Благосъстоянието на бъдещата майка е ключът към раждането на здраво дете. Не е трудно да изберете позиция за сън, просто трябва да слушате тялото си. Много жени се измъчват в търсене на отговор на въпроса: колко сън ви е необходим по време на бременност. Нека да разгледаме тези въпроси.

 1. Как да изберем удобна поза за сън и в каква поза не можете да спите
 2. Колко е необходимо на бременната жена да спи на ден
 3. Как да спим правилно за бременна жена в ранните етапи
 4. До каква седмица можете да спите по гръб
 5. Какви пози е най-добре да не избирате
 6. Защо не можете да спите по корем дълго време
 7. Коя е най-добрата позиция за една жена да спи през втория триместър
 8. На коя страна можеш да спиш
 9. Кои пози са по-удобни
 10. Неща за запомняне
 11. Как да спим в последните месеци на бременността
 12. Какви пози са забранени за спане
 13. Колко часа е най-добре да спя
 14. Какви пози да изберете за удобство
 15. Допълнителен комфорт по време на бременност по време на сън: кои възглавници ще ви помогнат да заспите
 16. Препоръки за диета и течности преди лягане
 17. Полезно видео

Как да изберем удобна поза за сън и в каква поза не можете да спите

Добрата почивка е неразделна част от здравето на всеки човек. През нощта тялото възстановява енергията, подготвя се за нов ден.

По време на бременността обичайният начин на живот на жената се променя и често се появяват нарушения на съня.

В такъв щастлив период на чакане на бебето тя е изправена пред някои ограничения, включително въпроса в коя позиция да заспи правилно.

Колко е необходимо на бременната жена да спи на ден

Сънливостта придружава бременността, ако тялото на жената не получава витамини и нивото на имунитета е значително намалено. При нормалния ход на бременността жената може да спи 10 до 12 часа на ден. Ако не сте свикнали да почивате през деня, то непременно развийте този навик в себе си. Това ще е необходимо и през периода, когато трябва да легнете с бебето през деня..

Как да спим правилно за бременна жена в ранните етапи

През първите седмици на бременността сънят е разрешен във всяка удобна поза. Трябва да се научите как да заспите веднага, за да не изпитвате дискомфорт през последните седмици. Намирането на удобен и безопасен вариант отнема малко време - това е просто въпрос на навик. Позицията от дясната и лявата страна се счита за най-оптималната за мама и бебе.

До каква седмица можете да спите по гръб

Заспиването по гръб, давайки не малко натоварване на долната част на гръбначния стълб, е разрешено не по-дълго от 14-15 седмици. След 15 седмици става реална опасност да бъдете в това положение дълго време.

Главата се върти, пулсът се ускорява, налягането се повишава. Желанието да се спи на гърба не възниква при онези жени, които страдат от токсикоза. Гаденето се влошава, вътрешните органи се свиват, възниква дискомфорт.

Какви пози е най-добре да не избирате

Вредни и опасни пози за сън, особено през последните месеци на бременността, се считат: обръщане по корем или по гръб. Бременната жена трябва да избягва тези пози, те абсолютно не са подходящи. Само да лежите по корем от 10 седмици не си струва, това е заплаха за здравето на бебето, въпреки че е защитено от слой мускули и стените на матката. Тази ситуация може да провокира нейната хипертоничност..

Защо не можете да спите по корем дълго време

Всеки натиск е нежелан за развиващото се дете. В търсене на удобна и удобна поза за сън, опитайте различни позиции: отстрани, по гръб, полуседнал.

Коя е най-добрата позиция за една жена да спи през втория триместър

Коремът се появява все по-забележимо, гърдите се увеличават. На този етап от развитието на бебето то трябва да бъде защитено по-благоговейно. Позата за сън на стомаха не е подходяща и става неудобно да заспите в това положение. Бебето е защитено само от околоплодната течност и маточните стени.

За удобна и здравословна позиция се счита легнало от лявата страна. За по-голямо удобство сгънете десния крак в коляното или поставете валяк или възглавница под него. Краката няма да се подуят.

На коя страна можеш да спиш

Лекарите не са съгласни на коя страна се препоръчва да спят за бъдещи майки. Тук трябва да се изхожда от удобството на самата жена. Някой е удобно да спи на лявата си страна. Тази поза облекчава подпухналостта от долните крайници, улеснява работата на бъбреците. Но при дълъг престой от лявата страна има натиск върху сърдечния мускул, възниква задух и липса на кислород. Следователно е позволено положение, легнало от дясната страна..

Кои пози са по-удобни

Всеки избира самостоятелно удобна позиция, но по-полезната позиция е отстрани. Особено помагат за постигане на комфортен сън, възглавници за майчинство.

Някои жени предпочитат да спят полуседнали. Основното е да контролирате, така че да няма натиск върху долната част на гръбначния стълб. За да направите това, трябва леко да се обърнете настрани. Можете да поставите възглавница или възглавница под краката си. По този начин можете да избегнете подпухналостта на краката си..

Неща за запомняне

Здравословният сън е гарантиран, когато нищо не ви притеснява. Невъзможно е да спите цяла нощ в едно положение, трябва да се преобърнете.

Има някои условия, които трябва да имате предвид за комфортен сън:

 • Настройте ежедневието си: събуждайте се и заспивайте едновременно.
 • Проветрете стаята, охладете стаята в горещо време.
 • Упражнявайте се през целия ден. Ако просто лежите на дивана близо до телевизора, ще бъде много по-трудно да заспите..

Как да спим в последните месеци на бременността

През третия триместър коремът става голям, по-често искате да легнете и да заемете удобна поза. По това време киселини, запушване на носа и тежко дишане стават чест спътник на бременни жени. Трябва да легнете на висока възглавница, така че горната част на тялото да е повдигната.

Какви пози са забранени за спане

Забранено е заспиването на стомаха след 27 седмици. Първо, това ще бъде неудобно положение в бъдеще, поради бързо нарастващия корем. На второ място, натискът върху детето е толкова силен, че може да направи негативни корекции в неговото развитие..

Когато лежите по гръб, има нарушение на кръвообращението, както и прекомерно натоварване на гръбначния стълб. Червата в това положение започват да работят нестабилно, в резултат на което може да се образува запек. За да не навредите на тялото си и на развиващото се бебе, не се препоръчва да спите по гръб и стомах.

Колко часа е най-добре да спя

 1. Регулирайте графика си за почивка и събуждане.
 2. Нощният сън от 22.00 до 7.00 е 9 часа добра почивка.
 3. Дневната почивка трябва да бъде 2 часа.
 4. Почивайте тялото си колкото е възможно повече.

Какви пози да изберете за удобство

Позата, в която жената е заспала преди да е била бременна, често става неудобна в новото състояние. В неудобно положение могат да се появят конвулсии, изтръпване на крайниците. Трябва да търсите удобна позиция.

Препоръки за избор на удобна позиция:

 • Опитайте се да легнете на лявата си страна.
 • Поставете няколко малки възглавници под коляното, долната част на гърба, под главата.
 • Преобърнете се от другата страна, когато изпитвате болка в долната част на гърба и бедрата.
 • Поставете голяма възглавница под гърба си, така че горната част на тялото да е доста над краката ви..

