Ваксинацията срещу рубеола е основният и единствен начин да се избегне излагане на инфекция. Причинителят на болестта - вирусът на рубеолата - практически не представлява заплаха за децата, но е много опасен за възрастни, особено бременни жени. Ранната инфекция причинява вродени аномалии, вътрематочна фетална смърт или мъртво раждане. В тази връзка СЗО, като част от Глобалния план за действие за имунизация, призовава всички държави да предприемат мерки за контрол и ликвидиране на рубеолата..

Профилактика на рубеола

Рубеолата се отнася до вирусни заболявания с бърз и лек ход. В повечето случаи засяга деца и млади тела. Вирусът на рубеола е носител на болестта, предава се от болен на здрав по въздушно-капков път: при говорене, кихане, кашлица. Вирусите са в състояние да оцелеят във външната среда за кратко време, така че можете да се заразите от предмети, чрез мръсни ръце, неща на други хора в рамките на няколко часа, след като вирусът ги удари. Бременната жена може да предаде вируса на плода трансплацентарно. В допълнение към общоприетото име, за рубеола се използват синоними: третото заболяване, немска морбили, морбили рубеола. Разгледахме подробно описание на болестта, пътя на инфекцията, нейните последици за деца и възрастни в статията - "Рубеола".

 • Профилактика на рубеола
 • Ваксинация срещу рубеола
 • Заслужава ли си ваксина срещу рубеола?
 • График на ваксинация срещу рубеола
 • Ваксинация срещу рубеола и бременност
 • Ваксини срещу рубеола
 • Усложнения, последици и странични ефекти след ваксинация срещу рубеола
 • Как да намалим вероятността от усложнения
 • Противопоказания за ваксинация срещу рубеола
 • Противоепидемични мерки за рубеола
 • Въпрос отговор

Тази инфекция се характеризира с епидемични огнища. Това се дължи на бързото предаване на инфекциозен агент в затворени групи: училища, детски градини, ясли, болници и др. При умерен климат такива карантини се случват около веднъж на всеки 5 години, през пролетта и есента. Децата преживяват целия спектър от симптоми в рамките на една седмица без сериозни последици. Тялото на възрастен реагира на инфекцията по-живо, симптомите преминават по-силно и продължават по-дълго, възможни са усложнения. Децата, чиито майки са били болни през първия триместър на бременността, се раждат с патологии на вътрешните органи, глухота, зрително увреждане и изостават в развитието. В някои случаи се регистрира вътрематочна смърт на плода.

Превенцията срещу рубеола е важна противоепидемична мярка, която се предоставя и наблюдава от държавата. Основният фактор в превенцията на болестта остава имунизацията на населението, тоест ваксинацията. Включва също изолация на болни, неваксинирани (податливи) мъже и жени, юношите трябва да избягват контакт с болните. Заразените хора са в състояние да заразят възприемчивите индивиди седмица преди появата на първите признаци и поне още една седмица след тях. Бебетата с вродена рубеола са източници на болестта в продължение на една година след раждането, понякога и по-дълго.

Вирусът на рубеола е покрит с черупка, която го поддържа активен във външната среда. Тази черупка обаче лесно се разрушава от дезинфектанти. Превантивните мерки включват обработка на помещения и мебели, предмети от бита. За да се предотвратят епидемии, се препоръчва да се използват разтвори на етилов алкохол, хлор, формалдехид. Личната хигиена е превантивна мярка срещу много инфекциозни заболявания, включително немска морбили. За да се намали честотата на вродения синдром на рубеола (CRS) при деца, на жените в репродуктивна възраст се препоръчва да дарят кръв за антитела срещу рубеола. Това трябва да се направи поне три месеца преди очакваната бременност. Всички момичета, които не са имунизирани срещу вируса на рубеола, трябва да бъдат ваксинирани.

Ваксинация срещу рубеола

Известни от векове, немската морбили внезапно излиза на преден план в средата на миналия век. През 1965 г. в Европа избухва епидемия, която достига САЩ до 1964 г. Милиони хора, включително възрастни, са били болни с последващи усложнения. Последиците от тази пандемия са насочили вниманието на учените към проблема с рубеолната инфекция. Само в Америка за две години са родени 20 000 бебета с вродени малформации, причинени от болестта на техните майки. До 1965 г. стана ясно, че ваксинацията срещу рубеола е основен приоритет за учените..

През същата година лекарите успяха да получат няколко отслабени щама на вируса на рубеола с лабораторни средства. Клиничното изпитване продължи почти три години и към 1970 г. ваксината беше окончателно комерсиализирана. През 1971 г. в Европа е лицензирана ваксина на база щам, изолиран от човешки клетки. Той е обозначен RA 27/3 и се използва и до днес. С течение на времето той е лицензиран в САЩ и няколко други страни. Графикът за масова имунизация на населението в Европа, Обединеното кралство и САЩ показва постепенно намаляване на случаите на CRS и заболяването като цяло. Регионът на Америка беше обявен за напълно свободен от ендемичен за рубеола през 2015 г..

Днес 152 от 194 държави са приели план за ваксинация срещу рубеола. Въпреки това, във всяка държава процентът на случаите е различен, както и случаите на CRS. Стратегическата консултативна група на СЗО отбелязва, че тежестта срещу рубеола не се изкоренява изцяло поради недостатъчно разпределение на ваксини и индивидуален отказ за инжектиране. В Русия през 2017 г., от януари до юни, са регистрирани само 3 случая на рубеола (според ROSPOTREBNADZOR "Информация за инфекциозни и паразитни заболявания").

Заслужава ли си ваксина срещу рубеола?

По време на заболяването тялото произвежда антитела, които елиминират вируса, когато се сблъска с него. Тези антитела се запазват след инфекция за цял живот, само в единични случаи се регистрира повторно заразяване на цялата планета. След развитието на имунитета човек става имунизиран срещу вируса и ако се срещне отново, рубеолата вече не е застрашена. Отслабените вируси се използват като част от ваксините, имунитетът, който тялото развива по време на ваксинацията, ще остане за период от 10 до 21 години, след което човекът отново става податлив и се извършва реваксинация.

