Съвременните стандарти за управление на бременна жена в нашата страна предполагат доставяне на огромен брой лабораторни изследвания за период от 9 месеца. Включително в някои антенатални клиники и перинатални центрове се прави сравнително нов биохимичен тест за хомоцистеин по време на бременност.

За какво е този анализ?

Серумното ниво на хомоцистеин по време на бременност не е проучено при всички, то се отнася до анализите на разширена коагулограма. Обикновено се взема от бъдещи майки с различни патологии (преждевременно стареене на плацентата, замразена бременност и др.). Или при жени с проблеми с зачеването и носенето на бременност по-рано.

Кръвен тест за хомоцистеин не се извършва само по време на бременност, тъй като това е доста популярен терапевтичен тест. Хомоцистеинът е аминокиселина, образувана от метионин, който от своя страна постъпва в тялото чрез храната. Цистеинът се образува от хомоцистеин под въздействието на витамини В2, В6, В12 и фолиева киселина.

При висока концентрация в кръвен серум е токсичен за ендотелната стена на кръвоносните съдове (деликатната вътрешна обвивка на артериите и вените) и това води до факта, че върху тях лесно се утаява "лош" холестерол, причинявайки кръвни съсиреци. Тромбозата от своя страна пречи на кръвния поток, включително плацентарния кръвен поток, и може да доведе до тромбоемболия - отделяне на кръвен съсирек и пренасянето му в мозъка, сърцето, белите дробове или други органи, което ще причини инсулт, инфаркт на сърцето или белия дроб.

По този начин този анализ е необходим за оценка на коагулационната система на бъдещата майка или при изследване на жена, планираща бременност..

Какво трябва да бъде хомоцистеинът по време на бременност

Нормалните му показатели при небременни жени са от 5-10 μmol / l., В силната половина този показател е по-висок, поради по-голямата мускулна маса. Нормата на хомоцистеин по време на бременност през 1-ви триместър е практически еднаква - от 4 - 12 μmol / l. Във втория триместър количеството хомоцистеин трябва да намалее с 50% и да остане постоянно до момента на раждането на бебето. С увеличаване на съдържанието на тази аминокиселина над посочените цифри възниква патологично състояние, наречено хиперхомоцистеинемия..

Какви са последствията от хиперхомоцистеинемия (по-нататък HHC) при бременни жени

Повишеният хомоцистеин по време на бременност не винаги води до някакви последствия. Увеличението му увеличава рисковете от различни ситуации (те ще бъдат дадени по-долу). Доказано е, че колкото по-високо е нивото на хомоцистеин и колкото по-възрастна е жената, толкова по-висок е рискът.

Последици от GHZ:

 • Привична загуба на плода.
 • Съдови заболявания, включително преждевременно стареене и отлепване на плацентата. Хронична плацентарна недостатъчност.
 • Забавяне в развитието на плода, образуване на дефекти.
 • Хронична фетална хипоксия.

Защо възниква GHZ

Хомоцистеинът се образува от метионин. Метионинът е аминокиселина, открита в храната.

Храни с високо съдържание на метионин:

 • Животински произход:
  • Яйца
  • Черен дроб
  • Риба
  • Мляко
 • Растителен произход:
  • Бобови растения
  • Ядки

Трябва да се отбележи, че има много повече метионин в животинските продукти. Бобовите растения и ядките също съдържат достатъчно количество, но е по-добре бременната жена да ги намали в диетата си..

Причини за GHZ

 • Липса на кофактори за превръщането на хомоцистеин в цистеин, т.е. липса на В2, В6, В12 и фолиева киселина. Липсата на тези витамини може да бъде, ако бъдещата майка спазва вегетарианска диета, особено диета със сурови храни, както и със стомашни заболявания (особено при атрофичен гастрит).
 • За хронични заболявания:
  • Артериална хипертония
  • Сърдечна и бъбречна недостатъчност
  • Диабет
  • Болести на щитовидната жлеза
 • Лоши навици:
  • Пушене
  • Злоупотребата с алкохол
  • Пристрастяване.
  • Голямо количество кафе е мощен фактор за повишаване на хомоцистеина (ефектът се проявява при пиене на 5 чаши кафе на ден).
 • Прекомерна физическа активност или, обратно, липса на физическа активност.

Това са така наречените външни фактори. Те не означават, че ако сте веган пушач, работите като товарач, тогава ще имате 100% увеличение на нивата на хомоцистеин по време на бременност, но процентът, разбира се, ще бъде висок в такава ситуация. Основният фактор за повишаване на нивото му обаче е генетичният. Открити мутации в съответните гени, отговорни за превръщането на хомоцистеин.

Какво да правим с повишен хомоцистеин

По време на бременността, с повишаване на хомоцистеина, е необходимо да се използват витаминни комплекси, съдържащи витамини от група В. Също така, важна диета по време на бременност с повишаване на хомоцистеина..

Основи на диетата

 • Животинските продукти трябва да присъстват в диетата на бъдещата майка, но в случай на хиперхомоцистеинемия те трябва да бъдат ограничени чрез намаляване на консумацията на месо до 1 - 2 пъти седмично. Ако жената е вегетарианка, наложително е да включите мляко или сирене в диетата, но не злоупотребявайте с тези продукти
 • Ядки. За бременни жени е допустимо да ядат 10 ядки на седмица, но при високо ниво на хомоцистеин е по-добре да ги изключите изобщо..
 • Откажете се от кафе, пийте по-малко варен чай. И, разбира се, елиминирайте алкохола и цигарите.

В допълнение към спазването на диета, в някои случаи се провежда и специална антикоагулантна терапия (назначаването на хепарини с ниско молекулно тегло). Антикоагулантите се предписват, когато с повишаване на хомоцистеина по време на бременност има и други промени в системата за коагулация на кръвта, които се наричат ​​общо хиперкоагулация (повишен вискозитет на кръвта). Понякога се дава аспирин, но по-рядко от хепарините с ниско молекулно тегло.

