При нарушения на менструалния цикъл много често базалната температура във втората фаза на цикъла е под нормата. Бременност може да не настъпи при такива нарушения. При планиране на бременност често се предписва бременност, ако пациентът има менструален нередност. Задачата на лекарството е да нормализира хормоналния фон и го прави много добре.

Ако зачеването настъпи с необичаен хормонален фон, рискът от спонтанен аборт ще продължи през цялата бременност. За да не изкушават съдбата, хормоните трябва да са нормални и Utrozhestan ще помогне с това. Лекарството помага на момичетата да забременеят по-бързо от дълго време, за което са писани много положителни отзиви. В допълнение към зачеването, раждането на бебе ще бъде много по-безопасно след курса на този прекрасен хормонален агент.

Utrozhestan се продава само на капсули (от 14 до 28 броя в една опаковка), дозировката може да бъде 100 и 200 mg.

Трябва обаче да се има предвид, че само лекар предписва лекарството след подробна диагноза и преглед на пациент, планиращ бременност. Лекарството се предписва само според показанията, неправилното му използване може дори да навреди. За съжаление Утрожестан не е подходящ за всички.

Защо не можете да забременеете?

Ако в тялото няма достатъчно прогестерон, ще бъде трудно, понякога невъзможно да забременеете. При нисък прогестерон ендометриумът (вътрешната обвивка на матката) няма да се образува правилно за успешна имплантация на ембрион. Най-важният параметър на нормалния ендометриум е неговата дебелина. Ако се произведе малко прогестерон, ембрионът просто няма да има за какво да се хване, когато напусне фалопиевата тръба.

Безплодието е коварна болест, с която може успешно да се пребори. Лекарите обикновено започват с назначаването на различни лекарства, сред които има и Утрожестан. Капсулата на това лекарство с рецепта съдържа хормона прогестерон, който трябва да компенсира липсата на неговия хормон в организма..

Как работи Утрожестан?

Ефективността на Utrozhestan е доста висока. Лекарството подготвя тялото за бременност. Прогестеронът в състава си дава сигнал на органите, отговорни за размножаването, да се подготвят за зачеване и раждане на дете..

Основната задача на Utrozhestan е да подготви тялото на бъдещата майка за зачеване, бременност и кърмене.

Ето как работи Утрожестан:

 • ендометриумът започва да расте до нормални размери;
 • лигавицата на матката е подготвена за имплантиране на ембрион;
 • имплантирането на ембриони поради двете предишни състояния ще бъде по-лесно и е по-вероятно да настъпи бременност;
 • свиването на мускулите на фалопиевите тръби и матката ще бъде намалено, което също има благоприятен ефект върху способността за зачеване и раждане;
 • майката се подготвя за периода на кърмене.

Utrozhestan потиска овулацията?

Овулацията е процес на освобождаване на зряла яйцеклетка от яйчника в средата на цикъла. Сред пациентите има широко разпространено мнение, че Utrozhestan потиска овулацията и като цяло влияе негативно върху нея. По-специално, има мнение, че лекарството не позволява на яйцеклетката да узрее. За да разберете колко вярно е това твърдение, трябва да разберете малко за процеса на овулация. Нека да разгледаме накратко хода на този процес..

Яйцеклетката започва своето развитие в фоликула на яйчника по сигнал на фоликулостимулиращ хормон, който се произвежда в хипофизната жлеза. Този хормон се нарича накратко FSH. След пълното узряване на яйцеклетката тялото на жената започва да произвежда лутеинизиращ хормон (LH). Този хормон кара фоликула да се спука и да освободи зрялото яйце..

Често възниква проблем, когато твърде много прогестерон пречи на LH да се произвежда. Следователно фоликулът не може да се спука и да освободи яйцеклетка. Това е потискане на овулацията. Следователно Utrozhestan се предписва само когато техният прогестерон не е достатъчен. Ако започнете да пиете Утрожестан с висок прогестерон, тогава да, той е в състояние да потисне овулацията, която е била потисната преди него.

Може да не се получи овулация, когато приемате Utrozhestan, ако вашият прогестерон в тялото вече е бил достатъчен, преди да започнете да приемате лекарството.

Самолечение

Utrozhestan потиска овулацията в случай на неправилно приложение или самолечение. Опитен акушер-гинеколог никога няма да предпише това хормонално лекарство, ако според резултатите от кръвен тест стане ясно, че прогестеронът вече е достатъчен или дори повече от необходимия.

Необходимо е да приемате Utrozhestan стриктно в съответствие с инструкциите и само във втората фаза на менструалния цикъл, която е написана в инструкциите. Когато приемате лекарството в първата фаза на цикъла, овулацията се потиска. Утрожестан не трябва да се страхува. Ако лекарят го е предписал, тогава има всички причини за това. Пийте и раждайте!

Utrozhestan е естествен заместител на прогестерона, което е допълнителен плюс, тъй като има и синтетични аналози на този хормон на бременността. Утрожестан вече е помогнал на много жени, които са забременяли и са родили с негова помощ. Нормализирането на прогестерона в организма има благоприятен ефект върху общото благосъстояние на бъдещата майка..

На кого е показан Утрожестан?

Ако жената не може да забременее сама, това хормонално лекарство може да бъде показано. При планиране на бременност бременността е показана в следните случаи:

 1. В случай на недостатъчност на лутеалната фаза. При нисък LH имплантацията е изложена на риск от неуспех.
 2. Ако е диагностицирана ановулация. Това е състояние, при което по време на менструалния цикъл зряла яйцеклетка не може да напусне фоликула в яйчника..
 3. За нормализиране на тонуса на матката, тъй като повишеният тонус може да доведе до спонтанен аборт.
 4. При подготовка на жена за IVF и след процедурата до 150 дни за поддържане на бременност.
 5. Преди и след изкуствено осеменяване.

В допълнение към планирането на бременността, Utrozhestan се предписва за общата нормализация на концентрацията на прогестерон. В края на краищата ниският прогестерон е причина за много заболявания и патологии в допълнение към безплодието..

Възможно е да се установи дефицит на прогестерон в организма с помощта на кръвен тест. Utrozhestan ще помогне за попълване на прогестерона.

Utrozhestan може да се предписва и при такива заболявания и отклонения:

 • ендометриоза;
 • ПМС (предменструален синдром);
 • с фиброкистозна мастопатия;
 • ако е диагностицирана дисминорея;
 • с преждевременна менопауза.

Важно е! Самолечението е абсолютно неприемливо. Utrozhestan трябва да се предписва само от лекар, след преглед, включително кръвен тест. Едва след поставяне на диагнозата лекарят предписва това лекарство. Планирането на бременността е отговорно начинание. Следователно, специалист трябва да бъде ангажиран в подготовката на жената за зачеване..

