Здравейте! Периодът на раждане на дете за много жени може да бъде труден и за да го улеснят, гинеколозите предписват бременност по време на бременност. Показано е, когато възникнат хормонални нарушения, които могат да доведат до спонтанен аборт, преждевременно раждане и последващо безплодие. Според статистиката причината за подобни ситуации е липсата на прогестерон. Този хормон е необходим по време на бременност и се секретира от жълтото тяло (появява се след овулация и действа през първите три месеца от бременността).

Когато тялото на бъдещата майка се провали, производството на прогестерон се забавя, жената се предписва сутрин. Лекарството е заместител на прогестерона и се произвежда на негова основа.

Какво е утрожестан?

Инструментът принадлежи към категорията на половите хормони. Това е естествен гестаген, който може да замести прогестерона, секретиран от женското тяло. Необходимо е бременността да премине без отклонения. Хормонът се съдържа в лекарството в подобрена форма, която улеснява усвояването.

Той променя структурата на ендометриума на матката, така че оплодената яйцеклетка може свободно да влезе в нея. Намалява риска от свиване на матката и появата на хипертоничността й, подготвя млечните жлези за лактация.

Лекарството представлява желатинова капсула, предназначена за вагинално и перорално приложение. Вътре в тези капсули има човешки прогестерон, глицерин, желатин и масло. Лекарството се продава в дози от 100 ml и 200 ml.

Активното вещество на лекарството е създадено по специална формула, която насърчава пълното усвояване на лекарството от лигавиците на влагалището и стомаха. Когато бременността навлезе в кръвта по време на бременност, тя започва да изпълнява функциите на липсващия хормон.

Лекарството участва в укрепването на ендометриума, което е необходимо за фиксиране на яйцеклетката, намалява активността на мускулите на матката, фалопиевите тръби, предотвратявайки отхвърлянето на яйцеклетката и запазва плода, докато плацентата се оформи напълно. Друг полезен ефект от сутрешното гадене е подготовката на млечните жлези за лактация..

Лекарството има еднаква бионаличност за перорално и вагинално приложение. Но свещите са по-ефективни. С тяхното използване прогестеронът навлиза по-бързо в кръвта и достига ендометриума. Дори средните дози от лекарството осигуряват нормални нива на хормона в тялото на бременна жена. Приемането му позволява на ендометриума да узрее и да бъде готов за въвеждането на яйцеклетката.

Постепенното увеличаване на дозата през първия триместър може да замести необходимото ниво на естествен прогестерон. Терапевтичният ефект на лекарството става забележим след два часа, ако се приемат през устата, и след час при вагинално приложение.

Кога е сутрешната среща?

Лекарството е пречка за спонтанен аборт и помага да се поддържа бременността от първите дни. Лекарите го предписват веднага след потвърждаване на наличието на плода. Често бъдещите майки започват да използват лекарството в подготовка за зачеване и продължават след него.

Понякога бременността е показана през втория триместър. По време на употребата му параметрите на черния дроб на жената се проверяват редовно. Назначаването на сутрешен човек по време на кърмене е нежелателно. Ефектът му върху кърмата не е добре разбран..

През първите седмици на бременността се предписват вагинални супозитории. Те се инжектират ежедневно по едно и също време. Часовете на прием трябва да се спазват стриктно, за да се предотврати отрицателното въздействие на лекарството върху черния дроб и храносмилателния тракт. Пероралното приложение през първия триместър може да не е възможно поради токсикоза или вероятност от поява.

Сутрин в началото на бременността помага да се избегне маточната хипертоничност, възстановява нервната система на жената и свежда до минимум риска от спонтанен аборт, свързан с липса на прогестерон. Лекарството не влияе върху развитието на плода, но има малък шанс за хипоспадия. Плодът може да развие аномалия на стената на пикочните пътища. Това се случва рядко, но бъдещата майка трябва да е наясно със съществуването на опасността..

Utrozhestan след три месеца на бременността на практика не е назначен. След първия триместър ефектът му върху тялото на жената става незначителен. Лекарството се предписва само когато плацентата не може да произведе достатъчно прогестерон на по-късна дата..

Курсът на лечение за бременност по време на бременност ще продължи, докато желаното ниво стане постоянно. Обикновено се удължава със съкращаване на матката, бременност поради IVF, наличие на цервикална недостатъчност. Лекарството се предписва също след 20 гестационна седмица на жени, които преди това са имали преждевременно раждане, спонтанни аборти, цервикална хирургия.

Има случаи, когато бременността е показана през третия триместър. Това се случва, ако има омекотяване на шийката на матката, когато плодът е твърде нисък, със скъсена шийка. Лекарството се използва с висока заплаха от спонтанен аборт.

Гинеколозите са много внимателни при назначаването на бременност, когато раждането наближава. Тъй като в по-късните етапи приемането му е в състояние да провокира наличието на тромбоза и тежки чернодробни патологии.

За кого е показана бременност??

Предназначен е за лечение на заболявания, свързани с дефектното функциониране на жълтото тяло. Начинът, по който се приема, зависи от вида на патологичните промени. Сутрин по време на бременност се предписва през устата за:

 • висок риск от спонтанен аборт;
 • опасности от преждевременно раждане.

Вагиналната употреба е показана за:

 • токсикоза;
 • заболявания на хранопровода, вътрешните органи;
 • безплодие;
 • заплахата от спонтанен аборт и преждевременно раждане.

Лекарството може да се предписва за лечение на предменструални нарушения, нарушения на процеса на овулация, мастопатия. Използва се при менопауза, ако липсва гестаген в тялото на жената.

Инструкции за употреба на лекарството

Приемането на бременност по време на бременност възстановява необходимото ниво на прогестерон, без да причинява хормонални нарушения. При правилното използване на продукта няма усложнения. Това не допринася за увеличаване на теглото, не влияе на нормалния ход на бременността. Важно е дозите да са адекватни и схемата на лечение да бъде проектирана правилно..

Курсът на приложение и дозата на лекарството зависят от степента на хормонален дефицит и от това как протича бременността. За перорално приложение се предписват от 200 ml до 300 ml сутрешно гадене на ден. Капсулите се пият сутрин и вечер. Ако лекарството се предписва за предотвратяване на преждевременно раждане, дозите се повишават до 400 ml на ден.

Жената трябва да го приема на всеки 7 часа, докато състоянието й се стабилизира. След подобряването му дозата се намалява наполовина. Курсът продължава само до 36 гестационна седмица.