Допълнителен комфорт по време на бременност по време на сън: кои възглавници ще ви помогнат да заспите

Хормоналните промени в тялото са придружени от желание за сън и е невъзможно да се избере удобна позиция. За приятен сън на жените в позиция се предлагат различни аксесоари под формата на възглавници. Възглавници за бременни жени имат различни форми: U (подкова), C ​​(багел), G (буква g). Не всеки разбира своята роля, но ще бъде отличен помощник в храненето на вашето бебе в бъдеще..

Такава възглавница ще добави комфорт по време на почивка и сън, защото има удобна форма, приятна на допир и хипоалергична. Освен това възглавницата разпределя равномерно натоварването върху гръбначния стълб.

Препоръки за диета и течности преди лягане

Много бъдещи майки пренебрегват правилата за правилно хранене и през последните седмици от бременността не могат да си откажат торти, пайове и сладкиши. Теглото нараства пред очите ни, обемите се увеличават и в същото време става по-трудно да се диша и ходи.

Опитайте се да се придържате към здравословна диета. Прекомерното преяждане вечер води до натоварване на храносмилателната система, нарушен е сънят и се натрупват телесни мазнини.

 1. Не преяждайте през нощта.
 2. Организирайте последното хранене 2 часа преди лягане.
 3. Не можете да ядете сладкиши и брашно.
 4. Шоколадът ще се отлага в мазнини.
 5. Ядки, сушени кайсии, сини сливи - твърде калорични за вечерна закуска.
 6. Ако се чувствате гладни, можете да ядете извара.
 7. Не яжте мазни, солени храни.
 8. Премахнете подправките.

През деня обемът на консумираната от бременна жена течност не трябва да надвишава 3 чаши. Най-добре избягвайте течности преди лягане..

Ако пиете голямо количество течност преди лягане, пикочният мехур притиска с усилие матката, така че честите позиви за уриниране няма да ви дадат възможност за пълноценна почивка.

Препоръки за пиене на течности преди лягане:

 1. Пийте зелен чай 2-3 часа преди лягане..
 2. Не пийте минерална солена вода.
 3. Обемът на течността преди лягане трябва да бъде не повече от ½ чаша..
 4. Можете да изпиете чаша кефир.
 5. Чаша мляко с половин чаена лъжичка мед ще ви помогне да заспите.
 6. Пийте чай от лайка при безсъние.
 7. Кафето и черният чай нарушават съня.

Разходете се в парка преди лягане, проветрете стаята, изберете удобна поза за спане - всичко това в комплекса ще ви помогне да си починете добре. Лекарите за управление на бременността препоръчват организиране на стабилно ежедневие: заспивайте по едно и също време всеки ден, заспивайте от лявата страна и, ако е необходимо, използвайте аксесоари за бременни жени.

Пози на сън по време на бременност. Коя е най-добрата позиция за мама и бебе

Пълният сън на бъдещата майка е гаранция за добро здраве за бъдещото бебе. Освен качеството и продължителността на съня е важна и позицията на тялото на жената в леглото. Какви позиции на сън по време на бременност са по-физиологични??

Съдържание:

Правилната поза за спане по време на бременност

Жените в позицията се съветват да спят от лявата или дясната си страна. И двете се считат за най-подходящите пози за сън по време на бременност. Според акушер-гинеколозите това положение на тялото допринася за правилното протичане на физиологичните процеси в утробата. Освен това лекарите отбелязват, че позицията от лявата страна е от полза за сърцето на бременната жена и самото дете..

Съществува обаче мнение, че бъдещата майка не трябва да спи на дясната страна. Според лекарите, спането в това положение нарушава притока на кръв в таза, което затруднява бебето да се храни вътреутробно. Постоянното спане в една позиция - от лявата страна - обаче е неудобно. Ето защо, за да не легнете за всичко, през нощта се препоръчва да смените позицията от лявата страна на дясната и обратно..

Има моменти, когато бебето в корема на майката не е разположено по протежение, както обикновено, а напречно. В тази ситуация лекарите съветват да спите отстрани на главата на детето. Ако ултразвукът показва, че бебето е разположено с таза надолу, също се препоръчва жената често да променя позицията си по време на сън..

Каква позиция да спиш след няколко седмици преди раждането

В по-късни периоди можете да спите в легнало положение, особено ако е трудно да направите това в хоризонтално положение. Големият корем може да направи нощното спане неудобно за бременна жена. Следователно алтернатива в този случай е да спите в фотьойл или на легло с възглавници, поставени под облегалката. Благодарение на това положение се намалява натискът върху вътрешните органи, което позволява на бъдещата майка да заспи по-бързо..

Преди да си легнете в легнало положение, можете да поставите друга възглавница под коленете си, ако ще спите на леглото. Ако трябва да спите на стол, по-добре е да изпънете краката си на стабилна повърхност, например на стол или тахта. Така че, краката ви няма да изтръпнат по време на сън..

Позиции на сън по време на бременност: полезни съвети

Ако имате проблеми със съня поради неудобна поза, следвайте тези съвети.

 • Легнете малко по гръб. В положението отстрани се облегнете леко назад. Това ще облекчи натиска отстрани на тялото ви, докато спите. В същото време за удобна позиция поставете възглавница или намачкано одеяло под гърба си..
 • Изберете правилния матрак. Бременните жени трябва да спят на мек или средно твърд матрак. Така че, вие лежите по-малко.
 • Поставете възглавница между коленете си. Това облекчава кръста по време на сън..
 • Спете на топка. Спането в тази поза е много релаксиращо. Предупреждаваме ви, че такава поза за сън по време на бременност е удобна само през 1-ви триместър. По-късно спането в тази поза ще бъде неудобно..

Какви пози за сън са противопоказани за бременни жени?

Жените в позицията нямат право да спят по корем след 12-та седмица. В този случай прекомерният натиск върху корема ще нарани бебето. До 12-та седмица можете да спите по корем, тъй като в ранните стадии плодът е все още малък и защитен от мускулите на матката.

Ако продължите да спите по корем през втория триместър, натискът върху плода ще наруши кръвоснабдяването на плацентата. И това ще доведе до кислороден глад и възможни дефекти в развитието на бебето..

Обратното положение - легнането по гръб е разрешено само до 20-та седмица. Спането по гръб по-късно в живота може да понижи или повиши кръвното налягане на майката.

Ако се очакват близнаци или тризнаци, спането по гръб или стомах не се препоръчва след 12 седмици. И двете пози за сън по време на бременност в тези случаи увреждат както мама, така и бебета..

Също така, не спите по гръб, ако главата на бебето е много ниско, особено през третия триместър..

Как да подобрим съня по време на бременност

Продължителността на съня по време на бременност трябва да бъде най-малко 8 часа. И по-добре - всички 10 часа на ден. Освен това се препоръчва на жените в отпуск по майчинство да спят през деня. Такъв режим на почивка ви позволява да се чувствате добре, което означава, че е по-добре да издържите бременност..