Как да използвам?

Как да приемате Utrozhestan трябва да се определи от лекуващия лекар. Когато се планира бременност, режимът се определя въз основа на резултатите от теста. Самолечението няма да доведе до нищо добро. В много случаи лечението с Utrozhestan е чисто индивидуално..

Дозировка на Utrozhestan според инструкциите:

 1. Ако лутеалната фаза е твърде кратка, дисменорея, мастопатия, ПМС, лекарството трябва да се приема след овулация от 16 до 25 дни от менструалния цикъл. Utrozhestan се приема 2 пъти на ден. Дневната доза може да бъде различна от 200 до 400 mg.
 2. Менопауза. При липса на производство на прогестерон се предписва хормонозаместителна терапия. Обикновено в менопаузата Utrozhestan се приема по 100 mg на ден заедно с естрогени. Курсът с тази схема продължава 25 от втората фаза на цикъла.
 3. Перименопауза. Курсът продължава от 10 до 12 дни, започвайки от втората фаза на цикъла. Дневният обем на лекарството, в този случай, е 200 mg (100 mg 2 пъти на ден).
 4. Дефицит на прогестерон. Ако тялото не произвежда прогестерон в точното количество, лекарят може да предпише вагинално Utrozhestan. В този случай капсулата на лекарството трябва да се инжектира във влагалището през нощта, съгласно следната схема. Първият път от 13-ия до 14-ия ден на менструалния цикъл, една капсула веднъж. След това Utrozhestan трябва да се инжектира два пъти дневно, започвайки от 15-ия до 25-ия ден от цикъла (една капсула сутрин, втората вечер). След 25-ия ден трябва да въведете 3 капсули на ден (сутрин, следобед и вечер). Гинеколозите обикновено предписват такъв курс на Утрожестан при планиране на бременност. Продължителността на курса по планиране обикновено е от 2 месеца.
 5. В случай на заплаха от спонтанен аборт. По време на бременност, в случай на заплаха от прекъсване на бременността, Utrozhestan се предписва интравагинално, 2 капсули на ден (1 капсула сутрин, втората вечер). Терапията продължава през първите два тримесечия.
 6. С IVF. Utrozhestan се предписва от момента, в който започнете да приемате гонадотропин до 20-та седмица от бременността. В този случай трябва да приемате лекарството вагинално (трябва да инжектирате капсулите дълбоко, 3-4 капсули наведнъж). В някои случаи Utrozhestan се предписва за перорално приложение от 300-600 mg. Дозата на Utrozhestan непрекъснато се увеличава с тази схема.
 7. Безплодие и недостатъчност на лутеалната фаза. Назначава се от 16-ия ден на цикъла за 10 дни. Капсулите Utrozhestan често трябва да се инжектират интравагинално, 2-3 парчета наведнъж. Обемът се определя от лекаря.
 8. Индуциран менструален цикъл. Курсът започва от 16-ия ден в продължение на 10 дни. Приемът се извършва вагинално, по 2-3 капсули наведнъж. Обемът се изчислява от лекаря индивидуално.

Противопоказания за употреба

Много бъдещи майки са загрижени за въпроса какви ще бъдат последиците от приема на Утрожестан. Смята се, че децата, заченати в Утрожестан, няма да бъдат напълно здрави. Много хора смятат, че децата след това лекарство ще бъдат стерилни. Добре, че не е така. Utrozhestan, според прегледите на жени, които са го взели и са родили с него, те уверяват, че лекарството е абсолютно безопасно.

Децата, заченати в Утрожестан, се раждат по същия начин, както по време на нормалното зачеване.

Мнението на лекарите е недвусмислено - Utrozhestan е изследван дълго време и няма сериозни противопоказания и усложнения, той напълно изпълнява функцията си за попълване на липсата на прогестерон. Както всички лекарства обаче, това лекарство също има списък с противопоказания, които трябва да бъдат прочетени и докладвани на лекаря преди започване на лечението..

 • маточно кървене;
 • тежки бъбречни и чернодробни заболявания;
 • тумори със злокачествен характер;
 • тромбофлебит;
 • тромбоза.

Също така, Utrozhestan трябва да се приема с изключително внимание, когато:

 1. Хипертония.
 2. Захарен диабет.
 3. Мигрена.
 4. Болести на централната нервна система.
 5. Депресия.
 6. Разширени вени.
 7. Астма.

С диагностициран дефицит на прогестеронов хормон, опитен гинеколог ще предпише Utrozhestan, ако пациентът няма противопоказания. Не е нужно да се страхувате да приемате това изпитано във времето лекарство. Утрожестан вече е помогнал на много жени да намерят щастието на майчинството.

В това кратко видео лекарят дава преглед на лекарството и неговите свойства:

Кратко обобщение

Напишете в коментарите как приемате Утрожестан, според каква схема, каква е вашата диагноза. Задавайте въпроси и споделяйте съвети и опит, това ще помогне много на нашите читатели. Не забравяйте да поставите звезда отдолу, за нас е много важно да знаем колко полезна е тази статия за вас. Споделете тази статия с приятелите си в социалните мрежи, по-долу има специални бутони за репост. Благодаря за посещението. Бъдете здрави и се грижете за себе си!

Наркотикът Урожестан: верен помощник при планирането на бременността

Когато планирате бременност, бременността се препоръчва за момичета с менструални нарушения и ниска базална температура във втората си фаза. Използването на лекарството нормализира хормоналните нива и предотвратява спонтанен аборт. Utrozhestan помага да забременеете и да носите безопасно дългоочакваното дете. Но това лекарство не е за всеки, то се предписва стриктно според показанията.

Прогестерон и безплодие

Честа причина за безплодие и спонтанен аборт е липсата на прогестерон. Ако нивото му в кръвта е ниско, ендометриумът (лигавицата на матката) остава тънък и оплодената яйцеклетка не може да се утвърди в нея. За да се реши проблемът, на бъдещите майки се предписва сутрешно гадене. Това лекарство е естествен аналог на прогестерон.

Utrozhestan се предписва за нормализиране на нивото на прогестерон в кръвта. Доказано е, че количеството на този хормон има пряк ефект върху много процеси в организма на бъдещата майка. За да определите колко ефективно е лекарството, трябва да разберете как протича бременността сутрин. Фармакологичното действие на микронизирания хормон е както следва:

 • образуването на здрав ендометриум, увеличаване на дебелината му;
 • подготовка на лигавицата за консолидиране на оплодено яйце;
 • насърчаване на имплантацията и по-нататъшното развитие на ембриона;
 • намаляване на свиваемостта на мускулите на матката и тръбите;
 • стимулиране на растежа на млечните алвеоли и растежа на жлезистата тъкан на гърдата.