Ако повишен хомоцистеин се регистрира веднъж по време на бременност, е необходимо да се направи отново тестът.

Ако увеличението продължава:

 • Диетата трябва да се коригира
 • Проверете нивата на витамини в серума и ако те се променят, проверете състоянието на стомаха и червата
 • Оценете цялата система за кръвосъсирване (тромбоцити, време на съсирване, фибриноген, APTT, INR и др.)
 • Оценете утероплацентарния кръвен поток и състоянието на плода

Хомоцистеинът се понижава по време на бременност

Обратната ситуация е много рядка, когато хомоцистеинът се понижава по време на бременност (това е ниво под 4 μmol / l.). Започвайки от втория триместър, това явление е нормално, тъй като, както е посочено по-горе, нивото му обикновено е два пъти повече от изходното ниво. Ако хомоцистеинът е понижен при планиране на бременност, тогава трябва да помислите за диетата - може би няма достатъчно месо.

Във всеки случай ниските нива на хомоцистеин не са опасни или дори вредни! Обратно, намаляването на нивата на хомоцистеин по време на бременността допринася за нормалния приток на кръв към матката и плода..

Хомоцистеин по време на бременност

Темата на днешната статия е „злата“ аминокиселина хомоцистеин по време на бременност. Каква е опасността от високи нива на хомоцистеин по време на бременност и какво трябва да знаят жените за предотвратяване на повишаване на концентрацията му в кръвта на етапа на планиране на бременността и с нейното начало, прочетете нататък.

Какво е хомоцистеин и "с какво се яде"?

Хомоцистеинът е съдържаща сяра аминокиселина, която не попада в тялото с храната, а се образува в резултат на превръщането на друга аминокиселина - метионин.

Ще отстъпя половин стъпка от темата на статията, за да ви напомня, че аминокиселините са азотсъдържащи органични вещества, от които се изграждат протеини на живите организми.

Освен това протеините на живите организми от всички царства на живата природа - растения, животни, гъби, бактерии са изградени от същите 20 аминокиселини. Това са така наречените протеиногенни аминокиселини..

Протеините на всеки отделен жив организъм са различни поради факта, че белтъчните молекули са дълги вериги от аминокиселини, свързани в различен ред.

Като цяло, както казах, в протеините има 20 аминокиселини. От тях 12 могат да влязат в човешкото тяло с храна, а също така да се синтезират в тялото. Това са така наречените несъществени аминокиселини..

Останалите 8 аминокиселини в организма не могат да бъдат синтезирани. Те са незаменими. Техният дефицит се попълва в организма само от храни, съдържащи протеини.

Но в организма има и аминокиселини, които не се използват при синтеза на протеини, така наречените непротеиногенни. Но те също играят важна роля в метаболизма на организма..

Тази непротеиногенна аминокиселина е хомоцистеин..

Сега се връщам към темата на статията - към хомоцистеина и към протеиногенната аминокиселина, от която се синтезира - метионин.

Метионинът е основна аминокиселина. Тоест, тази аминокиселина не се синтезира в организма, но трябва да се доставя с храна.

В резултат на верига от сложни биохимични трансформации в организма, метионинът се превръща в хомоцистеин.

Обикновено хомоцистеинът почти винаги се свързва с плазмените протеини.

Хомоцистеинът се съдържа в малки количества в кръвната плазма. Приблизително 1-2%. Не трябва да има високо съдържание на свободен хомоцистеин в кръвта, тъй като той има увреждащ ефект върху стените на кръвоносните съдове.

Скорост на хомоцистеин

Скоростта на хомоцистеин варира в различните възрастови периоди. Освен това, сред мъжете колебанията са по-изразени..

Нормата за деца (както за момичета, така и за момчета) е около 5 μmol / l.

Ако детето наближи пубертета, нивото на хомоцистеин в кръвта се увеличава до 6-7 μmol / L.

При мъжете нормалното ниво на хомоцистеин в кръвта се счита от 5,4 до 15 μmol / L.

За жените нормата е от 5 до 12 μmol / l.

Мъжете имат по-високи нива на хомоцистеин, тъй като са по-физически развити и имат повече мускулна маса.

Някои лекари се придържат към препоръчаната от Американската сърдечна асоциация норма - 10 μmol / L.

Общият модел на нивата на хомоцистеин е възможно най-добър.

Нивата на хомоцистеин при бременни жени зависят от гестационната възраст.

По принцип с настъпването на бременността нивото на тази аминокиселина има тенденция да намалява. Този спад се установява на границата на първия и втория триместър.

Оптимални нива на хомоцистеин при здрави бременни жени:

 • Първи триместър - до 5,6 μmol / l.
 • Втори триместър - до 4.3 μmol / l.
 • Трети триместър - до 3,3 μmol / L.

Фактори, провокиращи повишаване на концентрацията на хомоцистеин в кръвта

Вече разбрахме, че хомоцистеинът се образува в резултат на метаболизма на метионин..

Следователно е напълно естествено, че увеличената консумация на хранителни продукти, съдържащи метионин (млечни продукти, по-специално извара, сирене, както и соя, месо, риба), може да доведе до увеличаване на концентрацията на хомоцистеин.

В човешкото тяло самата природа е предоставила няколко решения на проблема с високите нива на хомоцистеин. Тази аминокиселина може да се превърне обратно в метионин под въздействието на помощна молекула (кофактор) като витамин В12, и активната форма на фолиева киселина.

Също така, хомоцистеинът може, с участието на витамини от група В6 и в1 превръщат се в протеиногенната аминокиселина цистеин.

Хиперхомоцистеинемията (високи нива на хомоцистеин в кръвта) често се свързва с дефицит на витамини от група В и фолиева киселина.

Също така, друга причина за повишеното ниво на хомоцистеин в кръвта е генетичен дефицит в активността на един от ензимите, който е отговорен за по-нататъшното превръщане на тази аминокиселина (MTHFR, MTR и MTRR).