Лекото заболяване за деца може да бъде изключително опасно за незащитени възрастни. Така че, жените без ваксинация и предишна инфекция могат да се заразят по време на бременност. Това води до спонтанни аборти, мъртво раждане, вродени малформации и патологии на вътрешните органи. При юноши и възрастни в около един случай от 7 хиляди след инфекцията възниква усложнение под формата на енцефалит - мозъчно увреждане, което в някои случаи може да бъде фатално.

Поради опасния ефект на вируса върху възрастното население и неродените деца е въведена задължителна ваксинация. Днес всеки може да бъде ваксиниран, ако няма имунитет, но може да не бъде ваксиниран по лични причини. Също така всеки родител може да напише отказ за ваксинация за детето си, носейки отговорност за възможността от заболяването и неговите усложнения. Медицинската общност е притеснена от тенденцията да се откаже от ваксината, тъй като това може допълнително да доведе до ново възприемчиво поколение, което ще даде потомство с патологии и вродени аномалии..

Международният опит в използването на ваксинации срещу рубеола показва, че масовата ваксинация на деца на възраст от една година, реваксинацията на 6-7-годишна възраст и ваксинирането на подрастващи момичета осигуряват ефективна защита срещу епидемии и тежки последици. Необходимостта от имунизиране на юноши и юноши се дължи на факта, че те могат да предават вируси на възприемчиви жени в детеродна възраст.

Въпреки факта, че децата в повечето случаи понасят рубеолата много лесно, дори сред тях може да има странични ефекти след заболяването. Те включват:

 • енцефалит;
 • тромбоцитопенична пурпура (намалено съсирване на кръвта);
 • увреждане на сърдечно-съдовата система.

Рубеолата е по-трудна за деца с основно заболяване, като диабет или бронхиална астма, отколкото за здрави деца. Следователно болните бебета се нуждаят особено от защита, това се отнася за абсолютно всички инфекциозни заболявания.

За съжаление много родители възприемат необходимостта от профилактика на ваксините по свой собствен начин, като услуга на своя педиатър, клиника или държава, без да претеглят собствените си амбиции и бъдещето на детето и неговото потомство. Ваксинирането е правото на всеки да бъде защитен от инфекция, а не задължение към никого. Тъжният опит от липсата на ваксинация и тежките последици от епидемията предполага, че ваксината е измислена и е задължителна по някаква причина. Определено си струва да се направи както за деца, така и за възрастни. Основното нещо е да се спазват предпазните мерки: за деца и юноши е необходим преглед на педиатър и терапевт за възрастни, за да се изключат острите заболявания за текущия период. Ако има такива, ваксинацията срещу рубеола се отлага за две седмици след възстановяване..

График на ваксинация срещу рубеола

Всички държави с програма за морбили и рубеола имат единен имунизационен график. Първата ваксинация се прави на деца на възраст 12 месеца. След това се извършва реваксинация на 6-7 години. Тъй като имунитетът, получен по този начин, не трае цял живот, юношите се ваксинират допълнително на възраст 12-14 години. Освен това всяка жена в репродуктивна възраст от 18 до 40 години може да бъде ваксинирана при планиране на бременност. Възрастните мъже също могат да бъдат ваксинирани, за да елиминират риска от заболяване, ако пациентът не е имунизиран.

Календарът за ваксинация включва само задължителни ваксинации на 1 година, 6-7 години и в юношеска възраст.

Реваксинация

Ваксината съдържа слаби инфекциозни агенти; с течение на времето тя просто губи устойчивостта си към вируса. За да се засили имунитетът срещу вируса на рубеола и да се удължи продължителността на лекарството, се прави втора процедура след няколко години. Ако реваксинацията не бъде направена навреме, тялото отново става податливо на инфекция с рубеола. Произведените антитела се губят с течение на времето и човек ще се разболее в по-зряла възраст, което е много по-лошо.

Процедура за ваксиниране

В деня на ваксинацията трябва да се уверите, че детето или възрастният няма остър ход на някакво заболяване. За това педиатърът трябва да прегледа бебетата, за да изключи възможността за противопоказания. На фона на обострянията тази процедура не се провежда. Възрастните се съветват да дарят кръв за антитела, което ще покаже дали е необходима ваксинация срещу рубеола. На хората с алергии се препоръчва да приемат антихистамин преди ваксинацията

Имунизацията се извършва, като се вземат предвид следните правила:

 • пациентът трябва да е здрав, без обостряния на каквито и да било заболявания;
 • процедурата се извършва изключително от медицински работник в офиса на клиниката;
 • спринцовката трябва да бъде еднократна и отворена пред пациента;
 • ампулата се третира с антисептик преди отваряне и се отваря преди имунизация;
 • мястото на инжектиране се третира с антисептик;
 • след инжектирането на лекарството мястото на инжектиране отново се третира с антисептик.

Едногодишните деца се ваксинират в областта на бедрото, докато тя никога не се поставя в седалищния мускул. При по-големи деца, юноши и възрастни инжекцията се прилага в областта под лопатката или в рамото. Такава ваксина действа индивидуално, страничните ефекти са изключително редки, няма данни за тежки последици.

През първите дни след ваксинацията се препоръчва да не се мокри мястото на инжектиране, тъй като това може да повлияе на появата на локална кожна реакция. Също така е най-добре да се избягват големи тълпи, за да не се получи друга инфекция. През първия час след процедурата трябва да наблюдавате реакцията на тялото, ако се появят външни симптоми, консултирайте се с лекар. По същата причина отзивите на пациентите препоръчват да прекарате първия час след инжектирането в клиниката или недалеч от нея. Тези препоръки са общи за всички ваксинации..

Продължителността на имунитета след ваксинация обикновено е 10-20 години, след което имунният отговор намалява. Също така трябва да вземете предвид индивидуалните характеристики на имунитета, ваксинираното лице може да стане податливо на вируса след 5 години, а понякога антителата се запазват в продължение на 40 години. Ето защо препоръките на експертите на СЗО призовават възрастното население да се ваксинира всяко десетилетие..

Ваксинация срещу рубеола и бременност

Дългосрочните наблюдения на епидемиологията на рубеолата доведоха до заключението, че вероятността от увреждане на плода по време на болестта на майката е до 90%. Предвид тежките последици от инфекцията с рубеола по време на бременност, наличието на имунитет за жените е изключително важно. На момичетата в репродуктивна възраст се препоръчва да бъдат изследвани за антитела. В случай, че няма имунитет, пациентът се ваксинира. Имунизацията е възможна поне три месеца преди бременността. По време на бременността не се извършва ваксинация. Възможно е обаче след ваксинацията да се установи, че жената е забременяла..