Сутрин и овулация

Предписаното лекарство повдига много въпроси за пациентите, планиращи бременност. Например, много се интересуват от това как влияе на овулацията, дали я потиска.

Има мнение, че урожестан блокира узряването на яйцето. За да разберете колко основни са притесненията, трябва да разберете как овулацията и бременността корелират. Женската клетка расте благодарение на фоликулостимулиращия хормон фоликулостимулиращ хормон (FSH), секретиран от хипофизната жлеза. Когато той е напълно узрял, има период на производство на лутеинизиращ хормон - лутеотропин (LH). Освобождаването на LH кара фоликула да се спука, като по този начин освобождава яйцеклетката. Твърде високият прогестерон всъщност може да блокира производството на лутеотропин, поради което овулацията се потиска.

Компетентният гинеколог обаче никога няма да изписва бременност за зачеване, освен ако няма сериозни причини за това. За да забременеят, го пият само когато яйчниците и надбъбречните жлези на жената не произвеждат достатъчно от своя хормон и е необходимо да се компенсира липсата му в организма.

От гореизложеното можем да заключим, че урожестан потиска овулацията само когато се приема за други цели, когато се извършва от непрофесионалист. Или когато се пие не във втората фаза на цикъла, както се препоръчва от инструкциите, а в първата. Така че, ако след щателен преглед проверен гинеколог ви е предписал сутрин да забременеете, смело го приемайте.

Производителите на лекарства произвеждат синтетични и естествени заместители на прогестерона. Предимството на сутринта е, че принадлежи на последната. Сред съвременните жени има много забременяли с негова помощ, тъй като това има положителен ефект както върху развитието на плода, така и върху благосъстоянието на бъдещата майка..

Показания

При планиране на бременност бременността е показана в случай на:

 • ановулация. Менструалният цикъл, при който яйцеклетката не напуска яйчника, е една от причините за безплодие;
 • недостатъчност на лутеалната фаза. Поради лошото производство на хормони, процесът на имплантиране на ембриона е нарушен;
 • подготовка на тялото за IVF или изкуствено осеменяване. Подкрепата на лутеалната фаза продължава до 20-та седмица;
 • необходимостта от нормализиране на тонуса на матката. Ако е повишен, рискът от спонтанен аборт се увеличава..

Утрожестан помогна на много отчаяни семейни двойки да забременеят. Но освен безплодието, лекарството има и много други показания за употреба. Липсата на прогестерон е причина за развитието на редица патологични промени в женската репродуктивна система. Utrozhestan се предписва, ако жената е диагностицирана с:

 • дисминорея;
 • ендометриоза;
 • фиброкистозна болест на гърдата;
 • преждевременна менопауза;
 • предменструален синдром (ПМС).

Не забравяйте, че цялата информация в Интернет е представена само за информация. Само лекарят знае дали ще ви е необходима бременност, когато планирате бременност и дали това ще ви помогне да се отървете от някое от изброените по-горе заболявания. Само опитен специалист трябва да реши дали да използва хормона. Не се самолекувайте.

Схема за прием

Схемата, според която се взема сутринта при планиране на бременност, се избира от лекуващия лекар след тестовете. Самостоятелното приложение е опасно за репродуктивното здраве на жената. Само специалист решава как да вземе сутрешното гадене във всеки конкретен случай. Дозировката е описана подробно в инструкциите:

 • пиенето сутрин след овулация, от 16 до 25 дни от цикъла, се препоръчва за кратка лутеална фаза, ПМС, мастопатия, дисменорея. Дневната доза (200-400 mg) се разделя на две дози;
 • с хормонозаместителна терапия, когато тялото не произвежда самостоятелно прогестерон, трябва да пиете сутрешно гадене, докато приемате естрогени в продължение на 25 дни, 100 mg на ден в менопауза или в продължение на 10-12 дни (във втората фаза на цикъла), 200 mg в перименопауза ;
 • когато не се произвежда собствен прогестерон, 1 капсула се инжектира във влагалището през нощта от 13-ти на 14-ия ден, 2 (една сутрин, втората вечер) от 15-ти до 25-ия ден и след това 3 капсули на ден. Когато планирате бременност, тази терапия продължава два месеца;
 • бременност по време на бременност, в случай на заплаха от спонтанен аборт, 2 капсули се предписват интравагинално 2 пъти на ден през първия и втория триместър;
 • по време на цикъла на ин витро оплождане от момента на приложение на гонадотропин и до 20-та седмица на бременността, 3-4 капсули матка се инжектират дълбоко във влагалището всеки ден или се приемат 300-600 mg перорално (дозата постепенно се увеличава);
 • с индуциран менструален цикъл, безплодие, както и недостатъчност на лутеалната фаза, сутрин се използва от 16 дни в продължение на 10 дни. Интравагинално инжектирайте 2-3 капсули от лекарството.

Противопоказания

Мнозина се интересуват дали децата, заченати „сутрин“, се раждат здрави. Липсата на прогестерон е много често срещан проблем и лекарите често предписват лекарства, които съдържат този хормон преди зачеването. Следователно тази ситуация е добре проучена от лекарите. Медицински изследвания, опит и прегледи на жени показват, че бременността по време на бременност и преди зачеването е безвредна за нероденото дете.

„Имам три деца - каза ни Евгения Р. - Преди първото зачеване имаше сериозни затруднения, лекарите в продължение на три години търсеха причината за безплодието. Изяснен е цял комплекс от хормонални проблеми и един от тях е ановулация в комбинация с тънък ендометриум. Предписани са няколко лекарства, включително урожестан. Взех го както преди, така и след зачеването - до около 2 месеца от бременността. Сега имам три деца и всички те са били заченати с точно това лекарство. И тримата са здрави, умни, добре развити момчета. Като се има предвид, че съм възрастна майка (първото дете е родено на 29, третото на 39), вярвам, че това лекарство е безопасно за бъдещите деца. Проверих го сам ”.

Приемането на бременност при планиране на бременност е строго забранено при определени условия и заболявания. В други случаи трябва да се използва с повишено внимание. В същото време изкуственият прогестерон може и трябва да бъде включен в списъците с лекарства, които подпомагат бъдещата майка, която е претърпяла ин витро оплождане (IVF).