За вагинално приложение се инжектират 200 ml сутрешно гадене дневно. Ако състоянието на бъдещата майка е тежко, дозите се увеличават до 400 ml. В края на бременността лекарството може да се предписва от 22 седмици до 36 гестационна седмица. Ако съществува риск от спонтанен аборт, лекарството се прилага вагинално на всеки 12 часа. Курсът продължава до 12 седмици.

Свещите се поставят лесно и безболезнено. Първо трябва да си измиете ръцете, след това да извадите капсулата от блистера, да я поставите във влагалището с пръсти или апликатор. След това легнете няколко минути. Това е необходимо, за да може свещта да се разтвори добре и съдържанието й да се абсорбира във влагалищните тъкани..

Противопоказания

Използването на бременност по време на бременност практически няма отрицателни последици. Но лекарството има противопоказания. Те включват:

 1. Тромбофлебит или склонност към него.
 2. Чернодробни патологии.
 3. Маточно кървене.
 4. Разширени вени.
 5. Намалено или повишено производство на хемоглобин.
 6. Наличието на новообразувания върху гениталиите, гърдите.

Инструментът има свойството да провокира бързия растеж на редица тумори и забавя изтеглянето на течности от тъканите. Следователно, той изобщо не се предписва и се използва в малки дози за:

 • скокове на налягането при жената;
 • епилептични припадъци;
 • астма;
 • мастопатия;
 • главоболие с неизвестен произход;
 • бъбречни патологии;
 • диабет;
 • новообразувания;
 • заболявания на сърцето, кръвоносните съдове.

Лекарството не трябва да се използва при лупус еритематозус. Веднага се отменя, ако зрението на жената започне да пада, появят се кръвни съсиреци, се появи венозна недостатъчност и се появят мъчителни главоболия. Назначаването на бременност по време на бременност е допустимо само при установен дефицит на прогестерон. Когато причината за висок риск от спонтанен аборт са генетични патологии, инфекциозни заболявания на гениталните органи, травма, физическа активност, лекарството е противопоказано.

Странични ефекти

Страничните ефекти от употребата на лекарството са редки. Тяхната вероятност се увеличава, когато жената не спазва правилата за прием или има непоносимост към компонентите на лекарството. Възможни са неуспехи във функционирането на различни системи и органи. Бъдещата майка става прекалено сънлива, нервна или разсеяна. Жената има главоболие, постоянна депресия, световъртеж.

Може да се появят нарушения на изпражненията, повръщане, мастодиния, аменорея и маточно кървене. Страничните ефекти от употребата на лекарството са сърбеж, обрив, пожълтяване на кожата, акне, хлоазма.

Ако урожестан 200 mg се прилага вагинално по време на бременност, страничният ефект е локализиран. Във влагалището има усещане за парене, подуване, сърбеж, либидото намалява и започва повишена загуба на коса. При странични ефекти се забелязва леко увеличаване на теглото. Появяват се косми по бузите, брадичката, подуване, които сами изчезват. Може да се развие тромбоемболия.

В тежки случаи възниква анафилактичен шок. Разрядът, който се появява след използване на продукта, не се отнася за странични ефекти, ако те не надвишават допустимото количество. Това е нормалната реакция на организма към лечението..

Отмяна на сутринта

Лекарството принадлежи към класа на хормоналните лекарства, така че трябва да бъде отменено бавно. В противен случай в тялото на жената ще настъпи хормонален неуспех. За да се предотврати това, всяка седмица дневната доза се намалява със 100 ml. Ако е било ниско, намалявайте с 50 ml на всеки три дни. По време на периода на отнемане на лекарството бъдещата майка постоянно се наблюдава от специалисти. Има риск от кървене.

Замества сутринта

Лекарството може да бъде заменено с капсули и супозитории, наречени "Duphaston". В действие това е пълен аналог на утрожестан. Той също принадлежи към групата на гестагените, но съдържа не естествен, а синтетичен прогестерон. Останалите средства не са по-различни.

Специалистите имат различно отношение към наркотиците. Duphaston се използва отдавна, ефектът му върху тялото на бременна жена и плода е добре тестван и проучен. Лечебният ефект е по-изразен. Ето защо, със заплаха от спонтанен аборт, гинеколозите предпочитат да предписват дюфастон.

Утрожестан наскоро започна да практикува гинекология и акушерство. Действието му не е напълно изяснено. Много лекари се страхуват да предписват това лекарство на бъдещи майки. Дюфастонът обаче се понася по-зле, по-често причинява лошо здраве. Маточните таблетки по време на бременност се възприемат от тялото по-добре и нямат такива ефекти.

Не може да се каже, че едно от лекарствата има предимства пред другото. Изборът зависи от опита на гинеколога, състоянието на пациента, необходимостта от бързо лечение.

Друг заместител му е лекарството, наречено Ипрожин. Той също принадлежи към хормоналната категория, има същото съдържание, подобно действие и приложение, но струва по-малко. Аналог на утрожестан е по-евтиният пражисан. Предписва се само вагинално. Лекарството се предлага под формата на супозитории и гел.

Пражистан има по-малко противопоказания, но не може да се предписва в ранните етапи на бременността и в случай на аномалии в черния дроб. Тази група лекарства включва също ендометрин, който често се използва за лечение на безплодие. В действие е подобен на Утрожестан, отзивите на форумите за които са много положителни. По-скъпи и по-малко достъпни.

Предимства на сутринта

Лекарството се понася добре, не променя хормоналния фон и не води до пристрастяване. Когато се приема, метаболитните процеси не се провалят, провокирайки бързо напълняване. Плодът няма хормонален дисбаланс. Утрожестан помага не само за раждането на бебето, но и за зачеването му. След предписване на лекарството, състоянието на бременните жени става стабилно след кратък период от време. Рискът от спонтанен аборт изчезва.

Лекарството е ефективно за предотвратяване на преждевременно раждане, което може да се дължи на патологии на шийката на матката. Той се използва активно при планиране на бременност и увеличава възможността за зачеване..

Всеки, който приема утрогестан, трябва да помни, че той е хормонален и изисква постоянен медицински контрол. В противен случай съществува риск от прекъсване на бременността..