Диагностичните насоки на СЗО за рубеола и морбили представят резултатите от изследванията в това отношение. Наблюденията на 1000 бременни жени, които са били неволно ваксинирани, показват, че всички те са родили здрави деца. Тоест няма потвърдени доказателства, че инжектираният вирус може да доведе до CRS. Жените в положение обаче не са умишлено ваксинирани от страх от инциденти. Всяко момиче, планиращо потомство, може да бъде тествано за имуноглобулини (антитела) и да се ваксинира.

Също така, в семейства, където има дами в позиция, податлива на вируса, се препоръчва всички членове на семейството да се изследват и имунизират. Това се отнася както за деца, така и за възрастни. Особено бдителни трябва да бъдат семействата, в които има по-голямо дете, което не е било болно, еднократно е било ваксинирано или изобщо не е било ваксинирано.

Ваксини срещу рубеола

Изминаха почти 50 години от получаването на първите атенюирани (отслабени) щамове на вируса на рубеолата. Независимо от това, ваксината започва да се счита за задължителна едва през 2000 г. Днес медицината използва две възможности за инжектиране: комбинирана и моновалентна. Комбинацията се счита за най-голямото постижение на съвременната превенция на ваксините. Те предпазват от няколко възможни заболявания едновременно, но има подозрения, че моновалентните съединения имат по-малък риск от странични реакции.

Моноваксини срещу рубеола

Тези лекарства се основават само на вируси на рубеола. Инфекциозните агенти в него са отслабени, когато се въведат в тялото, те предизвикват същия имунен отговор, както при нормална инфекция. Тези ваксини рядко причиняват реакции и поради това се считат за по-слабо реактивни. Също така въведеният вирус не може да се предаде на други хора, за разлика от истинския.

Днес срещу "третата болест" се използват следните моноваксини:

 1. "Ervewax", произведен в Белгия. Използва се за деца, предпубертетни момичета, възрастни жени. Както всички формулировки срещу рубеола, той се основава на живи щамове. Разработеният имунитет продължава поне 15 години. Най-често се използва за ваксиниране на възрастни пациенти, тъй като на децата обикновено се дават многокомпонентни ваксини. Може да се прилага същия ден с DPT, ваксини срещу морбили, паротит.
 2. "Културната жива атенюирана ваксина срещу рубеола" се произвежда от Хърватия, регистрирана в Русия. Използва се за профилактика при всички групи от населението, приготвен на базата на щама RA 27/3. Често се използва за ваксинация в клиники в страните от ОНД, може да се купи и по лекарско предписание за непланирана имунизация.
 3. Rudivax е френска ваксина. Освен това е моновалентен и осигурява имунитет за 10 до 20 години, понякога и повече. Може да се използва за всички възрастови групи. Той се счита за много популярен сред вносните ваксини, тъй като има висока ефективност и много нисък праг на странични ефекти..
 4. Руската "жива ваксина срещу рубеола" е създадена на базата на същия щам - RA 27/3. За разлика от внесените, той се приготвя на основата на протеини от пъдпъдъчи яйца, така че може да се използва за страдащи от алергии. Той действа като основен източник на ваксинация в повечето страни от ОНД, приложим за деца на 12 месеца, 6-7 години, юноши и възрастни. Страничните ефекти са минимални, редки.

Всички тези формулировки позволяват профилактика на рубеола, имат минимални последици и се понасят лесно от пациентите. Въпреки това, такива силно насочени формулировки са неудобни за рутинно ваксиниране. Следователно, когато се имунизират деца, по-често се използват комбинирани многокомпонентни ваксини..

Триплекс ваксини

Очевидното предимство на такива ваксини е, че те съдържат атенюирани вируси от три вида наведнъж. Съответно, един изстрел осигурява защита срещу няколко заболявания едновременно. Такива формулировки са взаимозаменяеми, тоест те могат да бъдат заменени с три отделни инжекции.

Въпреки това е много по-лесно да се извърши една процедура, предимно за самия пациент. Такива трикомпонентни формулировки развиват имунитет срещу морбили, рубеола и паротит (паротит). Няма домашна ваксина, така че се използват само вносни. Днес в Русия и страните от ОНД се използват следните:

 1. Американската MMR-II се счита за най-популярната многокомпонентна ваксина. Той осигурява производството на антитела към трите най-често срещани детски болести: морбили-рубеола-паротит. Може да се прилага в същия ден като DTP, ваксина срещу варицела-зостер, ваксина срещу полиомиелит. Те се вземат за отделяне на части от тялото със стерилни спринцовки. Приготвя се с протеин от пилешко яйце.
 2. Белгийският Priorix е второто най-популярно многовалентно лекарство. Подобно на MMR-II, той предпазва от три вида вируси. Създаден на основата на пилешки яйчен протеин и неомицин. Интензивността на страничните ефекти и тяхната честота не се различават от другите формулировки, поради което се препоръчва от лекарите за ваксиниране на деца и възрастни.

Също така, за защита срещу рубеола се използва руска жива атенюирана двукомпонентна ваксина срещу паротит и рубеола.

Необходима е друга инжекция с ваксина срещу морбили, което не е много удобно.

Патриотично

Предимствата на домашните ваксини са, че те са по-достъпни. Що се отнася до моновалентни формулировки, те се дават на деца и юноши безплатно в рамките на държавния имунизационен график. Двукомпонентната ваксина ще трябва да бъде закупена, но ще бъде много по-евтина в сравнение с внесените. В допълнение, руските ваксини имат много значителен плюс - те се приготвят на основата на хипоалергенния протеин от пъдпъдъчи яйца. Всички внесени не са подходящи за хора, които са алергични към анафилактичен пилешки яйчен белтък, в този случай няма аналози на руските лекарства.

Недостатък: сред домашните няма трикомпонентни ваксини, така че инжекцията трябва да се направи два пъти, ако се комбинират двукомпонентната и моновалентната морбили. Понякога е необходимо да посетите клиниката три пъти, ако настъпи имунизация с отделни ваксини.