Ако гинеколог е предписал сутрин, за да забременеете, преди да започнете терапията, трябва да разберете на кого е противопоказано лекарството. Ако имате някое от изброените по-долу състояния, уведомете Вашия лекар. Хормонът не се използва за:

 • тромбоза;
 • тромбофлебит;
 • тежки чернодробни и бъбречни заболявания;
 • наличието на злокачествени тумори;
 • маточно кървене с неизвестен произход.

С повишено внимание, утрожестан се предписва за:

 • мигрена;
 • разширени вени;
 • депресия;
 • хипертония;
 • заболявания на централната нервна система;
 • захарен диабет;
 • бронхиална астма.

Така че, ако имате доказан дефицит на прогестерон, ако лекарството е предписано от компетентен лекар, като се вземат предвид всички тестове и противопоказания, няма нужда да се съмнявате: това лекарство е добър шанс да станете майка.

Инструкции за употреба (кликнете за увеличаване)

Планираме дете. Как да приемате Utrozhestan, за да забременеете?


Менструалният цикъл на жената обективно е разделен на две фази. В първата фаза преобладава хормонът естроген, а във втората - прогестеронът. Именно прогестеронът е отговорен за началото и успешния ход на бременността:

 • Подготвя лигавицата на матката за последващо имплантиране на оплодено яйце;
 • Намалява активността на мускулния слой на матката, предпазвайки плода;
 • Оказва положителен ефект върху нервната система на бъдещата майка;
 • Подготвя тялото за раждане и кърмене.

Обща информация за лекарството

Utrozhestan е хормонален препарат, синтезиран от растителни материали. Той се освобождава под формата на капсули и супозитории. Една капсула (в зависимост от посочената доза) може да съдържа 100 или 200 mg микронизиран естествен прогестерон. Инструментът не представлява опасност за организмите на жената и плода, тъй като няма отрицателен ефект върху хормоните, а напротив, повишава нивото им. Защо се предписва?

При планирането на бременността задачата на Utrozhestan е да стимулира производството на прогестерон от надбъбречните жлези и определени части на мозъка. Лекарството има благоприятен ефект върху овулаторния процес, като повишава неговата ефективност и насърчава успешното зачеване.

Най-важната мисия на Утрожестан е да помогне на репродуктивната система при зачеването и поддържането на бременността. Ако жената вече е бременна, това помага на плацентата да произведе важен хормон. Поради преобладаващото съдържание на прогестерон в него, лекарството има значителен ефект върху следните процеси:

 • активира растежа на ендометриума, като помага на ембриона надеждно да се прикрепи към стените на матката;
 • намалява интензивността на контракциите на матката, отпуска нейната мускулна система, осигурявайки надеждна фиксация на ембриона;
 • подготвя репродуктивната система на жената за бременност;
 • стартира механизма за подготовка на млечните жлези за лактация.

Полезните свойства на лекарството действат там, където има нарушения във функционирането на ендокринната система. Жена, която няма подобни проблеми, не трябва да приема Утрожестан. Активните вещества на агента могат да навредят на тялото на жената, което вече успешно се справя с производството на прогестерон. Както всеки друг хормонален агент, Utrozhestan не се използва самостоятелно, необходимостта от назначаването му се определя от лекаря.

Кой е показаната сутрин

Прогестеронът, хормон на бременността, участва в такъв важен процес като подготовката на матката за осигуряване на яйцеклетката. Помага на яйцеклетката да остане на стената на матката и ако няма достатъчно от нея, тогава бременността може да се провали, за което жената може дори да не знае.

Лекарството се предлага под формата на хапчета и супозитории, а под каква форма и как да приемате лекарството, лекуващият лекар също трябва да определи.

На жените се показва лекарството в случай на дефицит на прогестерон.

Проявява се в редица случаи:

 • менструални нарушения (неуспех, забавена менструация, съкратен или удължен цикъл);
 • безплодие;
 • ниска телесна температура след овулация.

Utrozhestan също се предписва за профилактика на ендометриоза и в началото на бременността, за да се предотврати спонтанен аборт..

Много често сутринното гадене се предписва преди процедурата за ин витро оплождане. Помага на ембриона да се закрепи в матката и значително увеличава шансовете за развитие на „здрава“ бременност след ин витро оплождане.

Показания за употребата на Utrozhestan

Въпросът за необходимостта от използване на Utrozhestan се решава от специалист. По правило необходимостта от лекарството възниква, когато има проблеми със зачеването. Следните диагнози могат да послужат като причина за перорално приложение на лекарството:

 • ендокринно безплодие;
 • наличието на синдром на предменструално напрежение;
 • дисменорея;
 • остър дефицит на прогестерон;
 • фиброкистозна болест на гърдата;
 • хормонална терапия (приемът на прогестерон трябва да се комбинира с приемането на естроген).

Интравагиналната употреба на лекарството е оправдана в случаите, когато се изисква бързо доставяне на активните му вещества до репродуктивните органи на жената. Списъкът с показания включва:

 • риск от прекъсване на бременността;
 • подготвителни дейности преди IVF;
 • ранна менопауза;
 • заплахата от спонтанен аборт с дефицит на прогестерон;
 • ендометриоза;
 • за предотвратяване образуването на миома;
 • постменопауза;
 • ендокринно безплодие.

Бременност с Utrozhestan

Утрожестан не е опасен за женското тяло, тъй като не замества естествените хормони, но се добавя към тях. Той обаче не е достатъчно проучен и следователно принадлежи към лекарствата от група В. По време на бременност лекарството се предписва в случай на липса на хормон прогестерон, който създава комфортна среда за развитието на оплодена яйцеклетка. С заплахата от спонтанен аборт под действието на лекарството, контрактилитетът на мускулите на матката и фалопиевите тръби намалява.

Лекарят може да предпише Utrozhestan с други лекарства:

 • антихипертензивни лекарства;
 • имуносупресори;
 • спазмолитици.

Инструкции за употреба при планиране на бременност

Защо Utrozhestan се предписва при планиране на бременност? Процесът на зачеване започва с оплождането на яйцеклетка със сперматозоидна клетка. Във втората фаза на месечния цикъл жълтото тяло, разположено в матката, започва да увеличава производството на прогестерон. Ако има неизправности в жълтото тяло, има недостиг на хормона и бременност не настъпва. Нередовната менструация поради непълноценността на втората фаза на цикъла свидетелства за неизправности в репродуктивната система.

За да се възстановят и поддържат функциите на гениталиите при планиране на бъдеща бременност, се препоръчва да се приема Utrozhestan заедно с други хормонални агенти. Продължителността на терапията и изборът на лекарствената форма на лекарството се определя според индивидуалните показатели. Ако бременността е настъпила в резултат на приема на лекарството, тогава курсът на лечение продължава до 2-ри триместър.

