По време на бременността тялото на жената претърпява сериозни промени и е подложено на стрес. За облекчаване на напрежението и укрепване на мускулите лекарите препоръчват извършването на прости упражнения през този важен период от живота..

Класовете по фитбол станаха много популярни. Това е голяма гумена топка, използвана за фитнес тренировки. За бременни жени това е най-добрият вариант, който ви позволява да тренирате с комфорт и без големи физически натоварвания..

Ползите от тренировъчната топка

За да постигнете максимален ефект, изберете топка с подходящ размер според височината на жената:

ВисочинаДиаметър на топката
до 152 см45 см
153 - 165 см55 см
над 165 см65 см

Като цяло фитболът се счита за най-подходящ, седейки на който, жената може напълно да спусне краката си на пода, без да полага никакви усилия. Топката трябва да е с добро качество, най-добре е да я закупите от специализиран магазин.

Информация! Fitball е абсолютно безопасно оборудване за тренировка. Той може да издържи на почти всяко тегло и ако е повреден, той не се спуква, а започва бавно да се издухва. Тази система е специално проектирана за премахване на наранявания по време на тренировка..

Редовното упражнение за бременни жени на фитбол е ефективно в следните области:

 1. укрепване на мускулите на малкия таз, което улеснява процеса на раждане;
 2. отпуснете мускулите на гърба, облекчавайки напрежението от гръбначния стълб;
 3. помощ при формирането на правилна стойка;
 4. имат общо релаксиращо и успокояващо действие;
 5. допринасят за профилактика на хемороиди, което е важно по време на бременност;
 6. подобряват кръвообращението, укрепват сърдечно-съдовата система.

Важно е да не претоварвате тялото и да изпълнявате само прости упражнения, предназначени специално за бременни жени.

Противопоказания

Ако бременността протича нормално и без усложнения, малкото физическо натоварване винаги ще бъде само от полза. Трябва обаче да се има предвид, че в ранните етапи (I триместър) не си струва да започнете да се занимавате с всякакъв вид спорт, тъй като съществува опасност от спонтанен аборт. Това важи особено за онези жени, които преди това не са водили активен начин на живот..

Най-добре е да започнете да тренирате с фитбол не по-рано от 14-16-та седмица. Съществуват обаче редица противопоказания за упражнения след първия триместър:

 • риск от спонтанен аборт;
 • високо кръвно налягане;
 • неправилно представяне на детето на по-късна дата;
 • обостряне на хронични заболявания;
 • многоводие;
 • истмично-цервикална недостатъчност;
 • други патологии на бременността.

Преди да започнете, трябва да се консултирате с Вашия лекар по бременност. Той ще може да свърже възможните рискове с ползите от упражненията..

Комплект упражнения за бременни жени

Наложително е да започнете тренировката си с загрявка. Това ще подготви мускулите за натоварването. Достатъчно е да се разходите малко, да протегнете врата си, да направите няколко маха с ръце и крака. Необходимо е да се изпълняват упражнения на фитбол за първи път не повече от 10 минути. С всеки следващ урок това време постепенно се увеличава. Максимално упражнение по време на бременност 40 минути.

Упражнението трябва да се спре, ако се появи задух, пулсът стане много чест, появят се болки в корема или общо неразположение. Ако след почивка симптомите не са изчезнали, спешно трябва да се консултирате с лекар.

Упражнения за фитбол - 2-ри триместър

Комплексът за бременни жени включва прости упражнения; не трябва да се опитвате да изпомпвате корема или други мускули през този период. Курсът трябва да бъде избран индивидуално от фитнес треньор.

Няколко прости упражнения за домашна тренировка:

 1. Седнете на топката с изправен гръб. Натиснете нагоре от фитбола, оставяйки краката си на пода, сякаш подскачащи. За да увеличите натоварването, можете да вдигнете прави ръце над главата си или да обърнете тялото настрани.
 2. Седейки на фитбол, преместете задните си части наляво - надясно, напред - назад и опишете кръга по посока на часовниковата стрелка и обратно.
 3. Легнете на една страна, хванете топката с крака. Стискайте фитбола с леки движения. Периодично сменяйте позицията от едната страна на другата.
 4. Седнете с кръстосани крака пред топката. Ръцете са свити в лактите. Хванете фитбола с длани от двете страни и стиснете към центъра.
 5. Легнете по гръб, сложете крака върху фитбола. Един крак, повдигайки топката, описва кръгово движение, подобно на колоезденето. Другата в момента не променя позицията си. След това сменете краката и повторете.

Упражнения за фитбол - 3 триместър

През първата половина на тримесечието можете да продължите заниманията със същото темпо, а по-близо до раждането натоварването трябва да бъде леко намалено.

Няколко варианта за упражнения през този период:

 1. Упражненията на Кегел са много полезни по време на бременност. Ако направите това, докато седите на фитбол, ефектът от него ще се удвои. Принципът се състои в притискане и отпускане на тазовите мускули. За по-добро разбиране това са мускулите, които забавят или увеличават уринирането..
 2. Седейки на стол, поставете топката между коленете си и я стиснете леко.
 3. Легнете на фитбол с гръб - лумбална област. Отпуснете крайниците и като че ли "висете" върху него в това положение. Лесно отблъсквайки с крака, преобърнете топката под гърба си. Ако не сте сигурни, можете да поставите фитбола до стената и да се придържате към него.
 4. Коленичете пред топката. Облегнете се на гърдите му и го прегърнете с ръце. Прехвърлете тежестта на цялото тяло върху гърдите. Опитайте се да се отпуснете напълно и да останете в това положение няколко минути.

Fitball може да се използва в ежедневието вместо стол. Това ще облекчи напрежението в мускулите на таза и гърба и като резултат ще подобри общото състояние и настроение на бременната жена..

Фитбол упражнения за бременни жени: 1,2,3 триместър

Упражненията за фитнес топка за бременни жени могат да бъдат чудесна алтернатива на други видове фитнес и спорт. Fitball намалява нивото на стрес върху гръбначния стълб и краката, но в същото време ви позволява да останете достатъчно мобилни, за да изпълнявате различни динамични и статични упражнения.

Точно както различни гимнастически уреди и уреди за упражнения са полезни за спортистите, фитбол е полезен и за бременни жени..

Фитбол упражнения за бременни жени: 1,2,3 триместър

Fitball намалява нивото на стрес върху гръбначния стълб и краката, но в същото време ви позволява да изпълнявате различни динамични и статични упражнения.

Как да изберем правилния фитбол?

Как да изберем правилния фитбол, като вземем предвид вашите индивидуални характеристики? Няма единно правило за избор. Обикновено за тренировки се използват най-големите топки с диаметър от 60 до 85 cm.

Можете да изберете размера въз основа на ръста на бъдещата майка:

 • с височина до 165 см, подходяща е топка с диаметър от 55 до 60 см;
 • с ръст от 165 до 185 см - с диаметър 60 -65 см;
 • с увеличение от 185 до 200 см - 70-75 см;
 • над 2 метра - над 85 см в диаметър.

Трябва да се има предвид обаче, че тези ценности са насоки. Трябва да изберете топката, така че да е удобно да се упражнявате върху нея. Ето защо най-добрият начин е да опитате различни размери фитболи и да определите кой е по-удобен..

Fitball е страхотна топка за упражнения

Друга тънкост: упражненията върху фитбол за бременни жени трябва да се извършват с максимално отпускане на мускулите на гърба. Това означава, че топката трябва да е мека, леко издута. Не е нужно да го изпомпвате до максимална еластичност.

