Естествено стимулиране на труда у дома

Всяка бъдеща майка очаква нейното бебе да се роди точно навреме. Подготвя се внимателно за този ден. Може би дори избира име според църковния календар. Но тогава идва заветният ден и... Нищо?

След 40 седмици лекарите настоятелно предлагат на мама да отиде в болница за изкуствено предизвикване на раждане. Самата дума не е много приятна, а процедурите, извършвани в болницата, са още повече. Слагат водорасли, инжектират специален гел, дават хормонални хапчета... Жените, изпитали това върху себе си през първата бременност, втория път, обикновено остават вкъщи до самите контракции. Но тези, които раждат за първи път, лесно могат да си го позволят..

Основният принцип на чакането у дома е увереността в безопасността на детето. За да направите това, достатъчно е да се подлагате на CTG (кардиотокограма) на плода 1-2 пъти седмично. Тя ще покаже дали бебето е лишено от кислород, дали получава достатъчно хранителни вещества. Можете да се подложите на допълнителен ултразвук, за да видите степента на зрялост на плацентата, състоянието на околоплодните води. Освен това си струва да попитате за историята на раждането от вашите роднини (майки, баби, сестри, лели). Може би те също са родили след 40 седмици - тогава имате генетично предразположение към зрелост и не бива да се притеснявате прекалено. И ако всичко е наред, можете да изчакате хоспитализацията. И направете естественото стимулиране на труда.

Вторият принцип е да се прави това, което не е било разрешено по време на бременност (или през последните месеци). Не всичко, разбира се, но много. Най-ефективното е да възобновите интимния живот със съпруга си. Мъжката сперма съдържа простагландин, същия хормон, на основата на който стимулиращият гел се използва в родилните болници. Ще омекоти шийката на матката, внимателно я подгответе за раждане. Целувките, нежно поглаждане на гърдите по време на секс помага да се освободи друг хормон, окситоцин, който причинява контракции на матката и също е антидепресант. В допълнение, сексът просто увеличава притока на кръв в долната част на корема, което от своя страна тонизира матката и помага да се предизвикат контракции..

Физическата активност през това време също е много полезна. Това не означава, разбира се, че можете да дърпате щанги във фитнеса или да скачате, докато не посинеете в лицето при аеробика. Но класическите упражнения или обикновените ориенталски танци са нещото. Лично по време на втората си бременност просто често носех най-големия си син на ръце. А най-ефективен е методът на нашите баби, наречен „миене на пода“. Можете да използвате швабра, но по-добре с ръце. Много ефективно. Изкачването по стълбите нагоре и надолу също е много полезно стимулиращо упражнение. И като цяло, струва си да ходите по-често - и датата на раждане ще ви помогне да го приближите и да поддържате физическа форма.

Различни процедури за затопляне също са ефективни, насочени също към подобряване на кръвообращението: пипер мазилка в долната част на гърба, йодна мрежа в долната част на гърба, много топъл (почти горещ) или контрастен душ или вана.

Почитателите на народните средства се препоръчват да пият супена лъжица рициново масло. Рициновото масло, което има релаксиращи свойства, ще помогне на шийката на матката ви да се отвори по-бързо. Благодарение на него вие също ще прочистите червата си и ще избегнете неприятна болнична процедура. Но това по-скоро се отнася до спешни мерки. По принцип можете да започнете своеобразна стимулация предварително, като леко коригирате диетата си: ако включите в диетата си повече храни, богати на фибри (зеле, цвекло, салати от пресни зеленчуци), поради повишена чревна подвижност, матката също ще се свие. Салатите са най-добре подправени с растително масло..

За да ускорите процеса на съзряване на маточната шийка, от 34 седмица на бременността можете да започнете да приемате масло от вечерна иглика, което се продава на капсули в почти всяка аптека - по 1 капсула на ден. Той е богат на мастни киселини и насърчава производството на простагландини. Можете да започнете да приемате маслото по-късно: от 36 седмици - по две капсули и три - от 39-та. Малиновите листа също се считат за чудесен начин за сближаване на труда. Препоръчително е да ги варите и да пиете 2-3 чаши на ден, започвайки от 34-36 седмици от бременността. Малините омекотяват връзките около родовия канал, което насърчава маточните контракции и също така намалява риска от разкъсване по време на раждането. Просто не забравяйте да се консултирате с лекар, който ви наблюдава в консултация или медицински център, преди да приемате някакви билкови препарати и масла; разберете за възможните нежелани реакции, заедно с него изберете метода, който ви подхожда.

Психолозите дават своите съвети за бъдещи майки: не забравяйте да говорите с бебето си, да говорите за това как всички го обичат и чакат, да го погалят по корема, да накарат бебето да се запознае с мама възможно най-скоро. Бъдете сигурни, че всичко ще се оправи.

И най-важното! Нито една жена не е останала бременна завинаги. Ако вие и вашето бебе се справяте добре, не бързайте! Всичко си има време. Бебето само определя деня и часа на раждането си.

Как да ускорим труда

селекция от форума sibmama

Марта: Два популярни начина: секс и клизма. И двете провокират контракции. Също така трябва да говорите с детето, да кажете как го чакате. Изобщо не бързайте с нещата. Самият той знае кога да излезе там. Но не напълнявайте - не забравяйте да убедите. Кажете му, че ще бъде трудно на мама, че ще бъде трудно и на самия него.

Светланка: казват, че помага за клякам..

Млада дама Анюта: Отидохме в болницата на етажи. Някой влачи стол на протегнати ръце, пълзи на четири крака, някой се търкаля в кола около болницата. Майка ми изми пода с ръце преди да роди. Някой е приготвил вечеря за цялото семейство и се е затоплил с прахосмукачка. Море от тези приказки е, ако отидете по-рано в болницата, ще чуете достатъчно за нещо друго..

Ryzhik: Бих ви посъветвал да ходите повече. Нещо за почистване на къщата. Стимулирането на зърната също помага. Можете да прочетете повече за това в Интернет. Сексът изглежда като добра идея. Въпреки че с такъв корем е трудно. Като цяло, това са всички съвети от моя лекар.

Джени: гореща вана.

Манюша: Клекнах и дълго ходех по улицата (с тежки чанти от магазина), имаше секс и зърната ми се стимулираха. Някои от това помогнаха. Е, в крайна сметка, клизма - казват те, предизвиква контракции. За секса: активността тук не е толкова важна, колкото спермата! Съдържа някакъв вид вещества, които имат положителен ефект върху отварянето на шийката на матката. Така че можете да легнете с труп.