Дневната доза на средство за попълване на нивото на дефицитен хормон е 200-300 mg два пъти дневно. При абсолютна липса на хормон, лекарството се препоръчва да се използва под формата на супозитории..

От кой ден се предписва лекарството? Схемата на лечение за планиране изглежда така:

 • от 13 до 15 дни от цикъла се приемат 100 mg Utrozhestan на ден;
 • от 16 до 25 - пийте по 200 mg два пъти;
 • от 26-ия ден дозата на лекарството започва да се увеличава със 100 mg на ден, така че до края на седмицата да е 800 mg; рецепцията е разделена на три пъти и продължава да поставя свещи в продължение на 2 месеца, след което дозата се намалява.

Ако дефицит на прогестерон се открие още по време на бременност, използвайте Utrozhestan под формата на супозитории и прилагайте два пъти дневно, така че дневната норма да е 200-400 mg (в зависимост от тежестта на дефицита) (за повече подробности в статията: защо Utrozhestan се предписва по време на бременност?)... За да се постигне необходимия подобряващ здравето ефект, лекарството трябва да се приема ежедневно в продължение на 1 и 2 тримесечия. Лечението в този случай е насочено към поддържане на бременността..

Utrozhestan - прогестеронов компенсатор

Често поради липса на прогестерон една жена не може да забременее дълго време. За да се решат тези хормонални проблеми, съществува лекарството Utrozhestan. Използва се за коригираща терапия при ендогенен дефицит на прогестерон.

Приемът на лекарството Utrozhestan през устата се предписва в следните случаи:

 • Безплодие поради недостатъчност на жълтото тяло;
 • Ановулация и други нарушения на овулацията;
 • Предменструален синдром;
 • Ендометриална хиперплазия;
 • Кистозна фиброзна мастопатия.

В комбинация с естрогенни лекарства се предписва под формата на хормонозаместителна терапия при синдром на менопаузата.

Също така, при планиране на бременност, Utrozhestan може да се предписва интравагинално, но само след специално лабораторно проучване. Извършва се във втората фаза на цикъла. Ако нивото на прогестерон в кръвта е ниско, тогава шансовете за зачеване намаляват. Utrozhestan ще помогне за попълване на необходимото количество прогестерон и забременяване, но трябва да се приема само с разрешението на лекаря, така че да няма усложнения.

Приемът на Utrozhestan при планиране на бременност не причинява подуване, наддаване на тегло и повишено кръвно налягане.

Странични ефекти и противопоказания

Много пациенти, които желаят да забременеят и приемат Утрожестан, се оплакват от постоянна сънливост и световъртеж. Подобна реакция на тялото е посочена в инструкциите за лекарството. За да намалите дискомфортните прояви, можете да опитате да приемате продукта не на капсули, а да използвате свещи. В редки случаи пациентите отбелязват фактори като кървене в интервала между менструацията.

При съставянето на списък с противопоказания производителите се основават на резултатите от експерименталната употреба на лекарството и практическите заключения на лекарите. Той включваше:

 • разширени вени и тромбофлебит (не можете да приемате капсули);
 • чернодробно заболяване (разрешено е само интравагинално приложение);
 • тенденция към алергии към компонентите на продукта;
 • наличието на порфирия;
 • онкология на репродуктивните органи;
 • непълен аборт;
 • вагинално кървене с необяснима причина.

При някои заболявания приемът на Utrozhestan изисква предпазливост от страна на пациента и постоянен медицински контрол. Ако диагнозите на жената включват заболявания като захарен диабет, епилепсия, хронична чернодробна недостатъчност, сърдечни проблеми и бронхиална астма, опитвайки се да забременее, тя трябва да следи реакцията на организма към хормоналния агент.

Странични ефекти

Utrozhestan може да има следните нежелани реакции:

 • сънливост;
 • виене на свят;
 • кървене в средата на цикъла;
 • алергии, кожни обриви;
 • разстроен стомашно-чревен тракт;
 • намалено либидо;
 • косопад;
 • повишена растителност по тялото;
 • тромбоза.

Utrozhestan може да провокира тежки съдови патологии при жени, които са склонни към такива заболявания. Ето защо, ако пациентът има разширени вени, флебит, тромбоза е възможна, определено трябва да кажете на Вашия лекар за това. Приемането на Utrozhestan в този случай е животозастрашаващо.

Ако жената е ранена или е претърпяла операция, в резултат на което тя е принудена да бъде в неподвижно положение, вероятността от тромбоза се увеличава. По това време лекарството трябва да бъде отменено. Ако се появят признаци като болка в крайника, конвулсии, бледност на кожата, болка в гърдите, силно главоболие, трябва да спрете приема на Utrozhestan и да се консултирате с лекар възможно най-скоро.

Трябва да се отбележи, че страничните ефекти при прием на Utrozhestan са доста редки, ако жената приема лекарството, както е предписано от лекар и при липса на противопоказания. Забременяването в Утрожестан не е толкова лесно, така че не се разстройвайте, ако лекарството не е помогнало в първия цикъл. Препоръчително е да се подложите на терапия и да вярвате, че скоро ще бъде възможно да забременеете и да родите здраво бебе.
Споделя това:

Отмяна на лекарството

В случай, че една жена е планирала бременност и според показанията й е предписан Утрожестан, но зачеването не е настъпило, лекарството се анулира по определена схема. По правило терапията се спира преди началото на менструацията. За да се изясни ситуацията, жената може да провери за наличие или отсъствие на бременност с ултрачувствителен тест или да предаде урина за анализ на hCG.

Трябва да се отбележи, че след отмяната на Utrozhestan, поради неизпълнено зачеване, пациентът започва менструация. Ако в рамките на 10 дни след спирането на лекарството менструацията не дойде, трябва да направите отново теста и да посетите лекар. Отказ от терапия в средата на бременността, когато няма опасност от прекъсване и плодът се развива нормално, се приема, че лекарството постепенно се преустановява чрез намаляване на дозата му.

Към днешна дата Utrozhestan е лекарството, което получава най-голям брой положителни отзиви от тези, които са го приели. Основното му предимство е, че е направен от естествени суровини, което означава, че е най-малко безопасен за женското тяло. Употребата на лекарството, както показва гинекологичната практика, значително намалява процента на пациентите с прекъсната бременност през 1-2 триместър и им помага успешно да станат майки.

Споделете с приятелите си!

Планираме дете. Как да приемате Utrozhestan, за да забременеете?

