на майката изобщо не улесняват този процес, освен това съществува висок риск от дехидратация, а предлагането на така нужното за бебето хранене намалява. Валерианата в началото на бременността, в комбинация с лекарства, които спират кълбовия рефлекс и активността на слюнчения център в кората на главния мозък, може да елиминира това състояние. Коренът от валериана е част от билкови чайове със седативни свойства, хапчетата под формата на валериана в комбинация с мерки за рехидратация, прием на антиеметични лекарства намаляват симптомите на токсикоза и помагат на бременната жена да оцелее в този труден стадий.

Можете сами да приготвите следния бульон: 1 супена лъжица натрошени сухи корени на растението се заливат с една чаша гореща преварена вода, настояват се 2 часа, след това се оставят да къкрит 10-15 минути. Охладеният бульон се приема по супена лъжица 4-5 пъти на ден между храненията..

Трябва да се помни, че валериана в началото на бременността се предписва само при строги показания, тъй като се смята, че през първия триместър е по-добре да се прави без лекарства по принцип.

Използването на валериана по време на бременност през 1-ви триместър

Тъй като коренът от валериана има подчертан седативен ефект и няма токсични свойства, неговата отвара и таблетна форма могат да се предписват както на бременни жени, така и на деца. Валерианата е особено ефективна по време на бременност, чийто първи триместър е придружен от гадене, повръщане, тоест ранна токсикоза. По правило валериановите препарати се предписват на бъдещата майка в комбинация с други лекарства - антихипертензивни, антиеметични, рехидратационни. В допълнение, отвара, валериана таблетки са ефективни в сложна терапия, която предотвратява спонтанен аборт - спонтанен аборт. Включените в коренищата сапонини, танини, етерични масла, алкалоиди и гликозиди могат да имат лек спазмолитичен ефект върху матката с повишен тонус. Употребата на Rаdix Valerianаe minoris (корен) е показана до 16-та седмица, когато заплахата от спонтанен аборт е много висока.

Валериана се приема в рамките на до 30 дни, ефективността му се контролира от лекар по същия начин, както дозировката. В други случаи, когато 1-ви триместър протича без усложнения, валериана не се предписва по време на бременност, обаче, както и другите лекарства.

Вреден ли е валерианата по време на бременност?

Смята се, че в идеалния случай през целия гестационен период жената трябва да избягва всякакви лекарства, както билкови, така и синтетични. На бъдещата майка е показано да приема витаминни комплекси и специална диета, която помага за попълване на резерва от хранителни вещества и подготовка на тялото за раждане.

Дали валерианата е вредна по време на бременност зависи от това кой я препоръчва, как, кога и колко да я приема. Всяко независимо предписване на лекарства, включително билкови, обаче, както и витаминни препарати, може да бъде не само безполезно, но и доста рисковано. Валериана се предписва като успокоително, спазмолитично средство при определени състояния на бременна жена. Предозирането, произволната употреба на таблетки или бульон може да предизвика усложнения, включително следното:

 • Повишена възбудимост при доза над 6 таблетки на ден.
 • Главоболие.
 • Постоянно чувство на гадене, което не е свързано с токсикоза.
 • Лошо храносмилане.
 • Запек.
 • Алергични реакции, уртикария.
 • Сънливост, чувство на апатия.
 • Повишена раздразнителност.

Освен това дали валерианата е вредна по време на бременност, зависи от периода на нейното използване. През първия триместър се предписва със заплаха от спонтанен аборт, с прекомерно повишен тонус на гладката мускулатура на матката, както и с тежка токсикоза. Също така, валериановите препарати се предписват през третия триместър с късна гестоза като допълнително средство в комплексната терапия. През втория триместър, когато се формира нервната система на бебето, всякакви успокоителни или активиращи лекарства са неприемливи..

Как се пие валериана по време на бременност?

На бременни жени се показват таблетирани форми от валериана или отвари от корени. Алкохолни тинктури, фитотопи на алкохолна основа не се предписват по очевидни причини.