На първо място, трябва да избягвате стресови ситуации. В края на краищата, притесненията за и без да развалят не само нервите на майката, но могат и да нарушат развитието на бебето в утробата.

Освен това жените в позиция трябва да намалят до минимум тежките физически натоварвания. В противен случай те ще имат лош ефект върху здравето на детето..

Преди лягане бременните жени могат да си вземат вана или душ, за да им помогнат да се отпуснат по-бързо. До 12-та седмица за релаксация можете да помолите съпруга си да направи лек масаж. През втория и третия триместър се препоръчва редовният масаж да се замени с масаж на краката или ръцете.

През първата половина на бременността можете да правите любов преди лягане. На по-късните етапи сексът е разрешен, но с тях трябва да се работи внимателно, ако няма противопоказания от лекаря.

2 часа преди лягане трябва постепенно да намалите активността си. До вечерта не обсъждайте насилствени теми, не псувайте с близки, не гледайте емоционални филми и прекарвайте по-малко време в социалните мрежи.

Ако спите през деня и не заспивате добре през нощта, пропуснете следобедната дрямка..

През първия триместър могат да се разрешат леки упражнения за добър сън. Например, правете водна аеробика или гимнастика за бременни жени. Като алтернатива, просто ходете 2-3 часа преди лягане..

Преди да си легнете, не е нужно да преяждате и да си лягате гладни. Пълният или празен стомах не е благоприятен за правилния сън.

По-добре е да не пиете много течности през нощта. По време на бременност пикочният мехур е компресиран, което кара жената да посещава тоалетната през деня. Ето защо, за да не отидете "на малки" през нощта, се препоръчва да консумирате не повече от една чаша час преди лягане..

Ако горните съвети не помогнат, обърнете се към Вашия лекар. Специалистът ще предпише успокоителни за облекчаване на безсънието.

Как да се приготвим за лягане по време на бременност

За да избегнете сънливост сутрин, подгответе се за леглото правилно. За да направите това, следвайте тези съвети.

 • Проветрете спалнята си преди лягане. 15 минути преди лягане отворете прозореца и го оставете там, докато си легнете. През лятото прозорецът може да се отваря през цялата нощ. Свежият хладен въздух, духащ от улицата, ще ви помогне да заспите по-бързо.
 • Спете "лека". Не носете тесни пижами преди лягане. По време на бременност е най-добре да спите по бельо или изобщо без дрехи. Ако е студено, покрийте се с топла завивка и обуйте чорапи. В топло време спите под леко одеяло, например, направено от холофайбър.
 • Не пийте чай или кафе вечер. Тези напитки съдържат кофеин, който стимулира нервната система и предотвратява съня..
 • Следвайте "ритуала". Следвайте стъпките, за да се настроите за сън. Например измийте зъбите си, вземете душ, прочетете книга. Мозъкът възприема тези дейности като стимул за сън и настройва тялото за почивка..
 • Легнете веднага на една страна. Удобните пози за сън по време на бременност могат да ви помогнат да заспите.

Възглавници за сън по време на бременност

Специални възглавници за бременни улесняват съня на бъдещата майка. Възглавниците трябва да съответстват на анатомичните особености на жената, което означава, че те са подбрани по форма и размер. Възглавниците се поставят под гърба, краката, врата или всички заедно.

За бременни жени се произвеждат продукти със следните форми.

 • U-образна възглавница - най-удобната за бременни жени, тъй като едната страна поддържа гърба, а другата може да бъде прегърната и хвърлена върху нея.
 • G-образна възглавница - подобна на описаната по-горе, но има специална подложка под корема. В допълнение, можете да спите на него в легнало положение на всеки етап от бременността..
 • Възглавница с формата на буквата "L" - вариант на U-образната възглавница, която обикновено се поставя не под главата, а се намира между краката.
 • Възглавница във формата на коктейлна тръба. За разлика от други варианти, тази форма е малка. Използва се като подложка, която се поставя под главата или между коленете.
 • C-образна възглавница - поддържа гърба по време на сън и облекчава стреса в долната част на гърба.

Купете няколко възглавници за по-удобен сън. В този случай поставете едната възглавница под корема, прегърнете другата с колене и поставете третата под долната част на гърба..

За жените в позиция е по-добре да използвате пухени възглавници или продукти с холофайбър. Тези материали се измиват без проблеми и бързо изсъхват. Освен това и двата пълнителя не провокират алергии и не губят форма с течение на времето.

Заключение

Правилните позиции за сън по време на бременност ще ви улеснят да заспите и ще ви помогнат да спите спокойно, без да навредите на бебето си. Ако промяната в позицията не елиминира безсънието, се препоръчва нормализиране на съня по други начини. Например вземете успокоителни или посетете лекар.

Ако безсънието не се лекува, това ще се отрази зле както на благосъстоянието на бъдещата майка, така и на здравето на бебето. Ето защо, ако имате проблеми със съня, трябва да установите режим, да правите вечерна гимнастика, да вземете душ или да опитате други методи за справяне с безсънието..

Здраве за вас и вашето бебе!

Видео за каква позиция да спи при бременна жена

Как да спим правилно по време на бременност

Когато една жена носи бебе, за нея е полезно да знае как да спи правилно по време на бременност. Качеството на почивка, благосъстоянието на бъдещата майка и бебе зависи от това. Полезна информация е предоставена в тази статия..

Проблеми със съня се появяват по време на бременността. Отначало са характерни силна слабост, умора и сънливост. Дискомфортът е свързан с повишаване на прогестерона и промяна в хормоналните нива.

Правилното положение на тялото влияе върху безопасността на бебето и е свързано с продължителността на бременността.

 1. През първите 3 месеца можете да изберете всяко удобно място. В края на 11 седмици не се препоръчва да лежите по корем. Това се отразява негативно на кръвообращението. Ако бременността е многократна, първоначално не трябва да лежите по корем.
 2. През 2-ри триместър стомахът е закръглен, така че няма да работи, за да лежи върху него. Седи удобно отстрани и отзад.
 3. От 25 седмици до раждането позицията за сън по време на бременност трябва да е удобна. По-добре е да лежите от лявата страна, защото от дясната има опасност от смачкване на уретера. Това може да причини пиелонефрит, замаяност и болка в лумбалната област..

Ако сте в правилната и удобна позиция, останалото ще бъде пълноценно и качествено. Също така рискът от подуване, нарушения на кръвообращението ще намалее.

В допълнение към позата се препоръчва да се обърне внимание на следните фактори:

 • нощен сън - 8 часа, дневен - 60 минути;
 • разработен режим;
 • хигиена на съня.

Спазвайки всички правила, можете да избегнете неприятни прояви, дискомфорт, опасни усложнения.

Как да не спиш

Всяка жена толерира промените в тялото по различен начин с началото на бременността. Първоначално това не засяга съня и почивката. Дискомфортът обикновено се появява от втория триместър.

Като се вземат предвид физиологичните промени, момичето трябва да знае как бременните жени могат да спят, за да не навредят на бебето..

Неправилно избраната позиция може да причини главоболие, световъртеж, токсикоза, слабост, неразположение и сънливост през деня. Благосъстоянието на бъдещата майка и бебе зависи от качеството на останалите..