Внос

Предимство: вносните лекарства са удобни за употреба, тъй като са трикомпонентни. Това ви позволява да предотвратите няколко заболявания наведнъж с една инжекция. Освен това няма преки случаи на повишени странични ефекти. Имунитетът към всеки отделен вирус, в същото време, се произвежда и поддържа толкова ефективно, колкото при моновалентен.

Недостатъците включват цената на тези ваксини, тъй като те не се доставят в амбулаторията за масова имунизация. Те се закупуват самостоятелно. Белгийският "Priorix" ще струва около 30-40 долара, американският MMR-II - 20-35 долара. Цените могат да варират в различните региони и медицински заведения.

Усложнения, последици и странични ефекти след ваксинация срещу рубеола

Тъй като ваксината използва жив атенюиран вирус, тя може да се прояви със странични ефекти. Фактът, че се използват живи щамове, определя както ефективността на ваксината, така и възможните усложнения, които са изключително редки. В отговор на въвеждането на инфекциозен агент, тялото произвежда антитела, които се запазват дълго време, което предпазва човек от инфекция в продължение на 10-20 години. Когато се произвеждат антитела, тялото реагира на присъствието на вируса, поради което се появяват странични ефекти. Като правило те включват изтрити симптоми на рубеола.

Реакции на ваксинация на мястото на инжектиране

Понякога се появява зачервяване на мястото на инжектиране, могат да се появят леки болки и сърбеж. Лимфните възли, разположени по-близо до мястото на инжектиране (в подмишниците, на врата), в редки случаи могат да се увеличат.

Чести ваксинални реакции

Разграничава се и общата реакция на организма. След приложение на лекарството температурата може леко да се повиши, да се появят слабост и симптоми на настинка. Не е необходимо да ги лекувате с допълнителни лекарства, те ще преминат в рамките на един или два дни. В редки случаи педиатър може да предпише допълнителна терапия. Не трябва да приемате лекарства сами и да ги давате на детето си..

Освен това са възможни реакции по кожата под формата на ярко розови, лилави петна. Като правило, той изчезва след няколко дни, но когато се появи такъв обрив, е по-добре да посетите лекар, за да премахнете възможните рискове. В редки случаи има болки в ставите, признаци на артрит. При децата този страничен ефект практически не се проявява, най-често се появява при юноши и при възрастни жени. Минава обаче в рамките на една седмица..

Ако пациентът е бил слабо изследван и има имунодефицит, след въвеждането на ваксината се развива класическа рубеола. Веднага след инжектирането определено трябва да изчакате поне половин час в клиниката. Тази предпазна мярка е необходима, за да се премахне напълно рискът от развитие на тежки странични ефекти и да се осигури първа помощ, ако е необходимо..

Как да намалим вероятността от усложнения

Всички ваксини имат ниска реактогенност, тоест шансът за странични ефекти е много нисък. Това обаче е възможно, така че пациентите биха искали допълнително да намалят възможните рискове. Често тези последици зависят от самите пациенти. За да се намали възможността от усложнения, се препоръчва:

 1. Изследвайте се и се подгответе преди ваксинацията. Това е много важна част от целия процес и често се пренебрегва. Ваксинациите имат свои противопоказания и е много важно да ги познавате преди самия процес. Струва си да бъдете изследвани, за да разберете дали има алергия към един от компонентите на ваксината или допълнителни вещества, включени в нея, наличието на заболяване, несъвместимо с ваксината.
 2. Разберете от лекаря какъв вид ваксина е планирана за приложение, какви са възможните последици от нея, какво да правите с тях, колко дълго ще работи инжекцията. Накратко, добрата подготовка ще намали излишните притеснения..
 3. 2-3 дни преди ваксинацията трябва да се избягват местата с много хора, за да се избегне инфекция с грип, остри респираторни инфекции или ARVI. Също така, 3 дни след процедурата е по-добре да избягвате контакт с голям брой други..

Можете да се миете и да ходите след ваксината. Препоръчително е да взимате душ, а не вана и да ходите на места с малко хора. За първи път след инжектирането също е важно да не получите друга инфекция, както преди самата процедура. Препоръчително е възрастните да не пият алкохол преди да вземат тестове и ваксинации.

Противопоказания за ваксинация срещу рубеола

Тъй като съставът на лекарствата се основава на живи щамове, те могат да имат нежелан ефект, ако не се вземат предвид противопоказанията. Не всички деца и възрастни могат да бъдат ваксинирани, можете да разберете дали е възможно да се ваксинирате или е по-добре да го откажете след подробен преглед. Ваксината не трябва да се прилага в следните случаи:

 1. Ако има обостряне на хронични заболявания, остър ход на инфекции. Такива ограничения са временни и след като човек се възстанови, той може да бъде ваксиниран.
 2. Ако има тежка алергия към един от компонентите на лекарството. Това взема предвид анафилактичните реакции, леките последици (зачервяване на бузите, малки обриви и др.) Не са противопоказание за ваксинация.
 3. Ако сте алергични към аминогликозиди;
 4. С имунодефицит: СПИН, ХИВ, злокачествени тумори, кръвни заболявания.
 5. Усложнения и нежелани реакции от предишното приложение на тази ваксина.

Също така, по време на бременност не се дават живи ваксини и това включва ваксини срещу рубеола. На фона на имунодефицита пациентът трябва постоянно да се наблюдава, при липса на клинични прояви може да се извърши имунизация, а като се има предвид слабостта на имунната система, дори е много желателно. Ако след вземане на дете или възрастен температурата се повиши силно, дишането се затруднява, други симптоми нарушават, определено трябва да се консултирате с лекар.

Противоепидемични мерки за рубеола

Избягването на нови епидемии от рубеола е важна задача, тъй като болестта е по-сложна, отколкото обикновено се смята. Единственият ефективен начин за предотвратяване на пандемия е същата ваксинация. В същото време е важно да се извърши реваксинация сред възрастното население, тъй като усложненията на инфекцията при мъжете и жените са много по-тежки. Допълнителните превантивни мерки като дезинфекция на помещения и изолация на пациенти са неефективни. Дългият инкубационен период е асимптоматичен, така че вирусите се предават по въздуха и заразяват всички чувствителни.

Въпрос отговор

Има ли нужда детето ми от ваксина срещу рубеола?