Поради намалената активност на няколко ензима или един ензим, ефективността на превръщането на хомоцистеин е значително намалена. В резултат на това концентрацията му в кръвната плазма естествено се увеличава..

В допълнение към горните фактори, повишаването на нивото на хомоцистеин в кръвта може да доведе до:

 • Патология на стомашно-чревния тракт с нарушена абсорбция на витамини и фолиева киселина;
 • Бъбречна патология с нарушена отделителна функция, хемодиализа;
 • Новообразувания на черния дроб и панкреаса;
 • Прием на лекарства, които пречат на абсорбцията на фолати (съединения на фолиевата киселина) или са техни антагонисти (антиконвулсанти, метформин, метотрексат, някои лекарства, използвани при захарен диабет);
 • Злоупотреба със силни напитки, кофеин;
 • Пушене.

Ще се спра на пушенето по-подробно. Пушенето намалява съдържанието на витамин В6 в организма, понижава бъбречната функция, води до повишаване на хомоцистеина в кръвта. Нищо чудно, че пушенето се счита за най-честия провокиращ фактор на сърдечно-съдовите заболявания..

През 2002 г. беше публикувано много интересно проучване, което показа, че не намаляването на броя на изпушените цигари, а само пълното им елиминиране намалява нивото на хомоцистеин в кръвта..

Резултатите от това проучване показват, че половин мерките и подходът в стила на "минимизиране на вредата от тютюнопушенето" (намаляване на броя на изпушените цигари) не работят при превенцията на кръвни съсиреци, плацентарна недостатъчност и сърдечно-съдови заболявания..

Какви са последиците от високите нива на хомоцистеин по време на бременност?

Високите концентрации на хомоцистеин увреждат клетките, покриващи стената на кръвоносните съдове, правейки го свободен, уязвим.

Човешкото тяло работи по такъв начин, че се опитва да прикрие всякакви щети, „да ги прикрие“. В резултат на увредената съдова стена се отлагат холестерол, калциеви соли, фибрин, тромбоцити. Всичко това заедно води до образуването на атеросклеротична плака. И по-късно - до съдова тромбоза.

Освен това хомоцистеинът инхибира антикоагулационната система в кръвта. Следователно повишеното ниво на хомоцистеин само по себе си увеличава риска от тромбоза..

Тези механизми на увреждане на кръвоносните съдове и кръвообращението в съдовете водят до следните патологии:

 • неуспех на маточно-плацентарното кръвообращение в ранните етапи на бременността и в резултат на това спонтанен аборт;
 • липсата на кръвообращение в системата майка-плацента-плод през втората половина на бременността води до хронична фетална хипоксия и това води до раждане на деца с ниско тегло при раждане с намалени адаптивни способности на всички органи и системи на новороденото;
 • безплодие поради дефект в прикрепването (имплантирането) на ембриона към стената на матката;
 • късна гестоза (оток на бременни жени, нарушена бъбречна функция, артериална хипертония, прееклампсия (към всичко по-горе се добавя нарушено съзнание), еклампсия (конвулсии, загуба на съзнание);
 • преждевременно откъсване на „детското място“;
 • преждевременно стареене на плацентата;
 • съдова патология на плацентата (микротромбоза на съдовете, интервилозни тромби).

Доказано е, че хомоцистеинът преминава през плацентарната бариера. Големите концентрации на това вещество могат да имат директен увреждащ ефект върху феталната нервна система..

Излишъкът от хомоцистеин в кръвта може да бъде причина за образуването на вътрематочни дефекти в развитието - незатваряне или други аномалии на нервната тръба, аненцефалия (груба малформация на мозъка), лицеви дефекти на черепа.

Хиперхомоцистеинемията може да доведе не само до акушерска патология, но и до заболявания на сърдечно-съдовата система, кръвоносната система. Сред такива заболявания са атеросклероза, атеротромбоза, тромбоза на коронарните съдове на сърцето, разширени вени (VVD), тромбофлебит, тромбоза на дълбоки вени (DVT) и др..

В момента учените предполагат, че хиперхомоцистеинемията може да провокира развитието на вторични автоимунни реакции. Това са състояния, когато тъканите на собственото тяло на тялото се възприемат от имунната система като повредени или чужди и се атакуват от клетките на имунната защита. Тоест тялото започва да се бори със себе си.

Днес високите нива на хомоцистеин се считат за една от причините за антифосфолипиден синдром (APS). Това също е една от автоимунните реакции. При този синдром имунната система атакува фосфолипидите на клетъчната мембрана..

Стартиралите автоимунни процеси могат да предотвратят началото или нормалното развитие на бременността, дори ако нивото на хомоцистеин е нормализирано.

Какво казват ниските нива на хомоцистеин?

Ниското ниво на хомоцистеин в кръвта е рядкост и като правило не е патология.

Намаляването на тази кръвна картина се случва главно по време на бременност и благоприятства плацентарната циркулация на плода. По този начин природата се е погрижила за запазването на бременността и храненето на бебето..

Нивото на хомоцистеин на жената се връща на предишното ниво около първата седмица след раждането.

Ако има много малко хомоцистеин в кръвта, много по-ниско от нормалното, това може да бъде маркер на множествена склероза (автоимунно увреждане на нервните влакна).

Кой трябва да бъде прегледан?

Към днешна дата са получени надеждни статистически данни, потвърждаващи връзката между повишено ниво на хомоцистеин и спонтанен аборт..

Следователно жените, които имат анамнеза за спонтанни аборти, замразена бременност, мъртво раждане, патология на плацентата, нейното преждевременно отделяне или стареене на плацентата, микротромбоза на нейните съдове и др., Подлежат на задължителен преглед..

Също така жените, които не могат да забременеят и отидат на лекар с този проблем, подлежат на преглед. Препоръчва се също да се изследвате за жени под 45-годишна възраст, чиито кръвни роднини са имали тромбоза и свързани заболявания..

Какви видове прегледи са?

За диагностициране на нивата на хомоцистеин се взема кръв от вената.