На гърба

Не се препоръчва да заемате позиция по гръб и да заспите в нея. В този случай уголемената матка притиска гениталната вена, която минава през гръбначния стълб. Тази позиция може да се използва само при смяна на позиции..

Как да спим правилно за бременни жени в последните етапи ще бъде разказано от водещ гинеколог или обяснено в специално училище за бъдещи родители.

На корема

Забранено е да бъдете в това положение от 11 седмици след зачеването. Това се дължи на факта, че матката непрекъснато се увеличава по размер.

Важно е да се избягва изстискването, което може да възпрепятства снабдяването на бебето с хранителни вещества и кислород. Това също води до лошо кръвообращение при майката..

Как можеш

Когато жената разбере, че ще стане майка, става интересно как да спим правилно по време на бременност. Какво точно определя нейното благосъстояние и развитието на бебето.

В ранните етапи няма значителни ограничения и забрани. Следователно можете да изберете позиция, в която да ви е удобно. През втория триместър е най-добре да седнете настрани. Това ви позволява да отпуснете мускулите, да разпределите равномерно товара.

През нощта позициите се сменят няколко пъти. Бъдещата майка самостоятелно избира как най-добре да си почине, но си струва да се вземат предвид препоръките на лекаря.

Препоръки на по-късна дата:

 • от лявата страна - безопасно през целия гестационен период;
 • дясната страна е позволена основно за смяна на положението, с подуване на долните крайници, допълнително се използват възглавници.

Най-благоприятната позиция е легнала настрани, с изпъната подбедрица права, а другата сгъната. Тази подредба допринася за нормалното кръвообращение, равномерно разпределя натоварването.

Специални възглавници ще ви помогнат да заспите и да се отпуснете. Препоръчително е да ги поставите под краката, корема или гърба. Като се има предвид постоянният растеж на матката и увеличаването на стреса върху цялото тяло, такива устройства ще помогнат за създаването на комфорт.

Има специални меки продукти във формата на полумесец. Те са големи, съобразени с човешкия растеж. Жена прегръща такава възглавница и в същото време поддържа стомаха, главата, краката си.

Препоръки

Изборът на правилната, безопасна и удобна позиция е основното за добрата почивка. Определете го, като вземете предвид гестационната възраст и съветите на лекаря.

Важно е да се вземе предвид, че здравословният сън влияе върху благосъстоянието на бъдещата майка и развитието на плода. Неправилната стойка на тялото може да доведе до различни нарушения. Ето защо е необходимо да се следват полезни препоръки.

 1. Спално бельо. Тя трябва да бъде направена от хипоалергичен материал или естествени материи. Да няма остър аромат, ярки избледняващи цветове. Важно е да се поддържа чистота и хигиена. По-добре е да изберете бебешка пудра за пране..
 2. Възглавници. В допълнение към допълнителните продукти във формата на полумесец се избира и основната възглавница. Силиконовите продукти се почистват лесно, отговарят на формата на главата и бързо връщат първоначалния си вид. Материалът не предизвиква алергични реакции.
 3. Одеяло. Трябва да се покриете с одеяло, което съответства на температурния режим в стаята. Под него не трябва да е топло или студено. Пълнителят може да бъде направен от естествени, хипоалергенни материали. Те трябва да са приятни за тялото, а не дразнещи.
 4. Хранене. Не се препоръчва прием на големи количества храна и напитки преди лягане. Това нарушава храносмилането и съответно нарушава нощната почивка. Възниква киселини, особено в по-късните етапи. Голямо количество течност води до появата на подуване на долните крайници.
 5. Продължителност. Добрата почивка трябва да продължи поне 8 часа през нощта. Препоръчва се почивка през деня, поне 1 час. Тогава жената ще се чувства добре и весела, проявата на токсикоза ще намалее..

Бъдещите майки мислят на коя страна е по-добре да спят бременните жени. От 25-та седмица нататък трябва да се предпочита лявата страна. Дясната страна обикновено се използва за смяна на позицията и краткосрочно отпускане..

Ако едно момиче страда от безсъние, е необходимо да посетите лекар. Липсата на почивка се отразява негативно на благосъстоянието и може да бъде опасно за развитието на плода..

По време на бременността тялото се възстановява и се сблъсква с промени, които засягат обичайния начин на живот. Затова те се отнасят отговорно към здравето. Сънят е много важен в този случай..

За да се премахнат нарушенията му, е необходимо да се помисли как да се спи правилно по време на бременност, както и да се използват допълнително специални устройства.

Как да спим правилно по време на бременност?

За да се попълнят енергийните резерви, да се възстанови тялото на клетъчно ниво, да се укрепи нервната система, човек се нуждае от висококачествен сън. Заслужава да се отбележи, че без пълноценна нощна почивка човешкото тяло може да издържи само четири дни, докато без вода - цели десет! Що се отнася до бременна жена, тогава сънят е един от ключовите аспекти на нормалното развитие на плода заедно с балансираното хранене. Но как да спим правилно по време на бременност, за да не навредим на бебето и тялото си?

Опасни пози за "тих час"

Бъдещите майки, които са в ранните етапи на бременността (до 12 седмици), все още могат да спят във всяка от обичайните си позиции. Но малко по малко си струва да се откажете от такива навици:

 1. Спането по корем от втория триместър е много опасно за бебето. Въпреки че трохичката вече е здраво закрепена в корема, рискът от нараняване все още остава. А увеличаването на размера на корема с течение на времето прави тази поза напълно неудобна..
 2. Спането по гръб е особено опасно в края на втория триместър. През този период бебето вече има доста големи размери, следователно притиска кръста на майката, червата и други вътрешни органи, разположени в тази зона. Бременна жена, която не се съобразява с това правило, има учестен пулс, изтръпване на крайниците и притокът на кръв към плацентата и бъбреците е нарушен. В този случай съществува риск от фетална хипоксия. Бебето започва да се натиска силно и да се преобръща в утробата, което сигнализира за дискомфорт.

Ако една жена в края на бременността предпочита да спи по гръб, тогава тя също може да изпита такива проблеми: поява и влошаване на хемороиди, аритмия, ниско кръвно налягане, припадък, замаяност, киселини в стомаха.

Как правилно да организираме място за спане?

В някои случаи дори правилно избраната поза за нощна почивка по време на бременност не помага на тялото да се възстанови правилно. Ако леглото е неудобно и матракът не поддържа гръбначния стълб, тогава не е необходимо да се говори за добро обновяване на силата. Правилно оборудваното място за спане също е много важно за добрия нощен или дневен сън. Бременните жени се съветват да си купят ортопедичен матрак със средна твърдост, който следва контурите на тялото и е в състояние да поддържа гръбначния стълб в естествено физиологично състояние. Леглото не трябва да е много пружиниращо, за да не създава излишни вибрации при обръщане в съня. Размерът му трябва да е достатъчен - трябва да се има предвид, че леглото споделят двама души - бъдещата майка и бъдещия татко.