 • Защо не можете сами да се подложите на диета
 • 21 съвета как да не купувате остарял продукт
 • Как да запазите зеленчуците и плодовете свежи: прости трикове
 • Как да победите желанието си за захар: 7 неочаквани храни
 • Учените казват, че младостта може да бъде удължена

Ако детето няма установени противопоказания, определено е необходима ваксинация. Ако говорим за реваксинация, важно е да се вземе предвид реакцията към първата процедура: имаше усложнения - не се ваксинираме, не - определено го правим.

Възраст и срокове на ваксинация от една до 16 години

Първата инжекция се прави след една година, след това първата реваксинация на 6-7 години, втората реваксинация на 13-14 години. Ако дете или юноша по някаква причина изобщо не са имали имунизация до 16-годишна възраст, това трябва да се направи след прегледа.

Коя е най-добрата ваксина срещу рубеола??

Ваксините са живи и инактивирани (неживи); комбинирани и моновалентни. Абсолютно всички ваксинации срещу рубеола са на живо. Освен това сред тях има моновалентни, те съдържат само отслабен вирус на рубеола. Комбинираният е този, който съдържа три отслабени вируса срещу паротит, рубеола, морбили наведнъж. От гледна точка на удобството, комбинираните са по-добри, тъй като е необходима само една инжекция. По отношение на ефективността или риска от странични ефекти и двете са еднакви. Многовалентните обаче са много по-скъпи..

Къде да се ваксинирате

Всеки може да се ваксинира, ако няма противопоказания. Това може да се направи в стаята за ваксинация в клиниката по местоживеене. За да направите това, ще трябва да разберете дните, в които офисът работи по тази ваксинация. Частните клиники също могат да извършват ваксинации, ако имат лиценз за това. Можете също да се обадите на лекар у дома от частно медицинско заведение. В държавните агенции тази услуга не се заплаща.

Възрастните имат ли нужда от имунизация

Жените в репродуктивна възраст се препоръчват да дарят кръв за антитела и да се ваксинират, ако няма имунитет. Неваксинираните мъже без антитела също е по-добре да се имунизират, тъй като рубеолата трудно се понася в зряла възраст..

Как да се държим преди и след ваксинацията

Преди процедурата е важно да се уверите, че сте в добро здраве, родителите обръщат внимание на поведението на детето, всякакви подозрения или притеснения трябва да бъдат докладвани на здравния работник преди инжектирането. След това се препоръчва да прекарате още 30-60 минути близо до лечебното заведение, за да се предпазите в случай на негативни последици. В продължение на три дни след ваксинацията се препоръчва да се избягват местата с много хора и течения, да се разхождате на чист въздух.

Повече свежа и подходяща здравна информация на нашия канал Telegram. Абонирайте се: https://t.me/foodandhealthru

Специалност: терапевт, нефролог.

Общ опит: 18 години.

Място на работа: Новоросийск, медицински център "Нефрос".

Образование: 1994-2000 Държавна медицинска академия в Ставропол.

Обучение:

 1. 2014 г. - редовни курсове за опреснение „Терапия“ на базата на Държавното бюджетно образователно заведение за висше професионално образование „Кубански държавен медицински университет“.
 2. 2014 г. - Обучителни курсове за редовно обучение "Нефрология" в Държавната бюджетна образователна институция за висше професионално образование "Ставрополски държавен медицински университет".

Културна ваксина срещу рубеола (Ваксина срещу рубеола на живо)

Активно вещество:

Инструкции за медицинска употреба

Културна жива ваксина срещу рубеола
Инструкции за медицинска употреба - RU № LP-000463

Дата на последна промяна: 27.04.2017

Доза от

Лиофилизат за приготвяне на разтвор за подкожно приложение.

Състав

Една доза за ваксинация (0,5 ml) съдържа:

Активно вещество:

Атенюиран щам на вируса на рубеола RA 27/3 най-малко 1000 тъканни цитопатогенни дози (TCD50).

Помощни вещества:

Стабилизаторът е смес от 0,100 ml воден разтвор на LS-18 (захароза - 250 mg, лактоза - 50 mg, натриева глутаминова киселина - 37,5 mg, глицин - 25 mg, L-пролин - 25 mg, Ханкс суха смес с фенолно червено - 7, 15 mg, вода за инжекции - до 1 ml) и 0,025 ml 10% желатинов разтвор.

Описание на лекарствената форма

Лиофилизатът е хомогенна пореста маса със светложълт цвят, разрешен е розов оттенък. Хигроскопичен.

Разтвореният продукт е прозрачна розова течност.

Характеристика

Лекарството се приготвя чрез култивиране на атенюиран щам на вируса на рубеола RA 27/3 върху човешки диплоидни клетки MRC-5.

Фармакологична група

Показания

В съответствие с Националния календар на превантивните ваксинации, ваксинацията се извършва на възраст 12 месеца, реваксинацията - на 6 години.

Националният календар на превантивните ваксинации предвижда ваксиниране на деца на възраст от 1 до 18 години, жени от 18 до 25 години (включително), не болни, не ваксинирани, ваксинирани срещу рубеола веднъж, които нямат информация за ваксинации срещу рубеола.

Противопоказания

 • алергични реакции към компонентите на ваксината;
 • остри инфекциозни и неинфекциозни заболявания, обостряне на хронични заболявания;
 • състояния на имунен дефицит; злокачествени кръвни заболявания и новообразувания;
 • бременност и период на кърмене;
 • тежка реакция (повишаване на температурата над 40 ° С, оток, хиперемия с диаметър над 8 cm на мястото на инжектиране) или усложнение на предишната доза ваксина.

При наличие на ХИВ инфекция се разрешава ваксинация на лица с 1 и 2 имунни категории (отсъствие или умерен имунодефицит).

Приложение по време на бременност и кърмене

Ваксинацията е противопоказана.

Начин на приложение и дозировка

Непосредствено преди употреба ваксината се разрежда с разредител (вода за инжекции) в размер на 0,5 ml разредител за доза ваксина. За да се избегне образуването на пяна, ваксината се разтваря чрез леко разклащане на ампулата. Ваксината трябва да се разтвори напълно в рамките на 3 минути. Разтворената ваксина е бистра розова течност. Ваксината и разтворителят в ампули с нарушена цялост, етикетиране, както и когато физическите им свойства (цвят, прозрачност и др.) Се променят, не са подходящи за употреба..