За да се разграничат различните форми (главно латентна форма) на хиперхомоцистеинемия, може да се извърши упражнителен тест с метионин. Този тест включва вземане на венозна кръв три или четири пъти през деня (определете съдържанието на хомоцистеин на празен стомах и след консумация на метионин).

Също така, често при хиперхомоцистеинемия, се извършва ДНК диагностика за потвърждаване на генетични дефекти в ензимите, участващи в метаболизма на метионин и витамин Вдевет (фолиева киселина).

Също така, за да се изключи състоянието на витаминен дефицит като причина за повишаване нивото на хомоцистеин, се определя съдържанието на витамини от група В6, Б.12, Б.1 и фолиева киселина в кръвта.

Бременните жени се изследват допълнително за антифосфолипиден синдром. Този скрининг ви позволява да определите антитела към фосфолипидите - структурните компоненти на клетъчните мембрани. Това заболяване се проявява и с нарушено съсирване на кръвта, кръвни съсиреци и запушени вени..

Предотвратяване

Ако човек страда от хиперхомоцистеинемия поради състояния на дефицит и метаболитни нарушения на метионин, тогава се предписва хранителна терапия.

С други думи, когато много метионин се доставя с храна, но няма достатъчно кофактори (витамини от група В), които го метаболизират, тогава диетата трябва да се коригира.

След това трябва да ограничите или изключите храни, богати на животински протеини (месни ястия, сирене, извара, риба), обогатете диетата със зеленчуци, плодове и билки.

Премахване на заседналия начин на живот. Откажете се от кафето, алкохола и тютюнопушенето.

Понякога, за да се предотврати повишаване на нивата на хомоцистеин, лекарите препоръчват прием на синтетични витаминни препарати и фолиева киселина в максимално допустимите дози.

Необходимо е да се лекуват съпътстващи патологии, които могат да попречат на абсорбцията на витамини от стомашно-чревния тракт.

Също така, не забравяйте да информирате Вашия лекар за приемането на каквито и да е лекарства, тъй като много лекарства могат да повлияят метаболизма на витамините. Например, някои антидепресанти унищожават витамините от група В, докато лечението на псориазис пречи на усвояването на фолиевата киселина..

Знаейки какви лекарства приемате, специалистът ще може да установи причината за повишаването на нивата на хомоцистеин, ще ви помогне да намерите алтернативен начин за лечение на вашето заболяване, който не влияе отрицателно на метаболизма на хомоцистеина..

Скоростта на хормона хомоцистеин по време на бременност. Какво да правите, когато се качвате нагоре или надолу.

Хомоцистеинът е вещество, образувано в човешкото тяло от метионин, което е изключително важно за раждането на здраво бебе. Кръвообращението в плацентата и правилното развитие на бебето пряко зависят от тази аминокиселина..

В женското тяло нивото на хомоцистеин непрекъснато се увеличава през целия живот и, напротив, намалява по време на бременност. Максималното намаляване на концентрацията в кръвта се отбелязва през първия и третия триместър. За да се роди здраво бебе, хомоцистеинът трябва да се наблюдава при планиране на бременност..

Понятието за нормата.

Това вещество се произвежда в човешкото тяло от различни храни, богати на метионин. Например мляко, яйца, месо. За да забременеете безопасно, нивото на аминокиселината не трябва да надвишава 11 μmol на милилитър кръв.

По-добре е да се установи дали показателите съответстват на нормата на етапа на планиране. Това ще позволи:

 • Ако нивото е недостатъчно, коригирайте диетата според препоръката на лекаря (въведете в менюто храни, богати на витамини от група В). Също така могат да се предписват специални лекарства, които ще позволят на тялото на бъдещата майка да се нормализира много бързо..
 • Предотвратете спонтанен аборт или необичайно развитие на бебето в утробата на майката. В крайна сметка винаги е по-лесно да се осигурят условията, при които плацентата ще функционира нормално, отколкото впоследствие да се борим за правилната плацентарна циркулация..
 • Определете дали нормата отговаря на показателите, характерни за напълно здрав човек. По време на бременност анализът може да покаже неточни цифри..

Как се прави анализът.

За да бъде анализът надежден, жената трябва правилно да се подготви за него. Лекарят обяснява всички подробности за препарата. Той трябва да предпише анализ на имунохимилуминесценция на кръв, взета от вена, и да даде всички необходими препоръки.

Трябва да направите този тест три месеца преди планираното зачеване. Ако вече има проблеми с нивото на аминокиселината в анамнезата, анализът се извършва шест месеца преди зачеването.

Подготовката за вземане на кръвни проби изисква:

 • не пушете половин час преди да посетите медицинския кабинет;
 • не яжте в продължение на осем часа (разрешено е да пиете само чиста вода без газ);
 • не се претоварвайте с физическа работа и спортни тренировки за един ден;
 • не яжте мазни ястия в продължение на 24 часа.

Лабораторията ще подготви резултатите след около два дни. Според отговора ще бъде възможно ясно и надеждно да се определи дали аминокиселината се произвежда в достатъчни количества или са необходими лекарствена поддръжка и хранителни корекции.

Високо ниво.

Ако нивата на хомоцистеин са повишени по време на бременност, не изпадайте в паника преди време. Може би резултатите от теста са били изкривени или има причини, които трябва да бъдат отстранени.

Например, надценяването на нормата провокира:

 1. Липса на адекватна физическа активност. Заседналата работа и заседналият начин на живот не оказват най-добър ефект върху женското тяло! За да се отървете от проблема, трябва да осигурите умерени упражнения. Страхотно за плуване, ски и колоездене.
 2. Злоупотребата с алкохол. Жените не трябва да ги пият поне три месеца преди бременността.!
 3. Прекомерна консумация на кафе. Тази напитка, уви, също не добавя здраве..
 4. Пушенето е друг лош навик, който пряко влияе върху възможността да забременеете. Лекарят ще препоръча напълно отказване от цигарите..
 5. Небалансирана диета. Най-често бъдещите майки не получават достатъчно витамини от група В (тиамин, фолиева киселина, пиридоксин и кобаламин - тоест В1, В6, В9 и В12). За да се изключи витаминният глад, менюто трябва да включва: черен дроб на треска, яйца, хайвер, извара, сирена, постно месо, говежди черен дроб, орехи, билки, цитрусови плодове.