Спането на лявата страна е правилната поза за бременни жени

Лекарите единодушно съветват бъдещите майки да спят на лявата си страна. В този случай кръвта тече плавно към всички вътрешни органи и към плацентата, далакът и лимфната система функционират нормално. Докато "тихият час" от дясната страна може да причини изстискване на бъбреците и дебелото черво, както и затруднено изтичане на лимфа. Ако сгънете коляното си и го поставите на повдигнато (възглавница), то спането в лявата част на тялото ще бъде още по-полезно..

Защо би било по-правилно бременните жени да спят на лявата си страна:

 • вероятността от болки в гърба и кръста поради неправилно положение на тялото се изравнява;
 • кръвта в пълноценен режим навлиза в плацентата, предотвратявайки кислородното гладуване на бебето;
 • краката и ръцете се подуват по-малко, тъй като бъбреците функционират нормално;
 • сърцето на майката работи изцяло;
 • налягането върху черния дроб намалява.

Разбира се, можете да се преобърнете през нощта "тих час" на едната или другата страна, предотвратявайки изтръпване на крайниците, но все пак лявата страна трябва да бъде приоритет.

Специалните възглавници за бременни жени са истинско спасение

Разработчиците на възглавници за бременни жени са се опитали да вземат предвид всички нужди и физиологични характеристики на жените, които с радост очакват бебе. Най-популярни са продуктите с формата на буквата U, които правилно поддържат стомаха и гърба на жената. Продуктите обикновено се пълнят със специален хипоалергенен материал (люспи от елда, експандирани полистиролови топки, холофайбър). Спането на такъв продукт е много удобно и удобно поради максимална мускулна релаксация.

Какви други видове възглавници има:

 • Във формата на буквата С - възглавницата прави възможно поддържането на стомаха по време на сън. На него можете спокойно да спите от лявата страна през цялата нощ.
 • I-образната нощна стойка е подобна на външен вид на ролка. Може да се постави под корема или под гърба. Продуктът е малък.
 • L-образен продукт се използва за поддържане на главата и корема едновременно.
 • Малка и компактна U-образна версия за използване на пътя.

Когато избирате правилната версия на продукта, трябва да вземете предвид ръста, теглото и други характеристики на бременната жена. Струва си да се отбележи, че U-образната възглавница може да се използва не само по време на носене на бебе, но и по време на кърмене, за да блокира трохите. Следователно тя е тази, която се счита за универсален и най-правилен модел..

Наклонното спане е подходящ вариант за бъдещи майки

Легналото положение е особено важно в края на бременността. По това време коремът достига максималния си обем, бебето, заедно с околоплодните води, тежи много, налягането на матката върху органите се увеличава. Бременната жена може да има чести позиви за уриниране, тя е в тревожно състояние, мислейки за предстоящото раждане. Пълната и здравословна нощна почивка през този период е по-важна от всякога. Ако сложите възглавница под гърба и под краката си, можете да подремнете в положение „легнало“. В този случай натискът върху диафрагмата намалява, матката не причинява значителен дискомфорт, което ви позволява да се потопите в комфортен сън.

Важно! Бременната жена трябва не само да спи правилно, но и да става от леглото правилно. Не можете веднага да скочите от леглото - трябва да се преобърнете настрани, да заемете седнало положение и чак след това да се издигнете на крака. Това ще помогне да се избегне появата на опасен тонус на матката..

Няколко съвета за правилна почивка

 1. Никога не пийте хапчета за сън, ако страдате от безсъние по време на бременност! По-добре да пиете отвара от лайка, маточина или мента. Чаша топло мляко с мед също ще служи като отлично „хапче за сън“, ако, разбира се, нямате индивидуална непоносимост към лактоза и пчелни продукти.
 2. Ако сте измъчвани от страхове, свързани с предстоящото раждане (особено ако те са първите ви) и на това основание се е появило безсъние, запишете се за специални подготвителни курсове. Там ще получите отговори на вашите въпроси, ще говорите с жени, които вече са преминали през раждането, и ще се успокоите, като върнете пълноценна нощна почивка в живота си..
 3. Ако по време на пътувания до царството на Морфей често страдате от конвулсии, тогава използвайте щипка масаж и яжте храни с високо съдържание на калций.
 4. Заспивайте по едно и също време (за предпочитане до 22 часа), за да приучите тялото към рутината.
 5. Ако все още не сте решили в коя позиция е по-удобно да спите, опитайте всички препоръчани методи и маркирайте всички плюсове и минуси.
 6. Не забравяйте да проветрите стаята, преди да се отпуснете през нощта. Неизбързаните вечерни разходки на чист въздух също имат благоприятен ефект върху качеството на почивка на тъмно..
 7. Не преяждайте! Особено няколко часа преди нощно възстановяване. Ако наистина искате да закусите вечер, нека това са обикновени бисквити и нискомаслени кефири.

Всички бременни жени вероятно знаят, че пиенето на напитки, съдържащи кафе, е вредно, особено преди нощна почивка. Това правило важи и за газираната вода, силния чай. Спи в памучна пижама или нощница. Прекалената енергична активност преди лягане може да причини безсъние, затова е по-добре да слушате спокойна музика вечер, да медитирате и да съзерцавате красивото. Най-важното е да поддържате правилната позитивна нагласа, с радост очакваме срещата с вашето бебе. Когато мислите преди лягане, от коя страна да спите днес, фокусирайте се върху личните си чувства, но не забравяйте за съветите на лекарите.

В каква поза трябва да спят бременните жени?

През цялата бременност тялото на жената непрекъснато се променя и идва моментът, когато това вече не може да бъде пренебрегнато и е невъзможно да следвате старите си навици. Това важи за всичко - от хранителните навици до любимата ви поза за сън..

Защо бременните жени могат да имат проблеми със съня?
Най-острата причина за проблеми със съня при бременни жени е увеличаването на размера на плода. С нарастването на корема ви става по-трудно да намерите удобна поза за сън, която не е неудобна след пет минути легнало положение. Но има някои решения, разработени от жени с опит и формулирани от лекари, които ще ви помогнат да намерите правилната позиция, която не причинява болка, друго безпокойство и не причинява инвалидизиращо безсъние..

Чести позиви за уриниране: Бъбреците на бременната жена работят по-усилено, за да филтрират увеличения обем кръв, движещ се през тялото й, и този процес на филтриране води до повече урина. Освен това бебето расте, матката става по-голяма и налягането върху пикочния мехур се увеличава. Това означава, че бременната жена ще ходи по-често до тоалетната..

Задух: През първата половина на бременността дишането на бременната жена може да бъде повлияно от повишаване на хормоните, които могат да я накарат да диша по-дълбоко. На бъдещата майка може да изглежда, че няма достатъчно въздух.

Бърз сърдечен ритъм: Сърцето на жената бие по-бързо по време на бременност, за да изпомпва повече кръв и колкото по-силно е кръвоснабдяването на матката, сърцето й ще работи по-бързо, за да могат другите органи да получат достатъчно кръв.

Спазми в прасеца и болки в кръста: Болка в краката или гърба, отчасти причинена от наднормено тегло. По време на бременността тялото произвежда и хормона релаксин, който помага за подготовката за раждане. Едно от последствията от освобождаването на релаксин е отслабването на връзките в цялото тяло, което прави бременните жени по-малко устойчиви и по-податливи на наранявания..