Как да пиете валериана по време на бременност:

 • Хапчета. Първоначалният курс за 2-3 дни се основава на схемата - 1 таблетка три пъти на ден 30-40 минути преди хранене. Драже или таблетки трябва да се приемат с обикновена пречистена или преварена вода. Ако е необходимо, дозата се увеличава до 2 таблетки три пъти дневно при същия режим. Курсът на лечение обикновено е 2-3 седмици, по-рядко месец. Необходимо е да се отбележат динамични промени в държавата, с нейното подобрение валерианата, както и другите успокоителни, се отменя.
 • Отвара от валериана. Приема се по една супена лъжица три пъти дневно преди хранене. Понякога дозата се увеличава до 2 супени лъжици три пъти на ден. Бульонът трябва да се приготвя ежедневно и да е свеж, не трябва да се съхранява в хладилник и да се използва няколко дни.
 • Концентрат за баня. 200 ml разреден концентрат на стандартен обем баня. Ако концентратът се счита за отвара от 3 супени лъжици на чаша вода, филтрирайте го и добавете обикновена вода към него, довеждайки обема до 200 ml.

Как да се пие валериана по време на бременност трябва да се решава от лекаря, а не от приятели, които вече са родили бебе и щедро предлагат помощ под формата на съвет. Трябва да се помни, че всеки организъм има индивидуални характеристики, особено тялото на бременна жена.

Motherwort или валериана по време на бременност?

За лекар такъв въпрос не съществува, тъй като самата валериана като монолекарство по време на бременността е изключително рядка. Най-често се предписва в комбинация с други лекарства, включително билкови отвари..

Motherwort или валериана по време на бременност? И двете, билковата колекция е особено ефективна, която има синергичен ефект, т.е.ефективното взаимодействие на лекарствените компоненти на валериана и майчинство.

Подобно на валериановия корен, майчината има бавен, но стабилен натрупващ седативен и спазмолитичен ефект. В допълнение, той нормализира кръвното налягане, следователно предотвратява възможни скокове на налягането, като същевременно активира работата на сърдечния мускул поради гликозидите и алкалоидите, съдържащи се в състава. Motherwort възстановява метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините, контролира нивата на кръвната захар. Ако валерианата има спазмолитични свойства, тогава Motherwort допълва това действие със своите антиконвулсивни свойства.

Разбира се, изборът на майчинка или валериана по време на бременност остава на лекуващия лекар, напълно възможно е да бъде предписана само отвара от майчинка. Не трябва да се изненадвате от това, ако няма индикации за използването на валерианов корен, няма нужда да претоварвате тялото на бъдещата майка с лекарства, дори ако те са от растителен произход. Вероятно е необходимо да премахнете леко подпухналост, а бременната жена няма други сериозни проблеми, като в този случай се препоръчва използването на майчинка под формата на отвара, тъй като тя също има всички свойства на нежен диуретик. Най-удобно е да се пие билков чай ​​в пакетиран вид, който може да бъде закупен в аптеката, такъв препарат съдържа вече измерена доза.

Motherwort също облекчава метеоризма, който доста често придружава бременността. Курсът на лечение с валериана и майчинство зависи от проблема, към който са насочени, но като правило не надвишава един месец. Освен това трябва да се помни, че предозирането на фитопрепарати може да предизвика усложнения, поради което бременните жени трябва стриктно да следват препоръките на лекаря.

Валериана по време на бременност: дозировка

Както всяко друго лекарство, билковите препарати трябва да се използват правилно и в дозировка, която не вреди на здравето..

 • Курсът на лечение, начинът на приложение и дозата, особено за бъдещата майка, са много важни. Валериана по време на бременност, дозирането на която зависи от много параметри и фактори, се предписва само от лекар.
 • Като правило, таблетната форма се препоръчва два до три пъти на ден, една, максимум две таблетки на доза. Дражето трябва да се пие преди хранене (30-40 минути).
 • Отвара от Radix Valerianae minoris (коренища) се приема по една супена лъжица два пъти или три пъти на ден, също преди хранене.
 • Курсът на лечение с таблетки от валериана обикновено продължава 2-3 седмици, след това се прави почивка и лекарството или се отменя, или се предписва отново, но вече в комбинация с други успокоителни или спазмолитични лекарства.
 • Максималният курс на лечение с валериана, както за бременни жени, така и за други пациенти, не надвишава 30 дни. Продължителната употреба на лекарството не само причинява съпротива на организма (устойчивост, имунитет), но може да провокира странични нежелани ефекти - запек, гадене, главоболие, скокове на кръвното налягане.

Валериана по време на бременност, дозировката на която не трябва да надвишава нормата (6 таблетки или 6 супени лъжици отвара на ден), това не е панацея, а по-скоро спомагателно средство, което помага за намаляване на тревожността и неутрализиране на леки физиологични промени в тялото.