Не е нужно да изпомпвате фитбола до максимална еластичност, тогава той ще ви позволи да отпуснете максимално мускулите на гърба и таза.

Кога да започнете да тренирате на фитбол?

При добро здраве бъдещите майки започват да играят с топката през първите месеци на бременността. Но дори това да не се случи, можете да започнете класове както през 2-ри триместър, така и през 3-и триместър.

Можете да започнете класове по всяко време

При добро здраве бъдещите майки могат да започнат да играят с топката през първите месеци на бременността.

Fitball - най-добрият треньор за бременни жени

Понякога причината за развитието на гимнастика е дискомфорт в лумбалната област и мускулите на прасеца. Всъщност, фитбол помага да се премахнат тези проблеми..

С топката можете да правите както силови упражнения, така и упражнения за разтягане. Можете да използвате гири или решетки за тяло - всичко зависи от първоначалното ниво на обучение и благосъстояние на бъдещата майка.

Но дори елементарните пружиниращи движения на топката ще донесат огромни ползи за вашето здраве: те ще ускорят притока на кръв, ще облекчат спазма от претоварените мускули и ще ви помогнат да поддържате форма, а бебето ви - да се развива правилно..

Фитбол за здравето на мама и бебе

Дори елементарни пружиниращи движения на топката ще донесат огромни ползи за вашето здраве: те ще ускорят притока на кръв, ще облекчат спазмите от претоварените мускули и ще ви помогнат да поддържате форма, а бебето ви ще се развива правилно..

Можете да практикувате дори докато гледате телевизия. Човек трябва само да покаже желание и всичко ще се окаже по най-добрия възможен начин.!

Комплект упражнения по фитбол за бременни жени

Упражнение 1 - "Вдигане на ръце с гири"

Предлагаме да овладеете прости упражнения с гири. Седнете на фитбола, фиксирайте ръцете си с гири пред себе си и след това ги разтворете в страни. Уверете се, че ръцете ви винаги се движат успоредно на пода, а не под ъгъл. По този начин ще тренирате добре мускулите на ръцете, гърдите и гърба..

Упражнение 1 - "Вдигане на ръце с гири"

Упражнение 2 - "Вдигане на ръката и крака"

Сега, докато седите на фитбола, ще трябва да повдигате последователно ръката и противоположния крак. По този начин използваме мускулите на краката и пресата, активираме притока на кръв в малкия таз.

Упражнение 2 - "Вдигане на ръката и крака"

Упражнение 3 - „Крак на фитбол“

Сега нека свършим добра работа с мускулите на прасеца, бедрата и седалището. Поставете един на фитбола с гръб към него. Опряйки се на другия си крак, приклекнете и вдигнете нагоре. След това сменете краката.

Упражнение 4 - Фитбол клякам

И накрая, друга опция за клекове е с фитбол, притиснат до стената с гръб. Когато топката се претърколи по гърба ви, тя масажира мускулите, така че ще почувствате облекчение след тренировка. Не клякайте достатъчно дълбоко, за да държите бедрата си успоредни на пода. За тегло дръжте дъмбелите в ръцете си, като просто ги спускате по тялото.

Фитбол упражнения за бременни на видео:

Гимнастика за бременни с фитбол:

Fitball по време на бременност:

Отпускане на гърба и отработване на ръцете върху фитбола:

Упражнения по фитбол за бременни жени отзиви:

По време на бременност се изискват класове. Избрах билярд и фитбол за себе си) Скачането на топка е забавно, не е трудно и полезно)

Упражнения за фитбол на различни етапи от бременността и след раждането

Периодът на бременност за жената е много отговорен, но мнозина пренебрегват спорта, страхувайки се да навредят на бебето. Всъщност, за да поддържате бодрост, отличен мускулен тонус и добро настроение, трябва да се занимавате с физическо възпитание на всеки етап от бременността. При условие, че всичко върви добре и няма патологии в развитието на плода. Разбира се, не всички упражнения ще бъдат полезни, но специалните упражнения за бременни могат да помогнат да се избегне наднорменото тегло, стриите, да се поддържа тялото в добра форма и внимателно да се подготви за предстоящото раждане. Тази гимнастика включва фитбол за бременни жени..

Какво е фитбол?

Фитбол е голяма гумена топка, която се използва като снаряд във фитнеса. С негова помощ можете да изпълнявате набор от упражнения, без дори да се страхувате да седнете на него. Създаден по специална технология, той може да издържа дори на големи натоварвания и не експлодира. Ако случайно пробиете топката, тя ще слезе бавно, без да навреди на човека.

Упражненията за фитбол за бременни помагат за намаляване на натоварването на гръбначния стълб, което намалява проявата на болка в долната част на гърба. Основното предимство на тренировката е укрепване на мускулите, подобряване на благосъстоянието и липса на болка по време на тренировка. Такова обучение практически няма противопоказания и се препоръчва за всички жени в позиция. По-добре е обаче да се консултирате с местния лекар, преди да започнете този вид гимнастика..

Характеристики на избора на топка за тренировка

Упражненията по фитбол за бременни жени са разнообразни, но за да ги изпълнявате удобно, трябва да изберете правилния снаряд при покупка. Важно е той да отговаря на всички изисквания и е удобно и полезно да се учи по него.

Вече разгледахме подробно как да изберем фитбол, но ще припомним основните основи. Първо трябва да се опитате да седнете за малко върху топката. Ако коленете са свити под прав ъгъл и краката се опират на пода, тогава това е правилният размер. На око можете да изберете черупка според височината си.

 • За ниски жени до 152 см са подходящи топки с диаметър 45 см.
 • За височина до 165 см, диаметърът трябва да бъде 55 см.
 • За тези, които са над 165 см, са подходящи 65 см.

По-добре е да закупите фитбол за бременни жени в специализирани магазини, като се уверите, че продуктът има сертификат за качество. На пазарите често можете да срещнете фалшификат, който не само ще бъде безполезен, но и може да причини вреда, ако избухне точно по време на клас.

Защо фитбол е полезен по време на бременност?

Всяка жена в позицията страда от болки в долната част на гърба, така че се разработват и предлагат разнообразни упражнения и манипулации, които ще помогнат за нейното облекчаване. Упражненията на фитбол за бременни жени не само ще помогнат за облекчаване на състоянието, но и ще донесат много ползи за организма като цяло. Какво може да направи тази уникална гумена топка?

 • Облекчава общото напрежение и умора.
 • Отпуска мускулите и връзките, които постоянно поддържат гръбначния стълб.
 • Подобрява се работата на дихателните органи.
 • Натоварването на сърдечно-съдовата система се нормализира.
 • Подобрява притока на кръв и метаболизма.

Fitball по време на бременност ви позволява да подобрите благосъстоянието и настроението на бъдещата майка, да поддържате тазовите мускули в добра форма. А това от своя страна ще осигури отлична профилактика на сълзи и наранявания по време на раждане. Дори редовното зареждане всеки ден с помощта на този снаряд дава невероятни резултати. В процеса мускулите на гърба и пресата са перфектно укрепени, храненето на плода и снабдяването с кислород към него се подобряват.

Правилно разработеният набор от упражнения ще бъде отлична превенция за развитието на патологии като пролапс на матката, бъбреците или пикочния мехур. Упражненията за фитбол ще помогнат за предотвратяване на застоя на венозна кръв и появата на хемороиди, което не е толкова рядък проблем при родилките..