Киселини и запек: Много жени изпитват киселини, които се появяват, когато съдържанието на стомаха се върне обратно в хранопровода. По време на бременността цялата храносмилателна система се забавя и храната има тенденция да се задържа по-дълго в стомаха и червата, което може да причини киселини и запек. Те могат да се влошат и през последния триместър на бременността, когато нарастващата матка притиска стомаха или дебелото черво..

Много бременни жени се оплакват, че мечтите им стават по-ярки от обикновено, а някои се оплакват от кошмари. Също така, проблеми със съня могат да възникнат поради стреса, свързан с предстоящото раждане. Всички тези чувства са нормални, но могат да допринесат за безсъние..

В каква поза трябва да спят бременните жени??
Много е трудно за бременна жена, особено през втората половина на бременността, да намери удобна поза за сън, тъй като голям и обемен стомах прави много трудно правилното позициониране на тялото върху леглото. Много бременни жени се оплакват от нарушен сън. Най-често поради неудобството на стойката. Приблизително на петия месец от бременността, когато коремът вече е доста голям, той пречи на бременната жена да спи в любимото й, познато за нея положение. Просто трябва да се примирите с това. И може би си струва да се намери нова, оптимална позиция за сън.?

Ако жената е свикнала да спи по корем, ще трябва да се преквалифицира, за да спи по корем, тъй като през този период е много опасно - натискът върху плода ще бъде твърде силен, въпреки факта, че е защитен от околоплодната течност.

Спането по гръб е по-удобно, но това положение на бременна жена, според лекарите, може да причини болки в гърба, затруднено дишане, кръвообращение, обостряне на хемороиди и дори понижаване на кръвното налягане.

Най-удобната и безопасна поза за сън по време на бременност е легналото на лявата страна. В този случай, за по-голямо удобство, можете да кръстосате крака или да поставите възглавница между тях. В това положение се подобрява не само притока на кръв към мястото, където се намира детето, но и бъбречната функция, което помага да се намали подуването на краката и ръцете. В допълнение, няма натиск върху черния дроб, разположен вдясно, и няма болки в гърба и таза след сън. Както казват лекарите, тази позиция е оптимална за работата на сърцето..

Възглавница
Но ако бременната жена не е свикнала да спи на лявата си страна, няма да е лесно да се обучи. Нещо повече, дори жена, която е свикнала на такава поза, може да изпитва значителен дискомфорт по време на сън поради нарастващия корем. Следователно тя едва ли ще може да се справи без допълнителни възглавници..

Винаги дръжте няколко различни по размер меки възглавници близо до себе си. С тяхна помощ можете да изберете най-удобната поза за себе си..

За да се отървете от нестабилния сън и да го направите спокоен, можете да следвате няколко прости полезни съвета:

- За да удължите съня по време на бременност, също е много важно да обърнете специално внимание на храненето: трябва да избягвате преяждането, да не пиете напитки, съдържащи кофеин, да ограничите употребата на сода, кафе, чай, но чаша топло мляко преди лягане е много полезна.

- Преди да си легнете, не се занимавайте с интензивна умствена дейност (не решавайте кръстословици, не четете твърде сериозни книги и т.н.).

- Тялото има успокояваща топла вана, препоръчително е да го вземете 15-20 минути преди лягане.

- Ако е възможно, опитайте да слушате спокойна и приятна музика, която ще ви помогне да се отпуснете.

- Не преяждайте преди лягане. Между последното хранене и съня трябва да минат няколко часа - през това време основното количество храна има време за усвояване; за вечеря трябва да ядете само лесно смилаема храна, плодове.

- Легнете си и се събудете по едно и също време.

- Преди лягане е полезна разходка на чист въздух. През топлия сезон се препоръчва да спите с отворен прозорец или прозорец, през студения сезон - проветряване на спалнята.

- Ако ви събудят крампи в краката, изправете се и застанете малко. Уверете се, че приемате достатъчно калций. Това ще помогне за намаляване на спазмите в краката..

- Опитайте се да намерите най-удобната поза за сън. Най-добре е да спите настрани с една възглавница под корема, една под главата и една между коленете. Можете да поставите валяк под долната част на гърба: в това положение натоварването се отстранява от гръбначния стълб. В легнало положение много жени се чувстват замаяни, тъй като бременната матка компресира долната куха вена, което намалява притока на кръв към сърцето и мозъка.

Важно е да запомните, че спокойствието и доброто настроение са ключът към добрия сън и следователно здравето, състоянието на което е особено важно по време на бременност.

Позиция на тялото: в коя позиция е по-добре да спите по време на бременност

Разбираме в каква позиция е най-добре бъдещите майки да лежат и кои позиции могат да повлияят отрицателно на състоянието на плода. Ценни съвети, за да направите съня си наистина удобен.

Всяко момиче има любима и най-удобна поза за сън. Новата позиция обаче може да направи корекции в обичайната рутина на нощта: в някои случаи може да ви е просто неудобно, а други позиции могат дори да навредят на плода..

След като разберете кои пози за сън по време на бременност са удобни и полезни, ще спите добре през деветте месеца..

Как да не спите в позиция

На първо място, лоши новини очакват бъдещите майки, които обичат да спят по гръб. Това е една от най-опасните пози за сън за бременни жени. Разбира се, в самото начало на бременността подобна позиция не вреди, но от около 20-22 седмици (т.е. около 4 месеца) е по-добре напълно да я изоставите.

Причината е, че матката и гръбначният стълб обграждат долната куха вена, която всъщност е най-големият съд в човешкото тяло и транспортира кръв до сърцето от долните крайници и багажника..

Когато плодът вече е нараснал, има голяма вероятност от натиск на околоплодната течност и матката върху кухата вена, в резултат на което той е силно компресиран и възниква така наречения синдром на долната куха вена. Вероятността от това развитие на събитията се увеличава особено ако майката често лежи по гръб..

Тялото възприема това състояние като голяма загуба на кръв и започва да реагира по съответния начин. Появяват се следните симптоми на синдрома на долната куха вена:

 • слабост;
 • ниско кръвно налягане;
 • виене на свят;
 • невъзможност за дишане дълбоко.

Самият плод е в такова положение в опасност: страда от недостиг на кислород и състоянието му бързо се влошава. В съня подобно влошаване на благосъстоянието може да бъде изключително трудно за човек да контролира, така че е по-добре напълно да изостави такава позиция.

Бъдещите майки с потвърдена многоплодна бременност трябва да напуснат тази позиция на тялото веднага след първия триместър.

Друга противоречива вариация между позициите на съня по време на бременност е легналото по корем. Също така, започвайки от около 20-та седмица, съдовете, които подхранват плацентата, в това положение започват да притискат и изпитват силен натиск.

Тази ситуация се счита за още по-опасна за плода. Когато стомахът порасне, въпросът изчезва от само себе си: лежането в това положение за бъдещата майка става абсолютно неудобно.