Необходимо е да се премахнат всички горепосочени фактори и да се даде отново кръв от вената. Ако анализът бъде потвърден, лекарят ще предпише лечение.

 • подкожно приложение на витамини от група В;
 • приемане на аспирин в малки дози и лекарства с хепарин (Cetroparin, Fragmin, Lovenoks и други).

Лечението се извършва под постоянното наблюдение на лекуващия лекар. Строго е забранено да променяте дозата на лекарствата сами..

Ниско ниво.

Твърде критичното отклонение от нормата (около 4 единици) в посока на намаляване води до лошо здравословно състояние на жената. Лекарят в такава ситуация може да посъветва да намалите физическата активност и дори да пиете кафе сутрин..

Трябва да се отбележи, че превишаването на нормата е голяма опасност. С увеличение от 2 единици нивото на хомоцистеин води до нарушаване на притока на кръв към плацентата - бебето не получава достатъчно кислород и хранителни вещества. В резултат на това има рязко забавяне на развитието. Възможни спонтанни аборти или измръзване на плода.

Но пониженото ниво не влияе по никакъв начин на бременността и вътрематочното развитие на бебето. Само жената ще страда. Тя може да се почувства слаба и уморена по време на бременност. Коригирането на такава неприятна ситуация ще помогне на правилния дневен режим с дълги почивки за почивка, разходки, балансирано меню и дълъг сън..

За да изключите смъртта на плода, трябва да се консултирате с лекар шест месеца преди бременността, да се подложите на преглед и да преминете всички тестове, включително за хомоцистеин. Лекарят определено ще ви каже как да върнете тялото в норма. Жената може само стриктно да спазва медицински предписания и тогава бременността ще премине без никакви здравословни проблеми.

Кръвен тест за хомоцистеин по време на бременност: защо да се взема и как да се дешифрират резултатите?

Многобройните прегледи са нещо обичайно през периода на раждането на дете. Въпреки това, заедно с обичайните процедури, които са задължителни за всички бъдещи майки, на бременна жена могат да бъдат предписани допълнителни изследвания, които включват биохимичен кръвен тест за хомоцистеин..

Това проучване е сравнително ново и се предписва от специалисти в някои предродилни клиники при наличие на определени индикации.

Какво е?

В ежедневната си диета всеки човек консумира протеинова храна от животински произход, която съдържа една от единадесетте незаменими аминокиселини - метионин.

По време на протеинов синтез тялото разгражда метионин, което води до синтеза на аминокиселина, наречена хомоцистеин. С напредването на възрастта, количеството аминокиселина в кръвта се увеличава..

Бременността обикновено води до намаляване на нивото на хомоцистеин в организма, но след раждането тази цифра обикновено се нормализира. На практика обаче има случаи, когато по време на раждането на дете има резки скокове в нивото на аминокиселини, които могат да станат опасни за развиващото се бебе..

Защо да се изследвате за бременни жени?

Анализ за хомоцистеин по време на бременност се предписва само ако има определени индикации, които включват:

 • скорошни операции, които са засегнали органите на стомашно-чревния тракт;
 • анамнеза за заболявания на сърцето, кръвоносните съдове, щитовидната жлеза, нарушения в ендокринната система, захарен диабет;
 • бъбречна недостатъчност;
 • тромбоза на близки роднини;
 • спонтанни аборти или пропуснати бременности в миналото.

Значителните отклонения в нивото на хомоцистеин от допустимата норма могат да доведат до спонтанен аборт или вътрематочна смърт на плода, както и да доведат до развитие на хомоцистинурия - генетично заболяване, което води до умствена изостаналост, нарушения във функционирането на сърцето, органите на зрението и образуването на костна тъкан.

Лекарите от антенаталната клиника могат да предписват анализ по всяко време по време на бременността. Въпреки това, най-често изследването се извършва през първия триместър. Още по-добре е, ако бъдещата майка дари кръв за хомоцистеин на етапа на планиране на бременността. Това ще ви позволи да идентифицирате възможни проблеми и своевременно да коригирате възможни отклонения преди зачеването..

Как да преминем правилно?

Нивото на хомоцистеин се определя по време на биохимичен анализ на кръв, взета от вена. Биоматериалът се приема сутрин и строго на гладно (трябва да минат поне 8 часа след последното хранене).

Преди да отиде за анализ, бременната жена има право да пие само обикновена вода.

За да бъдат резултатите от кръвното изследване най-надеждни, жената се съветва да се подготви предварително за анализа. Това изисква:

 • изключете пържените, мазни, пушени храни от диетата за 2-3 дни;
 • след 1-2 дни е препоръчително да се откажете от кафето и да изключите напълно алкохола (който по принцип не трябва да присъства в диетата на бъдещата майка);
 • когато остава един ден преди анализа, на жената се препоръчва да намали максимално нивото на физическа активност, за да изключи възможни стресови ситуации;
 • Забранено е пушенето един час преди даването на кръв (за съжаление, дори по време на бременност, не всички жени успяват да се отърват от тази зависимост).

Декодиране на резултатите

Нормите на хомоцистеин в кръвта на обикновена жена се различават от разрешените по време на бременността. Помислете какъв трябва да бъде този показател за бъдеща майка. За бременна жена резултатите се считат за най-малко 4,6 и не повече от 12,4 микромола на милилитър, но тези показатели са по-характерни за първия триместър на бременността. Освен това количеството аминокиселини в кръвта може леко да се увеличи и допустимите норми ще бъдат:

 • от 5,7 до 12,4 микромола - през втория триместър;
 • от 6 до 12,4 микромола - през третия триместър.