Отварянето на ампулите и процедурата за ваксиниране се извършват при стриктно спазване на правилата за асептика и антисептици. Ампулите на мястото на разреза се обработват със 70 ° алкохол и се отчупват, като същевременно се предотвратява навлизането на алкохол в ампулата. За разреждане на ваксината вземете целия необходим обем разтворител и го прехвърлете в ампула със суха ваксина. След смесване ваксината се изтегля с друга игла в стерилна спринцовка и се използва за ваксинация.

Ваксината се инжектира само подкожно в доза от 0,5 ml в областта на рамото (на границата между долната и средната трета на рамото отвън), след предварителна обработка на кожата на мястото на инжектиране със 70 ° етилов алкохол.

Разредената ваксина се използва незабавно и не може да се съхранява.

Извършената ваксинация се регистрира в установените регистрационни формуляри, като се посочват името на лекарството, датата на ваксинацията, дозата, производителя, номерът на партидата, срока на годност, реакцията на ваксинацията.

Странични ефекти

След приложението на ваксината могат да се наблюдават следните нежелани реакции с различна тежест, чиято честота на развитие е посочена съгласно препоръките на Световната здравна организация и включва следните категории:

 • обилен кожен обрив, лимфаденопатия (увеличение главно в тилната и задната шийни лимфни възли) е възможно при 1-2% от ваксинираните.
 • в рамките на 24 часа на мястото на инжектиране може да се развие краткосрочна хиперемия, оток и втвърдяване, придружени от болка.
 • някои ваксинирани в дни 6-14 могат да развият краткосрочно повишаване на температурата до субфебрилни стойности, придружено от катарални явления и възможност за развитие на конюнктивит.

Тези реакции се характеризират с краткосрочен курс и изчезват без лечение..

Ваксина срещу рубеола

Болестта се предава по въздушно-капков път, по-рядко чрез заразени предмети.
Инкубационният период е 14-21 дни.

След заболяване се развива имунитет през целия живот, но напрежението му с възрастта и под влиянието на различни обстоятелства може да падне. По този начин, детска болест на рубеола не може да служи като 100% гаранция срещу рецидив..

Най-честият симптом на заболяването е обрив. Понякога в началния етап се появяват хрема и главоболие. Типично уголемяване на тилната и цервикалната лимфни възли. Появата на обрив първо по лицето и шията, а след това в рамките на 24 часа на багажника може да бъде придружена от леко повишаване на температурата до 38-38,5. Обривът представлява множество яркочервени петна, които обикновено изчезват след 3 дни.

Поради факта, че диагнозата рубеола е трудна (много заболявания причиняват обрив, подобен на рубеола; и рубеолата често е неразпозната) във всички противоречиви случаи се препоръчва да се направи кръвен тест за антитела (това важи особено за бременни жени).

Усложнения на рубеола

Както всяко вирусно заболяване, то може да причини усложнения в мозъка (енцефалит - 1 на 5000 случая, менингит). Тези усложнения са по-чести при възрастни.

Ако бъдещата майка се разболее от рубеола през първите месеци на бременността, съществува риск от развитие на фетални малформации. Излагането на рубеола може да доведе до сърдечни заболявания, катаракта, глухота и увреждане на мозъка. Бременността може да доведе до спонтанен аборт или мъртво раждане.

Артралгия и артрит - това усложнение се среща главно при възрастни жени.


Ваксинация срещу рубеола


Странични ефекти от ваксинацията


Противопоказания за ваксинация срещу рубеола


Списък на ваксините

Рудивакс
Ваксина срещу рубеола
Авентис Пастьор, Франция

Състав: жив атенюиран вирус на рубеола (щам Wistar RA 27 / 3M) - 1000 CPE / 1 доза

Противопоказания:
бременност
остри инфекциозни и прогресиращи заболявания;
вродени или придобити имунодефицити

Нежелани реакции:
Страничните ефекти са изключително редки при деца.
При възрастни е възможно: леко увеличение на лимфните възли: рядко - обрив и повишаване на телесната температура, започвайки от 5-ия ден след ваксинацията


MMR II
Ваксина за профилактика на рубеола, морбили и паротит
Merck Sharp & Dohme, САЩ

Състав: живи атенюирани вируси, включително: стандартни вируси на морбили - 1000 TCD50 стандартни паротитни вируси - 20 000 TCD50 стандартни вируси на рубеола - 1000 TCD50

Противопоказания:
бременност; ако се ваксинира в пост-пубертетна възраст, бременността трябва да се избягва в продължение на 3 месеца. след нея
Наличието на анафилактични или анафилактоидни реакции към неомицин, яйца;
Всяко заболяване на дихателната система или всяка друга инфекция, придружена от треска. Активна нелекувана туберкулоза. Пациенти, получаващи имуносупресивна терапия (това противопоказание не се отнася за пациенти, получаващи заместителна терапия с кортикостероиди). Пациенти с кръвни заболявания, левкемии, лимфоми от всякакъв тип или други злокачествени тумори, засягащи костния мозък или лимфната система. Първичен и придобит имунодефицит; нарушение на клетъчния имунитет; хипогамаглобулинемия или дисгамаглобулинемия. Наличието на вродени или наследствени имунодефицити в роднините на пациента, докато бъде доказана неговата достатъчна имунокомпетентност.

Нежелани реакции:
Най-често са възможни локални реакции: бързо преминаващо усещане за парене и / или болезненост на мястото на инжектиране. По-рядко (обикновено между 5-15 дни) възникват общи реакции: треска и дерматологични реакции: обрив. РЕДКИ Общи: леки местни реакции, включително еритем, удебеляване и чувствителност на кожата; възпалено гърло, неразположение. Храносмилателна система: гадене, повръщане, диария. Кръвна система и лимфна система: регионална лимфаденопатия, тромбоцитопения, пурпура. Свръхчувствителност: алергични реакции на мястото на инжектиране; анафилактични и анафилактоидни реакции, уртикария. Мускулно-скелетна система: артралгии и / или артрит (обикновено преходен, в редки случаи хроничен - виж по-долу), миалгия. Невропсихични: фебрилни гърчове при деца, гърчове без температура, главоболие, замаяност, парестезия, полиневрит, синдром на Guillain-Barré, атаксия. Кожа: мултиформен еритем. Чувствени органи: различни варианти на неврит на зрителния нерв, отит на средното ухо, глухота, свързана с увреждане на нервите, конюнктивит. Пикочно-полова система: орхит.