Можете да тренирате на гимнастическа топка по всяко удобно време, дори да гледате любимото си шоу. Достатъчно е да седнете на него като на стол и да се люлеете. Това перфектно ще отпусне мускулната рамка и болката в долната част на гърба ще изчезне..

Противопоказания за фитбол

Упражненията за бременни жени на фитбол всъщност ги подготвят за предстоящото важно събитие и облекчават постоянния дискомфорт в лумбалната част на гръбначния стълб. Но раждането обикновено не минава без него, тъй като, скачайки върху топката, родилката може по-лесно да понася болка по време на раждането. Освен това подобни действия подобряват притока на кръв в тазовите органи и ускоряват процеса на отваряне..

С такъв снаряд всичко протича по-лесно и по-бързо, така че обикновено се предлага във всяка стая за доставка. Въпреки това упражненията за бременни жени на фитбол трябва да се наблюдават от инструктор. По-добре е комплексът да е съставен от опитен специалист, като се вземе предвид мнението на лекуващия лекар. Тъй като гимнастиката на топката има някои противопоказания.

 • Ако се наблюдава тонус на матката.
 • Има заплаха от спонтанен аборт.
 • Налице са гръбначни аномалии или тежки проблеми с гърба.
 • Истмично-цервикална недостатъчност.

Дори ако бъдещата майка не е диагностицирана с нито едно от изброените, по-добре е да не рискувате здравето и бебето си и да се консултирате с гинеколог, преди да започнете обучение. Използването на фитбол след раждане обикновено е разрешено на всички, без изключение..

Упражнения за фитбол

Упражненията на топка за бременни жени по различно време ще бъдат малко по-различни, тъй като комплексът винаги се съставя, като се отчита необходимото натоварване за определен период. Помислете за комплекси от препоръчани упражнения за фитбол за различни триметри.

1 триместър

Ранната бременност не трябва да се разглежда по принцип. По-добре е да намалите всяка физическа активност до минимум, тъй като този период е особено опасен. Ако жената никога не е спортувала, дори с цел отслабване, тогава рязкото интензивно натоварване може лесно да предизвика спонтанен аборт.

За тези, за които фитнесът е бил част от живота и физическата активност се толерира без проблеми, се препоръчва да започнете да спортувате още през втората половина на 1-ви триместър. В този случай е по-добре да се извърши комплекс, който е предназначен специално за бременни жени. Конвенционалните упражнения за болка в кръста в този случай не са подходящи. Йога през 1-ви триместър също е подходяща.

През 1-ви триместър на бременна жена трябва да бъдете внимателни, затова се препоръчва да се правят не повече от 3-4 подхода. В този случай е важно правилното разпределение на товара. Преди да започнете, трябва да загреете малко мускулите, за това можете:

 • Разходете се из мястото.
 • Махайте ръце.
 • Обърнете главата си в различни посоки.

Основната цел е да се подготвят мускулите, но в същото време загрявката трябва да е малка и да не причинява дискомфорт или болка. През 1-ви триместър трябва да се откажете от изпомпването на пресата и да обърнете повече внимание на изработването на мускулите на бедрата и раменете. Целият комплекс ще изглежда по следния начин:

Легнете на равна повърхност, поставете десния си крак върху топката, кракът трябва да опира в нея. Вторият крак е сгънат и лежи на пода. Бавно изправяйки десния крак, трябва да търкаляте топката напред-назад. След няколко повторения направете същото и за другия крак..

Необходимо е да седнете на фитбола, като на стол и да сгънете ръцете си с дъмбели под прав ъгъл. Без да сменяте позицията, трябва да ги разнесете в различни посоки и да се върнете в първоначалното им положение.

Седейки на топката, краката са разтворени, а тялото леко се навежда напред. Дясната ръка опира в краката, другата с дъмбелите е огъната под ъгъл от 90 градуса и е леко отпусната назад заедно с рамото. Необходимо е няколко пъти да изправите и огънете ръката в лакътя, след което да повторите за другата ръка.

Ако е малко неясно как трябва да се направи всичко това, можете да гледате видео урока и просто да го повторите. Важно е само да се уверите, че са подходящи за бъдещи майки в ранните етапи..

2 триместър

С началото на втория триместър можете постепенно да увеличавате натоварването с топката, тъй като в този момент нищо не заплашва бебето. Този период се счита за най-безопасен и най-полезен за упражнения. Препоръчително е да се правят упражнения за:

 • Тренировка на мускулите на слабините.
 • Релаксация.
 • Разтягане.

За да се разтегнете, седнете върху топката и подпрете дланите си върху нея. Тазът трябва да прави люлеещи се движения, движейки се напред-назад. Това упражнение е полезно и за кърмачки и често се използва по време на раждане..

Второто упражнение ще бъде да завъртите торса, докато седите на топката, докато се опитвате да достигнете до противоположния крак, доколкото е възможно. Това значително ще укрепи мускулите на раменете и кръста. Това упражнение върху фитбол се препоръчва и след раждане..

Можете да укрепите връзките на краката, както следва: трябва да седнете на пода, да разгърнете коленете си възможно най-много и да стиснете фитбол между тях. Притискайки и отпускайки го, трябва да направите няколко подхода, докато се появи усещане за лека умора..

3 триместър

През 3-ия триместър упражненията трябва да бъдат толкова прости и лесни, колкото през първите месеци. По това време на малко хора им е лесно да упражняват, искат да лъжат повече и да пестят енергия. По това време обаче упражненията с фитбол могат да донесат максимална полза..

Всъщност през този период се усвояват всички упражнения, които ще се използват по време на раждането. Те ще помогнат за облекчаване на болката, ще увеличат дилатацията и ще осигурят приток на кръв към тазовата област. Ако няма противопоказания, тогава е наложително да се практикува и когато е трудно да се наблегне повече на релаксацията.

Упражненията по време на бременност могат да бъдат от голяма полза както за мама, така и за бебето. Важно е обаче да се консултирате с Вашия лекар и да следвате препоръчания набор от упражнения. Това ще подготви тялото за раждане и ще го укрепи, правейки го по-силно и издръжливо..

Упражнения след раждането

Тренировките с фитбол са полезни не само за бъдещите майки, но и за тези, които просто искат да се отърват от болките в кръста. Описанието на физическите манипулации вече е един вид техника за лумбално загряване у дома. Тялото бързо ще свикне с това натоварване, след което можете да усложните упражненията с постепенно добавяне на други упражнения. И вземете за основа видео уроци за начинаещи, овладяващи упражнения по фитбол.

Задължително занимание на всеки гръбначен комплекс е изследването на органите на лумбалната зона на гръбната област. Популярно е следното упражнение: трябва да легнете на постелката и да поставите краката си върху фитбола в удължено положение. Стягаме тазовите мускули, повдигайки таза до една линия с тялото на същото ниво. Поддържаме тялото неподвижно за няколко секунди. След това бавно, без внезапни дръпвания, слизаме и заемаме изходната позиция. Показано е, че движенията се извършват поне 15-20 пъти.

Сега трябва да изпълнявате по-сложни движения. Приличат на обръщане. Приемаме изходната позиция: лягаме с гърди върху топката и започваме бавно да се търкаляме в долната част на корема, след това към врата и гърба. В това упражнение човешкото тяло повтаря движенията на заоблен инвентар: топката, търкаляща се сама, допринася за цялостното търкаляне на тялото. След като постигнахме правилното изпълнение на условията на упражнението, ние изпълняваме същите действия, но в обратната траектория. Препоръчително е да направите многократни повторения. При извършване на манипулации трябва да се усеща напрежението на мускулите на гърба.