Как да спим бременна през първия, втория и третия триместър: удобни пози за сън за бременни жени

До около 12 седмици (т.е. почти през целия първи триместър), бъдещата майка може изобщо да не мисли как да заеме правилната позиция. Можете да си позволите абсолютно всяка позиция, в която ще бъде наистина удобно. По-нататък от избраната позиция по време на почивка може да зависи нормалното развитие и растеж на плода..

И така, в какви пози можете да спите по време на бременност? Най-добрата позиция за почивка за бременни жени е легнало от лявата страна. Именно в него няма пречки за нормалното кръвообращение, благодарение на което детето може да получи всички хранителни вещества, необходими за развитието и растежа. Когато бременна жена лежи на лявата си страна, тя не пречи на работата на сърцето и не стиска черния дроб. Тази позиция се препоръчва и за бременни, които страдат от киселини..

Естествено, да лежиш на практика в една и съща поза няколко месеца е просто непоносимо. През нощта на бъдещата майка е позволено да се преобръща от дясната страна, но като цяло винаги е за предпочитане лявата страна.

Що се отнася до третия триместър, тук важат същите правила, както преди, но някои лекари също обръщат внимание на позицията на бебето..

На майката се препоръчва да лежи по-често на страната, където е разположена главата на бебето, което вече е ясно видимо на ултразвука. При седалищно представяне (или по прост начин, ако бебето „седи на свещеника“), бременната жена се препоръчва да се преобръща от едната страна на другата по-често през нощта.

Удобни пози за сън по време на бременност: съвети и трикове

В по-късните етапи на бременността могат да възникнат някои трудности: поради факта, че матката се увеличава значително по размер и заедно с това се увеличава и огъването на тазовия стълб, жената постоянно иска да се изправи в съня си.

Когато лежите настрани, може да почувствате болка в ханша, а самите страни са много изтръпнали. Трябва да се вземат мерки за облекчаване на положението на майката.

Първо, бременната жена трябва да се опита да заеме позиция, в която лежи настрани, но в същото време леко се обляга на гърба си. За да ви е наистина удобно, поставете под гърба си специална възглавница за бременност (както е на снимката по-горе) или самоделно валяк за одеяло. Някои майки лежат специално на разгънат диван, за да спят добре, облегнати на гърба му.

Второ, за да облекчите болката в бедрата, разтворете леко краката си, сгънете ги в коленете и поставете между тях малка, твърда възглавница, като валяк. Ако това не ви устройва, опитайте просто да хвърлите крака и ръката си на близкия валяк (или съпруг).

Трето, поддържайте краката си удобни. За да премахнете подпухналостта от долните крайници, поставете малка възглавница на краката си.

И накрая, уверете се, че вашият матрак е максимално удобен за вас. За мекота може да бъде покрито с допълнително дебело одеяло.

Какво да правите през деня, за да спите добре през нощта: препоръки за бременни жени

След като научите каква позиция е най-добре да спите по време на бременност, трябва да помислите и за други важни неща, свързани със съня..

Ако изпитвате затруднения и не можете да си починете напълно, използвайте следните експертни съвети.

 1. Ограничете физическата активност и всякаква дейност следобед (включително работа!). Силната умора може да не доведе до здрав сън, както се очаква, а до липса на сън..
 2. Добавете към списъка си с ежедневни дейности така наречените „спокойни спортове“ за бъдещи майки: специален фитнес или аеробика за бременни жени, плуване, а също така не забравяйте да ходите по 1-2 часа на ден.
 3. За вечеря отдайте предпочитание на леки ястия, а ако имате силно чувство на глад преди лягане, най-добре е да изядете парче пълнозърнест хляб с варено месо. Опитайте се да не пиете твърде много течности през последните 3-4 часа преди лягане, за да избегнете ходенето до тоалетната през нощта, което определено ще ви държи будни..
 4. Избягвайте стресовите ситуации следобед. Те включват неприятни лични разговори, преговори по време на работа, отговорни документи, гледане на неприятни филми, четене на тежка литература. Особено впечатлителни бременни жени, след всичко изброено по-горе, не могат да спят дълго време.
 5. Откажете се или съкратете дневната почивка. Може би това ще ви помогне да установите режима си и да подобрите нощния си сън..
 6. Ако слабостта се появява редовно преди лягане, пулсът се увеличава и се разболява, най-добре е да се пие слабо сварен чай със захар и лимон.
 7. Погрижете се да отпуснете тялото си възможно най-много преди лягане. За тези цели са подходящи топла вана, ароматерапия, масаж, йога за бременни, медитация или секс (ако това не е забранено по здравословни причини).
 8. През топлия сезон спете с отворен прозорец, а през студения сезон не забравяйте да проветрите стаята половин час преди лягане..
 9. Носете свободно, дишащо облекло от меки естествени материи непосредствено преди лягане. По-добре е да носите памучни чорапи на краката си, ако дори са малко студени..

Ако безсънието продължава, посетете Вашия лекар за рецепта. Най-често на бъдещите майки се предписва инфузия на валериана или майчинка, глицин, бульон от лайка или други природни средства.

Мечта за бъдеща майка: каква позиция да изберете

Нарушения на съня се срещат при 80% от бременните жени. Това се провокира от емоционална нестабилност и физиологични промени в тялото и тялото на жената. За да предпазите бебето от неприятните последици от вътрематочната хипоксия, е необходимо постепенно да свиквате с нови позиции по време на нощната почивка..

Причини за неспокоен сън при бременни жени

Първите седмици след зачеването жената е постоянно сънлива. Това се дължи на факта, че тялото започва да се възстановява и да изразходва повече енергия. Дискомфортът се появява поради увеличена матка, хормоналните нива се променят. Следователно през втория триместър момичето страда от безсъние, има кошмари и проявата на сънливост се влошава. Причините за това състояние са както следва:

 • физиологични промени;
 • повишено производство на прогестерон, пролактин, окситоцин, адреналин;
 • нестабилно емоционално състояние, повишена тревожност;
 • токсикоза, гестоза, конвулсии, хъркане, киселини в стомаха;
 • разбъркване на бебето;
 • неудобна поза за сън, особено през последния триместър;
 • често уриниране.

Също така, неспокойният сън се провокира от неудобни пастели, тесни дрехи и външен шум. По време на бременност жената е по-чувствителна към топлината и не може да я понесе. Ето защо, ако в спалнята е задушно, ще бъде много трудно да заспите..

Избор на правилната позиция за нощна почивка за бъдещи майки

От първите дни, когато една жена забременява, тя трябва напълно да преразгледа начина си на живот. Момичето отказва лоши навици, физическа активност, променя диетата си. Също така промените се отнасят до любимите й пози, в които спи. Поради увеличаващия се корем, обичайното положение става физически неудобно и опасно за бебето. За да получите достатъчно сън, дори на по-късна дата, трябва да си легнете правилно..

До 12-та седмица ви е позволено да спите както искате, с настъпването на 7-ия месец на бременността жената е ограничена само да почива на своя страна. За да не боли на следващата сутрин цялото тяло, трябва периодично да сменяте стойката си.