Прогестеронът, заедно с естрогена, е отговорен за развитието на плода. Следователно назначаването на такива хормонални лекарства в някои случаи е необходимо. Понякога жените се страхуват от тях, вярвайки, че хормоналните нива ще бъдат нарушени. Няма да стане. И отказът от лекарства води до патологии при формирането на плода, свиване на матката, намаляване на скоростта на клетъчно делене на ембриона, поради което той ще спре да расте. Може да се развие вътрематочна инфекция, да спре развитието на плацентата.

Хормоналните агенти ще отпуснат матката, ще помогнат на плода да се закрепи, ще създадат запушалка от слуз, която предотвратява проникването на инфекции. Те ще подредят нервната система на жената и ще предотвратят нова овулация. Следователно, ако лекарят е предписал такива лекарства, те трябва да се приемат точно по схемата, която той е предложил..

Ще се видим скоро в блога на Анна Любимова - mamadetochek.ru.

Сутрин по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Utrozhestan по време на бременност се използва като аналог на прогестерон.

Показания за бременност по време на бременност

Utrozhestan може да помогне при лечението на безплодие или при изкуствено осеменяване. Бременност Бременност се предписва и на тези, които имат ниски нива на прогестерон в кръвта си и на тази основа спонтанни аборти или преждевременни раждания са настъпили по-рано. Utrozhestan може да бъде предписан на бременна жена, ако има миома на матката, за да предотврати нейния растеж. Капсулите и супозиториите на Utrozhestan се състоят от растителни компоненти, естествен аналог на прогестерон от растителни материали. Форма на освобождаване на лекарството - капсули 100 mg и 200 mg.

Лекарството нормализира производството на ендометриума, намалява нежеланата активност на маточните мускули.

Някои от вас, мили майки, напълно напразно се страхуват от назначаването на Утрожестан, страхувайки се от думите „хормонално лекарство“. Компонентите на лекарството не могат да навредят на бебето.

Сутрин при планиране на бременност

Сутрин по време на бременност се предписва с липса на прогестерон. Прогестеронът допринася за развитието на бременност и обикновено се произвежда в достатъчно количество от надбъбречните жлези и плацентата.

При тежки разширени вени и чернодробни заболявания лекарството не се предписва. Подготвя тялото за зачеване, без да му навреди. Произвежда се както под формата на свещи, така и под формата на капсули. Капсулите се приемат вечер в доза от 200-300 mg, която трябва да се раздели наполовина.

Как бременността влияе на бременността?

По време на бременността бременността помага на яйцеклетката да се имплантира нормално към стената на матката и допълнително подпомага нейното нормално развитие в ембриона. Utrozhestan е синтетичен аналог на прогестерон. Това не засяга детето. Предписва се с повишено внимание при разширени вени, захарен диабет и заболявания на централната нервна система. Лекарството постепенно се анулира в рамките на един месец, намалявайки дозата. Липсата на прогестерон често завършва с безплодие, но имаме добри новини за вас - сега този проблем може да бъде напълно решен! Просто не се самолекувайте, мили жени, тъй като бременността е много деликатен процес, най-малката промяна в хормоналния фон може да доведе до спонтанен аборт. Дарете кръв за прогестерон, преди да започнете да приемате.

Сутрин в началото на бременността

Сутрин по време на ранна бременност, през първия триместър, се предписва главно под формата на свещи, които се въвеждат по едно и също време вечер всеки ден. Тази форма на лекарството е за предпочитане пред таблетките, тъй като причинява по-малко странични ефекти, нежелани за бременна жена и бебе, особено от черния дроб.

Медицината може да реши много от проблемите с бременността, като даде на жените адекватна доза прогестерон. Лекарството намалява тонуса на матката и подрежда нервната система. Странични ефекти на Utrozhestan по време на ранна бременност: виене на свят и разсейване, така че бъдете изключително внимателни при шофиране на кола и на работа. Тромбофлебит, разширени вени и чернодробни проблеми също могат да накарат лекаря да ви откаже лечение с Utrozhestan. В повечето случаи Утрожестан има добра толерантност. Необходими са допълнителни грижи, когато приемате лекарството за бременни жени, страдащи от захарен диабет и имащи проблеми в сърдечно-съдовата система. Няма единни препоръки за всички бременни жени - възможната дневна доза е 300-600 mg. Тъй като лекарството е на растителна основа, няма да можете да наддавате на тегло, докато го приемате. Той не участва в метаболизма на въглехидратите и липидите. Utrozhestan не причинява подуване и не вреди на бебето, не води до хормонални нарушения при бебето след раждането. Това се доказва от факта, че стотици хиляди деца по целия свят са родени поради факта, че лекарят препоръчва Utrozhestan в случай на заплаха от прекъсване на бременността. Лекарството няма аналози.

Сутрин на 5-та седмица от бременността

Бременността е специално състояние на тялото, това е повод за радост и нови надежди. Но често по време на бременност, вече за кратко време, е необходимо да се предписват лекарства, които помагат да се запази. Може да Ви бъде предписана бременност на 5 седмици, ако има леко кървене или матката е в добра форма. Utrozhestan е предназначен за дългосрочна употреба. Изработен е на основата на растителни материали. Така че намаляването на хормоналните нива не трябва да ви кара да изпадате в паника, то може да бъде напълно елиминирано без последствия за вашето здраве по време на бременност. Но самолечението в никакъв случай не трябва да се прави - всичко е под контрола на гинеколог!

Лекарството има минимум странични ефекти, докато го приемате, няма да страдате от отоци или да наддавате на тегло. Той нормализира структурата на ендометриума в ранните етапи на бременността, така че бебето да е добре в корема ви.

Не можете рязко да отмените лекарството. Вашият лекар ще Ви каже по време на Вашия час как най-добре да намалите дозата си. Обикновено намалява с 50 mg седмично.

Сутрин на 13 седмица бременна

Сутрин на 13-та седмица от бременността се предписва, ако съществува заплаха от прекъсване на бременността поради липса на прогестерон. Този проблем е много често срещан днес. Често се предписват и спазмолитици. Те са напълно съвместими с Utrozhestan. В повечето случаи бременността се предписва в доза от 200 mg. Utrozhestan не потиска производството на хормони за бременност от тялото ви, но ги допълва и следователно не може да навреди. Единственото нещо, което трябва да се има предвид, е, че матката не може да се предписва на жени с чернодробни проблеми, тромбоза и разширени вени..