Тези два вида упражнения ще ви помогнат бързо да възстановите разтегнатите си коремни мускули. След цезарово сечение упражнения с фитбол могат да започнат след месец с нормално заздравяване на конците.

След пълно възстановяване можете да започнете да изпълнявате набор от упражнения за отслабване на фитбол. Ако има проблеми с гърба, тогава ще е необходимо да се изпълни набор от упражнения за гръбначния стълб на фитбол.

Fitball за бременни жени

Fitball е отличен вариант за гимнастика по време на бременност. Упражненията на гимнастическа топка помагат на бъдещите майки да поддържат форма, да водят умерено активен и в същото време безопасен начин на живот. Удобството при използването на фитбол се крие във факта, че гръбначният стълб е правилно подравнен, натоварването се отстранява от него, гръбначните мускули се отпускат и функционирането на сърдечно-съдовата и дихателната системи се подобрява. Полезно е за бъдещите майки просто да седят на такава топка вместо стол. Що се отнася до набора от упражнения за фитбол, трябва да се консултирате с вашия гинеколог, преди да започнете да ги изпълнявате..

Упражнения за фитнес топка за бременни жени през първия триместър

Така че, с настъпването на бременността, не трябва да спирате да правите гимнастика, ако сте ги правили сутрин. Фитбол ще служи като добър помощник за това. Предлагаме комплекс за бъдещи майки в кратък период от бременността:

Упражнение # 1. Склонове. Седнете на топката и поставете краката си на ширината на раменете, разтворете пръстите на краката си. Докато вдишвате, наведете се надясно, докато вдигате протегнатата си ръка над главата си. Повторете същото в обратната посока, балансирайки върху топката. Не накланяйте твърде дълбоко. Като начало това упражнение трябва да се изпълни 4 пъти наляво и надясно..

Упражнение номер 2. Ролки. Седнете на фитбола и го подпрете с ръце отзад. Докато вдишвате, бавно се търкаляйте надолу, поддържайки равновесие, и се върнете в изходна позиция.

Упражнение номер 3. Фитболно търкаляне. Легнете на пода и поставете краката си върху топката. Преместете топката бавно напред и назад. Упражнението укрепва коремните мускули.

Упражнение номер 4. Застанете на колене и легнете на гърдите с фитбол. Поставете ръцете си на пода. Наведете се напред, движете топката с гърди и си помагате с ръце. Върнете се в изходна позиция.

Упражнение номер 5. Торсът се обръща. Седнете на пода по турски и задръжте топката над главата си с протегнати ръце. Преместете торса си по посока на часовниковата стрелка, след това направете същото и обратно. Не сгъвайте ръце, запазете стойката си.

Упражнение номер 6. Ролки с топка. Седнете на пода. Поставете единия крак върху фитбола. Преобърнете топката на краката си последователно. В този случай можете да отпуснете ръцете си, за да поддържате баланс..

Комплект упражнения по фитбол за бременни жени през 2-ри триместър - скачаме с ползи за здравето

По време на бременността всички физически упражнения трябва да са насочени към укрепване на мускулите, които впоследствие ще участват в раждането. Те включват мускулите на тазовото дъно, перинеума и корема.

Fitball, който напоследък стана много популярен сред бъдещите майки, ще служи като добър помощник в това. За ползите от такива дейности и възможните съществуващи противопоказания, по-нататък в статията.

Възможно ли е да тренирате на гимнастическа топка от 4 до 6 месеца?

Вторият триместър на бременността е най-благоприятното и безопасно време за започване на тренировки по фитбол. Токсикозата от първия период при почти всички жени е преминала и няма да пречи на пълната тренировка. Хормоналният фон се стабилизира.

Работоспособността се е увеличила и физическата активност вече не носи такъв риск от аборт, както през първите три месеца. По движението на бебето в стомаха майката може да прецени състоянието му по време на упражненията. Това ще допринесе за удобна тренировка. Следователно практикуването на фитбол през този гестационен период е не само възможно, но и необходимо.

Полза

Упражненията с фитнес топка за бременни жени през 2-ри триместър ще донесат неоспорими ползи, ако спазвате правилата за изпълнение на упражнения.

За здравето на мама

Упражненията на голяма гумена топка ще помогнат на бъдещата майка:

 1. облекчаване на напрежението от мускулите, заобикалящи гръбначния стълб;
 2. нормализира работата на кръвоносната система;
 3. подобряване на функционирането на дихателната система;
 4. подобряване на сърдечно-съдовата система;
 5. подобряват метаболизма и кръвоснабдяването на всички вътрешни органи;
 6. укрепване на тазовите мускули;
 7. подобряване на координацията и развитие на чувство за баланс;
 8. предотвратяват разширени вени, развитието на гръбначна остеохондроза и хемороиди;
 9. вземете заряд на бодрост и подобрете настроението.

Упражненията за фитбол имат благоприятен ефект върху бременността и развитието на плода. Чрез укрепване на коремните мускули може да се избегне увисването на корема, увисването на кожата и стриите. Правенето на препоръчаните упражнения редовно минимизира риска от усложнения по време на раждането.

В комбинация с дихателни упражнения тренировката с топка ще научи бременна жена как да диша правилно по време на контракции. Релаксиращите упражнения, редуващи се с натоварване на мускулите, ще бъдат полезно умение и ще помогнат за овладяване на болката при предстоящото раждане..

За плода

Подобряването на кръвоснабдяването на плацентата ще допринесе за пълното усвояване на хранителните вещества от плода, снабдяването с кислород, правилното формиране на всички телесни системи на бъдещото дете.

В допълнение към осезаемите ползи е възможно да навредите и на упражненията върху топката..

За жена

Упражненията върху топката могат да навредят на бременна жена, ако тя има хронични заболявания. Например, в присъствието на междупрешленна херния, можете да провокирате обостряне на синдрома на болката, като извършвате усукващи или навеждащи движения напред. Можете също така да получите различни наранявания, ако не се спазват мерките за безопасност..

За бебе

Упражнението, когато жената лежи с гръб върху фитбола и се простира в дъга, може да навреди както на майката, така и на нероденото дете. В това положение долната куха вена в коремната кухина се компресира, поради което притокът на кръв към горната част на тялото се влошава и кръвното налягане пада под нормалното. Плодът в този момент ще изпита кислороден глад, който е изпълнен със сериозни последици..

Упражненията на фитбол с опора на единия крак могат да провокират загуба на равновесие и падане на бременната жена. Жената може да бъде ранена, а също така, в зависимост от периода на втория триместър, тя може да има спонтанен аборт или преждевременно раждане..

Противопоказания

Въпреки факта, че класовете на голяма топка за бъдещата майка са меки и нежни, те имат свой собствен списък с противопоказания. Те включват:

 • хипертоничност на матката;
 • сърдечно заболяване;
 • токсикоза;
 • херния междупрешленни дискове;
 • висока температура;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • стомашни болки;
 • артериална хипертония;
 • бъбречна недостатъчност;
 • тежка анемия;
 • наличието на кървави вагинални секрети;
 • итико-цервикална недостатъчност;
 • ниско местоположение на плацентата, нейното представяне.