Laticka: бягайте нагоре и надолу по стълбите, измийте подовете и убедете детето, спомням си, убедих седнал на 2 август, като - дъще, пригответе се за светлината, много ми е трудно и т.н., и т.н..

Оклен: "През последните години бяха открити нови средства за изкуствено стимулиране на раждането. Това са простагландини, които се намират в големи количества в околоплодните води. Преди това тези лекарства се използваха под формата на разтвор, който се инжектира интравенозно, но сега е разработен гел, който се използва вагинално. постепенно се разтваря, причинявайки първоначалните контракции на матката. Ако в рамките на 4 часа няма контракции, процедурата се повтаря. Хубавото е, че контракциите се причиняват постепенно, принуждавайки шийката на матката да се разширява, което стимулира началото на нормалното раждане. процедурата не води до раждане, напълно безопасно е да отложите процедурата до следващия ден ".

Бантикова: Момичета, но раждането ми беше ускорено след консултация. Това не е наръчник как да раждам, но просто ще споделя. Сложиха ми свещ от водорасли вечер, докторът каза да я карам сутринта, тя щеше да я отнесе. И реших защо трябва да отида (пътеката не е близо), отидох на консултация при мен, все пак имаше планирана среща този ден, помолих да ме премахнат. Оказа се, че нишката се е отлепила. И като цяло, докато търсеха тази водорасли за мен и се опитваха да я получат, контракциите ми отидоха точно на стола. И никога не са получили тази свещ, въпреки че са казали друго. Дойдох с контракции при моя лекар, където тя ми взе своята (свещ) толкова бързо и най-важното - безболезнено. Като цяло, по този начин те ускориха труда ми в „родна“ консултация. В същия ден родих син.

Phantom: Hot Spot Massage е естествен метод, който може да се използва за предизвикване на раждане при жени, които носят бебе по-дълго от очакваното, за намаляване на болката, свързана с раждането, или за ускоряване на бавното раждане.
Акупунктурният масаж е подобен на акупунктурата, но разликата е, че той използва масаж на пръстите вместо игли. Най-голямата полза от масажирането на активните точки по тялото е, че това е ефективен начин за предизвикване на раждане, както и за намаляване на болката, свързана с раждането..

Меган: От съвета на баба ми: почистете пода в целия апартамент - не с кърпа, а на ръка, клекнали. От личен опит: дълги разходки. Опитайте се да говорите отново с бебето си, обяснете му защо е по-добре да се роди сега. Знам, че много деца се подчиниха в такава ситуация.

Marine: На уебсайта на Rozhany в раздела "Раждане" има описание на билковата колекция за ускоряване на отварянето и облекчаване на болката, но се отбелязва, че трябва да започнете да я пиете с началото на раждането. Имах доста бързо раждане, мисля, че благодарение на него.
"Колекция за раждане: 1 супена лъжица. Лъжица мащерка, мента, маточина, шипки, риган се запарват 300 г вода на водна баня в продължение на 20 минути. Охлажда се и се добавя чаша преварена вода. Отпийте няколко глътки в началото на контракциите до пълното разкриване шия ".
Повтарям, че прекарах повечето време с тази колекция вкъщи, в доста спокойно състояние, родих за 30 минути. при пристигане в болницата обаче раждането е второ.
Затова не забравяйте да отбележите честотата на контракциите. Болезнеността не е показател.

Наталия I: За целта използвах почистване на прозорци, имайки предвид историята на майка ми, че съм роден, след като тя е залепила прозорците. Помогна, но съжалявам малко, защото може би тялото все още не беше готово и всичко не мина по най-добрия начин

VaLerochka: Секс, почистване, ходене до 9-ия етаж, ходене с чанти. Нищо от това не проработи! Въпреки че, след леки контракции, отворът е бил 7 пръста и много мека шия, според лекаря. Може би сексът е помогнал тук?
И раждането започна, след като свалих завесите и ги закачих обратно, а също така вдигнах табуретка (тежки са при нас) на протегнати ръце над главата ми. Направих всичко това следобед и в 3 сутринта се събудих с болки в корема. Започна.

OZa: Секс (винаги с оргазъм, така че матката да се свие), дълги разходки и топла баня.

Степан: Според мен най-добрата стимулация е добро настроение и топли отношения с другите, когато всичко вече е решено и определено, можете просто да се отпуснете и да се насладите на живота.

palmira: Но нищо не ми помогна - не бягам (в последните етапи), не ходя, не мия пода на ръка, не вдигам тежести, не секс. нищичко. Освен това! Оглед на стол, където ме провериха дали мехурчето е непокътнато, пъхайки пръстите ми в горната част на главата на детето. И така се родихме на следващия ден.

Малко бременна: Лекарят посъветва да стимулира зърната. Което направих два дни. Дори вечер, когато беше невъзможно да ходя, бягах нагоре по стълбите там и когато това беше възможно, съответно ходех. Отидох до града с микробус (родих в Первомайка).

Сенефера: И аз започнах да зачевам, след като вечерта се засмях с момичетата, докато загубиха пулса си и до сълзи! И след 2 часа започнаха контракциите!

Нана: Явно и аз се стимулирах. 2 седмици в патология, преместване в друг родилен дом (градската болница беше затворена за автомивка), нервите ми не издържаха и цяла вечер ридах в телефона на съпруга си как искам да се прибера вкъщи. Контракциите започнаха тази нощ и синът ми се роди на 37 седмици.

Магали: Трудът започва, когато бебето произвежда специален хормон. Как скачането, клякането могат да допринесат за това, не е много ясно))) Сексът помага до известна степен, има простагландин в спермата, омекотява врата.

Есения: Не знам дали е имало съвпадение или не, но фактът е очевиден. Исках да направя грандиозно почистване този ден, дори измих прозорците, като цяло бях толкова уморен от вечерта, че дори не разбрах защо ме боли цялото тяло. Е, и в един сутринта вече родих

Акса: Мога да кажа, че наистина ми помогна да родя на 38,5 седмици без стимулация и сълзи:
1) зехтин 1 до 3 супени лъжици 2 месеца преди PDR.
2) чай от малинови листа месец преди PDR.
Изкачете се по стълбите, но само през 2 стъпки и за предпочитане с бързо темпо.

Ленка: Първият Re ми помогна - релаксираща вана при свещи + чаша червено вино + секс. След това веднага отидохме да раждаме.

Free_Dom +: Опитах и ​​аз - разходки (mnooooo и допълнителноoooo), специална диета, сапунени подове, мислене за бебето и всичко, което е описано тук. В резултат прегледът на стола помогна. Или може би не - но след преглед роди след 12 часа.

До @ tenok: Родих точно на 40 седмици, защото се подготвях активно, за да не кръстосвам - секс (много), преместване, сглобяване на шкафове, дълги разходки с най-голямата дъщеря и особено чай от малинови листа - пиех в литри през последните 2 дни преди раждането.

Бременна в 40 седмици

Краят на 40-та седмица от бременността е оптималният период за раждането на плода. Повечето жени тази седмица гледат на календара с надежда и очакват заветния час. Не наблягайте на датите. Само в 4% от случаите раждането настъпва в деня на предварителната дата на падежа (ПТД).

Ако трудовата дейност не е дошла навреме, не е нужно да се притеснявате и тревожите. Много бъдещи майки започват да мислят, че сега няма да могат да раждат сами, ще трябва да стимулират раждането или да извършат изкуствено раждане. Раждането е индивидуален процес, който може да се случи малко по-рано или по-късно. При всякакви въпроси е по-добре да се свържете с гинеколог, който ще проведе преглед и ще координира по-нататъшни действия: бременната жена ще бъде изпратена у дома или в болницата на родилното за наблюдение.

Какво се случва в тялото на бъдещата майка на 40 седмица от бременността

Тялото на бъдещата родилка продължава да се подготвя за предстоящото раждане и е готово да започне да действа всеки момент: тазовите връзки се разтягат, ставите стават по-подвижни и мускулите стават еластични. Основната задача на бременната жена по това време е да слуша внимателно тялото си и да обръща внимание на появата на предшественици на раждането, които показват приближаването на заветната дата.

40-ата седмица на бременността най-често е последната за бъдещата майка по трудния път на раждане и чакане на бебето. При някои жени процесът на раждане не се случва. Раждането след 41 седмица е нежелателно - плодът ще се роди преждевременно.

Основните признаци, които показват непосредственото начало на раждането, включват:

 • Намаляване на корема. Не само тялото на бъдещата майка се подготвя за предстоящото раждане, но и тялото на бебето. С представящата си част (главата или дупето) плодът започва да потъва до дъното на матката. В резултат на това матката започва да оказва по-голям натиск върху пикочния мехур, което води до чести позиви за уриниране;
 • Често и изтъняване на изпражненията. Това състояние се дължи на промени в хормоналната система на бременната жена и на процеса на естествено почистване на тялото. Няколко дни преди началото на раждането диарията може да добави към чревен дискомфорт, повръщане и гадене;
 • Липса на апетит и намален оток. Това може да доведе до намаляване на теглото на бъдещата родилка с няколко килограма;
 • Излезте от лигавицата. Признак за отделянето на защитната запушалка на 40-та седмица от бременността е отделянето на слуз съсиреци, изпъстрени с кръв от влагалището. По време на бременността коркът покриваше маточната шийка и я предпазваше от инфекция. Преди да роди, тя излиза и освобождава плода от родовия канал.

Характерен сигнал за началото на раждането при 40 гестационна седмица е отделянето на околоплодната течност. Когато околоплодната течност се спука от влагалището, започва да тече обемно количество бистра течност. Ако водите са се оттеглили у дома, трябва да обърнете внимание на тяхната прозрачност и цвят. Ако околоплодните води имат жълтеникаво-зеленикав оттенък, кажете на лекаря за това. В такъв случай лекарят следи състоянието на плода..

Дете може да остане в безводно пространство за не повече от 12 часа, така че веднага щом околоплодната течност се оттегли, трябва да отидете в болницата и да не чакате началото на контракциите.

Какво се случва с бебе на 40 гестационна седмица

Феталната нервна система и сетивните органи продължават да се подобряват. Хемопоетичните органи започват да функционират независимо, така че кръвоснабдяването на бебето не зависи от тялото на майката. Антителата навлизат в плода само през плацентата.

Тази седмица детето само движи ръцете и краката си. На практика няма място в маточната кухина, така че вече не може да се преобръща, както преди. През този период плодът може да получи леко подуване на гърдата, което се дължи на прекомерното производство на естроген в тялото на майката. Не трябва да се притеснявате за това, след раждането всичко ще се нормализира.

Докато чака началото на раждането, плодът започва да синтезира адреналин и норепинефрин. Благодарение на тези хормони бебето ще може безболезнено да се роди..

Признаци на бременност на 40 седмица

Поради факта, че коремът е спаднал на 40 гестационна седмица, стомахът на жената започва да работи по-активно, запекът изчезва, киселините намаляват и гаденето преминава.

Когато плодът се спусне към тазовия пръстен, бременната жена може да изпита усещане за натиск, тежест във външните полови органи и перинеума. Болките в задната част на бедрото и долната част на гърба продължават, което се причинява от притискане на нервите на бедрото. Повишеният натиск върху тазовите вени може да доведе до образуването на болезнени хемороиди, което води до леко кървене по време на изхождането.

Периодично, на 40-та седмица от бременността, стомахът на бъдещата майка става каменист, тонусът на матката се повишава и се появяват дърпащи болки в долната част на гърба и долната част на корема. Това са тренировъчни контракции на Брекстън-Хикс, които подготвят тялото за предстоящия процес на раждане. Маточната шийка става мека и къса. Разкриването му, което се определя от лекаря по време на прегледа, показва началото на раждането.

Физиологично гърдата е напълно готова за периода на лактация. Напълването на кръвта на млечните жлези се увеличава, постепенно започва да се отделя коластра, която няколко дни след раждането се заменя с мляко. Подготовката за кърмене трябва да започне рано: можете да вземете контрастен душ и да масажирате зърната с кърпа. Това ще направи гърдите по-малко чувствителни и ще помогне да се избегнат болезнените усещания, които много жени изпитват, когато хранят бебе..

Повечето бременни жени изпитват промени в настроението през този период. Те стават раздразнителни и бързи. Това важи особено за жените, които се готвят да станат майка не за първи път..

Медицински преглед на 40 гестационна седмица

Тази седмица не се изискват специални прегледи и изследвания. Ако бъдеща родилка на 40 седмици от бременността влезе в болницата, тя се изследва, което включва измерване на теглото, налягането, коремната обиколка и височината на маточното дъно. Също така, лекарят определя степента на дилатация на матката. Въз основа на получената информация се определят по-нататъшни тактики на управление на труда.

Почти всяка жена се притеснява от бръсненето на перинеума и клизмите в навечерието на раждането. Във всеки родилен дом такива въпроси се решават индивидуално. В някои институции това са предпоставки за бъдещи родилки, в други - не можете да правите клизма и да се бръснете у дома.

В пренаталната се извършва кардиотокография (CTG), по време на която се записват маточните контракции и се чува сърдечния ритъм на плода. Записването на кардиотокография отнема 20-40 минути. За стимулиране на раждането (по показания) се извършва амниотомия - отваряне на феталния пикочен мехур.

Възможни проблеми с бременността на 40 седмици

Не се препоръчва бъдещата майка да се отдалечава от дома; по-добре е да се въздържате от дълги пътувания. Особено внимание трябва да се обърне на консистенцията и цвета на вагиналната левкорея. Ако се появи кърваво или лигавично отделяне на 40 седмици от бременността, трябва да се консултирате с лекар.

Също така, следните симптоми и нарушения са причина за контакт с гинеколог на 40 гестационна седмица:

 • Нестабилно налягане;
 • Появата на мухи пред очите;
 • Загуба на съзнание;
 • Покачване на температурата;
 • Пристъпи на повръщане;
 • Главоболие;
 • Прекомерно подуване на краката, ръцете.

Ако се установят някакви усложнения, които застрашават живота на майката или нероденото дете, се извършва спешно цезарово сечение. Съществуват и редица медицински показания, при наличието на които се предписва изкуствено раждане. Те включват предлежание на плацентата или плода, проблеми със сърцето, многоплодна бременност, замъглено зрение и др..

Забрани и препоръки на 40 гестационна седмица

Основната препоръка за бъдещите майки в този момент е да се опитват да бъдат по-малко нервни и да се притесняват, да се настройват на положителни емоции и да си почиват повече. Всичко е готово за предстоящото раждане: чантата за родилния дом е сглобена, детската стая е оборудвана, необходимите неща са закупени. Жената може само да се отпусне и да се наслади на последните дни на бременността.

Характеристики на захранването

Хранителните насоки остават същите - не експериментирайте, не гладувайте и не преяждайте. По-добре е да се даде предпочитание на дробни ястия, като се избират лесно смилаеми ястия. Невъзможно е да откажете месо, риба, яйца и млечни продукти, както съветват някои онлайн източници. Плодът все още получава основни витамини и хранителни вещества чрез плацентата. Като елиминира горните продукти от диетата, една жена лишава бебето от полезни микроелементи. За да компенсира техния дефицит, плодът ще започне да приема витамини от тялото на майката. В резултат на това бъдещата родилка ще бъде отслабена и слаба, което може да повлияе на раждането..

Прием на витамини

Ако бъдещата майка не може да осигури на тялото хранителни вещества с балансирана диета, тя получава специални мултивитаминни комплекси за бременни жени. Те могат да се приемат и по време на кърмене. Приемът на калций и витамин D също трябва да продължи.

Секс на 40 седмици от бременността

При липса на преки противопоказания (многоплодна бременност, предлежание на плацентата, заплаха от прекратяване, изтичане на околоплодни води и др.), Нормална бременност и благосъстояние на бъдещата майка, интимните отношения могат да бъдат неограничени. Освен това след доставката сексуалните контакти ще бъдат забранени за дълго време..

Половият акт през последните гестационни седмици помага за омекотяване на матката с простагландини, открити в мъжките сперматозоиди, и стимулира контракциите с оргазъм.

След преминаването на лигавицата е по-добре да спрете сексуалните отношения или да използвате бариерна контрацепция, за да избегнете инфекция на мембраните.

Физическа дейност

Интензивната физическа активност тази седмица трябва да бъде спряна. Дори специално разработени упражнения могат да станат поразителни за бъдещата майка. Оптималното натоварване, което ще ви помогне да поддържате тялото във форма, е ходенето във въздуха. Можете да продължите да правите упражнения на Кегел. Те ще укрепят мускулите на тазовия ден и ще ускорят възстановяването след раждането.

Много бременни жени, за да ускорят началото на раждането, започват да се разхождат по стълбите, да окачват завеси и да мият подове. Такива действия могат да сближат трудовата дейност, но не е известно как те ще повлияят на здравето на плода и бъдещата майка. Затова е по-добре да не рискувате и да не правите нищо подобно..

Медицински процедури, прием на лекарства

Всякакви процедури и лекарства трябва да се предписват само от лекар след оценка на здравословното състояние на бременната жена и характеристиките на бременността. Ако е възможно, лечението се отлага до следродилния период.

40 седмици бременна: пълно описание, кога да се роди, съвети

Когато настъпи 40-та седмица от бременността, това означава, че дългоочакваното бебе е на път да се роди. За бъдещата майка е трудно да изчака този момент, защото раждането може да дойде по всяко време. Ето защо е толкова важно да познавате всички предшественици и да слушате внимателно чувствата си с увереността, че всичко ще бъде наред..

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

40 седмици бременна: предвестници на раждането

След 40 седмици от бременността тялото на жената е готово за раждане и бебето може да се роди по всяко време. От 38-та седмица раждането се счита за норма. Освен това, след 2 седмици, когато приключи 10-ия акушерски месец на бременността, те трябва да се очакват от ден на ден.

Следователно жената е длъжна да обърне внимание, когато:

 • тренировъчните контракции се увеличават забележимо. От първоначално безболезнени те стават все по-осезаеми;
 • коремът пада от гърдите надолу към таза;
 • теглото се намалява с 1-2 кг. Това се дължи на намаляване на телесния оток преди раждането;
 • лигавичната запушалка напуска гениталния тракт - лесно се забелязва при отделянето;
 • околоплодната течност изтича или изтича напълно.

Когато се появят тези симптоми, трябва незабавно да се обадите на линейка и да отидете в болницата. Не бива да се притеснявате, защото бебето е готово за живот в заобикалящия го свят и то не е в опасност.

40 седмици бременна: развитие на плода

През последните 40 седмици от малък ембрион в тялото на майка ми успя да се образува истински малък човек. Теглото му в този момент е от 3 до 4 кг, височината достига 50 см.

Сред последните промени трябва да се отбележи следното:

 • наличието на сърфактант в белите дробове. С помощта на това вещество те ще се отворят, давайки на бебето първия дъх;
 • органите на храносмилателната система работят активно. По време на тренировъчно дишане бебето от време на време поглъща околоплодната течност, тя се усвоява и се превръща в меконий. Този оригинален изпражнения ще напусне тялото на новороденото след раждането;
 • смукателните и хващащите рефлекси са добре развити. Детето постоянно суче малките си пръсти и с готовност ще открие гърдите на майка си, когато дойде този момент;
 • зрението и слуха са напълно оформени. За бебето фокусът на погледа вече е възможен, той прави разлика между яркост и контраст, цвят и обем;
 • плацентата постепенно отмира и снабдява трохите с храна и кислород все по-малко. Поради тази причина новородените понякога имат синкав оттенък на кожата. Но не бива да се притеснявате: всичко бързо се нормализира;
 • органите на пикочната и репродуктивната системи са напълно развити. При момчетата тестисите се спускат в скротума;
 • от всички кости само костите на черепа са все още меки и гъвкави. Необходимо е за раждане.

Освен това бебето трябва вече да е заело правилната пренатална позиция - главата надолу. Ако това не се случи, лекарите ще препоръчат цезарово сечение..

Вижте също: Правилното хранене по време на бременност: принципи, здравословна диета

40 седмици от бременността: усещания и промени в тялото на жената

Когато раждате много скоро, при жената настъпват следните промени:

 • обемен корем се превръща в голяма тежест за тялото. Вече не е толкова лесно да се движите и да останете активни. По-често се появяват чувства на слабост, сънливост, тежест в краката и гърба;
 • настроението може да се промени рязко и без видима причина. Радостното, вълнуващо очакване внезапно се заменя със страх и безпокойство. Жената може да се страхува от раждане или да се притеснява, че не се е подготвила правилно;
 • тъй като коремът потъва, храносмилането се подобрява и става по-лесно да се диша. В същото време уринирането става по-често и рискът от развитие на хемороиди се увеличава..

Много е важно бременната жена да може да се занимава и да се забавлява, да знае как да се успокои бързо и да следва усещанията. Така че, важно е да обърнете внимание на:

 • болка. В края на бременността те имат много различни локализации - корем, кръст, крака, тазова област. Ако някъде дискомфортът стане остър и изразен, трябва незабавно да се консултирате с лекар;
 • изпускане. Обикновено броят им се увеличава, но те трябва да останат без цвят и мирис. Воднистостта или кръвните съсиреци са предвестници на раждането. Слизестата запушалка излиза от гениталния тракт в навечерието на раждането;
 • активност на бебето. Вече не му е много удобно да се движи, тъй като в матката практически няма свободно пространство. Жената усеща треперене в хипохондриума, до 10 за 12 часа.

Появата на гадене, повръщане, силно подуване, слабост и рязко повишаване на налягането изисква незабавна медицинска помощ. Тези симптоми показват развитието на късна токсикоза, която е опасна за живота на детето..

40 седмици бременна: препоръки, изследвания и ултразвук

Така че бременността е към своя край. 40 седмици е периодът, в който жената очаква с нетърпение момента на раждането и затова са важни следните препоръки:

 • прави това, което е източник на удоволствие. Не забравяйте, че след раждането вашият начин на живот ще се промени и следователно се наслаждавайте на любимите си филми, музика, книги и срещи с приятели;
 • подгответе неща за болницата и за изписване;
 • не ходете сами и не планирайте дълги пътувания;
 • отделете време за добър сън не само през нощта, но и през деня;
 • продължете да следите диетата си и да се храните балансирано;
 • откажете се от прекалено интензивната физическа активност и оставете само разходки на чист въздух, дихателни упражнения, леки упражнения;
 • обсъдете интимния живот с Вашия лекар;
 • с наближаването на труда много жени развиват т. нар. гнезден синдром. Започва паника, изглежда, че нищо не е готово за раждането на бебе. Устояйте на тези мисли и намерете нещо, което ефективно ще ви успокои;
 • посещавайте редовно лекаря и си правете необходимите изследвания.

Когато посещава гинеколог по това време, той ще си уговори час;

 • палпация на корема, за да се определи предлежанието на плода;
 • слушане на сърдечния ритъм на трохите;
 • измервания на височината на матката и коремните обеми;
 • измерване на налягане и тегло;
 • тестове за урина и кръв;
 • допълнителни тестове, като кардиотокография.

В случай на съмнение или незадоволителни резултати от някой от тези изследвания, лекарят ще проведе ултразвук. Процедурата ще прецени състоянието на плацентата, какво представлява околоплодната течност и тяхното количество, дали има заплитане на пъпната връв, тъй като бебето лежи в стомаха. Снимката ще отразява всички черти на лицето и пола на бебето.

За бъдещата майка основното е да остане спокойна и уверена, че скоро здраво бебе ще я зарадва с раждането си. Преминавайки дълъг и отговорен път, вие сте се доближили до своята заветна цел и всичко ще се оправи!

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

Подготовка на тялото за раждане: как да поддържате себе си и бебето си здрави

Общоприето е, че раждането е „ден на болка и страх“. Уви, повечето жени отиват на раждане като клане и се страхуват от всичко на света. Но ако бъдещата майка успее да осъзнае, че раждането е рожденият ден на дългоочакваното дете, тя идва в болницата с осъзнаването на радостта и очакването от срещата с бебето. И тогава процесът на раждане е по-лесен, по-бърз и по-лесен..

Подготовката за раждане не е само да си купите детско креватче, количка и опаковка за пелени. Много по-важно е бъдещата майка да подготви собственото си тяло, за да помогне на бебето да се роди..

Готовността на организма за раждане влияе върху скоростта и качеството на процеса на раждане: колкото по-добре е физически и психологически подготвена жената, толкова по-бързо ще се случи раждането. Подготвеното тяло намалява травматичните процеси, свързани с раждането, както за мама, така и за бебето.

Какво да направите, за да поддържате тялото готово за раждане?

Тренировка на мускулите на тялото. Контракциите напрягат мускулите на матката, а контракциите напрягат мускулите на цялото тяло в продължение на няколко часа. За да може тялото да се справи с такова натоварване, е необходимо да поддържаме всички мускули на тялото в добра форма..

Мускулите на тазовото дъно и влагалището по време на раждането трябва да бъдат възможно най-еластични, за да не се наранят.

Преразтягането или разкъсването на мускулите може да доведе до проблеми с различна тежест:

 • руптури от 1-ва степен (разкъсвания на лигавиците на влагалището) обикновено се случват при подготвени, но първородени жени; такава празнина се лекува бързо и не оставя травматични последици;
 • разкъсвания от 2-ра степен (разкъсвания не само на лигавицата, но и на мускулите на влагалището): могат да доведат до стрес уринарна инконтиненция (неволно изтичане на урина възниква при смях, кихане, скачане и др.);
 • разкъсвания от 3-та степен (разкъсвания засягат не само вагината, но и ректума и ануса): изпълнен с не само дълъг процес на заздравяване, но и стрес на уринарна и фекална инконтиненция. По-сериозни проблеми са пролапсът на вътрешните органи (матка, стомах и др.).

Психологическа подготовка и настроение за раждане. Когато една жена разбере как протича процесът на раждане, знае всичко за етапите и възможните критични ситуации, тя няма да изпадне в паника, а ще отговори компетентно на непреодолима сила и винаги ще разбере как и как ще помогне на детето.

Полезни тренировки, класове, упражнения

Бременност и спорт

 • Пешеходни разходки. Вземете удобни обувки и се отправете към парка. Опитайте се да ходите възможно най-много, при условие че не сте застрашени от спонтанен аборт. Забравете асансьора и обичайте стълбите. Дишайте през носа.
 • Фитбол. С помощта на фитбол можете не само да развиете гъвкавост в мускулите на гърба и да укрепите коремните мускули, но и да правите дихателни упражнения, които ще ви помогнат да се отпуснете по време на контракциите..
 • Кючек. Редуващото се напрежение и отпускане на мускулите на перинеума е това, от което бременната жена се нуждае, за да поддържа еластичността на тъканите, докато подготвя тялото за раждане. Освен това в танца се развиват мускулите на пресата и малкия таз. Ориенталският танц също стимулира движението на червата, като помага на бременните жени да се справят със запек и подуване на корема. И, разбира се, в танца жената получава радост и добро настроение..
 • Аква аеробика. Облекчете стреса от гръбначния стълб, тонизирайте мускулите на гърба, гърдите, нормализирайте притока на кръв, облекчете отока.
 • Йога и пилатес за бременни жени. В тези комплекси няма обърнати пози и упражнения за лъжа. Тези натоварвания с редуващи се напрежение и отпускане с бавно темпо са насочени към обучение на правилно дишане, развиване на мускулите на тазовото дъно, облекчаване на натоварването от гърба.

Преди да изберете физическа активност за себе си, трябва да се консултирате с Вашия лекар

бременни жени с диагноза хипертоничност на матката, ниска плацентация, ретрохориален хематом, гестоза, истмично-цервикална недостатъчност, астма, нарушения на щитовидната жлеза, сърдечни заболявания, многоплодна бременност, предлежание на плацентата.

Как спортните умения помагат да се роди правилно?

Раждането се състои от три периода. Първият период е най-дълъг и се състои от контракции. Вторият е по-кратък, това е раждането на дете. Третият - когато „остатъкът“ напусне матката. И ако на първия етап психологическата подготовка е най-важна, то на втория - физическата. През този период работи почти цялото тяло на жената: мускулите на матката, коремните мускули, корема, мускулите на сърцевината и гърба активно се свиват. Физически неподготвената жена се уморява много бързо на втория етап. И ако тя не успее да роди бебе за няколко опита, лекарите трябва да й помогнат.

Колко добро хранене ще улесни труда?

 • Коригирането на вашата диета ще ви помогне да избегнете напълняване. Това означава, че тялото по време на раждането ще бъде по-подвижно и жената ще бъде добре запозната с всички процеси, които се случват..
 • Въведение в диетата на полиненаситени мастни киселини Омега-3 и Омега-6. Тези киселини не само намаляват риска от спонтанен аборт и токсикоза в по-късните етапи на бременността, но и правят перинеалната тъкан по-еластична, като им помага да не се разкъсват, а да се разтягат по време на раждането. Освен това PUF е добра превенция срещу стрии..
 • Достатъчно количество вода. В по-късните етапи повечето жени развиват оток. При липса на гестоза и свързани проблеми, отокът е норма, тъй като обемът на кръвта в тялото на бременната жена се увеличава. Поради страха от подуване обаче много жени спират да пият вода, което води до обратния резултат - още по-голямо подуване. За да се избегне това, е необходимо да се консумира достатъчно количество вода (гинекологът ще ви помогне да го изчислите и средно е около 1,5 литра на ден) и да изключите солените, пикантни, пушени храни от диетата, тъй като тези продукти задържат течност в тялото. В допълнение, питейната вода помага да се поддържа еластичността на тъканите, включително тъканите на перинеума..

Ежедневни пози и упражнения

Масаж на мускулите на перинеума (противопоказан при гъбични инфекции)

Този масаж трябва да се прави ежедневно (започвайки от всяка гестационна възраст), в продължение на 3-5 минути, като се използва масло (за предпочитане масло от пшенични зародиши). Намажете палеца с масло, поставете една фаланга на пръста във влагалището и леко разтегнете тъканта към ануса. Правете леки движения с натиск върху задната стена на перинеума.

Упражнения за мускулите на перинеума:

 • Обърнете се настрани към облегалката на стола и се облегнете на гърба с ръце. Вземете крака си отстрани. Направете 10 повторения с всеки крак.
 • Крака широко раздалечени. Клякайте бавно, опитвайки се да разгърнете коленете си възможно най-широко и да върнете таза назад. Задръжте тази позиция, пружинете малко и бавно се върнете. Направете 5-10 повторения.
 • Заставайки на съединени колене, приведете тялото си към и от петите. Повторете няколко пъти.

Пози и движения, които са полезни за бременна жена през деня:

 • „Шивач“: седнете с прав гръб, кръстосайте крака;
 • „Пеперуда“: седнал с прав гръб, свържете краката си и ги придърпайте възможно най-близо до тялото;
 • „Жаба“: станете на колене и разтворете краката си възможно най-широко, седнете между петите;
 • "Клекнал": в тази позиция можете да правите всяка домашна работа.

Специални упражнения на Кегел.

Това просто упражнение може да се прави ежедневно чрез увеличаване на повторенията:

 • Необходимо е, последователно и бавно, да се отпуснете и да натоварите мускулите на влагалището.
 • Когато можете да направите това движение 50 пъти без напрежение, усложнете го: като свиете мускула на влагалището, задръжте го и след това се отпуснете, но периодично спиране за няколко секунди.
 • Редувайте второто упражнение с третото: бързо свийте и отпуснете мускула на влагалището.
 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

За експерта: Мария Сергеевна Дунаева

Акушер-гинеколог, психолог
Приема жени по въпроси на бременността; нейният профил включва също превантивни прегледи, препоръки за възстановяване на хормонални нива, лечение на възпалителни процеси, както и консултации за контрацепция.

Преминали курсове за опресняване:
- Авторски курс за подготовка за естествено зачеване "Перлено колие";
- Авторски курс за подобряване на здравето на жените "Любава";
- Авторски курс за подготовка за естествено раждане "Перла";
- Авторски курс за работа с бебета „Майчините длани“;
- Консултативен курс за кърмене;
- Международен институт по психология и мениджмънт на Руската асоциация на перинаталната психология и медицина, специализиран в терапията и консултирането на ресурсни изкуства;
- „Методи, ориентирани към тялото при работа с деца в ранна, ранна и предучилищна възраст“;
- "Перинатална психология. Психология на родителството";
- Курс за перинатален йога инструктор;
- "Развитие на бебета и малки деца".

 • Подготовка на тялото за раждане: как да поддържате себе си и бебето си здрави -
Виж всички

Получава на адрес: Московска област, Ногинск, улица Декабристов, 3В

Упражнявайте се по време на бременност между 36 и 40 седмици

Упражненията по време на бременност между 36 и 40 седмици са много ефективни и полезни..

Този период на бременност е най-труден, тъй като краката се подуват и има болки в дървото в лумбалната област. Тялото на бременна жена се подготвя за раждане.

Специални упражнения по време на бременност от 36 до 40 седмици облекчават нежеланите стрии и сълзи по време на раждането.

Активният образ през цялата бременност е ключът към бързото раждане и доброто здраве. Изпълнението на упражнения за период от 36 до 40 седмици е не само много полезно за бъдещата майка, но и тласък на енергия за бебето..

Не са разрешени физически упражнения на този етап от бременността, свързани с резки движения, скачане, активно бягане. Когато правите упражнения за период от 36 до 40 седмици, трябва да сте плавни и да не бързате.

Комплексът включва упражнения от различни позиции: ходенето е нормално, на пръсти, от външната страна на стъпалото и на петите; от изправено положение, коленичило положение, положение на китката на коляното и легнало по гръб.

Комплексът от упражнения за бременни жени включва дихателни упражнения.

Упражненията по време на бременност между 36 и 40 седмици трябва да започват с разрешение на лекар, за да се премахнат всички рискове от бременност през този период..

Докато прави упражненията, бременната жена не трябва да се довежда до крайна умора, това не е добре. Уморени, легнете, направете почивка и след това, ако се чувствате добре, продължете да спортувате.

Как да предизвикате раждане на 40 гестационна седмица у дома

Бременността се счита за един от най-добрите моменти в живота на жената. Но колкото по-близо е моментът на раждане на бебето, толкова повече тя започва да се тревожи за здравето си и състоянието на бебето. Понякога, в началото на 40 седмици на раждане на трохи, бременна жена няма признаци на наближаване на раждането и контракциите не започват. Как да предизвикате раждане у дома, ако 40-та седмица вече е дошла.

Кога да се роди

Преди да помислите как да предизвикате раждане на 40-та седмица от бременността, струва си да разберете кога жената все пак трябва да роди. За целта тя трябва да запомни на коя дата лекарят е поставил предварителната й дата на раждане (тя е посочена като PDR). Обикновено лекарят говори за нея дори по време на регистрацията, когато попълва голяма карта на пациента.

И въпреки че тази дата може да се промени леко след няколко CTG и ултразвук, като цяло тя почти винаги съвпада. В ПТД трябва да обърнете внимание на бременната жена, която е решила самостоятелно да причини контракции, за да роди на 40 седмици.

През този период се раждат пълноценни, здрави и доносени бебета..

Но все пак репродуктивната система е различна за всеки пациент, което означава, че раждането може да се случи по всяко време, в зависимост от здравословното състояние и други фактори..

Началото на раждането зависи от менструалния цикъл. Ако жената има стандартен цикъл, който обикновено продължава 28 дни, е по-вероятно бебето да се роди на планираната дата..

Ако менструацията "дойде" след 30 дни или повече, бременната жена ще почувства контракции едва на 41-42 седмици. В този случай родено дете не може да се нарече следсрочно..

Ето защо една жена, преди да търси начини за безопасно предизвикване на раждане у дома, трябва да вземе предвид всички характеристики на тялото си и показатели, които се вземат предвид от гинеколога при изпращане на жена в болницата.

Заслужава ли си да ускорите процеса

Не сте сигурни как да предизвикате раждане на 40 гестационна седмица? Помислете дали това изобщо трябва да се прави и да се намесва в естествения процес.

За да разберете дали си струва да предизвиквате контракции у дома, трябва да се консултирате с гинеколога, при когото пациентът е регистриран. Едва след това можете сами да започнете да извиквате контракциите. Преди да даде разрешение за стимулация, лекарят ще проведе ултразвук или преглед, за да вземе предвид здравето на бебето и плацентата, която храни бебето. Ако тя е със средна или висока степен на зрялост, лекарят ще даде зелена светлина да назове контракции у дома.

Обикновено лекарят разказва за всички тънкости на стимулиране на раждането по време на срещата, като взема предвид състоянието на бременната жена..

Какво трябва да знаете

За безопасно и ефективно стимулиране пациентът се нуждае от CTG веднъж седмично, което ще помогне за точна оценка на състоянието на плода..

Обикновено такова проучване се извършва след 30 седмици от бременността, тъй като по това време двигателната активност на бебето става по-силна..

Ако този диагностичен метод не помогне да се определи състоянието на детето, се извършва ултразвуково сканиране, което може да предостави на лекаря допълнителна информация..

Техниката на ултразвуково изследване позволява не само да се идентифицира състоянието на бебето, но и да се оцени степента на зрялост на плацентата, съставът на водите, в които се намира детето, а също и да се научи за текущото състояние на матката, която скоро ще трябва интензивно да се свива, за да изтласка бебето.

Въз основа на прегледа лекарят заключава дали е възможно пациентът да провокира родова дейност, така че контракциите да започват у дома.

Ако гинекологът ви позволява да предизвиквате контракции, тогава бременната жена трябва да има добър сън, тъй като раждането е труден и уморителен процес за тялото..

Също така се препоръчва да се изберат най-безопасните методи за стимулиране, така че те да не навредят на здравето на плода..

Начини за ускоряване на процеса

И така, как да провокирате раждането на 40 седмици. Няколко техники могат да помогнат в това, които трябва да се следват стриктно в съответствие с инструкциите..

Физическа дейност

За бременна жена, решила да се самостимулира, можете да се разхождате на чист въздух или да се разхождате по стълбите. Тези методи се считат за напълно безопасни и ефективни. В този случай не е нужно да се опитвате да ходите бързо, тъй като това само ще причини умора, а не контракции..

Тъй като на 38 седмица коремът обикновено пада, което води до движение на главата на трохите в долната част на матката, ходенето помага на бебето да се движи по родовия канал, като по този начин предизвиква контракции.

Но такива методи за извикване на раждане не трябва да се използват:

 • плевене на градина, когато трябва да наклоните главата си надолу;
 • силни натоварвания върху тялото, особено мускулите на гърба и мускулната система на корема;
 • ставане на четири крака;
 • седнал на задните части;
 • измиване на пода на ръка.

Такива видове физическа активност ще повлияят неблагоприятно на състоянието на детето, тъй като тазовите кости ще бъдат силно компресирани, което ще попречи на бебето да се движи по родовия канал.

Небезопасното упражнение може да доведе до следните неблагоприятни ситуации:

 • повишен тонус на матката;
 • разкъсване на балончето, в което се намира детето и околните води;
 • кървене, причинено от отлепване на плацентата;
 • дълги раждания - ако шийката на гениталния орган все още няма време да узрее, а контракциите вече са започнали.

Неправилното използване на физическа активност може да доведе до факта, че бебето ще се преобърне или ще лежи настрани - в този случай бременната жена няма да може да роди сама.

У дома жените се опитват да ходят повече на улицата, а не по стълбите, тъй като чистият въздух има благоприятен ефект върху състоянието на плода..

Домашна мъжка терапия

Какво да направите, за да започнете контракциите. Понякога след 9 месеца жените не забелязват никакви симптоми на началото на раждането.

Ако лекарите след прегледа казват, че шийката на матката на пациента все още не е започнала да се отваря, може да й бъде предписана муджетерапия.

Ефективността на този метод е следната:

 1. Мъжката сперма съдържа простагландини. Тези вещества причиняват омекотяване на шийката на матката, в резултат на което тя започва постепенно да се отваря..
 2. Ако жената достигне оргазъм по време на интимност, това също ще доведе до отваряне и омекотяване на врата..

Днес обаче има много случаи, когато полов акт е довел до разкъсване на пикочния мехур. Ако след това бременната жена не започне контракции, лекарите ще трябва да стимулират раждането с помощта на гелове и таблетки. Също така, разкъсването на пикочния мехур може да доведе до силна болка, тъй като шийката на матката ще трябва да бъде принудена да се отвори, когато още не е узряла.

За да разберете колко безопасен е този метод за жената, трябва да се консултирате с лекар..

За да разберете как бързо да раждате на 40 седмици с помощта на мъжка терапия, определено трябва да попитате Вашия лекар за всички нюанси на самостимулацията..

Ароматерапия

Как правилно да стимулираме труда, без да навредим на здравето на майката и детето. За целта можете да използвате някои видове етерични масла. Такъв продукт е в състояние да увеличи тонуса на матката, което скоро ще доведе до появата на контракции..

Маслата от градински чай и карамфил се считат за предизвикващи болка. Първият се оставя да капе в малка ароматна висулка и след това го вдишвайте за 4 минути. Или можете да използвате арома лампа. За целта използвайте 3 капки на 15 метра стая..

Маслото, направено от карамфил, може да се вдишва за 3 минути и да се нанася с арома лампа не повече от 4 капки..

За да избегнете здравословни проблеми, можете да започнете стимулация с една капка, като постепенно увеличавате дозата.

Лекарят ще ви каже как да раждате по-бързо с помощта на стимулация с ароматни масла.

Фитотерапия

Какво да направите, за да предизвикате раждане у дома с помощта на билкови лекарства.

Независимото използване на следните масла и инфузии се счита за безопасно:

 • масло от вечерна иглика;
 • чай от малинови листа.

Маслото от иглика често се предписва на пациенти. Този метод е търсен не само у нас..

Такова лекарство подобрява състоянието на матката, повишава нейната еластичност и предизвиква съзряване. С други думи, лекарството позволява на жените да раждат бързо и без разкъсване на кожата в перинеума..

Днес лекарството може да бъде закупено във всяка аптека под прикритието на хранителни добавки. Лекарството се произвежда от няколко производители.

Маслото от иглика трябва да се приема стриктно в съответствие с инструкциите:

 • на 36-37 седмици трябва да се вземе 1 капсула от лекарството;
 • за 38-39 2 капсули хранителни добавки;
 • за 40-41 приемайте по 3 капсули на ден.

За това как да предизвикате раждане на 40 седмици от бременността у дома с помощта на масло от иглика, трябва да попитате Вашия лекар, който ще Ви каже как да приемате лекарството правилно, по кое време на деня и как да се храните правилно едновременно..

Чаят, приготвен от малинови листа, не е в състояние да стимулира раждането - такава напитка помага на врата да се отвори и узрее.

Как да пием чай от малини правилно:

 • на 36-37 седмици, напитката се приема веднъж 1 ден, една чаша (докато се пие студена);
 • на 38-39 - 2 чаши по същия начин;
 • 40-41 за 3 чаши.

Трябва да попитате Вашия лекар за това как правилно да варите листата..

Стимулиране на гърдите

Какво още причинява родова активност. Дразненето на зърната може да помогне, което води до освобождаването на хормона окситоцин, който е отговорен за повишаване на тонуса на гениталния орган, без който не могат да бъдат причинени контракции. Тази опция обаче е изпълнена с определени опасности..

Те включват:

 • увреждане на зърното;
 • наричайки тонуса на матката, но не и началото на раждането.

Струва си да използвате този метод само след препоръка на лекар..

рициново масло

Този метод се счита за особено добре познат в много страни по света..

Как да родим на 40 седмици, използвайки рициново масло. Лекарството се приема през устата или коремът се разтрива с рициново масло. Вторият метод се счита за по-предпочитан. За да направите това, трябва да навлажните ръцете си с масло и след това да погладите стомаха с тях..

Ако жената реши да приема маслото през устата, това ще се отрази негативно на нейното здраве, тъй като лекарството се счита за силно слабително. Приемът на рициново масло през устата води до диария, намаляване на нивата на течности в тялото и промяна в баланса на кръвта.

Хранене

Някои храни ще помогнат да предизвикате раждане сами.

Те включват:

 • босилек,
 • ананас,
 • риган,
 • патладжан,
 • зехтин,
 • дати.

Но си струва да се откажете от пикантни ястия по време на самостимулиране на труда..

При пълно спазване на препоръките на лекаря, една жена ще може безопасно да предизвика контракции за здравето си, както и да ускори началото на раждането в края на 9 месеца. Планиране на бременност, откъде да започнете, прочетете нашата статия.

Източник на информация - EMEX-MEDICAL
Полезно видео: начини за стимулиране на раждането у дома