Сутрин в края на бременността

Бременност в края на бременността може да се използва, ако има недоразвитие на плацентата. Ако има хроничен повтарящ се спонтанен аборт, лекарят може да го направи безопасно и да ви го предпише след 20 седмици и почти до самото раждане. Също така Utrozhestan на по-късна дата е показан на онези майки, които са претърпели IVF. За предпочитане е да се използват супозитории - те не засягат черния дроб. Не се притеснявайте - лекарството не уврежда плода.

Сутрин след 20 седмици от бременността

Сутрин по време на бременност след 20 седмици се предписва рядко, тъй като хормоналната подкрепа след този период всъщност губи значението си. Но се случва, че според резултатите от тестовете все още няма достатъчно прогестерон в кръвта, дори като се вземе предвид това, което плацентата започва да произвежда на 20-та седмица. В този случай може да се наложи да пиете Утрожестан преди раждането. Също така проблемът може да е от значение, ако бременността е настъпила в резултат на изкуствено осеменяване и при жени с истмично-цервикална недостатъчност.

Сутрин в 22 гестационна седмица

Сутрин по време на бременност на 22 седмици се предписва за скъсяване на шийката на матката, тъй като това може да причини преждевременно раждане поради заплахата от нейното ранно разкриване. Ако имате анамнези за спонтанни аборти, пропусната бременност или преждевременни раждания, лекарят може също да предпише Utrozhestan, за да бъде в безопасност. В това няма нищо лошо. Спазвайте стриктно препоръките му и когато му дойде времето, отменете лекарството по предписаната схема. Той определено ще ви помогне да родите здраво бебе навреме, без да му причинява вреда, тъй като съдържа растителен аналог на прогестерон.

Сутрин на 30-та седмица от бременността

Сутрин на 30 гестационна седмица се предписва с къса мека шийка и ако детето е разположено ниско в маточната кухина. Ако лекарят Ви предпише Utrozhestan за такъв период, тогава той има причина за това, така че не трябва да отказвате - това може да бъде опасно за бебето. Разбира се, лекарството се използва главно в ранните етапи, но всеки клиничен случай е напълно индивидуален. Доверете се на експертите.

Дюфастон или бременност по време на бременност: кое е по-добре?

Прогестеронът е хормон на бременността, произвеждан от плацентата и надбъбречните жлези. И двете лекарства са предназначени да компенсират липсата на прогестерон в тялото на жената. Плацентарната недостатъчност е една от най-честите причини за спонтанен аборт.

Разликата е, че Utrozhestan е естествен аналог на прогестерон, а Duphaston е синтетичен прогестерон. Но опитът с използването на Duphaston е по-дълъг, което може да се отдаде на предимствата.

Както Dyufaston, така и Utrozhestan по време на бременност облекчават повишения тонус на матката.

Utrozhestan има лек седативен ефект.

Дюфастон е много по-силно лекарство. Като правило се предписва в доза от 1-4 таблетки до 18 седмици. Противопоказания: астма, диабет.

Инструкции за употреба на бременност по време на бременност

По време на бременност бременността се приема през устата или интравагинално. Обичайната доза на таблетките е 200 mg. Лекарството се приема на две стъпки.

200 mg от лекарството се инжектира във влагалището на две дози, за предпочитане през нощта, тъй като има тенденция да изтича навън.

Utrozhestan се използва внимателно при захарен диабет, епилепсия, депресия, разширени вени, тромбоза, при чернодробни проблеми, които не са в етап на компенсация, при злокачествени новообразувания на женските полови органи и млечните жлези по време на приема или в анамнеза.

При прием на лекарството са възможни сънливост и разсеяност. Бъдете внимателни при шофиране.

Днес сутрин по време на бременност се предписва от гинеколози доста често. Трябва обаче да се внимава, когато се използва прогестерон по време на бременност, самолечението е неприемливо. В някои европейски страни Utrozhestan не се използва. Това се дължи на факта, че ефектът му върху плода все още е слабо разбран. Лекарството е ново. В какви случаи приемът на лекарството е оправдан:

 1. Ако лабораторен кръвен тест по време на бременност разкрие липса на прогестерон.
 2. Ако имате повтарящ се спонтанен аборт поради липса на прогестерон.
 3. Ако не можете да забременеете поради липса на прогестерон.

Не забравяйте да имате предвид, че дозировката и продължителността на лечението с Utrozhestan се определят само от лекар! Обикновено доза от 200-300 mg се прилага два пъти. Лекарството се оттегля постепенно. Схемата за анулиране се предписва от лекаря. Обикновено се инжектират 100 mg по-малко всяка седмица от предишната до пълното му отмяна. Рязкото оттегляне може да провокира спонтанен аборт!

Колко да приемате по време на бременност?

По време на бременността бременността осигурява на бъдещата майка ефективна хормонална подкрепа. Предписва се, ако има заплаха от спонтанен аборт преди 24 седмици от бременността. За жени с чернодробни проблеми е за предпочитане да се използват супозитории Utrozhestan.

Отмяна на бременност по време на бременност

Бременността се отменя по време на бременност, като дозата се намалява със 100 mg седмично или с 50 mg на всеки три дни. В същото време се уверете, че няма кървене от гениталния тракт. Във всеки случай Utrozhestan се отменя постепенно, за да не навреди на детето..

Изписване след бременност по време на бременност

Изписването след въвеждането на супозитории Utrozhestan по време на бременност не трябва да ви притеснява, тъй като те се топят във влагалището и изтичат. Бялото течение е норма в този случай.

Кървавото отделяне изисква корекция на дозата. Ако откриете намазки по бельото, отидете на извънредна среща с акушер-гинеколог!

Бременност след прием сутрин

Желаната бременност понякога не настъпва поради дефицит на прогестерон. Сутрин по време на бременност и на етапа на планиране под формата на капсули и супозитории се справя с този проблем. Той помогна на хиляди жени да забременеят и да родят здраво дете. За да бъде безопасно, на етапа на планиране лекарят може да предпише Utrozhestan за жени с акне или коса с мъжки модел. Не можете сами да предписвате лекарството. Приемът на Utrozhestan при някои жени причинява световъртеж и сънливост.

Прием на сутрин със замразена бременност

Бременност бременност може да се предпише след замразена бременност, особено ако има тревожни симптоми, като кафяво отделяне. Прогестеронът в лекарството ще ви помогне да носите бременността си. Таблетката или свещите Utrozhestan се пият или се прилагат сутрин и вечер. Обикновено дозировката е 200-300 mg на ден, но ако заплахата е много силна и според анализите е изразена дисфункция на хормоналната сфера, дозата може да бъде увеличена до 600 mg на ден.

