Малкият човек най-накрая се е прибрал у дома от болницата, винаги е щастие, къщите и стените помагат. Той ще вземе всичките ви сили, но в замяна ще даде неизмеримо повече радост. Родителите на бебето, особено ако това е първородният, ще трябва да научат и да научат много. И един от първите тестове е къпането малко.

 1. Обичаи и традиции
 2. Какво препоръчват лекарите
 3. Подготовка за къпане
  1. Основни правила за плуване
  2. Какво ви е необходимо за самото къпане
 4. Как е къпането
 5. Избърсване и лечение на пъпната рана

Обичаи и традиции

Нашите предци са приели тази процедура много сериозно. И няма нищо изненадващо във факта, че първото къпане в предишни времена се превърна в почти ритуал. Това, което нашите предци не смесваха, бяха поканени дори специално обучени служители да запознаят бебето с вода. И какво и защо са добавили във водата и какво са направили с децата - като цяло можете да си счупите главата. Достатъчно е да си припомним билките от елекампан и любимец, които бяха хвърлени за здравето на силните и любовта на съседите, те носеха бели дрехи на момичетата - така че кожата да беше бяла и чиста. Въпреки че си струва да се признае, митниците също имат собствено здравословно зърно: съвременните лекари препоръчват и използването на отвари от много билки.

В едно нещо, предците със сигурност са били прави: трябва да къпете бебето си редовно и това трябва да се направи, така че бебето да е доволно от водните процедури. И когато видите радостта му, вие самите не можете да останете безразлични, повярвайте ми.

Какво препоръчват лекарите

Специалистите със специализирано медицинско образование казват следното:

 1. По-добре е да изкъпете бебето за първи път на втория ден след завръщането си от родилния дом. Оставете детето си да се адаптира след преместването и сами подредете мислите си. Планирайте за себе си всичко, което трябва да бъде закупено, предадено и завършено - рядко някой успява да се подготви напълно, дори преди бебето да се нанесе в къщата, това е нормално. Тази временна почивка обаче не ви освобождава от хигиенните задължения на вашето бебе и мокрите кърпички ще ви помогнат..
 2. Незараснала пъпна рана не е противопоказание за къпане, просто изисква повишено внимание и допълнително антисептично лечение. Ако лекарите не са издали специални инструкции по този въпрос, по-долу ще ви кажем как да лекувате раната след къпане. При къпане до заздравяване на пъпната рана е препоръчително да се използва преварена вода.
 3. Трябва да решите къде да къпете бебето си. По правило малките деца се къпят или в банята, или в кухнята. Във всеки случай първият въпрос тук е безопасността на детето. На мястото за къпане и последваща смяна не трябва да има течение. Ваната за къпане трябва да се дезинфекцира; за тази цел се препоръчва използването на обикновена сода (използването на химически дезинфектанти е неприемливо). Отначало къпането е най-добре да се прави във варена вода. Температурата на водата трябва да бъде около 37 ° C. Контролът на температурата може да се извърши с помощта на термометър, или като се опита водата с лакът (ако температурата на водата се поддържа правилно, усещанията ще бъдат удобни - не студено и не горещо).

Подготовка за къпане

Трябва предварително да се погрижите за подготовката на детето и всички необходими неща за къпане и последващи процедури.

Предварително съберете на едно място до променящата се повърхност всичко, от което се нуждаете след водни процедури:

 • нова пелена;
 • изгладени дрехи от чист памук;
 • памучни пъпки със ограничители;
 • лекарства, с които ще лекувате пъпната рана (водороден прекис и брилянтно зелено);
 • комплект детска козметика;
 • четка за коса.

Основни правила за плуване

 1. Времето за къпане трябва да бъде избрано така, че бебето да е сито и будно. Един и половина до два часа преди къпане, детето трябва да бъде нахранено; преди хранене трябва да спи. Препоръчително е този режим да се поддържа от ден на ден..
 2. Хлапето не трябва да се страхува, вашият страх и несигурност (нервност) могат да му се предадат. Създайте спокойна среда.
 3. Подгответе бебето си за къпане. Освободете го от пелената и внимателно, но старателно избършете кожата на бебето с влажна кърпа или измийте (особено ако то наскоро е имало стол).
 4. Легнете бебето гол по корем за няколко минути, преди да се изкъпете. Това ще помогне за втвърдяване на бебето и ще служи като допълнителна стимулация на червата..
 5. Времето за къпане за новородени обикновено не надвишава 4-6 минути, след достигане на тримесечна възраст може постепенно да се увеличи до 10-15 минути или повече

Какво ви е необходимо за самото къпане

 • кърпа с качулка (тя трябва да е мека и за предпочитане топла);
 • изсипете варена вода с необходимата температура във ваната
 • време е да започнете да плувате.

Как е къпането

Детето трябва да се спуска във водата бавно, непрекъснато да говори и да се усмихва на бебето. Вашата първа задача не е да изплашите бебето. Необходимо е да се поддържа раменният пояс и главата на бебето във водата.

Трябва да държите бебето във ваната с една ръка. Главата му лежи на китката ви, поставете дланта си под най-отдалечената лопатка, дръжте рамото си с пръсти.

Намокрете кожата на бебето, като загребвате със свободната си ръка вода от ваната и я изливате. Нанесете малко сапун (пяна) върху него, разпенете и започнете процеса на измиване. Не забравяйте, че имате малко време, но не се суетейте. Измивайте тялото на бебето си последователно, като започнете с врата, гърдите и ръцете и завършите с краката и гърба. Изплакнете останалата пяна и сапун, като загребвате вода от ваната. Не е необходимо да използвате ежедневно препарат, стига да изплаквате добре под пелената всеки път, когато сменяте..

Главата на бебето трябва да се измие последна. Използвайки нежни масажиращи движения от лицето, нанесете шампоан или пяна върху косата, изпенете малко и веднага изплакнете с чиста вода, като избягвате попадане на вода в лицето. След къпане изплакнете тялото на детето с отвара от избраните билки (по-добре е да го приготвите предварително в кана). Температурата на отварата може да е малко по-ниска от температурата на основната баня. Накрая изплакнете лицето на детето с чиста преварена вода..

След къпане, веднага увийте бебето с топла кърпа, не забравяйте да покриете главата му.

Е, това е всичко, няма нищо лошо в плуването. Сега е моментът да започнете следващите процедури..