Ограничения

Когато се упражнявате на топката, трябва да се помни, че за бременни жени през втория триместър има такива ограничения:

 • От 16-18 седмици е желателно да се упражнявате върху топката в превръзка поради увеличаването на размера на матката. Това ще намали стреса върху коремните и гръбните мускули..
 • Всички упражнения трябва да се изпълняват плавно и бавно, с изключение на прекомерен фанатизъм и целенасоченост.
 • Обхватът на движение трябва да е малък.
 • Пулсът по време на тренировка не трябва да надвишава 130 удара в минута.
 • Ако едно упражнение причинява дискомфорт, тогава не е нужно да го правите..
 • Не превишавайте препоръчителната продължителност на занятията - 30 минути. По-добре е да правите урок с недостатъчно натоварване, отколкото да допускате преумора..
 • Избягвайте прегряване по време на тренировка.
 • Не използвайте тренировъчни програми за небременни жени.
 • Препоръчаната техника на упражнения не трябва да се нарушава..

Упражнения, които не трябва да се правят:

 • Легнете на топката с гръб, изпънете ръце право зад главата, докато тялото се огъва в дъга.
 • Навеждането на тялото напред и встрани, както и клякането, изправяне на единия крак и поставяне на другия с страничната повърхност на крака и подбедрицата върху топката.
 • Легнете по корем върху фитбол.
 • Скачайте интензивно върху топката.
обратно към съдържанието ↑

Какво трябва да тренирате на топката у дома?

Най-голямата полза ще бъде упражнението на топка с подходящ размер. Това е необходимо, така че ъгълът между бедрата и краката на бременната жена, седнала на фитбола, да е 90º.

Диаметърът на топката се определя по проста формула:

Така че с растежа на бъдещата майка на 165-170 см, диаметърът на спортното оборудване е 65 см.

Общите препоръки за обучение по фитбол са както следва:

 • Трябва да тренирате 2-3 пъти седмично. Отначало продължителността на урока трябва да бъде 10-15 минути. Освен това, докато тренирате, времето може постепенно да се увеличава, довеждайки го до 30 минути.
 • Трябва да го направите в спортни обувки или боси, така че краката ви да не се плъзгат.
 • Преди основните упражнения по фитбол е полезно да направите малко загрявка..
 • Отначало не е необходимо да се правят всички упражнения на комплекса. Направете първо най-лесните. Тъй като тялото е въвлечено в тренировъчен режим, можете да правите всички упражнения, като увеличавате времето за изпълнение на всяко от тях.
обратно към съдържанието ↑

Комплект препоръчителни упражнения с топка

 1. Седнете в центъра на топката с широко раздалечени крака. Покрийте капачките на коляното с дланите на ръцете си, като ги фиксирате. Дръжте тялото изправено. Изправете пищялите перпендикулярно на пода. Движете таза напред-назад, търкаляйки топката. Коленете остават неподвижни. Вдишайте - наклонете таза назад, издишайте - преместете таза напред.

Упражнението натоварва мускулите на корема, краката и седалището, увеличава гъвкавостта и подвижността на лумбалния гръбнак.

 • Изходна позиция като при предишното упражнение. Преместете таза наляво и надясно. Дишането е произволно.
 • Седейки на топката, както при първото упражнение, движете таза първо по посока на часовниковата стрелка, а след това обратно на часовниковата стрелка.
 • Седейки на фитбол, изпънете ръце в страни. Вземете ги обратно, опитвайки се да съберете лопатките, докато се навеждате малко в долната част на гърба. Вдишайте - ръцете назад, издишайте - върнете ръцете в първоначалното им положение. Упражнението развива мускулатурата на гръдния кош и подобрява стойката.
 • Седейки на топката, повдигнете хоризонтално ръцете и свържете дланите си една с друга. Натискайте с длани със сила, сякаш смачквате невидима топка - издишайте, облекчете напрежението - вдишайте. Мускулите на гръдния и раменния пояс работят.
 • Седейки на топката, трябва да напрегнете и отпуснете дълбоките мускули на тазовото дъно, ануса и перинеума. Чрез свиване на мускулите, можете да си представите, че топката е изтеглена в себе си. Не трябва да се напрягате веднага до максимум, а постепенно, като правите 3-4 паузи. Необходимо е да задържите напрежението за няколко секунди в най-високата точка, след това по същия начин, на части, да го освободите.

  Правете всяко упражнение по един подход, 10-15 пъти.

  Упражненията върху топката не отнемат много време и усилия на бременна жена и полезният ефект трудно може да бъде надценен. Способността лесно и лесно да понася и ражда дете, да има силно и стройно тяло без специални пътувания до фитнеса - всичко това са достатъчно основателни причини да имате това прекрасно спортно оборудване вкъщи. Упражненията за фитбол гарантират заряд на бодрост и здраве.

  Освен това, визуално видео с набор от упражнения за фитбол:

  Fitball за бременни жени: безопасно упражнение за бъдещи майки

  Бременността е време на трансформация за жената. Не само тялото й се променя, но и психологическото й състояние. За да поддържате мускулния тонус, енергичното настроение, за бързо връщане във форма след раждането на дете, трябва да се грижите за тялото си, да се храните рационално и да сте сигурни, че изпълнявате специална гимнастика. Мнозина се страхуват да се занимават с някакви физически упражнения през това време, а някои просто са мързеливи. Това е голяма грешка. Умерената физическа активност е необходима на всеки етап от бременността, ако протича без патологии. Физическото възпитание ще ви позволи да избегнете прекомерно наддаване на тегло, да намалите вероятността от стрии и да поддържате мускулите на бъдещата майка във форма. Fitball за бременни жени стана много популярен.

  Това е така, защото упражненията върху фитбол за бременни жени позволяват на жената да подготви тялото си за раждане, да укрепи корема, перинеалните мускули и да развие добро разтягане. Топката може да бъде верен помощник по време на раждането..

  Какво е фитбол?

  Fitball е специална голяма топка за фитнес. Нейната родина е Швейцария, следователно второто й име е швейцарската топка. Това дава възможност за изпълнение на различни упражнения, тъй като може да издържи на големи натоварвания. Можете да седнете на фитбола, да легнете, можете да скачате с него. Този универсален фитнес инструмент е изработен от жива гума. Fitball непременно има вградена антиексплозивна ABS система, която предотвратява рязкото му издухване и нараняване на жена. Благодарение на това, ако случайно пробиете топката, тя няма да избухне, а постепенно ще пусне въздух..

  Упражненията с фитбол за бременни могат да се справят с болки в гърба, които се появяват поради увеличеното натоварване на гръбначния стълб на бъдещата майка. Тези упражнения имат категоричен плюс преди силови тренировки - те не причиняват мускулни болки и не ги натрупват. Преди да започнете уроци, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Гимнастиката за бременни с фитбол почти няма противопоказания и много лекари препоръчват този вид упражнения за жени.

  Как да изберем правилната топка?

  За да направите упражненията по фитбол за бременни жени полезни, препоръчително е да си ги закупите индивидуално. Топките се различават по параметри.

  Как да изберем фитбол за бременни жени? За да го вземете правилно, трябва да седнете на топката. Ако краката, свити под прав ъгъл в коленете, почиват свободно на пода, тогава размерът е подходящ.

  Можете да изберете топка въз основа на данни като ръст на жената и диаметър на топката:

  • растеж до 1,52 м - диаметър 45 см;
  • 1,52-1,65 м - диаметър 55 см;
  • над 1,65 - диаметър 65 cm.