Дозата на бременността по време на бременност

Сутрин по време на бременност, ако има дефицит на прогестерон, назначете 200-300 mg сутрин и вечер през устата или интравагинално. Начинът на приложение се избира от лекаря, като се вземат предвид вашите индивидуални характеристики.

С IVF и повтарящ се спонтанен аборт, гинекологът може да увеличи дозата до 800 mg (също в два разделени приема). В този случай терапията продължава до 24-26 седмица от бременността..

Сутрин 100 по време на бременност

Сутрин по време на бременност се използва под формата на капсули от 100 и 200 mg. Различните дози позволяват индивидуален подход при назначаването на лекарството за всеки пациент. Доказано е, че интравагиналното приложение на капсула със заплаха от прекъсване на бременността е по-ефективно и безопасно от приемането на хапчета вътре. Минимизира страничните ефекти и не вреди на черния дроб..

Utrozhestan се използва внимателно при проблеми с функционирането на бъбреците и черния дроб, разширени вени, захарен диабет и епилепсия.

Сутрин 200 по време на бременност

Прогестеронът, дори по време на менструалния цикъл, когато няма бременност, подготвя тялото за евентуално прикрепване на оплодено яйце. Произвежда се от жълтото тяло. Жълтото тяло възниква на мястото на спукания фоликул с яйцеклетка и представлява временна ендокринна жлеза.

По принцип лекарството Utrozhestan 200, съдържащо растителен аналог на прогестерон, се предписва през първите 24 седмици от бременността, а след това приемът се спира, тъй като започва да се натрупва в черния дроб и да повлияе отрицателно на неговата функция.

Противопоказания за приема на лекарството Utrozhestan по време на бременност: захарен диабет, епилепсия, депресия, разширени вени, тежка чернодробна дисфункция, тумори на женските полови органи и млечните жлези.

По време на приема на лекарството може да изпитате някои нежелани странични ефекти, като сънливост и разсейване. Индивидуална чувствителност, възможна алергия.

Свещи за бременност

Прогестеронът помага на оплодената яйцеклетка да се развие напълно. Но понякога се случва, че на тялото на жената липсва. И тогава бременността или не може да настъпи изобщо, или настъпва, но се прекъсва, завършвайки със спонтанен аборт. В този случай, по време на следващата бременност, лекарят настоява да приема прогестерон. Като се има предвид, че бременността и лекарствата не са много съвместими, че трябва да сведете до минимум всички странични ефекти и да пощадите черния дроб, доколкото е възможно, работейки за двама, гинекологът може да ви предпише не хапчета, а вагинални супозитории, например Утрожестан.

Промишлеността произвежда супозитории от 100 mg и 200 mg. Лекарството под формата на вагинални супозитории много бързо се абсорбира в кръвта, заобикаляйки черния дроб. Utrozhestan се съчетава добре с витаминни комплекси за бременни жени и успокоителни. Анулирането на лекарството се извършва през II триместър, като постепенно се намалява дозата. Внезапното оттегляне на лекарството Utrozhestan по време на бременност е неприемливо.

Хапчета за бременност

В наше време проблемът със спонтанните аборти е много актуален. Само 80% от бременностите завършват с раждане. Здравето на жените е най-засегнато от стрес и полово предавани болести. Гинеколог може да предпише хапчета Utrozhestan на бременна жена, ако тези негативни фактори са повлияли на хормоналните й нива и нивата на прогестерона са намалели. Сутрин по време на бременност също се използва под формата на супозитории, но лекарят може да реши в някои случаи, че формата на таблетки е по-подходяща за конкретна бременна жена. Това лекарство намалява свиването на матката и фалопиевите тръби. Лекарството допълва хормоните, които женското тяло произвежда. Излишъкът от прогестерон с неговата употреба е невъзможен. И все пак, има редица противопоказания: тромбоза, злокачествени тумори на женските полови органи, тежко чернодробно заболяване, водещо до силно нарушение на неговата функция.

Защо Utrozhestan се предписва по време на бременност?

Статията разглежда Утрожестан по време на бременност. Казваме ви защо се предписва лекарството, инструкции за употреба, особености на употреба в ранните и късните етапи на бременността. Ще научите за противопоказанията и страничните ефекти на лекарството, как правилно да поставяте супозиториите, правилата за отнемане на лекарството.

Какво е Утрожестан

Utrozhestan е лекарство с активното вещество прогестерон, произведено под формата на жълти овални меки желатинови капсули. Съдържанието на капсулите е мазна, белезникава, хомогенна суспензия, без видимо разделяне на фазите. Отнася се до група прогестогенни агенти (прогестогенът е друго име на прогестерон).

Външен вид (снимка) на лекарството Utrozhestan

Този хормон играе важна роля по време на бременност. Той променя структурата на ендометриума на матката, за да улесни въвеждането на оплодено яйце в нея, намалява контрактилната способност на матката, предотвратявайки появата на хипертоничност на матката и прекъсване на бременността. Прогестеронът участва в подготовката на млечните жлези за кърмене чрез стимулиране на лактацията.

Лекарството се абсорбира от влагалището и стомашно-чревния тракт, в зависимост от начина на приложение на лекарството: орално или вагинално. В същото време, при интравагинална употреба на капсули, локалният ефект е по-изразен и желаният ефект се постига по-бързо, а приемането на капсули вътре по време на бременност е забранено..

Състав

Активното вещество на лекарството е микронизиран прогестерон, 1 капсула съдържа 200 mg от този компонент. Прогестеронът е важен за нормалния ход на бременността, така че лекарството често се предписва на бъдещи майки.

 • Слънчогледово олио;
 • соев лецитин;
 • желатин;
 • глицерол;
 • титанов диоксид.

Формуляр за освобождаване

Предлага се в картонени кутии от 7 капсули в 2 блистера, само 14 капсули в опаковка.

Къде да купя и цена

Можете да закупите лекарството в обикновена аптека или да го поръчате от онлайн магазин, той се отпуска с рецепта. Средната цена е показана по-долу:

 • Utrozhestan 100 № 28 капсули - 400 рубли;
 • Utrozhestan 200 № 14 капсули - 440 рубли.

Показания за употреба

Utrozhestan се препоръчва за употреба при жени с дефицит на прогестерон.