Менструалният цикъл на жената обективно е разделен на две фази. В първата фаза преобладава хормонът естроген, а във втората - прогестеронът. Именно прогестеронът е отговорен за началото и успешния ход на бременността:

 • Подготвя лигавицата на матката за последващо имплантиране на оплодено яйце;
 • Намалява активността на мускулния слой на матката, предпазвайки плода;
 • Оказва положителен ефект върху нервната система на бъдещата майка;
 • Подготвя тялото за раждане и кърмене.

Утрожестан или Дюфастон?

Днес въпросът остава много актуален кой е по-ефективен - Утрожестан или Дуфастон? Няма да е възможно да се отговори еднозначно на този въпрос. Представените лекарства принадлежат към прогестероновите препарати и имат същия ефект. Всеки от тях има свои предимства и недостатъци, но тяхната ефективност не е коренно различна..

Основните предимства на Dufaston включват липсата на такива странични симптоми като сънливост и летаргия. Но Utrozhestan има по-очевидно предимство - това е възможността да се използват не само капсули, но и свещи.

Utrozhestan, предписан от лекаря в необходимата дозировка според показанията и състоянието на пациента, дава бърз положителен ефект без странични ефекти.

Как да вмъкнете правилно с IVF

Преди да въведете лекарството, трябва да прочетете инструкциите как да го направите правилно.

Жената трябва да направи следното:

 1. Измийте добре ръцете със сапун.
 2. Пригответе капсулата, като я извадите от блистера.
 3. Легнете и се отпуснете.
 4. Свийте коленете си.
 5. Повдигнете таза (можете да използвате възглавница).
 6. Натиснете капсулата във влагалището със средния пръст, доколкото позволява дължината му.
 7. Останете да лежите няколко минути.

Вероятно ще ви е интересно да прочетете за това как се извършва трансфер на ембриони с IVF, както и какъв вид изхвърляне има след тази процедура..

Можете също така да въведете капсулите, докато седите и стоите. За удобство можете да използвате апликатора. За да избегнете нараняване на влагалището, е необходимо да изрежете и пилите добре ноктите си..


След поставянето на капсулата се разрешава вагинално отделяне с жълтеникав и бял цвят, поради което е препоръчително бельото да се защити с гащички.

Особености на приема на Utrozhestan при планиране на бременност

При недостатъчно производство на прогестерон от женското тяло, няма да е възможно зачеването на дете за дълго време. Търсейки медицинска помощ, специалистът ще изготви терапевтичен режим, който определено ще включва гестагени. Това са изкуствени заместители на прогестерона. Utrozhestan остава едно от тези лекарства. Благодарение на него липсата на прогестерон се запълва и започва дългоочакваната бременност. Как правилно да приемате Utrozhestan при планиране на бременност за максимална ефективност.

Фармакологично влияние

При планиране на бременност употребата на Utrozhestan дава само положителни резултати. Но само при условие, че причината за безплодието е липсата на прогестерон. Активният компонент на лекарството е прогестерон. Това е хормон на жълтото тяло. Характеризира се със следните характеристики:

 1. Води до активното образуване на секреторния ендометриум в тялото на жената.
 2. По време на зачеването това води до бърз и качествен преход на маточната лигавица от фазата на клетъчното делене към секреторната.
 3. След зачеването лигавицата на матката преминава в състояние, необходимо за пълното развитие на яйцеклетката, която се опложда.
 4. Намалява свиваемостта и възбудимостта на мускулите на матката и тръбите.
 5. Стимулира развитието на млечните жлези, необходими за лактацията.
 6. Не притежава андрогенна активност.

Като се има предвид такава огромна полза от Utrozhestan за женското тяло, тя се предписва в специфични случаи, когато дългоочакваната бременност не настъпва. Но преди да вземе лекарството, една жена трябва да бъде прегледана. Въз основа на резултатите от него ще стане ясно дали причината за безплодието е липсата на прогестерон.

Показания

При планиране на бременност може да се предпише бременност съгласно следните показания.

За вътрешен прием:

 • ендокринно безплодие;
 • синдром на предменструално напрежение;
 • фиброкистозна болест на гърдата;
 • дисменорея;
 • липса на прогестерон;
 • хормонална терапия за менопауза.

За интравагинална употреба:

 • хормонална терапия с липсващи яйчници поради пълното отсъствие на прогестерон;
 • подготовка за IVF;
 • предотвратяване на спонтанен аборт поради липса на прогестерон;
 • ендокринно безплодие;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • Преждевременна менопауза;
 • профилактика на миома на матката;
 • менопауза и постменопауза;
 • ендометриоза.

Всички тези патологии са сериозни причини за безплодие. Само след елиминирането им, използвайки Utrozhestan, ще бъде възможно да се зачене дългоочаквано дете.

Как да приемате сутрешно гадене при планиране на бременност

Само лекар може да предпише лекарствен режим. Тук той се ръководи изключително от клиничната картина. Употребата на лекарството има свои собствени характеристики:

 1. При синдром на предменструално напрежение, недостатъчна лутеална фаза, фиброкистозна мастопатия, дисменорея, пременопауза, лекарството се приема през устата. Дневната доза ще бъде 200-300 ml, добавете за 2 дози. Олово за приемане във 2-ра фаза на менструалния цикъл. Продължителността на терапията ще бъде 10 дни.
 2. По време на хормонозаместителна терапия Utrozhestan се приема по 2 капсули на ден. Продължителността на терапията ще бъде 10-12 дни. Ако настъпи менопаузата, тогава 1 капсула на ден в продължение на 25 дни. Приемът е желателен преди лягане, измит с много вода. Забранено е пиенето на капсули непосредствено след хранене или непосредствено преди хранене..
 3. При липса на прогестерон използвайте свещи по 1 супозитория веднъж дневно. Да се ​​проведе лечение на 13-14-ия ден от менструалния цикъл. След отстраняване се сменя - по 1 свещ 2 пъти на ден (15-25 дни от цикъла). От 26-ия ден дозата се увеличава с 1 супозитория на ден. И така всяка седмица, докато се получи максимален резултат. Максималният праг е 6 свещи на ден, разделени на 3 дози. Продължителността на терапията може да бъде 2 месеца.
 4. За да се поддържа лутеалната фаза по време на IVF, лекарството се използва под формата на супозитории. Въведете ги интравагинално, 4-6 парчета на ден. Започнете лечението от деня на инжектирането на гонадотропин. Край на терапията на 20-та седмица от бременността.
 5. За да се поддържа лутеалната фаза със спонтанен менструален цикъл, безплодие Utrozhestan се прилага интравагинално, 2-3 свещи на ден. Провеждайте терапевтични мерки във втората фаза на менструалния цикъл. Продължителността на терапията ще бъде 10 дни. Ако менструацията се забави или се диагностицира бременност, тогава предписаният режим на терапия ще бъде удължен за период, определен от специалист.
 6. Ако има заплаха от прекъсване на бременността, тогава, за да предотвратите спонтанен аборт поради липса на прогестерон, използвайте Utrozhestan интравагинално, 2-3 супозитории 2-3 пъти на ден. Продължителността на терапията продължава до 20-та седмица на бременността.