Не се препоръчва на жените да се занимават самостоятелно с дешифриране на тестове по време на бременност. Само лекар в предродилна клиника може да даде правилна оценка на резултатите.

Какво означава - намален резултат?

Намаляването на нивата на хомоцистеин е приемливо по време на бременност и не е опасно нито за майката, нито за нейното бебе..

Ако показателите не са твърде ниски, тоест отклонението от нормата не е твърде значително, тогава това може дори да е от полза за развитието на плода: ниското ниво на аминокиселини през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър спомага за подобряване на плацентарното кръвообращение.

Това означава, че бебето ще получи повече кислород и хранителни вещества, необходими за растежа и успешното развитие на бебето..

Най-често нивото на аминокиселините намалява при хора, които се придържат към вегетарианството и изключват животинските протеини от тялото. Въпреки това, за периода на раждане на дете, жените се съветват да върнат животинската храна в диетата си, за да осигурят на бебето всичко необходимо за успешния му растеж и развитие..

Какво показва повишеното ниво?

Повишените нива на хомоцистеин са много по-опасни, когато носите бебе. Освен това, колкото по-възрастна е жената, толкова по-висок е рискът от развитие на хиперхомоцистеинемия (HHC).

Последиците от това заболяване по време на бременност могат да бъдат:

 • изоставане в развитието на плода;
 • спонтанен аборт или пропусната бременност;
 • появата на хронична форма на фетална хипоксия;
 • съдови заболявания, водещи до преждевременно стареене на плацентата или нейното отлепване;
 • хронична плацентарна недостатъчност.

Причините за увеличаването на аминокиселините включват:

 • недостатъчно съдържание в организма на фолиева киселина и витамини от група В (В2, В6, В12), които допринасят за превръщането на хомоцистеина в цистеин;
 • добавяне на прекомерно количество животински протеини към диетата (по-специално, най-голямо количество аминокиселини се синтезират, когато се яде извара);
 • някои хронични заболявания (заболявания на щитовидната жлеза, бъбречна и сърдечна недостатъчност, захарен диабет и др.);
 • лоши навици (пушене, алкохол, наркомания, пиене на твърде много кафе);
 • твърде активна физическа активност и, обратно, липса на физическа активност.

Потенциални рискове при високи темпове

Повишеният хомоцистеин има отрицателен ефект върху вътрешното състояние на вените и кръвоносните съдове, повишава нивото на утаяване на "лошия" холестерол, може да причини образуване на кръвни съсиреци.

Тромбозата е особено опасна по време на бременност, тъй като плодът страда от липса на хранителни вещества и кислород. Това от своя страна може да доведе до развитие на сериозни заболявания при бебето, както и до спонтанен аборт и вътрематочна смърт на плода..

Как да върнете нивото към нормалното?

Лекарите не предписват никакви специални лекарства, които могат да нормализират нивото на хомоцистеин в кръвта. Обикновено терапията се избира индивидуално..

Има обаче няколко ефективни начина за подпомагане на контрола на съдържанието на аминокиселини:

 • при повишено ниво се препоръчва да се намали количеството животински протеини, постъпващи в тялото (обаче, изобщо не трябва да се изключва, за да се предотврати дефицит на вещества, необходими за развитието на бебето);
 • приемайте фолиева киселина и витамини от група В (както е предписано от лекар);
 • откажете се от лошите навици (ако не сте правили това преди);
 • ходене повече на чист въздух;
 • ангажирайте се с леки физически упражнения (ако няма противопоказания, най-добре е да се запишете за специална гимнастика за бременни жени);
 • минимизирайте консумацията на кафе.

Ако нивото на хомоцистеин в кръвта е ниско, жената също се съветва да ходи повече и да се откаже от силно кафе и чай. Струва си да добавите към диетата повече пресни плодове, зеленчуци и плодове и да избягвате храни с високо съдържание на холестерол. Не всяка жена знае за опасностите и последиците от повишаването на нивата на хомоцистеин по време на бременност..

Не е нужно обаче да се паникьосвате и независимо да търсите възможни признаци на отклонения от нормата: рискът от повишаване на нивата на аминокиселини не възниква във всеки случай. Също така е неприемливо да се самолекувате: на бъдещата майка винаги се препоръчва да следва само препоръките на лекаря.

Хомоцистеин при планиране на бременността

Аминокиселината, произведена от тялото от метионин (получена от протеини), се нарича хомоцистеин. Този компонент по време на бременността оказва влияние върху качеството на плацентарната циркулация и следователно върху правилното развитие на плода. Следователно, когато се планира бременност, нивата на хомоцистеин се измерват и наблюдават, особено в ситуации, когато е необходимо да се подобри прогнозата за успешна бременност..

Кой трябва да бъде изследван за хомоцистеин по време на планирането на бременността?

Кръвен тест за концентрация на хомоцистеин не е включен в списъка на задължителните изследвания, тъй като обикновено след бременност индикаторът постепенно намалява и се възстановява до нормалните нива скоро след раждането. Необходимо е да се преминат тестове за следните показания:

 • обременена наследственост (най-близките кръвни роднини имат анамнеза за ранни инфаркти);
 • фолиево-дефицитна анемия, не коригирана от медикаментозна терапия с железни препарати;
 • диабет;
 • преходна исхемия, ранен инсулт или инфаркт в историята;
 • всяка форма на гестоза по време на предходна бременност;
 • спонтанни аборти (няколко подред) в анамнеза;
 • няколко биохимични бременности след ин витро оплождане подред;
 • анамнеза за тежка плацентарна недостатъчност.

Изследването за нивото на хомоцистеин се извършва при диагностициране на безплодие, след изключване на инфекциозния характер на заболяването и възможното влияние на хормонални фактори.

Причини за нисък и висок хомоцистеин

Показателите за концентрация на хомоцистеин от 4,5 до 13,5 μmol / l се считат за норма, но лекуващият лекар трябва да оцени резултата. Рисковете за успешен лагер нарастват със скорости над 7-8 μmol / L и под 6 μmol / L.