Ervewax
Ваксина срещу рубеола
SmithKlein Beecham, Белгия

Състав: 1 доза съдържа най-малко 1000 TCID50 от силно атенюиран щам RA 27/3 от вируса на рубеола, получен чрез репродукция в човешки диплоидни клетки, и не повече от 25 μg неомицин В сулфат.

Противопоказания:
бременност
тежки остри респираторни или други фебрилни инфекции;
прогнозният инкубационен период за инфекция, различна от рубеола;
свръхчувствителност към неомицин
вродени или придобити имунодефицити

Нежелани реакции:
подути лимфни възли, обрив, треска, преходна артралгия и артрит, изключително рядко - преходна полиневропатия.
При децата съвместните реакции обикновено са леки и краткотрайни; симптомите, ограничаващи физическата активност, се наблюдават при по-малко от 1% от ваксинираните.
Поради възможността за развитие на алергични реакции в рамките на 30 минути след ваксинацията, пациентът трябва да бъде наблюдаван.


ВАКСИНА срещу култивиран жив атенюиран лиофилизат за приготвяне на разтвор за подкожно приложение, направен от „Ваксина срещу рубеола жив атенюиран, вещество - замразен разтвор“ (щам RA 27/3), произведен от „Institute of Immunology, Inc.“, Република Хърватия, („INSTITUTOF ИМУНОЛОГИЯ, INC ", ХЪРВАТСКА), регистрирана в Руската федерация.

Състав

Една ваксинационна доза от ваксината (0,5 ml) съдържа:
атенюиран щам на вируса на рубеола RA 27/3 не по-малко от 1000 TCD50 (тъканни цитопатични дози);
Помощни вещества:
сорбитол - 12,5 mg, желатин - 6,25 mg, L-аргинин хидрохлорид - 4 mg, малтоза - 2,5 mg, натриев хлорид - 1,4 mg, лакталбумин хидролизат - 1,12 mg, L-аланин - 0.5 mg; неомицин сулфат - не повече от 25 mcg.

Назначаване
Профилактика на рубеола.
Рутинните ваксинации се извършват два пъти на възраст от 12 месеца и 6 години. Единична ваксинация на момичета, които преди това не са били ваксинирани или имат рубеола на възраст 13 години, или момичета, които са получили само една ваксинация.
Ваксинацията срещу рубеола на лица, които не са били болни или преди това са били ваксинирани, се извършва в съответствие с Националния календар на превантивните ваксинации на Руската федерация: деца от 5 до 17 години, момичета от 18 до 25 години.
Ваксинации могат да се правят и на други популации.

Противопоказания
състояния на имунен дефицит; злокачествени кръвни заболявания и новообразувания. При предписване на имуносупресори и лъчева терапия ваксинацията се извършва не по-рано от 12 месеца след края на лечението;
бременност;
силна реакция (повишаване на температурата над 40 ° C, оток, хиперемия с диаметър повече от 8 cm на мястото на инжектиране) или усложнение на предишната доза;
остри инфекциозни и неинфекциозни заболявания, обостряне на хронични заболявания - ваксинацията трябва да се извършва не по-рано от 1 месец след възстановяване.

Забележка: ХИВ инфекцията не е противопоказание за ваксинация.

Предупреждения
Забранено е прилагането на ваксината по време на бременност. Трябва да се вземат предпазни мерки, за да се избегне зачеването в рамките на 2 месеца след ваксинацията.

Взаимодействие с други лекарствени продукти
Ваксинацията срещу рубеола може да се извършва едновременно (в същия ден) с други планирани ваксинации (срещу магарешка кашлица, дифтерия, тетанус, паротит, морбили, полиомиелит, хепатит В) или не по-рано от 1 месец след предишната ваксинация. При едновременна ваксинация лекарствата се инжектират на различни места, смесването на ваксини в една спринцовка е забранено.

Имуноглобулини и кръвни продукти:
След въвеждането на кръвни продукти (имуноглобулин, плазма и др.), Ваксината се препоръчва да се прилага не по-рано от 3 месеца по-късно. След ваксината срещу рубеола кръвни продукти могат да се прилагат не по-рано от 2 седмици по-късно; ако е необходимо да се използва имуноглобулин по-рано от този период, ваксинацията срещу рубеола трябва да се повтори след 3 месеца. Ако в кръвния серум присъстват антитела срещу вируса на рубеола, не се извършва повторна ваксинация.

Странични ефекти

На мястото на инжектиране може да се развие краткосрочна хиперемия, оток и втвърдяване, придружени от болка. Ваксината може да причини при някои ваксинирани следните нежелани реакции с различна тежест:
обрив;
краткосрочно повишаване на температурата до субфебрилни стойности; по-висока температура при индивидуално ваксинирани;
кашлица, хрема, неразположение, главоболие;
гадене;
лимфаденопатия (уголемяване на преобладаващо тилната и задната шийни лимфни възли).

Ваксинираните в пост-пубертетна възраст могат да имат артралгия или артрит, в редки случаи - полиневрит.
Всички тези реакции са краткотрайни и изчезват без лечение..

Нежелани реакции и усложнения на ваксините


Рубеола, "Рудивакс" и други.

Ваксината допълва класа на живите вирусни ваксини, които се приготвят от атенюирани вируси.

Местни реакции: Няма специфични реакции.

Общи реакции: Леко повишаване на телесната температура, неразположение, увеличаване на лимфните възли (особено на тилната и задната шийка), подуване на ставите (причинено от доброкачествено преходно възпаление на тъканите на ставите, по-често на коляното и китката) се наблюдават при 2% от юношите, 6% от децата, 20% от възрастните. Нещо повече, повечето реакции са представени от повишаване на телесната температура. Артритът е рядък. Обрив се регистрира при 5% от ваксинираните.

Усложнения: Ваксината е абсолютно противопоказана за употреба по време на бременност, независимо от нейната продължителност. Ако обаче това се случи (жената по време на ваксинацията не е знаела, че е бременна), не се препоръчва прекъсване на бременността.
Рядко усложнение е временно намаляване на броя на тромбоцитите в кръвта - същото като при ваксината срещу морбили. Настъпва 2-3 седмици след ваксинацията. Алергичните реакции могат да бъдат причинени от наличието на следи от антибиотици (канамицин, неомицин) във ваксината.