При планиране на бременност режимът на Utrozhestan се предписва изключително от лекар. Ако го използвате сами, това е изпълнено със сериозни последици за жената и за успешното зачеване на дете. Преди да вземете Utrozhestan, е важно да простите изследването, за да определите съществуващите противопоказания.

Страничен ефект

Има ситуации, когато не си струва да приемате Utrozhestan при планиране на бременност. Това решение се взема само от лекаря, ако страничните симптоми са изразени. Те включват:

 1. Относно централната нервна система. Присъстват сънливост и световъртеж. Такива симптоми се чувстват около 1-3 часа след приема на капсулите..
 2. По отношение на репродуктивната система. Менструалният цикъл се свива, а най-опасният страничен ефект е междуменструалното кървене.

Подобни нежелани реакции се наблюдават изключително при използване на Utrozhestan под формата на капсули. Ако за лечение се използват свещи, те имат по-лек ефект върху тялото и се абсорбират активно в кръвния поток, без да нарушават функционирането на вътрешните органи. Но има по-категорични противопоказания за употребата на лекарството под всякаква форма.

Противопоказания

Не назначавайте Utrozhestan в следните случаи:

 • нарушения и патологии в черния дроб, които са изразени (това се отнася за прием на капсули вътре);
 • свръхчувствителност и индивидуална непоносимост към състава;
 • трети триместър на бременността;
 • период на кърмене.

През първия и втория триместър на бременността Utrozhestan е показан за употреба. Не са наблюдавани патологично опасни взаимодействия с други лекарства. За това има някои препоръки, благодарение на които е възможно да се увеличат ползите от лекарството по време на планирането на зачеването на дете.

специални инструкции

За да получите максимална полза от употребата на Utrozhestan при планиране на бременност, трябва да използвате следните препоръки:

 1. Действието на лекарството е насочено към намаляване на концентрацията. Не трябва да го вземате, преди да се качите в кола или да свършите важна работа.
 2. Капсулите за вътрешно приложение са едновременно супозитории за интравагинално приложение.
 3. Не се препоръчва да се избира режим на дозиране без знанието на лекаря.

Утрожестан или Дюфастон?

Днес въпросът остава много актуален кой е по-ефективен - Утрожестан или Дуфастон? Няма да е възможно да се отговори еднозначно на този въпрос. Представените лекарства принадлежат към прогестероновите препарати и имат същия ефект. Всеки от тях има свои предимства и недостатъци, но тяхната ефективност не е коренно различна..

Основните предимства на Dufaston включват липсата на такива странични симптоми като сънливост и летаргия. Но Utrozhestan има по-очевидно предимство - това е възможността да се използват не само капсули, но и свещи.

Utrozhestan, предписан от лекаря в необходимата дозировка според показанията и състоянието на пациента, дава бърз положителен ефект без странични ефекти.

Лекарството може да бъде закупено по лекарско предписание. Цената в аптеката е 450 рубли.

Аналози

Аналозите са лекарства, които имат подобна активна съставка - прогестерон.

Прогестогел

Progestogel е белгийско лекарство, което се предлага под формата на вагинален гел. Можете да го закупите на цена от 700-800 рубли. Основният компонент е прогестеронът. В тъканите на млечната жлеза този хормон намалява пропускливостта на капилярните стени и пролиферацията на канал епител, а също и за намаляване на интензивността на периодичното подуване на стромата на съединителната тъкан.

След нанасяне на гела върху кожата, съдържащият се в състава алкохол започва да се изпарява незабавно и 10% от използваната доза прогестерон се абсорбира в кожата. Метаболизмът на женския хормон се осъществява в млечните жлези и кожата. Малко или никакво системно въздействие.

За да се определи дневната доза на лекарството, струва си да използвате пластмасов дозатор за шпатула. Предлага се с гела. Трябва да натиснете тръбата над владетеля на шпатулата. Една доза трябва да бъде равна на колоната с гел. А дължината му съвпада с браздата, която присъства на владетеля.

Прогестерон

Това е руско лекарство, което се произвежда под формата на крем и инжекционен разтвор. Цената на лекарството е 70-2500 рубли. Всичко зависи от производителя. Основният компонент е прогестеронът. Действието му е насочено към блокиране на естрогенните рецептори, което подобрява усвояването на течността от тъканите и намалява компресията на млечните канали.

При локалното приложение на лекарството и създаването на висока концентрация на прогестерон в зоната на приложение няма системен ефект, поради което е възможно да се избегне развитието на негативни нежелани странични симптоми.

Нанесете 1 апликация на гела върху кожата на млечните жлези с апликатор-дозатор до пълно усвояване. Извършвайте такива действия 1-2 пъти на ден. Най-добре е да направите това във 2-ра фаза на менструалния цикъл, продължителността на лечението е до 3 цикъла.

Не се препоръчва употребата на лекарството по време на бременност и кърмене, тъй като не са провеждани проучвания по този въпрос. Така че само лекар може да определи възможните рискове от употребата на лекарството. Ако употребата е неизбежна, тогава пациентът трябва да бъде под наблюдението на лекар през цялото време, за да се предотвратят вредни ефекти върху плода. Ако жената усети и най-малка промяна в състоянието си, това е причина да се обърне към лекар. Той ще отмени лекарството и ще предпише подобно.

Кринън

Crainon е швейцарско лекарство, което се произвежда под формата на гел. Можете да го закупите на цена от 2600-3200 рубли. Поради основния компонент, прогестерон, има преход на маточната лигавица от фазата на пролиферация към секреторната фаза. Намалява възбудимостта и свиваемостта на мускулната тъкан на маточните тръби и матката.

Като част от вагиналния гел, женският хормон е включен в системата за доставяне на полимер. Той се свързва с вагиналната лигавица и насърчава непрекъснатото освобождаване на прогестерон.

Нанесете гела в първия ден от ембриотрансфера. Дозировката ще бъде 1,125 г. Прилага се интравагинално всеки ден. Ако настъпи бременност, продължете лечението до 12 седмици.

Дюфастон

Това лекарство има подобен лекарствен ефект. Режимът на дозиране се определя индивидуално. За да се получи максимален терапевтичен ефект, струва си да се вземат предвид клиничните признаци на заболяването и фазите на естествения менструален цикъл. Дебитът е разделен на няколко стъпки. Най-добре е да използвате лекарството на редовни интервали..