Пероралното приложение на капсули се предписва в следните случаи:

 • безплодие на фона на лутеална недостатъчност;
 • предотвратяване на обичайния аборт поради дефицит на прогестерон;
 • предменструален синдром;
 • пременопауза;
 • неуспех на менструалния цикъл поради нарушена овулация или ановулация;
 • заплашващ аборт;
 • хормонозаместителна терапия при жени в перименопауза и постменопауза (заедно с приложението на лекарства, съдържащи естроген).
 • профилактика (профилактика) на преждевременно раждане при жени в риск (с къса шийка и / или наличие на анамнестични данни за преждевременно раждане и / или преждевременно разкъсване на мембраните);
 • заплашен аборт или предотвратяване на обичайния аборт поради дефицит на прогестерон;
 • преждевременна менопауза;
 • хормонозаместителна терапия с липса на прогестерон с нефункциониращи (отсъстващи) яйчници (даряване на яйцеклетки);
 • подкрепа на лутеалната фаза в подготовката за IVF;
 • подкрепа на лутеалната фаза в индуцирания или спонтанен менструален цикъл;
 • хормонозаместителна терапия в комбинация с лекарства, съдържащи естроген;
 • безплодие поради лутеална недостатъчност.

Защо е необходим Utrozhestan по време на бременност?

По време на бременност специалистите предписват свещи Utrozhestan за бременни жени в следните случаи:

 • рискът от спонтанен аборт (спонтанен аборт);
 • нисък или дефицитен прогестерон в кръвта.

Ако една жена е имала спонтанни аборти в миналото, тогава Utrozhestan може да бъде предписан за профилактика. Със заплахата от прекъсване на бременността лекарството се използва спешно.

Сред другите показания за употребата на лекарството при бременни жени:

 • наличието на спонтанни аборти в миналото;
 • усложнение на бременността поради липса на прогестерон;
 • зачеването е настъпило с помощта на ин витро оплождане или процедурата е била извършена в миналото;
 • приемане на Utrozhestan или неговите аналози по време на зачеването;
 • миналата бременност завърши с преждевременно раждане;
 • безплодието е диагностицирано поради нарушение на втората фаза на менструалния цикъл;
 • скъсена шийка на матката.

Това са основните показания за употребата на Utrozhestan по време на бременност. В някои случаи лекарството може да бъде предписано по други причини..

Бременна и лекар

Приложение на Utrozhestan по време на бременност

Употребата на лекарството по време на раждането на дете трябва да се извършва само след преминаване на всички необходими тестове и назначение от лекар. Характеристиките на употребата на лекарството на различни етапи на бременността са посочени по-долу.

1 триместър

В началото на бременността лекарството е одобрено и често се препоръчва за употреба. Капсулите се вкарват във влагалището всеки ден и по едно и също време, което избягва вредното въздействие върху черния дроб и храносмилателния тракт. В допълнение, токсикозата може да попречи на пероралния прием на капсули..

Защо Utrozhestan се предписва през първия триместър:

 • профилактика и премахване на маточния тонус;
 • подобряване на нервната система;
 • предотвратяване на спонтанен спонтанен аборт;
 • запълване на липсата на прогестерон.

Как влияе лекарството върху плода? Отрицателното въздействие е почти напълно изключено. В редки случаи може да се появи хипоспадия (аномалия на уретрата). В същото време е препоръчително да се сведе до минимум приемът на каквито и да е лекарства в началото на бременността, тъй като по това време всички системи и органи на бъдещото дете са положени. Ето защо лекарството трябва да се предписва от специалист, въз основа на състоянието и анализите на бременната жена..

2 триместър

На този етап от бременността обикновено не са необходими лекарства. Защо Utrozhestan се предписва през втория триместър на бременността? Основната индикация е липсата на прогестерон, наред с други:

 • цервикална недостатъчност;
 • скъсяване на шийката на матката;
 • бременността настъпила с помощта на екстракорпорално оплождане.

В определени случаи анамнезата може да бъде изследвана, ако в миналото е имало спонтанни аборти, хирургически манипулации на матката, раждане предсрочно, приемът на Утрожестан се удължава за неопределено време.

3 триместър

От 30-та седмица на бременността Utrozhestan може да се предписва в такива случаи:

 • къса шийка на матката;
 • много ниска позиция на детето;
 • ранно омекотяване на родовия канал.

Приемът на Utrozhestan в края на бременността е оправдан само с висок риск от преждевременно раждане. Това се дължи на факта, че приемът на гестагенни лекарства има вредно въздействие върху състоянието на черния дроб и представлява особена опасност при тромбоза.

В същото време е важно да се разбере, че възможността и необходимостта от прием на Утрожестан се разглежда индивидуално във всеки отделен случай..

Инструкции за употреба и дозировка

Специалистът предписва метода и продължителността на приема на Utrozhestan въз основа на степента на дефицит на прогестерон и характеристиките на хода на бременността.

Пероралните капсули се приемат по този начин:

 • дневната доза е 200-300 ml, които се приемат през деня;
 • обикновено 100 ml от лекарството се приемат сутрин, а останалите - преди лягане.

За профилактика със заплаха от преждевременно раждане лекарството се приема по следната схема:

 • 400 ml на всеки 7-8 часа, докато се почувствате по-добре;
 • 200 ml на всеки 7-8 часа до 36 седмици от бременността.

За интравагинално приложение лекарството се инжектира във влагалището в доза от 200 ml всеки ден. Процедурата се извършва в легнало положение настрани, за предпочитане през нощта, за да може лекарството да действа напълно.

При съществуващата заплаха от преждевременно раждане, лекарството се използва ежедневно в доза от 200 ml от 22 до 36 седмици.

При съществуващата заплаха от спонтанен аборт в началото на бременността, Utrozhestan се приема ежедневно по едно и също време сутрин и вечер, като се спазва интервал от 12 часа, в количество от 200 или 400 ml до 12-та седмица на бременността.

Как да спрем наркотик

Тъй като Utrozhestan се отнася до хормонални лекарства, отмяната му трябва да става постепенно. Най-подходящият и успешен метод за прекратяване на терапията и профилактиката е да се намали дозата до 100 mg всяка седмица или 50 mg на всеки 3 дни..

По време на анулирането бременната жена трябва да се наблюдава редовно от лекар, така че ако се появи кървене, да се вземат всички необходими мерки.

Аналози

Ако по някаква причина приемането на Утрожестан е невъзможно, трябва да обърнете внимание на неговите аналози, списъкът на които е представен по-долу.