  По-добре е да купувате фитбол по време на бременност в специализирани магазини. Лесно е да си купите фалшификат на пазарите, който може да се пръсне по време на клас. В този случай бъдещата майка може да се нарани, когато падне от топката..

  За какво се използва фитбол по време на бременност?

  Упражненията за бременни с фитбол позволяват на бъдещата майка:

  • облекчаване на напрежението от гръбначния стълб;
  • отпуснете мускулите около гръбначния стълб;
  • подобряване на функционирането на дихателната система;
  • активирайте кръвоносната система;
  • нормализира работата на сърцето;
  • засилват кръвообращението на всички органи.

  Упражнението с фитбол за бременни ви позволява да поддържате тазовите си мускули във форма. Това дава възможност да се сведе до минимум вероятността от нараняване, разкъсване на перинеума по време на раждане. Това упражнение за бременни жени е ефективно средство за предотвратяване на заболявания на бъбреците и пикочния мехур, пролапс на матката. По време на тренировка мускулите на гърба и корема се укрепват, което е голямо предимство по време на раждането. Гимнастиката с фитбол за бременни жени ви позволява да подобрите кръвообращението в матката и съответно да подобрите храненето на плода. Помага за предотвратяване на застоя на венозна кръв, появата на хемороиди.

  Fitball за бременни жени ще бъде добър асистент в ежедневието. Може да се използва като стол, докато гледате телевизия или да се люлее на него. Помага за облекчаване на болки в гърба и отпускане на мускулите..

  Топката ще бъде полезна на бъдещата майка при раждане. Позволява ви да намалите болката по време на контракции и икономично да изразходвате силите си през този период. При кратки скокове на фитбол има допълнителен приток на кръв към тазовите органи и поради това ускорено отваряне на шийката на матката. Повече за етапите на дилатация на маточната шийка →

  Препоръчително е да започнете упражнения на фитбол за бременни жени след 12 седмици. През този период бъдещата майка е по-малко вероятно да бъде притеснена от токсикоза и вероятността от спонтанен аборт е минимална. Преди да започнете упражнения за бременни жени на фитбол, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Ще бъде много добре, ако наборът от упражнения е избран от компетентен инструктор. Препоръчително е да не ги измисляте сами.

  Гимнастиката на фитбол за бременни жени има минимум противопоказания, но все пак те са. Те включват:

  • заплахата от прекъсване на бременността;
  • повишен тонус на матката;
  • тежки заболявания на гърба;
  • истмично-цервикална недостатъчност.

  Упражнения за фитбол

  Помислете за характеристиките на упражненията с топка през различните тримесечия.

  През 1-ви триместър

  Упражненията по фитбол за бременни жени през 1 триместър обикновено не се извършват. През този период се препоръчва да се сведе до минимум физическото напрежение върху тялото на бъдещата майка, за да не се предизвика спонтанен аборт. Това важи особено за онези жени, които не са се занимавали с никакви спортове преди зачеването..

  Ако бъдещата майка е свикнала с физическа активност, тогава упражненията за бременни жени на фитбол могат да започнат през втората половина на 1-ви триместър. В този случай се препоръчва да се използват само тези упражнения, които са предназначени специално за жени, които очакват бебе..

  Упражненията за фитбол за бременни през 1-ви триместър са доста прости и се изпълняват 3-4 пъти. По това време е важно правилно да дозирате товара и да не се пренапрягате. Преди да започнете да упражнявате топката, трябва да загреете мускулите. За целта в продължение на 5 минути те правят люлки с ръце, ходят на място, завъртат главата. Ако гимнастиката с фитбол за бременни в даден момент започне да доставя на жената дискомфорт или болка, тогава часовете трябва да бъдат прекъснати и да си починете. През този период можете да натоварите мускулите на ханша и раменете, но упражненията с пресата трябва да се отложат до по-късно..

  Ето някои от упражненията, които са разрешени през този период:

  1. Легнете по гръб, сгънете десния крак и го поставете върху топката, подпряйки крак върху него. Свитият ляв крак трябва да лежи на пода. Изправяйки десния си крак, бавно търкаляйте топката напред-назад. Повторете същото с левия крак..
  2. Седнете на фитбола, сгънете ръцете си с дъмбели под ъгъл от 90 °. Без да ги разгъвате, разнесете ги отстрани, за да се върнете в първоначалното им положение.
  3. Седнете на топката с широко разтворени крака. Торсът трябва да е наклонен леко напред. Облегнете лакътя с едната ръка на бедрото. Другият, като вземете дъмбел, се огънете под прав ъгъл, докато отвеждате лакътя и рамото назад. След това трябва отново да се изправите и да огънете ръката си в лакътя..

  През 2-ри триместър

  През този период могат да се изпълняват по-интензивни упражнения с топка, тъй като вероятността от спонтанен аборт вече е намаляла.

  Упражненията за фитнес топка за бременни жени във втория триместър включват:

  1. Упражнения за разтягане;
  2. Релаксационни упражнения;
  3. Упражнения за трениране на мускулите на перинеума.

  Упражнения за разтягане

  Първата група включва упражнение за мускулите на гърба. За да ги завършите, трябва да седнете на топката, можете да се опрете на нея с ръце. След това трябва да направите люлеене на таза, въртене, движение напред-назад. Такива умения ще ви бъдат полезни по-късно при раждането. Упражненията върху фитбол за бременни, проведени през 2-ри триместър, ще помогнат на жената да избяга от болка при контракции. А през периода на бременността те облекчават болките в гърба, облекчават напрежението в мускулите на гърба.

  Следващото упражнение също ще помогне за укрепване на мускулите на гърба: седнете на топката, завъртете торса и докоснете противоположния крак, доколкото е възможно. Мускулите на раменния пояс и долната част на гърба ще станат по-силни, ако завъртите фитбола в наклон към вас и далеч от вас.

  В допълнение към това се препоръчва укрепване и разтягане на мускулите на краката. За целта седнете на пода, разтворете коленете си и стиснете топката с тях. Това действие трябва да се повтори няколко пъти, докато се появи лека умора. След това, седейки на фитбола, последователно с дясната ръка трябва да стигнете до десния крак, с лявата ръка - до левия крак.

  За да развиете мускулите на ръцете, можете да изстискате фитбола с протегнати ръце. Следващото упражнение ви позволява да развиете разтягане, да укрепите дупето: трябва да се опрете на топката с гърди, да кръстосате ръце под брадичката, да редувате крака си с крака.

  Упражненията за бременни жени на фитбол през 2-ри триместър трябва да спомогнат за укрепване на коремните мускули. Това трябва да се прави внимателно, тъй като повишеното натоварване на тази област по време на раждането на бебе е забранено. Едно от препоръчителните упражнения: облегнете се на топката с гръб и лопатки, сгънете коленете под ъгъл от 90 °, сложете ръце зад главата. След това горната част на тялото се повдига със закъснение от няколко секунди..

  Релаксационни упражнения

  Упражненията по фитбол за бременни жени трябва да включват упражнения за релаксация. За целта легнете върху топката с гърди, прегърнете я, коленичете и отпуснете гърба си. Умението да се отпуска ще позволи на жената да си почине по време на раждането, за да поддържа силата между контракциите.

  2 триместър е оптималният период за занимания. Но от около 18 седмици по време на упражнението се препоръчва носенето на превръзка, която ще намали натоварването на гърба и коремните мускули, както и ще предотврати появата на стрии.