Ако е диагностицирана ендометриоза, вземете 10 mg 2-3 пъти на удар. Курсът на терапия продължава от 5-ия до 25-ия ден на менструацията.

В случай на безплодие, възникнало на фона на липса на прогестерон, се предписва лекарство от 20 mg на ден. Продължителността на терапията ще бъде 3-6 месеца. Когато настъпи бременност, продължете терапията в дозата, предписана от лекаря. При обичайната загуба на бременност и заплаха от спонтанен аборт, използвайте лекарството с липса на ендогенен прогестерон.

За заплашващ аборт използвайте лекарството 40 mg. това е началната доза, след това я увеличете до 10 ml с почивка от 8 часа. Продължителността на терапията е 7 дни. Впоследствие дозата може да бъде намалена. Ако признаци на застрашен аборт се появят отново, лекарят може да увеличи дозата отново. Приемът води до 12-20 седмици от бременността.

Пражисан

Това е друго ефективно лекарство, което може да се конкурира с Утражстан. При използването му се постига следният ефект:

 • възбудимостта и свиваемостта на мускулната тъкан на фалопиевите тръби и матката намалява;
 • активира се обработката на глюкоза;
 • лигавичният слой се развива нормално;
 • повишено производство на алдостерон;
 • гликогенът е концентриран в черния дроб.

Ако лекарят предписва капсули вагинално, тогава дозата се определя, като се вземе предвид възникналият проблем:

 1. Ако има абсолютен дефицит на прогестерон при жени с липсващи яйчници, тогава лекарството се приема в рамките на 2 месеца. Режимът на дозиране се определя индивидуално..
 2. При подготовката за IVF, за подпомагане на лутеалната фаза, приемът се извършва по 200-600 mg на ден. Продължителността на лечението е до 1-2 тримесечия на бременността. Ако съществува заплаха от прекъсване на бременността, свързана с липса на прогестерон, тогава дозата е 200-400 mg.
 3. За подпомагане на менструалния цикъл в резултат на спонтанен или индуциран менструален цикъл, както и безплодие, причинено от липса на прогестерон, се предписват 200-300 mg на ден, продължителността на лечението е 10 дни.

Ако използвате Prajistan под формата на гел, тогава се предписва 1 апликатор на ден. Дозировката е 90 mg прогестерон. Терапевтичният курс се определя от следните показания:

 1. При лутеална недостатъчност, довела до безплодие, продължителността на терапията е 10 дни.
 2. При използване на асистирани репродуктивни техники за поддържане на фазата на жълтото тяло - в рамките на 12 седмици след откриването на бременността.

Ипрожин

Това лекарство се предписва вместо Utrozhestan, когато жената има определени противопоказания. Лекарят разработва специфична дозировка, като взема предвид клиничните характеристики. Вътре се приема преди лягане. Не правете това веднага след хранене или преди това.

Ако има предменструален синдром, фиброкистозна болест на гърдата, пременопауза, тогава лекарството се предписва на 200-300 mg на ден. Продължителността на терапията е 10 дни. Прилагайте от 17 до 26 дни от цикъла.

Лекарството се произвежда под формата на супозитории. Дозировката се предписва, като се вземат предвид следните характеристики:

 1. С даряване на яйца, 100 mg на ден. Нанесете на 13-ия и 14-ия ден от цикъла и тогава дозировката ще бъде 100 ml 2 пъти на ден. Започвайки от 26-ия ден на цикъла или в случай на диагностика на бременност, дозата се увеличава със 100 mg на ден. Максималната доза е 600 mg, разделена на 3 приема. Продължителност на терапията 2 месеца.
 2. За поддържане на лутеалната фаза по време на IVF се предписват 400-600 mg на ден. Трябва да започнете от първия ден на инжектиране на hCG и да продължите до 12 седмици от бременността.
 3. За подпомагане на менструалния цикъл в индуцирания и спонтанен менструален цикъл, с безплодие, възникнало на фона на дисфункция на жълтото тяло. Дозировката ще бъде 200-300 mg на ден. Започнете от 17-ия ден на цикъла. Продължителността на терапията е 10 дни. Ако има забавяне на менструацията или е настъпила бременност, лечението трябва да се удължи. Ако има заплаха от спонтанен аборт или предотвратяване на аборт, приемайте по 100-200 mg 2 пъти на ден. Лечението продължава до 12 седмици от бременността.

Отзиви

Вика, на 35 години: „Със съпруга ми отдавна мечтаехме за дете. След прегледа те установиха, че проблемът е липсата на прогестерон. Лекарят ми предписа Utrozhestan. Използвах го в предписаната доза. Няма странични симптоми, но един от моите познати разви гадене, сънливост и световъртеж. Но се оказва, че тя е виновна за това, тъй като е надвишила необходимата доза. Наложих стриктно точното количество от лекарството, така че всичко беше наред. Някои момичета казват, че докато приемали лекарството, имали сънливост, апатия, но аз не изпитвах такива симптоми. Успях да забременея още в първия цикъл. Продължителността на терапията е била 20 дни. Невъзможно е рязко да се отмени лекарството, в противен случай това е изпълнено със спонтанен аборт. ".

Людмила, 27-годишна: „След като постави диагнозата, лекарят първо ми предписа Дуфастон. Използвах го в строго предписана доза, но не постигнах никакъв ефект. След това лечението беше преразгледано и Utrozhestan беше предписано вагинално. След това успях да забременея в рамките на месец. Единственото нещо, което не ми хареса, беше летаргия и сънливост. Но в името на тази цел бях готов на всичко. Дори когато настъпи бременността, продължих лечението в продължение на 20 седмици. Лекарят ми каза, че това е предпоставка. Ако изведнъж спрете да използвате лекарството, тогава нивото на прогестерон и това е изпълнено със спонтанен аборт. ".

32-годишна Оксана: „Дълго време не овулирах, реших да приемам хормони. Според резултатите се оказа, че причината е липса на прогестерон. Utrozhestan започна да използва. В първия цикъл моят тест показа 2 ивици. И въпреки че лекарството е високоефективно, то трябва да се приема само след консултация с лекар, тъй като е възможен обратният ефект. Бременност излязох нормално, приемах лекарството само до 16 седмици ".

Utrozhestan е ефективно лекарство, което се предписва на жени при планиране на бременност. Съдържа женски хормон - прогестерон, поради липсата на който често не настъпва овулация. На всеки пациент се назначава различна доза. Лекарят трябва да вземе предвид клиничните показания, характеристиките на организма.