Опасни позиции

Има опасни пози за сън за бременни жени, които са напълно изключени. Жените, които продължават да следват навиците си, увеличават риска от развитие на вътрематочни патологии. Не можете да лежите по гръб, особено когато плодът започне бързо да наддава. Бъдещата майка ще спи неспокойно, а бебето ще страда от кислороден глад.

Ако редовно почивате по гръб или стомах, това ще доведе до следните последици:

 • фетална хипоксия;
 • седалищно или напречно представяне;
 • повишена активност на бебето, заплитане с пъпната връв;
 • виене на свят, загуба на съзнание, апнея;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • конвулсии;
 • подуване на краката, ръцете, лицето;
 • лоша циркулация в малкия таз;
 • болка в гърба.

Препоръчително е да следите състоянието и положението си по време на почивка. Но това не означава, че жената не трябва да спи, за да не навреди случайно на бебето и себе си. Докато плодът е в рамките на срамната артикулация, той е в безопасност от външен натиск. Лежането по корем от 22 седмици става невъзможно, бременната жена е неудобна, така че тя самостоятелно отказва тази позиция.

Ограничения в средата на бременността

В ранните етапи на бременността е позволено да се използват обичайните позиции. Средата на бременността е най-благоприятният и безопасен период. По това време жената не изпитва токсикоза, тя е по-малко емоционална. От 18 до 28 седмици най-малко се съобщават оплаквания от неспокоен сън. Докато коремчето е малко, можете да си починете за кратко на гърба.

Късни забрани

През третия триместър се появява голям корем, което затруднява жената да диша, да ходи, да седи и да спи. За да не влошите състоянието и да не навредите на развиващия се плод, спазвайте следните правила:

 1. Не спите по корем, това е травматично.
 2. Редовният сън на гърба нарушава нормалния ход на бременността, има често изстискване на долния кух съд.
 3. Сведете до минимум съня от дясната страна, тъй като уголемената матка в това положение притиска бъбреците. Ако една жена е била диагностицирана с цистит или пиелонефрит преди бременността, налягането може да провокира рецидив на заболяването.

Много е трудно да се изберат удобни и безопасни пози за сън по време на бременност през последните месеци. Жената ще трябва да жертва за кратко комфорта си заради бебето си..

Спете от лявата страна

Най-добрите позиции за сън и почивка по време на бременност са на ваша страна и почивка с възглавница между краката. От 36 седмици е необходимо да лежите по-често от лявата страна, тъй като кухата вена минава по дясната страна на матката. Редовното изстискване на съда води до нарушено кръвообращение.


Спането на лявата страна влияе върху бременността по следния начин:

 • адекватно снабдяване на плода с кислород;
 • намалено подуване, нормална бъбречна функция;
 • намаляване на натоварването върху сърцето;
 • здрав и здравословен сън;
 • няма болка в кръста и таза.

Ако ултразвукът показа напречно предлежание на плода, гинекологът трябва да ви предупреди за особеностите на съня. Не можете да спите на страната, върху която пада дупето на бебето. Следователно, ако тя е от лявата страна, бременната жена трябва да се побере от дясната страна..

Най-добрата позиция за жена, която очаква бебе

Ако на жената й е неудобно да спи настрани, можете да опитате полуседнало. Възглавниците трябва да се поставят под гърба и главата. По този начин кухата вена не е компресирана, матката не влиза в контакт с диафрагмата, задухът и хъркането изчезват.

За да облекчите подуването и умората от краката, можете да поставите мек валяк под тях по време на сънища. Тази позиция помага за намаляване на натоварването, поради което предотвратява развитието на разширени вени. Основното е, че се чувствате комфортно. Ако страдате от киселини, се препоръчва да лежите по-често на лявата страна. Ако плодът стане свръхактивен, сменете позицията.

Други позиции, разрешени по време на бременност

За съжаление изборът на позиция за сън е ограничен от физиологичните характеристики. При голям корем поради предно закрепване на плацентата или многоплодна бременност, най-правилната стойка е наклонена. До третия триместър можете да привличате крака към гърдите си. За да избегнете провокиране на припадъци, не се разтягайте.

Ако в изброените позиции жената не спи достатъчно и се чувства уморена, е необходимо да обърне внимание и на други причини за развитието на неспокоен сън. Отпуснете се на удобно легло, препоръчително е да закупите ортопедичен матрак и специални възглавници за бременни жени. Когато се подготвяте за лягане, изключете всички светлини, телевизора, поставете телефона в безшумен режим.

Не трябва постоянно да наблюдавате позицията си по време на почивка и ако стойката е погрешна, ненужно се тревожите за състоянието на бебето. Спазването на изброените правила ще ви позволи да се отпуснете напълно, което допринася за здрав, добър сън.

Най-удобните позиции за почивка през деня

Дневният сън е от съществено значение за бременната жена да се възстанови напълно, особено ако тя продължава да работи или не спи достатъчно през нощта. Най-удобната позиция е наклонена. Ако не искате да спите, можете да седнете на мек стол. За повече комфорт поставете възглавница под гърба си и поставете краката си върху пуф.

Ако едно момиче страда от безсъние или спи неспокойно, е необходимо да се откаже от дневния сън. Недостатъчната физическа активност през дневните часове може да се превърне в една от причините за разстройството. По-добре след обяд, правете това, което обичате, прочетете книга, разходете се на чист въздух.

Използване на възглавници за бременност

За да осигурите правилната позиция за сън у дома, можете да използвате обикновени възглавници. Те трябва да бъдат поставени под врата, долната част на гърба, краката. Този дизайн е неудобен, тъй като при смяна на позицията трябва да премествате ролките за дълго време..

Налични са много специални устройства, които помагат на бременната жена да се настани удобно и да се наспи добре. Възглавниците се изработват с различни пълнежи и форми. Когато ги купувате, вземете предвид размера на леглото.

Използването на възглавници улеснява влизането в правилните пози за сън по време на бременност:

 1. Отляво. Поставете възглавница между краката си, краката ви трябва да са в удобна за вас позиция. За тази поза ще работи всеки тип ролка..
 2. От дясната страна. Под корема и левия крак се поставя възглавница. Най-удобна е U-образната форма, която ви позволява да сменяте позицията през нощта, без да завъртате ролката.
 3. Легнал. Възглавницата трябва да е разположена под врата, гърба, долната част на гърба, препоръчително е също така да повдигнете малко краката си. За такава поза е необходимо да изберете обемисти ролки с формата на буквата G, C, O.


Ако изпитвате силна болка в гърба, трябва да се консултирате с вашия гинеколог, преди да изберете. При липса на тенденция към алергии към синтетика, по-добре е да си купите възглавница от експандиран полистирол или холофайбър. Тези пълнители ще запазят формата си и няма да намаляват по размер с течение на времето..

По време на бременност не забравяйте да изключите опасните пози за сън, които притискат корема или долната куха вена. Не бива да се събуждате на всеки час и да се контролирате, да слушате чувствата си. Ако бебето започне активно да се движи, е необходимо да смените позицията си. През последния месец, особено при повишен тонус, болки в гърба и гестоза, най-добре е да спите от лявата страна.