  През 3 триместър

  Гимнастиката за бременни жени на фитбол през 3-ти триместър включва всички същите прости упражнения, както в по-ранните периоди. По това време за бъдещата майка вече е трудно да се занимава с физическо възпитание, но тя е напълно способна на топката. Упражненията за бременни жени на фитбол през 3 триместър са от голяма полза, тъй като са насочени към укрепване на мускулите на пресата, долната част на гърба, седалището, перинеума, ръцете и краката.

  Повечето родилни болници вече имат такива топки и те наистина помагат на една жена при раждането. Ако тя е подготвена и знае добре какво да прави с фитбола по време на раждането, тогава дилатацията на шийката на матката настъпва по-бързо с топката, отколкото без нея. Упражненията на фитбол за бременни жени през 3 триместър позволяват на бъдещата майка да научи цялата мъдрост при използването му при раждане.

  В края на бременността, ако няма противопоказания, не се препоръчва да се премахне напълно физическата активност. Дори ако стане трудно да се упражнявате, можете да правите релаксиращи упражнения за бременни жени в 3 триместър на фитбол. В същото време интензивността на натоварването и темпото на упражненията трябва да бъдат внимателно коригирани, като се вземат предвид периодът и характеристиките на тялото на бъдещата майка..

  Бъдещата майка се нуждае от физическа активност по време на раждането на бебе. Но трябва да се съгласува с лекаря. Гимнастиката на фитбол за бременни жени в ранните етапи ви позволява да укрепите мускулите, да облекчите напрежението от мускулите на гърба, а през 3 триместър - да се подготвите за раждане.

  Автор: Олга Рогожкина, лекар,
  специално за Mama66.ru

  Упражнения за бременни жени: правила и обучение за всеки триместър

  По време на прекрасния период на чакане на бебето, не забравяйте за такъв важен момент като физическа активност и спорт. Напротив, ако по някаква причина не сте намерили преди възможността и желанието за занимания, сега е моментът да започнете, след като предварително сте проучили какъв вид гимнастика може да се прави от бременни жени.

  Важно: всяко обучение за бременни жени трябва да се извършва с разрешение на лекар, с добро здраве и без фанатизъм.

  Спортни упражнения за бременни жени: ползи и забрани

  Трябва да сте скептични към обещанията на фитнес треньорите, че спортът ще ви спаси от стрии, сълзи при раждане и ще върне предишната ви фигура още на третия ден след появата на бебето. Всяка гимнастика по време на бременност обаче ще бъде от полза, ако подхождате разумно към нея. И ако вярвате на статистиката, момичетата, които не са изключили спортното натоварване от живота си през тези прекрасни девет месеца чакане, по-добре толерират както самия труд, така и следващия период, възстановявайки се по-бързо и по-лесно.

  Защо спортът е полезен за бъдещите майки

  • Спортните дейности позволяват на тялото да се адаптира по-добре към нарастващия стрес, свързан с растежа на плода, промените в тялото, както и изместването в центъра на тежестта.
  • Облекчаване на текущото състояние с упражнения.
  • Активиране на метаболизма, тонизиране на всички телесни системи.
  • Често при бременни жени, които спортуват, наборът от наднормено тегло, състоящ се от вода и мастни натрупвания, е по-малко активен, тоест увеличаването на телесното тегло се дължи пряко на растежа на самия плод и на мембраните и течностите, необходими за неговия живот..
  • Намаляване на нивото на стрес - тук действа банален принцип, че тялото просто трябва да превключва между различни видове дейности, поради което не се препоръчва да се изключва физическа активност.

  Важно: ако преди появата на две ивици на теста сте водили активен спортен живот, сега трябва плавно да намалите скоростта до приемливи натоварвания.

  И напротив, ако последните уроци по фитнес са били много отдавна, или може би дори в училище, тогава е необходимо да започнете постепенно, отначало за 10-15 минути на ден и по-добре с треньор или в курсове за бъдещи майки, за да наблюдавате правилно техниката на изпълнение.

  Противопоказания за упражнения по време на бременност

  • хронични заболявания или здравословно състояние на майката и бебето, което е несъвместимо с обучението;
  • предишни аборти и спонтанни аборти;
  • тонус на матката;
  • тежка токсикоза.

  Забранено упражнение по време на бременност

  • няма стрес върху коремните мускули;
  • не можете да вдигате тежести;
  • тренировките с висока интензивност са забранени;
  • под забраната, резки движения, дръпвания;
  • трябва да внимавате при разтягане (не е най-доброто време за овладяване на канапа).

  Какви физически упражнения могат да правят бременните жени с близнаци или тризнаци?

  Смята се, че при многоплодна бременност натоварването е напълно противопоказано. Ако сте пълни с енергия, но се съмнявате, или лекарят не дава конкретика по този въпрос, тогава в този случай можете да замените спорта директно с допълнителни разходки, леко загряване, дихателни упражнения. Във всеки случай всички тези дейности ще бъдат от полза за всяка бременна жена, независимо от броя на бебетата в корема..

  Упражнения за бременни жени през първия триместър

  Момичетата научават, че скоро ще имат бебе, вече за период от около 5-6 седмици и често това се случва дори по-късно. В същото време тези, които преди това са се занимавали активно със спорт, продължават да тренират както обикновено. Това е много показателно: упражненията по време на бременност през първия триместър са минимално рестриктивни. Съществуват обаче и нюанси, които ще избегнат заплахата от спонтанен аборт и други неприятни моменти..

  Упражненията в ранна бременност се извършват с постепенно нарастваща интензивност, като се започне с загряване и активиране на отделни мускулни групи. Много бъдещи майки се страхуват твърде много да влошат бебето и напълно да изключат спорта от живота си, а някой страда от токсикоза и постоянно отлага упражненията до по-добри времена.

  Всъщност правилно подбраните физически упражнения за бременни жени се справят само по-добре както за жената, така и за детето. В същото време, ако не започнете занимания от самото начало, доколкото е възможно, тогава започването с тях с всяка нова седмица ще бъде все по-трудно чисто морално (както и физически).

  Комплект упражнения за бременни жени: първият триместър

  • Дишане на корема.
  • Загряване на врата, плавни завои.
  • Въртене, повдигане и разпространение отстрани на раменете.
  • В позиция "молитва" (длани затворени на нивото на гърдите, ръце, свити в лактите и успоредни на пода) с усилие да притиснат дланите една в друга.
  • Огъване на багажника в страни и напред от седнало положение.
  • Повдигане на таза от легнало положение или глутеален мост. По време на упражнението краката са свити в коленете, ръцете са на пода успоредно на тялото. В горната точка трябва да замръзнете и плавно да спуснете таза назад почти до пода. Повторете удобен брой пъти.
  • Котка. Заставайки на четири крака, извийте гърба си нагоре и свода надолу.

  Между другото, обичайната позиция на коляното-лакът е спасение за уморен гръб. Трудно е да го включите в набор от упражнения за бременни жени, тъй като в него няма повтарящо се действие, а само момент на релаксация. Невъзможно е обаче да не го споменем. С нарастването на корема, както и след тежък ден, целият чар на тази статична позиция се проявява напълно, тъй като натоварването на гърба и кръста на бъдещата майка става все повече и повече всеки ден.

  Гимнастика по време на бременност на фитбол: първи триместър

  Защо упражненията за фитбол са най-популярното упражнение за бременни жени? Първият триместър има особено строги ограничения при резки движения, вдигане на тежести поради заплаха от спонтанен аборт, така че гимнастиката на топката е много успешна, защото съчетава гладкост, мекота и минимизира риска от нараняване.

  Въпреки безопасността на гимнастиката в ранните етапи на бременността, много експерти все още препоръчват започването на заниманията само от втората половина на първия триместър и продължаването им в бъдеще. Това се дължи на факта, че всеки случай е индивидуален и изисква наблюдението на специалист, но някои жени избират прекомерно натоварване, което не е полезно за бебето, като същевременно не информират лекаря за това.

  Подходящи упражнения за бременни жени през първия триместър с помощта на фитбол:

  • Седейки на топката, разтворете широко краката си, наклонете тялото в различни посоки.
  • Седнете на стол или легнете на пода, задръжте фитбола между краката си и редувайте стискане и разхлабване на топката, без да я пускате;
  • В седнало положение на фитбол направете кръгови ротации с таза;
  • Легнете по гръб, сложете свитото коляно върху топката, а другото на пода. Изправяйки крака, търкаляйте снаряда напред-назад. Повторете упражнението няколко пъти и направете същото с другия крак.

  В допълнение към домашните тренировки можете да посетите фитнес центрове, училище за бъдещи майки или дори да отидете на басейн за безплатно плуване или водна аеробика. Не забравяйте да уведомите инструктора за вашата позиция, за да може той да избере правилния товар.

  В големите спортни комплекси те са много лоялни към момичетата, които очакват бебе, те се опитват да направят своите класове възможно най-удобни и са отговорни за компетентната подкрепа на тренировъчния процес. Ето защо, ако имате малко спортен опит, се съмнявате кои упражнения можете да правите по време на бременност и кои не, като се доверите на професионалистите е отлично решение..

  Упражнения за бременни жени през втория триместър

  Започвайки от 12 гестационна седмица, спортните дейности стават още по-важни и тяхната наличност се увеличава. Факт е, че тялото вече е малко свикнало с промените, които се случват с него, заплахите за живота на бебето са намалели, докато обемът на корема не е твърде голям, за да попречи на дейността на майката.

  Упражненията по време на бременност през втория триместър трябва да бъдат удобни, без болка и да продължат не повече от 30-40 минути. Препоръчваме да се упражнявате в специална превръзка, която поддържа корема. Всяка гимнастика по време на бременност трябва да бъде спряна, ако сърдечната честота се повиши над 130 удара в минута, както и болки в корема, слабост и лошо здраве. Основната цел на класовете за бременни жени през 2-ри триместър не е коригиране на теглото или формата, а поддържане на тонуса на всички мускули, активна подготовка на тялото за раждане.

  Комплект упражнения за бременни жени: втори триместър

  Започваме комплекса с всяко загряване и продължаваме.

  При тренировка за бременни жени през втория триместър е позволено малко почивка между упражненията, ако е необходимо..

  • Седнете на твърда повърхност в поза лотос с разтворени ръце. Завъртете тялото възможно най-надясно, върнете се в изходна позиция и продължете да шофирате наляво. Препоръчителният брой повторения е 10 пъти.
  • Сменете леко предишната позиция: поставете десния си крак встрани. С лявата ръка леко се простирайте над главата си от дясната страна, накланяйки тялото, леко пружиниращо. Задържайте се в най-удобната точка. Върнете тялото в права позиция, сменете открития крак, стиснете другия обратно под себе си и повторете всичко по същия начин за другата ръка.
  • Упражненията през втория триместър на бременността за пресата са забранени, но е допустимо да се изработват косите коремни мускули. Докато лежите настрани, изпънете ръце напред, сгъвайки ги една върху друга. Краката могат да бъдат леко свити в коленете. Преместете плавно горната си ръка нагоре и назад, като завъртите тялото след нея. Върнете се в изходна позиция. Повторете 10 пъти за всяка ръка..
  • Заставайки на четири крака, редувайте меки люлки с левия и десния крак. 10 пъти от всяка страна.
  • За тези, за които упражненията по време на бременност изглеждат твърде прости и има спортно преживяване зад раменете, препоръчваме да добавите удължение на ръката, противоположна на отвлечения крак, към горното положение. В това положение трябва да се заключите за кратко, да хванете равновесие и плавно да спуснете крайниците на пода, като повторите от другата страна.

  Упражненията за бременни жени са ограничени до минималния брой повторения, но ако желаете и се чувствате чудесно, можете да направите повече подходи.

  Гимнастика по време на бременност на фитбол: втори триместър

  • Всяко упражнение за бременни жени не може без фитбол, вторият триместър не е изключение, тъй като с помощта на тази голяма топка можете лесно да отпуснете напрегнатите мускули. За да направите това, просто се изправете на четири крака, обвийте ръцете си около фитбола и се закачете на него, като се люлеете леко, като си почивате гърба.
  • Седейки на топката, поставете ръцете си на кръста или го спуснете надолу. Бавно повдигнете единия си крак нагоре, успоредно на пода, фиксирайте го в най-високото положение, изпълнете няколко кръгови движения и бавно се върнете в първоначалното си положение. Повторете 10 пъти на всеки крак..
  • Може би най-простото и приятно упражнение по време на бременност е да легнете с гръб върху фитбола, с ръце надолу. Правете люлеещи се движения напред-назад и напълно се отпуснете. Основното нещо е леко да се издигнете след това.

  Упражнения за бременни жени през третия триместър

  През третия триместър жената има нови ограничения за спорт под формата на значително заоблен корем, както и заплаха от преждевременно раждане.

  Ако няма проблеми със здравето и благосъстоянието, тогава трябва да оставите най-простите и обичани, изпълнявани преди това физически упражнения по време на бременност. И можете да ги допълвате със следните опции:

  • Пеперуда. Седнете в поза лотос, като краката се допират един до друг. Опитайте се да спуснете коленете си възможно най-близо до пода, след което ги върнете обратно. Можете да го повторите много пъти, имитирайки движението на крилата на пеперуда по време на полет..
  • Жаба. Трябва да се подпрете на лакти, за да не легнете по корем на пода, и в същото време да разперете краката си отстрани и да се наведете в коленете, изобразявайки поза на жаба. Въпреки привидната сложност, позата носи релаксация..

  Тренировка за интимна мускулатура на Кегел

  Отделно бих искал да подчертая упражнения, които са полезни за бременни жени по всяко време. Техниката на Кегел е насочена към укрепване на мускулите на тазовото дъно и първоначално е била предназначена за жени с инконтиненция. Но по-късно се оказа, че има значителен ефект в други ситуации, например по време на бременност, когато налягането на плода върху тазовите мускули е изключително високо.

  Какви упражнения можете да правите по време на бременност, ако преди това не сте практикували по метода на Кегел?

  • Разгряване за „настройка“ и правилното усещане на собственото ви тяло. Стиснете и отпуснете вагиналните мускули последователно, сякаш се опитвате да прекъснете уринирането.
  • Силна и максимално възможна продължителност на свиване на мускулите на тазовото дъно, последвано от тяхното отпускане.
  • Упражнение "повдигане". Стискайте мускулите на перинеума плавно и постепенно, сякаш повдигайки нагоре (в тялото). Също така бавно се върнете в изходна позиция..

  Не забравяйте, че всяка бременност е различна. Опитайте се да следвате усещанията на тялото си, като избирате определени дейности, опитвате се и оставяте най-подходящото. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар и да получите разрешение за тренировка.