Ниските нива на хомоцистеин са редки. Причините за това състояние могат да бъдат курс на лечение с определени лекарства (пенициламин, ацетилцистеин, бетаин), които ускоряват метаболизма на хомоцистеин, както и състояния като хипертиреоидизъм или начален етап от развитието на захарен диабет..

Високото ниво на хомоцистеин (8-10 μmol / L) провокира злоупотребата с кофеинови напитки, тютюнопушене, физическо бездействие, захарен диабет и някои психични разстройства. Състоянието може да бъде и от лекарствено естество, да се развие след курс на терапия с циклоспорин, теофилин, диуретици, фибрати и някои други лекарства.

Усложнения, които могат да провокират повишаване нивото на хомоцистеин в кръвта

В допълнение към факта, че повишената концентрация на хомоцистеин може до известна степен да допринесе за ненастъпване на бременност, рисковете от развитие се увеличават по време на бременността:

 • гестационен захарен диабет;
 • отлепване на плацентата;
 • прееклампсия;
 • предлежание на плацентата.

Високият хомоцистеин по време на бременност може да допринесе за преждевременно раждане и ниско тегло при раждане, както и за различни аномалии в развитието.

Какво да правим с високи нива на хомоцистеин

За да се намалят повишените нива на хомоцистеин, се препоръчва:

 • откажете цигарите;
 • изключете кофеиновите напитки от диетата;
 • променете начина си на живот на по-активен
 • спазвайте предписаната диета;
 • приемайте витамини от група В, препоръчани от Вашия лекар.

Борбата с физическото бездействие започва с ежедневни разходки и прости натоварвания (например плуване или колоездене). Витаминните комплекси "Neurovitan", "Angiovit" и "Neurobeks" спомагат за възстановяване на нормалната концентрация на хомоцистеин. В някои случаи лекарят може да препоръча да не се приемат хапчета, а курс на интрамускулни инжекции.

За жена с висок хомоцистеин, планираща бременност, е показана диета с ниско съдържание на метионин и увеличен прием на храни с високо съдържание на витамини от група В и фолиева киселина. Диетата намалява количеството храна с високо съдържание на животински протеини (яйца и месо, особено пилешко и свинско), продукти от пшенично брашно, увеличаване на растителното съдържание (зелени зеленчуци и цитрусови плодове), количеството бобови растения, млечни продукти, риба и черен дроб.

Нива на хомоцистеин по време на бременност и планиране: норма и отклонения

Хомоцистеинът е важна и незаменима аминокиселина за човешкото тяло, особено по време на бременност и планиране на бременността. Повишаването на нивата на хомоцистеин може да доведе до неприятни последици, поради което е много важно да се направи кръвен тест за хомоцистеин на етапа на планиране на бременността или по време на него, ако има анамнеза за аборти.

 • Какво е хомоцистеин
 • Информативно видео за хомоцистеин
 • За какво е кръвен тест за хомоцистеин?
 • Нормата на хомоцистеин при планиране на бременност и при носене на плод
 • Хиперхомоцистеинемия по време на бременност и планиране
 • Какво да правим с повишен хомоцистеин по време на бременност
 • Намален хомоцистеин по време на бременност
 • Какво да правим с ниски нива на хомоцистеин по време на бременност

Какво е хомоцистеин

Както бе споменато, хомоцистеинът е вид аминокиселина и е активна съставка. За разлика от другите аминокиселини, този ензим не попада в тялото заедно с храната, а се синтезира от метионин и се счита за продукт на неговата преработка. Метионинът, от друга страна, навлиза в тялото чрез животински храни..

Нивата на хомоцистеин варират според възрастта, но като цяло трябва да бъдат сведени до минимум. Без фолиева киселина и витамини от група В метаболизмът на хомоцистеин е невъзможен. При липсата им нивото се повишава много, в резултат на което преработеният продукт се отделя в кръвта. След това стените на кръвоносните съдове започват да се рушат, на фона на които се образуват атеросклеротични плаки и кръвни съсиреци. По време на бременност това може дори да доведе до замръзване на плода в развитието..

Така че, за да бъде нивото на хомоцистеин нормално, е необходимо да се осигури прием на фолиева киселина и витамини В6, В12 в организма в достатъчен обем. Ако човек има недостиг на тези витамини и вашата диета съдържа твърде много протеини, тогава нивото на хомоцистеин се повишава..

Информативно видео за хомоцистеин

Представяме на вашето внимание видео, което разказва за храни, които могат да доведат до спонтанен аборт. Програмата разглежда темата за повишения хомоцистеин в резултат на небалансирана диета, която може да доведе до аборт.

За какво е кръвен тест за хомоцистеин?

Необходим е кръвен тест за хомоцистеин за:

 • предотвратяване на спонтанен аборт, причинен от повишаване на хомоцистеина;
 • своевременно откриване на липса на витамини от група В и фолиева киселина;
 • определяне на риска от заболеваемост на сърцето и кръвоносните съдове;
 • откриване на наследствена предразположеност към заболяване, наречено хомоцистинурия.

Хомоцистинурията се отнася до заболяване от генетично естество, което води до последствия като умствена изостаналост, слабост, атеросклероза и други заболявания на съдовете, сърцето, зрителния апарат, костната система.

Най-често по време на бременност хомоцистеинът се понижава, което спомага за подобряване на кръвообращението в плацентата. Това е физиологично нормално..

Нормата на хомоцистеин при планиране на бременност и при носене на плод

Всяка жена, която планира бременност и има повече от 2 спонтанни аборта, трябва да си направи кръвен тест за хомоцистеин. Ако се установи отклонение, лекарствената терапия е необходима за балансиране на нивото на фолиева киселина и витамини от група В..

При здрав възрастен процентът на хомоцистеин трябва да бъде равен на:

 • отсъствие или планиране на бременност - 4,44-13,56 μmol / l;
 • по време на бременност - 4,6-12,4 μmol / l, възможни са отклонения във всяка посока с 0,5 μmol / l.