Дюфастон

Това е най-популярният аналог на Утрожестан. Характерната му характеристика е използването не на естествен прогестерон, а на неговата синтетична версия.

Произвежда се под формата на покрити таблетки, има 20 или 28 броя в една опаковка. Съставът съдържа дидрогестерон (аналог на прогестерон) 10 mg и други допълнителни вещества.

За да се поддържа нормално ниво на прогестерон за бъдещи майки, Duphaston се предписва по 1 таблетка 2 пъти на ден - това е стандартен режим на дозиране, който може да се променя от лекуващия лекар.

Лекарството е в много отношения подобно на Utrozhestan, но сред неговите странични ефекти няма сънливост, инструкциите за употреба показват, че „не влияе върху способността за шофиране на превозни средства и други механизми“, което може да е важно за някои жени.

Цена: 570-800 рубли.

Пражисан

Произвежда се под формата на капсули, в една опаковка има 10 броя. Съдържа 200 mg прогестерон и други помощни вещества. Prajisan, подобно на Utrozhestan, може да се приема през устата или да се вкарва във влагалището. Препоръчителната доза за бъдещи майки е 200-400 mg два пъти дневно.

Цена: 250-350 рубли.

Ипрожин

Лекарството се произвежда под формата на капсули, една опаковка съдържа 15 или 30 броя. Основната активна съставка е микронизиран прогестерон 100 mg. Агентът може да се приема през устата или интравагинално. За предотвратяване на спонтанен аборт бременните жени се предписват по 100-200 mg два пъти дневно. Продължителността на терапията се определя индивидуално.

Цена: 345-370 рубли.

Кринън

Лекарството е под формата на гел за интравагинално приложение. Всяка доза от лекарството е опакована в индивидуална бутилка за еднократна употреба. Активното вещество на лекарството е прогестерон, всяка бутилка съдържа 90 mg от този компонент.

Препоръчва се за употреба на етапа на планиране на бременността. При бременни жени е възможно да се използва само ако зачеването е станало чрез IVF и гелът е бил приложен в подготовката за процедурата. В този случай лекарството се използва само в много ранните етапи на раждането на дете..

Цена: 2500 руб.

Бременна жена се консултира с лекар

Противопоказания

Има редица заболявания, при които приемането на Утрожестан е невъзможно:

 • непълен аборт;
 • тромбофлебит;
 • тромбоемболични разстройства сега или в историята;
 • вагинално кървене с неизвестен произход;
 • вътречерепен кръвоизлив сега или в историята;
 • подозрение или наличие на злокачествени новообразувания на млечните жлези, гениталиите;
 • порфиринова болест;
 • тежки чернодробни патологии;
 • възраст до 18 години;
 • кърмене;
 • индивидуална непоносимост.

Лекарството се използва с повишено внимание, когато:

 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • мигрена;
 • хипертония;
 • захарен диабет;
 • хронична бъбречна недостатъчност;
 • епилепсия;
 • депресия;
 • бронхиална астма;
 • дислипидемия;
 • фоточувствителност;
 • леки до умерени чернодробни дисфункции.

При неправилна употреба или предозиране на лекарството, когато се приема през устата, могат да се наблюдават следните нежелани реакции:

 • аменорея, менструални нарушения, ациклично кървене;
 • мамалгия;
 • депресия;
 • главоболие;
 • сънливост;
 • виене на свят;
 • гадене, повръщане;
 • подуване на корема, диария, запек;
 • сърбеж;
 • акне;
 • холестатична жълтеница;
 • кошери;
 • хлоазма.

При вагиналния метод на приложение се отбелязват следните нежелани реакции:

 • зачервяване на вагиналната лигавица;
 • парене и сърбеж в перинеума;
 • мазно отделяне.

Ако след употреба на лекарството се появи жълто или кафяво отделяне, тогава трябва да се консултирате с Вашия лекар.

В случай на една или повече нежелани реакции е необходимо да се консултирате с гинеколог.

Отзиви

Използвани супозитории Utrozhestan по време на ранна бременност, когато се появи тонус на матката. През първите няколко дни почувствах неприятно сърбеж и усещане за парене в перинеума, поради което исках да отменя това лекарство, но на третия ден тези симптоми, като хипертония на матката, преминаха.

През втория триместър гинекологът предписа супозитории Utrozhestan, тъй като в миналото имах преждевременно раждане и спонтанен аборт. Тя използва лекарството в продължение на 10 седмици, след което започва да го отменя съгласно схемата, предложена от лекаря. Бебето се роди здраво, самото раждане беше навреме.

През 3-тия триместър използвах Utrozhestan, тъй като ми беше поставена диагноза къса шийка на матката. Използвах лекарството до 36 седмици от бременността и след 9 дни родих. Може би това е просто съвпадение или може би лекарството наистина ми помогна да издържам бебето толкова дълго..

Utrozhestan е ефективно лекарство за тези, които планират бременност или вече са в позиция. Лекарството помага за поддържане на бременност в случай на такива сериозни проблеми като скъсена шийка на матката или хипертоничност на матката. В същото време е важно да се разбере, че това е хормонално лекарство, което има определен режим на прием и отнемане; може да се приема само според указанията на лекар, а не самолечение. Погрижете се за себе си и вашата лесна доставка!

Utrozhestan® (200 mg)

Инструкции

 • Руски
 • қazaқsha

Търговско наименование

Международно непатентовано име

Доза от

Капсули 100 mg, 200 mg

Състав

1 капсула съдържа

активно вещество - естествен микронизиран прогестерон 100 mg или 200 mg

помощни вещества: соев лецитин, слънчогледово масло,

състав на обвивката на капсулата: желатин, глицерин, титанов диоксид (Е 171)

Описание

Кръгли, меки, лъскави, жълтеникави желатинови капсули, съдържащи мазна, белезникава, хомогенна суспензия (без видимо разделяне на фазите) (за доза от 100 mg).

Овални меки блестящи жълтеникави желатинови капсули, съдържащи мазна белезникава хомогенна суспензия (без видимо разделяне на фазите) (за доза от 200 mg).

Фармакотерапевтична група

Полови хормони и модулатори на репродуктивната система. Гестагени. Производни на прегнена. Прогестерон.

ATX код G03DA04

Фармакологични свойства

Фармакокинетика

Поглъщане

Микронизираният прогестерон се абсорбира от стомашно-чревния тракт. Концентрацията на прогестерон в кръвната плазма постепенно се увеличава през първия час, максималната концентрация в кръвта (Cmax) се наблюдава 1-3 часа след приложението. Комуникация с плазмените протеини - 90%.