Избърсване и лечение на пъпната рана

Кожата на трохите трябва да се накисва, а не да се избърсва в буквалния смисъл на думата. Струва си да започнете с главата и след това да ходите по цялото тяло, без да оставяте без внимание нито една гънка. След отстраняване на цялата възможна влага от кожата е необходимо кожата на бебето да се смазва с мляко или овлажнител и да се третира пъпната рана. За целта отстранете изсъхналите кори с памучен тампон, потопен във водороден прекис. Внимателно изтласквайки краищата на раната, отделете я с няколко докосвания в блестящо зелено. Всъщност това е всичко. Можете да започнете да обличате детето си.

Къпане на новородени бебета

Първородният в едно семейство е грандиозно събитие не само за щастливите родители, но и за всички роднини и приятели. Всеки се опитва да изрази възхищението си и да помогне със съвет или на практика на млада майка и баща. Появата на второто и третото бебе предполага, че родителите вече имат известен опит в боравенето с бебето. Въпреки че първите дни от престоя на новороденото у дома създават усещане за празник и вълнение, както за първи път. Много е важно тези моменти за бебето да не стават стресиращи, а да му носят чувство на радост, грижа и любов. Ето защо е толкова важно да не правите грешки, когато въвеждате бебето във вода по време на първото му къпане..

Първото къпане на новороденото след изписване от болницата

Първото къпане на новородено у дома

Всички деца обичат да плуват. Изключение прави малката група бебета, които като бебета са се уплашили по време на първото си потапяне във вода. Този страх ще остави незаличима следа в паметта им за дълго време. Страхът от вода ще бъде труден за тях за преодоляване и забравяне. Ето защо е много важно тази процедура да радва бебето. Родителите трябва да знаят кога, при какви условия и с какви средства да къпят новородено.

Кога да къпете бебето си за първи път

Няколко фактора ще бъдат решаващи при избора на времето на първата водна процедура. Не се препоръчва да се къпете веднага след изписването, ако:

 • новороденото беше ваксинирано с BCG (срещу туберкулоза) предния ден и не изсъхна;
 • бебето все още не е загубило щипката на пъпа;
 • хлапето е палаво или просто уморено.

На бележка. В такива случаи къпането на бебето може да бъде заменено с избърсване с влажна кърпа.

Къпането на новородени бебета на петия ден след раждането се счита за най-добрият вариант. Най-добрият съвет ще даде педиатър, който ще наблюдава състоянието на бебето след изписване от болницата и ще даде точни препоръки как да се къпе новороденото бебе за първи път. Особено майки, които са родили за първи път, се нуждаят от тях.

Дали да се къпе бебе с незараснал пъп

За да разберете дали пъпът на бебето е излекуван напълно или не, трябва да знаете кога трябва да падне. Това се случва индивидуално: от два до десет дни. Ако на 10-ия ден пъпната връв не е паднала, тогава трябва да се консултирате с лекар. След като сте получили определени препоръки, можете да определите кога и как да провеждате водни процедури за дете..

След като пъпът се изчисти, на мястото на пъпната връв остава незараснала рана. Трябва да се третира правилно с пероксид и брилянтно зелено. За това бебето трябва да бъде поставено на гърба, като поглажда корема, капнете 4 капки 3% разтвор на водороден прекис в раната. След това попийте пяната, излязла от раната, с чиста салфетка и обработете пъпа с брилянтно зелено.

Важно! В случай, че остатъкът от пъпната връв не е паднал, той не може да бъде отстранен със сила - можете да навредите и да внесете инфекция. Къпането на бебето по това време също не се препоръчва. Отнасяйте се към пъпа по същия начин, както за първи път.

Останалата част от пъпната връв в повечето случаи изчезва при новородени до 5-6 дни. Мога ли да къпя бебето си по това време? Възможно е, но само при спазване на всички предпазни мерки, за да не се зарази раната. Тези дни къпете детето си само с преварена вода. По време на водната процедура е необходимо да се предпази пъпа от пряко проникване на вода. След къпане изсушете старателно тялото, като изтриете влагата и не го изтривайте с мека кърпа. След това третирайте раната по същия начин: пероксид + брилянтно зелено. След приключване на обработката дайте време на пъпа да изсъхне.

Къпане на бебето след падане на пъпната връв

Време за къпане за новородено

Ако общото състояние на бебето е задоволително, тогава можете да започнете водни процедури. Родителите трябва да знаят, че до шест месеца е необходимо да се къпе новородено всеки ден, от 6 месеца до една година - през ден. Най-добре е да се къпете по едно и също време, за предпочитане вечер. Като помага да се отпусне тялото на бебето, къпането помага да се подготви бебето за спокоен сън. Ако, напротив, тонизира и бебето не се успокои дълго време, тогава е по-добре да отложите процедурата до първата половина на деня. Важно е къпането на бебето да е от полза за здравето му, за него само за радост..

Как правилно да къпете бебето си

Къпането на дете е истински ритуал за родителите. Съществува специфична процедура за къпане на новородено бебе за първи път. Той е свързан с определени последователни действия.

Подготовка на обекта и необходими консумативи

Голяма вана ще служи като място за къпане, където можете да поставите малка бебешка вана с пързалка (ако има такава). За къпане ще ви трябват черпак или кана, бебешки сапун и шампоан, крем и кърпа, пудра, пелени и чисти дрехи. Всички предмети и вещи трябва да бъдат подготвени предварително и да лежат на удобно място. Това е особено важно за майките, които ще къпят бебето си без помощници..

Ваната и всички предмети, предназначени за къпане (кана за изплакване, бебешка кърпа за бебета), трябва предварително да се дезинфекцират или да се заливат с вряща вода.

Първо кипнете вода и я охладете. Можете да проверите температурата с воден термометър или „метода на лакътя“, като я пуснете във вода за тестване. То трябва да бъде не по-високо от 37 градуса, тоест близо до температурата на околоплодните води в утробата на майката. Ако водата се охлади по време на къпане, можете внимателно да добавите гореща вода, като налеете малко отстрани на банята и разбъркате.

Изсипете четвърт от обема вода във ваната, поставете пързалка в нея или поставете памперс с повдигната табла, затворете банята.

Всички предмети за обработка на кожа, пелени и дрехи трябва да лежат на масата за повиване.

Правилно приготвените артикули за къпане са ключът към отличната процедура за бебешка вода

Подготовка на детето за водни процедури

На масата съблечете бебето, говорейки нежно с него. Това ще го успокои и ще му даде положително емоционално отношение за по-нататъшни действия. Можете да му дадете възможност да прави въздушни бани, ако стайната температура позволява. Завийте не много стегнато и започнете да се къпете.