В някои лаборатории нормата за бременни жени е до 10 μmol / l, а за небременни жени - до 15 μmol / l, поради което все още се препоръчва да се съсредоточи върху нормите на лабораторията, където е бил подаден анализът!

Хиперхомоцистеинемия по време на бременност и планиране

Когато нивата на хомоцистеин са над нормалните, лекарите диагностицират хиперхомоцистеинемия. Повишаването на нивото на тази аминокиселина не винаги може да доведе до неприятни последици. Това само увеличава риска от спонтанен аборт или други неблагоприятни последици, но ако ситуацията се промени навреме, тогава този риск е сведен до минимум..

Причини и последици

 1. Тъй като метионинът идва заедно с някои животински продукти, рискът от патология възниква, когато жената консумира големи количества месо, млечни продукти (особено извара) и яйца.
 2. Липса на витамини от група В и фолиева киселина в организма, което от своя страна се получава при небалансирано хранене.
 3. Някои заболявания на стомашно-чревния тракт (атрофичен гастрит и др.), Които нарушават усвояването на хранителни вещества от стомашно-чревния тракт.
 4. Наличие на бъбречна недостатъчност и / или хипотиреоидизъм.
 5. Пиене на големи количества кафе, алкохолни напитки, пушене.
 6. Заседнал начин на живот или, обратно, прекомерна физическа активност.
 7. Строги диети, недохранване.

Имайте предвид, че нивата на хомоцистеин рядко се повишават при вегетарианците. Това обаче не говори в полза на вегетарианството, тъй като при този тип хранене на бременна жена плодът не получава други полезни вещества (по-специално протеини и желязо, които са толкова необходими за нормалното развитие на плода).

 • спонтанен аборт;
 • прееклампсия и еклампсия;
 • забавено развитие на плода;
 • фетална хипоксия;
 • плацентарна недостатъчност в хронична форма;
 • отлепване на плацентата;
 • венозна тромбоемболия;
 • нефропатия и ретинопатия, като усложнение при наличие на захарен диабет при бременна жена.

Какво да правим с повишен хомоцистеин по време на бременност

Най-ефективното лечение за повишени нива на хомоцистеин е витаминната терапия. Като цяло лечението може да бъде следното:

 1. Предписване на фолиева киселина (5 mg на ден) и витамини от група В в големи количества. Това ви позволява да попълните дефицита на тези вещества в организма и да балансирате синтеза на хомоцистеин. Освен това се стимулира хематопоезата, подобрява се функционалността на вътрешните органи, ускоряват се метаболитните процеси и се синтезират много аминокиселини. Плюс това, кръвосъсирването се нормализира, нуклеиновите киселини се образуват в достатъчни количества и растежът и деленето на клетките се ускоряват. Но основното е, че ембрионът се развива правилно..
 2. Спазване на диета, насочена към намаляване на приема на протеини и увеличаване на дела на зеленчуците и плодовете в диетата.
 3. Антитромбоцитното лечение включва прием на аспирин в малки дози (до 100 mg на ден) или хепаринови лекарства - фраксипарин, клексан, фрагмин и др. Това намалява риска от развитие на атеросклероза (образуването на холестеролни плаки) и тромбофлебит.

Ако се установи повишено ниво на хомоцистеин, също се препоръчва да се дарява кръв за захар, креатинин и TSH.

Предотвратяване:

 • отървете се от лошите навици;
 • Яжте повече храни, богати на витамини В 6, В 9, В 12;
 • не пийте много и често кафе;
 • водят активен начин на живот, но без фанатизъм (силовите тренировки във фитнеса вече са прекалено много за планиращите бременност и за жените в позиция, разрешено е само малко тегло под формата на дъмбели);
 • ходете повече на чист въздух;
 • стриктно следете диетата си (протеинът е много важен за развиващия се плод, но трябва да има достатъчно количество зеленчуци).

Приемът на аминофилин може временно да повиши нивата на хомоцистеин. Следователно, по време на лечението с еуфилин, кръв не се дава за хомоцистеин..

Намален хомоцистеин по време на бременност

Ниските нива на хомоцистеин по време на бременност не са опасни, а по-скоро полезни. Факт е, че това значително подобрява кръвоснабдяването в плацентата, в резултат на което ембрионът получава достатъчно количество хранителни вещества. Ето защо бременната жена не трябва да се притеснява, ако нивото на хомоцистеин в кръвта й е под нормалното..

Единствената отрицателна страна е чувството на слабост, бърза умора и влошаване на общото благосъстояние, но се случва такива симптоми да не се забелязват. Всичко зависи от характеристиките на тялото на бременна жена.

Причини, последици

Основните причини за намаляване на нивата на хомоцистеин са:

 1. Началото на бременността. Намаляването на нивата на хомоцистеин през първия триместър на бременността не е аномалия. Освен това нивото трябва да достигне установената норма.
 2. Множествена склероза, която засяга гръбначния мозък и мозъка.

Какво да правим с ниски нива на хомоцистеин по време на бременност

За да се чувства жената добре и слабостта не причинява дискомфорт, е необходимо да се придържате към следните правила:

 1. Строго е забранено да се води заседнал начин на живот, това само ще влоши ситуацията. Ако човек има заседнала работа, трябва да организирате леки упражнения на всеки час, за да тонизирате тялото.
 2. Отидете на разходки на открито. Ако е възможно, посетете ботаническата градина и други места с голям брой жилищни пространства, където изобилства чист въздух.
 3. Обмислете диетата си внимателно. Яжте повече пресни зеленчуци, плодове и плодове. Избягвайте храни с високо съдържание на холестерол (пушени, консервирани и т.н.).
 4. Не пийте кафе и силен чай, по-добре е да приемате витаминни премикси. Ако не можете без кофеин, пийте по 1-2 чаши кафе на ден, но не силно.
 5. Посетете Вашия лекар своевременно.

Ако се придържате към всички изисквания и правила по време на бременността и нейното планиране, нивото на хомоцистеин винаги ще бъде нормално..