Честота на рубеола в Русия


За пет месеца на 2009 г. в Руската федерация в групата инфекции, контролирани чрез специфична профилактика, е регистрирано намаляване на честотата на рубеола със 7,1 пъти и паротит с 2 пъти..

През 70-те години само 3-6 процента от жените в детеродна възраст са податливи на рубеола. Сега 45-65 процента от момичетата на възраст 12-15 години имат антитела срещу рубеола. Тоест, когато дойде време тези момичета да раждат, те ще бъдат податливи на това заболяване..

През 1999 г. в Русия са регистрирани 526 хиляди случая на рубеола. В същото време 20-25 процента от случаите се срещат при хора над 15 години. С тази честота очакваната честота на синдрома на вродената рубеола (CRS) може да надхвърли 1000 на година.

През 2000 г. в Красноярската територия са регистрирани 6 391 случая на рубеола. В 13 територии на региона честотата надвишава регионалния показател с 9 пъти.

Според научните оценки в Русия всяка пета жена (в Москва - всяка трета) няма достатъчен имунитет срещу рубеола. Наблюдава се постоянно нарастване на заболяванията сред възрастните. В резултат на това в Русия около 15% (като се има предвид липсата на широко разпространена и рутинна диагностика и фактът, че до 90% от всички случаи на инфекции при възрастни са безсимптомни, тази цифра може да е по-висока) от всички вродени малформации се причиняват от рубеола.

Информация за бременни жени


Болестта на бременна жена води до инфекция на плода. В зависимост от гестационната възраст, при която възниква инфекция, плодът развива различни малформации с различна вероятност (през първия триместър вероятността достига 90%, през втория - до 75%, през третия - 50%). Най-типичните са увреждане на органа на зрението (катаракта, глаукома, непрозрачност на роговицата), слухов орган (глухота), сърце (вродени дефекти). Също така синдромът на вродената рубеола (CRS) включва малформации на лицево-челюстния апарат, мозъка (микроцефалия, умствена изостаналост), вътрешните органи (жълтеница, уголемяване на черния дроб, миокардит и др.). В 15% от случаите рубеолата води до спонтанен аборт, мъртво раждане.

С вродена рубеола вирусът навлиза в ембриона трансплацентарно, заразява епитела на хорионните ворсинки и ендотела на кръвоносните съдове на плацентата, което допълнително води до хронична исхемия на тъканите и органите на плода. Вирусът причинява нарушения в митотичната активност на клетките, хромозомни промени, водещи до смърт на плода или образуване на тежки малформации при детето. Цитодеструктивният ефект на вируса се изразява в лещата на окото и кохлеарния лабиринт на вътрешното ухо, което води до катаракта и глухота. Вирусът на рубеолата засяга предимно органи и системи, които са в процес на формиране, в така наречения критичен период на вътрематочно развитие. Критичните периоди са: за мозъка - 3-11-та седмица, очите и сърцето - 4-7-ма, органа на слуха - 7-12-ма. Честотата на вродените малформации зависи от времето на бременността: инфекция с рубеола на 3-4 седмици. бременността причинява увреждане на плода в 60% от случаите, 9-12 седмици - 15%, 13-16 седмици - 7%. При пациенти с вродена рубеола, въпреки наличието на специфични антитела срещу рубеола в кръвта, патогенът може да остане в тялото за дълго време (2 години или повече). Този факт потвърждава позицията на вродената рубеола като хронична инфекция..

В случай на контакт на бременна жена с пациент с рубеола, въпросът за поддържане на бременността трябва да бъде решен, като се вземат предвид резултатите от двукратно серологично изследване (със задължителното определяне на количественото съдържание на специфични имуноглобулини от класове М и G - можете да го предадете, например, в Института Габричевски). Ако бременна жена има стабилен титър на специфични антитела, контактът трябва да се счита за не опасен.


Ваксинирайте или се разболявайте?


Широко разпространено е мнението, че е по-добре детето да се възстановява самостоятелно от детските инфекции, отколкото да се ваксинира. Това е нелогично от една страна и вредно от друга..

Докато ваксините срещу морбили, паротит и рубеола са живи ваксини, по същество ваксината е малка инфекция, причинена от живи ваксинални вируси, които са специално атенюирани, за да минимизират страничните ефекти. Избирайки естествена инфекция вместо ваксина, родителите излагат детето си на ненужно по-голям риск.

По-специално естествената морбили причинява енцефалит (възпаление на мозъка) с честота до 1 на 1000 случая и за разлика от енцефалита като усложнение на ваксинацията срещу морбили, те са по-тежки и със значително по-висок риск от усложнения през целия живот до увреждане. Чести са случаите на бактериални усложнения след масивен обрив на морбили, водещ до различни последици - от животозастрашаващи до козметични (белези, пигментация).

Няма да е излишно да споменем, че заушката, известна със своите усложнения върху мъжката репродуктивна система, е, наред с други неща, втората причина за вирусен енцефалит след морбили. И въпреки че рубеолният енцефалит е много по-рядък, не забравяйте, че рубеолата, морбили и паротит представляват заплаха не само за самото дете, но и за неговите родители, които, първо, с 30% вероятност нямат съответните имунитет, и второ, те ще страдат от тези инфекции много по-трудно от децата си.

Също така се смята, че за да се сведат до минимум нежеланите реакции, ваксинациите срещу паротит и рубеола трябва да се правят отделно. Заблудата на този подход се крие във факта, че при отделни ваксинации детето и самите родители са изложени на 3 пъти стрес, баластните вещества се въвеждат в тялото на детето 3 пъти, имунната система се „задейства“ 3 пъти вместо веднъж. По този начин еднократната ваксинация с комбинирана ваксина е по-безопасно и удобно решение във всички отношения. Между другото, в развитите страни комбинираните ваксини отдавна почти напълно са изместили отделни, с изключение на случаите, когато човек е болен от някои от инфекциите, от които комбинираната ваксина предпазва.

В Русия най-широко разпространени са две комбинирани ваксини - белгийската Priorix и американо-холандската MMR-II (2). Френската ваксина "Trimovax" се предлага в Украйна и някои други страни от ОНД. И трите лекарства са най-добрите примери за този клас ваксини, доказани в продължение на десетилетия на употреба по целия свят.