На бележка. Бебето не трябва да се къпе веднага след хранене и на празна камера. За тази цел майката трябва да нахрани бебето, да го остави да си почине и да се приготви за къпане. Това време е достатъчно за бебето да смила храната.

Първо къпане

Къпането на новородено бебе за първи път не трябва да продължава повече от 5 минути. Постепенно времето на процедурата се увеличава до 15 минути.

Внимателно поставете бебето на пързалката, като започнете бавно да го спускате във водата. В случай, че няма пързалка, извършете първата водна процедура, като държите бебето на свита ръка, спусната във водата. Трябва да започнете да къпете детето с ръце и крака, измийте внимателно главата, опитвайки се да предотвратите попадането на вода в очите. Отначало можете да измивате бебето само с ръце. Накрая изплакнете бебето с подготвена вода от кофа или кана.

Къпане на новородено без пързалка

Съществува определен алгоритъм на действия по време на къпане на бебета от всички възрасти, от първия ден на изписване до една година:

 1. При къпане главата на бебето трябва да е в правилно повдигнато положение. Измийте косата, като започнете от челото и постепенно преминете към задната част на главата. Когато изплаквате, затворете очите с дланта си, за да предотвратите навлизането на вода в тях..
 2. Измийте старателно гънките по всички части на тялото със сапун и ги изплакнете добре. При наличие на обрив от пелена изплакнете бебето с вода, към която е добавена билкова отвара от лайка или струна, след къпане - смажете раздразнените му зони с крем или специален детски козметичен продукт.
 3. Избършете очите с памучен тампон, като леко плъзнете от външната страна на окото в носа.
 4. Почистете ушите и гънките зад ухото с влажен тампон.
 5. Гениталиите на бебетата трябва да се измиват според техните полови характеристики. Момичетата трябва да се измият от все още слабо развитите срамни устни до дупето, за да не заразят. Момчетата не трябва да разкриват своята плът. При къпане на гениталиите не се препоръчва използването на шампоани, по-добре е да ги измиете с чиста вода.
 6. Спазвайте температурата на водата. Ако бебето стане студено, устните и носът му ще посинеят. Ако, напротив, е горещо, той ще се изчерви, във всеки случай ще плаче силно.

На бележка. Има още едно важно правило. Не бива да експериментирате със здравето на бебетата: носете ги в банята и, още по-лошо, ги потопете в ледената дупка след това. Това няма да втвърди бебето, но ще съсипе крехкото му тяло..

След водните процедури бебето трябва да се увие със суха мека кърпа, да попие тялото и да се облече. Ако кожата на бебето е склонна към обрив на пелена, е необходимо да се третират гънките и всички зачервени зони с бебешки крем. Друг изпитан във времето начин за предпазване на нежната детска кожа от раздразнения е използването на пудра..

Всички деца обичат да плуват

Време за къпане на детето

Ако бебето се къпе всеки ден по едно и също време, то то свиква с този режим и с удоволствие чака тази процедура. Отначало бебето не трябва да се държи във вода повече от 5-7 минути..

Хлапето е пораснало, започва да седи. От 15 минути къпането му се увеличава до 30-40 минути. Детето го харесва, с удоволствие се плиска във вода с играчки, така че защо да отказва такова удоволствие? Освен това водните процедури само ще закалят тялото му..

От 4-5 месеца можете да научите бебето си да бъде в голяма вана, пълна с вода, така че краката на бебето да докосват дъното, с кръг около врата. Това ще му даде възможност да плува, да укрепи мускулите на ръцете и краката и да се превърне в отлична хигиенна процедура..

Много родители използват надуваем пръстен почти от първите дни след изписването. Това е опасно, защото бебето все още не е силно, главата му е слаба и все още не е свикнало с голяма вана. Има риск той да се изплъзне и да се удави. Тези играчки не са за бебета..

Но от 3-4 месеца бебе, което вече е свикнало с "голяма" вода, може безопасно да бъде изпратено на голямо плуване. Дълъг престой в тази поза също не се препоръчва - детето бързо се уморява. С порастването на новороденото е възможно да се увеличи времето за „уроци по плуване“, винаги под внимателното наблюдение на родителите.

Забележка! Доста често, докато плуват, децата получават различни наранявания, в някои случаи дори могат да се задавят или погълнат вода. Това се случва, ако родителите са разсеяни или дори са "дали пълна свобода" на детето си. Не можете да оставите бебе без надзор във водата за секунда. В края на краищата той може не само да бъде наранен, но и да бъде уплашен дълго време. След такава психологическа травма бебето дълго време ще се страхува от водата. Ще му трябва много търпение и време, за да преодолее страха си и да започне да плува с удоволствие или поне без сълзи..

В каква вода да се къпят бебетата

За бебето къпането е естествен процес, тъй като доскоро то беше в утробата на майка си във водна среда. Освен това къпането не е само метод за хигиена. Намирайки се във водата, бебето се радва, играе и се развива физически. За да може процедурата да го угоди, трябва правилно да подготвите всички налични инструменти.

Водата, в която ще се къпе бебето, не трябва да надвишава 37 градуса за 2 седмици. Необходимо е да го сварите само ако пъпът не е паднал. След това можете постепенно да намалите или увеличите температурата на водата с 1 градус. Такъв експеримент ще даде възможност на новороденото да се приучи към температурни крайности и да закали тялото. Можете постепенно да го намалите до 32 градуса. Именно в такава вода д-р Комаровски препоръчва да се къпят бебета преди лягане.

Дали да се къпе бебе със сапун

През първите две седмици лекарите не препоръчват използването на сапун по време на къпане, защото бебето все още не е много мръсно. Но трябва да правите ежедневни бани. Бебето се изпотява, многократно облекчава естествената си нужда. За да са гънките на тялото чисти и да не се заблудят, след къпане не забравяйте да ги изтриете с кърпа и да ги третирате с бебешки крем или пудра.

Какви билки можете да използвате

През първите дни и дори седмици се препоръчва да се къпе детето във вода с добавка на отвара от струни билки, лайка или аптечен билков екстракт. По-добре е обаче да използвате билкови лекарства след консултация с педиатър. Няма нужда да ги използвате ежедневно, докато плувате.

Бебето става по-активно, изпотява се, замърсяват се кожни гънки по ръцете, краката и врата. Сега може да се научи да се мие с гъба или мека кърпа с бебешки сапун. Шампоаните не трябва да се използват за измиване до 2 месеца. Разредете внимателно водата с билкови отвари, като ги редувате. Следете кожата на бебето за дразнене или алергични обриви. В този случай трябва да направите почивка в употребата на билки и да наблюдавате коя от тях може да причини алергични прояви..

Важно! Ако по-рано се препоръчваше да се използва слаб разтвор на манган при къпане на бебета, сега в педиатрията той е правилно изоставен. Факт е, че много слаб разтвор на калиев перманганат не е в състояние да дезинфекцира добре водата, а силен може да остави изгаряния по деликатната бебешка кожа. Освен това калиевият перманганат изсушава кожата и може да провокира различни обриви, алергии и други неприятни проблеми..

Действия след къпане

Процедурите за "баня" са приключили. Те не винаги завършват без сълзи. По различни причини бебето може да плаче, да бъде капризно след къпане. Какво трябва да прави мама?

На първо място, не продължавайте процедурите за грижа след банята, а го дръжте на дръжки, разходете се и го успокойте. Можете дори да разклатите и да нахраните, ако той не спре дълго време. Но опитайте се да направите това, за да не заспи бебето, защото се случва новородено да заспива дори докато плува.

На второ място, сложете го на масата за повиване, подсушете и лекувайте бръчките или зачервяванията с бебешки крем. След това облечете памперс и чиста долна риза с плъзгачи. Не забравяйте за капачката, защото след къпане главата на бебето се затопля.

Трето, хранете бебето. Ако къпането е минало добре, тогава по време на хранене той вече ще започне да дреме и постепенно ще заспива крепко и сладко.

В резултат на това няколко думи за ползите от къпането за новородено. Редовните водни процедури не само осигуряват хигиена и чистота, но също така развиват двигателни умения, отпускат мускулите, облекчават коремните спазми и закаляват бебето. Близкото присъствие на родителите по време на къпане предизвиква само положителни емоции у мъника. Изключителни са онези случаи, когато бебето, след като се изкъпе, е капризно и не заспива. В този случай е необходим съвет от педиатър. Къпането на едновременно дете го учи от ранна детска възраст до режима.

Как да се къпе новородено бебе: първите бани на бебето

Обикновено ли родителите се притесняват как да изкъпят новороденото си бебе за първи път? Как да направим водата удобна? Как обикновено бебето ще възприеме първия си контакт с вода? Трябва ли да храните бебето си преди къпане?

Ще се опитаме да дадем отговори на тези и много други въпроси..

Кога да се прави първото къпане на новородено?

На първия или третия ден след раждането (по това време майката и бебето обикновено са в болница), новороденото не се къпе. Достатъчно е да измиете хлапето и внимателно да избършете тялото му в областта на всички гънки с влажен тампон или салфетка. Първото къпане на новородено може да се направи, когато се приберете с бебето си..

Защо водните процедури са важни?

На въпроса на младите родители дали е възможно да се къпе новородено, всеки педиатър ще отговори положително. В крайна сметка, къпането е свързано не само с хигиената, но и с други необходими аспекти на живота - подкрепа на имунната система и емоционално състояние. Новороденото бебе трябва да се къпе всеки ден и да се измива след всяко изхождане..

Когато организирате правилно къпането си, се случва следното:

 • кожата на детето преминава през необходимия процес на почистване;
 • детето идва в състояние на спокойствие и хармония;
 • тялото на бебето получава първите уроци по втвърдяване;
 • новороденото научава важна част от околния свят, свързана с усещането за вода;
 • детето и родителите му получават положителни емоции.

Кога е по-добре да се къпете: сутрин или вечер?

Обикновено къпането се препоръчва да бъде свързано с вечерно хранене, релаксация и лягане, тъй като топлата вода има не само общ успокояващ ефект, но и добре облекчава болката, свързана с коремни колики.

Ако забележите, че къпането няма успокояващ ефект върху вашето бебе, а ободряващо, просто отложете времето за къпане за сутринта или следобеда. Пуснете шаблоните и просто наблюдавайте: как вашето бебе реагира на процеса на къпане, колко приятно смята, че е това, какви ползи има детето от къпането. Ще можете да отговорите на тези въпроси още през първата седмица на „водните експерименти“ и в резултат на това ще можете да създадете режим на баня, който е най-удобен за детето..

Но в същото време не забравяйте да вземете предвид времето на водните процедури: ако бебето се къпе сутрин и то го ободрява, в процеса можете да включите забавна музика, да запознаете бебето с водни играчки, да общувате с него. Ако вечер, трябва да създадете атмосфера на максимално спокойствие и тишина, не използвайте твърде ярки лампи в стаята.

Важни подробности за къпане

Как да се къпе новородено, така че процедурата да донесе максимална полза и комфорт? Опитайте се да обмислите важните малки неща:

 • За къпане използвайте не обща баня за възрастни, а специална детска баня - от 65 см дължина; има специални анатомични вани, които са по-удобни за използване, тъй като равнината им е поставена под ъгъл, така че главата на детето да се държи над водната повърхност.
 • Преди употреба изплакнете добре банята със специален бебешки продукт и я залейте с преварена вода.
 • Как да се измие новородено, докато пъпната рана все още не е заздравяла? За да ускорите процеса на оздравяване, използвайте само варена вода за банята (сварете я предварително и я охладете до необходимата температура).
 • За да не се съмнявате в правилната температура на водата, купете си термометър за вода или „вкусете“ водата с лакът; къпете бебето при температура 37-38 градуса: това съответства на температурата на околоплодните води, в която бебето е свикнало да се "къпе" в корема на майката.
 • Ако искате да използвате билкови чайове за къпане, предварително попитайте какви свойства притежава всеки от тях (общоукрепващо, успокояващо, антисептично, антиалергично и др.); пригответе бульона предварително (около час преди къпане) и добавете прецеден във ваната, точно преди къпане.
 • През първия месец от живота на бебето педиатрите не препоръчват използването на хигиенни продукти (шампоан, сапун, пяна и др.), Защото все още има достатъчно вода за чувствителна бебешка кожа; ако е необходимо, можете да използвате бебешки сапун, но не по-често от веднъж седмично.
 • В първите дни от живота не трябва да вземате гъби и кърпи за къпане на бебето, по-добре е да използвате много мека кърпа, памучен тампон или просто леко да измиете кожата на бебето с ръка.
 • След като сте изкъпали бебето във ваната, повдигнете бебето над повърхността му и изплакнете тялото му от черпака с чиста вода (пригответе черпака предварително и го поставете до ваната).
 • За максимално удобство и ако пространството в банята ви позволява, поставете маса за повиване до нея и поставете суха кърпа за бебе (за предпочитане специална с качулка) върху нея, така че веднага след изплакване тялото на бебето да се намокри, увийте го и го занесете в стаята.
 • Подгответе предварително дрехи и продукти за грижа в стаята: тампони, памучни тампони, лечение на пъпна рана, пелена, прах. Не използвайте мазни кремове след баня (особено в гънките на кожата), за да избегнете обрив от пелена.

Вана преди или след хранене?

Всичко зависи от това какъв тип хранене е вашето бебе. Ако е на гърда - може да се храни както преди къпане, така и след. Ако детето яде изкуствена смес, препоръчително е да се спазва почивка между къпане и хранене..

Как правилно да се къпе новородено

Как да се измие бебе:

 • Поставете ваната така, че да можете да държите гърба си изправен за 7-10 минути; има специални рамки за удобно поставяне на бебешка вана в голяма вана, те ще ви помогнат да се чувствате комфортно; в анатомичната баня, главичният край е леко повдигнат: това е много удобно и ви позволява да поддържате главата на бебето, така че да не се потапя във вода.
 • Ако банята на бебето не е анатомична, просто поставете памперс, сгънат няколко пъти под главата му.
 • Подгответе водата във ваната, като доведете температурата й до 37-38 градуса; ако е необходимо, добавете прецедена билкова отвара към водата.
 • В първите дни от живота на бебето можете да се къпете не голо, а увито в тънка пелена - това ще го направи по-удобно.
 • Потопете тялото на бебето изцяло във ваната със закачалките и внимателно поставете главата над водата, върху "възглавницата" на навита пелена.
 • Можете да оставите бебето за известно време в спокойна вода или можете веднага да започнете да го обливате с вода от малък черпак: правете това, което детето харесва, и постоянно наблюдавайте комфортната температура на водата.
 • Ако бебето се къпе с памперс, постепенно разхлабете краката и ръцете му и леко ги измийте с ръце или кърпа.
 • Не забравяйте да изплакнете новороденото с чиста вода, особено ако сте използвали сапун за баня.
 • Температурата на водата от 37-38 градуса се счита за стандартна за къпане на бебе, но с течение на времето ще забележите в коя вода предпочита детето ви да се къпе - в по-топла или по-хладна.

Промяна на правилата: как да се къпе растящото бебе

 • до два месеца къпете бебето си всеки ден (за предпочитане с тънка пелена, не голо); продължителността на къпането през първите месеци от живота е приблизително 5-8 минути;
 • от 2 до 3 месеца продължете да къпете бебето в бебешката баня, но постепенно намалявайте обема на водата; ако детето обича да се къпе, тогава времето за къпане може да бъде удължено до 15 минути, но не забравяйте да поддържате оптималната температура на водата, като постепенно добавяте топла вода към ваната;
 • от 3 до 6 месеца, мобилността и вниманието на детето стават по-високи, така че постепенно може да бъде научено да плува в голяма баня, удължете времето до 20 минути;
 • 6-месечно бебе вече може да седи и да играе; следователно, докато се къпете, можете да предложите на детето си специални играчки за вода и книги; ако бебето е готово, можете да използвате голяма баня; игрите и къпането на тази възраст могат да продължат до половин час.

Какво да правите след къпане на новородено

 • след къпане увийте новороденото с кърпа, която добре абсорбира влагата: по-добре е да си купите бебешка кърпа с качулка, за да поддържате бебето топло и така косъмчетата на главата му да изсъхнат бързо;
 • попийте добре всички гънки по тялото на детето, изсушете кожата с нежни попиващи движения, опитайте се да не я търкате с кърпа;
 • провеждайте хигиенни процедури: ако е необходимо, почиствайте ушите си, третирайте кожата с прах или овлажнители;
 • облечете пелена и дрехи за бебето (или завийте по удобен начин);
 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

В какво можете да къпете новородено

Въпросът в какво да се къпе новороденото се задава от абсолютно всички родители. В момента обаче педиатрите нямат консенсус по този въпрос. Някои препоръчват къпането на бебето в обикновена течаща вода, други във вода с добавка на билки, а трети с калиев перманганат.

За това дали е възможно да се къпе новородено във вана с калиев перманганат, наскоро написах статия, можете да я прочетете тук.

В тази статия ще говорим за това какво друго, освен калиев перманганат, можете да къпете новородено. Обмислете всички съществуващи алтернативи и разберете в кои случаи да използвате това или онова средство за защита.

СЪДЪРЖАНИЕ НА СТАТИЯТА:

Какви билки могат да се използват за къпане на новородено и в какви случаи: списък с билки

Веднага отбелязвам, че не трябва да къпете новородено с билки, докато пъпната рана не заздравее. До този момент детето трябва да се къпе или в чиста вода (можете да го сварите за успокоение), или с калиев перманганат, или изобщо да не се къпе (правете с мокро разтриване). Педиатърът трябва да помогне за избора.

Всички билки, които могат да се използват при къпане на новородено, са разделени на две групи: първата е антисептична, а втората е успокояваща. Билки от първата група трябва да се използват в случаи на проблеми на новороденото като: зачервяване; бодлива топлина; обрив от памперс; дерматит; кошери; диатеза. Билките от втората група помагат да се справите с повишената възбудимост на детето. Те го отпускат и го настройват в правилното настроение преди лягане..

Имайте предвид, че въвеждането на вашето дете в билки трябва да става постепенно. Какво означава? Първо, за да избегнете объркване в случай на внезапна алергия, трябва да използвате една конкретна билка. Таксите в началото няма да работят. Можете да започнете да ги използвате само когато детето "тества" всички билки, включени в колекцията. На второ място, концентрацията на билковата запарка (отвара) трябва да се увеличава постепенно. За първото къпане е достатъчно да вземете една супена лъжица суровини на литър вода. И продължителността на първото къпане не трябва да надвишава пет минути. Това време трябва постепенно да се увеличава до 15 минути..

Не забравяйте да тествате за алергии, преди да къпете детето си с билки. Капнете няколко капки от готовата билкова инфузия върху лакътя на новороденото и проследете реакцията на кожата. Ако се появи обрив, сърбеж или подуване, това означава, че приготвената инфузия не трябва да се използва.

Педиатърът трябва да отговори на въпроса колко често бебето трябва да се къпе с билки. Това обикновено е 1-2 пъти седмично..

Нека да видим какви конкретно билки могат да се използват при къпане на дете.

Антисептични билки

Тази група включва следните билки: низ; лайка; невен; дафинов лист.

 • Наследяване

Тази билка се смята за най-добрата в борбата с бодлива топлина при децата. Той облекчава зачервяването и намалява сърбежа. Освен това се показва баня с последователност на новородено със следните кожни проблеми: корички по главата (скрофула); кошери; диатеза; дерматит.

Приготвяне на инфузия за бебешка баня: Трябва да вземете 2 супени лъжици суровини, да го изсипете в стъклен съд, да добавите един литър вряща вода там, да покриете и да го увиете с хавлиена кърпа. Оставете контейнера на тъмно място за два часа. След това бульонът трябва да се филтрира през тензух и да се добави към вана с вода (1 литър запарка за 10 литра вода).

 • Лайка

Това растение се използва широко в народната медицина. Има противовъзпалително, дезинфекциращо и успокояващо действие. Освен това ваните с отвара от лайка са добри за момичетата като превантивна мярка срещу гинекологични проблеми. Именно поради този набор от положителни действия много майки използват лайка, за да къпят децата си по-често от други билки..

Приготвяне на инфузия за бебешка баня: Трябва да вземете една супена лъжица суровини, да я поставите в стъклен съд и да излеете един литър вряща вода. Контейнерът трябва да бъде покрит с капак и увит в хавлиена кърпа. За да запазите полезните свойства на лайка, не трябва да я вливате повече от пет часа..

Невен

Това лечебно растение има антисептично, противовъзпалително, заздравяващо рани и противогъбично действие. В допълнение към всичко това, невенът помага да се отървете от чревните колики..

Приготвяне на инфузия за бебешка баня: Необходимо е да вземете 2 супени лъжици суровини, поставете го в стъклен съд и залейте две чаши вряща вода. Контейнерът трябва да бъде покрит с капак и увит в хавлиена кърпа. Необходимо е да се настоява невен за 3-4 часа на тъмно място. След готовата инфузия трябва да се филтрира през тензух.

 • дафинов лист

Това растение се справя добре с алергичен дерматит и диатеза..

Приготвяне на отвара за бебешка баня: Трябва да вземете 20 грама. дафинов лист, поставете го в емайлиран тиган, залейте с един литър гореща вода и го поставете на огън. Бульонът трябва да се готви на слаб огън, докато обемът му се намали до половин литър. След това трябва да се филтрира. И след това добавете към водната баня.

Билки, които успокояват нервната система на бебето

Тази група включва следните билки: шишарки от хмел, лавандула, майчинка, корен от валериана.

 • Конуси от хмел

Ваната с хмел е показана за капризни бебета. Помага за облекчаване на безпокойството и нормализиране на съня..

Приготвяне на инфузия за бебешка баня: Необходимо е да вземете една супена лъжица натрошени суровини, да я поставите в стъклен съд и да излеете една чаша вряща вода. Контейнерът трябва да бъде покрит с капак и увит в хавлиена кърпа. Необходимо е да се влеят шишарки от хмел в продължение на 20 минути. След това готовата инфузия трябва да се филтрира през тензух..

 • Лавандула

Това растение има добър успокояващ ефект. Помага и при чревни колики..
За баня препоръчвам да използвате лавандулово масло. Пълната баня с вода изисква само една капка етерично масло (за бебета от 2 седмици до 6 месеца). Но тъй като маслото не се разтваря във вода, не можете да го добавяте директно във вода. Първо, той трябва да се разтвори в емулгатор (в мед, мляко или морска сол).

 • Motherwort

Билката Motherwort има релаксиращ ефект. Показан е при нервни разстройства и превъзбуда. Страхотно за нормализиране на съня.

Приготвяне на инфузия за бебешка баня: Трябва да вземете една чаена лъжичка суровини, да я поставите в стъклен съд и да излеете една чаша вряща вода. След това контейнерът трябва да бъде покрит с капак и увит в хавлиена кърпа. Необходимо е да се влива трева от майчинка на тъмно място за един час. След това инфузията трябва да се филтрира през няколко слоя марля и да се добави към ваната в съотношение 1 чаша инфузия на 1 литър вода.

 • Корен от валериана

Показанията за употреба на тази лечебна билка са същите като тези на майчината трева..

Приготвяне на отвара за бебешка баня: Трябва да вземете 20 грама суровина, да го поставите в стъклен съд и да излеете една чаша вряща вода. Контейнерът трябва да се нагрява на водна баня в продължение на 15 минути. Готовият бульон трябва да се охлади при стайна температура в продължение на 45 минути и след това се прецежда през няколко слоя марля. За къпане на новородено преди лягане се препоръчва отвара от корени на валериана, както и инфузия от майчина трева.

Билки, противопоказани за къпане на дете

Този списък включва следните билки: туя, адонис, пелин, метла, вратига, жълтурчета (само както е предписано от педиатъра), каламус. Всички тези билки са отровни, така че са противопоказани за деца..

Също така, цитрусовите инфузии са противопоказани за деца под 3-годишна възраст..

Важно! След като бебето е взело фито баня, не използвайте препарати и не го изплаквайте с чиста вода. Това ще направи къпането безполезно..

Специална билкова козметика за къпане на новородени

Какво представляват козметиките за бебешко къпане? Това са по правило пяни, гелове, течни сапуни и шампоани..

На съвременния пазар има цяло разнообразие от продукти за къпане на новородени. За да направите избор, трябва да разберете коя характеристика на даден козметичен продукт е приоритет за вас. Сред тях са: естествен състав на продукта; овлажняване и омекотяване на кожата; съотношение цена-качество; премахване на дразнене от кожата; успокояващ ефект; нежно почистване.

Когато купувате продукт за къпане на дете, проверете етикета за надпис "от раждането".

5 най-популярни билкови лекарства за къпане на новородени
 • Bubchen - вана за бебета
 1. за чувствителна кожа;
 2. противовъзпалително;
 3. с екстракт от пантенол и лайка;
 4. за къпане преди лягане;
 5. не съдържа парабени и сулфати;
 6. без аромати или оцветители.

Средната цена за контейнер от 200 мл., В края на 2019 г. е 223 рубли.

 • BabyLine Nature Bath & Шампоан
 1. не съдържа парабени;
 2. съдържа билкови екстракти;
 3. хипоалергичен;
 4. не боде очите.

Средната цена за контейнер от 500 ml в края на 2019 г. е 225 рубли.

 • Ушит Ниан - средство за къпане от главата до петите
 1. не съдържа парабени, сулфати и оцветители;
 2. подходящ за нормална, суха и чувствителна кожа;
 3. хипоалергичен;
 4. не боде очите;
 5. съдържа билкови екстракти.

Средната цена за контейнер от 250 мл., В края на 2019 г. е 139 рубли.

 1. Нашата майка - естествен комплекс от билкови екстракти
 1. не съдържа парабени, сулфати, аромати и оцветители;
 2. подходящ за нормална и атопична кожа;
 3. хипоалергичен;
 4. противовъзпалително;
 5. съдържа билкови екстракти.

Средната цена за контейнер от 500 ml в края на 2019 г. е 169 рубли.

 • Слънце и Луна - средство за къпане
 1. не съдържа парабени, сулфати и оцветители;
 2. подходящ за нормална, суха и чувствителна кожа;
 3. хипоалергичен;
 4. противовъзпалително;
 5. съдържа билкови екстракти;
 6. не боде очите.

Средната цена за контейнер от 200 ml в края на 2019 г. е 59 рубли.

Какво трябва да знаете за къпането на новороденото

Процедурата за къпане на бебе става предмет на разгорещени дискусии в много семейства, особено когато става въпрос за температурата на къпане на новородено, как и в какво да се къпе новороденото.?

За да се отърват от съмненията, младите родители трябва да научат всички тънкости при къпане на новородени..

Защо да къпете дете

Повечето родители са сигурни, че къпането на детето е необходимо преди всичко за чистота. Въпреки това, освен хигиенния компонент, редовните водни процедури имат широк ефект върху тялото и психо-емоционалното състояние на бебето. И така, къпането има следните свойства:

Тъй като топлопроводимостта на водата е 30 пъти по-висока от топлопроводимостта на въздуха, дори малка, 1-2 ° C, разликата между температурата на тялото и водата е достатъчна, за да се постигне мощен втвърдяващ ефект, надвишаващ този на втвърдяване с въздушни бани. Този ефект ще се увеличи при изливане на бебето със студена вода в края на къпането с температура с няколко градуса под тази, в която са се къпали..

Къпането на новородено има положителен ефект върху нервната система и психоемоционалното развитие на детето. Преминаването от въздух към вода и обратно води до стимулиране на много нервни рецептори в кожата. В този случай се получава обучение и регулиране на дейността на различни части на нервната система, постига се определен баланс и работата им се оптимизира. Освен това къпането гарантира, че детето получава живи емоции и впечатления, което има положителен ефект върху интелектуалното му развитие. Използването на различни водни играчки според възрастта на бебето и кратки упражнения с тях във водата засилват този ефект..

Моторната сфера на детето се подобрява. По-трудно е да се движите във вода, отколкото във въздух поради повишената си устойчивост. Махайки ръце и крака, детето укрепва мускулите на тялото си, тренира сърцето и увеличава силата на дихателните мускули. Най-голям ефект може да се постигне при къпане на новородено в баня за „възрастни“, където детето може да се движи по-свободно с крайниците си и да променя положението на тялото. Много е полезно да се изпълняват малки комплекси водна гимнастика с бебе.

По време на къпане новороденото губи много сили и енергия, което допринася за добрия апетит и осигурява здрав сън.

Престоят във водата намалява или напълно облекчава болката, което помага да се успокои бебето, например, когато има колики.

В процеса на къпане възниква допълнителна емоционална комуникация между детето и възрастните, което има положителен ефект върху развитието на отношенията между бебето и близките му..

Кога можете да къпете детето си

Съгласно препоръките на домашните педиатри е възможно да се къпе новородено в деня на изписване от болницата - ако BCG ваксинацията е била направена предишния ден, или на следващия ден - ако BCG е била дадена в деня на изписването. До този момент детето просто се измива няколко пъти на ден след всеки стол. Къпането е противопоказано при всяко остро заболяване, придружено от повишаване на телесната температура, както и при наличие на гнойни поражения на кожата.

Оптимално време

Отговорът на този въпрос зависи както от характеристиките на детето, така и от ритъма на живот на цялото семейство. По правило бебетата се успокояват и спят спокойно след водни процедури и затова къпането често се извършва преди някое от вечерните хранения. За тези бебета, при които къпането има вълнуващ ефект, времето за къпане може да бъде отложено за дневните и дори сутрешните часове. Важно е процедурата да започне не по-рано от час след хранене и не по-късно от 30-40 минути преди следващото хранене.

В какво да се къпе новороденото

Най-удобно е да къпете детето си директно в банята. Оптималната температура в помещението, където се провеждат водните процедури, е 24–26 ° С. По-добре е предварително да поставите гумена постелка върху хлъзгав плочки с пода и да поставите часовник на рафта в полезрението, за да се ориентирате във времето.

Местоположението на бебешката баня трябва преди всичко да бъде удобно и достатъчно отворено, за да осигури на възрастен свободен достъп до бебето. Трябва да се отбележи, че в момента на пазара има много различни модели вани за баня за всеки вкус и бюджет. Например двустенните тави осигуряват дългосрочно поддържане на температурата на водата на първоначалното ниво, а вградените температурни сензори помагат за контрол на температурата.

„Пързалките“ са предназначени да помогнат на бебето да остане във ваната, те са вградени или подвижни. Може да е удобно да имате дренажен маркуч във ваната, благодарение на което няма да е необходимо да обръщате тежка вана, за да излеете водата - просто отворете дренажа.

Има дори маси за преобличане или скринове, които имат вграден резервоар за къпане. За да не се налага възрастният по време на процедурата да е в наведено положение, са измислени специални опори за ваните. Някои от тях са монтирани на пода, докато ваната е приблизително на височината на талията на възрастния. Други са поставени отстрани на баня за възрастни. И в двата случая се уверете, че тавата е здраво закрепена към основата..

Ваната, в която се къпе детето, трябва да се измива с гореща вода и сапун непосредствено преди всяка процедура. Ако детето се къпе във вана за възрастни, препоръчително е да го почистите със сода за хляб. По време на процеса на къпане вратата на банята може да се държи леко открехната, разбира се при липса на течение, така че в банята да не се натрупва твърде много пара. Тогава последващият преход на детето от банята в коридора няма да бъде много рязък..

Вода за къпане за новородено

Понастоящем няма нужда от кипене на вода за къпане на бебета, при условие че има централизирано водоснабдяване. Ако обаче живеете извън града и водата не се доставя от централизирани източници, кипенето е задължително поне през първия месец от живота на детето. Препоръчва се минимална дезинфекция на вода, докато пъпната рана заздравее напълно и коричката отпадне: като правило това се случва на 2-ра или 3-та седмица от живота на детето.

Разтворът на калиев перманганат обикновено се използва за дезинфекция. Калиев перманганат се разрежда в отделен съд, докато се получи наситен разтвор, който след това се филтрира през трислойна марля, за да се избегне проникването на неразтворени кристали върху кожата на трохите, което може да доведе до химическо изгаряне. Филтрираният разтвор се добавя към водна баня, докато се получи бледорозов оттенък.

Къпането на новородено с добавка на калиев перманганат води до изсушаване на кожата, така че те спират да го добавят веднага щом пъпната рана заздравее и кора отпадне.

Билкови отвари - невен, низ, лайка - традиционно се използват и като дезинфектанти. За да се приготви запарката, чаша суха трева се залива с литър вряща вода, след което се влива в продължение на 3-4 часа. След това полученият бульон се филтрира през трислойна марля и се добавя към банята. Препоръчително е да се използват отвари от антисептични билки, когато на кожата на детето се появи бодлива топлина или пеленен дерматит. Ако кожата на бебето е здрава, няма нужда да добавяте билки..

Оптималната температура за къпане за новородено е 36-37 ° C. Препоръчва се използването на термометър за измерване на температурата на водата. Така нареченият „метод на лакътя“, тоест спускането на лакътя на възрастния във водата - докато температурата на водата на практика не трябва да се различава от телесната температура - е неточен поради разликата в субективните усещания, когато температурата на въздуха и влажността в помещението се променят.

В баня за „възрастни“ водата се охлажда доста бавно. И когато използвате бебешка баня, по-добре е да контролирате температурата на водата с термометър през целия процес и да добавяте топла вода, ако е необходимо. За да се получи втвърдяващ ефект, температурата на водата за къпане може да се намалява с една степен на всеки 7-10 дни до 32-33 ° C.

Полезно е да завършите къпането на новороденото, като излеете хладка вода от кана, черпак и др. Температурата на къпане на новороденото трябва да бъде с няколко градуса по-ниска от тази, в която се е къпало детето, например 34-35 ° C, ако къпането е ставало при температура 37 ° C.

Първото къпане на бебето не трябва да отнема повече от 5-7 минути. До 2-3 месеца това време се увеличава до 15 минути, а от 6 месеца - до 20 минути.

За нормално психоемоционално и двигателно развитие и за укрепване на здравето на бебето е необходимо да се къпете ежедневно. През горещия сезон водните процедури могат да се извършват два пъти на ден, за да се предотврати прегряване на тялото и да се предотврати бодлива топлина.

Хигиенни продукти за деца

Когато къпете новородено, по-добре е да използвате препарати, предназначени специално за тази възрастова категория - на етикета трябва да има съответна маркировка.

Ето някои от тях:

Бебешки сапун - течен, гел или твърд. Основната му разлика от конвенционалните сапуни е минималното алкално съдържание - рН неутралност. В тази връзка бебешкият сапун не причинява нежелано изсушаване и дразнене на кожата. Къпането на новородено с бебешки сапун или гел трябва да бъде не повече от 1 път седмично, без да се брои редовното измиване. През втората половина от живота, когато детето започне активно да пълзи из апартамента, е възможно по-често използване на препарати.

Шампоан. Използва се от 2-4 седмична възраст за измиване на скалпа на дете, като правило, не повече от 1 път седмично. Трябва да се отбележи, че можете също да измиете скалпа на детето си с бебешки сапун или гел за къпане. За да омекотите и премахнете гнайса - себорейна кора на скалпа - можете да използвате всяко естествено растително масло преди шампоане.

Как да се къпе новородено

Детето се води в банята, като му разказва за предстоящия процес по пътя. Потапянето във ваната трябва да бъде постепенно, като се започне от върховете на пръстите на краката. Възрастен държи главата на бебето с ръка зад тила (когато детето е по гръб) или под брадичката - когато лежи по корем, което е възможно при къпане в голяма баня. Ако за къпане се използва малка вана, в нея могат да се монтират специални пързалки, подвижни или вградени, които позволяват на един човек да управлява измиването на детето.

За да изпените дете, можете да използвате бебешка гъба или махрови ръкавици, или можете да напените бебето си с ръка. На първо място, главата се пени, която след това се измива с нежни движения от челото до тила. След това сапунисват ръцете, краката, корема, гърба, като внимателно обръщат трохата. В края на банята детето се поставя с гърди на дланта на възрастен и се изплаква с чиста вода от кана или черпак. След това бебето се увива с главата надолу в кърпа или топла пелена и се отвежда до масата за преобличане за по-нататъшно избърсване, обработка и обличане. Няма нужда да се притеснявате, ако водата попадне в ушите на вашето бебе. За да го премахнете, можете да използвате тънки памучни турунди - малко памук, навит между дланите под формата на тънки колбаси, които се вкарват във външния слухов проход и след няколко минути се отстраняват.

След къпане

Ако кожата на бебето е здрава, след къпане е достатъчно да я изсушите с мека кърпа. Ако имате обрив от пелени, можете да нанесете медикаментозен крем, като BEPANTEN. Появата на суха кожа при здраво дете е възможна с физиологичен пилинг, който изчезва сам по себе си до края на първия месец от живота, както и при използване на гореща или твърде твърда вода за къпане, неподходящ препарат за измиване или прекалено често използване.

За да се премахне това явление, се използва бебешки крем или мляко след банята. Сухата кожа също може да бъде симптом на различни заболявания, като атопичен дерматит. В този случай използването на овлажнители след къпане е задължително, най-добре - в съответствие с препоръките на лекуващия лекар..

В заключение бих искал да отбележа, че процесът на къпане трябва да протича на фона на положителен емоционален отговор на детето: само в този случай се постигат всички ефекти, за които говорихме в началото. Ако бебето има отрицателни емоции, на първо място, самите възрастни трябва да се настроят към положителното и да анализират целия процес на къпане. Може би времето на процедурата или температурата на водата не е подходящо за детето, то се притеснява от прекалено ярка светлина или шумът от чешмяната вода го плаши. Необходимо е да се разбере това и да се създадат за бебето индивидуални, подходящи условия за къпане.