Плазмената концентрация на прогестерон се увеличава от 0,13 ng / ml до 4,25 ng / ml след 1 час, до 11,75 ng / ml след 2 часа и е 8,37 ng / ml след 3 часа, 2 ng / ml след 6 часа и 1,64 ng / ml след 8 часа.

Основните метаболити, открити в кръвната плазма, са 20-алфа-хидрокси-делта-4-алфа-прегнанолон и 5-алфа-дихидропрогестерон.

Екскретира се с урината като метаболити, 95% от които са конюгирани с глюкурон метаболити, главно 3-алфа, 5-бета-прегнандиол (прегнандион)

Тези метаболити, които се определят в кръвната плазма и урината, са подобни на веществата, образувани по време на физиологичната секреция на жълтото тяло.

С вагинално приложение

Абсорбцията настъпва бързо, прогестеронът се натрупва в матката, високо ниво на прогестерон в кръвната плазма се наблюдава 1 час след приложението. Cmax на прогестерона в кръвната плазма се достига 2-6 часа след приложението. С въвеждането на лекарството 100 mg 2 пъти на ден, средната концентрация остава на ниво от 9,7 ng / ml за 24 часа.

Когато се прилага в дози над 200 mg / ден, концентрацията на прогестерон съответства на 1 триместър на бременността. Комуникация с плазмените протеини - 90%.

Той се метаболизира, за да образува предимно 3-алфа, 5-бета-прегнандиол. Плазменият 5-бета-прегнанолон не се увеличава.

Екскретира се с урината под формата на метаболити, основната част е 3-алфа, 5-бета-прегнандиол (прегнандион). Това се потвърждава от постоянно повишаване на концентрацията му (Cmax 142 ng / ml след 6 часа).

Фармакодинамика

Гестаген, хормон на жълтото тяло. Свързвайки се с рецептори на повърхността на клетките на целевите органи, той прониква в ядрото, където чрез активиране на ДНК стимулира синтеза на РНК. Насърчава прехода на маточната лигавица от фазата на пролиферация, причинена от фоликуларния хормон, в секреторна фаза, а след оплождането - в състоянието, необходимо за развитието на оплодено яйце. Намалява възбудимостта и свиваемостта на мускулите на матката и фалопиевите тръби, стимулира развитието на крайните елементи на гърдата.

Чрез стимулиране на протеиновата липаза той увеличава мастните запаси, увеличава усвояването на глюкозата, увеличава концентрацията на базален и стимулиран инсулин, насърчава натрупването на гликоген в черния дроб, увеличава производството на гонадотропни хормони на хипофизната жлеза; намалява азотемията, увеличава отделянето на азот с урината. Активира растежа на секреторните ацини на млечните жлези и предизвиква лактация. Насърчава нормалното образуване на ендометриума.

Показания за употреба

Перорален път на приложение

Нарушения на дефицита на прогестерон:

- нарушение на менструалния цикъл с дизовулация или ановулация

- терапия при менопауза (в допълнение към естрогенната терапия)

- безплодие поради лутеална недостатъчност.

- Заплаха от спонтанен аборт или предотвратяване на повтарящи се аборти поради установена лутеална недостатъчност

- Заплахата от преждевременно раждане

Вагинален път на приложение

- хипофертилитет, първично или вторично безплодие, свързано с частична или пълна лутеална недостатъчност (дезовулация, подкрепа на лутеалната фаза по време на ин витро оплождане, даряване на яйцеклетки)

- заплаха от ранен спонтанен аборт или предотвратяване на обичайни аборти, свързани с лутеална недостатъчност

Начин на приложение и дозировка

Продължителността на лечението се определя от естеството и характеристиките на заболяването..

Перорален път на приложение

Средно дозата е 200-300 mg прогестерон на ден, разделена на 1 или 2 дози, т.е. 200 mg вечер преди лягане и 100 mg сутрин, ако е необходимо.

С лутеална недостатъчност (предменструален синдром, менструални нарушения, пременопауза, доброкачествена мастопатия): лечението трябва да се провежда в рамките на 10 дни на цикъл, обикновено от 17-ия до 26-ия ден включително.

За терапия в менопауза: тъй като само естрогенната терапия не се препоръчва, през последните две седмици от всеки курс на лечение се добавя прогестерон, последван от преустановяване на каквато и да е заместителна терапия за около една седмица, през която може да се появи абстинентно кървене.

Със заплахата от преждевременно раждане: 400 mg прогестерон на всеки 6-8 часа, в зависимост от клиничните резултати, получени по време на острата фаза, след това в поддържаща доза (например 3 пъти по 200 mg на ден) до 36-та седмица от бременността.

Вагинален път на приложение

Средната доза е 200 mg прогестерон на ден (т.е. 1 капсула от 200 mg или две капсули от 100 mg, разделени на 2 дози, 1 сутрин и 1 вечер), която се вкарва дълбоко във влагалището, ако е необходимо, с помощта на апликатора. Дозата може да се увеличи в зависимост от отговора на пациента..

В случай на частична лутеална недостатъчност (дезовулация, менструални нарушения): лечението трябва да се провежда в продължение на 10 дни на цикъл, обикновено от 17-ия до 26-ия ден в размер на 200 mg прогестерон на ден.

За безплодие с пълна недостатъчност на лутеалната фаза (даряване на ооцити): дозата на прогестерон е 100 mg прогестерон на 13-ия и 14-ия ден от трансферния цикъл, след това 100 mg прогестерон сутрин и вечер от 15-ти до 25-ия ден от цикъла. В случай на начален етап от бременността, започвайки от 26-ия ден, дозата се увеличава от 100 mg прогестерон дневно до максимум 600 mg прогестерон дневно, разделени на три приема. Тази доза трябва да се спазва до 60-ия ден..

С подкрепата на лутеалната фаза по време на ин витро оплождане, лечението трябва да се започне от вечерта на трансферния ден, в размер на 600 mg прогестерон в три разделени дози - сутрин, следобед и вечер.

Когато абортът е застрашен или когато се предотврати обичайният аборт поради лутеална недостатъчност

средната доза е 200-400 mg прогестерон на ден в две разделени дози до 12-та седмица от бременността.

Капсулата трябва да се постави дълбоко във влагалището.

Следните нежелани събития са съобщени при перорален път на приложение: